Subjek: Cara mengukur 2 ml?

Sudu adalah alat makan yang digunakan dalam memasak dan perubatan sebagai alat pengukur untuk menentukan jumlah dan berat makanan dan ubat. Berapa ml dalam satu sudu bergantung pada jenisnya. Di CIS, alat makan dengan kapasiti 15 ml adalah standard, di Australia - 20 ml, dan di UK - 13.8 ml. Ramai yang sering mengelirukan satu sudu makan dengan pencuci mulut, walaupun ukuran sendok makannya berbeza.

Berapakah bilangan mililiter dalam satu sudu besar: meja

Semasa memasak dengan preskripsi atau mengambil ubat, banyak orang mempunyai pertanyaan: satu sudu besar berapa ml. Kapasiti alat makan bergantung pada kedalaman dan lebar sudu.

Di Rusia dan CIS, sudu dipanggil sudu, di mana kapasiti berbeza dari 14 hingga 20 ml.

Berapa banyak cecair dalam satu sudu dalam ml bergantung pada banyak ciri produk yang diukur:

 • kelancaran;
 • ketegangan permukaan;
 • kelikatan.

Oleh itu, dalam memasak, mereka membuat klasifikasi cecair mereka sendiri:

 • yang benar (wain, jus, cuka meja) - dalam kelikatan dan kelancarannya serupa dengan air;
 • padat (sirap cair, madu cair, susu keseluruhan) - cecair dengan ketegangan permukaan yang lebih rendah daripada air, tetapi dengan kelikatan yang lebih tinggi;
 • pekat (susu pekat, krim masam lemak, pes tomato) - produk likat yang sering diukur dengan slaid (s / g).

Jumlah mililiter tidak hanya dipengaruhi oleh kapasiti sudu, tetapi juga kelikatan bahan yang diukur. Sebilangan produk dikumpulkan hanya ke tepi, sementara yang lain menggunakan slaid. Oleh kerana itu, jisim dan isipadu sebenar mereka akan berbeza..

Dalam resipi berbahasa Rusia, jumlah sudu dianggap sama dengan 15 ml. Oleh itu, semasa mengukur jumlah peruntukan dengan parameter fizikal yang serupa - susu dan sirap atau krim masam lemak dan susu pekat - isinya akan sama.

Berapa ml dalam 1 sudu besar. l Kapasiti 18 ml

jenis produkJumlahnya, dalam mililiter
cuka mejalapan belas
airlapan belas
minyak bunga mataharilapan belas
krim masam berminyakdua puluh
madu pekatdua puluh
mentegadua puluh
susu pekatSembilan belas
sirap cecairlapan belas
sirap pekatSembilan belas
minyak biji ramilapan belas
mentega cairlapan belas
minyak bijan22
pes tomato21
krim lemak22

Tidak mustahil untuk mengatakan dengan jelas berapa banyak minyak sayuran dalam satu sudu besar. Pada suhu di bawah suhu bilik, cairan itu menebal, sehingga dapat dicairkan lebih banyak, yang bermaksud jumlah ml akan meningkat. Sekiranya pengukuran dilakukan dalam keadaan standard - pada suhu bilik dan tekanan atmosfera normal, - dalam 1 sudu besar. l menampung minyak sehingga 15 mililiter.

1 ml kira-kira sama dengan 0.067 metrik st. l., dengan kapasiti 15 ml. Di seluruh dunia ia digunakan sebagai unit ukuran luar sistem. Tukang masak menggunakan petunjuk ini semasa memasak piring dari produk eksotik yang tidak terdapat di meja pengukur masakan.

Sekiranya sudu dengan slaid

Kapasiti satu sudu besar berbeza-beza, oleh itu, dalam masakan dan perubatan, disarankan untuk menggunakan stesen metrik untuk menentukan jumlah mililiter. l kapasiti 15 ml. Sekiranya anda mempunyai 2 sudu di rumah, tetapi anda tidak tahu kapasiti sebenar setiap sudu, lakukan sedikit ujian untuk menentukan mana yang memenuhi standard.

Cara menentukan berapa ml sudu:

 • ambil cawan ukur dengan kapasiti 100-150 ml;
 • dari mangkuk dengan sudu, masukkan air biasa ke dalam gelas;
 • dalam fikiran anda hitung bilangan cecair yang tumpah.

Sekiranya sekurang-kurangnya satu sudu adalah standard, maka pada tanda 90 ml anda tuangkan air dari mangkuk tepat 6 kali.

Cecair dengan kelikatan tinggi menyebar perlahan, kerana molekul yang terkandung di dalamnya menahan pergerakan. Oleh itu, geseran dalaman di dalamnya sangat tinggi. Dan ini bermakna bahawa mereka boleh diisi dengan sendok bukan ke pinggir, tetapi dengan slaid. Dalam kes ini, berat produk akan meningkat.

Jadual perbezaan jumlah makanan, diukur 1 metrik st. l dengan slaid dan tanpa

ProdukPerbezaan isipadu (s / g - b / g) dalam mililiter
krim masam berminyak2
minyak kelapa yang tidak ditapis4
pes tomato3
krim lemak3
minyak bijan4
sirap pekat1
susu pekat1
mentega2
tincture padat1

Ternyata, misalnya, terdapat 2 ml lebih banyak krim masam lemak dalam sudu dengan slaid daripada dalam sudu tanpa slaid.

Ketepatan pengukuran rendah, kerana kelikatan ketentuan sangat bergantung pada suhu dan kandungan lemak. Sebagai contoh, jika anda baru mendapat krim masam lemak dari peti sejuk, maka 1 sudu besar. l anda boleh mengumpulkan semua 25 ml. Tetapi jika balang berjaya berdiri di dapur bersebelahan dengan pembakar sekurang-kurangnya 15-20 minit, maka anda tidak akan mendapat lebih daripada 16-18 ml produk susu yang ditapai, tidak kira sekeras mana pun anda mencuba.

Berapa mililiter dalam satu sudu teh

Sudu teh adalah alat makan di mana kapasiti meraup 3 kali kurang dari 1 sudu besar. l Dalam memasak, ia digunakan untuk menentukan jumlah mililiter:

 • produk pukal - gula, sorbitol, asid sitrik, lada;
 • cecair - air, cuka meja, minyak masak, sirap gula, dll..

Isi padu satu sudu teh adalah 5 ml. Sebelumnya di England dan AS, peralatan makan dengan kapasiti yang lebih kecil digunakan - masing-masing 3,55 ml dan 4,93 ml.

Berapa ml produk cecair dan separa cair dalam 1 sudu kecil.

PeruntukanIsipadu dalam mililiter
air5
cuka meja5
sayang6
minyak zaitun5.5
minyak bijan6
tincture padat6
pes tomato7
minyak biji rami5
susu pekat6
krim masam berminyak7
sirap gula6.5
susu skim5
minuman (kopi, teh)5

Sekiranya jumlah air, cuka, asid sitrik atau susu dalam resipi ditunjukkan dalam sudu, dan anda tidak mempunyai alat makan ukuran standard, maka kalikan nilainya dengan 3, dan dapatkan jumlah sudu kecil. Contohnya, menguli doh memerlukan 5 sudu besar. l minyak sayuran. Kemudian ukur 15 sudu kecil, yang akan sesuai dengan 75 ml.

Pencuci mulut, kopi dan sudu lain

Terdapat lebih banyak jenis 10 sudu yang digunakan untuk memakan makanan atau minuman tertentu. Masing-masing mempunyai parameter individu - panjang pemegang, kapasiti sudu.

Beberapa jenis sudu digunakan di mana-mana, seperti pencuci mulut atau kopi. Oleh itu, mereka digunakan dalam memasak dan perubatan sebagai alat pengukur..

Jenis utama sudu:

 • Pencuci mulut - menempati kedudukan perantaraan antara ruang makan dan ruang teh, kapasiti 10 ml. Digunakan untuk pencuci mulut - soufflé, ais krim, puding, mousses, dll..
 • Bar - sudu dengan pegangan panjang, yang digunakan oleh bartender untuk membuat koktel, campuran. Kapasiti sudu adalah standard dan 3.7 ml.
 • Kopi - sudu yang dihidangkan bersama kopi. Dia boleh menjadi besar dan kecil. Panjang pemegang yang pertama ialah 14.5 cm, dan panjang yang kedua ialah 11.5 cm.
 • Untuk limau gedang - alat makan kecil, yang jumlahnya tidak berbeza dari satu sudu teh. Tetapi pada sudu terdapat lekukan kecil yang memudahkan pemisahan pulpa dari kulitnya.
 • Untuk kaviar - sudu kecil dengan kapasiti hingga 3 ml, yang terbuat dari bahan lengai - ibu mutiara, kristal, emas, dll..

Dalam resipi Rusia, sebagai alat pengukur, terutamanya teh dan sudu muncul, lebih jarang - pencuci mulut.

Cara mengukur isi padu dan jisim dengan sudu

Kaedah termudah untuk menjawab soalan ialah berapa banyak air dalam 1 sudu besar. Air mempunyai sifat unik, kerana berat dan isipadu bertepatan: 1 ml = 1 g = 1 cm 3. Teringat bahawa kapasiti 1 sudu besar. l adalah 15 ml, mudah untuk menentukan bahawa isipadu dan berat cecair masing-masing adalah 15 ml dan 15 g.

Sekiranya anda tidak mempunyai alat makan dengan kapasiti yang diketahui, tentukan bilangan mililiter air dengan jarum suntik perubatan. Kaedah yang sama berfungsi semasa memilih jumlah mortar yang tepat.

Dengan satu sudu teh dan satu sendok makan, bukan sahaja jumlahnya ditentukan. Sekiranya anda perlu menjelaskan berapa gram produk yang sesuai dengan alat makan, gunakan meja pengukur.

Berat produk yang diambil 1 sudu besar. l tanpa slaid (kapasiti adalah 15 mililiter)

Makanan untuk 1 sudu besar. l tanpa slaidJumlah, dalam gram
tepung6.3
kanji11.4
gula pasir12.15
yis kering9.57
garam15.3
soba10.8
oatmeal (bijirin)5.1
krim masam7.65
susu15.5
susu pekat13.95
sayang21.6
minyak bijan13.85
minyak sayuran13.35
sirap jagung22.2
sirap22.3
pasta (pasta)7.35
serbuk koko7.05
Soda13.05

Lebih tepat lagi, dalam Art. sudu berisi hingga 16 ml cecair kelikatan rendah - susu, wain, vodka, air pegun. Tetapi untuk kemudahan pengukuran, titik ini dihilangkan ketika memasak.

Dalam perubatan, ketepatan yang melampau diperlukan ketika mengira jumlah dan berat ubat. Oleh itu, sebagai alat pengukur, gunakan jarum suntik elektronik 10 ml atau 20 ml.

Berapa banyak sudu dalam cecair dengan jumlah yang berbeza

Isipadu dalam mililiterJumlah sudu atau st. + h.
dua puluh1 + 1
453
lima puluh3 + 1
704 + 2
1006 + 2
1308 + 2
16010 + 2
300dua puluh
50033 + 1

Untuk menentukan isipadu atau berat cecair yang serupa dengan kelikatan dengan air, ingat bahawa 1 miligram sepadan dengan 0,001 ml.

Sudu bukan hanya alat makan, tetapi alat untuk menentukan berat dan isi padu produk cair. Mengetahui bahawa kapasiti 1 sudu besar. l sama dengan 15 ml, dan teh - 5 ml, anda boleh memasak hidangan dengan mudah dengan resipi.

Berapa gram dalam sudu: jadual ukuran berat

Berapakah bilangan gram dalam sudu? Mari kita fikirkan.

Anda mahu memasak sesuatu dan sudah menemui resepinya di Internet. Tetapi di sini terdapat kesukaran dengan fakta bahawa anda tidak mempunyai skala dapur. Ini tidak menjadi masalah jika anda tahu berapa gram dalam satu sudu, sudu teh dan sudu pencuci mulut.

Yang paling penting, sudu lebih mudah dan senang digunakan daripada berat. Selalunya orang tertanya-tanya berapa gram dalam satu sudu gula, tepung dan ragi kering. Dalam artikel ini anda akan mendapat jawapan sepenuhnya untuk soalan anda.

 • satu sudu teh, 5 ml adalah kira-kira 5 gram;
 • sudu pencuci mulut - 10 ml cecair - 10 gram;
 • sudu besar - 15 ml cecair - 15 gram.

Berapa gram dalam sudu besar

Ukuran produk dalam gram digunakan agar tidak terlalu garam garam, atau terlalu manis. Biasanya, resipi menunjukkan berat produk dengan sudu dengan slaid kecil. Kadang-kadang resipi digunakan dengan sudu tanpa slaid, tetapi penulis mesti menunjukkan ini. Ukuran berat di meja kami ditunjukkan dalam sudu biasa dengan slaid dan tanpa slaid.

Berapa gram dalam satu sudu adalah meja

Sekiranya kita bercakap mengenai produk pukal yang terkandung dalam satu sendok makan, maka kita bermaksud bahawa produk tersebut ditaip dengan ruas sudu. Dalam beberapa kes, slaid kecil disediakan. Sekiranya anda ingin mengetahui berapa gram dalam satu sudu produk tertentu, rujuk jadualnya.

Produk pukal

ProdukTanpa slaidDengan slaid
Tepungdua puluhtiga puluh
Guladua puluh25
Gula serbuk2228
Serbuk kokodua puluh25
Kanjidua puluhtiga puluh
Garam tambahan2228
Garam batu25tiga puluh
Serbuk penaik2228
Nasilima belaslapan belas
Kopi tanahlima belasdua puluh
Gelatin10lima belas
Yis kering8sebelas
Kayu manislima belasdua puluh
Asam lemon12enam belas
Kisar barli25tiga puluh

Produk cecair

Jadual menunjukkan berat produk cair (dalam gram). Ini memperhitungkan fakta bahawa cecair dikumpulkan dalam sudu dengan slaid, dan jika produk lebih jarang, maka dituangkan ke tepi sudu.

Produkgram
Sayangtiga puluh
Airlapan belas
Jamlima puluh
Cukaenam belas
Susu keseluruhanlapan belas
Susu pekattiga puluh
Minyak sayuranenam belas
Marjerin cairlima belas
Pes kacangenam belas
Krim masam25

Berapa gram dalam satu sudu teh meja

Sekiranya 1 sudu teh tepung ditunjukkan, ini bermaksud sudu dengan slaid kecil. Oleh itu, 1 sudu kecil tepung tanpa slaid juga boleh diresepkan dalam resipi..

Produk pukal

ProdukTanpa slaidDengan slaid
Serbuk koko912
Soba710
Kanji69
Mustard kering47
Yis kering58
Kismis710
Gelatin58
Serbuk kayu manis812
Kopi tanah79
Kopi segera45
Groats (barli, mutiara-barli)8sebelas
Empingan jagung24
Asam lemon58
Poppy812
Manka812
Susu Tepung1214
Permanganat kaliumlima belaslapan belas
Tepung912
Bijirin68
Kacang10tiga belas
Lada tanah58
Nasi58
Serbuk penaik58
Garam batu812
Gula (dan serbuknya)710
Soda710
Garam tambahan710
Keropok tanah57
Sorbitol57
Krim kering56
Kentang lenyek1012
Kacang1012
Rumput perubatan23
Lentil79
Serbuk telur1012
Teh23

Produk cecair

Produk cecair (air, susu, cuka) perlu mengisi sudu sepenuhnya. Perlu diingat bahawa gram di atas adalah relatif, jadi jika anda perlu mengetahui berat yang tepat, lebih baik menggunakan timbangan elektronik atau dapur.

Produkgram
Pes kacang8
Air5
Jam17
Kaviar merah7
Permanganat kalium5
Sayang10
Mayonis10
Minuman keras7
Susu keseluruhan5
Susu pekat12
Minyak sayuran5
Mentega5
Marjerin cair4
Buah puri17
Krim masam10
Keju kotej4
Sos soya5
Pes tomato5
Cuka epal5

Berapa gram dalam sudu pencuci mulut

Berapakah bilangan gram dalam sudu? Sudu pencuci mulut bersaiz antara ruang makan dan ruang teh. Tujuannya adalah sebagai alat meja untuk penggunaan gula-gula. Sudu pencuci mulut mengatasi misi pengukuran tidak lebih buruk daripada "kakak" yang lebih tua dan lebih muda. Ketahui berapa gram makanan (cecair dan pukal) yang terdapat di dalam jadual.

Produkgram
Gulalima belas
Vanillin4,5
Asam lemon12
Garamdua puluh
Tepungenam belas
Air10
Susu10
Minyak sayuransebelas
Cuka10

Hari ini dalam artikel itu, anda mengetahui secara terperinci berapa gram dalam sudu (sudu teh, teh dan pencuci mulut). Jadual ini tidak harus dihafal, anda hanya menyimpannya dan bila perlu membukanya. Kini anda tidak menghadapi kesukaran untuk menimbang produk tertentu. Hidangan lazat dan selera makan!

Berapa gram dalam sudu: jadual ukuran berat: 10 komen

Bantuan yang baik untuk suri rumah muda! Penting untuk mengetahui ukuran berat badan, kerana kualiti kek, pai, pelbagai barang bergantung kepada ini.

Semasa memasak, terutamanya dengan resipi baru, pinggan ini bahkan boleh berguna.

Saya menyalin semua pinggan. Laminate dan gantung di dapur))) Dan kemudian bagaimana menyebut semuanya)))

Tanda-tanda berguna. Boleh mencetak dan menggantung di dapur.

Adalah baik untuk menunjukkan jadual yang disajikan dalam artikel di rumah tangga. Tetapi tetap saya lebih suka timbangan - kini banyak jenis dijual. Anda hanya perlu membeli dengan pilihan berat dari 1g hingga 1 kg.

Maklumat yang sangat berguna) Saya akan menyimpannya di penanda buku saya. terima kasih.

Maklumat indah. Hanya mencari untuk nyonya rumah dan bukan sahaja. Terima kasih atas usaha anda)

Jadual pangsi yang bagus, ternyata saya selalu salah

Dan saya semua nampak... dengan jadual ternyata lebih tepat!

Artikel anda sangat berguna, kerana saya tidak dapat menemui berapa gram serbuk penaik dalam satu sudu teh, tetapi di sini saya dapati)) Terima kasih atas artikel yang berguna.

Berapakah bilangan mililiter dalam satu sudu teh

Selalunya berlaku bahawa semasa penyediaan hidangan tertentu diperlukan sejumlah kecil bahan. Sekiranya anda tidak mempunyai timbangan dapur yang tepat yang dapat mengukur beberapa gram atau berat hingga 50 g, atau jumlah hingga 100 ml, maka sangat mungkin menggunakan alat makan untuk mengukur jumlah ramuan yang diperlukan.

Untuk mengetahui dengan pasti berapa banyak zat yang terkandung dalam sudu kecil untuk teh, anda boleh menggunakan tablet siap pakai.

Isi padu cecair dalam satu sudu teh

Pertama, ketahui berapa ml dalam satu sudu teh. Selalunya, dengan mengambil ubat, mencampurkan koktel, membuat bekalan musim sejuk atau pastri, anda perlu menentukan satu atau sedikit jumlah cecair. Perlu diperhatikan bahawa larutan dan sirap berair, beralkohol, seringkali sama dengan air. Oleh itu, menentukan jumlah cecair ini, anda dapat menyamai isipadu air: 1 sudu kecil air = 5 ml. Sirap juga akan menjadi 5 ml.

5 dan 10 ml adalah berapa banyak?

Titik rujukan untuk mengukur cecair adalah air. Sekiranya jisim zat dalam alat ukur yang sama dapat berbeza dengan ketara berdasarkan kepadatan dan keadaan pengagregatannya, maka isipadu bahan cair dalam keadaan normal cukup stabil.

Oleh itu, jumlah cecair dalam satu sudu teh biasa biasanya 5 ml. Berdasarkan ini, 5 ml dan 10 ml cecair sama, masing-masing, satu dan dua sudu besar.

Berapa banyak produk mengandungi 1 sudu kecil

Itulah sebabnya, untuk mengukur secara tepat jumlah gram bahan yang diperlukan, tanpa bahan, anda perlu menggunakan jadual khas. Kandungan kategori produk kering berikut dalam 1 sudu kecil mengikut isipadu dan jisim:

 • gula = 5 ml = 10 g;
 • garam = 5 ml = 10 g;
 • kanji = 5 ml = 10 g;
 • gula tepung = 5 ml = 10 g;
 • serbuk koko = 5 ml = 9 g;
 • tepung = 5 ml = 5 g;
 • susu tepung = 5 ml = 5 g;
 • gelatin kristal = 5 ml = 5 g;
 • kopi tanah = 5 ml = 7 g.

Bilangan rempah dan bahan kering untuk penaik dalam serbuk dalam 1 sudu kecil:

 • gula vanila = 5 ml = 5 g;
 • kayu manis = 5 ml = 2 g;
 • lada hitam tanah = 5 ml = 5 g;
 • lada merah tanah = 5 ml = 5 g;
 • soda = 5 ml = 12 g;
 • asid sitrik = 5 ml = 5 g;
 • ragi kering = 5 ml = 4 g.

Jisim bijirin dan kekacang:

 • gandum gandum = 9 g;
 • gandum soba = 7 g;
 • bijirin oatmeal = 6 g;
 • barli mutiara = 8 g;
 • semolina = 6 g;
 • parut barli = 7 g;
 • beras = 9 g;
 • millet = 8 g;
 • kacang polong = 10 g;
 • kacang = 10 g.

Semasa mengukur produk serbuk kering atau kristal dengan satu sudu teh, alat makan penuh diambil kira, tetapi tanpa slaid. Untuk bahan kering dan cair, satu standard digunakan mengikut satu sudu teh sama dengan isipadu 5 mililiter dan berat 5 gram rata-rata.

Semasa mencampurkan ubat dan cecair di rumah, lebih baik menggunakan skala perubatan yang tepat, kerana setiap gram, dan bahkan sepersepuluh dan seperseratus, penting dalam reaksi kimia.

Dalam soal memasak, kehalusan seperti itu tidak begitu mendasar.

Apa yang anda tahu mengenai sifat bermanfaat dari kulit kayu buckthorn?

Hari ini sushi sangat popular, tetapi hanya sedikit orang yang mengetahui sebilangan besar jenis gulungan kalori tinggi. Mengenai ini dalam artikel kami dengan lebih terperinci di sini.

Dengan menggunakan meja untuk tujuan masakan, anda dapat mengukur jumlah ramuan yang paling tepat, dan jika meja tidak siap, anda boleh mengambil sudu teh dengan selamat masing-masing selama 5 ml dan 5 g..

5 ml cara mengukur

Saya juga memberikan ubat cair dari picagari. Sangat selesa, dan anak-anak menyukainya, mereka membuka mulut.
Hanya tanpa jarum! Banyak ketawa, dan beberapa ibu berjaya menyuntik melalui jarum, dia melihat dirinya (di hospital ketika mereka berbaring). Di sini, dan ia berlaku)))

Saya juga mengeluarkan jarum dan terus mengeluarkan dari jarum suntik. tetapi ada ibu seperti itu yang memberi jarum dengan lurus: 016:

Dari picagari! Saya tidak membuang dari Nurofen dan menyimpan sudu pengukur untuk sirap batuk!

Saya mempunyai 3 picagari Nurofenovskiy dan sudu efferalganovskaya di rumah saya.

secara amnya, sangat senang untuk masa depan mempunyai sudu khas untuk ubat-ubatan. Terdapat bahagian seperti yang dijual di farmasi dan kedai kanak-kanak (saya beli di "anak sihat").
http://www.olant-shop.ru/catalog/olant/element.php?ID=36839&SECTION_ID=281

Terima kasih! Ambil perhatian :) Saya akan lihat-beli. Dan jarum suntik sekiranya :)

Tetapi Nurofen dan Efferalgan tidak pernah kita miliki.

Terima kasih! Ambil perhatian :) Saya akan lihat-beli. Dan jarum suntik sekiranya :)

Tetapi Nurofen dan Efferalgan tidak pernah kita miliki.
antipiretik mesti sentiasa ada.

Terima kasih! Ambil perhatian :) Saya akan lihat-beli. Dan jarum suntik sekiranya :)

Tetapi Nurofen dan Efferalgan tidak pernah kita miliki.

kami menggunakan Nurofen sebagai ubat penahan sakit untuk gigi, ubat nuklear! anak itu tenang dalam beberapa saat.

Jadual berat dan ukuran: apa dan bagaimana mengukur jika tidak ada cawan ukur

Jadual berat dan ukuran: apa dan bagaimana mengukur jika tidak ada cawan ukur

Suri rumah yang berpengalaman jarang menggunakan cawan pengukur atau skala dapur di dapur, kerana semuanya dilakukan dengan mata. Walau bagaimanapun, beberapa hidangan yang kompleks memerlukan perkadaran yang sempurna, seperti pastri dan pencuci mulut. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan gelas atau sudu biasa, seperti yang pernah dilakukan oleh ibu dan nenek kita. Ngomong-ngomong, mereka membuat penkek renda terbaik, pai kemerah-merahan, biskut rapuh dan biskut lembut panggang yang dimakan dengan cepat. Langkah-langkah untuk mengukur berat di rumah adalah mudah - gelas nipis dan berukuran, satu sudu teh dan satu sudu besar. Mari kita bincangkan berapa banyak produk yang sesuai di dalam bekas ini.

Mengukur produk dalam gelas

Ukuran berat dalam gelas bergantung pada gelas yang anda gunakan - nipis atau segi, kerana ia berbeza antara satu sama lain. Gelas berukuran mempunyai jumlah 200 ml, beberapa muka dan pelek bulat. Gelas nipis benar-benar halus dan direka untuk 250 ml. Cecair (air, anggur, susu, jus, krim) mudah diukur, dan produk pukal dengan isipadu yang sama mempunyai berat yang berbeza, yang sangat menyukarkan proses pengukuran. Untuk ini kita memerlukan jadual ukuran berat produk - anda tidak akan keliru dengannya dan mengukur seberapa banyak gula dan tepung yang diperlukan untuk kek atau kuki.

Membandingkan produk, kami akan menunjukkan jumlahnya dalam segi dua (digit pertama) dan kaca tipis (digit kedua). Sebagai contoh, satu gelas berisi 140–175 g tepung gandum, 180–220 g gula pasir, 190–230 g minyak sayuran, 185–240 g mentega cair, 250–300 g susu pekat, dan 270–330 g jem. Untuk bijirin, 70-90 g oatmeal, 170-210 g soba, 150–200 g semolina, 190–230 g beras, kacang polong, kacang, millet, barli, barli dan pasta kecil dapat dituangkan ke dalam gelas. 130–140 g kacang hancur, 130–160 g kacang almond dan kacang hazel, 265–325 g madu, 210–250 g krim masam, 250–300 g pes tomato dan 100–125 g keropok tanah akan sesuai di sini.

Sedikit mengenai pengukuran berat badan dalam satu sudu dan satu sudu teh

Sukar untuk membayangkan bagaimana anda dapat mengukur lima gelas tepung atau satu liter susu dengan sudu, jadi alat makan ini sesuai untuk mengukur sejumlah kecil makanan. Contohnya, jika anda memerlukan tepung yang sangat sedikit untuk membuat kue udara, sos bechamel, sayur, daging atau potongan ikan, anda boleh menggunakan satu sudu teh atau satu sudu besar.

Satu sudu besar ialah 18 g cecair, 25 g oat, gula, semolina, soba, barli, millet dan beras. Anda boleh menjangkakan bahawa 17 g mentega sayur atau cair, 30 g tepung, garam dan kacang tanah, 25 g krim masam dan serbuk koko, 20 g susu tepung, 30 g pati dan madu akan sesuai dengan sudu. Keropok tanah hanya akan menghasilkan 15 g, tetapi satu sendok makan boleh mengumpulkan 50 g jem. Dengan satu sudu kecil, anda akan dapat mengukur 10 g gula, pati dan krim masam, 8 g tepung, 9 g koko, 7 g madu, 5 g minyak sayuran dan susu. Satu sudu teh juga mengandungi 10 g biji kacang, 17 g jem, kira-kira 5 g bijirin dan kacang polong, 2-4 g serpihan bijirin.

Ketepatan - kesopanan raja

Untuk mengukur berat produk tanpa berat, anda perlu mengikuti beberapa peraturan yang akan membantu anda mengikuti resipi dengan ketat. Untuk penyediaan makanan ringan, sup, hidangan utama dan lauk pauk ini tidak begitu penting. Namun, dalam beberapa kes, seperti ketika membakar roti, nisbah cecair dan tepung yang salah dapat memperlambat penapaian. Dengan kekurangan kelembapan, doh tidak naik dengan baik, dan roti mempunyai tekstur kering dan runtuh. Jika sebaliknya, kelembapan terlalu banyak, penaiknya berat, kabur, dengan serbuk yang lembap dan melekit.

Kami mengukur produk dengan betul

Bagaimana cara menggunakan ukuran berat rumah? Produk cecair harus diisi hingga batas, iaitu hingga ke hujungnya. Lebih senang meletakkan campuran likat dan pekat (madu, jem, krim masam) dengan sudu, pastikan gelas diisi sepenuhnya. Isi bekas dengan produk longgar dan likat dengan slaid, dan jangan ambil tepung dan kanji secara langsung dari beg atau beg, dan taburkan dengan sudu sehingga lubang tidak terbentuk. Tidak perlu menggoncang, melonggarkan dan memanggang makanan, dan jika anda perlu menyaring tepung, lakukanlah setelah pengukuran. Faktanya ialah apabila menyaring tepung menjadi lebih besar, ini bermaksud beratnya juga akan berubah. Sebagai perbandingan: gelas nipis mengandungi 160 g tepung apabila diisi dengan betul, 210 g tepung yang telah ditaburkan dan 125 g tepung yang diayak. Mengubah ciri produk juga mempengaruhi berat badan mereka - misalnya, peningkatan kelembapan menjadikan garam, gula dan tepung lebih keras, dan krim masam fermentasi lebih mudah segar.

Cara mengganti

Sekiranya anda tidak minum teh dan kaca, ambil bekas apa pun, ukur isinya menggunakan skala dapur yang tepat dan tandakan garis di mana isinya 200 atau 250 ml. Untuk tujuan masakan, anda boleh menggunakan cawan plastik standard dengan kapasiti 200 ml. Biasanya dalam resipi dan bukannya frasa "gelas teh" mereka hanya menulis "gelas" atau "cawan", yang bermaksud 250 ml. Sekiranya kaca berukuran berfungsi sebagai ukuran berat, maka dalam resipi ini pasti akan ditunjukkan.

Aritmetik kuliner

Tidak perlu diingat berpuluh-puluh nombor untuk menyediakan hidangan yang lazat dan tidak menjadi gila dengan pengiraan matematik. Cukuplah mempunyai meja berat di dapur dengan sudu dan gelas. Sekiranya anda melihat arahan dalam resipi untuk mengambil setengah atau seperempat cawan produk, seperti gula, kemudian mempunyai meja, anda boleh dengan mudah memindahkan jumlah ini ke langkah lain. Sebagai contoh, seperempat gelas berukuran mengandungi 45 g gula, dan ini 2 sudu besar. l gula tanpa bukit atau 5.5 sudu kecil. Menariknya, 1 sudu besar. l sepadan dengan 3 sudu kecil., dan sudu pencuci mulut adalah 2 sudu kecil. Satu gelas nipis menampung 16 sudu besar. l produk cecair, tebal dan longgar.

Pengukuran berat badan asing

Sekiranya anda suka memasak mengikut resipi masakan asing, maka anda mungkin menghadapi ukuran berat badan yang tidak biasa, jadi maklumat ini akan berguna di dapur. Cawan Amerika adalah gelas nipis kami, iaitu 250 g, dan cawan Inggeris sepadan dengan 280 g. Satu liter 470 g, satu ons 30 g, dan satu liter "berat" 950 g.

Dikatakan bahawa rahsia keunggulan masakan adalah inspirasi dan ketepatan, jadi dos ramuan yang betul adalah separuh kejayaan. Sekiranya anda ingin menjadikan hidup anda lebih mudah dan meminimumkan aritmetik yang kompleks, beli cawan pengukur 500 ml universal dengan bahagian untuk produk cecair dan pukal. Nikmati orang yang disayangi dengan makanan yang lazat dan nikmati sendiri!

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes