Ujian untuk vitamin D di Blagoveshchensk

25-hydroxycalciferol adalah produk perantaraan penukaran vitamin D, dengan tahap yang mana dalam darah adalah mungkin untuk menilai ketepuan tubuh dengan kalsiferol dan mengenal pasti kekurangan atau kelebihan vitamin D.

Vitamin D, 25-hidroksivitamin D, 25-hidroksisalciferol.

Vitamin D, 25-Hydroxy, 25-Hydroxycalciferol, 25-OH-D, Cholecalciferol Metabolite, Vitamin D3 Metabolite, calcidiol (25-hydroxy-vitamin D), calcifidiol (25-hydroxy-vitamin D), 25 (OH) D.

Electrochemiluminescent Immunoassay (ECLIA).

 • 3.0-167 ng / ml (penganalisis Access 2, Beckman Coulter);
 • 4.4-210 ng / ml (penganalisis UniCel DxI 800, Beckman Coulter).

Ng / ml (nanogram per mililiter).

Biomaterial apa yang boleh digunakan untuk penyelidikan?

Bagaimana persediaan untuk belajar?

 1. Jangan makan selama 2-3 jam sebelum ujian, anda boleh minum air pegun yang bersih.
 2. Jangan merokok selama 30 minit sebelum kajian..

Tinjauan Kajian

Vitamin D adalah bahan larut lemak yang diperlukan untuk mengekalkan kadar kalsium, fosforus dan magnesium dalam darah. Dalam tindakannya, ia adalah faktor hormon dan anti-rachitic. Terdapat beberapa bentuk vitamin D yang dapat dikesan dalam darah: 25-hydroxyvitamin D [25 (OH) D] dan 1,25-dihydroxyvitamin D [1,25 (OH) (2) D]. 25-hidroksivitamin D adalah bentuk hormon tidak aktif utama dalam darah, pendahulu hormon aktif 1,25-dihydroxyvitamin D. 25-hidroksivitamin D biasanya digunakan untuk menentukan jumlah vitamin D kerana kepekatannya yang tinggi dan jangka hayat yang panjang.

Terdapat dua jenis vitamin D berdasarkan asalnya: endogen (cholecalciferol), yang terbentuk di kulit di bawah pengaruh sinar matahari, dan eksogen (ergocalciferol), yang memasuki tubuh dengan makanan. Sumber makanan vitamin D: ikan berminyak (mis. Salmon, makarel), minyak ikan. Pada dasarnya, vitamin D adalah produk penukaran 7-dehydrocholesterol, yang terbentuk di kulit di bawah pengaruh sinaran ultraviolet dengan panjang gelombang 290-315 nm. Sintesis vitamin D bergantung pada jangka masa pendedahan dan intensiti radiasi. Kelebihan kalsiferol tidak berlaku, kerana terdapat mekanisme pertahanan fotosensitif yang memetabolisme kelebihan vitamin D kepada tachisterol dan lumisterol. Di dalam hati, vitamin D ditukar menjadi 25-hidroksisaliferus, yang merupakan petunjuk makmal utama tahap vitamin D dalam badan. Dalam darah, bentuk vitamin ini diangkut bersama dengan protein. Di ginjal, 25-OH-D ditukar menjadi bentuk vitamin D yang aktif secara biologi - 1,25-dihydroxycalciferol (1,25-OH (2) -D), yang merangsang penyerapan kalsium dalam usus dan penyerapan semula kalsium dan fosforus di buah pinggang.

Dengan kekurangan vitamin D, tahap kalsium dikompensasikan oleh penggeraknya dari tisu tulang, yang boleh menyebabkan osteomalacia, riket pada anak-anak dan osteoporosis pada orang dewasa. Menurut beberapa kajian, kekurangan vitamin D juga dikaitkan dengan penyakit autoimun, barah prostat, barah payudara, barah usus besar, darah tinggi, penyakit jantung, sklerosis berganda, diabetes jenis 1. Risiko terkena kekurangan vitamin D adalah tinggi pada orang yang kekurangan penyerapan nutrien dalam usus (misalnya, dengan penyakit Crohn, kekurangan pankreas eksokrin, fibrosis kistik, penyakit seliak, keadaan selepas reseksi perut dan usus), penyakit hati, sindrom nefrotik. Orang yang lebih tua, orang-orang di lintang utara dan orang-orang yang menghindari cahaya matahari juga mengalami kekurangan vitamin D. Oleh itu, kanak-kanak dan orang dewasa dengan risiko kekurangan vitamin D sering diresepkan ubat dengan ergo- atau cholecalciferol.

Walau bagaimanapun, penggunaan vitamin D secara berlebihan mempunyai kesan negatif. Lebihannya beracun, boleh menyebabkan mual, muntah, pertumbuhan dan perkembangan terhambat, kerosakan ginjal, gangguan metabolisme kalsium dan fungsi sistem imun. Sehubungan itu, penting untuk mengawal tahap vitamin D dalam darah, diagnosis kekurangan atau kelebihannya tepat pada masanya.

Untuk apa kajian ini digunakan??

 • Untuk mendiagnosis kekurangan atau kelebihan vitamin D.
 • Untuk mengenal pasti punca gangguan metabolisme kalsium, patologi tulang.
 • Untuk memantau keberkesanan rawatan vitamin D dan penyesuaian dos.

Apabila kajian dijadualkan?

 • Untuk gejala kekurangan vitamin D, seperti membengkokkan tulang pada kanak-kanak (riket) dan kelemahan, pelembutan, dan tulang rapuh pada orang dewasa (osteomalacia).
 • Dalam diagnosis kompleks metabolisme kalsium.
 • Dengan tahap rendah kalsium dalam darah dan perubahan tahap hormon paratiroid.
 • Sebelum memulakan rawatan untuk osteoporosis (beberapa ubat moden untuk osteoporosis mengandungi dos vitamin D yang disyorkan).
 • Dengan sindrom malabsorpsi (dengan latar belakang fibrosis kistik, penyakit Crohn, penyakit seliak).
 • Semasa rawatan dengan persediaan yang mengandungi vitamin D.

Apa maksud hasilnya??

Nilai rujukan: 30 - 100 ng / ml.

Sebab-sebab penurunan tahap 25-hidroksivitamin D:

 • kekurangan cahaya matahari;
 • pengambilan vitamin D yang tidak mencukupi dengan makanan;
 • penyerapan vitamin D dari usus dengan sindrom malabsorpsi;
 • sindrom nefrotik (kerana peningkatan kehilangan cecair dan protein);
 • penyakit hati (pelanggaran salah satu tahap metabolisme vitamin D);
 • mengambil ubat tertentu (mis. fenitoin, yang mempengaruhi kemampuan hati untuk menghasilkan 25-hidroksivitamin D).

Tahap peningkatan 25-hidroksivitamin D:

 • penggunaan sediaan yang berlebihan yang mengandungi vitamin D.

Apa yang boleh mempengaruhi hasilnya?

 • Ubat yang menurunkan kadar 25-hidroksisalciferol darah: fenitoin, fenobarbital, rifampisin, antikoagulan oral.
 • Kehamilan.
 • Kepekatan vitamin D dan kalsium yang tinggi boleh menyebabkan kalsifikasi dan kerosakan pada organ, terutama ginjal dan saluran darah.
 • Tahap vitamin D, kalsium, fosforus, dan hormon paratiroid berkait rapat. Jadi, dengan kelebihan vitamin D dan kalsium, sintesis hormon paratiroid menurun.
 • Semasa mengandung, metabolisme vitamin D dikawal oleh prolaktin dan hormon pertumbuhan..

Siapa yang menetapkan kajian itu?

Pediatrik, ahli terapi, ortopedis, traumatologist, reumatologi, endokrinologi.

Vitamin D 25-OH

Sinonim: Vitamin D, 25-hidroksi, 25-hidroksikalsiferol, 25-OH-D, metabolit cholecalciferol, Vitamin D, 25-hidroksivitamin D, 25-hidroksikalsiferol, kalsidiol

Harga diskaun:

Kami telah mengurangkan kos pengiklanan dan kandungan titik persampelan biomaterial. Oleh itu, harga ujian untuk anda adalah 2 kali lebih rendah. Kami melakukannya supaya anda dapat mengambil ujian dengan mudah dan menguruskan kesihatan anda

Harga diskaun:

 • Penerangan
 • Kalkulator
 • Penyahsulitan
 • Kenapa di Lab4U?

Tempoh pelaksanaan

Analisis akan siap dalam 1 hari, tidak termasuk hari Sabtu dan Ahad (kecuali hari pengambilan biomaterial). Anda akan menerima hasilnya melalui e-mel. surat segera siap.

Tarikh akhir: 2 hari, tidak termasuk Sabtu dan Ahad (kecuali hari pengambilan biomaterial)

Persediaan analisis

Jangan mengambil ujian darah sejurus selepas radiografi, fluorografi, ultrasound, fisioterapi.

Bincangkan dengan doktor anda ubat-ubatan anda pada malam dan pada hari ujian darah, serta syarat-syarat persediaan tambahan yang lain.

24 jam sebelum pengumpulan darah:

Hadkan makanan berlemak dan goreng, jangan minum alkohol.

Menghilangkan senaman fizikal yang berat.

Dari 8 hingga 14 jam sebelum pendermaan darah, jangan makan, minum hanya air pegun yang bersih.

60 minit sebelum pengambilan sampel darah jangan merokok.

15-30 minit sebelum mengambil darah dalam keadaan tenang.

Maklumat Analisis

Indeks:

25-OH Vitamin D adalah pendahulu kepada bentuk aktif Vitamin D, yang dihasilkan di dalam badan oleh sinaran ultraviolet. Fungsi utama vitamin D adalah untuk memastikan pertumbuhan dan pertumbuhan tulang yang normal, pencegahan osteoporosis dan riket.

Juga disarankan untuk menilai parameter metabolisme fosfor-kalsium pada mulanya dan setelah pembetulan tahapnya dalam darah: jumlah kalsium, kalsium terionisasi, fosforus, kreatin. Termasuk dalam Pemeriksaan kompleks untuk kekurangan vitamin D dan kalsium

Temujanji

Analisis dilakukan untuk mengesan kekurangan atau kekurangan vitamin D..

Pakar

Dilantik oleh ahli terapi, ahli endokrinologi

Kaedah Penyelidikan - Chemiluminescent Immunoassay

Bahan Penyelidikan - Serum Darah

Komposisi dan Keputusan

Vitamin D 25-OH

Ketahui lebih lanjut mengenai analisis popular:

25-OH Vitamin D (Calcidiol, 25-hydroxycholecalciferol, 25-OH Vitamin D (D), 25 (OH) D, Calcidiol; 25-hydroxycholecalciferol) - bentuk pengangkutan vitamin D, terbentuk di hati daripada dihasilkan di kulit dan dibekalkan dengan makanan vitamin D, digunakan sebagai penanda kandungan (status) vitamin D dalam badan. Vitamin D adalah prohormone steroid larut lemak. Dua bentuk vitamin D penting secara biologi: vitamin D2 (ergocalciferol), berasal dari buatan, dan vitamin D3 (cholecalciferol), dihasilkan terutamanya pada kulit dari 7-dihydrocholesterol, oleh sinaran ultraviolet. Baik vitamin D3 dan vitamin D2 dapat diserap dari makanan, tetapi hanya sekitar 10-20% dari keperluan harian untuk vitamin D dipenuhi oleh vitamin yang masuk dari makanan. Vitamin D terdapat dalam minyak ikan, di semua jenis ikan laut, terutama di salmon, ikan hering muda, di ikan kod dan kaviar. Dalam jumlah yang sedikit, ia terdapat dalam produk tenusu, serta kentang, pasli dan jelatang. Vitamin D3 dan D2 adalah Makanan Tambahan Vitamin.

Vitamin D di dalam hati mengalami hidroksilasi untuk membentuk bentuk pengangkutan yang tidak aktif secara biologi - vitamin D 25-OH (calcidiol). Sebahagiannya vitamin D 25-OH memasuki tisu adiposa dan otot, di mana ia dapat membuat depot tisu. Selanjutnya, vitamin D 25-OH dihidroksilasi, terutama dalam sel tubulus ginjal proksimal, pada tahap yang lebih rendah pada sel hematopoietik, dalam tisu tulang dan beberapa tisu lain, ke dalam bentuk hormon aktif - 1,25 dihydroxyvitamin D (calcitriol). Di dalam tubuh, fungsi utama vitamin D (D) adalah untuk memastikan perkembangan dan pertumbuhan tulang yang normal, pencegahan osteoporosis dan riket. Vitamin D menyumbang kepada pemendapan kalsium dalam dentin dan tisu tulang, dan juga mengatur metabolisme mineral, sehingga mencegah pelembutan (osteomalacation) tulang. Metabolisme kalsium dan fosforus dipengaruhi oleh Vitamin D pada metabolisme umum. Ini terutamanya merangsang penyerapan fosfat, kalsium dan magnesium dari usus..

Vitamin D bertindak pada tubuh baik sebagai vitamin dan juga hormon. Sebagai vitamin, ia meningkatkan penyerapan kalsium dalam usus kecil dan mengekalkan tahap kalsium dan fosforus anorganik dalam darah melebihi nilai ambang. Metabolit aktif vitamin D - 1,25-dihydroxyvitamin D bertindak sebagai hormon, ia mempengaruhi sel-sel buah pinggang, usus dan otot. Di bawah pengaruhnya, protein pembawa dihasilkan dalam usus, yang diperlukan untuk pengangkutan kalsium, dan pada otot dan ginjal meningkatkan penyerapan aktif kalsium. Vitamin D merangsang transkripsi RNA dan DNA, dan juga mempengaruhi inti sel sasaran, yang disertai dengan peningkatan sintesis protein tertentu. Namun, melindungi tulang bukan satu-satunya peranan vitamin D; kerentanan tubuh terhadap penyakit jantung, penyakit kulit, dan barah bergantung padanya. Di kawasan geografi di mana terdapat kekurangan vitamin D dalam makanan, kejadian diabetes (terutama awet muda), aterosklerosis, artritis meningkat.

Vitamin D (D) diperlukan untuk pembekuan darah normal dan fungsi kelenjar tiroid. Dan, tentu saja, jangan lupa bahawa Vitamin D meningkatkan imuniti. Bentuk utama pengumpulan vitamin D dalam tubuh adalah vitamin D 25-OH, kepekatannya dalam darah 1000 kali lebih tinggi daripada kepekatan aktif 1,25-dihydroxyvitamin D. Waktu paruh vitamin D 25-OH adalah 2-3 minggu, dan 1,25-dihydroxyvitamin D - 4 jam. Oleh itu, status vitamin D dalam tubuh lebih baik ditentukan oleh vitamin D. 25-OH. Kajian epidemiologi telah menunjukkan bahawa terdapat banyak kekurangan dan kekurangan vitamin D di dunia. Kekurangan vitamin D adalah penyebab hiperparatiroidisme sekunder dan penyakit yang menyebabkan gangguan metabolisme tulang (seperti riket osteoporosis, osteomalacia). Tahap darah rendah vitamin D 25-OH (kekurangan vitamin D) dikaitkan dengan peningkatan risiko banyak penyakit kronik, termasuk kanser, penyakit kardiovaskular, penyakit autoimun dan penyakit berjangkit. Ujian darah untuk kandungan vitamin D 25-OH (menentukan status vitamin D dalam tubuh) memungkinkan untuk melakukan langkah pencegahan dan terapi.

Tafsiran hasil kajian "25-OH Vitamin D"

Tafsiran keputusan ujian adalah untuk tujuan maklumat, bukan diagnosis dan tidak menggantikan perundingan doktor. Nilai rujukan mungkin berbeza dari yang ditunjukkan bergantung pada peralatan yang digunakan; nilai sebenarnya akan ditunjukkan pada borang hasil.

Kepekatan vitamin D 25-OH:

 • 100 ng / ml - kesan toksik mungkin

Jenis Unit: ng / ml

Nilai rujukan: 30 - 100 ng / ml

Meningkat:

 • Hipofosfatemia.
 • Hiperkalsemia.
 • Overdosis Vitamin D.

Pengurangan:

 • Hipoparatiroidisme.
 • Pseudohypoparathyroidism.
 • Riket Bergantung Vitamin D.
 • Riket yang tahan vitamin D (hipofosfatemia keluarga).
 • Osteoporosis pascamenopause.
 • Osteomalasia.
 • Riket.
 • Malnutrisi, kekurangan zat makanan.
 • Penyakit radang usus, reseksi usus.
 • Sirosis hati.
 • Thyrotoxicosis.
 • Kekurangan pankreas.
 • Penyakit seliak.
 • Kegagalan buah pinggang kronik.

Lab4U adalah makmal perubatan dalam talian. Kami membuat ujian mudah dan hasilnya dapat difahami sehingga setiap orang mengawal kesihatan mereka.
Untuk ini, kami mengecualikan semua kos untuk juruwang, pentadbir, sewa, dll..

Jadi mengapa tidak diragukan lagi Lab4U?

 • Tanpa pendaftaran - bayar ujian dalam talian dalam 3 minit
 • Anda mengawal proses - anda boleh memindahkan rekod, memerintahkan analisis, menyahsulit hasilnya
 • Pemeriksaan itu mengejutkan - kos analisis secara purata dua kali lebih rendah
 • Tidak perlu mengambil salinan kertas - kami akan menghantar hasilnya ke e-mel. mel pada masa kesediaan
 • Jalan ke pusat perubatan tidak lebih dari 20 minit - rangkaian kami adalah yang kedua terbesar di Moscow, kami berada di 26 bandar di Rusia
 • Kami dengan ringkas, jelas dan menarik menulis mengenai petunjuk kesihatan
 • Semua hasil yang diperoleh sebelumnya disimpan dalam akaun peribadi anda, anda dapat membandingkan dinamika dengan mudah
 • Anda boleh mengambil seisi keluarga - tambahkan ahli keluarga anda ke akaun peribadi anda dan pesan analisis untuk mereka dalam beberapa klik

Kami telah bekerja sejak 2012 di 26 bandar di Rusia dan telah menyelesaikan lebih dari 1,000,000 analisis.

Makmal telah melaksanakan sistem TrakCare LAB, yang mengautomasikan penyelidikan makmal dan meminimumkan kesan faktor manusia.

Pasukan Lab4U melakukan segalanya untuk menjadikannya mudah, senang, mudah diakses dan difahami. Jadikan Lab4U Makmal Tetap Anda.

Cadangan untuk mengambil persediaan yang mengandungi colecalciferol (Vitamin D3)

Pengiraan dilakukan untuk orang yang berumur 18 tahun ke atas. Ingat bahawa tafsiran hasilnya bersifat maklumat, bukan diagnosis dan tidak menggantikan nasihat doktor.

Analisis vitamin D: untuk apa, cara mengambilnya, penyahsulitan

Vitamin D (kumpulan kalsiferol) adalah salah satu elemen terpenting yang diperlukan untuk fungsi normal badan orang dewasa dan kanak-kanak..

Bentuknya yang paling ketara - D3 (disintesis oleh kulit dan dibekalkan dengan makanan) dan D2 (hanya dimakan melalui saluran makanan) mempunyai pelbagai kesan:

 • peraturan metabolisme kalsium-fosforus dan penyertaan dalam banyak tindak balas biokimia;
 • kesan pada genom manusia;
 • pencegahan sejumlah penyakit organ dalaman (patologi endokrin, penyakit kardiovaskular, proses autoimun dan keradangan, neoplasma malignan, dll.);
 • meningkatkan fungsi sistem imun;
 • kesan positif terhadap fungsi pembiakan, keadaan neuropsik seseorang dan kesan lain.

Penurunan kepekatan kalsiferol dalam aliran darah menyebabkan perkembangan osteoporosis pada orang dewasa dan riket pada anak-anak, dan risiko terkena penyakit serius seperti autisme, skizofrenia, diabetes mellitus, dan infark otot jantung meningkat. Oleh itu, sangat penting untuk menentukan tahap vitamin D dalam darah..

Mengapa perlu mengambil ujian darah untuk vitamin D?

Di negara maju, bayi yang baru lahir segera menjalani ujian darah untuk vitamin D, mengambil bahan dari saluran tali pusat. Ini menunjukkan betapa pentingnya ujian ini. Malangnya, di Rusia definisi kalsiferol tidak termasuk dalam senarai kajian yang diperlukan.

Walau bagaimanapun, seperti yang ditunjukkan oleh amalan perubatan, hampir setiap kanak-kanak dan orang dewasa perlu memantau tahap vitamin D, kerana kekurangannya.

Untuk tujuan pencegahan, disarankan untuk melakukan analisis setiap tahun (Februari-Mac). Sekiranya semasa kajian awal penurunan kepekatan bahan didapati, perundingan doktor dan pelantikan dos terapi sediaan cholecalciferol asli (borang D3) ditunjukkan. Kemudian kawalan dijalankan, seperti yang ditentukan oleh pakar. Pada peringkat awal, kekurangan "sel solar" mungkin "tidak dapat dilihat" oleh manusia.

Gejala berikut semestinya menjadi alasan untuk mengambil ujian vitamin D orang dewasa:

 • kesakitan, ketidakselesaan, dan kelemahan pada otot, sendi, dan tulang;
 • malaise umum, keletihan, kehilangan kekuatan;
 • gangguan tidur;
 • kekejangan otot;
 • rongga, ubah bentuk tulang dan gigi, kerap patah tulang;
 • penurunan berat badan yang tidak bermotivasi;
 • fungsi sistem imun yang tidak mencukupi;
 • gangguan hormon;
 • fotodermatitis, penyakit dermatologi;
 • kemandulan, masalah dengan organ pembiakan;
 • gangguan psiko-emosi, kemurungan, penurunan ingatan, dan lain-lain;
 • kemunculan penyakit yang berkaitan dengan kekurangan "sel solar".

Untuk mendiagnosis hipovitaminosis, ujian darah untuk vitamin D harus dilakukan kepada semua orang. Sekiranya kanak-kanak ketinggalan berbanding rakan sebaya dalam perkembangan fizikal atau intelektual, perlu segera memeriksa kepekatan kalsiferol dan berunding dengan pakar pediatrik.

Juga, semua pesakit di tempat tidur dan orang yang mempunyai kalsium dan fosforus rendah dalam darah atau hormon paratiroid mesti diuji kekurangan nutrien.

Persediaan belajar

Untuk mendapatkan hasil yang sangat tepat, anda perlu bersiap sedia untuk mengikuti kajian ini. Anda boleh menjelaskan semua nuansa dengan doktor yang memberikan rujukan untuk menentukan kandungan vitamin D dalam darah.

Sekiranya seseorang mengemukakan analisis atas inisiatifnya sendiri, anda boleh mengetahui semua butiran mengenai prosedur yang akan datang dari kakitangan makmal.

Persiapan untuk peperiksaan awal

Semasa membuat persediaan untuk analisis vitamin D, penting untuk mengikuti cadangan:

 • jangan makan 12 jam sebelum kajian;
 • selama beberapa hari jangan minum alkohol dan bahan yang boleh mempengaruhi metabolisme kalsiferol;
 • tidak merokok dalam beberapa jam,
 • tidak termasuk tekanan emosi dan fizikal;
 • pengambilan sampel darah pada waktu pagi, semasa perut kosong.

Sekiranya seseorang menerima ubat atau makanan tambahan dengan kalsiferol (terutamanya dalam dos melebihi 7000 IU sehari), ujian harus dilakukan tidak lebih awal dari tiga (mengikut keperluan beberapa makmal 10-14) hari dari dos terakhir ubat.

Bagaimana persediaan untuk lulus analisis kawalan

Agar analisis kawalan menjadi informatif, penting untuk mengikuti cadangan doktor dan selalu mengambil vitamin D mengikut dos yang ditetapkan (kecuali beberapa hari sebelum kajian).

Pematuhan yang ketat terhadap rejimen rawatan akan membolehkan doktor memahami "berapa dos tertentu" pesakit telah mencapai tahap kalsiferol yang ada. Berdasarkan hasil kawalan, terapi akan disesuaikan dan taktik selanjutnya ditentukan.

Kaedah dan alat untuk analisis

Kandungan vitamin D dan produk metaboliknya dapat ditentukan dengan kaedah yang berbeza. Untuk belajar, minum air kencing atau darah. Dalam kes pertama, kita bercakap mengenai sampel Sulkovich.

Anda boleh memeriksa serum darah menggunakan kaedah berikut:

 • ujian imunosorben berkait enzim, khususnya ujian mikropartikel imunokemiluminesen;
 • spektrometri jisim tandem dengan kromatografi cecair berprestasi tinggi (HPLC-MSMS).

Kaedah ELISA lebih biasa, terutamanya di bandar-bandar wilayah Rusia. Kelemahan utamanya ialah memberikan ralat, melebih-lebihkan penunjuk sebanyak 0.1-4.5 ng / ml, kadang-kadang lebih banyak. Ciri ini harus dipertimbangkan ketika menafsirkan hasilnya..

Spektrometri jisim adalah kaedah yang lebih tepat dan boleh dipercayai untuk menentukan 25 (OH) D, yang membolehkan penilaian terpisah dari pecahan kalsiferol yang berbeza. Satu-satunya kelemahan adalah harga yang tinggi.

Bagaimana ujian darah untuk vitamin D

Sebelum anda melakukan ujian darah untuk vitamin D, anda perlu memilih teknik dan makmal. Setelah membuat persiapan, orang tersebut tiba pada hari yang ditentukan untuk pengumpulan bahan.

Darah vena diambil untuk penyelidikan. Sekiranya seorang lelaki atau wanita mengambil ubat, anda perlu memberi amaran kepada kakitangan bilik rawatan. Bahan biologi yang dihasilkan disiapkan dan diletakkan di dalam alat khas. Peralatan berteknologi tinggi menganalisis dan memberikan pendapat.

Untuk diagnosis pada kanak-kanak, kaedah yang sama digunakan - analisis urin Sulkovich dan ujian darah vena. Semasa menjalankan ujian kawalan, lebih baik melakukannya di makmal yang sama.

Berapa lama analisis vitamin D??

Bergantung pada jenis analisis dan teknik pelaksanaannya, waktu pelaksanaan dapat bervariasi dari 24 jam hingga 1 minggu. Rata-rata, setelah 2-3 hari, seseorang sudah dapat mengetahui hasilnya dengan menghubungi atau datang ke makmal.

Ujian vitamin D untuk merancang kehamilan

Kekurangan kalsiferol menyebabkan kemandulan pada lelaki dan wanita. Terhadap latar belakang hipovitaminosis, kualiti sperma pada lelaki menjadi buruk, pada wanita terdapat kerosakan kitaran haid dan masalah dengan organ pembiakan.

Oleh itu, sebelum merancang kehamilan, kedua ibu bapa harus diuji vitamin D. Penunjuk 25 (OH) D harus sekurang-kurangnya 50-75 ng / ml. Kepekatan metabolit aktif inilah yang menyumbang kepada konsepsi dan perkembangan normal janin pada semua peringkat kehamilan.

Sekiranya seorang wanita hamil kekurangan kalsiferol, risiko pembentukan anomali kongenital pada janin dan prasyarat untuk perkembangan sejumlah penyakit pada masa akan datang (autisme, skizofrenia, riket, barah, dll.) Meningkat..

Apakah ujian darah untuk vitamin D

Ujian darah untuk vitamin D mempunyai beberapa jenis. Dalam kebanyakan kes, tahap metabolit aktif total (total) ditentukan - 25-hidroksisalciferol, yang terbentuk di hati dari cholecalciferol (D3) dan ergocalciferol (D3).

Kompaun ini mempunyai jangka hayat 14-21 hari dan merupakan bentuk nutrien depot. Adalah lebih baik untuk menilai pada diagnosis awal dan semasa rawatan.

Di makmal yang berbeza, anda boleh menemui sebutan ujian berikut:

 • 25 (OH) D;
 • 25 OH hidroksi vitamin D;
 • 25-hyDroxycalciferol;
 • Vitamin D 25-OH.

Menurut keterangan itu, doktor juga boleh menetapkan ujian darah untuk mengenal pasti metabolit penting lain - calcitriol (1.25 (OH) D3). Yang terakhir, sebagai bentuk aktif vitamin D (hormon D), beredar di dalam darah selama tidak lebih dari 4 jam dan bertanggung jawab atas ketekalan kepekatan kalsium. Penyimpangannya dari norma akan menunjukkan perubahan kongenital atau yang diperoleh dalam metabolisme vitamin D dan mineral.

Juga, semasa rawatan hipovitaminosis, kadang-kadang ujian yang secara berasingan menilai kepekatan 25-OH-D2 dan 25-OH-D3 kadang-kadang berguna. Ia diresepkan kepada pesakit yang tidak mempunyai kesan terapi untuk memilih ubat yang optimum (cholecalciferol atau ergocalciferol).

Terdapat juga jumlah darah komprehensif untuk vitamin D, termasuk:

Pengukuran selektif tahap D2, D3 dan sisa metabolit "sel suria" (lebih daripada 50) tidak mempunyai makna diagnostik dan praktikal.

Penyahsulitan hasil analisis

Tentukan tahap vitamin D menggunakan penunjuk 25-OH D seperti berikut:

 • kurang dari 12 ng / ml (30 nmol / l) - kekurangan akut, yang pada kanak-kanak muncul riket;
 • kurang daripada 20 ng / ml (50 nmol / l) - kekurangan
 • dari 21 hingga 29 ng / ml (51-74 nmol / l) - kekurangan;
 • dari 30 hingga 100 ng / ml (75-250 nmol / l) - normal;
 • lebih daripada 100 ng / ml (250 nmol / l) - lebihan.

Nilai-nilai berangka ini terutamanya menggambarkan hubungan antara kepekatan metabolisme kalsiferol dan kalsium-fosforus.

Menurut cadangan terbaru saintis asing dan Rusia, tahap optimum vitamin D dalam darah, yang akan memastikan semua kesan positif bahan aktif, adalah dari 50 hingga 75 ng / ml.

Semasa menilai hasilnya, harus diingat bahawa di makmal yang berlainan, nilai normal dapat bervariasi dari 8 hingga 60 ng / ml (20-150 nmol / l). Untuk menukar ng / ml menjadi nmol / L, nombor yang tersedia mesti dikalikan dengan 2.5.

Ujian Asimilasi Vitamin D

Sekiranya terdapat penyakit saluran gastrointestinal, termasuk sindrom malabsorpsi, atau mutasi gen VRD (reseptor vitamin D), kepekatan kalsiferol dalam darah dapat dikurangkan dengan ketara. Sekiranya ujian darah untuk 25-OH D sentiasa menunjukkan kekurangan atau kekurangan "sel suria", walaupun terapi sedang dijalankan, sebab-sebab ini harus dikecualikan.

Untuk masalah dengan sistem pencernaan, bentuk ubat dan makanan tambahan yang tidak berinteraksi dengannya dipilih. Ini termasuk bentuk suntikan, tablet sublingual dan semburan.

Untuk mengecualikan kerosakan genetik yang mempengaruhi tahap vitamin D, satu kajian ditetapkan yang menentukan polimorfisme alel gen VRD dan kepekaan terhadap kalsiferol.

Bergantung pada hasilnya, dos ubat dipilih.

Berapa banyak ujian vitamin D

Kos ujian darah untuk vitamin D akan berbeza-beza bergantung pada kaedah yang digunakan, status organisasi diagnostik dan wilayah Persekutuan Rusia.

Harga purata ditunjukkan dalam jadual:

Bandar MakmalJumlah 25 (OH) D oleh ELISA, harga (rubel)Penentuan berasingan metabolit 25 (OH) D2 dan 25 (OH) D3 atau kalsiferol oleh HPLC-MSMS, harga (rubel)
Invitro
Moscow
St Petersburg
Novosibirsk

2710
1600
1650

5800
5800
3500
Helix
Moscow
St Petersburg
Novosibirsk

1790
1490
1550

5710
5205
4300
Hemotest
Moscow
St Petersburg
Novosibirsk

1850
1000
900

5820
3600
3050

Anda boleh menentukan harga dan promosi dengan menghubungi makmal bandar anda.

Ujian darah untuk vitamin D: untuk apa, apakah itu menunjukkan

Vitamin D adalah keluarga sebatian yang diperlukan untuk pertumbuhan dan pembentukan gigi dan tulang yang betul. Ujian vitamin D membolehkan anda mengukur tahap zat dalam darah.

Sedikit mengenai vitamin

Peranan utama vitamin D adalah bahawa ia membantu mengatur kadar kalsium, fosforus dan (pada tahap yang lebih rendah) magnesium dalam darah. Unsur mikro ini sangat penting untuk pertumbuhan dan kesihatan tulang, tanpanya, tulang akan lembut, cacat dan tidak dapat pulih secara normal, yang akan menyebabkan penyakit: riket pada anak-anak dan osteomalasia pada orang dewasa. Telah ditunjukkan juga bahawa vitamin D mempengaruhi pertumbuhan dan pembezaan banyak tisu lain dan membantu mengatur sistem kekebalan tubuh. Unsur jejak ini juga dikaitkan dengan penyakit lain, seperti autoimun dan barah..

Berdasarkan data dari Kajian Kesihatan dan Pemakanan Nasional, Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC) melaporkan bahawa hanya dua pertiga populasi yang mempunyai zat yang cukup, sementara sekitar seperempat berisiko gagal dan 8% berisiko kekurangan.

Orang yang mempunyai risiko kekurangan yang lebih tinggi adalah orang yang lebih tua, orang yang gemuk, orang yang tidak mendapat cukup sinar matahari, orang dengan kulit yang lebih gelap, dan orang yang mengambil ubat tertentu untuk jangka waktu yang lama..

Sebagai peraturan, untuk menambah kadar vitamin D, anda mesti berada di bawah sinar matahari sekurang-kurangnya dua kali seminggu selama 5-20 minit. Orang yang tidak dapat melakukan ini dapat memperoleh unsur jejak yang mereka perlukan dari sumber makanan atau makanan tambahan..

Punca kekurangan dan lebihan

Kekalahan

Vitamin D boleh diturunkan kerana pelbagai sebab:

 • Anda tidak mendapat cukup zat dari diet;
 • Anda tidak menyerap cukup zat dari makanan (masalah penyerapan);
 • Anda tidak mendapat cahaya matahari yang mencukupi;
 • Hati atau buah pinggang anda tidak dapat mengubah unsur mikro ini menjadi bentuk aktifnya dalam badan;
 • Anda mengambil ubat-ubatan yang mempengaruhi kemampuan tubuh anda untuk menukar atau menyerap vitamin D.

Berlebihan

Lebihan biasanya disebabkan oleh orang yang mengambil lebih banyak daripada pengambilan vitamin D. harian yang disyorkan. Sekiranya anda mengambil multivitamin, perhatikan jumlah vitamin D di dalamnya..

Beberapa ubat preskripsi yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi (diuretik thiazide) dan penyakit jantung (digoxin) boleh menyebabkan peningkatan kadar zat dalam darah..

Terapi estrogen, yang dari masa ke masa menggunakan antasid dan isoniazid, ubat anti-TB, juga dapat menyebabkan peningkatan kadar zat tersebut..

Sedikit mengenai analisis, jenis analisis

Dua bentuk vitamin D dapat diukur dalam darah: 25-hydroxycalciferol (25 OH) dan 1,25-dihydroxycalciferol (1.25 OH (2)) D. 25-hydroxycalciferol adalah bentuk utama yang terdapat dalam darah dan merupakan pendahulu hormon aktif 1 yang relatif tidak aktif, 25-dihydroxycalciferol. Kerana jangka hayatnya yang panjang dan kepekatan yang lebih tinggi, 25-hidroksisaliferus biasanya diukur untuk menilai dan memantau status vitamin D pada manusia..

Vitamin D berasal dari dua sumber:

 • dari cahaya matahari, kerana kesannya disintesis dalam tisu kulit,
 • dan melalui makanan atau vitamin.

Struktur kimia jenis vitamin D sedikit berbeza: D2 (juga disebut ergocalciferol) berasal dari makanan tumbuhan, dan D3 (aka cholecalciferol) masuk ke dalam tubuh berkat makanan yang berasal dari haiwan. D2 dan D3 sama berkesan apabila ditukar oleh hati dan ginjal menjadi bentuk aktif 1,25-dihydroxycalciferol.

Beberapa ujian tidak membezakan antara bentuk vitamin D2 dan D3 dan hanya melaporkan hasil umum. Walau bagaimanapun, kaedah yang lebih baru dapat melaporkan tahap D2 dan D3 dan kemudian menjumlahkannya bersama-sama untuk mengukur tahap keseluruhan.

Apa yang diperlukannya

Mengapa saya perlu diuji untuk vitamin D? Dan kemudian digunakan untuk:

 • Definisi kelemahan tulang, malformasi tulang atau metabolisme kalsium yang tidak normal (dicerminkan oleh kalsium, fosforus, PTH yang tidak normal) akibat kekurangan atau kelebihan.
 • Membantu mendiagnosis atau mengawal masalah dengan fungsi kelenjar paratiroid, kerana PTH (hormon paratiroid), yang diperlukan untuk pengaktifan vitamin D.
 • Mendiagnosis orang yang berisiko tinggi untuk kekurangan.
 • Membantu mengawal status kesihatan orang dengan penyakit yang mengganggu penyerapan lemak, seperti cystic fibrosis dan penyakit Crohn, kerana vitamin D adalah vitamin larut lemak dan ia diserap dari usus seperti lemak.
 • Ia memantau keadaan orang yang telah menjalani pembedahan pintasan gastrik dan tidak dapat menyerap cukup banyak bahan ini..
 • Membantu menentukan keberkesanan rawatan dengan vitamin D, kalsium, fosforus, dan / atau magnesium.

Petunjuk untuk analisis

25-hidroksikalsiferol

Apabila tahap kalsium rendah dan / atau seseorang mempunyai gejala kekurangan, seperti malapetaka tulang pada kanak-kanak (riket) dan kelemahan tulang, kelembutan, atau patah tulang yang kerap pada orang dewasa (osteomalacia), 25 OH vitamin D biasanya diresepkan untuk mengesan kemungkinan kekurangan.

Ujian boleh dilakukan apabila seseorang berisiko kekurangan. Kumpulan risiko termasuk: orang tua, orang di institusi khusus atau di rumah dan / atau sangat sedikit waktu di bawah sinar matahari, mereka yang gemuk, telah menjalani pembedahan pintasan gastrik dan / atau yang mengalami penyerapan lemak. Kumpulan ini juga merangkumi orang yang mempunyai kulit lebih gelap dan anak-anak yang diberi susu ibu..

Selalunya analisis ini dilakukan sebelum seseorang memulakan terapi ubat yang bertujuan untuk merawat osteoporosis.

1,25-dihydroxycalciferol

Kajian ini mungkin diresepkan jika terdapat kecurigaan penyakit buah pinggang atau kelainan enzim yang mengubah 25-hidroksisalciferol menjadi 1,25-dihydroxycalciferol. Jarang, ujian ini dapat dilakukan ketika kadar kalsium tinggi atau seseorang mempunyai penyakit yang dapat menghasilkan jumlah vitamin D yang berlebihan, seperti sarcoidosis atau beberapa bentuk limfoma (kerana sel-sel imun dapat menghasilkan 1,25-dihydroxycalciferol).

Apabila suplemen tambahan vitamin D, kalsium, fosforus, atau magnesium diperlukan, kadar vitamin D kadang-kadang diukur untuk memantau keberkesanan rawatan..

Bagaimana kajian ini berjalan

Analisis tersebut merangkumi pengambilan darah dari urat (kanak-kanak sering diberi urinisis Sulkovich dan bukannya ujian darah untuk vitamin D), biasanya tidak lebih dari 10-15 minit (termasuk mengisi semua kertas dan dokumen yang diperlukan). Hasilnya biasanya siap dalam sehari, di beberapa klinik anda perlu menunggu beberapa hari..

Latihan

Analisis (juga disebut ujian darah) biasanya diberikan pada waktu pagi ketika perut kosong, anda tidak boleh makan 8-14 jam sebelum analisis (air dibenarkan, tetapi tidak banyak diminum). Juga, kadang-kadang analisis ditetapkan untuk waktu makan tengah hari, di mana snek ringan dibenarkan selama 4 jam.

Pada hari analisis dan sehari sebelumnya, anda tidak boleh merokok, membebani diri dengan aktiviti fizikal. Selama 10-15 minit anda perlu duduk dengan tenang dan tenang.

Pastikan anda memberitahu doktor terlebih dahulu mengenai tablet yang anda ambil! Sebilangannya perlu ditangguhkan sebelum mengikuti ujian..

Berapa banyak

Harga in vitro - 2990 rubel.

Norma vitamin, analisis transkrip

Walaupun terdapat perbezaan antara ujian darah, kebanyakan makmal menggunakan selang kawalan yang sama..

Cadangan Persatuan Endokrinologi Rusia (ukuran dalam ng / ml):

  kurang daripada 10 - defisit yang teruk;

Tahap andaBerapa banyak vitamin yang harus dimakan setiap hari
0-10 ng / ml7400 - 10000 IU
10-20 ng / ml7000 - 9700 IU
20-30 ng / ml5800 - 8600 IU
30-40 ng / ml4600 - 7300 IU
40-50 ng / ml3000 - 5700 IU
50-60 ng / mlSelenggara sudah habis
60-80 ng / mlPerlu menonton
Apa sahaja selepas 100 ng / mlKurangkan penggunaan

25-hidroksikalsiferol

Tahap 25-OH yang rendah dalam darah dapat berarti seseorang tidak menerima jumlah cahaya matahari yang diperlukan atau dietnya tidak seimbang untuk memenuhi keperluan tubuh, atau ada masalah dengan penyerapan zat dari usus. Ia berlaku bahawa beberapa ubat yang merawat kejang, terutama fenitoin (Dilantin), boleh mempengaruhi pengeluaran 25-hidroksisalciferol di hati.

Terdapat beberapa bukti bahawa kekurangan vitamin D dapat meningkatkan risiko kanker tertentu, penyakit imun, dan penyakit kardiovaskular..

Tahap tinggi 25-hidroksisalciferol biasanya mencerminkan pengambilan pil vitamin atau makanan tambahan yang berlebihan.

1,25-dihydroxycalciferol

Tahap 1,25-dihydroxycalciferol yang rendah boleh berlaku pada penyakit buah pinggang dan merupakan salah satu perubahan awal pada orang yang mengalami kegagalan buah pinggang awal..

Tahap tinggi 1,25-dihydroxycalciferol boleh berlaku dengan kelebihan hormon paratrioid atau dengan penyakit seperti sarcoidosis atau beberapa limfoma yang dapat membentuk 1,25-dihydroxycalciferol di luar buah pinggang.

Vitamin D (Harga Istimewa), Jumlah (Vitamin D 25-OH, Calciferol)

Anda boleh menambahkan lebih banyak ujian pada pesanan dalam masa 7 hari

Maklumat am.

Vitamin D adalah bahan yang diperlukan untuk hidup. Ciri unik vitamin D adalah bahawa ia adalah vitamin larut lemak dan bahan seperti hormon. Vitamin D biasanya dimakan dengan makanan (misalnya, ikan, makanan tambahan yang mengandungi minyak ikan, produk tenusu, kuning telur), dan juga dihasilkan di kulit ketika terkena sinar matahari (bahagian ultraviolet dari spektrum). Menurut perbezaan struktur kimia, beberapa varian vitamin D. semula jadi dibezakan: D2 (ergocalciferol adalah vitamin yang berasal dari tumbuhan) dan D3 (cholecalciferol yang disertakan dengan produk haiwan). Bentuk D2 biasanya terdapat dalam makanan yang diperkaya dan dalam kebanyakan formulasi dan makanan tambahan. Vitamin D3 adalah bentuk yang dihasilkan di dalam badan dan juga digunakan dalam sejumlah makanan tambahan. The "provitamin" D yang telah tiba di dalam badan berubah menjadi bentuk universal: 25 - OH vitamin D. Bentuk vitamin D 25-OH dianggap sebagai penanda utama ketepuan badan dengan vitamin D. Bentuk ini stabil, beredar dalam darah untuk waktu yang lama dan mencerminkan kumpulan semua varian metabolisme transformasi vitamin D dalam organisma.

Peranan utama vitamin D adalah mengatur kadar kalsium, fosforus dan (pada tahap yang lebih rendah) magnesium. Vitamin ini diperlukan untuk kekuatan dan kesihatan tulang, nada otot. Telah terbukti bahawa tahap normal koleskalsifer mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan tisu badan, penting untuk tindak balas imun sepenuhnya, mengurangkan risiko penyakit autoimun..

Vitamin D dianggap sebagai oncoprotector - bahan yang menghalang transformasi tumor sel..

Yang biasanya kekurangan vitamin D:

 • orang lebih tua,
 • pesakit berlebihan berat badan,
 • pesakit yang tinggal di kawasan di mana terdapat beberapa hari yang cerah atau memakai pakaian yang menutupi seluruh badan,
 • pesakit yang menggunakan makanan separa siap atau seragam yang lain.

Dalam kes apa kajian biasanya ditetapkan?

Ujian untuk jumlah vitamin D (25-OH vitamin D) diresepkan untuk pesakit dengan tanda-tanda kekurangan vitamin D. Kajian ini disarankan ketika memerhatikan pesakit dengan penyakit usus, kerana vitamin D larut dalam lemak dan biasanya diserap dalam usus dengan lemak yang terdapat dalam makanan..

Penting untuk menilai tahap vitamin D ketika menerima perubahan nilai kalsium darah..

Tanda-tanda kekurangan vitamin D mungkin termasuk: kelemahan otot, sakit otot dan tulang, paresthesia ("lebam angsa") di bibir, lidah dan jari, peningkatan kecenderungan patah tulang.

Bagi mereka yang perlu menilai keseimbangan varian metabolik zat vitamin D yang berbeza, terdapat ujian makmal yang berasingan:

Apakah maksud keputusan ujian??

Tahap rendah 25-hidroksivitamin D dalam darah mungkin disebabkan oleh pengambilan vitamin D yang tidak mencukupi, atau dengan kekurangan penyerapan di dalam usus. Sebilangan ubat (seperti antikonvulsan dan glukokortikoid) boleh memberi kesan negatif terhadap metabolisme vitamin D dalam tubuh, sementara mengambil ubat ini, keperluan untuk vitamin D meningkat. Pada pesakit dengan penyakit ginjal kronik, sintesis metabolit aktif vitamin D biasanya berkurang - 1,25 (OH) 2 D.

Tahap tinggi vitamin D 25-OH biasanya mencerminkan pengambilan makanan dan makanan tambahan yang berlebihan.

Tarikh Ujian.

Biasanya hasilnya dapat diperoleh dalam 1-2 hari..

Cara persediaan untuk analisis?

Anda boleh menderma darah pada siang hari, tidak lebih awal dari 3 jam selepas makan atau pada waktu pagi dengan perut kosong. Air tulen boleh diminum seperti biasa. Pengecualian persediaan vitamin dan makanan tambahan yang disyorkan mengandungi vitamin D 3-4 hari sebelum pendermaan darah.

Anda boleh menderma darah pada siang hari, tidak lebih awal dari 3 jam selepas makan atau pada waktu pagi dengan perut kosong. Air tulen boleh diminum seperti biasa. Pengecualian persediaan vitamin dan makanan tambahan yang disyorkan.

Kurang daripada 20 ng / ml - kekurangan vitamin D;
21-30 ng / ml - kekurangan vitamin D;
lebih daripada 30 ng / ml - tahap yang mencukupi;
lebih daripada 150 ng / ml - tahap dengan kemungkinan manifestasi keracunan vitamin D.
(Persatuan Endokrinologi Rusia, "Cadangan Klinikal", 2014)

25 (OH) Vitamin D

Kod Kajian: 849

1 500 gosok.

Persampelan darah 200.00 200 gosok. ->

Kajian ini bertujuan untuk mengukur serum dan plasma 25-OH-Vit D dan metabolit hidroksilasi lain..

25 (OH) D - metabolit utama peredaran vitamin D, petunjuk utama yang mencerminkan status vitamin D dalam badan.

Bentuk aktif vitamin D adalah hormon yang mengatur (meningkatkan) penyerapan kalsium dalam usus, mengatur mineralisasi tulang, dan sintesis matriks tulang. Di samping itu, ia mempengaruhi fungsi neuromuskular..

Vitamin D adalah istilah kolektif yang biasa digunakan untuk sekumpulan steroid yang berkait rapat. Ini mengatur penyerapan kalsium dalam usus dan tahapnya dalam darah. Terdapat 2 bentuk vitamin D yang berbeza - D3 (cholecalciferol), yang terbentuk di kulit dari kolesterol di bawah pengaruh cahaya matahari dan terdapat dalam makanan hewani (hati, ragi, produk tenusu, kuning telur) dan D2 (ergocalciferol), yang diserap dengan makanan tumbuhan (cendawan, avacado).

Vitamin D yang disintesis dan diterima diangkut dalam keadaan terikat protein ke hati, di mana ia diubah menjadi 25-hidroksivitamin D (25 (OH) D), yang merupakan metabolit utama peredaran vitamin D. Oleh itu, kajian ini paling mencerminkan sumbangan kedua bentuk vitamin D, mempunyai jangka hayat yang agak lama dalam darah - sekitar 15 hari, dan oleh itu dianggap sebagai petunjuk terbaik mengenai status vitamin D dalam badan. Sebilangan kecil 25 (OH) D kemudian dihidroksilasi di buah pinggang di bawah kawalan hormon paratiroid dan tahap kalsium terionisasi ke bentuk aktif biologi 1,25-dihydroxyvitamin D (1,25 (OH) 2 Vit D). Transformasi hidroksilasi lebih lanjut dan metabolik vitamin D membawa kepada pembentukan sebatian larut dalam air yang mudah dikeluarkan.

Kepekatan vitamin 25 (OH) D dalam serum dianggap sebagai penunjuk yang paling boleh dipercayai dari status bergantung kepada vitamin D (ex o - dan endogen), oleh itu hanya penunjuk ini yang dapat digunakan untuk menentukan vitamin D badan.

Secara klinikal, definisi 25-OH-Vit D digunakan untuk mendiagnosis dan memantau rawatan:

 • Kekurangan vitamin D yang diperhatikan dengan osteoporosis, riket, osteomalacia, osteodystrophy ginjal, gangguan metabolisme kalsium semasa kehamilan, hipokalsemia neonatal dan hipoparatiroidisme. Baru-baru ini, masalah kekurangan vitamin D subklinikal dianggap relevan..
 • Vitamin D yang berlebihan Tidak seperti vitamin lain, vitamin D boleh menjadi toksik dalam dos yang besar. Keracunan vitamin D hampir secara eksklusif adalah penyakit iatrogenik akibat pengambilan ubatnya secara berlebihan. Vitamin D yang berlebihan menyebabkan hiperkalsemia, pengendapan batu ginjal, pengendapan kalsium dalam tisu lembut, gangguan fungsi ginjal dan kerosakan otak.

Tahap vitamin D boleh berbeza-beza bergantung pada usia (orang tua mengalami penurunan), musim (lebih tinggi pada akhir musim panas, lebih rendah pada musim sejuk), sifat pengambilan makanan, etnik dan penduduk geografi, penurunan kadar vitamin D darah semasa kehamilan.

 • disyaki kekurangan vitamin D;
 • penurunan penyerapan vitamin D usus;
 • peningkatan tahap metabolisme vitamin D;
 • hipokalsemia;
 • hipofosfatemia;
 • hipokilciuria;
 • peningkatan fosfatase alkali;
 • penurunan mineralisasi tulang;
 • disyaki berlebihan vitamin D.

5 - defisit yang sangat teruk;

5-10 - kekurangan vitamin D yang teruk;

10-20 - kekurangan vitamin D;

20-30 - hampir dengan pengambilan vitamin D yang optimum;

30-50 - pengambilan vitamin D yang optimum;

50-70 - pengambilan vitamin D pada had atas normal;

70-150 - overdosis vitamin D, tetapi tidak toksik;

Ujian darah untuk vitamin D (25-OH): yang menunjukkan kosnya

Vitamin D adalah keluarga sebatian yang diperlukan untuk pertumbuhan dan pembentukan gigi dan tulang yang betul. Ujian vitamin D membolehkan anda mengukur tahap zat dalam darah.

Sedikit mengenai vitamin

Peranan utama vitamin D adalah bahawa ia membantu mengatur kadar kalsium, fosforus dan (pada tahap yang lebih rendah) magnesium dalam darah..

Unsur mikro ini sangat penting untuk pertumbuhan dan kesihatan tulang, tanpanya, tulang akan lembut, cacat dan tidak dapat pulih secara normal, yang akan menyebabkan penyakit: riket pada kanak-kanak dan osteomalasia pada orang dewasa.

Telah ditunjukkan juga bahawa vitamin D mempengaruhi pertumbuhan dan pembezaan banyak tisu lain dan membantu mengatur sistem kekebalan tubuh. Unsur jejak ini juga dikaitkan dengan penyakit lain, seperti autoimun dan barah..

 • Berdasarkan data dari Kajian Kesihatan dan Pemakanan Nasional, Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC) melaporkan bahawa hanya dua pertiga populasi yang mempunyai zat yang cukup, sementara sekitar seperempat berisiko gagal dan 8% berisiko kekurangan.
 • Orang yang mempunyai risiko kekurangan yang lebih tinggi adalah orang yang lebih tua, orang yang gemuk, orang yang tidak mendapat cukup sinar matahari, orang dengan kulit yang lebih gelap, dan orang yang mengambil ubat tertentu untuk jangka waktu yang lama..

Sebagai peraturan, untuk menambah kadar vitamin D, anda mesti berada di bawah sinar matahari sekurang-kurangnya dua kali seminggu selama 5-20 minit. Orang yang tidak dapat melakukan ini dapat memperoleh unsur jejak yang mereka perlukan dari sumber makanan atau makanan tambahan..

Punca kekurangan dan lebihan

Kekalahan

Vitamin D boleh diturunkan kerana pelbagai sebab:

 • Anda tidak mendapat cukup zat dari diet;
 • Anda tidak menyerap cukup zat dari makanan (masalah penyerapan);
 • Anda tidak mendapat cahaya matahari yang mencukupi;
 • Hati atau buah pinggang anda tidak dapat mengubah unsur mikro ini menjadi bentuk aktifnya dalam badan;
 • Anda mengambil ubat-ubatan yang mempengaruhi kemampuan tubuh anda untuk menukar atau menyerap vitamin D.

Berlebihan

Lebihan biasanya disebabkan oleh orang yang mengambil lebih banyak daripada pengambilan vitamin D. harian yang disyorkan. Sekiranya anda mengambil multivitamin, perhatikan jumlah vitamin D di dalamnya..

Beberapa ubat preskripsi yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi (diuretik thiazide) dan penyakit jantung (digoxin) boleh menyebabkan peningkatan kadar zat dalam darah..

Terapi estrogen, yang dari masa ke masa menggunakan antasid dan isoniazid, ubat anti-TB, juga dapat menyebabkan peningkatan kadar zat tersebut..

Sedikit mengenai analisis, jenis analisis

Dua bentuk vitamin D dapat diukur dalam darah: 25-hydroxycalciferol (25 OH) dan 1,25-dihydroxycalciferol (1,25 OH (2)).

25-hydroxycalciferol adalah bentuk utama yang terdapat dalam darah dan merupakan prekursor hormon aktif 1,25-dihydroxycalciferol yang agak tidak aktif.

Kerana jangka hayatnya yang panjang dan kepekatan yang lebih tinggi, 25-hidroksisaliferus biasanya diukur untuk menilai dan memantau status vitamin D pada manusia..

Vitamin D berasal dari dua sumber:

 • dari cahaya matahari, kerana kesannya disintesis dalam tisu kulit,
 • dan melalui makanan atau vitamin.

Struktur kimia jenis vitamin D sedikit berbeza: D2 (juga disebut ergocalciferol) berasal dari makanan tumbuhan, dan D3 (aka cholecalciferol) masuk ke dalam tubuh berkat makanan yang berasal dari haiwan. D2 dan D3 sama berkesan apabila ditukar oleh hati dan ginjal menjadi bentuk aktif 1,25-dihydroxycalciferol.

Beberapa ujian tidak membezakan antara bentuk vitamin D2 dan D3 dan hanya melaporkan hasil umum. Walau bagaimanapun, kaedah yang lebih baru dapat melaporkan tahap D2 dan D3 dan kemudian menjumlahkannya bersama-sama untuk mengukur tahap keseluruhan.

Apa yang diperlukannya

Mengapa saya perlu diuji untuk vitamin D? Dan kemudian digunakan untuk:

 • Definisi kelemahan tulang, malformasi tulang atau metabolisme kalsium yang tidak normal (dicerminkan oleh kalsium, fosforus, PTH yang tidak normal) akibat kekurangan atau kelebihan.
 • Membantu mendiagnosis atau mengawal masalah dengan fungsi kelenjar paratiroid, kerana PTH (hormon paratiroid), yang diperlukan untuk pengaktifan vitamin D.
 • Mendiagnosis orang yang berisiko tinggi untuk kekurangan.
 • Membantu mengawal status kesihatan orang dengan penyakit yang mengganggu penyerapan lemak, seperti cystic fibrosis dan penyakit Crohn, kerana vitamin D adalah vitamin larut lemak dan ia diserap dari usus seperti lemak.
 • Ia memantau keadaan orang yang telah menjalani pembedahan pintasan gastrik dan tidak dapat menyerap cukup banyak bahan ini..
 • Membantu menentukan keberkesanan rawatan dengan vitamin D, kalsium, fosforus, dan / atau magnesium.

Petunjuk untuk analisis

25-hidroksikalsiferol

Apabila tahap kalsium rendah dan / atau seseorang mempunyai gejala kekurangan, seperti malapetaka tulang pada kanak-kanak (riket) dan kelemahan tulang, kelembutan, atau patah tulang yang kerap pada orang dewasa (osteomalacia), 25 OH vitamin D biasanya diresepkan untuk mengesan kemungkinan kekurangan.

Ujian boleh dilakukan apabila seseorang berisiko kekurangan..

Kumpulan risiko termasuk: orang tua, orang di institusi khusus atau di rumah dan / atau sangat sedikit waktu di bawah sinar matahari, mereka yang gemuk, telah menjalani pembedahan pintasan gastrik dan / atau yang mengalami penyerapan lemak. Kumpulan ini juga merangkumi orang yang mempunyai kulit lebih gelap dan anak-anak yang diberi susu ibu..

Selalunya analisis ini dilakukan sebelum seseorang memulakan terapi ubat yang bertujuan untuk merawat osteoporosis.

1,25-dihydroxycalciferol

Kajian ini mungkin diresepkan jika terdapat kecurigaan penyakit buah pinggang atau kelainan enzim yang mengubah 25-hidroksisalciferol menjadi 1,25-dihydroxycalciferol.

Jarang, ujian ini dapat dilakukan ketika kadar kalsium tinggi atau seseorang mempunyai penyakit yang dapat menghasilkan jumlah vitamin D yang berlebihan, seperti sarcoidosis atau beberapa bentuk limfoma (kerana sel-sel imun dapat menghasilkan 1,25-dihydroxycalciferol).

Apabila suplemen tambahan vitamin D, kalsium, fosforus, atau magnesium diperlukan, kadar vitamin D kadang-kadang diukur untuk memantau keberkesanan rawatan..

Bagaimana kajian ini berjalan

Analisis tersebut merangkumi pengambilan darah dari urat (kanak-kanak sering diberi urinisis Sulkovich dan bukannya ujian darah untuk vitamin D), biasanya tidak lebih dari 10-15 minit (termasuk mengisi semua kertas dan dokumen yang diperlukan). Hasilnya biasanya siap dalam sehari, di beberapa klinik anda perlu menunggu beberapa hari..

Latihan

Analisis (juga disebut ujian darah) biasanya diberikan pada waktu pagi ketika perut kosong, anda tidak boleh makan 8-14 jam sebelum analisis (air dibenarkan, tetapi tidak banyak diminum). Juga, kadang-kadang analisis ditetapkan untuk waktu makan tengah hari, di mana snek ringan dibenarkan selama 4 jam.

Pada hari analisis dan sehari sebelumnya, anda tidak boleh merokok, membebani diri dengan aktiviti fizikal. Selama 10-15 minit anda perlu duduk dengan tenang dan tenang.

Pastikan anda memberitahu doktor terlebih dahulu mengenai tablet yang anda ambil! Sebilangannya perlu ditangguhkan sebelum mengikuti ujian..

Berapa banyak

Harga in vitro - 2990 rubel.

Norma vitamin, analisis transkrip

Walaupun terdapat perbezaan antara ujian darah, kebanyakan makmal menggunakan selang kawalan yang sama..

Cadangan Persatuan Endokrinologi Rusia (ukuran dalam ng / ml):

 • kurang daripada 10 - defisit yang teruk;
 • Lihat juga: Kombilipen: analog Rusia dan asing yang murah

 1. Terdapat beberapa bukti bahawa kekurangan vitamin D dapat meningkatkan risiko kanker tertentu, penyakit imun, dan penyakit kardiovaskular..
 2. Tahap tinggi 25-hidroksisalciferol biasanya mencerminkan pengambilan pil vitamin atau makanan tambahan yang berlebihan.

1,25-dihydroxycalciferol

Tahap 1,25-dihydroxycalciferol yang rendah boleh berlaku pada penyakit buah pinggang dan merupakan salah satu perubahan awal pada orang yang mengalami kegagalan buah pinggang awal..

Tahap tinggi 1,25-dihydroxycalciferol boleh berlaku dengan kelebihan hormon paratrioid atau dengan penyakit seperti sarcoidosis atau beberapa limfoma yang dapat membentuk 1,25-dihydroxycalciferol di luar buah pinggang.

Ujian darah untuk vitamin D

Vitamin kumpulan D muncul di dalam tubuh manusia apabila terdedah kepada sinar ultraviolet pada kulit. Kekurangannya biasanya diatasi dengan menyesuaikan diet, mengambil kompleks vitamin.

Ujian vitamin D bukanlah prosedur wajib. Terdapat petunjuk tertentu untuk pelantikannya, dari mana pakar yang menjalankan pemeriksaan diagnostik pesakit ditolak.

Perlu dilakukan analisis untuk mengesahkan atau membantah maklumat mengenai kekurangan, kelebihan zat dalam badan.

Apabila analisis ditetapkan?

Analisis untuk mengenal pasti kekurangan atau kelebihan unsur vitamin ditentukan dalam situasi tertentu. Ini mungkin termasuk masalah kesihatan untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Petunjuk utama yang menunjukkan kekurangan vitamin D dalam darah manusia adalah:

 • riket;
 • kekurangan atau penurunan selera makan yang ketara;
 • sakit di kawasan pelvis;
 • peningkatan keletihan;
 • kerapuhan anggota badan;
 • myalgia, yang bersifat meresap;
 • osteoporosis;
 • gangguan tidur.

Apabila kandungan unsur ini dalam badan meningkat, terdapat manifestasi simptomatik seperti:

 • sakit otot;
 • gangguan dyspeptik;
 • peningkatan jumlah air kencing semasa membuang air kecil;
 • sakit di kawasan mata;
 • penurunan berat badan yang mendadak, menyebabkan keadaan anoreksia;
 • kulit gatal;
 • hiperkalsemia.

Siapa yang diberi analisis?

Tidak hanya gejala tertentu yang dapat menyebabkan penentuan jumlah vitamin D dalam darah. Ini ditunjukkan untuk orang yang menderita penyakit seperti:

 • Penyakit Crohn;
 • pankreatitis kronik;
 • gastritis pada peringkat kronik;
 • Penyakit Whipple;
 • hipokalsemia;
 • osteodistrofi sistem buah pinggang;
 • hiperparatiroidisme;
 • riket, disertai dengan penurunan nada otot, peningkatan berpeluh.

Telah diketahui bahawa penting untuk memeriksa tahap elemen yang ditunjukkan untuk orang-orang yang tergolong dalam kumpulan umur yang berumur lebih dari enam puluh lima tahun, berkulit gelap.

Ia mesti dikawal pada bayi yang hanya menyusui, pada pesakit yang didiagnosis dengan obesiti.

Orang yang mengambil ubat anti-kejang, bahan glukokortikosteroid, juga harus memantau data mengenai kandungan zat vitamin dalam tubuh..

Terdapat kes yang kerap berlaku ketika seseorang menderita osteoporosis, dia juga harus menjalani prosedur analisis ini. Pesakit seperti itu sering mengambil ubat, termasuk vitamin kumpulan D, kalsium. Untuk menentukan dos dengan betul, pakar memerlukan petunjuk yang tepat untuk memilih ubat, jika tidak, anda boleh menyebabkan bahaya yang tidak dapat diperbaiki untuk kesihatan pesakit..

Sebab kenaikan

Sekiranya hasil analisis menunjukkan bahawa darah mengandungi terlalu banyak zat vitamin, ini mungkin disebabkan oleh:

 • pengambilan persediaan yang tidak terkawal yang mengandungi kalsium, vitamin D3, misalnya;
 • pendedahan cahaya matahari yang berpanjangan, terutamanya pada saat sinarnya tidak selamat;
 • kulit yang sangat cerah, cepat "terbakar" di bawah sinar matahari.

Kadang-kadang cukup untuk berjumpa pakar untuk menghilangkan alasan untuk meningkatkan tahap elemen berharga. Itulah sebabnya penting untuk berjumpa doktor sebelum mengambil kompleks vitamin. Kehadiran peningkatan jumlah bahan juga dapat diperhatikan dengan jenis limfoma tertentu, sarcoidosis, penggunaan produk yang tidak mencukupi, termasuk fosforus, kalsium.

Sebab-sebab penurunan

Kekurangan vitamin D boleh berlaku kerana sebab berikut:

 • pendedahan cahaya matahari yang jarang berlaku;
 • fungsi sistem ginjal dan hepatik yang tidak mencukupi;
 • kehadiran berat badan berlebihan;
 • kegemukan;
 • kekurangan zat vitamin E;
 • diet yang tidak teratur;
 • penggunaan ubat-ubatan yang tergolong dalam kumpulan farmakologi tertentu.

Hanya hasil analisis yang dapat membantu pakar memahami bagaimana menyingkirkan jumlah vitamin yang tidak mencukupi dalam tubuh pesakit. Kadang-kadang cukup untuk menambahkan makanan tertentu ke dalam diet untuk menambah jumlahnya, dan kadang-kadang anda harus mula mengambil kompleks yang diperkaya.

Bagaimana analisisnya?

Adalah mungkin untuk mengenal pasti indikator yang mencerminkan status zat dalam tubuh melalui serangkaian tindakan yang membolehkan anda melihat jumlah metabolit utama vitamin D, iaitu, 25-OH. Ia mempunyai dua bentuk - cholecalciferol (D3), ergocalciferol (D2). Pengukuran bilangan sel setiap bentuk dibuat secara ekuimolar dalam beberapa peringkat:

 1. Sistem vakum khas sedang disediakan, yang memungkinkan pengambilan sampel darah tanpa rasa sakit.
 2. Bahan genetik direkrut dari urat.
 3. Penyahsulitan hasil.

Sekiranya analisis diukur dalam ng / mol, maka norma bervariasi dari tiga puluh hingga seratus ng / mol. Sekiranya kuantiti lain digunakan untuk pengukuran, seperti nmol / l, maka norma bervariasi dari tujuh puluh lima hingga dua ratus lima puluh. Agar jumlah petunjuk betul pada masa penyahsulitan, penting untuk mengikuti beberapa peraturan, atau lebih tepatnya, bersiap untuk analisis.

Bagaimana untuk mempersiapkan prosedur?

Persiapan untuk prosedur pengumpulan bahan genetik adalah mengikut peraturan mudah. Mereka sesuai bukan sahaja untuk orang dewasa, tetapi juga untuk kanak-kanak, terutama bayi. Yang utama adalah:

 • menjalankan prosedur pada waktu perut kosong (makanan terakhir tidak lebih dari lapan jam sebelum pengumpulan bahan genetik);
 • penolakan kopi, jus, teh pada hari pengambilan sampel darah;
 • penolakan alkohol seminggu sebelum prosedur;
 • penolakan ikan dan makanan berlemak beberapa hari sebelum analisis.

Ramai orang tertanya-tanya mengapa mereka memerlukan persiapan untuk pengambilan sampel darah. Pematuhan dengan peraturan mudah akan membolehkan pakar menentukan tahap vitamin D dengan betul dan memberikan hasil dalam beberapa hari..

Di manakah analisisnya?

Setelah menerima rujukan prosedur sedemikian, secara semula jadi, seseorang tertanya-tanya di mana ia dilakukan. Memandangkan ia disyorkan oleh ahli endokrinologi, kanak-kanak atau orang dewasa, anda boleh memeriksa tahap vitamin D di pusat-pusat endokrinologi, klinik khusus. Seperti yang ditunjukkan oleh amalan, aspek positif dalam menghubungi institusi tersebut adalah:

 • penghantaran hasil yang cepat - dalam beberapa hari;
 • tidak perlu mengambil penyahsulitan sendiri, kerana ia dihantar ke e-mel;
 • keselesaan pada masa prosedur;
 • dilengkapi dengan peralatan teknikal terkini, yang menghiburkan dan khusus;
 • keupayaan untuk memilih secara bebas masa yang sesuai untuk prosedur.

Setelah pesakit melakukan analisis, dia dapat berunding dengan pakar mengenai masalahnya di tempat..

Harga terbitan

Kos pengambilan bahan genetik untuk kajian bergantung kepada beberapa faktor. Ini termasuk:

 • wilayah lokasi klinik;
 • tahap ketepatan peralatan yang digunakan oleh pakar.

Harga purata untuk mengambil bahan genetik ialah 140 rubel, dan untuk kerja penyelidikan - 1600-3200 rubel. Angka tersebut menunjukkan, dan oleh itu adalah lebih baik untuk mencari nama klinik endokrinologi atau pusat perubatan yang melakukan prosedur ini sendiri di rangkaian, bergantung pada wilayah tempat tinggal anda.

Langkah pencegahan untuk mencegah kekurangan vitamin D

Agar tidak menghadapi masalah kekurangan vitamin D, lebih baik menjaga tubuh anda dengan makanan berikut:

 • tenusu, tenusu;
 • daging;
 • ikan;
 • telur
 • keju dan lain-lain.

Secara berkala penting untuk minum kursus kompleks diperkaya yang mengandung cholecalciferol dan ergocalciferol, atau analognya antara ubat lain.

Seperti yang ditunjukkan oleh latihan, lebih baik mencegah masalah daripada menanganinya nanti.

Selepas berunding dengan pakar, jika perlu, anda boleh mengambil multivitamin yang memperbaiki keadaan umum seseorang. Apa yang mereka panggil, doktor akan memberitahu.

Vitamin 25 (OH) D dalam darah - penanda penuaan dan kematian akibat barah dan CVD

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, banyak perhatian diberikan kepada peranan vitamin D dalam tubuh. Kekurangan vitamin D yang terbukti melalui rangkaian mekanisme menyebabkan keradangan, barah dan penyakit kardiovaskular.

Kajian oleh Dimitrios Papadimitriou dari University of Athens telah membuat hipotesis perubatan yang menarik bahawa jika orang dengan tahap 25 (OH) D dalam darah di bawah 40 ng / ml meningkatkannya dengan menggunakan vitamin D3 tambahan, mereka akan meningkatkan kesihatan dan mengurangkan kematian.

Sejumlah RCT menunjukkan bahawa pengambilan vitamin D3 tambahan dapat mengurangkan kematian, serta mengurangkan risiko terkena barah dan penyakit kardiovaskular. Dan beberapa meta-analisis dari kajian tersebut sampai pada kesimpulan yang sama..

Sebaliknya, sejumlah RCT lain tidak mendapat faedah daripada pengambilan vitamin d3 tambahan, dan beberapa meta-analisis mengesahkan kekurangan manfaat. Persoalannya timbul: mengapa terdapat perbezaan dalam hasilnya.

Meta-analisis University of California (AS) 2014. Ujian darah dilakukan untuk kandungan bentuk vitamin D. Ini, Kekurangan 25 (OH) D dalam darah meningkatkan risiko osteoporosis (penyakit di mana kerapuhan tulang meningkat), jenis barah tertentu, dan penyakit kardiovaskular. Menurut analisis meta yang merangkumi kajian dari tahun 1966 hingga 2013, kepekatan serum 25 (OH) D kurang dari atau sama dengan 30 ng / ml dikaitkan dengan kematian yang lebih tinggi dari semua sebab daripada kepekatan lebih dari 30 ng / ml ( P https://nestarenie.ru/vitamin-d3.html

25-OH Vitamin D (25-hidroksivitamin D)

Vitamin D - pengatur metabolisme kalsium-fosforus, menyatukan sekumpulan vitamin, di mana dua bentuknya sangat penting biologi.

Vitamin D3 (cholecalciferol) disintesis di kulit di bawah pengaruh sinar ultraviolet dan disertakan dengan makanan asal haiwan (minyak ikan, hati, kuning telur). Sebaliknya, vitamin D2 (ergocalciferol) hanya dimakan dengan makanan tumbuhan, dan dalam jumlah yang sangat kecil..

Kedua-dua bentuk vitamin D tidak aktif secara hormon, tetapi memasuki hati, mereka dimetabolisme menjadi calcidiol 25 (OH), dan kemudian di ginjal di bawah pengaruh hormon paratiroid (PTH) mereka ditukar menjadi calcitriol 1.25 (OH) 2.

Status vitamin D biasanya ditentukan oleh tahap 25 (OH) D, kerana waktu paruhnya adalah 2-3 minggu, sementara dalam 1,25 (OH) 2 D - 4 jam.

Petunjuk untuk kajian ini:

 • Orang yang tinggal di kawasan dengan insolasi yang berkurang (lorong tengah dan di wilayah utara Rusia);
 • Orang tua;
 • Mengandung
 • Kanak-kanak;
 • Wanita menopaus
 • Penyakit sistem kardiovaskular;
 • Penyakit tulang dan sendi;
 • Penyakit autoimun;
 • Patologi endokrin;
 • Penyakit onkologi;
 • Memantau terapi dengan ubat-ubatan yang mengandungi vitamin D (tidak lebih awal dari 3 bulan setelah berakhirnya rawatan).

Tafsiran hasil:

Nilai rujukan (pilihan norma):

25-OH Vitamin D (25-hidroksivitamin D)
  Lihat juga: Vitamin N (biotin, vitamin B7): apa itu, makanan apa yang dikandungnya dan apa yang diperlukan oleh tubuh?

Ikuti ujian darah untuk vitamin D - ketahui harga untuk analisis dan lulus di Moscow

Petunjuk yang menggambarkan status vitamin D dalam badan. 25 (OH) D - metabolit utama vitamin D yang terdapat dalam darah.

Ia terbentuk terutamanya di hati, dengan tahap pertama hidroksilasi vitamin D, mempunyai aktiviti biologi yang sederhana. 25 (OH) D dalam darah dibawa bersama dengan protein pengangkutan, dan dapat disimpan dalam jaringan adiposa. Sebilangan kecil 25 (OH) D mengalami hidroksilasi pada buah pinggang dengan pembentukan metabolit yang lebih aktif - 1,25 (OH) D.

Hormon paratiroid meningkatkan pembentukan 1,25 (OH) D di buah pinggang sambil mengurangkan alternatif, produk hidroksilasi tidak aktif secara biologi - 24.25 (OH) D.

Dua bentuk utama 25 (OH) D adalah cholecalciferol (vitamin D3) dan ergocalciferol (vitamin D2). D3 terbentuk terutamanya pada kulit di bawah pengaruh sinar ultraviolet, sementara hanya makanan yang menjadi sumber D2.

Adalah penting bahawa kepekatan 25 (OH) D mencerminkan sumbangan kedua-dua komponen ini, kedua-dua bentuk vitamin D dalam kajian ini diukur secara sama. Tahap 25 (OH) D dianggap sebagai petunjuk terbaik status vitamin D dalam badan..

Peranan utama vitamin D dalam tubuh dikaitkan dengan pengaturan metabolisme kalsium..

Kekurangan vitamin D ditunjukkan pada riket pada anak-anak dan osteomalacia (penurunan mineralisasi tulang) pada orang dewasa; manifestasi kekurangan vitamin D serupa dengan manifestasi hiperparatiroidisme, yang dapat berkembang sekunder.

Satu set ujian makmal untuk disyaki kekurangan vitamin D harus merangkumi penentuan kalsium dan fosfor darah (dengan kekurangan yang ketara, penurunan penunjuk ini diharapkan), hormon paratiroid dan 25 (OH) D.

Kajian ini dapat dilengkapi dengan penentuan urea, kreatinin, magnesium untuk mengecualikan keadaan yang berkaitan dengan penyakit buah pinggang dan kekurangan magnesium..

Lebihan vitamin D boleh menyebabkan kesan toksik (lebih sering diperhatikan pada kanak-kanak), yang menampakkan diri, bergantung pada dos dan tempoh penggunaan, pada hiperkalsemia, hiperfosfatemia, kalsifikasi tisu lembut, mual, muntah, sembelit, anoreksia, kelambatan pertumbuhan dan perkembangan.

Tahap vitamin D boleh berbeza-beza bergantung pada usia (orang tua mengalami tahap yang lebih rendah), musim (lebih tinggi pada akhir musim panas, lebih rendah pada musim sejuk), sifat pengambilan makanan, etnik dan penduduk geografi, penurunan kadar vitamin D darah semasa kehamilan.

Sebagai tambahan kepada peranan vitamin D yang terkenal dalam metabolisme kalsium, beberapa tahun kebelakangan ini menunjukkan bahawa jumlah vitamin D yang mencukupi dikaitkan dengan penurunan risiko terkena sejumlah penyakit onkologi, diabetes, sklerosis berganda, penyakit kardiovaskular, dan tuberkulosis.

Lakukan ujian darah untuk vitamin D (25 OH vitamin D, kalsiferol) di makmal KDL

Vitamin D adalah bahan yang diperlukan untuk pertumbuhan dan pembentukan gigi dan tulang yang betul. Vitamin D memasuki tubuh dari dua sumber: endogen (dihasilkan di kulit apabila terdedah kepada cahaya matahari) dan eksogen - dengan makanan dan makanan tambahan.

Mengikut perbezaan struktur kimia, D2 (ergocalciferol, yang berasal dari tumbuhan) dan D3 (cholecalciferol, yang berasal dari makanan haiwan) diasingkan. Borang D2 terdapat dalam makanan yang diperkaya dan dalam kebanyakan formulasi dan makanan tambahan..

Vitamin D3 adalah bentuk yang dihasilkan di dalam badan dan juga digunakan dalam beberapa makanan tambahan. Bentuk D2 dan D3 yang memasuki badan ditukar kepada 25 - OH Vitamin D.

Peranan utama vitamin D adalah mengatur kadar kalsium, fosforus dan (pada tahap yang lebih rendah) magnesium..

Bahan ini sangat penting untuk pertumbuhan dan kesihatan tulang; dengan kekurangannya, kelembutan, ubah bentuk dan peningkatan kerapuhan tulang diperhatikan, yang membawa kepada penyakit yang disebut riket pada kanak-kanak dan osteomalacia pada orang dewasa.

Telah terbukti bahawa kalsiferol mempengaruhi pertumbuhan dan pembezaan banyak tisu lain dan membantu mengatur sistem kekebalan tubuh, khususnya, ia mempunyai kesan onkoprotektif dan mengurangkan risiko penyakit autoimun..

Kumpulan risiko kekurangan vitamin D merangkumi orang tua, pesakit gemuk, orang yang tidak mendapat cahaya matahari yang mencukupi, atau pesakit dengan pemakanan yang tidak mencukupi dan seragam..

Dalam kes apa kajian biasanya ditetapkan?

Ujian vitamin D ditetapkan untuk pesakit dengan tanda-tanda kemungkinan kekurangan vitamin D, dalam proses diagnosis dan untuk memantau rawatan osteoporosis, pada pasien dengan penyakit paratiroid.

Ujian ini juga digunakan untuk memantau status kesihatan orang dengan penyakit usus, kerana vitamin D adalah bahan larut lemak dan diserap dari usus dengan lemak..

Ia mesti diresepkan untuk memantau keberkesanan rawatan dengan pengambilan vitamin D, kalsium, fosforus dan / atau magnesium.

Penting untuk menilai tahap vitamin D semasa menerima jumlah kalsium dalam darah yang tinggi..

Apakah maksud keputusan ujian??

Tahap rendah 25-hidroksivitamin D dalam darah mungkin bermaksud seseorang tidak mendapat pendedahan cahaya matahari atau kalsiferol yang cukup dengan makanan untuk memenuhi keperluan tubuh atau menunjukkan masalah penyerapannya dari usus. Beberapa ubat (seperti ubat antiepileptik) dapat menghalang sintesis 25-hidroksivitamin D di hati..

Tahap tinggi 25-hidroksivitamin D biasanya mencerminkan pengambilannya yang berlebihan dengan makanan dan makanan tambahan..

Tarikh Ujian

Biasanya hasilnya dapat diperoleh dalam 1-2 hari..

Cara persediaan untuk analisis?

Peraturan umum untuk mempersiapkan pengambilan darah dari urat harus dipatuhi. Maklumat terperinci boleh didapati di bahagian artikel yang sesuai..

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes