Glucometer Accu Chek Asset: Syarat Penggunaan

Penting bagi penderita diabetes untuk memantau kadar glukosa darah mereka secara berkala. Dengan bantuan glucometer yang tepat, anda boleh menjalankan analisis sendiri, dengan mudah dan cepat. Kesederhanaan dan ketahanan bergantung pada pilihan peranti. Ramai pesakit memilih meter glukosa Accu Chek Active (Accu Chek Active).

Ciri-ciri

Meter ini dibangunkan oleh syarikat Jerman Roche Diagnostics. Termasuk dalam barisan Accu Check. Model aset direka untuk penggunaan yang kerap..

 • berat - 60 g;
 • dimensi - 97.8 × 46.8 × 19.1 mm;
 • jumlah darah untuk analisis - 2 μl;
 • julat pengukuran - 0,6-33,3 mmol / l;
 • masa menunggu - 5 saat;
 • memori - 350 penjimatan;
 • menghidupkan - automatik setelah memasang jalur ujian, mematikan - selepas 30 atau 90 saat selepas ujian.

Peralatan

Kit ini merangkumi:

 • meter glukosa darah,
 • bateri (bateri litium CR 2032),
 • Pemegang tindikan khas Softclix,
 • set 10 lancet steril, 10 jalur ujian,
 • wayar USB,
 • kes,
 • arahan,
 • kad jaminan.

Arahan dan kad jaminan disertakan. Pengilang memberikan jaminan selama 50 tahun, yang membezakan "Accu Chek Asset" antara glukometer jenama lain.

Suhu operasi antara –20 hingga +50 о idity. Kelembapan udara optimum tidak melebihi 85%. Peranti ini berfungsi dengan baik pada ketinggian hingga 4.000 m dari permukaan laut.

Kebaikan

Accu Chek Asset mempunyai sejumlah kelebihan yang ketara..

Kekompakan

Meteran Accu Chek Active sangat padat dan ringan. Dilipat dalam sarung yang mudah, anda boleh membawanya ke tempat kerja, membawanya dalam perjalanan.

Paparan

Paparannya adalah LCD, mempunyai 96 segmen dan lampu latar. Ia sesuai untuk warga tua dan kurang upaya penglihatan. Bilangan besar dan penunjuk bateri dipaparkan pada layar besar. Ini membantu mengganti bateri tepat pada masanya. Rata-rata, bateri bertahan untuk 1,000 ukuran.

Ingatan

Selepas ujian, nota ditambahkan pada hasilnya. Di menu, anda boleh memilih tanda dari senarai yang ditentukan: sebelum / selepas makan, aktiviti fizikal atau makanan ringan. Peranti memaparkan nilai rata-rata selama 7, 14 hari, dan juga selama sebulan atau seperempat. Data yang disimpan dapat disusun. Dengan menggunakan kabel USB, hasil ujian dipindahkan ke media luaran.

Tetapan yang fleksibel

Dalam tetapan, anda boleh menetapkan masa tutup, isyarat amaran dan nilai glukosa darah kritikal. Peranti melaporkan ketidaksesuaian jalur ujian. Meteran dilengkapi dengan pengatur kedalaman tusukan khas. Ia menetapkan tahap yang diperlukan, menentukan panjang jarum. Untuk kanak-kanak, pilih tahap 1, untuk orang dewasa - 3. Ini membolehkan anda membuat pengambilan sampel darah tanpa rasa sakit yang mungkin.

Sekiranya terdapat kekurangan darah untuk kajian ini, isyarat amaran akan berbunyi. Dalam kes ini, pengambilan sampel darah berulang diperlukan. Peranti dengan tepat menentukan tahap glukosa dalam darah, yang membolehkan anda mengira dos optimum ubat penurun gula atau insulin.

keburukan

Antara kekurangan dapat dikenal pasti:

 • Purata kualiti jalur ujian. Sukar untuk menyalurkan darah ke permukaan licin mereka, ia sering mengalir dari petunjuk.
 • Peranti ini memerlukan penyelenggaraan berkala dan pembersihan kebersihan. Peranti mesti dibongkar dan dikeluarkan semua zarah kecil yang terkumpul di bawah badan. Jika tidak, meter akan menghasilkan hasil yang tidak tepat..
 • Kos operasi yang tinggi. Bateri dan barang habis pakai mahal, terutamanya bateri.

Arahan manual

Analisis dan penyediaan alat dilakukan dengan tangan yang bersih dan dicuci..

 1. Sekiranya perlu, kodkan meter. Dari pembungkusan jalur ujian, masukkan plat kod ke dalam slot yang sesuai. Periksa nombor cip pengaktifan dengan kod pada pakej. Sekiranya sesuai, pasangkan jalur ujian. Apabila disimpan dengan betul, jangka hayatnya adalah 18 bulan. Tutup botol ujian dengan rapat..
 2. Sediakan pen penindik. Masukkan lancet pakai buang dengan melepaskan penutup pelindung daripadanya dan pilih tahap tusukan yang diingini. Siapkan tempat untuk pengambilan sampel darah. Ini boleh menjadi cincin atau ibu jari, telapak tangan, bahu, paha, betis atau lengan bawah. Untuk mempercepat peredaran darah, sapu atau panaskan tempat suntikan yang dimaksudkan. Rawat kulit dengan larutan alkohol. Dengan meter di kawasan yang dipilih, tekan butang mula.
 3. Sapukan titisan darah ke jalur ujian: kawasan itu ditandai dengan warna hijau. Peranti akan memulakan kajian. Selepas 5 saat, hasil ujian muncul di skrin. Data disimpan secara automatik dalam memori peranti. Sekiranya glukosa rendah atau tinggi, amaran akan dibunyikan..

Kadang kala meter melaporkan kesilapan. Ini mungkin berlaku semasa menggunakan jalur ujian dari bungkusan baru, kerana pemasangan pita yang tidak betul atau selepas pembersihan. Sekiranya berlaku kerosakan, hubungi pusat servis atau kedai pakar.

Peningkatan atau penurunan glukosa darah berbahaya bagi kesihatan pesakit diabetes. Pemantauan secara berkala akan membantu mencegah perkembangan kemungkinan keadaan patologi. Dengan menggunakan Accu Chek Active meter, anda boleh melakukan analisis setiap hari tanpa mengira keadaan luaran..

Manual Arahan Aset Accu-Chek

Kesihatan & Kebersihan Accu-Chek

Lihat Panduan Pengguna

Perhatian (baca dokumentasi)!

Ikut arahan keselamatan dengan selamat.-

Panduan pengguna-

peranti anda.

Untuk Diagnostik IN VITRO.

Anda akan menemui simbol berikut pada bungkusan dan label produk. Maksudnya:

Produk ini memenuhi kehendak pengarah.-

Tiva 98/79 / EC mengenai perubatan

alat diagnostik in vitro.
Produk ini mematuhi sepenuhnya undang-undang.-

Komitmen China untuk menggunakan ditentukan-

bahan dalam alat elektronik.

Makna watak yang tinggal dijelaskan dalam arahan-

s / liners yang dibungkus dengan aksesori-

Meter Panduan Accu-Chek

Accu-Chek Guide meter - glukometer moden, dengan paparan kontras yang terang, soket jalur ujian dengan lampu latar. Daripada ciri teknikal, mungkin untuk melihat sambungan dengan komputer menggunakan kabel USB (kabel disertakan) dan menggunakan teknologi wayarles Bluetooth. Meter glukosa tidak memerlukan setetes darah yang besar untuk mengukur gula darah dan masa pengukurannya hanya 5 saat.
Daripada ciri-ciri glukometer ini, perlu diperhatikan bukan hanya lampu latar soket dan lampu belakang skrin, tetapi juga tiub asli untuk menyimpan jalur ujian yang dilengkapi dengan glukometer ini.
Meteran Accu-Chek Guide tidak dibekalkan ke pasaran Rusia, jalur ujian untuk jalur ujian Panduan Accu-Chek® ini tidak dibekalkan ke Rusia, tetapi boleh dibeli di kedai dalam talian Barat.

 • Ukuran setetes darah - 0,6 μl
 • Masa analisis - 5 saat
 • Julat pengukuran - 0,6 hingga 33,3 mmol / L
 • Kaedah Kemasukan Kod - Tidak Perlu Pengekodan
 • Sambungan Komputer - USB
 • Tanpa wayar Bluetooth
 • Pengiraan nilai purata:
 • 7 hari - ada
 • 14 hari - ada
 • 30 hari - ada
 • 90 hari - ada
 • Ukuran peranti ialah 80 × 47 × 20 mm
 • Berat Instrumen - 40g
 • Negara Asal - Amerika Syarikat

2 Komen

Anda boleh memuat turun arahan dalam bahasa Rusia di suatu tempat?
terima kasih!

Meter tidak dihantar secara rasmi ke Rusia, jadi tidak ada terjemahan arahan. Saya membentangkan versi bahasa Inggeris, seperti dalam gambar, tidak boleh ada banyak kesukaran untuk menerjemahkan, dan kemudian ada "Penterjemah Google" dan "penterjemah Yandex" tempat dan perkataan yang tidak dapat difahami dapat diterjemahkan jika ada Internet.

ASET AKKU-CHEK

 • Petunjuk untuk digunakan
 • Kaedah permohonan
 • Borang pelepasan
 • Selain itu

Accu-Chek Asset adalah alat yang mudah dan tepat untuk memantau sendiri tahap glukosa darah, ciri-ciri ciri antaranya adalah:
Mendapat hasil tanpa menekan butang
Keupayaan untuk memilih kaedah yang sesuai untuk menggunakan darah ke jalur ujian
Pengesahan visual tambahan mengenai ketepatan hasilnya
Peluang untuk menandakan hasil yang diterima dengan simbol makanan "sebelum" atau "selepas"
Jangka hayat jalur ujian yang stabil, yang tidak berubah setelah membuka tiub dan 18 bulan dari tarikh pengeluarannya
Amaran luput jalur ujian
Hidupkan dan matikan peranti secara automatik

Petunjuk untuk digunakan

Glucometer Accu-Chek Asset direka untuk mengawal glukosa darah.

Kaedah permohonan

Masukkan jalur ujian ke dalam instrumen.
Sapukan setetes darah.
Selepas 5 saat. dapatkan hasilnya.

Memohon darah ke jalur ujian di luar peranti.
Masukkan jalur ujian ke dalam peranti. Dia akan menyala.
Setelah simbol penurunan darah muncul, tarik jalur ujian dan sapukan darah ke dalamnya.
Kembalikan jalur ujian ke peranti dan selepas 5 saat. dapatkan hasilnya.

Jalur ujian Accu-Chek Active yang dikalibrasi oleh plasma darah

Glucometer Accu-Chek Asset: ulasan peranti, arahan, harga, ulasan

Sangat penting bagi orang yang menghidap diabetes untuk memilih glukometer berkualiti tinggi dan boleh dipercayai untuk diri mereka sendiri. Bagaimanapun, kesihatan dan kesejahteraan mereka bergantung pada peranti ini. Accu-Chek Asset adalah alat yang boleh dipercayai untuk mengukur tahap glukosa dalam darah syarikat Jerman Roche. Kelebihan utama meter adalah analisis pantas, mengingat sebilangan besar petunjuk, tidak memerlukan pengekodan. Untuk kemudahan menyimpan dan mengatur dalam bentuk elektronik, hasilnya dapat dipindahkan ke komputer melalui kabel USB yang disediakan.

Ciri-ciri meter Accu-Chek Active

Untuk analisis, peranti hanya memerlukan 1 tetes darah dan 5 saat untuk memproses hasilnya. Memori meter dirancang untuk 500 ukuran, anda selalu dapat melihat waktu yang tepat ketika ini atau penunjuk itu diperoleh, dengan menggunakan kabel USB anda selalu dapat memindahkannya ke komputer. Sekiranya perlu, nilai purata paras gula selama 7, 14, 30 dan 90 hari dikira. Sebelum ini, meter Accu Chek Asset dienkripsi, model terbaru (4 generasi) tidak mempunyai kekurangan ini.

Pengendalian visual kebolehpercayaan pengukuran adalah mungkin. Pada tiub dengan jalur ujian terdapat sampel berwarna yang sesuai dengan petunjuk yang berbeza. Setelah memasukkan darah ke jalur, hanya dalam satu minit anda dapat membandingkan warna hasil dari tingkap dengan sampel, dan dengan itu pastikan bahawa alat berfungsi dengan betul. Ini dilakukan hanya untuk mengesahkan pengoperasian peranti, kawalan visual seperti itu tidak dapat digunakan untuk menentukan hasil penunjuk yang tepat.

Kemungkinan mengoleskan darah dengan 2 cara: apabila jalur ujian berada tepat di dalam alat Aktif Accu-Chek dan di luarnya. Dalam kes kedua, hasil pengukuran akan ditunjukkan dalam 8 saat. Kaedah aplikasi dipilih untuk kemudahan. Anda harus sedar bahawa dalam 2 kes, jalur ujian dengan darah mesti diletakkan di dalam meter kurang dari 20 saat. Jika tidak, ralat akan ditunjukkan, dan anda perlu mengukur lagi.

Spesifikasi:

 • untuk operasi peranti, bateri lithium CR2032 diperlukan (hayat perkhidmatannya adalah 1 ribu ukuran atau 1 tahun beroperasi);
 • kaedah pengukuran - fotometrik;
 • jumlah darah - 1-2 mikron.;
 • hasil ditentukan dalam julat dari 0,6 hingga 33,3 mmol / l;
 • peranti berjalan dengan lancar pada suhu 8-42 ° C dan kelembapan udara tidak melebihi 85%;
 • analisis dapat dilakukan tanpa kesalahan pada ketinggian hingga 4 km di atas permukaan laut;
 • pematuhan dengan kriteria ketepatan glukometer ISO 15197: 2013;
 • jaminan tanpa had.

Pakej Instrumen

Di dalam kotak adalah:

 1. Peranti secara langsung (terdapat bateri).
 2. Pen menindik kulit Accu-Chek Softclix.
 3. 10 jarum boleh guna (lancet) untuk Accarif-Chek Softclix scarifier.
 4. 10 jalur ujian Accu-Chek Asset.
 5. Kes pelindung.
 6. Manual pengguna.
 7. Kad jaminan.

Kelebihan dan kekurangan

 • terdapat amaran suara yang mengingatkan anda tentang pengukuran glukosa beberapa jam selepas makan;
 • peranti dihidupkan sebaik sahaja jalur ujian dimasukkan ke soket;
 • Anda boleh menetapkan masa penutupan automatik - 30 atau 90 saat;
 • selepas setiap pengukuran, adalah mungkin untuk membuat catatan: sebelum atau selepas makan, selepas bersenam, dan lain-lain;
 • menunjukkan akhir hayat jalur;
 • memori hebat;
 • skrin dilengkapi dengan lampu latar;
 • terdapat 2 cara untuk menggunakan darah ke jalur ujian.
 • mungkin tidak berfungsi di bilik yang sangat terang atau di bawah sinar matahari yang terang kerana kaedah pengukurannya;
 • kos penggunaan yang tinggi.

Jalur Ujian untuk Accu Chek Active

Hanya jalur ujian dengan nama yang sama yang sesuai untuk peranti ini. Mereka boleh didapati dalam 50 dan 100 keping setiap pek. Setelah dibuka, mereka boleh digunakan sehingga akhir hayat rak yang ditunjukkan pada tiub..

Sebelum ini, jalur ujian Accu-Chek Active dipasangkan dengan plat kod. Sekarang tidak, pengukuran berlaku tanpa pengekodan.

Anda boleh membeli bekalan alat pengukur di farmasi atau kedai dalam talian diabetes..

Arahan penggunaan

 1. Sediakan perkakas, pen piercing dan barang habis pakai.
 2. Basuh tangan anda dengan sabun dan keringkan secara semula jadi.
 3. Pilih kaedah penggunaan darah: ke jalur ujian, yang kemudian dimasukkan ke dalam meter atau sebaliknya, ketika jalur sudah ada di dalamnya.
 4. Letakkan jarum pakai baru di scarifier, tetapkan kedalaman tusukan.
 5. Tusuk jari anda dan tunggu sebentar hingga setetes darah terkumpul, sapukan pada jalur ujian.
 6. Semasa peranti memproses maklumat, sapukan bulu kapas dengan alkohol ke tempat tusukan.
 7. Selepas 5 atau 8 saat, bergantung pada kaedah penggunaan darah, peranti akan menunjukkan hasilnya.
 8. Buang bahan buangan. Jangan sekali-kali menggunakannya semula! Ia membahayakan kesihatan.
 9. Sekiranya terdapat ralat pada skrin, ulangi pengukuran sekali lagi dengan bahan habis pakai baru.

Arahan video:

Kemungkinan masalah dan kesilapan

E-1

 • jalur ujian dimasukkan ke dalam slot dengan betul atau tidak lengkap;
 • percubaan untuk menggunakan bahan yang sudah digunakan;
 • darah disapu sebelum gambar penurunan pada paparan mula berkelip;
 • mengukur ruang tingkap adalah kotor.

Jalur ujian harus dipasang dengan sedikit klik. Sekiranya ada bunyi, tetapi peranti tetap memberikan kesalahan, anda boleh mencuba menggunakan jalur baru atau membersihkan tingkap pengukur dengan lembut dengan kapas.

E-2

 • glukosa yang sangat rendah;
 • terlalu sedikit darah digunakan untuk menunjukkan hasil yang betul;
 • jalur ujian berat sebelah semasa pengukuran;
 • sekiranya darah diberikan pada jalur di luar meter, darah tidak ditempatkan selama 20 saat;
 • terlalu banyak masa berlalu sebelum 2 titisan darah digunakan.

Pengukuran harus dimulakan lagi menggunakan jalur ujian baru. Sekiranya penunjuk benar-benar rendah, walaupun setelah analisis kedua, dan kesejahteraan mengesahkan ini, ada baiknya segera mengambil langkah-langkah yang diperlukan.

E-4

 • semasa pengukuran, peranti disambungkan ke komputer.

Putuskan kabel dan periksa semula glukosa.

E-5

 • Accu-Chek Active dipengaruhi oleh sinaran elektromagnetik yang kuat.

Putuskan sumber gangguan atau pindah ke lokasi lain.

E-5 (dengan ikon matahari di tengah)

 • pengukuran diambil di tempat yang terlalu terang.

Oleh kerana penggunaan kaedah analisis fotometrik, cahaya yang terlalu terang mengganggu pelaksanaannya, perlu memindahkan peranti ke bayang-bayang dari badannya sendiri atau berpindah ke bilik yang lebih gelap.

Eee

 • kesalahan meter.

Pengukuran harus dimulakan sejak awal lagi dengan persediaan baru. Sekiranya ralat berterusan, hubungi pusat khidmat..

EEE (dengan ikon termometer di bawah)

 • suhu terlalu tinggi atau rendah untuk meter berfungsi dengan baik.

Glukometer Accu Chek Active berfungsi dengan betul hanya dalam jarak antara +8 hingga + 42 ° С. Ia hanya perlu disertakan jika suhu persekitaran sesuai dengan selang ini..

Harga meter dan bekalan

Kos peranti Accu Chek Asset ialah 820 rubel.

TajukHarga
Lancet Accu-Chek Softclix№200 726 gosok.

№25 145 gosok.

Jalur ujian Assu-Chek Asset№100 1650 gosok.

№50 990 gosok.

Ulasan diabetes

Renata. Saya menggunakan meter ini untuk masa yang lama, semuanya baik-baik saja, hanya jalur yang sedikit mahal. Hasilnya hampir sama dengan makmal, agak mahal.

Natalya. Saya tidak menyukai glukometer Accu-Chek Active, saya orang yang aktif dan perlu mengukur gula berkali-kali, dan jalurnya mahal. Bagi saya, lebih baik menggunakan pemantauan glukosa darah Freestyle Libre, keseronokan itu mahal, tetapi berbaloi. Sebelum membuat pemantauan, saya tidak tahu mengapa bilangan sebilangan besar itu berada di meter, ternyata saya menuding.

Ulasan meter Accu-Chek Active di rangkaian sosial:

Glucometer Accu Chek Active (Accu Chek Active): keterangan, ciri, arahan penggunaan

Accu-Chek Active - penganalisis darah mudah alih fotometrik dengan pengekodan automatik dari syarikat "Roche" (Jerman).

Untuk setiap pesakit kencing manis, sangat penting untuk memantau keadaan badan anda untuk mengelakkan kemungkinan komplikasi diabetes pada waktunya, di antaranya rumah itu adalah koma hipoglikemik atau hiperglikemik.

Bagaimanapun, kekurangan glukosa dan kelebihannya berbahaya, walaupun dalam kes kedua akibatnya terjadi setelah beberapa bulan atau bahkan bertahun-tahun, dalam kes pertama, campur tangan pembedahan adalah keperluan penting.

Untuk mengesan kadar gula darah dalam masa, anda mesti mempunyai alat mudah alih yang mudah dipanggil glukometer, kualiti, kesederhanaan dan ketepatannya bergantung pada pilihan rawatan penyakit selanjutnya dan pemantauan bebas yang dilakukan di rumah.

Sebelum ini, hanya sebilangan kecil yang dapat melakukan analisis rumah seperti itu, sekarang ada yang dapat membeli glukometer, kerana harganya murah dan dijual di farmasi mana pun.

Yang paling popular di kalangan pengguna ialah rangkaian peranti pengeluar Jerman Roche Diagnostics, yang menghasilkan banyak alat perubatan lain dan sudah berpengalaman bertahun-tahun dalam pembuatan produk serupa yang diedarkan di seluruh dunia.

Baru-baru ini, versi glukometer yang disemak semula yang disukai oleh ramai dilancarkan - Accu Chek Active.

Dan hari ini kami akan mempertimbangkannya secara terperinci dalam ulasan kami!

Penerangan dan Ciri

 • Dalam model meter ini, beberapa titik dipertimbangkan, salah satunya adalah pengurangan waktu menganalisis data

Pemprosesan data dilakukan dalam masa 5 saat dari saat pembaca menghubungi jalur ujian yang digunakan.

  • tiada butang tambahan perlu ditekan untuk dianalisis
 • hasil akhir ditunjukkan dengan jumlah minimum darah yang digunakan pada jalur ujian

Glukometer hanya memerlukan 1-2 mikroliter darah.

  • jika darah tidak mencukupi, alat ini mengeluarkan isyarat bunyi, yang menunjukkan bahawa perlu melakukan dos semula dan cuba lagi
  • Paparan LCD 96-segmen dengan lampu latar yang besar untuk penggunaan yang selesa walaupun di bilik yang kurang terang atau untuk orang yang kurang ketajaman penglihatan
 • memori terbina dalam membolehkan anda menyimpan kira-kira 500 ukuran, yang ditandakan dan disusun mengikut tarikh dan masa

Sekiranya perlu, data ini dapat dipindahkan ke komputer peribadi atau peranti mudah alih lain, kerana meter dilengkapi dengan port USB. Pemindahan data memudahkan pengumpulan data statistik dan kawalan penyakit.

 • penandaan mempunyai beberapa parameter

"Sebelum makan" (simbol epal); "Selepas makan" (inti epal); peringatan pengukuran (epal dengan loceng); pengukuran kawalan (botol), dan sewenang-wenang dalam bentuk tanda bintang di mana anda boleh menetapkan sendiri beberapa nilai (contohnya, pengukuran glukosa selepas aktiviti fizikal)

 • kemungkinan penyatuan data yang disimpan

Meter glukosa darah anda dapat mengira gula darah purata anda selama 7, 14, 30, dan 90 hari terakhir

  • anda boleh menukar isyarat suara (hidup, mati), format masa (12 atau 24 jam)
  • ada penunjuk bateri
  • julat pengukuran dari 0,6 hingga 33,3 mmol / l (10 - 600 mg / dl)
  • dikuasakan oleh 1 CR2032 bateri
 • meter dimatikan secara bebas selepas 30 atau 90 saat semasa dalam mod siap sedia

Peralatan

Kit ini merangkumi:

 • Accu-Chek Active sendiri, dilengkapi dengan bateri CR2032
 • Pena Syringe - Accu-Chek Softclix (Accu-Chek Softclix)
 • 10 Lancet Accu-Chek Softclix
 • 10 jalur ujian Aktif-Chek Aktif
 • Sarung untuk penyimpanan dan pengangkutan alat yang mudah
 • Panduan penggunaan lengkap
 • Arahan ringkas tambahan
 • Arahan untuk Pen Syringe
 • Arahan untuk jalur ujian
 • Kad jaminan

Cara menggunakan meter Accu Chek Active

Sebelum memulakan analisis, anda mesti mencuci tangan dengan sabun dan sarung tangan steril. Pra-rawatan tempat pengambilan darah dengan larutan alkohol.

Untuk meningkatkan aliran darah dan memudahkan pengambilan sampel, lebih baik menggiling jari dari mana anda ingin mengambil setetes darah atau meremas tangan anda dengan cepat ke tangan dan melepaskannya.

Sediakan pen jarum suntik dengan memasukkan lancet ke dalamnya, menyesuaikan kedalaman tusukan dan mendirikan pen dengan menekan butang di atas. Letakkan di jari anda dan tekan butang di tengah pemegang. Anda akan mendengar klik ciri, selepas itu pemicu dengan lancet akan berfungsi.

Keluarkan jalur ujian dari bungkusan yang ditutup, letakkan di meter dengan anak panah dan kotak hijau ke atas panduan dan sapukan setetes darah ke alun-alun.

Tidak perlu menghidupkan peranti terlebih dahulu. Setelah memasukkan jalur dengan betul, peranti akan menyala secara automatik dan setitik darah yang berkedip akan muncul di layar.

Sekiranya darah tidak dikumpulkan, mungkin akan diambil semula dalam 10 saat pada jalur yang sama tanpa memutarbelitkan hasilnya.

Jangan biarkan tiub dengan jalur terbuka! Jejaki tarikh luputnya! Selepas tarikh luput, jalur tersebut tidak digalakkan untuk digunakan, kerana boleh menunjukkan hasil yang tidak boleh dipercayai.

Jangka hayat jalur ujian Accu Chek Asset adalah 18 bulan atau lebih dalam pembungkusan yang belum dibuka. Selepas dibuka, jangka hayat adalah 6 bulan.

Setelah digunakan, jalur dilupuskan, dan hasilnya ditandakan dan disimpan dalam memori meter secara automatik dengan tarikh dan waktu analisis.

Cara menyegerakkan meter dengan PC

Kabel mana yang sesuai untuk Accu Chek Asset

Untuk menyegerakkan meter dengan komputer, kabel USB khas dengan dua penyambung berbeza sesuai:

  • satu palam kabel jenis Micro-B (untuk peranti itu sendiri, penyambungnya terletak di sebelah kiri casing)
 • USB-A kedua untuk PC dan pasangkan ke port khusus

Secara jujur, tetapi kami tidak dapat menganggap bahawa kami akan menghadapi masalah yang sangat tidak menyenangkan ketika kami mula menguji alat perubatan ini, kerana kemudian ternyata mustahil untuk melakukan ini tanpa memperoleh peralatan tambahan, yang tidak ada yang memberi amaran kepada kami ketika membeli.

Nampaknya bukan sahaja kita sendiri yang menghadapi ini, tetapi juga pengguna lain yang ternyata disesatkan dengan cara yang sama, tetapi sebenarnya ditipu.

Faktanya adalah bahawa arahan untuk meter dengan jelas menyatakan bahawa Accu Sec Active diselaraskan dengan PC, tetapi dalam praktiknya - tidak.

Ngomong-ngomong, di peralatan kilang tidak ada wayar, apa yang boleh kita katakan mengenai perisian tambahan untuknya.

Untuk memindahkan data dari meter ke PC, anda perlu membeli peralatan tambahan. Beberapa peranti pengkomputeran.

Kami telah menghubungi perwakilan Rosh di Rusia dan sedang menunggu jawapan yang mencukupi dari mereka mengenai perkara ini, mungkin kami akan diberikan pemandu tambahan untuk komputer yang dapat menyelesaikan masalah ini (untuk kerja yang mencukupi dengan PC, adakah anda perlu memuat turun program Accu Check Smart Pix?)

Setelah berkomunikasi, kami disajikan dengan perisian. Kami boleh memindahkannya kepada anda seperti berikut:

1. Anda pergi ke kumpulan VKontakte kami
2. Di halaman utama, baca artikel "Perisian untuk Accu Chek"
3. Artikel itu mempunyai pautan untuk memuat turun fail untuk OS 32 dan 64-bit.

Anda juga boleh memuat turun ak-chek sendiri dari akaun peribadi kelab (pendaftaran awal diperlukan terus di laman web pengeluar).

Apa yang perlu dilakukan agar meter berfungsi dengan betul

Untuk melakukan ini, periksa peranti. Ia dilakukan dengan menggunakan penyelesaian kawalan khas Accu Chek Asset (dibeli secara berasingan atau dijual dengan jalur).

Pemeriksaan harus dilakukan setiap kali:

  • setelah menggunakan jalur ujian baru
  • selepas membersihkan perkakas
 • jika bacaan meter terlalu tinggi atau terlalu rendah (kecuali faktor lain yang mempengaruhi bacaan)

Penyelesaiannya mengandungi glukosa tulen dan untuk mengira hasilnya, dia mengambil nilai ini sebagai penunjuk 100%, dari mana dia akan melakukan pengiraan lebih lanjut.

Untuk ujian

Ambil meter, masukkan plat kod dari bungkusan jalur ujian dan jalur uji itu sendiri dari bungkusan yang sama di mana plat ini dimasukkan. Selepas itu, kod khas akan muncul di paparan, yang harus sesuai dengan kod yang sama dengan yang anda dapati pada pembungkusan dari jalur ujian..

Sekiranya kodnya tidak sepadan, anda harus menghubungi farmasi di mana helai ini dibeli. Dalam kes ini, ujian dianggap tidak boleh dipercayai dan tidak ada tindakan selanjutnya yang dapat diambil..

Sekiranya kodnya sepadan, gunakan Akku Chek Aktiv Control 1 (glukosa rendah) atau Control 2 (glukosa tinggi) ke jalur. Selepas pengiraan, hasilnya akan muncul di paparan (layak menandainya), yang dibandingkan dengan pengukuran kawalan pada tiub dari jalur..

Kemungkinan kesalahan dan masalah dengan meter

Kami hanya akan mempertimbangkan kesilapan yang paling biasa, jika anda mempunyai pertanyaan tambahan mengenai perkara ini, sila tulis kepada kami di [email protected] Mari cuba sama-sama mengetahuinya!

  • E5 dengan lambang cahaya matahari - berlaku apabila cahaya yang berlebihan masuk ke dalam paparan. Sekiranya layar terkena cahaya matahari langsung, maka ada baiknya Anda beralih ke bayang-bayang atau berdiri sehingga bayangan dari badan jatuh di layar. Selepas ini, ulangi pengambilan sampel darah dan tunggu hasilnya
 • E5 - peranti ini mengalami kesan elektromagnetik yang kuat

Untuk mengelakkan kerosakan, meter tidak boleh digunakan berhampiran sinaran elektromagnetik yang kuat.!

  • E1 - jalur dimasukkan dengan betul atau tidak sepenuhnya. Semasa anda memasukkan jalur, tunggu klik khas dan sentiasa periksa seberapa tepat anda memasukkan jalur ke dalam meter (letakkan jalur sehingga anak panah dan kotak hijau terletak di atas)
  • E6 - semasa pengukuran, jalur tidak dimasukkan dengan baik ke dalam peranti
 • EEE - meternya rosak. Hubungi Pusat Maklumat (anda mesti menyebarkannya ke kedai bersama dengan pasport, kad jaminan dan cek anda)

Jalur ujian, lancet untuk Accu Chek Asset

Secara berasingan, bahan habis pakai untuk meter dibeli, antaranya ialah jalur ujian dengan nama yang sama - Accu-Chek Active (25, 50, 100 pcs). Harga mereka berbeza dari 890 rubel dan ke atas untuk 50 keping dalam tiub dan 1600 rubel untuk 100 keping.

Lancet Accu-Chek Softclix jauh lebih murah daripada jalur. Harga untuk 200 keping dari 370 rubel ke atas.

Ulasan kami

Menurut ulasan pelanggan, ini adalah meter yang paling mudah dan senang digunakan. Kami juga memberinya penilaian tertinggi untuk kemudahan penggunaan dan kemampuan, kerana harga terendah untuk satu set yang kami beli peranti ini adalah 880 rubel.

Ia juga baik bahawa kesalahan glukometer minimum, tentu saja, bergantung pada bagaimana tepatnya darah itu diambil, pada masa dan dalam keadaan apa, mengikut arahan atau tidak. Ahli endokrinologi kami melakukan beberapa ujiannya, dan hanya sekali analisis makmal berbeza sebanyak 1.4 mmol / liter. Selebihnya petunjuk hampir sama (perbezaannya ialah ± 0.3 atau 0.5 mmol / L). Ini adalah kadar yang sangat tinggi untuk penganalisis darah rumah mudah alih..

Meter dengan cepat memberikan hasil akhir, dan berkat penjimatan data secara automatik, anda dapat menyimpan buku harian pemantauan diri dengan mudah menggunakan peranti ini. Ini sangat penting bagi orang tua yang hanya lupa membuat catatan dalam buku harian diabetes mereka..

Seperti yang telah ditunjukkan oleh praktik, alat ini sangat berguna untuk orang tua kerana mengingatkan akan ujian. Orang yang berumur sering melupakan kawalan diri dan boleh melewatkan masa ini, terutama bagi mereka yang menderita diabetes jenis 2 dengan bentuk neuropati diabetes yang maju, yang mengurangkan kepekaan seseorang terhadap perubahan individu dalam badan (sebilangan pesakit diabetes tidak menyedari lonjakan tekanan darah, penurunan atau penurunan glukosa dalam darah, kepekaan bahagian tubuh tertentu, dll. bergantung pada fokus penyetempatan penyakit boleh hilang).

Sekiranya pengeluar menyelesaikan masalah menyegerakkan meter dengan PC, ini akan menjadi kelebihan serius peranti perubatan ini.

Glucometer Accu Chek Aktif

Pada akhir abad yang lalu, berlaku peristiwa penting dalam bidang perubatan. Hasil daripada penggabungan dua syarikat Eropah yang terkenal, Roche Diagnostics terbentuk. Ia berfungsi dengan berkesan di pasaran produk perubatan Rusia.

Glucometer Accu Check Asset adalah model syarikat yang sempurna. Garis accu chek instrumen Jerman merangkumi beberapa model yang berbeza dari segi penampilan, harga, dan ciri tambahan. Apa kelebihan pilihan "aset" peranti? Mengapa pesakit diabetes perlu memilihnya?

Kelebihan glukometer jenama "aset"

Salah satu perkara pertama yang harus dilakukan pada setiap hari yang mesti dilakukan oleh semua jenis diabetes adalah mengukur tahap glukosa dalam darah secara bebas. Maksud "gula puasa" penting untuk diketahui untuk menyesuaikan kaedah terapi (dos ubat, diet, aktiviti fizikal) pada siang hari. Biasanya, nilai glukosa hingga 5.6 mmol / L dipertimbangkan untuk orang yang sihat..

Pesakit diabetes mesti berusaha untuk mendapatkan nilai normal. Dengan jangka masa penyakit endokrinologi pankreas lebih dari 15–20 tahun, patologi bersamaan (hipertensi, jantung, kegagalan buah pinggang), penunjuk mungkin meningkat.

Pada siang hari, bilangan glukometri tidak boleh melebihi 7.0-8.0 mmol / L. Adalah dianggap tidak betul untuk mengukur glukosa darah segera setelah makan, dalam 1,5-2,0 jam setelahnya. Semasa memilih peranti untuk penggunaan yang kerap dan kerap, anda harus mempertimbangkan ciri-ciri peribadi model.

Dalam penampilan, jenis meter glukosa model "aset" dibezakan dengan reka bentuk dan kekompakan yang bergaya. Ia lebih kecil daripada separuh tapak tangan orang dewasa. Alat ini dapat dibawa ke dalam saku, tas tangan, sehingga perangkat selalu "di tangan". Beratnya hampir 50 g, mempunyai parameter 19.1x46.8x97.8 mm. Salah satu syarat glukometri: untuk mendapatkan hasil yang tepat, perlu mengekstrak darah dengan betul.

Untuk mengambil biomaterial, anda boleh menggunakan bukan saja falang atas jari tengah dan telunjuk, tetapi juga "bantalan" di telapak tangan, bahu, kaki bawah, dan paha. Pakar dan pengguna model "aset" mencatat ketepatan tinggi hasil yang diperoleh, dibandingkan dengan analisis makmal.

Memori peribadi peranti dengan jumlah 500 kajian. Glukometer dapat memberikan nilai purata aritmetik, berdasarkan ujian darah untuk jangka masa yang berbeza: 7, 14, 30 dan 90 hari. Dalam praktiknya, jika pesakit secara kerap dan kerap mengukur darah secara bebas, maka memperoleh nilai purata lebih dari 2 bulan menggantikan analisis makmal yang kompleks dengan hemoglobin glikasi.

Produk Jerman dibeli di farmasi atau di kedai peralatan perubatan khusus. Semasa membelinya, kupon diisi, yang memberikan jaminan untuk pembaikan atau penggantian peranti selama 5 tahun, sekiranya berlaku kerosakan, kerosakan.

Harga model "aset" jauh lebih rendah daripada yang lain, dalam baris ini, kira-kira 700 rubel. Jalur untuk glukometer aktif chek ketepatan dalam jumlah 100 keping mempunyai kos dalam 1 ribu rubel.

Eksklusiviti Jalur Uji

Huraian langkah-langkah dalam analisis bermula dengan fakta bahawa perlu untuk membuka pembungkusan dengan jalur. Selepas ditutup - anda tidak boleh membiarkannya terbuka. Model aset dicirikan oleh penggunaan jalur ujian sehingga akhir sepanjang hayat berguna yang ditunjukkan pada kotak. Biasanya, petunjuk lain hanya sesuai sehingga 90 hari selepas dibuka. Ini dijelaskan oleh fakta bahawa bahan-bahan yang tersimpan di intinya sangat tahan terhadap pengaruh persekitaran.

Kod untuk setiap kumpulan jalur ujian yang baru mudah ditetapkan. Plat kod dimasukkan ke dalam slot khas dalam selongsong plastik peranti. Ia tersedia dalam pembungkusan bersama dengan jalur; penampilannya berbeza dari yang utama. Semasa menggunakan salah satu daripadanya, peranti membaca kod secara automatik.

Untuk menentukan kandungan glukosa dalam darah, sebahagian kecil bahan biologi diperlukan - 2 μl. Zon penunjuk (kotak oren) disusun mengikut prinsip kapilari. Oleh kerana itu, darah disapu ke mana-mana bahagiannya, ia boleh berada di sebelah. Isyarat bunyi menunjukkan bahawa pengukuran telah dimulakan. Peranti ini juga akan memberikan hasil yang boleh dipercayai jika anda pertama kali meletakkan objek ujian di petak oren ujian, kemudian masukkan ke dalam slot.

Jalurnya kuat, tetapi fleksibel, perlu memindahkannya ke slot sehingga terkunci, dengan sedikit usaha. Terdapat ujian yang menentukan glukosa plasma. Mereka ditandakan pada bungkusan dengan bulatan kuning..

Keunikan model "aset" terletak pada kenyataan bahawa petunjuk ujian dapat digunakan tanpa glukometer. Perbandingan warna zon yang ditunjukkan dengan skala pada alas akan memungkinkan untuk menghasilkan hasil yang hampir. Mencuba kaedah ini disarankan hanya dalam kes kecemasan. Selalunya, seorang diabetes mesti mengetahui glukosa darah yang tepat.

Aspek teknikal menggunakan peranti

Arahan ringkas untuk penggunaan peranti diberikan dalam bahasa Rusia. Kit ini termasuk lancet - alat pegas yang menyerupai bentuk penanda yang dipendekkan, berfungsi untuk menusuk kulit. Peranti menggunakan kaedah pengukuran fotometrik.

Untuk analisis, darah kapilari diperlukan. Lancet mempunyai 11 pilihan mogok, satu lebih lemah daripada yang lain. Bagi orang dewasa, biasanya ditetapkan pada kedudukan 7 atau 8.

Di bahagian luar peranti adalah:

 • Di bahagian atas terdapat skrin kristal cair.
 • Di bahagian bawah terdapat lubang untuk memasukkan jalur ujian.
 • Di bawah paparan - dua kekunci "M" dan "S".

Kabel khas membolehkan anda menyambungkan meter ke komputer peribadi. Dengan itu, anda boleh memindahkan hasil analisis ke folder di desktop anda. Dengan menghantar maklumat kepada ahli endokrinologi, berunding mengenai kelainan, dapatkan cadangan. Sebagai peraturan, mereka berkaitan dengan pembetulan terapi dengan agen hipoglikemik dan diet rendah karbohidrat..

Munculnya "titisan darah" yang berkedip di layar menunjukkan bahawa perlu menggunakan biomaterial ke kawasan penunjuk. Dengan bateri terpasang di dalamnya, peranti akan menahan perbezaan suhu yang besar: dari -25 hingga +70 darjah Celsius.

Julat kerja adalah 8.0-42 darjah di atas sifar, dengan kadar kelembapan tidak melebihi 85%. Pesakit diabetes tidak dilarang melakukan sukan, pelancongan, dengan mengambil langkah berjaga-jaga. Penting untuk diingat bahawa peranti berfungsi dengan baik pada ketinggian hingga 4 ribu meter di atas permukaan laut. Cas bateri biasanya cukup untuk 1 ribu ujian..

Dengan menggunakan butang "S", anda boleh melakukan pelbagai operasi:

 • tetapkan masa dan tarikh;
 • tentukan format penampilan nombor di skrin;
 • aktifkan (blok) isyarat bunyi;
 • lihat hasil sebelumnya.

Kekunci "M" membolehkan anda beralih ke mod "buku harian elektronik paging".

Sekiranya jalur ditarik keluar untuk memberikan setetes darah ke kawasannya, maka pengukuran akan diteruskan 2 kali lebih lama - 10 saat. Simbol jam pasir muncul di skrin pada masa ini. Hasilnya disertakan dengan catatan masa dan tarikh ujian darah untuk glukosa.

Meter glukosa darah adalah alat pelbagai fungsi. Untuk kemudahan, analisis dapat disertakan dengan komentar lisan ("ketika perut kosong", "setelah latihan fizikal", "pada waktu malam"). Peranti dihidupkan secara automatik setelah jalur ujian dimasukkan ke dalam slot pada kotak plastik. Ia mati secara bebas selepas 30-90 saat, bergantung pada mod operasi. Pengguna tidak perlu mengklik butang untuk ini.

Semua yang perlu anda ketahui sebelum membeli Accu Chek Performa

Pengukuran gula darah secara berkala dengan glukometer (Glycemic Self-Monitoring - GAS) adalah keupayaan untuk memeriksa jumlah glukosa (gula) secara bebas pada waktu yang tepat. Setiap orang yang menggunakan meter setiap hari boleh bercakap mengenai kelebihan dan kekurangan peranti mereka.

Tetapi apa yang perlu anda ketahui untuk orang yang ingin membeli peranti yang diperlukan untuk pertama kalinya?

Pasaran alat perubatan moden menyajikan meter glukosa darah mudah alih tradisional dan produk baru yang hanya dijual.

Pemimpin utama dalam penjualan adalah glukometer Accu-Chek - produk syarikat Jerman yang telah membangun dan mengeluarkan semua jenis peralatan perubatan selama bertahun-tahun.

Fungsi peranti Accu-Chek yang luas dilengkapi dengan kemampuan membaca maklumat mengenai status kesihatan mereka sendiri melalui penyambungan meter ke komputer.

Tetapi semua petunjuk ini adalah sekunder untuk pemula, kerana yang paling penting adalah ketepatan analisis (makmal) yang tinggi.

Pertimbangkan apa yang penting untuk diketahui semasa membeli meter Accu Chek Performa atau Nano Perofirm.?

"Darah dari jari - gemetar di lutut" atau di mana anda boleh mengambil darah untuk dianalisis?

Ujung saraf yang terletak di hujung jari tidak membolehkan anda mengambil darah dengan selamat walaupun sedikit. Bagi banyak orang, rasa sakit yang agak "psikologi" ini, yang berasal dari zaman kanak-kanak, merupakan penghalang yang tidak dapat diatasi untuk penggunaan meter secara bebas.

Peranti Accu-Chek mempunyai muncung khas untuk menusuk kulit kaki, bahu, paha, lengan bawah.

Untuk mendapatkan hasil terpantas dan paling tepat, anda perlu menggiling tapak tusukan yang dimaksudkan secara intensif.

Jangan menusuk tempat berhampiran tahi lalat atau urat.

Tempat alternatif harus dibuang sekiranya pening diperhatikan, sakit kepala atau berpeluh teruk..

Accu-Chek Performa atau Accu-Chek Performa Nano: beli yang paling tepat

Semua model Accu-Chek diperakui untuk menjamin bacaan gula darah yang betul..

Pertimbangkan model Accu-Chek Performa dan Accu-Chek Performa Nano yang baru secara terperinci:

ModelAccu Check PerformaAccu Check Performa Nano
Apa yang serupa?• Ketepatan hasil 100%
• Kemudahan Pengurusan
• Reka bentuk yang bergaya
• Kekompakan
• 5 saat setiap ukuran
• Kapasiti memori yang besar (500 hasil)
• Fungsi mematikan diri
• Pengekodan automatik
• Paparan yang besar dan mudah dibaca
• Jaminan dari pengilang
• Jam loceng
• Prinsip pengukuran elektrokimia
Beza• Tanpa suara
• Tiada lampu latar
• Isyarat bunyi untuk penglihatan yang kurang upaya
• Lampu latar

Model mempunyai lebih banyak persamaan daripada perbezaan, jadi apabila memperoleh glukometer, anda perlu bergantung pada petunjuk lain:

 • Umur orang itu (orang muda akan menggunakan fungsi tambahan, orang tua secara praktikal tidak memerlukannya)
 • Keutamaan estetik (pilihan antara cahaya hitam dan perak terang)
 • Ketersediaan dan kos bekalan untuk meter (peranti dibeli sekali, dan jalur ujian sentiasa)
 • Ketersediaan jaminan untuk peranti.

Kekurangan Accu-Chek Performa

Setelah meneliti ulasan untuk model ini, kami sampai pada kesimpulan bahawa pengguna glukometer Accu-Chek Performa hanya menganggap kos penggunaan yang tinggi sebagai kelemahan peranti ini.

Penggunaan yang selesa di rumah

Anda boleh mengukur jumlah darah anda dalam 3 langkah mudah:

 • Masukkan jalur ujian ke dalam peranti. Meter akan menyala secara automatik.
 • Berdiri peranti secara menegak, tekan butang mula dan menusuk kulit kering dan bersih.
 • Sapukan setetes darah ke tetingkap kuning jalur ujian (tidak ada darah yang dikenakan ke bahagian atas jalur uji).
 • Hasilnya akan dipaparkan di layar meter setelah 5 saat.
 • Kesalahan pengukuran yang ditetapkan untuk semua glukometer - 20%

Pengekodan automatik adalah kebaikan

Model glukometer yang ketinggalan zaman memerlukan pengekodan manual peranti (memasukkan data yang diminta). Accu-Chek Performa moden dan maju dikodkan secara automatik, yang memberikan beberapa kelebihan kepada pengguna:

 • Tidak ada kemungkinan data yang salah semasa pengekodan
 • Tidak ada masa tambahan yang terbuang semasa memasukkan kod
 • Kemudahan penggunaan peranti dengan pengekodan automatik

Apa yang perlu anda ketahui mengenai meter glukosa darah Accu-Chek Performa

Diabetes jenis 1Diabetes jenis 2
Persampelan darah dilakukan beberapa kali pada siang hari, setiap hari:
• Sebelum dan selepas makan
• Sebelum tidur
Orang tua harus mengambil darah 4-6 kali seminggu, tetapi setiap kali pada waktu yang berlainan dalam sehari

Sekiranya seseorang terlibat dalam sukan atau aktiviti fizikal, anda juga perlu mengukur gula darah sebelum dan selepas bersenam.

Cadangan yang paling tepat mengenai jumlah sampel darah hanya dapat diberikan oleh doktor yang merawat yang mengetahui sejarah perubatan dan ciri-ciri individu kesihatan pesakit..

Orang yang sihat dapat mengukur gula darah sebulan sekali untuk mengawal kenaikan atau penurunannya, sehingga dapat mencegah risiko penyakit. Anda perlu melakukan pengukuran sesuai dengan arahan yang dilampirkan dan pada waktu yang berlainan dalam sehari.

Apa yang boleh mempengaruhi ketepatan analisis.?

 • Tangan kotor atau basah
 • Tambahan, peningkatan "memerah" setetes darah dari jari
 • Jalur Ujian Tamat Tempoh

Kos

Harga untuk glukometer Accu-Chek Performa sedikit berbeza bergantung pada wilayah:

 • Moscow menawarkan peranti dari 660 rubel, jalur ujian (100 pcs.) 1833 rubel
 • Chelyabinsk, harga - 746 rubel, jalur ujian (100 pcs.) - 1785 rubel
 • Stavropol - 662 rubel, 100 jalur ujian dari 1678 rubel
 • Lancet (jarum) dijual rata-rata 550 r, untuk 100 + 2 pcs.

Video berguna

Manual arahan untuk pemula akan membantu anda memahami cara menggunakan peranti dan cara ia berfungsi:

Populariti penguji gula darah Performa Akkuchek semakin meningkat setiap tahun. Glukometer ini, boleh dipercayai dan sederhana, dengan yakin menunjukkan petunjuk tahap glukosa yang boleh dipercayai yang tidak berbeza dengan ujian makmal. Kualiti peranti Jerman selalu menjadikannya sebagai pemimpin pasaran glukometer selama lebih dari 20 tahun..

Ulasan, ulasan dan arahan Accu-Chek Active mengenai glukometer Accu-chek Active

Mengenai pengeluar

Meter glukosa darah Accu-Chek dihasilkan oleh Roche Group of Companies (ibu pejabat di Switzerland, Basel). Pengilang ini adalah salah satu pemaju terkemuka dalam bidang farmaseutikal dan perubatan diagnostik..

Jenama Accu-Chek diwakili oleh pelbagai alat pemantauan diri untuk pesakit diabetes dan merangkumi:

 • glukometer generasi moden;
 • ujian jalur;
 • alat menindik;
 • lancet;
 • perisian hemanalisis;
 • pam insulin;
 • set infusi.

Lebih dari 40 tahun pengalaman dan strategi yang jelas membolehkan syarikat membuat produk inovatif dan berkualiti tinggi yang sangat memudahkan kehidupan pesakit diabetes.

Pertanyaan kepada doktor

Punca Kesalahan

Helo! Saya membeli glukometer seperti 2 tahun yang lalu. 2 bulan terakhir menunjukkan nilai yang diremehkan. Periksa semula di makmal, dan menggunakan penyelesaian kawalan. Dengan apa yang dapat dihubungkan?

Helo! Mungkin masalahnya adalah kerosakan peranti atau tidak mematuhi teknik penyelidikan. Walau apa pun, anda harus menghubungi pusat khidmat. Jaminan produk Accu-Check tidak terhad.

Kekerapan pengukuran

Helo, Doktor! Ibu saya baru-baru ini didiagnosis menghidap diabetes, menetapkan diet, pil dan diberitahu untuk memastikan tahap gula. Mereka membelikannya aset Accu-Chek. Dan berapa kerap saya mesti menggunakan peranti ini?

Selamat hari! Doktor menetapkan cadangan untuk kekerapan dan masa mengukur glisemia untuk setiap pesakit secara individu. Cadangan umum adalah seperti berikut:

 • pada waktu pagi dengan perut kosong;
 • 2 jam selepas makan (petang dan petang);
 • jika pesakit mempunyai risiko hipoglikemia nokturnal - pada 2-4 pagi.

Pengukuran secara berkala akan membolehkan pengesanan dan pembetulan pelanggaran tepat pada masanya..

Pengelasan Penganalisis Genggam

Pada masa ini, garis Accu-Chek mempunyai empat jenis penganalisis:

Nota! Untuk masa yang lama, alat Accu Chek Gow sangat popular di kalangan pesakit. Walau bagaimanapun, pada tahun 2016 pengeluaran jalur ujian untuknya dihentikan.

Selalunya ketika membeli glukometer orang hilang. Apakah perbezaan antara jenis peranti ini? Yang hendak dipilih? Di bawah ini kami mempertimbangkan ciri dan kelebihan setiap model..

Accu Chek Performa adalah penganalisis berkualiti tinggi baru. Adakah dia:

 • Tidak memerlukan pengekodan;
 • Mempunyai paparan besar yang mudah dibaca;
 • Untuk mengukur jumlah darah yang mencukupi;
 • Telah membuktikan ketepatan pengukuran.

Kebolehpercayaan dan kualiti

Accu Chek Nano (Accu Chek Nano) bersama dengan ketepatan tinggi dan kemudahan penggunaan membezakan saiz padat dan reka bentuk yang bergaya.

Peranti padat dan senang

Accu Check Mobile adalah satu-satunya glukometer sejauh ini tanpa jalur ujian. Sebaliknya, kaset khas dengan 50 bahagian digunakan..

Walaupun kosnya agak tinggi, pesakit menganggap glukometer Accu Chek Mobile sebagai pemerolehan yang menguntungkan: kit ini juga merangkumi penindik 6-lancet, serta mikro-USB untuk menyambung ke komputer.

Formula terbaru tanpa penggunaan jalur ujian

Glukometer dan ciri-cirinya

Meter senang dan senang digunakan. Aset Accu-Chek mempunyai ulasan positif dari pengguna yang telah membeli peranti serupa dan telah lama menggunakannya..

Alat untuk mengukur glukosa darah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Tempoh ujian darah untuk penunjuk gula hanya lima saat;
 • Analisis memerlukan tidak lebih daripada 1-2 mikroliter darah, yang sama dengan satu titisan darah;
 • Peranti ini mempunyai memori untuk 500 pengukuran dengan masa dan tarikh, serta kemampuan untuk mengira nilai purata selama 7, 14, 30 dan 90 hari;
 • Peranti tidak memerlukan pengekodan;
 • Adalah mungkin untuk memindahkan data ke PC melalui kabel USB mikro;
 • Sebagai bateri menggunakan satu bateri litium CR 2032;
 • Peranti ini memungkinkan pengukuran dalam lingkungan dari 0,6 hingga 33,3 mmol / liter;
 • Kaedah pengukuran fotometrik digunakan untuk mengesan tahap gula dalam darah;
 • Peranti boleh disimpan pada suhu dari -25 hingga +70 ° С tanpa bateri dan dari -20 hingga +50 ° С dengan bateri terpasang;
 • Suhu operasi sistem adalah dari 8 hingga 42 darjah;
 • Tahap kelembapan yang dibenarkan di mana penggunaan meter tidak boleh melebihi 85 peratus;
 • Pengukuran dapat dilakukan pada ketinggian hingga 4000 meter di atas permukaan laut;

Pengekodan alat

Langkah ini diperlukan. Ambil penganalisis, masukkan jalur ujian ke dalamnya (selepas itu peranti akan dihidupkan). Selain itu, anda perlu memasukkan plat kod dan jalur ujian ke dalam peranti. Kemudian pada paparan anda akan melihat kod khas, ia sama dengan kod yang tertulis pada bungkusan jalur penunjuk.

Sekiranya kodnya tidak sepadan, hubungi tempat di mana anda membeli peranti atau jalur. Jangan melakukan pengukuran, dengan kod yang tidak sama kajian tidak akan dapat dipercayai.

Sekiranya semuanya teratur, kodnya sesuai, kemudian terapkan Accuchek Asset Control 1 (mempunyai kepekatan glukosa rendah) dan Control 2 (mempunyai kandungan glukosa tinggi) ke indikator. Setelah memproses data, hasilnya akan ditampilkan di layar, yang harus ditandai. Hasil ini harus dibandingkan dengan pengukuran kawalan, yang ditandakan pada tiub untuk jalur penunjuk..

Cara menggunakan meter

Pengenalan dengan peranti

Lengkap dengan penindik dan jalur ujian

Pada kenalan pertama dengan peranti, baca dengan teliti manual pengguna. Sekiranya anda masih mempunyai sebarang pertanyaan, tanyakan kepada doktor anda..

Penting! Tahap glukosa dapat ditentukan dengan menggunakan dua unit ukuran yang berbeza - mg / dl atau mmol / l. Oleh itu, terdapat dua jenis glukometer Accu Check Active

Tidak mustahil untuk mengukur unit ukuran yang digunakan oleh peranti! Semasa membeli, pastikan anda membeli model dengan nilai biasa anda..

Sebelum penggunaan pertama

Sebelum menghidupkan peranti untuk pertama kalinya, meter harus diperiksa. Untuk melakukan ini, pada peranti yang dimatikan, tekan butang S dan M secara serentak dan tahan selama 2-3 saat. Setelah penganalisis dihidupkan, bandingkan gambar di layar dengan gambar yang dinyatakan dalam manual pengguna.

Memeriksa paparan

Sebelum penggunaan pertama peranti, anda boleh mengubah beberapa parameter:

 • format untuk memaparkan masa dan tarikh;
 • Tarikh
 • masa;
 • isyarat bunyi.

Cara mengkonfigurasi peranti?

 1. Tahan butang S lebih dari 2 saat.
 2. Paparan menunjukkan susunan. Parameter, ubah sekarang, berkelip.
 3. Tekan butang M dan ubahnya.
 4. Untuk pergi ke tetapan seterusnya, tekan S.
 5. Tekan sehingga jumlahnya muncul. Hanya dalam kes ini mereka diselamatkan.
 6. Kemudian anda boleh mematikan perkakas dengan menekan butang S dan M secara serentak.

Anda boleh mengetahui lebih banyak maklumat dari arahan

Arahan penggunaan Accu Chek Performa Nano

Dengan pembantu pintar ini, lebih mudah bagi pesakit untuk memantau ubat. Dalam masa 5 saat, pesakit akan mendapat hasil yang tepat. Accu Chek Performa Nano sangat sesuai untuk pesakit kumpulan 1 dan 2.

Dia mempunyai banyak sifat positif yang patut diberi perhatian..

Cara menyegerakkan meter dengan PC

Peranti ini mempunyai ciri penting seperti kemampuan untuk menyegerakkan dengan komputer. Berkat fungsi ini, di masa depan adalah mungkin untuk melakukan analisis terperinci mengenai semua hasil yang diperoleh. Untuk menyegerakkan dua peranti, kabel khas disertakan dalam kit. Ia boleh menjadi wayar USB. Kami memasukkan satu palam ke penyambung yang terletak di meter, palam kedua dimasukkan ke port yang terletak di PC.

Arahan penggunaan meter

Agar peranti berfungsi, anda harus memasukkan jalur ujian di dalamnya. Kod berangka pertama kali muncul di layar, dan kemudian ikon yang menggambarkan setetes darah. Ini bermaksud bahawa pesakit boleh memulakan prosedur.

Tusukan dilakukan menggunakan pen khas di jari tengah. Setetes darah hendaklah disapu pada hujung jalur dengan warna kuning. Apabila jalur ujian menyerap darah sepenuhnya, alat itu memulakan pemeriksaan. Selepas 5 saat, hasil analisis muncul di paparan..

Apa yang perlu dilakukan agar meter berfungsi dengan betul

Accu Chek Performa Nano memerlukan data yang tepat. Dalam kes ini, ia mesti diperiksa..

Ia dilakukan dengan menggunakan penyelesaian khas, yang boleh dibeli secara berasingan atau bersama-sama dengan jalur ujian. Komposisi larutan merangkumi glukosa tulen, yang diambil sebagai petunjuk 100% pengiraan data. Daripadanya pengiraan lebih lanjut akan dilakukan..

Memeriksa meter dilakukan dalam kes seperti:

 • setelah menggunakan semua helai adunan;
 • selepas membersihkan peranti;
 • jika peranti menghasilkan hasil yang jelas tidak betul.

Kemungkinan kesalahan dan masalah dengan meter

Tidak banyak kesalahan semasa menggunakan alat untuk menentukan gula darah, tetapi harus diketahui sehingga tidak ada masalah.

Oleh itu, sebarang kesalahan ditunjukkan pada monitor peranti:

 • E5 dengan matahari. Peranti terkena cahaya matahari. Anda perlu melangkah ke tempat teduh dan ulangi prosedur.
 • E5. Ia terkena medan elektromagnetik, jadi lebih baik menjauh dari tempat ini.
 • E1. Jalur tidak dimasukkan dengan betul. Ulangi proses pengecasan ujian sekali lagi.
 • EEE. Meter mempunyai beberapa kerosakan. Ia mesti dibawa ke kedai dengan kad jaminan dan cek.

Jalur ujian, lancet untuk Accu Chek Asset

Semua alat tambahan untuk operasi glukometer (jalur, lancet) dibeli secara berasingan. Setelah mempelajari arahannya, anda akan mengetahui peraturan penggunaannya. Kebetulan plat kod yang dimasukkan ke dalam peranti tidak bertepatan dengan kod yang terpaku pada kotak dari jalur.

Dalam kes ini, anda tidak boleh mengambil darah, kerana ujiannya tidak betul. Anda perlu membawa alat ke farmasi dan membincangkan masalah..

Ralat

Semua petunjuk yang dilakukan di rumah dianggap betul jika turun naik dalam julat ± 20% analisis makmal yang paling tepat. Kesalahan alat sedemikian dibenarkan dan tidak menjejaskan prosedur rawatan..

Ciri Aktif Accu-Chek

Accu Chek Asset adalah meter gula darah yang paling popular. Ini digunakan untuk mengkaji kepekatan glukosa dalam darah periferal (kapilari).

Ciri teknikal utama penganalisis ditunjukkan dalam jadual di bawah:

PaparanLCD segmen 96
H * W * T9,78 x 4,68 x 1,91 cm
Berat50 g
Masa5 s
Isipadu darah1-2 μl
Teknik pengukuranFotometrik
Julat0.6-33.3 mmol / L
Ingatan500 nilai dengan tarikh dan masa (+ memperoleh nilai purata untuk minggu, bulan dan 3 bulan terakhir)
Hayat bateri≈1000 ukuran (kira-kira 1 tahun)
Bateri apa yang diperlukanBateri CR2032 - 1 pc..
Peringatan Pengukuran+
Pemindahan data ke PC melalui mikro-USB+

Mesej ralat

Sekiranya terdapat kerosakan dan kerosakan fungsi meter, mesej yang sesuai muncul di skrin. Kesalahan biasa semasa menggunakan penganalisis ditunjukkan dalam jadual di bawah..

RalatPuncaPenyelesaian
E-1
 • Jalur ujian yang tidak betul atau tidak lengkap dimasukkan;
 • Cuba memasukkan jalur ujian terpakai;
 • Memohon darah ke jalur ujian terlalu awal (sehingga isyarat yang sesuai muncul di skrin);
 • Mengukur pencemaran tingkap.
 • Ikut arahan semasa memasukkan jalur ujian;
 • Gunakan jalur ujian baru;
 • Bersihkan perkakas.
E-2
 • Glukosa sangat rendah
 • Semasa aplikasi, jalur ujian diimbangi atau dibengkokkan;
 • Memohon jumlah darah yang tidak mencukupi ke jalur;
 • Menggunakan jalur ujian yang salah.
 • Sekiranya terdapat tanda-tanda hipoglikemia yang teruk - rawatan kecemasan;
 • Gunakan jalur ujian Accu-Check Active yang baru yang sesuai;
E-3Isu Plat Cabaran.Cuba but semula peranti atau hubungi pusat servis
E-4Sambungan glukometer yang berfungsi dengan komputerUlangi dengan melepaskan kabel USB
E-5Peranti terdedah kepada sinaran elektromagnetik yang kuat.Lakukan pengukuran di tempat lain atau matikan sumber radiasi

Penerangan Model Accu Check Asset

Pembangun penganalisis ini mencuba dan mengambil kira detik-detik yang menimbulkan kritikan terhadap pengguna glukometer yang dihasilkan sebelumnya. Sebagai contoh, pembangun telah mengurangkan masa untuk analisis data. Oleh itu, Accu chek cukup 5 saat untuk anda melihat hasil kajian mini di skrin. Lebih mudah bagi pengguna dan hakikat bahawa untuk analisis itu sendiri tidak memerlukan penekanan butang - automasi telah hampir sempurna.

Ciri-ciri operasi aset cek:

 • Untuk memproses data, darah minimum yang diberikan pada indikator (1-2 μl) mencukupi untuk peranti;
 • Sekiranya anda mengeluarkan lebih sedikit darah daripada yang diperlukan, penganalisis akan mengeluarkan pemberitahuan yang memberitahukan mengenai dos berulang;
 • Penganalisis dilengkapi dengan paparan besar kristal cair dalam 96 segmen, serta lampu latar, yang memungkinkan untuk melakukan analisis walaupun dalam perjalanan pada waktu malam;
 • Jumlah memori dalamannya besar, anda boleh menyimpan hingga 500 hasil sebelumnya, disusun mengikut tarikh dan waktu, ditandakan;
 • Sekiranya terdapat keperluan sedemikian, anda boleh memindahkan maklumat dari meter ke PC atau alat lain, kerana meter tersebut mempunyai port USB;
 • Terdapat juga pilihan untuk mengintegrasikan hasil yang disimpan - peranti memaparkan nilai rata-rata selama seminggu, dua minggu, sebulan dan tiga bulan;
 • Penganalisis dimatikan secara bebas, ia berfungsi dalam mod siap sedia;
 • Anda juga boleh menukar isyarat suara sendiri..

Penerangan yang berasingan layak mendapat penanda penganalisis. Ia dilengkapi dengan sebutan berikut: sebelum makan - ikon "bullseye", setelah makan - epal yang digigit, peringatan kajian - epal dan loceng, penyelidikan kawalan - sebotol, dan sewenang-wenang - bintang (di sana anda juga dapat menetapkan nilai tertentu sendiri).

Glukometer Accu-Chek

Accu-Chek Aktif

Model terlaris di dunia di antara peranti Accu-Chek. Anda boleh mengukur tahap glukosa dalam darah dengan 2 kaedah: apabila jalur ujian berada tepat di dalam alat dan di luarnya. Dalam kes kedua, jalur ujian dengan darah mesti dimasukkan ke dalam meter paling lambat selepas 20 saat.

Adalah mungkin untuk menilai secara tepat ketepatan pengukuran. Tetapi yang terbaik adalah memeriksa ketepatan dengan penyelesaian kawalan khas..

 • Tidak memerlukan pengekodan. Untuk menggunakan peranti yang tidak perlu memasukkan data jalur ujian, sistem dikonfigurasi secara automatik.
 • Ukur dengan dua cara. Anda boleh mendapatkan hasil masuk dan keluar dari peranti..
 • Tetapkan tarikh dan masa. Sistem secara automatik menetapkan tarikh dan waktu..
 • Berfungsi. Data dari pengukuran sebelumnya disimpan selama 90 hari. Sekiranya seseorang takut lupa menggunakan meter, terdapat fungsi penggera.

Kajian terperinci mengenai meter glukosa Accu-Chek Asset boleh didapati di: https: //sdiabetom.ru/glyukometry/akku-chek-aktiv.html

Accu-Chek Performa

Model klasik yang digunakan oleh kebanyakan pesakit diabetes. Untuk analisis, setetes darah kecil diperlukan, dan mereka yang ingin dapat memberikan peringatan tentang pengukuran.

 • Jangka hayat jalur ujian tidak bergantung pada tarikh dibuka. Ciri ini akan membantu untuk tidak lupa menukar jalur ujian dan menyelamatkan anda dari pengiraan yang tidak perlu..
 • Memori untuk 500 ukuran. Dengan 2 ukuran sehari, hasil 250 hari akan disimpan dalam memori peranti! Data akan membantu mengawal penyakit oleh doktor. Peranti ini juga menyimpan data pengukuran purata selama 7, 14 dan 90 hari.
 • Ketepatan. Pematuhan dengan ISO 15197: 2013, disahkan oleh pakar bebas.

Arahan penggunaan:

Gambaran keseluruhan terperinci mengenai peranti di pautan:

Accu-Chek Mobile

Glukometer terbaru adalah pengetahuan dalam mengukur tahap glukosa. Teknologi pantas & pergi yang inovatif membolehkan analisis tanpa jalur ujian.

 • Kaedah pengukuran fotometrik. Untuk menjalankan analisis, perlu mendapatkan darah dengan satu klik pada drum, kemudian buka penutup dengan sensor dan pasangkan jari yang dicucuk ke cahaya yang berkedip. Selepas pita akan bergerak secara automatik dan anda akan melihat hasilnya di paparan. Pengukuran mengambil masa 5 saat.!
 • Drum dan kartrij. Teknologi fast & go memungkinkan untuk tidak menukar lancet dan jalur ujian selepas setiap analisis. Untuk analisis, anda perlu membeli kartrij dengan ukuran 50 dan drum dengan 6 lancet.
 • Kefungsian. Antara ciri fungsi: jam penggera, laporan, kemampuan untuk memindahkan hasilnya ke PC.
 • 3 in 1. Meter, kaset ujian dan lancer dimasukkan ke dalam peranti - anda tidak perlu membeli barang tambahan!

Accu-Chek Performa Nano

Glukometer Accu-Chek Performa berbeza dengan model lain dalam ukuran kecilnya (43x69x20) dan berat rendah - 40 gram. Peranti memberikan hasil dalam 5 saat, senang dibawa bersama anda!

 • Kekompakan. Mudah dimasukkan ke dalam poket, beg wanita atau beg galas bayi anda.
 • Cip pengaktifan hitam. Ia dipasang sekali - semasa permulaan. Tidak perlu berubah lebih jauh.
 • Memori untuk 500 ukuran. Nilai purata untuk jangka masa tertentu membolehkan pengguna dan doktor memantau dan menyesuaikan proses rawatan.
 • Matikan automatik. Peranti itu sendiri dimatikan 2 minit selepas analisis.

Accu-Chek Go

Salah satu model Accu-Chek pertama dihentikan. Peranti ini dibezakan oleh kemampuan untuk mengambil darah bukan hanya dari jari, tetapi juga dari bahagian tubuh yang lain: bahu, lengan bawah. Peranti ini lebih rendah daripada yang lain di jalur Accu-Chek - memori kecil (300 ukuran), ketiadaan jam penggera, ketiadaan jumlah darah rata-rata dalam jangka masa tertentu, ketidakupayaan untuk memindahkan hasilnya ke komputer.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes