Apa itu anotasi dan cara menulisnya

Anotasi adalah gambaran ringkas (umum) teks buku, artikel.

Sebelum teks anotasi, data output (pengarang, tajuk, tempat dan waktu penerbitan) diberikan dalam bentuk nominatif. Data ini boleh dimasukkan dalam bahagian pertama anotasi.

Abstrak dalam buku biasanya terdiri daripada dua bahagian. Pada bahagian pertama, tema utama buku, artikel dirumuskan; bahagian kedua menyenaraikan (disebut) peruntukan utama.

Subjek tindakan dalam anotasi biasanya tidak dipanggil kerana jelas, diketahui dari konteksnya; pembinaan pasif (lisan dan partisipatif) lebih aktif digunakan.

Contoh anotasi:

Frolov I.G. Masalah global, manusia dan nasib manusia // Falsafah dan politik di dunia moden. - M.: Nauka, 1989.-S. 44-60. Artikel ini dikhaskan untuk pengaruh masalah global pada pelbagai aspek kehidupan manusia dan menyelesaikan persoalan masa depan peradaban. Artikel ini membincangkan cara dan kaedah menyelesaikan masalah global oleh pemikir pelbagai arah.

Contoh anotasi klise:

Buku ini meneroka (apa?).

Tempat kerja yang cukup besar dipertimbangkan (apa?).

Monograf memberikan keterangan (apa?).

Kajian ini dilakukan melalui pertimbangan isu-isu seperti.

Buku ini menganalisis (apa?).

Fokus utama adalah (apa?).

Dengan menggunakan (apa?), Penulis menyatakan (apa?).

Buku itu memberi (apa?).

Perhatian khusus diberikan kepada isu-isu (mengapa?).

Karya itu mencerminkan perkembangan masalah (mengapa?), Soalan (mengapa?).

Menunjukkan watak (kreatif) (apa?).

Kriteria ditetapkan (apa?).

Buku ini merangkumi secara terperinci (apa?).

Artikel berdasarkan analisis (apa?) Menunjukkan (apa?).

Kesimpulannya, faham secara ringkas (apa?).

Berdasarkan bahan: "Budaya ucapan lisan dan bertulis orang perniagaan:
Direktori. Bengkel ".- M.: Flint: Science, 2000.

Semasa menggunakan bahan, pautan ke laman web diperlukan.

Abstrak untuk buku

Pada halaman kedua setiap buku terdapat anotasi yang membolehkan pembaca mendapatkan idea tentang kandungannya. Abstrak untuk buku ini sangat penting, kerana berdasarkan asasnya banyak orang memutuskan sama ada buku itu patut diberi perhatian.

"Anotasi" berasal dari bahasa Latin "annotatio" - pengumuman, penerangan ringkas, komen, catatan. Teks anotasi mengandungi keterangan ringkas dan ringkas mengenai buku ini, dan juga memotivasi untuk membaca buku tersebut..

Abstrak, blairb dan sinopsis

Keperluan untuk anotasi disebabkan oleh banyaknya pilihan buku. Seseorang tidak dapat membaca semua kesusasteraan. Anotasi mempercepat dan mempermudah pencarian maklumat, membolehkan pembaca mencari buku yang tepat dengan cepat.

Biasanya teks anotasi terbahagi kepada dua bahagian. Dari bahagian pertama, pembaca dapat mengetahui topik utama buku itu dikhaskan, dan dari yang kedua - perkara utama.

Anotasi tidak boleh dikelirukan dengan gumpalan, walaupun pada kenyataannya dalam beberapa kamus "blurb" diterjemahkan dari bahasa Inggeris sebagai "penerbitan anotasi". Bleurb adalah iklan pendek yang dicetak di jaket debu buku, yang ditulis oleh pengarang atau sumber yang berwibawa, misalnya, sebuah surat khabar terkenal.

Anda juga perlu membezakan antara anotasi dan sinopsis, yang mengandungi ringkasan buku tanpa perincian.

Maklumat yang terdapat dalam penjelasan

Biasanya, anotasi memberikan maklumat berikut:

 • maklumat ringkas mengenai pengarang buku itu;
 • keterangan bentuk (genre) teks;
 • maklumat mengenai teks itu;
 • penerangan ringkas mengenai kandungan;
 • sebab-sebab penerbitan semula buku (aspek yang membezakan buku daripada edisi sebelumnya ditunjukkan);
 • maklumat mengenai pembaca yang bertujuan untuk buku ini.

Untuk menjadikan anotasi lebih penting, pernyataan mengenai buku orang berwibawa - pengkritik terkenal atau personaliti media boleh dimasukkan dalam teks.

Anotasi untuk sastera ilmiah mempunyai ciri tersendiri. Teks tersebut harus menyatakan tujuan buku, struktur logik, aspek kandungan yang paling penting dan ciri-ciri lain.

Untuk buku ilmiah, anotasi sering mengandungi:

 • subjek kajian;
 • logik persembahan;
 • struktur bab dan bahagian;
 • penerangan mengenai meja bantuan penerbitan;
 • Buku itu untuk siapa dan mengapa?.

7 kesalahan utama semasa menulis anotasi

Tugas utama anotasi adalah untuk menarik pembaca, menyebabkan keinginan untuk membeli dan membaca buku. Walau bagaimanapun, penulis sering melakukan kesilapan ketika menulis anotasi, kerana pembaca tidak mengendahkan hasil karya mereka. Kesalahan yang paling biasa adalah:

 • Pengulangan tema buku, yang sudah ditunjukkan dalam tajuk, tanpa penjelasan dan penjelasan.
 • Petunjuk maklumat yang diketahui umum, serta penyertaan kepincangan dalam teks. Elakkan klise seperti "komposer Rusia yang hebat Pyotr Ilyich Tchaikovsky" atau "saintis terkenal dunia Albert Einstein".
 • Penggunaan terminologi saintifik yang sempit dan penggunaan konsep khas yang tidak asing bagi pembaca bukan pakar. Semasa menyusun anotasi ke literatur ilmiah, disarankan agar definisi dan istilah standard digunakan. Untuk topik yang terlalu rumit, sebaiknya hadkan diri anda untuk menentukan skop atau subjek kajian, tanpa membincangkan secara terperinci.
 • Penyertaan dalam penjelasan petikan atau petikan yang luas dari buku.
 • Pengulangan anotasi yang sama pada setiap jilid ketika menerbitkan banyak jilid. Untuk setiap jilid penerbitan seperti itu, disarankan agar anda menulis anotasi anda sendiri yang menyatakan kandungannya..
 • Kekurangan kredibiliti. Sekiranya teks anotasi tidak menimbulkan minat, pembaca akan menolak untuk membeli buku tersebut.
 • Kekurangan kredibiliti. Berusaha menarik perhatian pembaca, jangan berfikir angan-angan. Tidak perlu membuat persamaan antara klasik yang merupakan pengarang karya agama, dan pengarang yang kurang dikenali. Ini akan menakutkan buku pencinta klasik yang canggih dan pembaca yang lebih sederhana yang bukan peminat sastera klasik.

Contoh Anotasi Buku Seni

Matlamat utama adalah menjadikan buku itu mahu dibaca. Anotasi harus dijelaskan secara ringkas:

 • bila dan di mana tindakan yang dinyatakan dalam buku ini berlaku;
 • imej protagonis dan mengapa nasibnya akan menarik bagi pembaca;
 • masalah yang dihadapi oleh pahlawan;
 • persoalannya adakah wira dapat menyelesaikan masalahnya.

Teks anotasi harus mengambil kira penonton yang bertujuan untuk karya seni itu. Sekiranya penekanan utama adalah pada pembaca dengan selera sastera yang tidak berkembang, lebih baik menggunakan ayat yang ringkas dan ringkas tanpa hiasan yang tidak perlu. Penekanan harus diberikan pada sesuatu yang menarik, provokatif atau sensasi, menjanjikan kesenangan kepada pembaca daripada membaca buku: ketawa, ketakutan, empati atau kepuasan ingin tahu.

Sekiranya khalayak sasaran buku ini adalah seorang intelektual dengan rasa sastera yang canggih, anotasi duniawi akan menakutkan bakal pembaca. Dalam kes ini, abstrak harus menunjukkan kualiti teks yang tinggi dan menjanjikan keseronokan estetik membaca buku..

Contoh anotasi terhadap karya seni adalah anotasi terhadap buku karya Alexander Dumas "The Three Musketeers".

Contoh anotasi untuk buku ilmiah

Tujuan utamanya adalah untuk memberi penekanan kepada penyelidikan ilmiah, relevansinya, dan juga untuk menjelaskan kepada pembaca bahawa buku ini mengandungi maklumat yang relevan dan komprehensif mengenai topik tertentu. Untuk menambahkan bobot dalam anotasi, organisasi ilmiah terkenal dan saintis terkenal sering disebut..

Anotasi untuk buku harus ditulis dalam bahasa yang mudah dan mudah diakses yang dapat difahami oleh semua orang yang menghubungi buku tersebut. Oleh itu, teks tersebut tidak boleh menggunakan istilah dan singkatan yang kurang diketahui, yang hanya diketahui oleh kalangan saintis yang sempit. Juga, dalam penjelasan tidak boleh ada pernyataan pada orang pertama dan refleksi pemikiran peribadi. Penggunaan kata-kata "menurut pendapat saya", "menurut pendapat saya" dan frasa serupa tidak dapat diterima. Syarat umum dan istilah popular disyorkan..

Anotasi juga harus menunjukkan bidang ilmiah atau penonton yang menarik bagi buku ini..

Sebagai contoh, abstrak kepada buku A.A. Dulzona "Paradoks Pembangunan Lestari".

Anotasi Buku Perniagaan

Matlamat utama adalah untuk melaporkan bagaimana buku ini dapat membantu dalam perniagaan. Pada hakikatnya, ini adalah iklan untuk sebuah buku, yang harus menunjukkan bahawa membaca buku akan memberikan jawapan kepada pertanyaan penting yang relevan untuk pengusaha, dan juga memungkinkan untuk menarik idea yang berkesan untuk pengembangan perniagaan.

Adakah mungkin untuk memerintahkan anotasi di rumah penerbitan "Triumph"?

Itu mungkin, tetapi untuk penjelasan yang baik, editor harus membaca buku anda. Pakar berpengalaman yang tahu apa yang penting bagi pembaca akan menulis teks yang kompeten yang menarik bagi khalayak sasaran. Anotasi untuk buku yang ditulis oleh editor Triumph Publishing House akan memberikan minat pembaca dan meningkatkan penjualan..

Abstrak kepada Retinol: peraturan penggunaan, dos

Retinol adalah analog vitamin A yang berharga untuk tubuh, yang terlibat dalam pemulihan fungsi visual. Ubat ini diresepkan untuk rawatan kompleks patologi okular dan penghapusan kekurangan vitamin. Kami akan membiasakan diri dengan petunjuk penggunaan, peraturan penggunaan ubat, sekatan kemasukan dan kesan sampingan, serta ulasan pesakit yang menggunakan Retinol.

Dalam apa kes ditetapkan Retinol

Rawatan retinol biasanya diresepkan untuk terapi kompleks sekiranya terdapat masalah kesihatan berikut:

 • kekurangan vitamin A yang teruk di dalam badan;
 • patologi organ visual;
 • retinitis pigmentosa;
 • hemeralopia;
 • keratitis dangkal;
 • kerosakan teruk pada kornea okular;
 • konjungtivitis;
 • pyoderma;
 • manifestasi eksim pada kelopak mata.

Sebagai tambahan, Retinol ditunjukkan untuk rawatan patologi berikut:

 • penyakit pernafasan;
 • riket;
 • masalah serius dengan sistem bronkus;
 • kekurangan zat makanan;
 • kolagenosis;
 • radang dingin atau luka bakar yang teruk pada kulit;
 • luka yang muncul;
 • ichthyosis;
 • dengan dyskeratosis folikel;
 • batuk kering pada kulit;
 • manifestasi ekzematous yang kuat;
 • psoriasis;
 • dengan sirosis hati;
 • ulser gastrik.

Dalam setiap kes, ditetapkan Retinol dos tertentu, serta kekerapan dan jangka masa penggunaan. Ini ditentukan oleh doktor setelah pemeriksaan lengkap pesakit.

Sekatan penggunaan ubat tersebut

Dalam beberapa kes, penggunaan Retinol dikontraindikasikan, kerana ubat tersebut dapat membahayakan pesakit dan mengakibatkan akibat yang tidak menyenangkan. Ubat tidak boleh diambil sekiranya:

 • tindak balas alahan terhadap komponen yang terdapat di dalamnya;
 • jed kronik;
 • kegagalan jantung;
 • masalah dengan sistem hempedu;
 • pankreatitis kronik;
 • tahap tinggi vitamin A dalam badan;
 • overdosis retinoid;
 • peningkatan tahap lipoprotein dalam aliran darah;
 • berat badan berlebihan;
 • ketagihan alkohol;
 • sarkoidosis.

Dilarang keras menggunakan Retinol untuk patologi seperti itu. Ini boleh menyebabkan kesejahteraan pesakit bertambah teruk dan manifestasi kesan sampingan yang berbahaya..

Cara menggunakan ubat

Retinol boleh digunakan secara lisan atau topikal, dengan menggunakan kulit. Ini disebabkan oleh ciri-ciri patologi. Ambil ubat dalam 10 minit selepas makan.

Dos harian ubat untuk orang dari kategori usia yang lebih tua adalah maksimum 100,000 IU. Pada masa kanak-kanak, dos harian maksimum ialah 20,000 IU. Ciri penggunaan untuk penyakit:

 1. Dengan kekurangan vitamin, doktor menetapkan 8 tetes ubat setiap hari. Sekiranya terdapat masalah dengan kulit, dosnya meningkat hingga 10-20 tetes sepanjang hari.
 2. Dalam rawatan sebarang patologi kulit, Retinol digunakan pada badan dan ditutup dengan tisu bersih. Ubat ini digunakan dalam rawatan luka bakar yang serius, manifestasi ulseratif pada kulit dan radang dingin. Ubat ini digunakan pada kawasan kulit yang terjejas hingga 5 kali sehari. Dari masa ke masa, kekerapan penggunaan salap menurun apabila tanda-tanda patologi dihilangkan.

Harus diingat bahawa dos dalam setiap situasi tertentu hanya ditentukan oleh doktor yang merawat. Kursus terapi ditetapkan secara peribadi, ini disebabkan oleh tahap penyakit dan keadaan pesakit.

Retinol yang terlalu besar

Semasa mengambil dos ubat yang meningkat dengan kaedah oral, kemungkinan timbulnya gejala yang tidak menyenangkan:

 • Pening
 • serangan cirit-birit;
 • perasaan dehidrasi dalam badan;
 • mengelupas dan jatuh dari zarah-zarah kecil kulit;
 • pendarahan dari gusi;
 • rasa kering di rongga mulut;
 • pengelupasan bibir.

Apabila pengambilan Retinol yang tinggi, pesakit mengalami hipervitaminosis A. Gejala yang tidak menyenangkan berikut menyertai patologi seperti ini:

 • sakit kepala paroxysmal yang teruk;
 • kenaikan suhu badan;
 • kehadiran kelesuan dan mengantuk yang berterusan;
 • berlakunya loya dan muntah;
 • penurunan fungsi visual;
 • penampilan penglihatan berganda;
 • perasaan kulit kering;
 • kesakitan yang tidak menyenangkan pada struktur otot dan tulang;
 • penampilan bintik-bintik kecil pada kulit;
 • peningkatan ukuran hati sebentar;
 • perubahan jumlah darah;
 • berlakunya penyakit kuning;
 • perasaan kehilangan kekuatan dan kelemahan;
 • hilang selera makan;
 • dalam kes yang jarang berlaku, keadaan kejang paroksismal muncul;
 • gangguan fungsi jantung;
 • berlakunya hidrosefalus.

Kesan sampingan yang mungkin

Dengan penggunaan Retinol yang berpanjangan, perkembangan reaksi buruk diperhatikan. Di samping itu, mereka boleh berlaku sekiranya terdapat intoleransi peribadi terhadap ubat atau penggunaan yang tidak betul..

Mengenai sistem saraf, sensasi berkembang:

 • keletihan;
 • mengantuk pada waktu siang;
 • kerengsaan teruk;
 • sakit kepala paroxysmal;
 • kelemahan dalam badan;
 • kekejangan teruk;
 • peningkatan tekanan intraokular;
 • gangguan dalam fungsi tidur;
 • terjejas kejelasan fungsi visual.

Mengenai organ-organ saluran pencernaan, perkara berikut diperhatikan:

 • hilang selera makan;
 • tersedak;
 • pengurangan berat;
 • dalam kes yang jarang berlaku, muntah.

Reaksi alahan pada kulit ditunjukkan dalam bentuk:

 • kulit bibir retak;
 • bintik oren di kawasan tumit;
 • bengkak subkutan;
 • ruam dan gatal-gatal pada kulit;
 • manifestasi eritematosa;
 • sensasi kekeringan kulit;
 • kenaikan suhu;
 • kemerahan kulit muka.

Di samping itu, perkembangan reaksi buruk lain diperhatikan:

 • keguguran rambut;
 • penyelewengan haid pada seks yang lebih adil;
 • sakit teruk di bahagian perut;
 • kepekaan foto;
 • hiperkalsemia.

Sekiranya reaksi buruk berlaku pada peringkat awal penggunaan Retinol, anda harus segera berjumpa doktor. Dalam kes ini, perjalanan rawatan berubah dan dos ubat disesuaikan.

Retinol mengandung

 1. Pakar tidak menasihati wanita untuk menggunakan Retinol dalam keadaan semasa trimester apa pun. Komponen ubat boleh menyebabkan berlakunya reaksi buruk dan komplikasi dalam kesejahteraan ibu hamil.
 2. Semasa menyusu, penggunaan ubat ini juga dikontraindikasikan. Dengan susu ibu, ubat boleh memasuki tubuh bayi dan menimbulkan reaksi alergi yang teruk..

Retinol hanya dibenarkan untuk kanak-kanak dari usia 7 tahun.

Cara menyimpan ubat

Cadangan menyimpan ubat:

 1. Ubat itu harus disimpan pada suhu + 2-8 ° C, jadi penyimpanan harus dilakukan di dalam peti sejuk.
 2. Di samping itu, ubat itu tidak boleh didapati untuk kanak-kanak..
 3. Ubat ini boleh digunakan maksimum 2 tahun dari tarikh pembuatan.
 4. Selepas tempoh ini, anda tidak boleh menggunakan ubat tersebut.

Kos perubatan

Ubat ini dijual di mana-mana farmasi tanpa preskripsi perubatan. Harga retinol setiap botol dalam 10 ml:

 1. Minimum - 15 rubel.
 2. Maksimum - 25 rubel.

Apa itu anotasi dan cara menulisnya?

Dari sekolah, kita menjumpai istilah "anotasi", tetapi banyak orang, walaupun pada masa dewasa, masih tidak mengetahui maksud sebenar perkataan itu. Jadi apa itu anotasi?

Anotasi adalah ringkasan makna utama sumber (buku, majalah, artikel). Tugas utama anotasi adalah untuk menerangkan bahan, menunjukkan kelebihan dan keistimewaannya. Terima kasih atas anotasi, anda dapat segera memahami apa yang akan dibincangkan dalam buku atau artikel.

Jenis anotasi

Setiap pembaca, mengambil buku dan membaca keterangan, dari halaman pertama dapat menentukan sama ada ia ilmiah atau artistik. Semua ini berkat penjelasan.

Pada intinya dan fungsi, anotasi dibahagikan kepada rujukan dan cadangan:

 • Latar belakang atau maklumat (deskriptif). Anotasi ini menerangkan topik utama teks, melaporkan maklumat, tetapi tidak memberikan penilaian khusus.
 • Pengesyorkan. Anotasi ini memberikan penilaian sumber untuk kategori orang tertentu, umur tertentu dan ciri pembaca yang lain..

Untuk tujuan pengguna, anotasi dibahagikan kepada umum dan khusus.

 • Anotasi umum ditulis untuk pelbagai pengguna.
 • Anotasi khusus membawa maklumat latar belakang dan direka untuk kalangan pakar yang sempit.

Terdapat penjelasan ikhtisar yang mengandungi penerangan umum mengenai beberapa sumber. Terdapat juga anotasi bibliografi dan penerbitan.

Anotasi bibliografi dan penerbitan

Anotasi bibliografi ada di bahagian belakang muka depan buku. Ini mengandungi maklumat mengenai tujuan, genre karya, dan masa penciptaan. Anotasi ini mengandungi maklumat bibliografi dan sangat bermanfaat bagi staf perpustakaan (menetapkan maklumat yang diperlukan mengenai buku dan memudahkan pencarian). Ini dibuat sesuai dengan semua peraturan GOST semasa penerbitan buku..

Anotasi penerbitan adalah iklan biasa dan terletak di kulit belakang. Tugasnya adalah untuk menarik minat pembaca yang berpotensi untuk memperoleh sebuah buku. Tetapi pertama sekali, penerangan ini semestinya menarik perhatian penerbit. Bagaimanapun, hanya bergantung kepadanya apakah penerbitan itu akan diterbitkan atau tidak..

Peraturan untuk menulis anotasi untuk buku seni

Jadi apa itu anotasi dan bagaimana menulisnya? Dalam penerbitan, kata "anotasi" disamakan dengan iklan. Lagipun, tujuan penerbitan anotasi adalah menjual buku. Sekiranya ditulis dengan betul, pembaca pasti ingin membeli penerbitan..

Semasa menulis anotasi, pertama sekali, seseorang harus mengambil kira sasaran khalayak buku yang dirancang. Sekiranya penerbitan itu dirancang untuk orang yang tidak mempunyai kecanggihan sastera, maka ayat-ayat yang merangkumi anotasi harus pendek. Pembaca perlu berjanji bahawa ketika membaca buku itu, dia akan mendapat kesenangan sederhana yang tidak ada dalam kehidupan biasa - ketawa, air mata, ketakutan.

Sekiranya buku ini dirancang untuk orang-orang dengan rasa yang indah, maka penekanan harus diberikan pada kesenangan estetika membaca karya dan menyampaikan maklumat yang berkualiti.

Semasa menyusun anotasi, penulis mesti menjawab soalan yang diajukan:

 • Di manakah tindakan yang dijelaskan berlaku.
 • Siapa watak utama dari apa yang berlaku.
 • Ciri-ciri Wira.
 • Plotnya (secara ringkas, anotasi tidak boleh besar).
 • Kesimpulannya.
 • Maklumat menarik mengenai pengarang.

Prinsip asas menulis anotasi yang menarik

Abstrak harus ditulis berdasarkan prinsip teks iklan - secara ringkas, jelas, menarik. Bagaimanapun, apa makna perkataan anotasi, dalam kes ini, adalah iklan untuk buku. Kualiti utama teks yang menarik pembaca:

 • Kemudahan. Teks abstrak harus menjawab soalan utama: Apakah buku ini? Tidak kira berapa banyak anda mahu melukis semuanya mengikut warna dan perincian, ini tidak wajar dilakukan. Semakin sederhana semakin baik.
 • Kejutan Huraiannya harus menjadi petunjuk tentang sesuatu yang tidak dijangka: idea asal, frasa misteri, lelucon yang berani. Sekiranya abstrak buku itu bertepatan dengan maklumat yang dimiliki oleh pembaca, dia boleh mengabaikan salinan ini. Tetapi jika penampilannya dapat dilihat sesuatu yang tidak dijangka, maka dia pasti ingin membeli penerbitan.
 • Yang spesifik. Anotasi harus menangani tindakan, emosi, masalah tertentu. Sekalipun topik-topik abstrak disebut dalam buku, topik-topik tersebut harus dijelaskan lebih biasa..
 • Pujukan Sekiranya keterangan buku itu mengandungi perincian yang hanya dapat diketahui oleh pakar, pembaca akan menganggap penerbitan itu patut diberi perhatian.
 • Emosi Huraikan satu watak dalam buku, bukan beberapa watak. Orang cenderung bersimpati dengan orang tertentu.
 • Cerita. Anotasi harus ditulis sebagai cerita yang sangat kecil. Huraikan kisah kecil, dengan unsur kejutan, ledakan emosi, dan yang ingin anda percayai.

Sekiranya anda menulis anotasi yang memenuhi semua kriteria, anda akan mendapat kisah yang sangat menarik, yang mana anda ingin mengetahui lebih lanjut.

Abstrak karya ilmiah

Sekiranya dalam anotasi fiksyen adalah iklan buku, maka apa maksud anotasi dalam karya ilmiah??

Menulis anotasi untuk karya ilmiah adalah petunjuk bukan sahaja reka bentuk yang kompeten, tetapi juga tanda bahawa pengarang dapat menyusun sistematik maklumat.

Abstrak karya ilmiah melakukan tindakan berikut:

 • Membolehkan anda berkenalan dengan isi utama karya.
 • Membantu memahami sama ada masuk akal untuk mempelajari sepenuhnya artikel tersebut.
 • Membolehkan anda mencari maklumat yang anda perlukan di enjin carian.

Abstrak merangkumi ciri-ciri topik utama (penyelidikan), tugas dan hasil karya ilmiah. Penerangan menyatakan apa yang baru dalam artikel ini dan bagaimana ia berbeza dengan karya serupa. Anotasi yang disusun dengan betul akan memudahkan kerja penyunting dan membolehkan anda mencetak dan melepaskan bahan dengan lebih pantas.

Selepas penjelasan, kata kunci artikel utama disusun, yang membantu mesin pencari menentukan topik artikel.

Anotasi tersebut tidak hanya memuat intipati artikel, tetapi juga hasil penyelidikan, jadi hanya pengarang yang dapat menulisnya, berbeza dengan keterangan fiksyen. Terdapat beberapa peraturan untuk menulis anotasi dengan betul:

 • Semasa menulis, gunakan bahasa ilmiah, tetapi dapat difahami oleh pelbagai orang.
 • Nyatakan semua spesifikasi dengan ringkas dan jelas..
 • Jangan menyimpang dari keperluan yang berlaku untuk jenis pekerjaan ini (kandungan, isi padu).

Anotasi teks yang disusun dengan betul adalah jaminan bahawa pembaca pasti ingin berkenalan dengan sumbernya, sama ada penerbitan ilmiah atau fiksyen.

Anotasi sebagai proses aktiviti maklumat dan strukturnya. Pengelasan Anotasi

Anotasi adalah sejenis pemprosesan maklumat secara analitis dan sintetik, yang tujuannya adalah untuk mendapatkan ciri-ciri umum dari dokumen, mengungkapkan struktur logiknya dan aspek-aspek yang paling penting dari kandungannya.

Skop anotasi dalam bidang penerbitan, maklumat dan perpustakaan-bibliografi sangat luas. Abstrak adalah sebahagian daripada staf ilmiah dan penyelidikan penerbitan; bertindak sebagai elemen rekod bibliografi, elemen maklumat output dan elemen reka bentuk bahan yang diterbitkan; adalah bahagian yang tidak terpisahkan dari buku panduan bibliografi yang diberi penjelasan dan abstrak; penerbitan abstrak: jurnal abstrak, koleksi abstrak, atau rakan mereka yang boleh dibaca mesin - pangkalan data abstrak.

Objek penjelasan - sebarang dokumen. Hampir mana-mana dokumen dapat dijelaskan dengan memberitahu pengguna mengenai maklumat yang disebutkan dalam dokumen utama ini. Pemilihan jenis anotasi dan jenis anotasi yang dibuat bergantung pada cabang pengetahuan, jenis dokumen tertentu, ciri-ciri genrenya, tujuan, aksesibilitas, jumlah, matlamat anotasi dan beberapa faktor lain.

Tahap utama penjelasan:

· Bacaan pengenalan, analisis awal. Kajian dokumen beranotasi dimulakan dengan pengantar judul, alat rujukan penerbitan (pengenalan atau pengenalan, jadual kandungan), bahagian dalam teks, kesimpulan dan ringkasan. Tujuan analisis awal adalah untuk mendapatkan idea mengenai dokumen utama secara keseluruhan, masalah dan strukturnya.

· Bacaan yang penuh perhatian, analisis mendalam. Tujuan - untuk mengenal pasti topik utama, masalah, objek, tujuan karya, hasilnya; menentukan kebaruan, ciri khas dari bentuk dan kandungan penerbitan ini; untuk menentukan sasaran dan pembaca dokumen beranotasi. Sumber utama maklumat ini adalah alat penerbitan..

· Definisi jenis anotasi - rujukan atau nasihat. Pilihan jenis anotasi bergantung pada jenis dan jenis karya yang diberi anotasi, tujuan dan objektif prosedur lipatan.

· Anotasi cadangan disusun untuk jenis penerbitan seperti sains popular, politik massa, sastera dan seni, penerbitan santai, dan sastera kanak-kanak. Untuk jenis penerbitan lain, disarankan untuk menyusun anotasi rujukan. Sekiranya anda ingin membuat anotasi yang disyorkan, anda boleh menggunakan sumber tambahan yang menjadi ciri dokumen yang diberi anotasi. Ini termasuk: ulasan, artikel kritikal, karya kritikal dan biografi, sejarah dan sastera, buku rujukan.

· Definisi struktur anotasi bergantung pada jenisnya - rujukan atau nasihat, pemilihan bahasa yang sesuai dan cara gaya.

· Sintesis maklumat dan penyediaan anotasi teks.

· Reka bentuk anotasi sesuai dengan keperluan GOST 7.9-95. Abstrak dan abstrak. Keperluan am.

Fungsi anotasi sebagai dokumen sekunder:

1) isyarat - anotasi memberikan maklumat mengenai dokumen dan memungkinkan untuk menetapkan kandungan utama dokumen, menentukan kesesuaiannya dan memutuskan sama ada merujuk kepada teks lengkap dokumen;

2) enjin carian - abstrak digunakan dalam pencarian maklumat, termasuk dalam sistem automatik untuk mencari dokumen.

Struktur anotasi:

1. Huraian bibliografi mengenai dokumen utama yang diberi penjelasan dibuat dengan ketat sesuai dengan GOST 7.1-2003. Rekod bibliografi. Huraian bibliografi Keperluan dan peraturan umum untuk penyusunan.

2. Teks, anotasi, kandungannya ditentukan oleh keperluan GOST 7.9-95. Abstrak dan abstrak. Keperluan am.

Abstrak mestilah:

 • ringkas
 • Klise (mematuhi peraturan eksposisi)
 • mengambil kira jenis kesusasteraan ilmiah dan teknikal
 • mematuhi ketepatan terjemahan
 • gunakan singkatan biasa
 • mempunyai kesatuan istilah dan sebutan

Klasifikasi Anotasi:

· Anotasi rujukan - dalam jurnal dan ulasan abstrak

· Anotasi Deskriptif - ke buku, monograf

· Anotasi abstrak - untuk teks, artikel, disertasi (ulasan)

· Anotasi yang disyorkan / kritikal - untuk teks, artikel, disertasi (pendapat anda)

2. Teknik penjelasan formal: peringkat dan peraturan utama

Pelaksanaan metodologi formal untuk menyusun anotasi rujukan melibatkan pengetahuan tentang objek anotasi (iaitu, menentukan kemungkinan asas menerapkan metodologi formal ke kelas dokumen utama ini), pengetahuan tentang struktur anotasi rujukan dan urutan operasi teknologi individu.

Objek anotasi adalah ilmiah, pendidikan, rujukan, normatif, penerbitan rasmi; dokumen bervolume tinggi: koleksi, karya yang dikumpulkan.

Struktur anotasi latar belakang:

1. Penerangan bibliografi;

2. Teks anotasi, yang terdiri daripada aspek kandungan dokumen asal berikut:

- Mengenai Pengarang;

- Maklumat mengenai bentuk (genre) dokumen utama;

- Subjek, objek atau tema dokumen asal;

- Masa dan tempat kajian;

- Penerangan mengenai kandungan dokumen utama;

- Sebab untuk mencetak semula dan membezakan ciri penerbitan ini;

- Ciri khas alat rujukan penerbitan;

- Tujuan dan tujuan membaca dokumen utama.

Dokumen beranotasi mungkin tidak mengandungi aspek dari senarai di atas, namun urutan pembentangannya dalam anotasi disimpan.

Metodologi penyusunan formal dari anotasi rujukan melibatkan langkah-langkah berikut:

1. Penyediaan keterangan bibliografi dokumen utama.

2. Analisis teks dokumen utama.

3. Sintesis teks.

4. Mengedit ayat yang diekstrak dari teks dokumen utama.

5. Rakaman dan anotasi.

Komposisi tindakan dalam penyusunan anotasi latar belakang secara formal:

1. Penyusunan keterangan bibliografi dokumen utama. Huraian bibliografi dokumen utama disusun mengikut kehendak GOST 7. 1-2003. Rekod bibliografi. Penerangan Bibliografi.

2. Analisis teks dokumen utama. Oleh kerana keunikan objek anotasi (jumlahnya agak besar), prosedur anotasi sering kali melibatkan bukan membaca, tetapi hanya melihat dokumen utama. Peranan yang paling penting dalam hal ini diberikan kepada analisis radas penerbitan (halaman judul, kata pengantar, kata kerja, isi / jadual kandungan), dari mana maklumat asas diambil untuk menyusun anotasi rujukan. Analisis teks dokumen utama merangkumi tindakan berikut:

2.1. Analisis elemen-elemen radas penerbitan (halaman judul, pengenalan, kata kerja) harus dilakukan untuk mengenal pasti aspek-aspek kandungan berikut: maklumat mengenai pengarang, bentuk (genre) dokumen utama, masa dan tempat penyelidikan, sifat persembahan, sebab-sebab pencetakan semula dan ciri khas penerbitan ini, sasaran dan pembaca dokumen utama.

2.2. Dengan menggunakan jadual kandungan (isi) dokumen utama, perlu dicirikan kandungan semantiknya (topik).

Prosedur ini dilakukan dengan menyenaraikan semua bahagian utama, bahagian, topik, bab dokumen primer menggunakan senarai kata kerja refleksif (atau partisipatif singkat pasif). Dalam kes ini, perlu mematuhi syarat asas - proporsionaliti dan konsistensi dalam pengungkapan kandungan dokumen utama, ketiadaan "lompatan" dalam penyenaraian bab dan bahagian. Sebagai contoh, tidak dapat diterima untuk memasukkan dalam anotasi nama-nama bab masing-masing, jika secara umum penerangan tentang kandungan semantik dokumen diberikan pada tahap tajuk bahagian.

2.3. Berdasarkan jadual isi (isi) dokumen utama, perlu mengenal pasti kehadiran petunjuk (hak cipta, subjek, dll.), Senarai rujukan.

3. Sintesis teks. Berdasarkan struktur anotasi rujukan, anda harus menentukan komposisi dan urutan penyampaian aspek-aspek kandungan yang dikenal pasti dalam analisis radas dokumen utama.

4. Mengedit ayat yang diekstrak dari teks dokumen asal. Teks anotasi rujukan harus diedit untuk mencapai kejelasan dan kejelasan persembahan. Dengan berbuat demikian, peraturan berikut mesti dipatuhi:

4.1. Pembinaan sintaksis besar tidak dibenarkan.

4.2. Dilarang menggunakan frasa templat yang tidak menambahkan apa-apa pada maklumat yang terdapat dalam teks anotasi. Mereka mesti diganti dengan bentuk pendek. Contohnya, ungkapan seperti "Monograf ini meneliti. "," Pengarang manual menganalisis. " dan lain-lain. harus diganti dengan bentuk pendek yang sesuai "Dalam pertimbangan...", "Dianalisis...", dll..

4.3. Maklumat dari tajuk dokumen asal tidak boleh diulang dalam teks anotasi tanpa penjelasan dan tafsiran tambahan.

5. Merekod dan merancang anotasi. Perlu merekod dan menyusun abstrak sesuai dengan kehendak GOST 7.9-95.

Ciri-ciri anotasi rujukan yang diperoleh hasil daripada menggunakan teknik formal:

Ciri anotasi rujukan yang diperoleh sebagai hasil anotasi formal adalah peruntukan kandungan semantik utama teks dokumen utama berdasarkan idea mengenai nilai, kebaruan, kepentingan maklumat secara langsung oleh pengarang, penyusun atau penyunting dokumen utama, dan bukan berdasarkan penilaian subjektif penyusun anotasi.

Abstrak harus memenuhi kriteria GOST 7.9-95 yang dirumuskan dalam definisi anotasi rujukan:

- ringkas yang digabungkan dengan ketepatan penyampaian kandungan dokumen utama;

- kekurangan penilaian dan cadangan penggunaan dokumen utama.

Penyusunan formal dari anotasi rujukan pada dasarnya bergantung pada jenis, jumlah, dan ciri penerbitan. Pertimbangkan ciri analisis formal dalam penyediaan anotasi rujukan untuk buku dan artikel.

Analisis buku

Analisis buku merangkumi analisis radas penerbitan: halaman judul dan perolehan halaman tajuk, kata pengantar dan kata kerja, isi kandungan. Pemilihan tepat alat-alat penerbitan ini tidak sengaja; ia ditentukan oleh kandungan maklumat mereka yang tinggi. Halaman tajuk dan pergantian halaman tajuk biasanya mengandungi maklumat mengenai pengarang, bentuk (genre), dan mencetak semula dokumen. Kata pendahuluan dan kata hubung membolehkan seseorang menentukan ciri khasnya, tahap kebaruan, sifat penyampaian maklumat, maklumat mengenai pengarang, tujuan dan pembaca dokumen. Jadual kandungan (kandungan) mengandungi senarai kata kunci yang mencerminkan kandungan semantik utama, maklumat asas mengenai kandungan subjek dokumen utama. Prosedur analisis kedudukan (analisis kedudukan di atas) dilakukan dengan menggunakan jadual "Aspek - penanda".

Tujuan analisis adalah untuk mengenal pasti aspek-aspek kandungan yang harus disertakan dalam anotasi (topik, maklumat mengenai pengarang, bentuk atau genre dokumen, sifat penyampaian maklumat, elemen pembezaan penerbitan, tujuan dan pembaca). Hasilnya adalah senarai mental kata kunci yang mencerminkan aspek kandungan yang akan dimasukkan dalam anotasi rujukan.

Ciri-ciri sintesis teks semasa anotasi buku yang diformalkan adalah bahawa perlu untuk melihat perkadaran, perbandingan, kategori satu pesanan semasa menyusun anotasi berdasarkan jadual kandungan. Dalam teks anotasi dengan bantuan kata kerja refleksif (peserta), nama bahagian, bahagian, bab buku harus disenaraikan secara berurutan. Pada masa yang sama, tidak dapat diterima isi dokumen diungkapkan pada tahap logik yang berlainan dalam penjelasan: bab-bab tidak boleh disenaraikan dalam satu kalimat dan perenggan yang lain, iaitu. termasuk barang yang berbeza.

Analisis Artikel

Analisis rasmi artikel merangkumi prosedur berikut:

Melihat teks, analisis elemen formal: sistem sari kata dan tajuk, fon dan item percetakan, nama angka dan jadual, resume, teks sebelumnya dan penutup.

Analisis aspek teks yang formal dengan menggunakan penanda, penunjuk dan penyambung. Sekiranya analisis aspek tidak mungkin, perlu memilih kandungan semantik utama artikel secara bebas, tentukan kata kunci yang menjawab soalan "Apa yang dilaporkan oleh artikel ini".

Tarikan sumber tambahan (literatur rujukan) data sejarah dan biografi dan lain-lain. Keperluan untuk melaksanakan prosedur ini ditentukan oleh nilai dokumen yang dilampirkan dan tugas-tugas maklumat yang runtuh.

Hasil analisis artikel - senarai kata kunci mental.

Sintesis teks dokumen beranotasi. Kata kunci yang diserlahkan semasa analisis yang mencirikan isi dan bentuk dokumen yang dijelaskan hendaklah dengan bantuan kata kerja refleksif ("dipertimbangkan, diberikan, diberikan," dan lain-lain) atau peserta pasif ringkas ("diperiksa, diberikan, diberikan," dll.). ) kemukakan anotasi dalam teks yang koheren. Dalam kes ini, alat formalisasi adalah:

- senarai aspek yang akan dimasukkan dalam anotasi rujukan (struktur anotasi rujukan);

- senarai kata kerja refleksif (peserta).

Metodologi untuk formalisasi anotasi cadangan

Objek anotasi adalah sains, sastera, seni, penerbitan kanak-kanak yang popular, teksnya yang tidak mempunyai struktur yang kurang baik dan kurang rentan terhadap formalisasi. Jenis dokumen ini sebagai elemen struktur luaran mungkin termasuk, bersama dengan teks, alat penerbitan.

Teks seni dan penerbitan sains popular adalah kiasan, khayalan, penggunaan sinonim yang meluas, kata-kata polysemous dalam pelbagai gaya kosa kata. Mereka dicirikan oleh emosi dan ekspresi khas..

Hasil penggunaan teknik anotasi formal adalah penyediaan anotasi saran - dokumen sekunder, yang tidak hanya mencirikan dokumen utama dari segi tujuan, kandungan, jenis, bentuk dan ciri-ciri lain, tetapi juga memberikan penilaian dan cadangan penggunaannya. Tujuan anotasi nasihat adalah untuk menarik minat pembaca, menunjukkan makna dan ciri khas buku atau artikel ini, dan menarik perhatian pengguna ke dokumen utama. Anotasi nasihat praktikal bertindak sebagai iklan penerbitan.

Struktur anotasi penasihat merangkumi:

2. Teks anotasi, yang terdiri daripada aspek kandungan dokumen asal berikut:

- Mengenai Pengarang;

- penerangan ringkas karya pengarang;

- ciri-ciri karya yang diberi penjelasan;

- penilaian karya yang diberi penjelasan;

- ciri gaya karya yang diberi penjelasan;

- ciri seni dan percetakan dan editorial-

- sasaran dan tujuan pembaca dokumen yang dilampirkan.

Dokumen yang dilampirkan mungkin tidak mengandungi aspek dari senarai di atas. Dalam kes ini, mereka dihilangkan, tetapi urutan penyampaian dalam anotasi terpelihara..

Metodologi untuk penyediaan anotasi cadangan yang formal merangkumi langkah-langkah berikut:

1. Penyediaan keterangan bibliografi dokumen utama.

2. Analisis teks dokumen utama.

3. Analisis sumber maklumat tambahan.

4. Sintesis teks.

4. Mengedit ayat yang diekstrak dari teks dokumen utama.

5. Rakaman dan anotasi.

Komposisi tindakan dalam penyusunan anotasi yang disyorkan secara formal

1. Penyusunan keterangan bibliografi dokumen utama. Huraian bibliografi harus dibuat pada dokumen utama sesuai dengan kehendak GOST 7. 1-2003. Rekod bibliografi. Huraian bibliografi Keperluan dan peraturan umum untuk penyusunan.

2. Analisis teks dokumen utama. Oleh kerana keunikan objek anotasi (jumlahnya agak besar), prosedur anotasi sering kali melibatkan bukan membaca, tetapi hanya melihat dokumen utama. Peranan yang paling penting dalam hal ini diberikan kepada analisis radas penerbitan (halaman judul, artikel, catatan, komen, indeks, rujukan, isi atau senarai isi, lampiran). Dari unsur-unsur inilah maklumat asas diambil untuk menyusun anotasi cadangan.

2.1. Berdasarkan analisis elemen radas penerbitan (halaman tajuk, artikel yang disertakan), seseorang harus menentukan jenis penerbitan (fiksyen, sains popular, kanak-kanak) dan genrenya (novel, novel, esei, puisi, esei, puisi, dongeng, dll.). Jenis dan genre penerbitan inilah yang menentukan senarai aspek kandungan dan penanda yang sesuai yang akan disertakan dalam anotasi.

2.2. Adalah perlu untuk menganalisis elemen-elemen radas penerbitan untuk mengenal pasti aspek kandungan berikut: maklumat mengenai pengarang; penerangan ringkas karya pengarang; ciri-ciri karya yang diberi penjelasan; penilaian karya yang diberi penjelasan; ciri gaya karya yang diberi penjelasan; ciri reka bentuk percetakan seni dan penerbitan editorial; sasaran dan tujuan pembaca dokumen yang dilampirkan.

3. Analisis sumber maklumat tambahan. Tarikan sumber maklumat tambahan dilakukan sekiranya alat rujukan dokumen yang dilampirkan tidak mengandungi maklumat yang diperlukan untuk menyusun anotasi, dan juga jika tidak ada elemen alat rujukan penerbitan. Sumber maklumat tambahan merangkumi: ulasan, artikel kritikal, karya kritikal dan biografi, sejarah dan sejarah-sastera, buku rujukan. Asas untuk mengenal pasti sumber tambahan adalah rujukan dan penerbitan bibliografi di cabang pengetahuan yang berkaitan.

Berdasarkan struktur anotasi cadangan, adalah perlu untuk menentukan komposisi dan urutan penyampaian aspek kandungan yang dikenal pasti semasa analisis alat rujukan dokumen utama, serta sumber maklumat tambahan.

Untuk memastikan pelaksanaan fungsi penjelasan anotasi melalui penggunaan teknik:

- penyertaan dalam teks anotasi soalan menghiburkan yang dapat dijawab oleh pembaca dengan menggunakan dokumen ini;

- pengantar teks anotasi petikan dari karya, serta petikan yang mencirikan kata-kata pengarang, watak, pahlawan;

- membawa anotasi klimaks plot, kemasukan petikan dari dialog watak-watak karya, penerimaan cerita yang belum selesai;

- pautan ke ulasan pengkritik terkenal, saintis, pekerja budaya dan seni, saksi kejadian, kenangan sezaman, dll..

Menyunting ayat yang diekstrak dari teks dokumen asal. Teks anotasi cadangan harus diedit untuk mencapai kejelasan dan kemudahan penyampaian. Dengan berbuat demikian, peraturan berikut mesti dipatuhi:

- Pembinaan sintaksis besar tidak dibenarkan.

- Dilarang menggunakan frasa templat yang tidak menambahkan apa-apa pada maklumat yang terdapat dalam teks anotasi. Mereka mesti diganti dengan bentuk pendek. Contohnya, ungkapan seperti "Kisah ini mengenai. "," Penulis menceritakan dalam kisahnya. " dan lain-lain. harus diganti dengan bentuk pendek yang sesuai: “Cerita ini didedikasikan. "," Kisah ini diceritakan mengenai. " dan lain-lain.

- Dianjurkan untuk mendedahkan maksud tajuk tidak berinformasi dari dokumen yang diberi anotasi ketika dinyatakan dengan kiasan, retorik, peribahasa, dll..

- Merakam dan merancang anotasi. Anda perlu menulis dan menyusun anotasi sesuai dengan kehendak GOST 7.9-95. Abstrak dan anotasi. Keperluan dan keperluan umum.

Ciri anotasi saran yang diperoleh sebagai hasil anotasi formal adalah pencirian dan penilaian dokumen utama berdasarkan idea mengenai nilai, kepentingan maklumat penyusun atau penyunting dokumen utama, tokoh budaya dan seni, pengkritik dan pengkritik sastera, dan lain-lain, dan bukan penilaian subyektif penyusun anotasi..

3. Abstrak: sifat, fungsi, struktur, keperluan dan pengelasannya

Abstrak - dokumen sekunder, hasil pemprosesan maklumat secara analitis dan sintetik, yang merupakan ringkasan kandungan dokumen utama, termasuk maklumat dan kesimpulan fakta asasnya.

Fungsi abstrak sebagai dokumen sekunder adalah:

1) maklumat - abstrak memberikan maklumat mengenai dokumen dan menghilangkan keperluan untuk membaca teks lengkap dokumen sekiranya dokumen itu menarik minat pembaca;

2) enjin carian - abstrak digunakan dalam pencarian maklumat, termasuk dalam sistem automatik untuk mencari dokumen dan maklumat.

Struktur abstrak:

a) penerangan bibliografi dokumen utama;

b) bahagian abstrak itu sendiri (teks abstrak);

c) meja bantuan, iaitu maklumat dan nota tambahan (maklumat yang juga mencirikan dokumen utama: jumlah ilustrasi dan jadual yang terdapat dalam dokumen, jumlah sumber dalam senarai literatur terpakai).

Pengelasan karangan:

Keperluan

Teks abstrak harus dibezakan dengan kejelasan dan konkrit, kejelasan, ringkas, i.e. kekurangan maklumat sekunder: bukti, penaakulan, keterangan, contoh. Ia tidak boleh menggunakan ayat yang besar dan giliran tatabahasa yang rumit sehingga sukar untuk memahami kandungannya. Abstrak tidak termasuk maklumat yang tercermin dalam keterangan bibliografi dokumen. Ucapan kritikan terhadap rujukan atau penafsiran teksnya secara sewenang-wenangnya tidak dibenarkan (kecuali dalam kes-kes yang luar biasa dengan ketidaktepatan yang jelas).

Anotasi ringkas mengenai dadah

Ejen antidiarrheal

I. Bermakna mengatur keseimbangan mikroflora usus (probiotik):

Bactisubtil - penyediaan biologi bakteria dalam kapsul adalah sel bacillus rumput kering.

Diterapkan sebagai bantuan pada kolitis, enteritis, disertai dengan cirit-birit, perut kembung, dengan pelantikan antibiotik.

Di dalam 4-6 kapsul sehari.

P.d.: reaksi alahan.

Tidak digalakkan untuk kanak-kanak di bawah 6 tahun..

Linox mengandungi bakteria hidup dalam kapsul (bifidobacteria, lactobacilli, enterococci), yang mewujudkan keadaan yang tidak baik untuk perkembangan mikrob patogen, terlibat dalam sintesis vit. PADA1 PADA2 dan lain-lain.

Diterapkan 1-2 penutup. 3 kali sehari untuk rawatan dan pencegahan dysbiosis, semasa mengambil antibiotik.

II. 1. Pr-you, mengatur kemahiran motor.

Loperamide (imodium) mengurangkan nada dan pergerakan usus, meningkatkan nada sfingter dubur. Tindakan bermula dengan cepat, berlangsung selama 4-6 jam.

Diterapkan dalam kapsul, tablet untuk cirit-birit akut dan kronik pelbagai asal (alahan, berjangkit, perubatan, emosi).

PD: sembelit, kembung, mulut kering.

P.P.: penyumbatan usus

2. Pr-you dengan kesan penjerapan

Smecta boleh didapati dalam bentuk serbuk dalam beg untuk penggantungan.

Ia digunakan untuk cirit-birit pelbagai asal usul. Ia mempunyai sifat penyerapan dan menyelubungi, melindungi mukosa usus.

Kanak-kanak hingga setahun - 1 sachet sehari, dewasa hingga 3 sachet sehari.

3. Ubat herba: blueberry, ceri burung, buah alder, bunga chamomile, rumput St. John's wort mempunyai sifat astringen.

Topik: "Cara yang mempengaruhi fungsi sistem pencernaan"

Cholagogue
Allocholum Cholenzymum Oxaphenamidum Extr Stugmatum Maydis fluidumTab. No. 10.50 Tab. No. 50 Tab. Untuk 0.25 No. 50 Fl. 25 ml1-2 tab. 3-4 p. sehari selepas makan 1 tab. 1-3 p. sehari selepas makan 1-2 tab. 3 p. sehari sebelum makan Untuk topi 30-40. 2-3 p. sehari sebelum makan
Hepatoprotectors
Essentiale Carsil (Legalon) Liv - 52Topi. No. 50 Amp. 5 ml setiap tablet No. 5 dari 0,035 tablet No. 80. No. 1002 topi. 3 p. sehari dengan makanan Dalam urat, titis dalam 250-500 ml. 5% glukosa dalam 10 ml. 1 dr. 3 r. sehari selepas makan. 2 tab. 3-4 kali sehari
Pencahar
Magnezii sulfas Oleum Ricini Radix Rhei (akar rhubarb) Extr Frangulae (ext. Buckthorn) Extr Sennae "Senadexinum" ("Senade" "Glaxena" Fructus Rhamni catharticae (buah joster) BisacodylumSerbuk 25.0 Fl. 30 ml Caps. Menurut 0,1 No.15 Tab. Ke 0,5 No. 10 Tab. Ke 0,2 No. 50 Tab. Ke 0,3 No. 25 Tab. Ke No. 10,50 Merebus Tab 20,0-200 ml. Untuk 0.1 No. 24 Dragees untuk 0.005 No. 30 Supp. Menurut 0.01 №12Larutkan dalam ½ timbunan. minum air 1-2 gelas. air. Di dalam selama 1 dos. Ambil dalam 30 minit. Semua kapsul. 1-4 tab. pada waktu malam 1-2 tab. pada waktu malam 1-2 tab. untuk malam pada kurus. 1-2 tab. pada waktu malam sebelum makan malam Untuk 1 st. sudu 3-4 r. sehari Untuk 1-2 tab. Pada penerimaan Pada 1-3 tablet untuk malam Pada 1-2 lilin di rektum untuk malam
Ejen antidiarrheal
Bactisubtil Loperamidum (Imodium) Colibacterinum Bifidumbactetinum LinexTopi. No. 16 topi. Menurut 0.002 No. 10.20 Tab. 1 tab - 1 dos No. 20 Tab Fl.po 5 dos. No. 20 1 tab. - 1 dos tutup. Nombor 164-6 topi. sehari 2 topi. sehari Di dalam tab 3-6. 2 p. sehari 5 tab. 2-3 kali sehari selama 20-30 minit. sebelum makan 1-2 biji. 3 kali sehari dengan teh.

"Bermakna mempengaruhi fungsi sistem pencernaan"

I. Bermakna yang mempengaruhi selera makan

1. menaikkan: warna kayu cacing, penyerapan rumput centaury, daun

shamrocks, rimpang calamus, merebus akar dandelion.

2. menurunkan (anoreksigenik): desopimon, trimex, sibutramine.

II. Bermakna digunakan untuk pelanggaran fungsi sekresi perut

 1. Bermakna untuk rembesan rendah:

a) terapi penggantian: asidin-pepsin

b) perangsang rembesan: jus pisang, plantaglucid, histamin.

2. Bermakna untuk meningkatkan rembesan:

a) ubat anti-rembesan: M-hb - atropin, platifillin,

metacin, pr-you belladonna, gastrocepin.

b) ubat anti-H2 - reseptor: cimetidine, rhinitidine (histak)

c) antasid: almagel, almagel A, hephalus, gastal.

g) astringen: vicalin, vicair, de-nol.

d) perencat pam proton: omeprazole (omez).

III. Bermakna yang mempengaruhi pergerakan gastrik

1. Emetik: apomorfin hidroklorida.

2. Antiemetik: antipsikotik, metoclopramide (cerucal, raglan),

IV.Bermakna digunakan sekiranya disfungsi pankreas.

1. Bermakna untuk pankreatitis kronik (persiapan enzim): pankreatin,

panzinorm, festival, mezim-forte, creon.

2. Ubat untuk pankreatitis akut - persediaan antienzim: kontracal

(gordoks, trasilol), ovomin.

V. Ubat yang digunakan untuk gangguan fungsi hati

1. Cholagogue, menyumbang kepada pembentukan hempedu (koleretik).

a) sediaan yang mengandungi hempedu: allochol, cholenzyme.

b) produk sintetik: oxafenamide.

c) sediaan herba: holagol, holosas, ekstrak

stigma jagung, immortelle, St. John's wort, dll..

2. Cholagogue, menyumbang kepada aliran keluar hempedu (koleretik): M-hb; antispasmodik tindakan myotropik: no-shpa, papaverine (drotaverin), magnesium sulfat.

 1. Hepatoprotectors: Essentiale, Essenticaps, Carsil, Liv-52

IV. Pencahar

1. Bermakna bertindak di seluruh usus; magnesium sulfat, minyak kastor.

2. Bermakna, bertindak terutamanya pada usus besar: bisacodyl;

guttalax; fitopreparasi yang mengandungi akar rhubarb, buckthorn bark,

buah joster, daun senna (Senade, Senadeksin, Glaksena)

VII Ejen antidiarrheal

1. Sarana yang mengatur keseimbangan mikroflora usus: bactisubtil, linex.

2. Kaedah yang mengatur kemahiran motor perkhidmatan perumahan dan komunal: loperamide hidroklorida (imodium)

3. Persediaan dengan kesan penjerapan: smecta

4. Ubat herba: blueberry, ceri burung, buah alder, bunga chamomile, rumput St. John's wort

Tarikh Ditambah: 2014-01-04; Pandangan: 1532; Pelanggaran hak cipta?

Pendapat anda penting bagi kami! Adakah bahan yang diterbitkan bermanfaat? Ya | Tidak

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes