Glucometer Accu Chek Asset: Syarat Penggunaan

Penting bagi penderita diabetes untuk memantau kadar glukosa darah mereka secara berkala. Dengan bantuan glucometer yang tepat, anda boleh menjalankan analisis sendiri, dengan mudah dan cepat. Kesederhanaan dan ketahanan bergantung pada pilihan peranti. Ramai pesakit memilih meter glukosa Accu Chek Active (Accu Chek Active).

Ciri-ciri

Meter ini dibangunkan oleh syarikat Jerman Roche Diagnostics. Termasuk dalam barisan Accu Check. Model aset direka untuk penggunaan yang kerap..

 • berat - 60 g;
 • dimensi - 97.8 × 46.8 × 19.1 mm;
 • jumlah darah untuk analisis - 2 μl;
 • julat pengukuran - 0,6-33,3 mmol / l;
 • masa menunggu - 5 saat;
 • memori - 350 penjimatan;
 • menghidupkan - automatik setelah memasang jalur ujian, mematikan - selepas 30 atau 90 saat selepas ujian.

Peralatan

Kit ini merangkumi:

 • meter glukosa darah,
 • bateri (bateri litium CR 2032),
 • Pemegang tindikan khas Softclix,
 • set 10 lancet steril, 10 jalur ujian,
 • wayar USB,
 • kes,
 • arahan,
 • kad jaminan.

Arahan dan kad jaminan disertakan. Pengilang memberikan jaminan selama 50 tahun, yang membezakan "Accu Chek Asset" antara glukometer jenama lain.

Suhu operasi antara –20 hingga +50 о idity. Kelembapan udara optimum tidak melebihi 85%. Peranti ini berfungsi dengan baik pada ketinggian hingga 4.000 m dari permukaan laut.

Kebaikan

Accu Chek Asset mempunyai sejumlah kelebihan yang ketara..

Kekompakan

Meteran Accu Chek Active sangat padat dan ringan. Dilipat dalam sarung yang mudah, anda boleh membawanya ke tempat kerja, membawanya dalam perjalanan.

Paparan

Paparannya adalah LCD, mempunyai 96 segmen dan lampu latar. Ia sesuai untuk warga tua dan kurang upaya penglihatan. Bilangan besar dan penunjuk bateri dipaparkan pada layar besar. Ini membantu mengganti bateri tepat pada masanya. Rata-rata, bateri bertahan untuk 1,000 ukuran.

Ingatan

Selepas ujian, nota ditambahkan pada hasilnya. Di menu, anda boleh memilih tanda dari senarai yang ditentukan: sebelum / selepas makan, aktiviti fizikal atau makanan ringan. Peranti memaparkan nilai rata-rata selama 7, 14 hari, dan juga selama sebulan atau seperempat. Data yang disimpan dapat disusun. Dengan menggunakan kabel USB, hasil ujian dipindahkan ke media luaran.

Tetapan yang fleksibel

Dalam tetapan, anda boleh menetapkan masa tutup, isyarat amaran dan nilai glukosa darah kritikal. Peranti melaporkan ketidaksesuaian jalur ujian. Meteran dilengkapi dengan pengatur kedalaman tusukan khas. Ia menetapkan tahap yang diperlukan, menentukan panjang jarum. Untuk kanak-kanak, pilih tahap 1, untuk orang dewasa - 3. Ini membolehkan anda membuat pengambilan sampel darah tanpa rasa sakit yang mungkin.

Sekiranya terdapat kekurangan darah untuk kajian ini, isyarat amaran akan berbunyi. Dalam kes ini, pengambilan sampel darah berulang diperlukan. Peranti dengan tepat menentukan tahap glukosa dalam darah, yang membolehkan anda mengira dos optimum ubat penurun gula atau insulin.

keburukan

Antara kekurangan dapat dikenal pasti:

 • Purata kualiti jalur ujian. Sukar untuk menyalurkan darah ke permukaan licin mereka, ia sering mengalir dari petunjuk.
 • Peranti ini memerlukan penyelenggaraan berkala dan pembersihan kebersihan. Peranti mesti dibongkar dan dikeluarkan semua zarah kecil yang terkumpul di bawah badan. Jika tidak, meter akan menghasilkan hasil yang tidak tepat..
 • Kos operasi yang tinggi. Bateri dan barang habis pakai mahal, terutamanya bateri.

Arahan manual

Analisis dan penyediaan alat dilakukan dengan tangan yang bersih dan dicuci..

 1. Sekiranya perlu, kodkan meter. Dari pembungkusan jalur ujian, masukkan plat kod ke dalam slot yang sesuai. Periksa nombor cip pengaktifan dengan kod pada pakej. Sekiranya sesuai, pasangkan jalur ujian. Apabila disimpan dengan betul, jangka hayatnya adalah 18 bulan. Tutup botol ujian dengan rapat..
 2. Sediakan pen penindik. Masukkan lancet pakai buang dengan melepaskan penutup pelindung daripadanya dan pilih tahap tusukan yang diingini. Siapkan tempat untuk pengambilan sampel darah. Ini boleh menjadi cincin atau ibu jari, telapak tangan, bahu, paha, betis atau lengan bawah. Untuk mempercepat peredaran darah, sapu atau panaskan tempat suntikan yang dimaksudkan. Rawat kulit dengan larutan alkohol. Dengan meter di kawasan yang dipilih, tekan butang mula.
 3. Sapukan titisan darah ke jalur ujian: kawasan itu ditandai dengan warna hijau. Peranti akan memulakan kajian. Selepas 5 saat, hasil ujian muncul di skrin. Data disimpan secara automatik dalam memori peranti. Sekiranya glukosa rendah atau tinggi, amaran akan dibunyikan..

Kadang kala meter melaporkan kesilapan. Ini mungkin berlaku semasa menggunakan jalur ujian dari bungkusan baru, kerana pemasangan pita yang tidak betul atau selepas pembersihan. Sekiranya berlaku kerosakan, hubungi pusat servis atau kedai pakar.

Peningkatan atau penurunan glukosa darah berbahaya bagi kesihatan pesakit diabetes. Pemantauan secara berkala akan membantu mencegah perkembangan kemungkinan keadaan patologi. Dengan menggunakan Accu Chek Active meter, anda boleh melakukan analisis setiap hari tanpa mengira keadaan luaran..

Penerangan model dalam arahan penggunaan Accu chek yang aktif dalam bahasa Rusia, mekanisme tindakan, anggaran kos dan ketepatan peranti

Accu chek aktif adalah nama dagang untuk meter glukosa darah yang digunakan untuk mengawal glukosa darah dalam aliran darah untuk diabetes. Dalam artikel itu kita akan menganalisis apa yang aktif Accu chek - arahan dalam bahasa Rusia.

Perhatian! Sebelum membeli peranti, disyorkan untuk berjumpa dengan pakar. Mungkin memerlukan penentukuran meter.

Penerangan model

Pada masa ini, pesakit diabetes boleh memilih dari beberapa jenis glukometer. Mereka boleh dibahagikan secara bersyarat kepada dua bentuk. Dalam sistem lorong tunggal, jalur disimpan secara berasingan dari meter. Sebelum setiap penggunaan, jalur baru dimasukkan ke dalam meter. Oleh itu, glukometer dengan sistem jalur tunggal juga mempunyai berat badan yang lebih rendah daripada peranti tertanam.

Bentuk glukometer kedua adalah sistem pengukuran bersepadu. Dalam peranti sedemikian terdapat beberapa jalur. Glukometer jenis ini dianggap lebih tepat. Peranan penting dalam memperoleh peranti dimainkan oleh keperluan yang mesti dipenuhi oleh peranti. Ini termasuk ukuran yang mudah, hasil pengukuran yang tepat, operasi peranti yang mudah, masa pengukuran yang pendek, memori data yang luas dan paparan.

 • Pengawalan glukosa darah yang sederhana dan tepat;
 • Alat pengurusan diabetes moden;
 • Reka bentuk ergonomik
 • Sesuai dengan produk Accu-Chek yang lain.

Dengan pengukuran amperometrik, darah disapukan pada jalur ujian kecil. Di sana, glukosa bertindak balas dengan enzim yang disebut glukosa oksidase, yang menutup hubungan antara pelbagai elektrod. Semasa pengukuran fotometrik, peranti menentukan perubahan warna jalur yang dihasilkan daripada reaksi monosakarida dengan enzim khas. Accu Chek menggunakan ujian glukosa fotometrik.

Nilai glukosa darah diperlukan untuk memantau keadaan pesakit diabetes. Darah kapilari diperlukan untuk pengukuran. Beberapa meter glukosa darah juga membolehkan anda mengukur darah vena atau arteri. Terdapat juga alat ukur yang digunakan untuk mengukur sampel darah dari bahagian tubuh yang lain. Walau bagaimanapun, perbezaan pengukuran antara hujung jari dan bahagian badan yang lain sering diperhatikan. Aliran darah di hujung jari jauh lebih tinggi daripada di tempat lain.

Bergantung pada penentukuran pengeluar, monitor glukosa darah mungkin menunjukkan bacaan darah keseluruhan atau bacaan yang setara dengan plasma.

Kepekatan glukosa plasma diukur di makmal. Di samping itu, untuk diagnosis diabetes, hanya nilai yang ditentukan di makmal yang dibenarkan, kerana lebih tepat. Walau bagaimanapun, pembacaan darah vena tidak dapat dibandingkan dengan bacaan yang setara dengan plasma yang diperoleh dari darah kapilari.

Arahan manual

Ramai orang bertanya: bagaimana menggunakan peranti ini? Meter, arahan penggunaan yang membantu menjalankan analisis dengan betul, menggunakan kaedah fotometrik untuk menentukan glisemia.

Manual:

 • Tanggalkan jalur ujian dari beg dan masukkan ke dalam instrumen;
 • Setelah membuka dan menghidupkan, tidak digalakkan untuk menukar tetapan;
 • Perlu mengambil darah dari jari;
 • Letakkan darah yang diterima dari jari di tempat yang ditunjukkan;
 • Selepas 5-10 saat, jawapannya akan dipaparkan di skrin peranti.

Jangka hayat adalah 50 tahun. Sekiranya kerosakan atau ketidaktepatan peranti (kesilapan teruk) berlaku, pengguna mesti menghubungi penjual. Negara pembuatan peranti: Switzerland.

Fungsi tambahan

Selain benar-benar mengukur glukosa darah, beberapa sensor moden mempunyai sejumlah fungsi khas. Terutama bagi penderita diabetes yang cacat penglihatan, ada juga perangkat dengan tampilan nilai atau alat ultra besar jangka pendek dengan paparan dalam warna peringatan dengan gula darah tinggi atau terlalu rendah. Terdapat juga peranti berkemampuan suara yang mengumumkan nilai yang diukur..

Banyak perangkat juga memiliki fungsi peringatan yang dapat disesuaikan, yang menunjukkan pengukuran tertunda melalui isyarat audio. Di samping itu, pada beberapa model ada perangkat yang memungkinkan Anda menggabungkan beberapa hasil pengukuran dan menampilkan nilai rata-rata.

Model Accu-Check baru menawarkan pelbagai kemungkinan untuk memproses dan menghubungkan nilai glikemia yang diukur dengan maklumat mengenai ubat-ubatan, serta dengan data pemakanan dan latihan peribadi. Ratusan nilai glisemik individu dapat disimpan, nilai purata dapat dihitung selama beberapa minggu, dan nilai maksimum atau minimum dapat ditentukan. Di samping itu, banyak alat ukur membolehkan pesakit memasukkan maklumat mengenai pemakanan, senaman atau kesejahteraan subjektif ("ketidakselesaan", "tekanan").

Pelbagai meter glukosa darah menyimpan data yang dapat dipindahkan melalui port USB atau inframerah ke komputer. Nilai yang didaftarkan dapat diperiksa oleh doktor anda atau di PC rumah anda. Sebagai tambahan kepada penghantaran langsung ini, di mana meter glukosa disambungkan terus ke komputer, nilai yang sesuai juga dapat dihantar ke portal dalam talian. Ini membolehkan doktor menghubungi pesakit dengan segera. Beberapa meter glukosa darah menghantar amaran automatik kepada pegawai perubatan sekiranya berlaku ketidakseimbangan metabolik..

Beberapa meter glukosa termasuk kalkulator bolus yang disebut. Kalkulator bolus mengira dos insulin berdasarkan nilai glukosa darah dan kepekaan insulin semasa. Beberapa peranti juga mungkin menganggap insulin aktif dalam pengiraan..

Keselamatan dan kebolehpercayaan peranti telah terbukti dalam kajian besar. Kualiti alat pengukur dari pengeluar yang berbeza sangat berbeza.

Petunjuk

Dalam rawatan T2DM dan T1DM, meter glukosa darah adalah alat diagnostik terpadu. Pengukuran dilakukan sendiri untuk pesakit diabetes yang bergantung kepada insulin dan juga pesakit diabetes bukan insulin, sebagai "elemen penting dalam rawatan diabetes." Pernyataan oleh Persatuan Diabetes Jerman dan persatuan lain menekankan bahawa pemantauan glukosa darah adalah penting bagi pesakit diabetes bukan insulin.

Kos pemantauan diri tahap glukosa pesakit diimbangi oleh insurans kesihatan Rusia. Amalan menetapkan berbeza-beza. Pesakit kencing manis dengan terapi insulin yang ditingkatkan dan keperluan untuk 5 pengukuran sehari memerlukan 150 jalur ujian sebulan, yang harganya sekitar 6,000 rubel.

Manfaat kesihatan meter glukosa adalah untuk sentiasa memantau dan mencegah komplikasi. Pesakit juga dapat menentukan kesan ubat-ubatan tertentu terhadap glikemia. Juga penting untuk menggunakan glukometer untuk mengukur tahap insulin sebelum makan. Begitu juga, anda boleh mengira jumlah karbohidrat. Glukometer terutamanya digunakan untuk mengawal diabetes jenis 2 dan jenis 1, yang dirawat dengan insulin, dan untuk diabetes kehamilan..

Ketepatan penganalisis

Hasil pengukuran palsu sering berlaku kerana pengendalian peranti yang tidak betul. Kadang kala sisa gula melekat di tempat pengumpulan darah.

Meter glukosa darah membentuk satu unit dengan jalur ujian untuk menentukan glisemia. Jalur ujian adalah biosensor dengan kekhususan substrat enzimatik. Isyarat kimia ditukar oleh jalur ujian menjadi isyarat lain, dari mana meter glukosa darah dapat membuat pengukuran elektrik. Pembilang boleh menguatkan isyarat elektrik..

Dengan menggunakan teknologi mikroprosesor bersepadu, peranti dapat mengubah isyarat menjadi nilai berangka. Untuk tujuan ini, alat ini memerlukan sampel darah pesakit, yang digunakan pada jalur ujian..

Sampel darah diambil dari hujung jari sisi. Setelah mengambil darah, diabetes berlaku pada jalur. Hanya beberapa saat berlalu sebelum nilai yang diukur ditampilkan. Tahap glukosa darah normal pada orang dewasa yang sihat adalah antara 55 dan 90 mg / dl. Dalam plasma darah, norma adalah dari 70 hingga 100 mg / dl.

Glukometer membolehkan anda tidak menyimpan buku harian diabetes, kerana fungsi ini berfungsi secara bebas. Dengan menggunakan perisian perubatan khas, data juga dapat dipindahkan ke komputer doktor..

Sebelum membeli meter glukosa darah, anda harus berjumpa dengan pakar yang berkelayakan. Penting untuk memilih alat dengan mengambil kira keperluan dan keinginan pesakit. Penting untuk memahami bahawa terdapat kemungkinan kesalahan (20%), sehingga hasilnya pada peranti yang berlainan dapat berubah secara signifikan. Banyak peranti moden yang lain dapat memberikan kesalahan pada 11% kes.

Nasihat! Dianjurkan untuk menunjukkan peranti setiap tahun kepada pakar dan melakukan pemeriksaan. Hasil ujian bergantung pada pengoperasian peranti yang betul. Meter harus berfungsi dengan baik semasa rawatan pesakit.

Glucometer Accu Chek Asset: peralatan, ciri dan kelebihan peranti

Bagi penghidap diabetes, anda perlu sentiasa memantau kesihatan mereka. Jika tidak, komplikasi diabetes yang tidak menyenangkan mungkin berlaku. Dengan penyakit ini, bahaya dapat timbul bukan hanya dari kelebihan glukosa dalam darah, tetapi juga kekurangannya.

Untuk dapat mengesan tahap gula, anda mesti sentiasa mempunyai peranti mudah alih khas di sebelah anda - glukometer. Dengan penggunaan dan ketepatan yang mudah, rawatan bebas dari penyakit di rumah akan bergantung.

Sebelum analisis ini, hanya beberapa pesakit yang dijalankan secara bebas. Hari ini, alat seperti itu boleh dibeli di mana-mana farmasi dengan harga yang berpatutan. Di antara banyak peranti, meter Accu Chek Active dari pengeluar Jerman sangat terkenal. Baru-baru ini, versi yang diubah suai dari peranti ini dibuat dan sudah mula dijual..

Mari lihat dengan lebih terperinci..

Glukometer dan ciri-cirinya

Produk Roche syarikat Jerman ini mempunyai banyak ulasan positif. Ia mempunyai banyak kelebihan yang jauh melebihi keburukan. Model ini disesuaikan untuk penggunaan yang kerap, serta untuk penentuan glukosa yang cepat. Untuk sesi tersebut, pesakit menghabiskan sekitar 5 saat.

Darah untuk pengambilan sampel boleh diambil bukan hanya dari jari, tetapi dari telapak tangan dan kaki. Darah diberikan pada jalur yang sudah tertanam di dalam alat, atau sebelum meletakkannya di dalamnya. Memandangkan hanya setetes darah yang diperlukan untuk analisis, menjadi jelas bahawa meter adalah alat berketepatan tinggi.

Setelah prosedur Accu Chek Asset selesai, ia mati secara bebas setelah dua minit.

Perlu diperhatikan juga bahawa semua bahan yang diperlukan, seperti komponen komponen peranti, jalur, wayar penyambung, dengan mana data dihantar ke PC, mempunyai kos yang rendah dan cukup berpatutan untuk pengguna.

Gabungan peranti mudah alih dengan komputer adalah kelebihan penting. Dengan bantuan peranti tambahan, semua data dapat dipindahkan ke komputer. Accu Chek mencatatkan 350 suntikan terakhir, jadi anda dapat menganalisis tahap gula anda dalam beberapa minggu dan bahkan sebulan.

Faedah menggunakan

Glukometer Accu Chek Asset dianggap sebagai alat berkualiti tinggi, berkat pesakit yang dapat mengetahui kandungan glukosa yang tepat pada bila-bila masa:

 • Peranti dengan parameter padat beratnya hanya 50 gram. Ia ringkas dan senang digunakan..
 • Ia berfungsi sebagai peringatan masa prosedur selepas makan. Sekiranya anda perlu mengetahui nilai purata ujian untuk beberapa hari atau bulan (hingga bulan), maka peranti akan mengira.
 • Meter dilengkapi dengan suis automatik. Sebaik sahaja jalur ujian dimasukkan ke dalam peranti, ia akan segera berlaku. Selepas ujian, peranti dimatikan untuk
 • Sekiranya jangka hayat jalur yang ada di dalam peranti telah habis, ia memberi isyarat amaran mengenai ketidaksesuaiannya.
 • Anda boleh mengambil darah untuk menentukan glukosa di dalamnya bukan hanya dari jari di tangan anda. Arahan juga menunjukkan bahagian tubuh yang lain yang boleh digunakan untuk pengambilan darah..
 • Ia dapat dilihat sebagai tambahan Accu-Chek Active, kerana ketepatan dan kemudahan penggunaannya yang tinggi. Juga, ia mempunyai reka bentuk yang asli. Juga penting bahawa jalur ujian tidak mahal..

Peralatan

Semasa membeli peranti, anda mendapat satu set lengkap:

 • meter glukosa Accu Chek Asset;
 • elemen pengecasan CR2032;
 • peranti tusukan;
 • 10 lancet dan 10 jalur ujian;
 • beg untuk membawa peranti;
 • arahan terperinci;
 • Cadangan penggunaan pen jarum suntik;
 • kad jaminan.

Glucometer Accu Chek Performa: cara memilih peranti

Sistem ini memantau fungsi yang betul semasa pengambilan sampel darah. Ini memungkinkan untuk memperoleh hasil yang lebih tepat semasa prosedur apa pun. Peranti yang mempunyai ciri khas disarankan untuk digunakan oleh pesakit diabetes di rumah..

Glukometer Accu Chek Performa dapat menganalisis dengan dua tetes darah yang digunakan pada jalur ujian. Ini memungkinkan untuk memperoleh data analisis yang lebih tepat. Sekiranya ini perlu, peranti itu sendiri memberitahu pesakit diabetes.

Sistem ini mempunyai fungsi "alarm", yang mana anda dapat menetapkan empat fasa waktu, yang dengan bantuan isyarat akan memberitahu anda mengenai prosedur selanjutnya. Sistem ini juga dilengkapi dengan unit Accu-Chek Multikliks khas untuk menerima darah.

Kelebihannya adalah bahawa ia sendiri di dunia dilengkapi dengan lancet di drum. Ini membolehkan anda dengan mudah dan tanpa rasa sakit untuk mendapatkan setetes darah. Berkat pemasangan yang betul dan lancet cepat, tusukannya mudah dan tepat.

Mana-mana meter dari garisan Accu Chek mempunyai ciri terbaik. Kesemuanya dilengkapi dengan paparan yang indah, yang menggambarkan hasil dari jarak dekat. Paparan juga menunjukkan masa dan tarikh. Namun, masing-masing berbeza kerana dapat memiliki fungsi tambahan, harga dan penampilan yang berbeza. Mari kita pertimbangkan beberapa model dari siri ini..

Accu-Chek Mobile

Ini adalah alat yang inovatif untuk orang-orang gula yang berfungsi tanpa jalur ujian. Oleh kerana sifatnya yang unik, sistem ini mempunyai permintaan yang cukup tinggi. Menurut pengeluar, peranti ini adalah satu-satunya yang mempunyai fungsi sedemikian..

Peranti ini mempunyai sistem penyatuan yang mudah di mana glukometer, kaset ujian, dan juga alat suntikan disambungkan. Laporan yang dihantar untuk dipindahkan ke PC tidak perlu anda jalankan sendiri. Fakta positif lain yang perlu diperhatikan adalah kurangnya keperluan pengekodan.

Perlu diingat bahawa kerana parameter kecil, Accu-Chek Mobile mungkin tidak sesuai untuk semua orang yang lebih tua. Walau bagaimanapun, tepatnya dimensi peranti yang paling disukai pesakit kencing manis di sepanjang jalan. Tidak digalakkan menggunakannya untuk kanak-kanak di bawah 12 tahun. Glukometer telah menjadikan dirinya sebagai alat yang boleh dipercayai dan mudah dikendalikan. Di samping itu, ia mempunyai kos yang rendah..

Accu-Chek Aktif

Kos peranti ini dari keseluruhan siri sangat dapat diterima oleh kebanyakan pengguna. Walaupun harga berpatutan, peranti ini mempunyai semua fungsi asas yang diperlukan untuk sentiasa memantau tahap glukosa dalam darah. Walau bagaimanapun, seperti inovasi tambahan seperti jam penggera, buku harian peranti tidak ada.

Tetapi jenis model lain dapat mengukur kehadiran gula dalam darah dengan ketepatan tertentu. Dia memberi isyarat apabila tarikh luput jalur berakhir. Semasa mengambil darah, meter mengawal isipadu sehingga data analisisnya betul.

Accu-Chek Performa Nano

Model ini dianggap yang terbaik di antara alat serupa yang dirancang untuk mengawal glukosa pada pesakit diabetes. Ia memberikan data yang tepat, sangat padat dan cantik. Accu-Chek Performa Nano dapat menyimpan 500 hasil dengan tarikh.

Dalam peranti ini, pengekodan adalah automatik. Pengukuran dilakukan dalam jumlah 0,6 - 33,3 mmol / l.

Untuk menyegerakkan hasil dengan peranti luaran, meter mempunyai port inframerah.

Accu-Chek Performa

Peranti ini menggunakan elektrod berlapis emas, yang secara signifikan meningkatkan ketepatan hasil analisis. Meteran Accu-Chek Perform juga merangkumi fungsi penggera. Dia akan selalu mengingatkan pesakit tentang prosedur pengambilan darah seterusnya..

Accu-Chek Go

Model ini adalah pendahulu glukometer Accu chek performa. Pada masa ini, Accu-Chek Go tidak lagi dalam pengeluaran. Oleh itu, ia boleh dibeli dengan harga yang lebih rendah..

Accu-Chek Aviva

Model glukometer ini telah lama dianggap sebagai pembantu yang boleh dipercayai bagi banyak pesakit diabetes. Peranti ini mempunyai parameter kecil, sementara dilengkapi dengan sejumlah besar fungsi yang diperlukan. Untuk kajian glukosa untuk alat ini, hanya sedikit darah (0.6 μl) yang mencukupi.

Prosedur Accu-Chek Aviva tidak menyakitkan, berkat alat suntikan Accu-Chek Multiklik yang ada. Ia dilengkapi dengan pemegang khas dengan mana anda dapat mengatur kedalaman penembusan lancet yang diinginkan.

Cara memilih glukometer Accu-Chek

Soalan ini tidak dapat dijawab dengan tegas. Hakikatnya adalah bahawa setiap orang adalah individu dan mempunyai keperluan dan citarasa sendiri. Berdasarkan tinjauan, meter glukosa garis Accu Chek telah membuktikan diri mereka dengan baik. Mereka memberikan hasilnya dalam masa 5 saat, sementara kesalahan mereka cukup rendah.

Oleh itu, peranti Accu-Chek Active mengambil tempat ketiga dalam senarai glukometer terbaik untuk penentuan glukosa. Selain itu, dua lagi model dari siri ini memasuki sepuluh peranti terbaik - ini adalah Accu-Chek Mobile (tempat ke-5) dan Accu-Chek Performa (tempat ke-6).

Accu Chek Performa Nano: arahan penggunaan

Dengan pembantu pintar ini, lebih mudah bagi pesakit untuk memantau ubat. Dalam masa 5 saat, pesakit akan mendapat hasil yang tepat. Accu Chek Performa Nano sangat sesuai untuk pesakit kumpulan 1 dan 2.

Dia mempunyai banyak sifat positif yang patut diberi perhatian..

Cara menyegerakkan meter dengan PC

Peranti ini mempunyai ciri penting seperti kemampuan untuk menyegerakkan dengan komputer. Berkat fungsi ini, di masa depan adalah mungkin untuk melakukan analisis terperinci mengenai semua hasil yang diperoleh. Untuk menyegerakkan dua peranti, kabel khas disertakan dalam kit. Ia boleh menjadi wayar USB. Kami memasukkan satu palam ke penyambung yang terletak di meter, palam kedua dimasukkan ke port yang terletak di PC.

Arahan penggunaan meter

Agar peranti berfungsi, anda harus memasukkan jalur ujian di dalamnya. Kod berangka pertama kali muncul di layar, dan kemudian ikon yang menggambarkan setetes darah. Ini bermaksud bahawa pesakit boleh memulakan prosedur.

Tusukan dilakukan menggunakan pen khas di jari tengah. Setetes darah hendaklah disapu pada hujung jalur dengan warna kuning. Apabila jalur ujian menyerap darah sepenuhnya, alat itu memulakan pemeriksaan. Selepas 5 saat, hasil analisis muncul di paparan..

Apa yang perlu dilakukan agar meter berfungsi dengan betul

Accu Chek Performa Nano memerlukan data yang tepat. Dalam kes ini, ia mesti diperiksa..

Ia dilakukan dengan menggunakan penyelesaian khas, yang boleh dibeli secara berasingan atau bersama-sama dengan jalur ujian. Komposisi larutan merangkumi glukosa tulen, yang diambil sebagai petunjuk 100% pengiraan data. Daripadanya pengiraan lebih lanjut akan dilakukan..

Memeriksa meter dilakukan dalam kes seperti:

 • setelah menggunakan semua helai adunan;
 • selepas membersihkan peranti;
 • jika peranti menghasilkan hasil yang jelas tidak betul.

Kemungkinan kesalahan dan masalah dengan meter

Tidak banyak kesalahan semasa menggunakan alat untuk menentukan gula darah, tetapi harus diketahui sehingga tidak ada masalah.

Oleh itu, sebarang kesalahan ditunjukkan pada monitor peranti:

 • E5 dengan matahari. Peranti terkena cahaya matahari. Anda perlu melangkah ke tempat teduh dan ulangi prosedur.
 • E5. Ia terkena medan elektromagnetik, jadi lebih baik menjauh dari tempat ini.
 • E1. Jalur tidak dimasukkan dengan betul. Ulangi proses pengecasan ujian sekali lagi.
 • EEE. Meter mempunyai beberapa kerosakan. Ia mesti dibawa ke kedai dengan kad jaminan dan cek.

Jalur ujian, lancet untuk Accu Chek Asset

Semua alat tambahan untuk operasi glukometer (jalur, lancet) dibeli secara berasingan. Setelah mempelajari arahannya, anda akan mengetahui peraturan penggunaannya. Kebetulan plat kod yang dimasukkan ke dalam peranti tidak bertepatan dengan kod yang terpaku pada kotak dari jalur.

Dalam kes ini, anda tidak boleh mengambil darah, kerana ujiannya tidak betul. Anda perlu membawa alat ke farmasi dan membincangkan masalah..

Ralat

Semua petunjuk yang dilakukan di rumah dianggap betul jika turun naik dalam julat ± 20% analisis makmal yang paling tepat. Kesalahan alat sedemikian dibenarkan dan tidak menjejaskan prosedur rawatan..

Arahan penggunaan glukometer Accu Chek Active (Accu Chek Active)

Perjalanan diabetes mellitus secara langsung bergantung pada tahap glukosa dalam darah. Kelebihan atau kekurangannya berbahaya bagi orang yang menderita penyakit ini, kerana boleh menyebabkan pelbagai komplikasi, termasuk timbulnya koma.

Untuk mengawal glikemia, dan juga untuk memilih taktik rawatan lebih lanjut, pesakit perlu membeli alat perubatan khas - glukometer.

Model yang popular untuk penghidap diabetes adalah alat Accu Chek Asset..

Ciri dan kelebihan meter

Peranti ini senang digunakan untuk kawalan glisemik setiap hari..

 • kira-kira 2 μl darah diperlukan untuk mengukur glukosa (kira-kira 1 tetes). Peranti memberitahu mengenai jumlah bahan yang dikaji tidak mencukupi dengan isyarat bunyi khas, yang bermaksud perlunya pengukuran berulang setelah mengganti jalur ujian;
 • peranti ini membolehkan anda mengukur tahap glukosa, yang boleh berada dalam lingkungan 0,6-33,3 mmol / l;
 • dalam bungkusan dengan jalur untuk meter terdapat plat kod khas, yang mempunyai nombor tiga digit yang sama ditunjukkan pada label kotak. Pengukuran nilai gula pada peranti tidak mungkin dilakukan sekiranya pengekodan nombor tidak sesuai. Model yang diperbaiki tidak lagi memerlukan pengekodan, jadi ketika membeli jalur ujian, cip pengaktifan dalam bungkusan dapat dilupuskan dengan selamat;
 • peranti dihidupkan secara automatik setelah memasang jalur, dengan syarat bahawa plat kod dari bungkusan baru sudah dimasukkan ke dalam meter;
 • meter dilengkapi dengan paparan kristal cecair yang mempunyai 96 segmen;
 • selepas setiap pengukuran, anda dapat menambahkan catatan pada hasil mengenai keadaan yang mempengaruhi nilai glukosa menggunakan fungsi khas. Untuk melakukan ini, pilih tanda yang sesuai di menu peranti, misalnya, sebelum / selepas makan atau menunjukkan kes khas (aktiviti fizikal, makanan ringan tidak berjadual);
 • keadaan penyimpanan suhu tanpa bateri adalah dari -25 hingga + 70 ° C, dan dengan bateri dari -20 hingga + 50 ° C;
 • tahap kelembapan yang dibenarkan semasa operasi peranti tidak boleh melebihi 85%;
 • pengukuran tidak boleh dilakukan di tempat yang melebihi 4000 meter dari aras laut.
 • memori terpasang peranti ini mampu menyimpan sehingga 500 ukuran, yang dapat disusun untuk mendapatkan nilai glukosa rata-rata selama seminggu, 14 hari, sebulan dan seperempat;
 • data yang diperoleh hasil kajian glisemik dapat dipindahkan ke komputer peribadi menggunakan port USB khas. Pada model GC yang lebih lama, hanya port inframerah yang dipasang untuk tujuan ini, tidak ada penyambung USB;
 • hasil kajian selepas analisis dapat dilihat pada skrin peranti selepas 5 saat;
 • untuk melakukan pengukuran, anda tidak perlu menekan butang pada peranti;
 • model peranti baru tidak memerlukan pengekodan;
 • skrin dilengkapi dengan lampu latar khas, yang memungkinkan untuk menggunakan peranti ini dengan selesa walaupun kepada orang dengan ketajaman penglihatan yang berkurang;
 • penunjuk bateri dipaparkan di skrin, yang membolehkan tidak melewatkan masa penggantiannya;
 • meter dimatikan secara automatik selepas 30 saat jika dalam mod siap sedia;
 • alat ini senang dibawa ke dalam beg kerana beratnya ringan (kira-kira 50 g);

Peranti ini cukup mudah digunakan, oleh itu ia berjaya digunakan oleh pesakit dewasa dan kanak-kanak.

Pakej Instrumen

Komponen berikut termasuk dalam pakej peranti:

 1. Meter dengan satu bateri itu sendiri.
 2. Peranti Accu Check Chek Softclix digunakan untuk menusuk jari dan mendapatkan darah.
 3. 10 lancet.
 4. 10 jalur ujian.
 5. Sarung diperlukan untuk mengangkut peranti.
 6. wayar USB.
 7. Kad jaminan.
 8. Manual operasi untuk meter dan peranti untuk mencucuk jari dalam bahasa Rusia.

Dengan kupon yang diisi oleh penjual, tempoh jaminan selama 50 tahun akan ditetapkan.

Arahan penggunaan

Proses mengukur gula darah mengambil beberapa peringkat:

 • persediaan belajar;
 • menerima darah;
 • pengukuran gula.

Peraturan untuk mempersiapkan kajian ini:

 1. Basuh tangan dengan sabun.
 2. Jari harus diregangkan terlebih dahulu, membuat pergerakan urut.
 3. Sediakan jalur pengukur terlebih dahulu untuk meter. Sekiranya peranti memerlukan pengekodan, anda perlu memeriksa korespondensi kod pada cip pengaktifan dengan nombor pada pembungkusan jalur.
 4. Pasang lancet di peranti Accu Chek Softclix dengan melepaskan penutup pelindung.
 5. Tetapkan kedalaman tusukan yang sesuai ke Softclix. Cukup untuk kanak-kanak menatal pengatur dengan 1 langkah, dan orang dewasa biasanya memerlukan kedalaman 3 unit.

Peraturan untuk mendapatkan darah:

 1. Jari di tangan dari mana darah akan diambil harus dirawat dengan kapas yang dicelupkan ke dalam alkohol.
 2. Pasang Accu Check Softclix ke jari atau cuping telinga anda dan tekan butang pencetus.
 3. Anda perlu sedikit menekan kawasan berhampiran tusukan untuk mendapatkan darah yang mencukupi.

Peraturan untuk analisis:

 1. Letakkan jalur ujian yang disediakan di dalam meter.
 2. Sentuh jari / cuping telinga anda dengan setetes darah di padang hijau di jalur dan tunggu hasilnya. Sekiranya tidak cukup darah, pemberitahuan suara yang sesuai akan didengar..
 3. Ingat nilai penunjuk glukosa yang muncul di paparan.
 4. Sekiranya dikehendaki, anda boleh menandakan penunjuk yang diperoleh.

Perlu diingat bahawa jalur pengukuran yang sudah habis tidak sesuai untuk analisis, kerana dapat memberikan hasil yang salah..

Penyegerakan dan aksesori PC

Peranti ini mempunyai penyambung USB, yang dihubungkan dengan kabel dengan palam Mikro-B. Hujung kabel yang lain mesti disambungkan ke komputer peribadi. Untuk menyegerakkan data, anda memerlukan perisian khas dan peranti pengkomputeran, yang dapat diperoleh dengan menghubungi Pusat Maklumat yang sesuai.

1. Paparan 2. Butang 3. Penutup sensor optik 4. Sensor optik 5. Panduan untuk jalur ujian 6. Selak penutup bateri 7. Port USB 8. Plat kod 9. Peti bateri 10. Plat data teknikal 11. Tiub untuk jalur ujian 12. Jalur ujian 13. Penyelesaian kawalan 14. Plat kod 15. Bateri

Meter menghendaki anda sentiasa membeli bekalan seperti jalur ujian dan lancet.

Harga untuk helai dan lancet pembungkusan:

 • dalam pembungkusan helai boleh menjadi 50 atau 100 keping. Kosnya berbeza dari 950 hingga 1700 rubel, bergantung pada kuantiti mereka di dalam kotak;
 • lancet boleh didapati dalam jumlah 25 atau 200 keping. Kos mereka adalah dari 150 hingga 400 rubel setiap pakej.

Kesalahan dan masalah yang mungkin berlaku

Agar glukometer berfungsi dengan betul, ia mesti diperiksa menggunakan larutan kawalan, iaitu glukosa tulen. Ia boleh dibeli secara berasingan di mana-mana kedai peralatan perubatan..

Periksa meter dalam situasi berikut:

 • penggunaan pembungkusan jalur ujian baru;
 • selepas membersihkan peranti;
 • sekiranya berlaku gangguan pembacaan pada peranti.

Untuk memeriksa meter, jangan gunakan darah ke jalur ujian, tetapi larutan kawalan dengan kadar glukosa rendah atau tinggi. Setelah memaparkan hasil pengukuran, ia mesti dibandingkan dengan petunjuk asli yang ditunjukkan pada tiub dari jalur.

Semasa bekerja dengan peranti, kesalahan berikut mungkin berlaku:

 • E5 (dengan lambang matahari). Dalam kes ini, memadamkan paparan dari cahaya matahari. Sekiranya tidak ada lambang seperti itu, maka alat ini akan mengalami peningkatan kesan elektromagnetik;
 • E1. Kesalahan muncul apabila jalur tidak dipasang dengan betul;
 • E2. Mesej ini muncul apabila glukosa rendah (di bawah 0.6 mmol / L);
 • H1 - hasil pengukuran lebih tinggi daripada 33 mmol / l;
 • ITU. Ralat menunjukkan kerosakan meter.

Kesalahan ini paling kerap berlaku pada pesakit. Sekiranya anda menghadapi masalah lain, baca arahan untuk peranti..

Maklum Balas Pengguna

Dari tinjauan pesakit, dapat disimpulkan bahawa peranti Accu Chek Mobile cukup mudah dan senang digunakan, tetapi ada yang memperhatikan teknik menyinkronkan dengan PC yang tidak difahami, kerana program yang diperlukan tidak termasuk dalam pakej dan anda perlu mencarinya di Internet..

Saya telah menggunakan peranti ini lebih dari setahun. Berbanding dengan peranti sebelumnya, meter ini selalu memberi saya nilai glukosa yang betul. Saya secara khusus memeriksa beberapa kali petunjuk saya pada peranti dengan hasil analisis di klinik. Anak perempuan saya menolong saya membuat peringatan untuk mengambil pengukuran, jadi sekarang saya tidak lupa mengawal gula tepat pada masanya. Sangat senang menggunakan fungsi seperti itu.

Saya membeli Accu Chek Asset atas cadangan doktor. Saya segera merasa kecewa sebaik sahaja saya memutuskan untuk memindahkan data ke komputer. Saya terpaksa meluangkan masa untuk mencari dan kemudian memasang program yang diperlukan untuk penyegerakan. Sangat tidak selesa. Tidak ada komen mengenai fungsi peranti lain: ia memberikan hasilnya dengan cepat dan tanpa banyak kesalahan.

Bahan video dengan gambaran keseluruhan terperinci mengenai meter dan peraturan penggunaannya:

Kit Accu Chek Asset sangat popular, sehingga boleh dibeli di hampir semua farmasi (dalam talian atau runcit), serta di kedai khas yang menjual alat perubatan.

Glucometer "Accu-Chek Active" (Accu-Chek Active)

Glucometer Accu-Chek Aset

Meter glukosa darah yang paling popular di dunia *. Sekarang tanpa pengekodan.

Glucometer Accu-Chek Asset adalah penjual terbaik di dunia ** di pasaran alat pemantauan diri.

Lebih daripada 20 juta pengguna di lebih dari 100 negara telah memilih sistem Accu-Chek Asset. *

Tiga langkah mudah untuk melakukan pengukuran:

• Tidak memerlukan pengekodan

• Jalur ujian yang besar dan selesa

Reg. rentak No. FSZ 2007/00817

Pengeluar: "Roche Diabetes Kea GmbH", Jerman

* Berdasarkan hasil penjualan sejak tahun 2003 di antara barisan Accu-Chek.

** Di barisan Accu-Chek

Maklumat terperinci di laman web www.accu-chek.ru

Glucometer Accu-Chek Aset

Meter glukosa darah yang paling popular di dunia *. Sekarang tanpa pengekodan.

Glucometer Accu-Chek Asset adalah penjual terbaik di dunia ** di pasaran alat pemantauan diri.

Lebih daripada 20 juta pengguna di lebih dari 100 negara telah memilih sistem Accu-Chek Asset. *

Tiga langkah mudah untuk melakukan pengukuran:

• Tidak memerlukan pengekodan

• Jalur ujian yang besar dan selesa

Reg. rentak No. FSZ 2007/00817

Pengeluar: "Roche Diabetes Kea GmbH", Jerman

* Berdasarkan hasil penjualan sejak tahun 2003 di antara barisan Accu-Chek.

** Di barisan Accu-Chek

Maklumat terperinci di laman web www.accu-chek.ru

• Meter Aktif Accu-Chek dengan bateri

• 10 jalur ujian Accu-Chek Asset + 50 jalur ujian

• Peranti menindik kulit Accu-Chek Softclix

• 10 lancet Accu-Chek Softclix + 200 lancet

• Isipadu darah: 1-2 μl

• Ingatan: 500 hasil

• Hasil purata selama 7, 14, 30 dan 90 hari

Glucometer Accu Chek Aktif

Pada akhir abad yang lalu, berlaku peristiwa penting dalam bidang perubatan. Hasil daripada penggabungan dua syarikat Eropah yang terkenal, Roche Diagnostics terbentuk. Ia berfungsi dengan berkesan di pasaran produk perubatan Rusia.

Glucometer Accu Check Asset adalah model syarikat yang sempurna. Garis accu chek instrumen Jerman merangkumi beberapa model yang berbeza dari segi penampilan, harga, dan ciri tambahan. Apa kelebihan pilihan "aset" peranti? Mengapa pesakit diabetes perlu memilihnya?

Kelebihan glukometer jenama "aset"

Salah satu perkara pertama yang harus dilakukan pada setiap hari yang mesti dilakukan oleh semua jenis diabetes adalah mengukur tahap glukosa dalam darah secara bebas. Maksud "gula puasa" penting untuk diketahui untuk menyesuaikan kaedah terapi (dos ubat, diet, aktiviti fizikal) pada siang hari. Biasanya, nilai glukosa hingga 5.6 mmol / L dipertimbangkan untuk orang yang sihat..

Pesakit diabetes mesti berusaha untuk mendapatkan nilai normal. Dengan jangka masa penyakit endokrinologi pankreas lebih dari 15–20 tahun, patologi bersamaan (hipertensi, jantung, kegagalan buah pinggang), penunjuk mungkin meningkat.

Pada siang hari, bilangan glukometri tidak boleh melebihi 7.0-8.0 mmol / L. Adalah dianggap tidak betul untuk mengukur glukosa darah segera setelah makan, dalam 1,5-2,0 jam setelahnya. Semasa memilih peranti untuk penggunaan yang kerap dan kerap, anda harus mempertimbangkan ciri-ciri peribadi model.

Dalam penampilan, jenis meter glukosa model "aset" dibezakan dengan reka bentuk dan kekompakan yang bergaya. Ia lebih kecil daripada separuh tapak tangan orang dewasa. Alat ini dapat dibawa ke dalam saku, tas tangan, sehingga perangkat selalu "di tangan". Beratnya hampir 50 g, mempunyai parameter 19.1x46.8x97.8 mm. Salah satu syarat glukometri: untuk mendapatkan hasil yang tepat, perlu mengekstrak darah dengan betul.

Untuk mengambil biomaterial, anda boleh menggunakan bukan saja falang atas jari tengah dan telunjuk, tetapi juga "bantalan" di telapak tangan, bahu, kaki bawah, dan paha. Pakar dan pengguna model "aset" mencatat ketepatan tinggi hasil yang diperoleh, dibandingkan dengan analisis makmal.

Memori peribadi peranti dengan jumlah 500 kajian. Glukometer dapat memberikan nilai purata aritmetik, berdasarkan ujian darah untuk jangka masa yang berbeza: 7, 14, 30 dan 90 hari. Dalam praktiknya, jika pesakit secara kerap dan kerap mengukur darah secara bebas, maka memperoleh nilai purata lebih dari 2 bulan menggantikan analisis makmal yang kompleks dengan hemoglobin glikasi.

Produk Jerman dibeli di farmasi atau di kedai peralatan perubatan khusus. Semasa membelinya, kupon diisi, yang memberikan jaminan untuk pembaikan atau penggantian peranti selama 5 tahun, sekiranya berlaku kerosakan, kerosakan.

Harga model "aset" jauh lebih rendah daripada yang lain, dalam baris ini, kira-kira 700 rubel. Jalur untuk glukometer aktif chek ketepatan dalam jumlah 100 keping mempunyai kos dalam 1 ribu rubel.

Eksklusiviti Jalur Uji

Huraian langkah-langkah dalam analisis bermula dengan fakta bahawa perlu untuk membuka pembungkusan dengan jalur. Selepas ditutup - anda tidak boleh membiarkannya terbuka. Model aset dicirikan oleh penggunaan jalur ujian sehingga akhir sepanjang hayat berguna yang ditunjukkan pada kotak. Biasanya, petunjuk lain hanya sesuai sehingga 90 hari selepas dibuka. Ini dijelaskan oleh fakta bahawa bahan-bahan yang tersimpan di intinya sangat tahan terhadap pengaruh persekitaran.

Kod untuk setiap kumpulan jalur ujian yang baru mudah ditetapkan. Plat kod dimasukkan ke dalam slot khas dalam selongsong plastik peranti. Ia tersedia dalam pembungkusan bersama dengan jalur; penampilannya berbeza dari yang utama. Semasa menggunakan salah satu daripadanya, peranti membaca kod secara automatik.

Untuk menentukan kandungan glukosa dalam darah, sebahagian kecil bahan biologi diperlukan - 2 μl. Zon penunjuk (kotak oren) disusun mengikut prinsip kapilari. Oleh kerana itu, darah disapu ke mana-mana bahagiannya, ia boleh berada di sebelah. Isyarat bunyi menunjukkan bahawa pengukuran telah dimulakan. Peranti ini juga akan memberikan hasil yang boleh dipercayai jika anda pertama kali meletakkan objek ujian di petak oren ujian, kemudian masukkan ke dalam slot.

Jalurnya kuat, tetapi fleksibel, perlu memindahkannya ke slot sehingga terkunci, dengan sedikit usaha. Terdapat ujian yang menentukan glukosa plasma. Mereka ditandakan pada bungkusan dengan bulatan kuning..

Keunikan model "aset" terletak pada kenyataan bahawa petunjuk ujian dapat digunakan tanpa glukometer. Perbandingan warna zon yang ditunjukkan dengan skala pada alas akan memungkinkan untuk menghasilkan hasil yang hampir. Mencuba kaedah ini disarankan hanya dalam kes kecemasan. Selalunya, seorang diabetes mesti mengetahui glukosa darah yang tepat.

Aspek teknikal menggunakan peranti

Arahan ringkas untuk penggunaan peranti diberikan dalam bahasa Rusia. Kit ini termasuk lancet - alat pegas yang menyerupai bentuk penanda yang dipendekkan, berfungsi untuk menusuk kulit. Peranti menggunakan kaedah pengukuran fotometrik.

Untuk analisis, darah kapilari diperlukan. Lancet mempunyai 11 pilihan mogok, satu lebih lemah daripada yang lain. Bagi orang dewasa, biasanya ditetapkan pada kedudukan 7 atau 8.

Di bahagian luar peranti adalah:

 • Di bahagian atas terdapat skrin kristal cair.
 • Di bahagian bawah terdapat lubang untuk memasukkan jalur ujian.
 • Di bawah paparan - dua kekunci "M" dan "S".

Kabel khas membolehkan anda menyambungkan meter ke komputer peribadi. Dengan itu, anda boleh memindahkan hasil analisis ke folder di desktop anda. Dengan menghantar maklumat kepada ahli endokrinologi, berunding mengenai kelainan, dapatkan cadangan. Sebagai peraturan, mereka berkaitan dengan pembetulan terapi dengan agen hipoglikemik dan diet rendah karbohidrat..

Munculnya "titisan darah" yang berkedip di layar menunjukkan bahawa perlu menggunakan biomaterial ke kawasan penunjuk. Dengan bateri terpasang di dalamnya, peranti akan menahan perbezaan suhu yang besar: dari -25 hingga +70 darjah Celsius.

Julat kerja adalah 8.0-42 darjah di atas sifar, dengan kadar kelembapan tidak melebihi 85%. Pesakit diabetes tidak dilarang melakukan sukan, pelancongan, dengan mengambil langkah berjaga-jaga. Penting untuk diingat bahawa peranti berfungsi dengan baik pada ketinggian hingga 4 ribu meter di atas permukaan laut. Cas bateri biasanya cukup untuk 1 ribu ujian..

Dengan menggunakan butang "S", anda boleh melakukan pelbagai operasi:

 • tetapkan masa dan tarikh;
 • tentukan format penampilan nombor di skrin;
 • aktifkan (blok) isyarat bunyi;
 • lihat hasil sebelumnya.

Kekunci "M" membolehkan anda beralih ke mod "buku harian elektronik paging".

Sekiranya jalur ditarik keluar untuk memberikan setetes darah ke kawasannya, maka pengukuran akan diteruskan 2 kali lebih lama - 10 saat. Simbol jam pasir muncul di skrin pada masa ini. Hasilnya disertakan dengan catatan masa dan tarikh ujian darah untuk glukosa.

Meter glukosa darah adalah alat pelbagai fungsi. Untuk kemudahan, analisis dapat disertakan dengan komentar lisan ("ketika perut kosong", "setelah latihan fizikal", "pada waktu malam"). Peranti dihidupkan secara automatik setelah jalur ujian dimasukkan ke dalam slot pada kotak plastik. Ia mati secara bebas selepas 30-90 saat, bergantung pada mod operasi. Pengguna tidak perlu mengklik butang untuk ini.

Adakah bernilai membeli meter glukosa darah Accu Chek Asset?

Memeriksa jumlah gula dalam darah adalah bahagian penting dari prosedur harian untuk diagnosis diabetes. Anda boleh memantau di rumah menggunakan meter aset cek Accu.

Untuk ujian, terutamanya darah diambil dari jari. Ini adalah pilihan yang paling sesuai untuk menggunakan biomaterial pada jalur ujian. Tempat alternatif untuk pengambilan sampel darah adalah lengan bawah, paha.

ciri umum

Semasa mengembangkan peranti ini, semua kebaikan dan keburukan model masa lalu diambil kira. Waktu untuk memaparkan hasil di layar meter dikurangkan. Peranti sudah hampir automatik (tambahan menekan butang ketika menggunakannya tidak diperlukan).

Di antara ciri prestasi Accu Check Active, anda dapat menentukan:

 1. Masa untuk menentukan hasilnya adalah 5 saat;
 2. Isipadu biomaterial untuk hasil yang betul ialah -1.2 μl;
 3. Pelbagai bacaan glukosa (0.5 -33.3 mmol / L);
 4. Prosedur pengukuran - fotometrik reflektif;
 5. Kapasiti memori dapat menyimpan kira-kira 350 analisis, serta kemampuan untuk mengenal pasti bacaan rata-rata untuk tempoh tersebut (minggu, 14 dan 30 hari);
 6. Perlu diingat bahawa penentukuran darah keseluruhan;
 7. Pengekodan - automatik;
 8. Ia dikuasakan oleh bateri litium;
 9. Berat - 50g.

Apa yang termasuk dalam kit:

 1. Meter glukosa darah;
 2. Pena untuk menusuk kulit;
 3. Jalur ujian (10 keping);
 4. Lancet (Jarum) (10 keping);
 5. Bekalan kuasa, manual pengguna, kes.

Sekiranya jalur ujian untuk meter sudah habis, anda boleh membelinya di mana-mana farmasi. Hayat peranti adalah 50 tahun..

Ciri-ciri meter

Sifat utama peranti ini adalah:

 1. Keperluan untuk sedikit biomaterial.
 2. Sekiranya terdapat kekurangan bahan, meter akan memberitahu anda dengan cara suara tertentu (perlu mengulangi prosedur dengan komponen baru).
 3. Jalur kod khas disertakan dengan jalur ujian, yang jumlahnya sesuai dengan nombor pada tiub habis. Sekiranya pengekodan tidak sepadan, pengukuran tidak mungkin dilakukan (pada peranti yang lebih moden, prosedur seperti itu tidak disediakan, kerana cip dipasang dalam jalur).
 4. Kemasukan bebas setelah memperkenalkan jalur ujian ke dalam peranti.
 5. Kemungkinan membuat catatan yang boleh mempengaruhi hasilnya (beban sukan, makanan ringan).

Dianjurkan untuk melindungi bahan habis pakai dari sinar matahari langsung, pada suhu tidak lebih dari 30 darjah dan kelembapan total hingga 85%.

Ini adalah alat pengukur yang inovatif untuk mengesan tahap gula pada pesakit diabetes. Ciri utamanya adalah pelabelan khas penganalisis..

Membolehkan anda melakukan pengukuran dengan mengambil kira pelbagai keadaan yang dapat ditentukan dalam peranti (misalnya, ikon "epal" sesuai dengan lulus ujian sebelum makan; "epal yang digigit" - setelah makan; peringatan ujian - "epal dan loceng"; kajian kawalan sesuai dengan ikon "Botol", serta pengukuran sewenang-wenangnya, anda boleh menggunakan tanda "bintang".

Kelebihan berbanding peranti serupa

Antara kelebihan peranti ini adalah:

 • Jumlah memori yang besar untuk menyimpan kira-kira 350 ukuran.
 • Keupayaan untuk menentukan nilai purata.
 • Data yang diperoleh dapat dipindahkan melalui port USB ke komputer riba untuk analisis hasil selanjutnya (model lama dilengkapi dengan port inframerah).
 • Lampu latar skrin tambahan, penunjuk kuasa.
 • Auto dimatikan.
 • Saiz kecil.

Arahan penggunaan

Untuk tujuan penunjuk yang boleh dipercayai, anda harus mempelajari arahan dan cadangan sebelum menggunakan meter.

Proses persediaan:

 • Sediakan peranti dan bahan habis pakai baru;
 • Lakukan pengekodan peranti (semasa menggunakan tiub baru dengan jalur ujian).
 • Buat urutan kecil jari;
 • Bersihkan tangan dari kotoran dengan sabun dalam air suam;
 • Lap hingga kering.
 1. Memproses tapak tusukan dengan lap alkohol;
 2. Hadirkan lancet dan tekan butang "turun". Setelah mengeluarkan jumlah darah yang diperlukan (titisan pertama harus disapu dengan serbet), sapukan jari ke zon hijau jalur sebelum merendam. Sekiranya bahan biologi tidak mencukupi, ulangi analisis dengan bahan habis pakai baru.
 3. Jangkakan hasil dalam masa 5 saat.
 4. Untuk menganalisis hasilnya.

Penyegerakan dan aksesori PC

Dalam model baru peranti ini terdapat penyambung khas untuk kord - palam Mikro B. Pemindahan data mengenai analisis dapat dipindahkan dan disimpan dalam memori komputer. Untuk melakukan penyegerakan, perlu ada program dan peranti pengkomputeran di komputer (tidak termasuk, diperoleh di Pusat Perkhidmatan Maklumat).

Oleh kerana penggunaan glukometer menyiratkan penggantian bahan habis pakai secara berterusan, adalah perlu untuk menguruskan jumlah yang mencukupi terlebih dahulu. Anda boleh membeli di farmasi atau membuat pesanan dalam talian. Harga sebungkus helai berbeza dari 900 hingga 1800 rubel (bergantung pada kuantiti). Dijual dalam 50 dan 100 keping..
Lancet boleh dibeli dengan harga 170 hingga 500 rubel setiap pek (25 dan 200 keping).

Kesalahan meter

Untuk mendapatkan hasil kajian yang betul, disarankan untuk melakukan pengukuran kawalan menggunakan larutan khas glukosa yang disucikan (beli farmasi).

Pengesahan dilakukan dalam situasi berikut:

 • Sekiranya terdapat sebungkus jalur ujian yang baru;
 • Setelah selesai membersihkan alat;
 • Sekiranya anda mengesyaki hasil yang tidak boleh dipercayai.

Pengesahan dilakukan seperti berikut:

 1. Masukkan jalur ujian ke dalam meter;
 2. Sapukan larutan glukosa dengan kepekatan bahan yang berbeza ke zon hijau;
 3. Bandingkan hasilnya dengan sumber di tiub.

Meter mempunyai kemungkinan kesalahan semasa operasi. Antaranya ialah:

E 5 (ikon matahari) bermaksud mencegah cahaya matahari (jika tidak ada ikon, meter glukosa dipengaruhi oleh medan elektromagnetik).
E 1 berlaku apabila jalur darah tidak dipasang dengan betul..
E 2 bermaksud kepekatan gula berada di ambang yang lebih rendah. Dan H 1 lebih tinggi.
EEE menunjukkan kerosakan peranti.

Ketepatan pengukuran peranti cukup tinggi, ralat pengukuran yang dibenarkan untuk semua peranti adalah sama - 20%

Glukometer model ini cukup popular bukan sahaja kerana spesifik dan kelebihannya, tetapi juga kerana kos peranti. Harganya sekitar 1000 rubel (pada masa yang sama, harga barang habis cukup tinggi - dari 500 hingga 1000 rubel, dengan mengkaji ulasan pada peranti, anda boleh memastikan bahawa ini adalah aduan yang paling biasa).

Pengekodan

Model lama memerlukan pengekodan semasa menggunakan tabung jalur ujian baru. Untuk pelaksanaannya, perlu memasukkan jalur ujian khas "penganalisis" dan jalur itu sendiri ke dalam penyambung peranti. Kemunculan pada monitor kod yang serupa dengan nombor pada tiub bermaksud penggunaan barang habis yang betul.

Video berguna

Video yang mudah dan mudah difahami walaupun untuk pemula, mengenai cara menggunakan peranti baru, bagaimana ia berfungsi, cara menghidupkan meter dan semua yang anda malu untuk bertanya:

Kesimpulannya

Aset akuchek dianggap perlu ketika mengawal glukosa darah pada pesakit diabetes di rumah. Kesihatan seseorang bergantung pada pengoperasian peranti yang betul, jadi anda mesti dipandu oleh petunjuk penggunaannya. Kesimpulannya, kita dapat mengatakan bahawa unit ini cukup dipercayai dalam penggunaan dan ketepatan pengukuran, masalah utamanya terletak pada kos penggunaan yang tinggi.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes