Agonis gpp 1

Saya mahu mendaftar sebagai:

Oleh kerana GLP-1 asli dihilangkan dengan cepat dari badan kerana pembersihan dan pemusnahan ginjal oleh enzim DPP-4, GLP-1 yang tahan terhadap reseptor DPP-4 (GLP-1P) yang tahan terhadap kemusnahan, yang disebut Exenatide, mula-mula dikembangkan. Ia mula digunakan di Amerika Syarikat untuk rawatan T2DM dengan agonis April 2005. Kemudian agonis GLP-1P lain dikembangkan, yang berbeza dengan GLP-1 asli hanya dalam satu asid amino dan yang disebut Lyraglutide. Liraglutide adalah analog GLP-1 manusia, kerana ia sedikit berbeza dengan GLP-1 asli, berbeza dengan Exenatide, dan oleh itu yang terakhir disebut sebagai peniru GLP-1. Tetapi kedua-duanya adalah agonis GLP-1P, iaitu, mereka menyedari kesannya kerana hubungan dengan reseptor GLP-1.

GLP-1P agonis bergantung kepada glukosa meningkatkan rembesan insulin, menghalang rembesan glukagon dan memulihkan fasa pertama rembesan insulin di T2DM. Mereka melambatkan pengosongan perut, mengurangkan selera makan, yang menyebabkan penurunan berat badan secara beransur-ansur tetapi ketara, yang sangat penting bagi pesakit diabetes jenis 2 dan berat badan berlebihan. GLP-1P terdapat dalam sel kardiomiosit dan endotel, dan dalam kajian praklinik menunjukkan bahawa rangsangan GLP-1P dapat memberikan kesan kardioprotektif dan mengurangi ukuran zon infark dalam percubaan pada haiwan. Kajian terhad menunjukkan bahawa GLP-1 dapat membantu mengekalkan fungsi ventrikel dan meningkatkan output jantung pada orang yang mengalami kegagalan jantung atau infark miokard. Agonis GLP-1P menurunkan tekanan darah dan meningkatkan profil lipid plasma pada pesakit dengan diabetes jenis 2

Kesan sampingan yang paling ketara dari agonis GLP-1P adalah mual dan muntah, intensitasnya berkurang dengan rawatan berterusan.

EKZENATID MIMETIC GPP-1 (BAYETA)

Arahan yang cukup terperinci dan segera dikemas kini untuk Byte disajikan di Laman www.byetta.com

Farmakokinetik dan farmakodinamik. Waktu hayat penghapusan Exenatide adalah 2.4 jam, kepekatan maksimum dicapai setelah 2.1 jam, dan jangka masa tindakan adalah hingga 10 jam selepas pemberian. Setelah pemberian Exenatide, kepekatan insulin meningkat bergantung kepada dos setelah 3 jam, yang menyebabkan penurunan glisemia yang ketara, termasuk puasa. Pada pesakit dengan kegagalan ginjal peringkat akhir, pelepasan Exenatide dikurangkan sebanyak 10 kali dan oleh itu tidak disyorkan untuk rawatan pada pesakit tersebut. Disfungsi hati tidak mempengaruhi farmakokinetik exenatide.

Interaksi dengan ubat lain. Seperti ubat penurun gula lain, Exenatide berinteraksi dengan ubat-ubatan yang meningkatkan atau menurunkan glisemia, yang memerlukan perhatian terhadap pampasan diabetes ketika mereka diresepkan bersama dengan Exenatide. Interaksi Exenatide dengan acetamiphene, digoxin, lisinopril, lovastatin dan warfarin dikaji secara khusus. Exenatide mengurangkan ketersediaan bio asetamiphen dan kepekatan maksimumnya. Digoxin memperpanjang masa untuk mencapai kepekatan maksimum dan kepekatan maksimum ketika diberikan bersamaan dengan Exenatide. Pada lisinopril, kepekatan maksimum diperpanjang selama 2 jam, dan dalam lovasatin - sebanyak 4 jam di bawah pengaruh Exenatide. Diandaikan bahawa kesan ini disebabkan oleh ciri pengosongan gastrik Exenatide yang tertunda, fungsi normalnya diperlukan untuk mendapatkan data farmakokinetik yang mencukupi untuk sediaan oral. Sehubungan itu, disarankan agar sebarang ubat oral (termasuk antibiotik oral dan kontraseptif) diambil 1 jam sebelum pemberian Exenatide. Mengenai acetamiphene, disyorkan untuk meminumnya 1 atau 4 jam selepas pemberian Exenatide. Exenatide boleh mengubah masa pembekuan pada pesakit yang menggunakan warfarin. Dalam hal ini, disarankan untuk mengukur waktu pembekuan darah pada pasien yang menerima warfarin, baik sebelum pelantikan Exenatide, dan selama perawatan.

Ubat, dos dan rejimen rawatan

BAYETA (BYETTA) (syarikat ELI LILLY, Amerika Syarikat) - Exenatide, larutan untuk pentadbiran subkutan, dalam 1 ml pena jarum suntik 250 ml, 1,2 dan 2,4 ml.

Oleh kerana Exenatide melambatkan pengosongan gastrik, disarankan agar ia diberikan tidak lebih awal daripada 60 minit sebelum dua makanan utama, biasanya pagi dan petang. Exenatide diberikan secara subkutan dan selang antara suntikan sekurang-kurangnya 6 jam. Pesakit menyuntik ubat itu sendiri ke paha, perut atau bahu. Pada pesakit yang menerima sulfonamide atau metformin, dos awal exenatide adalah 5 mcg / 2 kali sehari. Sekiranya toleransi klinikal ubat yang baik selama 1 bulan, dosnya harus ditingkatkan hingga 10 μg / 2 kali sehari. Pesakit harus diberi amaran khusus bahawa ubat tidak boleh diberikan selepas makan dan suntikan ubat tidak boleh dilewatkan. Di rangkaian farmasi Rusia hanya terdapat satu produk ubat Exenatide: Baeta

Petunjuk. Memandangkan harganya yang tinggi, ia dapat digunakan dalam kategori pesakit yang sangat terhad kerana keselamatan negara yang lebih diutamakan. Ubat ini digunakan untuk rawatan T2DM baik dalam bentuk monoterapi, dan digabungkan dengan ubat penurun gula tablet, dan, dengan mengambil kira kesannya terhadap berat badan, lebih baik pada pesakit lengkap dengan T2DM, terutama dengan tahap kegemukan yang tinggi (obesiti morbid). Dalam kajian di mana Exenatide diresepkan 10 mg 2 kali / hari selama 26-36 minggu, pada akhir rawatan, tahap HbA ​​1 c menurun sebanyak 0,8-1,1%, dan berat - sebanyak 1,6-2,8 kg Harus diingat bahawa semakin tinggi berat awal pesakit, biasanya penurunan berat badan secara mutlak lebih besar.

Sedang menjalani ujian klinikal tindakan berpanjangan Exenatide (Bydurion), yang diberikan 1 kali seminggu.

Kontraindikasi, kesan sampingan dan batasan. Exenatide tidak diresepkan untuk pesakit yang menerima insulin, termasuk dengan T2DM, serta pesakit dalam keadaan ketoasidosis. Ia tidak diresepkan untuk kanak-kanak, kerana kajian seperti itu belum dilakukan. Dan ia tidak menggantikan terapi insulin.

Antibodi anti-exenatide jarang berlaku dan boleh mengurangkan keberkesanan exenatide..

Dalam kajian klinikal, kesan sampingan ditunjukkan sebagai loya (

40%), muntah, cirit-birit, pening, sakit kepala, kegelisahan dan dispepsia. Mual yang sering berlaku dengan Exenatide biasanya berkurang dengan rawatan yang berterusan. Dalam kombinasi dengan sulfanilamides, risiko hipoglikemia meningkat, oleh itu, disarankan untuk mengurangkan dos sulfanilamide ketika Exenatide ditambahkan ke dalam perawatan.

Kontraindikasi terhadap penggunaan ubat Bayeta:

- diabetes mellitus jenis 1 atau kehadiran ketoasidosis diabetes;

- kegagalan buah pinggang yang teruk (CC

- kehadiran penyakit gastrousus yang teruk dengan gastroparesis bersamaan;

- penyusuan (penyusuan susu ibu);

- kanak-kanak di bawah 18 tahun (keselamatan dan keberkesanan ubat pada kanak-kanak belum terbukti);

- hipersensitiviti terhadap komponen ubat.

- analog GLP-1 manusia (97% homologi dengan GLP-1 manusia asli)

Arahan yang cukup komprehensif dan segera dikemas kini mengenai Victoza terdapat di laman web www.rxlist.com/victoza-drug.htm dan laman web www.victoza.com

Mekanisme tindakan. Liraglutide membawa kepada rangsangan bergantung kepada glukosa rembesan insulin dan menekan rembesan glukagon yang tinggi secara patologi pada pesakit diabetes. Ketergantungan glukosa bermaksud kesan penurunan gula pada ubat hanya diperhatikan jika glisemia melebihi tahap puasa. Akibatnya, risiko terkena hipoglikemia dengan penggunaan liraglutide sebagai monoterapi adalah minimum.

Sebagai tambahan, Lyraglutide, seperti GLP-1 manusia asli, membantu mengurangkan glisemia (terutama prandial), disebabkan oleh mekanisme "bukan insulin", melambatkan pengosongan gastrik dan mengurangkan pengambilan makanan.

Lyraglutide, menekan selera makan, membantu mengurangkan berat badan dalam kegemukan, terutamanya disebabkan oleh penurunan jisim lemak viseral.

Liraglutide, seperti GLP-1 manusia asli, dapat mengembalikan fungsi sel ß, meningkatkan jisimnya dan mengurangkan apoptosis, yang disahkan oleh penilaian model homeostatik fungsi sel beta pankreas (indeks HOMA) dan nisbah insulin terhadap proinsulin. Ini meningkatkan tahap pertama dan kedua rembesan insulin

Farmakokinetik Molekul analog GLP-1 manusia dalam ubat Lyraglutide berbeza dengan GLP-1 manusia hanya dalam satu asid amino, iaitu homologi 97% dengan GLP-1 manusia asli. Oleh itu nama - "analog manusia GLP-1". Liraglutide adalah molekul analog GLP-1 manusia, yang dihubungkan dengan molekul asid lemak, yang membawa kepada penyatuan molekul diri dan pengikatan Liraglutide dengan protein dalam lemak subkutan dan, sebagai akibatnya, penyerapan ubat melambatkan. Dalam perjalanan mencapai kepekatan plasma maksimum setelah suntikan subkutan tunggal adalah 8-12 jam. Dengan pemberian harian, kepekatan stabil pada siang hari dikekalkan, bermula dari hari ke-4.

Dalam darah, Liraglutide hampir sepenuhnya (> 98%) mengikat albumin darah dan kemudian perlahan-lahan dilepaskan dari hubungan ini, memberikan kesan khusus. Di samping itu, kehadiran asid lemak dalam sediaan memberikan tahap kestabilan enzimatik yang tinggi berkenaan dengan dipeptidyl peptidase-4 (DPP-4) dan endopeptidase neutral enzim (DEB), yang juga membantu memanjangkan tindakan ubat. Akibatnya, waktu paruh Lyraglutide mencapai 13 jam, jangka masa tindakan adalah 24 jam dan, dengan itu, ubat ini diberikan 1 kali sehari. Tindakan liraglutide bergantung pada dos.

Lyraglutide dimetabolisme secara endogen, seperti protein besar, tanpa melibatkan organ tertentu sebagai laluan perkumuhan. Hanya 6% dan 5% daripada liraglutide radioisotop yang diberikan dalam bentuk metabolit yang berkaitan dengan liraglutide dalam air kencing dan tinja. yang membenarkan penggunaan liraglutide walaupun pada pesakit dengan penyakit hati berlemak tanpa alkohol dan kegagalan buah pinggang ringan.

Kawasan di bawah kurva kinetik Lyraglutide (AUC, pendedahan) pada pesakit dengan kegagalan hati ringan, sederhana dan teruk dikurangkan masing-masing sebanyak 13, 23 dan 42%. Pendedahan liraglutide pada pesakit dengan ringan (CC 50-80 ml / min), sederhana (CC 30-50 ml / min) dan teruk (CC

Umur, jantina, indeks jisim badan (BMI) dan etnik tidak mempunyai kesan yang signifikan secara klinikal terhadap sifat farmakokinetik Lyraglutide.

Tidak ada kajian yang dilakukan pada kanak-kanak dengan liraglutide.

Interaksi dengan ubat lain. Liraglutide secara praktikal tidak berinteraksi dengan ubat-ubatan yang dimetabolisme oleh sistem enzim sitokrom P450. Kelewatan pengosongan gastrik yang disebabkan oleh liraglutide boleh mempengaruhi penyerapan ubat oral yang diambil oleh pesakit. Liraglutide tidak mempunyai kesan yang signifikan secara klinikal terhadap parameter farmakokinetik paracetamol, atorvastatin, griseofulvin, lisinopril dan digoxin, dan kontraseptif etinil estradiol dan levonorgestrel. Kajian mengenai interaksi liraglutide dengan warfarin belum dijalankan.

Ubat, dos dan rejimen rawatan

VICTOSA (VICTOZA)

(syarikat NOVO NORDISK, Denmark) - Liraglutide, penyelesaian untuk pentadbiran subkutan sebanyak 6 mg / 1 ml; kartrij dalam pen jarum suntik 3 ml, 18 mg dalam satu pen jarum suntik

Ubat Viktoza diberikan secara eksklusif secara subkutan 1 kali / hari. ke perut, paha atau bahu pada bila-bila masa, tanpa mengira pengambilan makanan. Sebaiknya berikan ubat pada waktu yang hampir sama, sesuai untuk pesakit. Dos awal ubat adalah 0.6 mg / hari. Setelah menggunakan ubat sekurang-kurangnya satu minggu, dosnya harus ditingkatkan menjadi 1.2 mg. Untuk mencapai kawalan glisemik terbaik, dos Viktoza dapat ditingkatkan hingga dos maksimum 1.8 mg, tetapi hanya setelah menggunakannya pada dos 1.2 mg sekurang-kurangnya satu minggu. Untuk menyesuaikan dos ubat Viktoza, pemantauan glukosa darah tidak diperlukan.

Tidak diperlukan penyesuaian dos Victoza bergantung pada usia, walaupun pengalaman menggunakan ubat ini pada pesakit berusia 75 tahun dan lebih kecil hari ini.

Petunjuk dan keberkesanan. Ubat Victoza (Liraglutid) boleh digunakan dalam T2DM sebagai:

- monoterapi sebagai tambahan kepada diet dan senaman;

- sebagai sebahagian daripada terapi kombinasi dengan metformin, derivatif sulfonylurea (PSM) atau metformin dan pioglitazone;

- pada pesakit dengan kawalan glisemik yang tidak mencukupi pada latar belakang terapi sebelumnya dengan 1-2 agen hipoglikemik oral (PRSP) apabila menggunakan dos metfomine dan PSM maksimum yang ditoleransi.

.Victoza boleh digunakan sebagai monoterapi pada T2DM dan dalam kes ini menyebabkan penurunan yang signifikan (2.1% dengan HbA 1 c> 9.5%) dan jangka panjang (12 bulan) dalam HbA1c berbanding dengan petunjuk yang sama pada pesakit dirawat dengan glimepiride. Dan jumlah pesakit yang mencapai tahap HbA1c

Victoza disyorkan diresepkan sebagai tambahan kepada terapi semasa dengan metformin atau terapi kombinasi dengan metformin dan pioglitazone. Terapi dengan metformin dan / atau pioglitazone dapat diteruskan pada dos sebelumnya. Victose juga boleh diresepkan bersama dengan ubat sulfanilamide atau menyertai terapi kombinasi dengan sulfanilamide dan metformin. Untuk menyesuaikan dos Viktoza, pemantauan glukosa darah tidak diperlukan - ia tidak boleh jatuh di bawah normal kerana analog GLP-1. Walau bagaimanapun, apabila Viktoza digabungkan dengan derivatif sulfonylurea, risiko hipoglikemia cukup nyata dan oleh itu dalam kes ini, pemantauan diri terhadap glisemia perlu dilakukan, sekurang-kurangnya pada awal terapi. Apabila Victose ditambahkan ke terapi sulfanilamide, pengurangan dos sulfanilamide mungkin diperlukan untuk meminimumkan risiko hipoglikemia..

Pada minggu ke-26 penggunaan ubat dalam kombinasi dengan metformin, derivatif sulfonylurea, atau gabungan metformin dan thiazolidinedione, jumlah pesakit yang mencapai HbA1c ≤ 6.5% meningkat dengan ketara berbanding dengan jumlah pesakit yang menerima terapi dengan tablet antidiabetes tanpa penambahan Viktoza. Ubat Viktoza sebagai sebahagian daripada terapi kombinasi dengan metformin + glimepiride atau metformin + rosiglitazone selama 26 minggu menyebabkan penurunan HbA1c yang ketara dan berkekalan berbanding dengan plasebo.

Tahap glukosa puasa menurun sebanyak 0,7-2,4 mmol / L semasa mengambil Victoza sebagai monoterapi, atau dalam kombinasi dengan satu atau dua agen hipoglikemik oral. Penurunan ini sudah dapat dilihat pada dua minggu pertama sejak permulaan rawatan.

Penyesuaian dos Victor tidak diperlukan bergantung pada usia, walaupun pengalaman menggunakan ubat tersebut pada pesakit berusia 75 tahun dan lebih kecil hari ini. Pengurangan dos tidak diperlukan pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang ringan.

Victose mengurangkan berat badan. Terapi dengan liraglutide menyebabkan penurunan berat badan yang boleh dipercayai dan berterusan, terutamanya disebabkan oleh penurunan, terutama, lemak viseral dan perut. Selama monoterapi 52 minggu dengan Viktoza, penurunan berat badan dengan purata 1.0-2.8 kg diperhatikan. Penurunan berat badan diperhatikan dengan kombinasi Viktoza dengan metformin, glimepiride dan / atau rosiglitazone. Dengan gabungan Viktoza dengan metformin, jumlah lemak subkutan menurun 13-17%. Penurunan berat badan yang paling besar diperhatikan pada pesakit dengan indeks jisim badan yang meningkat pada awalnya (BMI). Penurunan berat badan tidak bergantung pada manifestasi kesan sampingan rawatan seperti loya

Dalam semua ujian klinikal, ubat Victoza menyebabkan penurunan tekanan darah sistolik rata-rata 2,3-6,7 mm Hg, dan sebelum permulaan penurunan berat badan.

Kesan sampingan, batasan dan kontraindikasi. Victoza boleh diterima dengan baik oleh pesakit. Kesan sampingan yang paling biasa yang berkaitan dengan penggunaan liraglutide adalah gangguan pada saluran gastrousus: loya, cirit-birit, dan kadang-kadang muntah. Kesan yang tidak diingini ini biasanya ringan, lebih sering terjadi pada awal terapi, dan ketika rawatan berlanjutan, keparahan reaksi secara beransur-ansur menurun untuk menghentikan sepenuhnya gejala-gejala dyspeptik.

Victoza boleh diterima dengan baik oleh pesakit.

Kesan sampingan yang paling biasa yang berkaitan dengan penggunaan liraglutide adalah gangguan pada saluran gastrousus: loya, cirit-birit, dan kadang-kadang muntah. Kesan yang tidak diingini ini biasanya ringan, lebih sering terjadi pada awal terapi, dan ketika rawatan berlanjutan, keparahan reaksi secara beransur-ansur menurun untuk menghentikan sepenuhnya gejala-gejala dyspeptik.

Risiko menghidap keadaan hipoglikemik pada latar belakang monoterapi liraglutide setanding dengan plasebo. Apabila digabungkan dengan ubat penurun gula yang lain, frekuensi hipoglikemia mungkin meningkat bergantung pada jenis dan dos ubat penurun gula, dalam kombinasi dengan mana Viktoza digunakan.

Perkembangan hiperplasia sel C dan tumor sel C (termasuk karsinoma) dalam kajian pada tikus dan tikus dengan pengenalan liraglutide dalam dos yang jauh lebih tinggi daripada yang digunakan dalam rawatan T2DM dijelaskan. Walau bagaimanapun, berkenaan dengan manusia, kesan serupa liraglutide belum terbukti. Dalam ujian klinikal, termasuk yang jangka panjang, kesan sampingan kelenjar tiroid yang paling kerap dengan penggunaan Victoza adalah neoplasma tiroid jinak, peningkatan kalsitonin dan gondok serum, yang dicatatkan dalam 0,5%, 1% dan 0,8 % pesakit, masing-masing.

Memandangkan hasil penyelidikan di atas, liraglutide dikontraindikasikan hanya dalam kes-kes yang sangat jarang berlaku, iaitu, pesakit dengan bentuk barah tiroid medullary MTC dan pesakit dengan sindrom neoplasia endokrin berganda 2 (MEN 2).

Program penyelidikan klinikal untuk liraglutide melaporkan 7 kes pankreatitis di kalangan pesakit yang menerima terapi dengan analog GLP-1 ini (2.2 per 1000 pesakit setiap tahun). Sebilangan pesakit ini mempunyai faktor risiko lain untuk pankreatitis (sejarah kolelitiasis, penyalahgunaan alkohol). Beberapa pesakit yang termasuk dalam program LEAD menunjukkan pankreatitis akut atau kronik sebelumnya. Lebih-lebih lagi, tidak ada yang menghidap pankreatitis semasa rawatan dengan liraglutide.

Oleh itu, pada masa ini data tidak mencukupi untuk menjalin hubungan kausal antara risiko mengembangkan pankreatitis akut dan terapi Lyraglutide..

Namun, harus diingat bahawa risiko terkena pankreatitis di kalangan pesakit diabetes jenis 2 adalah 2.8 kali lebih tinggi daripada pada populasi umum dan berjumlah kira-kira 4.2 kes per 1000 pesakit per tahun. Sehubungan itu, jika pesakit mempunyai riwayat pankreatitis atau cholelithiasis atau menyalahgunakan alkohol secara kronik, maka ubat Viktoza harus diresepkan dengan berhati-hati.

Pada masa ini, ada pengalaman terhad dengan penggunaan ubat Victoza pada pesakit dengan kegagalan hati, oleh itu ia dikontraindikasikan untuk digunakan dalam kegagalan hati dalam tahap apa pun.

Victose dikontraindikasikan pada wanita selama kehamilan dan menyusui, kerana tidak ada kajian yang dilakukan pada manusia dengan liraglutide dalam keadaan ini..

Penggunaan ubat Victosa dikontraindikasikan pada pesakit dengan fungsi ginjal yang teruk, termasuk pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang peringkat akhir.

Oleh kerana pengalaman penggunaan yang terhad, disarankan untuk menggunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan kegagalan fungsi I dan II kelas fungsi mengikut klasifikasi NYHA; gangguan fungsi buah pinggang dengan tahap keparahan sederhana; orang yang berumur lebih dari 75 tahun.

Kontraindikasi terhadap penggunaan ubat Viktoza:

- diabetes mellitus jenis 1;

- tempoh penyusuan susu ibu;

- Hipersensitiviti terhadap bahan aktif atau komponen lain yang membentuk ubat.

- gangguan buah pinggang yang teruk (GFR

- gangguan fungsi hati;

- kegagalan jantung kelas fungsional III dan IV mengikut klasifikasi NYHA;

FDA Meluluskan Agonis Lisan Reseptor GLP-1 Pertama untuk Diabetes Jenis 2

Pada 20 September, laman web Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) mengumumkan bahawa tablet semaglutide telah diluluskan di Amerika Syarikat untuk rawatan pesakit dengan diabetes mellitus jenis 2 (DM). Sebelum ini, agonis reseptor peptida-1 seperti glukagon (GLP-1) ini, seperti ubat lain dari kelas ini, hanya tersedia dalam bentuk suntikan (suntikan diperlukan setiap minggu), yang, menurut para pakar, boleh memberi kesan buruk kepada kepatuhan pesakit terhadap terapi.

Semaglutide adalah ubat pertama dari kumpulan agonis reseptor GLP-1 yang tersedia dalam bentuk tablet (dua pilihan dos 7 dan 14 mg). Prasyarat untuk kelulusan FDA adalah hasil program penyelidikan PIONEER yang telah diselesaikan secara separa tahun, yang merangkumi lebih daripada 8,000 pesakit diabetes jenis 2 dalam 10 ujian klinikal.

Yang paling penting dari mereka dalam mengakui ubat itu ke pasaran adalah kajian PIONEER 6, yang diterbitkan pada akhir bulan Ogos tahun ini dalam jurnal NEJM. Tujuan kajian ini adalah untuk menilai keselamatan kardiovaskular bentuk semaglutide oral pada pesakit diabetes jenis 2 yang mempunyai risiko kardiovaskular tinggi. Kajian ini dilakukan dengan menggunakan reka bentuk non-inferiority, dan hasil utamanya adalah pengesahan keselamatan kardiovaskular bentuk semaglutide oral berbanding dengan plasebo.

Ingatlah bahawa agonis reseptor GLP-1, yang semaglutide adalah wakil, bersama dengan perencat transporter natrium-glukosa 2, adalah satu-satunya ubat antidiabetik yang kemungkinan penurunan risiko kejadian kardiovaskular pada pesakit dengan diabetes jenis 2 telah ditunjukkan. Oleh itu, untuk semaglutide, kajian SUSTAIN-6 dilakukan di mana, pada pesakit dengan diabetes jenis 2 dan berisiko tinggi terkena penyakit kardiovaskular, ubat tersebut melebihi plasebo yang berpengaruh pada titik akhir utama (kematian kardiovaskular, infark miokard tidak berakibat fatal, strok; risiko relatif 0.74; selang keyakinan 95% 0.58-0.95; p = 0.02).

Pada masa ini, syarikat sedang menunggu persetujuan bentuk semaglutide oral oleh European Medinic Agency (dijadualkan pada suku pertama 2020).

2. Husain M, Birkenfeld A, Donsmark M, Dungan K, Eliaschewitz F, Franco D, et al. N Engl J Med. 2019; 381 (9): 841-851.

3. Marso S, Bain S, Consoli A, Eliaschewitz F, Jodar E, Leiter L, et al. N Engl J Med. 2016; 375 (19): 1834-1844.

Ubat penurun gula inkretin generasi baru - GLP-1

Ditulis oleh Alla pada 5 Januari 2017. Dihantar dalam Berita Rawatan

Ubat incretin, juga dikenali sebagai GLP-1, adalah ubat generasi baru untuk rawatan diabetes jenis 2. Ubat ini sangat berkesan untuk mengawal glisemik glukosa darah. Persediaan yang mengandungi incretin GLP-1 adalah bentuk terapi moden untuk rawatan diabetes jenis 2. Berikut adalah senarai ubat penurun gula untuk diabetes jenis 2 generasi kedua.

Ubat penurun diabetes untuk diabetes - kesan incretin (GLP-1)

Diabetes diabetes jenis 2 sering menghadapi masalah dengan penjajaran glukosa postprandial. Dalam kes ini, ubat incretin mengurangkan glukosa darah setelah makan tanpa menyebabkan hipoglikemia. Ubat tambahan adalah bentuk terapi yang agak baru untuk rawatan diabetes mellitus jenis 2 - ubat ini pertama kali diluluskan untuk digunakan di Amerika Syarikat pada tahun 2005. Pada tahun 2014 muncul di Rusia dan Ukraine.

Kadang-kadang inhibitor DPP-4 secara keliru disebut sebagai ubat incretin, tetapi perencat DPP-4 tergolong dalam kelas ubat yang disebut gliptynami.

Ubat dan senarai diabetes mellitus jenis 2

Mari kita pertimbangkan dengan lebih terperinci tujuan dan kesan penyediaan incretin.

Ubat incretin digunakan dalam rawatan diabetes jenis 2, ketika diet dan bersenam, serta ubat penurun gula lain tidak memberikan kesan yang diinginkan. Mereka biasanya digunakan dalam kombinasi dengan ubat antidiabetik lain - metformin dan thiazolidinedione..

Ubat Incretin digunakan dalam kombinasi dengan insulin bertindak pendek dan sederhana. Ini adalah ubat untuk suntikan subkutan, namun ia bukan ubat insulin.

Ubat penurun gula baru - apakah hormon incretin

Hormon incretin secara semula jadi dirembeskan dalam usus. Sistem pencernaan kita menghasilkannya sebagai tindak balas terhadap pengambilan makanan yang kita makan. Sebelum makanan dicerna, gula darah naik. Oleh itu, hormon incretin merangsang pankreas untuk mendapatkan rembesan awal insulin sebelum gula naik. Oleh itu, risiko hiperglikemia selepas makan dikurangkan..

Sebagai tambahan, hormon GLP-1 menyekat rembesan glukagon. Glukagon adalah hormon yang menyebabkan peningkatan gula dalam darah..

Oleh itu, hormon incretin mengatur kadar gula dalam darah. Oleh itu, hormon ini memberikan keberkesanan kawalan glisemik yang tinggi..

Penyelidik telah mengenal pasti dua hormon yang bertindak dengan cara ini:

Peptida-1 seperti glukagon - disingkat GLP-1

Polypeptide Inhibitory Gastrik (Gastric Inhibitory Peptide) - GIP Hadir

Malangnya, kedua-dua hormon ini merosot dengan cepat di bawah tindakan enzim yang terdapat di dalam usus yang disebut GLP-4.

Bagaimana persiapan incretin berfungsi?

GLP-1 serupa dengan hormon semula jadi incretin GLP-1 dan merangsang pankreas untuk menghasilkan insulin ketika tubuh memerlukannya. Di samping itu, mereka menghentikan pembebasan glukosa dari hati, dan seterusnya memperlambat penembusan glukosa dari perut ke dalam darah. Oleh itu, mereka mengawal tahap glukosa yang stabil dalam darah..

Selain mengawal glisemia, persediaan incretin melambatkan pengosongan gastrik, sehingga kita merasa kenyang dalam jangka masa yang lama. Persediaan incretin mempunyai kelebihan tambahan - mereka bertindak pada sistem saraf pusat dan, dengan itu, melemahkan selera makan dan secara efektif menyumbang kepada penurunan berat badan..

Ubat penurun gula untuk diabetes jenis 2 Ubat Incretin: senarai ubat generasi baru (Tanda Dagangan)

Persediaan incretin yang terdapat di pasaran domestik diluluskan oleh negara-negara EU.

Senarai ubat penurun gula

Nama bahan aktifNama daganganKaedah pemakaian - Suntikan
exenatideBaetaDua kali sehari
exenatideBydureonSekali seminggu
liraglutidaVictozasehari sekali
liksysenatydLyxumiasehari sekali
albiglutideEperzanSekali seminggu
sitagliptinJanuviaSehari sekali
vildagliptin (Vildagliptin)GalvusSehari sekali
Saxagliptin (Saxagliptin)NglyzaSehari sekali

Faedah ubat incretin:

Ubat tambahan mempunyai banyak kelebihan dan merupakan bentuk terapi yang sangat popular untuk rawatan diabetes jenis 2 di Eropah. Kelebihan utama GLP-1

 1. Kawalan glikemia pasca puan (hiperglikemia)
 2. Kawalan HbA1c
 3. Perlindungan pankreas terhadap keletihan.
 4. Berat badan ketika digunakan bersamaan dengan diet dan senaman
 5. Dadah tidak menyebabkan hipoglikemia, dengan syarat ia digunakan tanpa ubat lain yang menurunkan glukosa darah.

Oleh kerana GLP-1 membantu mengimbangi glukosa secara berkesan, dengan itu mencegah komplikasi diabetes yang kronik.

Apakah kesan sampingan ubat incretin

Seperti semua ubat, incretin boleh memberi kesan sampingan. Berikut adalah kemungkinan kesan sampingan incretin:

 • perut tidak selesa;
 • sembelit;
 • cirit-birit;
 • loya;
 • muntah
 • sakit kepala;
 • berpeluh;
 • hilang selera makan;
 • menurunkan tekanan darah.

Sebarang pertanyaan mengenai pengambilan ubat ini boleh dibincangkan dalam komen atau secara peribadi, saya akan cuba membantu anda. Siapa yang sudah mengambil Januvia, Onglisa, Baeta atau ubat inkretinomimetik lain dalam rawatan diabetes, sila kongsikan pengalaman peribadi saya dan kesan rawatan yang ditetapkan.

Analisis yang lebih terperinci mengenai peniruan incretin yang ada akan dibuat oleh saya dalam ulasan berikut. simpan untuk kemas kini.

Lixisenatide adalah agonis reseptor peptida-1 seperti glukagon prandial

Menurut anggaran yang paling konservatif, kira-kira 20% populasi dewasa di Bumi mempunyai gangguan metabolik satu darjah atau yang lain. Telah terbukti bahwa bahkan penurunan toleransi glukosa, seperti diabetes, dapat menyebabkan perkembangan komplikasi, terutama komplikasi vaskular. Oleh kerana kawalan glikemik yang berkesan dan selamat dapat menunda atau bahkan mencegah komplikasi penyakit ini, kumpulan ubat antidiabetik yang dapat mengatur glikemia dengan mempengaruhi rembesan insulin dan glukagon bergantung pada tahapnya sangat menarik. Ubat-ubatan tersebut termasuk agonis reseptor peptida 1 seperti glukagon prandial, lixisenatide. Artikel ini membentangkan hasil kajian yang menilai keberkesanan dan toleransi lixisenatide dalam pelbagai rejimen rawatan.

Menurut anggaran yang paling konservatif, kira-kira 20% populasi dewasa di Bumi mempunyai gangguan metabolik satu darjah atau yang lain. Telah terbukti bahwa bahkan penurunan toleransi glukosa, seperti diabetes, dapat menyebabkan perkembangan komplikasi, terutama komplikasi vaskular. Oleh kerana kawalan glikemik yang berkesan dan selamat dapat menunda atau bahkan mencegah komplikasi penyakit ini, kumpulan ubat antidiabetik yang dapat mengatur glikemia dengan mempengaruhi rembesan insulin dan glukagon bergantung pada tahapnya sangat menarik. Ubat-ubatan tersebut termasuk agonis reseptor peptida 1 seperti glukagon prandial, lixisenatide. Artikel ini membentangkan hasil kajian yang menilai keberkesanan dan toleransi lixisenatide dalam pelbagai rejimen rawatan.

Di Rusia, seperti di negara lain, terdapat kadar pertumbuhan tinggi kejadian diabetes mellitus (DM). Menurut daftar negara pesakit diabetes, pada bulan Januari 2015, 4.1 juta orang telah didaftarkan. Lebih-lebih lagi, dengan diabetes jenis 1 - 340 ribu, diabetes jenis 2 - 3,7 juta.Namun, hasil kajian epidemiologi yang dilakukan oleh Pusat Penyelidikan Endokrinologi dari tahun 2002 hingga 2010 menunjukkan bahawa jumlah pesakit diabetes di Rusia adalah tiga hingga empat kali lebih tinggi daripada yang didaftarkan secara rasmi - 9-10 juta, iaitu sekitar 7% daripada populasi [1].

Menurut statistik, kira-kira 20% populasi dewasa di Bumi mempunyai pelanggaran metabolisme karbohidrat satu darjah atau yang lain.

Tidak ada keraguan bahawa bahkan pelanggaran toleransi glukosa, seperti diabetes, dapat menyumbang kepada perkembangan komplikasi, terutama komplikasi vaskular. Kekerapan komplikasi kardiovaskular yang tinggi membawa kepada hasil yang membawa maut pada lebih daripada 70% pesakit memberi Persatuan Kardiologi Amerika asas untuk mengklasifikasikan diabetes sebagai penyakit kardiovaskular [2].

Data oleh A. King et al. mengesahkan bahawa penyakit kardiovaskular tetap menjadi penyebab kematian yang paling biasa bagi pesakit dengan gangguan metabolisme karbohidrat di seluruh dunia [3].

Perkembangan komplikasi diabetes berdasarkan hiperglikemia kronik. Banyak kajian mengesahkan bahawa ia mengaktifkan sebilangan proses biokimia di mana terbentuknya produk glikosilasi akhir, protein kinase C dan sebatian oksigen yang sangat tidak dapat dipulihkan, yang memainkan peranan penting dalam etiologi komplikasi vaskular [4]. Telah terbukti bahawa sebagai akibat hiperglikemia kronik, pembentukan radikal bebas yang kuat terjadi, yang dapat mengikat molekul lipid dan menyebabkan perkembangan awal aterosklerosis. Dan pengikatan molekul nitrik oksida, vasodilator kuat yang disekresikan oleh endotelium, menghalang tindakannya, yang seterusnya memperburuk disfungsi endotel dan mempercepat perkembangan makroangiopati.

Oleh itu, kawalan glisemik yang berkesan dan selamat dapat menunda atau bahkan mencegah komplikasi diabetes..

Dalam beberapa tahun terakhir, kumpulan ubat-ubatan antidiabetes yang dapat mengatur glikemia dengan mempengaruhi rembesan insulin dan glukagon bergantung pada tahapnya sangat menarik. Penciptaan mereka adalah hasil penemuan saintifik utama tahun 80-an. Abad XX., Khususnya, incretin gastrointestinal - hormon insulinotropik. Hormon incretin utama, polipeptida insulinotropik yang bergantung pada glukosa (HIP) dan peptida 1 seperti glukagon (GLP-1), dilepaskan setelah nutrien memasuki saluran pencernaan terutamanya dari sel L- dan K, yang terletak terutamanya di bahagian proksimal dan distal usus kecil, masing-masing [5 ]. Kedua-dua incretin meningkatkan rembesan insulin, tetapi GLP-1 lebih berkesan dalam hal ini. Di samping itu, GLP-1 menghalang pembebasan glukagon, memperlambat pengosongan perut dan meningkatkan rasa kenyang, yang menyebabkan penurunan berat badan [6].

Kesedaran bahawa kesan incretin sahaja pada diabetes jenis 2 tidak mencukupi menyebabkan pengembangan ubat berdasarkan tindakannya. Untuk memulihkan dan mengekalkan kesan GLP-1, dua strategi digunakan [6]:

1) pemberian perencat oral perencat dipeptidyl peptidase 4 (DPP-4), yang menyebabkan pembelahan cepat GLP-1 in vivo;

2) pentadbiran parenteral GLP-1 mimetik yang tahan terhadap DPP-4, agonis reseptor GLP-1 (AR GLP-1).

Kesan metabolik AR GLP-1, ditambah dengan kesan berpotensi (kardioprotektif dan vasodilator), sangat relevan untuk pesakit dengan diabetes jenis 2.

Oleh kerana kesan AR GLP-1 dimanifestasikan hanya dalam keadaan hiperglikemia, risiko hipoglikemia diminimumkan (jika tidak ada terapi bersamaan dengan ubat-ubatan yang mempromosikan rembesan insulin, atau pemberian insulin tambahan).

Dalam keadaan fisiologi normal, GLP-1 asli dihasilkan sebagai tindak balas terhadap pengambilan makanan dan merangsang rembesan insulin dengan mengatur turun naik glukosa pasca-makanan. Oleh itu, sistem incretin mencegah glikemia postprandial yang berlebihan dan kesannya yang berpotensi buruk pada endotelium vaskular, yang menyebabkan perkembangan penyakit kardiovaskular.

Ubat glikemia dan hipoglikemik pasca kelahiran

Ubat hipoglikemik oral konvensional (PSSP), seperti sulfonilurea, tidak memberi kesan langsung kepada glikemia postprandial. Hanya perencat alpha glukosidase dan tanah liat bertindak pendek yang mampu mengehadkan turun naiknya..

Salah satu penghalang untuk mencapai sasaran hemoglobin glikosilasi (HbA1c) pada pesakit yang menerima, termasuk insulin basal, adalah kadar glikemia pasca-produktif yang tinggi. Dalam kes seperti ini, terdapat banyak keperluan untuk suntikan insulin bertindak pendek sebelum makan utama atau penggunaan AR GLP-1.

Pada masa ini, empat GLP-1 AR digunakan untuk merawat diabetes jenis 2 [7]:

pelepasan perlahan exenatide;

Walau bagaimanapun, AR GLP-1 lain telah dikembangkan pada masa ini, sebagai contoh, albiglutide dan semaglutide [8].

Harus diingat bahawa AR GPP-1 yang disenaraikan mempunyai profil farmakologi yang berbeza (Jadual 1). Antaranya prandial klasik dan nonprandial dibezakan. ARPP-1 AR prandial yang bertindak pendek menghalang rembesan glukagon dan mengurangkan pergerakan dan pengosongan gastrik, yang menyebabkan penyerapan glukosa yang lebih perlahan di usus kecil dan secara tidak langsung kepada penurunan sekresi insulin selepas pembedahan. GPP-1 AR yang tidak lama berfungsi secara langsung mempengaruhi pankreas, merangsang rembesan insulin dan menghalang rembesan glukagon. Pada masa yang sama, AR GLP-1 nonprandial menyumbang kepada penurunan glikemia postprandial dan glisemia puasa yang ketara kerana penekanan rembesan glukagon dan penurunan selera makan.

Eksponensial dan GLP-1 AR, yang terutamanya mempengaruhi glisemia pascamenurut, adalah exenatide dan lixisenatide. Struktur untuk penggunaan harian exenatide dan lixisenatide adalah serupa. Exenatide adalah bentuk sintetik exendin 4, peptida dari 39 residu asid amino yang diasingkan dari rembesan kelenjar air liur ikan gigi Arizona, yang memelihara homologi urutan separa dengan GLP-1 dan merupakan AR yang kuat dari GLP-1 [6]. Lixisenatide adalah analog exendin dari 4 daripada 44 residu asid amino dengan turutan C-terminal yang lebih panjang [9]. Waktu paruh penghapusan exenatide adalah sekitar dua jam, jadi diperlukan dos dua kali sehari. Separuh hayat lixisenatide adalah 2.8 jam [7]. Kedua-dua agonis jarak pendek: masa hingga kepekatan puncak adalah sekitar dua jam [10].

Perkaitan dengan reseptor GLP-1 lixisenatide kira-kira empat kali lebih tinggi berbanding GLP-1 manusia, sementara pertalian exenatide serupa dengan GLP-1 asli [11].

ARPP-1 AR bukan produk termasuk exenatide, liraglutide, albiglutide, dan semaglutide pelepasan perlahan. Oleh kerana pelbagai mekanisme, terdapat kelewatan penyerapan zat dari tisu subkutan. Akibatnya, tempoh tindakan ubat meningkat.

Keberkesanan dan toleransi lixisenatide dinilai pada fasa III program GetGoal: 11 percubaan secara rawak (Gambar 1). Lebih daripada 5000 pesakit dengan diabetes jenis 2. mengambil bahagian dalam kerja ini.Lixisenatide diambil pada dos 20 mcg dengan baik sekali sehari..

Titik akhir utama kajian adalah tahap HbA1c, yang sekunder - nilai glikemia postprandial. Perubahan pada indikator terakhir 2 jam selepas makan relatif terhadap nilai awal ditunjukkan sebagai nilai purata.

Semasa menganalisis hasil kajian klinikal lixisenatide (Lixumia), jangka masa diabetes jenis 2 dan jenis terapi asas awal diambil kira. Tempoh purata penyakit ini adalah dari 1.1 hingga 14.1 tahun. Jenis rawatan asas berkisar dari kekurangan farmakoterapi hingga penggunaan dua PSSP ± basal insulin (Gambar 1).

Dalam tujuh kajian, nilai glisemia postprandial ditunjukkan: GetGoal-Mono [12], GetGoal-M [13], GetGoal-S [14], GetGoal-L [15], GetGoal-L-Asia [16], GetGoal-M-Asia [17] dan GetGoal-Duo 1 [18].

Agonis gpp 1

Pada bulan September 2019, Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S. (FDA) meluluskan ubat diabetes jenis 2 baru dari Novo Nordisk, Ribelsus, agonis reseptor peptida-1 seperti glukagon oral (aGPP) -1) semaglutida. "Ribelsus" menjadi ubat pertama di dunia dalam kumpulan ini, yang dilaksanakan untuk pentadbiran lisan. Telah diketahui bahawa ubat-ubatan yang sebelumnya berdasarkan sebatian peptida tidak digunakan secara lisan kerana kemusnahan oleh persekitaran perut dan duodenum yang agresif. Ciri farmakologi Ribelsus, yang memungkinkan untuk diserap dalam saluran pencernaan, adalah bahawa ubat ini digabungkan dalam satu tablet dengan N- [8- (2-hydroxybenzoyl) amino] sodium caprylate (N- [8- (2-hydroxybenzoyl) amino] caprylate - SNAC). SNAC mendorong penyerapan semaglutida di dalam perut kerana peningkatan pH tempatan, yang menyebabkan peningkatan kelarutan ubat dan melindunginya dari proteolisis. Oleh itu, pemberian oral penyediaan peptida menjadi mungkin. SNAC mencipta sejenis persekitaran mikro di dalam mukosa gastrik, yang membolehkan ubat diserap dan menyedari kesannya tidak lebih buruk daripada penyelesaian HPP-1 untuk pentadbiran subkutan.

Percubaan klinikal berskala besar PIONEER merangkumi 10 ujian klinikal fasa III, di mana sejumlah 9.5 ribu pesakit mengambil bahagian, dan mengesahkan keselamatan dan keberkesanan Ribelsus. Ubat ini dinilai baik dalam monoterapi dan dalam kombinasi dengan metformin, sediaan sulfonylurea, perencat kontraseptor glukosa natrium 2 (SGLT 2), insulin, thiazolidinediones, clayides dan inhibitor alpha glukosidase. Keberkesanan terapi semaglutide oral dibandingkan dengan plasebo, empagliflosin, sitagliptin, liraglutide, dulaglutide. Ubat ini juga diuji pada pesakit diabetes jenis 2 dengan kegagalan buah pinggang yang sederhana (anggaran kadar penapisan glomerular 30-59 ml / min / 1,73 m2). Keberkesanan penggunaan Ribelsus tidak bergantung pada usia, jantina, bangsa, etnik, indeks jisim badan, berat badan, tempoh diabetes mellitus dan tahap gangguan fungsi ginjal. Sebilangan besar ujian klinikal dalam kumpulan semaglutida oral menunjukkan kelebihan yang signifikan secara statistik berbanding kumpulan perbandingan dalam mengurangkan HbA1c dan berat badan: masing-masing sebanyak 1.0-1.8% dan 2-5 kg. Pengurangan 21% dalam risiko kejadian buruk yang ketara dari sistem kardiovaskular (MACE) - kematian akibat penyakit kardiovaskular, infark miokard tidak mematikan, atau strok tidak mematikan juga ditunjukkan..

Di AS, semaglutida oral boleh didapati dalam pek lepuh dengan tablet 7 dan 14 mg. Diketahui bahawa semasa mengambil ubat ini, pembelahan, pemisahan atau penggilingan tablet tidak dibenarkan untuk mengelakkan kemerosotan penyerapan pada saluran pencernaan. Ubat ini diambil semasa perut kosong dan dibasuh dengan sedikit air, yang diperlukan untuk memastikan penyerapan yang mencukupi di dalam perut, dan bukan bahagian organ yang dalam perjalanan ke duodenum. Pesakit harus mula mengambil makanan, cecair dan ubat lain tidak lebih awal dari 30-60 minit setelah mengambil ubat tersebut. Ini perlu agar persekitaran mikro yang dihasilkan membolehkan ubat diserap dan memasuki peredaran sistemik.

Terdapat juga sekatan untuk mengambil ubat tersebut. "Ribelsus" tidak ditunjukkan untuk digunakan oleh orang yang menderita diabetes jenis 1 dan dalam keadaan ketoasidosis diabetes. Ubat ini belum dipelajari pada pesakit di bawah usia 18 tahun, dan pada masa ini juga bukan ubat barisan pertama untuk rawatan diabetes. Penting untuk diperhatikan kehadiran kesan sampingan yang serius pada kumpulan aHPP-1: peningkatan risiko terkena barah tiroid medula. Dalam ujian tikus, semaglutida menyebabkan perkembangan tumor sel C kelenjar tiroid, oleh itu ubat ini dikontraindikasikan sekiranya terdapat riwayat individu atau keluarga barah tiroid medula, serta apabila terdapat sindrom neoplasia endokrin jenis 2 (LELAKI 2). Tidak diketahui bagaimana ubat yang tidak diingini terdapat pada pankreatitis, kehamilan dan penyusuan..

Tidak berubah bahawa ubat aHPP-1 kini merupakan salah satu tonggak utama rawatan diabetes mellitus jenis 2 kerana banyak kesannya pada semua hubungan patogenesis yang diketahui dari gangguan metabolik ini, adanya kesan kardioprotektif dan keupayaan untuk mengurangkan berat badan melalui pelbagai mekanisme - langsung dan tidak langsung. Kemunculan Ribelsus di pasaran ubat antidiabetik akan membolehkan doktor dan pesakit menilai keberkesanan kumpulan ubat ini tanpa menggunakan borang suntikan, kadang-kadang membawa kesulitan dan ketidakselesaan kepada pesakit.

Cadangan untuk memperhebat terapi menurunkan gula diabetes jenis 2

Petunjuk Poket untuk Doktor dalam Pengurusan Pesakit
dengan diabetes dan kegemukan
Lampiran untuk jurnal "Majlis Perubatan"

M.V. Shestakova, ahli akademik Akademi Sains Rusia, doktor sains perubatan, profesor, pengarah Institut Diabetes, timbalan pengarah untuk karya ilmiah di Pusat Penyelidikan Endokrinologi

Penerbitan khas untuk pekerja perubatan dan farmasi.

Ketentuan umum konsensus RAE mengenai permulaan dan intensifikasi terapi penurun gula diabetes jenis 2

1. Penentuan nilai sasaran individu untuk kawalan glikemik mengikut tahap HbA1c. Bagi setiap pesakit, tahap sasaran HbA1c ditetapkan secara individu, yang bergantung pada usia atau jangka hayat pesakit, jangka masa penyakit, kehadiran komplikasi vaskular, dan risiko hipoglikemia..

Faktor lain juga boleh mempengaruhi pemilihan tujuan HbA1c individu: motivasi, kepatuhan terhadap rawatan, pendidikan pesakit, penggunaan ubat lain.

2. Stratifikasi taktik terapi bergantung pada tahap awal HbA1c

Majlis Pakar RAE memutuskan bahawa garis panduan utama dalam memilih strategi rawatan untuk pesakit diabetes jenis 2 harus menjadi petunjuk adanya hemoglobin HbA1c glikasi, kerana nilai glisemia pada siang hari sangat berubah-ubah. Indeks glisemik (puasa dan postprandial) dapat digunakan untuk membuat keputusan apabila mustahil untuk mendapatkan hasil HbA1c (Lampiran 1. Korespondensi hemoglobin HbA1c glikasi dengan glukosa plasma rata-rata harian).

 • Perubahan gaya hidup (penurunan berat badan dengan berlebihan, pembatasan karbohidrat dan lemak tepu yang mudah dicerna, pengaktifan aktiviti fizikal) adalah asas untuk rawatan diabetes jenis 2 pada tahap kawalan metabolik awal. Latihan dan motivasi pesakit harus dimulakan dengan segera. Walaupun begitu, kepatuhan yang rendah terhadap rawatan bukan ubat ini memerlukan perlantikan terapi ubat. Oleh itu, terapi dengan ubat penurun gula dalam banyak kes ditambahkan pada perubahan gaya hidup yang sudah ada dalam debut penyakit ini.
 • Dengan HbA1c awal 6,5-7,5%, pencapaian nilai glisemik sasaran adalah mungkin ketika menggunakan monoterapi dengan ubat penurun gula. Sekiranya monoterapi gagal mencapai matlamat, maka di masa depan adalah mungkin untuk menggunakan rawatan gabungan (dua atau tiga ubat).
 • Dengan HbA1c awal 7.6–9.0%, seseorang harus segera memulakan dengan terapi kombinasi. Dengan ketidakcekapan, kombinasi tiga ubat penurun gula atau terapi insulin dapat digunakan.
 • Dengan HbA1c awal lebih daripada 9.0%, sekiranya terdapat gejala klinikal yang teruk (penurunan berat badan, dahaga, poliuria, dan lain-lain), terapi insulin (sendiri atau bersama dengan PSSP) harus diresepkan. Di masa depan, jika sasaran kawalan metabolik tercapai, pesakit dapat dipindahkan ke rawatan kombinasi tanpa insulin. Sekiranya tiada gejala klinikal dekompensasi pada pembukaan, mungkin untuk menetapkan kombinasi dua atau tiga ubat penurun gula yang mempengaruhi mekanisme hiperglikemia yang berbeza.

Gambar 1. Intensifikasi terapi penurun gula dengan nilai HbA1c awal hingga 7.5% Algoritma untuk rawatan perubatan khusus untuk pesakit diabetes mellitus, edisi ke-8, 2017.

Membuat keputusan mengenai perubahan (intensifikasi) terapi yang telah ditetapkan sebelumnya

 • Pemantauan keberkesanan terapi hipoglikemik mengikut tahap HbA1c disarankan setiap 3 bulan. Penetapan dos ubat hipoglikemik yang ditetapkan kepada yang paling berkesan (ditoleransi) dilakukan mengikut data pengendalian diri terhadap glikemia.
 • Perubahan (intensifikasi) terapi penurun gula sekiranya ketidakcekapannya (iaitu, jika tidak mencapai matlamat individu НbА1с) harus dilakukan selewat-lewatnya 6 bulan kemudian; sekiranya berlaku kemerosotan kesejahteraan atau jika tidak ada tanda-tanda keberkesanan rawatan, keputusan mengenai intensifikasi dapat dibuat lebih awal.
 • Keselamatan dan keberkesanan adalah keutamaan dalam memilih rawatan. Pendekatan individu harus diterapkan pada permulaan terapi, dan pada setiap tahap rawatan.

Kumpulan ubat penurun gula yang paling biasa digunakan adalah biguanides, inhibitor dipeptidyl peptidase jenis 4 (IDPP-4), inhibitor cotransporter glukosa bergantung natrium 2 (INGLT-2), agonis GLP-1, derivatif SM, thiazolidinediones (TZD). Kumpulan ubat yang lebih jarang digunakan termasuk glinida dan perencat α-glukosidase.

Rajah 2. Farmakoterapi diabetes jenis 2

Menurut Algoritma untuk Penjagaan Perubatan Khusus untuk Pesakit Diabetes, monoterapi PSSP dapat diresepkan pada permulaan penyakit pada tahap HbA1cMasalah Disyorkan (keutamaan) Selamat / berkecuali Tidak digalakkanPenyakit Kardiovaskular yang Disahkan 1 (kecuali kegagalan jantung)INGLT-2 (empagliflozin 2); aGPP-1 (liraglutide)metformin; CM; IDPP-4y; aGPP-1; INGLT-23; TZD; Acarbose, insulinCM (glibenclamide)Kegagalan jantungINGLT-2 (empagliflozin 2)metformin; IDPP-4; aGPP-1; INGLT-23; Acarbose, insulin (berhati-hati pada permulaan)SM (glibenclamide) TZD dan DPP-4 (saxagliptin)CKD dari 1-3a (GFR ≥ 45 ml / min / 1,73 m 2)INGLT-2 (empaglyph-losin 2); SM (gliclazide MV); aGPP-1 (liraglutide)metformin; CM; TZD; IDPP-4; aGPP-1; INGLT-2 3 (dapagliflozin tidak digalakkan untuk GFR 2); insulin; AcarboseSM (glibenclamide) (GFR 2)CKD dengan 3b-5 (SCF 2)IDPP-4; AcarboseCM (glibenclamide); metformin; INGLT-2; aGPP-1 (dengan GFR 2); TZD; Acarbose; IDPP-4 (gozogliptin)Obesitimetformin; aGPP-1; INGLT-2IDPP-4; AcarboseMereka menyebabkan kenaikan berat badan (tetapi jika diperlukan secara klinikal, mereka harus diresepkan tanpa mengambil kira kesan ini); CM; TZD; insulin

 1. Ini merujuk kepada kehadiran sekurang-kurangnya satu daripada penyakit dan / atau keadaan berikut: penyakit jantung koronari (riwayat infark miokard, cantuman / stenting bypass arteri koronari, penyakit arteri koronari dengan kerosakan pada satu atau lebih saluran koronari); sejarah strok iskemia atau hemoragik; penyakit arteri periferal (dengan atau tanpa gejala).
 2. Menurut EMPA-REG OUTCOME.
 3. Kajian mengenai aspek kardiovaskular dan buah pinggang keselamatan ubat lain dari kelas IGNT-2 sedang dijalankan. Sumber: Algoritma untuk rawatan perubatan khusus untuk pesakit diabetes mellitus, edisi ke-8 / ed. I.I. Dedova, M.V. Shestakova, A.Yu. Mayorova. M., Diabetes, 2017, 20 (1S): 1-12

Bab lain dari buku:

© Hak cipta terpelihara. Tidak ada bahagian dari buku ini yang boleh diterbitkan semula dalam bentuk apa pun tanpa kebenaran bertulis daripada pemegang hak cipta..

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes