Peranti moden untuk memantau sendiri gula darah

Menentukan glukosa darah adalah salah satu ujian yang paling biasa dilakukan oleh makmal diagnostik klinikal. Sebagai tambahan kepada pelbagai kaedah makmal untuk menganalisis tahap glukosa, terdapat sebilangan besar peranti mudah alih yang beroperasi berdasarkan

Menentukan glukosa darah adalah salah satu ujian yang paling biasa dilakukan oleh makmal diagnostik klinikal. Sebagai tambahan kepada pelbagai kaedah makmal untuk menganalisis kadar glukosa, terdapat sebilangan besar alat mudah alih yang beroperasi berdasarkan prinsip "kimia kering". Kami bercakap mengenai apa yang disebut glukometer yang membolehkan anda menjalankan prosedur ini di rumah. Pemilihan peranti dalam setiap kes bergantung kepada banyak faktor objektif dan subjektif yang dipertimbangkan dalam artikel ini..

Rujukan sejarah

Lebih dari 100 tahun yang lalu, didapati bahawa penggunaan karbohidrat menyebabkan peningkatan jumlah gula dalam air kencing, dan pesakit diabetes mellitus (DM) disarankan untuk tidak mengambil makanan yang mengandung karbohidrat sebagai pengobatan. Satu-satunya cara untuk mengawal keberkesanan sekatan tersebut adalah dengan kerap menentukan tahap gula dalam air kencing menggunakan reagen Benedict - larutan yang mengandungi tembaga sulfat, asid sitrik dan natrium karbonat. Untuk melakukan analisis kualitatif, diperlukan penambahan 8 tetes air kencing ke 5 ml reagen dalam tabung uji dan rebus larutan, menahannya terus di atas api selama 2 minit. Dalam hal ini, glukosa urin teroksidasi, akibatnya warna biru tembaga sulfat menurun, warna larutan berubah, dan endapan berwarna memendapkan. Warna dan sedimen adalah petunjuk glukosa air kencing. Warna biru murni tanpa endapan menunjukkan kekurangan glukosa, sementara perubahan warna - dari hijau dengan endapan kuning menjadi oren tepu atau merah - secara langsung bergantung pada jumlah gula dalam air kencing.

Menentukan tahap glukosuria menjadi yang paling popular setelah penemuan insulin pada tahun 1921 dan kemudian digunakan dalam rawatan diabetes. Namun, sehingga tahun 1941, iaitu sehingga Walter Compton dan Maurice Treneer mencipta ujian kimia pertama dengan reagen kering dalam bentuk tablet reagen Clinitest, tidak ada cara yang lebih mudah untuk mengawal glukosuria. Tablet mengandungi reagen yang sama seperti dalam ujian Benedict, tetapi dalam bentuk kering dengan penambahan natrium hidroksida. Cecair yang diperlukan untuk mencetuskan reaksi adalah air kencing. Tablet diturunkan menjadi sejumlah kecil air kencing dalam tabung uji, dan reaksi seketika berlaku dengan penghasilan jumlah haba yang mencukupi, sehingga mendidih. Glukosa air kencing teroksidasi, dan saturasi biru tembaga sulfat menurun, yang menyebabkan perubahan warna larutan - dari biru menjadi hijau menjadi kuning dan oren. Hasil semi-kuantitatif dinilai dengan perbandingan visual warna yang diperoleh dengan skala standard.

Jalur ujian pertama dengan "reagen kering" ditunjukkan pada tahun 1956. Kami bercakap mengenai sistem Klinik - jalur ujian untuk menentukan glukosa dalam air kencing. Semua reagen yang diperlukan (glukosa oksidase, peroksidase dan kromogen) dikemas dalam bentuk jalur berpori. Prinsip enzim yang sama digunakan dalam pengembangan Dextrostix pada tahun 1964, jalur ujian sekali untuk analisis semikantitatif tahap glukosa darah. Komponen utama reagen kering mengandungi tiga lapisan: lapisan sokongan, zon pantulan, dan zon reaktif. Air yang diperlukan untuk memulakan reaksi terkandung secara langsung dalam komponen ujian (darah, plasma, serum, air kencing). Warna yang diperoleh sebagai hasil reaksi dapat dinilai secara visual dengan membandingkannya dengan skala warna yang dicetak-standard. Ini membolehkan analisis semi-kuantitatif, hasilnya banyak bergantung pada kemampuan pengguna untuk membandingkan warna medan ujian dengan sampel dengan betul. Ramai pesakit diabetes yang mempunyai masalah penglihatan tidak dapat menilai hasilnya dengan betul, terutamanya jika terdapat sedikit peralihan dari biru ke hijau.

Jalur ujian untuk mengukur glukosa dalam air kencing masih digunakan sebagai kaedah pemeriksaan dan sangat jarang digunakan sebagai kaedah diagnostik untuk membetulkan rawatan diabetes. Walaupun kos rendah untuk menentukan tahap glukosuria, kaedah ini tidak memungkinkan untuk menetapkan rawatan berkualiti tinggi untuk diabetes, kerana tidak memungkinkan untuk mengesan hipoglikemia, dan hasil analisis bergantung pada banyak faktor yang mempengaruhi ekskresi glukosa ginjal pada pesakit.

Memandangkan kesukaran analisis subjektif kualitatif tahap glisemia oleh jalur ujian visual pada pesakit dengan komplikasi diabetes vaskular dan neurologi, pengeluar telah mengembangkan alat untuk menilai perubahan warna jalur medan ujian.

Reflektometer

OTDR muncul pada tahun 1969 dan disampaikan oleh Bayer AG. Mereka mengukur cahaya yang dipantulkan dari jalur ujian berwarna dan mengubah isyarat menjadi ekspresi kuantitatif kepekatan glukosa. Instrumen pertama berat dan besar, memerlukan penentukuran manual, dan jalur ujian harus dicuci dan ditutup sebelum diletakkan di dalam alat. Kelebihan utama glukometer ini dapat dianggap bahawa hasil pengukuran tidak lagi bersifat semi-kuantitatif dan, walaupun terdapat jarak analisis yang luas, kesalahan pengukuran dikesampingkan, bergantung pada kemampuan pengguna untuk menilai warna jalur secara visual. Walau bagaimanapun, masalah penafsiran keputusan yang salah masih relevan sekiranya penyelidik dengan teliti tidak mengikuti semua arahan pengeluar semasa ujian. Jadi, terserah pengguna untuk mematuhi peraturan untuk menyimpan helai, memprogram kode, dan menerima setetes darah dari ukuran yang diperlukan (sekitar 50 μl). Agak sukar untuk melihat kerangka waktu untuk menerapkan setetes darah ke jalur ujian dan teknik menghapusnya dari medan ujian hingga warnanya ditentukan. Sekiranya jalur ujian tidak dipasang dengan betul di meter, maka keputusan ujian tidak dapat diramalkan. Glukometer ini dirancang sedemikian rupa sehingga reaksi kimia ke medan ujian berlaku setelah meletakkan jalur ujian di glukometer, yang kemudiannya memerlukan kawalan mandatori terhadap kemurnian zon optik peranti.

Pada masa kini, sistem untuk mengukur glukosa dengan kaedah reflektif ringkas, mudah digunakan, dan memerlukan penyertaan pengguna yang minimum, yang meminimumkan kesalahan subjektif. Penggunaan teknologi baru (penganalisis warna diletakkan di bawah jalur ujian) menghilangkan keperluan untuk mencuci darah dari jalur tersebut. Instrumen muncul dengan penghitung waktu automatik, dan jumlah penurunan darah yang diperlukan untuk analisis menurun hingga 1-2 μl. Selain itu, meter glukosa darah mula memberi amaran secara automatik kepada pengguna mengenai kemungkinan kesalahan semasa pengukuran glisemia.

Biosensor

Biosensor muncul pada akhir tahun 80an. abad yang lalu dan menjadi jalur ujian generasi pertama menggunakan sistem "kekal" untuk menentukan glisemia. Biosensor adalah penukar bioelektrokimia yang, bersama-sama dengan penganalisis mudah alih, mengesan isyarat elektrik yang dihasilkan oleh tindak balas biokimia. Banyak peranti menggunakan jalur ujian dengan sensor yang merangkumi enzim yang secara khusus mempercepat proses pengoksidaan glukosa, dan mediator yang terlibat dalam reaksi redoks.

Sensor pengesanan glukosa pertama, ExacTech (MediSense), menggunakan elektrod yang mengandungi glukosa oksidase sebagai enzim dan ferosena sebagai mediator. Medan ujian sensor terdiri daripada dua elektrod dalam bentuk melakukan "trek":

 • elektrod kerja bioaktif yang mengandungi glukosa oksidase dan ferosena;
 • elektrod kedua, yang melakukan fungsi elektrod tambahan dan elektrod rujukan secara serentak.

Sensor model terbaru mempunyai tiga elektrod: rujukan, asas dan pencetus, di mana elektrod ketiga menghalang glukometer mempengaruhi kepekatan tinggi asid urik, asid askorbik dan parasetamol, "mengurangkan" elektron metabolit bahan-bahan ini. Kehadiran kandungan berlebihan (dibandingkan dengan normal) sebatian ini sedikit sebanyak dapat meningkatkan tahap glikemia.

Apabila setetes darah diletakkan di medan ujian, glukosa dioksidakan menjadi glukonolakton dan kandungan glukosa berkurang. Elektron yang dilepaskan diserap oleh mediator ferosena, dan sebatian yang dihasilkan dioksidakan pada elektrod. Fluks elektron berkadar dengan glukosa darah.

Setetes darah di biosensor dikenakan pada elektrod di luar peranti itu sendiri dan tidak menghubungi komponen dalaman meter.

Prinsip Pengukuran Glukosa

Ujian kimia pertama terlalu spesifik, kerana mereka mengukur bukan hanya glukosa, tetapi juga gula lain dan memerlukan penggunaan setetes darah yang sangat besar. Hari ini, pengukuran lebih spesifik dan kurang dipengaruhi oleh gula lain. Pada masa ini, tiga enzim digunakan untuk mengukur glisemia:

 • glukosa oksidase;
 • heksokinase;
 • dehidrogenase glukosa.

Kaedah glukosa oksidase lebih banyak dipengaruhi oleh pelbagai ubat dan komponen darah endogen lain daripada kedua kaedah lain.

Meter glukosa darah

Jadual menunjukkan sistem refleks dan biosensor untuk mengukur glukosa, yang didaftarkan di Rusia. Dengan penggunaan peranti yang betul, mengikut cadangan pengeluar, semuanya secara keseluruhan menggambarkan petunjuk tahap glukosa darah yang cukup tepat.

Kriteria untuk memilih peranti bergantung pada frekuensi penggunaannya oleh pesakit, biaya peranti dan jalur ujian, serta faktor lain, yang meliputi: ukuran perangkat dan paparan, jenis bateri dan kemudahan penggantian, kemudahan penggunaan, memori, layanan jaminan. Di samping itu, faktor-faktor berikut diambil kira..

Isipadu darah

Selama bertahun-tahun menggunakan glukometer, jumlah darah yang diperlukan untuk menentukan tahap glisemia dengan betul telah menurun. Jalur ujian generasi pertama memerlukan sekurang-kurangnya 50 μl darah, pada generasi terbaru glukometer isipadu ini kurang dari 2 μl. Pengguna harus sedar bahawa beberapa meter atau sensor mungkin menunjukkan hasil yang diremehkan jika penurunan darah tidak cukup besar. Di samping itu, hasilnya akan keliru ketika menambahkan setetes darah ke medan ujian, jika ujian pertama tidak mencukupi.

Dalam praktiknya, pesakit sering mengelirukan dua kaedah utama pengambilan darah. Yang pertama - apabila darah menetes ke jalur - jumlah darah biasanya harus dikawal oleh orang yang mengukurnya sendiri. Yang kedua (kapilari) - ketika, ketika menyentuh jalur yang dimasukkan ke dalam glukometer, setetes darah itu sendiri diserap dalam volume yang diperlukan, sementara glukometer "tahu" kapan harus memulai pengukuran dan kapan harus menyelesaikannya. Itulah sebabnya kaedah pertama memerlukan hingga 50 μl, dan sampel terbaik kaedah kedua 0.3-3 μl. Sebilangan pesakit, tanpa membaca arahan, cuba meneteskan darah, seperti yang sudah lama mereka terbiasa, ke jalur sentuhan dan kembali dalam seminggu untuk menggantikan meter, walaupun keadaan alat ini lengkap.

Oleh itu, harus selalu dipertimbangkan bahawa dengan pelaksanaan prosedur pengukuran yang benar, glukometer apa pun akan memberikan hasil yang memadai.

Jangka hayat jalur ujian dan simpanannya

Jalur ujian dibungkus secara berasingan atau diletakkan di dalam tiub khas, yang biasanya mengandungi gel silika (pengering), sehingga kelembapan berlebihan tidak mempengaruhi reagen. Pengguna mesti memastikan bahawa bekas dengan jalur ujian ditutup sebaik sahaja melepaskan jalur, kerana jalur uji yang tinggal mesti disimpan pada suhu tertentu, tidak terdedah kepada panas atau sejuk yang berlebihan. Walaupun jalur ujian stabil pada suhu bilik dan jangka hayatnya sekitar dua tahun, penyimpanan yang tidak betul dapat mempercepat pemusnahan reagen, yang menyebabkan hasil pengukuran glisemia tidak betul. Jalur ujian tidak boleh digunakan jika tarikh luputnya terlampau. Penting juga untuk diketahui bahawa setelah membuka tiub, jangka hayat jalur, sebagai peraturan, tidak melebihi 3-4 bulan, dan untuk jalur ujian Accu-Chek Asset dan Accu-Chek Go, sehingga 1-1,5 tahun (tidak kira saat membuka tiub).

Kesan hematokrit

Semasa berinteraksi dengan reagen kering, ujian jalur plasma darah melembapkan agen kimia kering, yang mencetuskan reaksi. Mekanisme ini dipengaruhi oleh hematokrit ketika menggunakan darah penuh. Sampel darah dengan hematokrit tinggi atau peningkatan kelikatan dapat mempengaruhi kelajuan atau jumlah plasma yang diserap, secara mekanik menghalang penyebaran glukosa, yang akibatnya meremehkan glikemia. Oleh itu, ujian dengan hematokrit rendah meningkatkan glukosa darah.

Sekatan dalam penggunaan

Prosedur yang betul untuk menerapkan sampel darah ke jalur ujian harus digunakan dengan setiap pengukuran, oleh itu meter glukosa darah yang menggunakan darah penuh tidak sesuai untuk beberapa kategori pesakit. Glukometer seperti itu tidak dapat digunakan pada pasien dengan hiperglikemia hiperosmolar, kerana glikemia dapat diremehkan secara signifikan..

Harap maklum bahawa beberapa ubat dan bahan lain yang ditunjukkan oleh pengilang boleh mempengaruhi penafsiran hasil pengukuran. Glukometer reflektif atau biosensor yang menggunakan kaedah glukosa oksidase untuk mengukur glisemia dipengaruhi oleh tahap lipid darah atau bilirubin, parasetamol, vitamin C atau asid urik yang tinggi.

Keselamatan atau jangkitan silang

Keselamatan penggunaan alat ini tidak secara langsung mempengaruhi petunjuk pengukuran glisemia, tetapi kesihatan pesakit dan kakitangan perubatan mungkin dijangkiti silang semasa analisis. Keselamatan sangat penting ketika menggunakan alat ini pada beberapa pesakit (contohnya, di hospital), apabila anda perlu memastikan bahawa alat dan lancet yang dipilih paling sesuai dalam keadaan ini dan bukan pembawa jangkitan. Kakitangan perubatan mesti menukar jalur ujian dan, jika perlu, membersihkan zon ujian peranti antara pengukuran glisemik pada pesakit yang berbeza, yang sangat penting ketika menggunakan glukometer di hospital kanak-kanak khusus untuk menghilangkan risiko jangkitan silang.

Penentukuran instrumen

Walaupun meter dan sensor glukosa darah dikalibrasi oleh pengeluar, pengguna juga harus mempunyai maklumat mengenai penentukuran setiap paket jalur ujian atau elektrod. Biasanya, perubahan kod dibuat secara manual ke program menggunakan butang kod khas pada peranti. Oleh kerana penentukuran secara signifikan mempengaruhi hasil pengukuran glisemia, pengeluar berusaha untuk mengurangkan kesalahan pengendali semasa perubahan kod manual dengan cara berikut:

 • maklumat mengenai kod tersebut terdapat di jalur ujian, ia dibaca secara bebas oleh glukometer;
 • setiap kumpulan jalur ujian mempunyai kunci penentukuran yang dimasukkan ke dalam meter;
 • setiap kumpulan jalur ujian mempunyai jalur penentukuran untuk memindahkan maklumat yang diperlukan ke meter.

Hampir semua meter glukosa darah menggunakan darah kapilari keseluruhan untuk mengukur glukosa darah. Pada alat yang dikalibrasi dengan darah utuh, nilai glikemia berbeza dari yang diperoleh menggunakan glukometer berkalibrasi plasma, yang harus diingat ketika menafsirkan hasilnya.

Faktor subyektif mempengaruhi hasil pengukuran

Glukometer digunakan secara meluas oleh kedua-dua pesakit dan profesional perubatan, mulai dari jururawat hingga pakar diabetes profesional, jadi hasil kajian bergantung pada kemampuan operator untuk mengikuti arahan pengilang. Instrumen untuk penggunaan individu harus dicirikan oleh jumlah manipulasi minimum dan mudah digunakan untuk mengurangkan kemungkinan pengukuran glikemia yang salah. Sebelum mengesyorkan alat tertentu untuk kegunaan rumah, perlu menentukan kemampuan dan kemahiran pesakit dalam melakukan manipulasi tersebut. Berikut adalah ciri-ciri pengukuran glisemik yang paling khas, membantu mengurangkan bilangan kesilapan pengendali dan meningkatkan kualiti mengukur glukosa darah. Sistem yang tidak memerlukan penghapusan darah, mempunyai kesalahan paling sedikit yang berkaitan dengan tindakan pengendali.

Kelebihan meter glukosa darah moden untuk menghilangkan kesilapan pengguna:

 • penglibatan pengguna minimum;
 • menerapkan maklumat penentukuran pada cip elektronik atau jalur penentukuran;
 • jumlah darah minimum;
 • pensampelan darah kapilari;
 • undur automatik masa pengukuran;
 • tidak perlu mencuci darah dari jalur medan ujian;
 • amaran elektronik mengenai kesilapan pengguna;
 • prosedur pengukuran kawalan kualiti wajib.

Glukometer Glukohrom M

Spesifikasi:

 • julat pengukuran - 2.2–22 mmol / l;
 • bekalan kuasa - 2 bateri dengan voltan 1.5 V;
 • keadaan luaran yang dibenarkan - 15–35 ° С, sehingga 75% kelembapan relatif;
 • prinsip pengukuran - fotometrik;
 • masa analisis - 2 min;
 • penentukuran - darah kapilari keseluruhan;
 • ujian - darah kapilari segar dari jari;
 • memori - 15 nilai;
 • dimensi - 50 x 130 x 18 mm;
 • berat - 95 g (termasuk bateri);
 • kawalan kerja - menggunakan jalur kawalan yang disertakan dengan peranti Glukohrom M;
 • peralatan - peranti dengan bateri, casing, jalur kawalan, manual arahan.

Kelebihan jalur ujian "Glukohrom D":

 • Direka untuk penilaian visual dan automatik hasilnya;
 • warna untuk penilaian ditentukan dengan baik dan dibaca berkat medan reaktif yang terbahagi;
 • kestabilan warna selepas tindak balas meninggalkan masa yang cukup untuk menilai hasilnya;
 • kos jalur ujian yang rendah dan kemampuan untuk mendapatkannya secara percuma di beberapa bandar Rusia.

Kekurangan:

 • hasil pengukuran bergantung pada kemampuan pengguna untuk mematuhi peraturan operasi peranti dengan ketat;
 • jalur ujian dibungkus dalam tiub; keadaan penyimpanan untuk pembungkusan terbuka harus diperhatikan dengan teliti;
 • analisis memerlukan titisan darah yang besar - 10 μl;
 • adalah perlu untuk menghapus setetes darah dari jalur medan ujian selepas 1 minit. selepas permohonan;
 • zon optik peranti memerlukan pembersihan.

Glucometer Glucocare (Glucocare)

Spesifikasi:

 • julat pengukuran - 2.2–25 mmol / l;
 • bekalan kuasa - 3 bateri dengan voltan 1.5 V (GP A 76);
 • keadaan luaran yang dibenarkan - 15-30 ° С, kelembapan kurang daripada 85%;
 • prinsip pengukuran - fotokimia;
 • kaedah analisis - tindak balas glukosa oksidase-peroksidase;
 • masa analisis - kurang dari 1 min;
 • penentukuran - darah keseluruhan;
 • ujian - darah kapilari segar dari jari;
 • memori - 150 nilai;
 • dimensi - 101 x 50 x 15 mm;
 • berat - 58 g (termasuk bateri);
 • kawalan kerja - jalur kawalan;
 • peralatan - peranti, jalur ujian (2 pcs.), pen untuk menusuk jari, 8 lancet, arahan;
 • tempoh jaminan - 3 tahun.

Faedah:

 • memori untuk 150 analisis dengan tarikh dan masa;
 • terdapat antara muka ke komputer.

Kekurangan:

 • jalur hendaklah disimpan pada suhu 5 - 30 ° C, di tempat kering yang dilindungi dari cahaya matahari langsung;
 • helai hendaklah digunakan dalam masa 3 bulan. selepas pembukaan tiub pertama;
 • cahaya matahari langsung harus dielakkan pada jalur ujian semasa analisis;
 • kesan hematokrit dan kolesterol dan trigliserida terhadap hasil kajian;
 • pengambilan atau suntikan dos vitamin C yang besar meremehkan kepekatan glukosa yang sebenar;
 • dehidrasi dan disfungsi ginjal juga boleh mempengaruhi hasil analisis.

Satelit Glucometer Elta

Spesifikasi:

 • julat pengukuran - 1.8-35 mmol / l;
 • bekalan kuasa - 1 CR 2032 bateri, voltan 3V;
 • prinsip pengukuran - elektrokimia;
 • masa analisis - 45 s;
 • penentukuran - darah kapilari keseluruhan;
 • ujian - darah kapilari segar dari jari;
 • ingatan - 40 nilai;
 • dimensi - 110 x 60 x 25 mm;
 • berat - 70 g;
 • kawalan kerja - menggunakan jalur kawalan yang disertakan dengan peranti;
 • pengekodan - secara manual;
 • peralatan - peranti dengan bateri, jalur dalam pembungkusan individu (10 pcs.), sarung, jalur kawalan, manual arahan;
 • tempoh jaminan - tidak terhad.

Faedah:

 • prinsip pengukuran elektrokimia;
 • tidak memerlukan jalur ujian basah dan mengawal masa pengukuran;
 • setiap jalur ujian dibungkus dalam beg tertutup berasingan;
 • setitik darah digunakan di luar alat;
 • setiap peranti mempunyai jaminan tanpa had;
 • menjimatkan kerana harga yang berpatutan dan penggunaan jalur ujian yang murah.

Kekurangan:

 • menggunakan titisan darah yang besar - sekurang-kurangnya 5 μl;
 • tidak ada sistem perlindungan terhadap prosedur pengukuran yang salah.

Profil Satu Sentuhan Glucometer (Profil Satu Sentuhan)

Spesifikasi:

 • julat pengukuran - 0-33,3 mmol / l; hasil yang lebih tinggi dipaparkan di layar dalam bentuk tulisan "Hi";
 • bekalan kuasa - 2 bateri alkali, saiz AAA, voltan 1.5 V;
 • keadaan luaran yang dibenarkan - 15–35 ° С, kelembapan 0-90% (tanpa pemeluwapan), hematokrit 25-60%;
 • prinsip pengukuran - fotometrik;
 • masa analisis - 45 s;
 • penentukuran - darah keseluruhan;
 • ujian - darah kapilari segar dari jari;
 • memori - 250 nilai;
 • dimensi - 109 x 66 x 30 mm;
 • berat - 127.5 g (termasuk bateri);
 • kawalan kerja - menggunakan penyelesaian kawalan yang disertakan dalam peranti;
 • pengekodan - secara manual;
 • peralatan - peranti dengan bateri, jalur ujian (10 pcs.), pen untuk menindik Penlet Plus (Penlet Plus), lancet Fine Point (Fine Point), penyelesaian kawalan, kes;
 • tempoh jaminan - 5 tahun.

Faedah:

 • jalur ujian tidak memerlukan menggosok setetes darah;
 • hasilnya dapat ditandai dengan nama "peristiwa" yang sesuai (semasa perut kosong, sebelum sarapan, selepas sarapan, dll.);
 • apabila anda menghidupkan peranti untuk pertama kalinya, nilai purata hasil selama 14 hari muncul di skrin;
 • terdapat fungsi "Maklumat mengenai insulin";
 • Anda dapat melihat di layar hasil rata-rata untuk 15 kemungkinan “peristiwa”, serta hasil rata-rata ujian darah selama 30 hari terakhir;
 • menyambungkan kabel membolehkan anda memindahkan maklumat yang tersimpan dalam memori peranti ke komputer untuk diproses lebih lanjut menggunakan program komputer khas.

Kekurangan:

 • perlu membilas pemegang jalur ujian dari darah;
 • adalah perlu untuk mengelap kawasan optik ujian dari darah;
 • aliran darah yang tidak mencukupi adalah kesalahan dalam kajian ini.

Glucometer One Touch Basic Plus (One Touch Basic Plus)

Spesifikasi:

 • julat pengukuran - 0-33,3 mmol / l; hasil yang lebih tinggi dipaparkan di layar dalam bentuk tulisan "Hi";
 • bekalan kuasa - 2 bateri alkali, saiz AAA, voltan 1.5 V;
 • keadaan luaran yang dibenarkan - 15–35 ° С, kelembapan 0–90% (tanpa pemeluwapan), hematokrit 25–60%;
 • prinsip pengukuran - fotometrik;
 • masa analisis - 45 s;
 • penentukuran - darah keseluruhan;
 • ujian - darah kapilari segar dari jari;
 • ingatan - 75 nilai;
 • dimensi - 109 x 66 x 30 mm;
 • berat - 116.2 g (termasuk bateri);
 • kawalan kerja - dengan bantuan jalur ujian dan penyelesaian kawalan yang disertakan dalam peranti;
 • pengekodan - secara manual;
 • peralatan - peranti dengan bateri, jalur ujian (10 buah.), pen pen tindik penlet Plus, lancet Titik Halus, penyelesaian kawalan, kes, arahan dan prosedur ujian ringkas;
 • tempoh jaminan - 5 tahun.

Faedah:

 • jalur ujian tidak memerlukan menggosok setetes darah;
 • menyambungkan kabel membolehkan anda memindahkan maklumat yang tersimpan dalam memori peranti ke komputer untuk diproses lebih lanjut menggunakan program komputer khas.

Kekurangan:

 • perlu membilas pemegang jalur ujian dari darah;
 • adalah perlu untuk mengelap kawasan optik ujian dari darah;
 • aliran darah yang tidak mencukupi adalah kesalahan dalam kajian ini.

Glucometer One Touch Ultra

Spesifikasi:

 • julat pengukuran - 1.1-33.3 mmol / l;
 • bekalan kuasa - 1 bateri litium dengan voltan 3 V (No. 2032);
 • keadaan luaran yang dibenarkan - 6–44 ° С, kelembapan 10–90%, hematokrit 30–55%;
 • prinsip pengukuran - elektrokimia;
 • kaedah analisis - oksidase glukosa biosensor;
 • masa analisis - 5 s;
 • penentukuran - plasma darah;
 • ujian - darah kapilari segar dari jari, bahu atau lengan bawah;
 • memori - 150 nilai;
 • dimensi - 79 x 57 x 21 mm;
 • berat - 2.5 g (termasuk bateri);
 • kawalan kerja - menggunakan penyelesaian kawalan yang disertakan dalam peranti;
 • pengekodan - secara manual;
 • peralatan - peranti dengan bateri, jalur ujian (10 pcs.), pen untuk menindik One Touch Ultra Soft (One Touch Ultra Soft), topi yang boleh diganti One Touch Ultra Clear (One Touch Ultra Clear) untuk menerima setetes darah dari bahu / lengan bawah, Lancets One Touch Ultra Soft, penyelesaian kawalan, sarung sukan lembut, arahan dalam bahasa Rusia dan kad jaminan;
 • tempoh jaminan - 3 tahun.

Faedah:

 • hasil analisis dapat diperoleh hanya dalam 5 saat;
 • pensampelan darah kapilari - hanya 1-2 μl. Mengubah warna medan kawalan jalur ujian akan mengesahkan bahawa jumlah darah mencukupi untuk mendapatkan hasil yang tepat;
 • menyentuh jalur ujian tidak mempengaruhi hasil pengukuran;
 • zon ujian terletak di luar peranti, oleh itu darah dikeluarkan dari peranti;
 • Anda boleh memilih tapak tusukan - tangan atau jari. Menggunakan topi khas One Touch Ultra Clear (One Touch Ultra Clear) dengan pen untuk menindik One Touch Ultra Soft (One Touch Ultra Soft) membolehkan anda mendapatkan setetes darah tidak hanya dari jari, tetapi juga dari tangan (bahu atau lengan bawah);
 • menjimatkan hasil ingatan sebanyak 150 analisis dengan menunjukkan tarikh dan masa pelaksanaan. Mengira hasil purata selama 14 dan 30 hari;
 • dikalibrasi oleh plasma darah, oleh itu, hasil analisis dapat dibandingkan dengan ketepatan dengan hasil yang diperoleh di makmal;
 • pengguna komputer dapat menyambungkan glukometer ke dalamnya dan menggunakan program In Touch LifeScan untuk memproses data pada PC. Wayar khas dibekalkan dengan peranti. Program ini boleh dimuat turun secara percuma dari laman web LifeScan di Internet..

Kekurangan:

 • Botol terbuka dengan jalur ujian mesti digunakan dalam masa 3 bulan. Selepas tempoh ini, helai tidak sesuai digunakan;
 • kos instrumen dan jalur ujian yang tinggi.

Glucometer Smartskan (SmartScan)

Spesifikasi:

 • julat pengukuran - 1.1-33.3 mmol / l;
 • bekalan kuasa - 2 bateri No. 357 berdasarkan oksida perak dengan voltan 1.5 V;
 • keadaan luaran yang dibenarkan - 15–35 ° С, kelembapan 10–90%, hematokrit 30–55%;
 • prinsip pengukuran - elektrokimia;
 • kaedah analisis - oksidase glukosa biosensor;
 • masa analisis - 15 s;
 • penentukuran - plasma darah;
 • ujian - darah kapilari segar dari jari;
 • memori - 150 nilai;
 • dimensi - 79 x 57 x 19 mm;
 • berat - 45.4 g (termasuk bateri);
 • kawalan kerja - menggunakan penyelesaian kawalan yang disertakan dalam peranti;
 • pengekodan - secara manual;
 • peralatan - peranti dengan bateri, jalur ujian (10 buah.), pen penercing penlet Plus, lancet Fine Point, penyelesaian kawalan, sarung sukan lembut, arahan dalam bahasa Rusia;
 • Tempoh jaminan - 3 tahun;

Faedah:

 • membolehkan analisis menggunakan setetes darah kecil 2,5 µl;
 • kaedah kapilari pengambilan darah;
 • jalur ujian dilindungi dengan pasti, mereka boleh disentuh di mana-mana bahagian jalur;
 • dikalibrasi oleh plasma darah untuk perbandingan yang lebih mudah dengan hasil makmal;
 • menyimpan dalam ingatan hasil 150 analisis dengan tarikh dan masa dan pengiraan automatik hasil purata selama 14 hari;
 • zon ujian terletak di luar peranti, oleh itu, darah tidak masuk ke dalam peranti.

Kekurangan:

 • kos jalur ujian yang tinggi.

Glucometer Accu-Chek Aktif (Accu-Chek Aktif)

Spesifikasi:

 • julat pengukuran - 0,6-33,3 mmol / l;
 • bekalan kuasa - 1 bateri litium jenis CR2032;
 • keadaan luaran yang dibenarkan - 10-40 ° С, kelembapan 0-85%;
 • prinsip pengukuran - fotometrik;
 • masa analisis - 5 s;
 • penentukuran - darah keseluruhan;
 • ujian - darah kapilari segar;
 • memori - 200 nilai;
 • dimensi - 115 x 40 x 22 mm;
 • berat - 45 g (tanpa bateri);
 • kawalan kerja - penyelesaian kawalan;
 • pengekodan - plat kod;
 • peralatan - peranti dengan bateri, 10 jalur ujian, pen untuk menusuk jari Accu-Chek Softclix (Accu-Chek Softclix), 10 lancet Accu-Chek Softclix case, arahan dalam bahasa Rusia;
 • tempoh jaminan - tiada had.

Faedah:

 • mempunyai fungsi mengukur glukosa darah yang diperoleh dari tempat-tempat alternatif: lengan bawah, bahu, telapak tangan di ibu jari, paha atau betis;
 • kaedah kapilari pengambilan darah;
 • titisan darah kurang daripada 2 μl;
 • terdapat fungsi hidup / mati automatik;
 • fungsi memori tambahan: nilai yang menunjukkan masa dan tarikh pengukuran. Pengiraan nilai purata selama 7 dan 14 hari;
 • pemindahan data tanpa wayar ke PC melalui inframerah;
 • tempoh jaminan tanpa had.

Kekurangan:

 • galaktosemia, ketoasidosis, dehidrasi, peningkatan kadar bilirubin (hingga 20 mg / dl), serta pengenalan larutan oligo- atau monosakarida, asid askorbik, larutan yang mengandungi icodextrin, boleh menyebabkan hasil yang salah.

Meter glukosa darah Accu-Chek Go (Accu-Chek Go)

Spesifikasi:

 • julat pengukuran - 0,6-33,3 mmol / l;
 • bekalan kuasa - 1 bateri litium jenis CR2030 atau DL2430;
 • keadaan luaran yang dibenarkan - 10-40 ° С, kelembapan 0-85%;
 • prinsip pengukuran - fotometrik;
 • masa analisis - 5 s;
 • penentukuran - darah keseluruhan;
 • ujian - darah kapilari segar dari jari;
 • memori - 300 nilai;
 • dimensi - 113 x 46 x 22 mm;
 • berat - 55 g (tanpa bateri);
 • kawalan kerja - penyelesaian kawalan;
 • pengekodan - plat kod;
 • peralatan - peranti dengan bateri, 10 jalur ujian, pena cap jari Accu-Chek Softclix (Accu-Chek Softclix), 10 lancet Accu-Chek Softclix, 1 muncung untuk peranti Accu-Chek Softclix;
 • tempoh jaminan - tiada had.

Faedah:

 • kaedah kapilari pengambilan darah;
 • kemungkinan menerima setetes darah dari tempat-tempat alternatif (contohnya, bahu, lengan bawah);
 • tidak ada hubungan langsung alat dengan darah;
 • kehadiran mekanisme untuk mengeluarkan jalur ujian dari peranti memastikan bahawa tidak ada hubungan langsung dengan darah atau dengan jalur ujian yang digunakan;
 • hidup dan mati secara automatik, hasilnya juga disimpan secara automatik;
 • Fungsi "penggera": anda boleh menetapkan isyarat suara sehingga kedengarannya tiga kali pada waktu yang berlainan dalam sehari;
 • amaran mengenai hipoglikemia: anda boleh menetapkan isyarat visual dan dengar yang akan memberi amaran kepada anda tahap glukosa darah yang rendah;
 • ingatan untuk 300 hasil (bersama dengan tarikh dan masa analisis);
 • antara muka inframerah untuk memindahkan data ke komputer peribadi atau komputer riba di mana program untuk menganalisis hasil dipasang (perisian Accu-Chek Pocket Compass);
 • anda boleh mengira nilai purata hasil glukosa darah selama 7, 14 atau 30 hari terakhir;
 • tempoh jaminan tanpa had.

Kekurangan:

 • kos instrumen dan jalur ujian yang tinggi.

Glucometer Ascensia Elite (Ascensia Elite)

Spesifikasi:

 • julat pengukuran - 1.1-33.3 mmol / l;
 • bekalan kuasa - 2 bateri litium dengan voltan 3 V (CR2030 atau DL);
 • keadaan luaran yang dibenarkan - 10-40 ° С, pampasan suhu automatik dengan bantuan jalur termal terbina dalam, kelembapan 20-80%;
 • prinsip pengukuran - teknologi sensor elektrod;
 • masa analisis - 30 s;
 • penentukuran - darah keseluruhan;
 • ujian - darah kapilari segar dari jari;
 • ingatan - 20 nilai;
 • dimensi - 81 x 51 x 14 mm;
 • berat - 50 g (tanpa bateri);
 • kawalan kerja - jalur ujian;
 • pengekodan - menggunakan jalur ujian kod;
 • peralatan - peranti dengan bateri, 5 jalur ujian, alat untuk menebuk jari Microlight, 5 lancet, jalur ujian, kotak, arahan, kad jaminan;
 • tempoh jaminan - 5 tahun.

Faedah:

 • teknologi sensor elektrod untuk mengukur glisemia;
 • kaedah kapilari pengambilan darah;
 • jumlah penurunan darah - 2 μl;
 • fungsi hidup / mati automatik;
 • peranti ini tidak mempunyai satu butang, oleh itu sangat mudah untuk dipelajari dan digunakan;
 • setiap jalur ujian ditutup secara hermetik, penggunaan satu plat tidak mempengaruhi jangka hayat baki.

Kekurangan:

 • sedikit memori;
 • tiada antara muka ke komputer.

Glucometer Ascensia Entrust (Ascensia Entrust)

Spesifikasi:

 • julat pengukuran - 1.7–30.6 mmol / l;
 • bekalan kuasa - 1 bateri lithium disk dengan voltan 3 V (CR2032);
 • keadaan luaran yang dibenarkan - 18–38 ° С, hematokrit 30–55%;
 • prinsip pengukuran - teknologi sensor elektrod;
 • masa analisis - 30 s;
 • penentukuran - darah keseluruhan;
 • ujian - darah kapilari segar dari jari;
 • memori - 10 nilai;
 • dimensi - 100 x 58 x 21 mm;
 • berat - 64 g;
 • kawalan kerja - jalur kawalan;
 • pengekodan - cip elektronik;
 • peralatan - peranti dengan bateri, 5 jalur ujian, kad kod, jalur kawalan, peranti untuk mencucuk jari Microlight, 5 lancet, casing, manual pengguna, panduan ringkas;
 • tempoh jaminan - 5 tahun.

Faedah:

 • teknologi sensor elektrod untuk mengukur glisemia;
 • kaedah kapilari pengambilan darah;
 • fungsi hidup / mati automatik;
 • bidang jalur yang besar - mudah dimasukkan ke dalam peranti dan senang dipegang di tangan anda;
 • prosedur pengukuran dua langkah;
 • kos peranti dan jalur ujian yang agak rendah.

Kekurangan:

 • sedikit memori;
 • tiada antara muka ke komputer.

Glucometer Ascensia Sahkan

Spesifikasi:

 • julat pengukuran - 0,6-33,0 mmol / l;
 • bekalan kuasa - 1 bateri cakera litium dengan voltan 3 V (CR2025);
 • keadaan luaran yang dibenarkan - 10-40 ° С, kelembapan 10-80%;
 • penentukuran - darah keseluruhan;
 • ujian - darah kapilari segar dari jari;
 • memori - 100 nilai;
 • dimensi - 110 x 75 x 17 mm;
 • berat - 50 g;
 • pengekodan - secara manual;
 • peralatan - peranti dengan bateri, 10 jalur ujian, peranti untuk menusuk jari Microlight, 5 lancet, arahan;
 • tempoh jaminan - 5 tahun.

Faedah:

 • peranti ini dilengkapi dengan cakera yang mengandungi 10 jalur ujian dengan segera;
 • kaedah kapilari pengambilan darah;
 • jumlah penurunan darah - 3 μl;
 • nilai purata glikemia selama 14 hari;
 • keupayaan untuk menyambung ke komputer.

Kekurangan:

 • kos tinggi peranti.

Glucometer Super Glucocard 2 (Super Glucocard II)

Spesifikasi:

 • julat pengukuran - 1.1-33.3 mmol / l;
 • bekalan kuasa - 2 bateri litium dengan voltan 3 V (CR2032);
 • prinsip pengukuran - elektrokimia;
 • masa analisis - 30 s;
 • penentukuran - plasma / serum;
 • ujian - darah kapilari segar dari jari;
 • ingatan - 20 nilai;
 • dimensi - 51 x 87 x 14.5 mm;
 • berat - 45 g;
 • kawalan kerja - jalur kawalan;
 • pengekodan - jalur pengekodan;
 • peralatan - peranti dengan bateri, 10 jalur ujian, jalur pengekodan, jalur kawalan, alat untuk menusuk jari Multilancet, 10 lancet, kes, arahan.

Faedah:

 • pensampelan darah kapilari;
 • keupayaan untuk memberikan setetes darah ke jalur ujian di luar alat;
 • jumlah penurunan darah - 3 μl;
 • peranti tidak mempunyai butang;
 • fungsi hidup / mati automatik;
 • setiap jalur ujian dibungkus dalam beg tertutup yang berasingan.

Kekurangan:

 • sedikit memori;
 • tiada antara muka ke komputer.

N. Yu. Arbatskaya, calon sains perubatan
Hospital Klinikal Bandar named 1 dinamakan N.I Pirogova, Moscow

Analisis glukosa: kaedah cepat makmal dan rumah untuk menentukan tahap GLU

Tidak mungkin untuk menentukan tahap glukosa dalam plasma darah dengan ujian darah umum. Untuk melakukan ini, anda perlu melakukan ujian glukosa darah khas. Terdapat beberapa jenis kajian darah (plasma) serum, serta analisis air kencing harian untuk gula.

Mereka diresepkan untuk menjelaskan dan membezakan diabetes mellitus, gangguan endokrin lain, penyakit buah pinggang, hati dan pankreas, patologi dan keadaan sistem saraf kardiovaskular, pencernaan dan pusat.

Kaedah utama untuk mengesan gangguan metabolisme karbohidrat adalah ujian darah dan air kencing untuk gula

Maklumat, gambar dan video dalam artikel ini akan membantu mendapatkan idea tentang ujian glukosa apa yang perlu dilakukan secara berkala untuk orang yang berada dalam keadaan pra-diabetes, dan berapa kerap darah dan air kencing diperiksa ketika didiagnosis dengan diabetes jenis 1 dan jenis 2..

Jenis ujian glukosa dan sebatiannya

Pada masa ini, kepekatan gula dalam darah dan air kencing dapat ditentukan di makmal dan di rumah. Kajian pertama lebih dipercayai, tetapi yang kedua membolehkan pesakit kencing manis mengawal kadar gula darah (glisemia) dan air kencing (glukosuria) setiap hari, dan pesakit yang bergantung kepada insulin dan orang yang mengambil ubat penurun gula dapat menyesuaikan dos ubat yang diperlukan..

Berapa kerap saya mesti menjalani ujian makmal? Ini ditentukan oleh doktor yang menghadiri, dan bergantung pada perjalanan individu patologi.

Petua. Doktor mengesyorkan melakukan ujian darah biokimia untuk glukosa dan analisis air kencing setiap hari untuk gula di makmal, secara berkala dan untuk semua orang, 2-3 kali setahun. Walau bagaimanapun, setelah 45 tahun, kajian sedemikian paling baik dilakukan sekali dalam setahun. Kelainan yang dikenal pasti tepat pada masanya lebih mudah dirawat dan membantu menjaga kesihatan.

Penyelidikan makmal

Penganalisis Glukosa Darah dan Urin Automatik Profesional Enziskan Ultra

Bukan rahsia lagi bahawa hasil kajian yang dilakukan bergantung pada disiplin personel dan kelas peralatan.

Sebagai tambahan kepada peranti Rusia Enziskan Ultra, dalam foto di atas, di antara ketua makmal perubatan dan doktor diagnostik, mereka menikmati reputasi yang sangat baik:

 • Penganalisis glukosa dan laktat automatik Jerman EcoMatic,
 • Penganalisis glukosa automatik sentuhan Jerman Biosen c_line, model klinik, peralatan gp, yang memungkinkan untuk melakukan ujian untuk hemoglobin HBA1C glikasi, penganalisis glukosa dan laktat automatik Biosen s_line dan Biosen 5030,
 • Penganalisis glukosa automatik Korea Selatan dengan pencetak Eco Twenty bersepadu dari Care Diagnostica,
 • Penganalisis glukosa ekspres Lithuania Exan-Gm,
 • Penganalisis biokimia automatik Kazakhstan glukosa dan laktat SensoStar GLone / GLH satu,
 • Peranti semiautomatik fotometrik Amerika dari jenis terbuka, penganalisis biokimia universal plasma darah, air kencing dan cecair serebrospinal Stat Fax 1904 Plus,
 • Penganalisis Jerman - mesin elektrokimia dan alat semiautomatik biokimia untuk penentuan serentak (dari satu tiub) glukosa dan laktat dalam darah penuh Super GL, Super GL easy dan Super LG dan Super GL Ambulance,
 • Penganalisis glukosa dan laktat darah Ukraine AGKM-01, dilengkapi dengan sensor asing,
 • MikroBiAn ABFP-KT-01 Penganalisis mikrofotometer mudah alih Rusia-mikrofotometer dengan pilihan untuk dilengkapi dengan penapis nm yang berbeza.

Perhatian! Sekiranya anda menukar tempat tinggal anda atau dalam keadaan lain yang memaksa anda untuk menukar makmal tetap anda, pesakit diabetes harus, jika boleh, memilih yang mempunyai alat analisis diagnostik yang serupa.

Penganalisis Biokimia Stat Fax® 1904 + R

Jadual: Penyelidikan Diabetes:

Nama ujian darah, harga (2018)Kadar glukosa dalam mmol / l dan norma nilai lainNilai ramalan atau transkrip ringkas analisis
Kimia darah.

Dari 180 hingga 1600 rubel (bergantung kepada jumlah petunjuk yang dinyatakan oleh doktor).

nilai purata:
 • 3,50-6,10
Minat prognostik untuk diagnosis patologi jantung, ginjal, hati, sistem peredaran darah dan endokrin, neoplasma, trauma dan beberapa penyakit otak, pemantauan keadaan selepas operasi band di saluran gastrointestinal.
Glukosa (serum).

 • bayi: 2.7-4.4
 • kanak-kanak: 3.3-5.5
 • hingga 60: 4.1-5.9
 • selepas 60: 4.6-6.4
 • selepas 90: 4.2-6.7
Dengan peningkatan nilai rujukan, diabetes mellitus, serangan jantung, strok, pankreatitis, fibrosis kistik, tirotoksikosis, tumor pankreas, patologi kronik hati atau ginjal, kemungkinan antibodi terhadap reseptor insulin.

Dengan penurunan petunjuk, terdapat kecurigaan: patologi perut dan usus, hipotiroidisme, penyakit hati, diabetes jenis 2 ringan, fermentopati, sarcoidosis, insulinoma.

Glukosa dengan senaman (PGTT).

kadar glukosa 2 jam selepas bersenam - hingga 11.1Kes di mana nilainya sama dengan atau lebih besar daripada 11.1 mmol / L menunjukkan diabetes.
PGTT dengan c-peptida.

0.9-7.10 ng / mlUjian ini dijalankan untuk pembezaan akhir diabetes mellitus jenis 1 dan jenis 2, memetakan dan memantau keberkesanan rawatan mereka, serta untuk mengesahkan sindrom ovarium polikistik atau menilai pengeluaran insulin dalam patologi hati.
Hemoglobin Glycated (HbA1c).

4.8-5.9%Analisis penilaian tahap hemoglobin glikasi dalam darah - bentuk hemoglobin yang dihasilkan dari interaksinya dengan glukosa - memungkinkan kita menilai tahap pampasan untuk penyakit diabetes. Ia juga bersifat prognostik untuk menentukan risiko terkena komplikasi vaskular..
Fruktosamin.

dari 20 hingga 60 tahun:
 • 205-285 μmol / l
Analisis kepekatan fruktosamin - sebatian glukosa dengan protein plasma, bukan sahaja memungkinkan untuk menjelaskan jenis diabetes mellitus, tetapi juga untuk memantau perjalanan rawatannya

Sebagai tambahan kepada ujian darah, pesakit dengan diagnosis diabetes harus secara berkala menjalani analisis makmal air kencing harian untuk gula di dalamnya. Nilai rujukannya (norma) adalah hingga 2.78 mmol / hari.

Kehadiran glukosuria (glukosa dalam air kencing) mungkin bukan satu-satunya petunjuk untuk diagnosis diabetes mellitus, tetapi bersama-sama dengan hasil ujian darah dapat menjelaskan jenis diabetes - gula, bukan gula, steroid, renal, dan pemantauan berkala indikator ini memungkinkan doktor untuk menilai kebenaran taktik yang dipilih untuk merawat penyakit diabetes.

Penurunan glukosuria harian pada pesakit kencing manis adalah bukti taktik rawatan yang betul

Di samping itu, peningkatan glukosa dalam air kencing harian mungkin menunjukkan adanya:

 • hipertiroidisme,
 • Sindrom Ischenko-Cushing,
 • pengurangan penyerapan semula kerana kehamilan,
 • pankreatitis akut,
 • serangan jantung,
 • keracunan morfin.

Nota. Bagaimana glukosa ditunjukkan dalam ujian darah dan air kencing? Dalam bentuk penelitian, istilah "glukosa" atau singkatan Latin "GLU" digunakan untuk menunjukkannya. By the way, peningkatan konsentrasi glukosa darah yang stabil diperhatikan pada perokok berat, dan penurunan gula serum dapat menjadi gejala klinikal leukemia.

Diagnostik ekspres

Terdapat juga alat khas - penganalisis (glukometer dan jalur ujian) yang membolehkan anda secara bebas, di rumah, mengukur tahap glukosa dalam darah dan air kencing. Berkat inovasi seperti itu, pemantauan diabetes setiap hari dan buku harian khas dapat dilakukan, yang membolehkan ahli endokrinologi dengan cepat memilih kombinasi langkah-langkah terapi, jenis dan dos ubat yang tepat..

Dan walaupun sebilangan undang-undang persekutuan menjamin glukometer percuma untuk pesakit diabetes, dan jalur ujian dan lancet percuma bulanan untuknya, penganalisis dan bahan habis pakai domestik ini jauh dari sempurna. Sekiranya ada peluang kewangan, lebih baik menggunakan rakan sejawat asing mereka, jangan lupa ketika membeli untuk melindungi diri anda dari palsu, dengan memeriksa ketersediaan paten dan sijil.

Glukometer generasi baru dapat berinteraksi dengan komputer atau telefon pintar

Berikut adalah senarai alat yang agak baru, tetapi sudah layak mendapat reputasi yang sangat baik di kalangan pesakit diabetes dan ahli endokrinologi (gambar di atas, di bawah nombor yang sesuai):

 1. Penganalisis glukosa mudah alih "SmartScan". Peranti "mengingat" 150 pengukuran terakhir; ia dapat mengira kepekatan gula rata-rata selama 2 minggu terakhir. Masa operasi untuk 2 bateri adalah 1000 jam bekerja, dan tempoh jaminan dari pengilang (syarikat Life-Scan, Johnson dan Johnson Corporation) adalah 7 tahun, di mana kinerjanya berbeza dari makmal dengan 10% yang boleh diterima jika tahap asid urik adalah dalam lingkungan norma.
 2. SensoCard meter glukosa ultra mudah alih Hungary. Peranti boleh disambungkan ke komputer atau telefon pintar. Mampu mengira nilai glukosa purata selama 7, 14 dan 28 hari. "Dia mengingat 150 pengukuran terakhir, menunjukkan tarikh dan waktu mereka. Dilengkapi dengan fungsi amaran suara. Waranti dari pengilang, syarikat 77 Elektronika - 3 tahun.
 3. Penganalisis rumah Switzerland Stat Strip Express StatStrip Xpress Glucose dari syarikat antarabangsa NOVA Biomedical. Peranti ini unik kerana penunjuk glukosa tidak terpengaruh oleh adanya hematokrit, asid urik dan askorbat, parasetamol, bilirubin dalam setetes darah, dan dengan adanya jalur khas, ia dapat mengukur tahap badan keton. Sebilangan besar pada paparan dapat dilihat bahkan untuk orang tua, dan kemungkinan menyambungkan peranti melalui port USB dengan NOVA Microsoft-Excel akan menjadi tambahan yang baik bagi generasi muda dan ahli endokrinologi yang merawatnya.

Beberapa meter glukosa darah hari ini, seperti Easy Touch GCHb, dapat mengukur lebih daripada sekadar glukosa (G). Dengan bantuan jalur ujian khas tambahan, untuk kemudahan, berbeza dengan warna "gula", anda dapat mengawal kolesterol (CH) dan hemoglobin (Hb).

Nah, alat mudah alih Jerman yang mahal Accutrend Plus (Accutrend plus) dapat menganalisis kepekatan glukosa, laktat, kolesterol, asid laktik dan trigliserida.

Penting. Bagi pesakit diabetes mellitus, diagnostik ekspresi kepekatan glukosa dalam plasma darah sebelum dan selepas terapi senaman, yang dilakukan menggunakan penganalisis mudah alih di rumah, akan membantu memilih tahap aktiviti fizikal yang paling berkesan dan maksimum yang dibenarkan.

Mereka yang memerlukan pemantauan glukosa air kencing dengan kerap disarankan untuk membeli alat analisis rumah khas atau jalur ujian visual. Cara menggunakannya dijelaskan secara terperinci dalam arahan..

Penganalisis air kencing peribadi (rumah) AMP-01 dan jalur ujian visual Ripolian XN-11U

Walaupun begitu, pesakit diabetes harus memahami bahawa tidak kira seberapa hebat penganalisis rumah yang canggih, mereka tetap tidak akan dapat mengganti ujian darah dan air kencing makmal dengan glukosa.

Persediaan untuk pendermaan darah makmal

Semua ujian darah untuk glukosa diklasifikasikan sebagai ujian "lapar" dan diberikan semasa perut kosong. Satu-satunya pengecualian adalah ujian darah untuk hemoglobin glikasi, yang tidak perlu anda persiapkan.

Dalam semua kes lain, anda harus mengetahui bagaimana persiapan untuk ujian glukosa darah dilakukan, kerana pelanggaran prosedurnya semestinya akan menyebabkan penyimpangan hasil dan penentuan diagnosis yang salah, dengan semua akibat negatif yang seterusnya untuk kesihatan.

Tekanan dan ubat-ubatan tertentu secara signifikan mengganggu jumlah darah puasa

Peraturan asas untuk mempersiapkan ujian glukosa darah "lapar":

 • periksa dengan doktor anda ubat mana yang dapat meningkatkan atau menurunkan kadar gula anda,
 • selama 24 jam - elakkan aktiviti fizikal yang berat dan situasi tekanan psiko-emosi, jangan makan banyak makanan berlemak dan manis, jangan minum alkohol, jangan minum minuman dan tenaga yang mengandungi gula (atau dengan pengganti),
 • dalam 12-8 jam - jangan makan atau minum apa-apa kecuali air minum yang bersih,
 • dalam 1 jam - berada di dekat pejabat, jangan merokok, jaga ketenangan fizikal dan emosi.

Semasa Ujian Toleransi Glukosa dengan Latihan (PGTT), dalam jeda 2 jam, menunggu pengambilan sampel darah kedua, anda perlu duduk diam, makan dan minum apa-apa, jangan merokok, dan jangan juga bermain permainan di telefon pintar anda yang boleh membawa anda di luar keseimbangan emosi.

Pada nota. Sekiranya pada hari ujian dirancang langkah diagnostik perubatan lain, maka lebih baik dilakukan setelah pengambilan sampel darah.

Cadangan pengambilan air kencing setiap hari

Pengambilan air kencing setiap hari adalah prosedur yang sangat sensitif. Penting untuk mematuhi semua cadangan yang disenaraikan di bawah ini, kerana pelanggaran terhadap sebarang item akan memutarbelitkan hasil kajian.

Sebagai contoh, jika hidangan tidak steril digunakan dalam pengumpulan air kencing, maka bakteria dan kulat hanya akan "memakan" glukosa. Gambar yang sama akan diperhatikan semasa menyimpan cecair yang terkumpul pada suhu bilik, dan bukan di dalam peti sejuk.

Suhu penyimpanan air kencing setiap hari di dalam peti sejuk - dari +2 hingga +8 ° С

Peraturan untuk mengumpulkan air kencing setiap hari:

 • 24 jam sebelum pengambilan air kencing, jangan minum alkohol, jangan makan banyak makanan berlemak dan manis, jangan minum makanan yang mengubah warna semula jadi air kencing (bit, wortel, ceri, teh kuat).
 • Sehari sebelumnya, bersiaplah untuk pengumpulan cecair:
 1. bilas dengan detergen balang kaca 2 liter dan penutupnya, jika boleh, sterilkan sehingga kering, dan setelah sejuk, letakkan di rak bawah (!) peti sejuk,
 2. Basuh dan keringkan balang 0,5 L (atau bekas lain) di mana tindakan buang air kecil akan berlaku secara langsung,
 3. beli di farmasi bekas steril khas untuk analisis air kencing.
 • Sebelum setiap koleksi, basuh alat kelamin dengan air yang mengalir tanpa menggunakan produk tandas dan produk kebersihan intim. Di mana:
  1. lelaki - harus melakukan prosedur kebersihan, mengalihkan kulup dan mendedahkan kepala zakar,
  2. untuk wanita - sekiranya berlaku haid, ketika masih perlu dilakukan analisis, sebelum setiap pengumpulan air kencing, basuh dan masukkan sapuan vagina segar,
  3. pada bayi, air kencing harus dikumpulkan menggunakan urin.
 • Elakkan tekanan berlebihan pada hari pengumpulan, dan ikuti rejimen minum biasa anda..
 • Kumpulkan air kencing pagi pertama di dalam bekas apa pun, ukur dan catatkan isinya, kemudian tuangkan ke dalam tandas. Ingat masa.
 • Kumpulkan semua bahagian air kencing berikutnya dengan bekas 0.5 liter yang telah disediakan sebelumnya, kemudian tuangkan cecair ke dalam balang 2 liter dan masukkan kembali ke dalam peti sejuk. Setelah mengumpulkan sebahagian air kencing, bilas balang "berfungsi" dan keringkan.
 • Air kencing terakhir harus dikumpulkan pada masa yang sama semasa kencing pertama dilakukan. Ingat anda mengikut masa?
 • Tandakan tahap urin harian dengan tepat pada balang 2 liter. Kemudian campurkan tanpa bantuan sebarang objek, goncangkan sedikit balang yang tertutup rapat ke arah yang berbeza, seperti pengocok. Tuang 50-100 ml air kencing ke dalam bekas steril. Kemudian tuangkan sisa air kencing ke dalam tandas, dan ukur jumlah semua air kencing yang terkumpul dengan menuangkan tanda air dan tuangkan ke atas piring pengukur. Tambahkan pada hasilnya, isipadu bahagian pertama dituangkan ke dalam tandas.
 • Tuliskan hasilnya pada label bekas, jangan lupa untuk mengisi semua baris lain. Tutup bekas dengan rapat dan letakkan di dalam beg plastik bersih, yang disimpan di rak bawah peti sejuk sehingga anda meninggalkan rumah di makmal.

Sebagai kesimpulan, tonton video pendek yang akan membantu "pemula" mengetahui cara menggunakan meter glukosa darah di rumah.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes