Glucobay - arahan penggunaan

Nombor pendaftaran: P N012033 / 01

Nama Jenama: Glucobay®

Nama bukan milik antarabangsa: acarbose

Bentuk dos: tablet

Struktur:
setiap tablet mengandungi:

Bahan aktif: acarbose - 50 mg atau 100 mg,
Eksipien: silikon dioksida koloid anhidrat - 0,25 mg atau 0,50 mg, magnesium stearat - 0,50 atau 1,00 mg, pati jagung - 54,25 atau 108,50, selulosa mikrokristalin - 30 mg atau 60 mg, masing-masing.

Penerangan:
Tablet 50 mg: putih atau putih dengan warna kekuningan, tablet biconvex bulat dengan ukiran tanda syarikat (Bayer cross) di satu sisi dan dos "G 50" di bahagian belakang.
Tablet 100 mg - putih atau putih dengan tablet biconvex bujur berwarna kekuningan dengan risiko pada kedua-dua belah pihak, pada satu sisi ukiran yang menunjukkan dos - "G 100".

Kumpulan farmakoterapeutik: agen hipoglikemik untuk pentadbiran lisan.

Kod ATX: [A10BF01]

Sifat farmakologi
Mekanisme tindakan dan farmakodinamik
Bahan aktif ubat Glucobay® - acarbose, adalah pseudotetrasaccharide yang berasal dari mikroba. Acarbose bertindak pada tahap saluran gastrointestinal, menghalang aktiviti enzim usus kecil (a-glukosidase), yang terlibat dalam pemecahan di-, oligo- dan polisakarida. Akibatnya, penundaan bergantung pada dos dalam pencernaan karbohidrat berlaku, diikuti oleh pelepasan dan penyerapan glukosa yang tertunda, yang terbentuk semasa pemecahan karbohidrat. Oleh itu, kelewatan acarbose dan mengurangkan peningkatan kepekatan glukosa dalam darah selepas kelahiran. Oleh kerana penyerapan glukosa yang lebih seimbang dari usus, kepekatan rata-rata dan turun naik harian dalam darah berkurang. Sekiranya terdapat peningkatan kepekatan hemoglobin glikosilasi, acarbose mengurangkan tahapnya.

Pada pesakit dengan toleransi glukosa terganggu (NTG *), pemberian acarbose secara berkala mengurangkan risiko diabetes jenis 2 sebanyak 25%. Di samping itu, didapati bahawa pada masa yang sama mereka mengurangkan kejadian penyakit kardiovaskular (sebanyak 49%) dan infark miokard secara signifikan (sebanyak 91%).

Penggunaan acarbose untuk diabetes jenis 2 mengurangkan risiko terkena penyakit kardiovaskular sebanyak 24%, dan infark miokard sebanyak 64%.

* NTG didefinisikan sebagai tahap glukosa plasma 2 jam setelah pengambilan dalam kisaran dari 7,8 hingga 11,1 mmol / L (140-200 mg / dl) dengan tahap glukosa perut kosong dari 5,6 hingga 7,0 mmol / L (100-1125 mg / dl ).

Farmakokinetik
Sedutan. Kira-kira 35% daripada dos yang diberikan diserap dalam bentuk metabolit, kurang dari 2% dalam bentuk aktif. Ia dimetabolisme di saluran pencernaan, terutamanya oleh bakteria usus dan, hanya sebahagiannya, oleh enzim pencernaan dengan pembentukan sekurang-kurangnya 13 sebatian dalam bentuk konjugat sulfat, metil dan glukuronik. Satu metabolit, produk pembelahan molekul glukosa dalam acarbose, mempunyai keupayaan untuk menghalang glukosidase alfa. Setelah pengambilan Glucobay®, 2 puncak kepekatan maksimum plasma acarbose dalam plasma darah diperhatikan, yang rata-rata 52.2 ± 15.7 μg / L dan 586.3 ± 282.7 μg / L dan diperhatikan selepas 1.1 ± 0.3 jam dan 20.7 ± 5.2 jam, masing-masing. Kemunculan puncak kedua nampaknya disebabkan oleh penyerapan produk pembusukan bakteria dari bahagian dalam usus kecil. Pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang (pelepasan kreatinin

 • Rawatan diabetes mellitus jenis 2 dalam kombinasi dengan terapi diet (dalam bentuk monoterapi atau dalam kombinasi dengan ubat hipoglikemik lain, termasuk insulin)
 • Pencegahan diabetes jenis 2 pada pesakit dengan toleransi glukosa terganggu dalam kombinasi dengan diet dan senaman
 • Hipersensitiviti terhadap sebarang komponen ubat
 • Bawah 18 tahun
 • Penyakit usus kronik berlaku dengan gangguan pencernaan dan penyerapan yang teruk
 • Keadaan yang disertai dengan perut kembung (sindrom Remkheld, hernia besar, stenosis usus, ulser usus)
 • Kehamilan dan penyusuan
 • Kegagalan buah pinggang yang teruk (Dos dan pelepasan kreatinin
  Tablet Glucobaya® hanya berkesan jika diambil sebelum makan, tanpa mengunyah, dengan sedikit cecair atau mengunyah dengan bahagian pertama makanan.

Dos optimum ubat dipilih oleh doktor yang hadir secara individu untuk setiap pesakit, kerana keberkesanan dan toleransinya berbeza-beza.

Terapi gabungan dengan diet pada pesakit diabetes jenis 2
Dos awal adalah 1 tablet 50 mg 3 kali sehari atau tablet 100 mg 3 kali sehari. Pada masa akan datang, dos tersebut harus ditingkatkan menjadi dos harian purata -300 mg sehari (2 tablet 50 mg 3 kali sehari atau 1 tablet 100 mg 3 kali sehari).
Dalam beberapa kes, jika perlu, dos ubat dapat ditingkatkan menjadi 200 mg 3 kali sehari.

Dos harus ditingkatkan dengan selang 4-8 minggu, jika kesan klinikal yang diperlukan tidak diperoleh pada pesakit pada dosis sebelumnya.
Sekiranya pesakit, walaupun mematuhi diet yang ketat, perut kembung dan cirit-birit semakin meningkat, maka peningkatan dos ubat harus dihentikan, dan dalam beberapa kes dikurangkan. Dos harian purata ubat adalah 300 mg sehari.

Pencegahan diabetes jenis 2 pada pesakit dengan toleransi glukosa terganggu dalam kombinasi dengan diet dan senaman
Dos awal adalah 50 mg sekali sehari (tablet 50 mg atau tablet 100 mg sekali sehari). Dalam masa 3 bulan, dos awal meningkat secara beransur-ansur menjadi dos terapi yang disyorkan 100 mg 3 kali sehari (2 tablet 50 mg atau 1 tablet 100 mg 3 kali sehari)

Pesakit tua (lebih dari 65): tidak diperlukan penyesuaian dos.

Kanak-kanak: penggunaan adalah kontraindikasi.

Kegagalan hepatik: tidak diperlukan penyesuaian dos.

Kesan sampingan
Data mengenai kekerapan kesan sampingan ubat Glucobay® yang diperoleh dari kajian klinikal dan pesanan selepas pemasaran.

Kejadian buruk diedarkan mengikut kekerapan kejadian mengikut penggredan berikut: sangat kerap ≥ 1/10, sering ≥ 1 / 100®, bersamaan dengan 150-300 mg / hari, penyimpangan yang signifikan secara klinikal dari ujian fungsi hati berlaku (tiga kali had atas normal ) Perubahan ini boleh menjadi jangka pendek dan sementara dan hilang sendiri dengan latar belakang rawatan berterusan dengan Glucobay ®.

Berlebihan
Sekiranya dos tinggi Glucobaya ® diperoleh dengan makanan dan / atau minuman yang mengandungi karbohidrat (di-, oligo-, polisakarida), maka overdosis dapat disertai dengan kemunculan perut kembung dan cirit-birit. Sekiranya berlaku overdosis dalam 4-6 jam ke depan, makanan atau minuman yang mengandungi karbohidrat harus dikecualikan dari diet.
Semasa mengambil Glucobaya ® dalam dosis yang meningkat, di luar pengambilan makanan, gejala usus tidak diharapkan berkembang.

Interaksi dengan ubat lain
Makanan yang mengandung sukrosa dan gula dalam kombinasi dengan Glucobay® menyebabkan ketidakselesaan di perut hingga cirit-birit, yang disebabkan oleh peningkatan fermentasi karbohidrat di dalam usus. Colestyramine, adsorben usus dan sediaan yang mengandungi enzim pencernaan dapat mempengaruhi keberkesanan Glucobaya ® semasa menggunakannya. Dalam kombinasi dengan dimethicone / simethicone, tidak ada reaksi reaksi yang diperhatikan. Dalam beberapa kes, Glucobai ® mengubah ketersediaan bio digoxin, yang mungkin memerlukan penyesuaian dos digoxin. Derivatif sulfonilurea, insulin, metformin meningkatkan kesan hipoglikemik acarbose. Dadah yang menyebabkan hiperglikemia, seperti diuretik thiazide, glukokortikosteroid, fenotiazin, estrogen, kontraseptif oral, isoniazid, asid nikotinik, fenitoin, agonis adrenergik, hormon tiroid, penyekat saluran kalsium perlahan, diabetes mellitus dapat mengurangkan perkembangan diabetes secara signifikan. ).

Gabungan penggunaan Glucobaya ® dan neomisin oral dapat menyebabkan penurunan glikemia pasca-produksi yang berlebihan, serta meningkatkan frekuensi dan keparahan kesan sampingan gastrointestinal. Sekiranya terdapat kesan sampingan yang teruk, disarankan untuk mempertimbangkan kemungkinan pengurangan dos Glucobay ® untuk sementara waktu.

arahan khas
Pematuhan ketat terhadap diet antidiabetik adalah wajib ketika menggunakan Glucobaya®. Tanpa berjumpa doktor, anda tidak boleh membatalkan ubat secara bebas, kerana pengambilan ubat tersebut mungkin disertai dengan peningkatan glukosa darah. Sekiranya tidak mematuhi diet yang ditetapkan oleh doktor, reaksi buruk dari usus dapat meningkat. Sekiranya gejala meningkat, walaupun mematuhi diet yang ketat, perlu berjumpa doktor dan mengurangkan dos ubat untuk jangka pendek atau panjang.

Glucobay® mempunyai kesan hipoklikemik, tetapi tidak menyebabkan hipoglikemia pada pesakit yang hanya diberi diet tanpa ubat penurun gula sebagai terapi.

Sekiranya Glucobay® bergabung dengan terapi dengan insulin atau ubat-ubatan yang mengandungi sulfonylurea atau metformin, maka, kerana penurunan keperluan ubat-ubatan ini, hipoglikemia mungkin berkembang, dalam kes yang jarang terjadi hingga koma hipoglikemik, yang memerlukan pengurangan dos mereka. Perlu diingat bahawa Glucobai® memperlambat penukaran sukrosa menjadi fruktosa dan glukosa, oleh kerana itu sukrosa tidak dapat digunakan untuk menghentikan hipoglikemia akut. Dalam kes ini, glukosa mesti diberikan..

Tidak digabungkan untuk menggabungkan Glucobai® dengan colestyramine, adsorben usus dan sediaan yang mengandungi enzim pencernaan. Apabila digabungkan dengan digoxin, penyesuaian dos yang terakhir mungkin diperlukan.

Kad pengenalan bagi pesakit diabetes mesti ditandakan dengan rawatan dengan Glucobay®.

Glukobay tidak mempengaruhi kemampuan memandu kereta / mekanisme.

Borang pelepasan
15 tablet dalam lepuh Al / PP, 2 atau 8 lepuh berserta arahan untuk digunakan dalam kotak kadbod.

Jangka hayat
3 tahun.
Jangan gunakan selepas tarikh luput.

Keadaan simpanan
Pada suhu tidak melebihi 30 ° C.
Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Syarat Percutian di Farmasi
Pada preskripsi.

Entiti undang-undang yang namanya sijil pendaftaran dikeluarkan:
Bayer Pharma AG, Mullerstrasse 178, 13353 Berlin, Jerman
Bayer Pharma AG, Mullerstrasse 178, 13353 Berlin, Jerman

Pengilang:
Bayer Pharma AG, D-51368 Leverkusen, Jerman
Bayer Pharma AG, D-51368 Leverkusen, Jerman

Untuk maklumat dan aduan tambahan, sila hubungi:
107113 Moscow, St. Rybinskaya ke-3, w. 18 hlm.2

Acarbose * (Acarbose)

Kumpulan farmakologi:

Nama kimia

Farmakologi

Ia secara kompetitif dan terbalik menghalang alpha-amylase pankreas (hidrolisis polisakarida kepada oligosakarida) dan alpha-glukosidase yang terikat membran usus (memecahkan oligo-, tri- dan disakarida kepada glukosa dan monosakarida lain) dalam lumen usus kecil. Mengurangkan pembentukan dan penyerapan glukosa dalam usus, mengurangkan hiperglikemia postprandial, turun naik glukosa dalam darah setiap hari. Tidak meningkatkan kenaikan insulin dan tidak menyebabkan hipoglikemia..

Dalam kajian eksperimental in vitro dan in vivo, tidak ada bukti mutagenisiti ditemui. Pemberian pada tikus dengan makanan tidak mempengaruhi kesuburan dan kemampuan pembiakan secara keseluruhan.

Kira-kira 35% daripada dos yang diberikan diserap dari saluran gastrointestinal, mungkin dalam bentuk metabolit (di antaranya 2% dalam bentuk aktif), ketersediaan bio adalah 1-2%. Cmaks dicapai setelah 1 jam, metabolit - selepas 14-24 jam.Pada pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang (Cl kreatinin 2) Cmaks meningkat sebanyak 5 kali, pada orang tua - sebanyak 1.5 kali. Ia dimetabolisme secara eksklusif di saluran pencernaan, terutamanya oleh bakteria usus dan sebahagian enzim pencernaan, dengan pembentukan sekurang-kurangnya 13 sebatian. Metabolit utama dikenal pasti sebagai turunan 4-metilpyrogallol (dalam bentuk konjugat sulfat, metil dan glukuronik). Satu metabolit, produk pembelahan molekul glukosa dalam acarbose, mempunyai keupayaan untuk menghalang glukosidase alfa. Acarbose yang tidak diserap (kira-kira 51% daripada dos) diekskresikan dengan tinja selama 96 jam. Kira-kira 34% daripada dos diekskresikan oleh buah pinggang sebagai metabolit, kurang dari 2% - tidak berubah dan sebagai metabolit aktif. T1/2 dalam fasa pembahagian - 4 jam, dalam fasa perkumuhan - 10 jam.

Kehamilan dan penyusuan

Keselamatan kehamilan tidak ditetapkan.

Aktiviti FDA Kategori F - B.

Penyusuan susu ibu harus dihentikan semasa rawatan..

Ciri

Oligosakarida diperoleh melalui penapaian dari mikroorganisma Actinoplanes utahensis. Ia adalah serbuk putih atau hampir putih. Larut dalam air. Berat Molekul 645.6.

Permohonan

Diabetes diabetes jenis 2 dengan tidak berkesannya terapi diet (jangka masa sekurang-kurangnya 6 bulan) atau keberkesanan derivatif sulfonylurea yang tidak mencukupi pada latar belakang diet rendah kalori; diabetes mellitus jenis 1 (sebagai sebahagian daripada terapi kombinasi); pencegahan diabetes mellitus jenis 2 (pada pesakit dengan gangguan toleransi glukosa dalam kombinasi dengan diet dan senaman).

Keselamatan kehamilan tidak ditetapkan.

Aktiviti FDA Kategori F - B.

Penyusuan susu ibu harus dihentikan semasa rawatan..

Sekatan permohonan

Sekiranya demam, jangkitan, kecederaan, campur tangan pembedahan (pembedahan akan datang dan dalam tempoh selepas operasi), penggunaan hanya mungkin dilakukan sekiranya kesan yang diharapkan melebihi risiko yang berpotensi. Umur hingga 18 tahun (keselamatan dan keberkesanan tidak ditentukan).

Kontraindikasi

Hipersensitiviti, ketoasidosis diabetes, sirosis; penyakit radang usus akut dan kronik, rumit oleh gangguan pencernaan dan penyerapan (termasuk sindrom malabsorpsi, sindrom maldigestion), sindrom Remkheld; patologi saluran gastrousus dengan peningkatan pembentukan gas, kolitis ulseratif, penyumbatan usus, termasuk sebahagian atau kecenderungan untuknya, pengencangan dan ulser usus, hernia besar, kegagalan buah pinggang kronik (kandungan kreatinin melebihi 2 mg / dl), kehamilan, menyusui.

Kesan sampingan

Dari sisi saluran pencernaan: sakit perut, kembung perut, mual, cirit-birit; jarang - peningkatan tahap transaminase (ALT dan AST), penyumbatan usus, penyakit kuning, hepatitis (dalam kes yang jarang berlaku, fulminan dengan hasil maut).

Reaksi alergi: ruam kulit, hiperemia, exanthema, urtikaria.

Lain-lain: jarang - bengkak.

Interaksi

Kesannya mengurangkan karbon aktif dan penyerap usus lain, persiapan enzim pencernaan yang mengandungi pancreatin atau amilase. Diuretik Thiazide, kortikosteroid, fenotiazin, hormon tiroid, estrogen, termasuk sebagai sebahagian daripada kontraseptif oral, fenitoin, asid nikotinik, simpatomimetik, antagonis kalsium, isoniazid dan agen lain yang menyebabkan hiperglikemia, secara signifikan melemahkan aktiviti tertentu (kemungkinan dekompensasi diabetes mellitus), sulfonilurea, insulin, metformin - meningkatkan kesan hipoglikemik.

Laluan pentadbiran

Langkah berjaga-jaga

Anda mesti mengikuti diet secara ketat. Perlu diingat bahawa makanan dan minuman yang mengandungi sejumlah besar karbohidrat, gula tebu boleh menyebabkan gangguan usus. Rawatan harus dijalankan di bawah kawalan tahap glukosa dalam darah dan / atau air kencing, hemoglobin glikosilasi dan transaminase pada tahun pertama rawatan - 1 kali dalam 3 bulan dan kemudian secara berkala. Peningkatan dos hingga lebih dari 300 mg / hari disertai dengan penurunan hiperglikemia postprandial, tetapi sedikit ketara dengan peningkatan risiko hiperfermentemia (peningkatan kepekatan AST dan ALT dalam darah). Dengan penggunaan sulfonylurea atau insulin secara serentak, kemungkinan timbul hipoglikemia, yang diperbetulkan dengan menambahkan gula (glukosa, tetapi bukan sukrosa) ke makanan, atau dengan pemberian glukosa secara intravena, atau dengan menggunakan glukagon (dalam kes yang teruk). Sekiranya hipoglikemia akut, perlu diingat bahawa gula semasa rawatan memecah menjadi fruktosa dan glukosa dengan lebih perlahan dan tidak sesuai untuk penghapusan hipoglikemia yang cepat; dalam kes-kes ini disarankan untuk menggunakan glukosa dalam dos yang besar.

Berlebihan

Gejala: peningkatan ketidakselesaan di kawasan perut, cirit-birit, perut kembung.

Rawatan: tidak termasuk makanan dan minuman yang mengandungi karbohidrat dari makanan selama 4-6 jam.

Mekanisme tindakan dan arahan penggunaan Acarbose Glucobay

Kerana kekurangan hormon insulin yang kronik, penyakit serius sistem endokrin berkembang di dalam badan - diabetes.

Kelangsungan hidup orang dengan patologi ini disokong oleh ubat hipoglikemik yang mengatur tahap glukosa. Acarbose adalah ubat antidiabetik yang berkesan untuk rawatan diabetes.

Petunjuk untuk pelantikan

Ubat ini ditetapkan oleh ahli endokrinologi jika terdapat diagnosis berikut:

 • diabetes mellitus jenis 2;
 • kandungan berlebihan dalam darah dan tisu asid laktik (koma diabetes laktik).

Sebagai tambahan, dalam kombinasi dengan diet, ubat ini ditunjukkan untuk diabetes mellitus jenis 1.

Penggunaan ubat tidak dapat diterima jika pesakit mempunyai diagnosis bersamaan berikut:

 • intoleransi peribadi;
 • komplikasi diabetes yang teruk (ketoasidosis diabetes atau DKA);
 • degenerasi tisu hati yang tidak dapat dipulihkan (sirosis);
 • pencernaan yang sukar dan menyakitkan (dispepsia) yang kronik;
 • perubahan kardiovaskular fungsional refleks yang berlaku selepas makan (sindrom Remkheld);
 • tempoh kehamilan dan penyusuan;
 • peningkatan pembentukan gas di dalam usus;
 • penyakit keradangan kronik membran mukus usus besar (kolitis ulseratif);
 • penonjolan organ perut di bawah kulit (hernia ventral).

Komposisi dan mekanisme tindakan

Acarbose (nama Latin Acarbosum) - karbohidrat polimer yang mengandungi sejumlah kecil gula sederhana, mudah larut dalam cecair.

Bahan ini disintesis melalui pemprosesan biokimia di bawah pengaruh enzim. Bahan mentahnya adalah Actinoplanes utahensis.

Acarbose menghidrolisis karbohidrat polimer dengan menghalang tindak balas enzim. Oleh itu, tahap pembentukan dan penyerapan tenaga gula dalam usus dikurangkan.

Ini membantu menstabilkan tahap glukosa darah. Ubat ini tidak mengaktifkan pengeluaran dan pengeluaran hormon insulin oleh pankreas dan tidak membenarkan penurunan gula darah yang tajam. Pengambilan ubat secara berkala mengurangkan kemungkinan terkena penyakit kardiovaskular, dan perkembangan diabetes.

Penyerapan zat (penyerapan) tidak lebih daripada 35%. Kepekatan zat dalam badan berlaku secara berperingkat: penyerapan primer berlaku dalam satu setengah jam, sekunder (penyerapan produk metabolik) - dalam lingkungan 14 jam hingga satu hari.

Dengan sindrom gangguan fungsi ginjal yang lengkap (kegagalan buah pinggang), kepekatan bahan ubat meningkat lima kali ganda, pada orang berumur 60+ - 1,5 kali.

Ubat itu disingkirkan dari badan melalui usus dan sistem kencing. Selang waktu proses ini boleh sampai 10-12 jam.

Arahan penggunaan

Penggunaan acarbose memerlukan terapi jangka panjang. Tablet harus diminum sekurang-kurangnya seperempat jam sebelum makan..

Pada tempoh awal rawatan, 50 mg ubat diresepkan tiga kali sehari. Sekiranya tidak ada reaksi negatif, dos meningkat 2-4 kali dengan selang 1-2 bulan.

Dos tunggal maksimum ialah 200 mg, setiap hari - 600 mg.

Untuk tujuan profilaksis, ubat diambil dalam dos tunggal minimum (50 mg) sekali sehari. Menurut petunjuk, dosnya boleh dua kali ganda.

Bolehkah Acarbose Glucobai digunakan untuk menurunkan berat badan?

Dadah yang paling biasa dihasilkan berdasarkan Acarbose adalah ubat Jerman Glucobay. Kesan farmakologi, petunjuk dan kontraindikasi penggunaannya sama dengan Acarbose. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat ini tidak terhad kepada rawatan diabetes.

Glyukobay sangat popular di kalangan atlet dan orang yang menghadapi masalah berat badan berlebihan. Ini disebabkan oleh kesan utama ubat - keupayaan untuk menyekat pembentukan dan penyerapan glukosa. Penyebab berat badan berlebihan, sebagai peraturan, adalah jumlah karbohidrat yang berlebihan. Pada masa yang sama, karbohidrat adalah sumber utama sumber tenaga badan..

Semasa berinteraksi dengan organ pencernaan, karbohidrat sederhana langsung diserap oleh usus, karbohidrat kompleks melewati tahap penguraian menjadi yang sederhana. Setelah penyerapan berlaku, tubuh berusaha untuk menyerap zat tersebut dan mengetepikannya "dalam simpanan". Untuk mengelakkan proses ini, mereka yang ingin menurunkan berat badan mengambil Glucobai sebagai agen penyekat karbohidrat.

Bahan video mengenai ubat penghalang karbohidrat:

Interaksi dengan ubat lain

Di bawah pengaruh pelbagai agen yang digunakan selari dengan Acarbose, keberkesanannya dapat meningkat atau menurun.

Jadual peningkatan dan penurunan kesan ubat:

derivatif sulfonylurea, yang merupakan komponen utama ubat hipoglikemik tertentu (Glycaside, Glidiab, Diabeton, Gliclada dan lain-lain)

glikosida jantung (digoxin dan analognya)

penyediaan penjerap (karbon aktif, Enterosgel, Polysorb dan lain-lain)

ubat diuretik thiazide (hidroklorotiazid, indapamide, clopamide

agen hormon dan kontraseptif (oral)

ubat-ubatan yang merangsang pengeluaran adrenalin

sediaan asid nikotinik (vitamin B3, PP, Niacin, Nicotinamide)

Penggunaan bersama ubat yang mengurangkan aktiviti Acarbose boleh menyebabkan perkembangan komplikasi serius.

Kesan sampingan, overdosis dan arahan khas

Kesan yang tidak diingini semasa pemberian ubat berlaku terutamanya dari epidermis dan saluran gastrousus.

Ini termasuk:

 • kembung perut;
 • najis yang teruk;
 • pencernaan yang menyakitkan (dispepsia);
 • kesukaran mempromosikan kandungan saluran pencernaan (penyumbatan usus);
 • tahap bilirubin meningkat (penyakit kuning);
 • kemerahan kulit yang disebabkan oleh pengembangan kapilari (eritema);
 • alahan epidermis.

Melebihi dos yang ditetapkan ditunjukkan oleh sakit usus, peningkatan pembentukan gas, cirit-birit. Kelegaan dari keadaan ini adalah tanpa gejala, termasuk pengecualian hidangan karbohidrat dari diet.

Acarbose diresepkan dengan sangat berhati-hati kepada pesakit dengan penyakit berjangkit-virus, dan juga remaja di bawah 18 tahun.

Semasa terapi ubat, syarat utama adalah:

 • mematuhi diet yang ketat;
 • pemantauan berterusan hemoglobin, transaminase dan gula (jumlah darah).

Dalam makanan, sukrosa harus diganti dengan glukosa..

Analog ubat

Ubat dengan kesan yang serupa mengandungi acarbose sebagai bahan aktif utama..

Dua ubat digunakan sebagai pengganti:

tajukborang pelepasanpengilang
GlucobayBentuk tablet 50 dan 100 mgBAYER PHARMA, AG (Jerman)
Alumina100 mg tablet"Abdi Ibrahim Ilach Sanay ve Tijaret A.Sh." (Turki)

Pendapat pesakit

Dari tinjauan pesakit, dapat disimpulkan bahawa Acarbose berfungsi dengan baik dalam menjaga gula darah rendah, tetapi pengambilannya sering disertai dengan kesan sampingan yang tidak menyenangkan, jadi penggunaannya tidak sesuai untuk mengurangkan berat badan.

Ubat ini diberikan seperti yang ditetapkan oleh doktor dan mengikut arahan yang ketat. Sebagai tambahan, saya mengambil 4 mg NovoNorm semasa makan tengah hari. Dengan bantuan dua ubat, mungkin untuk mengekalkan gula petang yang normal. Acarbose "memuaskan" kesan karbohidrat kompleks, petunjuk saya dua jam selepas makan adalah 6,5-7,5 mmol / L. Sebelum ini, kurang daripada 9-10 mmol / L tidak. Ubatnya betul-betul berkesan.

Saya menghidap diabetes jenis 2. Doktor mengesyorkan Glucobai. Tablet tidak membenarkan glukosa diserap ke saluran gastrointestinal, oleh itu, tahap gula "tidak melonjak". Dalam kes saya, ubat menormalkan gula ke tahap serendah mungkin untuk pesakit diabetes.

Saya mencuba Glucobai sebagai kaedah untuk mengurangkan berat badan. Kesan sampingan yang diseksa. Cirit-birit berterusan, ditambah dengan kelemahan. Sekiranya anda tidak menghidap diabetes, lupakan ubat ini dan turunkan berat badan dengan bantuan diet dan aktiviti fizikal.

Ubatnya adalah preskripsi. Harga tablet Glucobai adalah sekitar 560 rubel setiap 30 keping, dengan dos 100 mg.

Glucobai (50 mg)

Arahan manual

 • Orang Rusia
 • қазақша

Nama dagangan

Nama Bukan Hak Milik Antarabangsa

Bentuk dos

Tablet 50 mg dan 100 mg

Struktur

Satu tablet mengandungi

bahan aktif - acarbose 50 atau 100 mg,

eksipien: silikon dioksida, koloid anhidrat, magnesium stearat, pati jagung, selulosa mikrokristal.

Penerangan

Pil dari putih ke putih dengan warna kekuningan, bulat, terukir dengan "G 50" di satu sisi dan tanda Bayer salib di sisi lain (untuk dos 50 mg).

Tablet dari putih ke putih dengan warna kekuningan, bentuk bujur, dengan tanda dan ukiran "G 100" di satu sisi dan tandakan di sisi lain (untuk dos 100 mg).

Kumpulan farmakoterapeutik

Ubat penurun gula untuk pentadbiran oral. Perencat glukosidase alfa.

Kod PBX A10BF01

Sifat farmakologi

Farmakokinetik

Farmakokinetik acarbose dikaji selepas pemberian oral bahan terlabel (200 mg).

Oleh kerana kira-kira 35% daripada jumlah radioaktiviti (jumlah bahan aktif dan metabolit) diekskresikan oleh buah pinggang dalam masa 96 jam, diandaikan bahawa tahap penyerapan berada dalam had ini.

Kepekatan radioaktif total plasma dicirikan oleh dua puncak. Puncak pertama, bersamaan dengan kepekatan purata acarbose 52.2 + 15.7 μg / L, diperhatikan selepas 1.1 + 0.3 jam. Puncak kedua rata-rata 586.3 + 282.7 μg / L dan diperhatikan selepas 20.7 + 5.2 jam. Tidak seperti radioaktiviti umum, kepekatan maksimum bahan penghambat dalam plasma adalah 10-20 kali lebih rendah. Kemunculan puncak kedua selepas kira-kira 14-24 jam nampaknya disebabkan oleh penyerapan produk pembusukan bakteria dari bahagian dalam usus kecil.

Ketersediaan bio ubat hanya 1-2%. Peratusan ketersediaan sistemik yang sangat rendah ini diinginkan kerana acarbose hanya bertindak pada tahap usus. Oleh itu, ketersediaan bio ubat yang rendah tidak mempengaruhi kesan terapeutik..

Isipadu pengedaran jelas ialah 0.32 l / kg berat badan.

Separuh hayat untuk fasa pengedaran dan perkumuhan masing-masing ialah 3.7 + 2.7 jam dan 9.6 + 4.4 jam; 51% bahan aktif diekskresikan dalam masa 96 jam melalui usus; 1.7% tidak berubah dan sebagai metabolit aktif melalui buah pinggang.

Farmakodinamik

Bahan aktif ubat Glucobay®  Acarbose adalah pseudotetrasaccharide yang berasal dari mikroba. Glucobay® boleh digunakan untuk merawat diabetes yang bergantung kepada insulin dan bebas insulin.

Acarbose bertindak pada tahap saluran gastrointestinal, menghalang aktiviti enzim usus kecil (alpha-glucosidase), yang terlibat dalam pemecahan di-, oligo- dan polisakarida. Akibatnya, penundaan bergantung pada dos dalam pencernaan karbohidrat berlaku, diikuti oleh pelepasan dan penyerapan glukosa yang tertunda, yang terbentuk semasa pemecahan karbohidrat. Oleh itu, kelewatan acarbose dan mengurangkan peningkatan kepekatan glukosa dalam darah selepas kelahiran. Oleh kerana penyerapan glukosa yang lebih seimbang dari usus, kepekatan glukosa rata-rata dan turun naik harian dalam darah dikurangkan. Sekiranya terdapat peningkatan kepekatan hemoglobin glikosilasi, acarbose mengurangkan tahapnya.

Dalam percubaan secara rawak, didapati bahawa pada pesakit dengan toleransi glukosa yang disahkan terganggu, pemberian Glucobaya® secara berkala mengurangkan risiko relatif terkena diabetes jenis 2. Di samping itu, didapati bahawa dalam kes ini, mereka secara signifikan mengurangkan kejadian kejadian kardiovaskular dan infark miokard.

Penggunaan Glucobaya® untuk diabetes jenis 2 mengurangkan risiko terkena penyakit kardiovaskular dan infark miokard.

Petunjuk untuk digunakan

- rawatan diabetes selain terapi diet

- pencegahan diabetes jenis 2 pada pesakit dengan toleransi glukosa yang disahkan terganggu * dalam kombinasi dengan diet dan senaman

* didefinisikan sebagai kepekatan glukosa plasma 2 jam setelah muatan glukosa 7,8-11 mmol / l (140-200 mg / dl) dan kadar glukosa puasa 5,6 - 7,0 mmol / l (100-125 mg / dl ).

Dos dan pentadbiran

Dos ubat dipilih oleh doktor yang hadir secara individu untuk setiap pesakit, kerana keberkesanan dan toleransinya berbeza-beza.

Tablet Glucobaya® hanya berkesan jika diambil tepat sebelum makan, tanpa mengunyah, dengan sedikit cecair, atau mengunyah dengan bahagian pertama makanan.

Rawatan untuk diabetes selain diet

Kecuali dinyatakan sebaliknya, dos berikut disyorkan:

Dos awal adalah 1 tablet 50 mg 3 kali sehari dengan setiap hidangan utama atau ½ tablet 100 mg 3 kali sehari dengan setiap hidangan utama. Pada masa akan datang, dos tersebut harus ditingkatkan menjadi dos harian purata 300 mg sehari (2 tablet 50 mg 3 kali sehari dengan setiap makanan utama atau 1 tablet 100 mg 3 kali sehari dengan setiap makanan utama).

Dalam beberapa kes, jika perlu, dos ubat dapat ditingkatkan hingga 200 mg 3 kali sehari dengan setiap makanan utama.

Dos dapat ditingkatkan setelah 4-8 minggu, jika kesan klinikal yang diperlukan tidak diperoleh pada pesakit pada dosis sebelumnya.

Sekiranya pesakit, walaupun mematuhi diet yang ketat, perut kembung dan cirit-birit meningkat, maka peningkatan dos ubat harus dihentikan, dan dalam beberapa kes, kurangkan dos.

Dos harian purata ubat adalah 300 mg sehari.

Pencegahan diabetes jenis 2 pada pesakit dengan toleransi glukosa terganggu dalam kombinasi dengan diet dan senaman

Dos awal adalah 50 mg sekali sehari (50 mg tablet atau ½ 100 mg tablet sekali sehari). Dalam masa 3 bulan, dos awal secara beransur-ansur meningkat kepada dos terapi yang disyorkan 100 mg 3 kali sehari (2 tablet 50 mg atau 1 tablet 100 mg tiga kali sehari dengan setiap makanan utama).

Tidak perlu perubahan dos atau dos.

Pesakit dengan fungsi hati yang terganggu

Pada pesakit dengan fungsi hati yang terganggu, perubahan dalam rejimen dos tidak diperlukan.

Tidak ada batasan pada keseluruhan tempoh pengambilan Glucobay®.

Kesan sampingan

Selalunya (dari> 1/100 hingga 1/1000 hingga 1/10000 hingga

Acarbose (Glucobai)

Kumpulan farmakologi: ubat hipoglikemik oral
Tindakan farmakologi: agen hipoglikemik oral. Inhibitor glukosidase alfa usus yang kompetitif. Ini menghalang proses biotransformasi sukrosa dan kanji kepada monosakarida yang diserap dengan baik, ini membawa kepada penurunan risiko hiperglikemia pasca-produksi dan penurunan turun naik harian dalam kadar glukosa darah. Tidak seperti derivatif sulfonylurea, ubat ini tidak memberi kesan merangsang pada pankreas.
Nama sistematik (IUPAC): (2R, 3R, 4R, 5S, 6R) -5 - < [(2R, 3R, 4R, 5S, 6R ) -5 - <[( 2R, 3R, 4S, 5S, 6R) -3,4- дигидрокси- 6-метил- 5 - <[ (1S, 4R, 5S, 6S) -4,5,6 -тригидрокси -3- (гидроксиметил) циклогекс -2- ен-1- ил] амино>tetrahydro-2H-pyran-2 - yl] oxy> -3,4-dihydroxy-6 - (hydroxymethyl) tetrahydro-2H-pyran-2-yl] oxy> - 6 - (hydroxymethyl) tetrahydro-2H-pyran-2, 3,4- triol
Nama Dagangan: Precose
Status undang-undang: preskripsi sahaja (UK, Amerika Syarikat)
Gunakan: secara lisan
Ketersediaan bio: sangat rendah
Metabolisme: saluran gastrousus
Separuh hayat: 2 jam
Perkumuhan: buah pinggang (kurang daripada 2%)
Rumusan: C25H43TIADAlapan belas
Suka jisim: 645.605 g / mol

Acarbose adalah ubat antidiabetes yang digunakan untuk merawat diabetes jenis 2 dan, di beberapa negara, prediabetes. Di Eropah dan China, ubat tersebut dijual sebagai generik yang disebut Glucobay (Bayer AG), di Amerika Utara dengan nama Precose (Bayer Pharmaceuticals), dan di Kanada dengan nama Prandase (Bayer AG). Di China, ubat itu dianggap alat yang murah dan popular, tetapi di Amerika Syarikat perkara berbeza. Seorang doktor menjelaskan bahawa penggunaan ubat di Amerika Syarikat adalah terhad kerana tidak cukup kuat untuk mengatasi kesan sampingannya - cirit-birit dan perut kembung. Namun, kajian besar baru-baru ini menyimpulkan bahawa "Acarbose adalah ubat yang berkesan, selamat, dan dapat diterima dengan baik pada sekumpulan besar pesakit Asia dengan diabetes jenis 2." Penjelasan yang mungkin untuk perbezaan pendapat adalah pemerhatian bahawa Acarbose lebih berkesan mempengaruhi pesakit dengan diet oriental dengan kandungan karbohidrat yang agak tinggi. Acarbose adalah penyekat kanji dan penghambat alpha glukosidase, enzim usus yang melepaskan glukosa dari karbohidrat besar. Ia terdiri daripada serpihan acarviosin dengan maltosa di hujung yang berkurang.

Mekanisme tindakan

Acarbose (Glucobai) adalah oligosakarida sintetik, perencat kompetitif α-glukosidase usus kecil (terutamanya glukoamilase, kurang sukrase, maltase dan isomaltase), melambatkan tahap akhir pencernaan polisakarida, oligosakarida dan beberapa disakarida (maltosa, sukrosa) mengurangkan peningkatan kepekatan glukosa darah selepas makan. Ubat tersebut tidak mempengaruhi penyerapan glukosa. Kerana hiperinsulinemia postprandial yang lebih rendah, Acarbose membantu mengurangkan sintesis trigliserida dan pengumpulannya di hati dan tisu adiposa. Ubat itu tidak menyebabkan kenaikan berat badan. Acarbose meningkatkan kepekaan insulin pada pesakit dengan toleransi glukosa terganggu dan pada pesakit tua dengan diabetes mellitus. Semasa rawatan dengan Acarbose, terdapat penurunan kepekatan glukosa yang signifikan dalam darah puasa, serta penurunan kepekatan tinggi hemoglobin glikasi. Keberkesanan ubat pada sebahagian besarnya bergantung pada masa pengambilannya - ia berkesan apabila diambil dengan hidangan pertama; Pengambilan acarbose kira-kira 30 minit sebelum atau 15 minit selepas permulaan makan mengurangkan keberkesanannya. Ubat ini hanya berfungsi di saluran pencernaan, dari mana ubat hipoglikemik oral diserap, perencat persaingan alpha-glukosidase usus, diabetes mellitus jenis 2, prediabetes

Resipi Acarbose dalam bahasa Latin

Kumpulan farmakoterapeutik A10BF01 - agen hipoglikemik oral. Inhibitor Alpha Glucosidase.

Tindakan farmakologi utama: merujuk kepada ubat-ubatan yang menurunkan gula darah, mekanisme tindakan ubat ini adalah untuk menekan alpha-glukosidase usus yang terlibat dalam pemecahan di-, oligo-dan polisakarida, memperlambat penyerapan karbohidrat dan mengurangkan pengambilan glukosa dari sakarida; ini menentukan kesan khusus acarbose setelah makan: dengan mengatur penyerapan gula dari usus, ubat mengurangkan turun naik gula darah setiap hari dan membantu mengurangkannya.

INDIKASI: Diabetes diabetes tipe 2 (diabetes mellitus) BPF jenis 2 (cadangan untuk penggunaan ubat-ubatan dalam British National Formulary, Issue 60) - terapi kombinasi dalam kombinasi dengan diet, pencegahan diabetes jenis 2 (diabetes mellitus tipe 2) pada pesakit dengan toleransi glukosa yang disahkan terganggu (PTH).

Dos dan pentadbiran: dos optimum ditetapkan secara individu; acarbose diresepkan hanya untuk orang dewasa, rawatan bermula dengan dos 50 mg 3 r / hari (sekali sehari), maka, jika perlu, dos dapat ditingkatkan menjadi 100 mg 3 r / hari (sekali sehari), dalam beberapa kes 200 mg 3 r / hari (sekali sehari), sekiranya keberkesanan rawatan tidak mencukupi, disarankan untuk meningkatkan dos setelah 4-8 minggu dari awal rawatan, dos purata acarbose harian mencapai 300 mg pada orang tua dan pesakit dengan kegagalan hati, perubahan dalam rejimen rawatan tidak diperlukan, tempoh rawatan tidak terhad.

Kesan sampingan semasa menggunakan ubat: perut kembung, sakit di kawasan epigastrik, cirit-birit, mual (fenomena ini diperburuk oleh kesilapan dalam diet), penyumbatan usus, penyakit kuning dan / atau hepatitis, ruam, eritema, exanthema, urtikaria, edema, peningkatan aktiviti transaminase hepatik, yang mana hilang sepenuhnya selepas pengambilan ubat.

Kontraindikasi terhadap penggunaan ubat: jam. Penyakit usus (kronik) dengan gangguan pencernaan dan penyerapan yang teruk, keadaan yang disertai dengan perut kembung (kumpulan Remkheld, hernia besar, stenosis dan luka ulseratif usus) keberkesanan dan keselamatan acarbose pada pesakit di bawah usia 18 tahun belum diketahui, kehamilan, penyusuan penyusuan susu ibu, kepekaan individu terhadap acarbose dan / atau eksipien, kegagalan buah pinggang yang teruk (pelepasan kreatinin

Resipi acarbose Latin

Acarbose

Nama kimia

[1S- (1alpha, 4alpha, 5beta, 6alpha)] - 0-4,6-dideoxy-4 - [[4,5,6-trihydroxy-3- (hydroxymethyl) -2-cyclohexen-1-yl] amino] alpha-D-glucopyranosyl- (1-4) -0-alpha-D-glucopyranosyl- (1-4) -D-glukosa atau (2R, 3R, 4R, 5S, 6R) -5 - [(2R, 3R, 4R, 5S, 6R) - 5 - [(2R, 3R, 4S, 5S, 6R) -3,4-dihydroxy-6-methyl-5 - [[(1S, 4R, 5S, 6S) - 4,5, 6-trihydroxy-3- (hydroxymethyl) cyclohex-2-en-1-yl] amino] oxan-2-yl] oxy-3,4-dihydroxy-6- (hydroxymethyl) oxan-2-yl] oxy-6 - (hidroksimetil) oksana-2,3,4-triol (IUPAC).

Sifat kimia

Karbohidrat dari kumpulan oligosakarida Acarbose adalah serbuk, putih atau putih dengan warna apa pun, yang sangat larut dalam air. Bahan ini diperolehi dari Actinoplanes utahensis melalui penapaian. Berat molekul sebatian kimia ialah 645.6 gram setiap mol. Ubat ini dilepaskan dalam bentuk tablet, dalam dos 50 atau 100 mg.

kesan farmakologi

Farmakodinamik dan farmakokinetik

Ejen ini mendedahkan oligo- dan polisakarida kepada reaksi hidrolisis dengan secara kompetitif menghalang alpha-amylase pankreas dan alpha-glukosidase yang terikat pada membran usus. Di bawah pengaruh acarbose, di-, oligo- dan trisakarida dipecah menjadi lumen usus kecil kepada pelbagai monosakarida dan glukosa. Keamatan pembentukan dan penyerapan glukosa dalam usus menurun, tahap glukosa harian dalam darah stabil. Ubat ini tidak merangsang peningkatan insulin dan tidak menyebabkan hipoglikemia..

Bahan ini tidak mutagenik, tidak mempengaruhi kesuburan dan kemampuan untuk membiak secara umum.

Dengan pemberian ubat secara sistematik pada pesakit dengan toleransi glukosa yang terganggu, risiko diabetes jenis 2, infark miokard, dan penyakit kardiovaskular dikurangkan.

Acarbose mempunyai tahap penyerapan sistemik yang rendah, sekitar 35%. Ketersediaan bio pesanan 1-2%. Kepekatan maksimum bahan itu sendiri diperhatikan dalam darah sejam selepas pentadbiran, dan metabolitnya - selepas 14 jam - sehari.

Pada orang yang mengalami kegagalan buah pinggang, tahap kepekatan maksimum meningkat hingga 5 kali, pada pesakit tua indikator ini meningkat sebanyak 1.5 kali.

Ubat ini dimetabolisme di saluran pencernaan dengan penyertaan bakteria usus dan enzim pencernaan, sekitar 13 metabolit terdapat di Acarbose. Ini terutamanya terbitan 4-methylpyrogallol. Bahan tidak berubah (kira-kira separuh dos) dikeluarkan dalam tinja dalam masa 96 jam. Kira-kira 35% ubat diekskresikan dalam bentuk metabolit melalui buah pinggang. Waktu hayat penghapusan adalah 4 jam (fasa pengedaran) dan hingga 10 jam (fasa perkumuhan).

Petunjuk untuk digunakan

Ubat ini digunakan untuk merawat:

 • diabetes mellitus jenis 2, dengan keberkesanan kaedah lain;
 • dengan diabetes mellitus jenis 1 sebagai sebahagian daripada rawatan yang kompleks (diet dan senaman).

Kontraindikasi

Ubat ini dikontraindikasikan dalam pengambilan:

 • dengan alahan terhadap acarbose;
 • pesakit dengan ketoasidosis diabetes, sirosis;
 • pada penyakit usus radang kronik dan akut, disertai oleh gangguan pencernaan dan penyerapan;
 • pesakit dengan sindrom Remkheld;
 • wanita menyusu;
 • dengan patologi saluran pencernaan, disertai oleh kolitis ulseratif, kembung perut, penyumbatan usus (termasuk separa);
 • pesakit dengan ketegangan dan ulser usus, hernia besar;
 • dalam kegagalan buah pinggang kronik;
 • semasa mengandung.

Perhatian ditunjukkan semasa mengambil Acarbose:

 • pesakit dengan jangkitan, kecederaan, selepas pembedahan;
 • dalam keadaan demam;
 • orang di bawah 18 tahun.

Kesan sampingan

Reaksi buruk yang paling biasa dari saluran gastrousus:

Juga diperhatikan: pembengkakan, trombositopenia, urtikaria, ruam kulit, eritema.

Acarbose, arahan penggunaan (Kaedah dan dos)

Tablet diresepkan secara lisan, 20 minit sebelum makan atau sejam selepas makan.

Pada peringkat awal rawatan, 50 mg ubat digunakan 3 kali sehari, maka dosnya secara beransur-ansur meningkat menjadi 0.1-0.2 gram, bergantung pada toleransi.

Rata-rata, dos bagi pesakit dengan berat kurang dari 60 kg adalah 50 mg, lebih daripada 60 kg adalah 300 mg sehari. Dos harian maksimum ialah 0.6 gram.

Untuk pencegahan, ubat ini diresepkan pada 50 mg sehari, dan secara beransur-ansur meningkat menjadi 0.1 gram selama 3 bulan.

Berlebihan

Sekiranya berlaku overdosis, cirit-birit dan perut kembung diperhatikan. Sebagai terapi, disarankan untuk tidak makan atau minum apa-apa yang mengandungi karbohidrat selama 4-6 jam.

Interaksi

Kesan hipoglikemik ubat ditingkatkan dengan tindakan derivatif sulfonylurea, metformin, insulin.

Colestyramine, antasid dan adsorben yang aktif dalam usus mengurangkan keberkesanan rawatan Acarbose.

Glukokortikosteroid, estrogen, hormon tiroid, diuretik thiazide, fenotiazin, fenitoin, kontraseptif oral, asid nikotinik, isoniazid, adrenostimulan dan ubat lain yang menyebabkan hipoglikemia mengurangkan aktiviti ubat dengan ketara, hingga dekompensasi diabetes mellitus.

arahan khas

Semasa rawatan dengan ubat, perlu mengikuti cadangan doktor, mengikuti diet. Minuman dan makanan yang mengandungi karbohidrat dan gula boleh menyebabkan gangguan usus..

Semasa rawatan, juga disarankan untuk mengawal kadar gula dalam darah dan air kencing, tahap hemoglobin glikosilasi dan transaminase, terutama pada 12 bulan pertama rawatan.

Dengan peningkatan dosis lebih dari 0,3 gram sehari, akan terjadi penurunan hiperglikemia dan peningkatan risiko hiperenzim.

Semasa rawatan dengan produk, harus diingat bahawa gula makanan biasa secara perlahan-lahan dipecah dan tidak dapat menghilangkan hipoglikemia dengan cepat. Untuk menghilangkan keadaan ini, disyorkan untuk menggunakan glukosa dalam dos yang besar (bukan sukrosa), sebaiknya secara intravena.

Untuk kanak-kanak

Ubat ini, sebagai peraturan, tidak diresepkan untuk kanak-kanak di bawah 18 tahun.

Bayer AG (Resipi), Acarbose Glucobay Tab.

Bentuk pelepasan, komposisi dan pembungkusan

Tablet putih atau putih dengan warna kekuningan, bulat, biconvex, dengan tanda syarikat ukiran (Bayer cross) di satu sisi dan dos G50 di sisi lain.

1 tab.
acarbose50 mg

Eksipien: silikon dioksida, koloid anhidrat, magnesium stearat, pati jagung, selulosa mikrokristal.

15 keping. - lepuh (2) - bungkusan kadbod.
15 keping. - lepuh (8) - bungkusan kadbod.

Tablet berwarna putih atau putih dengan warna kekuningan, bujur, biconvex, dengan risiko di kedua-dua belah pihak; pada satu sisi ukiran menunjukkan dos - G100.

1 tab.
acarbose100 mg

Eksipien: silikon dioksida, koloid anhidrat, magnesium stearat, pati jagung, selulosa mikrokristal.

15 keping. - lepuh (2) - bungkusan kadbod.
15 keping. - lepuh (8) - bungkusan kadbod.

Kumpulan klinikal dan farmakologi

kesan farmakologi

Ubat hipoglikemik. Acarbose adalah pseudotetrasaccharide yang berasal dari mikroba. Mekanisme tindakan acarbose didasarkan pada penghambatan enzim alfa-glukosidase usus, yang memecah di-, oligo- dan polisakarida. Hasil daripada penindasan aktiviti enzim, pemanjangan bergantung pada dos masa penyerapan karbohidrat berlaku, dan, akibatnya, glukosa, yang terbentuk semasa pemecahan karbohidrat. Oleh itu, acarbose melambatkan aliran glukosa ke dalam aliran darah dan mengurangkan kepekatan glukosa dalam darah setelah makan. Dengan mengatur penyerapan glukosa dari usus, ubat mengurangkan turun naik harian dalam plasma darah dan menyebabkan penurunan tahap rata-rata.

Sekiranya terdapat peningkatan kepekatan hemoglobin glikasi, acarbose mengurangkan tahapnya.

Dalam kajian prospektif, rawak, terkawal plasebo, double-blind (tempoh rawatan 3-5 tahun, purata 3.3 tahun), di mana 1429 pesakit dengan toleransi glukosa yang disahkan terlibat, risiko relatif terkena diabetes mellitus jenis 2 dalam kumpulan rawatan Glucobay menurun sebanyak 25 %.

Pesakit ini juga menunjukkan penurunan yang signifikan dalam frekuensi semua kejadian kardiovaskular sebanyak 49%, dan infark miokard (MI) - sebanyak 91%. Hasil ini disahkan oleh analisis meta 7 kajian terkawal plasebo mengenai acarbose dalam rawatan diabetes mellitus tipe 2 (2180 pesakit, di mana 1248 menerima acarbose dan 932 menerima plasebo). Pada pesakit yang menerima acarbose dan di mana diabetes jenis 2 berkembang untuk pertama kalinya, risiko terkena MI menurun sebanyak 68%.

Farmakokinetik

Penyerapan, pengedaran dan metabolisme

Penyerapan acarbose dari saluran gastrointestinal dapat diabaikan. Setelah mengambil Glucobay ke dalam, 2 puncak C diperhatikanmaks acarboses dalam plasma darah - selepas 1-2 jam dan selepas 14-24 jam. Penampilan puncak kedua disebabkan oleh penyerapan metabolit dari usus. Ketersediaan bio oral 1-2%.

T1/2 acarbose dalam fasa pengedaran - 4 jam, dalam fasa perkumuhan - 10 jam. Ubat ini diekskresikan dalam bentuk metabolit oleh buah pinggang (35%) dan melalui usus (51%).

Petunjuk penggunaan ubat tersebut

- rawatan diabetes mellitus jenis 2 dalam kombinasi dengan terapi diet.

Rejimen dos

Di dalamnya, tablet Glucobay harus diambil secara keseluruhan, tanpa mengunyah, dengan sedikit air, tepat sebelum makan atau mengunyah dengan bahagian pertama makanan. Dos optimum ubat dipilih secara individu untuk setiap pesakit.

Dos awal adalah 1 tab. 50 mg atau 1/2 tab. 100 mg 3 kali / hari. Purata dos harian Glucobay adalah 300 mg (2 tablet 50 mg atau 1 tablet 100 mg 3 kali / hari).

Dengan keberkesanan rawatan yang tidak mencukupi setelah 4-8 minggu rawatan, dos dapat ditingkatkan menjadi 200 mg 3 kali / hari. Dos harian maksimum ialah 600 mg..

Pada pesakit tua yang berusia lebih dari 65 tahun, perubahan dos atau rejimen dos tidak diperlukan.

Pada pesakit dengan fungsi hati yang terganggu, perubahan dalam rejimen dos juga tidak diperlukan.

Kesan sampingan

Dari sistem pencernaan: sering - perut kembung, cirit-birit, sakit epigastrik; kadang-kadang loya; jarang - peningkatan tahap enzim hati (3 kali), hilang setelah pemberhentian ubat, penyumbatan usus, penyakit kuning dan / atau hepatitis dan kerosakan hati yang berkaitan. Di Jepun, terdapat kes terpencil hepatitis fulminan dengan hasil maut, namun hubungan kes ini dengan pemberian acarbose tidak jelas..

Reaksi alergi: jarang - ruam kulit, hiperemia, exanthema, urtikaria.

Dari seluruh badan: sangat jarang - edema.

Kontraindikasi terhadap penggunaan ubat tersebut

- penyakit kronik saluran gastrousus, berlaku dengan gangguan pencernaan dan penyerapan yang teruk;

- keadaan yang mungkin disertai dengan kembung perut (sindrom Remkheld, hernia besar di mana-mana lokasi, gangguan usus, ulser peptik);

- kegagalan buah pinggang yang teruk (dengan QC

Farmasi Internet Apteka-VIP ditubuhkan pada tahun 2007 di bandar Orsk. Tujuan penciptaan adalah pengembangan jaringan farmasi bandar dan perkhidmatan penghantaran kediaman dari kurir.

Semua ubat semasa pembelian diuji untuk keaslian dan jaminan kualiti! Sehingga kini, farmasi mempunyai 7 orang ahli farmasi dan 12 orang kurir. Matlamat kami adalah menjadi yang terbaik.!

© Farmasi 2007- 2016

Semua harga adalah dalam rubel.

Farmasi dalam talian Apteka-VIP adalah salah satu farmasi dalam talian terbesar di wilayah Orenburg.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes