Pelabelan jarum suntikan insulin

Untuk kemudahan suntikan hormon, jarum suntik insulin telah dikembangkan. Tanda menunjukkan pembahagian, di mana satu unit insulin bermaksud 0.025 ml insulin. Peranti ini membolehkan anda mengira dan memanggil dos ubat yang ditentukan dengan jelas. Versi mekanisme moden dan lebih mahal diwakili oleh pam dan pen jarum suntik. Kriteria yang paling penting ketika memilih alat dianggap kemudahan peribadi pesakit diabetes.

Jenis alat

Di farmasi, jenis jarum suntikan insulin ada:

 • steril boleh guna;
 • dengan jarum bersepadu.

Jarum suntik insulin dibenarkan digunakan beberapa kali jika peraturan penyimpanan dipatuhi. Walau bagaimanapun, pendekatan ini meningkatkan risiko organisma patogen memasuki tusukan, kerana kemandulan instrumen terganggu. Insulin dalam dos hingga 6 unit disimpan dalam jarum suntik. Sakit suntikan bergantung pada diameter jarum. Hujungnya menjadi kusam, tidak selesa dan sakit semasa pentadbiran meningkat, yang menyukarkan pemberian ubat. Microtraumas boleh menyebabkan lipodistrofi diabetes.

Skala pembahagian

Standard negeri menghasilkan jarum suntik insulin dalam jumlah 0.3, 0.5, 1 atau 2 kiub. Skala dilukis pada jarum suntik. Unit pengukuran bergantung pada pelabelan, di mana 1 bahagian tidak menunjukkan jumlah gram ubat, tetapi jumlah unit. Skala standard dikira dengan kandungan insulin sederhana dalam sebotol. 1 ml mengandungi 40 unit atau 1 ME sama dengan 0,025 meter padu larutan. Untuk U40, bahagian besar ialah 0.25 ml, dan untuk U100, 0.1 ml. Insulin U 100 adalah penyelesaian di mana 100 ml hormon terkandung dalam satu mililiter. Instrumen 100 unit mempunyai penutup oren. Jarum suntik untuk kanak-kanak mempunyai tanda pembahagian 0.5 unit.

Cara mengira berapa banyak yang hendak didail?

Sebelum menyuntik insulin ke dalam picagari, gabus dibasmi kuman dengan alkohol. Untuk mengukur jumlah ubat yang betul, anda perlu menarik piston ke bahagian yang diperlukan. Jadi, 4 unit insulin sederhana sesuai dengan 2 bahagian dalam picagari boleh guna. Untuk membuka bekas, diperlukan 2 jarum: untuk memecahkan penyumbat tebal, dan menaip dan mentadbir ubat dengan ubat nipis. Setelah memecahkan gabus, sedikit udara dipam ke dalam botol. Tangki dicondongkan untuk mendapatkan sedikit penyelesaian. Gelembung udara dikeluarkan ke atas dengan mengklik pada silinder dan diperah oleh piston. Semasa prosedur, ada kemungkinan kehilangan beberapa tetes ubat, jadi lebih banyak daripada yang diperlukan. Pengiraan dos insulin yang diperlukan dilakukan mengikut keterangan glukometer atau pada temu janji dengan ahli endokrinologi.

Dendam suntikan dirawat dengan alkohol atau antiseptik lain. Pesakit kencing manis dengan kulit kering boleh menggunakan campuran air suam dan pencuci. Setelah antiseptik kering, jarum suntikan insulin diletakkan pada sudut 45 atau 75 darjah ke kulit. Insulin hanya boleh diberikan secara subkutan. Jarum dikeluarkan beberapa saat selepas suntikan, yang meningkatkan tahap penyerapan hormon.

Adakah mungkin mencampurkan pelbagai jenis hormon?

Untuk memasukkan dos insulin dengan betul, anda mesti mengikuti cadangan ini:

Ubat Lente dikontraindikasikan untuk digabungkan dengan Semilent atau Ultralente dalam satu suntikan.

 • Ubat pertama diambil dengan tindakan pendek, dan selepas - dengan purata.
 • Ultralente dan Semilent insulin boleh dicampurkan dalam picagari yang sama, tetapi anda tidak boleh mencampurkannya dengan Ribbon.
 • Analog jangka sederhana tidak diberikan dengan hormon berasaskan zink tahan lama. Gabungan ini mempercepat tempoh ubat dengan ketara.
 • Analog ubat "Determin" dan "Glargin" dilarang bergabung dengan jenis hormon lain.

Sebelum satu set insulin sederhana, bekas dengan hormon digegarkan untuk mengedarkan miligram zat tersebut secara suspensi. Penting untuk difahami bahawa botol insulin yang bertindak pantas dan pendek tidak dapat dihapuskan..

Cara memilih?

Jarum suntik berkualiti tinggi adalah kunci untuk berjaya dan tidak menyakitkan insulin. Alat berkualiti tinggi meningkatkan kehidupan pesakit diabetes. Kriteria pemilihan utama adalah tanda kekal pada badan, kerana inilah yang memastikan dos yang betul dalam mg atau ml. Jarum yang tidak boleh ditanggalkan terbuat dari bahan hypoallergenic dengan lapisan silikon memastikan kemudahan suntikan dan keseluruhan dos hormon. Penajaman laser tiga kali ganda, ketebalan kecil dan panjang jarum memberikan suntikan tanpa rasa sakit walaupun dengan penggunaan berulang. Langkah kecil pembahagian akan membantu mendapatkan jumlah ubat yang betul.

Jarum suntikan insulin, Gunakan

 • Jarum suntik biasa dan insulin
 • U-40, U-100 jarum suntikan insulin
 • Contoh mengira isipadu larutan insulin
 • Cara menggunakan picagari insulin
Jarum suntik insulin, walaupun terdapat pena insulin, tetap diperlukan bagi seseorang yang menderita diabetes. Lebih-lebih lagi, pada masa ini, ketika ada gangguan dalam penyediaan jarum suntik dan insulin yang diimport. Walau bagaimanapun, banyak doktor, dan terutama pesakit mereka yang menghidap diabetes, tidak tahu bagaimana memilih jarum suntikan insulin yang betul.

Pena jarum suntik telah pecah atau jarum khas kerana ia telah berakhir, anda memutuskan untuk mengambil insulin dari kartrij (penfill) dengan jarum suntikan insulin. Jarum suntikan insulin yang tidak betul boleh menyebabkan kesalahan dalam dos insulin. Sekiranya pesakit atau doktor tidak memperhatikan kesilapan ini pada waktunya, kes hipoglikemia yang teruk disebabkan oleh overdosis insulin adalah mungkin.
Kesalahan lain mungkin menggunakan jarum suntik dengan kelulusan yang tidak sesuai dengan yang ditunjukkan pada botol dengan kepekatan insulin yang lebih rendah; akibatnya, kenaikan gula darah yang "tidak dapat dijelaskan" dapat diharapkan.
Tidak dapat dijelaskan, jika anda tidak mengetahui peraturan berikut: untuk setiap kepekatan insulin, jarum suntik harus digunakan.

Jarum suntik biasa dan insulin

[img] // vizantium.net/user/fotos-user/2016/02/28/856d327c11738e.jpg►/imgrape Satu picagari biasa mempunyai kelulusan dalam mililiter. Satu mililiter dalam jarum suntik mengambil isipadu satu sentimeter padu. Oleh itu, pembahagian satu mililiter pada jarum suntik kadang-kadang disebut "satu kubus." Satu mililiter setiap jarum suntikan dibahagikan kepada sepuluh bahagian, jadi jarum suntik biasa mempunyai pembahagian 0.1 mililiter terkecil.

Jarum suntikan insulin ditingkatkan dalam unit insulin atau hanya dalam satuan. Persediaan insulin pertama mengandungi satu unit insulin per mililiter larutan, sebenarnya unit insulin sama dengan satu kubus. Dari masa ke masa, tumpuan telah berubah. Jarum suntik insulin khas telah muncul. Mereka menjadi lebih tipis daripada jarum suntik biasa untuk memberi mereka penggredan 1 bahagian sama dengan 1 unit insulin. Jarum suntik insulin terdapat dalam jumlah 0.3; 0.5; 1 ml dan 2 ml. Jarum suntik insulin yang paling banyak digunakan dalam jumlah 1 mililiter.
Jarum suntik 1 ml boleh mempunyai kelulusan 40 atau 100 unit (Unit), masing-masing, jarum suntik bertanda U-40 dan U-100. Dengan kata lain, insulin U-40 mempunyai kepekatan 40 u / ml, dan insulin U-100 mempunyai kepekatan 100 u / ml.
Mari buat pengiraan mudah untuk mengetahui berapa unit insulin yang mengandungi 0.1 mililiter (satu bahagian jarum suntik biasa).
Untuk jarum suntik insulin U-40;
bilangan mililiter dalam satu unit - 1 ml: 40 unit = 0,025 ml
bilangan unit dalam 0.1 mililiter - 0.1 ml: 0.025 ml = 4 unit
Untuk jarum suntik insulin U-100;
bilangan mililiter dalam satu unit - 1 ml: 100 unit = 0,01 ml
bilangan unit dalam 0.1 mililiter - 0.1 ml: 0.01 ml = 10 unit

U-40, U-100 jarum suntikan insulin

Jarum suntik insulin U-40, U-100 berbeza antara satu sama lain, hanya dalam gred yang berbeza. Terdapat jarum suntik sejagat, dua kelulusan dikenakan pada satu jarum suntik sekaligus.
Satu bahagian kecil pada jarum suntikan insulin sesuai dengan satu unit insulin. Pencocokan sedemikian akan berlaku sekiranya insulin disuntik ke dalam jarum suntikan kepekatan yang diinginkan. Untuk ini, perlu menggunakan bekas untuk insulin U-40 bekas untuk insulin bertanda U-40, untuk jarum suntik U-100 bekas untuk insulin bertanda U-100.

Tetapi kadang-kadang, dan sangat kerap berlaku bahawa terdapat jarum suntik U-40, tanda U-100 ditunjukkan pada bekas dengan insulin (kartrij pena jarum suntik). Kepekatan insulin U-100 adalah beberapa kali lebih tinggi daripada kepekatan pada U-40. Sekiranya anda memasukkan insulin U-100 ke dalam jarum suntik U-40 dalam jumlah yang sama dengan insulin U-40, anda akan mendapat insulin berlebihan.

Sekiranya 40 unit. U-40 dalam jarum suntik insulin U-40 yang terkandung dalam 1 ml larutan, kemudian 40 unit. dalam jarum suntik insulin U-100 yang terkandung dalam 0.4 ml larutan, jika tidak, jumlah larutan menjadi 2.5 kali lebih sedikit. Oleh itu, jika anda menyuntik insulin U-100 dengan jarum suntik untuk U-40, maka jumlah insulin yang disuntik melalui suntikan mestilah 2.5 kali lebih sedikit.

Perhatian! Kami mengira dos pada picagari insulin dengan betul!

Cara mengira dos peptida pada picagari ?

Katakan anda membeli peptida untuk menurunkan berat badan, iaitu kursus bulanan frah hgh 176-191. Berat badan anda tidak melebihi 80 kg dan anda adalah seorang gadis. Oleh itu, anda diberi 800 mcg peptida aktif setiap hari. Dos ini lebih baik dibahagikan kepada 3 dos. Pada waktu pagi 250 mcg, petang 250 mcg dan pada waktu tidur 300 mcg. Semuanya nampak jelas. Tetapi ketika datang ke teori, dan praktik kasar bermula, banyak pelanggan tidak dapat menentukan dengan betul berapa banyak dan apa yang harus dimasukkan ke dalam jarum suntikan insulin untuk mendapatkan dos yang tepat. Itulah sebabnya, oleh orang-orang yang sangat baik, kalkulator dos peptida dicipta.

Dengan itu, anda boleh membuat pengiraan yang diperlukan, dan anda tidak akan salah dalam pengiraan anda..

Kalkulator dos peptida bagaimana menggunakan:

Untuk mempelajari program ini tidak perlu mempunyai kemahiran pengurusan komputer. Antaramuka yang jelas, jadual yang mudah, semua ini akan membantu anda memahami perjalanan peptida tanpa masalah. Sekiranya anda memberi komen mengenai kalkulator ini "untuk dummies" maka anda boleh menulis perkara berikut:

LANGKAH 1: Di sini kami memilih jenis jarum suntik yang ada di tangan anda. Sebagai peraturan, pilihannya mudah. Dan untuk memahami jenis jarum suntik yang anda ada, anda dapat melihat jumlahnya yang sangat besar. Sekiranya anda mempunyai jarum suntikan insulin 0,5 ml dengan skala 10 hingga 50, pilih U100.

Langkah 2: Nyatakan berapa banyak bahan aktif yang terdapat di dalam botol bersama peptida. Perhatian, mg dan bukan mcg ditunjukkan. Biasanya ia adalah 2 mg. Sekiranya anda mempunyai botol ghrp 2 atau ghrp 6, maka ia mengandungi 5 mg bahan aktif, dan jika peptida PT-141 dan Melanotan 2, maka 10 mg. Bilangan peptida selebihnya mempunyai 2 mg setiap botol. Biasanya jumlah bahan aktif ditulis pada setiap botol..

Tahap 3: Semuanya sederhana. Hanya diperlukan untuk menunjukkan berapa banyak kubus air yang anda cairkan botolnya. Selalunya ia adalah 2 mililiter.

Langkah 4: Sebenarnya, anda harus menunjukkan dos peptida ini atau peptida yang anda mahu masukkan ke dalam jarum suntikan insulin. Nyatakan dalam mcg dan bukan mg (1 mg = 1,000 mcg).

Kalkulator dos peptida, contoh praktikal:

Katakan anda mempunyai sebotol pecah hgh 176-191. Dan anda perlu membuat suntikan pagi dalam jumlah 250 mcg bahan aktif peptida. Kemudian, dengan membuka kalkulator, kami menunjukkan perkara berikut: pada peringkat pertama, jenis jarum suntik yang anda ada (kami akan menganggap u 100), kemudian kami menuliskan berapa banyak bahan aktif yang terdapat di dalam botol - 2.000 mikrogram (2 mg), dan pada akhirnya kami menunjukkan jumlah air dalam mililiter yang anda kehendaki. cairkan peptida, serta dos yang diingini yang ingin anda dail. Dalam kes kami, kami mencairkan 2 ml, dan dos yang diinginkan adalah 250 mcg.

Secara ringkas, semuanya mudah dan jelas. Untuk mencari kalkulator peptida, anda perlu menulis dalam Yandex atau Google: "Kalkulator peptida dalam talian." Biasanya program yang anda perlukan ada di 3 halaman pertama teratas yang dibuka..

Cara mengira dos peptida secara manual ?

Kadang-kadang laman web tidak berfungsi dengan betul, dan mencari dos peptida yang dikehendaki diperlukan sekarang. Apa yang perlu dilakukan dalam kes ini? Anda perlu menghitungnya sendiri. Untuk melakukan ini, cukup pengetahuan yang paling asas.

Oleh itu, mari kita bayangkan bahawa anda menggunakan botol 5 mg GHRP-6 dan anda perlu memasukkan 250 μg zat aktif peptida ke dalam picagari insulin U100, yang telah anda cairkan dengan 2 mililiter air untuk suntikan. Untuk mendapatkan hasilnya, anda perlu membuat perkadaran. 5 mg GHRP-6 dicairkan dalam dua mililiter peptida, iaitu 2 ml = 5 mg. Satu mililiter sama dengan keseluruhan jarum suntikan insulin, iaitu 100 unit, yang bermaksud 2 ml = 200 unit. Lima mg, jika ditukar menjadi mcg, kita mendapat 5,000 mcg. Maksudnya, bahagian kita boleh ditukar menjadi bentuk berikut: 200 unit = 5,000 μg, kita mengurangkan sebanyak 200 setiap nombor = 1 unit = 25 μg GHRP-6.

250 mcg GHRP-6 pada jarum suntikan insulin

Oleh itu, untuk mendapatkan 250 μg dari botol GHRP-6, kita perlu mengumpulkan 10 unit larutan yang dihasilkan dari jarum suntikan insulin. Perkadaran ini boleh dibuat tanpa masalah dengan peptida lain yang mempunyai jumlah bahan aktif yang berbeza di dalam botol.

Sekiranya anda mencairkan peptida 5 mg (paling sering adalah GHRP-2 atau hgh 176-191) dengan 2 ml cecair, dan isikan larutan hingga nombor 10 (skala 10-100), maka akan menjadi 250 μg bahan jika peptida 2 mg digunakan (CJC -1295, PEG MGF) - 100 μg, dan jika 10 mg (melanotan 2, PT-141) - 500 μg.

Kami berharap artikel kami berguna untuk anda, yang dikhaskan untuk persoalan mengira dos peptida yang diperlukan pada jarum suntikan insulin. Tetapi jika tidak ada pilihan yang dicadangkan membantu anda mengetahui masalahnya, ada cara lain yang ketiga dan paling terbukti yang berfungsi tanpa gagal. Tulis sahaja kami di VKontakte, terangkan intipati masalahnya, dan tidak lama lagi anda akan menerima maklumat yang diperlukan. Kami juga mengesyorkan agar anda menyertai Kumpulan VKontakte kami.

Jarum suntik insulin - gambaran keseluruhan peranti, ciri susun atur, harga

Jarum suntik insulin adalah alat khas yang membolehkan anda menguruskan dos insulin yang diperlukan dengan cepat, selamat dan tanpa rasa sakit. Perkembangan ini sangat relevan, kerana jumlah penderita diabetes terus meningkat dan orang dengan diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin terpaksa menyuntik insulin mereka setiap hari. Jarum suntik klasik, sebagai peraturan, tidak digunakan untuk penyakit ini, kerana tidak sesuai untuk pengiraan yang betul mengenai jumlah hormon yang disuntik yang diperlukan. Di samping itu, jarum pada peranti klasik terlalu panjang dan tebal.

Reka bentuk jarum suntikan insulin

Jarum suntik insulin diperbuat daripada plastik berkualiti tinggi, yang tidak bertindak balas dengan ubat dan tidak dapat mengubah struktur kimianya. Panjang jarum dirancang supaya hormon disuntik tepat ke tisu subkutan, dan tidak ke dalam otot. Apabila insulin disuntik ke dalam otot, tempoh tindakan ubat akan berubah..

Reka bentuk jarum suntikan untuk menyuntik insulin mengulangi reka bentuk rakan kaca atau plastiknya. Ia terdiri daripada bahagian-bahagian berikut:

 • jarum yang lebih pendek dan nipis daripada jarum suntik konvensional;
 • silinder di mana tanda digunakan dalam bentuk skala dengan pembahagian;
 • omboh yang terletak di dalam silinder dan mempunyai meterai getah;
 • bebibir di hujung silinder, dipegang dengan suntikan.

Jarum nipis meminimumkan kerosakan, oleh itu, mengurangkan kesakitan dan hampir menghilangkan jangkitan kulit. Oleh itu, alat ini selamat digunakan setiap hari dan direka sedemikian rupa sehingga pesakit menggunakannya sendiri.

Varieti picagari insulin

Jarum suntik U-40 dan U-100

Terdapat dua jenis jarum suntikan insulin:

 • U - 40, dikira pada dos 40 unit insulin setiap 1 ml;
 • U-100 - dalam 1 ml 100 unit insulin.

Biasanya, pesakit diabetes hanya menggunakan jarum suntik u 100. Sangat jarang, 40 unit digunakan.

Sebagai contoh, jika anda menusuk diri dengan seratus - 20 PIECES insulin, maka anda perlu mencucuk 8 ED dengan empat puluh (kalikan 40 hingga 20 dan bahagi dengan 100). Sekiranya anda memasukkan ubat dengan tidak betul, terdapat risiko terkena hipoglikemia atau hiperglikemia.

Untuk kemudahan penggunaan, setiap jenis peranti mempunyai penutup pelindung dalam berbagai warna. U - 40 dilepaskan dengan topi merah. U-100 dibuat dengan penutup pelindung oren.

Jarum apa

Jarum suntik insulin terdapat dalam dua jenis jarum:

 • boleh ditanggalkan;
 • bersepadu, iaitu, disatukan ke dalam picagari.

Peranti dengan jarum yang boleh dilepas dilengkapi dengan penutup pelindung. Mereka dianggap sekali pakai dan setelah digunakan, sesuai dengan saranan, tutupnya harus diletakkan pada jarum dan jarum suntik dibuang.

Saiz jarum:

 • G31 0.25 mm * 6 mm;
 • G30 0.3 mm * 8 mm;
 • G29 0.33mm * 12.7mm.

Pesakit kencing manis sering menggunakan picagari berulang kali. Ini menimbulkan bahaya kesihatan kerana beberapa sebab:

 • Jarum yang terpadu atau boleh ditanggalkan tidak dirancang untuk digunakan semula. Ia tumpul, yang meningkatkan rasa sakit dan mikrotrauma kulit ketika dicucuk.
 • Pada diabetes mellitus, proses regenerasi mungkin terganggu, sehingga setiap mikrotrauma adalah risiko komplikasi pasca suntikan.
 • Semasa penggunaan alat dengan jarum yang dapat ditanggalkan, sebahagian daripada insulin yang disuntik mungkin berlarutan di dalam jarum, kerana hormon pankreas ini kurang memasuki tubuh daripada biasa.

Apabila digunakan semula, jarum jarum suntik menjadi tumpul dan menyakitkan semasa suntikan.

Ciri Markup

Setiap jarum suntikan insulin mempunyai tanda yang dicetak pada badan silinder. Pembahagian standard adalah 1 unit. Terdapat picagari khas untuk kanak-kanak, dengan pembahagian 0.5 unit.

Untuk mengetahui berapa ml ubat dalam unit insulin, anda perlu membahagikan bilangan unit dengan 100:

 • 1 unit - 0,01 ml;
 • 20 PIECES - 0.2 ml, dll..

Skala pada U-40 dibahagikan kepada empat puluh bahagian. Nisbah setiap bahagian dan dos ubat adalah seperti berikut:

 • 1 bahagian ialah 0.025 ml;
 • 2 bahagian - 0.05 ml;
 • 4 bahagian menunjukkan dos 0.1 ml;
 • 8 bahagian - 0.2 ml hormon;
 • 10 bahagian adalah 0.25 ml;
 • 12 bahagian dirancang untuk dos 0.3 ml;
 • 20 bahagian - 0.5 ml;
 • 40 bahagian sesuai dengan 1 ml ubat.

Peraturan suntikan

Algoritma pentadbiran insulin adalah seperti berikut:

 1. Tanggalkan penutup pelindung dari botol..
 2. Ambil picagari, tusukan penyumbat getah pada botol.
 3. Balikkan botol dengan picagari.
 4. Pastikan botol terbalik, masukkan jumlah unit yang diperlukan ke dalam jarum suntik, melebihi 1-2ED.
 5. Ketuk perlahan pada silinder, pastikan semua gelembung udara keluar dari dalamnya..
 6. Keluarkan lebihan udara dari silinder dengan menggerakkan omboh perlahan-lahan.
 7. Rawat kulit di tempat suntikan yang dimaksudkan.
 8. Tembusi kulit pada sudut 45 darjah dan perlahan-lahan menyuntik ubat.

Cara memilih picagari

Semasa memilih alat perubatan, perlu memastikan tanda di atasnya jelas dan bertenaga, yang terutama berlaku untuk orang yang kurang penglihatan. Perlu diingat bahawa semasa merekrut ubat, pelanggaran dos sangat sering terjadi dengan kesalahan hingga setengah dari satu bahagian. Sekiranya anda menggunakan picagari u100, maka jangan beli u40.

Bagi pesakit yang diberi dos insulin kecil, lebih baik membeli alat khas - pen jarum suntik dengan langkah 0.5 unit.

Semasa memilih peranti, titik penting ialah panjang jarum. Jarum disyorkan untuk kanak-kanak dengan panjang tidak lebih dari 0,6 cm, pesakit yang lebih tua boleh menggunakan jarum dengan ukuran lain.

Piston di dalam silinder harus bergerak dengan lancar, tanpa menimbulkan kesulitan dengan pengenalan ubat. Sekiranya pesakit diabetes menjalani gaya hidup aktif dan berfungsi, disarankan untuk beralih menggunakan pam insulin atau pen jarum suntik.

Pen picagari

Peranti insulin pen adalah salah satu perkembangan terkini. Ia dilengkapi dengan kartrij, yang sangat memudahkan suntikan bagi orang yang menjalani gaya hidup aktif dan menghabiskan banyak masa di luar rumah.

Pegangan dibahagikan kepada:

 • boleh guna, dengan kartrij tertutup;
 • boleh digunakan semula, kartrij di mana anda boleh menukar.

Pegangan telah membuktikan diri mereka sebagai alat yang boleh dipercayai dan mudah digunakan. Mereka mempunyai sejumlah kelebihan..

 1. Peraturan automatik jumlah ubat.
 2. Keupayaan untuk membuat beberapa suntikan sepanjang hari.
 3. Ketepatan dos yang tinggi.
 4. Suntikan memerlukan masa minimum.
 5. Suntikan tanpa rasa sakit, kerana alat ini dilengkapi dengan jarum yang sangat nipis.

Dos ubat dan diet yang betul adalah kunci untuk umur panjang diabetes!

Pelabelan jarum suntik insulin, pengiraan insulin U-40 dan U-100

Persediaan insulin pertama mengandungi satu unit insulin per mililiter larutan. Dari masa ke masa, tumpuan telah berubah. Baca dalam artikel ini apa itu jarum suntikan insulin, dan bagaimana menentukan berapa banyak insulin dalam 1 ml dengan memberi label.

Jenis Jarum Suntikan Insulin

Jarum suntik insulin mempunyai struktur yang membolehkan pesakit diabetes menyuntik secara bebas beberapa kali sehari. Jarum jarum suntik sangat pendek (12–16 mm), tajam dan tipis. Sarungnya telus, dan diperbuat daripada plastik berkualiti.

Reka bentuk picagari:

 • penutup jarum
 • perumahan silinder dengan penandaan
 • omboh bergerak untuk memandu insulin ke dalam jarum

Sarungnya panjang dan nipis, tanpa mengira pengeluarnya. Ini membolehkan anda mengurangkan harga bahagian. Dalam beberapa jenis picagari, ia adalah 0.5 unit.

Jarum suntikan insulin - berapa banyak unit insulin dalam 1 ml

Untuk pengiraan insulin dan dosnya, perlu dipertimbangkan bahawa botol yang terdapat di pasaran farmasi Rusia dan negara-negara CIS mengandungi 40 unit insulin per 1 mililiter.

Botol itu dilabel sebagai U-40 (40 unit / ml). Jarum suntik insulin konvensional yang digunakan oleh pesakit diabetes direka khas untuk insulin ini. Sebelum digunakan, perlu membuat pengiraan insulin yang sesuai berdasarkan prinsip: 0,5 ml insulin - 20 unit, 0,25 ml - 10 unit, 1 unit dalam jarum suntik dengan volume 40 bahagian - 0,025 ml.

Setiap risiko pada jarum suntik insulin menandakan jumlah tertentu, penggredan per unit insulin adalah pengurangan mengikut jumlah larutan, dan dirancang untuk insulin U-40 (Kepekatan 40 u / ml):

 • 4 unit insulin - 0.1 ml larutan,
 • 6 unit insulin - 0.15 ml larutan,
 • 40 unit insulin - 1 ml larutan.

Di banyak negara di dunia, insulin digunakan, yang mengandungi 100 unit dalam 1 ml larutan (U-100). Dalam kes ini, picagari khas mesti digunakan..

Secara luaran, mereka tidak berbeza dengan jarum suntik U-40, namun, penggredan yang diterapkan hanya bertujuan untuk pengiraan insulin dengan kepekatan U-100. Insulin sedemikian 2.5 kali lebih tinggi daripada kepekatan standard (100 unit / ml: 40 unit / ml = 2.5).

Cara menggunakan picagari insulin yang tidak dilabel dengan betul

 • Dos yang ditetapkan oleh doktor tetap sama, dan disebabkan oleh keperluan tubuh untuk sejumlah hormon.
 • Tetapi jika diabetes menggunakan insulin U-40, menerima 40 unit sehari, maka selama rawatan dengan insulin U-100 dia masih memerlukan 40 unit. Hanya 40 unit ini perlu disuntik dengan picagari untuk U-100.
 • Sekiranya anda menyuntik insulin U-100 dengan jarum suntik U-40, jumlah insulin yang disuntik mestilah kurang daripada 2.5 kali.

Bagi pesakit diabetes, semasa mengira insulin, anda mesti ingat formula:

40 unit U-40 terkandung dalam 1 ml larutan dan sama dengan 40 unit. Insulin U-100 terkandung dalam larutan 0.4 ml

Dos insulin tidak berubah, hanya jumlah insulin yang diberikan menurun. Perbezaan ini diambil kira dalam jarum suntik yang dirancang untuk U-100.

Cara memilih picagari insulin yang berkualiti

Di farmasi, terdapat banyak nama pengeluar picagari. Dan kerana suntikan insulin menjadi perkara biasa bagi seseorang yang menghidap diabetes, penting untuk memilih picagari yang berkualiti. Kriteria pemilihan utama:

 • skala kekal pada kes itu
 • jarum tetap terbina dalam
 • hypoallergenic
 • lapisan silikon jarum dan penajam tiga dengan laser
 • padang kecil
 • ketebalan dan panjang jarum kecil

Lihat contoh suntikan insulin. Maklumat lebih lanjut mengenai pentadbiran insulin di sini. Dan ingat bahawa jarum suntik sekali pakai adalah penggunaan sekali pakai, dan penggunaan semula bukan sahaja menyakitkan, tetapi juga berbahaya.

Baca juga artikel di pen jarum suntik. Mungkin jika anda berlebihan berat badan, pena seperti itu akan menjadi alat yang lebih mudah untuk suntikan insulin setiap hari..

Pilih jarum suntik insulin yang betul, pertimbangkan dos dan kesihatan anda dengan teliti.

Berapa ml dalam jarum suntikan insulin: bagaimana mengira dos insulin dalam unit

Pada masa ini, cara termurah dan termudah untuk menyuntik insulin ke dalam tubuh manusia adalah dengan menggunakan picagari sekali pakai. Sebelum ini, larutan ubat yang kurang pekat telah dihasilkan (1 ml termasuk 40 unit hormon), sebab itulah mungkin untuk mendapatkan jarum suntik untuk memasukkan kepekatan 40 unit / ml.

Sehingga kini, 1 ml mengandungi 100 unit hormon, dan untuk memasukkannya ke dalam tubuh manusia, perlu membeli jarum suntik per 100 unit / ml. Di farmasi anda boleh membeli dua jenis jarum suntikan insulin - 40 dan 100 unit / ml.

Itulah sebabnya pesakit dengan riwayat diabetes mellitus, yang disarankan oleh doktor untuk memperkenalkan insulin dalam dos tertentu, anda perlu mengetahui cara menghitungnya dengan betul, dan kemudian memasukkan kadar yang sesuai.

Sekiranya anda tidak memahami apa perbezaannya, anda boleh merosakkan tubuh anda dengan serius, dan membawa kepada akibat yang teruk dan tidak dapat dipulihkan, kerana dos ubat yang salah.

Oleh itu, anda perlu mengetahui berapa banyak jarum suntik yang diperlukan dalam situasi tertentu, dan berapa ml dalam picagari insulin?

Penandaan picagari

Untuk memastikan pesakit tidak bingung, bagi mereka, pengilang menggunakan penggredan khas pada jarum suntik, yang menunjukkan kepekatan insulin dalam botol ubat. Perlu diperhatikan bahawa setiap risiko pada silinder tidak bermaksud mililiter larutan sama sekali, ini menunjukkan jumlah unit.

Ciri-ciri pembahagian tanda:

 • Apabila jarum suntik diperlukan untuk pekat U40, tanda 20 unit diperhatikan pada garis penanda, di mana, sebagai peraturan, 0.5 ml ditulis, dan 40 unit ditulis pada tahap 1 ml.
 • Dengan semua ini, 1 unit insulin sama dengan 0,025 ml insulin.
 • Jarum suntik U100 mempunyai parameter 100 unit, bukan 1 ml, tetapi 50 unit - 0,5 ml.

Diabetes mellitus melibatkan penggunaan jarum suntikan insulin dengan kepekatan yang diperlukan. Sekiranya pesakit menggunakan hormon 40 u / ml, maka U40 wajib diperoleh, dan ketika pada 100 u / ml, maka U100.

Ramai pesakit tertanya-tanya, dan apa yang akan berlaku sekiranya anda melakukan kesalahan dan menggunakan picagari yang salah? Sebagai contoh, apabila cecair dengan kepekatan 40 unit / ml dikumpulkan dalam U100, bukannya 20 unit yang diperlukan, hanya 8. yang akan diperoleh. Maksudnya, dos akan menjadi separuh daripada yang diperlukan dalam keadaan ini.

Anda juga dapat memberikan analog lain, ketika U40 dan larutan 100 u / ml digunakan, tetapi pada kenyataannya ternyata hanya 50 unit, tetapi 20.

Agar pesakit kencing manis dapat memilih jarum suntik insulin dengan mudah, pengeluar membuat tanda pengenalan tertentu yang membantu memilih jarum suntikan yang diperlukan:

 1. Syringe 40 unit mempunyai penutup pelindung dengan warna merah.
 2. Jarum suntik 100 unit mempunyai penutup oren.

Dengan cara yang sama, pena insulin, yang dihitung per 100 unit, dapat dibezakan. Sehubungan dengan itu, jika atas sebab apa pun terdapat kerosakan atau kehilangan pen, adalah penting untuk mengetahui berapa banyak yang terdapat dalam jarum suntik atau pena insulin dan bagaimana membezakannya.

Dalam keadaan di mana pesakit telah membeli produk yang salah, overdosis insulin tidak dikecualikan, yang boleh mengakibatkan akibat yang serius, dan bahkan kematian.

Cara memilih jarum dan menentukan harga pembahagian?

Pesakit mempunyai tugas, bukan hanya memilih jarum suntik yang betul, tetapi juga memilih jarum dengan panjang yang diperlukan. Farmasi menjual dua jenis jarum:

Pakar perubatan menasihati anda untuk memilih pilihan kedua, kerana jarum yang dapat ditanggalkan memiliki kemampuan untuk menahan sejumlah bahan perubatan, jumlahnya boleh mencapai 7 unit.

Hari ini, jarum dihasilkan, panjangnya 8 dan 12.7 milimeter. Mereka tidak menghasilkannya kurang dari panjang ini, kerana botol ubat dengan penutup getah tebal masih dijual.

Selain itu, ketebalan jarum tidak kurang pentingnya. Hakikatnya ialah dengan pengenalan insulin dengan jarum tebal, pesakit akan merasa sakit. Dan menggunakan jarum sekecil mungkin, suntikan sama sekali tidak dirasakan oleh pesakit diabetes. Di farmasi anda boleh membeli jarum suntik dengan jumlah yang berbeza:

Dalam sebilangan besar kes, pesakit lebih memilih untuk memilih 1 ml, yang ditandai pada tiga jenis:

Dalam beberapa keadaan, anda boleh membeli jarum suntik insulin dengan sebutan berganda. Sebelum memperkenalkan ubat, anda perlu menentukan jumlah keseluruhan jarum suntik. Untuk melakukan ini, anda mesti melakukan perkara berikut:

 1. Pertama, jumlah bahagian 1 dikira.
 2. Selanjutnya, jumlah keseluruhan (ditunjukkan pada bungkusan) dibahagikan dengan jumlah bahagian dalam produk.
 3. Penting: hanya perlu mempertimbangkan selang sahaja.
 4. Kemudian anda perlu menentukan isipadu satu pembahagian: semua pembahagian kecil antara semua pembahagian besar dikira.
 5. Kemudian, jumlah pembahagian besar dibahagi dengan jumlah pembahagian kecil.

Dan hanya setelah mengira semua bahagian, mengetahui jumlahnya, anda boleh menghubungi dos ubat yang diperlukan dan memasukkan ubatnya. Sebagai contoh, produk 40 unit = 0.25 ml, dan 100 unit = 0.1 ml.

Bagaimana dos insulin dikira?

Telah diketahui berapa jumlah jarum suntik, dan kapan memilih jarum suntik pada U40 atau U100, perlu belajar bagaimana mengira dos hormon.

Penyelesaian hormon dijual dalam bungkusan yang dibuat mengikut piawaian perubatan, dosnya ditunjukkan oleh BID (unit tindakan biologi), yang mempunyai sebutan "unit".

Biasanya, botol 5 ml mengandungi 200 unit insulin. Apabila diceritakan dengan cara lain, ternyata 1 ml cecair mempunyai 40 unit ubat.

Ciri-ciri pengenalan dos:

 • Sebaiknya lakukan suntikan dengan jarum suntik khas, yang mempunyai satu bahagian.
 • Sekiranya jarum suntik standard digunakan, maka sebelum dos diberikan, anda perlu mengira jumlah unit yang termasuk dalam setiap bahagian.

Botol ubat boleh digunakan berkali-kali. Ubat itu semestinya disimpan di tempat yang sejuk, tetapi tidak di tempat yang sejuk.

Semasa menggunakan hormon dengan sifat berpanjangan, sebelum anda mengambil ubat, anda perlu menggoncang botol untuk mendapatkan campuran homogen. Sebelum pentadbiran, ubat mesti dipanaskan hingga suhu bilik.

0 2 ml pada jarum suntikan insulin

PENTING! tanda sifar pada picagari insulin

PENTING! tanda sifar pada picagari insulin

Sangat penting pada semua dos! kerana malah perbezaan 0.25 unit penting.

Harap maklum bahawa lokasi garis sifar dan mesin basuh omboh atas didorong hingga berhenti di jarum suntik yang anda gunakan untuk memberikan insulin pada haiwan kesayangan anda boleh sangat berbeza antara satu sama lain. Penting untuk diingat bahawa dos insulin harus tetap (hanya jika anda tidak menaikkan atau menurunkannya). Sekiranya jarum suntik dengan tahap garis sifar yang berbeza, dos insulin mungkin berbeza dari semasa ke semasa.

1. jarum suntikan insulin dengan jarum bersepadu U-100 (atas ke bawah)
1.0ml - dos langkah 2 unit
0.5ml - 1 langkah dos
0.3ml - langkah dos 0.5ed - PERLU KAMI
http://shot.qip.ru/00UMMC-5NpmMYecz/ "target =" _ blank "tajuk =" QIP Shot

2. Jarum Suntik Bersepadu BD Micro-Fine Plus
(kiri ke kanan, atas ke bawah)
1.0ml - dos langkah 2 unit
0.5ml - 1 langkah dos
0.3ml - langkah dos 0.5ed - PERLU KAMI
1.0ml - U-40 jarum suntik tidak sesuai untuk Levemir, Lantus dan insulin lain yang mempunyai kepekatan 100 unit / ml. BERHATI-HATI, topi merah!
http://shot.qip.ru/00UMMC-3NpmMYecx/ "target =" _ blank "tajuk =" QIP Shot

Bahan yang disediakan oleh Svetlana VISVET

Bahan yang disediakan oleh Svetlana VISVET

1. Skema dan foto jarum suntik insulin Microfine Demi dengan isipadu 0.3 ml

2. Dalam rajah terdapat tiga pilihan untuk lokasi awal piston (picagari kosong) berbanding dengan tanda sifar:

3. Rajah menunjukkan tiga pilihan untuk lokasi akhir piston (jarum suntik dengan dos) berbanding dengan tanda sifar:

Catatan ditulis oleh Cute tereluda

TEKNIK BETUL DARIPADA DOSA YANG DIPERLUKAN adalah ini (disyorkan oleh pakar pediatrik-neonatologi, masalah ketepatan dos untuk bayi baru lahir tidak kurang penting daripada kita):

1. PISTON TINGGALKAN.
2. PASTIKAN PISTON DI ZERO MARK.
3. MENDAPATKAN DOSA YANG DIPERLUKAN DADAH.

N.B.! Jika, bagaimanapun, piston yang dipasang di kedudukan atas tidak bertepatan dengan tanda suntikan sifar (yang sangat tidak mungkin untuk produk berkualiti tinggi), ganti jarum suntik atau, ketika menaip, buat pembetulan ke sisi bawah atau lebih besar sesuai dengan berapa tinggi atau turunkan tanda sifar omboh dalam kedudukan tertinggi.

BERKESAN semasa menggerakkan omboh ke kedudukan tertinggi:
Anda tidak perlu melakukan usaha yang berlebihan - mereka akan menekan kepala omboh dan, sebagai akibatnya, akan memutarbelitkan dos terkumpul.

APA BAHAGIAN omboh hendaklah pada sifar:
Menurut klasik, batas atas omboh adalah batas bawah isipadu ubat yang disuntik. Oleh itu, semua mercu tanda dibuat di sepanjang batas atas omboh.

JIKA PISTON TIDAK DI ZERO MARK:
Membuang atau tidak adalah urusan peribadi semua orang.
Tetapi jika di jarum suntik bukan sahaja omboh tidak jatuh ke sifar, tetapi penentukuran tidak jelas atau lekukan lebih baik membuangnya (baik, atau hubungi pembekal dengan aduan).
Sekiranya anda tidak membuangnya, maka kami membetulkannya seperti ini:
Piston berada di atas tanda sifar - ini bermaksud bahawa ia mesti lebih tinggi dari tanda di mana perlu berhenti menggunakan jarum suntik yang berfungsi.
Oleh itu, jika piston lebih rendah, maka perlu berhenti di bawah sama seperti omboh di bawah tanda sifar pada kedudukan tertinggi.

Sekiranya maklumat ini membantu seseorang menjimatkan masa dan mempermudah prosedur suntikan, saya akan sangat gembira!

Jarum suntikan insulin

Sekarang tiba masanya untuk bercakap mengenai picagari.

Mari buat sedikit penyimpangan, kerana jarum suntikan insulin adalah topik yang istimewa. Jarum suntik insulin pertama tidak berbeza dengan jarum suntikan biasa. Sebenarnya, ini adalah picagari kaca yang boleh digunakan semula. Jarum suntik insulin pertama dikeluarkan oleh Becton Dickinson pada tahun 1924 - 2 tahun selepas penemuan insulin.

Ramai yang masih ingat keseronokan ini: rebus jarum suntik selama 30 minit dalam periuk, toskan air, sejuk. Dan jarum ?! Mungkin, pada masa itulah orang masih mempunyai ingatan genetik tentang kesakitan suntikan insulin. Masih boleh! Anda akan membuat beberapa tembakan dengan jarum seperti itu, dan anda tidak akan mahukan yang lain... Sekarang ini adalah perkara yang sama sekali berbeza. Terima kasih kepada semua yang bekerja dalam industri ini! Pertama, picagari boleh guna - anda tidak perlu membawa pensteril dengan anda di mana sahaja. Kedua, ringan, kerana diperbuat daripada plastik, mereka tidak boleh memukul (berapa kali saya memotong jari saya, mencuci jarum suntik kaca yang terbelah tepat di tangan saya!). Ketiga, jarum nipis dengan hujung tajam yang mempunyai lapisan silikon berbilang lapisan digunakan hari ini, yang menghilangkan geseran ketika melewati lapisan kulit, dan bahkan dengan penajaman laser trihedral, kerana tindikan kulit praktis tidak terasa dan tidak meninggalkan jejak di atasnya.

Jangan gunakan semula picagari boleh guna!

Jarum suntik insulin dan jarum pena jarum suntikan adalah alat perubatan yang unik. Di satu pihak, mereka boleh guna, steril, dan di sisi lain, ia sering digunakan beberapa kali. Sebenarnya, ini bukan dari kehidupan yang baik. Jarum untuk pen jarum suntik "dijamin" oleh standard Kementerian Kesihatan dan Pembangunan Sosial dalam jumlah yang 10 kali lebih sedikit daripada keperluan yang ada. Mengenai jarum suntikan insulin, ia benar-benar dilupakan dan anda tidak boleh mendapatkannya secara percuma.

Apa nak buat? Ingat bahawa jarum suntik insulin dan jarum pen adalah alat pakai steril. Adakah anda membuat 10 suntikan penisilin dengan satu picagari? Tidak! Apa perbezaannya mengenai insulin? Hujung jarum mula cacat selepas suntikan pertama, dengan setiap yang lain semakin banyak mencederakan kulit dan lemak subkutan.

Suntikan berulang dengan jarum pakai buang bukan hanya sensasi yang tidak menyenangkan yang digunakan oleh rakan senegara kita untuk bertahan dengan berterusan. Ini adalah perkembangan lipodistrofi yang dipercepat di tempat suntikan, yang bermaksud penurunan kawasan kulit yang dapat digunakan untuk suntikan pada masa akan datang. Penggunaan semula picagari harus diminimumkan. Itu satu masa, dan itu sahaja..

Ciri menandakan pada jarum suntikan insulin

Untuk memudahkan pesakit, jarum suntikan insulin moden ditingkatkan (ditandai) sesuai dengan kepekatan ubat dalam botol, dan risiko (jalur penandaan) pada tong jarum suntik tidak sesuai dengan mililiter, tetapi untuk unit insulin. Sebagai contoh, jika jarum suntik diberi label dengan kepekatan U40, di mana "0,5 ml" harus "20 UNIT", bukan 1 ml, 40 UNIT akan ditunjukkan. Dalam kes ini, hanya 0.025 ml larutan yang sesuai dengan satu unit insulin. Oleh itu, jarum suntik pada U100, bukan 1 ml, menunjukkan 100 PIECES, untuk 0,5 ml - 50 PIECES, dan satu unit insulin akan sesuai dengan 0,01 ml.

Jadual No. 65. Kesesuaian pembahagian jarum suntik insulin kepada isipadu dalam mililiter

Isipadu picagariU40U100
1 ml40 CP100 unit
0.5 ml20 unit50 VD
0.025 ml1 VD2.5 unit
0.01 ml0.4 VD1 unit

Menyederhanakan tindakan dengan jarum suntik insulin (cuba isikan jarum suntik biasa dengan 0,025 ml!), Pengijazahan pada masa yang sama memerlukan perhatian khusus, kerana jarum suntikan tersebut hanya dapat digunakan untuk insulin dengan kepekatan tertentu. Sekiranya insulin dengan kepekatan U40 digunakan, jarum suntik diperlukan pada U40. Sekiranya anda menyuntik insulin dengan kepekatan U100, dan mengambil jarum suntik yang sesuai - pada U100. Sekiranya anda mengambil insulin dari botol U40 ke dalam jarum suntik U100, bukannya yang dirancang, katakanlah, 20 unit, anda hanya akan mengumpulkan 8. Perbezaan dos sangat ketara, bukan? Dan sebaliknya, jika jarum suntik menggunakan U40, dan insulin adalah U100, bukannya 20 set, anda akan menghubungi 50 unit. Hipoglikemia yang paling teruk diberikan. Untuk mengurangkan kesalahan rawak, pengeluar jarum suntik memutuskan bahawa U 40 akan mempunyai penutup pelindung berwarna merah dan U100 berwarna oren.

Fakta bahawa jarum suntik insulin mempunyai nilai yang berbeza harus diingat oleh mereka yang menggunakan pen jarum suntik. Perbualan terperinci mendahului mereka, tetapi buat masa ini saya hanya akan mengatakan bahawa semuanya dirancang untuk kepekatan insulin U100. Sekiranya alat input tiba-tiba pecah di pena, saudara-mara pesakit boleh pergi ke farmasi dan membeli picagari, seperti yang mereka katakan, tanpa melihat. Dan mereka dikira untuk kepekatan yang berbeza - U40! Di luar kebiasaan, pesakit menarik insulin dari kartrij ke dalam jarum suntik: dia selalu meletakkan 20 unit yang sama di dalam pena, misalnya, dan kemudian dia mendapat markah yang sama... Kami sudah membincangkan hasilnya, tetapi pengulangan adalah ibu pembelajaran.

20 unit insulin U40 dalam jarum suntikan yang sesuai diberikan 0,5 ml. Sekiranya anda menyuntikkan insulin U100 ke dalam jarum suntik hingga tahap 20 PIECES, ia juga akan menjadi 0.5 ml (isipadu tetap), hanya dalam 0.5 ml yang sama dalam kes ini, sebenarnya 20 unit tidak ditunjukkan pada jarum suntik, tetapi 2.5 kali lebih - 50 unit! Anda boleh menghubungi ambulans.

Atas sebab yang sama, anda mesti berhati-hati apabila satu botol habis dan anda mengambil satu botol lagi, terutamanya jika rakan-rakan dari luar negeri menghantarnya yang lain: di AS, hampir semua insulin mempunyai konsentrasi U100. Betul, insulin U 40 juga menjadi tidak biasa di Rusia sekarang, tetapi tetap - kawalan dan kawalan lagi! Sebaiknya beli sebungkus picagari U100 terlebih dahulu, dengan tenang, dan dengan itu melindungi diri anda dari masalah.

Panjang jarum penting

Tidak kurang pentingnya ialah panjang jarum. Jarum sendiri boleh ditanggalkan dan tidak boleh ditanggalkan (bersepadu). Yang terakhir lebih baik, kerana dalam jarum suntik dengan jarum yang dapat ditanggalkan di "ruang mati" dapat kekal hingga 7 PIECES insulin.

Maksudnya, anda menjaringkan 20 PIECES, dan memasukkan 13 PIECES sendiri. Terdapat perbezaan?

Panjang jarum suntikan insulin ialah 8 dan 12.7 mm. Masih kurang, kerana sebilangan pengeluar insulin membuat penutup botol yang tebal.

Isipadu picagari harus sesuai dengan dos insulin yang disuntik. Sebagai contoh, jika anda merancang untuk memberikan 25 unit ubat, pilih jarum suntik 0.5 ml. Ketepatan dos jarum suntik kecil ialah 0.5-1 unit. Sebagai perbandingan, ketepatan dos (langkah antara risiko skala) jarum suntik 1 ml - 2 PIECES.

Jarum untuk jarum suntik insulin tidak hanya berbeza panjangnya tetapi juga ketebalannya (diameter lumen). Diameter jarum ditunjukkan oleh huruf Latin G, di sebelah yang menunjukkan bilangannya.

Setiap nombor mempunyai diameternya sendiri (lihat jadual No. 66).

Jadual No. 66 Diameter jarum

PenetapanDiameter jarum, mm
27g0.44
28g0.36
29g0.33
30g0.30
31G0.25

Tahap kesakitan pada tusukan kulit bergantung pada diameter jarum, sama seperti ketajaman hujungnya. Semakin nipis jarum, semakin kurang tusukan.

Garis panduan baru untuk teknik suntikan insulin telah mengubah pendekatan panjang jarum yang sudah ada sebelumnya. Kini semua pesakit (dewasa dan kanak-kanak), termasuk orang yang mempunyai berat badan berlebihan, disarankan untuk memilih jarum panjang minimum. Untuk picagari adalah 8 mm, untuk jarum suntik - 5 mm. Peraturan ini membantu mengurangkan risiko memasukkan insulin ke dalam otot secara tidak sengaja..

Teknik Suntikan

Algoritma dalam kes ini adalah seperti berikut. Ambil jarum suntik yang sesuai untuk insulin anda dengan jarum tetap (bersepadu). Periksa bahagian luar jarum suntik - mestilah tidak utuh, tanpa cacat. Di samping itu, tarikh luput jarum suntik mesti dinyatakan di atasnya..

Tamat tempoh? Adakah pembungkusannya koyak? Buang. Adakah pembungkusan dalam keadaan baik dan tarikh akhir belum berakhir? Tetapi bagaimana jika pembungkusan itu plastik dengan 10 picagari? Ingat bahawa jarum suntikan insulin tetap steril sehingga penutup pelindung dikeluarkan dari jarum dan omboh. Cetak, keluarkan jarum suntik, tarik piston ke tanda yang menunjukkan jumlah insulin yang anda perlukan ditambah 1-2 unit tambahan (misalnya, 20 + 2 PIECES). Sebenarnya, anda telah memperoleh jumlah udara yang sesuai.

1-2 unit tambahan akan masuk ke ralat yang ditetapkan: beberapa akan tetap di jarum, ada yang akan mencurahkan ketika anda mengeluarkan udara. Kemudian ambil botol siap pakai dengan insulin (periksa tarikh luput, pastikan botol itu disimpan dengan betul dan tidak ada kekotoran asing, hangat hingga suhu bilik, gulung di antara telapak tangan anda, lap topi dengan alkohol) dan tusuk penutup getah botol dengan jarum picagari. Untuk mengeluarkan pelekat cincin logam dari penutup ini dan lebih-lebih lagi untuk membuka botol, melepaskan penutup sepenuhnya, anda tidak boleh.

Peras semua udara yang terdapat dalam jarum suntik ke dalam botol, putar botol sehingga berada di atas dan jarum suntik berada di bahagian bawah. Ini diperlukan untuk membuat tekanan berlebihan dalam botol - akan lebih mudah mengumpulkan insulin ke dalam picagari. Sekarang tarik piston ke arah anda lagi - insulin akan mula mengalir ke jarum suntik. Menurut undang-undang fizik, sebanyak mungkin insulin (mengikut isipadu) telah memasuki jarum suntik kerana hanya dimasukkan ke dalam botol udara.

Sekiranya ini bukan masalahnya, cari alasannya: kemungkinan besar jarum itu longgar, atau mungkin jarum suntikan rosak dan perlu diganti. Anda boleh sedikit menarik piston ke arah anda dan mendapatkan jumlah insulin yang hilang. Keluarkan jarum dan jarum suntik dari botol dan ketuk perlahan dinding jarum suntik sehingga gelembung yang terkumpul di permukaan dalam naik hingga ke jarum. Perlahan-lahan peras udara keluar dari picagari dengan omboh. Periksa lagi jumlah insulin dengan menaikkan jarum suntik ke paras mata.

Urutan suntikan

Sebagai peraturan, kami mengambil 2 suntikan insulin sekali 1-2 kali sehari: tindakan pendek dan berpanjangan. Yang mana yang harus dilakukan terlebih dahulu, dan yang mana yang harus diikuti? Urutannya tidak penting, yang paling penting, jangan mengelirukan dan jangan masukkan 2 kali "pendek" dan tidak pernah - "dilanjutkan" atau sebaliknya. Tentukan untuk diri anda tanpa malu-malu: suntikan pertama selalu "pendek" insulin atau, jika anda suka, selalu "diperpanjang"! Maka semuanya akan berlaku secara automatik. Setelah mengumpulkan satu insulin ke dalam jarum suntik, menggunakan teknologi yang sama, lukiskan yang kedua, tutup jarum dengan penutup dan pegang yang pertama dalam rancangan anda.

Jangan memukul otot!

Seterusnya, anda perlu mengumpulkan lipatan kulit dengan satu tangan dan angkat sedikit. Mengapa melakukan ini? Untuk mengurangkan risiko insulin masuk ke otot, yang akan menyumbang kepada penyerapan ubat yang terlalu cepat, yang mungkin anda tidak bersedia.

Angka pertama di sebelah kanan menunjukkan cara melakukan ini dengan betul. Jarum suntik mesti dipegang sehingga diletakkan pada empat jari dan dipegang di atas ibu jari. Dalam kes ini, jari kelingking harus berada betul-betul di bawah kanula. Sebilangan orang senang mendapat sokongan pada tiga jari, mereka hanya menekuk jari kelingking, dan kanula terletak di jari manis. Jadi juga mungkin. Perlu menusuk kulit pada sudut sekitar 45 °. Adalah lebih baik bagi pesakit gemuk untuk mematuhi "aturan 90 °", iaitu memasukkan jarum hampir secara menegak berbanding dengan permukaan kulit. Dengan kelebihan berat badan yang besar, lipatan tidak dapat dikumpulkan.

Ambil masa anda!

Semasa menekan piston, masukkan insulin - keseluruhan dos yang telah anda ambil. Jangan tergesa-gesa untuk segera mengeluarkan jarum, jika tidak, bahagian ubat akan tumpah kembali ke kulit. Tunggu 5-10 saat, dan insulin akan berada di tempat yang sepatutnya. Putar jarum di dalam kulit di sekitar paksi jarum panjang kira-kira 45 °, sehingga titisan ubat terakhir kekal di tisu, dan kemudian keluarkan saja.

Tindakan selepas suntikan

Setelah jarum dikeluarkan, tempat suntikan dapat ditutup dengan kain kasa atau kapas, tidak semestinya steril, tetapi pastinya bersih.

Adakah saya perlu mengurut tempat suntikan?

Katakan saja ia boleh dilakukan, tetapi tidak perlu. Dan tentu saja, anda perlu ingat bahawa urut dengan ketara mempercepat penyerapan insulin, jadi jika anda mengurut, maka selepas setiap suntikan, maka kadar penyerapan selepas pemberian setiap hari adalah hampir sama. Sekiranya anda tidak mengurut, jangan sekali-kali mengurut, jika tidak, mustahil untuk menyesuaikan dos.

Apa yang perlu dilakukan dengan picagari terpakai?

Kami telah bersetuju bahawa anda tidak akan menggunakannya semula, jadi anda perlu membongkar jarum suntik, melepaskan jarum dari kanula, dan membuang semuanya ke dalam bekas sampah biasa. Mengapa jarum suntikan tidak boleh dikeluarkan secara keseluruhan? Sebenarnya, anda boleh melakukan ini, tidak ada yang akan menghukum anda, tetapi saya mempunyai alasan untuk menasihati anda untuk tidak melakukan ini. Saya bekerja sebagai pakar pediatrik sejak sekian lama, dan ibu bapa kanak-kanak yang menemui jarum suntik di jalanan dan bermain "di hospital" berulang kali menghubungi saya.

Selepas permainan seperti itu, kanak-kanak itu diberi sekurang-kurangnya antibiotik, dan ibu bapa akan mempunyai harapan yang penuh tahun: jarum suntik itu dijangkiti HIV atau akan menelan biaya. Ngomong-ngomong, dengan alasan yang sama, jangan buang bungkusan tablet yang telah habis tempoh. Sekiranya pengasuh tidak ditugaskan untuk anak, dia mempunyai banyak peluang untuk "menjalani rawatan" dengan cara yang menyenangkan. Keluarkan tablet dan turunkan ke tandas, sementara bungkusan kosong boleh dibuang ke dalam tong sampah dengan selamat.

Sekarang kembali ke topik kami.

Pena picagari

Pada masa ini, picagari insulin jarang digunakan. Kejayaan penemuan syarikat Novo-Nor-disk - pen jarum suntik - semakin popular. Pada masa ini, mereka dikeluarkan oleh semua pengeluar insulin. Pena jarum suntik disediakan secara percuma untuk kanak-kanak dengan diabetes, wanita hamil dan pesakit dengan komplikasi diabetes yang teruk.

Jarum suntik pen pertama mula dijual pada tahun 1983 dan sejak itu, terus meningkat, alat ini telah berubah menjadi alat yang ringan, padat dan mudah digunakan. Ia kelihatan seperti pena biasa. Firma menghasilkan versi pen jarum suntik, tetapi hanya berbeza secara terperinci.

Mari berkenalan dengan peranti pen jarum suntik pada contoh Novo Pen3. Dalam kes ini, pen jarum suntik terdiri daripada badan yang terbuka dan kosong dari satu hujung. Kartrij dimasukkan ke dalam rongga ini - botol bujur yang sempit dengan insulin. Hujung kartrij yang tidak memanjang jauh ke dalam pemegang menonjol agak jauh dari perumahan. Ia berakhir dengan penutup getah, yang tidak perlu dikeluarkan. Jarum yang direka khas diletakkan di hujung kartrij ini, dan kemudian - penutup dengan lubang di mana jarum akan "menembak" semasa suntikan.

Di ujung kasus ini terdapat tombol rana, alat untuk memanggil dosis (cincin dengan tingkap di mana angka-angka yang sesuai dengan dos insulin yang akan dipanggil dapat dilihat). Bersama dengan penunjuk dos digital, terdapat isyarat yang dapat didengar - setiap unit insulin yang ditaip disertai dengan satu klik, yang membolehkan seseorang dengan penglihatan yang rendah dapat mengira dos melalui telinga.

Sudah tentu, pen jarum suntik sangat mudah dan senang digunakan..

Teknik menggunakan pen jarum suntik

Untuk memasukkan insulin menggunakan pen jarum suntik, anda perlu mengeluarkan penutup dari hujungnya, memakai jarum sebagai gantinya dan mengeluarkan penutup dari jarum, pasangkan penutup pen (yang mempunyai lubang) sekali lagi, gulungkan pen di antara kedua telapak tangan anda, seperti yang anda lakukan dengan botol "lanjutan" biasa »Insulin, putar dispenser, masukkan dos 2 unit dan tekan butang pelepas rana. 2 unit insulin akan dibuang, yang akan memenuhi jarum. Sekiranya ini tidak dilakukan, dos insulin yang diberikan adalah 2 unit lebih sedikit daripada yang diperlukan, dan udara akan mengisi di bawah kulit, memenuhi jarum.

Sekarang anda perlu menghidupkan semula dispenser dan menetapkan dos akhir, bawa hujung dengan lubang ke tempat suntikan pada sudut 45 °, tekan dengan kuat dan tekan butang rana. Anda perlu menahan jarum di dalam selama 10 saat, memutar sedikit dengan gerakan putaran di sekitar paksi panjangnya dan kemudian mengeluarkannya. Semua! Ia dilakukan. Masih membongkar pena mengikut urutan terbalik, dan jarum mesti dikeluarkan, jika tidak, insulin secara beransur-ansur akan keluar dari kartrij melalui itu. Jarum ini juga boleh dibuang, jadi anda hanya perlu membuangnya. Kemudian pen jarum suntik harus dikeluarkan dalam bekas khas.

Nuansa penting

Petunjuk yang disertakan dengan setiap pen jarum suntik menunjukkan kedudukannya pada sudut 90 ° ketika menusuk kulit, tetapi ini hanya dapat dilakukan oleh orang gemuk, kerana ada juga risiko insulin masuk ke dalam otot. Selain itu, setelah terbiasa dengan penggunaan "tegak lurus", seseorang juga akan menggunakan jarum suntik biasa dengan cara yang sama, walaupun terdapat perbezaan panjang jarum - ia adalah 8–13 mm pada jarum suntik dan 5 mm pada pen jarum suntik., yang bermaksud penyerapan insulin yang dipercepat, yang mungkin tidak disiapkan oleh pesakit.

Jarum untuk pen jarum suntik panjang 5, 8 dan 12.7 mm. Sekiranya anda mempunyai jarum panjang 5 mm, teknik suntikan untuk orang dewasa sangat mudah: pada sudut 90 ° ke kulit, dan jika 8 atau 12.7 mm, jangan lupa membentuk lipatan kulit. Dengan panjang jarum 12.7 mm, suntikan paling baik dilakukan bukan hanya pada lipatan, tetapi juga pada sudut 45 °. Ingat bahawa lipatan kulit dipegang sepanjang masa semasa suntikan dan dilepaskan hanya setelah mengeluarkan jarum.

Jarum pendek mempunyai kelebihan tambahan: kurang merosakkan kulit dan lemak subkutan, yang bermaksud bahawa risiko kerucut dan anjing laut di tempat suntikan kurang. Cadangan semasa adalah: "Berhati-hati: pilih jarum pendek dan ubah sekerap mungkin".

Kaedah-kaedah teknik pemberian insulin pada kanak-kanak lebih mudah - suntikan selalu dibuat hanya pada lipatan kulit dan pada sudut 45 °.

Jarum apa yang perlu dipilih untuk pen jarum suntik? Senarai jarum yang disyorkan biasanya ditunjukkan pada bungkusan. Pengilang jarum juga membungkus senarai pen jarum suntik yang sesuai dengan produknya. Jarum dengan keserasian sejagat memenuhi kehendak ISO standard kualiti antarabangsa. Keserasian yang dibuktikan oleh ujian bebas ditetapkan sebagai ISO "TURE A" EN ISO 11608-2: 2000 dan ditunjukkan oleh pengeluar pada pembungkusan.

Adakah mungkin untuk memberikan insulin "pendek" dan "diperpanjang" dalam satu jarum suntik?

Kami telah menguasai teknik pengenalan. Apa lagi yang perlu diingat mengenai insulin?

Pesakit yang berpengalaman tahu bahawa jumlah suntikan dapat dikurangkan jika insulin "pendek" dan "diperpanjang" diberikan dalam satu jarum suntik. Bolehkah ini dilakukan? Sebenarnya, semuanya bergantung pada insulin: insulin "pendek" dapat diberikan dengan protamin-insulin, tetapi tidak dengan zink-insulin. Dalam kes pertama, permulaan tindakan insulin "pendek" tidak berubah, dan pada yang kedua memanjang dengan ketara dan tidak dapat diramalkan (kita sudah membincangkannya).

Kadang-kadang pesakit mula-mula mencuba untuk menyuntik insulin "pendek", kemudian melepaskan jarum dari jarum suntik, "menyambung" yang lain dengan zink-insulin, sedikit mengubah arah jarum dan menyuntikkannya. Dalam kes ini, mustahil untuk mengecualikan interaksi dua insulin dalam jarum itu sendiri, dan dalam tisu subkutan mereka begitu dekat sehingga mereka boleh bercampur, sudah diperkenalkan di bawah kulit. Jadi, tidak ada pilihan di sini - anda perlu menyuntik insulin dengan jarum suntik yang berbeza, jarum yang berbeza dan di bahagian badan yang berlainan - pada jarak sekurang-kurangnya 4 cm antara satu sama lain. Semasa menggunakan protamine insulin, keadaannya sedikit lebih sederhana. Anda boleh mencampurkannya, tetapi anda perlu melakukannya dengan berhati-hati, mematuhi peraturan tertentu, yang akan kita bicarakan.

Teknik pentadbiran serentak

Yang pertama masuk ke dalam jarum suntik adalah insulin "pendek" dan hanya selepas "memanjang". Jika tidak, meniup udara ke dalam botol dengan insulin bertindak pendek, anda pasti akan memasukkan titisan "berpanjangan" ke dalamnya, yang akan menyebabkan keruh "pendek", setelah itu ia harus dibuang.

Oleh itu, tarik udara ke dalam jarum suntik ke paras, misalnya, 8 unit, masukkan penutup botol dengan insulin "pendek", lepaskan udara ke dalamnya, tarik ubat ke dalam jarum suntik dan keluarkan jarum dari botol. Seterusnya, katakan kita memerlukan 20 unit insulin protamine "diperpanjang".

Ambil jarum suntik yang sudah mengandung insulin "pendek", tarik udara ke dalamnya hingga 8 + 20 = 28 unit, tusuk penutup botol dengan insulin "diperpanjang", lepaskan udara sahaja, insulin "pendek" harus benar-benar berada di dalam jarum suntik. Seterusnya, masukkan isi botol ke dalam jarum suntik hingga tahap 28, dan ia siap untuk disuntik.

Selepas suntikan

Kami telah bersetuju bahawa kami menggunakan jarum suntik hanya sekali, tetapi, menyedari bahawa sebilangan pembaca akan melakukannya dengan cara mereka sendiri, saya ingin memberi amaran bahawa setelah memperkenalkan campuran seperti itu, sekiranya penggunaan jarum suntik masih diperlukan, ia harus dipam dengan berhati-hati dengan udara. Pada kali berikutnya anda menggunakan picagari, ia mesti kering sepenuhnya di dalam, jika tidak, anda berisiko merosakkan insulin "pendek" dengan mengisi semula campuran.

Jangka hayat jarum suntik seperti itu lebih pendek daripada suntikan yang berasingan: dengan jarum ini, anda mungkin akan 2 kali lebih besar menembusi getah penutup botol, dan ini juga tidak akan berlalu tanpa jejak. Ini adalah hujah lain yang menyokong penggunaan satu jarum suntik..

Gunakan campuran insulin siap pakai

Sudah tentu, lebih baik membuat perkenalan yang berasingan, kerana ketika pengawalan gula tidak mencukupi dan "debriefing" dimulakan, ada keraguan besar: mungkin di sinilah terdapat beberapa kesalahan? Sekiranya sudah ada keinginan besar untuk mengurangkan jumlah suntikan, lebih baik menggunakan campuran insulin standard, kerana sekarang ini cukup untuk memenuhi keperluan kebanyakan pesakit. Pengecualian adalah kes diabetes yang teruk, apabila kompensasi dengan kombinasi insulin tetap tidak mungkin dilakukan, tetapi dalam keadaan seperti itu, pengenalan dua insulin dalam jarum suntikan yang sama juga dikontraindikasikan..

Insulin panas berbahaya!

Saya ingin mengingatkan anda bahawa insulin hangat diserap lebih cepat daripada mempunyai suhu bilik. Perkara yang sama berlaku jika anda "menghangatkan" tapak suntikan. Dalam literatur khusus, sebuah kasus dijelaskan ketika seorang pemuda, setelah menyuntik insulin "pendek" sebelum makan siang, memutuskan bahawa dalam 30 minit yang dimilikinya sebelum makan, dia akan mempunyai waktu untuk mandi. Menemui dia tidak sedarkan diri... Bagus kerana ada sedikit air, dan kepalanya tetap di permukaan. Adakah anda sudah meneka apa yang berlaku? Betul: air suam secara dramatik mempercepat penyerapan insulin, makanan terlambat, dan hipoglikemia tidak lama akan datang. Kira-kira kesan yang sama dapat diperoleh jika tempat suntikan diurut dengan betul sebelum suntikan. Ciri ini harus diingat pada musim panas. Di bawah pengaruh cahaya matahari yang terik, permukaan kulit menjadi panas, yang bukan sahaja menyebabkan kejutan terma, tetapi juga penyerapan insulin yang dipercepat. Atas sebab yang sama, anda harus berhati-hati di tempat mandi dan sauna.

Bagi aktiviti fizikal, tentu saja, mempengaruhi kerja insulin baik dengan mempercepat penyerapan dan dengan meningkatkan kepekaan otot terhadap ubat tersebut. Belum lama ini, diyakini bahawa jika insulin disuntik ke kawasan yang tidak terlibat dalam kerja fizikal, hipoglikemia dapat dihindari. Amalan menunjukkan bahawa ini tidak berlaku. Ianya mustahil! Sekarang kita faham mengapa: penggunaan insulin pada otot tidak bergantung pada tempat pengenalannya ke dalam badan. Oleh itu, peraturan untuk pencegahan hipoglikemia semasa kerja fizikal tetap sama - kawalan gula dan pengambilan karbohidrat tambahan dengan makanan.

Anda sudah tahu cara menguruskan insulin. Ini tetap yang paling "sederhana" - untuk memutuskan mana, dalam dos apa dan kapan. Pada diabetes tipe 1 dan tipe 2, taktik terapi insulin boleh berbeza-beza, tetapi kadang-kadang lebih baik merawat diabetes tipe 2 dengan cara yang sama seperti diabetes tipe 1..

Oleh itu, kita merawat diabetes dengan insulin.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes