⭐️ 10 glukometer terbaik untuk pesakit kencing manis: kedudukan 2020

* Ulasan yang terbaik menurut editor Zuzako.com. Mengenai kriteria pemilihan. Bahan ini bersifat subjektif, bukan iklan dan tidak berfungsi sebagai panduan untuk pembelian. Sebelum membeli, anda perlu berunding dengan pakar.

Pesakit kencing manis perlu memantau keadaan mereka secara sistematik dan mengukur glukosa darah mereka. Adalah mungkin untuk mempermudah prosesnya berkat glukometer moden. Peranti ini muncul secara relatif baru-baru ini dan dapat mempermudah kehidupan pesakit diabetes dengan ketara. Memilih glukometer terbaik tidak begitu mudah - setiap model akan berbeza dalam kaedah penggunaan, prinsip operasi dan kosnya. Setelah mempelajari model popular dengan kriteria asas, dan berdasarkan maklum balas dari pesakit diabetes, editor Zuzako mengundang anda untuk membiasakan diri dengan penilaian glukometer terbaik pada tahun 2020.

✅ Pengeluar meter glukosa darah terkemuka

Terdapat banyak produk dari pelbagai jenama di pasaran. Pemilihan glukometer kadang-kadang terhambat oleh kenyataan bahawa bermasalah untuk membeli jalur ujian atau harganya tinggi.

Pengilang glukometer terkemuka adalah berikut:

 1. One Touch adalah syarikat induk Amerika yang telah mengeluarkan produk kawalan gula darah selama lebih dari 30 tahun. Sekiranya anda membandingkan peranti dengan pesaing, glukometer yang dihasilkan oleh pengeluar ini sedikit lebih mahal. Tetapi, walaupun demikian, orang berpuas hati dengan mereka dan hanya memberikan maklum balas positif..
 2. Accu-Check - menghasilkan glukometer adalah barisan syarikat Switzerland "Roche", yang diakui sebagai peneraju dalam bidang bioteknologi dan farmaseutikal. Semua model menggabungkan kepantasan, ketepatan dan kekompakan dengan sempurna..
 3. Satelit - syarikat Rusia ELTA membangun dan menghasilkan glukometer. Peranti dibezakan berdasarkan kebolehpercayaan, ketepatan pengukuran, kelajuan, ketersediaan penguji, dan juga rasa sakit semasa pengukuran.
 4. WELLION adalah pengeluar glukometer baik Amerika. Produk dibuat dalam reka bentuk moden khas. Perbezaan ketepatan ukuran, kelajuan dan ketersediaan.
 5. Diacont - sebuah syarikat di wilayah negara kita yang telah menghasilkan glukometer dan jalur ujian sejak tahun 2010. Produknya bersaiz ringkas, mudah dikendalikan, kelajuan analisis dan ketepatan.
 6. iHealth - Syarikat mengkhususkan diri dalam pengeluaran peranti yang membantu memantau kesihatan. Semua peranti dibangunkan dengan mengambil kira trend semasa..

Glukometer Diabetes 10 Terbaik

Menggunakan glukometer untuk setiap diabetes sangat penting agar hasilnya tepat. Untuk mencapai matlamat, anda perlu mengetahui glukometer mana yang terbaik dengan tugas utamanya. Kesemuanya mempunyai kelebihan dan kekurangan tertentu dan mengusahakan prinsip yang berbeza. Supaya anda dapat membuat pilihan yang tepat dan kompeten, kami telah memilih model terbaik.

10 glukometer terbaik, meter mana yang lebih baik untuk dipilih?

Diabetes adalah penyakit yang serius dan dahsyat, yang boleh mengakibatkan akibat yang cukup serius, termasuk kematian, jika anda tidak menyokong tubuh dengan ubat yang sesuai. Keadaan ini dapat dielakkan jika anda mengekalkan kadar gula darah pada tahap yang diperlukan - tidak lebih dari 7 mmol / l. Ramai orang yang menderita penyakit ini lebih suka menderma darah di klinik daerah dengan cara lama sekiranya merasa sakit atau melakukannya seperti yang ditetapkan oleh doktor. Walau bagaimanapun, kemajuan tidak berhenti, dan dijual untuk masa yang lama terdapat alat khas - glukometer.

Dengan bantuan mereka, anda dapat mengesan tahap gula secara harfiah beberapa kali sehari, menentukan reaksi tubuh terhadap makanan tertentu, aktiviti fizikal, dan sebagainya. Dia akan membantu penghidap diabetes tepat pada waktunya untuk menentukan punca kesihatan yang buruk dan mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk memulihkan keadaan badan. Di farmasi, anda boleh menemui pelbagai pilihan glukometer, tetapi tidak semuanya sesuai. Hari ini kami akan berusaha membantu anda menyelesaikan masalah ini - kami akan memberitahu anda cara memilih peranti terbaik, dan juga memberikan senarai peranti yang paling popular dengan petunjuk terperinci mengenai ciri-ciri operasi mereka.

Cara memilih glukometer?

Terdapat tiga jenis utama peralatan tersebut yang dijual - fotometrik, elektrokimia dan tidak invasif. Jalur ujian bekas dalam pembuatan diproses dengan pewarna khas dengan penambahan enzim glukooksidase. Glukosa yang terkandung di dalam darah bersentuhan dengan yang terakhir, akibatnya warna pewarna berubah, data didigitalkan dan ditampilkan pada paparan meter. Jenis kedua berfungsi berdasarkan prinsip yang sama, bagaimanapun, bukan warna jalur, tetapi arus yang diperoleh sebagai hasil reaksi darah dan enzim melewati prosedur pendigitan. Peranti bukan invasif tidak memerlukan tusukan, kerana ia beroperasi berdasarkan ukuran panjang sinar inframerah ketika melewati jaringan manusia. Dalam kes ini, disarankan untuk menggunakannya pada bahagian badan yang paling nipis - cuping telinga, jari dan sebagainya.

Prinsip pengoperasian peranti ini tidak begitu penting - perkara utama ialah menunjukkan data yang betul. Paling tepat, kepekatan gula ditentukan jika berada dalam lingkungan antara 4 hingga 10 mmol / L. Sekiranya parameternya lebih rendah, maka peranti sering meremehkan indikator, dan jika lebih tinggi, ia terlalu tinggi. Perlu diingat bahawa hari ini produk yang diimport juga dijual, yang mana data dipaparkan dalam format yang tidak biasa - mg / dl. Untuk menterjemahkan ke dalam sistem pengukuran yang lebih mudah, anda perlu membahagikan nombor yang dihasilkan dengan 18.

Semasa memilih glukometer, anda juga perlu melihat apakah terdapat jalur ujian yang tersedia secara komersial. Adalah lebih baik untuk memilih jalur lebar dan keras - ini lebih senang digunakan. Terdapat peranti mudah alih yang menggunakan bateri dan ringan. Mereka senang dibawa bersama anda sepanjang masa. Perhatikan kelajuan pengukuran - beberapa peranti memberikan maklumat dengan segera, sementara yang lain harus menghabiskan masa sehingga satu minit untuk memprosesnya. Peranti yang paling moden boleh diselaraskan dengan tablet atau telefon pintar, tetapi harganya mahal.

Apabila kami memilih model untuk penilaian meter glukosa darah terbaik tahun ini, kami bergantung pada faktor yang dibincangkan di atas. Walau bagaimanapun, beberapa perkara lain juga dipertimbangkan - nisbah harga dan kualiti produk, serta ulasan pengguna. Kami cuba memasukkan dalam ulasan bukan model yang paling mahal. Sekarang adalah masa untuk beralih ke analisis ciri dan fungsi mereka..

Sepuluh model glukometer terbaik

10. Pilih Satu Sentuhan

LifeScan telah membuat peralatan sedemikian selama lebih dari 30 tahun - model pertama meter dilancarkan ke pengeluaran bersiri pada tahun 1987. Produk hari ini dicirikan oleh penggunaan prinsip operasi berteknologi tinggi, yang membolehkan memperoleh hasil pengukuran dalam waktu sesingkat mungkin. Peranti itu sendiri sangat ringan dan padat, boleh dibawa bersama anda. Ia digunakan di rumah dan di kemudahan perubatan. Meteran memberikan data yang tepat, yang praktikalnya tidak berbeza dengan yang ada di makmal. Peranti peranti ini mudah: dilengkapi dengan skrin yang agak besar, ada butang kuasa dan dua anak panah untuk memilih pilihan yang paling sesuai. Maklumat tersebut dipaparkan dalam bentuk cetakan besar di layar - bahkan orang tua dengan penglihatan yang rendah dapat melihat hasil pengukuran dengan mudah. Menu mempunyai lima item - tetapan, output, hasil pengukuran terakhir, rata-rata.

Kekunci cukup untuk mengawal peranti. Hingga 350 hasil dapat disimpan dalam memori peranti, fungsi asli disediakan - merakam maklumat sebelum dan sesudah makan. Untuk memilih diet optimum yang seimbang, meter mengira purata untuk jangka masa yang diperlukan - bulan, minggu. Terdapat penyambung untuk menyambungkan peranti ke komputer, yang membolehkan anda membuat gambaran klinikal yang diperluas, namun, gunakan kesempatan ini, sebagai peraturan, di klinik atau hospital. Ketepatan meter tidak melebihi 3%. Semasa menggunakan jalur, anda mesti memasukkan kod yang sesuai, tetapi lakukan ini hanya apabila anda membuka pakej baru. Terdapat juga pemasa terbina dalam - peranti akan dimatikan setelah dua minit tidak aktif.

 • Dimensi padat;
 • Ia sangat senang digunakan;
 • Menu sepenuhnya:
 • Mengukur dengan cepat;
 • Kesalahan kecil.
 • Jalur ujian agak mahal.

9. Glukometer iCheck iCheck

Model lain yang sangat ringkas yang senang digunakan oleh orang tua. Prinsip operasi didasarkan pada penggunaan teknologi biosensor - gula yang terkandung dalam darah teroksidasi di bawah pengaruh enzim, yang menghasilkan arus kekuatan tertentu. Berdasarkan petunjuk ini, kandungan glukosa dalam darah dikira. Setiap paket jalur ujian mempunyai cip khas, dengan bantuan data dipindahkan dari jalur ke penguji, dan ini dilakukan dalam bentuk kod khas. Juga pada jalur terdapat kenalan asal yang tidak membenarkan peranti menyala jika penunjuk tidak dimasukkan dengan betul. Mereka masih mempunyai lapisan pelindung khas, jadi anda tidak boleh takut merosakkan jalur dan mendapat hasil yang salah.

Analisis tidak memerlukan sejumlah besar darah - peranti hanya memerlukan 1.3 μl. Jisim peranti hanya 50 gram, jadi anda boleh membawanya sepanjang masa. Produk ini mampu menyimpan hingga 180 hasil pengukuran dalam memori, dan masa dan tarikh pelaksanaannya disimpan. Fungsi mengira nilai rata-rata untuk jangka masa tertentu disediakan. Menurut para pakar, peranti ini cukup tepat - hasil analisis hampir sama dengan alat makmal. Adalah mungkin untuk menyambungkan meter ke komputer dan memindahkan data ke sana semasa memori menjadi penuh.

 • Kos yang berpatutan;
 • Ia senang digunakan;
 • Dimensi yang padat - anda sentiasa dapat mengambilnya;
 • Terdapat program sokongan negara - jalur ujian untuk pesakit diabetes diberikan di klinik daerah secara percuma.
 • Mencari jalur ujian percuma bukanlah sesuatu yang mudah.

8. Satelit ELTA (PKG-02)

Model pertama pembuatan domestik, yang dari segi kualiti dan fungsi praktikalnya tidak kalah dengan rakan sejawat asing. Pengujian dilakukan dengan ketepatan tinggi, dan julat pengukuran sangat luas - dari 0,6 hingga 35 mmol / l. Terdapat memori dalaman yang mencukupi untuk menyimpan data pada 60 ukuran terakhir. Lengkap dengan peranti ada semua yang diperlukan untuk 25 analisis pertama, terdapat juga jalur ujian yang membolehkan anda menentukan seberapa baik peranti ini. Peranti ini digunakan di rumah dan dalam keadaan klinikal, ia sering digunakan walaupun semasa kajian saringan. Bahan habis pakai murah, teknik analisis berdasarkan kaedah elektrokimia. Hanya 4-5 μl darah yang diambil, hasilnya diberikan dalam sekitar 20-30 saat.

Peranti ini menggunakan bateri CR2032. Anda boleh menyimpan meter itu sendiri dan bahan habis pakai pada suhu -20 hingga +30 darjah, namun pengukuran dilakukan pada julat +18 hingga +30 darjah. Kit ini juga dilengkapi dengan kotak penyimpanan plastik, yang membolehkan anda membawa peranti anda walaupun dalam perjalanan jauh, tanpa rasa takut merosakkannya.

 • Satu set peralatan yang cukup luas - untuk masa yang lama anda tidak perlu membeli bekalan;
 • Relatif murah;
 • Mudah disimpan dan digunakan;
 • Kualiti pembinaan dan pembuatan yang tinggi.
 • Hasilnya tidak terlalu pantas.

7. OneTouch Verio

Satu lagi perkembangan syarikat terkenal, yang akan menjadi pilihan terbaik bagi mereka yang membeli peranti ini untuk pertama kalinya. Dalam penggunaannya, meternya cukup senang, dimensi padat dan penampilan yang bergaya, bacaannya tepat. Dengan bantuan penganalisis ini, tahap gula dalam darah dapat dikendalikan sepanjang masa, yang akan membolehkan seseorang yang menghidap penyakit ini menjalani kehidupan yang aktif dan bertenaga. Produk menentukan peratusan glukosa kepada jumlah darah yang diambil. Untuk analisis, anda perlu membeli jalur ujian khas. Skrin di sini cukup besar, LCD, warna. Semua watak adalah kawalan intuitif yang tajam dan bertenaga. Analisis boleh dilakukan tanpa menggunakan butang sama sekali. Peranti dicirikan oleh ralat minimum - dalam lingkungan 0,3-0,5%.

Prosedur pengukuran di sini adalah elektrokimia, bagaimanapun, enzim asli dipilih yang tidak berinteraksi dengan maltosa, oksigen, dan vitamin C. Ini menyumbang kepada peningkatan ketepatan hasilnya. Pemprosesan data dilakukan dalam waktu yang singkat - dalam lima saat penganalisis melakukan kira-kira 1000 pengukuran, menunjukkan indikator rata-rata. Oleh kerana teknologi ini, risiko untuk menerima maklumat yang salah dihapuskan sepenuhnya. Meter mempunyai memori terbina dalam di mana sehingga 750 ukuran disimpan. Salah satu ciri utama adalah keupayaan untuk meramalkan glisemia berdasarkan tren. Peranti secara bebas memantau hasil ujian harian dan menentukan penyimpangan dalam bentuk apa pun, membuat ramalan untuk hiper- atau hipoglikemia untuk pengguna. Ia berfungsi pada bateri - pengecasan akan bertahan sekitar dua hingga tiga minggu, bergantung pada intensiti penggunaan, dan selepas itu anda perlu mengecasnya.

 • Kualiti pengukuran yang unggul
 • Terdapat penutup padat yang dapat menahan beban dan menghilangkan kerosakan pada peranti;
 • Dikuasakan oleh bateri yang boleh dicas semula;
 • LCD warna penuh dengan pepenjuru besar;
 • Lampu suluh disediakan.
 • Barang habis sangat mahal.

6. Suara Diacont

Ia dilengkapi dengan sistem AST yang asli, dengan analisis yang dapat dilakukan bukan hanya dari jari, tetapi juga dari bahagian tubuh yang lain - telapak tangan, lengan bawah, bahu, kaki, pinggul. Keunikan peranti ini terletak pada ketersediaan amaran suara, yang membolehkan orang yang mempunyai penglihatan rendah menggunakannya, kerana mereka menggunakan bahasa Rusia. Untuk kajian ini, hanya 0.7 μl darah diperlukan. Anda tidak perlu menggunakan sistem pengekodan atau jalur ujian di sini - seseorang dapat menjimatkan banyak barang habis pakai. Memori terbina dalam direka untuk 450 hasil, dan anda dapat menampilkan nilai rata-rata untuk jangka masa yang berbeza - 7, 14, 21 atau 28 hari. Meter itu sendiri memantau suhu persekitaran, yang juga memberi kesan positif kepada ketepatan akhir hasil..

Paparan mempunyai penunjuk bateri - anda tidak boleh takut bahawa peranti akan mati pada saat yang paling tidak sesuai. Melalui kabel yang disertakan dengan kit, anda dapat menyambungkan peranti ini ke komputer peribadi, kerana pemantauan mendalam terhadap keadaan manusia dilakukan. Reka bentuk ergonomik - produk kelihatan cukup bergaya, ia mempunyai dimensi keseluruhan yang kecil, jadi anda selalu dapat membawanya bersama anda.

 • Produk yang murah, tetapi sangat berkesan;
 • Kehadiran sistem amaran suara Russified;
 • Tidak perlu membeli bekalan;
 • Semasa menjalankan analisis mengambil kira suhu persekitaran;
 • Ergonomi yang baik.
 • Kesalahannya lebih tinggi jika dibandingkan dengan peranti lain - ia boleh mencapai 3-4%.

5. Meter glukosa darah Contour Plus

Peralatan inovatif memberikan ketepatan pengukuran setinggi mungkin. Hasil ujian siap hanya dalam 5 saat - ini sangat penting dalam proses diagnosis hipoklemia, kerana pengesanan penurunan glukosa darah tepat pada masanya boleh menyebabkan akibat yang sangat serius, misalnya, terhadap koma hipoklemik. Alat kawalannya mudah, skrinnya besar dan jelas. Selalunya alat ini digunakan di hospital dan klinik bukan hanya untuk memantau keadaan seseorang, tetapi juga untuk menilai kadar gula darah secara jelas. Peranti ini tidak sesuai untuk disaring. Ia berfungsi berdasarkan kaedah multi-denyut: pelbagai imbasan sampel darah yang diambil dari seseorang dilakukan, akibatnya isyarat yang dikeluarkan dari glukosa dilepaskan. Enzim yang digunakan di sini adalah FAD-GDH, yang hanya bertindak balas dengan glukosa.

Sekiranya darah tidak terkumpul, peranti mengeluarkan isyarat bunyi yang sesuai, berikan pengguna lebih kurang 30 saat sehingga dia dapat menambahkan jumlah darah yang tepat ke jalur yang sama. Tidak diperlukan kod atau tetapan cip semasa bekerja dengan meter - produk itu sendiri dikalibrasi di bawah jalur. Anda boleh melakukan pengukuran dalam julat suhu dari 5 hingga 45 darjah. Peranti ini beroperasi pada dua bateri ion litium. Peranti itu sendiri tidak terlalu berat - kurang dari 50 g. Julat kepekaan terhadap kandungan glukosa adalah dari 0,6 hingga 33,3 mmol / l.

 • Ketepatan bacaan yang sangat tinggi;
 • Terdapat fungsi pengumpulan darah;
 • Lampu latar paparan disediakan;
 • Enzim asal digunakan;
 • Malah ada aplikasi mudah alih.
 • Jalur ujian mahal, tetapi di beberapa klinik pesakit diabetes mereka diberikan secara percuma;
 • Tidak semua orang menggunakan aplikasi tersebut..

4. Accu-Chek Mudah Alih

Data yang diperoleh dari alat ini bertepatan sepenuhnya dengan data makmal dalam 99.4% kes. Kesalahan itu tidak signifikan sehingga sering diabaikan - bahkan tidak mencapai 0.1%. Peranti ini dihasilkan oleh Roche Diagnostics, yang sejak penubuhannya telah mengkhususkan diri dalam pembuatan peralatan perubatan dan reagen khas. Kualiti meter sepenuhnya sesuai dengan standard Rusia dan antarabangsa. Peranti ini agak besar berbanding dengan analog yang dianggap sebelumnya. Ia dilengkapi dengan pemegang tindikan Fastclix khas, yang boleh dilepaskan jika perlu. Terdapat juga kaset dengan pita uji, pemegangnya mempunyai drum dengan lancet. Dengan dimensi keseluruhan 12.1 x 6.3 x 2 cm, jisim peranti adalah kira-kira 130 gram.

Operasi peranti ini berdasarkan prinsip fotometri - analisis dilakukan pada darah kapilari dengan penukaran selanjutnya menjadi plasma. Elemen optik dibersihkan secara automatik sebelum penggunaan seterusnya. Peranti ini menyokong bahasa Rusia, dilengkapi dengan paparan kristal cecair dengan lampu latar automatik, yang dapat disesuaikan dengan terang. Hingga 5,000 hasil pengukuran dapat disimpan dalam memori. Terdapat jam penggera terpasang yang mengingatkan pengguna tentang perlunya melakukan pengukuran, mematikan secara automatik, jika dikehendaki, dapat disambungkan ke komputer, dan anda tidak perlu memasang perisian khas.

 • Dimensi keseluruhan padat;
 • Ketepatan pengukuran tidak kalah dengan analisis makmal;
 • Membolehkan anda mendapatkan hasilnya dengan serta-merta;
 • Anda boleh menyambung ke komputer dan mencetak semua data;
 • Kaedah kerja asal.
 • Sarung tidak disediakan, jadi tidak terlalu senang dibawa.

3. Ekspres Satelit (PKG-03)

Di tempat ketiga dalam ranking glukometer terbaik adalah produk domestik lain yang sangat sesuai untuk kegunaan rumah. Beberapa klinik juga menggunakannya dan menggunakannya dalam kes-kes yang tidak mungkin dilakukan kajian makmal mengenai darah pesakit. Oleh kerana kesederhanaan peranti dan pengoperasian peranti, orang tua akan selesa menggunakannya. Pengukuran di sini dibuat dengan kaedah elektrokimia. Untuk mendapatkan hasil yang paling tepat, anda hanya memerlukan 1 titisan darah, isinya sekurang-kurangnya 1 μl. Julat pengukuran berada dalam julat dari 0,6 hingga 35 mmol / l, yang memungkinkan anda menetapkan indikator yang terlalu rendah dan terlalu tinggi tepat pada masanya dan tepat..

Penentukuran alat dilakukan di kilang berdasarkan darah keseluruhan. Hingga 60 hasil terkini dapat disimpan dalam memori. Proses analisis tidak memerlukan masa yang lama - sekitar 7 s. Meter berfungsi secara normal pada suhu dari +10 hingga +35 darjah, dan simpan pada suhu -10 - + 40 darjah. Sekiranya mod penyimpanan dari segi kepatuhan suhu telah dilanggar, maka sebelum penggunaan langsung, perlu membiarkan perangkat berbaring di lingkungan dengan suhu yang diperlukan.

 • Untuk perkakas rumah ia berfungsi dengan cepat;
 • Bahan habis pakai yang murah;
 • Menunjukkan data yang tepat;
 • Pelbagai pekerjaan.
 • Tidak ada amaran suara yang berguna bagi orang dengan penglihatan yang rendah;
 • Jalur jatuh dari poket penutup;
 • Diagonal paparan kecil.

2. OneTouch Select Plus Meter

Model yang cukup moden dan padat berdasarkan platform One Touch Ultra. Meter dilengkapi dengan antara muka intuitif dan berinteraksi dengan jalur ujian ketepatan yang lebih baik. Dengan ukuran 43x101x15.6 mm, alat ini beratnya 200 g. Untuk analisis, anda perlu mengambil kira-kira 1 μl darah kapilari keseluruhan dari pesakit. Kelajuan pengiraan semua parameter tidak melebihi 5 saat, peranti dapat berfungsi dalam lingkungan 1.1-33.3 mmol / l. Kesalahan pembacaan adalah sekitar 2-3%. Meter berfungsi pada dua bateri lithium CR2032. Hingga 500 hasil pengukuran dapat dimuat ke dalam memori dalaman, dan tanggal dan waktu analisis akan ditunjukkan. Julat suhu operasi diperpanjang - dari +7 hingga +40 darjah. Termasuk dengan peranti adalah semua yang anda perlukan untuk mendapatkan hasil yang paling tepat..

Prinsip operasi adalah standard - berdasarkan enzim dan arus elektrik, kekuatannya berbeza-beza bergantung pada jumlah glukosa dalam darah. Peranti diletakkan di dalam sarung kemas yang diperbuat daripada plastik berkualiti tinggi, yang tidak akan terlepas dari tangan anda. Di bahagian atas adalah port di mana jalur ujian dimasukkan. Meteran ini mempunyai paparan kristal cecair monokrom yang cukup besar, skala warna terpaku di bahagian bawah. Selepas analisis, peranti itu sendiri akan menunjukkan tahap glukosa apa - normal, rendah atau tinggi. Produk ini juga menunjukkan nilai rata-rata hingga satu setengah bulan. Peranti ini sepenuhnya Dikelaskan, tetapi ada sokongan untuk bahasa lain. Terdapat tiga butang pada casing untuk mengawal dan menavigasi menu.

 • Diameter jarum untuk menusuk kecil, sehingga pesakit secara praktikal tidak merasa tidak selesa;
 • Bentuk yang selesa dan ergonomi yang direka dengan baik;
 • Antara muka peranti intuitif
 • Kos yang berpatutan;
 • 60 jalur ujian dibekalkan dengan meter dan senang didapati di pasaran..
 • Salah satu model paling berat dalam ulasan kami..

1. Accu-Chek Performa

Memberi ralat minimum semasa menjalankan analisis. Semasa mengembangkan peranti ini, banyak keinginan dan komen pengguna dipertimbangkan, sehingga perangkat tersebut ternyata sangat mudah digunakan, tetapi memiliki kemampuan yang cukup luas. Kosnya boleh diterima, jadi meter akan tersedia untuk hampir semua orang. Hasilnya, pemiliknya akan mempunyai peranti yang ringkas dan sangat ringan dengan paparan besar, dan di badannya anda hanya dapat menemui dua kunci. Kit ini juga dilengkapi pen penambah dengan jarum yang boleh ditukar ganti, dan tidak sukar untuk melakukan penggantiannya. Sarungnya juga sangat praktikal - ia mempunyai tempat bukan hanya untuk produk itu sendiri, tetapi juga untuk semua alat bantu. Pengukurannya sangat tepat, ralat dibandingkan dengan hasil makmal adalah sekitar 1-2%. Keseluruhan dimensi glukometer 94x52x21 mm dengan berat 59 g.

Paparan di sini adalah kristal cair, monokrom, mempunyai kontras yang tinggi, sehingga data di atasnya dapat dilihat dengan jelas walaupun di bawah sinar matahari langsung. Jumlahnya besar, lampu latar LED disediakan, yang membantu bekerja dengan peranti walaupun dalam kegelapan sepenuhnya. Kedalaman tusukan boleh laras. Memori menyimpan sehingga 500 penunjuk dengan penanda tarikh dan waktu yang wajib; jika perlu, ia dapat dipindahkan ke komputer rumah. Baterinya tahan lama - cukup untuk kira-kira 2000 pengukuran, dan casnya dijimatkan kerana fungsi pemadaman automatik.

 • Ringkas, ringan dan sangat dipercayai;
 • Memori yang mencukupi;
 • Paparan besar - semua data dapat dilihat dengan jelas;
 • Hasil pengukuran adalah tepat, hampir sama dengan makmal;
 • Terdapat beberapa fungsi tambahan - pemberitahuan mengenai perlunya menjalani prosedur, penyegerakan dengan komputer;
 • Bekalan meluas.
 • Butang mesti digunakan dengan berhati-hati - mereka cenderung tenggelam.

Kesimpulannya, video yang berguna

Oleh itu, penilaian glukometer terbaik kami telah berakhir, kami harap anda dapat memutuskan model mana yang paling sesuai untuk anda. Sekiranya anda mengawasi kesihatan anda, walaupun dengan penyakit serius seperti diabetes, anda boleh menjalani kehidupan yang penuh tanpa menyusahkan diri sendiri dalam apa-apa. Dalam komen pada artikel tersebut, anda boleh mengajukan pertanyaan atau menyatakan hasrat kepada kami.

13 meter glukosa darah terbaik

* Ulasan yang terbaik menurut dewan editorial pakarologi.ru. Mengenai kriteria pemilihan. Bahan ini bersifat subjektif, bukan iklan dan tidak berfungsi sebagai panduan untuk pembelian. Sebelum membeli, anda perlu berunding dengan pakar.

Salah satu masalah kesihatan yang paling biasa bagi orang moden adalah peningkatan gula darah, yang berkaitan dengan perjalanan pelbagai penyakit radas endokrin. Atas sebab ini, pemantauan indikator mesti dilakukan setiap hari, dan untuk menjimatkan masa dan tidak berjalan ke makmal setiap pagi untuk analisis, adalah lebih baik menggunakan glukometer - alat khas yang membolehkan anda memantau jumlah gula dalam darah.

Pakar EXPERTOLOGY telah mengumpulkan penilaian yang merangkumi 13 model glukometer terbaik yang boleh digunakan di rumah.

Cara memilih glukometer

Mengikut jenis pengukuran, terdapat beberapa jenis peranti:

 1. Glukometer elektrokimia dibezakan oleh jalur ujian yang dilapisi dengan larutan khas - ketika bersentuhan dengan darah, mereka melakukan arus diagnostik yang lemah, yang menentukan tahap glikemia.
 2. Peranti fenometrik juga digunakan dengan jalur reagen yang, apabila bersentuhan dengan kulit, berubah warna, nilai yang diinginkan ditentukan oleh bayangannya.
 3. Glukometer jenis Romanovsky mengukur tahap glukosa dengan spektroskopi kulit, tetapi alat seperti itu tidak tersedia untuk kegunaan rumah.

Dengan ketepatan, glukometer elektrokimia dan fenometrik serupa, tetapi yang pertama agak mahal, mereka lebih tepat.

Kos peranti tidak selalu menentukan ketepatan dan kebolehpercayaannya - banyak pengeluar menghasilkan tepat model anggaran yang tersedia untuk pelbagai orang sakit. Jalur ujian harus memilih jenama yang sama dengan meter, untuk mengecualikan kesalahan pengukuran.

Juga perlu untuk mempertimbangkan kemampuan alat untuk mengambil darah dari kapilari atau dari vena - kaedah yang terakhir memberikan hasil yang lebih tepat (10-12% lebih tinggi). Sama pentingnya dengan mempertimbangkan ukuran jarum untuk menusuk kulit - dengan prosedur yang kerap, kulit memerlukan masa untuk pulih, terutama pada anak-anak. Ukuran penurunan optimum ialah 0.3... 0.8 μl - untuk jarum seperti itu mereka menembusi cetek, nipis.

Unit mengukur gula darah juga berbeza:

Masa diagnostik menentukan kebolehgunaan meter:

 1. 15-20 saat - petunjuk kebanyakan peranti;
 2. 40-50 minit menunjukkan model ketinggalan zaman atau murah.

Petunjuk teknikal yang juga harus diperhatikan:

 1. Jenis kuasa - bateri atau bateri, yang terakhir lebih senang digunakan;
 2. Kehadiran isyarat bunyi akan membantu anda mengarahkan diri ketika hasil pengukuran sudah siap;
 3. Memori dalaman peranti akan membantu menyimpan nilai pengukuran untuk jangka masa tertentu. Ini perlu untuk menentukan dinamika penyakit. Bagi pesakit yang menyimpan buku harian petunjuk, disyorkan glukometer dengan memori maksimum.
 4. Kemampuan untuk menyambung ke PC untuk mengeksport penunjuk juga dapat disediakan oleh peranti.
 5. Kehadiran muncung untuk tusukan kulit di tempat lain badan, kecuali jari, untuk pesakit jenis 1 yang perlu melakukan pengukuran beberapa kali sehari;
 6. Pengukuran kolesterol selari diperlukan untuk pesakit diabetes jenis 2.
 7. Peranti individu jenis "maju" bahkan mungkin mempunyai tonometer terbina dalam - peranti pelbagai fungsi sebenar.

Penarafan glukometer terbaik

Pencalonansebuah tempatNama produkharga
Glukometer fotometrik terbaik1AccuTrend Plus9 200 ₽
2Accu-Chek Mobile₽ 3 563
3Accu-Chek Aktif dengan pengekodan automatik₽ 1 080
Glukometer elektrokimia kos rendah terbaik1Accu-Chek Performa695 ₽
2OneTouch Select® Plus850 ₽
3Satelit ELTA (PKG-02)925 ₽
4Kontur Bayer plus
5iCheck iCheck₽ 1,090
Glukometer elektrokimia terbaik dari segi nisbah harga-kualiti1EasyTouch GCU5 990 ₽
2EasyTouch GC3 346 ₽
3OneTouch Verio®IQ₽ 1 785
4iHealth Pintar₽ 1 710
5Satelit Ekspres (PKG-03)1 300 ₽

Glukometer fotometrik terbaik

Penentu fotometrik gula darah adalah yang paling murah, prinsip operasi berdasarkan reaksi kimia yang biasa - petunjuk warna bersentuhan dengan darah.

AccuTrend Plus

AccuTrend Plus adalah alat pengukur fotometrik terbaik dalam kategori. Alat ini mampu mengukur tidak hanya kadar glukosa, tetapi juga kolesterol, laktat, trigliserida, alat ini sesuai digunakan oleh pesakit diabetes mellitus, orang yang menderita metabolisme lipid, dan penentuan kadar laktat sangat diminati dalam perubatan sukan. jalur reaktif berbeza dijual dalam set berasingan.

Peranti memberikan ketepatan hasil yang tinggi, serupa dengan analisis makmal dengan margin kesalahan hanya 3-5%, oleh itu alat ini sering digunakan di institusi perubatan untuk mendiagnosis keadaan pesakit dalam mod dipercepat. Sebagai tambahan, masa menunggu hasilnya tidak lama - hanya 12 saat, tetapi dapat ditingkatkan menjadi 180 s. bergantung kepada jenis kajian. Isipadu penurunan darah yang diperlukan untuk diagnosis adalah 10 μl, perangkat mengingat 400 ukuran dalam unit klasik mmol / l, semasa menyambung ke PC, di mana anda boleh memuat naik hasilnya.

AccuTrend Plus memerlukan 4 bateri AAA pinky untuk dihidupkan.

Harga purata ialah 9,200 rubel.

Kelebihan

 • Pengukuran gula, laktat, trigliserida, kolesterol;
 • Ketepatan tinggi 3-5%;
 • Masa pengukuran pendek 12 saat;
 • Memori dalaman yang besar sehingga 400 ukuran;
 • Sambungan PC;
 • Auto dimatikan.

keburukan

 • Harga tinggi.
 • Jalur mahal - kira-kira 2600 rubel untuk 25 keping (untuk petunjuk glukosa).

Accu-Chek Mobile

Glukometer fotometrik Accu-Chek Mobile unik - ia tidak melibatkan penggunaan jalur ujian, dan sistem penunjuk darah disatukan ke dalam peranti. Ini adalah alat unik fungsional yang hanya berfungsi untuk menentukan tahap glukosa, dan untuk ini ia hanya memerlukan 0,3 μl darah (alat untuk menusuk kulit tipis, sedikit melukai tisu). Kelajuan pengukuran maksimum adalah 5 saat, hasilnya ditampilkan pada paparan OLED besar dengan lampu latar yang terang, lebih mudah bagi orang-orang dengan penglihatan yang rendah untuk menggunakannya.

Peranti ini mempunyai sejumlah besar memori - 2000 ukuran, masing-masing disimpan dengan masa dan tarikh. Banyak fungsi tambahan akan membantu dalam memantau dinamika: diagnostik dapat dilakukan sebelum dan sesudah makan dengan label yang sesuai, menetapkan peringatan tentang keperluan pengukuran, fungsi penggera disediakan, nilai rata-rata selama 1 atau 2 minggu, sebulan atau 3 bulan ditentukan.

Pada paparan peranti tidak hanya nilai gula darah yang ditampilkan, perangkat akan menunjukkan kapan waktunya untuk menukar 2 bateri AAA (ada cukup untuk 500 ukuran), kaset ujian. Accu-Chek Mobile boleh disambungkan ke komputer.

Harga purata peranti adalah 3800 rubel, kaset - 1200 rubel (cukup sehingga 90 hari).

Kelebihan

 • Saiz padat;
 • Kekurangan jalur ujian;
 • Masa menunggu minimum untuk hasilnya;
 • Memori dalaman yang besar;
 • Fungsi tambahan;
 • Jarum nipis;
 • Sambungan PC.

keburukan

 • Kaset mahal dengan jangka hayat terhad.

Accu-Chek Aktif dengan pengekodan automatik

Alat pengukur glukosa darah Accu-Chek Active yang ringkas dan ringkas dengan pengekodan automatik mudah digunakan: menusuk kulit dengan jarum nipis untuk mendapatkan setetes darah minimum 2 μl dan menerapkan jalur ujian padanya, setelah 5 saat hasil pengukuran akan dipaparkan di layar. Memori peranti akan merakam 500 data terakhir yang diterima, mereka juga dapat dipindahkan ke PC. Fungsi yang berguna adalah penentuan automatik nilai glisemik rata-rata untuk jangka masa tertentu, dan jam penggera tidak akan menyakitkan, yang akan mengingatkan anda tentang perlunya membuat analisis dan makan.

Accu-Chek Active beratnya hanya 50 gram - peranti paling ringan dalam kategori. Kekuatannya disediakan oleh bateri bulat CR2032..

Harga purata ialah 1080 rubel, kos jalur adalah 790 rubel untuk 50 keping.

Kelebihan

 • Hanya menunggu 5 saat;
 • Titisan darah minimum;
 • Sambungan PC;
 • Harga rendah untuk peranti dan jalur.

keburukan

 • Mungkin ada kesukaran membaca hasilnya, perlu memeriksa jalur mengikut jadual.

Glukometer elektrokimia kos rendah terbaik

Glukometer elektrokimia lebih tepat dan senang digunakan daripada fotometrik, tetapi harganya juga lebih mahal. Dalam kategori ini, kami mempersembahkan peranti berpatutan yang sesuai untuk kegunaan rumah..

Accu-Chek Performa

Meter Accu-Chek Performa ringkas mengukur glukosa darah dalam 4 saat dengan ketepatan sesuai dengan ISO 15197: 2013. Softclix yang sesuai menusuk kulit dengan berhati-hati sehingga setetes 0.6 μl, sesuai untuk mengambil darah dari kapilari jari dan kawasan lain, misalnya, dari lengan bawah. Pengilang melekatkan 10 jalur ujian ke alat kit, kemudian mereka perlu membeli rata-rata 1050 rubel untuk 50 keping. Peranti mencatatkan 500 ukuran terakhir.

Peranti boleh menganalisis hasil pengukuran purata selama 1 atau 2 minggu, selama 1 atau 3 bulan, apabila nilai glisemik kritikal dimasukkan, ia akan melaporkan keadaan kritikal pesakit. Ada fungsi menandai hasil sebelum dan sesudah makan, ada kemungkinan mengatur penggera untuk mengingatkan Anda untuk melakukan analisis.

Accu-Chek Performa adalah alat perubatan yang sesuai untuk kegunaan rumah..

Harga purata adalah kira-kira 700 rubel.

Kelebihan

 • Peranti penutupan automatik;
 • Hasil pantas;
 • Fungsi peringatan;
 • Memori dalaman untuk 500 hasil;
 • Ketepatan berbanding dengan ujian makmal tidak lebih daripada 10% (dianggap minimum);
 • Harga rendah peranti.

keburukan

 • Setetes darah yang agak besar diperlukan;
 • Penguji yang dihormati.

OneTouch Select® Plus

Di tempat kedua dalam kategori adalah meter OneTouch Select® Plus, lengkap dengan petua warna. Warna biru, hijau atau merah akan membantu memahami sama ada gula darah rendah, normal atau tinggi dalam darah pada masa pengukuran, fungsinya sangat berguna untuk pesakit yang baru-baru ini mula mengesan dinamika penunjuk. Untuk peranti, jalur ujian peningkatan ketepatan pengukuran dibuat yang mematuhi piawaian ISO 15197: 2013, ia bertindak balas terhadap penurunan darah tepat dalam 5 saat, dan memori dapat merakam 500 kajian terakhir.

Kit dengan OneTouch Select® Plus mempunyai pegangan menusuk yang mudah dan lancet Delica® No. 10 yang boleh dilepas - jarumnya dilapisi dengan silikon, diameter minimumnya adalah 0.32 mm, tusukan hampir tidak menyakitkan, tetapi setetesnya cukup untuk pengukuran.

Peranti ini berfungsi dari bateri bulat, ia sudah disertakan. Antara muka yang kemas dan kemas.

Harga purata peranti adalah sekitar 650 rubel, satu set jalur n50 - kira-kira 1000 rubel.

Kelebihan

 • Lancet nipis pada pemegang yang mudah digunakan untuk menusuk kulit jari;
 • Ketepatan tinggi;
 • Paparan hubungan besar dengan petunjuk warna;
 • Lihat nilai purata untuk tempoh yang berbeza;
 • Menandakan sebelum dan selepas makan;
 • Sambungan ke komputer;
 • Memori peranti untuk 500 ukuran dengan menjimatkan tarikh dan masa.

keburukan

 • Penguji yang dihormati.

Satelit ELTA (PKG-02)

Peranti siri satelit ELTA jenama (PKG-02) dengan pengekodan manual bukanlah yang terpantas - hasilnya dalam masa 40 saat, tetapi sangat tepat. Senang digunakan - pen yang mudah digunakan dengan lancet yang dapat ditukar menusuk kulit di mana-mana bahagian badan, tetapi prosedurnya sangat menyakitkan - untuk analisis, alat memerlukan 2-4 μl darah. Julat pengukuran adalah penting - 1.8... 35.0 mmol / l, tetapi untuk peranti moden, memori kecil - hanya 40 nilai.

Kelebihan utama meter ELTA satelit adalah kebolehpercayaan yang tinggi. Modelnya tidak baru, ia telah terbukti dalam keadaan sempurna selama bertahun-tahun. Peranti ini menggunakan bateri CR2032 bulat, ia bertahan selama 2-3 tahun dengan pengukuran tahap glukosa dua kali sehari. Kelebihan lain adalah harga terendah untuk jalur ujian, hanya 265 rubel untuk 25 keping, dan untuk peranti yang anda perlukan untuk memberikan sekitar 900 rubel.

Kelebihan

 • Kebolehpercayaan yang tinggi, kualiti binaan;
 • Jalur ujian murah;
 • Matikan automatik
 • Hayat bateri yang panjang.

keburukan

 • Tunggu lama hasilnya - 40 saat;
 • Perlukan setitik darah yang besar;
 • Memori minimum.

Kontur Bayer plus

Baris keempat penarafan glukometer murah ke peranti Contour Plus, yang tidak memerlukan pengekodan. Dia dengan cepat mengukur jumlah gula dalam setetes darah kecil 0,6 μl, menganalisis plasma dan memberikan hasilnya dalam 5 saat. Peranti ini sangat ringan - hanya 47.5 gr., Dikuasakan oleh dua bateri CR2032.

Dari segi fungsi, glukometer Bayer Contour Plus tidak jauh lebih rendah daripada rakan sejawatnya yang lebih maju: terdapat fungsi untuk menetapkan tanda pengambilan makanan, mungkin untuk menghitung nilai rata-rata untuk jangka masa yang berlainan, cip dalaman mencatatkan 480 ukuran, mereka dapat dieksport ke PC.

Harga purata adalah kira-kira 850 rubel, jalur ujian n50 akan berharga 1050 rubel.

Kelebihan

 • Masa analisis pendek - 5 saat;
 • Kebolehpercayaan yang tinggi;
 • Saiz padat;
 • Set Diari Diabetes.

keburukan

 • Penguji yang dihormati.

iCheck iCheck

Satu lagi pengukur anggaran iCheck iCheck memproses titisan darah kapilari selama kira-kira 1 μl selama 9 saat, menjimatkan 180 petunjuk dalam memori, menyediakan sambungan ke komputer. Peranti mengira nilai purata selama 1-4 minggu. Peranti dan jarum lancet untuk tusukan kulit, sarung, bateri bulat, jalur pengekodan, arahan dalam bahasa Rusia dan 25 penguji sudah disertakan.

Kebolehpercayaan pengukuran glukometer iCheck iCheck adalah normatif, oleh itu, alat ini sesuai untuk diagnosis rumah dari keadaan pesakit.

Harga purata ialah 1090 rubel, kos jalur dengan lancet adalah 650 rubel untuk 50 keping.

Kelebihan

 • Titisan darah kecil yang betul;
 • Kelajuan analisis optimum;
 • Berat ringan, hanya 50 gr;
 • Jalur ujian yang murah dengan lancet dalam satu bungkusan.

keburukan

 • Pukulan yang tidak selesa;
 • Penguji tidak dijual di semua farmasi..

Glukometer elektrokimia terbaik dari segi nisbah harga-kualiti

Glukometer dari kategori harga yang lebih tinggi mempunyai prestasi paling tepat dari semua peranti yang tersedia untuk kegunaan rumah. Mekanisme mereka boleh dipercayai, pengeluar menjaga kemudahan pengguna.

EasyTouch GCU

Meter EasyTouch GCU pelbagai fungsi direka untuk menganalisis kadar glukosa darah, asid urik dan kolesterol, menjadikannya sesuai untuk pesakit dengan pelbagai penyakit. Untuk analisis setiap bahan dalam kit, helai berasingan disediakan, yang perlu dibeli jika perlu. Titisan darah yang diperlukan untuk kajian ini adalah 0,8... 15 μl, untuk tusukan pada kit ke alat terdapat pen khas dan lancet yang dapat ditukar ganti.

Analisis komposisi darah untuk glukosa dan asid urik dilakukan dalam 6 saat, untuk kolesterol - dalam 2 minit, 200 hasil dicatatkan dalam memori peranti, dari mana ia dieksport ke PC. Peranti ini dikuasakan oleh 2 bateri AAA, ia bertahan selama beberapa bulan, apabila cas habis, ikon berkedip di layar. Namun, pengguna menyedari perlunya menetapkan semula masa dan tarikh setelah mengganti bateri..

Kit ini merangkumi buku harian pemantauan diri untuk merakam hasil pengukuran, penutup, lancet yang boleh ditukar ganti. Harga purata peranti ini ialah 6.000 rubel, jalur ujian untuk glukosa n50 - 700 rubel, kolesterol n10 - 1300 rubel, asid urik n25 - 1020 rubel.

Kelebihan

 • Pengukuran gula, kolesterol, asid urik;
 • Saiz padat;
 • Kendalikan untuk tusukan kulit secara automatik;
 • Kebolehpercayaan pengukuran yang tinggi;
 • Diari pesakit disertakan.

keburukan

 • Harga tinggi untuk jalur ujian;
 • Harga instrumen.

EasyTouch GC

Penganalisis lain dalam ranking adalah peranti EasyTouch GC dengan pengekodan automatik. Ia dirancang untuk mengawal kadar glukosa dan kolesterol di rumah dalam setetes darah dengan volume 0,8 μl. Pengiraan jumlah gula berlaku dalam 6 saat, dan kolesterol - 150 saat melalui jalur ujian yang berbeza yang termasuk dalam set.

Memori dalaman melibatkan rakaman 200 pengukuran, peranti akan menunjukkan hasil rata-rata untuk jangka waktu tertentu untuk memantau keadaan pesakit. Peranti ini dikuasakan oleh sepasang bateri AAA.

Untuk menusuk kulit di jari, ada alat penusuk automatik di dalam kit, lancet pakai buang yang cukup ukuran untuk menerima setetes darah 0,8-14 μl dilekatkan padanya.

Harga rata-rata peranti EasyTouch GC ialah 4000 rubel, jalur untuk kolesterol n10 - 1300 rubel, untuk glukosa - n50 - 715 rubel.

Kelebihan

 • Untuk mendiagnosis jumlah gula dan kolesterol di rumah;
 • Ketepatan tinggi;
 • Memori untuk 200 hasil;
 • Auto-piercer termasuk;
 • Masa pengukuran yang optimum.

keburukan

 • Jalur Uji Mahal.

OneTouch Verio®IQ

Keunikan yang berikutnya dalam penilaian meter adalah pelaksanaan beberapa ribu pengukuran hanya dalam 5 detik dari satu tetes darah, setelah itu perangkat menunjukkan nilai rata-rata yang sedekat mungkin dengan hasil yang sebenarnya. Sekiranya tahap gula rendah atau tinggi diulang berulang kali, alat akan menunjukkannya dengan isyarat warna.

Reka bentuk meter OneTouch Verio®IQ adalah skrin ringkas, terang, operasi intuitif, titik penyisipan jalur ujian diserlahkan, dan juga tempat untuk mengambil penurunan darah 0,4 μl. Satu perbezaan dari analog adalah keperluan untuk mengecas semula, ia tidak mempunyai bateri, bateri sudah terpasang. Anda juga boleh mengecas peranti dengan menyambung ke komputer melalui port USB.

Untuk menusuk kulit, kit ini merangkumi pemegang Delica yang mudah dengan kedalaman tusukan yang disesuaikan dan lancet memanjang, reka bentuk peranti membolehkan anda membuat penembusan tanpa rasa sakit dan kurang trauma. Reka bentuk casing juga unik, dari mana, dengan satu pergerakan, anda dapat memperoleh semua yang anda perlukan untuk mengukur glukosa darah. Pengukuran boleh dilakukan sebelum dan selepas makan dengan catatan yang sesuai. 750 hasil disimpan dalam memori, peranti akan menunjukkan nilai rata-rata selama 1, 2, 4 minggu dan 3 bulan.

Harga purata ialah 1650 rubel, kos helai n100 adalah kira-kira 1550 rubel.

Kelebihan

 • Nilai purata beribu-ribu ukuran tahap gula dalam satu masa;
 • Pencucuk yang selesa dengan pelaras panjang lancet;
 • Bateri terbina dalam;
 • Antara muka yang jelas;
 • Pencahayaan sarang untuk jalur ujian dan tempat pengambilan darah;
 • Memori isi padu untuk 750 hasil.

keburukan

 • Harga jalur yang tinggi;
 • Hanya berfungsi pada pengukuran glukosa.

iHealth Pintar

Glukometer Xiaomi iHealth Smart adalah alat teknologi yang dihubungkan oleh perisian ke peranti mudah alih - telefon pintar atau tablet dengan program yang telah dipasang sebelumnya. Tidak ada paparan pada perangkat itu sendiri, hasil dari menentukan tahap gula darah dikirimkan ke perisian melalui jack 3.5 mm standard.

Termasuk adalah meter glukosa darah dan pen dengan lancet. Dalam penjualan percuma, tidak ada alat atau jalur ujian; ia harus dipesan secara berhati-hati dari wakil di bandar atau di kedai dalam talian terus dari China. Produk Xiaomi sangat teknologi, hasil pengukurannya boleh dipercayai, ia dicatatkan oleh dinamika dan ditunjukkan dalam carta analisis dalam aplikasi pada peranti mudah alih. Di dalamnya, anda boleh memasukkan semua data yang diperlukan: peringatan, nilai purata, dll..

Harga purata peranti iHealth Smart adalah sekitar $ 41 (sekitar 2660 rubel), lancet yang boleh diganti dengan helai n20 berharga kira-kira $ 18 atau 1170 rubel.

Kelebihan

 • Saiz padat;
 • Sambungan terus ke telefon pintar dengan aplikasi yang telah dipasang sebelumnya;
 • Pemegang yang selesa dengan lancet;
 • Memerlukan setitik darah minimum;
 • Kelajuan pengukuran 5 saat;
 • Kawalan mod pengukuran dan parameter aplikasi lain yang sesuai.

keburukan

 • Tidak dijual;
 • Jalur mahal.

Satelit Ekspres (PKG-03)

Meteran Satelit Ekspres dengan bateri CR2032 yang terpasang melengkapkan penilaian. Ini mengukur tahap gula dalam 7 saat dari penurunan darah 1 μl dan menyimpan hasil dari 60 manipulasi terakhir. Maklumat dengan nilai dan penunjuk glukosa dipaparkan dalam ikon besar pada skrin yang sesuai untuk digunakan oleh orang yang kurang penglihatan..

Peranti ini mempunyai reka bentuk yang kuat dan boleh dipercayai, yang mana pengeluar memberikan jaminan tanpa had. Kit ini termasuk pen untuk menusuk kulit dengan lancet yang boleh ditukar ganti dan semua yang anda perlukan untuk 25 ukuran gula darah pertama di rumah. Jalur kawalan akan membantu anda menentukan seberapa tepat instrumen dalam pengukuran..

Harga purata ialah 1080 rubel, jalur ujian n25 berharga kira-kira 230 rubel.

TOP 10 glukometer terbaik - penarafan 2020

Bagaimana memilih peranti yang paling tepat dari pelbagai yang ada di pasaran? Berdasarkan ciri-ciri teknikal utama dan ulasan pengguna, penilaian glukometer disusun, setelah meneliti mana, anda dapat memilih pilihan terbaik untuk diri sendiri.

Diabetes mellitus semakin muda secara harfiah di depan mata kita - penyakit berbahaya ini semakin banyak ditemui walaupun pada usia yang sangat muda. Bagi kebanyakan pesakit kencing manis (terutamanya jenis pertama), sangat kerap mengukur gula darah. Anda boleh melakukannya menggunakan peranti khas - glukometer.

Apa itu glukometer?

Di negara kita, seperti di seluruh dunia, masalah diabetes sangat teruk. Malangnya, ubat tidak mempunyai masa untuk berkembang ke arah ini, jadi semakin banyak pesakit diabetes.

Kita semua tahu bahawa ada diabetes jenis 1 dan jenis 2. Bagi sesetengah orang, pankreas tidak berfungsi dengan betul kerana genetik - ini adalah jenis pertama yang memerlukan terapi insulin. Yang kedua dianggap diperoleh, ia terutama didiagnosis pada orang pertengahan umur, dan sifat penyakit itu sendiri mempunyai kursus ringan atau sederhana. Tetapi jika anda tidak menangani rawatan, maka dari jenis kedua penyakit ini boleh menjadi yang pertama.

Pesakit kencing manis perlu memantau diet mereka dengan teliti, mengecualikan banyak makanan dari diet, dan memantau kadar glukosa darah mereka secara berkala. Sebelumnya, ini hanya dapat dilakukan di institusi perubatan, tetapi pada akhir abad yang lalu, meter glukosa darah peribadi muncul, berkat yang dapat dengan cepat menentukan jumlah gula dalam darah.

Tetapi pertama, jalur ujian dicipta. Ia berlaku pada awal tahun enam puluhan. Setetes darah disapu ke kawasan ujian, mereka menunggu satu minit, dan kemudian dibasuh di bawah tekanan air yang kuat. Hasilnya ditunjukkan oleh perubahan warna, itu dinilai oleh mata pada skala warna khusus. Analisis seperti itu dilakukan secara eksklusif dalam keadaan makmal, dan ketepatan hasilnya bahkan tidak dibincangkan..

Pada masa yang sama, idea mengenai alat "saku", yang dapat diakses oleh pesakit diabetes, lahir. Meter glukosa darah padat pertama muncul pada pertengahan tahun lapan puluhan. Ngomong-ngomong, di antaranya adalah perkembangan ilmuwan Soviet, yang model canggihnya masih dihasilkan dan berjaya dilaksanakan di pasaran peralatan perubatan Rusia.

Prinsip operasi dan reka bentuk peranti

Meter glukosa darah standard terdiri daripada:

 • perumahan;
 • unit elektronik;
 • paparan kristal cecair;
 • butang tetapan;
 • alat separa automatik untuk mencucuk jari (pen jarum suntik);
 • jalur ujian atau kaset (berbeza untuk model yang berbeza);
 • bateri.

Lancet (jarum) dimasukkan ke dalam tindik. Panjang dan ketebalannya bergantung pada kepadatan kulit - anda perlu memilih secara individu. Pengilang glukometer mengesyorkan menggunakan satu lancet setiap prosedur.

Alat penindik atau pisau pembedah menyerupai pen automatik konvensional. Saya mengklik butang, jarum dengan panjang tertentu muncul dan menusuk jari saya ke kedalaman yang diinginkan - berikut adalah setetes darah dan siap untuk diuji.

Darah yang dihasilkan memasuki jalur ujian yang dirawat dengan reagen khas. Bergantung pada jenis glukometer, jalur dicat dengan warna tertentu atau menghasilkan arus elektrik. Elektronik sensitif menganalisis hasilnya dan memaparkannya pada LCD..

Jenis glukometer

Pada masa ini, terdapat dua jenis glukometer utama - invasif, memerlukan tusukan jari, dan tidak invasif, yang mana darah tidak diperlukan untuk menentukan kepekatan glukosa. Yang terakhir ini berkaitan dengan peranti generasi baru dan masih tidak biasa..

Invasif dibahagikan kepada dua subspesies - fotometrik dan elektrokimia.

Fotometrik

Peranti generasi pertama. Gula ditentukan dengan menukar warna jalur ujian. Setetes darah digunakan pada jalur ujian, yang bertindak balas dengan reagen yang berubah warna bergantung pada kepekatan glukosa.

Glukometer seperti itu boleh berfungsi dengan jalur ujian individu dan dengan kaset yang dirancang untuk sejumlah ukuran.

Pada masa ini jarang digunakan, kerana teknologi ini sudah ketinggalan zaman.

Elektrokimia

Prinsip operasi didasarkan pada perubahan rintangan elektrik bergantung pada tahap gula dalam darah. Terdapat sebilangan besar peranti seperti itu di pasaran sekarang. Mereka berbeza dalam hasil yang tepat, kerana mereka meminimumkan pengaruh faktor luar..

Glukometer elektrokimia berfungsi pada jalur ujian boleh guna standard.

Tidak invasif

Meter glukosa darah bukan invasif adalah peranti generasi baru yang tidak memerlukan penggunaan jalur ujian.

Glukometer tanpa tusukan jari berfungsi kerana spektrometri atau gelombang cahaya pada frekuensi penyerapan glukosa. Khususnya, pengukuran biosensor optik berdasarkan resonator plasma permukaan - kepekatan glukosa dapat ditentukan bukan dalam darah, tetapi pada air liur atau air kencing. Glukometer spektrometri menentukan tahap gula dengan menonjolkan spektrumnya.

Kelebihan:

 • tusukan jari tidak diperlukan;
 • menjimatkan barang habis;
 • ketepatan keputusan.

Kekurangan:

 • terdapat kelemahan yang ketara;
 • sebahagian besar peranti;
 • harga tinggi.

Jenama dan pengeluar yang paling popular

Teknologi moden membolehkan pembuatan instrumen berketepatan tinggi. Pesakit kencing manis tidak hanya tertumpu pada pengeluar meter, tetapi juga pada ketersediaan dan kos bahan habis pakai - jalur ujian dan lancet.

Perhatikan peranti dari syarikat berikut.

 • Diagnostik Roche. Melancarkan peranti di bawah tanda dagangan Accu-Chek. Kesalahan mereka hanya 15%.
 • Bayer. Keprihatinan Jerman terbesar, salah satu profilnya adalah alat perubatan dan farmaseutikal.
 • LifeScan Inc. Bahagian Johnson & Johnson, yang sepenuhnya fokus pada sistem pemantauan glukosa darah, dan menghasilkan glukometer jenama OneTouch. Sekarang ini adalah syarikat bebas yang bekerjasama dengan syarikat domestik Pharmstandard..
 • Misai. Syarikat itu, bersama dengan saintis dari Universiti Teknikal Negeri Bauman Moscow, mengembangkan dan melancarkan glukometer bukan invasif yang unik, yang masih tidak mempunyai analog di dunia. Dengan itu, anda dapat menentukan tahap gula tanpa pengambilan sampel darah. Malangnya, ia tidak sesuai untuk diabetes jenis 1 yang teruk..
 • Elta. Pengilang domestik lain yang mengeluarkan alat dan barang yang berpatutan, yang lebih rendah dari segi ketepatan dan kualiti dengan yang asing. Dia memiliki jenama satelit, yang diketahui oleh banyak pesakit diabetes di negara ini..

Penarafan Glukometer - Gambaran Keseluruhan Model Popular

Sekarang mari kita pilih meter glukosa darah yang paling tepat untuk kegunaan rumah..

Berikut adalah model TOP-10 dengan spesifikasi teknikal terperinci, ulasan dan ulasan pengguna sebenar. Setelah mempelajari peranti ini dengan teliti, anda dapat merumuskan pendapat tentang meter mana yang terbaik untuk anda.

Tempat ke-10. Arkray Glucocard Sigma mini

Teknik pengukuranelektrokimia
Pengenalan Kod (Pengekodan)tidak dikehendaki
Penentukurandalam plasma
Masa Pemprosesan Hasil7 saat
Jumlah darah yang diperlukan untuk satu prosedur0.5 μl
Fungsi peranti penuh
 • memori untuk 50 ujian;
 • pengiraan nilai purata untuk tempoh tertentu;
 • tanda pengambilan makanan;
 • matikan automatik.
Berat25 g
kos purata670 rubel

Peranti dari pengeluar domestik ini diketahui oleh banyak pesakit diabetes, ia sering boleh didapati secara percuma di klinik Rusia. Peranti miniatur dan sangat ringan ini direka untuk menentukan gula darah anda dengan cepat.

Lengkap dengan sepuluh jalur ujian dan lancet, serta kotak penyimpanan yang mudah. Puncturer - Multi-Lancet Device, ia menyerupai bolpoin automatik dengan butang dan membolehkan anda menyesuaikan kedalaman tusukan secara bebas.

Pengukuran cepat dan tidak menyakitkan..

Apa yang pengguna katakan?

Kelebihan model:

 • belanjawan;
 • penutup dan peralatan yang padat, baik;
 • senang dikendalikan;
 • jalur ujian yang murah.

Kekurangan:

 • sukar didapati bahan habis pakai;
 • "Berbohong" dalam keterangan berhubung dengan makmal;
 • lancet yang tidak selesa, tetapi ini mungkin merupakan faktor individu.

Tempat ke-9. iCheck / iCheck

Teknik pengukuranelektrokimia
Pengenalan Kod (Pengekodan)mesin
Penentukuranoleh darah
Masa Pemprosesan Hasil9 saat
Jumlah darah yang diperlukan untuk satu prosedur1.2 μl
Fungsi peranti penuh
 • ingatan untuk 180 ujian;
 • pengiraan nilai purata untuk tempoh tertentu;
 • sambungan ke komputer;
 • matikan automatik.
Berat50 g
kos purata840 rubel

Jenama "Aychek" milik syarikat domestik "Etalon". Reka bentuk peranti sangat mudah - ia mempunyai paparan LCD besar dengan bilangan besar dan dua butang "M" dan "S". Yang pertama bertanggungjawab untuk menghidupkan, menetapkan tarikh dan waktu, dan juga memungkinkan untuk melihat data hasil terkini. Yang kedua diperlukan untuk mematikan dan membersihkan memori.

"Menghafal" 180 ukuran terkini. Nilai purata dikira selama 7, 14, 21 dan 28 hari. Memori diset semula dengan mudah dengan butang "S".

Pengilang begitu yakin dengan kualiti perantinya sehingga memberikan jaminan seumur hidup padanya..

Apa yang pengguna katakan?

Kelebihan model:

 • jalur ujian yang agak murah;
 • kemudahan penggunaan;
 • semua yang anda perlukan untuk mengukur glukosa disertakan;
 • pengekodan sederhana - memasukkan jalur, dan begitulah;
 • kaedah pengukuran yang boleh dipercayai;
 • jaminan tanpa had.

Kekurangan:

 • bekalan tidak selalu dijual;
 • jangka hayat jalur ujian adalah kecil.

Tempat ke-8. Diacont Tanpa Pengekodan

Teknik pengukuranelektrokimia
Pengenalan Kod (Pengekodan)tidak dikehendaki
Penentukurandalam plasma
Masa Pemprosesan Hasil6 saat
Jumlah darah yang diperlukan untuk satu prosedur0.7 μl
Fungsi peranti penuh
 • ingatan untuk 120 ujian;
 • pengiraan nilai purata untuk tempoh tertentu;
 • sambungan ke komputer;
 • matikan automatik.
Berat37.5 g
kos purata680 rubel

Peranti moden generasi baru dari pengeluar Taiwan. Reka bentuk yang bagus, paparan LCD besar, dan berat - sedikit lebih daripada 37 gram. Peranti tidak memerlukan pengekodan, oleh itu sangat mudah dikendalikan.

Hasil diagnostik diketahui setelah enam saat, jumlah darah yang diperlukan adalah 0,7 μl. Kapasiti Memori - 250 Ujian.

Apa yang pengguna katakan?

Kelebihan model:

 • harga yang berpatutan untuk peranti itu sendiri dan jalur ujian;
 • universal - anda boleh menggunakan lancet untuk menindik;
 • dari segi ekonomi;
 • hasil tepat dengan kos minimum;
 • penampilan asal;
 • termasuk bateri Jepun, penyelesaian ujian, bahan habis pakai dan bekas.

Kekurangan:

 • tiada amaran lampu latar dan bunyi;
 • penindik tidak berjaya;
 • memandang rendah bacaan dari satu hingga dua unit - itu banyak.

Tempat ke-7. Kontur TS

Teknik pengukuranelektrokimia
Pengenalan Kod (Pengekodan)tidak dikehendaki
Penentukurandalam plasma
Masa Pemprosesan Hasil5 saat
Jumlah darah yang diperlukan untuk satu prosedur0.6 μl
Fungsi peranti penuh
 • memori untuk 250 ujian;
 • pengiraan nilai purata untuk tempoh tertentu;
 • sambungan ke komputer;
 • matikan automatik.
Berat56.7 g
kos purata765 rubel

Peranti dari syarikat Switzerland Bayer berbeza dalam dimensi padat, paparan besar dengan dua butang kawalan dan reka bentuk moden. Ia direka untuk penggunaan berterusan dan sangat senang digunakan di rumah dan di tempat awam..

Memori direka untuk 250 pengukuran terakhir. Masa untuk mendapatkan hasilnya adalah 8 saat. Setiap dua minggu, indikator purata dikira secara automatik.

Apa yang pengguna katakan?

Kelebihan model:

 • penentukuran tidak diperlukan semasa mengganti jalur ujian;
 • dihidupkan secara automatik;
 • barang keperluan selalu boleh dibeli di farmasi;
 • praktikal dan senang digunakan.

Kekurangan:

 • jalur ujian yang mahal;
 • menusuk dengan sakit;
 • terdapat percanggahan dengan ujian makmal.

Tempat ke-6. Satelit Ekspres (PKG-03)

Teknik pengukuranelektrokimia
Pengenalan Kod (Pengekodan)tidak dikehendaki
Penentukuranoleh darah
Masa Pemprosesan Hasil7 saat
Jumlah darah yang diperlukan untuk satu prosedur1 μl
Fungsi peranti penuh
 • ingatan selama 60 ujian;
 • tanda pengambilan makanan;
 • matikan automatik.
Berat60 g
kos purata1 095 rubel

Meter glukosa darah domestik adalah peneraju penjualan di Rusia. Ia berfungsi pada suhu apa pun, menunjukkan hasil yang tepat, memberi tahu anda tentang keperluan makanan..

Bahan habis pakai boleh dibeli di mana-mana farmasi, harganya murah dan tersedia untuk segmen penduduk. Anda dapat menentukan tahap gula hanya dalam tujuh saat, jumlah darah untuk ujian adalah 1 mikron. Selepas diagnosis, peranti mati secara automatik.

Apa yang pengguna katakan?

Kelebihan model:

 • kualiti dan ketepatan;
 • bekalan murah - sebungkus jalur ujian berharga 550 rubel;
 • memberikan hasil yang betul;
 • binaan yang baik tanpa kecacatan;
 • tidak lebih buruk daripada analog yang diimport;
 • setiap jalur ujian mempunyai pembungkusannya sendiri.

Kekurangan:

 • menyakitkan "mengambil" darah;
 • Tidak menyegerakkan dengan peranti lain
 • reka bentuk yang tidak dapat dilambangkan;
 • untuk hasil yang tepat, bacaan mesti dikalikan dengan 1.1, yang tidak selalu selesa.

Tempat ke-5. OneTouch Verio IQ

Teknik pengukuranelektrokimia
Pengenalan Kod (Pengekodan)tidak dikehendaki
Penentukurandalam plasma
Masa Pemprosesan Hasil5 saat
Jumlah darah yang diperlukan untuk satu prosedur0.4 μl
Fungsi peranti penuh
 • memori untuk 750 ujian;
 • pengiraan nilai purata untuk tempoh tertentu;
 • tanda pengambilan makanan;
 • sambungan ke komputer;
 • pencahayaan skrin dan titik masuk jalur ujian;
 • matikan automatik.
Berat47 g
kos purata1 270 rubel

Perkembangan yang baik dari jenama terkenal. Kemuncaknya adalah skrin warna yang cukup besar dengan watak terang dan jelas. Pengaturan dilakukan dengan empat butang, tetapi kawalannya mudah, intuitif. Tidak diperlukan butang untuk ujian itu sendiri.

Ketepatan pengukuran dicirikan oleh ralat minimum. Tekniknya adalah elektrokimia. Jalur ujian mengandungi enzim asli yang tidak berinteraksi dengan maltosa, oksigen, vitamin C, yang hanya meningkatkan ketepatan hasilnya.

Apa yang pengguna katakan?

Kelebihan model:

 • ketepatan yang sangat baik;
 • kit itu merangkumi penutup tebal yang melindungi peranti daripada pengaruh mekanikal;
 • memerlukan sedikit titisan darah;
 • kehadiran lampu latar;
 • paparan warna, grafik yang jelas;
 • mengecas dengan elektrik;
 • ketepatan adalah baik-baik saja.

Kekurangan:

 • barang habis mahal;
 • penindik yang tidak selesa;
 • alat atau bahan habis pakai tidak terdapat di farmasi.

Tempat ke-4. Accu-Chek Mobile

Teknik pengukuranfotometrik
Pengenalan Kod (Pengekodan)tidak dikehendaki
Penentukurandalam plasma
Masa Pemprosesan Hasil5 saat
Jumlah darah yang diperlukan untuk satu prosedur0.3 μl
Fungsi peranti penuh
 • memori untuk 2,000 ujian;
 • pengiraan nilai purata untuk tempoh tertentu;
 • tanda pengambilan makanan;
 • jam loceng;
 • sambungan ke komputer;
 • matikan automatik.
Berat129 g
kos purata2 130 rubel

Glucometer Accu Chek Mobile adalah salah satu yang paling mudah dan maju dari segi teknologi. Secara luaran, ia menyerupai telefon bimbit - ditambah pereka untuk idea yang menarik.

Tusukan untuk pengambilan sampel darah dilakukan dengan pen scarifier yang dilengkapi dengan drum berputar untuk menyampaikan biomaterial dengan mudah ke reagen. Selepas diagnosis, semua petunjuk yang diperlukan dipaparkan. Menu Rusia.

Apa yang pengguna katakan?

Kelebihan model:

 • ketepatan pengukuran yang tinggi;
 • lancet terbina dalam yang selesa;
 • tidak ada jalur ujian yang diperlukan, sebaliknya kaset;
 • tusukan halus;
 • tidak perlu main-main dengan jalur.

Kekurangan:

 • berdengung semasa bekerja;
 • tiada penutup termasuk;
 • kos tinggi peranti dan kaset;
 • operasi yang mahal berbanding dengan peranti lain.

Tempat ke-3. OneTouch Select Plus Flex

Teknik pengukuranelektrokimia
Pengenalan Kod (Pengekodan)tidak dikehendaki
Penentukurandalam plasma
Masa Pemprosesan Hasil5 saat
Jumlah darah yang diperlukan untuk satu prosedur1 μl
Fungsi peranti penuh
 • memori untuk 500 ujian;
 • sambungan ke komputer dan telefon pintar;
 • tanda pengambilan makanan;
 • matikan automatik.
Berat50 g
kos purata705 rubel

Johnson dan Johnson mengeluarkan meter ringkas dan mudah digunakan One Touch. Berat peranti hanya lima puluh gram. Ia berfungsi pada satu bateri.

Hasil diagnostik ditunjukkan pada paparan elektronik. Ia cukup besar, sesuai untuk orang tua dan kanak-kanak - hasilnya ditunjukkan dalam jumlah besar dan disertakan dengan petua warna. Penunjuk warna ditetapkan secara bebas mengikut parameter individu..

Di samping itu, anda boleh menetapkan waktu makan dan mengesan kesan makanan tertentu terhadap perubahan kadar glukosa. Memori peranti membolehkan anda menyimpan lima ratus hasil terkini.

Apa yang pengguna katakan?

Kelebihan model:

 • sebilangan besar di skrin;
 • tetapan individu;
 • terdapat petua warna;
 • kes termasuk;
 • kemudahan penggunaan;
 • pemasangan berkualiti tinggi;
 • harga berpatutan;
 • petunjuk yang tepat.

Kekurangan:

 • Tidak semua alat disegerakkan
 • kos jalur ujian yang tinggi.

Tempat ke-2. Accu-Chek Aktif tanpa pengekodan

Teknik pengukuranfotometrik
Pengenalan Kod (Pengekodan)tidak dikehendaki
Penentukurandalam plasma
Masa Pemprosesan Hasil5 saat
Jumlah darah yang diperlukan untuk satu prosedur2 μl
Fungsi peranti penuh
 • memori untuk 500 ujian;
 • pengiraan nilai purata untuk tempoh tertentu;
 • tanda pengambilan makanan;
 • jam loceng;
 • sambungan ke komputer;
 • matikan automatik.
Berat50 g
kos purata580 rubel

Salah satu model yang paling popular, kerana para pembangun prihatin terhadap masalah penderita diabetes dengan patologi oftalmik. Peranti ini mempunyai layar besar dengan angka jelas yang besar, lampu latar disediakan.

Peranti ini tidak menimbulkan kesulitan dalam penggunaannya, ia memerlukan sedikit darah, dan prosedur itu sendiri tidak menyakitkan. Peranti ini disyorkan untuk orang tua, cacat penglihatan, dan kanak-kanak..

Apa yang pengguna katakan?

Kelebihan model:

 • ralat minimum;
 • pengiraan nilai purata;
 • memberi amaran mengenai tarikh luput jalur ujian;
 • beg yang selesa untuk simpanan;
 • kesederhanaan operasi;
 • skrin besar dan senang dibaca;
 • sangat bajet dan menguntungkan.

Kekurangan:

 • tiada peringatan suara;
 • barang habis mahal;
 • memerlukan titisan darah yang besar.

Tempat ke-1. Accu-Chek Performa

Teknik pengukuranelektrokimia
Pengenalan Kod (Pengekodan)tidak dikehendaki
Penentukurandalam plasma
Masa Pemprosesan Hasil5 saat
Jumlah darah yang diperlukan untuk satu prosedur0.6 μl
Fungsi peranti penuh
 • memori untuk 500 ujian;
 • pengiraan nilai purata untuk tempoh tertentu;
 • tanda pengambilan makanan;
 • jam loceng;
 • sambungan ke komputer;
 • pemberitahuan suara;
 • matikan automatik.
Berat59 g
kos purata575 rubel

Unit kompak murah, ringan dan ringan Roche memberikan hasil yang tepat. Tidak memerlukan pengekodan. Dihidupkan secara automatik sebaik sahaja jalur ujian dimasukkan ke dalam peranti.

Paparannya besar, mudah dibaca, dengan jumlah yang banyak. Hanya 0.6 μl darah dan lima saat menunggu cukup untuk mendapatkan hasilnya..

Ia dilengkapi dengan fungsi yang mudah - peringatan tentang keperluan pengukuran, tanda pada makanan seterusnya, jam penggera. 500 hasil terkini disimpan dalam memori. Anda boleh memindahkannya ke peranti lain menggunakan port inframerah..

Apa yang pengguna katakan?

Kelebihan model:

 • kecil, mudah, tepat dan murah;
 • pemasangan berkualiti tinggi;
 • terdapat "peringatan" pengukuran;
 • anda memerlukan sedikit darah untuk mengukur.

Kekurangan:

 • Kadang-kadang tetapan tarikh dan masa hilang;
 • tidak berfungsi pada suhu di bawah +5 ° C;
 • kos jalur ujian - 1250 rubel untuk 50 keping.

Apa yang perlu dicari semasa memilih glukometer

Dan sekarang mari kita perhatikan seberapa banyak detail mengenai ciri teknikal peranti yang perlu anda fokuskan semasa memilihnya.

Kos bekalan

Kehidupan diabetes secara harfiah "tanpa gula." Mereka harus menghadkan diri dalam hidangan kegemaran mereka, menghabiskan wang untuk ubat-ubatan dan sentiasa memantau tahap glukosa dalam darah. Glukometer untuk kegunaan rumah banyak membantu dalam hal ini, tetapi anda harus memilihnya terlebih dahulu untuk kos lancet dan jalur ujian, serta ketersediaannya.

Berapa banyak glukometer, anda dapat melihat dengan mudah di Internet. Harga purata adalah kira-kira seribu rubel. Tetapi peranti itu sendiri tidak universal. Setiap pengeluar juga menghasilkan bahan habis pakai khusus yang hanya sesuai untuk model tertentu. Ini menyusahkan pengguna, tetapi membawa keuntungan besar kepada pengeluar.

Oleh itu, pesakit kencing manis tidak perlu mengambil berat berapa kos meter, tetapi harga dan ketersediaan bekalan. Yang paling murah dan berpatutan adalah perkakas rumah dan barang keperluannya.

Kebolehpercayaan pengukuran

Diagnosis yang paling betul dan boleh dipercayai adalah ujian makmal, apabila pesakit diabetes datang ke makmal dan lulus ujian gula. Menariknya, hasil yang diperoleh hampir tidak bertepatan dengan bilangan meter. Sebab apa?

Pada masa ini, pelbagai jenis peranti ini dipersembahkan. Sekiranya anda membandingkan peranti dari pengeluar yang berbeza, maka hasilnya akan berbeza.

Sebab-sebab berikut harus dipersalahkan.

 • Ralat. Sekiranya tahap gula dalam darah kurang dari 4.2 mmol / L, maka 0.83 mmol / L dapat ditambahkan atau dikurangkan dengan selamat ke angka yang dihasilkan. Sebagai contoh, gula adalah 4 unit, yang bermaksud bahawa hasil ini akan berubah-ubah antara 3.2 dan 4.8 mmol / L. Sekiranya glukosa meningkat, kesalahan akan menjadi 20% dalam satu arah atau yang lain.
 • Penentukuran Glukometer dibahagikan kepada dua jenis - yang pertama mengukur kepekatan glukosa dalam plasma darah, yang kedua - dalam darah kapilari. Ahli endokrinologi domestik kami dipandu oleh petunjuk darah kapilari.

Jumlah biomaterial yang diperlukan

Untuk menentukan kepekatan glukosa dalam darah, anda hanya memerlukan setitik darah. Untuk mendapatkannya, anda perlu menusuk kulit. Semakin kecil titisan darah yang diperlukan untuk analisis, semakin tidak menyakitkan prosedurnya, semakin kurang tusukan dan penyembuhannya yang cepat.

Ini sangat penting untuk kanak-kanak dan orang tua. Sekiranya tusukan yang menyakitkan dilakukan untuk mendapatkan darah, maka kanak-kanak tersebut boleh menolak untuk melakukan ujian. Untuk mengelakkan ini berlaku, lebih baik memilih alat di mana darah diambil menggunakan pen jarum - model ini membolehkan anda menyesuaikan kedalaman tindikan dan prosedurnya hampir tidak menyakitkan.

Masa analisis

Mereka yang baru-baru ini didiagnosis menghidap penyakit ini, serta pesakit diabetes dengan pampasan diabetes yang lemah (peningkatan untuk menormalkan tahap glukosa darah) perlu didiagnosis sebelum makan dan satu jam setelah makan. Ini juga disarankan semasa memperkenalkan produk baru ke dalam diet untuk mengesan pengaruhnya terhadap kepekatan gula..

Ahli endokrinologi memilih jadual individu untuk pesakit diabetes "berpengalaman".

Sebulan sekali, anda perlu menjalankan profil glisemik glukosa, yang terdiri daripada mengukur kadar gula tujuh hingga lapan kali sehari. Dalam kes ini, tiga kali makan sehari harus diperhatikan. Ujian pertama dilakukan pada waktu perut kosong, kemudian dua jam selepas sarapan, makan tengah hari dan makan malam, yang terakhir - sebelum tidur.

Bergantung pada seberapa kerap diperlukan untuk menjalankan diagnostik, fungsi glukometer dipilih. Ini sangat penting bagi kanak-kanak dan orang tua yang mungkin lupa untuk melakukan ujian. Sekarang, kebanyakan model menyokong fungsi peringatan, sudah cukup untuk mengatur waktu makan, dan anak anda bukan sahaja akan memerhatikan modnya, tetapi juga memeriksa gula tepat pada waktunya - peranti akan memberikan isyarat bunyi.

Masa analisis itu sendiri berlaku secepat mungkin, secara harfiah dalam beberapa saat, jadi Anda tidak harus memberi perhatian khusus pada parameter ini. Siapa yang peduli berapa lama - lima saat atau lapan?

Petunjuk lain

 • Kekompakan. Sekiranya anda tidak selalu duduk di rumah, maka peranti itu semestinya mudah alih - ringan, comel dan kecil. Untuk orang tua dan mereka yang mempunyai masalah penglihatan, anda boleh mengesyorkan model yang lebih besar dengan layar yang besar.
 • Ingatan. Glukometer moden mampu menyimpan dari 50 hingga 1,500 pengukuran terkini, kerana indikator rata-rata dikira (selalunya ini dilakukan oleh alat itu sendiri), dan pesakit diabetes dapat menyimpan buku harian pemerhatian dengan selesa.
 • Komunikasi dengan peranti lain. Hasilnya akan dipindahkan ke telefon pintar atau komputer dengan mudah, kemudian untuk menganalisis, mengatur dan mencetaknya untuk berunding dengan ahli endokrinologi
 • Bateri. Sebilangan besar peralatan berkuasa bateri. Di sini anda perlu mempertimbangkan jenisnya, terutamanya pada model asing. Perkara utama ialah bateri boleh didapati secara percuma. Terdapat peranti yang menggunakan kuasa bateri. Dalam kes ini, terdapat kebaikan dan keburukan yang mesti dinilai oleh pesakit diabetes secara bebas.
 • Lampu latar. Ia akan memudahkan semua pengguna.

Petua Berguna

Peraturan pengukuran yang mesti dipatuhi ketika menggunakan peranti adalah seperti berikut.

 • Anda mesti ingat jangka hayat jalur ujian..
 • Sebelum ujian, basuh tangan anda dengan sabun, ini sudah mencukupi. Jangan lap tapak tusukan dengan alkohol, ia mempunyai keupayaan untuk "makan" gula. Di samping itu, ia mengeringkan kulit dengan kuat, yang dengan penggunaan yang kerap boleh menyebabkan kekasaran dan hilangnya kepekaan.
 • Jangan tusukan di tempat yang sama, ubah lokasinya.
 • Pastikan mengurut jari anda untuk memastikan darah mengalir.
 • Jarum scarifier dapat disesuaikan dengan kedalaman tusukan. Biasanya peranti mempunyai tiga kedudukan jarum, pilih yang terbaik untuk anda.
 • Tusukan paling baik dilakukan di sisi jari pada jarak yang kecil dari kuku. Sekiranya menusuk di pusat, maka darah sukar untuk "didapat" dan akan ada sensasi yang menyakitkan.
 • Selepas tusukan, tekan pada jari sehingga tetesan kemas muncul. Setetes darah harus utuh, tidak tumpah. Jangan tekan dengan kuat, jika tidak, cecair tisu (interstisial) mungkin muncul, yang akan mempengaruhi kualiti biomaterial dan ketepatan pengukuran.
 • Sekiranya peranti memberikan ralat atau darah tidak mencukupi, maka ujian harus diulang..
 • Pasangkan meter glukosa darah. Pastikan alur pada jalur ujian penuh..
 • Hasilnya akan muncul dalam 5-8 saat (bergantung pada model).

Kesimpulannya

Pada masa ini, pilihan instrumen untuk mengukur gula darah sangat besar, dan sukar bagi orang awam yang sederhana untuk memutuskan model yang optimum. Walau bagaimanapun, anda boleh memberi tumpuan kepada penilaian glukometer kami dan memilih sendiri peranti yang paling mudah, berfungsi dan murah. Dan biarkan gula anda sentiasa terkawal!

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes