Glucometer Accu Chek Asset: peralatan, ciri dan kelebihan peranti

Bagi penghidap diabetes, anda perlu sentiasa memantau kesihatan mereka. Jika tidak, komplikasi diabetes yang tidak menyenangkan mungkin berlaku. Dengan penyakit ini, bahaya dapat timbul bukan hanya dari kelebihan glukosa dalam darah, tetapi juga kekurangannya.

Untuk dapat mengesan tahap gula, anda mesti sentiasa mempunyai peranti mudah alih khas di sebelah anda - glukometer. Dengan penggunaan dan ketepatan yang mudah, rawatan bebas dari penyakit di rumah akan bergantung.

Sebelum analisis ini, hanya beberapa pesakit yang dijalankan secara bebas. Hari ini, alat seperti itu boleh dibeli di mana-mana farmasi dengan harga yang berpatutan. Di antara banyak peranti, meter Accu Chek Active dari pengeluar Jerman sangat terkenal. Baru-baru ini, versi yang diubah suai dari peranti ini dibuat dan sudah mula dijual..

Mari lihat dengan lebih terperinci..

Glukometer dan ciri-cirinya

Produk Roche syarikat Jerman ini mempunyai banyak ulasan positif. Ia mempunyai banyak kelebihan yang jauh melebihi keburukan. Model ini disesuaikan untuk penggunaan yang kerap, serta untuk penentuan glukosa yang cepat. Untuk sesi tersebut, pesakit menghabiskan sekitar 5 saat.

Darah untuk pengambilan sampel boleh diambil bukan hanya dari jari, tetapi dari telapak tangan dan kaki. Darah diberikan pada jalur yang sudah tertanam di dalam alat, atau sebelum meletakkannya di dalamnya. Memandangkan hanya setetes darah yang diperlukan untuk analisis, menjadi jelas bahawa meter adalah alat berketepatan tinggi.

Setelah prosedur Accu Chek Asset selesai, ia mati secara bebas setelah dua minit.

Perlu diperhatikan juga bahawa semua bahan yang diperlukan, seperti komponen komponen peranti, jalur, wayar penyambung, dengan mana data dihantar ke PC, mempunyai kos yang rendah dan cukup berpatutan untuk pengguna.

Gabungan peranti mudah alih dengan komputer adalah kelebihan penting. Dengan bantuan peranti tambahan, semua data dapat dipindahkan ke komputer. Accu Chek mencatatkan 350 suntikan terakhir, jadi anda dapat menganalisis tahap gula anda dalam beberapa minggu dan bahkan sebulan.

Faedah menggunakan

Glukometer Accu Chek Asset dianggap sebagai alat berkualiti tinggi, berkat pesakit yang dapat mengetahui kandungan glukosa yang tepat pada bila-bila masa:

 • Peranti dengan parameter padat beratnya hanya 50 gram. Ia ringkas dan senang digunakan..
 • Ia berfungsi sebagai peringatan masa prosedur selepas makan. Sekiranya anda perlu mengetahui nilai purata ujian untuk beberapa hari atau bulan (hingga bulan), maka peranti akan mengira.
 • Meter dilengkapi dengan suis automatik. Sebaik sahaja jalur ujian dimasukkan ke dalam peranti, ia akan segera berlaku. Selepas ujian, peranti dimatikan untuk
 • Sekiranya jangka hayat jalur yang ada di dalam peranti telah habis, ia memberi isyarat amaran mengenai ketidaksesuaiannya.
 • Anda boleh mengambil darah untuk menentukan glukosa di dalamnya bukan hanya dari jari di tangan anda. Arahan juga menunjukkan bahagian tubuh yang lain yang boleh digunakan untuk pengambilan darah..
 • Ia dapat dilihat sebagai tambahan Accu-Chek Active, kerana ketepatan dan kemudahan penggunaannya yang tinggi. Juga, ia mempunyai reka bentuk yang asli. Juga penting bahawa jalur ujian tidak mahal..

Peralatan

Semasa membeli peranti, anda mendapat satu set lengkap:

 • meter glukosa Accu Chek Asset;
 • elemen pengecasan CR2032;
 • peranti tusukan;
 • 10 lancet dan 10 jalur ujian;
 • beg untuk membawa peranti;
 • arahan terperinci;
 • Cadangan penggunaan pen jarum suntik;
 • kad jaminan.

Glucometer Accu Chek Performa: cara memilih peranti

Sistem ini memantau fungsi yang betul semasa pengambilan sampel darah. Ini memungkinkan untuk memperoleh hasil yang lebih tepat semasa prosedur apa pun. Peranti yang mempunyai ciri khas disarankan untuk digunakan oleh pesakit diabetes di rumah..

Glukometer Accu Chek Performa dapat menganalisis dengan dua tetes darah yang digunakan pada jalur ujian. Ini memungkinkan untuk memperoleh data analisis yang lebih tepat. Sekiranya ini perlu, peranti itu sendiri memberitahu pesakit diabetes.

Sistem ini mempunyai fungsi "alarm", yang mana anda dapat menetapkan empat fasa waktu, yang dengan bantuan isyarat akan memberitahu anda mengenai prosedur selanjutnya. Sistem ini juga dilengkapi dengan unit Accu-Chek Multikliks khas untuk menerima darah.

Kelebihannya adalah bahawa ia sendiri di dunia dilengkapi dengan lancet di drum. Ini membolehkan anda dengan mudah dan tanpa rasa sakit untuk mendapatkan setetes darah. Berkat pemasangan yang betul dan lancet cepat, tusukannya mudah dan tepat.

Mana-mana meter dari garisan Accu Chek mempunyai ciri terbaik. Kesemuanya dilengkapi dengan paparan yang indah, yang menggambarkan hasil dari jarak dekat. Paparan juga menunjukkan masa dan tarikh. Namun, masing-masing berbeza kerana dapat memiliki fungsi tambahan, harga dan penampilan yang berbeza. Mari kita pertimbangkan beberapa model dari siri ini..

Accu-Chek Mobile

Ini adalah alat yang inovatif untuk orang-orang gula yang berfungsi tanpa jalur ujian. Oleh kerana sifatnya yang unik, sistem ini mempunyai permintaan yang cukup tinggi. Menurut pengeluar, peranti ini adalah satu-satunya yang mempunyai fungsi sedemikian..

Peranti ini mempunyai sistem penyatuan yang mudah di mana glukometer, kaset ujian, dan juga alat suntikan disambungkan. Laporan yang dihantar untuk dipindahkan ke PC tidak perlu anda jalankan sendiri. Fakta positif lain yang perlu diperhatikan adalah kurangnya keperluan pengekodan.

Perlu diingat bahawa kerana parameter kecil, Accu-Chek Mobile mungkin tidak sesuai untuk semua orang yang lebih tua. Walau bagaimanapun, tepatnya dimensi peranti yang paling disukai pesakit kencing manis di sepanjang jalan. Tidak digalakkan menggunakannya untuk kanak-kanak di bawah 12 tahun. Glukometer telah menjadikan dirinya sebagai alat yang boleh dipercayai dan mudah dikendalikan. Di samping itu, ia mempunyai kos yang rendah..

Accu-Chek Aktif

Kos peranti ini dari keseluruhan siri sangat dapat diterima oleh kebanyakan pengguna. Walaupun harga berpatutan, peranti ini mempunyai semua fungsi asas yang diperlukan untuk sentiasa memantau tahap glukosa dalam darah. Walau bagaimanapun, seperti inovasi tambahan seperti jam penggera, buku harian peranti tidak ada.

Tetapi jenis model lain dapat mengukur kehadiran gula dalam darah dengan ketepatan tertentu. Dia memberi isyarat apabila tarikh luput jalur berakhir. Semasa mengambil darah, meter mengawal isipadu sehingga data analisisnya betul.

Accu-Chek Performa Nano

Model ini dianggap yang terbaik di antara alat serupa yang dirancang untuk mengawal glukosa pada pesakit diabetes. Ia memberikan data yang tepat, sangat padat dan cantik. Accu-Chek Performa Nano dapat menyimpan 500 hasil dengan tarikh.

Dalam peranti ini, pengekodan adalah automatik. Pengukuran dilakukan dalam jumlah 0,6 - 33,3 mmol / l.

Untuk menyegerakkan hasil dengan peranti luaran, meter mempunyai port inframerah.

Accu-Chek Performa

Peranti ini menggunakan elektrod berlapis emas, yang secara signifikan meningkatkan ketepatan hasil analisis. Meteran Accu-Chek Perform juga merangkumi fungsi penggera. Dia akan selalu mengingatkan pesakit tentang prosedur pengambilan darah seterusnya..

Accu-Chek Go

Model ini adalah pendahulu glukometer Accu chek performa. Pada masa ini, Accu-Chek Go tidak lagi dalam pengeluaran. Oleh itu, ia boleh dibeli dengan harga yang lebih rendah..

Accu-Chek Aviva

Model glukometer ini telah lama dianggap sebagai pembantu yang boleh dipercayai bagi banyak pesakit diabetes. Peranti ini mempunyai parameter kecil, sementara dilengkapi dengan sejumlah besar fungsi yang diperlukan. Untuk kajian glukosa untuk alat ini, hanya sedikit darah (0.6 μl) yang mencukupi.

Prosedur Accu-Chek Aviva tidak menyakitkan, berkat alat suntikan Accu-Chek Multiklik yang ada. Ia dilengkapi dengan pemegang khas dengan mana anda dapat mengatur kedalaman penembusan lancet yang diinginkan.

Cara memilih glukometer Accu-Chek

Soalan ini tidak dapat dijawab dengan tegas. Hakikatnya adalah bahawa setiap orang adalah individu dan mempunyai keperluan dan citarasa sendiri. Berdasarkan tinjauan, meter glukosa garis Accu Chek telah membuktikan diri mereka dengan baik. Mereka memberikan hasilnya dalam masa 5 saat, sementara kesalahan mereka cukup rendah.

Oleh itu, peranti Accu-Chek Active mengambil tempat ketiga dalam senarai glukometer terbaik untuk penentuan glukosa. Selain itu, dua lagi model dari siri ini memasuki sepuluh peranti terbaik - ini adalah Accu-Chek Mobile (tempat ke-5) dan Accu-Chek Performa (tempat ke-6).

Accu Chek Performa Nano: arahan penggunaan

Dengan pembantu pintar ini, lebih mudah bagi pesakit untuk memantau ubat. Dalam masa 5 saat, pesakit akan mendapat hasil yang tepat. Accu Chek Performa Nano sangat sesuai untuk pesakit kumpulan 1 dan 2.

Dia mempunyai banyak sifat positif yang patut diberi perhatian..

Cara menyegerakkan meter dengan PC

Peranti ini mempunyai ciri penting seperti kemampuan untuk menyegerakkan dengan komputer. Berkat fungsi ini, di masa depan adalah mungkin untuk melakukan analisis terperinci mengenai semua hasil yang diperoleh. Untuk menyegerakkan dua peranti, kabel khas disertakan dalam kit. Ia boleh menjadi wayar USB. Kami memasukkan satu palam ke penyambung yang terletak di meter, palam kedua dimasukkan ke port yang terletak di PC.

Arahan penggunaan meter

Agar peranti berfungsi, anda harus memasukkan jalur ujian di dalamnya. Kod berangka pertama kali muncul di layar, dan kemudian ikon yang menggambarkan setetes darah. Ini bermaksud bahawa pesakit boleh memulakan prosedur.

Tusukan dilakukan menggunakan pen khas di jari tengah. Setetes darah hendaklah disapu pada hujung jalur dengan warna kuning. Apabila jalur ujian menyerap darah sepenuhnya, alat itu memulakan pemeriksaan. Selepas 5 saat, hasil analisis muncul di paparan..

Apa yang perlu dilakukan agar meter berfungsi dengan betul

Accu Chek Performa Nano memerlukan data yang tepat. Dalam kes ini, ia mesti diperiksa..

Ia dilakukan dengan menggunakan penyelesaian khas, yang boleh dibeli secara berasingan atau bersama-sama dengan jalur ujian. Komposisi larutan merangkumi glukosa tulen, yang diambil sebagai petunjuk 100% pengiraan data. Daripadanya pengiraan lebih lanjut akan dilakukan..

Memeriksa meter dilakukan dalam kes seperti:

 • setelah menggunakan semua helai adunan;
 • selepas membersihkan peranti;
 • jika peranti menghasilkan hasil yang jelas tidak betul.

Kemungkinan kesalahan dan masalah dengan meter

Tidak banyak kesalahan semasa menggunakan alat untuk menentukan gula darah, tetapi harus diketahui sehingga tidak ada masalah.

Oleh itu, sebarang kesalahan ditunjukkan pada monitor peranti:

 • E5 dengan matahari. Peranti terkena cahaya matahari. Anda perlu melangkah ke tempat teduh dan ulangi prosedur.
 • E5. Ia terkena medan elektromagnetik, jadi lebih baik menjauh dari tempat ini.
 • E1. Jalur tidak dimasukkan dengan betul. Ulangi proses pengecasan ujian sekali lagi.
 • EEE. Meter mempunyai beberapa kerosakan. Ia mesti dibawa ke kedai dengan kad jaminan dan cek.

Jalur ujian, lancet untuk Accu Chek Asset

Semua alat tambahan untuk operasi glukometer (jalur, lancet) dibeli secara berasingan. Setelah mempelajari arahannya, anda akan mengetahui peraturan penggunaannya. Kebetulan plat kod yang dimasukkan ke dalam peranti tidak bertepatan dengan kod yang terpaku pada kotak dari jalur.

Dalam kes ini, anda tidak boleh mengambil darah, kerana ujiannya tidak betul. Anda perlu membawa alat ke farmasi dan membincangkan masalah..

Ralat

Semua petunjuk yang dilakukan di rumah dianggap betul jika turun naik dalam julat ± 20% analisis makmal yang paling tepat. Kesalahan alat sedemikian dibenarkan dan tidak menjejaskan prosedur rawatan..

Penerangan model dalam arahan penggunaan Accu chek yang aktif dalam bahasa Rusia, mekanisme tindakan, anggaran kos dan ketepatan peranti

Accu chek aktif adalah nama dagang untuk meter glukosa darah yang digunakan untuk mengawal glukosa darah dalam aliran darah untuk diabetes. Dalam artikel itu kita akan menganalisis apa yang aktif Accu chek - arahan dalam bahasa Rusia.

Perhatian! Sebelum membeli peranti, disyorkan untuk berjumpa dengan pakar. Mungkin memerlukan penentukuran meter.

Penerangan model

Pada masa ini, pesakit diabetes boleh memilih dari beberapa jenis glukometer. Mereka boleh dibahagikan secara bersyarat kepada dua bentuk. Dalam sistem lorong tunggal, jalur disimpan secara berasingan dari meter. Sebelum setiap penggunaan, jalur baru dimasukkan ke dalam meter. Oleh itu, glukometer dengan sistem jalur tunggal juga mempunyai berat badan yang lebih rendah daripada peranti tertanam.

Bentuk glukometer kedua adalah sistem pengukuran bersepadu. Dalam peranti sedemikian terdapat beberapa jalur. Glukometer jenis ini dianggap lebih tepat. Peranan penting dalam memperoleh peranti dimainkan oleh keperluan yang mesti dipenuhi oleh peranti. Ini termasuk ukuran yang mudah, hasil pengukuran yang tepat, operasi peranti yang mudah, masa pengukuran yang pendek, memori data yang luas dan paparan.

 • Pengawalan glukosa darah yang sederhana dan tepat;
 • Alat pengurusan diabetes moden;
 • Reka bentuk ergonomik
 • Sesuai dengan produk Accu-Chek yang lain.

Dengan pengukuran amperometrik, darah disapukan pada jalur ujian kecil. Di sana, glukosa bertindak balas dengan enzim yang disebut glukosa oksidase, yang menutup hubungan antara pelbagai elektrod. Semasa pengukuran fotometrik, peranti menentukan perubahan warna jalur yang dihasilkan daripada reaksi monosakarida dengan enzim khas. Accu Chek menggunakan ujian glukosa fotometrik.

Nilai glukosa darah diperlukan untuk memantau keadaan pesakit diabetes. Darah kapilari diperlukan untuk pengukuran. Beberapa meter glukosa darah juga membolehkan anda mengukur darah vena atau arteri. Terdapat juga alat ukur yang digunakan untuk mengukur sampel darah dari bahagian tubuh yang lain. Walau bagaimanapun, perbezaan pengukuran antara hujung jari dan bahagian badan yang lain sering diperhatikan. Aliran darah di hujung jari jauh lebih tinggi daripada di tempat lain.

Bergantung pada penentukuran pengeluar, monitor glukosa darah mungkin menunjukkan bacaan darah keseluruhan atau bacaan yang setara dengan plasma.

Kepekatan glukosa plasma diukur di makmal. Di samping itu, untuk diagnosis diabetes, hanya nilai yang ditentukan di makmal yang dibenarkan, kerana lebih tepat. Walau bagaimanapun, pembacaan darah vena tidak dapat dibandingkan dengan bacaan yang setara dengan plasma yang diperoleh dari darah kapilari.

Arahan manual

Ramai orang bertanya: bagaimana menggunakan peranti ini? Meter, arahan penggunaan yang membantu menjalankan analisis dengan betul, menggunakan kaedah fotometrik untuk menentukan glisemia.

Manual:

 • Tanggalkan jalur ujian dari beg dan masukkan ke dalam instrumen;
 • Setelah membuka dan menghidupkan, tidak digalakkan untuk menukar tetapan;
 • Perlu mengambil darah dari jari;
 • Letakkan darah yang diterima dari jari di tempat yang ditunjukkan;
 • Selepas 5-10 saat, jawapannya akan dipaparkan di skrin peranti.

Jangka hayat adalah 50 tahun. Sekiranya kerosakan atau ketidaktepatan peranti (kesilapan teruk) berlaku, pengguna mesti menghubungi penjual. Negara pembuatan peranti: Switzerland.

Fungsi tambahan

Selain benar-benar mengukur glukosa darah, beberapa sensor moden mempunyai sejumlah fungsi khas. Terutama bagi penderita diabetes yang cacat penglihatan, ada juga perangkat dengan tampilan nilai atau alat ultra besar jangka pendek dengan paparan dalam warna peringatan dengan gula darah tinggi atau terlalu rendah. Terdapat juga peranti berkemampuan suara yang mengumumkan nilai yang diukur..

Banyak perangkat juga memiliki fungsi peringatan yang dapat disesuaikan, yang menunjukkan pengukuran tertunda melalui isyarat audio. Di samping itu, pada beberapa model ada perangkat yang memungkinkan Anda menggabungkan beberapa hasil pengukuran dan menampilkan nilai rata-rata.

Model Accu-Check baru menawarkan pelbagai kemungkinan untuk memproses dan menghubungkan nilai glikemia yang diukur dengan maklumat mengenai ubat-ubatan, serta dengan data pemakanan dan latihan peribadi. Ratusan nilai glisemik individu dapat disimpan, nilai purata dapat dihitung selama beberapa minggu, dan nilai maksimum atau minimum dapat ditentukan. Di samping itu, banyak alat ukur membolehkan pesakit memasukkan maklumat mengenai pemakanan, senaman atau kesejahteraan subjektif ("ketidakselesaan", "tekanan").

Pelbagai meter glukosa darah menyimpan data yang dapat dipindahkan melalui port USB atau inframerah ke komputer. Nilai yang didaftarkan dapat diperiksa oleh doktor anda atau di PC rumah anda. Sebagai tambahan kepada penghantaran langsung ini, di mana meter glukosa disambungkan terus ke komputer, nilai yang sesuai juga dapat dihantar ke portal dalam talian. Ini membolehkan doktor menghubungi pesakit dengan segera. Beberapa meter glukosa darah menghantar amaran automatik kepada pegawai perubatan sekiranya berlaku ketidakseimbangan metabolik..

Beberapa meter glukosa termasuk kalkulator bolus yang disebut. Kalkulator bolus mengira dos insulin berdasarkan nilai glukosa darah dan kepekaan insulin semasa. Beberapa peranti juga mungkin menganggap insulin aktif dalam pengiraan..

Keselamatan dan kebolehpercayaan peranti telah terbukti dalam kajian besar. Kualiti alat pengukur dari pengeluar yang berbeza sangat berbeza.

Petunjuk

Dalam rawatan T2DM dan T1DM, meter glukosa darah adalah alat diagnostik terpadu. Pengukuran dilakukan sendiri untuk pesakit diabetes yang bergantung kepada insulin dan juga pesakit diabetes bukan insulin, sebagai "elemen penting dalam rawatan diabetes." Pernyataan oleh Persatuan Diabetes Jerman dan persatuan lain menekankan bahawa pemantauan glukosa darah adalah penting bagi pesakit diabetes bukan insulin.

Kos pemantauan diri tahap glukosa pesakit diimbangi oleh insurans kesihatan Rusia. Amalan menetapkan berbeza-beza. Pesakit kencing manis dengan terapi insulin yang ditingkatkan dan keperluan untuk 5 pengukuran sehari memerlukan 150 jalur ujian sebulan, yang harganya sekitar 6,000 rubel.

Manfaat kesihatan meter glukosa adalah untuk sentiasa memantau dan mencegah komplikasi. Pesakit juga dapat menentukan kesan ubat-ubatan tertentu terhadap glikemia. Juga penting untuk menggunakan glukometer untuk mengukur tahap insulin sebelum makan. Begitu juga, anda boleh mengira jumlah karbohidrat. Glukometer terutamanya digunakan untuk mengawal diabetes jenis 2 dan jenis 1, yang dirawat dengan insulin, dan untuk diabetes kehamilan..

Ketepatan penganalisis

Hasil pengukuran palsu sering berlaku kerana pengendalian peranti yang tidak betul. Kadang kala sisa gula melekat di tempat pengumpulan darah.

Meter glukosa darah membentuk satu unit dengan jalur ujian untuk menentukan glisemia. Jalur ujian adalah biosensor dengan kekhususan substrat enzimatik. Isyarat kimia ditukar oleh jalur ujian menjadi isyarat lain, dari mana meter glukosa darah dapat membuat pengukuran elektrik. Pembilang boleh menguatkan isyarat elektrik..

Dengan menggunakan teknologi mikroprosesor bersepadu, peranti dapat mengubah isyarat menjadi nilai berangka. Untuk tujuan ini, alat ini memerlukan sampel darah pesakit, yang digunakan pada jalur ujian..

Sampel darah diambil dari hujung jari sisi. Setelah mengambil darah, diabetes berlaku pada jalur. Hanya beberapa saat berlalu sebelum nilai yang diukur ditampilkan. Tahap glukosa darah normal pada orang dewasa yang sihat adalah antara 55 dan 90 mg / dl. Dalam plasma darah, norma adalah dari 70 hingga 100 mg / dl.

Glukometer membolehkan anda tidak menyimpan buku harian diabetes, kerana fungsi ini berfungsi secara bebas. Dengan menggunakan perisian perubatan khas, data juga dapat dipindahkan ke komputer doktor..

Sebelum membeli meter glukosa darah, anda harus berjumpa dengan pakar yang berkelayakan. Penting untuk memilih alat dengan mengambil kira keperluan dan keinginan pesakit. Penting untuk memahami bahawa terdapat kemungkinan kesalahan (20%), sehingga hasilnya pada peranti yang berlainan dapat berubah secara signifikan. Banyak peranti moden yang lain dapat memberikan kesalahan pada 11% kes.

Nasihat! Dianjurkan untuk menunjukkan peranti setiap tahun kepada pakar dan melakukan pemeriksaan. Hasil ujian bergantung pada pengoperasian peranti yang betul. Meter harus berfungsi dengan baik semasa rawatan pesakit.

Adakah bernilai membeli meter glukosa darah Accu Chek Asset?

Memeriksa jumlah gula dalam darah adalah bahagian penting dari prosedur harian untuk diagnosis diabetes. Anda boleh memantau di rumah menggunakan meter aset cek Accu.

Untuk ujian, terutamanya darah diambil dari jari. Ini adalah pilihan yang paling sesuai untuk menggunakan biomaterial pada jalur ujian. Tempat alternatif untuk pengambilan sampel darah adalah lengan bawah, paha.

ciri umum

Semasa mengembangkan peranti ini, semua kebaikan dan keburukan model masa lalu diambil kira. Waktu untuk memaparkan hasil di layar meter dikurangkan. Peranti sudah hampir automatik (tambahan menekan butang ketika menggunakannya tidak diperlukan).

Di antara ciri prestasi Accu Check Active, anda dapat menentukan:

 1. Masa untuk menentukan hasilnya adalah 5 saat;
 2. Isipadu biomaterial untuk hasil yang betul ialah -1.2 μl;
 3. Pelbagai bacaan glukosa (0.5 -33.3 mmol / L);
 4. Prosedur pengukuran - fotometrik reflektif;
 5. Kapasiti memori dapat menyimpan kira-kira 350 analisis, serta kemampuan untuk mengenal pasti bacaan rata-rata untuk tempoh tersebut (minggu, 14 dan 30 hari);
 6. Perlu diingat bahawa penentukuran darah keseluruhan;
 7. Pengekodan - automatik;
 8. Ia dikuasakan oleh bateri litium;
 9. Berat - 50g.

Apa yang termasuk dalam kit:

 1. Meter glukosa darah;
 2. Pena untuk menusuk kulit;
 3. Jalur ujian (10 keping);
 4. Lancet (Jarum) (10 keping);
 5. Bekalan kuasa, manual pengguna, kes.

Sekiranya jalur ujian untuk meter sudah habis, anda boleh membelinya di mana-mana farmasi. Hayat peranti adalah 50 tahun..

Ciri-ciri meter

Sifat utama peranti ini adalah:

 1. Keperluan untuk sedikit biomaterial.
 2. Sekiranya terdapat kekurangan bahan, meter akan memberitahu anda dengan cara suara tertentu (perlu mengulangi prosedur dengan komponen baru).
 3. Jalur kod khas disertakan dengan jalur ujian, yang jumlahnya sesuai dengan nombor pada tiub habis. Sekiranya pengekodan tidak sepadan, pengukuran tidak mungkin dilakukan (pada peranti yang lebih moden, prosedur seperti itu tidak disediakan, kerana cip dipasang dalam jalur).
 4. Kemasukan bebas setelah memperkenalkan jalur ujian ke dalam peranti.
 5. Kemungkinan membuat catatan yang boleh mempengaruhi hasilnya (beban sukan, makanan ringan).

Dianjurkan untuk melindungi bahan habis pakai dari sinar matahari langsung, pada suhu tidak lebih dari 30 darjah dan kelembapan total hingga 85%.

Ini adalah alat pengukur yang inovatif untuk mengesan tahap gula pada pesakit diabetes. Ciri utamanya adalah pelabelan khas penganalisis..

Membolehkan anda melakukan pengukuran dengan mengambil kira pelbagai keadaan yang dapat ditentukan dalam peranti (misalnya, ikon "epal" sesuai dengan lulus ujian sebelum makan; "epal yang digigit" - setelah makan; peringatan ujian - "epal dan loceng"; kajian kawalan sesuai dengan ikon "Botol", serta pengukuran sewenang-wenangnya, anda boleh menggunakan tanda "bintang".

Kelebihan berbanding peranti serupa

Antara kelebihan peranti ini adalah:

 • Jumlah memori yang besar untuk menyimpan kira-kira 350 ukuran.
 • Keupayaan untuk menentukan nilai purata.
 • Data yang diperoleh dapat dipindahkan melalui port USB ke komputer riba untuk analisis hasil selanjutnya (model lama dilengkapi dengan port inframerah).
 • Lampu latar skrin tambahan, penunjuk kuasa.
 • Auto dimatikan.
 • Saiz kecil.

Arahan penggunaan

Untuk tujuan penunjuk yang boleh dipercayai, anda harus mempelajari arahan dan cadangan sebelum menggunakan meter.

Proses persediaan:

 • Sediakan peranti dan bahan habis pakai baru;
 • Lakukan pengekodan peranti (semasa menggunakan tiub baru dengan jalur ujian).
 • Buat urutan kecil jari;
 • Bersihkan tangan dari kotoran dengan sabun dalam air suam;
 • Lap hingga kering.
 1. Memproses tapak tusukan dengan lap alkohol;
 2. Hadirkan lancet dan tekan butang "turun". Setelah mengeluarkan jumlah darah yang diperlukan (titisan pertama harus disapu dengan serbet), sapukan jari ke zon hijau jalur sebelum merendam. Sekiranya bahan biologi tidak mencukupi, ulangi analisis dengan bahan habis pakai baru.
 3. Jangkakan hasil dalam masa 5 saat.
 4. Untuk menganalisis hasilnya.

Penyegerakan dan aksesori PC

Dalam model baru peranti ini terdapat penyambung khas untuk kord - palam Mikro B. Pemindahan data mengenai analisis dapat dipindahkan dan disimpan dalam memori komputer. Untuk melakukan penyegerakan, perlu ada program dan peranti pengkomputeran di komputer (tidak termasuk, diperoleh di Pusat Perkhidmatan Maklumat).

Oleh kerana penggunaan glukometer menyiratkan penggantian bahan habis pakai secara berterusan, adalah perlu untuk menguruskan jumlah yang mencukupi terlebih dahulu. Anda boleh membeli di farmasi atau membuat pesanan dalam talian. Harga sebungkus helai berbeza dari 900 hingga 1800 rubel (bergantung pada kuantiti). Dijual dalam 50 dan 100 keping..
Lancet boleh dibeli dengan harga 170 hingga 500 rubel setiap pek (25 dan 200 keping).

Kesalahan meter

Untuk mendapatkan hasil kajian yang betul, disarankan untuk melakukan pengukuran kawalan menggunakan larutan khas glukosa yang disucikan (beli farmasi).

Pengesahan dilakukan dalam situasi berikut:

 • Sekiranya terdapat sebungkus jalur ujian yang baru;
 • Setelah selesai membersihkan alat;
 • Sekiranya anda mengesyaki hasil yang tidak boleh dipercayai.

Pengesahan dilakukan seperti berikut:

 1. Masukkan jalur ujian ke dalam meter;
 2. Sapukan larutan glukosa dengan kepekatan bahan yang berbeza ke zon hijau;
 3. Bandingkan hasilnya dengan sumber di tiub.

Meter mempunyai kemungkinan kesalahan semasa operasi. Antaranya ialah:

E 5 (ikon matahari) bermaksud mencegah cahaya matahari (jika tidak ada ikon, meter glukosa dipengaruhi oleh medan elektromagnetik).
E 1 berlaku apabila jalur darah tidak dipasang dengan betul..
E 2 bermaksud kepekatan gula berada di ambang yang lebih rendah. Dan H 1 lebih tinggi.
EEE menunjukkan kerosakan peranti.

Ketepatan pengukuran peranti cukup tinggi, ralat pengukuran yang dibenarkan untuk semua peranti adalah sama - 20%

Glukometer model ini cukup popular bukan sahaja kerana spesifik dan kelebihannya, tetapi juga kerana kos peranti. Harganya sekitar 1000 rubel (pada masa yang sama, harga barang habis cukup tinggi - dari 500 hingga 1000 rubel, dengan mengkaji ulasan pada peranti, anda boleh memastikan bahawa ini adalah aduan yang paling biasa).

Pengekodan

Model lama memerlukan pengekodan semasa menggunakan tabung jalur ujian baru. Untuk pelaksanaannya, perlu memasukkan jalur ujian khas "penganalisis" dan jalur itu sendiri ke dalam penyambung peranti. Kemunculan pada monitor kod yang serupa dengan nombor pada tiub bermaksud penggunaan barang habis yang betul.

Video berguna

Video yang mudah dan mudah difahami walaupun untuk pemula, mengenai cara menggunakan peranti baru, bagaimana ia berfungsi, cara menghidupkan meter dan semua yang anda malu untuk bertanya:

Kesimpulannya

Aset akuchek dianggap perlu ketika mengawal glukosa darah pada pesakit diabetes di rumah. Kesihatan seseorang bergantung pada pengoperasian peranti yang betul, jadi anda mesti dipandu oleh petunjuk penggunaannya. Kesimpulannya, kita dapat mengatakan bahawa unit ini cukup dipercayai dalam penggunaan dan ketepatan pengukuran, masalah utamanya terletak pada kos penggunaan yang tinggi.

Glucometer Accu Chek Asset: Syarat Penggunaan

Penting bagi penderita diabetes untuk memantau kadar glukosa darah mereka secara berkala. Dengan bantuan glucometer yang tepat, anda boleh menjalankan analisis sendiri, dengan mudah dan cepat. Kesederhanaan dan ketahanan bergantung pada pilihan peranti. Ramai pesakit memilih meter glukosa Accu Chek Active (Accu Chek Active).

Ciri-ciri

Meter ini dibangunkan oleh syarikat Jerman Roche Diagnostics. Termasuk dalam barisan Accu Check. Model aset direka untuk penggunaan yang kerap..

 • berat - 60 g;
 • dimensi - 97.8 × 46.8 × 19.1 mm;
 • jumlah darah untuk analisis - 2 μl;
 • julat pengukuran - 0,6-33,3 mmol / l;
 • masa menunggu - 5 saat;
 • memori - 350 penjimatan;
 • menghidupkan - automatik setelah memasang jalur ujian, mematikan - selepas 30 atau 90 saat selepas ujian.

Peralatan

Kit ini merangkumi:

 • meter glukosa darah,
 • bateri (bateri litium CR 2032),
 • Pemegang tindikan khas Softclix,
 • set 10 lancet steril, 10 jalur ujian,
 • wayar USB,
 • kes,
 • arahan,
 • kad jaminan.

Arahan dan kad jaminan disertakan. Pengilang memberikan jaminan selama 50 tahun, yang membezakan "Accu Chek Asset" antara glukometer jenama lain.

Suhu operasi antara –20 hingga +50 о idity. Kelembapan udara optimum tidak melebihi 85%. Peranti ini berfungsi dengan baik pada ketinggian hingga 4.000 m dari permukaan laut.

Kebaikan

Accu Chek Asset mempunyai sejumlah kelebihan yang ketara..

Kekompakan

Meteran Accu Chek Active sangat padat dan ringan. Dilipat dalam sarung yang mudah, anda boleh membawanya ke tempat kerja, membawanya dalam perjalanan.

Paparan

Paparannya adalah LCD, mempunyai 96 segmen dan lampu latar. Ia sesuai untuk warga tua dan kurang upaya penglihatan. Bilangan besar dan penunjuk bateri dipaparkan pada layar besar. Ini membantu mengganti bateri tepat pada masanya. Rata-rata, bateri bertahan untuk 1,000 ukuran.

Ingatan

Selepas ujian, nota ditambahkan pada hasilnya. Di menu, anda boleh memilih tanda dari senarai yang ditentukan: sebelum / selepas makan, aktiviti fizikal atau makanan ringan. Peranti memaparkan nilai rata-rata selama 7, 14 hari, dan juga selama sebulan atau seperempat. Data yang disimpan dapat disusun. Dengan menggunakan kabel USB, hasil ujian dipindahkan ke media luaran.

Tetapan yang fleksibel

Dalam tetapan, anda boleh menetapkan masa tutup, isyarat amaran dan nilai glukosa darah kritikal. Peranti melaporkan ketidaksesuaian jalur ujian. Meteran dilengkapi dengan pengatur kedalaman tusukan khas. Ia menetapkan tahap yang diperlukan, menentukan panjang jarum. Untuk kanak-kanak, pilih tahap 1, untuk orang dewasa - 3. Ini membolehkan anda membuat pengambilan sampel darah tanpa rasa sakit yang mungkin.

Sekiranya terdapat kekurangan darah untuk kajian ini, isyarat amaran akan berbunyi. Dalam kes ini, pengambilan sampel darah berulang diperlukan. Peranti dengan tepat menentukan tahap glukosa dalam darah, yang membolehkan anda mengira dos optimum ubat penurun gula atau insulin.

keburukan

Antara kekurangan dapat dikenal pasti:

 • Purata kualiti jalur ujian. Sukar untuk menyalurkan darah ke permukaan licin mereka, ia sering mengalir dari petunjuk.
 • Peranti ini memerlukan penyelenggaraan berkala dan pembersihan kebersihan. Peranti mesti dibongkar dan dikeluarkan semua zarah kecil yang terkumpul di bawah badan. Jika tidak, meter akan menghasilkan hasil yang tidak tepat..
 • Kos operasi yang tinggi. Bateri dan barang habis pakai mahal, terutamanya bateri.

Arahan manual

Analisis dan penyediaan alat dilakukan dengan tangan yang bersih dan dicuci..

 1. Sekiranya perlu, kodkan meter. Dari pembungkusan jalur ujian, masukkan plat kod ke dalam slot yang sesuai. Periksa nombor cip pengaktifan dengan kod pada pakej. Sekiranya sesuai, pasangkan jalur ujian. Apabila disimpan dengan betul, jangka hayatnya adalah 18 bulan. Tutup botol ujian dengan rapat..
 2. Sediakan pen penindik. Masukkan lancet pakai buang dengan melepaskan penutup pelindung daripadanya dan pilih tahap tusukan yang diingini. Siapkan tempat untuk pengambilan sampel darah. Ini boleh menjadi cincin atau ibu jari, telapak tangan, bahu, paha, betis atau lengan bawah. Untuk mempercepat peredaran darah, sapu atau panaskan tempat suntikan yang dimaksudkan. Rawat kulit dengan larutan alkohol. Dengan meter di kawasan yang dipilih, tekan butang mula.
 3. Sapukan titisan darah ke jalur ujian: kawasan itu ditandai dengan warna hijau. Peranti akan memulakan kajian. Selepas 5 saat, hasil ujian muncul di skrin. Data disimpan secara automatik dalam memori peranti. Sekiranya glukosa rendah atau tinggi, amaran akan dibunyikan..

Kadang kala meter melaporkan kesilapan. Ini mungkin berlaku semasa menggunakan jalur ujian dari bungkusan baru, kerana pemasangan pita yang tidak betul atau selepas pembersihan. Sekiranya berlaku kerosakan, hubungi pusat servis atau kedai pakar.

Peningkatan atau penurunan glukosa darah berbahaya bagi kesihatan pesakit diabetes. Pemantauan secara berkala akan membantu mencegah perkembangan kemungkinan keadaan patologi. Dengan menggunakan Accu Chek Active meter, anda boleh melakukan analisis setiap hari tanpa mengira keadaan luaran..

Arahan penggunaan glukometer Accu Chek Active (Accu Chek Active)

Perjalanan diabetes mellitus secara langsung bergantung pada tahap glukosa dalam darah. Kelebihan atau kekurangannya berbahaya bagi orang yang menderita penyakit ini, kerana boleh menyebabkan pelbagai komplikasi, termasuk timbulnya koma.

Untuk mengawal glikemia, dan juga untuk memilih taktik rawatan lebih lanjut, pesakit perlu membeli alat perubatan khas - glukometer.

Model yang popular untuk penghidap diabetes adalah alat Accu Chek Asset..

Ciri dan kelebihan meter

Peranti ini senang digunakan untuk kawalan glisemik setiap hari..

 • kira-kira 2 μl darah diperlukan untuk mengukur glukosa (kira-kira 1 tetes). Peranti memberitahu mengenai jumlah bahan yang dikaji tidak mencukupi dengan isyarat bunyi khas, yang bermaksud perlunya pengukuran berulang setelah mengganti jalur ujian;
 • peranti ini membolehkan anda mengukur tahap glukosa, yang boleh berada dalam lingkungan 0,6-33,3 mmol / l;
 • dalam bungkusan dengan jalur untuk meter terdapat plat kod khas, yang mempunyai nombor tiga digit yang sama ditunjukkan pada label kotak. Pengukuran nilai gula pada peranti tidak mungkin dilakukan sekiranya pengekodan nombor tidak sesuai. Model yang diperbaiki tidak lagi memerlukan pengekodan, jadi ketika membeli jalur ujian, cip pengaktifan dalam bungkusan dapat dilupuskan dengan selamat;
 • peranti dihidupkan secara automatik setelah memasang jalur, dengan syarat bahawa plat kod dari bungkusan baru sudah dimasukkan ke dalam meter;
 • meter dilengkapi dengan paparan kristal cecair yang mempunyai 96 segmen;
 • selepas setiap pengukuran, anda dapat menambahkan catatan pada hasil mengenai keadaan yang mempengaruhi nilai glukosa menggunakan fungsi khas. Untuk melakukan ini, pilih tanda yang sesuai di menu peranti, misalnya, sebelum / selepas makan atau menunjukkan kes khas (aktiviti fizikal, makanan ringan tidak berjadual);
 • keadaan penyimpanan suhu tanpa bateri adalah dari -25 hingga + 70 ° C, dan dengan bateri dari -20 hingga + 50 ° C;
 • tahap kelembapan yang dibenarkan semasa operasi peranti tidak boleh melebihi 85%;
 • pengukuran tidak boleh dilakukan di tempat yang melebihi 4000 meter dari aras laut.
 • memori terpasang peranti ini mampu menyimpan sehingga 500 ukuran, yang dapat disusun untuk mendapatkan nilai glukosa rata-rata selama seminggu, 14 hari, sebulan dan seperempat;
 • data yang diperoleh hasil kajian glisemik dapat dipindahkan ke komputer peribadi menggunakan port USB khas. Pada model GC yang lebih lama, hanya port inframerah yang dipasang untuk tujuan ini, tidak ada penyambung USB;
 • hasil kajian selepas analisis dapat dilihat pada skrin peranti selepas 5 saat;
 • untuk melakukan pengukuran, anda tidak perlu menekan butang pada peranti;
 • model peranti baru tidak memerlukan pengekodan;
 • skrin dilengkapi dengan lampu latar khas, yang memungkinkan untuk menggunakan peranti ini dengan selesa walaupun kepada orang dengan ketajaman penglihatan yang berkurang;
 • penunjuk bateri dipaparkan di skrin, yang membolehkan tidak melewatkan masa penggantiannya;
 • meter dimatikan secara automatik selepas 30 saat jika dalam mod siap sedia;
 • alat ini senang dibawa ke dalam beg kerana beratnya ringan (kira-kira 50 g);

Peranti ini cukup mudah digunakan, oleh itu ia berjaya digunakan oleh pesakit dewasa dan kanak-kanak.

Pakej Instrumen

Komponen berikut termasuk dalam pakej peranti:

 1. Meter dengan satu bateri itu sendiri.
 2. Peranti Accu Check Chek Softclix digunakan untuk menusuk jari dan mendapatkan darah.
 3. 10 lancet.
 4. 10 jalur ujian.
 5. Sarung diperlukan untuk mengangkut peranti.
 6. wayar USB.
 7. Kad jaminan.
 8. Manual operasi untuk meter dan peranti untuk mencucuk jari dalam bahasa Rusia.

Dengan kupon yang diisi oleh penjual, tempoh jaminan selama 50 tahun akan ditetapkan.

Arahan penggunaan

Proses mengukur gula darah mengambil beberapa peringkat:

 • persediaan belajar;
 • menerima darah;
 • pengukuran gula.

Peraturan untuk mempersiapkan kajian ini:

 1. Basuh tangan dengan sabun.
 2. Jari harus diregangkan terlebih dahulu, membuat pergerakan urut.
 3. Sediakan jalur pengukur terlebih dahulu untuk meter. Sekiranya peranti memerlukan pengekodan, anda perlu memeriksa korespondensi kod pada cip pengaktifan dengan nombor pada pembungkusan jalur.
 4. Pasang lancet di peranti Accu Chek Softclix dengan melepaskan penutup pelindung.
 5. Tetapkan kedalaman tusukan yang sesuai ke Softclix. Cukup untuk kanak-kanak menatal pengatur dengan 1 langkah, dan orang dewasa biasanya memerlukan kedalaman 3 unit.

Peraturan untuk mendapatkan darah:

 1. Jari di tangan dari mana darah akan diambil harus dirawat dengan kapas yang dicelupkan ke dalam alkohol.
 2. Pasang Accu Check Softclix ke jari atau cuping telinga anda dan tekan butang pencetus.
 3. Anda perlu sedikit menekan kawasan berhampiran tusukan untuk mendapatkan darah yang mencukupi.

Peraturan untuk analisis:

 1. Letakkan jalur ujian yang disediakan di dalam meter.
 2. Sentuh jari / cuping telinga anda dengan setetes darah di padang hijau di jalur dan tunggu hasilnya. Sekiranya tidak cukup darah, pemberitahuan suara yang sesuai akan didengar..
 3. Ingat nilai penunjuk glukosa yang muncul di paparan.
 4. Sekiranya dikehendaki, anda boleh menandakan penunjuk yang diperoleh.

Perlu diingat bahawa jalur pengukuran yang sudah habis tidak sesuai untuk analisis, kerana dapat memberikan hasil yang salah..

Penyegerakan dan aksesori PC

Peranti ini mempunyai penyambung USB, yang dihubungkan dengan kabel dengan palam Mikro-B. Hujung kabel yang lain mesti disambungkan ke komputer peribadi. Untuk menyegerakkan data, anda memerlukan perisian khas dan peranti pengkomputeran, yang dapat diperoleh dengan menghubungi Pusat Maklumat yang sesuai.

1. Paparan 2. Butang 3. Penutup sensor optik 4. Sensor optik 5. Panduan untuk jalur ujian 6. Selak penutup bateri 7. Port USB 8. Plat kod 9. Peti bateri 10. Plat data teknikal 11. Tiub untuk jalur ujian 12. Jalur ujian 13. Penyelesaian kawalan 14. Plat kod 15. Bateri

Meter menghendaki anda sentiasa membeli bekalan seperti jalur ujian dan lancet.

Harga untuk helai dan lancet pembungkusan:

 • dalam pembungkusan helai boleh menjadi 50 atau 100 keping. Kosnya berbeza dari 950 hingga 1700 rubel, bergantung pada kuantiti mereka di dalam kotak;
 • lancet boleh didapati dalam jumlah 25 atau 200 keping. Kos mereka adalah dari 150 hingga 400 rubel setiap pakej.

Kesalahan dan masalah yang mungkin berlaku

Agar glukometer berfungsi dengan betul, ia mesti diperiksa menggunakan larutan kawalan, iaitu glukosa tulen. Ia boleh dibeli secara berasingan di mana-mana kedai peralatan perubatan..

Periksa meter dalam situasi berikut:

 • penggunaan pembungkusan jalur ujian baru;
 • selepas membersihkan peranti;
 • sekiranya berlaku gangguan pembacaan pada peranti.

Untuk memeriksa meter, jangan gunakan darah ke jalur ujian, tetapi larutan kawalan dengan kadar glukosa rendah atau tinggi. Setelah memaparkan hasil pengukuran, ia mesti dibandingkan dengan petunjuk asli yang ditunjukkan pada tiub dari jalur.

Semasa bekerja dengan peranti, kesalahan berikut mungkin berlaku:

 • E5 (dengan lambang matahari). Dalam kes ini, memadamkan paparan dari cahaya matahari. Sekiranya tidak ada lambang seperti itu, maka alat ini akan mengalami peningkatan kesan elektromagnetik;
 • E1. Kesalahan muncul apabila jalur tidak dipasang dengan betul;
 • E2. Mesej ini muncul apabila glukosa rendah (di bawah 0.6 mmol / L);
 • H1 - hasil pengukuran lebih tinggi daripada 33 mmol / l;
 • ITU. Ralat menunjukkan kerosakan meter.

Kesalahan ini paling kerap berlaku pada pesakit. Sekiranya anda menghadapi masalah lain, baca arahan untuk peranti..

Maklum Balas Pengguna

Dari tinjauan pesakit, dapat disimpulkan bahawa peranti Accu Chek Mobile cukup mudah dan senang digunakan, tetapi ada yang memperhatikan teknik menyinkronkan dengan PC yang tidak difahami, kerana program yang diperlukan tidak termasuk dalam pakej dan anda perlu mencarinya di Internet..

Saya telah menggunakan peranti ini lebih dari setahun. Berbanding dengan peranti sebelumnya, meter ini selalu memberi saya nilai glukosa yang betul. Saya secara khusus memeriksa beberapa kali petunjuk saya pada peranti dengan hasil analisis di klinik. Anak perempuan saya menolong saya membuat peringatan untuk mengambil pengukuran, jadi sekarang saya tidak lupa mengawal gula tepat pada masanya. Sangat senang menggunakan fungsi seperti itu.

Saya membeli Accu Chek Asset atas cadangan doktor. Saya segera merasa kecewa sebaik sahaja saya memutuskan untuk memindahkan data ke komputer. Saya terpaksa meluangkan masa untuk mencari dan kemudian memasang program yang diperlukan untuk penyegerakan. Sangat tidak selesa. Tidak ada komen mengenai fungsi peranti lain: ia memberikan hasilnya dengan cepat dan tanpa banyak kesalahan.

Bahan video dengan gambaran keseluruhan terperinci mengenai meter dan peraturan penggunaannya:

Kit Accu Chek Asset sangat popular, sehingga boleh dibeli di hampir semua farmasi (dalam talian atau runcit), serta di kedai khas yang menjual alat perubatan.

ASET AKKU-CHEK

 • Petunjuk untuk digunakan
 • Kaedah permohonan
 • Borang pelepasan
 • Selain itu

Accu-Chek Asset adalah alat yang mudah dan tepat untuk memantau sendiri tahap glukosa darah, ciri-ciri ciri antaranya adalah:
Mendapat hasil tanpa menekan butang
Keupayaan untuk memilih kaedah yang sesuai untuk menggunakan darah ke jalur ujian
Pengesahan visual tambahan mengenai ketepatan hasilnya
Peluang untuk menandakan hasil yang diterima dengan simbol makanan "sebelum" atau "selepas"
Jangka hayat jalur ujian yang stabil, yang tidak berubah setelah membuka tiub dan 18 bulan dari tarikh pengeluarannya
Amaran luput jalur ujian
Hidupkan dan matikan peranti secara automatik

Petunjuk untuk digunakan

Glucometer Accu-Chek Asset direka untuk mengawal glukosa darah.

Kaedah permohonan

Masukkan jalur ujian ke dalam instrumen.
Sapukan setetes darah.
Selepas 5 saat. dapatkan hasilnya.

Memohon darah ke jalur ujian di luar peranti.
Masukkan jalur ujian ke dalam peranti. Dia akan menyala.
Setelah simbol penurunan darah muncul, tarik jalur ujian dan sapukan darah ke dalamnya.
Kembalikan jalur ujian ke peranti dan selepas 5 saat. dapatkan hasilnya.

Jalur ujian Accu-Chek Active yang dikalibrasi oleh plasma darah

Glucometer Accu Chek Active (Accu Chek Active): keterangan, ciri, arahan penggunaan

Accu-Chek Active - penganalisis darah mudah alih fotometrik dengan pengekodan automatik dari syarikat "Roche" (Jerman).

Untuk setiap pesakit kencing manis, sangat penting untuk memantau keadaan badan anda untuk mengelakkan kemungkinan komplikasi diabetes pada waktunya, di antaranya rumah itu adalah koma hipoglikemik atau hiperglikemik.

Bagaimanapun, kekurangan glukosa dan kelebihannya berbahaya, walaupun dalam kes kedua akibatnya terjadi setelah beberapa bulan atau bahkan bertahun-tahun, dalam kes pertama, campur tangan pembedahan adalah keperluan penting.

Untuk mengesan kadar gula darah dalam masa, anda mesti mempunyai alat mudah alih yang mudah dipanggil glukometer, kualiti, kesederhanaan dan ketepatannya bergantung pada pilihan rawatan penyakit selanjutnya dan pemantauan bebas yang dilakukan di rumah.

Sebelum ini, hanya sebilangan kecil yang dapat melakukan analisis rumah seperti itu, sekarang ada yang dapat membeli glukometer, kerana harganya murah dan dijual di farmasi mana pun.

Yang paling popular di kalangan pengguna ialah rangkaian peranti pengeluar Jerman Roche Diagnostics, yang menghasilkan banyak alat perubatan lain dan sudah berpengalaman bertahun-tahun dalam pembuatan produk serupa yang diedarkan di seluruh dunia.

Baru-baru ini, versi glukometer yang disemak semula yang disukai oleh ramai dilancarkan - Accu Chek Active.

Dan hari ini kami akan mempertimbangkannya secara terperinci dalam ulasan kami!

Penerangan dan Ciri

 • Dalam model meter ini, beberapa titik dipertimbangkan, salah satunya adalah pengurangan waktu menganalisis data

Pemprosesan data dilakukan dalam masa 5 saat dari saat pembaca menghubungi jalur ujian yang digunakan.

  • tiada butang tambahan perlu ditekan untuk dianalisis
 • hasil akhir ditunjukkan dengan jumlah minimum darah yang digunakan pada jalur ujian

Glukometer hanya memerlukan 1-2 mikroliter darah.

  • jika darah tidak mencukupi, alat ini mengeluarkan isyarat bunyi, yang menunjukkan bahawa perlu melakukan dos semula dan cuba lagi
  • Paparan LCD 96-segmen dengan lampu latar yang besar untuk penggunaan yang selesa walaupun di bilik yang kurang terang atau untuk orang yang kurang ketajaman penglihatan
 • memori terbina dalam membolehkan anda menyimpan kira-kira 500 ukuran, yang ditandakan dan disusun mengikut tarikh dan masa

Sekiranya perlu, data ini dapat dipindahkan ke komputer peribadi atau peranti mudah alih lain, kerana meter dilengkapi dengan port USB. Pemindahan data memudahkan pengumpulan data statistik dan kawalan penyakit.

 • penandaan mempunyai beberapa parameter

"Sebelum makan" (simbol epal); "Selepas makan" (inti epal); peringatan pengukuran (epal dengan loceng); pengukuran kawalan (botol), dan sewenang-wenang dalam bentuk tanda bintang di mana anda boleh menetapkan sendiri beberapa nilai (contohnya, pengukuran glukosa selepas aktiviti fizikal)

 • kemungkinan penyatuan data yang disimpan

Meter glukosa darah anda dapat mengira gula darah purata anda selama 7, 14, 30, dan 90 hari terakhir

  • anda boleh menukar isyarat suara (hidup, mati), format masa (12 atau 24 jam)
  • ada penunjuk bateri
  • julat pengukuran dari 0,6 hingga 33,3 mmol / l (10 - 600 mg / dl)
  • dikuasakan oleh 1 CR2032 bateri
 • meter dimatikan secara bebas selepas 30 atau 90 saat semasa dalam mod siap sedia

Peralatan

Kit ini merangkumi:

 • Accu-Chek Active sendiri, dilengkapi dengan bateri CR2032
 • Pena Syringe - Accu-Chek Softclix (Accu-Chek Softclix)
 • 10 Lancet Accu-Chek Softclix
 • 10 jalur ujian Aktif-Chek Aktif
 • Sarung untuk penyimpanan dan pengangkutan alat yang mudah
 • Panduan penggunaan lengkap
 • Arahan ringkas tambahan
 • Arahan untuk Pen Syringe
 • Arahan untuk jalur ujian
 • Kad jaminan

Cara menggunakan meter Accu Chek Active

Sebelum memulakan analisis, anda mesti mencuci tangan dengan sabun dan sarung tangan steril. Pra-rawatan tempat pengambilan darah dengan larutan alkohol.

Untuk meningkatkan aliran darah dan memudahkan pengambilan sampel, lebih baik menggiling jari dari mana anda ingin mengambil setetes darah atau meremas tangan anda dengan cepat ke tangan dan melepaskannya.

Sediakan pen jarum suntik dengan memasukkan lancet ke dalamnya, menyesuaikan kedalaman tusukan dan mendirikan pen dengan menekan butang di atas. Letakkan di jari anda dan tekan butang di tengah pemegang. Anda akan mendengar klik ciri, selepas itu pemicu dengan lancet akan berfungsi.

Keluarkan jalur ujian dari bungkusan yang ditutup, letakkan di meter dengan anak panah dan kotak hijau ke atas panduan dan sapukan setetes darah ke alun-alun.

Tidak perlu menghidupkan peranti terlebih dahulu. Setelah memasukkan jalur dengan betul, peranti akan menyala secara automatik dan setitik darah yang berkedip akan muncul di layar.

Sekiranya darah tidak dikumpulkan, mungkin akan diambil semula dalam 10 saat pada jalur yang sama tanpa memutarbelitkan hasilnya.

Jangan biarkan tiub dengan jalur terbuka! Jejaki tarikh luputnya! Selepas tarikh luput, jalur tersebut tidak digalakkan untuk digunakan, kerana boleh menunjukkan hasil yang tidak boleh dipercayai.

Jangka hayat jalur ujian Accu Chek Asset adalah 18 bulan atau lebih dalam pembungkusan yang belum dibuka. Selepas dibuka, jangka hayat adalah 6 bulan.

Setelah digunakan, jalur dilupuskan, dan hasilnya ditandakan dan disimpan dalam memori meter secara automatik dengan tarikh dan waktu analisis.

Cara menyegerakkan meter dengan PC

Kabel mana yang sesuai untuk Accu Chek Asset

Untuk menyegerakkan meter dengan komputer, kabel USB khas dengan dua penyambung berbeza sesuai:

  • satu palam kabel jenis Micro-B (untuk peranti itu sendiri, penyambungnya terletak di sebelah kiri casing)
 • USB-A kedua untuk PC dan pasangkan ke port khusus

Secara jujur, tetapi kami tidak dapat menganggap bahawa kami akan menghadapi masalah yang sangat tidak menyenangkan ketika kami mula menguji alat perubatan ini, kerana kemudian ternyata mustahil untuk melakukan ini tanpa memperoleh peralatan tambahan, yang tidak ada yang memberi amaran kepada kami ketika membeli.

Nampaknya bukan sahaja kita sendiri yang menghadapi ini, tetapi juga pengguna lain yang ternyata disesatkan dengan cara yang sama, tetapi sebenarnya ditipu.

Faktanya adalah bahawa arahan untuk meter dengan jelas menyatakan bahawa Accu Sec Active diselaraskan dengan PC, tetapi dalam praktiknya - tidak.

Ngomong-ngomong, di peralatan kilang tidak ada wayar, apa yang boleh kita katakan mengenai perisian tambahan untuknya.

Untuk memindahkan data dari meter ke PC, anda perlu membeli peralatan tambahan. Beberapa peranti pengkomputeran.

Kami telah menghubungi perwakilan Rosh di Rusia dan sedang menunggu jawapan yang mencukupi dari mereka mengenai perkara ini, mungkin kami akan diberikan pemandu tambahan untuk komputer yang dapat menyelesaikan masalah ini (untuk kerja yang mencukupi dengan PC, adakah anda perlu memuat turun program Accu Check Smart Pix?)

Setelah berkomunikasi, kami disajikan dengan perisian. Kami boleh memindahkannya kepada anda seperti berikut:

1. Anda pergi ke kumpulan VKontakte kami
2. Di halaman utama, baca artikel "Perisian untuk Accu Chek"
3. Artikel itu mempunyai pautan untuk memuat turun fail untuk OS 32 dan 64-bit.

Anda juga boleh memuat turun ak-chek sendiri dari akaun peribadi kelab (pendaftaran awal diperlukan terus di laman web pengeluar).

Apa yang perlu dilakukan agar meter berfungsi dengan betul

Untuk melakukan ini, periksa peranti. Ia dilakukan dengan menggunakan penyelesaian kawalan khas Accu Chek Asset (dibeli secara berasingan atau dijual dengan jalur).

Pemeriksaan harus dilakukan setiap kali:

  • setelah menggunakan jalur ujian baru
  • selepas membersihkan perkakas
 • jika bacaan meter terlalu tinggi atau terlalu rendah (kecuali faktor lain yang mempengaruhi bacaan)

Penyelesaiannya mengandungi glukosa tulen dan untuk mengira hasilnya, dia mengambil nilai ini sebagai penunjuk 100%, dari mana dia akan melakukan pengiraan lebih lanjut.

Untuk ujian

Ambil meter, masukkan plat kod dari bungkusan jalur ujian dan jalur uji itu sendiri dari bungkusan yang sama di mana plat ini dimasukkan. Selepas itu, kod khas akan muncul di paparan, yang harus sesuai dengan kod yang sama dengan yang anda dapati pada pembungkusan dari jalur ujian..

Sekiranya kodnya tidak sepadan, anda harus menghubungi farmasi di mana helai ini dibeli. Dalam kes ini, ujian dianggap tidak boleh dipercayai dan tidak ada tindakan selanjutnya yang dapat diambil..

Sekiranya kodnya sepadan, gunakan Akku Chek Aktiv Control 1 (glukosa rendah) atau Control 2 (glukosa tinggi) ke jalur. Selepas pengiraan, hasilnya akan muncul di paparan (layak menandainya), yang dibandingkan dengan pengukuran kawalan pada tiub dari jalur..

Kemungkinan kesalahan dan masalah dengan meter

Kami hanya akan mempertimbangkan kesilapan yang paling biasa, jika anda mempunyai pertanyaan tambahan mengenai perkara ini, sila tulis kepada kami di [email protected] Mari cuba sama-sama mengetahuinya!

  • E5 dengan lambang cahaya matahari - berlaku apabila cahaya yang berlebihan masuk ke dalam paparan. Sekiranya layar terkena cahaya matahari langsung, maka ada baiknya Anda beralih ke bayang-bayang atau berdiri sehingga bayangan dari badan jatuh di layar. Selepas ini, ulangi pengambilan sampel darah dan tunggu hasilnya
 • E5 - peranti ini mengalami kesan elektromagnetik yang kuat

Untuk mengelakkan kerosakan, meter tidak boleh digunakan berhampiran sinaran elektromagnetik yang kuat.!

  • E1 - jalur dimasukkan dengan betul atau tidak sepenuhnya. Semasa anda memasukkan jalur, tunggu klik khas dan sentiasa periksa seberapa tepat anda memasukkan jalur ke dalam meter (letakkan jalur sehingga anak panah dan kotak hijau terletak di atas)
  • E6 - semasa pengukuran, jalur tidak dimasukkan dengan baik ke dalam peranti
 • EEE - meternya rosak. Hubungi Pusat Maklumat (anda mesti menyebarkannya ke kedai bersama dengan pasport, kad jaminan dan cek anda)

Jalur ujian, lancet untuk Accu Chek Asset

Secara berasingan, bahan habis pakai untuk meter dibeli, antaranya ialah jalur ujian dengan nama yang sama - Accu-Chek Active (25, 50, 100 pcs). Harga mereka berbeza dari 890 rubel dan ke atas untuk 50 keping dalam tiub dan 1600 rubel untuk 100 keping.

Lancet Accu-Chek Softclix jauh lebih murah daripada jalur. Harga untuk 200 keping dari 370 rubel ke atas.

Ulasan kami

Menurut ulasan pelanggan, ini adalah meter yang paling mudah dan senang digunakan. Kami juga memberinya penilaian tertinggi untuk kemudahan penggunaan dan kemampuan, kerana harga terendah untuk satu set yang kami beli peranti ini adalah 880 rubel.

Ia juga baik bahawa kesalahan glukometer minimum, tentu saja, bergantung pada bagaimana tepatnya darah itu diambil, pada masa dan dalam keadaan apa, mengikut arahan atau tidak. Ahli endokrinologi kami melakukan beberapa ujiannya, dan hanya sekali analisis makmal berbeza sebanyak 1.4 mmol / liter. Selebihnya petunjuk hampir sama (perbezaannya ialah ± 0.3 atau 0.5 mmol / L). Ini adalah kadar yang sangat tinggi untuk penganalisis darah rumah mudah alih..

Meter dengan cepat memberikan hasil akhir, dan berkat penjimatan data secara automatik, anda dapat menyimpan buku harian pemantauan diri dengan mudah menggunakan peranti ini. Ini sangat penting bagi orang tua yang hanya lupa membuat catatan dalam buku harian diabetes mereka..

Seperti yang telah ditunjukkan oleh praktik, alat ini sangat berguna untuk orang tua kerana mengingatkan akan ujian. Orang yang berumur sering melupakan kawalan diri dan boleh melewatkan masa ini, terutama bagi mereka yang menderita diabetes jenis 2 dengan bentuk neuropati diabetes yang maju, yang mengurangkan kepekaan seseorang terhadap perubahan individu dalam badan (sebilangan pesakit diabetes tidak menyedari lonjakan tekanan darah, penurunan atau penurunan glukosa dalam darah, kepekaan bahagian tubuh tertentu, dll. bergantung pada fokus penyetempatan penyakit boleh hilang).

Sekiranya pengeluar menyelesaikan masalah menyegerakkan meter dengan PC, ini akan menjadi kelebihan serius peranti perubatan ini.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes