Berapa gram dalam satu sudu teh (meja)

Selamat petang, hari ini kami akan memberitahu anda berapa gram dalam satu sudu teh. Penggunaan meja dapur memudahkan pengukuran produk untuk penyediaan resipi. Terutama jika anda tidak mempunyai timbangan, sudu pengukur dan gelas pengukur. Tetapi di setiap dapur terdapat satu sudu teh. Anda boleh membiasakan diri dengan peralatan yang diukur. Dan pada masa akan datang ia akan menjadi sangat mudah dan cepat diukur dalam sudu. Sekiranya anda tidak pernah melakukannya, kami mengesyorkan agar anda mencuba. Sangat selesa!

Perhatian! Menggunakan sudu teh sebagai unit ukuran, jangan lupa bahawa produk yang berbeza dengan isipadu yang sama mempunyai berat yang berbeza.

Berapa gram dalam satu sudu teh

Sudu tehDalam gram (dengan slaid)Dalam gram (tanpa slaid)
agar-agar5 g.3 g.
kanji10 g.7 g.
tepung10 g.5 g.
Sahara7 g.5 g.
garam10 g.7 g.
Soda12 g.8 g.
yis kering4 g.3 g.
susu Tepung12 g.7 g.
asid sitrik7 g.5 g.
serbuk penaik5 g.3 g.
protein8 g.5 g.
gula serbuk10 g.7 g.
kopi segera2.5 g.2 g.
serbuk koko5 g.3 g.
lada merah tanah-1.79 g.
lada hitam-2.33 g.
allspice2.4 g.
serbuk kayu manis8 g.5 g.
serbuk telur6 g.4 g.
semolina7 g.4 g.
soba8 g.5 g.
millet8 g.5 g.
oatmeal6 g.4 g.
barli8 g.5 g.
gandum barli7 g.4 g.
bubur jagung7 g.4 g.
nasi8 g.5 g.
popi5 g.3 g.
rumput kering3 g.2 g.

Penting! Sekiranya 1 sudu teh gula ditunjukkan, ini bermaksud bahawa satu sudu gula dengan bukit kecil. Dalam resipi lain, "1 sudu kecil gula tanpa slaid" ditetapkan - oleh itu, perlu, tanpa slaid.

Meja pengukur, produk cecair dalam satu sudu teh

Sudu tehBerat gram (g)Isipadu, mililiter (ml)
minyak bunga matahari5 g.5 ml.
cuka5 g.5 ml.
air5 g.5 ml.
susu5 g.5 ml.
krim masam10 g.5 ml.
krim5 g.5 ml.
susu pekat12 g.5 ml.
kefir6 g.5 ml.
yogurt10 g.5 ml.
sayang7 g.5 ml.
pes tomato10 g.5 ml.
sos soya7 g.5 ml.
mayonis8 g.5 ml.
Minuman keras8 g.5 ml.
memelihara15 g.5 ml.

Sudu teh, bergantung pada pengilangnya, mungkin mempunyai sedikit perbezaan dalam jumlah, yang bermaksud bahawa berat dan isi padu produk yang mereka ukur mungkin berbeza (naik atau turun, dengan sebilangan kecil gram). Ini adalah perbezaan yang sangat kecil..

Persoalannya, berapa sudu teh? (jadual)

Sangat penting! Dalam jadual di bawah, 5 gram sama dengan 1 sudu teh (5 gram = 1 sudu teh)

Soalan popularJawapannya
1 gram adalah berapa sudu teh1/5 sudu teh
2 gram adalah berapa sudu teh2/5 sudu teh
3 gram adalah berapa sudu teh3/5 sudu teh
4 gram adalah berapa sudu teh4/5 sudu teh
5 gram adalah berapa sudu teh1 sudu teh
6 gram adalah berapa sudu teh1 sudu teh
+
1/5 sudu teh
7 gram adalah berapa sudu teh1 sudu teh
+
2/5 sudu teh
8 gram adalah berapa sudu teh1 sudu teh
+
3/5 sudu teh
9 gram adalah berapa sudu teh1 sudu teh
+
4/5 sudu teh
10 gram adalah berapa sudu teh2 sudu teh
11 gram adalah berapa sudu teh2 sudu teh
+
1/5 sudu teh
12 gram adalah berapa sudu teh2 sudu teh
+
2/5 sudu teh
13 gram adalah berapa sudu teh2 sudu teh
+
3/5 sudu teh
14 gram adalah berapa sudu teh2 sudu teh
+
4/5 sudu teh
15 gram adalah berapa sudu teh3 sudu teh
20 gram adalah berapa sudu teh4 sudu teh
25 gram adalah berapa sudu teh5 sudu teh
30 gram adalah berapa sudu teh6 sudu teh
35 gram adalah berapa sudu teh7 sudu teh
40 gram adalah berapa sudu teh8 sudu teh
45 gram adalah berapa sudu teh9 sudu teh
50 gram adalah berapa sudu teh10 sudu teh
100 gram adalah berapa sudu teh20 sudu teh
150 gram adalah berapa sudu teh30 sudu teh
200 gram adalah berapa sudu teh40 sudu teh
1 4 sudu teh adalah berapa gram1.25 gram
1 5 sudu teh adalah berapa gram1 gram
1 2 sudu teh adalah berapa gram2.5 gram
2 3 sudu teh adalah berapa gram3.3 gram

Di laman web kami banyak maklumat mengenai ukuran berat badan. Baca salah satu dari mereka mengukur meja untuk dapur. Kami harap anda menikmati artikel kami dan ia berguna. Jangan lupa untuk menambah laman web ke penanda halaman penyemak imbas anda. Kami mempunyai banyak maklumat berguna. Cadangkan kami kepada rakan anda di rangkaian sosial. Oleh itu, anda akan menyokong projek kami. terima kasih!

Berat berapa gram sekeping roti seberat?

Saya di hospital, semasa sarapan saya diberi 1 keping roti putih, mereka mengatakan lebih dari 25 gram tidak dibenarkan. Sepotong kira-kira 1 cm adalah separuh roti yang dipotong di atas roti. Nah, jika anda memotong "di rumah" maka 100 gram boleh menimbang sekeping.

Semua orang memotong roti dengan ketebalan yang berbeza. Sebagai contoh, saya suka roti yang dihiris nipis, dan ibu saya memotong roti dua kali lebih tebal daripada saya. Bagi saya lebih baik makan dua keping roti nipis daripada satu kepingan tebal. Semasa saya berdiet, saya selalu menimbang semua kepingan roti saya. Secara harfiah hari ini, ketika saya menjawab soalan, saya menimbang roti untuk sandwic. Kepingan roti ini ternyata 20 (dua puluh) gram. Di tempat kerja kami, di ruang makan, menu mengatakan bahawa sekeping roti seberat 37 (tiga puluh tujuh) gram. Dan berdasarkan semua ukuran di atas dan berat kepingan roti, saya dapat menyimpulkan bahawa satu bahagian roti boleh menimbang, rata-rata, dari 20 hingga 40 gram.

5 gram roti adalah berapa banyak

Terima kasih atas pertanyaan dan minat anda terhadap komposisi produk. Pengetahuan ini benar-benar dapat disistematik. Saya akan menulis buat masa ini, dan di sana, anda lihat, ia akan berguna - sama ada ia akan berguna bagi seseorang, atau maklumat ini akan masuk ke buku seterusnya mengenai makanan.
Soalan diperlukan - beberapa perkara kelihatan sangat jelas bagi saya sehingga saya tidak menentukannya.

Suatu ketika dahulu, seorang jiran meminta resipi strudel yang saya gunakan untuk merawatnya. Komposisi adunan sangat sederhana - minyak sayuran, secubit garam, tepung dan air. Tetapi jika, - saya jelaskan, - bukannya menggunakan teh yang kuat dan bukan air, maka doh akan memperoleh warna yang indah dan strudel akan kelihatan lebih menyelerakan. Seorang jiran memanggil saya selepas beberapa ketika dan mengadu bahawa tidak ada yang berlaku. Tidak pernah terpikir oleh saya bahawa dia akan membanjiri tepung dengan teh panas yang baru diseduh. Artinya, dia sama sekali tidak berpengalaman dalam bekerja dengan ujian ini.

Dan sekarang, saya melihat bahawa bahan ini sesuai untuk "berpengalaman" di dapur dan dalam pengiraan kalori.

1. Isu kalori harian perlu diperjelaskan sekali. Agar tidak menggunakan jumlah purata, anda perlu mengira kandungan kalori menu anda dengan berat yang stabil.
Untuk tujuan ini, kami menggunakan buku harian makanan selama tiga hari biasa..
Berapa banyak yang anda makan adalah apa yang anda perlukan untuk mengekalkan berat badan dengan aktiviti fizikal tertentu.
Kurangkan kalori atau tambah bergantung pada hasil yang diinginkan. (Tetapi tidak pernah di bawah 1200) Atau tingkatkan aktiviti fizikal, yang selalu disukai.

2. Sesiapa yang tahu cara memasak tahu bahawa bijirin membengkak, menyerap air, dan daging dan sayur-sayuran, sebaliknya, kalah.
Oleh itu, setengah gelas sayur rebus / bakar mengandungi
5 gr. karbohidrat ditambah 2-3 gr. protein (25 kalori)
Dan segelas mentah mengandungi banyak.

3. Sekiranya anda menggunakan program atau jadual pengiraan kalori dalam talian, berhati-hatilah - kalori diberikan untuk produk mentah atau produk siap.

100 gr. soba mentah - 350 kcal.
dan dalam 100 gram rebus - 90 kcal.
Soba rebus membengkak, menyerap air.

Tetapi dalam jumlah - 100 gram - sedikit lebih daripada setengah gelas.
Setengah gelas soba rebus - 80 kkal, dan beratnya akan menjadi 85 g.

Bangunkan saya pada waktu malam dan tanya berapa banyak bijirin rebus, pasta, kentang atau roti, saya secara automatik akan menjawab bahawa setengah gelas adalah 80 kalori (15 gram karbohidrat dan 3 gram protein).
Kecuali beras. Nasi - 1/3 cawan - 80 kcal (15 gram karbohidrat dan 3 gram protein). Ia lebih kemas pada gelas.

(Sekeping kad - ini adalah daging atau ikan, sebiji bola - kentang, bola lampu - sayur - diberikan untuk menggambarkan kandungan kalori bahagian, ini tidak semestinya bahagian anda.)

Dan roti - 30 g yang sama, kepingan nipis.
Kami memotong roti pada kadar 30 gram (1 auns). Dan kamu?

Sekiranya saya membeli sebutir roti rai Rusia, maka dengan pisau tumpul saya hanya boleh memotong sepotong 60 g. Untuk memotong 30 gr, anda perlu mendapatkan pisau tajam.

4. Pada calorizer.ru terdapat data pada 100 g. telur.
Membiasakan diri dengan sistem Amerika yang dipermudahkan pada kacamata atau kepingan, saya segera brek kerana saya tidak tahu berapa berat telur, dan tidak ada berat di dekatnya - saya berada di bandar.
Berapakah berat sebiji telur ayam? Dalam tempurung atau tanpa? Rebus atau mentah?

Program profesional saya Food Processor melaporkan bahawa sebiji telur besar, sangat besar, rebus, tanpa cangkang, beratnya 58g - ini adalah 90kcal.

Tidak lama lagi saya akan teruskan mengenai telur dan produk tenusu..

Tugas:
Adakah anda membeli bata roti atau roti yang dihiris? Berapa banyak roti yang anda ambil untuk makan malam? Berapa gram roti dalam sandwic biasa atau sandwic anda??
Maklumat lengkap mengenai protein, lemak dan karbohidrat dikumpulkan dalam buku saya, Perintah Utama Pemakan atau Pengendalian Berat untuk Orang Lanjutan.

Roti buatan sendiri

Ini adalah resipi pertama saya, jangan menilai dengan tegas. Saya berfikir untuk waktu yang lama sama ada untuk meletakkannya atau tidak, untuk meletakkannya, ia didorong oleh komen gadis itu dalam resipi potongan daging, yang mengadu bahawa mereka tidak mempunyai batu bata untuk dijual. Roti saya tidak berbentuk bata, bagaimanapun, itu sesuai dengan cita rasa))) dan terkenal kerana anda tidak mengotori meja dengan tepung, masing-masing, sangat senang bagi mereka yang tinggal di asrama atau, seperti saya, di apartmen yang sama dengan banyak saudara, dan di dapur sangat jarang berlaku bagi mereka yang suka kebersihan. Saya menguli di bilik dalam periuk. Saya belum pernah melihat resipi seperti itu di laman web ini, tetapi jika tiba-tiba saya mendapatkannya, saya minta maaf terlebih dahulu.

Bahan-bahan untuk Roti Buatan Sendiri:

 • Tepung gandum / Tepung (diayak) - 1 kg
 • Air (suam) - 0,5 L
 • Ragi (kering) - 3 sudu kecil.
 • Gula - 3 sudu kecil.
 • Garam - 1 sudu kecil.

Masa memasak: 90 minit

Hidangan Setiap Bekas: 1

Nilai pemakanan dan tenaga:

Selesai makan
kcal
3540.6 kkal
tupai
96.9 g
lemak
12.6 g
karbohidrat
772.9 g
100 g hidangan
kcal
340.4 kkal
tupai
9.3 g
lemak
1.2 g
karbohidrat
74.3 g

Resipi "Roti Buatan Sendiri":

Oleh itu, mari kita mulakan. Kami mengambil bekas yang luas: periuk atau lembangan (untuk memudahkan anda menguli di dalamnya), saya mempunyai periuk dengan kapasiti 4,3 liter, 24 cm, tuangkan 3 sudu teh gula, 3 sdt. ragi kering, campurkan dan isi dengan air suam dari balang setengah liter. Jangan campurkan, tunggu sehingga ragi mula larut, kira-kira 5-10 minit.

Apabila ragi sudah penuh, tambahkan satu sudu teh garam, saya menggunakan "Extra", ia tidak mempunyai kepingan besar, tetapi ini tidak menjadi masalah.

Dan tuangkan satu kilogram tepung. Saya menyaring terus ke dalam periuk, yang sangat tidak selesa - tapis secara berasingan dan tuangkan ke dalam bekas anda. Saya mempunyai cawan plastik 250 gram, sesuai seperti kaca segi, saya menuangkan 6 cawan penuh, kerana saya membeli sebungkus tepung besar (untuk suri rumah, perhatikan, maklumat ini mungkin berguna bagi seseorang: dalam gelas 250g - 160g tepung gandum, 200g Gula, kismis, semolina, soba, 240 g minyak sayuran, 250 g air, susu, krim masam, 325 g madu dan 330 g jem - dikurangkan dalam buku nota Soviet. :)

Walaupun tangan kita bersih, kita akan menyediakan hidangan penaik: Saya mempunyai roti beku dan kuali roti bulat, yang diwarisi dari ibu bapa baptis yang bekerja di kedai roti.))) Kami meletakkannya di sebelah periuk di atas meja supaya kami tidak mengejarnya, sedikit minyak, dan lebih tepatnya, kami menggiling bahagian bawah sehingga sedikit berminyak dengan lemak: minyak, maharin, minyak bunga matahari dan mula mengaduk tepung ke dalam sedikit air.

Kacau sehingga doh terlepas sepenuhnya dengan tangan. Sekiranya, adunan itu sangat kental - kita tambahkan sedikit demi sedikit, dengan sedikit tepung, tetapi jangan keterlaluan - apabila banyak tepung juga buruk.

Apabila doh tidak melekat di tangan anda, ia kelihatan seperti ini.

Kami mengambilnya dengan kedua tangan, merobek setengah dan menggulungnya ke roti atau roti yang sedikit memanjang untuk anak itik. Anda boleh menggunakan satu bentuk - maka anda akan mempunyai satu kilogram roti yang sangat tinggi. Saya membahagikan kepada dua bentuk - anak saya tidak suka kepingan tinggi yang besar, dan tidak selesa untuk memotong: mereka hancur dan runtuh.

Kami memasukkan koloboks kami ke dalam acuan dan meratakannya sedikit, tetapi tidak kuat, supaya bahagian sisi doh tidak menyentuh tepi acuan, tutup dengan tuala dan letakkan di tempat yang hangat selama 30 minit untuk naik. Saya meninggalkannya di tempat yang sama di mana saya mencampurkannya - saya mempunyai tingkat 9 - panasnya omong kosong, dan pada musim sejuk saya meletakkannya di dalam air suam di lembangan.

Apabila adunan bertambah besar dengan ukuran setengah, atau lebih - masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan di atas api kecil selama 10 minit, sehingga doh naik sedikit, saya tidak akan mengatakan suhu - ketuhar gas, tanpa sensor.

Selepas 10 minit, tambahkan api dan bakar roti selama 30 minit sehingga coklat keemasan. Masa dan warna boleh diubah - mereka yang suka memanggang - lebih lama, mereka yang suka roti pucat - kurang. Satu perkara yang akan saya katakan: ia tidak akan mentah, kerana ia dikukus dari tengah, apabila anda menyimpannya di dalam ketuhar selama 10 minit untuk menaikkan sebelum menambahkan api. Perkara utama adalah jangan pergi jauh dari ketuhar setelah anda mendengar aroma roti jadi, agar tidak ketinggalan warna kegemaran anda.

Apabila anda telah menunggu warna "anda" - kami mengeluarkan borang dari oven dan kami menyalakan tuala. Jangan biarkan roti di dalam acuan setelah ditarik keluar dari ketuhar - di dalam acuan ia menjadi basah. Saya mendapatnya seperti ini - tepat 30 minit dengan api sederhana.

Kemudian, jika anda mempunyai dua roti seperti yang saya ada, kami meletakkannya di tong, keldai ke pantat, dan jika ada, kemudian letakkan di tuala seperti pada foto sebelumnya dan bungkus dengan tuala.

Dan juga di sebelah atau rampas, jika satu roti, masukkan tuala di rak dawai (saya mempunyai periuk untuk pasu) dan biarkan sejuk sepenuhnya atau sebahagian (jika anda mahukan roti suam). Jangan memotong roti panas dalam apa jua keadaan - ia akan melekat bersama dan berkerut di bawah pisau.

Nah, ini roti saya sudah sesuai dengan konteksnya. Sangat wangi, enak, senang disediakan dan cepat, ya, dan yang paling penting - meja yang bersih. ;) Selamat menjamu selera!

Saya harap saya jelaskan semuanya, dan semua orang akan berjaya.

Langgan kumpulan Cook in Contact dan dapatkan sepuluh resipi baru setiap hari!

Sertailah kumpulan Odnoklassniki kami dan dapatkan resipi baru setiap hari!

Kongsi resipi dengan rakan anda:

Suka resipi kami?
Kod BB untuk memasukkan:
Kod BB yang digunakan di forum
Kod HTML untuk dimasukkan:
Kod HTML yang digunakan di blog seperti LiveJournal
Bagaimana ia akan kelihatan?

Komen dan ulasan

12 Mac 2018 Bismark # (pengarang resipi)

20 Julai 2017 korztat #

2 Ogos 2017 Bismark # (pengarang resipi)

6 Ogos 2016 anna688 #

12 September 2016 Bismark # (pengarang resipi)

21 Januari 2016 mariana82 #

12 September 2016 Bismark # (pengarang resipi)

14 Oktober 2015 marin nat 92 #

25 Oktober 2015 Bismark # (pengarang resipi)

22 Februari 2015 Fitusha #

19 Mac 2015 Bismark # (pengarang resipi)

1 Januari 2015 Ljlj1 #

5 Januari 2015 Bismark # (pengarang resipi)

12 April 2014 Granny Olya #

14 Mac 2014 Bismark # (pengarang resipi)

9 Julai 2013 PovaryonokD #

12 Julai 2013 Bismark # (pengarang resipi)

7 April 2013 Lenka Lenok #

8 April 2013 Bismark # (pengarang resipi)

8 April 2013 Lenka Lenok #

8 April 2013 Bismark # (pengarang resipi)

8 April 2013 Lenka Lenok #

8 April 2013 Bismark # (pengarang resipi)

8 April 2013 Lenka Lenok #

9 April 2013 Bismark # (pengarang resipi)

18 Ogos 2012 ElenaKor2 #

18 Ogos 2012 Bismark # (pengarang resipi)

23 Julai 2012 duet #

22 Julai 2012 enia-84 #

22 Julai 2012 Bismark # (pengarang resipi)

22 Julai 2012 aramat777 #

22 Julai 2012 Bismark # (pengarang resipi)

21 Julai 2012 Nika #

22 Julai 2012 Bismark # (pengarang resipi)

21 Julai 2012 Kipariss #

21 Julai 2012 Bismark # (pengarang resipi)

21 Julai 2012 DinSergevna #

21 Julai 2012 Bismark # (pengarang resipi)

21 Julai 2012 tomi_tn #

21 Julai 2012 Bismark # (pengarang resipi)

Tinggalkan komen atau ulasan mengenai resipi

Daftar, atau log masuk jika anda sudah mendaftar.

Anda boleh memasuki laman web ini tanpa mendaftar dan memasukkan kata laluan menggunakan akaun anda di laman web berikut:

Berapa gantung dalam gram

Hi kawan! Saya merasakan bahawa persoalan mengenai jumlah pemula dalam resipi dan makanan tidak kehilangan kaitannya, sehingga mereka sudah bertanya kepada saya: dari mana anda mendapatkan resipi, dari mana ditulis bahawa anda perlu mengambil begitu banyak starter untuk pasangan, dalam buku yang berbeza. Saya setuju, ia mungkin ditulis secara berbeza dalam buku, tetapi saya tidak hanya memfokuskan pada buku, tetapi juga pada realiti dan ragi saya. Saya telah membincangkan topik kuantiti starter dalam konteks mengurangkan jumlah ini untuk mengelakkan peroksidasi masam dan adunan, tetapi sekarang saya akan memperluaskan topik ini dan memberitahu anda bagaimana saya mengubah jumlah starter dalam resipi bergantung pada keadaan dan tujuan dan cara meningkatkan leverage.

Opara

Saya menulis tentang ini dalam setiap resipi roti: Saya meletakkan doh pada kadar 5 gr. masam matang (gandum atau rai) per 100 g. tepung dalam adunan: Saya menguli tepung masam di dalam air, menambah tepung, campurkan hingga rata, tutup dengan filem atau penutup dan biarkan selama 8-10-12 jam bergantung pada suhu dan rejimen anda sendiri. Dan suhunya dari sejuk (pada musim sejuk) hingga panas dan panas (pada musim panas). Menjelang pagi, masam biasanya sudah matang dengan baik, tetapi tidak jatuh dan hampir tidak masam, walaupun manis jika suhu bilik rendah.

Sekiranya saya meletakkan lebih daripada satu starter, 15-20 gr., Seperti yang tertulis di buku ini, atau tahan selama 3-4 jam lagi, adunan akan mempunyai masa untuk jatuh dan menjadi masam rasanya. Semasa menguli dengannya, semua asid yang terkumpul akan jatuh ke dalam adunan, jadi saya hanya menggunakan 5 gram. dan ini lebih daripada cukup. 5 gr. tepung masam menaikkan doh dengan baik, tetapi tidak begitu cepat sehingga doh mencelupkan dan peroksida. Oleh itu, jika resipi mengatakan: ambil 15 gr. masam, 45 air dan 75 tepung dan biarkan masak selama 12 jam dalam keadaan panas, saya tahu bahawa adunan ini saya sangat berasid dan sangat jatuh. Walaupun saya mengambil jumlah starter ini setiap 100 gram. tepung, saya juga akan mendapat adunan masam yang ketara dan, sebagai hasilnya, rasa masam dalam roti, jadi saya menyesuaikan resipi dengan realiti dan ragi saya, jika tidak ada masalah untuk memanggang dengan ketat mengikut resipi buku.

Tetapi! Kadang-kadang saya menggunakan semua 50 atau 60 gram, tentu saja, memandangkan jumlah ini untuk pasangan. Ini biasanya berlaku jika saya perlu mendapatkan doh siap dalam masa yang singkat. Sebagai contoh, anda perlu mendapatkan 205 gr. doh matang (200 per doh dan 5 gram tersebar di dinding) sebanyak tujuh hingga lapan malam untuk menguli doh, biarkan naik dan masukkan ke dalam periuk di dalam peti sejuk. Pada sebelah petang, pada jam 12-14, saya meletakkan sebilangan 60 gram. ketuhar gandum dengan kelembapan 75% (sekarang saya menyimpannya seperti ini, ini bermaksud bahawa 60 g tepung masam mengandungi 34 g tepung dan 26 g air), saya akan menambahkan 68 g ke dalam masam. tepung dan 76 gr. air untuk mendapatkan 205 gr. penapaian dengan kelembapan 100%. Dan pada waktu petang saya mempunyai adunan masak yang baik. Ringkasnya, untuk mempercepat pematangan, saya mengambil banyak ragi, dengan syarat tidak terlalu berasid dan tidak menetap, dan tambahkan tepung dan air ke dalamnya sehingga memperoleh jumlah yang tepat, sama ada 100 atau 200 gram. masam.

Saya juga ingin ambil perhatian bahawa 5 gr. masam per 100 gr. tepung dalam adunan - inilah yang relevan untuk masam saya dan, seperti ternyata, untuk banyak orang lain, tetapi tidak untuk semua orang. Sekiranya anda tahu bahawa pemula anda kurang aktif, atau anda selalu sangat keren, ambil lebih banyak, fokus pada keadaan anda dan budaya pemula anda.

Ragi.

Sudah ada keseluruhan artikel mengenai starter dan sejumlah kecil sourdough, tetapi persoalan mengenai perkadaran di mana saya menyegarkan sourdough gandum dan rai saya masih timbul. Saya akan tunjukkan di sini dalam gambar.

1) Saya mengambil semua ragi dari balang, memindahkannya ke balang ke sisa makanan di dalam peti sejuk, sedikit ragi, secara harfiah di hujung sudu, untuk memberi makan.

2) Balang saya, tambahkan air (30 g.) Pada balang bersih, kacau 1 g ke dalamnya. sourdough (ini adalah jumlah sourdough seukuran sebiji gandum), campurkan.

3) Tambah 30 gr. tepung gandum putih dan 10 gr. gandum gandum. Campurkan, tutup, biarkan selama sehari.

Selama sehari, dia berjaya muncul, jatuh sedikit dan mendapat bau asid laktik yang menyenangkan dan tidak tajam. Dalam keadaan yang sedikit jatuh atau puncak ini, saya biasanya menggunakan masam saya.

Perkara yang sama dengan rai, hanya 100% kelembapan, dan ketika memberi makan 30 g. air masuk 1 gr. masam dan 30 gr. tepung rai bijirin penuh. Gandum itu, tepung rai hidup dalam kehangatan dan memberi makan sekali sehari.

Apa yang harus dilakukan dengan sisa makanan (dan di sisa akan ada hampir semua ragi yang perlu dimasukkan ke dalam balang, dan balang itu harus disimpan di dalam peti sejuk atau dibuang supaya anda tidak mengganggu kemudian), terdapat perincian dalam bahan ini mengenai penkek, wafel dan kek cawan :)

Sehingga baru-baru ini, saya berpendapat bahawa ini adalah cara yang paling universal untuk menjaga kultur starter, yang membolehkan anda tidak menyembunyikan kultur starter di dalam peti sejuk dan pada masa yang sama tidak memberi makan dua, bukan tiga kali secara mengetuk, tetapi satu, yang cukup mudah. Sehingga mereka membawa saya masam, yang, setelah makan biasa, tidak dapat disadarinya untuk waktu yang lama, dan matang selama hampir tiga hari. Kemudian saya dengan jelas melihatnya, berapa banyak tukang roti, begitu banyak permulaan.

Cara "pam over" ragi.

Untuk, pada prinsipnya, meningkatkan pengaruh sourdough, perlu membuat keadaan yang dia sukai: agar hangat, enak dan biasa. Kadang kala saya menambah senarai ini - lebih tebal (kelembapan 65-70%). Keadaan yang padat membolehkan anda menormalkan flora starter, mengalihkannya ke sisi yang lebih berasid, yang, pada mulanya, akan memberi kesan positif kepada kelajuan budaya starter dan kesihatan keseluruhan. Oleh itu, untuk "mengepam" ragi anda, cukup untuk melakukan ini:

- gerakkan starter dari peti sejuk ke panas. Suhu di mana starter terasa baik mempunyai mod yang cukup fleksibel dari sekitar 10 hingga 30 darjah. Di bawah 10 - dan beberapa bakteria asid laktik akan mula menderita dan tertekan, yang akan memberi kesan negatif terhadap rasa, aroma dan jumlah roti. Di atas 30 - keseimbangan akan beralih kuat ke bakteria asid laktik, dan semakin hampir dengan 40, semakin lemah ragi. Untuk memastikan budaya pemula berada dalam keadaan optimum, ada juga yang membeli penyejuk wain, suhu di mana boleh berubah dari 8 hingga 16 darjah.

- masukkan tepung gandum ke dalam makanan permulaan, sepenuhnya untuk pemula rai, dan untuk gandum sebagai separuh daripada jumlah tepung yang diperlukan untuk memberi makan. Tepung bijirin penuh kaya dengan nutrien dan dedak, yang sangat penting untuk kultur starter pada amnya dan khususnya lactobacilli. Dan jika anda berpeluang menggunakan tepung bijirin segar, biasanya bagus

- Beri makan 1-2 kali sehari pada kadar 5 gr. kultur permulaan untuk 25-30 gr. tepung.

- Ketuhar (ini adalah kata kerja). Hanya jika anda membakarnya, anda dapat mengetahui cara kerjanya dengan pasti, sama ada anda mempunyai perhatian dan perhatian yang cukup :) Dan ragi, seperti orang, sangat bersama, jika anda memperhatikannya, jangan membuangnya, lakukan dengan baik, ia akan membayar balik yang sama - roti wangi yang cantik, hebat, dan harum!

By the way, anda boleh membaca lebih lanjut mengenai peraturan kandungan ragi dan "tabiat buruk" di sini :)

100, 125, 150, 200, 250, 300 gram roti - ini adalah berapa keping?

Roti dianggap sebagai salah satu produk utama yang kita makan hampir setiap hari. Sebilangan besar orang makan roti putih klasik (dihiris, wilayah Moscow, dll.) Dan roti hitam (rai, Borodino).

Kadang kala perlu mengetahui berapa gram beratnya, sebilangan kepingan roti. Jawapan untuk soalan ini adalah mungkin, tetapi secara semula jadi akan rata-rata, kerana bergantung pada cara memotong roti, dari apa itu dibuat, bentuk apa.

Sekiranya kita menganggap roti putih klasik (dihiris), maka ukuran kepingan dengan ketebalan satu sentimeter adalah kira-kira 25 gram. Dan jika anda mengambil roti hitam, dalam bentuk bata, maka sekeping setebal satu sentimeter, beratnya sekitar 35 gram.

Seterusnya, kami melakukan pengiraan melalui pecahan: nombor pertama adalah roti putih, nombor kedua adalah roti coklat:

100 gram roti adalah empat / tiga keping;

125 gram roti adalah lima / tiga setengah keping;

150 gram roti adalah enam / empat keping;

200 gram roti adalah lapan / enam keping;

250 gram roti adalah sepuluh / tujuh keping;

300 gram roti adalah dua belas / lapan setengah keping.

Berapa beratnya.

Berapa berat roti??

Di Rusia, secara tradisional diterima untuk membahagi roti menjadi produk roti - roti, roti; dan roti sahaja - roti roti hitam dan putih. Berat roti bergantung pada jenis produk, bentuk, kaedah penaik.

Berat produk roti sesuai dengan GOST 27844-88
Nama ProdukJisim roti, kg
Ringkas0.2; 0.5
Berulir0.4; 0.5
Susu yang dihiris0.4; 0.5
Dengan kismis0.2; 0.4
Bandar0.2; 0.4
Wilayah Moscow0.4
Metropolitan0.2; 0.4
Pelajar0.15; 0.3
Dengan whey susu pekat0.4
Istimewa0.45
Krasnoselsky0.42
Jadual0.3
Berat roti rai, gandum rai dan roti gandum gandum sesuai dengan GOST 2077-84
Nama rotiBerat roti, kg
Rai biasa0.7-1.4
Rye perapian biasa0.75-1.6
Kastard rai0.75-1.0
Borodino Hearth0.85-0.95
Pakaian seragam Borodino0.5-1.0
Pan rai Moscow0.5-1.0
Perapian gandum gandum0.75-1.0
Gandum rai sederhana0.75-1.45
Perapian gandum gandum0.75-1.0
Acuan polos gandum0.75-1.45
Perapian Oryol0.7-1.0
Bentuk Oryol0.75-1.0
Wilayah Moscow0.75-1.0
Perapian meja0.7-1.0
Berbentuk meja0.75-1.0
Berat roti dari tepung gandum sesuai dengan GOST 27842-88
Nama rotiBerat kg
Perapian bandar0.5
Pakaian seragam bandar0.5-0.8
Perapian mustard0.5-0.8
Berbentuk Mustard0.5-1.0
Perapian Ramensky0.3-0.5
Ramensky dibentuk0.5
Pergigian Susu0.8
Berbentuk Susu0.4
Transbaikal0.7 - 1.0
Perapian transbaikal0.7 - 1.0
Steppe dibentuk0.7 - 1.0
Ural berbentuk0.7 - 1.0
Perapian dalam pembungkusan0.4
Pembungkusan perjalanan0.7
Perapian rumah0.4 - 0.8

Di kedai, roti dan roti boleh didapati dibuat bukan menurut GOST, tetapi mengikut spesifikasi teknikal (TU) perusahaan.

Berapa berat roti?

Roti adalah produk terpenting dalam kehidupan manusia. Roti dikhaskan untuk puisi, cerita, dan kisah. Pada prinsipnya, tidak ada gunanya membicarakan faedah dan nilai roti, kerana banyak yang telah diperkatakan dan ditulis mengenai perkara ini. Tetapi di sini kita berminat dengan soalan lain, berapa berat roti yang harus ditimbang. Adakah terdapat standard berat untuk membakar roti? Anda boleh mendapatkan jawapan untuk soalan ini dan yang lain dalam artikel ini..

Berapakah berat timbangan roti sesuai dengan GOST?

Semua standard berat roti ditetapkan dalam GOST. Lebih-lebih lagi, roti hari ini muncul di hadapan kita dalam bentuk dan bentuk yang berbeza, misalnya roti, bata, bulat dan seumpamanya. GOST membahagikan kategori berat roti untuk setiap jenis. Di samping itu, dia menunjukkan tepung roti mana yang harus dimiliki, berapa tahap roti bakar, rasa apa dan kerak atas. Sebagai contoh, ia dianggap normal apabila sebiji roti mempunyai berat 680 gram. Sekiranya sebiji roti mempunyai 700 gram, maka penyimpangan ini tidak signifikan, kerana penyimpangan hingga 3% dibenarkan. Sekiranya roti bakar dibakar, maka kemasukan diberikan dari 680 g hingga 720 g. Namun, apa yang kita lihat di rak kedai sebenarnya? Sekiranya anda melihat roti dalam bentuk "Bata", maka ia mempunyai berat yang berbeza dan, dengan itu, harganya. Faktanya adalah, menurut undang-undang semasa, kedai roti swasta berhak memanggang roti bukan hanya berdasarkan GOST, tetapi juga dipandu oleh TU. Menurut TU, kriteria untuk jisim dan kualiti roti adalah berbeza.

Berapa banyak tepung yang diperlukan untuk membuat sebilangan besar roti gandum? Hasil roti siap menunjukkan berat keseluruhan, yang diperoleh dari 100 kg tepung dan semua pengisi, misalnya, ragi, mentega, gula, air, dan lain-lain. Jisim roti di pintu keluar secara langsung bergantung pada kualiti tepung, kelembapannya, resipi untuk adunan dan dari sebab lain. Jadi, untuk roti gandum, hasil ini adalah 130/150% daripada berat tepung. Berdasarkan ini, kita mendapat nisbah berat tepung dalam adunan roti siap. Berikut ini adalah pengiraan penggunaan tepung dalam adunan tanpa pengisi (ragi, gula, air, dll.) Dengan pengiraan 150%. Angka pertama menunjukkan berat tepung, yang kedua, berat roti siap:

 • 250 g tepung - 400 g roti.
 • 300 g tepung - 450 g roti.
 • 350 g tepung - 525 g roti.
 • 400 g tepung - 600 g roti.
 • 450 g tepung - 675 g roti.
 • 500 g tepung - 750 g roti.
 • 550 g tepung - 825 g roti.
 • 600 g tepung - 900 g roti.
 • 650 g tepung - 975 g roti.
 • 700 g tepung - 1050 g roti.
 • 750 g tepung - 1125 g roti.
 • 800 g tepung - 1200 g roti.
 • 850 g tepung - 1275 g roti.
 • 900 g tepung - 1350 g roti.
 • 950 g tepung - 1424 g roti.
 • 1000 g tepung - 1500 g roti.

Bagi roti atau roti hitam, untuk menambah pelbagai jenis, pengeluar menghasilkan roti dengan pelbagai bentuk, dan juga berat yang berbeza. Menurut piawaian, roti seberat 350-450 gram. Tetapi ada roti seberat 600 gram.

Dengan roti coklat keadaannya serupa. Mengikut standard, beratnya harus 700 gram. Walau bagaimanapun, hari ini anda boleh menemui setengah roti coklat yang dijual. Oleh itu, beratnya ialah 350 gram. tetapi hari ini terdapat trend yang berbeza. Pengeluar roti menipu orang. Mereka menghasilkan roti, seberat 650 gram. Ternyata mereka menyimpang dari berat yang dibenarkan sebanyak 50 gram. Tetapi masalahnya berbeza. Harga untuknya tetap sama! Inilah strategi pemasaran roti!

Pemegang rekod roti. Yang terbesar dan terkecil di dunia!

Di Johannesburg, Afrika Selatan pada 18 Mac 1988, sebuku roti disinter dengan berat 1.43 tan! Ia adalah roti yang terbesar di dunia. Namun, lebih berbintik-bintik di Mexico. Tetapi di sini bukan roti, tetapi sepotong roti itu sendiri. Panjangnya, ukurannya 1440 meter! Muffin ini diletakkan di dataran tengah Sokalo. Untuk menyediakan kekacauan seperti itu, diperlukan 2 ribu tukang roti, 5.5 tan tepung, 3 tan mentega, 38 ribu telur, dan juga 1 ribu liter susu. Anda hanya dapat membayangkan berapa berat roti ini, dan beratnya adalah 9.3 tan!

Tetapi sejarah terkenal dengan pembuatan roti roti terkecil di bumi. Roti ini disumbangkan ke Muzium Planetarium Novosibirsk. Pameran ini dapat dilihat di pameran tersebut. Dilaporkan bahawa roti tersebut ditujukan untuk angkasawan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa ia dapat disimpan untuk waktu yang lama, lebih-lebih lagi, ia tidak runtuh, dan ini sangat penting. Roti sedemikian beratnya 30 gram, tetapi harganya 280 rubel!

Oleh itu, kami mengetahui perincian yang berkaitan dengan berat roti. Inilah kisah lucu yang keluar dengan roti!

Seratus gram roti

Di rumah tempat saya tinggal, saya mempunyai seorang kawan Valentin Konychev, yang berkongsi cara yang boleh dipercayai untuk membantah wang, walaupun tidak besar, tetapi hanya sebotol vodka.
Dia berhujah tiga rubel (kemudian sebotol vodka Moscow berharga 2.87, dan vodka Kuban 2.62 rubel). Perlu dibahaskan bahawa sesiapa yang anda berdebat tidak akan dapat makan 100 gram roti hitam dalam 100 langkah, mengatakan bahawa jika dia makan, maka dia akan menerima tiga rubel yang dimenangi olehnya.

Nampaknya makan sekeping kecil itu tidak sukar dalam 100 langkah, tetapi ternyata secara fisiologi hampir mustahil dilakukan. Biasanya ia adalah sekeping roti hitam, dihiris oleh pemotong roti di ruang makan yang biasa. Dan jika secara harfiah, ia bahkan kurang dari 100 gram.

Valentine sendiri dengan cara ini memenangi beberapa kali wangnya untuk minum. Faktanya adalah bahawa jumlah air liur di dalam mulut tidak cukup untuk membasahi jumlah roti ini, jika tidak, ia tidak akan melalui tekak ke dalam kerongkongan.

Gambaran khas setiap orang dengan roti pertama di mulut mereka: mereka segera menyedari bahawa mereka telah mengambil keputusan tanpa harapan. Potongan ini tidak cepat basah dengan air liur sehingga boleh melalui tekak.

Dan sementara lelaki yang berdebat itu berjalan di sebelahnya menghitung langkahnya, dia tidak dapat menelan gigitan pertama, dan jika berjaya, maka tidak ada lagi air liur di mulut untuk gigitan kedua, dan langkah-langkahnya dihitung dan dihitung. Pada akhirnya, setelah 50 langkah, pertengkaran itu menyerah, menyedari bahawa dia tidak dapat memakan keseluruhan roti.

Valentine, untuk menggambarkan kaedahnya "menyapih" sejumlah kecil wang, menyarankan agar kita (rakan) rumah memastikan kebolehpercayaannya, cuba makan seratus gram roti malang itu sendiri. Tidak ada antara kita yang berjaya. Secara ramah, dia tidak berdebat dengan kami..
Sekarang kita masing-masing mempunyai cara yang boleh dipercayai untuk mendapatkan tiga rubel, yang digunakan oleh sebilangan daripada kita.

Saya akan memberitahu mengenai diri saya bagaimana saya menggunakan kaedah ini di institut saya.
Secara semula jadi, saya tidak menggunakannya untuk rakan kuliah saya, yang hampir selalu mempunyai "tekanan" dengan wang.
Beberapa orang Armenia dan Georgia belajar dalam kumpulan kajian saya, yang, menurut anggapan saya, selalu mempunyai wang saku.
Dengan cadangan untuk makan 100 gram roti dalam 100 langkah, saya beralih kepada Heinrich Tarlamazyan, mengatakan bahawa jika dia makan, maka saya akan memberinya tiga rubel, dan jika tidak, maka dia.
Dia mendengarkan saya dengan tidak percaya dan berkata, bagaimana jika dia makan lebih awal? Saya mengatakan bahawa saya juga akan memberinya tiga rubel.

Kami meninggalkan institut dan pergi ke ruang makan berdekatan untuk mendapatkan seratus gram roti ini. Kemudian di atas meja selalu diletakkan di atas pinggan yang dihiris dengan roti coklat percuma.

Setelah mengambil beberapa keping, kami keluar dan berhenti di sebuah taman di belakang bangunan Kimia Akademi Pertanian Timiryazev (di Khimichka sederhana), di mana terdapat jalan (pelajar memanggilnya Ho Chi Minh Trail) menuju ke kedai makanan kayu kecil yang terletak di seberang Larch Alley berhampiran bangunan asrama pertama "Timiryazevka".

Juga, ada kesepakatan antara kami - orang yang harus memakan sepotong roti kontroversial harus melakukan langkah biasa, tanpa tergesa-gesa, dengan suara keras: satu, dua, tiga, dan seterusnya, hingga seratus, diucapkan oleh yang lain berpendapat. Terus terang, saya takut untuk memalukan, jadi Henry yakin bahawa untuk memakan sekeping ini dia tidak memerlukan apa-apa. Lagipun, saya tidak mempunyai wang, dalam kes yang melampau, saya akan mengatakan: secara kredit, sehingga biasiswa.

Oleh itu, kami bangun. Sebaik sahaja Henry menggigit gigitan pertama dan memasukkannya ke dalam mulutnya, saya mula mengira langkahnya. Dia mengunyah dengan kuat, saya, berjalan di dekatnya, menghitung langkahnya. Dengan skor 80, dia mengirim gigitan terakhir ke mulutnya, saya terus terang takut saya akan menaungi. Tetapi pada hitungan 100, dia berhenti dan membuka mulutnya - dia semua penuh dengan roti yang tidak dipanggang, dan dengan enggan mengakui kehilangannya, setelah itu dia mengeluarkan wang kertas tiga rubel berharga dari sakunya.

Dia begitu terkejut dengan kekalahannya, dia tidak begitu percaya sehingga dia tidak dapat makan seratus gram roti. Sebenarnya, ternyata anda tidak boleh makan roti lebih sedikit dalam seratus langkah - dia mengakui bahawa semasa saya menghitung langkahnya, dia berjaya menyemburkan satu keping roti yang tidak dapat dilihat oleh saya, tetapi tetap saja, ia tidak membantunya.

Tarlamazyan gembira dengan kehilangannya, dan untuk menenangkannya, dia memutuskan untuk mendapatkan kembali tiga rubel, berdebat dengan orang lain untuk roti seratus gram malang ini, dan menemui lelaki ini.
Ia adalah Albert Heindrava dari Georgia, juga dari kumpulan kajian kami. Dia lebih tua dari kami, dan sedikit sombong dengan kami, baru-baru ini lulus sepuluh.
Henry mula menghukumnya dan memberikan hujah ini kepadanya. Tentunya Albert, seperti "benda segar" melambaikan tangannya, mengatakan bahawa dia boleh makan lebih banyak, tetapi Henry tetap bersikeras bahawa dia tidak boleh. Akhirnya dia bersetuju.

Untuk kebolehpercayaan, sebagai hakim, Henry menjemput saya.
Oleh itu, kami bertiga pergi, pertama ke ruang makan roti, kemudian ke alun-alun untuk Khimichka di jalan legenda.
Sekarang, di kedua-dua belah pihak Albert adalah saya dan Henry, yang memastikan bahawa dia tidak berjaya mencetuskan karya kontroversi dalam perjalanannya (kerana dia sendiri berjaya). Tetapi tidak ada yang berlaku.
Albert, tanpa disangka kalah untuk dirinya sendiri, tetapi sekarang, dia mengatakan bahawa dia tidak mempunyai tiga rubel, tetapi hanya selusin (kerana dia benar-benar yakin akan kemenangannya).

Henry dan saya menegaskan bahawa dia menukar sepuluh orang di ruang makan, dan, setelah menerima daripadanya wang kertas tiga rubel, menuju sepanjang jejak Ho Chi Minh menuju ke sebuah kedai kayu, di mana mereka membeli dua botol setengah liter pelabuhan Armenia yang baik dengan harga 1.47 rubel setiap satu. (pada masa itu, pelabuhan Armenia dijual pada harga 1,37 rubel dan pada 1,27 rubel, tetapi harganya lebih buruk).

Saya tidak tahu sama ada Albert mula memenangi tiga rubel yang setia berbanding yang lain, tetapi Henry pasti tidak dapat menenangkan keuntungan ini.

Jadual berat dan ukuran: apa dan bagaimana mengukur jika tidak ada cawan ukur

Jadual berat dan ukuran: apa dan bagaimana mengukur jika tidak ada cawan ukur

Suri rumah yang berpengalaman jarang menggunakan cawan pengukur atau skala dapur di dapur, kerana semuanya dilakukan dengan mata. Walau bagaimanapun, beberapa hidangan yang kompleks memerlukan perkadaran yang sempurna, seperti pastri dan pencuci mulut. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan gelas atau sudu biasa, seperti yang pernah dilakukan oleh ibu dan nenek kita. Ngomong-ngomong, mereka membuat penkek renda terbaik, pai kemerah-merahan, biskut rapuh dan biskut lembut panggang yang dimakan dengan cepat. Langkah-langkah untuk mengukur berat di rumah adalah mudah - gelas nipis dan berukuran, satu sudu teh dan satu sudu besar. Mari kita bincangkan berapa banyak produk yang sesuai di dalam bekas ini.

Mengukur produk dalam gelas

Ukuran berat dalam gelas bergantung pada gelas yang anda gunakan - nipis atau segi, kerana ia berbeza antara satu sama lain. Gelas berukuran mempunyai jumlah 200 ml, beberapa muka dan pelek bulat. Gelas nipis benar-benar halus dan direka untuk 250 ml. Cecair (air, anggur, susu, jus, krim) mudah diukur, dan produk pukal dengan isipadu yang sama mempunyai berat yang berbeza, yang sangat menyukarkan proses pengukuran. Untuk ini kita memerlukan jadual ukuran berat produk - anda tidak akan keliru dengannya dan mengukur seberapa banyak gula dan tepung yang diperlukan untuk kek atau kuki.

Membandingkan produk, kami akan menunjukkan jumlahnya dalam segi dua (digit pertama) dan kaca tipis (digit kedua). Sebagai contoh, satu gelas berisi 140–175 g tepung gandum, 180–220 g gula pasir, 190–230 g minyak sayuran, 185–240 g mentega cair, 250–300 g susu pekat, dan 270–330 g jem. Untuk bijirin, 70-90 g oatmeal, 170-210 g soba, 150–200 g semolina, 190–230 g beras, kacang polong, kacang, millet, barli, barli dan pasta kecil dapat dituangkan ke dalam gelas. 130–140 g kacang hancur, 130–160 g kacang almond dan kacang hazel, 265–325 g madu, 210–250 g krim masam, 250–300 g pes tomato dan 100–125 g keropok tanah akan sesuai di sini.

Sedikit mengenai pengukuran berat badan dalam satu sudu dan satu sudu teh

Sukar untuk membayangkan bagaimana anda dapat mengukur lima gelas tepung atau satu liter susu dengan sudu, jadi alat makan ini sesuai untuk mengukur sejumlah kecil makanan. Contohnya, jika anda memerlukan tepung yang sangat sedikit untuk membuat kue udara, sos bechamel, sayur, daging atau potongan ikan, anda boleh menggunakan satu sudu teh atau satu sudu besar.

Satu sudu besar ialah 18 g cecair, 25 g oat, gula, semolina, soba, barli, millet dan beras. Anda boleh menjangkakan bahawa 17 g mentega sayur atau cair, 30 g tepung, garam dan kacang tanah, 25 g krim masam dan serbuk koko, 20 g susu tepung, 30 g pati dan madu akan sesuai dengan sudu. Keropok tanah hanya akan menghasilkan 15 g, tetapi satu sendok makan boleh mengumpulkan 50 g jem. Dengan satu sudu kecil, anda akan dapat mengukur 10 g gula, pati dan krim masam, 8 g tepung, 9 g koko, 7 g madu, 5 g minyak sayuran dan susu. Satu sudu teh juga mengandungi 10 g biji kacang, 17 g jem, kira-kira 5 g bijirin dan kacang polong, 2-4 g serpihan bijirin.

Ketepatan - kesopanan raja

Untuk mengukur berat produk tanpa berat, anda perlu mengikuti beberapa peraturan yang akan membantu anda mengikuti resipi dengan ketat. Untuk penyediaan makanan ringan, sup, hidangan utama dan lauk pauk ini tidak begitu penting. Namun, dalam beberapa kes, seperti ketika membakar roti, nisbah cecair dan tepung yang salah dapat memperlambat penapaian. Dengan kekurangan kelembapan, doh tidak naik dengan baik, dan roti mempunyai tekstur kering dan runtuh. Jika sebaliknya, kelembapan terlalu banyak, penaiknya berat, kabur, dengan serbuk yang lembap dan melekit.

Kami mengukur produk dengan betul

Bagaimana cara menggunakan ukuran berat rumah? Produk cecair harus diisi hingga batas, iaitu hingga ke hujungnya. Lebih senang meletakkan campuran likat dan pekat (madu, jem, krim masam) dengan sudu, pastikan gelas diisi sepenuhnya. Isi bekas dengan produk longgar dan likat dengan slaid, dan jangan ambil tepung dan kanji secara langsung dari beg atau beg, dan taburkan dengan sudu sehingga lubang tidak terbentuk. Tidak perlu menggoncang, melonggarkan dan memanggang makanan, dan jika anda perlu menyaring tepung, lakukanlah setelah pengukuran. Faktanya ialah apabila menyaring tepung menjadi lebih besar, ini bermaksud beratnya juga akan berubah. Sebagai perbandingan: gelas nipis mengandungi 160 g tepung apabila diisi dengan betul, 210 g tepung yang telah ditaburkan dan 125 g tepung yang diayak. Mengubah ciri produk juga mempengaruhi berat badan mereka - misalnya, peningkatan kelembapan menjadikan garam, gula dan tepung lebih keras, dan krim masam fermentasi lebih mudah segar.

Cara mengganti

Sekiranya anda tidak minum teh dan kaca, ambil bekas apa pun, ukur isinya menggunakan skala dapur yang tepat dan tandakan garis di mana isinya 200 atau 250 ml. Untuk tujuan masakan, anda boleh menggunakan cawan plastik standard dengan kapasiti 200 ml. Biasanya dalam resipi dan bukannya frasa "gelas teh" mereka hanya menulis "gelas" atau "cawan", yang bermaksud 250 ml. Sekiranya kaca berukuran berfungsi sebagai ukuran berat, maka dalam resipi ini pasti akan ditunjukkan.

Aritmetik kuliner

Tidak perlu diingat berpuluh-puluh nombor untuk menyediakan hidangan yang lazat dan tidak menjadi gila dengan pengiraan matematik. Cukuplah mempunyai meja berat di dapur dengan sudu dan gelas. Sekiranya anda melihat arahan dalam resipi untuk mengambil setengah atau seperempat cawan produk, seperti gula, kemudian mempunyai meja, anda boleh dengan mudah memindahkan jumlah ini ke langkah lain. Sebagai contoh, seperempat gelas berukuran mengandungi 45 g gula, dan ini 2 sudu besar. l gula tanpa bukit atau 5.5 sudu kecil. Menariknya, 1 sudu besar. l sepadan dengan 3 sudu kecil., dan sudu pencuci mulut adalah 2 sudu kecil. Satu gelas nipis menampung 16 sudu besar. l produk cecair, tebal dan longgar.

Pengukuran berat badan asing

Sekiranya anda suka memasak mengikut resipi masakan asing, maka anda mungkin menghadapi ukuran berat badan yang tidak biasa, jadi maklumat ini akan berguna di dapur. Cawan Amerika adalah gelas nipis kami, iaitu 250 g, dan cawan Inggeris sepadan dengan 280 g. Satu liter 470 g, satu ons 30 g, dan satu liter "berat" 950 g.

Dikatakan bahawa rahsia keunggulan masakan adalah inspirasi dan ketepatan, jadi dos ramuan yang betul adalah separuh kejayaan. Sekiranya anda ingin menjadikan hidup anda lebih mudah dan meminimumkan aritmetik yang kompleks, beli cawan pengukur 500 ml universal dengan bahagian untuk produk cecair dan pukal. Nikmati orang yang disayangi dengan makanan yang lazat dan nikmati sendiri!

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes