Jarum suntik 3 ml: apa bezanya dan untuk apa ia digunakan

Apa itu jarum suntik dan mengapa diperlukan, mungkin, diketahui oleh semua orang. Walau bagaimanapun, jarum suntik bukanlah perkara mudah seperti yang kelihatannya pada pandangan pertama. Terdapat sebilangan besar perbezaan antara jarum suntik yang berbeza, yang paling jelas adalah perbezaan kelantangan. Suntikan 3 ml, 5 ml, 10 ml dan 20 ml adalah jenis yang paling popular. Mari kita bincangkan yang terkecil dari mereka.

Apa itu picagari

Alat seperti jarum suntik boleh berbeza: dua atau tiga komponen, dengan jumlah yang berbeza, dengan ketebalan jarum yang berbeza. Terdapat sistem yang lebih kecil daripada jarum suntik 3 ml (aka "gred C"), misalnya, dua mililiter atau 1 ml (insulin dan tuberculin). Walau bagaimanapun, jarum suntik tiga mililiter juga dianggap sebagai salah satu alat terkecil untuk suntikan.

Sebagai tambahan kepada isi padu, jarum suntik boleh terdiri daripada tiga komponen (terdiri daripada tiga bahagian) dan dua komponen (dua bahagian). Yang pertama, selain perumahan picagari dan piston, juga mempunyai sisipan getah di dalamnya.

Jarum suntik berukuran 3 ml boleh berupa dua komponen atau tiga komponen, tetapi dalam kes kedua, harganya, walaupun tidak terlalu ketara, lebih tinggi. Ini disebabkan oleh fakta bahawa teknologi untuk membuat sistem pengenalan terkini jauh lebih rumit daripada yang pertama. Tetapi sistem tiga komponen juga mempunyai kelebihannya, yang akan dibincangkan kemudian.

Untuk apa mereka digunakan?

Seperti yang lain, jarum suntik 3 ml digunakan untuk dos ubat suntikan yang tepat. Boleh digunakan menggunakan picagari seperti itu dalam latihan kanak-kanak, tetapi dalam hal ini lebih baik memilih sistem tiga komponen, ia memberikan pengenalan yang lebih lancar daripada dua komponen.

Juga, jarum suntik boleh guna 3 ml boleh digunakan untuk membersihkan rongga badan dari kandungan yang tidak diperlukan. Proses ini, serta suntikan ubat, harus dipimpin oleh pakar yang berpengalaman. Ukuran picagari yang kecil membolehkan anda membuang semua cecair patologi dengan lebih tepat, sambil menyebabkan ketidakselesaan minimum kepada pesakit.

Apakah perbezaan antara jarum suntik 3 ml dan yang lain?

Peranti sedemikian adalah salah satu yang disebut picagari isipadu standard. Jarum suntik 3 ml memungkinkan dos yang lebih tepat, kerana jumlah ubat yang diberikan jauh lebih sedikit. Kumpulan ini juga merangkumi semua sistem dari 2 ml hingga 20 ml.

Juga dalam jarum suntik 3 ml terdapat jarum yang lebih nipis dan lebih pendek, yang menjadikan suntikan sedikit kurang menyakitkan. Oleh itu, walaupun jarum suntik yang lebih besar mungkin sesuai untuk pengenalan larutan 3 ml, anda tidak boleh membelinya sebagai alternatif. Di samping itu, jumlah yang lebih besar sudah bernilai wang lain (lebih mahal), dan dalam kes ini pastinya tidak bernilai membayar lebih.

Pengilang

Terdapat sebilangan besar pengeluar jarum suntik yang dapat menawarkan produk dengan sebilangan besar sifat khusus. Terdapat jarum suntik di pasaran dengan perlindungan daripada terdedah kepada cahaya (untuk pengenalan ubat yang dimusnahkan oleh cahaya), alat tanpa lateks (untuk orang yang mengalami alahan), serta jarum yang paling tidak menyakitkan.

Setiap pengeluar berusaha untuk memaksimumkan produk mereka, menjadikannya lebih selamat, lebih selamat dan lebih mudah digunakan..

Jarum suntik dihasilkan di hampir semua negara di dunia. Terdapat jarum suntik Eropah, Cina dan domestik, sementara picagari berkualiti tinggi adalah dari pengeluar Eropah. Mereka selalunya dapat menyediakan produk untuk sebarang permintaan. Malangnya, pengeluar domestik lebih tertumpu pada picagari versi "standard". Walau bagaimanapun, kilang kami menghasilkan picagari yang lebih murah, yang sesuai untuk orang yang tidak mempunyai kemampuan kewangan untuk membeli picagari yang lebih mahal..

Berapakah jumlah jarum suntik?

Hari ini, jarum suntik dari 0.3 hingga 150 ml tersedia. Dipercayai secara meluas bahawa mereka hanya berbeza dalam jumlah kubus di dalam silinder, ini tidak benar: terdapat perbezaan pada ciri reka bentuk. Ini dijelaskan oleh perbezaan pelantikan jarum suntik. Pada waktu yang sama, tidak ada ketergantungan ukuran yang ketat pada jenis kanula, iaitu jarum.

Memang, dengan jarum suntik yang lebih kecil, jarum yang lebih kecil biasanya digunakan. Tetapi ada beberapa subjenis jarum ini untuk setiap ukuran jarum suntik, misalnya, jarum suntik "lima" dapat dihasilkan dengan jarum 0,7X40 mm, atau 0,8X40 (di mana 0,7 dan 0,8 mm adalah diameter luar jarum, dan 40 mm - panjang bahagian logam). Untuk memahami jumlah jarum suntik, kami menyediakan meja dan foto.

TajukIsipaduPelantikan
Jumlah kecil (tuberkulin, insulin)0.3; 0.5; 1 mlPengenalan insulin, tuberkulin (dengan reaksi Mantoux).
Isipadu sederhana2; 3; 5; 10; 20 mlPengenalan ubat secara intravena dan intramuskular. Di bahagian pantat, ubat diberikan dalam jumlah tidak lebih dari 5 ml.
Jarum Suntik Isipadu Tinggi30, 50, 60, 100, 150 ml (Zhanet)Jarum suntik dalam jumlah besar tidak digunakan untuk suntikan secara langsung: ia diperlukan untuk pemberian ubat dalam dos dan penyusup, untuk mencuci dan memberi makan melalui alat.

Jarum suntik dalam jumlah kecil (0,3; 0,5; 1 ml) diperlukan apabila penting untuk memberikan ubat dengan jumlah hingga 1 mililiter dan kesalahan dalam sepersepuluh (kesepuluh) dos boleh mempengaruhi secara dramatik. Jarum suntik dengan jumlah ini digunakan oleh pesakit kencing manis atau untuk ujian alergologi intradermal..

Suntikan isipadu sederhana (2; 3; 5; 10; 20 ml) adalah ukuran yang paling biasa. Mereka digunakan untuk suntikan semua jenis (intramuskular, intravena, subkutan) dan tersedia dengan alat jarum kedua-dua jenis: Luer Lock, Luer Slip.

Jarum suntik besar (30, 50, 60, 100 ml) dengan sambungan Luer Lock (kerana ubat disuntik di bawah tekanan) digunakan dalam infusomats dan perfusers (pam jarum suntik - alat yang memungkinkan, sebagai contoh, selain ubat dari penitis, untuk menyuntik ubat dari jarum suntik dengan kelajuan yang telah ditentukan).

Jumlah jarum suntikan yang sama, tetapi dengan sambungan di bawah kateter, lebih sering digunakan untuk memberi makan melalui tiub, memberikan ubat melalui saluran kencing dan saluran air, mencuci abses dan rongga.

MENENTUKAN HARGA PEMBAHAGIAN SYRINGE.

1. Cari di silinder nombor yang paling dekat dengan kon jarum yang menunjukkan bilangan ml.

2. Tentukan bilangan pembahagian pada silinder antara nombor ini dan jarum kon.

3. Bahagikan nombor yang paling hampir dengan kerucut nada dengan bilangan pembahagian.

Ini akan menjadi "harga" pembahagian picagari.

Sebagai contoh, pada tong jarum suntik dengan kapasiti 2 ml, nombor 1 paling dekat dengan kon jarum Jumlah pembahagian antara kon jarum dan nombor ini adalah 10. Membahagi 1 ml dengan 10, kita mendapat 0.1 ml. Jadi, "harga" membahagi jarum suntik dengan kapasiti 2 ml adalah 0.1 ml.

Rajah. Jarum suntik 2 ml.

Untuk pengenalan dosis kecil ubat kuat, serta serum dan vaksin yang memerlukan dos yang lebih tepat, digunakan jarum suntik berkapasitas 1-2 ml, dengan "harga pembagian" 0,1-0,01 ml.

Selalunya, dos ubat untuk pentadbiran parenteral dinyatakan dalam mililiter dan pecahan mililiter. Terdapat konvensyen dos lain. Sebagai contoh, pesakit diabetes diberi insulin dalam unit tindakan (U). Untuk pengenalan insulin, jarum suntik khas dengan kapasiti 1-2 ml dihasilkan, pada silinder yang bahagiannya menunjukkan bukan pecahan mililiter, tetapi "unit tindakan" (UNITS). Terdapat gabungan jarum suntik insulin, pada silinder yang ditunjukkan kedua-dua mililiter dan unit tindakan.

Rajah. Jarum suntikan insulin.

KEPERLUAN UNTUK INJEKSI

Jarum suntikan adalah tiub logam berongga sempit yang diperbuat daripada keluli nikel tahan karat. Satu hujung tiub ini dipotong dan diruncing secara serong. Sebuah kanula dipasang di hujung yang lain, yang pas pada kon jarum jarum suntik.

Jarum untuk suntikan intradermal, intramuskular, subkutan, intravena berbeza dengan panjang, keratan rentas dan bentuk penajaman. Industri ini menghasilkan jarum suntikan dengan pelbagai saiz: 0415, 0420, 0520, 0840, 1060. Dua digit pertama menunjukkan diameter lumen dalaman jarum dalam milimeter, meningkat sebanyak 10 kali; dua digit seterusnya ialah panjang jarum dalam milimeter.

Contoh: 0415: 0.4 mm - keratan, panjang 15 mm

Jarum mesti digunakan dengan ketat untuk tujuan yang dimaksudkan.. Untuk pengenalan bahan ubat ke dalam kulit: di lapisan atas, jarum intradermal; di lapisan lemak subkutan - subkutan; Otot intramuskular Urat intravena.

Panjang dan keratan rentas jarum:

intradermal: panjang 15 mm, keratan rentas 0.4 mm.

subkutan: panjang 20 mm, keratan rentas 0.4-0.6 mm

intramuskular: panjang 60 mm, keratan rentas 0,8-1,0 mm

intravena: panjang 40 mm, keratan rentas 0,8 mm; jarum dipotong 45 o

Jarum untuk suntikan intravena mempunyai potongan pada sudut 45 °, kerana dengan potongan tumpul sukar untuk menusuk kulit dan urat keluar dari jarum, dan dengan jarum potong yang lebih tajam mudah menembusi kedua-dua dinding depan dan belakang vena dengan segera. Untuk suntikan subkutan dan intramuskular, sudut potong lebih tajam.

Untuk jarum suntik Luer, jarum khas dengan saiz yang sama ada, tetapi kanula mereka kelihatan seperti kerucut terpotong.

Untuk membersihkan saluran sempit jarum yang dapat diisi semula, mandrin digunakan - wayar berlapis nikel tembaga dari pelbagai bahagian.

Corak jari papillary adalah penanda kemampuan sukan: tanda-tanda dermatoglyphic terbentuk pada kehamilan 3-5 bulan, tidak berubah sepanjang hayat.

Pengekalan massa bumi secara mekanikal: Pengekalan jisim bumi secara mekanikal di lereng disediakan oleh struktur penopang pelbagai reka bentuk.

2 ml setiap picagari adalah berapa banyak

100 000 PIECES - 1 ml pelarut

Pelarut untuk antibiotik:

0.25% dan 0.5% novocaine

Air untuk suntikan

Nisbah dos A / b dalam gr. dan ED:

1.0 g = 1,000,000 unit

0.5 g = 500,000 unit

0.25g = 250,000 unit

Contohnya:

Dalam sebotol 1 000 000 IU penisilin.

Kita tahu bahawa untuk pengenceran standard a / b, perlu mengambil 1 ml pelarut untuk setiap 100,000 PIECES, jadi untuk botol ini kita memerlukan: 1,000,000 PIECES: 100,000 PIECES = 10 ml pelarut.

Dalam sebotol 500 000 IU penisilin.

Untuk botol ini, kita memerlukan pelarut:

500,000 PIECES: 100,000 PIECES = 5 ml pelarut.

Dalam sebotol 250 000 IU penisilin.

Untuk botol ini, kita memerlukan pelarut:

250,000 unit: 100,000 unit = 2.5 ml pelarut.

Contoh 1:

Pesakit mesti memasukkan 500,000 IU penisilin. Terdapat botol 0.25 g di bilik rawatan. Berapa banyak botol yang perlu anda ambil? Berapa ml pelarut yang diperlukan untuk setiap botol? Berapa ml antibiotik cair yang harus diisi ke dalam picagari?

Keputusan:

Botol 0.25 g atau 250.000 unit. Pesakit perlu membuat 500,000 unit. 500 000 PIECES: 250 00 PIECES = 2, iaitu 2 botol diperlukan.

Kerana botol 250,000 PIECES, maka 2.5 ml pelarut diperlukan untuk setiap botol (jumlah dalam botol adalah 250,000 PIECES, mengikut pencairan standard untuk setiap 100,000 PIECES mengambil 1 ml pelarut, oleh itu 250,000 PIECES: 100,000 PIECES = 2,5 ml pelarut).

5 ml a / b dicairkan, sebagai 5 ml mengandungi 500,000 unit yang perlu dibuat oleh pesakit.

Contoh 2:

Pesakit perlu membuat 300,000 IU penisilin. Botol itu mengandungi 500,000 unit.

Berapa ml pelarut yang diperlukan untuk mencairkan botol dengan a / b?

Berapa ml a / b yang dicairkan mesti diisi ke dalam picagari?

Berapa ml a / b yang dicairkan akan tinggal di dalam botol?

Keputusan:

500 000 PIECES: 100 000 PIECES = 5 (ml) pelarut diperlukan untuk penanaman 0,5 g. A / b

300 000 PIECES - ini adalah 3 ml a / b yang dicairkan, yang mesti diisi ke dalam picagari.

500,000 PIECES - 300,000 PIECES = 200,000 (PIECES) dos yang mesti ada di dalam botol, ia sepadan dengan 2 ml.

Peralatan:

Steril: dulang dengan bola kapas, pinset, botol dengan a / b, pelarut untuk a / b, alkohol 70%, jarum suntik 5 atau 10 ml, 2 jarum, sarung tangan.

Tidak steril: gunting, meja pengendalian, bekas untuk membasmi kuman jarum, jarum suntik dan pembalut.

Algoritma untuk pembiakan a / b:

1. Pakai jubah mandi yang bersih, topeng, rawat tangan anda pada tahap kebersihan, pakai sarung tangan.

2. Keluarkan jarum suntik dan jarum dari bungkusan, pasang, masukkan ke dalam dulang.

3. Untuk memproses penutup logam dengan bola kapas dengan alkohol 70%.

4. Keluarkan penutup logam dari botol dengan a / b dengan gunting (pinset tidak steril).

5. Rawat penyumbat getah dengan bola kapas dengan alkohol 70%..

6. Buka ampul dengan pelarut (selepas pra-pemprosesan 2x).

7. Tuangkan jumlah pelarut yang diperlukan ke dalam picagari (Pengenceran standard a / b: Untuk 100 000 IU a / b - 1.0 ml pelarut).

8. Tumbuk penyumbat getah botol dengan a / b, masukkan pelarut ke dalam botol.

9. Keluarkan botol dengan jarum dari kon jarum jarum suntik dan, sambil menggegarkan botol, mencapai pembubaran serbuk sepenuhnya.

10. Untuk meletakkan jarum dengan botol pada kon jarum jarum suntik.

11. Naikkan botol terbalik dan isikan isi botol (atau dos yang ditetapkan) ke dalam picagari.

12. Keluarkan botol dengan jarum dari kon jarum (Jangan sterilkan jarum ini - anda memerlukannya untuk mencairkan a / b pada botol seterusnya).

13. Untuk memasang dan memasang jarum kedua dengan pinset pada kon jarum - untuk suntikan v / m.

14. Lepaskan udara dari jarum suntik dan jarum, letakkan di atas dulang.

1 ml - berapa gram dan titis?

1 ml - berapa gram dan titisan? Mengapa anda perlu mengetahui jawapan untuk soalan ini? Arahan untuk ubat-ubatan, resipi, atau hanya keperluan sehari-hari sering menyebabkan keperluan untuk mengukur jumlah cecair dan pepejal pukal dalam unit yang berbeza - mililiter, gram, atau penurunan. Cawan pengukur dan pipet hampir selalu dilekatkan pada ubat-ubatan, tetapi tidak begitu mudah, dan sering hilang..

Bagaimana memahami unit-unit ini dan mendapatkan jumlah bahan dengan betul? 1 ml berapa? Berapa banyak titisan yang terkandung dalam 1 ml larutan ini atau larutan itu? Berapa gram dalam 1 ml air dan dalam cecair lain?

Isipadu

Mililiter ialah unit isi padu yang sepadan dengan satu sentimeter padu. Untuk air tulen tanpa kekotoran, semuanya mudah: 1 ml air adalah 1 gram berat. Tetapi untuk bahan lain yang mempunyai ketumpatan dan komposisi yang berbeza, korespondensi ini akan dinyatakan agak berbeza..

Sangat mudah untuk mengukur jumlah cecair yang diperlukan dalam mililiter menggunakan picagari. 1 ml pada skala jarum suntik pada slang perubatan disebut "kubus" atau "kubus". Oleh itu, apakah kemungkinan jawapan untuk soalan itu: "1 ml berapa?" - Kedengarannya seperti ini: "Ini adalah 1" kubus "pada picagari".

Dengan cara ini, senang mengumpulkan bukan sahaja persediaan perubatan, tetapi juga cecair untuk keperluan rumah tangga dan masakan. Jarum suntik terkecil adalah insulin, isinya hanya 1 ml, dan picagari Janet yang terbesar, mengandungi 150 ml larutan.

Tetapi bagaimana untuk menerjemahkan unit isi padu menjadi unit jisim, jika perlu? 1 ml - berapa gram, bagaimana memahami jika tidak ada berat yang tepat? Sebagai contoh, jika hanya jisim bahan yang diperlukan ditunjukkan dalam arahan atau manual, tetapi isinya diketahui dan sebaliknya.

Berat

Gram adalah unit jisim. Piawaian rujukan di sini adalah air tulen. Jadi, 1 ml air sama dengan 1 gram. Dan berapa gram dalam 1 ml bahan lain? Untuk menjawab, anda perlu mengetahui ketumpatannya.

Ketumpatan adalah nisbah jisim suatu bahan dengan isipadu yang dimilikinya. Dalam kes ini, jisim dikira dengan formula mudah: m = pV (di mana p adalah ketumpatan dan V adalah isipadu).

Semasa mengira, perlu dipertimbangkan bahawa ketumpatannya secara terbalik berkaitan dengan suhu persekitaran. Semakin tinggi suhu, semakin rendah ketumpatannya, kerana bahan mengembang ketika dipanaskan, meningkatkan isipadu, tetapi tidak mengubah jisim. Dalam tabel rujukan dengan kepadatan, sebagai peraturan, ditunjukkan suhu yang sesuai dengan indikator yang diberikan.

Jadi, sebagai contoh, ketumpatan etil alkohol adalah 0.789 g / cm3 pada suhu bilik, yang bermaksud bahawa jisim bahan ini dalam 1 ml akan menjadi 0.789 g.

Dengan menggunakan formula yang sama, anda dapat menentukan jisim atau jumlah produk pukal.

Jadual di bawah menunjukkan contoh kepadatan pelbagai bahan pada suhu bilik.

BahanKetumpatan g / cm 3
Air1
Etanol0.789
Minyak sayuran0.93
Sayang1.35
Susu1,03
Gliserol1.26
Sirap gula1.3
Hidrogen peroksida1.45
Gula1,6
Tepung0.59
Garam biasa2.15

Bagaimana mengukur isipadu yang diinginkan dalam tetes? 1 ml air - berapakah jumlah titisan ini? Berapa banyak titisan dalam 1 ml penyelesaian lain?

Turun

Untuk memahami berapa banyak titisan dalam 1 ml larutan, pertama-tama anda perlu menentukan apa itu penurunan.

Penurunan adalah isipadu kecil (atau minimum) zat cair, yang bentuk dan sempadannya ditentukan oleh pengaruh tegangan permukaan. Titisan mempunyai bentuk bulat atau bujur.

Penurunan itu sendiri adalah unit yang hampir tepat. Dan dengan mata kasar dapat dilihat bahawa tetes walaupun satu bahan boleh berbeza dalam ukuran, dan oleh itu, dalam jumlah larutan di dalamnya. Untuk mengelakkan kesilapan besar, doktor dan ahli farmasi memutuskan untuk mengambil jumlah 0.05 ml sebagai penurunan standard. Berdasarkan ini, 1 ml sesuai dengan 20 tetes. Ini adalah berapa banyak titisan dalam 1 ml larutan berair yang hampir terkandung.

Mengalikan kelantangan dengan 20, anda dapat mengetahui jumlah penurunan dalam jumlah ini. Sebaliknya, dengan mengetahui jumlah titisan, anda dapat mengetahui isi padu cecair tertentu. Untuk melakukan ini, jumlah titisan harus dibahagi dengan 20.

Tetapi pengiraan seperti itu agak kasar, dan ia sangat sesuai untuk sebatian berair. Untuk larutan alkohol dan tincture, 1 ml kira-kira 50 tetes, dan untuk minyak pati - kira-kira 10-15 tetes.

Untuk mengetahui berapa banyak titisan dalam 1 ml pelbagai bahan, anda boleh menggunakan dokumentasi rasmi di mana ia diterbitkan.

Contoh bilangan titisan dalam 1 ml pelbagai bahan

Untuk ekstrak hawthorn, ini adalah 53 tetes. Untuk tincture lily of the valley, wormwood, motherwort dan valerian, masing-masing 56. Larutan alkohol iodin mengandungi 49 tetes dalam 1 ml, dan belladonna tincture - 46. Minyak peppermint - 51 tetes, dan warna - 61.

Seperti yang anda lihat, untuk cecair yang berbeza, penunjuk ini berbeza dan berbeza dengan yang berbeza dengan air..

Suntikan kepada haiwan. Apa yang anda perlu tahu. Bahagian 1.

Ikuti cadangan doktor haiwan dengan tegas. Di kaunter penerimaan tetamu, lihat janji temu sehingga anda boleh bertanya lagi. Sekiranya anda sudah pergi, jangan ragu untuk menghubungi semula klinik dan bertanya lagi melalui telefon.

Dalam preskripsi doktor, anda dapat melihat pengurangan seperti itu:

v / m - bermaksud intramuskular, di paha;

s / c - bermaksud subkutan, pada layu.

Ingat bahawa semua ubat yang diberikan mestilah steril! Sebilangan ubat mesti disimpan di dalam peti sejuk, jika tidak, mereka akan kehilangan khasiatnya. Sebilangan ubat tidak dapat disimpan setelah dicairkan; ubat mesti segera digunakan..

Pemilihan picagari.

Sentiasa gunakan picagari baru untuk setiap suntikan! Menggunakan jarum suntikan yang tidak sihat, jarum menjadi kusam selepas penggunaan pertama!

Untuk hampir semua suntikan, suntikan insulin (1 ml) atau 2-3 ml sesuai. Semuanya bergantung pada jumlah ubat yang diberikan. Apabila memilih jarum suntik 1 ml, sebagai peraturan, lebih mudah mengambil jarum yang dikeluarkan.

Picagari untuk haiwan

Jarum suntikan insulin harus dibahagikan kepada 100 unit insulin atau 1 ml. Terdapat picagari dengan pembahagian sebanyak 40 unit. Kami tidak memerlukannya!

Jarum suntikan insulin untuk haiwan

Jarum suntik insulin boleh digunakan untuk ubat dengan jumlah hingga 1 ml. Jarum pada jarum suntik ini nipis dan pendek, jadi untuk kucing sederhana dan besar anda boleh menyuntiknya sepanjang masa. Terdapat ubat tebal dan likat yang tidak dapat diisi dengan jarum tipis jarum suntik ini - ubah jarum menjadi lebih tebal (mengeluarkannya dari 2-3 ml jarum suntik) atau gunakan 2-3 ml. picagari.

Sekiranya anda perlu memasukkan sejumlah besar cecair secara subkutan, kemudian gunakan picagari 5.10, 20 ml. Mereka juga boleh digunakan untuk menukar jarum menjadi lebih nipis (dengan 2-3 ml, 5 ml jarum suntik), tetapi perlu diingat bahawa semakin tipis jarum, semakin banyak usaha harus dilakukan pada ubat - kadar suntikan bergantung pada diameter lumen jarum.

Skala picagari.

Anda perlu mengetahui berapa mililiter ubat yang sesuai dengan satu atau bahagian lain pada jarum suntik. Ini penting untuk dos yang tepat..

Anda boleh melihat penjelasannya dalam gambar di bawah..

Cara mengira dos ubat dalam picagari?

Helo!
Saya benar-benar keliru tentang sesuatu. Doktor haiwan menulis preskripsi dengan suntikan pada layu anak kucing.
Oleh itu, diberikan:
1) Ceftriaxone 1g diencerkan dalam 4.0 ml novocaine 0.5%, suntikan 0.2m * 2 kali sehari = 5 hari, kemudian 0.2 ml sekali sehari.
2) gamavit 1, O ml 1 kali sehari.

4ml = 2 picagari 2ml, betul?
1 ml = dail hingga 1?
kacau dengan 0.2m dan 0.2ml. cara memanggil mereka?

Tolong beritahu saya, bagaimana cara memasukkan ubat ke dalam jarum suntik, yang isinya 2 ml? Terangkan secara lurus pada garis pada picagari.
Melampirkan foto.

Abses sudah ada di bahagian mata.

Oleh itu, saya sama sekali tidak berkawan dengan nombor, dan saya mengemukakan soalan primitif seperti itu pada tahap 5, kerana mereka tidak bergurau dengan antibiotik.
Dan ya, soalan saya untuk doktor haiwan berkenaan dengan suntikan pada layu.

Lekatkan diri anda - mungkin kekasaran akan hilang.

Daripada berterima kasih atas tindak balas yang tepat pada masanya kerana anda tidak mempunyai masa untuk mencederakan anak kucing, kekasaran naik dari anda.

Terus berbangga dengan ketidakupayaan anda yang tidak betul berkaitan dengan sekolah rendah: baca arahan dan ukur 0.2 ml.

Anak kucing yang bernasib baik dengan perempuan simpanan seperti itu. Saya malas, dia tekun.

Dan ya, suntikan diri anda. Dos keseluruhan sekaligus.

ITU TIDAK MUNGKIN MENGHASILKAN CEFTRIACXON KE Tembok.
Bolehkah anda membaca arahan untuk ubat itu? Ini adalah tahap 1 kelas. Sekiranya di suatu tempat anda melihat bahawa mereka diletakkan secara subkutan - letakkan.
Anda masih belum menerima nekrosis dan kehilangan kepingan kulit dalam hidup anda. Dapatkannya. Sayang sekali anak kucing itu akan menderita. Anda sendiri memasukkan 10% kalsium klorida di bawah kulit dan melihat betapa sejuknya bahagian tisu sehingga mati dan jatuh dengan permukaan luka yang dalam.

Tidak berguna untuk menerangkan.

Biarkan dia menghayati fikirannya.

Hanya pengguna berdaftar yang mempunyai kemampuan untuk memulakan topik baru. Daftar dan masukkan laman web dengan memasukkan nama pengguna dan kata laluan anda di sebelah kanan tetingkap, dan anda boleh memulakan topik baru.

Sebelum mengemukakan soalan di forum, biasakan diri anda dengan topik: "Cara mengajukan soalan dengan betul kepada doktor haiwan", serta senarai jawapan untuk soalan yang sering diajukan, ini akan membantu anda menjimatkan masa dan mendapatkan jawapan untuk soalan anda dengan lebih cepat.
Perhatikan dokumen ini: Gejala penyakit haiwan. Mungkin dalam situasi anda, anda tidak dapat mengharapkan sambutan di forum, tetapi anda perlu segera menghubungi doktor atau membawa haiwan itu ke klinik veterinar!

Sebelum mengemukakan soalan di forum, baca bahagian berikut, ini akan menjimatkan masa anda dan mendapatkan jawapan pantas untuk soalan anda:

Perhatian! Perhatikan dokumen Gejala Haiwan. Mungkin dalam situasi anda, anda tidak dapat mengharapkan sambutan di forum, tetapi anda perlu segera menghubungi doktor atau membawa haiwan itu ke klinik veterinar!

Kira ke Kira Milligram

SCALE SCRINGER secara terperinci di sini SCALE SCREW INSULIN SYRINGE secara terperinci di sini

 • Apa itu picagari?? - Jarum suntik, sebagai reka bentuk kejuruteraan, adalah pam piston atau pelocok konvensional. Satu set cecair dalam jarum suntik dan perpindahannya dilakukan kerana pergerakan omboh (pelocok) di silinder badan jarum suntik. Istimewa: Janet, Carpool, Syringe Pen.
 • berapa mililiter (ml) dalam picagari? - pada setiap jarum suntik perubatan terdapat tanda: Angka, di sebelah singkatan "ml", menunjukkan jumlah jarum suntik dalam mililiter. Jarum suntik mungkin mempunyai kelantangan tambahan - perkhidmatan;
 • u-40 - jarum suntik dengan jumlah 0.3 ml, 0.5 ml atau 1 ml yang ditujukan untuk kepekatan insulin sebanyak 40 unit dalam 1 ml;
 • u-100 - jumlah jarum suntik 0.3 ml, 0.5 ml atau 1 ml bertujuan untuk kepekatan insulin sebanyak 100 unit dalam 1 ml;
 • berapa banyak picagari insulin... ?
  • mililiter - 1 ml, jarum suntik 0,5 ml dan 0,3 ml dilepaskan;
  • kiub - 1 kiub (dalam picagari satu mililiter);
  • unit - 40 unit di u-40 dan 100 unit di u-100 (lihat menandakan);
  • jatuh - ukuran farmasi: 1 tetes = 0,05 ml. Oleh itu, dalam jarum suntik insulin, jumlah 1 ml - 20 tetes. Anda harus tahu bahawa isipadu penurunan bergantung kepada ketumpatan cecair.

berapa ml dalam picagari

Tidak mustahil untuk menjawab dengan tegas pertanyaan: 1 "mg berapakah jumlah ml dalam jarum suntik?", Kecuali tentu saja kita berbicara tentang mencampurkan satu bahan, ukurannya ditunjukkan dengan berat, dan yang kedua mengikut jumlah. Milligram (mg) adalah ukuran berat, dan mililiter (ml) adalah ukuran isi padu. Oleh kerana ketumpatan setiap bahan berbeza - dalam isipadu sama dengan 1 ml akan ada jumlah mg yang berbeza. Sekiranya kita bercakap mengenai cecair, yang beratnya kira-kira sama dengan berat air tertentu, maka kita dapat mengatakan bahawa: 1 ml = 1 kubus = 1 mg (cecair).

 • - harga untuk jarum suntik boleh dilihat di katalog kami. Pembeli borong boleh mengharapkan potongan dan bonus tambahan, bergantung pada jumlahnya. Pergi ke katalog.
 • - isipadu picagari dalam mililiter * 20 (ukuran farmasi) = bilangan titisan jarum suntik
 • berapa banyak kiub dalam picagari?- bilangan kubus dalam jarum suntik adalah sama dengan bilangan mililiter.
  • Mililiter (ml) - dalam satu kubus satu mililiter
  • Turun - 1 kiub = 20 tetes (ukuran farmasi)
  • Unitinsulin - u-40 - 40 unit / u-100 - 100 unit

Adakah anda tahu bagaimana menggunakan picagari atau jarum suntik? Betul dengan picagari Betul dengan picagari SALAH! BETUL!

 • setitik picagari berapaml? - satu tetes = 0,05 ml (ukuran farmasi);
 • berapa ml dalam picagari insulin? - jarum suntik insulin terdapat dalam jumlah 1 ml, 0,5 ml dan 0,3 ml;
 • berapakah bilangan unit dalam picagari...?
  • u-40 insulin - 40 unit;
  • insulin u-100 - 100 unit.
 • 1 ml dalam picagari adalah berapa...?
  • kiub- 1ml = 1 kiub;
  • jatuh- 1ml = 20 tetes (ukuran farmasi).
 • 5 ml dalam picagari adalah berapa...?
  • kiub - 5 ml = 5 kiub;
  • jatuh - 5 ml = 100 tetes (ukuran farmasi).
 • 2 ml dalam picagari adalah berapa banyak?
  • kiub - 2 ml = 2 kiub;
  • jatuh - 2 ml = 40 tetes (ukuran farmasi).
 • 10 ml dalam picagari adalah berapa banyak?
  • kiub - 10 ml = 10 kiub;
  • jatuh - 10 ml = 200 tetes (ukuran farmasi)
 • berapa gram dalam picagari? - isipadu picagari diukur dalam mililiter. Sekiranya anda ingin membandingkan berat (gram) dengan isipadu, maka bagi setiap bahan nisbahnya akan berbeza. Contohnya, untuk air suling, 1 ml = 1 g.

1 kiub dalam picagari berapa ml? - satu.

 • berapakah titisan SDA dalam picagari?- dalam kes umum, -15-17 tetes. Kaedah terbaik untuk menentukan dengan tepat adalah eksperimen. Ambil apa yang anda akan tetapkan dan hitung.
 • denganberapakah pen jarum suntik? - harga pen jarum suntik boleh didapati di katalog kami. Semua diskaun, pemborong - istimewa.
 • picagari 0 5 adalah berapa banyak? - kemungkinan besar merujuk kepada jarum suntik dengan isipadu 0.5 ml
 • Pentadbiran parenteral (Yunani kuno dari masa lalu + ἔντερᾰ usus) - berdasarkan namanya, ini adalah cara untuk memasukkan ubat ke dalam badan dengan memotong usus. Jalan pentadbiran parenteral yang paling biasa adalah suntikan, infusi, transfusi dan penyedutan.
 • Infusi (suntikan infusio Latin) - pengenalan larutan ke dalam aliran darah untuk mengisi jumlah darah yang beredar atau untuk tujuan terapi lain. Infus adalah pengenalan larutan 100 ml.
 • Infusomat adalah peranti moden yang direka untuk pentadbiran penyelesaian jangka masa panjang. Berbanding dengan sistem transfusi penyelesaian klasik, ia mempunyai kemampuan untuk memprogram kadar pentadbiran penyelesaian. Bahan habis pakai untuk peranti ini adalah jarum suntik dalam jumlah besar dari 20 hingga 100 ml.
 • Transfusi darah - pengenalan darah atau komponennya ke dalam aliran darah untuk mengimbangi kehilangan darah.
 • Injection (Latin Injectio throw-in) adalah kaedah memperkenalkan larutan ke dalam badan melalui jarum suntik dan jarum suntikan. Kaedah suntikan yang inovatif adalah tanpa jarum (suntikan tanpa jarum), apabila larutan disuntikkan di bawah tekanan tinggi tanpa menusuk kulit dengan jarum. Suntikan merujuk kepada pengenalan larutan dengan isipadu hingga 100 ml. Terdapat suntikan intramuskular, intravena, subkutan.
 • Suntikan intramuskular adalah kaedah yang paling biasa untuk memberikan sejumlah kecil ubat. Selepas suntikan, bahan ubat diserap ke dalam darah. Tempat tradisional untuk suntikan intramuskular adalah kawasan otot gluteal ("kuadran"), kawasan paha, dan otot deltoid bahu. Isipadu yang paling kerap disuntik adalah hingga 10 ml.
 • Suntikan intravena - suntikan terus ke aliran darah seseorang. Untuk suntikan IV, urat sendi siku, urat tangan, dan lengan bawah paling kerap digunakan. Sapukan picagari dalam jumlah yang berbeza.
 • Suntikan subkutan paling kerap digunakan untuk memberi insulin. Jarum suntik kecil hingga 1 ml dan jarum pendek hingga 16 mm digunakan. Laman utama suntikan sc adalah perut, paha, bahu, punggung.
 • Suntikan intradermal adalah pengenalan jumlah ubat yang sangat kecil (hingga 0.5 ml). Digunakan sebagai ujian diagnostik.
 • Infiltrate (Latin in - in; filtratus - disaring) - kepekatan dalam tisu badan unsur sel yang bercampur dengan darah dan limfa. Salah satu infiltrat yang paling umum adalah infiltrat pasca suntikan, yang berlaku apabila terdapat pelanggaran teknik suntikan atau jarum suntikan berkualiti rendah..
 • Tusukan (punctio Latin - suntikan) adalah manipulasi perubatan, adalah tusukan dinding saluran darah atau rongga atau organ mana pun. Untuk manipulasi ini, jarum berongga lengkap dengan picagari paling kerap digunakan..

BELI SYRING INSULIN dengan penghantaran ke farmasi dalam talian U-1001.0 ml 29G - Harga 10 rubel / pcs. (VM, Jerman) 0.5 ml 30G pek 10 pcs - Harga 140 gosok. (BD) Pek 1.0 ml 29G 10 pcs - Harga 100 gosok. (BD) U-401.0 ml 29G pek 10 pcs - Harga 140 gosok. (BD)

Anda menukar berat gram kepada miligram

Kalkulator - Berat dan jisim - Gram hingga Miligram

Berapakah bilangan miligram setiap gram - mg sama dengan g

Gram Gram (simbol: "g") ialah unit jisim metrik. Satu gram sama dengan 1/1000 kilogram dalam SI atau 1E3 kg. Hari ini, gram adalah ukuran padatan yang banyak digunakan di kedai memasak dan runcit di seluruh dunia..

Milligrams Milligrams (sebutan: "mg") adalah satuan jisim sama dengan 1/1000 gram atau 1/10000000 kilogram (nilai "1E-6 kg" juga digunakan).

2 ml setiap picagari adalah berapa banyak

Penetapan standard dari penitis untuk ubat atau pipet adalah 0,04-0,06 ml. Dalam 1 ml, sekitar 16-20 tetes

terdapat kenyataan bahawa:

0.05 ml - 1 tetes
Tunjukkan penuh...
1 ml - 20 tetes
5 ml - 1 sudu teh - 100 tetes
10 ml - 2 sudu teh - 200 tetes
15 ml - 1 sudu besar - 300 tetes
30 ml - 1 auns - 2 sudu besar - 600 tetes
240 ml - 1 cawan - 16 sudu besar - 3600 tetes

Pecahan ASD - penggunaan manusia atau perangsang antiseptik Dorogov. Dua tahun sebelum berakhirnya Perang Dunia II, perintah pemerintah rahsia dibuat ke sejumlah makmal - untuk membuat ubat yang, jika senjata kimia atau atom digunakan, akan melindungi manusia dan dunia binatang dari kesan radiasi dan bahan toksik. Dan ubat seperti itu mula digunakan pada tahun 1946.
Tunjukkan penuh...

17 Mac 1950 I.V. Stalin mengarahkan untuk menjalankan kajian rasmi ubat ini. Dan setahun kemudian, jawatankuasa farmasi mendapat kebenaran untuk merawat ASD dengan sebilangan kecil orang dengan penyakit kulit. Pada tahun 1952, ubat super ASD F-1 muncul, yang menghilangkan banyak penyakit, dari ginekologi hingga onkologi, tanpa memberikan kesan sampingan..
Ia boleh digunakan bersama dengan ubat lain. Dan ledakan sebenar muncul di sekitar puak Dorogov. Berkat usaha penciptanya, makmal terapi tisu dibina di Moscow.
Namun, percubaan Dorogov pada tahun 1955-1957 untuk mendapatkan kebenaran rasmi untuk menggunakan ASD tidak menyebabkannya. Lebih-lebih lagi, dia diberhentikan dari jawatannya, makmal yang dipimpinnya ditutup, dan Alexey Vlasovich Dorogov mati dalam keadaan misteri..
Sejak itu, selama lebih dari 40 tahun, pecahan ASD ubat telah wujud secara senyap-senyap. Ia tidak diiklankan, tetapi tidak dilarang. Ramai doktor tidak pernah mendengar tentangnya. Kehilangan banyak aplikasi ASD-2 dan ASD-3.
Ubat itu boleh hilang, jika tidak kerana usaha Olga Alekseevna, anak perempuan Dorogov, dan juga Profesor N.N. Aleutsky dari Arkhangelsk, penyembuh V.V Tishchenko dari Simferopol dan ahli onkologi SV. Korepanova dari Barnaul. Setiap mencipta teknik mereka sendiri, mereka menyelamatkan dan menyelamatkan dengan bantuan ASD ribuan pesakit barah. Dalam bukunya The Panacea for Cancer, Heart Attack, AIDS, Tamara Yakovlevna Svishcheva menyesal bahawa ubat rasmi masih belum mengenali pecahannya. Ia hanya dijual di farmasi veterinar dan bertujuan untuk rawatan haiwan. Malangnya, arahan untuk mengambilnya tidak dilampirkan. Oleh itu, sangat sukar untuk mengubati diri sendiri.
Stimulator antiseptik Dorogov mempunyai kesan antibakteria, menguatkan sistem imun, dan mempercepat pertumbuhan semula tisu yang rosak. Terdapat pecahan 2 (untuk kegunaan dalaman) dan pecahan 3 (untuk kegunaan luaran).
ASD-2 digunakan untuk semua penyakit wanita, termasuk frigiditi, kemandulan, melegakan ketagihan dadah, merawat "jantung kedua" lelaki, untuk prostatitis, membantu mati pucuk, psoriasis, batuk kering, arthrosis, sklerosis berganda, serangan jantung, strok, patologi kardiovaskular, dengan bisul, gastritis, kolitis, serangan helminthik, bakteriosis, penyakit buah pinggang (nefritis, pielonefritis), penyakit hati, memulihkan tisu yang rosak, membantu penyakit periodontal dan tonsilitis.
Hasil yang sangat baik diperoleh dengan mencuci vagina dengan larutan ASD-2: kerana ia bukan sahaja menghancurkan trichomonad dan klamidia, tetapi juga menghilangkan fibroma, mioma, hakisan, barah rahim dan serviks, mendorong kelahiran anak yang sihat. Ia berlaku setelah pembuangan trichomonad yang berkesan pada wanita bermula, kemudian pada tahun 50-an, penggunaan ASD-2 secara besar-besaran tetapi tidak rasmi.

Dan dengan bantuan ASD-3 adalah mungkin untuk merawat mereka yang mempunyai dermatitis, ulser trofik, eksim, jerawat dan penyakit kulit yang lain. By the way, psoriasis, bentuk neurodermatitis yang teruk menggunakan ASD-2 hilang dalam masa kurang dari satu tahun. Dan dengan adenoma, fibromas, fibroid, dan tumor jinak lain dalam 80% kes, anda boleh melakukannya tanpa pembedahan. Ubat ini sangat berkesan dalam memerangi jangkitan tersembunyi (tuberkulosis, penyakit kelamin) dan dengan Trichomonas, menjana penyakit kardiovaskular dan barah.
Saya ingin mengenali pembaca dengan skema penghapusan barah secara intensif yang dicadangkan oleh prof. N.N. Aleutian, Dia sepakat dengan penyembuh Austria R. Broys bahawa perkara pertama yang harus dilakukan adalah membuang kapur barus, naftalena, pelbagai aerosol dan persiapan kimia dari apartmen untuk memerangi lipas, tikus, ngengat, nyamuk, semut, dll..
Seterusnya, pesakit barah perlu menjalani rawatan hemlock mengikut kaedah Tsarskaya V. Tishenko. Pastikan anda mengambil sosis dan teh, yang disediakan menurut R. Broys. (GG - Lihat jilid II buku "Penyembuh Rusia dari Rumah Kami".)
Dan ambil ubat ASD-2 mengikut salah satu skema yang dicadangkan oleh prof. N.N. Aleutian. Jangan buka botol (isi dengan picagari), simpan di atas pinggan di dalam peti sejuk beku.
Pilihan pertama (lembut): Cairkan 1 tetes ubat dalam 50 ml air masak suam, minum dan minum dengan infus oregano (1 sdt ramuan dalam segelas air mendidih, biarkan selama 40 minit). Cukup ¼ cawan infusi di kaunter penerimaan tetamu. Dengan meningkatkan, bawa jumlah tetes ASD-2 di kaunter penerimaan ke 5 dan kemudian minum ubat 4 kali sehari, 5 tetes sebelum makan. Kursus rawatan adalah 25 hari. Kemudian rehat 10 hari, dan hari ini mengambil metronidazole (Trichopolum) - 1 tablet 3 kali sehari.
Pilihan ke-2

Pelabelan jarum suntik insulin, pengiraan insulin U-40 dan U-100

Persediaan insulin pertama mengandungi satu unit insulin per mililiter larutan. Dari masa ke masa, tumpuan telah berubah. Baca dalam artikel ini apa itu jarum suntikan insulin, dan bagaimana menentukan berapa banyak insulin dalam 1 ml dengan memberi label.

Jenis Jarum Suntikan Insulin

Jarum suntik insulin mempunyai struktur yang membolehkan pesakit diabetes menyuntik secara bebas beberapa kali sehari. Jarum jarum suntik sangat pendek (12–16 mm), tajam dan tipis. Sarungnya telus, dan diperbuat daripada plastik berkualiti.

Reka bentuk picagari:

 • penutup jarum
 • perumahan silinder dengan penandaan
 • omboh bergerak untuk memandu insulin ke dalam jarum

Sarungnya panjang dan nipis, tanpa mengira pengeluarnya. Ini membolehkan anda mengurangkan harga bahagian. Dalam beberapa jenis picagari, ia adalah 0.5 unit.

Jarum suntikan insulin - berapa banyak unit insulin dalam 1 ml

Untuk pengiraan insulin dan dosnya, perlu dipertimbangkan bahawa botol yang terdapat di pasaran farmasi Rusia dan negara-negara CIS mengandungi 40 unit insulin per 1 mililiter.

Botol itu dilabel sebagai U-40 (40 unit / ml). Jarum suntik insulin konvensional yang digunakan oleh pesakit diabetes direka khas untuk insulin ini. Sebelum digunakan, perlu membuat pengiraan insulin yang sesuai berdasarkan prinsip: 0,5 ml insulin - 20 unit, 0,25 ml - 10 unit, 1 unit dalam jarum suntik dengan volume 40 bahagian - 0,025 ml.

Setiap risiko pada jarum suntik insulin menandakan jumlah tertentu, penggredan per unit insulin adalah pengurangan mengikut jumlah larutan, dan dirancang untuk insulin U-40 (Kepekatan 40 u / ml):

 • 4 unit insulin - 0.1 ml larutan,
 • 6 unit insulin - 0.15 ml larutan,
 • 40 unit insulin - 1 ml larutan.

Di banyak negara di dunia, insulin digunakan, yang mengandungi 100 unit dalam 1 ml larutan (U-100). Dalam kes ini, picagari khas mesti digunakan..

Secara luaran, mereka tidak berbeza dengan jarum suntik U-40, namun, penggredan yang diterapkan hanya bertujuan untuk pengiraan insulin dengan kepekatan U-100. Insulin sedemikian 2.5 kali lebih tinggi daripada kepekatan standard (100 unit / ml: 40 unit / ml = 2.5).

Cara menggunakan picagari insulin yang tidak dilabel dengan betul

 • Dos yang ditetapkan oleh doktor tetap sama, dan disebabkan oleh keperluan tubuh untuk sejumlah hormon.
 • Tetapi jika diabetes menggunakan insulin U-40, menerima 40 unit sehari, maka selama rawatan dengan insulin U-100 dia masih memerlukan 40 unit. Hanya 40 unit ini perlu disuntik dengan picagari untuk U-100.
 • Sekiranya anda menyuntik insulin U-100 dengan jarum suntik U-40, jumlah insulin yang disuntik mestilah kurang daripada 2.5 kali.

Bagi pesakit diabetes, semasa mengira insulin, anda mesti ingat formula:

40 unit U-40 terkandung dalam 1 ml larutan dan sama dengan 40 unit. Insulin U-100 terkandung dalam larutan 0.4 ml

Dos insulin tidak berubah, hanya jumlah insulin yang diberikan menurun. Perbezaan ini diambil kira dalam jarum suntik yang dirancang untuk U-100.

Cara memilih picagari insulin yang berkualiti

Di farmasi, terdapat banyak nama pengeluar picagari. Dan kerana suntikan insulin menjadi perkara biasa bagi seseorang yang menghidap diabetes, penting untuk memilih picagari yang berkualiti. Kriteria pemilihan utama:

 • skala kekal pada kes itu
 • jarum tetap terbina dalam
 • hypoallergenic
 • lapisan silikon jarum dan penajam tiga dengan laser
 • padang kecil
 • ketebalan dan panjang jarum kecil

Lihat contoh suntikan insulin. Maklumat lebih lanjut mengenai pentadbiran insulin di sini. Dan ingat bahawa jarum suntik sekali pakai adalah penggunaan sekali pakai, dan penggunaan semula bukan sahaja menyakitkan, tetapi juga berbahaya.

Baca juga artikel di pen jarum suntik. Mungkin jika anda berlebihan berat badan, pena seperti itu akan menjadi alat yang lebih mudah untuk suntikan insulin setiap hari..

Pilih jarum suntik insulin yang betul, pertimbangkan dos dan kesihatan anda dengan teliti.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes