1 ml - berapa gram dan titis?

1 ml - berapa gram dan titisan? Mengapa anda perlu mengetahui jawapan untuk soalan ini? Arahan untuk ubat-ubatan, resipi, atau hanya keperluan sehari-hari sering menyebabkan keperluan untuk mengukur jumlah cecair dan pepejal pukal dalam unit yang berbeza - mililiter, gram, atau penurunan. Cawan pengukur dan pipet hampir selalu dilekatkan pada ubat-ubatan, tetapi tidak begitu mudah, dan sering hilang..

Bagaimana memahami unit-unit ini dan mendapatkan jumlah bahan dengan betul? 1 ml berapa? Berapa banyak titisan yang terkandung dalam 1 ml larutan ini atau larutan itu? Berapa gram dalam 1 ml air dan dalam cecair lain?

Isipadu

Mililiter ialah unit isi padu yang sepadan dengan satu sentimeter padu. Untuk air tulen tanpa kekotoran, semuanya mudah: 1 ml air adalah 1 gram berat. Tetapi untuk bahan lain yang mempunyai ketumpatan dan komposisi yang berbeza, korespondensi ini akan dinyatakan agak berbeza..

Sangat mudah untuk mengukur jumlah cecair yang diperlukan dalam mililiter menggunakan picagari. 1 ml pada skala jarum suntik pada slang perubatan disebut "kubus" atau "kubus". Oleh itu, apakah kemungkinan jawapan untuk soalan itu: "1 ml berapa?" - Kedengarannya seperti ini: "Ini adalah 1" kubus "pada picagari".

Dengan cara ini, senang mengumpulkan bukan sahaja persediaan perubatan, tetapi juga cecair untuk keperluan rumah tangga dan masakan. Jarum suntik terkecil adalah insulin, isinya hanya 1 ml, dan picagari Janet yang terbesar, mengandungi 150 ml larutan.

Tetapi bagaimana untuk menerjemahkan unit isi padu menjadi unit jisim, jika perlu? 1 ml - berapa gram, bagaimana memahami jika tidak ada berat yang tepat? Sebagai contoh, jika hanya jisim bahan yang diperlukan ditunjukkan dalam arahan atau manual, tetapi isinya diketahui dan sebaliknya.

Berat

Gram adalah unit jisim. Piawaian rujukan di sini adalah air tulen. Jadi, 1 ml air sama dengan 1 gram. Dan berapa gram dalam 1 ml bahan lain? Untuk menjawab, anda perlu mengetahui ketumpatannya.

Ketumpatan adalah nisbah jisim suatu bahan dengan isipadu yang dimilikinya. Dalam kes ini, jisim dikira dengan formula mudah: m = pV (di mana p adalah ketumpatan dan V adalah isipadu).

Semasa mengira, perlu dipertimbangkan bahawa ketumpatannya secara terbalik berkaitan dengan suhu persekitaran. Semakin tinggi suhu, semakin rendah ketumpatannya, kerana bahan mengembang ketika dipanaskan, meningkatkan isipadu, tetapi tidak mengubah jisim. Dalam tabel rujukan dengan kepadatan, sebagai peraturan, ditunjukkan suhu yang sesuai dengan indikator yang diberikan.

Jadi, sebagai contoh, ketumpatan etil alkohol adalah 0.789 g / cm3 pada suhu bilik, yang bermaksud bahawa jisim bahan ini dalam 1 ml akan menjadi 0.789 g.

Dengan menggunakan formula yang sama, anda dapat menentukan jisim atau jumlah produk pukal.

Jadual di bawah menunjukkan contoh kepadatan pelbagai bahan pada suhu bilik.

BahanKetumpatan g / cm 3
Air1
Etanol0.789
Minyak sayuran0.93
Sayang1.35
Susu1,03
Gliserol1.26
Sirap gula1.3
Hidrogen peroksida1.45
Gula1,6
Tepung0.59
Garam biasa2.15

Bagaimana mengukur isipadu yang diinginkan dalam tetes? 1 ml air - berapakah jumlah titisan ini? Berapa banyak titisan dalam 1 ml penyelesaian lain?

Turun

Untuk memahami berapa banyak titisan dalam 1 ml larutan, pertama-tama anda perlu menentukan apa itu penurunan.

Penurunan adalah isipadu kecil (atau minimum) zat cair, yang bentuk dan sempadannya ditentukan oleh pengaruh tegangan permukaan. Titisan mempunyai bentuk bulat atau bujur.

Penurunan itu sendiri adalah unit yang hampir tepat. Dan dengan mata kasar dapat dilihat bahawa tetes walaupun satu bahan boleh berbeza dalam ukuran, dan oleh itu, dalam jumlah larutan di dalamnya. Untuk mengelakkan kesilapan besar, doktor dan ahli farmasi memutuskan untuk mengambil jumlah 0.05 ml sebagai penurunan standard. Berdasarkan ini, 1 ml sesuai dengan 20 tetes. Ini adalah berapa banyak titisan dalam 1 ml larutan berair yang hampir terkandung.

Mengalikan kelantangan dengan 20, anda dapat mengetahui jumlah penurunan dalam jumlah ini. Sebaliknya, dengan mengetahui jumlah titisan, anda dapat mengetahui isi padu cecair tertentu. Untuk melakukan ini, jumlah titisan harus dibahagi dengan 20.

Tetapi pengiraan seperti itu agak kasar, dan ia sangat sesuai untuk sebatian berair. Untuk larutan alkohol dan tincture, 1 ml kira-kira 50 tetes, dan untuk minyak pati - kira-kira 10-15 tetes.

Untuk mengetahui berapa banyak titisan dalam 1 ml pelbagai bahan, anda boleh menggunakan dokumentasi rasmi di mana ia diterbitkan.

Contoh bilangan titisan dalam 1 ml pelbagai bahan

Untuk ekstrak hawthorn, ini adalah 53 tetes. Untuk tincture lily of the valley, wormwood, motherwort dan valerian, masing-masing 56. Larutan alkohol iodin mengandungi 49 tetes dalam 1 ml, dan belladonna tincture - 46. Minyak peppermint - 51 tetes, dan warna - 61.

Seperti yang anda lihat, untuk cecair yang berbeza, penunjuk ini berbeza dan berbeza dengan yang berbeza dengan air..

2 mililiter adalah berapa banyak dalam picagari

100 000 PIECES - 1 ml pelarut

Pelarut untuk antibiotik:

0.25% dan 0.5% novocaine

Air untuk suntikan

Nisbah dos A / b dalam gr. dan ED:

1.0 g = 1,000,000 unit

0.5 g = 500,000 unit

0.25g = 250,000 unit

Contohnya:

Dalam sebotol 1 000 000 IU penisilin.

Kita tahu bahawa untuk pengenceran standard a / b, perlu mengambil 1 ml pelarut untuk setiap 100,000 PIECES, jadi untuk botol ini kita memerlukan: 1,000,000 PIECES: 100,000 PIECES = 10 ml pelarut.

Dalam sebotol 500 000 IU penisilin.

Untuk botol ini, kita memerlukan pelarut:

500,000 PIECES: 100,000 PIECES = 5 ml pelarut.

Dalam sebotol 250 000 IU penisilin.

Untuk botol ini, kita memerlukan pelarut:

250,000 unit: 100,000 unit = 2.5 ml pelarut.

Contoh 1:

Pesakit mesti memasukkan 500,000 IU penisilin. Terdapat botol 0.25 g di bilik rawatan. Berapa banyak botol yang perlu anda ambil? Berapa ml pelarut yang diperlukan untuk setiap botol? Berapa ml antibiotik cair yang harus diisi ke dalam picagari?

Keputusan:

Botol 0.25 g atau 250.000 unit. Pesakit perlu membuat 500,000 unit. 500 000 PIECES: 250 00 PIECES = 2, iaitu 2 botol diperlukan.

Kerana botol 250,000 PIECES, maka 2.5 ml pelarut diperlukan untuk setiap botol (jumlah dalam botol adalah 250,000 PIECES, mengikut pencairan standard untuk setiap 100,000 PIECES mengambil 1 ml pelarut, oleh itu 250,000 PIECES: 100,000 PIECES = 2,5 ml pelarut).

5 ml a / b dicairkan, sebagai 5 ml mengandungi 500,000 unit yang perlu dibuat oleh pesakit.

Contoh 2:

Pesakit perlu membuat 300,000 IU penisilin. Botol itu mengandungi 500,000 unit.

Berapa ml pelarut yang diperlukan untuk mencairkan botol dengan a / b?

Berapa ml a / b yang dicairkan mesti diisi ke dalam picagari?

Berapa ml a / b yang dicairkan akan tinggal di dalam botol?

Keputusan:

500 000 PIECES: 100 000 PIECES = 5 (ml) pelarut diperlukan untuk penanaman 0,5 g. A / b

300 000 PIECES - ini adalah 3 ml a / b yang dicairkan, yang mesti diisi ke dalam picagari.

500,000 PIECES - 300,000 PIECES = 200,000 (PIECES) dos yang mesti ada di dalam botol, ia sepadan dengan 2 ml.

Peralatan:

Steril: dulang dengan bola kapas, pinset, botol dengan a / b, pelarut untuk a / b, alkohol 70%, jarum suntik 5 atau 10 ml, 2 jarum, sarung tangan.

Tidak steril: gunting, meja pengendalian, bekas untuk membasmi kuman jarum, jarum suntik dan pembalut.

Algoritma untuk pembiakan a / b:

1. Pakai jubah mandi yang bersih, topeng, rawat tangan anda pada tahap kebersihan, pakai sarung tangan.

2. Keluarkan jarum suntik dan jarum dari bungkusan, pasang, masukkan ke dalam dulang.

3. Untuk memproses penutup logam dengan bola kapas dengan alkohol 70%.

4. Keluarkan penutup logam dari botol dengan a / b dengan gunting (pinset tidak steril).

5. Rawat penyumbat getah dengan bola kapas dengan alkohol 70%..

6. Buka ampul dengan pelarut (selepas pra-pemprosesan 2x).

7. Tuangkan jumlah pelarut yang diperlukan ke dalam picagari (Pengenceran standard a / b: Untuk 100 000 IU a / b - 1.0 ml pelarut).

8. Tumbuk penyumbat getah botol dengan a / b, masukkan pelarut ke dalam botol.

9. Keluarkan botol dengan jarum dari kon jarum jarum suntik dan, sambil menggegarkan botol, mencapai pembubaran serbuk sepenuhnya.

10. Untuk meletakkan jarum dengan botol pada kon jarum jarum suntik.

11. Naikkan botol terbalik dan isikan isi botol (atau dos yang ditetapkan) ke dalam picagari.

12. Keluarkan botol dengan jarum dari kon jarum (Jangan sterilkan jarum ini - anda memerlukannya untuk mencairkan a / b pada botol seterusnya).

13. Untuk memasang dan memasang jarum kedua dengan pinset pada kon jarum - untuk suntikan v / m.

14. Lepaskan udara dari jarum suntik dan jarum, letakkan di atas dulang.

sebanyak 0, 1 ml adakah ini pembahagian pertama pada jarum suntik? ini adalah sepersepuluh mililiter. atau 0.1 adalah mililiter lengkap?

Hanya pengguna berdaftar yang mempunyai kemampuan untuk memulakan topik baru. Daftar dan masukkan laman web dengan memasukkan nama pengguna dan kata laluan anda di sebelah kanan tetingkap, dan anda boleh memulakan topik baru.

Sebelum mengemukakan soalan di forum, biasakan diri anda dengan topik: "Cara mengajukan soalan dengan betul kepada doktor haiwan", serta senarai jawapan untuk soalan yang sering diajukan, ini akan membantu anda menjimatkan masa dan mendapatkan jawapan untuk soalan anda dengan lebih cepat.
Perhatikan dokumen ini: Gejala penyakit haiwan. Mungkin dalam situasi anda, anda tidak dapat mengharapkan sambutan di forum, tetapi anda perlu segera menghubungi doktor atau membawa haiwan itu ke klinik veterinar!

Sebelum mengemukakan soalan di forum, baca bahagian berikut, ini akan menjimatkan masa anda dan mendapatkan jawapan pantas untuk soalan anda:

Perhatian! Perhatikan dokumen Gejala Haiwan. Mungkin dalam situasi anda, anda tidak dapat mengharapkan sambutan di forum, tetapi anda perlu segera menghubungi doktor atau membawa haiwan itu ke klinik veterinar!

2 mililiter adalah berapa banyak dalam picagari

Atau log masuk menggunakan perkhidmatan ini

    30 Ogos 2017

Oleh kerana soalan ini benar-benar mendapat saya, tidak ada kekuatan yang tersisa, bukan hanya yang satu ini, tetapi ada yang lain seperti itu:

dan berapa banyak kiub untuk dimasukkan ke dalam jarum suntik? Dan 500 mg berapakah bilangan mililiter? Cara mendail?

Secara amnya, saya memutuskan bahawa saya perlu membuat artikel dengan gambar dan sebagainya.

Anda dengan tegas memutuskan untuk melakukan lelucon, atau sudah mencucuk, tidak mengapa, itu penting - anda tidak tahu berapa banyak suntikan yang perlu anda masukkan ke dalam pantat anda dan bagaimana dan berapa banyak untuk disuntik ke dalam jarum suntik.

Temui picagari ini:

Dalam kes ini, ia adalah jarum suntik 5 cc (5 mililiter cecair atau, seperti dalam kes kita, minyak terkandung dalam picagari ini).

Oleh itu, saya atau orang lain mengatakan bahawa anda perlu memasukkan 500 mg Sustanon setiap minggu, anda pergi dan melihat pek Sustanon anda, atau di botol, atau di ampul (saya tidak tahu apa yang anda ada di sana) dan melihat apa yang ada di sana ia ditulis, dan tertulis di sana, emas rakan saya adalah:

250 mg dalam 1 ml, jadi anda, rakan saya harus meletakkan dua ampul seperti itu setiap minggu, SATU AMPULAN ADALAH 1 CUBE (1 ML) DALAM SYRINGE.

Sekarang saya rasa ia menjadi lebih jelas bagi anda, jika tidak, maka letakkan picagari, baca buku-buku mengenai cinta. sihat.

Diubah suai pada 30 Ogos 2017 oleh Perunding pengguna

Jarum suntik 3 ml: apa bezanya dan untuk apa ia digunakan

Apa itu jarum suntik dan mengapa diperlukan, mungkin, diketahui oleh semua orang. Walau bagaimanapun, jarum suntik bukanlah perkara mudah seperti yang kelihatannya pada pandangan pertama. Terdapat sebilangan besar perbezaan antara jarum suntik yang berbeza, yang paling jelas adalah perbezaan kelantangan. Suntikan 3 ml, 5 ml, 10 ml dan 20 ml adalah jenis yang paling popular. Mari kita bincangkan yang terkecil dari mereka.

Apa itu picagari

Alat seperti jarum suntik boleh berbeza: dua atau tiga komponen, dengan jumlah yang berbeza, dengan ketebalan jarum yang berbeza. Terdapat sistem yang lebih kecil daripada jarum suntik 3 ml (aka "gred C"), misalnya, dua mililiter atau 1 ml (insulin dan tuberculin). Walau bagaimanapun, jarum suntik tiga mililiter juga dianggap sebagai salah satu alat terkecil untuk suntikan.

Sebagai tambahan kepada isi padu, jarum suntik boleh terdiri daripada tiga komponen (terdiri daripada tiga bahagian) dan dua komponen (dua bahagian). Yang pertama, selain perumahan picagari dan piston, juga mempunyai sisipan getah di dalamnya.

Jarum suntik berukuran 3 ml boleh berupa dua komponen atau tiga komponen, tetapi dalam kes kedua, harganya, walaupun tidak terlalu ketara, lebih tinggi. Ini disebabkan oleh fakta bahawa teknologi untuk membuat sistem pengenalan terkini jauh lebih rumit daripada yang pertama. Tetapi sistem tiga komponen juga mempunyai kelebihannya, yang akan dibincangkan kemudian.

Untuk apa mereka digunakan?

Seperti yang lain, jarum suntik 3 ml digunakan untuk dos ubat suntikan yang tepat. Boleh digunakan menggunakan picagari seperti itu dalam latihan kanak-kanak, tetapi dalam hal ini lebih baik memilih sistem tiga komponen, ia memberikan pengenalan yang lebih lancar daripada dua komponen.

Juga, jarum suntik boleh guna 3 ml boleh digunakan untuk membersihkan rongga badan dari kandungan yang tidak diperlukan. Proses ini, serta suntikan ubat, harus dipimpin oleh pakar yang berpengalaman. Ukuran picagari yang kecil membolehkan anda membuang semua cecair patologi dengan lebih tepat, sambil menyebabkan ketidakselesaan minimum kepada pesakit.

Apakah perbezaan antara jarum suntik 3 ml dan yang lain?

Peranti sedemikian adalah salah satu yang disebut picagari isipadu standard. Jarum suntik 3 ml memungkinkan dos yang lebih tepat, kerana jumlah ubat yang diberikan jauh lebih sedikit. Kumpulan ini juga merangkumi semua sistem dari 2 ml hingga 20 ml.

Juga dalam jarum suntik 3 ml terdapat jarum yang lebih nipis dan lebih pendek, yang menjadikan suntikan sedikit kurang menyakitkan. Oleh itu, walaupun jarum suntik yang lebih besar mungkin sesuai untuk pengenalan larutan 3 ml, anda tidak boleh membelinya sebagai alternatif. Di samping itu, jumlah yang lebih besar sudah bernilai wang lain (lebih mahal), dan dalam kes ini pastinya tidak bernilai membayar lebih.

Pengilang

Terdapat sebilangan besar pengeluar jarum suntik yang dapat menawarkan produk dengan sebilangan besar sifat khusus. Terdapat jarum suntik di pasaran dengan perlindungan daripada terdedah kepada cahaya (untuk pengenalan ubat yang dimusnahkan oleh cahaya), alat tanpa lateks (untuk orang yang mengalami alahan), serta jarum yang paling tidak menyakitkan.

Setiap pengeluar berusaha untuk memaksimumkan produk mereka, menjadikannya lebih selamat, lebih selamat dan lebih mudah digunakan..

Jarum suntik dihasilkan di hampir semua negara di dunia. Terdapat jarum suntik Eropah, Cina dan domestik, sementara picagari berkualiti tinggi adalah dari pengeluar Eropah. Mereka selalunya dapat menyediakan produk untuk sebarang permintaan. Malangnya, pengeluar domestik lebih tertumpu pada picagari versi "standard". Walau bagaimanapun, kilang kami menghasilkan picagari yang lebih murah, yang sesuai untuk orang yang tidak mempunyai kemampuan kewangan untuk membeli picagari yang lebih mahal..

MENENTUKAN HARGA PEMBAHAGIAN SYRINGE.

1. Cari di silinder nombor yang paling dekat dengan kon jarum yang menunjukkan bilangan ml.

2. Tentukan bilangan pembahagian pada silinder antara nombor ini dan jarum kon.

3. Bahagikan nombor yang paling hampir dengan kerucut nada dengan bilangan pembahagian.

Ini akan menjadi "harga" pembahagian picagari.

Sebagai contoh, pada tong jarum suntik dengan kapasiti 2 ml, nombor 1 paling dekat dengan kon jarum Jumlah pembahagian antara kon jarum dan nombor ini adalah 10. Membahagi 1 ml dengan 10, kita mendapat 0.1 ml. Jadi, "harga" membahagi jarum suntik dengan kapasiti 2 ml adalah 0.1 ml.

Rajah. Jarum suntik 2 ml.

Untuk pengenalan dosis kecil ubat kuat, serta serum dan vaksin yang memerlukan dos yang lebih tepat, digunakan jarum suntik berkapasitas 1-2 ml, dengan "harga pembagian" 0,1-0,01 ml.

Selalunya, dos ubat untuk pentadbiran parenteral dinyatakan dalam mililiter dan pecahan mililiter. Terdapat konvensyen dos lain. Sebagai contoh, pesakit diabetes diberi insulin dalam unit tindakan (U). Untuk pengenalan insulin, jarum suntik khas dengan kapasiti 1-2 ml dihasilkan, pada silinder yang bahagiannya menunjukkan bukan pecahan mililiter, tetapi "unit tindakan" (UNITS). Terdapat gabungan jarum suntik insulin, pada silinder yang ditunjukkan kedua-dua mililiter dan unit tindakan.

Rajah. Jarum suntikan insulin.

KEPERLUAN UNTUK INJEKSI

Jarum suntikan adalah tiub logam berongga sempit yang diperbuat daripada keluli nikel tahan karat. Satu hujung tiub ini dipotong dan diruncing secara serong. Sebuah kanula dipasang di hujung yang lain, yang pas pada kon jarum jarum suntik.

Jarum untuk suntikan intradermal, intramuskular, subkutan, intravena berbeza dengan panjang, keratan rentas dan bentuk penajaman. Industri ini menghasilkan jarum suntikan dengan pelbagai saiz: 0415, 0420, 0520, 0840, 1060. Dua digit pertama menunjukkan diameter lumen dalaman jarum dalam milimeter, meningkat sebanyak 10 kali; dua digit seterusnya ialah panjang jarum dalam milimeter.

Contoh: 0415: 0.4 mm - keratan, panjang 15 mm

Jarum mesti digunakan dengan ketat untuk tujuan yang dimaksudkan.. Untuk pengenalan bahan ubat ke dalam kulit: di lapisan atas, jarum intradermal; di lapisan lemak subkutan - subkutan; Otot intramuskular Urat intravena.

Panjang dan keratan rentas jarum:

intradermal: panjang 15 mm, keratan rentas 0.4 mm.

subkutan: panjang 20 mm, keratan rentas 0.4-0.6 mm

intramuskular: panjang 60 mm, keratan rentas 0,8-1,0 mm

intravena: panjang 40 mm, keratan rentas 0,8 mm; jarum dipotong 45 o

Jarum untuk suntikan intravena mempunyai potongan pada sudut 45 °, kerana dengan potongan tumpul sukar untuk menusuk kulit dan urat keluar dari jarum, dan dengan jarum potong yang lebih tajam mudah menembusi kedua-dua dinding depan dan belakang vena dengan segera. Untuk suntikan subkutan dan intramuskular, sudut potong lebih tajam.

Untuk jarum suntik Luer, jarum khas dengan saiz yang sama ada, tetapi kanula mereka kelihatan seperti kerucut terpotong.

Untuk membersihkan saluran sempit jarum yang dapat diisi semula, mandrin digunakan - wayar berlapis nikel tembaga dari pelbagai bahagian.

Syarat umum untuk memilih sistem saliran: Sistem saliran dipilih bergantung pada sifat yang dilindungi.

Corak jari papillary adalah penanda kemampuan sukan: tanda-tanda dermatoglyphic terbentuk pada kehamilan 3-5 bulan, tidak berubah sepanjang hayat.

Berapakah jumlah jarum suntik?

Hari ini, jarum suntik dari 0.3 hingga 150 ml tersedia. Dipercayai secara meluas bahawa mereka hanya berbeza dalam jumlah kubus di dalam silinder, ini tidak benar: terdapat perbezaan pada ciri reka bentuk. Ini dijelaskan oleh perbezaan pelantikan jarum suntik. Pada waktu yang sama, tidak ada ketergantungan ukuran yang ketat pada jenis kanula, iaitu jarum.

Memang, dengan jarum suntik yang lebih kecil, jarum yang lebih kecil biasanya digunakan. Tetapi ada beberapa subjenis jarum ini untuk setiap ukuran jarum suntik, misalnya, jarum suntik "lima" dapat dihasilkan dengan jarum 0,7X40 mm, atau 0,8X40 (di mana 0,7 dan 0,8 mm adalah diameter luar jarum, dan 40 mm - panjang bahagian logam). Untuk memahami jumlah jarum suntik, kami menyediakan meja dan foto.

TajukIsipaduPelantikan
Jumlah kecil (tuberkulin, insulin)0.3; 0.5; 1 mlPengenalan insulin, tuberkulin (dengan reaksi Mantoux).
Isipadu sederhana2; 3; 5; 10; 20 mlPengenalan ubat secara intravena dan intramuskular. Di bahagian pantat, ubat diberikan dalam jumlah tidak lebih dari 5 ml.
Jarum Suntik Isipadu Tinggi30, 50, 60, 100, 150 ml (Zhanet)Jarum suntik dalam jumlah besar tidak digunakan untuk suntikan secara langsung: ia diperlukan untuk pemberian ubat dalam dos dan penyusup, untuk mencuci dan memberi makan melalui alat.

Jarum suntik dalam jumlah kecil (0,3; 0,5; 1 ml) diperlukan apabila penting untuk memberikan ubat dengan jumlah hingga 1 mililiter dan kesalahan dalam sepersepuluh (kesepuluh) dos boleh mempengaruhi secara dramatik. Jarum suntik dengan jumlah ini digunakan oleh pesakit kencing manis atau untuk ujian alergologi intradermal..

Suntikan isipadu sederhana (2; 3; 5; 10; 20 ml) adalah ukuran yang paling biasa. Mereka digunakan untuk suntikan semua jenis (intramuskular, intravena, subkutan) dan tersedia dengan alat jarum kedua-dua jenis: Luer Lock, Luer Slip.

Jarum suntik besar (30, 50, 60, 100 ml) dengan sambungan Luer Lock (kerana ubat disuntik di bawah tekanan) digunakan dalam infusomats dan perfusers (pam jarum suntik - alat yang memungkinkan, sebagai contoh, selain ubat dari penitis, untuk menyuntik ubat dari jarum suntik dengan kelajuan yang telah ditentukan).

Jumlah jarum suntikan yang sama, tetapi dengan sambungan di bawah kateter, lebih sering digunakan untuk memberi makan melalui tiub, memberikan ubat melalui saluran kencing dan saluran air, mencuci abses dan rongga.

Penurunan yang berat, bagaimana tidak membuat kesilapan semasa mengukur

Adakah penurunan itu sangat penting?

Hanya sedikit orang yang memikirkan persoalan mengukur isi padu cecair sehingga ada keperluan sebenar untuk ini. Selsema yang tidak disangka-sangka, keinginan yang terbangun dengan tajam untuk memasak tepat mengikut resipi, pembersihan musim bunga. Ini adalah kes-kes tepat ketika penurunan itu penting. Overdosis ubat boleh membahayakan kesihatan anda, kekurangan setetes ramuan akan menyebabkan hidangan yang manja. Jadi mari kita lihat berapa ml dalam 1 tetes.

Berapa mililiter dalam 1 tetes, satu sudu teh dan satu sudu besar cecair yang berbeza

Air, yodium dan hidrogen peroksida

Kami menggabungkan unsur-unsur ini, kerana parameternya hampir sama.

Mililiter
0.051--
1dua puluh--
51001-
102002-
lima belas30031
1002000dua puluh6.7

Ubat dan tincture

Berikut adalah ubat yang paling biasa yang perlu diukur..

DadahMililiter
Echinacea Alkohol Tincture
Tuduhan Motherwort
Valerian
Eleutherococcus
0.051--
51001-
lima belas30031
Ambrobene0.091--
777.81-
dua puluh222.22.851
Carvalol0.071--
685.71-
17242.852.831

Mentega

Terdapat pelbagai jenis minyak. Sebahagiannya digunakan untuk memasak, yang lain untuk tujuan kosmetik. Pertimbangkan minyak masak (sayur, bijan, zaitun) dan minyak yang digunakan dalam tata rias (asas dan penting).

Minyak asas merangkumi aprikot, minyak jojoba, alpukat, dll..

Minyak pati terbentuk dari tumbuh-tumbuhan, dan oleh itu mempunyai nama yang sesuai: lavender, cengkeh, oren, dll..

Jenis minyakMililiter
Untuk memasak makanan0.0551--
5901-
lima belas27031
Asas0.031--
51671-
14467.62.81
Ethereal0.061--
583.31-
14233.242.81

Kaedah pengukuran di tangan

Bagaimana mengukur 5 ml cecair?! Untuk melakukan ini, kami melihat jadual di atas (bergantung pada jenis cecair) dan cuba mengukur sama ada dengan bantuan titisan, atau dengan bantuan sudu.

Sebagai contoh, untuk air, yodium dan peroksida 5 ml, anda perlu mengambil 1 sudu teh atau seratus tetes.

Sekiranya tidak ada sudu atau pipet di rumah, maka anda boleh menggunakan timbangan dapur sederhana. Timbangan sedemikian menyokong fungsi mengukur isi padu larutan dalam ml. Sekiranya mereka tidak menyokong pengukuran dalam ml, maka anda boleh mengukur dalam gram.

Tonton videonya, dengan segera, gram dan ml produk ditunjukkan, untuk resipi tertentu:

Dalam video, bahan diukur dengan menggunakan bikar berukuran..

1 gelas berukuran sama dengan 200 ml untuk risiko, atau 250 ml hingga penuh. Air dan susu adalah 200 gram sebelum risiko, minyak sayuran 190 gram.

Cawan pengukur, kuali

Di dapur anda boleh menemui cawan pengukur. Ia mempunyai gradasi dalam ml dan gram. Dengan menggunakan jadual di atas, anda dapat dengan mudah menentukan berapa ml dalam 1 tetes. Beberapa kuali mempunyai penunjuk ml, sekurang-kurangnya "dengan mata", anda menentukan isi padu air.

Jari

Masukkan jari anda ke dalam ubat, dan cecair akan mula turun dari itu, anda hanya perlu mengira 20 tetes anda. Kaedah ini sesuai jika anda perlu mengira sebilangan kecil penurunan, jika tidak, anda akan kehilangan lebih banyak produk daripada yang anda ukur.

Picagari

Ambil picagari, lebih baik insulin. Isipadu sama dengan satu ml, pecahan perpuluhan ditandai dengan jelas pada jarum suntikan, jadi tidak sukar bagi anda untuk mengukur 50 tetes valerian. Anda hanya perlu mengambil jarum suntik insulin 2.5 kali dan tuangkan larutan ke dalam bekas apa pun, atau gunakan jarum suntik dengan isipadu yang berbeza, untuk 2 atau 5 kiub. Dalam kes ini, kami menggunakan kaedah sebaliknya. Kami melihat berapa mililiter dalam 1 penurunan, tetapi berapa banyak penurunan dalam satu mililiter.

Pipet, dispenser untuk ubat lain

Anda sudah melihat di farmasi, tetapi anda tidak menemui jarum suntik di sana. Kemudian perhatikan ubat-ubatan dengan dispenser. Anda hanya boleh melepaskan penutup dari satu dan meletakkannya di balang yang anda perlukan. Jangan lupa bilas dispenser dengan baik sebelum tidak ada sisa ubat lain.

Sirap batuk biasanya mempunyai sudu atau gelas kecil dalam konfigurasi mereka, dengan bantuannya, anda juga dapat mengukur jumlah ml yang tepat.

Barang di tangan

Tiub minum

Anda boleh memasukkan ubat ke dalam tiub, menutup bahagian bawah dengan jari dan kemudian perlahan-lahan melepaskannya. Kawal prosesnya agar cecair tidak keluar dari tiub, iaitu menetes.

Batang kayu polos

Ia hanya kayu tongkat, tongkat ais krim, melembapkannya, menurunkannya dan menunggu titisan jatuh.

Putik kapas

Lembapkan kapas, cecair akan mula menetes darinya.

Sudu itu

Tuangkan sirap ke dalam sudu dan perlahan-lahan turunkan sehingga ia mula menetes.

Sudu garpu plastik

Item seperti ini biasanya mempunyai terowong di bahagian belakang, iaitu terdapat ruang kosong di mana anda boleh mencurahkan cecair dan menurunkannya semula, dan tunggu titisan.

Kain buruk

Cara melampau. Sekiranya anda mempunyai sejumlah besar cecair, yang tidak disayangkan. Basahkan kain lap, perah air berlebihan dan tunggu titisan jatuh.

Jadi berapa ml dalam satu tetes? Untuk Meringkaskan

Imaginasi anda tidak terbatas. Anda dapat menentukan berapa ml setiap tetes dengan mudah.

Jarum suntikan insulin, Gunakan

  • Jarum suntik biasa dan insulin
  • U-40, U-100 jarum suntikan insulin
  • Contoh mengira isipadu larutan insulin
  • Cara menggunakan picagari insulin
Jarum suntik insulin, walaupun terdapat pena insulin, tetap diperlukan bagi seseorang yang menderita diabetes. Lebih-lebih lagi, pada masa ini, ketika ada gangguan dalam penyediaan jarum suntik dan insulin yang diimport. Walau bagaimanapun, banyak doktor, dan terutama pesakit mereka yang menghidap diabetes, tidak tahu bagaimana memilih jarum suntikan insulin yang betul.

Pena jarum suntik telah pecah atau jarum khas kerana ia telah berakhir, anda memutuskan untuk mengambil insulin dari kartrij (penfill) dengan jarum suntikan insulin. Jarum suntikan insulin yang tidak betul boleh menyebabkan kesalahan dalam dos insulin. Sekiranya pesakit atau doktor tidak memperhatikan kesilapan ini pada waktunya, kes hipoglikemia yang teruk disebabkan oleh overdosis insulin adalah mungkin.
Kesalahan lain mungkin menggunakan jarum suntik dengan kelulusan yang tidak sesuai dengan yang ditunjukkan pada botol dengan kepekatan insulin yang lebih rendah; akibatnya, kenaikan gula darah yang "tidak dapat dijelaskan" dapat diharapkan.
Tidak dapat dijelaskan, jika anda tidak mengetahui peraturan berikut: untuk setiap kepekatan insulin, jarum suntik harus digunakan.

Jarum suntik biasa dan insulin

[img] // vizantium.net/user/fotos-user/2016/02/28/856d327c11738e.jpg►/imgrape Satu picagari biasa mempunyai kelulusan dalam mililiter. Satu mililiter dalam jarum suntik mengambil isipadu satu sentimeter padu. Oleh itu, pembahagian satu mililiter pada jarum suntik kadang-kadang disebut "satu kubus." Satu mililiter setiap jarum suntikan dibahagikan kepada sepuluh bahagian, jadi jarum suntik biasa mempunyai pembahagian 0.1 mililiter terkecil.

Jarum suntikan insulin ditingkatkan dalam unit insulin atau hanya dalam satuan. Persediaan insulin pertama mengandungi satu unit insulin per mililiter larutan, sebenarnya unit insulin sama dengan satu kubus. Dari masa ke masa, tumpuan telah berubah. Jarum suntik insulin khas telah muncul. Mereka menjadi lebih tipis daripada jarum suntik biasa untuk memberi mereka penggredan 1 bahagian sama dengan 1 unit insulin. Jarum suntik insulin terdapat dalam jumlah 0.3; 0.5; 1 ml dan 2 ml. Jarum suntik insulin yang paling banyak digunakan dalam jumlah 1 mililiter.
Jarum suntik 1 ml boleh mempunyai kelulusan 40 atau 100 unit (Unit), masing-masing, jarum suntik bertanda U-40 dan U-100. Dengan kata lain, insulin U-40 mempunyai kepekatan 40 u / ml, dan insulin U-100 mempunyai kepekatan 100 u / ml.
Mari buat pengiraan mudah untuk mengetahui berapa unit insulin yang mengandungi 0.1 mililiter (satu bahagian jarum suntik biasa).
Untuk jarum suntik insulin U-40;
bilangan mililiter dalam satu unit - 1 ml: 40 unit = 0,025 ml
bilangan unit dalam 0.1 mililiter - 0.1 ml: 0.025 ml = 4 unit
Untuk jarum suntik insulin U-100;
bilangan mililiter dalam satu unit - 1 ml: 100 unit = 0,01 ml
bilangan unit dalam 0.1 mililiter - 0.1 ml: 0.01 ml = 10 unit

U-40, U-100 jarum suntikan insulin

Jarum suntik insulin U-40, U-100 berbeza antara satu sama lain, hanya dalam gred yang berbeza. Terdapat jarum suntik sejagat, dua kelulusan dikenakan pada satu jarum suntik sekaligus.
Satu bahagian kecil pada jarum suntikan insulin sesuai dengan satu unit insulin. Pencocokan sedemikian akan berlaku sekiranya insulin disuntik ke dalam jarum suntikan kepekatan yang diinginkan. Untuk ini, perlu menggunakan bekas untuk insulin U-40 bekas untuk insulin bertanda U-40, untuk jarum suntik U-100 bekas untuk insulin bertanda U-100.

Tetapi kadang-kadang, dan sangat kerap berlaku bahawa terdapat jarum suntik U-40, tanda U-100 ditunjukkan pada bekas dengan insulin (kartrij pena jarum suntik). Kepekatan insulin U-100 adalah beberapa kali lebih tinggi daripada kepekatan pada U-40. Sekiranya anda memasukkan insulin U-100 ke dalam jarum suntik U-40 dalam jumlah yang sama dengan insulin U-40, anda akan mendapat insulin berlebihan.

Sekiranya 40 unit. U-40 dalam jarum suntik insulin U-40 yang terkandung dalam 1 ml larutan, kemudian 40 unit. dalam jarum suntik insulin U-100 yang terkandung dalam 0.4 ml larutan, jika tidak, jumlah larutan menjadi 2.5 kali lebih sedikit. Oleh itu, jika anda menyuntik insulin U-100 dengan jarum suntik untuk U-40, maka jumlah insulin yang disuntik melalui suntikan mestilah 2.5 kali lebih sedikit.

LIKBEZ - MG, ML, CUBE DAN. ©

Nilaikan artikel ini

Bosan selalu menjawab soalan bodoh yang sama seperti - dan 300 mg berapakah bilangan kubus? dan 50 mg adalah berapa banyak tablet?

Untuk anda yang bodoh semuanya tertulis di bungkusan.
Contoh - anda perlu memasukkan 500 mg Testosteron enanthate setiap minggu.

Kami mengambil sebotol ke tangan kami dan melihat apa yang tertulis di atasnya, dan ditulis di atasnya 250 mg / ml, yang bermaksud bahawa dalam 1 ml 250 mg testosteron enanthate, untuk peminat kubus, kubus = ml. Sekiranya di sekolah saya mendengar guru dalam pelajaran, maka saya mesti ingat bahawa cecair diukur mengikut isipadu, dan kubus, ini adalah kependekan untuk satu mililiter kubik, dll. Ambil jarum suntik dan ambil untuk menandakan 1 ini akan menjadi 1 kiub anda.
Rumit? Nifiga itu tidak sukar!

Pil - cerita yang sama, semuanya ditulis dalam bungkusan, misalnya metana - kandungan standard bahan aktif dalam satu tablet adalah 10 mg, sukar bagi jalang untuk membahagi 50 menjadi 10 untuk memahami bahawa 50 mg adalah 5 tablet?!

Semua ubat diletakkan dengan picagari biasa, bukan jarum suntik insulin. Tidak hairanlah suntikan itu disebut intramuskular, ini bermaksud bahawa jarum mesti memasuki otot dan hanya selepas itu diperlukan pemberian ubat, dan dengan jarum suntik insulin anda hanya akan menusuk kulit. Dan apa risiko memasukkan larutan minyak ke dalam lapisan lemak? Betul - abses.
Jarum suntik biasa adalah jarum suntik lima kubus, ia kelihatan seperti ini:

Gonadotropin - diberikan secara intramuskular dan subkutan, suntikan subkutan dilakukan dengan jarum suntikan insulin, berapa banyak gonadotropin yang harus disuntik ke dalam jarum suntikan insulin untuk mendapatkan 1000 unit? Baca pakej gonadotropin, jika dalam ampul 1000ED, berapa banyak yang diperlukan untuk mendapatkan hCG dalam insulin? Betul - keseluruhan ampul.

ICG - pengurangan semua ini hanya mengejutkan, itu adalah mikrogram dan semuanya mudah, semuanya masih ditunjukkan pada bungkusan, dan jumlah tablet dan berapa banyak mikrogram yang terdapat dalam tablet, walaupun ya, kebetulan ia ditulis dalam mg, dan mereka memberitahu anda dalam mikrogram, semuanya mudah lagi, ingat pelajaran di sekolah, jika ditulis 0.04 mg, maka berapa mcg? 40 mcg.

Lebih sukar lagi. dos mingguan 750 mg ditetapkan, dos ini mesti dibahagikan kepada 2 suntikan, persoalannya adalah segera, dan bagaimana memasukkan 325 mg ke dalam picagari. Pertimbangkan matematik sekolah rendah seperti yang diajar di sekolah menengah. Sekiranya 1 ml ialah 250 mg, dan dos mingguan anda adalah 750 mg, maka berapa ml? 3ml, 3 dibahagi dengan 2 dan dapatkan 1.5 ml. Oleh itu, anda perlu memasukkan jarum suntik 1.5 ml atau kiub.

Lebih sukar lagi. Berapa banyak botol yang saya perlukan setiap kursus. Kami melihat semula pembungkusannya!
Anda perlu memasukkan 10 minggu 750 mg / minggu testosteron enanthate dan 900 mg / minggu boldenone.
Kami melihat bungkusannya - testosteron enanthate 250 mg / ml, boldenone 200 mg / ml. Kami menganggap testosteron - kita perlu meletakkan 750 mg seminggu, dalam 1 ml 250 mg, ini adalah 3 ml, 3 kali 10 dan kita mendapat 30 ml, dan ini adalah 30 ampul 1 ml atau 3 botol 10 ml.
Kami menganggap boldenone - anda perlu memasukkan 900 mg / minggu, dalam 1 ml 200 mg untuk mendapatkan 900, bahagikan 900 hingga 200 dan dapatkan 4.5 ml. Kami mengalikan 4.5 ml dengan 10 dan hasilnya kita melihat bahawa 45 ml boldenone diperlukan setiap kursus, ini adalah 45 ampul 1 ml atau 5 botol masing-masing 10 ml. (setengah botol masih ada).

Jadi sekolah tidak seharusnya menguasai, tetapi sekurang-kurangnya berusaha untuk mendapatkan sekurang-kurangnya sejumlah pengetahuan!

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes