75 g glukosa

Artikel itu akan memberi tumpuan kepada ujian toleransi glukosa (GTT), sebuah kajian yang namanya telah didengar oleh semua orang. Analisis ini mempunyai banyak sinonim. Berikut adalah beberapa nama yang mungkin anda temui:

 • Ujian beban glukosa
 • Ujian Gula Tersembunyi
 • Ujian toleransi glukosa oral (iaitu, melalui mulut) (GTT)
 • Ujian toleransi glukosa oral (OGTT)
 • Uji dengan 75 g glukosa
 • Keluk gula
 • Beban gula

Untuk apa ujian toleransi glukosa??

Untuk mengenal pasti penyakit berikut:

• Prediabetes (diabetes laten, gangguan toleransi glukosa)

• diabetes mellitus kehamilan (diabetes hamil)

Kepada siapa GTT boleh ditetapkan?

• Untuk mengesan diabetes laten dengan peningkatan glukosa puasa

• Untuk mengesan diabetes terpendam dengan glukosa puasa normal tetapi dengan faktor risiko diabetes (berat badan berlebihan atau kegemukan, diabetes membebankan keturunan, darah tinggi, prediabetes, dll.)

• Semua orang pada usia 45 tahun

• Untuk mengesan diabetes kehamilan pada kehamilan 24-28 minggu

Apakah peraturan ujian??

 • Ujian toleransi glukosa dilakukan pada waktu pagi, pada waktu perut kosong, setelah berpuasa setiap malam selama 10-12 jam. Anda boleh minum air ketika berpuasa.
 • Makan malam terakhir harus mengandungi 30-50 g karbohidrat. Pada menjelang kajian, sekurang-kurangnya 3 hari sebelum ujian, anda perlu makan sepenuhnya, jangan mengikuti diet dan jangan membatasi diri dengan karbohidrat. Dalam kes ini, diet anda harus mengandungi sekurang-kurangnya 150 g karbohidrat setiap hari. Buah-buahan, sayur-sayuran, roti, beras, bijirin adalah sumber karbohidrat yang baik..
 • Setelah mengambil darah semasa perut kosong (titik pertama), anda perlu minum penyelesaian khas. Ia disediakan dari 75 g serbuk glukosa dan 250-300 ml air. Minum larutan perlahan-lahan, tidak lebih cepat daripada 5 minit.

  Untuk kanak-kanak, penyelesaiannya disediakan secara berbeza - 1.75 g serbuk glukosa per 1 kg berat badan, tetapi tidak lebih daripada 75 g. Anda mungkin bertanya: adakah kanak-kanak diuji dengan glukosa? Ya, ada petunjuk untuk GTT pada kanak-kanak untuk mengesan diabetes jenis 2.

 • 2 jam selepas bersenam, iaitu selepas minum glukosa, pengambilan darah berulang dilakukan (titik kedua).
 • Harap maklum: semasa ujian anda tidak boleh merokok. Lebih baik menghabiskan 2 jam ini dalam keadaan tenang (contohnya, membaca buku).
 • Ujian harus dilakukan pada plasma vena. Periksa dengan jururawat atau doktor anda jika anda ditawarkan untuk menderma darah dari jari..
 • Semasa melakukan GTT untuk wanita hamil selama 24-28 minggu, titik lain ditambahkan untuk mengesan diabetes kehamilan. Persampelan darah dilakukan 1 jam selepas gula dimuat. Ternyata mereka mengambil darah tiga kali: semasa perut kosong, setelah 1 jam dan setelah 2 jam.

Situasi ketika ujian toleransi glukosa tidak boleh dilakukan:

• Terhadap latar belakang penyakit akut - radang atau berjangkit. Semasa sakit, badan kita melawannya dengan mengaktifkan hormon - antagonis insulin. Ini boleh menyebabkan peningkatan glukosa, tetapi bersifat sementara. Ujian penyakit akut mungkin tidak tepat.

• Terhadap latar belakang penggunaan ubat jangka pendek yang meningkatkan glukosa darah (glukokortikoid, beta-blocker, diuretik thiazide, hormon tiroid). Sekiranya anda mengambil ubat ini untuk masa yang lama, anda boleh melakukan ujian.

Keputusan Ujian untuk Analisis plasma vena:

Apa petunjuk GTT sesuai dengan norma?

Ujian toleransi glukosa (standard)

Ujian toleransi glukosa oral terdiri dalam menentukan tahap glukosa plasma puasa dan 2 jam setelah muatan karbohidrat untuk mendiagnosis pelbagai gangguan metabolisme karbohidrat (diabetes, toleransi glukosa terganggu, glukosa puasa).

Hasil penyelidikan dikeluarkan dengan komen percuma oleh doktor.

Ujian toleransi glukosa oral (PGTT), ujian toleransi glukosa, ujian dengan 75 gram glukosa.

Bahasa Inggeris Sinonim

Ujian toleransi glukosa (GTT), ujian toleransi glukosa oral (Tentang GTT).

Kaedah UV enzimatik (hexokinase).

Mmol / l, mg / dl (mmol / l * 18.02 = mg / dl).

Biomaterial apa yang boleh digunakan untuk penyelidikan?

Bagaimana persediaan untuk belajar?

 • Ujian toleransi glukosa oral harus dilakukan pada waktu pagi dengan latar belakang sekurang-kurangnya 3 hari pemakanan tanpa had (lebih daripada 150 g karbohidrat sehari) dan aktiviti fizikal yang normal. Ujian harus didahului dengan puasa malam selama 8-14 jam (anda boleh minum air).
 • Makan malam terakhir harus mengandungi 30-50 gram karbohidrat.
 • Jangan minum alkohol 10-15 jam sebelum ujian.
 • Pada waktu malam, sebelum ujian, dan hingga akhir jangan merokok.

Tinjauan Kajian

Ujian toleransi glukosa oral harus dilakukan pada waktu pagi dengan latar belakang sekurang-kurangnya 3 hari pemakanan tanpa had (lebih daripada 150 g karbohidrat sehari) dan aktiviti fizikal yang normal. Ujian harus didahului dengan puasa malam selama 8-14 jam (anda boleh minum air). Makan malam terakhir harus mengandungi 30-50 g karbohidrat. Jangan merokok pada malam sebelum dan selepas ujian. Setelah mengambil darah semasa perut kosong, subjek ujian harus minum 75 g glukosa anhidrat atau 82.5 g glukosa monohidrat yang dilarutkan dalam 250-300 ml air dalam masa tidak lebih dari 5 minit. Bagi kanak-kanak, muatan adalah 1.75 g glukosa anhidrat (atau 1.925 g glukosa monohidrat) per kg berat badan, tetapi tidak lebih daripada 75 g (82.5 g), dengan anak seberat 43 kg dan ke atas, dos biasa (75 g) diberikan. Semasa ujian, merokok dan aktiviti fizikal aktif tidak dibenarkan. Selepas 2 jam, sampel darah kedua diambil..

Perlu diingat bahawa jika kadar glukosa darah puasa melebihi 7.0 mmol / L, maka ujian toleransi glukosa oral tidak dilakukan, kerana tahap glukosa darah tersebut adalah salah satu kriteria untuk mendiagnosis diabetes mellitus.

Ujian toleransi glukosa oral membolehkan anda mendiagnosis pelbagai gangguan metabolisme karbohidrat, seperti diabetes mellitus, toleransi glukosa terganggu, glisemia puasa, tetapi tidak dapat menentukan jenis dan penyebab diabetes mellitus, dan oleh itu disarankan untuk melakukan konsultasi wajib setelah mendapat hasil ujian toleransi glukosa oral ahli endokrinologi.

Untuk apa kajian ini digunakan??

 • diabetes mellitus;
 • toleransi glukosa terjejas;
 • glisemia puasa.

Apabila kajian dijadualkan?

 • Sekiranya terdapat nilai glisemia yang meragukan untuk menjelaskan keadaan metabolisme karbohidrat;
 • semasa memeriksa pesakit dengan faktor risiko diabetes:
  • berumur lebih dari 45 tahun;
  • BMI melebihi 25 kg / m 2;
  • sejarah keluarga diabetes (ibu bapa atau adik beradik dengan diabetes jenis 2);
  • aktiviti fizikal yang rendah;
  • kehadiran glisemia puasa atau sejarah penurunan toleransi glukosa;
  • diabetes mellitus kehamilan atau kelahiran lebih daripada 4.5 kg dalam sejarah;
  • hipertensi arteri (sebarang etiologi);
  • metabolisme lipid terjejas (HDL di bawah 0.9 mmol / L dan / atau trigliserida di atas 2.82 mmol / L);
  • kehadiran sebarang penyakit sistem kardiovaskular.

Apabila disarankan untuk melakukan ujian toleransi glukosa oral untuk memeriksa gangguan metabolisme karbohidrat

Ujian toleransi glukosa dan kurva gula: petunjuk bagaimana menyediakan dan mengambil, norma dan apa yang memberikan hasil yang salah

Oleh kerana achara, yang dimakan, adalah karbohidrat. Mereka diperlukan sebagai sumber tenaga yang sangat diperlukan. Tidak ada kehidupan normal tanpa bahan-bahan ini..

Tubuh mampu mengatur tahap gula secara bebas. Dengan berlebihan zat, masalah kesihatan bermula. Yang paling terkenal adalah diabetes mellitus yang terkenal. Tetapi penyimpangan lain adalah mungkin..

Ujian toleransi glukosa adalah pemeriksaan khas yang mengesan masalah dengan pengeluaran insulin atau penyerapannya oleh tisu. Teknik ini diaplikasikan secara sistematik. Termasuk untuk pemeriksaan, pengesanan awal diabetes. Mungkin sebagai bahagian pencegahan.

Persediaan khas diperlukan untuk kajian ini. Secara umum, ini adalah kaedah diagnostik yang agak sensitif untuk mengesan proses patologi..

Semasa prosedur, sintesis insulin dan bahan lain, yang disebut C-peptida, yang bertanggungjawab untuk aliran darah normal dan penyerapan gula tambahan, dinilai.

Mengapa diagnosis seperti itu ditetapkan sebagai ujian toleransi glukosa. Apa yang perlu diketahui oleh pesakit tentangnya?

Petunjuk untuk

Terdapat cukup alasan untuk melantik analisis. Sebagai peraturan, kita berbicara tentang pemeriksaan awal penyakit atau pengesahan, pengesahan diagnosis.

Gula kencing meningkat

Dipanggil glukosuria. Biasanya disertai dengan jumlah air kencing yang banyak. Kerana gula tidak berlama-lama dan tidak diserap kembali. Jumlah air kencing dapat meningkat dengan ketara. Pada kadar 1-2 liter sehari, kita bercakap mengenai 5 liter dan lebih banyak lagi.

Penyimpangan berkembang pada setiap tahap proses patologi, masalah metabolik. Kerana ujian itu juga dilakukan sebagai kaedah pencegahan sekunder.

Diabetes yang disyaki

Berdasarkan data metrik, juga jika pemikiran seperti itu muncul setelah pemeriksaan awal. Ujian dengan beban glukosa adalah wajib.

Adalah masuk akal untuk menjalani peperiksaan lebih dari sekali, kerana kesalahan mungkin terjadi. Tambahan, pengubahsuaian yang lebih tepat digunakan apabila darah disumbangkan setiap jam atau lebih dan kurva gula dibina.

Glukosa kapilari yang tinggi

Dengan analisis umum yang mudah. Peningkatan kepekatan dalam tisu penghubung cair jelas menunjukkan patologi seperti diabetes.

Mengapa sebenarnya ini berlaku sukar untuk dinyatakan. Kemungkinan sedikit insulin dihasilkan atau tisu tidak cukup sensitif terhadapnya. Apa masalahnya - masih perlu dilihat.

Keturunan yang merugikan

Nasib baik, diabetes tidak menular dari ibu bapa kepada anak-anak. Walau bagaimanapun, kecenderungan dapat ditentukan secara genetik.

Adalah wajar untuk melakukan ujian toleransi glukosa secara berkala. Untuk mengesan proses patologi yang bersifat metabolik pada peringkat awal.

Indeks jisim badan tinggi

Obesiti adalah faktor risiko untuk menghidap diabetes. Menurut pelbagai anggaran, kebarangkalian meningkat beberapa kali. Semakin banyak proses patologi dilancarkan, semakin tinggi risikonya.

Pesakit gemuk disarankan untuk melakukan ujian GTT 2-3 kali setahun untuk mengesan masalah terlebih dahulu dan memulakan rawatan..

Lebih 50 tahun

Faktor risiko lain. Wanita sangat terdedah kepadanya. Sejak semasa menopaus, menopaus, kepekatan hormon seks menurun.

Sementara itu, merekalah yang bertanggung jawab untuk mengatur proses endokrin. Sekurang-kurangnya sebahagiannya.

Glukosa meningkat pada setiap wanita ketiga berusia lebih dari 50 tahun.

Sejarah hipertensi

Kemungkinan diabetes meningkat. Aliran darah normal terganggu. Organ dan tisu kekurangan nutrien dan oksigen. Oleh itu penurunan prestasi pankreas secara beransur-ansur. Lama kelamaan, diabetes berlaku..

Rintangan Insulin Eksplisit

Ia berkembang dengan latar belakang pelbagai penyakit. Selalunya pada pesakit yang berlebihan berat badan. Sebaliknya, pilihan lain adalah mungkin. Contohnya, masalah pada kelenjar tiroid, dll..

Rintangan yang dikesan adalah asas untuk memeriksa seluruh badan untuk mencari penyebabnya. Pilihan rawatan bergantung pada diagnosis khusus..

Kehamilan

Gestation per se adalah faktor risiko diabetes. Kerana wanita masa depan yang bersalin secara berkala menjalani ujian darah umum.

Sudah berdasarkan permintaan, ujian toleransi glukosa ditetapkan (contohnya, jika glukosa puasa pada wanita hamil lebih tinggi daripada 5.1, tetapi di bawah 7.0 mmol / l). Ia diadakan 1 kali setiap trimester, atau lebih kerap apabila terdapat keperluan tersebut..

Penggunaan ubat secara sistematik

Sebilangan ubat boleh menurunkan hormon dan mengganggu pengeluaran insulin. Ini termasuk estrogen (kontraseptif oral), glukokortikoid seperti Prednisolone. Diuretik juga.

Sekiranya perlu, doktor membatalkan penerimaan atau menyesuaikan dos ubat. Ini adalah kaedah utama untuk membetulkan keadaan dan menormalkan tahap glukosa darah..

Gangguan metabolik

Terutama profil lipid. Atherosclerosis sebagai proses patologi yang paling terkenal.

Pertumbuhan lipoprotein berketumpatan rendah dan sangat rendah disertai dengan aliran darah yang terganggu. Yang bermaksud pemakanan dan pernafasan tisu. Gangguan sistemik bermula. Pankreas juga menderita.

Sebaliknya, masalah pertukaran itu sendiri berkaitan dengan badan ini. Oleh itu, sebab dan akibat boleh bertukar tempat.

Keadaan sebelum diabetes

Apabila jumlah darah belum terlampaui, tetapi sudah berada di tahap sempadan norma dan patologi. Masuk akal untuk memulakan rawatan pada tahap ini.

Ujian toleransi glukosa harus dijalankan 1 kali dalam 3 bulan. Lebih lanjut mengenai keterangan. Bergantung pada keadaan.

Penilaian hasil rawatan

Teknik ini digunakan sebagai cara menyaring dan memeriksa sesuatu setelah terapi. Untuk kawalan, kedua-dua ujian makmal standard dan versi rumahnya digunakan. Contohnya, glukometer "isi rumah" berguna.

Ujian toleransi glukosa digunakan sebagai kaedah universal untuk diagnosis diabetes mellitus dan gangguan metabolik, baik kesan insulin dan kepekatan C-peptida dikaji.

Bahan khas ini bertanggungjawab untuk aliran darah yang normal, oleh itu, secara tidak langsung menunjukkan pelanggaran.

Kontraindikasi

Tidak banyak alasan untuk membatalkan kajian.

 • Intoleransi glukosa. Ia agak jarang berlaku, tetapi membawa bahaya besar kepada kehidupan. Semasa menggunakan bahan pekat, kemungkinan reaksi alergi akut. Bagaimana ia akan mengalir adalah persoalan yang sangat rumit. Kemungkinan ruam kulit kecil, dan edema Quincke, asfiksia, kejutan anaphylactic dengan hasil yang membawa maut. Pesakit perlu memberi amaran kepada doktor mengenai masalah mereka.
 • Keadaan kecemasan yang baru dipindahkan. Contohnya, serangan jantung atau strok. Dalam kes ini, kepekatan glukosa akan lebih tinggi, ini adalah keadaan semula jadi. Sekurang-kurangnya dalam konteks proses patologi yang dijelaskan.
 • Kehamilan pada peringkat akhir. Pada trimester ketiga, penggunaan kaedah toleransi glukosa adalah mustahil. Sekiranya ada keperluan mendesak untuk ini - ujian masih tetap ditetapkan. Tetapi ketat di bawah pengawasan doktor. Kerana lonjakan kadar gula yang tajam adalah mungkin. Ini sangat berbahaya bagi wanita hamil dan kanak-kanak.
 • Bersalin. Setelah kehamilan diselesaikan, ujian tidak dapat dilakukan selama beberapa minggu. Sehingga seorang wanita sedar. Pemantauan keadaan dilakukan dengan menggunakan ujian darah. Ini adalah kaedah pemeriksaan yang mudah dan berpatutan. Keputusan itu dibuat oleh pakar sakit puan terkemuka.
 • Kepekatan gula melebihi 7 unit (mmol seliter). Dalam kes ini, kajian tidak boleh. Ini adalah masalah kehidupan. Dengan kebarangkalian yang tinggi sudah ada pelanggaran pemprosesan gula. Sekiranya anda memberi pesakit glukosa pekat, ia akan berakhir dengan kegagalan. Kemungkinan besar, gula akan naik mendadak. Kerana insulin tidak mencukupi. Adakah ia berbahaya. Kemungkinan koma dan kematian akibat komplikasi.
 • Penyakit berjangkit. Pada fasa akut, tidak ada persoalan mengenai ujian toleransi glukosa. Oleh kerana kepekatan pada awalnya akan berada di atas normal. Ini adalah tindak balas badan terhadap proses menular. Perlu menunggu sebentar. Sehingga pesakit pulih dari penyakit.
 • Penerimaan dadah. Contohnya, kontraseptif oral. Atau ubat hormon lain. Oleh kerana mereka sendiri mempengaruhi proses metabolik, dan meningkatkan kepekatan glukosa dalam darah. Tidak diketahui bagaimana pengambilan gula akan mempengaruhi. Pertama, ubat dibatalkan dan menunggu penghapusan dana sepenuhnya dari badan.
 • Tempoh selepas pembedahan. Sehingga keadaan akut berlalu.

Tidak banyak kontraindikasi, tetapi mesti dipatuhi dengan ketat. Sekurang-kurangnya untuk mendapatkan hasil yang tepat. Dan kemudian untuk menjaga kesihatan, kehidupan pesakit.

Latihan

Langkahnya cukup mudah..

 • Selama empat hari, diet ringan dengan diet rendah karbohidrat ditetapkan. Anda tidak boleh mengambil lebih daripada 6 gram garam. Makanan dalam tin, makanan keselesaan dan makanan meragukan lain juga tidak termasuk. Tanpa gagal, pesakit harus menerima kira-kira 1.5 liter air setiap hari. Ini tidak termasuk hidangan cair. Tidak perlu lagi. Lebih sedikit yang mungkin berlaku, bergantung pada keadaan kesihatan. Tetapi tidak diingini.
 • Selepas kira-kira 12 jam, anda perlu melepaskan makanan. Oleh kerana ujian toleransi glukosa dilakukan semasa perut kosong. Makanan cenderung memutarbelitkan hasilnya. Semasa pankreas mula berfungsi.
 • Selama 1-2 hari, tolak dari aktiviti fizikal yang sengit. Jangan terlalu sibuk dengan emosi. Ini adalah masalah ketepatan..
 • Selama beberapa hari anda tidak boleh merokok, minum alkohol. Hasilnya akan palsu. Kemungkinan besar positif, badan akan mengalami peningkatan mobilisasi.

Selama 2 jam, mereka menolak permen karet. Kebarangkaliannya kecil, tetapi tetap ada.

Apa yang boleh memberikan hasil yang salah

Faktor apa yang boleh menyebabkan ketidaktepatan dalam hasil:

 • Latihan tekanan. Berlebihan atau kecil. Sebarang aktiviti mekanikal menyebabkan peningkatan kepekatan glukosa. Ini adalah keperluan penting. Kerana pesakit memerlukan lebih banyak tenaga.
 • Merokok. Rokok boleh mencetuskan pelanggaran, walaupun dalam jumlah kecil. Perkara yang sama berlaku untuk campuran, vape, dan kaedah penggunaan tembakau moden yang lain..
 • Alkohol. Dipengaruhi dengan cara yang hampir sama.
 • Penggunaan dadah. Selalunya anda tidak boleh menolak ubat. Penting untuk memberi amaran kepada doktor mengenai pengambilan ubat. Terutama penyimpangan yang memprovokasi diuretik, beta-blocker, dan juga ubat psikotropik.
 • Pelanggaran peraturan minum. Lebih daripada 2 liter sehari.
 • Kitaran haid. Ini mempengaruhi keputusan hanya pada fasa awal. Apabila "ribut hormon" bermula. Dianjurkan untuk melakukan analisis selama 10-12 hari dari awal perubahan semula jadi dalam badan.
 • Kajian menggunakan pendedahan radiasi. Contohnya, CT atau radiografi.
 • Proses keradangan. Apa-apa intensiti. Hingga selesema biasa.

Persiapan adalah penting kerana jika tidak, hasilnya akan salah. Oleh itu masalah rawatan dan kesihatan yang salah.

Proses penghantaran dan jenis ujian

Terdapat dua jenis kajian toleransi glukosa utama..

Kaedah standard adalah ujian toleransi glukosa oral (disingkat PTG), yang mengandaikan bahawa pesakit mengambil glukosa melalui mulut, iaitu, ia diserap melalui saluran pencernaan.

Pergerakannya adalah seperti berikut:

 • Seseorang tiba di klinik atau hospital pada masa yang ditetapkan.
 • Darah pertama kali diambil tanpa beban khas. Kaedah bergantung pada institusi tertentu. Kedua-dua darah kapilari dan vena sesuai..
 • Seterusnya, pesakit mengambil larutan glukosa pekat dalam jumlah 250 ml. Atau lebih. Sebaiknya minum jumlah ini dalam masa 3-5 minit.
 • Kemudian pakar menunggu sekitar 20-30 minit dan mengambil darahnya semula.
 • Hasilnya dicatatkan dalam protokol. Penyimpangan jelas menunjukkan pelanggaran metabolik. Diabetes mungkin.

Kaedah kedua tidak begitu meluas. Dengan itu, glukosa diberikan secara intravena, melewati saluran pencernaan. Kursus kajian akan lebih kurang sama, kecuali untuk titik ketiga.

Juga penting untuk mempertimbangkan bahawa terdapat pengubahsuaian dalam kaedah itu sendiri. Ujian klasik melibatkan pensampelan darah tunggal selepas pemuatan glukosa. Tetapi ada teknik yang lebih tepat - kurva gula yang disebut.

 • Pesakit mengambil larutan yang terdiri daripada 75 g glukosa kering yang diencerkan dalam 250-300 ml suam (37-40 ° C) dengan meminum air tidak berkarbonat.
 • Selepas 20-30 minit, setelah muatan karbohidrat, para pakar mengambil analisis dan menghantar seseorang untuk berehat.
 • Penting untuk tidak terlalu banyak bekerja secara fizikal dan tenang ketika duduk atau berbaring.
 • Selepas setengah jam, bahagian darah vena atau kapilari yang lain diambil.
 • Ini berterusan 5-7 kali. Pada selang masa yang tetap.

Berdasarkan hasilnya, jadual khas sedang dibina. Dengan PHGT (ujian lisan), mustahil untuk memperolehnya.

Sekiranya lekuk gula normal dengan kebarangkalian hampir 100%, tidak ada diabetes, atau berlanjutan dalam tahap pendam. Soalannya tetap terbuka. Pemeriksaan tambahan boleh dilakukan..

Ujian kehamilan

Semasa kehamilan, kaedah oral biasa tidak selalu boleh dilakukan. Pada trimester ketiga, kajian ini tidak dijalankan sama sekali..

Mengapa - hakikatnya adalah berbahaya bagi ibu dan anak. Gula meningkat dengan sendirinya, yang menimbulkan risiko diabetes (bentuk kehamilan yang disebut). Provokasi boleh menjadi pencetus proses patologi sepenuhnya.

Hanya ada dua kontraindikasi:

 • Toksikosis intensif. Termasuk pada trimester ketiga. Bilakah kerosakan lewat bermula?.
 • Penyakit saluran gastrousus. Sekiranya seorang wanita yang bersalin tidak dapat mengambil glukosa dengan cara ini.

Pada dasarnya, wanita hamil disuntik dengan glukosa secara intravena. Ini adalah cara yang lebih selamat. Selebihnya ujian berbeza dari segi menjalankan dan mentafsirkan hasilnya.

Prestasi biasa

Toleransi glukosa adalah tindak balas badan terhadap banyak karbohidrat. Tahap normal dalam darah vena adalah seperti berikut:

keadaanPetunjuk dalam mmol seliter
BiasaSehingga 7.7
Prediabetes7.7-10.9
DiabetesLebih daripada 11

Mengenai analisis sampel kapilari:

BiasaKurang daripada 7.5 mmol / l
Prediabetes7.5-10.9 mmol / l
DiabetesLebih daripada 11 mmol / l

Semasa memeriksa lekuk gula, nilai normal adalah 4-7.9 mmol per liter darah. Data masa ditunjukkan dalam jadual:

Masammol / l
Kadar puasa4-7.5
30 minit kemudian4.1-7.8
Dalam masa sejam4.2-7.9
1.5 jam4.2-7.9
2 jam4.2-7.9

Ini mengenai darah kapilari.

Hasil ujian toleransi glukosa normal bergantung pada nilai rujukan yang diterima di klinik tertentu. Oleh itu, agak sukar untuk membuat kesimpulan sendiri. Ini tugas doktor..

Menyatakan hasilnya

Penyimpangan dinilai oleh pakar dalam endokrinologi. Hasil utama ditafsirkan oleh pekerja makmal itu sendiri. Nyatakan nilai rujukan dan fokus pada penyimpangan.

Tiga tahap utama disiasat:

 • Sebenarnya kepekatan glukosa. Keluk gula dibuat, doktor menyusun jadual khas. Biasanya, ia mestilah hampir garis lurus. Tidak mengira saat peralihan dari puasa ke analisis pertama selepas bersenam.
 • Kajian kepekatan C-peptida. Meningkatkannya menunjukkan bahawa terdapat beberapa gangguan metabolik. Tetapi belum menghidap diabetes.
 • Rintangan insulin juga sedang dikaji. Sebagai peraturan, secara tidak langsung. Sekiranya tidak ada manifestasi penyakit lain.

Glukotest digunakan untuk menentukan diabetes dan gangguan metabolik. Semua penyimpangan dianggap sebagai patologi. Yang mana - bergantung pada hasil kajian tambahan.

Adalah masuk akal untuk melakukan diagnosis yang komprehensif dan menilai status kesihatan pesakit. Ahli endokrinologi terlibat dalam perkara ini. Glukosa dengan senaman - kaedah maklumat, tetapi bukan satu-satunya.

Alat Diagnostik Ujian Farmak Serbuk toleransi glukosa 75 g - kaji semula

Ada baiknya ada serbuk siap untuk ujian toleransi glukosa. Sangat selesa. Rasa normal, larutan yang senang disediakan, keasidan lemon terhadap loya.

Selamat hari kawan!

Semasa mengandung, kebanyakan gadis dan wanita mengambil ujian darah untuk gula dengan banyak. Ini dipanggil ujian toleransi glukosa. Tidak di mana-mana ia adalah wajib, tetapi di Ukraine di banyak klinik ia dilakukan oleh semua wanita hamil pada minggu ke-24 kehamilan.

Saya menggambarkan pengalaman saya menjalani analisis ini dalam tinjauan prosedur GTT, saya tidak akan mengulanginya. Beban gula dalam analisis ini diberikan oleh larutan glukosa berpuasa..

Untuk menyediakan penyelesaiannya, saya menggunakan ujian toleran Glukosa farmasi siap pakai oleh Farmak. Berikut adalah pembungkusan putih sederhana tanpa hiasan tambahan.

Hampir semua farmasi dijual..

Harga - 48 Hryvnia (kira-kira 120 rubel).

Sedikit mahal untuk segelas gula))) Tetapi saya sebenarnya tidak mahu mengacaukan pemilihan dos dan berisiko mendapat hasil yang tidak boleh dipercayai.

Di akhir pakej terdapat maklumat mengenai komposisi, petunjuk dan kaedah penggunaan.

Di dalam bungkusan terdapat beg foil yang padat dengan arahan serbuk dan kertas.

Arahan menerangkan keseluruhan prosedur untuk mempersiapkan analisis, serta cadangan untuk penyediaan penyelesaian itu sendiri.

Saya ingin perhatikan secara berasingan bahawa asid sitrik telah ditambahkan pada komposisi serbuk ini, tidak perlu memasukkan separuh lemon ke dalam larutan yang disediakan. Lemon ditambah agar minuman tidak terlalu manis dan tidak menyebabkan rasa mual..

Begini rupa serbuknya, sangat halus, seperti gula tepung, betul-betul 75g di sini kerana ia diperlukan untuk GTT.

Atas cadangan dalam arahan, saya mencairkan serbuk dalam segelas air rebus hangat (250 ml), walaupun doktor mengesyorkan mencairkan dalam 300 ml, tetapi saya mengikut arahannya, menggoncang dengan teliti. Sangat senang bahawa di sini anda tidak perlu memilih dos tertentu, anda tidak perlu mengukur apa-apa, tetapi hanya mengambil serbuk yang telah dicuci dan itu sahaja.

By the way, serbuk tidak larut dengan baik. Gula biasa larut jauh lebih cepat. Glukosa harus digoncang dengan teliti sehingga tidak ada biji-bijian yang tersisa.

Penyelesaiannya tidak terlalu enak untuk dirasakan, mungkin kerana asid sitrik yang terkandung, dan mungkin kerana ia adalah serbuk farmasi dengan kepekatan yang diinginkan, walaupun sangat manis,

Saya minum larutan glukosa sepenuhnya tanpa masalah. Atas cadangan doktor, dia meminumnya dengan meneguk kecil selama beberapa minit. Saya tidak merasa ingin muntah atau loya. Juga, saya tidak mengalami "kebahagiaan" untuk merasakan lonjakan glukosa darah yang tajam, yang pada sebagiannya ditunjukkan oleh degupan jantung yang cepat, pening, berkeringat.

Hasil analisis saya boleh dipercayai dan dalam had normal. Saya berpendapat bahawa ini adalah penggunaan ujian farmasi siap pakai yang membolehkan anda memperoleh hasil yang paling dipercayai.

Kesimpulan saya. Saya akan mengesyorkan alat diagnostik ini kepada mereka yang diberi ujian toleransi glukosa. Format yang sangat senang, persiapan yang mudah, rasa normal, reaksi badan yang mencukupi terhadap larutan mabuk.

Serbuk glukosa: arahan penggunaan

Penerangan

Serbuk kristal putih, tidak berbau.

Struktur

Setiap paket mengandungi: glukosa monohidrat - 15,00 g; eksipien: asid sitrik monohidrat.

Kumpulan farmakoterapeutik

Ubat diagnostik. Ujian diabetes. Dekstrosa. Kod ATX: V04CA02.

Petunjuk untuk digunakan

Ujian toleransi glukosa oral mesti digunakan apabila glukosa darah tidak memungkinkan diagnosis gangguan toleransi glukosa atau diabetes.

Dos dan pentadbiran

Pesakit tidak boleh mengurangkan jumlah makanan selama 3 hari sebelum ujian. Sejurus sebelum ujian, pesakit tidak boleh makan selama 10-16 jam. Ujian dijalankan pada waktu pagi. Pertama, tahap glukosa darah puasa ditentukan. Selepas itu, 75 g (5 bungkus 15 g) glukosa yang dilarutkan dalam satu gelas (250 ml) air harus diminum dalam masa 5 minit. Semasa menjalankan ujian pada individu yang berlebihan berat badan, glukosa ditambahkan pada kadar 1 g per 1 kg berat badan, tetapi tidak lebih dari 100 g. Setelah 2 jam, tahap glukosa darah ditentukan.

Anak-anak. Setelah pengambilan darah pertama dari jari, anak yang diperiksa mengambil larutan glukosa berair selama 5 minit pada kadar 1.75 g per 1 kg berat badan, tetapi tidak lebih dari 75 g.

Kesan sampingan

Kontraindikasi

Hipersensitiviti terhadap Glukosa.

Berlebihan

Dengan sekali penggunaan sejumlah besar ubat, pencernaan (loya, kembung, cirit-birit) adalah mungkin. Terapi simptomatik disyorkan.

Langkah berjaga-jaga

Semasa ujian, pesakit harus berbohong atau duduk dengan tenang, tepat sebelum ujian tidak boleh merokok, hipotermia dan melakukan kerja fizikal.

Ujian ini tidak digalakkan setelah meletihkan penyakit, operasi dan melahirkan anak, dengan proses keradangan, sirosis hati alkoholik, hepatitis, semasa haid, dengan penyakit gastrousus dengan gangguan penyerapan glukosa.

Sebelum ujian, perlu mengecualikan penggunaan ubat-ubatan (adrenalin, glukokortikoid, kontraseptif, kafein, diuretik siri thiazide, ubat psikotropik dan antidepresan), serta prosedur perubatan yang boleh mempengaruhi glukosa darah.

Hasil positif palsu diperhatikan dengan hipokalemia, disfungsi hati, endokrinopati..

Gunakan semasa mengandung dan menyusui

Pengaruh keupayaan memandu kereta dan bekerja dengan mekanisme bergerak

Interaksi dengan ubat lain

Keadaan penyimpanan dan jangka hayat

Di tempat yang dilindungi dari kelembapan pada suhu tidak melebihi 25 ° C. Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Jangka hayat adalah 2 tahun. Jangan gunakan selepas tarikh luput yang dicetak pada bungkusan.

Cara menjalankan ujian toleransi glukosa - petunjuk untuk kajian dan tafsiran hasilnya

Akibat kekurangan zat makanan pada wanita dan laki-laki boleh menjadi pelanggaran pengeluaran insulin, yang penuh dengan perkembangan diabetes mellitus, jadi penting untuk mengambil darah dari vena secara berkala untuk melakukan ujian toleransi glukosa. Setelah menguraikan indikator, diagnosis diabetes mellitus atau diabetes kehamilan pada wanita hamil dimasukkan atau dibantah. Biasakan diri anda dengan prosedur untuk mempersiapkan analisis, proses menjalankan ujian, penyahkodan petunjuk.

Ujian toleransi glukosa

Ujian toleransi glukosa (GTT) atau ujian toleransi glukosa adalah kaedah pemeriksaan khusus yang membantu mengenal pasti sikap tubuh terhadap gula. Dengan pertolongannya, kecenderungan diabetes, kecurigaan penyakit pendam ditentukan. Berdasarkan petunjuk, anda boleh campur tangan dalam masa dan menghilangkan ancaman. Terdapat dua jenis ujian:

 1. Toleransi glukosa oral atau oral - muatan gula dilakukan beberapa minit setelah pengambilan sampel darah pertama, pesakit diminta minum air manis.
 2. Intravena - jika mustahil untuk menggunakan air secara bebas, ia akan diberikan secara intravena. Kaedah ini digunakan untuk wanita hamil dengan toksikosis teruk, pesakit dengan gangguan gastrousus..

Petunjuk untuk

Pesakit dengan faktor berikut boleh menerima rujukan dari ahli terapi, pakar sakit puan, ahli endokrinologi untuk ujian toleransi glukosa semasa kehamilan atau disyaki diabetes mellitus.

 • disyaki diabetes mellitus jenis 2;
 • kehadiran diabetes sebenar;
 • untuk pemilihan dan penyesuaian rawatan;
 • jika anda mengesyaki atau menghidap diabetes kehamilan;
 • prediabetes;
 • sindrom metabolisme;
 • kerosakan fungsi pankreas, kelenjar adrenal, kelenjar pituitari, hati;
 • toleransi glukosa terjejas;
 • obesiti, penyakit endokrin;
 • pengurusan diri diabetes.

Cara mengambil ujian toleransi glukosa

Sekiranya doktor mengesyaki salah satu penyakit yang disebutkan di atas, dia akan memberikan rujukan untuk analisis toleransi glukosa. Kaedah pemeriksaan ini khusus, sensitif dan "murung." Anda harus bersiap-siap dengan berhati-hati agar tidak mendapat hasil yang salah, dan kemudian, bersama dengan doktor anda, memilih rawatan untuk menghilangkan risiko dan kemungkinan ancaman, komplikasi semasa diabetes.

Persiapan untuk prosedur

Sebelum ujian, anda perlu membuat persediaan dengan teliti. Langkah-langkah penyediaan merangkumi:

 • larangan alkohol selama beberapa hari;
 • pada hari analisis anda tidak boleh merokok;
 • beritahu doktor mengenai tahap aktiviti fizikal;
 • setiap hari jangan makan makanan manis, pada hari ujian jangan minum banyak air, ikuti diet yang betul;
 • mengambil kira tekanan;
 • jangan mengambil ujian untuk penyakit berjangkit, keadaan selepas operasi;
 • berhenti minum ubat dalam tiga hari: penurunan gula, hormon, metabolisme yang merangsang, jiwa yang tertekan.

Pensampelan darah puasa

Ujian gula darah berlangsung selama dua jam, kerana selama ini adalah mungkin untuk mengumpulkan informasi yang optimal mengenai tahap glisemia dalam darah. Langkah pertama dalam ujian ini adalah pengambilan darah, yang harus dilakukan ketika perut kosong. Kelaparan berlangsung 8-12 jam, tetapi tidak lebih dari 14, jika tidak, terdapat risiko hasil GTT yang tidak boleh dipercayai. Mereka diuji pada awal pagi untuk dapat mengesahkan pertumbuhan atau penurunan hasilnya..

Beban glukosa

Langkah kedua adalah mengambil glukosa. Pesakit sama ada minum sirap manis atau diberikan secara intravena. Dalam kes kedua, larutan glukosa khas 50% diberikan perlahan selama 2-4 minit. Untuk penyediaan, larutan berair dengan 25 g glukosa digunakan, untuk anak-anak larutan tersebut disediakan pada kadar 0,5 g per kilogram berat badan dalam norma, tetapi tidak lebih dari 75 g. Kemudian mereka menderma darah.

Dengan ujian lisan, dalam lima minit seseorang minum 250-300 ml air suam dan manis dengan 75 g glukosa. Hamil dibubarkan dalam jumlah yang sama 75-100 gram. Bagi pesakit asma, pesakit dengan angina pectoris, strok atau serangan jantung, disarankan untuk mengambil hanya 20 g. Beban karbohidrat tidak dilakukan secara bebas, walaupun serbuk glukosa dijual di farmasi tanpa resep..

Persampelan darah

Pada peringkat terakhir, beberapa ujian darah berulang dilakukan. Selama satu jam, darah diambil beberapa kali dari urat untuk memeriksa turun naik kadar glukosa. Menurut data mereka, kesimpulan sudah dibuat, diagnosis sedang dibuat. Ujian selalu memerlukan pemeriksaan semula, terutama jika memberikan hasil yang positif, dan kurva gula menunjukkan tahap diabetes. Anda perlu menjalani ujian seperti yang diarahkan oleh doktor.

Keputusan ujian toleransi glukosa

Berdasarkan hasil ujian gula, kurva gula ditentukan, yang menunjukkan keadaan metabolisme karbohidrat. Normalnya ialah 5.5-6 mmol per liter darah kapilari dan 6.1-7 vena. Indeks gula di atas menunjukkan prediabetes dan kemungkinan gangguan toleransi glukosa, fungsi pankreas yang tidak berfungsi. Dengan petunjuk 7.8-11.1 dari jari dan lebih daripada 8.6 mmol seliter dari urat, diabetes didiagnosis. Sekiranya, setelah pengambilan sampel darah pertama, angka di atas 7.8 dari jari dan 11.1 dari urat, dilarang menguji kerana perkembangan koma hiperglikemik.

Sebab-sebab prestasi yang salah

Hasil positif palsu (kadar yang tinggi dalam keadaan sihat) adalah mungkin dengan berehat di tempat tidur atau setelah berpuasa berpanjangan. Penyebab pembacaan negatif yang salah (tahap gula pesakit adalah normal) adalah:

 • penyerapan glukosa;
 • diet hypocaloric - sekatan dalam karbohidrat atau makanan sebelum ujian;
 • peningkatan aktiviti fizikal.

Kontraindikasi

Tidak selalu dibenarkan melakukan ujian toleransi glukosa. Kontraindikasi untuk lulus ujian adalah:

 • intoleransi gula individu;
 • penyakit saluran gastrousus, pemburukan pankreatitis kronik;
 • penyakit radang akut atau berjangkit;
 • toksikosis teruk;
 • tempoh selepas operasi;
 • rehat katil standard.

Ujian glukosa kehamilan

Semasa kehamilan, tubuh wanita hamil mengalami tekanan yang teruk, terdapat kekurangan unsur surih, mineral, vitamin. Wanita hamil mengikuti diet, tetapi ada yang memakan banyak makanan, terutama karbohidrat, yang mengancam diabetes kehamilan (hiperglikemia berpanjangan). Untuk mengesan dan mencegahnya, ujian kepekaan glukosa juga dilakukan. Walaupun mengekalkan tahap glukosa darah yang tinggi pada tahap kedua, kurva gula menunjukkan perkembangan diabetes.

Petunjuk penyakit ditunjukkan: kadar gula puasa lebih daripada 5,3 mmol / l, satu jam setelah pengambilan lebih tinggi daripada 10, dua jam kemudian 8.6. Setelah mengesan keadaan kehamilan, doktor menetapkan analisis kedua kepada wanita untuk mengesahkan atau membantah diagnosis. Setelah pengesahan, rawatan ditetapkan bergantung pada tempoh kehamilan, kelahiran anak dilakukan pada 38 minggu. 1.5 bulan selepas kelahiran anak, ujian toleransi glukosa diulang.

Ujian toleransi glukosa oral (OGTT)

Senarai catatan:

Ujian toleransi glukosa oral (OGTT)

Sekali lagi kerja rakan saya mengenai ujian yang terkenal dalam diagnosis diabetes.

Ekaterina Mokhova untuk komuniti diabetes.connec.type2 dan laman web diabetes15s.com

"Kali ini kita akan berbicara mengenai kajian yang namanya terkenal kepada semua orang: ujian gula laten atau ujian toleransi glukosa.

Analisis ini mempunyai banyak sinonim: ujian beban glukosa, ujian toleransi glukosa (GTT) oral (iaitu melalui mulut), ujian toleransi glukosa oral (OHTT), ujian glukosa 75 g, kurva gula, beban gula - ini adalah beberapa nama yang anda boleh berjumpa.

Untuk apa GTT??

Untuk mengenal pasti penyakit berikut:
• Prediabetes (diabetes laten, gangguan toleransi glukosa)
• diabetes
• Diabetes diabetes mellitus (GDM, diabetes wanita hamil)

Kepada siapa GTT boleh ditetapkan?

• Untuk mengesan diabetes laten dengan peningkatan glukosa puasa
• Untuk mengesan diabetes laten dengan glukosa puasa normal tetapi dengan faktor risiko diabetes (BMI ≥ 25 kg / m2, keturunan untuk diabetes, hipertensi, prediabetes, dll.)
• Semua orang, pada usia 45 tahun
• Untuk mengesan GDM pada kehamilan 24-28 minggu

Apakah peraturan ujian??

OGTT dilakukan pada waktu pagi, NATOSCHAC, setelah berpuasa setiap malam selama 10-12 jam (anda boleh minum air). Makan malam terakhir harus mengandungi 30-50 g karbohidrat. Lebih-lebih lagi, sekurang-kurangnya 3 hari sebelum ujian, diet orang yang diuji harus mempunyai sekurang-kurangnya 150 g karbohidrat setiap hari. Buah-buahan, sayur-sayuran, roti, beras, bijirin adalah sumber karbohidrat yang baik. Oleh itu, tidak perlu mengikuti diet sebelum ujian dan membatasi diri dengan karbohidrat!

Selepas pengambilan darah puasa (titik pertama), anda perlu minum 75 g glukosa anhidrat yang dilarutkan dalam 250-300 ml air, tidak lebih dari 5 minit. Bagi kanak-kanak, muatan adalah 1.75 g glukosa anhidrat per 1 kg berat badan, tetapi tidak lebih daripada 75 g. Anda mungkin bertanya: adakah kanak-kanak benar-benar diuji dengan glukosa? Ya, ada petunjuk untuk GTT pada kanak-kanak untuk mengesan diabetes jenis 2 (dan diabetes MODY).

Tetapi kembali kepada metodologi ujian. 2 jam selepas bersenam, iaitu setelah minum glukosa, pengambilan darah kedua dilakukan (titik kedua). Harap maklum: merokok tidak dibenarkan semasa ujian. Lebih baik menghabiskan 2 jam ini dalam keadaan tenang (contohnya, membaca buku). (Ini adalah ujian yang dipermudahkan, ujian diperluas diambil pada 3 titik - pada perut kosong - 1 jam selepas 2 jam setelah minum larutan glukosa, semasa Kesatuan Soviet, ujian ini dilakukan pada 5 titik pada perut kosong - 30 minit -60 minit 90 minit -120 minit).

Semasa melakukan GTT untuk wanita hamil selama 24-28 minggu untuk mengesan GDM, titik lain ditambahkan ketika pengambilan sampel darah dilakukan 1 jam setelah gula dimuat. Ternyata mereka mengambil darah tiga kali: semasa perut kosong, setelah 1 jam dan setelah 2 jam.

Situasi ketika GTT tidak boleh dijalankan:

• Terhadap latar belakang penyakit akut (radang atau berjangkit). Faktanya ialah semasa penyakit tubuh kita bertarung dengannya, mengaktifkan hormon - antagonis insulin. Ini boleh menyebabkan peningkatan glukosa, tetapi bersifat sementara. Ujian penyakit akut mungkin tidak tepat.

• Terhadap latar belakang pemberian ubat yang PENDEK untuk meningkatkan glukosa darah (glukokortikoid, beta-blocker, diuretik thiazide, hormon tiroid). Sekiranya anda mengambil ubat yang disenaraikan di atas untuk masa yang lama, anda boleh melakukan ujian.

Indikator GTTT apa yang sesuai dengan NORME (analisis plasma vena)?

• berpuasa
( Selepas 1 jam

Indikator GTTT apa yang sesuai dengan diabetes (analisis plasma vena)?
• Puasa ≥ 7.0 mmol / L dan
• 2 jam selepas GTTT ≥ 11.1 mmol / L

Nilai GTTT apa yang sesuai dengan prediabetes (analisis plasma vena)?

• Pada perut kosong dari 6.1 mmol / L hingga 6.9 mmol / L (glikemia terganggu NATOOSCHAK)
• 2 jam selepas GTTT dari 7.8 mmol / L hingga 11.0 mmol / L (gangguan TOLERANSI untuk glukosa)

Apa petunjuk GTTT sesuai dengan diabetes wanita hamil (analisis plasma vena)?

• Puasa ≥ 5.1, tetapi Bagaimana jika hasil GTT anda tidak normal?

Perlu mendapatkan nasihat daripada ahli endokrinologi. Doktor akan memberitahu anda secara terperinci mengenai penyakit ini dan memberi cadangan mengenai pemakanan, senaman dan ubat-ubatan. Ambil maklumat ini dengan serius dan bertanggungjawab. Dan ingat: kami dengan senang hati menjawab semua soalan anda mengenai diabetes dan keadaan yang berkaitan. "

Tambahan saya sendiri. Dalam kes diagnostik yang sangat sukar, ketika melakukan OGTT pada tiga titik, tidak hanya gula darah diambil, tetapi juga insulin + c-peptida ke setiap titik

Dan sebelum ujian pada waktu perut kosong - penanda kekebalan radang pankreas: semua atau secara individu - antibodi terhadap ICA, antibodi terhadap GAD (asid glutamat dekarboksilase), antibodi kepada IAA (ini adalah antibodi terhadap insulin), antibodi terhadap IA-2 (antibodi terhadap insulin) antigen jenis 2).
Dan yang paling penting, OGTT tidak dilakukan menggunakan glucometer, hanya dengan kaedah makmal.

Ujian toleransi glukosa (pemuatan glukosa): metodologi dan hasilnya

Ujian toleransi glukosa (pemuatan glukosa) (GTT, GGT, "gula beban") adalah pemeriksaan dengan pengenalan dos glukosa tertentu untuk memeriksa fungsi pankreas untuk mengurangkan tahap glikemia (glukosa darah) selama 2 jam setelah pemberian.

Sel beta pankreas menghasilkan hormon insulin, yang menurunkan gula darah. Gejala klinikal diabetes muncul apabila lebih daripada 80-90% daripada semua sel beta terjejas.

Ujian toleransi glukosa berlaku:

 • oral (oral) - glukosa diambil secara lisan (per os - melalui mulut),
 • intravena - jarang dilakukan.

Hanya ujian toleransi glukosa oral (oral) yang dijelaskan di halaman ini..

Petunjuk

Ujian toleransi glukosa dilakukan pada tahap glukosa darah normal dan batas (pada had atas normal) untuk membezakan antara diabetes mellitus dan gangguan toleransi glukosa * (prediabetes). * Toleransi - peningkatan toleransi, sikap tidak peduli.

Ujian dianjurkan jika hiperglikemia direkodkan sekurang-kurangnya sekali semasa keadaan tertekan (infark miokard, strok, radang paru-paru, dll.). Ujian dijalankan selepas penstabilan.

 • Gula puasa normal adalah 3.3-5.5 mmol / L (dalam darah vena dan kapilari keseluruhan),
 • pada tahap 5.6-6.0 mmol / l menunjukkan penurunan glisemia puasa,
 • dari 6.1 ke atas - diabetes.

1) meter glukosa darah tidak sesuai untuk diagnosis! Mereka memberikan hasil yang sangat tidak tepat (penyebaran dalam kes yang sama sering mencapai 1 mmol / L dan lebih tinggi) dan hanya dapat digunakan untuk mengawal perjalanan dan rawatan diabetes.

2) NATOOSHCHAK tahap gula dalam darah vena keseluruhan [dari urat ulnar] dan darah kapilari keseluruhan [dari jari] adalah sama. SELEPAS MAKANAN, glukosa diserap secara aktif oleh tisu, oleh itu, dalam darah vena glukosa adalah 1-2 mmol / l kurang daripada dalam darah kapilari. Di PLASMA, glukosa darah selalu lebih tinggi 1 mmol / l daripada darah keseluruhan yang serupa.

Harap maklum bahawa ujian toleransi glukosa adalah ujian tekanan di mana sel beta pankreas terdedah kepada tekanan yang ketara, yang menyumbang kepada penipisannya. Sekiranya perlu, disarankan untuk tidak melakukan ujian ini..

Kontraindikasi

 • Keadaan serius umum,
 • penyakit keradangan (peningkatan kadar glukosa menyumbang kepada pembengkakan),
 • sekiranya berlaku pelanggaran makanan setelah operasi pada perut (kerana penyerapan terganggu),
 • ulser peptik (penyakit) dan penyakit Crohn (penyakit keradangan kronik saluran gastrousus),
 • perut akut (sakit perut yang memerlukan pemerhatian dan rawatan pembedahan),
 • tahap akut infark miokard, strok hemoragik dan edema serebrum,
 • kekurangan kalium dan magnesium (peningkatan pengambilan ion ini ke dalam sel adalah salah satu kesan insulin),
 • gangguan hati,
 • penyakit endokrin disertai dengan peningkatan glisemia:
  1. acromegaly (peningkatan pengeluaran hormon pertumbuhan setelah selesai pertumbuhan badan),
  2. pheochromocytoma (tumor jinak medulla adrenal atau simpul sistem saraf autonomi simpatik yang mengeluarkan katekolamin),
  3. Penyakit Cushing (peningkatan rembesan hormon adrenokortikotropik),
  4. hipertiroidisme (peningkatan fungsi tiroid),
 • semasa mengambil ubat yang mengubah kadar glukosa darah:
  1. acetazolamide (ubat untuk rawatan glaukoma, epilepsi, edema),
  2. fenitoin (antikonvulsan),
  3. penyekat beta,
  4. diuretik thiazide (kumpulan hidroklorotiazid),
  5. kontraseptif oral,
  6. hormon steroid (glukokortikosteroid).

Latihan

Beberapa hari sebelum ujian toleransi glukosa, anda perlu makan makanan dengan kandungan karbohidrat normal atau tinggi (dari 150 g atau lebih). Adalah satu kesalahan sebelum menjalani ujian gula untuk mengikuti diet rendah karbohidrat - ini akan memberikan hasil yang diremehkan mengenai tahap glisemia!

Dalam 3 hari sebelum kajian, jangan mengambil:

 • diuretik thiazide,
 • kontraseptif oral,
 • glukokortikosteroid.

Jangan makan atau minum alkohol 10-15 jam sebelum ujian.

Kaedah ujian toleransi glukosa

Ia dijalankan pada waktu pagi. Jangan merokok malam sebelum ujian toleransi glukosa dan sebelum berakhir.

Glukosa darah berpuasa.

Kemudian subjek minum 75 g glukosa dalam 300 ml cecair selama 5 minit. Dos untuk kanak-kanak: untuk melarutkan glukosa dalam air pada kadar 1.75 g / kg (tetapi tidak lebih daripada 75 g; iaitu, dos dewasa diberikan untuk anak dengan berat 43 kg dan ke atas).

Tahap glisemia (glukosa darah) diukur setiap 30 minit agar tidak ketinggalan puncak glukosa yang tersembunyi (pada bila-bila masa, tahap gula darah tidak boleh melebihi 10 mmol / l).

Harap maklum bahawa semasa ujian, aktiviti fizikal yang normal dianjurkan, iaitu subjek tidak boleh berbaring dan tidak boleh bekerja secara aktif secara fizikal.

Punca Keputusan Tidak Betul

Hasil negatif negatif GNT (tahap gula normal pada pesakit diabetes) adalah mungkin:

 • dengan gangguan penyerapan (glukosa tidak dapat masuk ke dalam darah dalam jumlah yang mencukupi),
 • dengan diet hipokalori (ketika pemeriksa membatasi diri dalam karbohidrat beberapa hari sebelum ujian atau diet),
 • dengan peningkatan aktiviti fizikal (peningkatan kerja otot selalu mengurangkan gula darah).

Hasil positif yang salah (tahap gula tinggi pada orang yang sihat) adalah mungkin:

 • tertakluk pada rehat tidur,
 • setelah berpuasa berpanjangan.

Penilaian keputusan

Berikut adalah penilaian hasil GTT oral untuk darah kapilari keseluruhan (dari jari) menurut WHO, 1999.

Terjemahan petunjuk untuk glukosa:

 • 18 mg / dl = 1 mmol / l,
 • 100 mg / dl = 1 g / l = 5.6 mmol / l,
 • dl = desiliter = 100 ml = 0.1 l.
 • norma: kurang dari 5,6 mmol / l (kurang dari 100 mg / dl),
 • glikemia puasa terganggu: dari 5,6 hingga 6,0 mmol / l (dari 100 hingga Adakah bahan berguna? Kongsi pautan:

memberi komen 12 kepada artikel "Ujian toleransi glukosa (pemuatan glukosa): metodologi dan hasilnya"

27 Mac 2014 jam 18:02

Saya hanya berfikir bahawa perlu untuk menambah ujian pada kehamilan O? Sullivan supaya tidak ada yang membingungkan mereka :-))

Jawapan pengarang laman web:

Saya melengkapkan artikel di akhir, tetapi secara umum tidak ada cukup maklumat mengenai ujian ini untuk dijelaskan dengan lebih terperinci.

30 November 2014 jam 15:09

"75 g glukosa" - adakah ujian gula biasa menghasilkan 150 g glukosa? Sesungguhnya, dalam molekul itu hanya terdapat 1 monomer glukosa. Atau dalam sesuatu yang saya salah?

Jawapan pengarang laman web:

Anda betul tentang fakta bahawa molekul sukrosa mengandungi 1 monomer glukosa + 1 monomer fruktosa. Jisim molar glukosa (dan fruktosa juga) 180 g / mol, tetapi jisim molar sukrosa adalah 342 g / mol. Oleh itu, 75 g glukosa adalah 75/180 ≅ 0,42 mol glukosa. Sejumlah glukosa yang serupa akan terkandung dalam 0,42 × 342 = 144 g sukrosa (dan tidak dalam 150 g, seperti yang anda sarankan).

Walau bagaimanapun, semasa ujian, JANGAN gunakan gula dan bukannya fruktosa. Ini disebabkan oleh fakta bahawa sukrosa pertama kali dipecah oleh alpha-glukosidase usus kecil dan kemudian diserap. Aktiviti enzim mungkin berbeza-beza dari orang ke orang, yang menghasilkan keputusan ujian toleransi glukosa yang berbeza..

Tidak perlu menggantikan glukosa dengan gula. Farmasi menjual kedua-dua tablet glukosa 15 g (masing-masing 5) dan larutan glukosa 40% untuk infus (masing-masing 250 ml). Tidak ada masalah mencari glukosa untuk ujian pemuatan glukosa (anda memerlukan 75 g glukosa per 300 ml cecair, ini kira-kira 25% penyelesaian).

14 Mac 2015 jam 08:24

Adakah keadaan berikut normal setelah ujian: pening, gemetar kaki - di samping itu, mereka hanya menjadi kapas - kelemahan teruk, peluh yang banyak - dengan aliran di leher dan wajah? Semua ini muncul kira-kira sejam kemudian, setelah dilakukan sedikit analisis. Tetapi pada saat yang sama ada peringatan bahawa akan ada perbedaan tekanan atmosfera yang sangat kuat dan orang yang bertindak balas terhadap ini harus berhati-hati. Saya hanya salah satu daripadanya. Lebih-lebih lagi, saya mengalami sedikit pening pada waktu pagi, bahkan sebelum ujian ini. Selepas ujian, saya berasa sangat cantik, jadi saya tidak pulang ke rumah, tetapi pergi membeli-belah. Dan dalam perjalanan pulang, semua ini berlaku kepada saya. Dia terpaksa menelefon rumah untuk keluar menemui saya. Saya akan mengetahui keputusan ujian hanya dalam dua hari, kerana ini adalah hujung minggu, tetapi keadaan ini menakutkan saya.

Jawapan pengarang laman web:

Keadaan yang anda terangkan (kelemahan teruk, peluh yang banyak, kelaparan) disebabkan oleh hipoglikemia. Semasa gula meningkat, kadar glukosa dalam darah meningkat dengan mendadak, pankreas menghasilkan sejumlah besar insulin sebagai tindak balas, itulah sebabnya selepas pemberhentian glukosa ke dalam darah, tahapnya turun dengan cepat, dan gejala yang anda jelaskan muncul. Rawatannya mudah - makan (minum) sesuatu yang manis (0,5-1 sendok teh gula) atau sekurang-kurangnya duduk dengan tenang sehingga sistem endokrin dengan bantuan hormon kontra-hormon sedikit meningkatkan gula darah. Berdasarkan penurunan kadar glukosa yang kuat, pankreas berfungsi dengan normal dan hasil ujiannya mestilah baik (tidak ada diabetes).

24 Jun 2015 jam 22:19

Semalam, di pusat perubatan, saya menjalankan ujian ini dan mengesyaki kesilapan (saya rasa ini adalah yang paling berat) dalam teknologinya. Saya melakukan ujian ini kira-kira lima tahun yang lalu di pusat lain, saya masih ingat bagaimana ia dijalankan. Semalam, seorang jururawat mengatakan bahawa semua cecair dengan glukosa harus diminum dalam bahagian dalam masa 2 jam (ini mengejutkan). Saya minum bahagian terakhir 30 minit sebelum ujian darah kedua. Dia memberitahu saya bahawa itu perlu. Hasil kajian menunjukkan 10 (darah diambil dari jari). Dari artikel anda, saya sekarang memahami bahawa prosedur itu dilakukan dengan tidak betul. Saya ingin pergi ke pusat dan menuduh kakitangan perubatan tidak cekap. Apabila saya dapat mengulangi ujian ini, sangat penting.

Jawapan pengarang laman web:

Glukosa yang dilarutkan dalam air harus diminum tidak lebih dari 5 minit. Anda boleh mengulang ujian dalam beberapa hari. Ini adalah beban yang sangat besar pada pankreas, jadi tidak diinginkan untuk menyalahgunakannya. Dan anda perlu merujuk kepada kepemimpinan pusat perubatan supaya tenologi pengalihan diperbetulkan.

1 Julai 2015 jam 22:29

Adakah ujian hamil ini wajib dilakukan? Apa yang boleh berlaku jika anda tidak meneruskannya dalam 24-28 minggu?

Tidak, ujian ini tidak diperlukan untuk wanita hamil dan hanya diberikan jika anda mengesyaki masalah pankreas. Tetapi untuk semua wanita hamil, pemantauan gula darah secara berkala adalah wajib..

19 Disember 2015 jam 19:49

Untuk orang dewasa, 75 g glukosa harus dicairkan dalam 300 ml air, dan untuk kanak-kanak 1.75 g per 1 kg berat badan, dan juga dicairkan dalam 300 ml air atau air, separuh sebanyak jika 35 g glukosa diresepkan kepada anak dengan berat 20 kg?

Jawapan pengarang laman web:

Berkadar lebih kecil - dalam kes anda 140 ml.

14 Januari 2016 jam 11:39

Adakah mungkin melakukan ujian latihan toleransi glukosa di rumah dengan glukometer?

Jawapan pengarang laman web:

Secara teorinya mungkin. Walau bagaimanapun, glukometer mengukur kurang tepat daripada kaedah enzimatik yang digunakan di makmal, jadi hasil akhirnya mungkin tidak tepat. Di samping itu, ujian toleransi glukosa menimbulkan beban tinggi pada pankreas, jadi tanpa keperluan serius lebih baik tidak melakukannya.

27 Februari 2016 jam 06:51

Saya membeli di farmasi, seperti yang ditetapkan oleh doktor, 190.0 40% glukosa, tetapi bukan satu perkataan bahawa ia harus dicairkan dengan air dan diminum seperti itu. Saya faham betul?

Jawapan pengarang laman web:

190 g larutan glukosa 40% mengandungi 190 * 0.4 = 76 g glukosa. Menurut metodologi, semasa GTT, 75 g glukosa diminum dalam 300 ml cecair. Oleh itu, anda perlu menambahkan air dengan jumlah 300 ml dan kacau.

2 Jun 2016 jam 13:48

Beritahu saya, jika glukosa tidak larut dalam 300 ml air, tetapi dalam 100-150 ml untuk orang dewasa, ini boleh mempengaruhi hasilnya.?

Jawapan pengarang laman web:

Ya, ia mungkin mempengaruhi hasilnya kerana kadar penyerapan yang berbeza di saluran pencernaan.

18 Disember 2016 jam 22:14

Adakah ujian darah GTT dengan glukosa merupakan pelanggaran setelah 2 jam, dan tidak setiap 30 minit, setelah mengambil air dengan glukosa dan dengan hepatosis hati??

Jawapan pengarang laman web:

Ya, ini adalah pelanggaran prosedur. Anda boleh melewati puncak glukosa yang ketara (lihat gambar dengan keluk gula yang berlainan untuk penyakit yang berbeza).

20 Januari 2017 jam 11:49

Bolehkah gula puasa lebih tinggi daripada gula setelah glukosa dimuat, atau ini adalah kesalahan makmal?

Jawapan pengarang laman web:

Ya mungkin. Terdapat istilah "glisemia puasa terganggu", ini merujuk kepada prediabetes.

11 September 2017 jam 19:14

Skіlki menі potribno dati ditinі ml. rebus 40% glukosa untuk ujian, biasanya 36 kg?

Jawapan pengarang laman web:

Dos untuk kanak-kanak: larutkan glukosa dalam air pada kadar 1.75 g / kg (tetapi tidak lebih daripada 75 g; iaitu, dos dewasa diberikan untuk kanak-kanak dengan berat 43 kg dan ke atas).

1.75 x 36 = 63 g glukosa diperlukan untuk anak seberat 36 kg.
63 / 0.4 = 157.5 g (bukan ml) glukosa 40%.

Tulis komen anda:

© Blog Doktor Ambulans 2007 - 2017. Dasar Privasi.
Dikuasakan oleh WordPress. Reka bentuk oleh Cordobo (dengan perubahan).

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes