Adakah pengganti gula aspartam berbahaya - faedah dan risiko onkologi

Aspartame adalah salah satu pemanis buatan yang paling biasa digunakan, terutama di kalangan mereka yang sedang menjalani diet atau terpaksa menggunakan pengganti gula biasa..

Aspartame - Tiada Rahsia Lagi

Aspartame adalah pemanis buatan yang dibuat dengan menggabungkan asid aspartik secara kimia dan fenilalanin yang diesterifikasi dengan metanol. Produk akhir kelihatan seperti serbuk putih..

Seperti pemanis tiruan yang lain, ia ditetapkan dengan singkatan khas: E951.

Rasa aspartam seperti gula biasa, tahap yang sama mempunyai kandungan kalori 4 kcal / g. Apa perbezaannya? Ini adalah masalah "kekuatan" pemanis: aspartam adalah dua ratus kali lebih manis daripada glukosa, jadi jumlah yang cukup kecil untuk mendapatkan rasa yang benar-benar manis!

Dos aspartam yang disyorkan maksimum ialah 40 mg / kg berat badan. Ia jauh lebih tinggi daripada yang kita makan pada siang hari. Walau bagaimanapun, melebihi dos ini akan menyebabkan pembentukan metabolit toksik, yang akan kita bincangkan kemudian dalam artikel.

Aspartame ditemui oleh ahli kimia James M. Schlatter, yang sedang berusaha mengembangkan ubat anti-ulser. Menjilat jari untuk membalik halaman, dia melihat rasa manis yang sangat mengejutkan!

Di mana saya boleh mendapatkan aspartam?

Dalam kehidupan seharian, kita menghadapi aspartam lebih kerap daripada yang biasa dipercaya oleh banyak orang, khususnya:

 • dalam bentuk tulennya, aspartam digunakan di bar atau sebagai pemanis dalam serbuk (boleh didapati di mana-mana farmasi dan di pasar raya besar);
 • dalam industri makanan digunakan lebih kerap sebagai pemanis dan penambah rasa. Aspartame boleh didapati dalam kek, soda, ais krim, produk tenusu, dan yogurt. dan lebih kerap ia ditambahkan ke makanan diet seperti ringan. Sebagai tambahan, aspartam ditambahkan pada permen karet, kerana ia membantu memanjangkan aroma..
 • dalam rangka farmaseutikal, aspartam digunakan sebagai pengisi untuk ubat-ubatan tertentu, terutama sirap dan antibiotik untuk kanak-kanak.

Kelebihan aspartam berbanding glukosa

Mengapa semakin ramai orang lebih suka aspartam daripada gula biasa?

Mari lihat beberapa kelebihan menggunakan aspartam:

 • Rasanya seperti gula biasa.
 • Ia mempunyai kekuatan pemanis yang kuat, sehingga dapat mengurangkan pengambilan kalori! Aspartame sangat bermanfaat bagi mereka yang menjalani diet, dan juga untuk orang yang berlebihan berat badan atau gemuk..
 • Ia dapat digunakan oleh penderita diabetes, kerana tidak mengubah kadar glukosa dalam darah.
 • Ia tidak menyebabkan karies, kerana tidak sesuai untuk pembiakan bakteria di rongga mulut.
 • Mampu memanjangkan rasa buah, misalnya, dalam mengunyah permen karet, aroma ini dapat memanjangkan aroma sebanyak empat kali.

Kontroversi aspartam - kesan pada badan

Sejak sekian lama, kebimbangan diluahkan mengenai keselamatan aspartam dan kemungkinan bahaya terhadap kesihatan manusia. Khususnya, kesannya dikaitkan dengan kemungkinan tumor..

Di bawah ini kami akan menganalisis langkah-langkah terpenting yang diambil untuk mengkaji kemungkinan ketoksikan aspartam:

 • FDA diluluskan pada tahun 1981 sebagai pemanis buatan..
 • Dalam kajian tahun 2005 oleh Badan Perlindungan Alam Sekitar California, ditunjukkan bahawa pemberian aspartam dosis kecil pada tikus muda meningkatkan kemungkinan limfoma dan leukemia.
 • Selepas itu, Yayasan Eropah untuk Onkologi di Bologna mengesahkan hasil ini, khususnya, menyatakan bahawa formaldehid yang terbentuk ketika menggunakan aspartam menyebabkan peningkatan kejadian tumor otak..
 • Pada tahun 2013, EFSA menyatakan bahawa tidak ada satu kajian yang menemukan hubungan kausal antara pengambilan aspartam dan berlakunya penyakit tumor..

EFSA: "Aspartam dan produk degradasinya selamat untuk dimakan oleh manusia apabila digunakan dalam dos yang disyorkan"

Hari ini kita dapat dengan yakin mengatakan bahawa penggunaan aspartam tidak membahayakan kesihatan; sekurang-kurangnya dalam dos yang kita hadapi setiap hari.

Ketoksikan dan kesan sampingan aspartam

Keraguan mengenai kemungkinan ketoksikan aspartam berasal dari struktur kimianya, yang merosotnya boleh menyebabkan pembentukan bahan toksik bagi tubuh kita.

Khususnya, boleh dibentuk:

 • Metanol: kesan toksiknya memberi kesan negatif terutamanya pada penglihatan - molekul ini bahkan boleh menyebabkan kebutaan. Ia tidak bertindak secara langsung - dalam badan ia terbahagi kepada formaldehid dan asid formik.

Sebenarnya, kita selalu bersentuhan dengan sejumlah kecil metanol, ia boleh didapati dalam sayur-sayuran dan buah-buahan, dalam jumlah minimum ia dihasilkan walaupun oleh tubuh kita. Hanya dos yang tinggi menjadi toksik.

 • Phenylalanine: Ini adalah asid amino yang terdapat dalam pelbagai makanan, beracun hanya dalam kepekatan tinggi, atau pada pesakit dengan fenilketonuria.
 • Asid aspartik: asid amino yang, dalam dos yang besar, dapat memberikan kesan toksik, kerana ia berubah menjadi glutamat, yang mempunyai kesan neurotoksik.

Jelas, semua kesan toksik ini hanya berlaku apabila aspartam digunakan dalam dos yang tinggi, jauh lebih tinggi daripada yang kita temui setiap hari..

Dosis standard aspartam tidak menyebabkan kesan toksik, tetapi jarang berlaku:

Kesan sampingan aspartam ini nampaknya berkaitan dengan intoleransi individu terhadap bahan ini..

Kekurangan aspartam

 • Kemungkinan kekarsinogenan, yang, seperti yang kita lihat, masih belum mendapat bukti yang mencukupi dalam kajian. Hasil yang diperoleh pada tikus tidak berlaku untuk manusia..
 • Ketoksikan yang berkaitan dengan metabolitnya, khususnya metanol, yang boleh menyebabkan mual, gangguan keseimbangan dan mood, dan, dalam kes yang teruk, kebutaan. Tetapi, seperti yang telah kita lihat, ini hanya dapat terjadi jika aspartam digunakan dalam dosis tinggi.!
 • Thermolabile: aspartam tidak bertolak ansur dengan haba. Banyak makanan, di label yang terdapat di dalamnya terdapat tulisan "Jangan panaskan!", Di bawah pengaruh suhu tinggi membentuk sebatian toksik - diketopiperazine. Walau bagaimanapun, ambang ketoksikan sebatian ini ialah 7.5 mg / kg, dan setiap hari kita berurusan dengan jumlah yang jauh lebih kecil (0.1-1.9 mg / kg).
 • Sumber fenilalanin: petunjuk serupa harus terdapat pada label makanan yang mengandungi aspartam untuk orang yang menderita fenilketonuria!

Alternatif untuk aspartam: sakarin, sukralosa, fruktosa

Seperti yang telah kita lihat, aspartam adalah pengganti gula putih rendah kalori yang sangat baik, tetapi ada alternatif:

 • Aspartam atau sakarin? Saccharin mempunyai kekuatan pemanis tiga ratus kali lebih tinggi berbanding gula biasa, tetapi mempunyai rasa pahit. Tetapi, tidak seperti aspartam, tahan terhadap panas dan persekitaran berasid. Selalunya digunakan dengan aspartam untuk mendapatkan rasa yang terbaik..
 • Aspartam atau sucralose? Sucralose diperoleh dengan menambahkan tiga atom klorin ke glukosa, mempunyai rasa dan kemampuan pemanis yang sama enam ratus kali lebih banyak. Selamat semasa mengandung dan menyusui.
 • Aspartam atau fruktosa? Fruktosa adalah gula buah, mempunyai kemampuan pemanis 1.5 kali lebih banyak daripada gula biasa.

Memandangkan tidak ada bukti ketoksikan aspartam hari ini (pada dos yang disyorkan), minuman dan produk ringan tidak mungkin menimbulkan masalah! Manfaat khas dari aspartam memberi orang yang mengalami kegemukan atau diabetes, tanpa menjejaskan rasa..

Aspartame (E951)

Ini mengenai suplemen makanan, pemanis, pemanis yang agak biasa.

Aspartame bukanlah pengganti semula jadi gula, yang sama sekali tidak sama dengan struktur ikatan kimia. Hanya sedikit orang yang tahu apa itu, mengapa unsur ini berbahaya.

Ia menyerupai metil eter dalam struktur, yang merangkumi 2 asid amino penting. Ini mengenai asid amino aspartik dan fenilalanin.

Kategori - Komponen antiflaming, kaca. Elemen kategori bertanggungjawab untuk keselamatan produk, mencegah berlakunya busa, membantu mendapatkan keseragaman produk dengan konsisten.

Seperti gula, aspartam adalah pemanis yang mudah dicerna. Dalam keadaan tertentu, zat boleh menyebabkan bahaya yang besar kepada tubuh. Elemen itu dijumpai dengan nama: "Aspamix", NutraSweet, Miwon, Enzimologa, Ajinomoto. Analog domestik: Nutrasvit, Sucrazide, Sugarfrey. Elemen dilepaskan dalam bentuk tablet. Di pasaran, elemen tersebut disajikan sebagai ubat tunggal, dan sebagai sebahagian daripada campuran beberapa pemanis pengganti. Ia ditujukan terutamanya bagi mereka yang tidak dapat mengonsumsi gula (pesakit dengan insulin, orang gemuk).

Aspartame - pengganti gula sintetik yang lengkap.

Cerita

Bahan ini pertama kali disintesis dalam keadaan makmal pada separuh kedua abad ke-20. Ia dibuat oleh saintis kimia Amerika. Elemen tersebut bukanlah tujuan kajiannya. Dia mengusahakan sintesis gastrin, dan aspartam hanyalah produk perantaraan. Pukulan elemen yang manis ditunjukkan secara kebetulan, menjilat jari di mana elemen itu berada.

Setelah mengungkapkan kemampuan pemanisnya yang unik, elemen tersebut segera memasuki pengeluaran industri. Sebagai contoh, pada tahun 1981, aspartam mula digunakan di Amerika Syarikat dan Britain sebagai pemanis E951. Aspartame bukan karsinogen, tidak seperti sakarin buatan. Oleh itu, dengan cepat dinyatakan sebagai alternatif untuk gula, yang memungkinkan untuk makan makanan manis tanpa menambah berat badan..

Hari ini, jumlah sintesis pengganti gula global lebih daripada 10 ribu tan setiap tahun. Bahagiannya pada pengganti peringkat dunia lebih dari 25%. Aspartame adalah bahan yang sangat biasa. Ia adalah yang paling popular di antara semua pemanis moden di dunia..

Menurut anggaran kasar, nisbah pengganti gula adalah 1: 200 (iaitu, satu kilogram aspartam memberikan rasa manis yang sama dengan 200 kg gula biasa dari bit gula). Elemen berbeza bukan hanya pada penampilan - rasanya juga sangat berbeza. Bahan tulen sama sekali tidak manis, jadi ia hanya ditambah dengan pemanis lain untuk menyeimbangkan rasa dan meningkatkannya.

E951 adalah unsur tidak stabil yang sensitif terhadap haba, cepat terurai walaupun dengan sedikit kenaikan suhu. Oleh itu, bahan pengawet ditambahkan secara eksklusif pada hidangan yang disediakan.

Apabila dipanaskan, unsur tersebut segera terurai menjadi metanol yang formaldehid dan sangat toksik. Karsinogen ini dikelaskan sebagai kelas A. Suhu pemusnahan lengkapnya ialah 80 darjah..

Kelebihan utama E951 adalah kesannya yang tidak signifikan terhadap kandungan kalori produk siap.

Banyak kajian menunjukkan bahawa unsur tersebut tidak berbahaya ketika semua dos diperhatikan. Jadi, dos hariannya adalah hingga 50 mg per kg berat badan. Di Eropah, terdapat kerangka peraturan - 40 mg / kg.

Ciri khas bahan
GulaAspartame
Rasa semula jadi, tepuRasa "kosong", buatan
Tidak terasa lama di mulutIa mempunyai kemasan yang panjang, tidak menyenangkan
Sebiji gula rasanya enakBiji-bijian murni sangat pahit dengan rasa selepas bahan kimia
Warna sedikit keputihanWarnanya agak kekuningan

Permohonan

Ulasan mengenai bahan pengawet pada asasnya berbeza. Nilai unsur adalah kemanisannya yang luar biasa. Oleh itu, kepekatannya dalam produk diabaikan (jika dibandingkan dengan gula). Dan ini adalah kandungan kalori produk siap yang dikurangkan dengan kos rendah. Ciri unsur: ia dibenarkan makan dan tidak pulih.

Pengawet terutamanya dapat dikesan pada produk yang tidak berkhasiat. Hari ini, elemen terdapat dalam resipi lebih daripada 5000 hidangan dan minuman. Aspartame boleh dipanggil pengganti sukrosa yang popular. Ia semestinya terdapat dalam:

 • yogurt;
 • vitamin
 • Alat Manisan
 • tablet anti-batuk;
 • produk diet;
 • sarapan cereal;
 • teh ais;
 • koktel kecergasan;
 • jus;
 • gula-gula;
 • makanan bayi;
 • ubat gigi.

Pengaruh

Keburukan atau kebaikan pemanis ini. Apabila tertelan, unsur tersebut membentuk asid amino yang tidak berbahaya. Mereka, pada gilirannya, sangat diperlukan, memainkan peranan yang sangat penting. Ini adalah bahan binaan utama struktur selular. Di samping itu, bahan tersebut adalah sumber utama unsur alkohol kayu. Terdapat perbezaan pendapat mengenai maksudnya. Sejumlah kajian membuktikan bahawa formaldehid, yang merupakan karsinogen yang sangat berbahaya, disintesis daripadanya. Kajian lain menunjukkan bahawa kepekatannya dalam Aspartame diabaikan, dan oleh itu tidak mampu menyebabkan gangguan. Kepekatan yang dibenarkan tidak berbahaya, peningkatan dos merosakkan vitamin dalam badan. Ini meningkatkan keperluan vitamin..

E951 dikontraindikasikan dalam kategori populasi tertentu. Pemanis ini berbahaya bagi orang yang menderita fenilketonuria. Ini adalah intoleransi keturunan, yang disebabkan oleh kekurangan enzim, yang bertanggungjawab untuk penukaran fenilalanin menjadi tirosin. Mengabaikan perkara ini boleh menyebabkan kerosakan otak yang teruk..

E951 membahayakan wanita hamil. Telah terbukti bahawa unsur, walaupun dalam dos minimum, membahayakan embrio yang sedang berkembang. Di samping itu, semua bahan mentah yang digunakan untuk sintesis aditif diambil dari sumber yang diubahsuai secara genetik..

Arahan untuk ubat menunjukkan bahawa Aspartame sangat berguna bagi mereka yang perlu mengehadkan gula. Tetapi pengambilannya secara berlebihan sering menimbulkan ketidakseimbangan hormon. Bahaya jauh melebihi keuntungan, jadi penggunaan elemen lebih baik untuk dibatasi.

Ciri-ciri penggunaan elemen

Minuman dengan Aspartame sama sekali tidak menghilangkan dahaga. Ini sangat jelas pada musim panas: walaupun selepas soda sejuk, anda masih berasa dahaga. Sisa bahan dikeluarkan dengan buruk oleh air liur dari selaput lendir mulut. Oleh itu, setelah menggunakan produk dengan Aspartame, rasa yang tidak menyenangkan kekal di mulut, kepahitan tertentu. Banyak negara (khususnya AS) di peringkat negeri mengawal penggunaan pemanis seperti itu dalam produk.

Menurut kajian antarabangsa bebas, pengambilan unsur dalam jangka masa panjang dalam badan memberi kesan negatif terhadap prestasinya. Eksperimen haiwan dan sukarelawan mengesahkan ini. Kehadiran bahan yang berterusan menyebabkan serangan sakit di kepala, manifestasi alahan, gangguan kemurungan, insomnia. Dalam kes yang teruk, barangkali barah otak adalah mungkin..

Aspartame tidak boleh dimakan dengan kerap. Ini juga berlaku untuk orang yang ingin menurunkan berat badan. Lagipun, diet seperti ini dapat menimbulkan kesan sebaliknya dan kenaikan berat badan yang lebih besar pada masa akan datang. Kesan elemen dicirikan oleh "sindrom pemulihan" - setelah penarikan suplemen, semua perubahan kembali ke arah sebelumnya, hanya dengan intensiti yang lebih besar.

Kritikan perubatan

Menurut beberapa laporan, elemen tidak boleh diberikan kepada penderita diabetes. Masalahnya adalah bahawa di bawah pengaruhnya mereka mempercepat penampilan dan perkembangan retinopati. Di samping itu, kehadiran E951 yang berterusan menimbulkan lonjakan tahap glukosa dalam darah pesakit yang tidak terkawal. Pemindahan kumpulan pesakit diabetes dari eksperimen dari sakarin ke aspartam menyebabkan perkembangan koma yang teruk.

Asid amino penting tidak bermanfaat untuk otak. Terbukti bahawa mereka melanggar kimia organ, memusnahkan sebatian kimia, mengganggu metabolisme unsur sel. Terdapat pernyataan bahawa bahan tersebut, yang memusnahkan unsur saraf, memprovokasi penyakit Alzheimer pada usia tua.

Pangkalan normatif

Asphart biphasic dikelaskan sebagai bahan tambahan neutral. Dalam dos yang boleh diterima, unsur tersebut tidak memberi kesan buruk terhadap tubuh makhluk hidup. Oleh itu, menurut perundangan dan keputusan doktor kepala, elemen tersebut dibenarkan untuk ditambahkan ke produk jadi.

Aspartame - faedah atau kemudaratan?

Aspartame adalah sebahagian daripada lebih dari 6000 produk makanan - diet minuman berkarbonat, penyegar nafas dan permen karet, pencuci mulut, makanan tambahan yang diperkaya, kopi bungkus, yogurt, bijirin. Dia mempunyai banyak nama. Sebagai contoh, kita mengenalinya sebagai "NutraSweet" atau "Canderel".

Sejak melanda pasaran, FDA (Pentadbiran Makanan dan Dadah) terpaksa menangani begitu banyak aduan sehingga jumlahnya dapat disamakan dengan 75% reaksi buruk terhadap makanan. Statistik yang luar biasa, bukan? Lebih teruk lagi, menurut FDA, lebih daripada 10% mereka yang mengalami reaksi terhadap produk tersebut bahkan tidak melaporkannya. Oleh itu, jumlah tuntutan yang sebenarnya mungkin mendekati juta yang mengejutkan.

Sebilangan besar gejala yang disebabkan oleh penggunaannya adalah sifat neurologi - sakit kepala, perubahan mood, kegelisahan, selebihnya - sifat pencernaan dan banyak lagi kesan sampingan (lebih dari 90), termasuk barah, kekejangan, ruam, mual. Terdapat banyak alasan untuk mengelakkannya..

Tetapi bukan itu sahaja. Menurut para penyelidik, ia menyebabkan atau memburukkan lagi penyakit kronik seperti sklerosis berganda, epilepsi, penyakit Parkinson, penyakit Alzheimer, fibromyalgia dan banyak lagi. Dan namanya aspartame.

Apa itu aspartam?

Ia ditemui secara kebetulan semasa ujian ubat untuk rawatan ulser gastrik. Itu hanyalah hasil sampingan pengeluaran. Sekiranya seorang ahli kimia tidak menjilat jari secara tidak sengaja dan tidak berminat dengan rasa manis yang luar biasa, manusia mungkin kurang menghadapi masalah.

Penggunaannya bermula pada tahun 1981 di UK dan AS sebagai alternatif gula yang menakjubkan. Aspartame dianggap sebagai produk dengan kandungan kalori sifar, kerana 200 kali lebih manis daripada gula, kandungan kalori hanya 4 kkal per gram, dan kerana terlalu sedikit untuk membuat rasa manis, kandungan kalori dapat diabaikan. Kekayaan inilah yang memungkinkan untuk mengiklankan aspartam secara meluas sebagai pemanis makanan yang disyorkan untuk kegemukan dan diabetes..

Aspartame dihasilkan di bawah banyak jenama sebagai produk yang berasingan dan sebagai sebahagian daripada pemanis lain. Nama komersialnya adalah "Slastilin", "Nutrisvit", "Sucrazide", "Sweetley", "Shugafri", dan juga "Makanan tambahan E951".

Satu tablet kecil aspartam untuk rasa manis sama dengan satu sudu teh gula penuh (3,2 g). Ya, tidak tepat untuk mengkaji kandungan tablet.

Fenilalanin

Dia diberi 50% komposisi aspartam. Ia adalah asid amino yang sangat diperlukan oleh manusia dan merupakan sebahagian daripada protein semua organisma hidup yang diketahui. Ia mempunyai banyak khasiat yang sangat baik, yang keluar dari kemurungan, membantu menyingkirkan kafein, mengurangkan gejala penyakit saraf dan, dalam beberapa kes, menahan selera makan. Tetapi sebilangan besar orang yang cenderung secara genetik mempunyai pengumpulan fenilalanin dan metabolitnya di dalam badan, yang secara negatif mempengaruhi perkembangan sistem saraf. Dan kajian pada tikus telah menunjukkan bahawa fenilalanin berlebihan dalam tubuh mengganggu perkembangan otak yang normal. Sayang sekali bahawa penyelidikan tidak berjalan lebih jauh daripada tikus, tetapi ada alasan untuk berfikir.

Asid aspartik

40% aspartam. Pakar bedah saraf yang disahkan, seorang profesor dari Mississippi dalam bukunya menerangkan secara terperinci bagaimana bahan seperti asid aspartik menyebabkan gangguan neurologi kronik yang serius dan kesan sampingan yang serius. Memandangkan buku ini mengandungi rujukan lebih dari 500 fakta ilmiah, sangat meyakinkan. Mereka yang ingin membuat pengesahan secara langsung boleh merujuk kepada sumber asalnya - "Excitotoxins: The Taste that Kills", oleh R. Blaylock.

Metanol

10% aspartam. Alkohol monohidrat, racun terkuat, pengambilan 10 ml bahan menyebabkan keracunan dan, sebagai akibatnya, kebutaan. Dos mematikan adalah 1-2 ml per kilogram badan. Bentuk keracunan ringan dicirikan oleh kelemahan umum, menggigil, mual atau muntah, sakit kepala, oleh itu bukan sahaja metanol tulen, tetapi juga bahan yang mengandunginya berbahaya. Ia digunakan sebagai bahan bakar, antibeku, pelarut. Dan di sini persoalannya wajar - adakah bahan yang sesuai untuk dimakan dalam makanan?

Apa itu aspartam berbahaya

Aspartame - bahaya atau faedah? Pertimbangkan kesan sampingan aspartam:

 • Gejala neurologi, termasuk sakit kepala dan migrain, adalah kesan sampingan yang paling biasa setelah memakan aspartam. Sudah tentu, jenama yang menggunakan pemanis ini akan memastikan bahawa ia sempurna. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan aspartam sebagai masalah yang berpotensi dan mencetuskan migrain..
 • Kemurungan dan kegelisahan. Pada tahun 2014, penyelidik dari University of North Dakota mendapati bahawa hanya separuh daripada pengambilan aspartam harian maksimum yang disyorkan oleh FDA cukup untuk menyebabkan perubahan tingkah laku neuro yang serius pada orang dewasa yang sihat - mood mudah marah, kemurungan, dan prestasi kognitif yang buruk. Bagaimana mereka berjaya menetapkan had pada standard selamat? Kajian pada tahun 2007 dan 2013 mendapati bahawa fenilalanin yang berlebihan melambatkan pengangkutan asid amino penting ke otak, yang mengakibatkan tahap hormon kebahagiaan, dopamin dan serotonin yang lebih rendah.
 • Pertambahan berat badan. Oleh kerana aspartam ditambahkan ke dalam soda diet dan makanan rendah kalori lain, difahami bahawa ia membantu menurunkan berat badan. Tetapi kajian menunjukkan sebaliknya. Persatuan Diabetes Amerika telah menunjukkan hasil yang menunjukkan hubungan antara mereka yang minum soda diet dan peningkatan ukuran pinggang hingga 70% berbanding mereka yang tidak meminumnya.
 • Diabetes. Para penyelidik di Israel mendapati bahawa pemanis buatan dapat menyebabkan kadar glukosa darah tinggi (tanda awal diabetes) dengan menghambat bakteria yang sihat di usus. Dalam percubaan tikus, kesan aspartam bukan sahaja mengurangkan kepekaan insulin, tetapi juga fungsi otak yang sangat teruk..
 • Risiko masalah jantung dan kematian awal. Menurut American College of Cardiology, minum dua hidangan minuman diet setiap hari secara signifikan meningkatkan risiko kematian awal akibat penyakit kardiovaskular. Tepatnya, pencinta soda 30% lebih mungkin mengalami serangan jantung atau masalah kardiovaskular yang lain, dan 50% lebih mungkin mati.

Ketagihan Asparton adalah nyata

Aspartame mempunyai rasa aftertaste tertentu, mirip dengan rasa dahaga, oleh itu mustahil untuk diminum dengan cecair aspartam, saya mahukan lebih banyak. Ia sangat bermanfaat bagi pengeluar minuman. Dan bagi pengguna, seperti asas ketagihan. Hasil pendedahan aspartam kepada haiwan pada masa pranatal menunjukkan bahawa pada masa dewasa mereka memerlukan makanan yang lebih manis dan rentan terhadap kadar glukosa darah yang lebih tinggi..

Di Internet, sebilangan besar laman web memastikan, memetik kajian bahawa aspartam adalah selamat. Apa pengganti gula yang hebat untuk mereka yang akan menurunkan berat badan. Dan bukti yang meyakinkan diberikan. Tetapi ini adalah pandangan sepihak terhadap keadaan. Jangan gunakan produk yang menyebabkan gangguan neurologi (asid aspartik) yang mengganggu perkembangan otak (fenilalanin) atau mengandungi racun (metanol).

Pada tahun 1996, Dr. Ralph Walton mengkaji 165 kajian aspartam dan mendapati hubungan menarik antara hasil dan sumber pembiayaan mereka. Anda boleh yakin bahawa sudah jelas apa yang akan dibincangkan seterusnya.

 • Dari 74 kajian yang dibiayai oleh industri, 100% hasilnya menyokong keselamatan aspartam..
 • Dari 91 kajian yang dibiayai secara bebas, 92% mengenal pasti sekurang-kurangnya satu kemungkinan kesan sampingan yang berkaitan dengan kesihatan..

Masa depan pemanis tiruan

Kerana peningkatan aspartam kewaspadaan pengguna, penjualan Pepsi diet turun 5%. Walaupun syarikat masih menegaskan bahawa suplemen itu tidak berbahaya dan hanya merupakan konsesi kepada pilihan pengguna, makanan tambahan akan dikeluarkan dari semua minuman diet..

Sudah tentu, semua orang memahami bahawa aspartam akan digantikan oleh sukralosa pemanis "sifar" yang lain, yang disetujui oleh FDA pada tahun 1998, dan hanya masa yang akan memberi kesan sampingan yang akan diberikan kepada pengguna.

Jenama juga boleh memilih peralihan ke penambah rasa. Pada tahun 2014, Sweetmyx telah diluluskan untuk digunakan dan Pepsi mempunyai hak eksklusif untuknya. Apa yang menarik (atau merisaukan) - Sweetmyx bukan pemanis. Ini adalah gangguan untuk selera yang akan menghantar isyarat ke otak bahawa apa yang ada di mulut jauh lebih manis daripada yang sebenarnya. Merisaukan bahawa Sweetmyx dianggap sebagai agen perasa dan kemungkinan ia akan tersembunyi dalam ramuan di sebalik frasa "perasa tiruan". Siapa tahu bagaimana suplemen baru ini akan mempengaruhi otak dan badan. Siapa yang mahu menjadi babi guinea?

Nasihat terbaik dalam keadaan ini adalah memilih makanan yang mengandungi makanan semula jadi dan tidak diproses. Buat minuman anda sendiri dari air dan buah-buahan segar. Dan rasa manis memadamkan sepasang coklat gelap yang kaya dengan antioksidan. Sekiranya anda tahu dengan tepat apa yang dimakan, anda tidak perlu risau tentang ramuan meragukan yang boleh mempengaruhi kesihatan fizikal atau mental..

Aspartame: faedah, kemudaratan, komposisi, resipi untuk hidangan dan minuman

Yang perlu anda ketahui mengenai pengganti gula aspartam. Ciri pembuatan, komposisi, kandungan kalori. Kebaikan dan keburukan pemanis. Resepi Makanan dan Minuman.

Aspartame adalah pemanis yang disintesis secara buatan. Ia pertama kali diperoleh pada tahun 1965, dihasilkan oleh pelbagai tanda dagang, baik dalam bentuk bebas dan dalam campuran dengan pemanis lain. Dalam komposisi produk, termasuk pemanis, ia boleh didapati sebagai makanan tambahan E951. Aspartame adalah 160-200 kali lebih manis daripada gula, ia menunjukkan rasa manis yang sangat luar biasa - sensasi rasa manis tidak datang secepat gula, tetapi tahan lebih lama. Menariknya, pemanis hanya dapat ditambahkan ke pinggan yang tidak mengalami rawatan panas, kerana ketika itu kehilangan strukturnya.

Ciri-ciri pembuatan aspartam

Pemanis dibuka secara rawak. Ahli kimia James M. Schlatter telah berusaha untuk menghasilkan gastrin, komponen yang digunakan dalam rawatan ulser perut. Aspartame adalah salah satu hubungan antara reaksi - saintis itu secara tidak sengaja menjilat jarinya dan merasakan rasa manis.

Selama beberapa tahun, produk ini diuji, dan pada tahun 1981 AS dan Britain mula aktif melepaskannya sebagai alternatif berguna untuk gula. Penggunaan aspartam dengan cepat menjadi amalan yang popular, kerana tidak seperti sakarin pengganti gula yang popular kemudian, ia tidak secara rasmi dianggap sebagai karsinogen. Walau bagaimanapun, walaupun sekarang, aspartam tidak kehilangan momentum, menjadi pemanis kedua paling popular, yang ditambahkan pada segalanya secara harfiah - soda, permen karet, gula-gula, yogurt, bijirin sarapan pagi, dll. Ia juga boleh didapati dalam vitamin dan tablet..

Pemanis Aspartam dihasilkan hari ini di banyak kawasan di dunia - di Amerika Syarikat, Jepun, China, Korea, Eropah. Proses itu sendiri telah lama disembunyikan, dan sekarang masih belum sepenuhnya jelas bagaimana pemanis ini diperoleh, namun, pada tahun 1999 akhbar Britain The Independent menerbitkan bahan mengenai perkara ini, yang membuka tirai kerahsiaan.

Beginilah prosesnya dilaksanakan: mikroorganisma (biasanya E. coli) ditanam di persekitaran khas yang paling baik untuk pembiakannya. Pada tahap tertentu, bakteria diberi makan dengan protein tertentu, sehingga sebagai hasil metabolisme mereka, produk perantaraan terbentuk pada output, tetapi sedekat mungkin dengan aspartam. Produk metabolisme diproses khas untuk mendapatkan bahan akhir..

Komposisi dan kandungan kalori aspartam

Model aspartam 3d

Formula Pemanis - C14Nlapan belasN2O5, nama - metil ester dipeptida. Sebenarnya, komposisi kimia aspartam adalah gabungan dua asid amino, aspartik dan fenilalanin, dan oleh itu pemanis mengandungi bukan sahaja komponen karbohidrat, seperti kebanyakan pengganti gula, tetapi juga protein.

Kandungan kalori aspartam - tidak lebih daripada 4 kcal per 100 g.

Nilai pemanis yang rendah tentu saja menjelaskan popularitinya. Bagaimanapun, gula mengandungi hampir 100 kali lebih banyak kalori, dan ia mesti ditambah dalam jumlah yang banyak untuk membuat minuman manis. Tetapi aspartam cukup untuk menuangkan sebilangan biji-bijian.

Sifat aspartam yang berguna

Pengganti gula aspartam bergambar

Satu-satunya faedah aspartam adalah keupayaan pemanis untuk mengurangkan pengambilan kalori. Fakta ini akan menarik bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan, tetapi belum bersedia untuk melepaskan gula-gula. Pada masa yang sama, Pertubuhan Kesihatan Sedunia secara rasmi menganggap gula aspartam sebagai produk selamat. Kesimpulan organisasi didasarkan pada sebilangan besar kajian, termasuk ujian negatif berulang untuk potensi karsinogenisiti produk.

Walau bagaimanapun, terdapat tahap pemanis aspartam yang selamat. Tidak lebih daripada 50 mg pemanis per 1 kg berat dibenarkan setiap hari, iaitu, bagi wanita dengan berat 60 kg, dos yang selamat adalah 3000 mg atau 3 g. Memandangkan bahawa aspartam sangat manis, dos ini lebih dari cukup untuk memenuhi keperluan harian yang mencukupi. Walau bagaimanapun, di Eropah minimum ditetapkan pada 40 mg / kg. Walau bagaimanapun, anda perlu memahami bahawa 3 g aspartam terkandung dalam hampir 30 liter diet Coca-Cola, dan tidak sukar untuk menganggap bahawa hanya sedikit orang yang dapat mengatasi norma yang selamat.

Oleh itu, jika pemanis dianggap selamat, perlu diingat bahawa boleh disyorkan bukan hanya untuk menurunkan berat badan, tetapi juga kepada pesakit diabetes mellitus atau orang yang cenderung kepada penyakit ini. Pada masa itu, apabila gula mempunyai indeks glisemik yang sangat tinggi - 70 unit, petunjuk ini untuk aspartam adalah 0 unit. Ini bermaksud gula menyebabkan turun naiknya tahap glukosa dalam darah bagi pesakit diabetes yang tajam dan tidak diingini, dan penggantinya sama sekali tidak mempengaruhinya.

Kontraindikasi dan bahaya pada aspartam

Walaupun organisasi rasmi belum mengakui pemanis itu berbahaya, terdapat banyak penerbitan yang membimbangkan mengenai kesan negatif aspartam pada badan. Terdapat begitu banyak artikel seperti ini sehingga agak sukar untuk disimpulkan yang mana daripadanya mengandungi biji-bijian rasional dan mana yang dangkal dan menakutkan..

Walau bagaimanapun, pertama sekali, perlu dikatakan bahawa kesan sampingan aspartam adalah jelas bagi pesakit dengan fenilketonuria - ini adalah penyakit di mana asid amino fenilalanin tidak dapat diserap oleh badan dengan betul. Walau bagaimanapun, harus diingat di sini bahawa ia terkandung, tidak hanya dalam aspartam, tetapi juga dalam banyak makanan lain yang biasa bagi kita, seperti daging, keju kotej, dll..

Di samping itu, dos harus diberikan sangat penting. Jelas, lebih baik tidak mendekati sempadan atas, terutama jika produk tersebut dimakan setiap hari. Jika tidak, anda mungkin mengalami gejala seperti reaksi alergi, sakit kepala (hingga migrain), insomnia, kemurungan.

Bahan penting yang diterbitkan di Rusia pada tahun 2008 dalam Journal of Dietary Nutrition menunjukkan bahawa zat boleh mengubah kimia otak, bukan sahaja memburukkan mood dan selera makan, tetapi juga mengubah tingkah laku. Oleh itu, kehadiran pemanis dalam diet anak, wanita hamil dan menyusu tidak dibincangkan. Tidak ada lagi ruang untuk perbincangan mengenai faedah atau bahaya aspartam, hanya perlu dikesampingkan.

Apakah aspartam berbahaya bagi orang lain? Secara umum, tidak ada kontraindikasi rasmi, tetapi terdapat banyak rujukan tentang fakta bahawa pemanis memberi kesan negatif kepada sistem saraf, dan oleh itu jika anda dicirikan oleh gangguan sistem ini, terutamanya peningkatan kerengsaan atau insomnia, perlu mencari analog aspartam. Terdapat juga alasan yang baik untuk mempercayai bahawa pemanis boleh memberi kesan negatif terhadap keseimbangan dan metabolisme hormon..

Pada akhirnya, perlu dikatakan bahawa, walaupun terdapat banyak penerbitan mengenai bahaya aspartam, sejauh ini tidak ada yang mempunyai asas bukti yang serius dan tidak disahkan secara rasmi. Walaupun begitu, orang yang mempunyai masalah kesihatan dan golongan yang rentan tidak boleh mengambil risiko.

Cara memilih aspartam?

Pemanis boleh didapati dalam bentuk serbuk atau tablet oleh pelbagai syarikat di seluruh dunia. Harus diingat bahawa permintaannya paling banyak di Amerika Syarikat, praktikalnya tidak terdapat di rak kedai Rusia, walaupun E951 sering muncul dalam produk sebagai bahan tambahan.

Satu-satunya pemanis "tulen" di pasaran kami adalah pemanis NovaSweet, ia boleh didapati dalam bentuk tablet dan anda boleh membeli aspartam dengan harga yang sangat berpatutan - kira-kira 100 rubel untuk 100 tablet.

Milford menghasilkan pemanis kompleks, ia juga dijual dalam bentuk tablet, harga aspartam dalam kes ini akan lebih menguntungkan - 200 rubel untuk 300 tablet. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa terdapat juga banyak komponen sintetik lain dalam komposisi.

Arahan untuk menggunakan tablet aspartam sangat mudah: bungkusan selalu menunjukkan berapa banyak gula yang sepadan dengan 1 atau lebih tablet pemanis. Jadi, sebagai contoh, dalam kes produk kompleks dari Milford, 300 tablet sama dengan 1.3 kg gula, yang bermaksud bahawa setiap tablet sepadan dengan kira-kira 4.5 g gula atau sekitar 1 sudu teh.

Resipi Makanan dan Minuman Aspartame

Tablet aspartame biasanya ditambahkan ke dalam minuman, dan tidak boleh terlalu panas, iaitu jika anda mengehadkan gula, tetapi makan pemanis ini, sediakan sedikit limun musim panas yang sejuk berdasarkannya. Ia juga sangat sesuai untuk hidangan manis yang disediakan tanpa penaik - di sini anda boleh menemui ais krim buatan sendiri, pelbagai pencuci mulut yogurt, mousses, dll..

Sebilangan masalah, bagaimanapun, adalah bahawa pemanis dijual dalam bentuk tablet, tetapi di sini arahan untuk menangani aspartame adalah mudah - anda hanya perlu menggiling tablet terlebih dahulu dan kemudian menambah di mana anda mahu.

Beberapa resipi dengan aspartam:

 1. Mousse coklat dengan pudina. Ambil telur (3 keping), asingkan kuning telur dari protein. Campuran pertama dengan keju kotej (150 g), tambah susu (100 ml), koko (20 g), aspartame secukup rasa. Pukul putih dengan secubit garam dengan pengadun. Suntikkan busa protein ke dalam campuran dadih dengan lembut. Letakkan pencuci mulut di atas tin, masukkan ke dalam peti sejuk selama setengah jam. Hiaskan dengan tangkai pudina.
 2. Susu pekat diet. Campurkan pati jagung (1 sudu besar) dengan susu tepung (3 sudu besar). Tuangkan susu biasa (250 ml), gaul rata dan pukul setiap 30-50 ml sehingga tidak ada ketulan. Masukkan pencuci mulut masa depan ke dalam ketuhar gelombang mikro, biarkan selama 3-4 minit (kuasa 700-800 watt). Pantau jisimnya secara berterusan, kerana ia dapat "melarikan diri", dalam kes ini anda perlu mencampurkan "susu pekat". Dapatkan pencuci mulut, nilai ketumpatannya, jika ternyata terlalu pekat, tambahkan sedikit susu lagi. Akhir sekali, masukkan tablet pemanis yang telah dihancurkan (akan memakan masa 6-8 keping), gaul rata. Masukkan susu pekat semalaman di dalam peti sejuk, makan apa yang anda mahukan.
 3. Ais krim keju kotej. Satukan keju kotej (350 g) dengan ekstrak vanila (10 ml), masukkan saxam hancur secukup rasa, gaul rata. Potong badam (20 keping) - jangan potong terlalu halus. Masukkan kacang ke dalam jisim curd, masukkan ke dalam pembuat ais krim, masukkan ke dalam peti sejuk selama 30-40 minit.
 4. Gula-gula kelapa. Campurkan keju kotej (200 g), serpihan kelapa (50 g), susu tepung (1 sudu besar), madu (1 sudu besar), vanillin (secubit) dan tablet aspartam yang dihancurkan secukupnya. Gula-gula buta dalam bentuk bola, letakkan di atas pinggan dan masukkan ke dalam peti sejuk selama 20 minit. Cairkan coklat gelap (120 g) di dalam tab mandi air. Keluarkan gula-gula, celupkan ke dalam jisim coklat hangat. Masukkan gula-gula kaca di dalam peti sejuk selama satu jam..
 5. Ais Krim Mangga. Mangga (1/2 keping) dipotong menjadi kiub dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman. Keesokan harinya, perah jus wortel (60 ml), pukul dalam pengisar dengan mangga, pisang (1 keping), susu (150 ml). Cuba kentang tumbuk, tambah sahzam secukup rasa dan pukul. Susun kentang tumbuk dalam acuan ais krim, masukkan ke dalam peti sejuk selama 3-5 jam.

Untuk menyediakan limau sitrus, bilas lemon (2 keping) dengan baik, potong kasar, lipat dalam pengisar, masukkan air, aspartame secukup rasa, pukul. Terikan, hiaskan dengan kepingan oren. Hidangkan dengan ais.

Untuk menyediakan minuman berry musim panas, beri (150 g) - mana-mana musiman segar - masukkan ke dalam pengisar, tambahkan jus epal (30 ml), ais (100 g), beberapa tablet pemanis secukupnya. Pukul. Tuangkan ke dalam gelas dan minum segera.

Fakta menarik mengenai aspartam

Prasasti pada botol soda "Chilled Drink" tidak begitu mementingkan pengguna untuk suhu minuman yang optimum, begitu juga dengan sensasi rasa. Aspartame, seperti yang kita katakan di atas, hancur dengan pemanasan, dan beberapa perubahan dalam struktur kimia mulai berlaku walaupun pada suhu sedikit di atas 30 ° C. Oleh itu, soda sejuk lebih enak dan lebih menyenangkan daripada hangat, bukan hanya kerana kita ingin menyegarkan, tetapi juga kerana bahawa pemanis dalam kes terakhir dapat sebahagiannya hancur.

Di Itali, norma paling ketat untuk penggunaan pemanis secara rasmi berlaku: ia adalah 20 mg / kg berat badan.

Prasasti "Kontraindikasi pada pasien dengan fenilketonuria" mesti tertera pada botol soda di mana bahan tambahan makanan E951 digunakan sebagai sahzam.

Aspartame digunakan dalam lebih daripada 6,000 item makanan dan minuman di seluruh dunia..

Pada tahun 2003, pengeluaran pemanis dunia berjumlah 13.2 ribu tan, yang setara dengan pendapatan lebih dari 500 juta euro.

Minuman dengan aspartam tidak memuaskan dahaga, kerana ia menimbulkan rasa manis bergula yang lama, dan oleh itu anda mahu minum soda berulang kali..

Tonton video mengenai sifat aspartam:

Aspartame adalah pengganti gula sintetik yang telah diperdebatkan dengan hangat mengenai kebaikan dan keburukannya. Pada masa ketika organisasi rasmi yakin tidak bersalah, banyak penerbitan alternatif memetik kajian yang menyokong bahaya produk tersebut. Walau bagaimanapun, dengan satu cara atau yang lain, jelas bahawa pemanis sintetik tidak boleh berguna seperti pemanis semula jadi, dan oleh itu lebih baik menggunakan yang terakhir, walaupun biasanya lebih mahal.

Aspartame: bahaya dan manfaat, jika terkandung, kesan pada badan

Keburukan aspartam adalah topik yang paling banyak dibincangkan bagi pakar pemakanan. Ini adalah pemanis buatan yang diedarkan secara meluas dalam industri makanan. Nama saintifik bahan tersebut adalah bahan tambahan E951.

Apa itu aspartam

Aspartame adalah makanan tambahan yang menambahkan rasa manis pada makanan. Ini adalah alternatif untuk gula pasir. Penggunaan makanan manis sangat dialu-alukan semasa penurunan berat badan. Tidak seperti gula biasa, makanan tambahan tidak disimpan dalam pound tambahan. Dalam strukturnya, aspartam menyerupai metil alkohol. Ciri khas bahan ini adalah rasa manis, yang membolehkan anda menipu reseptor.

Makanan tambahan E951 tidak stabil walaupun sedikit kenaikan suhu. Oleh itu, adalah kebiasaan untuk menambahkannya ke dalam hidangan yang sudah siap. Pemusnahan sepenuhnya struktur bahan berlaku pada suhu melebihi 80 ° C. Dalam proses tersebut, aspartam diuraikan menjadi metanol dan formaldehid. Kedua-dua bahan tersebut sangat toksik. Itulah sebabnya minuman dengan kandungan zat sering menulis "gunakan sejuk." Apabila dipanaskan, mereka boleh menjadi racun sebenar bagi manusia. 1 kg aspartam memberikan rasa manis yang sama dengan 200 kg gula pasir biasa. Oleh itu, dalam pengeluaran digunakan dalam dos minimum..

Di luar komposisi produk, bahan tersebut mempunyai rasa neutral sintetik. Apabila sampai ke reseptor untuk waktu yang lama, rasa yang tidak menyenangkan dirasakan. Aspartame biasanya mempunyai warna putih, tetapi juga sedikit kekuningan..

Komposisi kimia aspartam

Pengganti gula aspartam pertama kali dihasilkan pada tahun 1965. Formula kimia bahan tersebut adalah C14H18N2O5. Ia terdiri daripada:

Adakah aspartam berbahaya untuk kesihatan manusia?

Terdapat banyak perdebatan mengenai potensi bahaya aspartam. Secara keseluruhan, ciri-ciri bahan tersebut telah dikaji dengan teliti selama lebih dari 30 tahun. Kira-kira 200 saintis menyimpulkan bahawa tidak ada kesan berbahaya pada tubuh. Walaupun demikian, ada penentang penggunaan aspartam dalam makanan. Dalam proses penguraian bahan, asid formik dan metil alkohol terbentuk di dalam badan. Mereka dianggap sebagai racun terkuat. Walau bagaimanapun, jumlah mereka tidak cukup untuk memberi kesan buruk kepada kesihatan. Selain itu, toksin ini juga boleh masuk ke dalam tubuh sebagai buah..

Secara rasmi terbukti bahawa kesan negatif pada tubuh dikecualikan hanya dengan penggunaan bahan yang sederhana. Sekiranya ia berlebihan, sejumlah masalah dapat timbul. Aspartame adalah neurotransmitter yang menarik. Ia mampu mencetuskan gangguan pada otak dan peningkatan kegelisahan. Pada masa yang sama, terdapat penurunan simpanan tenaga secara beransur-ansur. Dengan penggunaan produk dengan asid aspartik yang berpanjangan, struktur saluran darah dan kapilari mungkin terganggu. Ini memprovokasi perkembangan penyakit tertentu..

Kesan aspartam pada orang dewasa

Tubuh orang dewasa dianggap kurang rentan terhadap kesan negatif aspartam. Satu-satunya kontraindikasi untuk penggunaannya adalah adanya fenilketonuria. Penyakit ini mempunyai keturunan. Ia disertai dengan pelanggaran pengeluaran asid amino, yang termasuk fenilalanin. Dengan penyakit ini, diet tertentu diresepkan, tidak termasuk pemanis..

Untuk mengelakkan bahaya dari makanan tambahan, dos mesti dipatuhi. Ia dikira berdasarkan berat. Dos 2 g metanol setiap 1 kg berat badan dianggap selamat.

Anak-anak Aspartame

Bagi kanak-kanak, produk yang mengandungi aspartam tidak diingini. Toksin boleh memberi kesan yang tidak dapat diramalkan pada tubuh yang sedang tumbuh. Kadang-kadang bahan ditambahkan pada komposisi ubat-ubatan. Oleh itu, sangat penting untuk mengkaji komposisi mereka sebelum memberi anak. E

Sekiranya bayi makan produk dengan aspartam, kesan sampingan berikut mungkin berlaku:

 • kekejangan di perut;
 • perubahan gaya berjalan;
 • loya;
 • penurunan ketajaman penglihatan;
 • sakit kepala.

Aspartame semasa kehamilan

Sebaiknya jangan menggunakan aspartam untuk wanita hamil. Formaldehid yang terbentuk akibat kerosakan bahan dapat menembusi tubuh anak. Sekiranya tidak menimbulkan bahaya kepada orang dewasa, maka ia boleh memberi kesan negatif kepada bayi. Dengan penggunaan berlebihan semasa mengandung produk yang mengandung aspartam, risiko mengembangkan patologi pada janin meningkat. Di samping itu, terdapat risiko kelahiran pramatang dan keguguran spontan.

Aspartame untuk Diabetes

Aspartame adalah bahagian produk gula-gula yang bertujuan untuk makanan diet. Mereka sering digunakan sebagai alternatif gula-gula konvensional untuk diabetes. Kelebihan zat ini rendah kalori. Ini membantu mencegah kenaikan berat badan. Sebaliknya, aspartam menyukarkan diagnosis glukosa, yang sangat berbahaya bagi diabetes. Di samping itu, pengambilan zat secara berkala meningkatkan kemungkinan menghidap retinopati..

Makanan tambahan yang berbahaya atau tidak E951 (Aspartame)

Menurut data rasmi, penggunaan pemanis dalam makanan tidak membahayakan kesihatan manusia. Tetapi dalam praktiknya, terdapat risiko reaksi buruk. Mereka diprovokasi oleh pengambilan zat berlebihan dalam badan. Dalam kes ini, terdapat pelanggaran metabolisme hormon dengan masalah yang timbul.

Kesan sampingan aspartam yang mungkin termasuk:

 • penindasan fungsi pembiakan;
 • pelanggaran hati dan buah pinggang;
 • patologi peredaran darah;
 • masalah penglihatan;
 • gangguan tidur;
 • ruam pada kulit.

Perlu diingat bahawa pemanis secara signifikan mempengaruhi reseptor pada masa-masa. Soda dengan aspartam tidak dapat menghilangkan dahaga anda. Dia, sebaliknya, menguatkannya. Gula-gula dengan kandungannya tidak menyumbang kepada pengeluaran serotonin. Ini membawa kepada fakta bahawa seseorang tidak dapat menanggung keperluan gula-gula. Atas dasar ini, ia meningkatkan jumlah makanan yang dimakan..

Sebelum dilancarkan di pasaran antarabangsa, setiap produk menjalani beberapa siri pemeriksaan. Untuk menentukan tahap aspartam, kaedah penyelidikan kromatografi dan spektrofotometri digunakan. Berdasarkan hasil analisis komposisi bahan tersebut, dikeluarkan perakuan pematuhan yang memungkinkan penggunaan produk dalam industri makanan dan farmasi.

Di mana aspartam

Aspartame diedarkan secara meluas dalam industri gula-gula. Ini meningkatkan sasaran pengguna, membolehkan anda makan gula-gula, bahkan mereka yang tidak boleh. Ia termasuk dalam semua makanan diet dan rendah kalori. Kadang-kadang ia ditambah dengan ubat-ubatan. Bahan ini terdapat dalam produk berikut:

 • minuman berkarbonat dan pelbagai koktel;
 • ais krim;
 • manisan;
 • Ubat Gigi;
 • makanan bayi;
 • ubat-ubatan.

Kalori Aspartame

Aspartame memberikan rasa manis pada hidangan, tetapi tidak menjadikannya tinggi kalori. 100 g bahan mengandungi 365 kcal. Tetapi untuk memberi rasa manis akan memerlukan jumlah tambahan. Oleh itu, kandungan kalori meningkat sedikit.

Apa yang boleh menggantikan aspartam

Untuk menghilangkan kemungkinan kesan sampingan, anda boleh mengganti pemanis dengan alternatif yang lebih semula jadi. Ini termasuk pengganti gula yang dibuat berdasarkan stevia dan eritritol. Komposisi bahan tambahan makanan mengandungi komponen mesra alam yang tidak memberi kesan buruk kepada kesihatan. Mereka tidak mengandungi karbohidrat dan tidak menyumbang kepada kenaikan berat badan. Di samping itu, ia boleh diterima untuk kanak-kanak, wanita hamil dan menyusui..

Kesimpulannya

Bahaya aspartam hanya boleh dilakukan dengan pengambilan zat yang berlebihan di dalam badan. Dengan penggunaan sederhana, pemanis tidak memberi kesan sistemik kepada kesihatan. Oleh itu, penting untuk mematuhi dos yang disyorkan..

E951 Aspartame

Aspartame (Aspartame, E951)

Aspartame, juga dikenali sebagai Sladex, Nutrasvit, Aspamix, adalah pemanis sintetik bukan sakarida. Ia digunakan sebagai makanan tambahan dan sebagai pengganti gula. Tidak boleh dikelirukan dengan aspartam (ubat) dan aspartat (asid aspartik atau garamnya).

Ciri-ciri umum Aspartame

Bahan Aspartame kelihatan seperti kristal putih, tidak berbau, hampir 200 kali lebih manis daripada gula semula jadi. Aspartame adalah metil ester dipeptida yang terdiri daripada fenilalanin dan asid amino aspartik. Apabila dipanaskan, kehilangan rasa manis, oleh itu ia hanya sesuai untuk makanan yang tidak menjalani rawatan haba (calorizator). Dengan kandungan kalori minimum (0-4 kkal per 100 gram produk), Aspartame biasanya tidak diambil kira semasa mengira kalori. Untuk mewujudkan rasa manis, sebilangan kecil aspartam diperlukan, oleh itu sumbangannya terhadap nilai kalori makanan tidak diambil kira. Rasa manis makanan tambahan tidak dirasakan dengan segera, tetapi rasa selepasnya tetap lebih lama daripada selepas penggunaan gula.

Sejarah Aspartame

Ahli kimia James Schlatter dalam karyanya mengenai penghasilan gastrin (ubat untuk merawat ulser perut) menerima produk perantaraan, setelah secara tidak sengaja mencuba, dia mendapati kemanisannya. Pada tahun 1965, Aspartame disintesis, setelah 15 tahun ia pertama kali digunakan di UK dan Amerika Syarikat, di mana ia digunakan sebagai pemanis.

Bahaya Aspartame

Doktor dan saintis semakin cenderung untuk mengesyorkan penggunaan E951 minimum, kerana kesan negatif penggunaan suplemen yang berpanjangan, seperti reaksi alergi, sakit kepala, kemurungan, migrain dan insomnia, telah terbukti.

Walaupun kandungan kalori rendah, Anda tidak boleh terbiasa dengan penggunaan Aspartame, bahkan menderita penyakit yang memerlukan pengecualian gula dari diet. Kehadiran fenilalanin di E951 menjadikannya mustahil bagi orang yang menderita penyakit fenilketonuria yang jarang berlaku.

Kebodohan Aspartame terletak pada kenyataan bahawa air liur tidak dapat membersihkan E951 sepenuhnya, ada rasa manis di mulut yang anda mahu lemas. Oleh itu, minum segelas minuman manis berkarbonat dalam keadaan panas, setelah beberapa minit seseorang mencapai hidangan kedua.

Penerapan E951 dalam industri makanan

Aspartame boleh didapati dengan pelbagai jenama, baik secara individu dan juga sebagai sebahagian daripada pemanis..

Aspartame digunakan dalam pembuatan produk berikut:

 • minuman ringan,
 • gula-gula getah,
 • yogurt,
 • gula-gula,
 • pengganti gula,
 • beberapa vitamin dan lozenges untuk batuk.

Oleh itu, membeli salah satu produk yang disenaraikan dan melihat tulisan "bebas gula", anda harus melihat komposisi lebih dekat.

Aspartame sering dijual dalam bentuk tablet dengan nama Slastilin, Sweetley, Shugafri, pilihan ini digunakan sebagai alternatif untuk gula. Untuk rasa manis, 1 tablet Aspartame sama dengan 3 gram gula. Ia digunakan untuk kegemukan dan penyakit lain yang memerlukan pembatasan atau pengecualian pengambilan gula..

Menggunakan E951 di Rusia

Pada tahun 2008, Journal of Dietary Nutrition menerbitkan analisis di mana para saintis menilai kemungkinan kesan Aspartame (beberapa komponennya: metanol, fenilalanin dan asid aspartik) pada otak. Dalam analisis tersebut, penulis menerangkan secara terperinci kemampuan fenilalanin untuk mengganggu kimia otak, yang dapat mempengaruhi berbagai bidang, termasuk suasana hati, tingkah laku, tidur, dan selera makan..

Penulis juga menunjukkan bahawa fenilalanin mempunyai kemampuan untuk mengganggu metabolisme asid amino, fungsi saraf dan keseimbangan hormon dalam tubuh..

Di Rusia, negara-negara Kesatuan Eropah dan Amerika Syarikat, penggunaan E591 Aspartame dibenarkan, tetapi dinormalisasi - tidak lebih daripada 40 mg per kg berat badan, dengan AS normanya sedikit lebih banyak - 50 mg suplemen makanan per kg berat badan.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes