Asid lipoik alfa: penggunaan, sifat, kesan sampingan

Asid lipoik alfa (asid thioctic) telah mendapat banyak perhatian dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Ia adalah sebatian organik yang bertindak sebagai antioksidan yang kuat dalam badan. Tubuh anda secara semula jadi menghasilkan asid alfa lipoik, tetapi ia juga terdapat dalam pelbagai makanan dan diambil sebagai makanan tambahan..

Kajian menunjukkan bahawa ia dapat berperanan dalam menurunkan berat badan, merawat diabetes dan penyakit lain..

Namun, ramai yang tertanya-tanya apakah ia berkesan..

Artikel ini membincangkan asid lipoik alfa, sifatnya yang bermanfaat, kesan sampingan dan dos yang disyorkan..

Asid lipoik alfa - apa itu, apa faedah dan kesan sampingannya, cara pengambilannya

Apakah asid alpha lipoic??

Alpha Lipoic Acid adalah sebatian organik yang terdapat dalam semua sel manusia..

Ia terletak di dalam mitokondria, di mana ia membantu enzim mengubah nutrien menjadi tenaga (1).

Lebih-lebih lagi, ia mempunyai sifat antioksidan yang kuat..

Asid lipoik alfa adalah larut dalam air dan lemak, yang membolehkannya berfungsi di setiap sel atau tisu di dalam badan. Sementara itu, kebanyakan antioksidan lain hanya larut dalam air atau larut lemak (2).

Contohnya, vitamin C hanya larut dalam air dan vitamin E hanya larut dalam lemak..

Sifat antioksidan asid alpha lipoic telah dikaitkan dengan sifat bermanfaat seperti menurunkan gula darah, mengurangkan keradangan, melambatkan penuaan kulit, dan meningkatkan fungsi saraf.

Orang hanya menghasilkan asid alfa-lipoik dalam jumlah kecil. Itulah sebabnya mengapa ramai orang berminat memakan makanan tertentu atau mengambil makanan tambahan untuk mengoptimumkan penggunaannya..

Makanan haiwan seperti daging merah dan jeroan adalah sumber asid alpha lipoic yang sangat baik, tetapi juga terdapat dalam makanan tumbuhan seperti brokoli, tomato, bayam dan pucuk Brussels.

Walau bagaimanapun, makanan tambahan mungkin mengandungi 1,000 kali lebih banyak asid alfa lipoik daripada sumber makanan (3).

Alpha Lipoic Acid adalah sebatian organik yang berfungsi sebagai antioksidan. Ia dijumpai di mitokondria sel, tetapi juga terdapat dalam makanan dan makanan tambahan..

Pelangsingan Asid Alpha Lipoik

Kajian menunjukkan bahawa asid alfa lipoik dapat mempengaruhi penurunan berat badan dengan beberapa cara..

Kajian haiwan menunjukkan bahawa ia dapat mengurangkan aktiviti enzim yang disebut protein kinase yang diaktifkan AMP (AMPK) yang terdapat di hipotalamus otak anda (4, 5).

Apabila AMPK lebih aktif, ia dapat meningkatkan rasa lapar.

Sebaliknya, aktiviti AMPK dapat meningkatkan jumlah kalori yang dibakar ketika rehat. Oleh itu, haiwan yang diberi asid alpha lipoic membakar lebih banyak kalori (6, 7).

Walau bagaimanapun, kajian manusia menunjukkan bahawa asid alfa lipoik tidak banyak mempengaruhi penurunan berat badan..

Analisis 12 kajian menunjukkan bahawa orang yang mengambil asid alpha-lipoic kehilangan purata 0,69 kg lebih banyak daripada mereka yang mengambil plasebo rata-rata selama 14 minggu (8).

Dalam analisis yang sama, didapati bahawa asid lipoik alfa tidak mempunyai kesan yang signifikan terhadap lilitan pinggang.

Analisis lain dari 12 kajian menunjukkan bahawa orang yang mengambil asid alpha lipoic kehilangan purata 1.27 kg lebih banyak daripada mereka yang mengambil plasebo rata-rata selama 23 minggu (9).

Ringkasnya, asid alpha lipoic nampaknya tidak banyak mempengaruhi penurunan berat badan pada manusia..

Walaupun asid alpha lipoic mempunyai sifat yang dapat menyumbang kepada penurunan berat badan, kesan keseluruhannya pada manusia nampaknya tidak dapat diabaikan..

Alpha Lipoic Acid untuk Diabetes

Diabetes menyerang lebih daripada 400 juta orang dewasa di seluruh dunia (10).

Ciri utama diabetes yang tidak terkawal adalah gula darah tinggi. Jika tidak dirawat, ia boleh menyebabkan masalah kesihatan seperti kehilangan penglihatan, penyakit kardiovaskular, dan kegagalan buah pinggang..

Alpha Lipoic Acid telah menjadi alat bantu diabetes yang popular kerana didapati menurunkan kadar gula dalam darah pada haiwan dan juga manusia..

Dalam kajian haiwan, ia berkesan mengurangkan gula darah sebanyak 64% (11, 12).

Kajian lain yang melibatkan orang dewasa dengan sindrom metabolik menunjukkan bahawa ia dapat mengurangkan daya tahan insulin dan menurunkan kadar glukosa darah dan HbA1c yang berpuasa..

Para saintis percaya bahawa asid lipoik alfa membantu menurunkan gula darah dengan mempromosikan proses yang dapat menghilangkan lemak yang menumpuk di sel otot, yang sebaliknya menjadikan insulin kurang berkesan (13).

Lebih-lebih lagi, asid alpha lipoic dapat mengurangkan risiko komplikasi diabetes..

Telah terbukti bahawa pengambilan asid alfa-lipoik mengurangkan gejala kerosakan saraf dan mengurangkan risiko terkena retinopati diabetes (kerosakan mata), yang boleh berlaku dengan diabetes mellitus yang kurang terkawal (14, 15, 16).

Dipercayai bahawa kesan ini disebabkan oleh sifat antioksidan kuat asid alpha-lipoic (17).

Walaupun asid lipoik alfa didapati membantu mengawal gula dalam darah, ia tidak dianggap sebagai penyembuh diabetes yang lengkap. Sekiranya anda menghidap diabetes dan ingin mencuba asid alfa lipoik, lebih baik anda berjumpa doktor terlebih dahulu, kerana ia mungkin berinteraksi dengan ubat anda..

Alpha Lipoic Acid didapati dapat mengurangkan daya tahan insulin, meningkatkan kawalan gula dalam darah, mengurangkan gejala kerosakan saraf, dan mengurangkan risiko retinopati diabetes..

Sifat bermanfaat lain dari asid alpha lipoic

Alpha Lipoic Acid Telah Berkaitan Dengan Pelbagai Manfaat Kesihatan Lain.

Boleh mengurangkan penuaan kulit

Kajian menunjukkan bahawa asid alfa lipoik dapat membantu melawan tanda-tanda penuaan kulit..

Dalam kajian manusia, para saintis mendapati bahawa penggunaan krim yang mengandungi asid alpha-lipoic mengurangkan garis-garis halus, kedutan dan kekasaran pada kulit tanpa kesan sampingan (18).

Apabila asid alpha lipoic digunakan pada kulit, ia menembusi lapisan dalam kulit dan memberikan perlindungan antioksidan terhadap sinaran ultraviolet suria yang berbahaya (19, 20).

Di samping itu, asid lipoik alfa meningkatkan tahap antioksidan lain, seperti vitamin C dan glutathione, yang membantu melindungi daripada kerosakan kulit dan dapat mengurangkan tanda-tanda penuaan (21, 22).

Boleh melambatkan gangguan ingatan

Kerosakan dan kehilangan ingatan adalah masalah biasa di kalangan orang tua.

Kerosakan tekanan oksidatif dipercayai memainkan peranan penting dalam kehilangan ingatan (23).

Oleh kerana asid lipoik alfa adalah antioksidan yang kuat, para penyelidik telah mengkaji kemampuannya untuk memperlambat perkembangan gangguan yang dicirikan oleh kehilangan ingatan, seperti Alzheimer.

Kedua-dua kajian manusia dan kajian makmal telah menunjukkan bahawa asid lipoik alfa dapat memperlambat perkembangan penyakit Alzheimer dengan meneutralkan radikal bebas dan menekan keradangan (24, 25, 26).

Walau bagaimanapun, hanya terdapat beberapa kajian mengenai gangguan asid lipoik alfa dan kehilangan ingatan. Lebih banyak penyelidikan diperlukan sebelum asid alpha lipoic dapat disarankan untuk rawatan..

Menggalakkan Fungsi Saraf Sihat

Kajian menunjukkan bahawa asid alfa lipoik meningkatkan fungsi saraf yang sihat..

Sebenarnya, didapati bahawa ia memperlambat perkembangan sindrom carpal tunnel pada peringkat awal, yang dicirikan oleh rasa mati rasa atau kesemutan di tangan yang disebabkan oleh saraf yang terjepit (27).

Di samping itu, didapati bahawa penggunaan asid alpha-lipoic sebelum dan selepas pembedahan untuk sindrom carpal tunnel meningkatkan hasil pemulihan (28).

Penyelidik juga mendapati bahawa asid lipoik alfa dapat melegakan gejala neuropati diabetes, yang dicirikan oleh sakit saraf yang disebabkan oleh diabetes yang tidak terkawal (14, 15).

Mengurangkan keradangan

Keradangan kronik dikaitkan dengan perkembangan penyakit seperti barah dan diabetes.

Asid lipoik alfa didapati mengurangkan bilangan penanda keradangan..

Dalam analisis 11 kajian, asid alpha lipoik mengurangkan tahap protein C-reactive (CRP) penanda keradangan pada orang dewasa dengan tahap CRP yang tinggi (29).

Dalam kajian in vitro, asid alpha lipoic mengurangkan tanda keradangan, termasuk NF-kB, ICAM-1, VCAM-1, MMP-2, MMP-9, dan IL-6 (30, 31, 32, 33).

Boleh mengurangkan faktor risiko kardiovaskular

Penyakit jantung bertanggungjawab untuk 1 dari 4 kematian di negara maju (34).

Kajian in vitro pada haiwan dan manusia telah menunjukkan bahawa sifat antioksidan asid alpha lipoic dapat mengurangkan beberapa faktor risiko penyakit jantung..

Pertama, sifat antioksidan membolehkan asid lipoik alfa meneutralkan radikal bebas dan mengurangkan tekanan oksidatif, yang berkaitan dengan kerosakan yang dapat meningkatkan risiko terkena penyakit kardiovaskular (35).

Kedua, didapati bahawa asid lipoik alfa memperbaiki keadaan dengan disfungsi endotel - keadaan di mana saluran darah tidak dapat mengembang dengan betul, yang juga meningkatkan risiko serangan jantung dan strok (36, 37).

Selain itu, tinjauan kajian menunjukkan bahawa mengambil asid alpha-lipoic mengurangkan trigliserida dan tahap kolesterol LDL "buruk" pada orang dewasa dengan penyakit metabolik (13).

Asid alfa-lipoik mempunyai sifat antioksidan yang kuat, yang dapat mengurangkan keradangan dan penuaan kulit, meningkatkan fungsi saraf yang sihat, mengurangkan faktor risiko penyakit kardiovaskular dan memperlambat perkembangan gangguan ingatan.

Kesan sampingan

Asid lipoik alfa umumnya dianggap selamat, dan hanya sekali sekala boleh menyebabkan kesan sampingan yang kecil..

Dalam beberapa kes, orang mungkin mengalami gejala seperti mual, ruam, atau gatal..

Kajian menunjukkan bahawa orang dewasa boleh mengambil sehingga 2400 mg asid lipoik alfa tanpa kesan sampingan yang berbahaya (38).

Dos yang lebih tinggi tidak digalakkan kerana tidak ada bukti bahawa ia bermanfaat..

Belum lagi fakta bahawa kajian haiwan menunjukkan bahawa dos asid alfa-lipoik yang sangat tinggi dapat mendorong pengoksidaan, mengubah enzim hati dan menyebabkan tekanan pada tisu hati dan payudara (38, 39).

Sehingga kini, terdapat sedikit kajian mengenai keselamatan asid lipoik alfa pada kanak-kanak dan wanita hamil. Orang yang termasuk dalam kategori ini tidak boleh mengambilnya, kecuali jika doktor mengesyorkannya..

Sekiranya anda menghidap diabetes, anda harus berjumpa doktor sebelum mengambil asid lipoik alfa, kerana ia mungkin berinteraksi dengan ubat lain yang dapat membantu menurunkan gula darah anda..

Asid lipoik alfa umumnya selamat dan hanya boleh menyebabkan kesan sampingan kecil. Dalam beberapa kes, orang mungkin mengalami gejala ringan seperti mual, ruam, atau gatal..

Cara pengambilan asid lipoik alfa

Asid Alpha Lipoik Secara Semula Jadi Terdapat dalam Beberapa Produk.

Sumber asid lipoik alfa yang baik termasuk (3):

 • daging merah
 • Produk sampingan seperti hati, jantung, buah pinggang, dll..
 • Brokoli
 • Bayam
 • Tomato
 • Pucuk Brussels
 • Kentang
 • Kacang hijau
 • Dedak padi

Asid lipoik alfa juga boleh didapati sebagai makanan tambahan dan boleh dijual di banyak kedai kesihatan dan kedai dalam talian. Makanan tambahan boleh mengandungi hingga 1000 kali lebih banyak asid alfa lipoik daripada makanan (3).

Makanan tambahan asid lipoik alfa sebaiknya diambil semasa perut kosong, kerana makanan tertentu dapat mengurangkan ketersediaan bio mereka (40).

Walaupun tidak ada dos yang ditentukan, kebanyakan bukti menunjukkan bahawa 300-600 mg adalah jumlah yang mencukupi dan selamat. Sebagai pilihan, anda boleh mengikuti arahan di bahagian belakang bungkusan..

Orang yang mengalami komplikasi diabetes mellitus atau gangguan kognitif mungkin memerlukan dos asid alpha lipoik yang besar. Dalam kes sedemikian, adalah lebih baik untuk mengetahui dos yang paling berkesan dari doktor anda..

Asid lipoik alfa secara semula jadi terdapat dalam daging merah, jeroan dan beberapa makanan tumbuhan. Ia juga tersedia sebagai makanan tambahan yang dijual di kedai kesihatan..

Asid lipoik

Struktur

Tablet mengandungi 12 atau 25 mg asid aktif thioctic. Dalam 1 ampul 10 ml larutan.

Borang pelepasan

Asid lipoik boleh didapati dalam bentuk tablet dalam membran filem khas dalam bungkusan 10, 50, 100 keping.

kesan farmakologi

Bahan aktif adalah antioksidan endogen yang mampu mengikat radikal bebas yang agresif. Asid alfa-lipoik bertindak sebagai koenzim dalam proses transformasi bahan yang mempunyai kesan antioksidan yang ketara.

Bahan-bahan tersebut dapat menunjukkan fungsi pelindung, pelindung terhadap sel, melindunginya dari kesan agresif radikal reaktif, yang terbentuk semasa metabolisme perantaraan, atau pada saat pembusukan bahan eksogen asing (termasuk logam berat).

Bahan aktif terlibat dalam metabolisme mitokondria zat di dalam sel. Dengan merangsang penggunaan glukosa, asid thioctic dapat menunjukkan sinergi dengan insulin. Pada pesakit diabetes mellitus, perubahan tahap kepekatan asid piruvik dalam darah dicatat.

Menurut mekanisme dan sifat kesan biokimia, bahan aktifnya serupa dengan vitamin B. Bahan aktif mempunyai kesan lipotropik, yang menampakkan dirinya dalam percepatan proses pemanfaatan yang berkaitan dengan lipid dalam sistem hepatik. Asid lipoik mampu merangsang peralihan asid lemak dari sistem hati ke pelbagai tisu di dalam badan..

Untuk ubat, sifat detoksifikasi berlaku apabila garam logam berat ditelan dan sekiranya berlaku keracunan lain. Asid thioctic mengubah metabolisme kolesterol, meningkatkan keadaan umum dan fungsi hati.

Farmakodinamik dan farmakokinetik

Farmakokinetik dan farmakodinamik tidak terdapat dalam literatur perubatan.

Petunjuk Asid Lipoik

Ubat ini banyak digunakan dalam rawatan patologi hepatik, sistem saraf, alkoholisme dan mabuk, diabetes mellitus, untuk memudahkan perjalanan barah.

 • hepatitis kronik dalam fasa aktif;
 • pankreatitis kronik pada latar belakang alkoholisme;
 • cholecystopancreatitis kronik;
 • kegagalan hati akut;
 • mabuk dengan logam berat, pil tidur, karbon, karbon tetraklorida, cendawan;
 • hepatitis virus dengan peningkatan penyakit kuning;
 • sirosis hepatik;
 • polyneuritis diabetes;
 • polinuropati alkohol;
 • keracunan dengan bangku pucat;
 • distrofi hepatik berlemak;
 • dislipidemia;
 • aterosklerosis koronari.

Semasa rawatan dengan Prednisolone, ubat bertindak sebagai pembetulan dan sinergis untuk mencegah perkembangan "sindrom penarikan", pengurangan dos glukokortikosteroid yang lancar.

Asid lipoik untuk penurunan berat badan

Mekanisme tindakan bahan aktif membolehkan anda menggunakan ubat untuk menghilangkan berat badan berlebihan. Kesannya lebih ketara semasa sukan aktif. Asid lipoik mampu mencetuskan mekanisme pembakaran lemak, tetapi tidak mungkin membakar semua lemak berlebihan dengan sendirinya, oleh itu diperlukan aktiviti fizikal yang intensif.

Tisu otot "menarik" nutrien semasa latihan, dan asid thioctic dapat meningkatkan stamina, meningkatkan pembakaran lemak dan meningkatkan keberkesanan keseluruhan aktiviti fizikal. Diet serentak membolehkan anda mencapai hasil yang terbaik..

Dos Asid Lipoik Melangsingkan

Biasanya, 50 mg ubat sudah mencukupi. Ambang minimum ialah 25 mg. Masa yang paling berkesan untuk mengambil ubat untuk mencapai hasil maksimum dalam memerangi berat badan berlebihan:

 • sebelum atau sejurus selepas sarapan;
 • pada waktu makan terakhir;
 • selepas latihan, aktiviti fizikal.

Ulasan

Ubat ini berfungsi dengan baik semasa berdiet dan pada masa yang sama secara aktif menggabungkan kelas di gimnasium. Di forum tematik, pengguna menemui sedikit rahsia: ubat berfungsi lebih baik semasa mengambil makanan karbohidrat (semolina atau bubur soba, kurma, madu, pasta, beras, kacang polong, kacang, produk roti).

Asid Lipoik Bina Badan

Selalunya dalam bina badan, asid thioctic digabungkan dengan Levocarnitine (Carnitine, L-Carnitine). Asid amino ini adalah relatif dari vitamin B, dan mampu mengaktifkan metabolisme lemak. Levocarnitine melepaskan lemak dari sel, merangsang pengeluaran tenaga.

Kontraindikasi

 • menyusu;
 • tindak balas alahan;
 • hipersensitiviti individu;
 • kehamilan.

Had umur - sehingga 16 tahun.

Kesan sampingan

 • sindrom cirit-birit;
 • sakit epigastrik;
 • loya;
 • tindak balas anafilaksis;
 • ruam kulit;
 • muntah
 • kekejangan
 • peningkatan tekanan intrakranial;
 • metabolisme glukosa terganggu (hipoglikemia);
 • sakit kepala;
 • gatal-gatal;
 • gatal
 • kecenderungan pendarahan (dengan gangguan fungsi platelet);
 • pendarahan spot;
 • diplopia;
 • sesak nafas.

Asid lipoik, arahan penggunaan (Kaedah dan dos)

300-600 mg asid thioctic diberikan secara intravena setiap hari, yang sepadan dengan 1-2 ampul 10 ml dan 1 ampul dengan isipadu 20 ml kepekatan 3%. Tempoh terapi adalah 2-4 minggu, setelah itu rawatan dilanjutkan dengan bentuk tablet dalam dos harian 300-600 mg.

Arahan penggunaan asid Lipoik dalam tablet

Dalam 30 minit sebelum makan. Tablet tidak boleh pecah dan dikunyah. Dos harian: 1 tablet 1 kali sehari (300-600 mg). Kesan terapi dicapai dengan pengambilan 600 mg sehari. Pada masa akan datang, dos dapat dikurangkan separuh.

Untuk penyakit sistem hepatik, tablet diresepkan: hingga 4 kali sehari, 50 mg sebulan. Kursus kedua boleh dilakukan dalam 1 bulan.

Terapi neuropati diabetes dan polineuropati alkohol: mulakan dengan suntikan intravena dengan peralihan ke bentuk tablet 600 mg sehari.

Berlebihan

Gambaran klinikal terdiri daripada manifestasi negatif berikut:

Interaksi

Ubat ini dapat meningkatkan kesan ubat glukokortikosteroid. Perencatan aktiviti cisplatin diperhatikan. Ubat ini meningkatkan kesan agen hipoglikemik (bentuk oral), insulin.

Tidak digalakkan digunakan dengan ubat-ubatan yang mengandung ion logam (kalsium, magnesium, besi) kerana kemampuan asid Lipoik untuk mengikat logam.

Sekiranya keperluan akut untuk penggunaan ubat-ubatan, disarankan untuk menjaga selang waktu tertentu (sekurang-kurangnya 2 jam). Metabolit etanol dan dia melemahkan kesan asid thioctic.

Syarat penjualan

Keadaan simpanan

Pengangkutan dan penyimpanan tablet dan larutan dibenarkan hanya jika rejim suhu diperhatikan - hingga 25 darjah.

Jangka hayat

arahan khas

Laluan metabolik utama adalah pengoksidaan dan konjugasi (sumber - Wikipedia).

Manfaat dan keburukan

Asid lipoik adalah antioksidan dan vitamin semula jadi. Ini menyumbang kepada normalisasi dan percepatan proses metabolik, merangsang pankreas, membuang toksin dari tubuh, menurunkan gula darah, meningkatkan persepsi visual, mempunyai kesan yang baik terhadap fungsi jantung, menurunkan kolesterol, dan membantu menormalkan tekanan darah.

Dengan penggunaan asid Lipoik, penurunan keparahan reaksi negatif yang berlaku setelah kemoterapi pada pesakit barah diperhatikan.

Ubat ini mempunyai kesan yang baik terhadap keadaan ujung saraf yang rosak akibat diabetes. Jarang, dengan penggunaan ubat, reaksi negatif muncul.

Alpha Lipoic Acid (asid lipoik)

Kandungan

Alpha Lipoic Acid (asid lipoik) [sunting | edit kod]

Apakah asid alpha lipoic (asid lipoik)
Asid lipoik alfa (ALA) dihasilkan dalam jumlah kecil di dalam badan dan terdapat dalam daging merah. Ia juga banyak digunakan dalam pemakanan sukan sebagai antioksidan dari kumpulan sebatian organosulfur..

Asid Alpha LipoikIa dapat meneutralkan pemusnahan sel oleh radikal bebas, serta meningkatkan keberkesanan antioksidan lain, seperti vitamin C, D dan E, dan glutathione tripeptide. Kajian pada haiwan dan pesakit kencing manis menunjukkan bahawa ia dapat membantu mengurangkan ketahanan terhadap insulin - iaitu bertindak seperti insulin. Oleh itu, suplemen dapat membantu pesakit diabetes mengawal gula darah mereka..Adakah anda memerlukan asid alpha lipoicCuba tingkatkan pengambilan antioksidan anda terutamanya dengan memakan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran segar, serta biji-bijian, kacang-kacangan, dan biji-bijian. Makanan tambahan antioksidan dapat membantu memulihkan selepas melakukan senaman yang kuat dan mengurangkan kerosakan sel. ALA adalah bahan biasa dalam makanan tambahan antioksidan yang diketahui, jadi mungkin tidak perlu mengambilnya secara berasingan..Kesan sampinganPesakit kencing manis harus berjumpa dengan doktor mereka sebelum mengambil ALA. Ia tidak digalakkan untuk wanita hamil dan menyusui..

Asid lipoik alfa (asid lipoik Inggeris) - ia juga asid thioctic - agen aktif biologi dari kumpulan vitamin bersyarat. Ini adalah kofaktor penting pyruvate dihydrogenase dan alpha-ketoglutarate dehydrogenase complex. Ia mempunyai sifat antioksidan, memperkuat tindakan insulin.

Sumber makanan: alpha lipoic terdapat dalam buah pinggang dalam jumlah besar (32 mg dalam 1 hidangan), jantung (19 mg dalam 1 hidangan), hati (14 mg dalam 1 hidangan), bayam (5 mg dalam 1 hidangan), beras (11 mg setiap hidangan) dan makanan lain.

Asid lipoik alfa sangat diperlukan untuk manusia. Tubuh dapat mensintesisnya hanya dalam kuantiti yang dapat mencegah kekurangannya. [1]

Mekanisme Asid Alpha Lipoik [sunting | edit kod]

Asid lipoik mempunyai beberapa fungsi fisiologi utama. [2] Pertama sekali, asid alpha lipoic bertindak sebagai antioksidan. [3] Metabolit oksigen reaktif (ROM) atau agen oksigen reaktif (ROS) adalah produk metabolisme oksidatif yang dihasilkan oleh tubuh secara berterusan. Lebihan radikal bebas menyebabkan kerosakan pada DNA dan mitokondria, penghambatan pengeluaran ATP, penuaan dan kematian sel. Asid alpha lipoic dan dihydrolipoic adalah antioksidan yang kuat. Secara teorinya, mereka mampu melindungi sel dari kerusakan peroksida, mengurangi risiko terkena penyakit yang berkaitan dengan pencerobohan radikal, serta memperlambat proses penuaan. [4]

Kedua, asid alpha lipoic bertindak sebagai kofaktor yang terlibat dalam metabolisme mitokondria. Dalam keadaan aerobik, piruvat menembusi mitokondria dan, semasa tindak balas kompleks, piruvat dehidrogenase ditukar menjadi asetil-CoA untuk mengambil bahagian dalam kitaran Krebs. Tindak balas ini memerlukan beberapa koenzim dan kofaktor, termasuk asid alpha lipoic. Kekurangan asid alfa-lipoik dinyatakan dalam tempahan piruvat dalam sitosol dan penukarannya menjadi asid laktik. Ambang anaerob adalah had selepas mana asid laktik mula berkumpul di dalam darah. Oleh kerana asid alpha lipoic adalah kofaktor dalam kompleks reaksi ini, kekurangannya akan mengurangkan daya aerobik, ambang aerobik dan tenaga yang ada. Secara teorinya, peningkatan jumlah asid alpha-lipoic dapat meningkatkan kecekapan penukaran piruvat menjadi asetil-CoA, dan dengan itu meningkatkan jumlah perantara metabolisme aerobik. Atas sebab ini, beberapa saintis mencadangkan bahawa pengambilan asid alpha-lipoic, vitamin B kompleks dan kofaktor lain yang terlibat dalam kompleks reaksi ini dapat meningkatkan ambang aerobik dan meningkatkan metabolisme aerobik.

Ketiga, asid lipoik alfa dapat memberi manfaat kepada penghidap diabetes. Bagi mereka, terdapat beberapa sumber tekanan oksidatif, yang merupakan pendahulu kepada sejumlah komplikasi yang berkaitan dengan diabetes (ketahanan insulin, neuropati, penyakit buah pinggang, dll.). Mengambil asid alpha-lipoic sebagai makanan tambahan mempunyai kesan yang baik terhadap penyakit ini, mengurangkan komplikasi yang berkaitan dengan serangan radikal. Di samping itu, didapati bahawa asid lipoik alfa melemahkan daya tahan insulin, meningkatkan pengambilan glukosa oleh sel. [5]

Alpha Lipoic Acid and Bodybuilding [sunting | edit kod]

Asid alfa-lipoik dapat berguna dalam bina badan, kerana latihan intensif merangsang pembentukan radikal bebas, meningkatkan tekanan oksidatif pada serat otot. Mengambil antioksidan, seperti asid lipoik alfa, mengurangkan pengoksidaan. [6] Oleh itu, kesan latihan pada pembentukan radikal bebas menjadi lemah, dan penghancuran protein dan sel dihambat. Secara teorinya, ini membolehkan atlet berlatih dengan lebih intensif dengan kerosakan yang lebih sedikit pada otot dan serat lain, serta pulih lebih cepat selepas latihan..

Di samping itu, asid alpha lipoic mempunyai sifat seperti insulin, meningkatkan pengambilan glukosa otot. [7] Oleh itu, proses pemuliharaan glikogen dirangsang, jumlah glukosa dalam otot meningkat semasa latihan, dan tahap glukosa yang stabil dalam darah dipertahankan. Di samping itu, sangat menarik sama ada pengambilan asid alpha-lipoic dengan nutrien lain (misalnya, creatine) dapat mempercepat proses asimilasi otot yang berkaitan dengan insulin. Dan ketiga, bukti telah diperoleh bahawa asid lipoik alfa dapat mendorong pemecahan mitokondria. Ini bermaksud bahawa sistem pengangkutan elektronik menjadi kurang cekap akibat peningkatan pengeluaran haba. Senario seperti itu mungkin tidak begitu sesuai untuk atlet ketahanan, tetapi dapat berfungsi sebagai cara yang berkesan untuk meningkatkan termogenesis dan meningkatkan pengeluaran tenaga dengan cara yang serupa dengan bagaimana ia berlaku dengan polimer yang tidak berpasangan seperti UCP-1. Dengan kata lain, asid lipoik alfa boleh menjadi pembakar lemak yang kuat..

Alpha Lipoic Acid and Workout [sunting | edit kod]

Sejumlah kajian telah mengkaji kesan asid lipoik alfa pada penanda tekanan oksidatif dan kerosakan otot. Dalam kebanyakan kes, tekanan oksidatif berkurang. Walau bagaimanapun, terdapat lebih sedikit data mengenai kesan asid lipoik alfa pada latihan itu sendiri. Data yang baru diterbitkan dari beberapa kajian mengenai kesan asid lipoik alpha pada penanda tekanan oksidatif pada tikus. [8] Sebagai contoh, Saengsirisuwan dan rakan-rakannya melaporkan bahawa penggunaan asid lipoik alfa dalam kombinasi dengan latihan meningkatkan prestasi insulin pada tikus tahan insulin yang gemuk. Walau bagaimanapun, dalam eksperimen yang sama, tetapi pada tikus yang sensitif terhadap insulin, tidak ada hasil yang serupa yang diperoleh..

Walaupun kebanyakan kajian mengenai sifat asid alfa-lipoik telah dilakukan pada hewan, percobaan telah dilakukan pada manusia, di mana campuran antioksidan (termasuk asid alfa-lipoik) digunakan. Schmidt dan rakan-rakannya [9] mengkaji kesan campuran antioksidan pada sekumpulan pelaut yang dilatih selama 24 hari dalam cuaca sejuk. Campuran tersebut merangkumi vitamin E, beta-karoten, asid askorbik, selenium, asid alpha-lipoic, N-asetil 1-sistein, katekin, lutein dan likopen. Petunjuk tekanan oksidatif dinilai. Kedua-dua kumpulan eksperimen dan kawalan (plasebo) menunjukkan tahap tekanan oksidatif yang tinggi selepas latihan selama 24 hari. Tidak terdapat perbezaan yang signifikan dalam tekanan oksidatif antara kedua-dua kumpulan..

Walau bagaimanapun, kajian bebas oleh Petersen Shay pada tahun 2008 mengesahkan bahawa asid lipoik alfa mempunyai kesan antioksidan pada manusia dan juga menghalang penuaan kerana modulasi dan transduksi isyarat transkripsi gen, yang meningkatkan status antioksidan sel. [10]

Ringkasan [sunting | edit kod]

Asid lipoik alfa mempunyai sifat antioksidan, menghalang penuaan badan dan meningkatkan pengambilan insulin oleh tisu. Secara teorinya, atlet dan ahli bina badan boleh mendapat manfaat daripada pengambilan asid alpha lipoic sebagai makanan tambahan dengan mengurangkan tekanan oksidatif dan mengatur metabolisme glukosa. Walau bagaimanapun, dapat dinyatakan dengan pasti bahawa asid lipoik alfa tidak mempunyai kesan anabolik yang jelas, iaitu, ia tidak menyumbang kepada peningkatan otot.

Pemakanan Sukan Asid Alpha Lipoik [sunting | edit kod]

 • Opti-Men oleh Pemakanan Optimum
 • Siri Pro Hardcore MuscleTech Cell-Tech
 • Opti-Wanita dengan Pemakanan Optimum
 • Pelepasan Cheaters BSN
 • Aplodan oleh Muscletech
 • TestostroGrow 2 HP dari Ultimate Nutrition

Rezim Dos [sunting | edit kod]

Dosis asid alpha-lipoic berbeza-beza: dari 50 hingga 400 mg sehari.

Untuk tujuan terapi (dengan diabetes mellitus dan komplikasinya), asid alpha-lipoic diambil dari 600 hingga 1800 mg sehari. Penerimaan tetamu 30 minit sebelum makan.

Kesan Sampingan [sunting | edit kod]

Asid lipoik alfa hampir tidak mempunyai kesan sampingan. Dalam kes yang jarang berlaku, reaksi alergi, berat di kepala, dan perubahan rasa mungkin terjadi. Lebih kerap, kesan sampingan timbul selepas pemberian ubat secara intravena. Sekiranya berlaku overdosis, pencernaan, mual, muntah, sakit kepala, dan lain-lain mungkin berlaku..

Kerana hubungan dengan logam (pembentukan sebatian kompleks) tidak diresepkan kepada pesakit yang mengambil cisplatin, sediaan besi, magnesium, kalsium. Tidak digabungkan dengan alkohol.

Apa itu asid lipoik yang berguna, dan bagaimana mengambilnya untuk menurunkan berat badan

Asid lipoik adalah zat vitamin dalam bentuk serbuk kristal kuning. Ia mempunyai kesan yang baik pada tubuh, memperbaiki banyak proses dalaman. Sebelum memulakan penggunaan, penting untuk memahami apa faedah dan kemudaratan asid lipoik.

Apa itu asid lipoik dan untuk apa?

Juga terdapat dengan nama lain - alpha lipoic, thioctic, lipamide, vitamin N, LK - asid lipoic merujuk kepada vitamin atau zat semi-vitamin. Para saintis tidak menyebutnya sebagai vitamin penuh, kerana lipamide mempunyai sifat dalam jumlah kecil untuk disintesis oleh orang itu sendiri. Asid lipoik, tidak seperti asid lemak dan vitamin lain, adalah bahan larut dalam air dan lemak. Ia dihasilkan dalam bentuk serbuk kuning, untuk penggunaannya dibungkus dalam kapsul kecil atau tablet. LK mempunyai bau khas dan rasa pahit. Asid lipoik terlibat dalam banyak proses yang terjadi di dalamnya, mempunyai kesan positif terhadap keadaan sistem pencernaan, meningkatkan metabolisme, mempercepat pembentukan tenaga baru.

Prinsip operasi asid lipoik

ALA (asid alpha lipoik), apabila tertelan, pecah menjadi lipamida. Bahan bermanfaat ini pada prinsipnya mirip dengan vitamin B. Lipamida membantu membentuk enzim yang terlibat dalam karbohidrat, asid amino, metabolisme lipid, dan juga menguraikan glukosa dan cenderung mempercepat pembentukan ATP. Itulah sebabnya asid lipoik digunakan untuk penurunan berat badan. Ia membantu meningkatkan metabolisme dan tidak lagi mengalami rasa lapar..

Sifat berguna asid lipoik

LK memberikan banyak faedah kepada orang yang menggunakan secara tetap dalam jumlah yang ditetapkan. Kerosakan daripadanya hanya dapat diperoleh jika petunjuk penggunaan tidak diikuti dengan betul..

 1. Lipamida disyorkan untuk pesakit diabetes, kerana cenderung menurunkan dan mengawal glukosa darah.
 2. Mereka mengambil bahagian dalam kebanyakan proses biokimia dalam diri seseorang: sintesis protein, lemak, karbohidrat dan bahan aktif biologi - hormon.
 3. Meningkatkan metabolisme.
 4. Manfaat kelenjar endokrin - tiroid dan timus.
 5. Asid lipoik membantu dalam pemulihan dari pengambilan alkohol yang berlebihan, serta keracunan logam berat pada makanan basi atau berkualiti rendah..
 6. Mampu mengatur fungsi sistem saraf. Ia meningkatkan keadaan emosi, mempunyai kesan menenangkan dan menenangkan. Mengimbangi kerosakan yang disebabkan oleh perengsa luaran yang merugikan.
 7. Mempunyai kemampuan mengatur kadar kolesterol.

Asid lipoik dalam sukan

Sesiapa yang terlibat secara aktif dalam sukan mengetahui perlunya pemulihan tisu otot dengan betul. Oleh itu, asid lipoik sangat penting untuk atlet. Ia berfungsi sebagai antioksidan yang berguna dalam tubuh manusia, meningkatkan fungsi semua organ dalaman. Lipamida bermanfaat dalam membantu meningkatkan prestasi otot dan memanjangkan masa latihan. Sebagai anti-katabolik yang mencegah pemecahan protein, mereka membantu pulih dengan lebih baik dan mendapat hasil yang lebih baik dari proses latihan..

Asid lipoik untuk diabetes

Banyak kajian telah mengenal pasti pertolongan ALA dalam rawatan neuropati diabetes kelas 1 dan 2. Dengan penyakit ini, aliran darah seseorang bertambah buruk dan kelajuan pengaliran impuls saraf menurun. Setelah banyak percubaan pada manusia dan haiwan, ALA mulai digunakan sebagai penawar penyakit ini. Kesan positifnya dicapai kerana sifat antioksidan yang kuat yang bermanfaat, meneutralkan mati rasa, sakit teruk - gejala penyakit yang biasa.

Petunjuk untuk mengambil asid lipoik

Asid lipoik diresepkan untuk penggunaan mandatori dalam rawatan banyak penyakit dan untuk pencegahan, kerana dapat memberi manfaat besar kepada tubuh:

 • perlu dalam rawatan keradangan pankreas pada pankreatitis, yang berlaku kerana minum alkohol secara berlebihan secara berkala;
 • sangat diperlukan dalam hepatitis kronik, apabila sel hati hancur lebih cepat daripada dipulihkan;
 • asid lipoik penting untuk rawatan penyakit saluran gastrointestinal (saluran gastrointestinal): cholecystopancreatitis, cholecystitis, sirosis, hepatitis virus, keracunan pelbagai tahap keparahan;
 • dalam kegagalan jantung kronik, sebagai sumber tambahan sebatian berguna;
 • bermanfaat untuk penyakit diabetes dan kardiovaskular;
 • digunakan untuk pencegahan dan pencegahan banyak penyakit, termasuk aterosklerosis.

Makanan apa yang mengandungi asid lipoik?

Asid lipoik dalam dos kecil dapat diperoleh dari produk konvensional. Sebilangan besar terdapat dalam daging merah daging lembu dan daging babi: jantung, ginjal dan hati. Ia juga terdapat dalam kekacang yang sihat: kacang polong, kacang, kacang buncis, lentil. Dalam jumlah kecil LC, anda juga dapat dari sayuran hijau: bayam, kubis, brokoli, serta nasi, tomato, wortel.

Kadar dan peraturan harian untuk mengambil asid lipoik

Orang biasa yang minum asid thioctic untuk kebaikan dan pencegahan umum boleh menggunakan 25-50 mg bahan setiap hari tanpa bahaya. Bagi lelaki, angka ini lebih tinggi - 40 - 80 mg, dalam jumlah sebegini asid lipoik akan membawa faedah sebenar. Keperluan harian vitamin N berbeza-beza bergantung pada tujuan pengambilannya. Pada atlet dengan senaman fizikal yang tinggi, dos meningkat hingga 100-200 mg sehari. Jangan lupa bahawa suplemen ini boleh memudaratkan dalam bentuk gangguan gastrousus dan loya sekiranya berlaku overdosis. Semasa mengambil ubat berkaitan dengan penyakit, anda perlu berjumpa dengan pakar yang akan menetapkan dos yang tepat.

Terdapat beberapa peraturan penting yang mesti anda patuhi semasa menggunakan lipamida:

 1. Untuk mendapatkan faedah maksimum dari ALA, anda mesti menahan diri dari minum alkohol semasa berkursus. Alkohol dalam kombinasi dengan lipamida hanya akan membawa bahaya, kerana ia menyekat semua sifat bermanfaat dan tidak membenarkan vitamin N berfungsi..
 2. Untuk penyerapan vitamin N yang berkualiti tinggi, produk tenusu dengan kandungan kalsium yang tinggi harus diambil sekurang-kurangnya 4 jam selepas LK.
 3. Untuk mengelakkan sensasi yang tidak menyenangkan di perut dan usus dalam bentuk mual dan pembentukan gas, asid lipoik harus diambil selepas makan. Atlet mesti minum suplemen selewat-lewatnya setengah jam selepas tamat latihan..
 4. Jangan gabungkan pengambilan ubat serius (antibiotik) atau prosedur kompleks (kemoterapi) dengan pengambilan asid lipoik. Ini boleh mengakibatkan akibat negatif..

Cara minum asid lipoik untuk menurunkan berat badan

Menggunakan lipamida sebagai kaedah menurunkan berat badan hanya bermula pada awal abad ke-20. Mereka memberikan pelbagai tindakan yang berguna jika Anda memperkenalkannya secara komprehensif bersama dengan langkah-langkah lain. Jadi, pilihan terbaik adalah dengan mempertimbangkan semula tabiat makan, mengubah diet dan menambahkan lebih banyak makanan yang sihat, dan juga menghidupkan aktiviti fizikal yang sederhana.

Lipamida dalam proses menurunkan berat badan bertindak pada bahagian otak tertentu yang bertanggungjawab untuk rasa kenyang dan lapar. Oleh kerana sifat vitamin N ini, seseorang merasa kurang selera makan dan dapat melakukan tanpa makanan lebih lama. Lipamides juga mendorong penggunaan tenaga kerana peningkatan metabolisme protein, lemak dan karbohidrat. Mereka membantu semua elemen berguna untuk diserap dengan lebih baik, melindungi hati dan dinding dalaman organ lain dari bahaya pengumpulan lemak.

Ambil tablet atau kapsul 3-4 kali sehari. Pada waktu pagi dengan perut kosong (sekiranya sarapan pagi berlimpah), segera setelah bersenam dan selepas makan malam ringan. Vitamin N dengan sistem sedemikian tidak akan mendatangkan bahaya dan dapat memberi tubuh semua sifat bermanfaat.

Asid lipoik semasa kehamilan

Penggunaan vitamin N semasa kehamilan harus dikurangkan ke tahap minimum atau dihapuskan sepenuhnya. Asid lipoik akan memberi manfaat kepada wanita hanya jika mereka berjumpa dengan pakar dengan teliti. Untuk melindungi daripada kesan yang tidak menyenangkan, anda harus mengecualikan makanan tambahan semasa mengandung.

Asid lipoik untuk kanak-kanak

LC disyorkan untuk digunakan dalam kursus penuh untuk remaja yang telah mencapai usia 16 hingga 18 tahun dengan sistem organ dalaman yang sudah terbentuk dan berfungsi normal. Walau bagaimanapun, kanak-kanak boleh menggunakan LK 1 - 2 kali sehari dalam tablet kecil. Norma harian bagi mereka adalah 7 - 25 mg. Sekiranya anda melebihi had ini, maka manfaat asid alpha-lipoic boleh berubah menjadi bahaya dalam bentuk penyimpangan dalam fungsi tubuh dan perkembangan penyakit yang tidak diingini.

Kelebihan dan kegunaan asid lipoik untuk kulit wajah

Asid lipoik digunakan secara aktif dalam kosmetologi. Ia digunakan sebagai sebahagian daripada banyak krim anti-penuaan untuk semua jenis kulit. Untuk kulit, asid lipoik menghasilkan kesan menyegarkan, memberi nada pada sel, meneutralkan bahaya yang diterima dari pendedahan berpanjangan kepada sinaran ultraviolet matahari. Asid lipoik juga berguna untuk penyakit tertentu pada wajah: ia sering digunakan untuk merawat jerawat dan liang pori yang sempit..

Kesan sampingan asid lipoik

Lipamides boleh memberi kesan negatif kepada seseorang hanya sekiranya penggunaannya tidak betul - dos atau kombinasi yang tidak tepat dengan ubat lain yang tidak sesuai. Beberapa kesan sampingan mungkin berlaku:

 • pengecutan tisu otot secara tidak sengaja (kekejangan);
 • gangguan pencernaan;
 • tekanan darah tinggi;
 • alahan.

Kontraindikasi terhadap penggunaan asid lipoik

ALA tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak kecil di bawah umur 7 hingga 8 tahun. Dalam tempoh ini, tubuh tidak terbentuk sepenuhnya, dan overdosis boleh menyebabkan kemerosotan saluran pencernaan. Lipamida dalam bentuk makanan tambahan juga harus dikecualikan pada wanita hamil. Penting untuk berjumpa doktor dan mengenal pasti kemungkinan kecenderungan alahan.

Overdosis Asid Lipoik

Overdosis vitamin N boleh menyebabkan akibat berikut:

 • sakit berterusan di perut, cirit-birit, loya;
 • ruam kulit yang tidak biasa, gatal-gatal;
 • sakit kepala selama beberapa hari;
 • rasa buruk logam di rongga mulut;
 • tekanan darah tinggi, kekejangan, pening.

Sekiranya anda mendapat tanda-tanda seperti itu, anda harus segera berhenti mengambil ubat dan berjumpa pakar.

Interaksi asid lipoik dengan bahan lain

Campurkan lipamida dengan ubat lain dengan berhati-hati. Dalam kombinasi dengan vitamin N, anda boleh mengambil zat berguna kumpulan E, D, F. Juga, LA berinteraksi dengan baik dengan asid askorbik, memberikan kesan menyerap dan meneutralkan kemungkinan bahaya akibat keasidan berlebihan..

Asid lipoik dan L-carnitine

Selalunya, untuk penurunan berat badan, kompleks yang mengandungi sifat kedua-dua ubat ini diresepkan. L-carnitine meningkatkan dan mempercepat metabolisme lemak. Oleh kerana gabungan ini, tubuh terutamanya menggunakan tenaga yang berasal dari asid lemak dan gliserin.

Analog Asid Lipoik

Ubat berikut boleh diklasifikasikan sebagai produk seperti lipamide:

Dalam sifatnya, mereka serupa dengan ALA, namun, untuk mendapatkan hasil yang paling berguna, lebih baik menggunakan vitamin asli..

Kesimpulannya

Oleh itu, didapati apa faedah dan bahaya asid lipoik. Makanan tambahan ini diperlukan, tetapi penting untuk mengawal kuantitinya, kerana kesan sampingan yang tidak diingini mungkin berlaku. Asid lipoik mempunyai kesan positif pada banyak proses dalaman, membantu menyingkirkan penyakit, dan kosmetik dan produk dengannya dapat meningkatkan keadaan luaran kulit wajah dengan ketara..

Arahan terperinci untuk mengambil asid lipoik

Alpha-lipoic (ALA, nama antarabangsa - asid thioctic) adalah bahan seperti vitamin yang paling penting yang digunakan secara aktif dalam perubatan tradisional dan tradisional. Vitamin A mempunyai kesan antioksidan yang kuat, mengatur produksi hormon insulin oleh pankreas, dan menunjukkan sifat hepatoprotector dan neuroprotector. Doktor sering memasukkan asid thioctic dalam rawatan kompleks alkoholisme, endokrin, saraf dan penyakit lain. Juga, pengambilan ubat disyorkan untuk mencegah perkembangan gangguan pada badan. Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda cara mengambil asid lipoik untuk tujuan profilaksis dan pemulihan, anda juga akan mengetahui mengenai pelbagai bentuk pelepasan ubat, kontraindikasi dan kesan sampingan selepas mengambil ubat.

Di mana lagi asid thioctic digunakan?

Oleh kerana sifatnya yang unik, bahan aktif telah digunakan secara meluas bukan sahaja dalam perubatan, tetapi juga dalam bidang kosmetologi, pemakanan, sukan dan bina badan. Dalam industri kosmetik, produk ini ditambahkan ke dalam komposisi banyak krim muka dan topeng, kerana ia mempunyai sifat anti-radang dan pelindung, mencerahkan dan meratakan warna wajah. Dana yang sangat berkesan yang perlu ditinggalkan pada kulit untuk malam. Kesan asid yang paling terkenal pada kulit adalah kesan anti-penuaan, yang dikaitkan dengan perlambatan proses glikasi ("melekat") serat kolagen dan pemeliharaan turis dermis. Sebilangan besar komponen aktif dalam kosmetik tidak boleh melebihi 10%. Untuk memperbaiki penampilan kulit dengan cepat, anda boleh menggunakan tonik khas dengan ALA pada waktu malam..

Untuk penurunan berat badan

Tablet asid lipoik sering diresepkan untuk orang yang berlebihan berat badan untuk mempercepat proses menurunkan berat badan. ALA mempercepat metabolisme karbohidrat dan lemak, menormalkan pengeluaran insulin dan kadar glukosa darah, mengurangkan peratusan lemak badan dan selulit. Ingat bahawa bahan hanya memberi kesannya dengan pendekatan bersepadu dengan pembetulan pemakanan dan aktiviti fizikal yang mencukupi.

Perincian mengenai ketahanan insulin dan kesan asid lipoik pada proses menurunkan berat badan (video):

Dalam sukan

Atlet dan pembina badan lelaki menggunakan asid lipoik untuk memulihkan otot dengan cepat selepas latihan, untuk mengelakkan kerosakan pada serat otot akibat tekanan oksidatif. ALA mampu meningkatkan penyerapan kreatin - makanan tambahan yang popular di kalangan atlet. Nutrien ini juga menyumbang kepada penggunaan glukosa yang berkesan oleh otot, menjaga simpanan glikogen, yang memberikan daya tahan dan kerja fizikal jangka panjang. ALA menghilangkan asid laktik yang berlebihan, mengurangkan kesakitan selepas bersenam. Asid thioctic mendorong peningkatan jisim otot yang cepat pada lelaki.

Untuk penyakit onkologi

Kajian antarabangsa menunjukkan bahawa bahan aktif boleh digunakan dalam rawatan barah. ALA mampu memusnahkan sel barah tanpa merosakkan tisu badan yang sihat, serta melemahkan beberapa kesan sampingan agen kemoterapi standard untuk merawat barah.

Petunjuk untuk penggunaan ALA

Melalui ujian klinikal keberkesanan bahan aktif, doktor telah mengenal pasti sejumlah petunjuk penggunaan asid alfa-lipoik:

 1. Diabetes mellitus pada tahap pampasan - alat ini membantu mengekalkan jumlah glukosa dalam darah dalam had normal, meningkatkan penyerapan insulin oleh sel. ALA juga membantu melambatkan perkembangan komplikasi (polyneuropathy diabetes, nefropati).
 2. Penyakit sistem saraf. Asid thioctic menghalang perkembangan penyakit otak degeneratif - Alzheimer, Puncak, demensia pikun, mengurangkan gejala neuropati, radikulopati, sklerosis berganda.
 3. Lesi hati. Mengambil ubat membantu menghancurkan radikal bebas di parenkim hati, menyumbang kepada pertumbuhan semula yang cepat, menormalkan pengeluaran hempedu. ALA digunakan untuk hepatitis kronik, penyakit hati alkoholik, sirosis.
 4. Mabuk. Keberkesanan asid lipoik sekiranya keracunan disebabkan oleh kemampuannya untuk mengikat dan mengeluarkan sebatian toksik dari tubuh, mempercepat penukarannya menjadi metabolit tidak larut. Alat ini juga boleh digunakan untuk mengurangkan kesan mabuk alkohol..
 5. Penyakit sistem kardiovaskular. Ahli kardiologi menetapkan ALA untuk meningkatkan metabolisme lipid, menurunkan kolesterol, mengurangkan plak aterosklerotik di dinding saluran darah.

Asid thioctic disyorkan untuk diambil sebagai profilaksis untuk pengukuhan tubuh secara umum, melindungi sel dari radikal bebas, memperlambat perubahan berkaitan dengan usia dalam tubuh.

Kontraindikasi

Seperti mana-mana ubat, asid lipoik mempunyai sejumlah kontraindikasi. Jangan mengambil ubat dalam situasi seperti ini:

 • di hadapan ulser peptik perut atau duodenum, gastritis kronik pada peringkat akut;
 • dengan intoleransi individu terhadap bahan atau komponen makanan tambahan yang lain;
 • dengan diabetes dekompensasi, apabila tidak ada kawalan terhadap gula darah
 • asid thioctic juga tidak diresepkan untuk kanak-kanak di bawah umur 6 tahun.

Kontraindikasi relatif terhadap penggunaan ubat adalah tempoh kehamilan (terutama trimester pertama) dan penyusuan. Dalam kes ini, pelantikan ALA dibincangkan secara individu, dengan mengambil kira keadaan wanita, hasil ujian. Peraturan umum untuk digunakan semasa kehamilan: menetapkan ubat jika faedahnya kepada ibu hamil melebihi risiko yang mungkin timbul pada janin. Ubat dalam bentuk suntikan tidak boleh diresepkan untuk phlebitis, serentak dengan pengenalan larutan dengan sebatian logam (magnesium, besi).

Bentuk Pelepasan Asid Lipoik

Asid lipoik boleh dihasilkan baik dalam bentuk bentuk dos cecair (penyelesaian untuk penggunaan parenteral), dan dalam bentuk tablet atau kapsul. Untuk penggunaan profilaksis, doktor menasihatkan memilih kapsul atau tablet dengan asid lipoik, kerana senang diambil dan dosis. Biasanya, hanya 1-2 keping sehari diperlukan untuk memenuhi keperluan nutrien harian. Cangkang beberapa kapsul terbuat dari bahan tanaman (selulosa yang dimurnikan), jadi ubat ini dapat digunakan oleh vegetarian. Produknya tidak sedap dan tidak berbau; oleh itu, ia boleh diterima dengan baik oleh kebanyakan pesakit..

Juga di farmasi anda boleh mencari penyelesaian dengan asid lipoik untuk infus intravena dan intramuskular menggunakan penitis. Ubat ini digunakan secara eksklusif di institusi perubatan, suntikan asid Lipoik mempunyai dos dan petunjuk yang ketat. Doktor menetapkan suntikan dengan ALA apabila perlu untuk mendapatkan kesan yang cepat.

Ubat terbaik

Menurut ulasan pelanggan sebenar, yang paling senang digunakan setiap hari adalah makanan tambahan dalam bentuk tablet dan kapsul. Apabila memilih makanan tambahan, perlu memberi perhatian kepada kepekatan bahan aktif, adanya komponen luar. Lebih baik jika ubat itu hanya mengandungi stereoisomer asid yang betul (R-lipoik), yang jauh lebih berkesan. Kebanyakan orang lebih suka produk dari syarikat farmaseutikal dari America Healthy Origins, Doctor's Best, Now Foods, Solgar.

Makanan tambahan kapsul

Persediaan asid lipoik boleh dihasilkan dalam dos dari 100 mg hingga 600 mg dalam satu kapsul. Kami mengesyorkan memilih makanan tambahan dengan dos sekurang-kurangnya 250 mg untuk mengurangkan pengambilan ubat hingga 1-2 keping sehari. Semua bahan tambahan dibuat mengikut standard kualiti antarabangsa, tidak mengandungi produk GMO, racun, alergen.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes