Analog ubat Insuman Bazal GT

Pesakit kencing manis, jangan memberi makan di farmasi, gunakan analog murah ini di zaman USSR

Bahan aktif

Analog

Pakar diabetes: "Untuk menstabilkan tahap gula darah."

Mengapa farmasi tamak menyembunyikan ubat ini lebih kuat daripada Exoderil sebanyak 39 kali? Ternyata Soviet tebal.

Bahkan hati yang paling mati dibersihkan dengan ubat ini.!

Nama antarabangsa

Gabungan kumpulan

Bentuk dos

kesan farmakologi

Insulin bertindak sederhana. Mengurangkan kepekatan glukosa dalam darah, meningkatkan penyerapannya oleh tisu, meningkatkan lipogenesis dan glikogenogenesis, sintesis protein, mengurangkan kadar pengeluaran glukosa oleh hati.

Ia berinteraksi dengan reseptor tertentu pada membran luar sel dan membentuk kompleks reseptor insulin. Dengan mengaktifkan sintesis cAMP (dalam sel lemak dan sel hati) atau langsung masuk ke dalam sel (otot), kompleks reseptor insulin merangsang proses intraselular, termasuk sintesis sejumlah enzim utama (heksokinase, piruvat kinase, glikogen synthetase, dll.). Penurunan glukosa darah disebabkan oleh peningkatan pengangkutan intraselularnya, peningkatan penyerapan dan asimilasi tisu, rangsangan lipogenesis, glikogenogenesis, sintesis protein, penurunan kadar pengeluaran glukosa oleh hati (penurunan kerosakan glikogen), dll..

Selepas suntikan s / c, kesannya berlaku dalam 1-2 jam.Kesan maksimum adalah dalam selang waktu antara 2-12 jam, jangka masa tindakan adalah 18-24 jam, bergantung pada komposisi insulin dan dos, mencerminkan penyimpangan antara dan intra-peribadi yang ketara.

Petunjuk

Diabetes jenis 1.

Diabetes diabetes jenis 2; tahap ketahanan terhadap ubat hipoglikemik oral, ketahanan separa terhadap ubat hipoglikemik oral (terapi kombinasi); penyakit bersamaan, campur tangan pembedahan (terapi mono atau kombinasi), diabetes mellitus semasa kehamilan (dengan terapi diet tidak berkesan).

Kontraindikasi

Kesan sampingan

Reaksi alergi (urtikaria, angioedema - demam, sesak nafas, penurunan tekanan darah);

hipoglikemia (pucat kulit, peningkatan berpeluh, berpeluh, berdebar-debar, gegaran, kelaparan, pergolakan, kegelisahan, parestesi di mulut, sakit kepala, mengantuk, insomnia, ketakutan, mood tertekan, mudah marah, tingkah laku yang tidak biasa, kekurangan pergerakan, gangguan pertuturan dan pertuturan dan penglihatan), koma hipoglikemik;

hiperglikemia dan asidosis diabetes (pada dos yang rendah, suntikan yang tidak dijawab, diet yang buruk, dengan demam dan jangkitan): mengantuk, dahaga, penurunan selera makan, memerah muka);

kesedaran terjejas (sehingga perkembangan precomatose dan koma);

gangguan penglihatan sementara (biasanya pada awal terapi);

tindak balas silang imunologi dengan insulin manusia; peningkatan titer antibodi anti-insulin dengan peningkatan glisemia berikutnya;

hiperemia, gatal-gatal dan lipodistrofi (atrofi atau hipertrofi lemak subkutan) di tempat suntikan.

Pada awal rawatan - pembengkakan dan pembiasan terganggu (bersifat sementara dan hilang dengan rawatan berterusan).

Permohonan dan dos

arahan khas

Sebelum mengambil insulin dari botol, perlu memeriksa ketelusan larutan. Apabila benda asing muncul, mengaburkan atau mendapan bahan pada gelas botol, larutan ubat tidak dapat digunakan.

Suhu insulin yang disuntik harus sesuai dengan suhu bilik.

Dos insulin mesti disesuaikan dalam kes penyakit berjangkit, sekiranya gangguan fungsi tiroid, penyakit Addison, hipopituitarisme, kegagalan ginjal kronik dan diabetes mellitus pada orang yang berusia lebih dari 65 tahun.

Penyebab hipoglikemia boleh berlaku: overdosis insulin, penggantian ubat, makan lewat, muntah, cirit-birit, tekanan fizikal; penyakit yang mengurangkan keperluan insulin (penyakit lanjutan ginjal dan hati, serta hipofungsi korteks adrenal, hipofisis atau kelenjar tiroid), perubahan tempat suntikan (contohnya, kulit di perut, bahu, paha), serta interaksi dengan ubat lain. Adalah mungkin untuk mengurangkan kepekatan glukosa dalam darah ketika memindahkan pesakit dari insulin haiwan ke insulin manusia. Pemindahan pesakit ke insulin manusia harus selalu dibenarkan secara perubatan dan dilakukan hanya di bawah pengawasan doktor.

Kecenderungan untuk mengembangkan hipoglikemia boleh menjejaskan kemampuan pesakit untuk berpartisipasi aktif dalam lalu lintas, serta penyelenggaraan mesin dan mekanisme.

Pesakit diabetes boleh menghentikan sedikit hipoglikemia yang mereka rasakan dengan memakan gula atau makanan yang tinggi karbohidrat (disarankan agar anda selalu mempunyai sekurang-kurangnya 20 g gula). Mengenai hipoglikemia yang dipindahkan, perlu memberitahu doktor yang hadir untuk memutuskan perlunya pembetulan rawatan. Semasa mengandung, perlu mengambil kira penurunan (I trimester I) atau peningkatan (trimester II-III) keperluan insulin. Semasa dan sejurus selepas kelahiran, keperluan insulin mungkin menurun secara mendadak. Semasa menyusui, pemantauan harian selama beberapa bulan diperlukan (sehingga keperluan insulin stabil).

Interaksi

Secara farmasi tidak sesuai dengan penyelesaian ubat lain.

Kesan hipoglikemik ditingkatkan oleh sulfonamida (termasuk ubat hipoglikemik oral, sulfonamides), perencat MAO (termasuk furazolidone, procarbazine, selegiline), perencat anhidrasa karbonik, perencat ACE, NSAID (termasuk salisilat), anabolik (termasuk stanozolol, oxandrolone, methandrostenolone), androgen, bromocriptine, tetracyclines, clofibrate, ketoconazole, mebendazole, theophylline, cyclophosphamide, phenfluramine, persiapan Li +, pyridoxine, quinidine, quinine, chloroquinine.

Glukagon, somatropin, kortikosteroid, kontraseptif oral, estrogen, thiazide dan diuretik gelung, BMKK, hormon tiroid, heparin, sulfinpyrazone, simpatomimetik, danazole, antidepresan trisiklik, clonidine, calconidine, ankyl morphytoninin, antinidin, antinotin, antinidin, antidinidin, antikonin, antidinidin epinefrin, penyekat reseptor H1-histamin.

Penyekat beta, reserpin, oktreotida, pentamidin dapat meningkatkan dan melemahkan kesan hipoglikemik insulin.

Insuman Bazal GT di Moscow

Nama ubatNegara pengeluarBahan aktif (INN)
Insuran NphRusiaInsulin Manusia, Isofan
Rinsulin NphRusiaInsulin Manusia, Isofan
Rosinsulin CRusiaInsulin Manusia, Isofan
Nama ubatNegara pengeluarBahan aktif (INN)
Biosulin NIndia, RusiaInsulin Manusia, Isofan
Vozulim-NIndiaInsulin Manusia, Isofan
Gensulin NPoland, RusiaInsulin Manusia, Isofan
Protafan NmDenmarkInsulin Manusia, Isofan
Protafan Nm PenfillDenmarkInsulin Manusia, Isofan
Sungai Humodar B 100UkraineInsulin Manusia, Isofan
Kembangkan jadual sepenuhnya »
Nama ubatBorang pelepasanHarga (diskaun)
Beli ubatAnalog Rinsulin Nphnpch susp. untuk input s / c. 100 IU / ml 3ml 5 pcs. (katrij. + jarum suntik. rinastra ii)1 567.00 gosok.Beli dengan penghantaranAnalog Rinsulin Nphpenyelesaian p untuk di. 100m IU / ml 3ml 5 pcs.1 570.00 gosok.Beli dengan penghantaran
Nama ubatBorang pelepasanHarga (diskaun)
Beli ubatAnalog Protafan NmIns. nm penfil suspensi untuk suntikan 100me / ml 3ml No. 5927.00 gosok.Beli dengan penghantaranAnalog Protafan NmBotol insulin nm 100me / ml 10ml407.00 gosok.Beli dengan penghantaranAnalog Protafan Nmnm penfill susp. untuk input s / c. 100 IU / ml 3ml 5 pcs.868.00 gosok.Beli dengan penghantaranAnalog Protafan Nmnm susp. untuk input s / c. 100 IU / ml 10ml394.00 gosok.Beli dengan penghantaranAnalog Protafan Nmnm penfill suspensi untuk pentadbiran subkutan 100 u / ml 3 ml 5 kartrij946.80 gosok.Beli dengan penghantaranAnalog Protafan Nmpenggantungan nm untuk pentadbiran subkutan 100 unit / ml 10 ml432.00 gosok.Beli dengan penghantaranKembangkan jadual sepenuhnya »
 • Persediaan
 • Insuman Bazal GT

Arahan manual

 • Pemegang sijil pendaftaran: Sanofi-Aventis Deutschland, Gmbh (Jerman)
 • Dibungkus: Sanofi-Aventis Deutschland, Gmbh (Jerman) Sanofi-Aventis Vostok, ZAO (Rusia)
Borang pelepasan
Penangguhan untuk pentadbiran sc 100 IU / 1 ml: fl. 5 ml 5 pcs.
Suspensi untuk pentadbiran SC 100 IU / 1 ml: kartrij 3 ml 5 pcs., Kartrij dalam jarum suntik Solostar ® 3 ml 5 pcs..
Suspensi untuk pentadbiran SC 100 IU / ml: kartrij 3 ml 5 pcs., Kartrij dalam jarum suntik Solostar ® 3 ml 5 pcs..
Penangguhan untuk pentadbiran sc 100 IU / ml: fl. 5 ml 5 pcs.

Ubat hipoglikemik, insulin bertindak sederhana. Insuman ® Basal GT mengandungi insulin yang serupa strukturnya dengan insulin manusia, yang diperoleh dengan teknik genetik menggunakan E.coli K12 135 pINT90d.

Insulin mengurangkan kepekatan glukosa dalam darah, meningkatkan kesan anabolik dan mengurangkan kesan katabolik. Ini meningkatkan pengangkutan glukosa ke dalam sel dan sintesis glikogen pada otot dan hati, meningkatkan penggunaan piruvat, dan menghalang glikogenolisis dan glukoneogenesis. Insulin meningkatkan lipogenesis di hati dan tisu adiposa dan menghalang lipolisis. Menggalakkan aliran asid amino ke dalam sel dan sintesis protein, meningkatkan aliran kalium ke dalam sel.

Insuman ® Bazal GT adalah insulin yang bertindak panjang dengan permulaan tindakan secara beransur-ansur. Selepas pentadbiran sc, kesan hipoglikemik berlaku dalam 1 jam, mencapai maksimum selepas 3-4 jam, berterusan selama 11-20 jam.

Pada pesakit yang sihat, T 1/2 insulin plasma kira-kira 4-6 minit. Dengan kegagalan buah pinggang, T 1/2 memanjang.

Perlu diingatkan bahawa farmakokinetik insulin tidak menggambarkan kesan metaboliknya..

Kepekatan sasaran glukosa dalam darah, persiapan insulin yang harus digunakan, rejimen dos insulin (dos dan masa pemberian) harus ditentukan dan disesuaikan secara individu sehingga sesuai dengan diet, tahap aktiviti fizikal dan gaya hidup pesakit.

Tidak ada peraturan yang tepat untuk pemberian insulin. Walau bagaimanapun, dos purata insulin harian adalah 0.5-1 ME / kg berat badan / hari, dan insulin manusia dengan tindakan berpanjangan menyumbang 40-60% daripada dos insulin harian yang diperlukan.

Pesakit harus diberi petunjuk yang diperlukan mengenai frekuensi menentukan kepekatan glukosa dalam darah, serta cadangan yang sesuai sekiranya terjadi perubahan dalam diet atau dalam rejimen terapi insulin..

Beralih dari jenis insulin lain ke Insuman ® Bazal GT

Semasa memindahkan pesakit dari satu jenis insulin ke yang lain, pembetulan rejimen dos insulin mungkin diperlukan: misalnya, ketika beralih dari insulin yang berasal dari haiwan ke insulin manusia, ketika beralih dari satu persediaan insulin manusia ke yang lain, atau ketika beralih dari rejimen rawatan insulin manusia yang larut ke rejimen termasuk insulin yang bertindak lebih lama.

Setelah beralih dari insulin yang berasal dari haiwan ke insulin manusia, mungkin perlu untuk mengurangkan dos insulin, terutama pada pesakit yang sebelumnya telah diberikan konsentrasi glukosa dalam darah yang cukup rendah; pada pesakit dengan kecenderungan untuk mengembangkan hipoglikemia; pada pesakit yang sebelumnya memerlukan dos insulin yang tinggi kerana adanya antibodi terhadap insulin.

Keperluan untuk penyesuaian dos (pengurangan) dapat timbul segera setelah beralih ke jenis insulin baru atau berkembang secara beransur-ansur selama beberapa minggu.

Apabila beralih dari satu jenis insulin ke yang lain dan kemudian pada minggu-minggu pertama, disarankan untuk memantau kepekatan glukosa darah dengan teliti. Pesakit yang memerlukan dosis tinggi insulin kerana adanya antibodi disarankan untuk beralih ke jenis insulin lain di bawah pengawasan perubatan di hospital..

Pelarasan dos tambahan

Pengendalian metabolik yang lebih baik dapat menyebabkan peningkatan kepekaan terhadap insulin, yang dapat mengakibatkan penurunan kebutuhan tubuh untuk insulin.

Perubahan dos juga mungkin diperlukan jika berat badan pesakit berubah, perubahan gaya hidup (termasuk diet, tahap aktiviti fizikal, dll.), Keadaan lain yang dapat meningkatkan kecenderungan hipo- atau hiperglikemia.

Pada pesakit tua, keperluan untuk insulin dapat dikurangkan. Oleh itu, permulaan rawatan, peningkatan dos dan memilih dos pemeliharaan pada pesakit tua dengan diabetes mellitus harus dilakukan dengan berhati-hati untuk mengelakkan reaksi hipoglikemik..

Pada pesakit dengan kegagalan hati atau ginjal, permintaan insulin dapat dikurangkan..

Pengenalan ubat Insuman ® Basal GT

Insuman ® Basal GT biasanya diberikan dalam s / c 45-60 minit sebelum makan. Tempat suntikan dalam kawasan pentadbiran yang sama harus ditukar setiap masa. Mengubah kawasan pentadbiran insulin (contohnya, dari perut ke kawasan paha) harus dilakukan hanya setelah berunding dengan doktor, kerana penyerapan insulin dan, akibatnya, kesan penurunan kepekatan glukosa darah mungkin berbeza-beza bergantung pada kawasan pentadbiran (contohnya, perut atau
kawasan peha).

Insuman ® Bazal GT tidak boleh digunakan dalam pelbagai jenis pam insulin (termasuk yang ditanam).

Dalam / dalam pengenalan ubat benar-benar dikecualikan!

Jangan campurkan Insuman ® Basal GT dengan insulin dengan kepekatan yang berbeza, dengan insulin asal haiwan, analog insulin atau ubat lain.

Insuman ® Bazal GT boleh dicampurkan dengan semua persediaan insulin manusia kumpulan sanofi-aventis. Insuman ® Basal GT tidak boleh dicampurkan dengan insulin yang ditujukan khusus untuk digunakan di pam insulin.

Perlu diingat bahawa kepekatan insulin adalah 100 IU / ml (untuk botol 5 ml atau kartrij 3 ml), oleh itu perlu menggunakan hanya picagari plastik yang dirancang untuk kepekatan insulin ini sekiranya menggunakan botol, atau pena jarum suntik OptiPen Pro1 atau ClickSTAR sekiranya digunakan katrij. Jarum suntik plastik tidak boleh mengandungi ubat lain atau jumlah sisa..

Syarat penggunaan Insuman ® Basal GT dalam botol

Sebelum set insulin pertama dari botol, keluarkan penutup plastik (kehadiran penutup itu adalah bukti botol yang belum dibuka). Segera sebelum mendail, penggantungan harus dicampur dengan baik, memegang botol pada sudut akut antara telapak tangan dan memutarnya dengan hati-hati (ini tidak boleh membentuk busa). Selepas mencampurkan, suspensi harus mempunyai konsistensi yang seragam dan warna putih susu. Suspensi tidak boleh digunakan jika mempunyai bentuk lain, mis. jika suspensi tetap telus, atau serpihan atau gumpalan telah terbentuk di dalam cecair itu sendiri, di bahagian bawah atau dinding botol. Dalam kes sedemikian, anda harus menggunakan botol lain yang memenuhi syarat di atas, dan anda juga harus memaklumkan kepada doktor anda.

Sebelum mengumpulkan insulin dari botol ke dalam jarum suntik, isipadu udara yang sama dengan dos insulin yang ditetapkan harus dikumpulkan dan dimasukkan ke dalam botol (bukan ke dalam cairan). Kemudian botol dengan jarum suntik mesti terbalik dengan jarum suntik dan kumpulkan jumlah insulin yang diperlukan. Sebelum suntikan, keluarkan gelembung udara dari picagari. Di tempat suntikan, perlu mengumpul lipatan kulit, memasukkan jarum di bawah kulit dan perlahan-lahan menyuntik insulin. Selepas suntikan, jarum harus ditanggalkan dengan perlahan dan kain kapas ditekan ke tempat suntikan selama beberapa saat. Tarikh kit insulin pertama dari botol mesti ditulis pada label botol..

Setelah dibuka, botol harus disimpan pada suhu tidak melebihi 25 ° C selama 4 minggu di tempat yang dilindungi dari cahaya dan panas..

Syarat penggunaan Insuman ® Basal GT dalam kartrij

Sebelum memasang kartrij (100 IU / ml) di pen jarum suntik OptiPen Pro1 dan ClickSTAR, ia harus disimpan selama 1-2 jam pada suhu bilik (suntikan insulin sejuk lebih menyakitkan). Selepas itu, perlahan-lahan membalikkan kartrij (hingga 10 kali), perlu untuk mendapatkan suspensi homogen. Setiap kartrij mempunyai tiga bola logam untuk pencampuran isi kandungannya dengan lebih cepat. Setelah memasang kartrij di pen jarum suntik, sebelum setiap suntikan insulin, balikkan pen jarum suntik beberapa kali untuk mendapatkan suspensi homogen. Selepas mencampurkan, suspensi harus mempunyai konsistensi yang seragam dan warna putih susu. Suspensi tidak boleh digunakan jika mempunyai bentuk lain, mis. jika kekal telus, atau serpihan atau gumpalan telah terbentuk di dalam cecair itu sendiri, di bahagian bawah atau dinding kartrij. Dalam kes sedemikian, anda harus menggunakan kartrij berbeza yang memenuhi syarat di atas, dan anda juga harus memaklumkan kepada doktor anda. Sebarang gelembung udara mesti dikeluarkan dari kartrij sebelum disuntik..

Kartrij tidak dirancang untuk mencampurkan Insuman ® Bazal GT dengan insulin lain. Kartrij kosong tidak boleh diisi semula. Sekiranya pena jarum suntik pecah, anda boleh memasukkan dos yang diperlukan dari kartrij menggunakan picagari konvensional. Perlu diingat bahawa kepekatan insulin dalam kartrij adalah 100 IU / ml, oleh itu, hanya jarum suntik plastik yang dirancang untuk kepekatan insulin tertentu yang harus digunakan. Jarum suntik tidak boleh mengandungi ubat lain atau jumlah sisa..

Selepas memasang kartrij, ia mesti digunakan dalam masa 4 minggu. Sebaiknya simpan kartrij pada suhu tidak melebihi + 25 ° C di tempat yang terlindung dari cahaya dan panas. Dalam proses penggunaan kartrij, pen jarum suntik tidak boleh disimpan di dalam peti sejuk (kerana suntikan dengan insulin sejuk lebih menyakitkan). Setelah memasang kartrij baru, periksa operasi pen yang betul sebelum menyuntikkan dos pertama.

Peraturan penggunaan dan pengendalian pena jarum suntikan SoloStar ® yang diisi sebelumnya

Sebelum penggunaan pertama, pen jarum suntik mesti disimpan pada suhu bilik selama 1-2 jam.Sebelum digunakan, periksa kartrij di dalam pen jarum suntik setelah mencampurkan penahan di dalamnya dengan memutar pen jarum suntik di sekitar paksinya, memegangnya pada sudut akut antara telapak tangan. Pena jarum suntik hanya boleh digunakan jika, setelah mencampurkan, suspensi mempunyai konsistensi yang seragam dan warna putih susu. Pena jarum suntik tidak boleh digunakan jika penggantungan di dalamnya setelah pencampuran mempunyai penampilan lain, mis. jika kekal telus, atau serpihan atau gumpalan telah terbentuk di dalam cecair itu sendiri, di bahagian bawah atau dinding kartrij. Dalam kes sedemikian, gunakan pen jarum suntik yang lain dan beritahu doktor.

Pena Jarum SoloStar ® kosong tidak boleh digunakan semula; mereka mengalami kehancuran.

Untuk mengelakkan jangkitan, pen jarum suntikan yang sudah diisi harus digunakan oleh satu pesakit sahaja; ia tidak boleh dipindahkan ke orang lain.

Sebelum menggunakan pen jarum suntik, baca dengan teliti maklumat yang digunakan.

Maklumat Pen Suntik SoloStar ®

Sebelum setiap penggunaan, pasangkan jarum baru dengan hati-hati ke pen jarum suntik dan lakukan ujian keselamatan..

Hanya gunakan jarum yang sesuai dengan SoloStar ®.

Langkah berjaga-jaga khas mesti diambil untuk mengelakkan kemalangan yang melibatkan penggunaan jarum dan kemungkinan penularan jangkitan..

Jangan gunakan pen jarum suntik SoloStar ® jika ia rosak atau jika anda tidak pasti ia akan berfungsi dengan baik.

Selalu diperlukan pena jarum suntik SoloStar ® yang tersisa sekiranya berlaku kehilangan atau kerosakan pada salinan utama pen jarum suntik SoloStar ®.

Sekiranya pen jarum suntik SoloStar ® disimpan di dalam peti sejuk, ia mesti dikeluarkan 1-2 jam sebelum suntikan yang dimaksudkan sehingga suspensi mencapai suhu bilik. Pemberian insulin sejuk lebih menyakitkan. Pena picagari SoloStar ® yang digunakan mesti dihancurkan.

Pena picagari SoloStar ® mesti dilindungi dari habuk dan kotoran. Bahagian luar SoloStar ® Syringe Pen dapat dibersihkan dengan mengelapnya dengan kain lembap. Jangan merendam cecair, bilas dan pelincirkan pen jarum suntik SoloStar ®, kerana ini boleh merosakkannya.

Pena picagari SoloStar ® mengeluarkan insulin dengan tepat dan selamat digunakan.

Pena picagari memerlukan pengendalian yang teliti. Elakkan situasi di mana kerosakan pada pen jarum suntik SoloStar ® mungkin berlaku. Sekiranya anda mengesyaki kerosakan pada pen jarum suntik SoloStar ®, gunakan pen jarum suntik baru.

1. Pengawalan insulin

Anda mesti memeriksa label pada SoloStar ® Syringe Pen untuk memastikan bahawa ia mengandungi insulin yang betul. Untuk ubat pena jarum suntik Insuman ® Basal GT SoloStar ® berwarna putih dengan butang hijau untuk suntikan. Setelah melepaskan penutup pen jarum suntik, perlu diperiksa penampilan insulin yang terdapat di dalamnya: penggantungan selepas pencampuran harus mempunyai konsistensi yang seragam dan warna putih susu.

2. Melekatkan jarum

Hanya gunakan jarum yang sesuai dengan pen jarum suntik SoloStar ®. Jarum steril baru harus digunakan untuk setiap suntikan berikutnya. Setelah melepaskan penutup, jarum mesti dipasang dengan teliti pada pen jarum suntik.

3. Melakukan ujian keselamatan

Sebelum setiap suntikan, ujian keselamatan mesti dilakukan untuk memastikan pen jarum suntik dan jarum berfungsi dengan baik dan gelembung udara dikeluarkan..

Dos yang sama dengan 2 unit harus diukur. Bahagian luar dan dalam mesti dilepaskan.

Semasa meletakkan pen jarum suntik dengan jarum ke atas, ketuk perlahan kartrij insulin dengan jari anda sehingga semua gelembung udara diarahkan ke arah jarum.

Tekan butang suntikan sepenuhnya..

Sekiranya insulin muncul di hujung jarum, ini bermakna bahawa pen dan jarum berfungsi dengan betul..

Sekiranya insulin tidak muncul di hujung jarum, maka langkah 3 harus diulang sehingga insulin muncul di hujung jarum..

Dos dapat ditetapkan dengan ketepatan 1 unit dari dos minimum (1 unit) hingga dos maksimum (80 unit). Sekiranya dos melebihi 80 unit diperlukan, 2 atau lebih suntikan harus diberikan..

Tetingkap dos hendaklah menunjukkan "0" setelah selesai ujian keselamatan. Selepas itu, dos yang diperlukan dapat ditetapkan..

5. Pentadbiran dos

Pesakit harus dimaklumkan mengenai teknik suntikan..

Jarum mesti dimasukkan ke bawah kulit. Butang suntikan harus ditekan sepenuhnya. Sehingga jarum dikeluarkan, butang harus dipegang pada kedudukan ini selama 10 saat. Ini memastikan pengenalan dos insulin yang dipilih sepenuhnya.

6. Mengeluarkan dan menghancurkan jarum

Dalam semua kes, jarum selepas setiap suntikan harus dikeluarkan dan dibuang. Ini memastikan pencegahan pencemaran dan / atau jangkitan, udara memasuki bekas insulin dan kebocoran insulin..

Semasa mengeluarkan dan menghancurkan jarum, langkah berjaga-jaga khas (misalnya, teknik meletakkan topi dengan satu tangan) harus diperhatikan untuk mengurangkan risiko kemalangan yang melibatkan penggunaan jarum, dan juga untuk mencegah jangkitan..

Setelah mengeluarkan jarum, tutup pen jarum suntik SoloStar ® dengan penutup.

Hipoglikemia, kesan sampingan terapi insulin yang paling biasa, boleh berkembang jika dos insulin yang diberikan melebihi keperluannya. Episod berulang hipoglikemia boleh menyebabkan perkembangan gejala neurologi, termasuk koma, kekejangan. Episod hipoglikemia yang berpanjangan atau teruk boleh membahayakan nyawa pesakit..

Pada banyak pesakit, gejala dan manifestasi neuroglikopenia mungkin didahului oleh gejala refleks (sebagai tindak balas terhadap perkembangan hipoglikemia) pengaktifan sistem saraf simpatik. Biasanya, dengan penurunan kepekatan glukosa darah yang lebih ketara atau lebih cepat, fenomena pengaktifan refleks sistem saraf simpatik dan gejalanya lebih ketara.

Dengan penurunan tajam dalam kepekatan glukosa dalam darah, perkembangan hipokalemia (komplikasi dari sistem kardiovaskular) atau perkembangan edema serebrum adalah mungkin..

Berikut adalah kejadian buruk yang diperhatikan dalam ujian klinikal yang diklasifikasikan mengikut kelas organ sistemik dan dalam susunan kejadian yang menurun: sangat kerap (≥1 / 10), sering (≥1 / 100 dan reaksi Alergi: jarang - kejutan anafilaksis; kekerapan tidak diketahui - reaksi kulit umum, angioedema, bronkospasme, pembentukan antibodi terhadap insulin (dalam kes yang jarang berlaku, kehadiran antibodi terhadap insulin mungkin memerlukan perubahan dalam dos insulin untuk membetulkan kecenderungan hiper- atau hipoglikemia). kehidupan pesakit dan memerlukan tindak balas kecemasan segera.

Di bahagian sistem kardiovaskular: frekuensi tidak diketahui - penurunan tekanan darah.

Dari sisi metabolisme dan pemakanan: sering - bengkak; frekuensi tidak diketahui - pengekalan natrium. Kesan serupa mungkin berlaku dengan peningkatan kawalan metabolik yang sebelumnya tidak mencukupi kerana penggunaan terapi insulin yang lebih intensif.

Pada bahagian organ penglihatan: frekuensi tidak diketahui - gangguan visual sementara (disebabkan perubahan sementara pada turgor lensa mata dan indeks biasannya), kemerosotan sementara dalam perjalanan retinopati diabetes (kerana terapi insulin yang lebih intensif dengan peningkatan tajam dalam kawalan glisemik), amaranosis sementara (pada pesakit dengan retinopati proliferatif, terutamanya jika mereka tidak mendapat rawatan dengan photocoagulation (terapi laser)).

Pada bahagian kulit dan tisu subkutan: kekerapannya tidak diketahui - perkembangan lipodistrofi di tempat suntikan dan perlambatan penyerapan insulin tempatan. Mengubah tempat suntikan secara berterusan di kawasan pentadbiran yang disyorkan dapat membantu mengurangkan atau menghentikan reaksi ini..

Gangguan dan gangguan umum di tempat suntikan: kekerapan tidak diketahui - kemerahan, sakit, gatal, urtikaria, bengkak atau reaksi keradangan di tempat suntikan. Reaksi yang paling ketara terhadap insulin di tempat suntikan biasanya hilang setelah beberapa hari atau beberapa minggu.

- Hipersensitiviti terhadap insulin atau salah satu komponen tambahan ubat, kecuali apabila terapi insulin sangat penting.

Dengan berhati-hati, ubat harus diresepkan untuk kegagalan buah pinggang (mungkin penurunan keperluan insulin kerana penurunan metabolisme insulin); pada pesakit tua (penurunan fungsi ginjal secara beransur-ansur dapat menyebabkan penurunan keperluan insulin yang semakin meningkat); pada pesakit dengan kegagalan hati (keperluan insulin dapat berkurang kerana penurunan kemampuan glukoneogenesis dan penurunan metabolisme insulin); pada pesakit dengan stenosis arteri koronari dan serebrum yang teruk (pada pesakit seperti itu, episod hipoglikemik mungkin mempunyai kepentingan klinikal khusus, kerana terdapat peningkatan risiko komplikasi jantung atau serebrum hipoglikemia); pada pesakit dengan retinopati proliferatif, terutama tidak menerima rawatan dengan photocoagulation (terapi laser), kerana dengan hipoglikemia, terdapat risiko amaurosis sementara - kebutaan lengkap; pada pesakit dengan penyakit bersamaan (kerana keperluan insulin meningkat).

Rawatan dengan Insuman ® Bazal GT harus dilanjutkan semasa kehamilan. Insulin tidak melintasi penghalang plasenta.

Pemeliharaan kawalan metabolik yang berkesan sepanjang kehamilan adalah wajib bagi wanita yang menghidap diabetes sebelum kehamilan, atau bagi wanita yang mengalami diabetes kehamilan.

Keperluan untuk insulin semasa kehamilan dapat berkurang pada trimester pertama kehamilan dan biasanya meningkat pada trimester kehamilan kedua dan ketiga. Sejurus selepas kelahiran, permintaan insulin menurun dengan cepat (peningkatan risiko hipoglikemia). Semasa mengandung dan terutama selepas melahirkan, diperlukan pemantauan kepekatan glukosa darah dengan teliti.

Sekiranya anda hamil atau merancang kehamilan, pastikan anda memaklumkan kepada doktor anda.

Tidak ada batasan terapi insulin semasa penyusuan, bagaimanapun, dos insulin dan penyesuaian makanan mungkin diperlukan..

Gejala: overdosis insulin, misalnya, pengenalan lebihan insulin berbanding dengan makanan yang dimakan atau perbelanjaan tenaga, boleh menyebabkan hipoglikemia yang teruk dan kadang-kadang berpanjangan dan mengancam nyawa.

Rawatan: episod hipoglikemia ringan (pesakit sedar) dapat dihentikan dengan mengambil karbohidrat di dalamnya. Penyesuaian dos insulin, pengambilan makanan, dan aktiviti fizikal mungkin diperlukan. Episod hipoglikemia yang lebih teruk dengan koma, kejang atau gangguan neurologi dapat dihentikan dengan pemberian glukagon atau iv / iv / s / c dengan larutan dekstrosa pekat. Pada kanak-kanak, jumlah dekstrosa yang diberikan adalah setara dengan berat badan anak. Setelah meningkatkan kepekatan glukosa dalam darah, pengambilan karbohidrat yang menyokong dan pemerhatian mungkin diperlukan, seperti selepas penyingkiran gejala hipoglikemia secara klinikal, kemungkinan perkembangannya semula mungkin. Dalam kes hipoglikemia yang teruk atau berpanjangan berikutan suntikan glukagon atau dekstrosa, disarankan agar larutan dekstrosa yang kurang pekat disuntikkan untuk mencegah perkembangan semula hipoglikemia. Pada kanak-kanak kecil, perlu memantau kepekatan glukosa dalam darah dengan teliti, berkaitan dengan kemungkinan perkembangan hiperglikemia yang teruk.

Dalam keadaan tertentu, disarankan agar pesakit dimasukkan ke hospital di unit rawatan intensif untuk pemantauan keadaan mereka yang lebih teliti dan pemantauan terapi yang sedang berjalan.

Penggunaan bersamaan dengan ubat hipoglikemik oral, perencat ACE, disopyramide, fibrate, fluoxetine, MAO inhibitor, pentoxifylline, propoxyphene, salicylates, amphetamine, anabolic steroid and hormone sex male, cybenzoline, phenophosphamine, phenophosphamine and phenophosphamine analognya, sulfonamida, tetrasiklin, tritokvalin atau trofosfamid dapat meningkatkan kesan hipoglikemik insulin dan meningkatkan kecenderungan untuk perkembangan hipoglikemia.

Penggunaan bersamaan dengan kortikotropin, GCS, danazole, diazoksida, diuretik, glukagon, isoniazid, estrogen dan gestagens (misalnya, yang terdapat dalam BPK), derivatif fenotiazin, somatotropin, agen simpatomimetik (contohnya, epinephrine, salbutamolum, barbutamide, barbutamide, barbutamide, barbutamide, barbutamide, barbutamide, barbutamide, barbutamide, barbutamide, barbutamide, barbutamide, barbutamide, barbutamide, barbutamide, barbutamide, barbutamide, barbutamide, barbutamide, barbutamide, barbutamide, barbutamide, barbutamide asid nikotinik, fenolftalein, turunan fenitoin, doxazosin dapat melemahkan kesan hipoglikemik insulin.

Beta-blocker, clonidine, lithium salt boleh menguatkan atau melemahkan kesan hipoglikemik insulin.

Etanol dapat memperkuat atau melemahkan kesan hipoglikemik insulin. Pengambilan etanol boleh menyebabkan hipoglikemia atau menurunkan kadar glukosa darah yang sudah rendah ke tahap berbahaya. Toleransi etanol pada pesakit yang menerima insulin dikurangkan. Doktor harus menentukan jumlah etanol yang boleh dimakan..

Dengan penggunaan serentak dengan pentamidin, perkembangan hipoglikemia adalah mungkin, yang kadang-kadang boleh berubah menjadi hiperglikemia.

Dengan penggunaan serentak dengan agen simpatolitik, seperti beta-blocker, clonidine, guanethidine dan reserpine, kelemahan atau ketidakhadiran lengkap gejala refleks (sebagai tindak balas kepada hipoglikemia) pengaktifan sistem saraf simpatik adalah mungkin.

Ubat preskripsi.

Ubat itu harus disimpan di luar jangkauan kanak-kanak, dilindungi dari cahaya pada suhu 2 ° hingga 8 ° C. Jangan biarkan pembekuan! Hayat rak - 2 tahun..

Pesakit dengan kekurangan hati boleh mengurangkan permintaan insulin.

Pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang, permintaan insulin dapat dikurangkan.

Pada pesakit tua, keperluan untuk insulin dapat dikurangkan. Oleh itu, permulaan rawatan, peningkatan dos dan memilih dos pemeliharaan pada pesakit tua dengan diabetes mellitus harus dilakukan dengan berhati-hati untuk mengelakkan reaksi hipoglikemik..

Sekiranya kawalan glisemik tidak mencukupi atau kecenderungan episod hiper- atau hipoglikemia, sebelum membuat keputusan untuk menyesuaikan dos insulin, perlu memeriksa pelaksanaan rejimen pemberian insulin yang ditentukan, pastikan insulin dimasukkan ke kawasan yang disyorkan, periksa kebenaran teknik suntikan dan faktor-faktor lain, yang boleh mempengaruhi kesan insulin.

Kerana penggunaan serentak sejumlah ubat dapat melemahkan atau meningkatkan kesan hipoglikemik ubat Insuman ® Basal GT, apabila menggunakannya, ubat lain tidak boleh digunakan tanpa izin khas dari doktor.

Hipoglikemia berlaku sekiranya dos insulin melebihi keperluannya..

Risiko terkena hipoglikemia tinggi pada awal rawatan insulin, ketika beralih ke sediaan insulin lain, pada pesakit dengan konsentrasi glukosa dalam darah yang rendah.

Seperti insulin lain, penjagaan khusus harus dilakukan dan pemantauan intensif terhadap kepekatan glukosa darah harus dilakukan pada pesakit yang episod hipoglikemik mungkin mempunyai kepentingan klinikal khusus, seperti pesakit dengan stenosis arteri koronari atau serebral yang teruk (risiko komplikasi jantung atau serebrum hipoglikemia), dan juga pada pesakit dengan retinopati proliferatif, terutama jika mereka belum menjalani photocoagulation (terapi laser), kerana mereka mempunyai risiko amaurosis sementara (kebutaan lengkap) dengan perkembangan hipoglikemia.

Terdapat simptom dan tanda klinikal tertentu yang mungkin menunjukkan kepada pesakit atau orang lain mengenai perkembangan hipoglikemia. Ini termasuk: berpeluh berlebihan, kelembapan pada kulit, takikardia, gangguan irama jantung, peningkatan tekanan darah, sakit dada, gegaran, kegelisahan, kelaparan, mengantuk, gangguan tidur, ketakutan, kemurungan, mudah marah, tingkah laku luar biasa, kegelisahan, parestesia semasa mulut dan sekitar mulut, kulit pucat, sakit kepala, gangguan koordinasi pergerakan, serta gangguan neurologi sementara (gangguan pertuturan dan penglihatan, gejala lumpuh) dan sensasi yang tidak biasa. Dengan peningkatan kepekatan glukosa yang semakin meningkat, pesakit boleh kehilangan kawalan diri dan juga kesedaran. Dalam kes seperti itu, penyejukan dan kelembapan kulit dapat diperhatikan, dan kejang juga dapat muncul..

Setiap pesakit diabetes yang mendapat insulin harus belajar mengenali gejala yang tidak biasa yang merupakan tanda-tanda terkena hipoglikemia. Pesakit yang secara berkala memantau glukosa darah cenderung mengalami hipoglikemia. Pesakit dapat memperbaiki penurunan kepekatan glukosa darah yang dia perhatikan dengan memakan gula atau makanan yang tinggi karbohidrat. Untuk tujuan ini, pesakit harus selalu mempunyai 20 g glukosa bersamanya. Dalam keadaan hipoglikemia yang lebih teruk, suntikan glukagon subkutan ditunjukkan, yang boleh dilakukan oleh doktor atau kakitangan kejururawatan. Setelah peningkatan yang mencukupi, pesakit harus makan. Sekiranya hipoglikemia tidak dapat segera dihilangkan, maka doktor harus segera dipanggil. Adalah perlu untuk segera memberitahu doktor mengenai perkembangan hipoglikemia, sehingga dia membuat keputusan mengenai perlunya menyesuaikan dos insulin.

Kegagalan mengikuti diet, melewatkan suntikan insulin, peningkatan permintaan insulin akibat penyakit berjangkit atau penyakit lain, dan penurunan aktiviti fizikal dapat menyebabkan peningkatan kepekatan glukosa darah (hiperglikemia), mungkin dengan peningkatan kepekatan badan keton dalam darah (ketoasidosis). Ketoasidosis boleh berkembang dalam beberapa jam atau hari. Pada gejala pertama asidosis metabolik (dahaga, kencing kerap, hilang selera makan, keletihan, kulit kering, pernafasan dalam dan cepat, kepekatan tinggi aseton dan glukosa dalam air kencing), campur tangan perubatan segera.

Semasa menukar doktor (misalnya, semasa dimasukkan ke hospital kerana kemalangan, sakit semasa bercuti), pesakit mesti melaporkan bahawa dia menghidap diabetes.

Pesakit harus diberi amaran mengenai keadaan ketika mereka boleh berubah, gejala yang kurang jelas atau sama sekali tidak ada yang memberi amaran mengenai perkembangan hipoglikemia, misalnya:

- dengan peningkatan ketara dalam kawalan glisemik;

- dengan perkembangan hipoglikemia secara beransur-ansur;

- pada pesakit tua;

- pada pesakit dengan neuropati autonomi;

- pada pesakit dengan sejarah diabetes yang panjang;

- pada pesakit secara serentak menerima rawatan dengan ubat-ubatan tertentu.

Situasi seperti itu boleh menyebabkan hipoglikemia yang teruk (mungkin dengan kehilangan kesedaran) sebelum pesakit menyedari bahawa dia mengalami hipoglikemia.

Sekiranya nilai hemoglobin glikosilasi normal atau menurun dikesan, kemungkinan terjadinya episod hipoglikemia berulang (terutama nokturnal) perlu dipertimbangkan..

Untuk mengurangkan risiko hipoglikemia, pesakit mesti mengikuti dos dan rejimen pemakanan yang ditetapkan, menjalankan suntikan insulin dengan betul dan diberi amaran mengenai gejala-gejala menghidap hipoglikemia..

Faktor-faktor yang meningkatkan kecenderungan perkembangan hipoglikemia memerlukan pemantauan yang teliti dan mungkin memerlukan penyesuaian dos. Faktor-faktor ini merangkumi:

- perubahan dalam bidang pentadbiran insulin;

- peningkatan kepekaan terhadap insulin (contohnya, penghapusan faktor tekanan);

- Aktiviti fizikal yang tidak biasa (meningkat atau berpanjangan);

- patologi interurrent (muntah, cirit-birit);

- pengambilan makanan yang tidak mencukupi;

- melangkau makanan;

- beberapa penyakit endokrin tanpa pampasan (seperti hipotiroidisme dan kekurangan pituitari anterior atau kekurangan korteks adrenal);

- penggunaan ubat-ubatan tertentu secara serentak.

Dalam penyakit bersamaan, diperlukan kawalan metabolik yang intensif. Dalam banyak kes, urinalisis untuk kehadiran badan keton ditunjukkan; selalunya perlu untuk menyesuaikan dos insulin. Keperluan untuk insulin sering meningkat. Pesakit dengan diabetes jenis 1 harus terus mengambil sekurang-kurangnya sejumlah kecil karbohidrat secara berkala, walaupun mereka hanya boleh mengambil sejumlah kecil makanan atau jika mereka muntah. Pesakit tidak boleh menghentikan pentadbiran insulin sepenuhnya.

Reaksi imunologi silang

Pada sebilangan besar pesakit dengan hipersensitiviti terhadap insulin asal haiwan, sukar untuk beralih ke insulin manusia kerana tindak balas imunologi silang terhadap insulin manusia dan insulin asal haiwan. Sekiranya pesakit hipersensitif terhadap insulin yang berasal dari haiwan, dan juga m-cresol, toleransi terhadap ubat Insuman ® Basal GT harus dinilai di klinik menggunakan ujian intradermal. Sekiranya ujian intradermal menunjukkan hipersensitiviti terhadap insulin manusia (reaksi segera, seperti Arthus), maka rawatan lebih lanjut harus dilakukan di bawah pengawasan perubatan.

Pengaruh terhadap kemampuan memandu kenderaan dan mekanisme kawalan

Kemampuan pesakit untuk berkonsentrasi dan kecepatan reaksi psikomotor mungkin terganggu akibat hipoglikemia atau hiperglikemia, serta akibat gangguan penglihatan. Ini boleh menimbulkan risiko tertentu dalam situasi di mana kemampuan ini penting (memandu kenderaan atau mekanisme lain).

Pesakit harus berhati-hati dan mengelakkan hipoglikemia semasa memandu. Ini sangat penting bagi pesakit yang mengalami penurunan atau kurang kesedaran mengenai gejala yang menunjukkan hipoglikemia, atau mempunyai episod hipoglikemia yang kerap. Pada pesakit seperti itu, persoalan kemungkinan memandu kenderaan atau mekanisme lain harus diputuskan secara individu..

Dadah INSUMAN BASAL GT - arahan, ulasan, harga dan analog

Insuman Bazal - insulin manusia (direkayasa secara genetik) kesan terapi jangka sederhana.

Bentuk dan komposisi dos

Suspensi susu untuk pentadbiran sc.

Bahan aktif - insulin-isophan.

Kartrij 3 ml dan 5 ml: 1 ml ubat mengandungi 3,571 mg (100 IU) insulin.

Botol 10 ml: 1 ml mengandungi 1.429 mg (40 IU) insulin.

kesan farmakologi

Insuman Bazal GT - hipoglikemik, mengandungi insulin bertindak sederhana.

Mempercepat katabolisme glukosa dan anabolisme protein.

Ini mengaktifkan pengangkutan glukosa intraselular, mempercepat pengeluaran glikogen dalam sel otot dan hati. Menyekat glukoneogenesis.

Meningkatkan sintesis lipid dalam hepatosit dan tisu adiposa, menghalang lipolisis.

Merangsang sintesis protein, menyediakan pengangkutan asid amino ke dalam sel.

Ubat ini memulakan tindakannya secara beransur-ansur, mengekalkan aktiviti terapi untuk jangka masa panjang. Selepas pentadbiran, kesan menurunkan gula dicapai setelah 1 jam dan berlangsung selama 10-20 jam. Kandungan maksimum insulin-isophan dalam plasma dicapai setelah 4 jam.

Dos dan pemakaian

Dos ditentukan secara individu, dengan mengambil kira gaya hidup dan tahap aktiviti pesakit. Purata dos insulin harian adalah 0.5-1 IU / kg berat badan. Bahagian insulin yang berpanjangan adalah 40-60% daripada dos harian.

Penyesuaian dos diperlukan sekiranya:

 • pertukaran satu jenis insulin kepada yang lain
 • peningkatan kerentanan hormon dan pengurangan keperluan untuknya
 • perubahan berat badan
 • perubahan dalam diet dan aktiviti fizikal

Pada pesakit tua, dan juga pada pesakit dengan disfungsi hati, ginjal, keperluan untuk insulin dikurangkan.

Suntikan Insuman Bazal dilakukan di bawah kulit 60 minit sebelum makan. Tapak suntikan dalam zon yang sama harus sentiasa diubah. Kadar penyerapan insulin dan pencapaian kesan hipoglikemik ditentukan oleh tempat suntikan (perut, paha, bahu). Oleh itu, anda harus berjumpa doktor mengenai perubahan zon suntikan..

Insuman Bazal tidak digunakan dalam pam insulin. Suntikan ubat intravena dilarang!

Ubat ini tidak boleh dicampurkan dengan insulin lain: analog, insulin asal haiwan, insulin dengan kepekatan yang berbeza.

Untuk suntikan, hanya jarum suntikan insulin yang boleh digunakan..

Sebelum pentadbiran, penggantungan harus dicampurkan, tetapi tanpa pembentukan busa. Bahan mestilah seragam dan putih susu. Jangan gunakan ubat dengan penampilan yang berubah.

Sebelum suntikan, ubat harus disimpan pada suhu bilik selama beberapa jam: pemberian insulin sejuk menyakitkan.

Petunjuk

Diabetes jenis 1 dan 2.

Kontraindikasi

 • hipoglikemia
 • hipersensitiviti

Sekiranya dos insulin tidak sesuai dengan keperluan individu, maka hipoglikemia berkembang. Tahap ringan dihilangkan dengan memakan karbohidrat. Koma memerlukan rawatan pesakit dalam.

Insuman Bazal: arahan penggunaan, analog, harga

Pembetulan gula yang terkandung dalam darah pesakit diabetes mesti dilakukan secara berkala. Ini memerlukan pentadbiran berterusan, dan lebih kerap suntikan, ubat hipoglikemik. Untuk kemudahan yang lebih besar, pesakit ditawarkan untuk menggunakan ubat-ubatan dalam pen jarum suntik khas.

Untuk pemahaman yang lebih baik, perlu mengetahui ubat mana yang boleh digunakan dengan cara ini. Salah satu ubat penurun gula yang biasa adalah Insuman Bazal GT. Ubat ini ditunjukkan oleh derivatif sintetik hormon - insulin manusia..

Insuman Bazal mempunyai tempoh tindakan rata-rata yang berlaku satu jam selepas pemberian ubat. Bahan aktif utama yang serupa dengan insulin manusia adalah protamine neutral Hagedorn (isofan insulin protamine).

Ubat ini dikembangkan pada tahun empat puluhan oleh saintis Kanada. Tempoh tindakan insulin yang ditunjukkan dicapai dengan menambahkan protein protein - protamin tertentu. Terima kasih kepadanya, dengan memperkenalkan larutan ubat, penyumbatan saluran limfa dan mikrovaskular darah berkembang, yang secara signifikan mengurangkan penyerapan ubat ke dalam aliran darah.

Komposisi dan bentuk pelepasan

Insulin basal boleh didapati dalam tiga versi:

 1. Pembungkusan pada lima botol, masing-masing lima mililiter;
 2. Satu botol setiap sepuluh mililiter;
 3. Kartrij untuk tiga mililiter, untuk pen jarum suntik. Setiap kartrij mengandungi kapsul dengan 1 ml bahan aktif.

Kartrij paling popular, kerana perubahannya tidak sukar, dan penggunaan pen jarum suntik adalah cara yang mudah dan hampir tidak menyakitkan.

Dalam setiap botol atau kartrij, dalam 1 mililiter bahan itu kira-kira 100 IU insulin.

Ubat penurun gula ini mengandungi:

 • Insulin manusia - adalah bahan aktif utama, perlu memantau dos yang diberikan dengan teliti, untuk mengelakkan pengambilan insulin yang berlebihan atau tidak mencukupi, yang akan mengakibatkan akibatnya;
 • M-cresol - dalam penyediaan ini terdapat dalam jumlah yang sedikit, memainkan peranan sebagai pelarut untuk bahan tambahan, dan juga sebagai antiseptik yang berkesan;
 • Phenol - asid ini berfungsi sebagai agen antibakteria, sejumlah kecil terdapat dalam ubat ini. Bersama dengan m-cresol, ia membolehkan anda mengekalkan keadaan steril ubat, yang akan melindungi pesakit daripada jangkitan;
 • Protamine sulfate - berfungsi sebagai pengikat insulin, yang membolehkan anda memanjangkan kesannya pada badan. Juga, bahan ini dapat menyekat lumen kapal, yang mengganggu penyerapan ubat suntikan;
 • Natrium dihidrogen fosfat - bertindak sebagai bahan penyangga, menambahkan sifat penahan air pada bahan input. Adalah perlu untuk memanjangkan penyerapan insulin ke dalam darah;
 • Asid hidroklorik - mengatur keasidan ubat ini.

Farmakodinamik dan farmakokinetik

Ubat ini adalah turunan dari insulin manusia, hanya dengan penambahan zat yang mempengaruhi penyerapan dan jangka masa tindakan.

Properti penurun gula Insuman Bazal dicapai berkat:

 1. Untuk mempercepat perkumuhan gula dari badan - pada masa yang sama terdapat kesan lemah yang menghalang penyerapan karbohidrat di saluran gastrointestinal, serta mempercepat perkumuhan gula oleh buah pinggang;
 2. Penyerapan gula oleh tisu badan meningkat - disebabkan oleh itu, sebahagian besar glukosa memasuki tisu dan sel-sel badan, kerana kepekatannya dalam darah menurun;
 3. Pecutan liponeogenesis - sifat ini membawa kepada satu set jisim lemak badan, kerana karbohidrat dalam aliran darah berubah dalam organ dalaman. Dan metabolit yang dihasilkan disimpan dalam tisu subkutan, omentum, otot dan tisu lain sebagai lemak;
 4. Rangsangan glikoneogenesis - dalam kes ini, depot khusus untuk glukosa terbentuk, yang merupakan polisakarida kompleks. Dengan kekurangan glukosa dalam darah, polisakarida ini akan hancur meningkatkan tahapnya dalam darah;
 5. Penurunan sintesis glukosa oleh hati - di hati terdapat metabolisme banyak karbohidrat, lemak dan bahkan protein, yang di bawah pengaruh enzim tertentu dapat membentuk glukosa;
 6. Pembentukan reseptor insulin - kompleks ini terletak di membran luar sel-sel badan, dan meningkatkan aliran glukosa ke dalam, yang mengurangkan kepekatannya dalam darah dan meningkatkan kecekapan sel dengan ketara. Kesan ini berjaya digunakan oleh atlet yang ingin mencapai hasil yang lebih baik menggunakan insulin..

Mengikuti arahan penggunaan, Insuman Bazal, ia mesti diberikan secara subkutan. Ini diperlukan untuk mengelakkan peningkatan kepekatan insulin dalam darah. Oleh itu, anda harus selalu mengawal masa pemberian dan mengira jam suntikan seterusnya, kerana kesan ubat tersebut dicapai 1-2 jam selepas pemberian, dan kesan maksimum diperhatikan selama 20-24 jam.

Petunjuk

Ubat ini digunakan dalam pengembangan diabetes mellitus yang bergantung pada insulin dari jenis pertama. Memang, dengan varian penyakit ini, penurunan sintesis insulin oleh sel Langerhans di pankreas diperhatikan, yang memerlukan penggunaan terapi penggantian.

Ubat ini digunakan sebagai terapi insulin jangka panjang, kombinasi dengan ubat insulin cepat bertindak mungkin..

Dos

Gunakan Insuman Bazal GT di pen jarum suntik atau dengan bantuan jarum suntikan insulin, perlu berkoordinasi dengan doktor anda. Dalam kes ini, resepsi pertama harus diadakan di hospital di bawah pengawasan pakar. Ini akan membantu mengatur dos insulin yang diperlukan, memantau pengenalan hidangan harian ubat, dan juga memerhatikan tindak balas badan terhadap rawatan ini..

Tidak ada dos khusus untuk penggunaan ubat-ubatan tersebut, kerana dos individu dipilih untuk setiap pesakit. Dos harian dikira mengikut berat badan dan 0.4-1.0 U / kg.

Semasa mengira dos, perlu mempertimbangkan bagaimana pesakit mematuhi terapi diet yang ditetapkan, yang menjalani gaya hidup, aktivitinya setiap hari. Ubat ini mesti diberikan secara subkutan. Prasyarat adalah perubahan tempat suntikan. Ini perlu kerana tindakan tempatan khusus ubat, dan pencegahan perkembangan pemusnahan tisu dan nekrosis bersama dengan ubat.

Tindakan sedemikian mesti diselaraskan dengan doktor yang merawat. Oleh kerana bahagian tubuh yang berlainan mempunyai tahap pengembangan rangkaian saluran darah dan limfa, kerana ini, bahagian insulin yang memasuki aliran darah dapat berubah.

Doktor harus mempertimbangkan bagaimana tahap glukosa berubah ketika Insuman diberikan di pelbagai tempat suntikan yang mungkin..

Semasa menggunakan Insuman Bazal, ciri-ciri berikut harus dipertimbangkan:

 • Tempat perkenalan;
 • Perubahan berat badan - dengan peningkatan, dos meningkat dengan sewajarnya, dalam hal ini ketahanan tisu terhadap insulin mungkin berlaku, peningkatan kepekatan glukosa yang ketara dan perkembangan keadaan terminal;
 • Perubahan dalam diet dan gaya hidup - diet untuk diabetes bertujuan untuk menjaga kadar gula darah dalam norma yang tetap, sekiranya mengubah sifat pemakanan atau mengubah menu biasa, dos ubat yang diperlukan mesti dikira semula. Tindakan seperti itu mesti dilakukan setelah mengubah gaya hidup mereka, dalam beberapa kes, pesakit memerlukan dos insulin yang lebih rendah (gambar aktif), dan pada beberapa, dos yang besar (penyakit, penurunan aktiviti);
 • Beralih ke insulin manusia dari haiwan - tindakan sedemikian hanya berlaku di bawah pengawasan doktor yang hadir, hanya dia yang harus menyesuaikan dosnya. Pada pesakit diabetes, terdapat peningkatan kepekaan terhadap insulin manusia, oleh itu, selalunya dos ubat dikurangkan.

Dengan perkembangan penyakit yang disertai dengan kegagalan hati atau yang mengarah ke arah itu, kawalan glukosa mesti dilakukan dan dos gula ubat pengurangan dapat dikurangkan. Oleh kerana metabolisme insulin dikurangkan, begitu juga sintesis glukosa di hati.

Langkah berjaga-jaga

Sebelum memanggil ubat secara langsung, anda perlu memastikan kualitinya. Untuk melakukan ini, anda perlu mengambil sebotol, dan pastikan ada penutup plastik yang mengatakan bahawa ia tidak dibuka. Kemudian menilai keadaan larutan berjangkit itu sendiri.

Ia mesti berwarna putih, legap, konsisten secara konsisten. Sekiranya pemendakan, kehadiran serpihan, ketelusan suspensi itu sendiri diperhatikan, ini menunjukkan keadaan ubat yang tidak berkualiti.

Sebelum mendail, penggantungan mesti dicampur dengan baik. Di dalam jarum suntik, tarik udara mengikut dos yang dikehendaki dan masukkan ke dalam botol tanpa menyentuh suspensi itu sendiri. Selepas itu, tanpa mengeluarkan jarum, balikkan botol dan kumpulkan dos Insuman yang diingini.

Sekiranya penggunaan pena jarum suntik dan kartrij, perlu juga menilai keadaan penggantungan itu sendiri dan prestasi pen jarum suntik. Sebelum pentadbiran, anda perlu membalikkan atau menggegarkan peranti dengan lembut beberapa kali untuk mendapatkan penggantungan homogen.

Sekiranya pen jarum suntik rosak, dan tidak ada peluang untuk membeli yang baru buat masa ini, anda boleh menggunakan picagari. Insuman Bazal mengandungi 100 IU / ml, bahan aktif utama, jadi anda perlu menggunakan picagari yang direka khusus untuk dos ubat ini..

Kesan sampingan

Dengan latar belakang penggunaan berterusan Insuman, perkembangan:

 1. Hipoglikemia - sekiranya dos insulin melebihi biasa, atau jika badan tidak memerlukannya;
 2. Hiperglikemia - berkembang lebih kerap, menunjukkan dos insulin yang tidak mencukupi atau penurunan kepekaan tubuh terhadap ubat.

Keadaan seperti itu disertai dengan pening yang teruk, kemungkinan kehilangan kesedaran, kegelisahan, rasa lapar yang kuat. Terdapat juga sakit kepala yang teruk, kegelisahan, mudah marah, kemungkinan gangguan koordinasi.

Dengan penurunan kadar gula yang berterusan, pesakit mengalami takikardia, penurunan tekanan darah, kulit yang memucat.

Pengurangan dan peningkatan glukosa yang kerap juga boleh meninggalkan kesan yang tidak diingini terhadap kesihatan manusia. Dalam kes sedemikian, angiopati kapal kecil dari pelbagai lokalisasi berkembang. Selalunya, masalah penglihatan, kegelapan pada mata berlaku. Keadaan sistem peredaran darah ini membawa kepada perkembangan kebutaan.

Dengan pengenalan insulin secara berterusan di satu tempat, atrofi tisu subkutan berkembang di sana, parut berlaku. Juga, tindakan sedemikian boleh menyebabkan perkembangan abses atau nekrosis tisu..

Reaksi hipersensitiviti boleh berlaku pada komponen Insuman, yang disertai dengan gatal-gatal yang teruk, ruam pada kulit, dengan penyusupan atau bintik hitam yang menyakitkan, yang menunjukkan nekrosis tisu (fenomena Arthus). Mungkin penampilan masalah pernafasan, yang menunjukkan perkembangan bronkospasme, angioedema, kemerahan pada semua kulit.

Berlebihan

Dengan pengenalan dos insulin yang banyak, reaksi hipoglikemik badan yang teruk akan berkembang. Apabila gejala pertama muncul, perlu mengambil langkah-langkah yang bertujuan menghentikan keadaan ini. Pertama sekali, anda perlu melakukan ujian ekspres untuk tahap gula darah. Sekiranya penunjuk rendah, anda perlu memasukkan sedikit gula ke dalamnya.

Sekiranya kehilangan kesedaran, penyebaran glukosa pekat diberikan kepada mangsa, secara intravena, dan kemudian penitis dihubungkan dengan larutan glukosa yang diencerkan. Selepas itu pesakit diletakkan di bawah pemerhatian dan tahap gula dalam darah sentiasa diukur.

Interaksi dengan ubat lain

Penggunaan serentak beberapa varian ubat penurun gula akan menyebabkan perkembangan koma hipoglikemik, perlu menyelaraskan pemberian ubat dengan doktor anda.

Dilarang mengambil Insuman dengan ubat-ubatan yang dapat mengurangkan kesan ubat antidiabetik, termasuk: emtrogen, simpatomimetik, hormon tiroid, diuretik, somatotropin dan analognya, ubat antipsikotik.

Sekiranya pesakit perlu menerima dana tersebut, saat-saat seperti itu mesti dipersetujui dengan doktor yang hadir.

Analog dan anggaran kos

Harga Insuman Bazal di wilayah Rusia berkisar antara 765,00 rubel hingga 1,585 rubel.

Sekiranya perlu, kita dapat berkoordinasi dengan penggunaan analog Insuman Bazal yang akan datang. Mereka hampir sama dalam komposisi dan jangka masa tindakan. Mereka juga mengandungi turunan insulin manusia, dengan penambahan eksipien lain.

Analog Insuman Bazal adalah:

 1. Protafan TM, pengeluaran - Denmark. Hipoglikemik ini boleh dibeli dengan harga 850 rubel hingga 985 rubel.
 2. Rinsulin NPH, pengeluaran - Rusia. Alat ini terdapat dalam botol dan kartrij, anda boleh membeli dengan harga 400 rubel hingga 990 rubel.
 3. Humulin NPH, Pengeluaran - Amerika Syarikat. Di farmasi boleh didapati dengan harga 150-400 rubel.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes