9 meter glukosa darah terbaik

Pemerolehan glukometer, alat untuk mengukur gula darah, adalah keperluan penting bagi pesakit diabetes. Pesakit kencing manis memerlukan alat ini sepanjang hayat mereka..

Pada masa ini, sebilangan besar glukometer tersedia di pasaran, dan semuanya dapat menentukan gula darah dengan tepat.

Cara memilih glukometer yang baik?

Semasa memilih glukometer, kriteria berikut mesti diambil kira: kemungkinan memperoleh jalur ujian dengan harga yang berpatutan pada masa akan datang.

Kesimpulan: kriteria terpenting untuk memilih alat untuk menentukan gula dalam darah adalah kos bekalan dan ketersediaannya yang berpatutan.

Oleh itu, kami akan mempertimbangkan glukometer terbaik, yang masing-masing boleh menjadi "pembantu makmal" rumah yang sangat diperlukan untuk pesakit diabetes. Peranti sedemikian adalah sejenis makmal mini yang meningkatkan kualiti hidup pesakit dan membantunya dalam memerangi penyakit ini. Dengan bantuan alat seperti itu, setelah mendapat maklumat yang tepat, anda dapat dengan cepat dan berkesan memberikan pertolongan dengan peningkatan atau penurunan kadar glukosa dalam darah.

Penarafan 9 glukometer terbaik

Glukometer mudah alih terbaik "One Touch Ultra Easy" ("Johnson & Johnson")

Penilaian: 10 daripada 10

Harga: 2 202 gosok.

Kelebihan: glukometer elektrokimia mudah alih yang mudah beratnya hanya 35 gram, yang mempunyai jaminan tanpa had. Muncung khas yang dirancang untuk pengambilan darah dari tempat-tempat alternatif disediakan. Hasilnya boleh didapati dalam masa lima saat..

Minus: tidak ada fungsi "suara".

Ulasan khas meter One Touch Ultra Easy: “Peranti yang sangat kecil dan mudah, beratnya sangat sedikit. Mudah dikendalikan, yang penting bagi saya. Senang digunakan di jalan raya, dan saya sering melakukan perjalanan. Kebetulan saya merasa tidak sihat, sering merasa takut dengan perjalanan, yang buruk di jalan raya dan tidak akan ada yang menolong. Dengan meter ini ia menjadi lebih tenang. Hasilnya sangat cepat, saya belum mempunyai peranti seperti itu. Saya suka bahawa set itu merangkumi sepuluh lancet steril ".

Peranti "Trueresult Twist" meter yang paling padat ("Nipro")

Penilaian: 10 daripada 10

Harga: 1 548 gosok.

Kelebihan: alat elektrokimia terkecil untuk mengukur glukosa dalam darah, yang kini ada di dunia. Analisis boleh dilakukan jika perlu secara harfiah "dalam perjalanan." Setitis darah yang mencukupi - 0,5 mikroliter. Hasilnya boleh didapati selepas 4 saat. Kemungkinan mengambil darah dari mana-mana tempat alternatif. Terdapat paparan yang selesa dengan ukuran yang cukup besar. Peranti ini menjamin ketepatan hasil 100%..

Kekurangan: ia dapat digunakan hanya dalam batas keadaan persekitaran yang ditunjukkan dalam penjelasan - kelembapan relatif 10-90%, suhu 10-40 ° C.

Ulasan khas mengenai glukometer Trueresult Twist: “Saya sangat kagum kerana jangka hayat bateri yang panjang - 1.500 ukuran, saya mempunyai lebih dari dua tahun. Bagi saya, ini sangat penting, kerana, walaupun sakit, saya menghabiskan banyak masa di jalan raya, kerana saya harus melakukan perjalanan perniagaan bertugas. Sangat menarik bahawa nenek saya menghidap diabetes, dan saya ingat betapa sukarnya ketika itu menentukan gula darah. Tidak mungkin dilakukan di rumah! Kini sains telah maju. Peranti seperti itu hanya ditemui! "

Meter glukosa darah Accu-Chek Asset Terbaik (Hoffmann la Roche) e

Penilaian: 10 daripada 10

Harga: 1 201 gosok.

Kelebihan: ketepatan hasil yang tinggi dan masa pengukuran yang pantas - dalam masa 5 saat. Ciri model adalah kemungkinan menggunakan darah ke jalur uji di alat atau di luarnya, serta kemampuan untuk menerapkan kembali setetes darah pada jalur uji jika perlu.

Borang yang sesuai untuk menandakan hasil pengukuran disediakan untuk pengukuran sebelum dan selepas makan. Anda juga boleh mengira nilai purata yang diperoleh sebelum dan selepas makan: selama 7, 14 dan 30 hari. 350 hasil disimpan dalam memori, dengan menunjukkan waktu dan tarikh yang tepat.

Minus: tidak.

Ulasan khas mengenai meter glukosa Accu-Chek Asset adalah: “Saya menghidap diabetes yang teruk selepas penyakit Botkin, gula saya sangat tinggi. Terdapat koma dalam "biografi kreatif" saya. Saya mempunyai pelbagai glukometer, tetapi saya paling suka ini, kerana saya memerlukan ujian glukosa yang kerap. Saya pasti perlu melakukannya sebelum dan selepas makan, pantau dinamika. Oleh itu, sangat penting bahawa data disimpan dalam memori, kerana menulis di sehelai kertas sangat menyusahkan. ".

Peranti glukosa darah sederhana terbaik "One Touch Select Simpler" ("Johnson & Johnson")

Penilaian: 10 daripada 10

Harga: 1 153 gosok.

Kelebihan: model yang paling mudah dan senang digunakan dengan kos yang berpatutan. Pilihan yang baik bagi mereka yang tidak suka sukar menguruskan peralatan. Terdapat isyarat bunyi untuk jumlah gula yang rendah dan tinggi dalam darah. Tanpa menu, tanpa pengekodan, butang. Untuk mendapatkan hasilnya, anda hanya perlu memasukkan jalur ujian dengan setetes darah.

Minus: tidak.

Ulasan khas meter One Touch Select: “Saya berusia hampir 80 tahun, cucu saya memberi saya alat untuk menentukan gula, dan saya tidak dapat menggunakannya. Ternyata sangat sukar bagi saya. Cucu itu sangat kesal. Dan kemudian doktor yang biasa menasihati saya untuk membeli yang ini. Dan semuanya ternyata sangat sederhana. Terima kasih kepada yang hadir dengan alat yang baik dan ringkas untuk orang seperti saya. ".

Meter paling mudah Accu-Chek Mobile (Hoffmann la Roche)

Penilaian: 10 daripada 10

Harga: 3 889 gosok.

Kelebihan: ia adalah peranti yang paling senang setakat ini, di mana anda tidak perlu menggunakan balang dengan jalur ujian. Prinsip kaset telah dikembangkan di mana 50 jalur ujian segera dimasukkan ke dalam peranti. Pegangan yang mudah dipasang di badan, dengan mana anda dapat mengambil setetes darah. Terdapat gendang enam-lancet. Pemegang boleh dilepas jika perlu.

Ciri model: kehadiran kabel mini USB untuk menyambung ke komputer peribadi untuk mencetak hasil pengukuran.

Minus: tidak.

Ulasan biasa: "Perkara yang sangat senang untuk orang moden".

Meteran glukosa Accu-Chek Performa terbanyak (Roche Diagnostics GmbH)

Penilaian: 10 daripada 10

Harga: 1 750 gosok.

Kelebihan: peranti moden dengan banyak fungsi dengan harga yang berpatutan, yang memberikan kemampuan untuk memindahkan hasilnya secara nirkabel ke PC menggunakan port inframerah. Terdapat fungsi penggera dan peringatan ujian. Isyarat suara yang sangat senang juga disediakan sekiranya melebihi ambang gula darah yang boleh diterima.

Minus: tidak.

Ulasan khas mengenai glukometer Accu-Chek Performa: “Orang yang cacat sejak kecil, kecuali diabetes, telah sakit dengan sejumlah penyakit serius. Saya tidak boleh bekerja di luar rumah. Saya berjaya mencari pekerjaan dari jauh. Peranti ini banyak membantu saya untuk memantau keadaan badan dan pada masa yang sama bekerja secara produktif di komputer. ".

Meter glukosa darah terbaik yang boleh dipercayai "Contour TS" ("Bayer Cons.Care AG")

Penilaian: 9 daripada 10

Harga: 1 664 gosok.

Kelebihan: alat yang tepat, boleh dipercayai dan mudah digunakan diuji masa. Harganya berpatutan. Hasilnya tidak dipengaruhi oleh kehadiran maltosa dan galaktosa dalam darah pesakit.

Kekurangan: tempoh ujian yang agak lama - 8 saat.

Ulasan khas meter Contour TS: "Saya telah menggunakan peranti ini selama bertahun-tahun, saya mempercayainya dan tidak mahu mengubahnya, walaupun model baru muncul sepanjang masa".

Makmal mini terbaik - penganalisis darah mudah alih Easytouch (Baioptik)

Penilaian: 10 daripada 10

Harga: 4 618 gosok.

Kelebihan: makmal mini yang unik di rumah dengan kaedah pengukuran elektrokimia. Terdapat tiga parameter: penentuan glukosa, kolesterol dan hemoglobin dalam darah. Jalur ujian individu disediakan untuk setiap parameter ujian..

Kekurangan: tidak ada catatan mengenai pengambilan makanan dan tidak ada kaitan dengan PC.

Ulasan khas: "Saya sangat menyukai alat keajaiban ini, ia menghilangkan keperluan untuk berkunjung ke klinik secara berkala, berjaga-jaga dan prosedur yang menyakitkan untuk lulus ujian".

Sistem kawalan glukosa darah "Diacont" - set (OK "Biotech Co.")

Penilaian: 10 daripada 10

Harga: dari 700 hingga 900 rubel.

Kelebihan: harga berpatutan, ketepatan pengukuran. Dalam pembuatan jalur ujian, kaedah pemendapan lapisan demi lapisan lapisan enzim digunakan, yang mengurangkan kesalahan pengukuran menjadi minimum. Ciri - jalur ujian tidak memerlukan pengekodan. Mereka sendiri dapat mengeluarkan setitik darah. Terdapat medan kawalan pada jalur ujian, yang menentukan jumlah darah yang diperlukan.

Minus: tidak.

Ulasan biasa: “Saya suka sistem ini tidak mahal. Ini menentukan dengan tepat, oleh itu saya menggunakannya secara berterusan dan saya rasa tidak perlu membayar lebih banyak untuk jenama yang lebih mahal ".

Meter yang mana lebih baik untuk dibeli?

Nasihat ahli endokrinologi: semua peranti dibahagikan kepada elektrokimia dan fotometrik. Untuk kemudahan penggunaan di rumah, anda harus memilih model mudah alih yang mudah dipasang di tangan anda.

Peranti fotometrik dan elektrokimia mempunyai perbezaan yang ketara.

Glukometer fotometrik hanya menggunakan darah kapilari. Data diperoleh kerana reaksi glukosa dengan zat yang digunakan pada jalur pengujian..

Glukometer elektrokimia menggunakan plasma darah untuk analisis. Hasilnya diperoleh berdasarkan arus yang dihasilkan semasa tindak balas glukosa dengan zat pada jalur ujian, yang digunakan khusus untuk tujuan ini..

Pengukuran mana yang lebih tepat?

Lebih tepat adalah pengukuran yang dibuat menggunakan glukometer elektrokimia. Dalam kes ini, praktikalnya tidak ada pengaruh faktor persekitaran.

Kedua-dua jenis peranti ini melibatkan penggunaan bahan habis pakai: jalur ujian untuk glukometer, lancet, larutan kawalan dan jalur ujian untuk mengesahkan ketepatan peranti itu sendiri.

Semua jenis fungsi tambahan mungkin ada, misalnya: jam penggera yang akan mengingatkan anda tentang analisis, kemungkinan menyimpan semua maklumat yang diperlukan untuk pesakit dalam memori glukometer.

Ingat: sebarang alat perubatan hanya boleh dibeli di kedai khusus! Hanya dengan cara ini anda dapat melindungi diri anda dari petunjuk yang tidak boleh dipercayai dan mengelakkan perlakuan yang salah!

Penting! Sekiranya anda mengambil ubat:

 • maltosa;
 • xilosa;
 • imunoglobulin, seperti Octagam, Orentia -

maka semasa analisis anda akan mendapat keputusan yang salah. Dalam kes ini, analisis akan menunjukkan gula darah tinggi.

Meter mana yang lebih baik untuk dipilih pada 2019-2020? Penilaian mengikut ulasan dan harga

Untuk memantau tahap glukosa, anda tidak perlu selalu mengunjungi kemudahan perubatan. Sangat melelahkan untuk duduk dalam barisan tanpa henti, dan bagi orang yang menghidap diabetes mesti mengunjungi institusi seperti ini setiap hari. Lebih senang membeli glukometer yang boleh anda gunakan di mana sahaja: di tempat kerja, di kafe, berjalan-jalan. Dan seberapa banyak kali yang diperlukan.

Hari ini kita akan mempertimbangkan meter mana yang terbaik untuk dipilih pada 2019-2020. Semua model dipilih berdasarkan ulasan pelanggan..

TOP 7 glukometer terbaik oleh ulasan pemilik

Adalah masalah serius untuk mengawal tahap glukosa dalam darah, kesihatan anda bergantung pada kebolehpercayaan hasilnya. Oleh itu, semasa memilih, jangan terburu-buru, tetapi teliti dengan teliti model yang anda minati. Penarafan kami merangkumi peranti dari pengeluar berikut:

Accu-Chek Performa

Salah satu glukometer yang paling murah dalam penilaian kami. Oleh kerana reka bentuk dan saiznya memanjang, peranti ini mudah dipasang di tangan. Nombor besar dan jelas di skrin mudah dibaca. Peranti menindik dibuat dalam bentuk pena bolpoin, yang sangat mudah. Dan penyesuaian dari 1 hingga 5 membolehkan anda mengawal kedalaman tusukan. Bagi kanak-kanak, tahap kelima yang paling tidak menyakitkan adalah sesuai. Kapasiti memori dirancang untuk 500 ukuran, ini cukup untuk orang yang hanya memantau kesihatan mereka.

Jalur lebar mudah dimasukkan. Selepas tusukan, cukup untuk membawa jari ke jalur, jumlah darah yang diperlukan itu sendiri akan ditarik ke penguji. Hanya dalam 5 saat anda akan mendapat keputusan anda. Semasa bekerja dengan jalur baru, pengekodan tidak diperlukan.

Sekiranya anda terlupa melakukan pengukuran - tidak menjadi masalah, isyarat bunyi akan mengingatkan. Bateri litium menyediakan peranti ini dengan jangka hayat yang panjang, lebih dari setahun. Dan ketika menggantinya tidak akan ada kesulitan, kerana ia dijual di semua kedai peralatan rumah tangga.

 • Ketepatan tinggi.
 • Paparan yang senang dibaca.
 • Semasa menindik, tidak ada kesukaran (mudah dan cepat).
 • Terdapat jam penggera yang mengingatkan tentang pengukuran.
 • Jalur ujian yang mahal.

Kontur TS

Meter glukosa darah ini mempunyai kotak biru bulat. Pengurusan dijalankan dengan menggunakan dua butang besar. Terima kasih kepada warna jingga penyambung, ia dapat dilihat dengan jelas dan jalur mudah dimasukkan ke dalamnya. Paras bateri ditunjukkan pada paparan. Kaleng untuk menyimpan helai ditutup secara hermetik, yang memperpanjang jangka hayatnya.

Untuk mengekalkan hasilnya, adalah mungkin untuk menyambung ke komputer dan memindahkan data peranti. Meter secara automatik mati selepas 60 saat, yang menjimatkan pengecasan dengan ketara. Isyarat bunyi memudahkan penggunaan. Velcro grip yang membolehkan anda menggantung casing dengan peranti di dinding.

 • Darah itu sendiri diserap.
 • Jangka hayat setelah membuka tin lebih dari tiga bulan.
 • Baterinya mudah ditukar.
 • Jalur kecil, orang yang mempunyai ibu jari tidak selesa untuk digunakan.

OneTouch Select Plus

Reka bentuk meter yang bergaya dalam kombinasi dengan pengeluaran Switzerland menjadikan model ini popular di kalangan pelanggan. Kalibrasi hasilnya dilakukan dalam plasma, seperti di makmal. Dalam tetapan anda boleh memilih bahasa yang dikehendaki dari senarai, termasuk bahasa Rusia. Dan arahan teks di skrin membolehkan anda mengukur tahap glukosa dengan betul. Menguraikan hasilnya akan membantu penunjuk warna: biru, hijau dan merah.

Dudukan membantu anda menyimpan semua aksesori anda di satu tempat. Casing yang padat membolehkan anda membawa meter dalam perjalanan. Dikuasakan oleh dua bateri bulat, tetapi dengan satu sumber kuasa, peranti akan menyelesaikan tugasnya. Lampu latar membantu menggunakan peranti dalam keadaan cahaya rendah. Buku harian terbina dalam membantu mengesan dan membandingkan hasil.

 • Tetapan ringkas.
 • Selain gambar di layar, arahannya disertakan dengan teks.
 • Penentukuran plasma lebih dipercayai.
 • Tahan lama, apabila tidak rosak.
 • Tiada kabel USB untuk disambungkan ke komputer.
 • Pena scarifier tidak selesa digunakan.

iCheck iCheck

Glukometer yang sangat baik dari segi harga dan kualiti. Jalur belanjawan adalah kelebihan besar. Kapasiti memori 180 ukuran, jika perlu, menggunakan butang "S", ia dapat dibersihkan dengan mudah. Julat pengukuran ialah 1.7-41.7 mmol / L. Anda dapat melihat nilai purata selama 7, 14, 21 dan 28 hari.

Terima kasih kepada lapisan pelindung pada jalur, ia boleh diambil di hujung mana pun tanpa rasa takut akan kerosakan. Jaminan tanpa had membuktikan kualiti peranti yang tinggi.

 • Jalur ujian harga yang berpatutan.
 • Jaminan seumur hidup.
 • Termasuk lancet dalam setiap bungkusan.
 • Nilai purata untuk jangka masa tertentu.
 • Perlu mengekod peranti.
 • Hasil output masa 9 saat.

Satelit Plus (PKG-02.4)

Alternatif yang baik untuk glukometer yang diimport dengan harga yang lebih menarik. Terima kasih kepada kotak biru, nombor hitam di skrin dipaparkan dengan lebih jelas. Hanya satu butang kawalan yang membolehkan orang tua menggunakannya. Penguji percubaan akan membantu menentukan kesihatan peranti. Sarung keras membantu memastikan peranti tetap utuh.

Untuk melihat bacaan sebelumnya, anda hanya perlu menekan dan melepaskan butang tiga kali. Kehadiran pembungkusan individu untuk setiap jalur memanjangkan jangka hayatnya. Lancet OneTouch sesuai dengan model ini.

 • Satu butang untuk dikawal.
 • Kesalahannya kecil, dalam 1 mmol / l.
 • Penguji percubaan dalam kit membolehkan anda menentukan operasi meter yang betul.
 • Kes keras.
 • Isipadu darah yang besar diperlukan untuk analisis.
 • Tunggu 20 saat.

Accu-Chek Mobile

Glukometer pertama tanpa jalur ujian, yang memudahkan penggunaannya. Sebaliknya, mereka menggunakan kartrij khas yang direka untuk 50 ukuran. Dia menggunakan jumlah darah minimum 0.3 μl. Alat bantu tusukan dipasang pada peranti itu sendiri, yang sangat mudah. Dan butang untuk tusukan terletak di bahagian atas. Terima kasih kepada enam lancet yang dimasukkan ke dalam dram, pemegangnya menjadi lebih selamat (anda tidak boleh terluka daripadanya). Sepuluh tahap kedalaman tusukan, dapat digunakan untuk pengguna terkecil. Adalah mungkin untuk membina grafik, sambungkan sahaja peranti ke PC. Untuk mengawal sisa penggunaan, nombor mereka akan dipaparkan.

Kapasiti memori yang besar untuk 2000 ukuran, sesuai untuk penggunaan harian. Pilihan "penggera" dapat mengingatkan sehingga tujuh kali sehari untuk analisis.

 • Kartrij digunakan bukan jalur.
 • Menunjukkan hasil yang tepat dalam semua keadaan..
 • Pilihan penggera.
 • Memori untuk 2000 pengukuran.
 • Jangan lupa tutup penutup pelindung..
 • Harga tinggi.

EasyTouch GCU

Peranti pelbagai fungsi yang, selain kadar glukosa, kolesterol menentukan asid urik. Oleh kerana saiznya yang kecil, penganalisis selesa dipegang di tangan anda. Isipadu darah setiap pengukuran adalah 0,8 μl. Menghidupkan dan mematikan secara automatik. Berfungsi dengan dua bateri AAA. Dimensi: 88 x 64 x 22 mm.

 • Dikuasakan oleh bateri "kecil" konvensional.
 • Arahan langkah demi langkah.
 • Hasil disimpan mengikut tarikh dan masa..
 • Fungsi yang luas.
 • Harga tinggi.
 • Jalur disimpan dalam botol biasa, sehingga jangka hayatnya dikurangkan menjadi 2 bulan.

jadual perbandingan

Sekiranya anda belum memutuskan glukometer mana yang boleh dipilih daripada penilaian kami untuk model terbaik 2019-2020, kami mengesyorkan agar anda membiasakan diri dengan jadual di mana parameter terpenting dari pilihan di atas ditunjukkan.

ModelIsipadu darah setiap 1 pengukuran, μlPenentukuran hasil (plasma atau darah)Masa teks, saatIngatanHarga purata, sapu.
Accu-Chek Performa0.6Plasma5500800
Kontur TS0.68250950
OneTouch Select Plus155001000
iCheck iCheck1.2Dengan darah91801032
Satelit Plus (PKG-02.4)4dua puluh601300
Accu-Chek Mobile0.3520004000
EasyTouch GCU0.862005630

Cara memilih yang terbaik?

Sekiranya anda tidak tahu bagaimana memilih meter terbaik, kami akan memberitahu anda bagaimana perbezaan model yang berbeza dan cara menggunakannya dengan betul.

 • Pengekodan peranti. Sebelum prosedur, beberapa glukometer perlu diselaraskan menjadi jalur. Tetapi ada model yang melakukan ini secara automatik.
 • Tentukan hasilnya. Glukometer plasma memberikan hasil yang lebih tepat.
 • Jalur ujian. Sekiranya anda melakukan pengukuran beberapa kali sehari, maka lebih baik anda memilih alat yang murah. Oleh kerana jalur ujian itu mahal, ia perlu dibeli secara berterusan dan dalam kuantiti yang banyak. Di samping itu, ia mesti sesuai untuk peranti anda dan sebaiknya disimpan dalam pembungkusan individu. Bagi orang yang lebih tua, lebar standard akan lebih senang daripada yang sempit.
 • Isipadu darah untuk penyelidikan. Semasa memilih peranti, perhatikan berapa banyak darah yang diperlukan untuk kajian ini. Terutama jika ia bertujuan untuk kanak-kanak dan warga emas. Sebagai contoh, untuk isipadu 0.3 μl, anda tidak perlu membuat tusukan yang dalam.
 • Fungsi ingatan. Untuk membandingkan hasil pengukuran, perlu bahawa peranti mengingat bacaan sebelumnya. Isipadu boleh berbeza dari 30 hingga 2000 ukuran. Sekiranya anda akan menggunakan peranti setiap hari, maka ambil model dengan banyak memori (kira-kira 1000).
 • Masa. Itu bergantung pada seberapa cepat hasilnya dipaparkan di layar. Glukometer paling moden mengeluarkannya selepas 3 saat, sementara yang lain dalam 50.
 • Tandakan mengenai makanan. Ia diperlukan untuk menentukan tahap glukosa sebelum dan selepas makan..
 • Panduan suara. Pilihan ini berguna untuk orang yang kurang penglihatan..
 • Tahap kolesterol dan keton. Bagi penderita diabetes mellitus jenis 1, fungsi pengukuran keton pada alat ini akan menjadi kelebihan besar.

Lihat video untuk maklumat lebih lanjut:

Cara menggunakan meter?

Glukometer boleh digunakan secara bebas oleh orang tua dan kanak-kanak. Tetapi agar hasilnya dapat dipercayai, cadangan berikut mesti diperhatikan:

 • Sebaiknya lakukan pengukuran semasa perut kosong..
 • Sebelum memeriksa gula, basuh tangan anda dengan sabun dan air. Rawat dengan alkohol atau hidrogen peroksida..
 • Letakkan jalur ujian di lubang khas instrumen. Bergantung pada model, beberapa meter dihidupkan secara automatik, sementara yang lain perlu dihidupkan secara bebas..
 • Urut jari anda atau goncang dengan baik dengan berus.
 • Tusukan dengan lancet (jarum) dengan menekan butang yang sesuai.
 • Selepas tusukan pertama, lap jari dengan kapas, dan sapukan titisan seterusnya ke penguji.
 • Dalam beberapa saat anda akan melihat hasilnya pada peranti.
 • Keluarkan alat penguji dan jarum dan buang.

Kes penggunaan ilustrasi:

Penting: jangan simpan jalur ujian dengan sumber haba atau kelembapan dan jangan gunakannya selepas tarikh luput.

Instrumen Gula Darah

10 minit Dihantar oleh Lyubov Dobretsova 1210

Menggunakan meter gula darah individu adalah bahagian penting dalam kehidupan setiap pesakit diabetes. Diabetes adalah patologi yang tidak dapat disembuhkan, oleh itu, memerlukan perhatian dan kawalan yang berterusan. Pesakit dengan jenis penyakit pertama diberi terapi seumur hidup dengan suntikan insulin, dengan jenis kedua - rawatan dengan tablet hipoglikemik.

Selari dengan ubat-ubatan, pesakit diabetes harus mengikuti diet khas dan secara berkala mengukur kadar glukosa darah. Alat untuk memantau diri gula darah disebut glukometer. Nilai pengukuran adalah sama seperti dalam ujian darah di makmal - milimol per liter (mmol / l).

Keperluan untuk kawalan gula dan kekerapan penggunaan meter

Gula darah (glisemia) adalah kriteria penilaian utama untuk status kesihatan diabetes. Pengendalian glisemik yang berterusan adalah sebahagian daripada pengurusan diabetes. Hasil yang diperoleh semasa pengukuran mesti dicatat dalam "Diary of a Diabetic", yang mana ahli endokrinologi yang hadir dapat menganalisis dinamika penyakit. Ini memungkinkan:

 • jika perlu, sesuaikan dos ubat dan diet;
 • mengenal pasti punca utama penunjuk ketidakstabilan;
 • untuk meramalkan perjalanan diabetes;
 • menilai keupayaan fizikal dan menentukan tahap beban yang dibenarkan;
 • melambatkan perkembangan komplikasi diabetes kronik;
 • meminimumkan risiko krisis diabetes.

Dalam analisis perbandingan data pesakit dan petunjuk gula yang dapat diterima, doktor memberikan penilaian objektif mengenai proses patologi. Mengukur tahap glukosa disyorkan beberapa kali sehari:

 • selepas bangun;
 • sebelum sarapan
 • 2 jam selepas setiap hidangan;
 • pada waktu petang (sebelum tidur).

Gula harus diperiksa setelah aktiviti fizikal dan keterlaluan psiko-emosi, dengan rasa lapar secara tiba-tiba, dengan adanya gejala disaniasis (gangguan tidur).

Petunjuk penunjuk

Had atas glukosa puasa normal ialah 5.5 mmol / L, had bawah adalah 3.3 mmol / L. Norma gula selepas makan pada orang yang sihat adalah 7.8 mmol / L. Terapi diabetes bertujuan untuk memaksimumkan penghampiran petunjuk ini dan pengekalan jangka panjangnya.

Pada perut kosongSelepas makanDiagnosis
3.3-5.5≤ 7.8kekurangan diabetes (normal)
7.87.8-11.0prediabetes
8.0≥ 11.1diabetes

Keabnormalan pada diabetes mellitus dikelaskan berdasarkan tahap hiperglikemia (gula tinggi). Untuk menilai hasil pengukuran glukosa sendiri, anda boleh memberi tumpuan kepada petunjuk jadual.

DiperingkatHiperglikemia ringanGred sederhanaDarjah yang teruk
Glukosa puasa8-10 mmol / l13-15 mmol / l18-20 mmol / L

Semasa memantau GDM (diabetes mellitus kehamilan) wanita hamil, nilai normal berkisar antara 5,3 hingga 5,5 mmol / L (pada perut kosong), hingga 7,9 mmol / L - satu jam setelah makan, 6,4-6,5 mmol / l - selepas 2 jam.

Jenis peranti

Peranti untuk memantau penunjuk gula dibahagikan kepada tiga kumpulan utama bergantung pada prinsip pengukuran:

 • Fotometrik. Mereka tergolong dalam peranti generasi pertama. Asas kerja adalah interaksi bahan kimia yang digunakan pada jalur (jalur uji), dan darah. Semasa tindak balas, warna permukaan jalur yang dirawat berubah. Hasilnya harus dibandingkan dengan penunjuk warna. Walaupun model fotometrik dianggap usang, model tetap diminati kerana kos dan kemudahan penggunaannya yang rendah..
 • Elektrokimia. Prinsip operasi didasarkan pada berlakunya pelepasan elektrik semasa interaksi zarah darah dengan reagen pada jalur. Penilaian nilai yang diperoleh dibuat berdasarkan besarnya arus. Peranti elektrokimia mewakili kategori glukometer yang paling popular di kalangan pesakit diabetes.
 • Tidak invasif Peranti terkini yang membolehkan anda mengukur tahap glisemia tanpa menusuk jari anda. Aspek prerogatif menggunakan kaedah tidak invasif adalah: tidak adanya kesan traumatik pada kulit dan tisu pesakit dan komplikasi setelah penggunaan berulang (jagung, luka parut yang tidak baik), pengecualian kemungkinan jangkitan melalui tusukan. Kelemahannya termasuk kos tinggi peranti dan kurangnya perakuan di beberapa model moden di Rusia. Teknologi analisis non-invasif merangkumi beberapa teknik pengukuran bergantung pada model peranti (termal, spektral, ultrasonik, tonometrik).

Perbezaan luaran semua peranti merangkumi bentuk dan reka bentuk meter, dimensi, ukuran fon.

Peralatan berfungsi

Fungsi peranti bergantung pada ciri teknikal model tertentu. Beberapa peranti ditujukan hanya untuk memeriksa tahap glukosa, yang lain dilengkapi dengan kualiti dan fungsi pengukuran tambahan. Alat tambah popular adalah:

 • "Titisan darah" - kemampuan untuk menentukan gula dengan jumlah minimum (hingga 0,3 μl) darah.
 • Fungsi suara. Hasil yang baik untuk pesakit cacat penglihatan.
 • Fungsi ingatan. Memori terbina dalam membolehkan anda merakam dan menyimpan hasil ujian.
 • Pengiraan nilai purata. Glukometer secara bebas menentukan indikator purata untuk selang waktu yang ditentukan pada permulaan kerja (hari, dekad, minggu).
 • Pengekodan automatik. Direka untuk membezakan kumpulan jalur baru. Penyusunan semula peranti tidak diperlukan untuk penyahkodan.
 • Sambungan automatik. Komputer rumah (komputer riba) disambungkan ke model dengan fungsi ini, di mana data pengukuran disimpan untuk rakaman lebih lanjut di "Diabetes Diary".
 • Kelajuan pengukuran (meter glukosa darah berkelajuan tinggi dan berkelajuan rendah).

Fungsi pengukuran tambahan merangkumi definisi:

 • petunjuk tekanan darah (tekanan darah);
 • kolesterol;
 • badan keton.

Peranti pelbagai fungsi yang inovatif untuk pemantauan kesihatan total diwakili oleh jam tangan pintar dan gelang pintar yang direka khusus untuk pesakit diabetes. Mereka memberi peluang untuk mencegah bahaya krisis diabetes, serangan jantung dan strok..

Ciri-ciri model yang tidak invasif

Bergantung pada modifikasi, model non-invasif yang menentukan tahap gula dan petunjuk penting lain (tekanan, kolesterol, nadi) dapat dilengkapi dengan:

 • manset lengan khas;
 • klip telinga.

Ciri-ciri alat deria terdiri daripada memasang sensor di bawah kulit atau pada lapisan lemak dalam jangka masa yang lama.

Gambaran Keseluruhan Alat Ukur

Di farmasi, terdapat banyak pilihan alat pengukuran pengeluaran Rusia dan asing dengan pelbagai konfigurasi dan kos..

Satelit Ekspres

Yang terbaik, menurut pendapat pesakit diabetes mellitus, glukometer pengeluaran domestik dihasilkan oleh syarikat Elta. Garis Satelit menyajikan beberapa model berkualiti tinggi, yang paling popular ialah Satelit Express. Kelebihan utama peranti:

 • dilengkapi dengan fungsi memori (bilangan nilai yang disimpan adalah 60);
 • memutuskan sambungannya sendiri selepas digunakan;
 • mempunyai versi menu berbahasa Rusia;
 • kesederhanaan dalam operasi;
 • perkhidmatan jaminan tanpa had;
 • kategori harga berpatutan.

Glukometer dilengkapi dengan jalur, jarum, pen pen. Julat pengukuran adalah 1.8-35 mmol, kekerapan operasi yang dikira adalah dua ribu kali.

Garis AccuChek (Accu-Chek)

Produk syarikat Switzerland "Roche" adalah yang paling popular kerana menggabungkan kelebihan fungsi dengan kos yang berpatutan. Barisan ini diwakili oleh beberapa model alat pengukur:

 • Accu-Chek Mobile. Milik peranti berkelajuan tinggi. Menentukan tahap glukosa menggunakan kartrij dan drum dengan lancet (tanpa jalur). Dilengkapi dengan fungsi jam penggera, memori terpasang, pengekodan automatik, komunikasi dengan komputer.
 • Aset Accu-Chek. Membolehkan anda mengukur glukosa menggunakan jalur dengan dua cara (semasa jalur ujian masuk atau keluar dari peranti, diikuti dengan penempatan meter). Menyahkod kumpulan jalur secara automatik. Ciri-ciri tambahan termasuk: menjalin hubungan dengan komputer, jam penggera, menyimpan hasil, menetapkan waktu dan tarikh secara automatik, menandakan nilai sebelum dan sesudah makan. Terdapat menu dalam bahasa Rusia.
 • Accu-Chek Performa. Ia mempunyai memori yang besar dan jangka panjang (sehingga 500 hasil selama 250 hari). Accu-Chek Performa Nano - Versi yang diubah suai mempunyai berat minimum (40 gram) dan dimensi (43x69x20). Dilengkapi dengan fungsi mematikan secara automatik.

Pilih meter satu sentuhan

Alat pengukur gula darah satu sentuhan dicirikan oleh ketepatan hasilnya, kekompakan, kehadiran fungsi tambahan, dan pelbagai model reka bentuk. Garis itu merangkumi beberapa jenis. Yang paling laris adalah meter Select Plus satu sentuhan, yang mempunyai:

 • Menu berbahasa Rusia;
 • kelajuan tinggi keputusan;
 • navigasi yang selesa dengan petua warna;
 • skrin lebar;
 • jaminan tidak terhad;
 • keupayaan untuk melakukan tanpa mengecas untuk masa yang lama.

Select Plus satu sentuhan dilengkapi dengan fungsi: penunjuk autosave, mengira nilai rata-rata, menandakan nilai sebelum makan dan selepas makan, memindahkan data ke PC, mati secara automatik. Model Satu sentuhan lain: Verio IQ, Pilih Ringkas, Ultra, Sangat Mudah.

Anziskan Ultra

Penganalisis glukosa Enziskan Ultra dihasilkan oleh syarikat Rusia NPF Labovey. Direka untuk pengukuran automatik glukosa dalam darah, air kencing, cecair serebrospinal dan bio-cecair lain. Pengoperasian alat ini berdasarkan pengukuran elektrokimia kepekatan hidrogen peroksida yang terbentuk semasa pemecahan glukosa di bawah pengaruh glukosa oksidase (enzim).

Kandungan kuantitatif peroksida sesuai dengan kadar gula dalam darah (air kencing, dll.). Untuk analisis, 50 μl biofluid diperlukan, selang untuk menentukan nilai adalah dari 2 hingga 30 mmol / L. Peranti mempunyai dispenser pipet di dalam kit untuk mengambil sampel darah dan memindahkannya ke ruang reaksi.

Hasil pengukuran dipaparkan di layar dan disimpan dalam memori. Setelah kajian dilakukan dalam mod automatik, alat ini dibilas dengan menggunakan pam pelepasan dan sampah dipindahkan ke sel khas. Penganalisis digunakan dalam keadaan makmal atau di rumah untuk pesakit yang teruk. Sukar untuk menggunakan alat di luar rumah atau hospital.

Peranti yang tidak invasif dan minimum

Alat terkini untuk mengawal petunjuk gula dihasilkan oleh pengeluar asing. Jenis berikut digunakan di Rusia:

 • Kesalahan A-1. Ia adalah penukar tekanan darah dan nilai degupan jantung menjadi bacaan gula. Hasil kerja berdasarkan kaedah termospectrometry. Semasa digunakan, peranti ini serupa dengan tanometer. Ia mempunyai manset mampatan yang sama yang perlu dipasang pada lengan bawah. Setelah penukaran, data dipaparkan dan disimpan dalam memori sehingga penggunaan Omelon seterusnya. Pilihan yang diubah adalah Omelon B-2 yang lebih tepat.
 • Flash Gaya Percuma. Direka untuk menentukan gula dalam cecair antar sel. Pakej ini termasuk sensor sentuh yang terpasang di tubuh pesakit, dan alat kawalan jauh untuk memuat turun data dan memaparkannya. Sensor terpaku pada badan (biasanya di lengan, di atas siku). Untuk mendapatkan petunjuk, panel ujian bersandar pada sensor. Sensor kalis air; semasa melakukan pengukuran hingga 4 kali sehari, sensor tetap beroperasi selama 10-14 hari.
 • Sistem GlySens. Peranti berkaitan dengan invasif minimal, kerana ia ditanam di bawah kulit, di lapisan lemak pesakit. Data dihantar ke peranti yang beroperasi berdasarkan prinsip penerima. Dia juga menganalisis kandungan oksigen setelah reaksi enzimatik dengan bahan yang memproses membran alat yang ditanamkan. Jaminan pengeluar untuk operasi berkualiti tinggi peranti tanpa henti adalah satu tahun.
 • Meter glukosa tanpa sentuhan Romanovsky. Ini adalah alat yang mengukur tahap glukosa secara spektrum tanpa darah. Penganalisis menghantar data yang dibaca dari kulit pesakit.
 • Glukometer laser. Berdasarkan analisis penyejatan gelombang laser apabila bersentuhan dengan kulit. Mereka tidak memerlukan tusukan, penggunaan jalur, mereka berbeza dalam pengukuran ketepatan tinggi. Kelemahan yang ketara adalah kategori harga tinggi.

Peranti deria memeriksa glisemia tanpa mengambil darah, dengan menganalisis rembesan peluh pada kulit. Berukuran kecil, mudah dihubungkan ke notebook, mempunyai ketepatan dan kapasiti memori yang diperluas. Julat harga untuk alat pengukur berbeza dari 800 rubel untuk yang paling sederhana, hingga 11,000-12,000 rubel untuk inovasi di pasaran farmasi.

Prinsip asas memilih glukometer

Sebelum membeli alat untuk memantau gula darah, disarankan untuk memantau lokasi pengeluar glukometer, laman tinjauan pengguna langsung, laman farmasi rangkaian, dan juga perbandingan harga. Pilihan peranti terdiri daripada parameter berikut:

 • kos peranti dan jalur;
 • kesejagatan jalur ujian atau ketersediaan berterusan penjualan;
 • kehadiran / ketiadaan fungsi tambahan dan keperluan sebenar mereka untuk pesakit tertentu;
 • analisis kelajuan dan kemudahan operasi;
 • data luaran;
 • kemudahan pengangkutan dan penyimpanan.

Sebelum memperoleh alat diagnostik, disarankan untuk mempelajari secara terperinci semua fungsinya dan menilai keperluannya secara objektif

Ringkasan

Ujian darah bebas untuk gula dilakukan menggunakan glukometer. Prosedur ini wajib dilakukan untuk semua pesakit diabetes. Pemeriksaan indikator secara berkala membolehkan anda mengawal penyakit tanpa mengunjungi institusi perubatan.

Hasil pengukuran yang diperoleh mesti dicatat dalam "Diary of a Diabetic", yang mana ahli endokrinologi dapat mengumpulkan gambaran lengkap mengenai penyakit ini. Peranti moden berbeza dalam kaedah pengukuran, reka bentuk, kehadiran fungsi tambahan, kategori harga. Pilihan glukometer disyorkan untuk dibincangkan dengan doktor anda.

Varieti meter gula darah yang digunakan di rumah

Meningkatkan gula, serta menurunkannya di bawah normal, menyebabkan banyak sensasi yang tidak menyenangkan pada seseorang, dan pelanggaran radikal terhadap bilangan normal boleh menyebabkan keadaan kritikal. Oleh itu, pengeluar peralatan perubatan menghasilkan alat untuk mengukur gula darah, yang disebut sebagai glukometer. Hari ini, banyak model yang berbeza dihasilkan untuk penyelidikan pegun, dan juga peranti mudah alih untuk kegunaan rumah. Untuk memilih glukometer, doktor mana yang akan lebih baik membantu, kerana dia mengetahui ciri-ciri alat dan memilih produk mengikut keperluan individu pesakit.

Gula darah: apakah bahayanya

Peningkatan glukosa darah menyebabkan keadaan manusia yang buruk. Sekiranya ini adalah kelebihan jangka pendek dari norma, yang disebabkan oleh pengambilan gula-gula yang berlebihan, tekanan, atau sebab lain, menormalkan dirinya sendiri setelah menghilangkan faktor-faktor yang memprovokasi, maka ini bukan patologi. Tetapi nombor kodnya bertambah dan tidak berkurang, tetapi sebaliknya, semakin meningkat, kita boleh menganggap perkembangan diabetes. Mustahil untuk mengabaikan gejala pertama penyakit ini. Ia:

 • kelemahan tajam;
 • gegaran di seluruh badan;
 • dahaga dan kerap membuang air kecil;
 • kebimbangan tanpa sebab.

Dengan lonjakan glukosa yang tajam, krisis hiperglikemik dapat berkembang, yang dianggap sebagai keadaan kritikal. Peningkatan glukosa berlaku dengan kekurangan insulin, hormon yang memecah gula. Sel tidak mendapat tenaga yang mencukupi. Kekurangannya dikompensasi oleh reaksi metabolik protein dan lemak, tetapi dalam proses pemisahan komponen berbahaya dilepaskan yang mengganggu otak untuk berfungsi secara normal. Oleh itu, keadaan pesakit bertambah buruk.

Varieti radas untuk menentukan gula

Glukometer adalah meter glukosa darah. Adalah mungkin untuk mengendalikan alat ini tidak hanya di rumah sakit, tetapi juga di rumah, yang sangat sesuai untuk anak diabetes atau pesakit tua. Terdapat banyak jenis peranti yang berbeza dari segi fungsi. Pada dasarnya, ini adalah instrumen berketepatan tinggi yang memberikan hasil pengukuran yang betul dengan tahap kesalahan yang dapat diterima. Untuk kegunaan rumah, produk mudah alih yang murah dengan skrin besar ditawarkan sehingga jumlahnya dapat dilihat oleh orang tua dengan jelas.

Model yang lebih mahal dilengkapi dengan fungsi tambahan, mempunyai jarak memori yang lebih besar, menyambung ke komputer. Harga peranti bergantung pada konfigurasinya, tetapi prinsip operasi dan struktur peranti adalah sama. Ia mesti mempunyai:

 • paparan;
 • bateri;
 • lancet atau jarum pakai buang;
 • helai doh.

Setiap meter dilengkapi dengan manual instruksi, yang berisi keterangan mengenai operasi perangkat, menunjukkan bagaimana menentukan tahap glukosa, menguraikan indikator dengan tepat. Jenis glukometer berikut dibezakan.

Fotometrik. Tindakan alat sedemikian didasarkan pada kesan darah pada jalur litmus. Tahap ketepuan warna akan menunjukkan tahap glukosa, semakin gelap jalur, semakin banyak gula.

Perhatian! Orang yang menghidap diabetes mesti memeriksa glukosa darah mereka sendiri untuk mengelakkan komplikasi..

Model elektromekanikal. Hasil kerja mereka berdasarkan kesan frekuensi arus tertentu pada jalur ujian. Komposisi khas digunakan pada jalur, yang apabila digabungkan dengan glukosa, bergantung pada kekuatan semasa, memberikan petunjuk tertentu. Ini adalah ujian yang lebih tepat daripada kaedah sebelumnya. Nama kedua peranti ini adalah elektrokimia. Jenis produk ini paling sering dipilih oleh penderita diabetes, kerana mudah digunakan, tepat, boleh dipercayai, dan mereka membolehkan anda memeriksa gula di rumah kapan saja..

Romanovsky. Ini adalah glukometer tanpa jalur ujian perkembangan terkini, peralatan perubatan terkini. Untuk mengukur glukosa, jangan menusuk jari anda. Reka bentuk peranti membolehkan anda menentukan kandungan gula menggunakan sensor sentuhan peranti dengan kulit pesakit.

Glukometer buatan Rusia atau asing mempunyai prinsip operasi yang sama, berdasarkan analisis glukosa dalam darah kapilari yang diambil dari jari pesakit diabetes.

Reflektometer

Glukometer pertama, yang karyanya didasarkan pada perubahan warna litmus di bawah pengaruh darah. Kit ini merangkumi skema warna, tafsiran kepadanya dan jalur litmus. Kelemahan kaedah ini adalah tahap ketepatan yang rendah dalam menentukan parameter, kerana pesakit sendiri perlu menentukan intensitas warna dan, dengan demikian, menetapkan tahap gula, yang tidak mengecualikan kesalahan. Kaedah ini menjadikan mustahil untuk mengukur secara tepat, mempunyai kebarangkalian tidak tepat yang tinggi. Di samping itu, sejumlah besar darah diperlukan untuk melakukan analisis. Ketepatan hasilnya juga dipengaruhi oleh betapa segarnya jalur ujian..

Biosensor

Ini adalah alat sensor yang dilengkapi dengan tiga elektrod:

Kesan radas adalah menukar glukosa pada jalur menjadi glukonolakton. Dalam kes ini, output elektron bebas, yang terkumpul oleh sensor, direkodkan. Kemudian pengoksidaan mereka berlaku. Tahap elektron negatif berkadar dengan kandungan glukosa dalam darah. Penggunaan elektrod ketiga diperlukan untuk menghilangkan kesalahan pengukuran.

Meter glukosa darah

Pesakit kencing manis menderita "lonjakan" gula, jadi untuk menjaga kesihatan mereka perlu mengukur kadar glukosa mereka sendiri. Gula mesti diukur setiap hari. Untuk ini, setiap pesakit ditentukan dengan tujuan dan keperluan peranti dan memutuskan alat mana yang memungkinkan untuk menentukan gula darah yang tepat pada manusia. Selalunya, pesakit memilih model yang dihasilkan di Rusia, kerana harganya sedikit lebih rendah daripada rakan mereka yang diimport, dan kualitinya lebih baik. Dalam ranking model paling popular, tempat yang dominan diberikan kepada model:

Ini adalah model mudah alih yang kecil, ringan dan tepat. Mereka memiliki rentang pengukuran yang luas, memiliki sistem pengkodan, kit berisi jarum ganti. Peranti dilengkapi dengan memori yang mampu mengingat data dari 60 pengukuran terakhir, yang membantu pesakit untuk mengawal kadar gula. Bekalan kuasa terpasang memungkinkan untuk menggunakan peranti untuk 2000 pengukuran tanpa pengisian semula, yang juga merupakan kelebihan produk.

Nasihat! Semasa membeli peranti, anda perlu membeli penyelesaian kawalan untuk glukometer. Ia digunakan sebelum penggunaan pertama peranti. Oleh itu, periksa ketepatan peranti.

Syarat penggunaan

Arahan menerangkan secara terperinci langkah-langkah yang harus diambil oleh pesakit diabetes semasa mengukur.

 1. Masukkan jarum ke dalam pen.
 2. Basuh tangan dengan sabun dan lap dengan tuala. Anda boleh menggunakan pengering rambut. Untuk mengelakkan kesalahan pengukuran, kulit pada jari harus kering.
 3. Urut hujung jari untuk meningkatkan peredaran darah di dalamnya.
 4. Tarik jalur dan bekas pensel, pastikan ia sesuai, bandingkan kod dengan kod pada meter, kemudian masukkan ke dalam peranti.
 5. Menggunakan lancet, jari dicucuk, dan darah yang menonjol diletakkan di jalur ujian.
 6. Selepas 5-10 saat, dapatkan hasilnya.

Nombor di skrin adalah petunjuk glukosa darah.

Petunjuk peranti

Untuk menilai pembacaan peranti dengan betul, anda perlu mengetahui norma batas glukosa dalam plasma darah. Untuk kategori umur yang berbeza, mereka berbeza. Pada orang dewasa, norma dianggap sebagai petunjuk 3.3-5.5 mmol l. Sekiranya anda mengambil kira kandungan glukosa dalam plasma, maka jumlahnya akan berlebihan oleh 0,5 unit, yang juga akan menjadi norma. Nilai normal berbeza mengikut usia.

Umurmmol l
bayi baru lahir2.7-4.4
Berumur 5-14 tahun3.2-5.0
14-60 tahun3.3-5.5
Lebih 60 tahun4,5-6,3

Terdapat penyimpangan kecil dari bilangan normal yang berkaitan dengan ciri-ciri individu badan.

Meter yang manakah lebih baik

Memilih glukometer, anda perlu memutuskan tugas yang mesti dilakukan oleh peranti. Pilihannya dipengaruhi oleh usia pesakit, jenis diabetes, keadaan pesakit. Seorang doktor akan memberitahu anda bagaimana memilih glukometer untuk rumah, kerana setiap pesakit diabetes harus mempunyai alat seperti itu. Semua glukometer dibahagikan kepada beberapa jenis, bergantung pada fungsinya.

Portable - bersaiz kecil, mudah alih, cepat memberikan hasil. Mereka mempunyai alat tambahan untuk menarik darah dari kulit lengan bawah atau kawasan di perut.

Produk dengan memori tambahan menyimpan maklumat mengenai pengukuran yang dibuat sebelum dan selepas makan. Peranti memberikan nilai rata-rata indikator, pengukuran yang dilakukan selama sebulan. Mereka menyimpan hasil pengukuran 360 sebelumnya, mencatat tarikh dan waktu.

Meter glukosa darah konvensional dilengkapi dengan menu Rusia. Kerja mereka memerlukan sedikit darah, mereka cepat menghasilkan hasil. Kelebihan produk termasuk paparan besar dan penutupan automatik. Terdapat model yang sangat mudah di mana jalur berada di dalam dram. Ini menghilangkan keperluan untuk mengisi semula ujian setiap kali sebelum digunakan. Drum dengan 6 lancet disatukan di pemegang, yang menghilangkan keperluan memasukkan jarum sebelum tusukan.

Glukometer dengan ciri tambahan. Peranti sedemikian dilengkapi dengan:

 • berjam-jam;
 • "Peringatan" prosedur;
 • isyarat "lompat" gula yang akan datang;
 • pelabuhan inframerah data penyelidikan.

Di samping itu, dalam model seperti itu ada fungsi untuk menentukan hemoglobin glikasi, yang penting bagi pesakit dengan diabetes yang teruk.

Meter Diabetes Jenis 1

Ini adalah sejenis penyakit di mana kucing kekurangan insulin. Oleh itu, kandungan gula harus dipantau lebih kerap daripada penyakit jenis 2. Pesakit seperti itu adalah model yang disarankan dengan kandungan kaset band uji, dan juga drum dengan lancet, kerana manipulasi perlu dilakukan di luar rumah. Adalah wajar bahawa peranti mempunyai sambungan ke komputer atau telefon pintar.

Penting! Jenis diabetes yang pertama lebih kerap berlaku pada orang muda.

Glukometer untuk orang tua

Pada orang tua, jenis penyakit kedua lebih sering diperhatikan - kekurangan insulin. Ia memerlukan pemantauan gula secara berterusan, tetapi prosedurnya dapat dilakukan lebih jarang daripada jenis pertama. Untuk orang yang lebih tua, mereka mengesyorkan model yang mudah digunakan tanpa “loceng dan wisel”. Peranti ini harus dilengkapi dengan skrin atau isyarat suara yang besar, sehingga pesakit dapat melihat dengan jelas nombor di skrin dan mendengar tentang permulaan kerja dengan peranti ini. Di samping itu, produk mesti tepat, boleh dipercayai, tidak memerlukan banyak biomaterial untuk analisis.

Peranti untuk kanak-kanak

Semasa memilih glukometer untuk kanak-kanak, mereka memberi perhatian agar tidak menyebabkan kesakitan yang kuat pada bayi semasa prosedur. Oleh itu, mereka membeli model dengan tusukan jari dalam minimum, jika tidak, anak itu akan takut manipulasi, yang akan mempengaruhi hasilnya.

Sedikit kesimpulan

Untuk memilih alat yang tepat untuk mengukur glukosa, pesakit harus berjumpa doktor. Pakar, dengan mengambil kira petunjuk, jenis diabetes, dan keadaan tubuh pesakit, membuat tinjauan model dan menasihati model mana yang lebih disukai. Dia juga mengesyorkan di farmasi mana yang lebih baik untuk membeli produk tersebut. Oleh itu, mengikuti nasihat doktor, mudah bagi pesakit untuk membuat pilihannya dan membeli produk yang berkualiti.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes