Vitrektomi

Vitrectomy adalah teknik bedah mikro mata yang dilakukan untuk merawat patologi yang berkaitan dengan retina dan badan vitreous dan jika tidak dirawat, mereka boleh menyebabkan kehilangan penglihatan yang ketara.

Tujuan teknik ini adalah untuk mengekstrak gel vitreous dan kemudian menggantinya dengan larutan berair, gelembung gas atau minyak silikon.

vitrektomi

Vitrectomy adalah teknik bedah mikro mata yang dilakukan untuk merawat patologi yang berkaitan dengan retina dan badan vitreous dan jika tidak dirawat, mereka boleh menyebabkan kehilangan penglihatan yang ketara.

Tujuan teknik ini adalah untuk mengekstrak gel vitreous dan kemudian menggantinya dengan larutan berair, gelembung gas atau minyak silikon.

Apa itu vitrectomy??

Ramai orang tertanya-tanya apa itu vitrektomi dan apakah intervensi tersebut. Nah, vitrectomy adalah sejenis pembedahan mata yang digunakan untuk merawat penyakit yang mempengaruhi retina dan vitreous badan..

Melalui pembedahan yang tepat, pakar menghilangkan humor vitreous. Humor vitreous adalah gel yang jelas yang memenuhi seluruh rongga mata kerana lensa sehingga ia bersentuhan dengan bahagian dalam retina. Vitreous kadang-kadang boleh merosot, mendung dan menyekat laluan cahaya ke retina.

Gangguan vitreous ini mempunyai kesan sampingan yang mempengaruhi kemampuan pesakit untuk melihat dengan betul. Oleh itu, operasi ini menjadi pilihan untuk memulihkan penglihatan dan meningkatkan kualiti hidup orang yang mengalami masalah retina..

Bilakah Vitrectomy Diperlukan??

Seperti yang kita lihat dalam perenggan sebelumnya, yang menjelaskan apa itu vitrektomi, campur tangan ini diperlukan untuk merawat keadaan retina dan vitreous tertentu.

Khususnya, operasi ini disarankan apabila badan vitreous kehilangan ketelusannya kerana penyakit atau keadaan tertentu. Walau bagaimanapun, vitrektomi sering dipilih, walaupun vitreous baik, kerana mesti dikeluarkan untuk mengakses retina dan merawat pelbagai penyakit mata, ini mempengaruhi ia..

Vitrectomy adalah campur tangan yang meningkatkan penglihatan pesakit kerana menghilangkan bahan legap atau berubah yang terkumpul di ruang vitreous. Ini juga memungkinkan tindakan langsung pada retina untuk memulihkan kawasan yang berubah dan dengan itu meningkatkan penglihatan, seperti penyingkiran membran, penonjolan, pergerakan, atau pendarahan.

Retinopati diabetes

Retinopati diabetes diabetes Ini adalah komplikasi oftalmik yang disebabkan oleh kemerosotan saluran darah yang memberi makan retina di bahagian belakang mata. Sekiranya tidak dirawat tepat pada waktunya, ini boleh menyebabkan kebutaan..

Myopia Magna

Vitrectomy boleh digunakan dalam penyakit yang berkaitan dengan miopia, keajaiban rabun, juga dikenali sebagai miopia degeneratif, adalah miopia kuat yang berlaku dengan peningkatan bola mata berikutnya.

Keradangan atau jangkitan

Sekiranya terdapat pengesanan beberapa keradangan mata tertentu, seperti endophthalmitis.

uveitis

Vitrectomy digunakan selepas komplikasi yang berasal dari pola uveitis..

Detasmen retina

Detasmen El retina Ini adalah penyakit serius yang perlu dirawat secepat mungkin. Vitrectomy adalah penyelesaian apabila retina berpisah dari bahagian belakang mata.

Penyakit makula

Dalam kes ini, ini adalah penyakit makula, seperti neoplasma membran epiretinal, degenerasi makula atau bukaan makula.

Pembedahan katarak

Pembedahan katarak biasanya tidak menjadi masalah, tetapi, seperti campur tangan, ia boleh menyebabkan komplikasi. Dalam beberapa kes, kesan sampingan ini memerlukan vitrektomi sehingga tidak menimbulkan masalah serius..

Kecederaan mata atau kecederaan

Sekiranya mata mengalami trauma atau kecederaan serius, sudah tiba masanya untuk berunding dengan profesional dan menilai sama ada vitrectomy adalah campur tangan yang diperlukan untuk merawat kecederaan tertentu.

Vitrektomi pra operasi

Vitrectomy adalah operasi yang dilakukan atas cadangan pakar oftalmologi. Oleh itu, sebaik sahaja pakar menunjukkan bahawa ini adalah rawatan yang sesuai, pesakit mesti menjalani beberapa siri ujian untuk menentukan cara yang betul untuk menahan campur tangan dan kesihatan keseluruhan.

Sebagai peraturan, untuk merancang vitrektomi, kami melakukan ujian berikut:

 • Imbasan retina.
 • Ujian kontras una untuk menentukan sama ada terdapat pendarahan retina atau kerosakan pada saluran darah.
 • Ujian rangsangan mata
 • Biometrik una.
 • Ujian darah dan elektrokardiogram untuk menilai keseluruhan kesihatan pesakit.

Sekiranya anda menderita penyakit kronik atau menggunakan rawatan perubatan, adalah penting untuk memberitahu pakar sekiranya keadaan ini akan memberi kesan kepada operasi..

Seperti operasi?

Vitrectomy adalah operasi pesakit luar yang berlangsung dari satu hingga dua jam, bergantung pada patologi mata. Kadang kala pakar oftalmologi perlu memperbaiki tisu lain, misalnya, membuang katarak. Pesakit biasanya mendapat anestetik tempatan dengan ubat penenang.

Semasa campur tangan, pakar oftalmologi melihat mata melalui mikroskop pembedahan, beberapa instrumen pembedahan diletakkan di dalam mata melalui sayatan kecil di sklera bahagian putih mata.

Perkara pertama yang dilakukan adalah membuang keseluruhan gel vitreous dengan akses terus ke retina. Setelah intervensi selesai, gel vitreous digantikan dengan minyak garam, minyak o.

Vitreous biasanya diisi dengan polimer atau silikon yang menyerupai vitreous. Kadang-kadang ini disuntik dengan gas, yang membantu menjaga retina di tempat. Juga, semasa campur tangan vitrectomy, tisu atau badan asing yang tersisa setelah kecederaan di mata dapat dikeluarkan..

Risiko Pembedahan Vitreous

Operasi itu sendiri tidak mempunyai kesan sampingan, tetapi, seperti campur tangan pembedahan, vitrectomy mempunyai risiko tertentu, walaupun ia dianggap rendah dan jauh lebih kecil daripada manfaat yang diberikan oleh operasi ini kepada pesakit. Komplikasi selepas pembedahan, seperti:

 • Jangkitan intraokular.
 • Pendarahan pasca operasi yang mungkin berlaku dalam kes vaskulopati diabetes.
 • Detasmen retina.
 • Peningkatan tekanan mata o katarak terutama pada pesakit tua.

Untuk mengurangkan risiko ini, adalah mustahak untuk melakukan operasi di pusat khusus dan dengan tangan pakar oftalmologi yang dikenali, seperti yang berlaku dengan withrea Oftalmol├│gica Avanzada.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk memulihkan penglihatan selepas vitrectomy??

Kebimbangan terbesar pada pesakit yang menjalani jenis intervensi ini adalah mengetahui kapan mereka akan memulihkan penglihatan sepenuhnya. Ramai pesakit menanyakan soalan yang sama kepada kami sebelum campur tangan: bagaimana saya akan melihat selepas vitrectomy dan bila saya akan melihat dengan betul?

Peningkatan visual selepas vitrektomi beberapa minggu kemudian atau bahkan setelah beberapa bulan. Ketajaman visual yang diterima pesakit akan bergantung pada kerosakan yang diterima tisu lebih awal, sama ada disebabkan oleh penyakit mata mereka sendiri, atau disebabkan oleh intervensi yang mereka jalani sebelum pembedahan vitreous.

Penjagaan dan vitrektomi pasca operasi

El vitrektomi pasca operasi. Ini sangat penting untuk kejayaan intervensi. Anda mesti ingat bahawa selepas pembedahan, pelekat diletakkan di mata supaya pesakit dapat tidur. Biasanya, mata hanya boleh ditutup sehingga sehari selepas pembedahan. Untuk memastikan pemulihan yang lebih baik dan mengurangkan ketidakselesaan selepas pembedahan, kami biasanya memberikan rawatan tetes atau salap. Keradangan mata adalah normal, oleh itu disarankan untuk menggunakan kompres sejuk untuk mengurangkannya, serta ubat anti-radang dan ubat penahan sakit yang bebas..

Kedudukan badan dan kepala selepas vitrektomi. Perkara ini harus diingat kerana jika gelembung gas memasuki mata, pesakit mesti terbalik selama beberapa hari sehingga gas diserap semula dan hilang.

Penjagaan selepas operasi yang lain dapat meningkatkan tekanan darah. Sangat penting untuk diingat bahawa jika gelembung gas digunakan semasa campur tangan, pada waktu yang ditunjukkan oleh pakar oftalmologi, anda tidak boleh terbang dengan pesawat atau di tempat dengan ketinggian lebih dari 1000 meter, kerana tekanan atmosfera menurun dan gelembung ini dapat mengembang di dalam mata dan menyebabkan peningkatan mata yang cepat tekanan yang mungkin membahayakan mata.

Di samping itu, dalam tujuh hari selepas operasi, disarankan untuk mengelakkan pergerakan tiba-tiba dengan kepala, kemudian latihan fizikal intensiti tinggi dan sukan bersentuhan.

Dengan kebimbangan ini setelah vitrektomi tidak perlu takut ada komplikasi. Walau apa pun, disarankan untuk segera berjumpa doktor sekiranya:

 • Kesakitan teruk ditunjukkan. Ia tidak berkurang dengan ubat penahan sakit atau ubat..
 • Sekiranya anda merasakan sakit mata yang berdenyut
 • Pendarahan selepas pembedahan atau gejala lain yang mengganggu.

Preguntas frecuentes

Adakah vitrectomy meninggalkan akibatnya?

Perkembangan teknologi semasa membolehkan kita melakukan vitrektomi dengan sangat selamat dan dengan hasil yang sangat dapat diramalkan, bagaimanapun, sama seperti semua operasi memberikan beberapa risiko, walaupun ia jarang berlaku. Antara yang paling biasa kami dapati:

 • SJ angrado dalam tempoh selepas operasi.
 • Fenomena katarak.
 • Detasmen retina.
 • Tekanan intraokular meningkat.

Bolehkah anda melakukan perjalanan dengan kapal terbang selepas vitrectomy??

Setelah memberikan vitrektomi, kami tidak mengesyorkan melakukan perjalanan dengan kapal terbang atau di ketinggian tinggi, Especialmente jika gas diperkenalkan semasa vitrectomy.

Tekanan atmosfera tinggi dapat mengembangkan gelembung gas dan meningkatkan tekanan intraokular.

Sekiranya tidak ada gas yang disuntik, pesakit akan dapat melakukan perjalanan dengan pesawat seminggu selepas campur tangan.

Anestesia apa yang digunakan semasa vitrectomy??

Vitrectomy dilakukan dengan anestesia tempatan yang kesannya berlangsung untuk masa intervensi sebanyak satu hingga dua jam.

Setelah operasi selesai pesakit boleh pulang ke rumah tidak perlu tidur di hospital.

Kaedah untuk rawatan pembedahan avitria

Pemilik paten RU 2539013:

Penemuan ini berkaitan dengan perubatan, iaitu dengan oftalmologi, dan boleh digunakan untuk rawatan pembedahan avitria. Untuk ini, garam disedut dari rongga vitreous. Isi rongga vitreous secara serentak dengan udara. Kemudian, udara yang diperkenalkan digantikan dengan larutan biomaterial Alloplant untuk merangsang pertumbuhan semula vitreous. Biomaterial ini dimasukkan ke dalam rongga vitreous dalam isipadu 3-5 ml dengan probe beraliran. Lebih-lebih lagi, penyelesaiannya dibuat secara awal dalam nisbah 100-250 mg biomaterial per 3-5 ml garam fisiologi. Kaedah ini memberikan pemulihan badan vitreous setelah penyingkirannya, yang seterusnya meningkatkan metabolisme struktur bahagian belakang bola mata, yang bertanggungjawab terhadap persepsi. 2 ave., 2 kelodak.

Penemuan ini berkaitan dengan perubatan, iaitu dengan oftalmologi, dan boleh digunakan untuk rawatan pembedahan avitria, yang berlaku secara iatrogenik, dalam rawatan pelbagai patologi vireoretinal, dengan kaedah yang melibatkan penyingkiran vitreous.

Kaedah pembedahan yang terkenal untuk rawatan vitreopathology, berdasarkan penghapusan sebahagian atau lengkap vitreous dengan vitrectomy dengan pengisiannya selanjutnya dengan garam fisiologi. Dengan retachogenous retina detachment, mereka menggunakan tamponade sementara rongga vitreous dengan silikon untuk retinoretence sehingga terbentuknya lekatan chorioretinal (Stolyarenko G.E., Sdobnikova S.V. Microinvasive vitreoretinal pembedahan: kemungkinan dan prospek // V Persidangan Ilmiah All-Russian Saintis Muda "Masalah Aktual" : koleksi artikel ilmiah. - M., 2010. - P. 21. T. Ueta, Y. Yamaquchi, Y. Shirakawa et al. Pembedahan vitreoretinal yang dibantu robot. Pengembangan prototaip dan kajian kemungkinan dalam mobel haiwan / / Ophthalmoloqy. - 2009. - Jilid 116. - P.1538-1543).

Kelemahan kaedah di atas adalah kekurangan mata badan vitreous, unit struktur dan fungsi terpenting kompleks vitreoretin choroid yang terlibat dalam metabolisme, yang membawa kepada perubahan sekunder yang tidak dapat dipulihkan pada membran dalaman mata. Di samping itu, ketiadaan zat pembentuk likat dalam rongga vitreous sering menjadi penyebab detasmen retina regmatogen, sementara di kawasan pembedahan dalam beberapa kes terdapat komplikasi yang hebat dalam bentuk sindrom vitreoretinal proliferatif, walaupun penggunaan agen antineoplastik. Percubaan untuk mengembangkan kaedah untuk merangsang pertumbuhan semula vitreous reparatif, seperti berikut dari sumber maklumat, tidak berjaya dan bersifat eksperimen (Vit. VV // Struktur sistem visual manusia. - Odessa, 2003. - hlm. 228).

Objektif penemuan ini adalah untuk menyediakan kaedah rawatan avitria yang berkesan, yang memberikan pemulihan badan vitreous dengan retinoretensi serentak.

Hasil teknikal penemuan ini adalah rangsangan penjanaan semula reparatif badan vitreous.

Hasil yang ditentukan dicapai dengan kaedah rawatan pembedahan avitria, termasuk aspirasi dari rongga vitreous larutan fisiologi dengan pengisian serentak rongga vitreous dengan udara, diikuti dengan penggantian udara yang diperkenalkan dengan larutan Alloplant untuk merangsang pertumbuhan semula badan vitreous, yang dimasukkan ke dalam rongga vitreous dalam jumlah 3-5 ml kanulasi probe, dan penyelesaiannya disediakan secara awal dalam nisbah 100-250 mg Alloplant per 3-5 ml garam fisiologi.

Biomaterial Alloplant yang digunakan untuk merangsang regenerasi badan vitreous mengandungi kompleks spesifik untuk komponen kolagen badan vitreous, protein dan proteoglikan yang tidak tertinggal dan sedekat mungkin dengan badan vitreous, yang memberikan rangsangan yang berkesan terhadap pertumbuhan semula vitreous.

Kemungkinan melaksanakan penemuan

Tahap pertama penyelidikan mengenai sifat-sifat stimulator regenerasi vitreous yang dikembangkan adalah eksperimen.

Eksperimen dijalankan pada 18 ekor arnab jantan dewasa (18 mata) dari keturunan chinchilla seberat 3-4 kg yang terkandung dalam keadaan vivarium standard. Dengan persampelan rawak, haiwan dibahagikan kepada 2 kumpulan: dalam kumpulan utama terdiri daripada 12 orang, dan pada 6 ekor arnab kawalan.

Dalam kumpulan utama, haiwan pada satu mata (mata kanan) menjalani lensvitrectomy dengan mengisi rongga vitreous dengan udara terlebih dahulu dan kemudian menggantikan udara dengan biomaterial Alloplant untuk merangsang pertumbuhan semula vitreous mengikut penemuan. Mata kedua tetap utuh.

Dalam kumpulan kawalan, arnab juga dioperasikan pada satu mata (mata kanan) dengan vitrektomi lensa, di mana, tidak seperti kumpulan utama, rongga vitreous dipenuhi dengan garam.

Haiwan dikeluarkan dari eksperimen dengan overdosis pada barbiturat 1, 3, 6, 12 bulan selepas pembedahan.

Pada kumpulan kawalan, sindrom vitreoretinal proliferatif (PVR) dengan detasmen retina retak berkembang di semua mata selepas pembedahan pada mata yang dikendalikan..

Pada kumpulan utama setiap masa selepas pembedahan pada mata yang dikendalikan, pertumbuhan semula badan vitreus dikesan.

Regenerasi dikaji dengan kaedah berikut: kelikatan dan, oleh itu, kehadiran serat disahkan oleh penyediaan makroskopik vitreous. Sebagai tambahan, serat regenerasi juga dapat dilihat oleh pemberian diprospan. Kajian morfologi menunjukkan bahawa epitel berpigmen adalah sumber pertumbuhan semula vitreous. Kolagen, yang terkandung dalam bentuk Alloplant yang digunakan, menetap di epitel tanpa pigmen dan merupakan matriks untuk pertumbuhan semula vitreous. Sementara proteoglikan (dengan kandungan asid hyaluronik yang dominan), juga terkandung dalam biomaterial Alloplant, berfungsi sebagai substrat morfologi untuk pembentukan vitreofibrils. Di samping itu, sintesis tambahan asid hyaluronik dilakukan oleh sel bebas pigmen yang diaktifkan kerana hubungan mekanikal dengan serpihan struktur kolagen dari biomaterial Alloplant.

Penemuan ini digambarkan dengan ilustrasi, di mana dalam Gambar. 1 menunjukkan proses penggantian garam fisiologi dengan udara, FIG. Rajah 2 menunjukkan penggantian udara di rongga vitreous dengan Alloplant untuk merangsang biomaterial regenerasi vitreous. Lukisan menunjukkan: 1 - penyiram, 2 - probe berangkai.

Kaedahnya adalah seperti berikut. Lakukan pemotongan kornea sepanjang 2 mm pada 10 dan 17 jam, mundur 1 mm dari anggota badan. Bahagian pada 17 jam dirancang untuk memasang alat pengiris 1 atau probe kanal 2, pada 10 jam - endoilluminator, yang memberikan penerangan rongga vitreous. Larutan masin disedut dengan probe kanulasi, dan secara bersamaan rongga vitreal diisi dengan udara melalui penyiram 1 menggunakan pam pneumatik (Gbr. 1). Langkah seterusnya, menggunakan probe 2 yang diagregasi, rongga vitreous diisi dengan 3-5 ml larutan biomaterial "Alloplant untuk merangsang pertumbuhan semula badan vitreous." Dalam kes ini, udara dari rongga vitreal melewati pasif melalui pengairan 1 (Gambar 2). Endoilluminator untuk menerangi rongga vitreous dalam gambar tidak ditunjukkan kerana penggunaannya yang tradisional. Langkah terakhir pada luka kornea mengenakan satu jahitan nod.

Biomaterial Alloplant untuk merangsang pertumbuhan semula badan vitreous dibuat dari badan vitreous penderma allogeneik mengikut teknologi yang diketahui (paten RF No. 2189257, IPC A61L 27/00, diterbitkan pada 20 September 2002). Bahan penderma menjalani rawatan fisiko-kimia dengan detergen anionik dan kationik. Dalam kes ini, pemusnahan struktur kolagen yang diukur dan pembukaan ikatan kimia proteoglikan yang tersusun dalam kumpulan serat kolagen diikuti dengan penghapusan sebahagian glikosaminoglikan yang tidak terkunci. Struktur biomaterial yang diubah suai memungkinkan untuk mengurangkan sifat antigenik secara signifikan, sambil mengekalkan sifat fizikomekanik dari tisu penderma awal. Penyelesaian disediakan dari biomaterial yang diperoleh setelah pensterilan sinarannya: 100-250 mg biomaterial per 3-5 ml garam.

Dengan menggunakan kaedah yang dicadangkan, 12 pesakit dikendalikan. Daripada jumlah tersebut, tujuh didiagnosis dengan vitreoretinopathy proliferatif (sindrom PVR) dengan penderitaan badan vitreous sebelum pembedahan, dan pada lima pesakit, uveitis dengan penutupan badan vitreous. Semua pesakit menunjukkan hasil positif dari operasi dalam bentuk regenerasi reparatif badan vitreous tanpa tanda-tanda sindrom proliferasi patologi (PVR). Peningkatan metabolisme struktur bahagian posterior bola mata yang bertanggungjawab terhadap persepsi visual juga diperhatikan, yang dinyatakan dengan meningkatkan ketajaman visual dan memperluas bidang visual.

Contoh 1. Pesakit F., 42 tahun, didiagnosis dengan uveitis kronik, katarak rumit, sindrom PVR mata kiri. Sebelumnya, rawatan pembedahan pada mata kiri tidak ditawarkan, dan rawatan ubat tidak berkesan. Tinjauan menunjukkan: ketajaman penglihatan mata kanan adalah 0,0, mata kiri adalah kejadian, tidak betul. Medan penglihatan mata tidak ditentukan. Tekanan intraokular menurut Maklakov: mata kanan - 22 mm Hg, kiri - 21 mm Hg Operasi mata kiri dilakukan mengikut kaedah yang dicadangkan menggunakan biomaterial Alloplant untuk merangsang pertumbuhan semula vitreous. Sayatan kornea sepanjang 2 mm dibuat pada 10, 14 dan 17 jam, 1 mm kembali dari limbus. Bahagian pada jam 17 dirancang untuk memasang penyiram atau probe terkawal, pada jam 14 - vitreotome, dan pada jam 10 - endoilluminator. Menggunakan vitreotome dalam mod aspirasi, lensektomi dilakukan dengan pengisian semula cecair intraokular secara bersamaan dengan garam fisiologi melalui penyiram. Kemudian tomografi vitreous dilakukan oleh vitreotome, rongga vitreous diterangi pada waktu itu oleh endoilluminator, dan rongga vitreous diisi dengan penyiram. Setelah penyingkiran vitreous, vitreot dikeluarkan dan larutan garam disedot dengan probe kanula, dan melalui penyiram rongga vitreous diisi dengan udara menggunakan pam pneumatik. Langkah seterusnya adalah mengisi rongga vitreous dengan larutan Alloplant 5 ml untuk merangsang pertumbuhan semula vitreous. Pada masa yang sama, udara dari rongga vitreous keluar secara pasif melalui penyiram. Jahitan nod diletakkan pada luka kornea.

Kursus pasca operasi berjalan lancar. Pesakit diperiksa selepas 2 bulan. Mata tenang.

Semasa melakukan biomikroskopi ringan, fundus dapat dilihat secara kualitatif. Cakera saraf optik berwarna merah jambu pucat, sempadannya jelas, arteri dan urat berkaliber normal, dan nisbahnya adalah 2/3. Refleks makula tidak ada. Terdapat tanda-tanda distrofi chorioretinal, yang merupakan pecahan retina dan koroid. Tiada tanda-tanda sindrom PVR ditemui. Ketajaman visual mata kiri ialah 0.01. Medan pandangan sepanjang 8 meridian ialah 157 darjah. Hasil yang sama dipelihara setelah 1 tahun 6 bulan.

Contoh 2. Pesakit C., 8 tahun, dengan diagnosis retinopati pramatang darjah V kedua mata, detasmen retina berbentuk corong. Ketajaman visual kedua mata sebiji, jangan betul. Medan penglihatan mata tidak ditentukan, tekanan intraokular menurut Maklakov: 18 mm Hg mata kanan, 20 mmHg - meninggalkan. Operasi dilakukan pada mata kiri mengikut kaedah yang dijelaskan di atas. Kursus pasca operasi berjalan lancar. Pesakit diperiksa selepas 7 bulan. Mata tenang.

Semasa melakukan biomikroskopi ringan, fundus dapat dilihat secara kualitatif. Cakera saraf optik pucat, batasnya jelas, arteri dan urat menjadi sempit. Refleks makula tidak ada. Terdapat tanda-tanda distrofi chorioretinal, yang merupakan pecahan retina dan koroid. Tiada tanda-tanda sindrom PVR ditemui. Ketajaman visual mata kiri adalah kiraan jari. Bidang pandang sepanjang 8 meridian adalah 114 darjah. Hasil yang sama dipelihara setelah 2 tahun 3 bulan.

Oleh itu, kaedah yang dicadangkan untuk rawatan pembedahan avitria menggunakan biomaterial Alloplant untuk merangsang pertumbuhan semula badan vitreous membolehkan anda memulihkan badan vitreous setelah penyingkirannya. Oleh kerana proses metabolik pada mata secara langsung bergantung pada keadaan badan vitreous, kaedah ini, bersama dengan kaedah anatomi, memungkinkan untuk mendapatkan hasil fungsional yang positif.

Kaedah rawatan pembedahan avitria, termasuk aspirasi dari rongga vitreous larutan fisiologis dengan pengisian semula rongga vitreous dengan udara, diikuti dengan mengganti udara yang diperkenalkan dengan larutan Alloplant untuk merangsang pertumbuhan semula badan vitreous, yang dimasukkan ke dalam rongga vitreous dalam volume 3-5 ml dengan probe kanulasi penyelesaiannya disediakan secara awal dalam nisbah 100-250 mg Alloplant per 3-5 ml garam fisiologi.

Retinal Tamponade: Silikon dan Udara

Sebarang pelepasan retina dan traumatik retina, dengan adanya satu atau lebih pecahnya, memerlukan campur tangan pembedahan yang disebut tamponade rongga vitreous. Untuk penggunaannya, gas, sebatian organofluorin (PFOS), minyak silikon. Ciri perbandingan beberapa kaedah retina tamponade dibincangkan dalam artikel ini..

Untuk apa tamponade rongga vitreous??

Dalam proses mengisi rongga vitreous dengan cairan intraokular, penyingkiran asid hyaluronik gel akan menyebabkan penurunan kelikatannya yang ketara. Kecerunan tekanan menurun, yang boleh menyebabkan detasmen epitel pigmen retina, dengan penyebaran di seluruh kawasannya.

Selepas vitrectomy, rehat retina subklinikal menjadi tidak stabil. Malah retakan retina kecil di kawasan ini, setelah beberapa jam atau hari, dapat memicu pengasingan retina total.

Untuk retina yang paling ketat kerana fiksasi yang boleh dipercayai dalam 10-14 hari, tetulang retina digunakan menggunakan laser atau cryoretinopexy. Pneumoretinopexy dengan menggunakan SF6 (gas sulfur fluorida) atau SF6 yang dicampurkan dengan udara sering berlangsung hingga 7-14 hari, apabila campuran gas-udara gas isobarik ini ketika mengisi rongga vitreous memungkinkan untuk tidak menggunakan tamponade yang lebih lama dengan C3F8 (gas perfluoropropane).

Tamponade Gangguan Retina Menggunakan PFOS

Semasa kajian operasi jangka menengah tamponade rongga vitreous dengan sebatian organofluorin, dengan adanya rehat retina skala rendah dan besar, momen positif dan negatif intervensi telah ditetapkan. Aspek positif merangkumi perkara berikut:

 • Pesakit berpeluang duduk, membongkok, menghadap ke atas.
 • Tidak ada perubahan dalam pembiasan, ptosis, strabismus, radang, sakit, yang khas untuk pengisian skleral.
 • Kemungkinan penerbangan dengan kapal terbang.

Kelemahan kaedah ini, pakar menyebut:

 • Keperluan untuk campur tangan pembedahan sekali lagi untuk menggantikan PFOS (seperti minyak silikon).
 • Penembusan zarah PFOS ke dalam rongga vitreal dan ruang anterior mata.

Apabila sisa-sisa PFOS melekat pada bahagian rata badan ciliary dan tali zink, mereka tidak boleh dikeluarkan melalui pembedahan. Menurut beberapa pakar, PFOS mempunyai kesan toksik pada tisu mata, namun, praktik tidak mengesahkan kesan seperti itu, kemampuan penglihatan pesakit tidak terganggu. Dalam beberapa kes, sedikit keradangan pada tisu retina dan lensa mungkin terjadi, tetapi beberapa minggu selepas penyingkiran PFOS, ia hilang. Dengan penembusan PFOS ke ruang anterior mata, peningkatan tahap IOP.

Secara teknikal, operasi ini sangat serupa dengan teknik vitrectomy dengan campuran gas-udara tamponade, serta pembekuan laser endoskopi. Pertama, penyingkiran daya tarikan vitreoretinal juga dilakukan, dengan penekanan khusus pada air mata retina yang ada. Pencitraan sudut lebar yang mencukupi diperlukan untuk vitrektomi periferal yang mencukupi, kadang-kadang kemurungan scleral.

Tahap kedua intervensi adalah pengenalan PFOS, yang dilakukan melalui kanula dua arah pada akhir vitrectomy. PFOS diperkenalkan di atas kepala saraf optik, sehingga larutan infusi dapat mengalir melalui bukaan luar kanula, tekanan intraokular tetap stabil, tanpa meningkat.

Pada peringkat ketiga operasi, pembekuan laser dari semua jurang, serta kawasan yang mencurigakan dari jurang yang berpotensi, dilakukan. Manipulasi dilakukan oleh probe laser 25G yang mempunyai kepala putar. Sekiranya mustahil untuk mengeluarkan cecair subretinal sepenuhnya, lubang saliran kecil terbentuk untuk menyedut cecair secara perlahan-lahan sehingga tidak menyentuh PFOS.

Sekiranya daya tarikan vitreoretinal dikesan, termasuk selepas pengenalan PFOS, mereka dikeluarkan tanpa menghilangkan PFOS. Untuk ini, ia digunakan dengan hati-hati oleh vitreot, sehingga port peranti terletak di luar gelembung. Teknik pengarang ini disebut vitrectomy "pada batas fasa", dengan merujuk kepada teknik intervensi untuk tamponade rongga vitreal dengan minyak silikon atau campuran gas-udara.

Minyak Silikon Retina Tear Swab

Dalam sebilangan besar kes vitreoretinopathy proliferatif, tamponade dengan minyak silikon diperlukan. Di samping itu, pembedahan sering diperlukan sekiranya air mata retina besar atau cacat besar. Ini disebabkan oleh fakta bahawa minyak silikon pada batas fasa memberikan ketegangan permukaan yang lebih sedikit berbanding dengan campuran gas-udara atau udara. Tisu mata tidak dapat menyerapnya, jadi minyak silikon dapat terus berada di dalam mata untuk jangka masa yang panjang..

Sebilangan doktor secara keliru percaya bahawa minyak silikon mempunyai kesan negatif, khususnya:

 • Ketoksikan, jadi setelah beberapa bulan ia mesti dibuang.
 • Memburukkan lagi ketajaman visual.
 • Tamponade minyak silikon mempromosikan glaukoma.

Di samping itu, diyakini secara meluas di kalangan pakar bahawa tempat pentadbiran tidak penting untuk tamponade dengan minyak silikon. Itu boleh berkesan dengan lubang di makula. Sebagai perbandingan dengan minyak silikon yang mempunyai kelikatan 5000 cSt, minyak dengan kelikatan yang lebih rendah 1000 cSt lebih banyak diemulsi. Juga, untuk beberapa sebab, dipercayai bahawa pesakit dengan kapsul utuh atau ruang posterior IOL, disarankan untuk melakukan iridektomi periferal posterior.

Minyak silikon, jika dibandingkan dengan campuran gas-udara, tidak dapat meningkatkan isipadu, berkat ini, pesakit dengan tamponade silikon rongga vitreous dibenarkan terbang di kapal terbang. Apabila retinopexy dilakukan di sekitar jurang bawah, tamponade seperti itu dilakukan di bawah meridian mendatar. Dengan rehat retina dari sisi temporal atau hidung, seseorang boleh tidur di sisinya.

Dengan pecahnya tisu retina dan lubang makula yang besar, retinopexy tidak praktikal, kerana boleh menyebabkan perkembangan retinopati proliferatif (PVR). Sekiranya, selepas vitrektomi, rehat retina tidak dapat dilihat dengan jelas, retinopexy ditangguhkan sehingga penyingkiran lengkap cecair subretinal, penghapusan keradangan dan edema. Teknik ini agak menyerupai teknologi "mengehadkan komponen regmatogen untuk mengelakkan retinopexy". Untuk pelaksanaannya, minyak silikon diganti dengan udara, bukan cair (ZVSM, bukan ZZHSM).

Vitrectomy atau pengisian: apa yang harus dipilih?

Vitrectomy dengan detasmen retina regmatogen, sebagai varian monoterapi primer, berbanding dengan pengisian sklera, mempunyai beberapa kelebihan yang ketara. Pelaksanaannya paling baik dari segi perkembangan strabismus pasca operasi, perubahan pembiasan, ptosis, sakit, kemosis, hiperemia konjungtiva.

Vitrectomy memerlukan peralatan bedah mikro moden, termasuk vitreotomes yang mempunyai kelajuan pemotongan yang mencukupi, sistem pencitraan sudut lebar, dan sebatian organofluorin. Perhatian khusus selalu diberikan kepada vitrectomy periferal, terutama ketika membuang daya tarikan yang menyebabkan pecahnya valvular. Kestabilan aliran infusi yang lebih baik dicapai dengan melakukan vitrectomy 25G, tidak seperti teknologi 20G atau 23G. Dengan vitrectomy 25G, pesakit mengalami kurang selesa, risiko kerosakan konjungtiva juga jauh lebih rendah, seperti risiko pendarahan subkonjungtiva pasca operasi, kemoterapi.

Terima kasih kepada peralatan terkini untuk pembedahan mikro vitreoretinal, kemahiran dan pengalaman pakar, pesakit di klinik kami dapat memastikan bahawa dalam setiap kes, kaedah terkini, paling berkesan dan lembut akan digunakan yang membawa hasil terbaik dari segi penglihatan.

Tolong jelaskan apa itu Avitria?

Zubchuk Dmitry Sergeevich (umur: 29)

Tolong jelaskan apa itu "Avitria"?

Dmitry Sergeevich yang dihormati! Avitria adalah ketiadaan vitreous. Dengan setia.

Kemukakan soalan kepada pakar oftalmologi

Ajukan soalan anda kepada pakar oftalmologi dan dalam masa dua hari anda akan mendapat jawapan yang paling lengkap untuknya.

Olga Charkina | 10 Feb 2019

Saya memerlukan perundingan pakar bedah laser - pakar oftalmologi untuk memeriksa retina semasa kehamilan untuk kali ketiga. Saya memakai kacamata sepanjang hidup saya kerana rabun, dan setiap kelahiran menimbulkan persoalan: bolehkah saya melahirkan sendiri atau melakukan caesar? Adalah penting bagi saya bahawa anak-anak saya dilahirkan secara semula jadi, dan oleh itu saya mempercayai profesional. Dua kali semasa kehamilan, Svetlana Knyazeva dan Neboisha Georgiev memandang saya, dan bernasib baik, mereka tidak menemui patologi retina. Saya sendiri melahirkan, Barbara kami lahir sebulan yang lalu! Tidak lama lagi saya akan melihat baru pemeriksaan rutin seterusnya dan saya ingin mengucapkan terima kasih kepada doktor!

Vitrektomi Operasi mata vitrectomy

Vitrectomy adalah operasi pada retina dan vitreous badan, yang digunakan untuk merawat pelbagai jenis patologi vitreoretinal. Pada masa ini, operasi vitrektomi telah mengambil tempat penting dalam sistem pembedahan vitreoretinal, kerana memungkinkan untuk memulihkan dan mengekalkan penglihatan, memberikan penyesuaian sosial dan gaya hidup yang biasa bagi pesakit yang sebelumnya dianggap tidak dapat dikendalikan.

Buat pertama kalinya di klinik, vitrektomi mata dilakukan pada tahun 1971 oleh Robert Machemer dengan detasmen retina regmatogenous. Pada tahun-tahun berikutnya, pembedahan vitreoretinal adalah salah satu bidang oftalmologi yang paling cepat berkembang. Kalibrasi mata vitrektomi mikroinvasif moden 25G dan 27G adalah alat unik untuk pakar bedah vitreoretinal, yang memberikan kecekapan tinggi operasi vitreoretinal, yang memungkinkan untuk memperluas senarai petunjuk untuk pembedahan vitreoretinal, mengurangkan jumlah komplikasi pembedahan dan pasca operasi dan mengurangkan tempoh pemulihan pesakit selepas operasi..

Operasi mata vitrectomy

Di klinik kami, vitrektomi mikro-invasif 25G dan 27G dilakukan dengan pelbagai patologi vitreoretinal:

 • Detasmen retina reumatogenik, daya tarikan dan etiologi eksudatif.
 • Retinopati diabetes proliferatif yang rumit oleh detasmen retina retak, edema makula, hemofthalmus.
 • Pendarahan vitreous (hemofthalmus mata) sebarang etiologi dan preskripsi.
 • Air Mata Retina Makula.
 • Pembukaan lamina retina.
 • Sindrom daya tarikan Vitreomacular: fibrosis epiretinal, edema makula daya tarikan.
 • Trauma tumpul yang teruk dan kecederaan organ penglihatan, disertai dengan detasmen retina, hemofthalmus, badan asing intraokular.
 • Kekerapan pada vitreous selepas uveitis.
 • Pendarahan subretinal dengan bentuk degenerasi makula basah dengan membran neovaskular subretinal.
 • Dislokasi pada rongga vitreous lensa atau lensa intraokular.
 • Jangkitan intraokular yang teruk (uveitis, endophthalmitis).

Vitrectomy mata dalam format 25G adalah operasi mata berteknologi tinggi yang kompleks, yang, walaupun terdapat peningkatan keperluan untuk peralatan, instrumen, kelayakan, kemahiran dan pengetahuan pakar bedah, dengan pasti membuktikan kecekapan tinggi.

Oleh itu, klinik kami, mengikuti trend global, telah lama memperkenalkan campur tangan vitreoretinal mikro-invasif 25G dalam amalan pembedahan setiap hari. Perkembangan instrumen vitreoretinal baru dan kaedah manipulasi pembedahan membolehkan kita melakukan vitrectomy 25G dengan keseluruhan spektrum patologi vitreoretinal. Sekiranya perlu, pembuangan katarak dengan implantasi lensa buatan dilakukan dalam jumlah satu campur tangan pembedahan.

Berkaliber vitreotomes 20G, 23G, 25G, 27G terpakai

Vitrektomi mikro invasif mata. Teknik Operasi

Di klinik kami, operasi vitrektomi mikro invasif dalam format 25G dilakukan dengan menggunakan teknologi yang lancar. Penggunaan instrumen 25G dengan diameter bahagian kerja 0,56 mm memungkinkan untuk meminimumkan trauma pada membran mata dan menyediakan akses pembedahan pada diri, yang memastikan rawatan pembedahan penyakit retina pada tahap yang lebih tinggi, lebih baik dan tidak menyakitkan bagi pesakit, secara rawat jalan, dengan keadaan hanya tempatan ubat bius.

Vitrectomy transciliary 25G standard dilakukan menggunakan teknik tiga port standard. 3 port dipasang di bahagian rata badan ciliary antara iris dan retina, satu port digunakan untuk mengairi cecair semasa operasi, dua lagi digunakan untuk instrumen vitreotome atau vitreoretinal dan penerangan akhir (panduan cahaya). Penggunaan port memungkinkan bukan sahaja meminimumkan trauma operasi, tetapi juga menghindari kerosakan pada struktur intraokular.

Akses operasi tiga pelabuhan

Tugas utama vitrectomy ("vitreum" - vitreous; "ectomy" - penyingkiran) - penyingkiran vitreous yang paling lengkap, sejauh mungkin secara teknikal, selamat dan ditunjukkan dalam setiap situasi tertentu - apa yang disebut vitrectomy subtotal (vitrectomy posterior). Tahap rawatan pembedahan selanjutnya akan berbeza-beza bergantung pada jenis patologi vitreoretinal tertentu..

Tempoh keseluruhan rawatan pembedahan adalah 30-90 minit, bergantung kepada keparahan penyakit dan jumlah pembedahan yang dilakukan. Dalam kes-kes penyakit retina dan vitreous yang teruk, operasi boleh dilakukan dalam dua peringkat dengan selang antara tahap 7-14 hari, yang disebut vitrektomi 2 peringkat, kemungkinan pakar bedah vitreoretinal, sebagai peraturan, memberi amaran kepada pesakit terlebih dahulu.

Operasi vitrectomy. Pembuangan HemofthalmusVitrectomy selesai

Pada akhir operasi, salah satu pengganti badan vitreous atau gabungannya, sebagai contoh, larutan garam seimbang, sebatian perfluororganik gas atau cecair, udara steril atau minyak silikon, dimasukkan ke dalam rongga mata. Penggunaan pengganti badan vitreous dalam tempoh selepas operasi memastikan hubungan erat antara retina dan koroid, menstabilkan dinding saluran retina, dan mencegah pendarahan intraokular berulang..

Tamponade rongga vitreous dengan campuran udara-gas atau udara steril dilakukan untuk menyekat pecah retina, menekan dan menahan retina dalam kedudukan fisiologinya. Sebagai peraturan, dalam hal tamponade gas, pasien diminta untuk memerhatikan posisi kepala tertentu untuk beberapa waktu, misalnya, dalam rawatan pecah makula.

Kelebihan tamponade gas adalah bahawa campuran udara-gas dan udara steril secara bebas diserap dan digantikan oleh cecair intraokular mereka sendiri. Biasanya, gelembung gas dihapuskan sepenuhnya dalam 10-20 hari, di mana anda harus menahan diri dari perjalanan udara dan mendaki di pergunungan, kerana perubahan tekanan barometrik menyebabkan pengembangan gas di dalam rongga vitreous, dan, oleh itu, peningkatan tekanan intraokular yang tidak terkawal.

Tamponade rongga vitreous dengan campuran udara-gas

Sebatian organofluorin cecair (PFOS) bebas daripada kekurangan ini. Sebatian organofluorin, yang disebut "air berat", adalah sebatian organik lengai kimia kira-kira dua kali lebih berat daripada air biasa, telus, tidak dapat dicampur dengan cecair lain. Berat molekul yang tinggi memungkinkan penggunaan PFOS kedua-duanya secara intraoperatif sebagai "tangan ketiga pakar bedah", yang mengurangkan risiko kerosakan pada retina semasa rawatan pembedahan, dan untuk tamponade rongga vitreous pasca operasi sebagai "penekan" untuk meluruskan dan menahan retina dalam posisi fisiologi, yang menghilangkan keperluan kaedah penetapan retina yang lebih kasar.

Satu-satunya kelemahan sebatian organofluorin cair adalah keperluan untuk membuangnya setelah 10-14 hari; untuk jangka masa yang lebih lama, tamponade rongga vitreous dengan "air berat" tidak diingini. Oleh itu, segera setelah mobilisasi, pengembangan dan penekanan retina ke tisu yang mendasari, alat ini dipasang dengan laser, yang "menjual" retina ke koroid. Endolasers membolehkan pembekuan laser penghalang yang tepat dan dosis di sekitar air mata retina, di sepanjang pinggir tengah celah raksasa, atau di sepanjang perimeter retinotomi untuk membentuk tegangan kororetinal yang kuat di atas tamponade - bekas luka mikro retina dengan koroid yang mengekalkan retina pada kedudukan normal.

Selepas 10-14 hari, tamponade rongga vitreous diselesaikan dengan penyingkiran "air berat" dengan penggantian dengan larutan garam khas, udara steril atau campuran udara-gas, yang diganti dengan cairan intraokular mereka dari masa ke masa. Dalam kes patologi retina dan badan vitreous yang teruk, diperlukan tamponade rongga vitreous yang berpanjangan, maka rawatan pembedahan berakhir dengan pengenalan silikon (minyak silikon).

Tamponade retina. Pengenalan PFOSPembekuan retina laser

Minyak silikon adalah cecair pengganti badan vitreous dengan inersi kimia, biologi dan ketelusan, ketelusan dan indeks biasan yang tinggi yang hampir dengan indeks biasan media optik mata. Kesan penyumbatan minyak silikon dicapai, pertama sekali, kerana kelikatannya yang tinggi, dan kelebihan yang tidak dapat dipertikaikan adalah kelembapan yang agak tinggi dan, sebagai hasilnya, toleransi minyak silikon yang baik terhadap tisu mata, yang membolehkan silikon kekal di rongga mata setelah vitrectomy untuk jangka masa yang panjang.

Semasa tamponade rongga vitreous dengan silikon, membran retikular mengekalkan kedudukannya yang betul, fungsinya dipulihkan, dan lekatan di kawasan pembekuan laser menjadi sangat tahan lama, yang membolehkan anda membuang minyak silikon dengan selamat dalam purata 2-4 bulan. Walau bagaimanapun, istilah silikon tamponade, bergantung pada jumlah pembedahan dan patologi retina yang ada, boleh dikurangkan menjadi 1 bulan atau meningkat menjadi 6-12 bulan.

Vitrektomi Tempoh selepas operasi

Vitrectomy dalam format 25G adalah prosedur pembedahan yang sangat lembut untuk mata, yang memungkinkan rawatan pembedahan dilakukan secara rawat jalan dan di bawah anestesia tempatan tanpa membenamkan pesakit dalam anestesia umum. Pada akhir operasi, pesakit boleh keluar dari klinik untuk rawatan pesakit luar pada hari yang sama. Doktor yang hadir akan memberikan cadangan dan janji temu secara individu untuk setiap pesakit..

Cadangan standard dalam tempoh selepas operasi selepas vitrektomi adalah seperti berikut:

 • had selama dua minggu, mengangkat berat melebihi 5 kg,
 • elakkan senaman visual dan fizikal yang kuat, bengkok tajam,
 • dalam masa 3-4 minggu, gunakan titisan mata antibakteria dan anti-radang yang disyorkan oleh doktor anda
 • hadkan akses ke sauna, tempat mandi dan kolam selama 1 bulan selepas vitrectomy
 • perhatikan kedudukan kepala dan badan tertentu selama 4-7 hari, bergantung pada tamponade rongga vitreous yang digunakan.

Vitrektomi mikroinvasif 25G memungkinkan pengurangan kualitatif dalam pemulihan pasca operasi. Biasanya, tempoh awal operasi selepas vitrektomi tidak melebihi 7-10 hari, di mana pesakit lebih suka pesakit luar di bawah pengawasan dinamik pakar bedah oftalmik. Setelah seminggu, pesakit sudah melupakan operasi, dan, sebagai peraturan, dapat menjalani gaya hidup biasa dan memulakan tugasnya.

Pemeriksaan fizikal pasca operasi

Pemulihan penglihatan selepas vitrectomy

Masa dan prognosis pemulihan penglihatan dalam tempoh selepas operasi bergantung pada pengganti badan vitreous, ketelusan media optik mata, keadaan anatomi dan fungsi retina dan saraf optik. Dalam kes yang tidak rumit, tempoh selepas operasi dicirikan oleh pemulihan fungsi visual yang agak cepat, biasanya pada minggu pertama. Selalunya, pesakit mengalami perubahan fungsional pada retina, yang, sebagai peraturan, berlaku apabila zon makula retina terlibat dalam proses patologi, maka diperlukan waktu untuk memulihkannya, yang dapat memakan waktu 1,5-3 bulan.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes yang teruk, walaupun pencairan anatomi retina penuh dicapai dan ketelusan optik mata dipulihkan untuk ketelusan yang sempurna, penglihatan tetap rendah kerana perubahan organik yang tidak dapat dipulihkan di retina dan saraf optik.

Kemungkinan komplikasi operasi

Vitrektomi mata, seperti pembedahan okular perut yang lain, membawa risiko tertentu dan boleh mengalami sejumlah komplikasi. Kerana pengurangan diameter alat kerja, meminimumkan kerosakan pada tisu integral dan sklera mata, ketiadaan keperluan untuk jahitan, vitrektomi mikro invasif memungkinkan untuk meminimumkan kemungkinan komplikasi intraoperatif dan pasca operasi, yang pada masa ini berlaku dalam kurang dari 1% kes.

 • Hipertensi oftalmik reaktif. Sebagai peraturan, peningkatan tekanan intraokular setelah rawatan pembedahan berlaku kerana lebihan jumlah pengganti badan vitreous. Rawatan peningkatan reaktif tekanan intraokular terdiri daripada pelantikan titisan anti-glaukoma atau campur tangan laser.
 • Glaukoma sekunder Perkembangan glaukoma sekunder pada awal pasca operasi berlaku disebabkan oleh blok murid, pada masa yang jauh - disebabkan oleh blok alat trabekular.
 • Iris rubeosis selepas vitrectomy membawa kepada perkembangan glaukoma neovaskular sekunder yang disebut pada mata dengan retinopati diabetes proliferatif yang teruk. Rawatan glaukoma terdiri daripada pelantikan titisan anti-glaukoma, laser atau pembedahan anti-glaukoma.
 • Katarak. Biasanya, katarak yang ada sebelum pembedahan muncul atau berkembang dalam masa 6-12 bulan selepas rawatan pembedahan. Perkembangan kelegapan lensa yang sangat intensif dapat dilihat dengan tamponade rongga vitreous dengan minyak silikon. Rawatannya terdiri daripada penggantian lensa standard, yang dapat dilakukan serentak dengan pembuangan silikon..
 • Kekambuhan retina retina. Sebagai peraturan, komplikasi ini berkembang kerana lekatan chorioretinal yang tidak mencukupi antara retina dan koroid yang mendasari setelah penyerapan semula gas atau setelah penyingkiran minyak silikon.
 • Kelegapan kornea (distrofi berbentuk pita kornea) - berkembang kerana kesan toksik minyak silikon pada endotelium kornea dengan pengumpulan silikon di ruang anterior mata.
 • Komplikasi vitrektomi berjangkit (endophthalmitis).

Kos pembedahan vitrectomy. Harga di Moscow

Kos rawatan pembedahan di Moscow ditentukan oleh keparahan patologi vitreoretinal, kategori kerumitan, jumlah dan jumlah peringkat operasi, kredibiliti klinik dan pakar bedah operasi, dan bervariasi dalam kisaran harga yang luas dari 75 hingga 175 ribu rubel.

Kos teknologi baru lebih tinggi daripada yang sebelumnya, terutamanya jika semua peralatan dan persediaan pembedahan moden dibuat dari luar negara. Operasi vitrektomi mata dalam format 25G bukan sahaja memungkinkan untuk memberikan bantuan dan mengoptimumkan prognosis rawatan bahkan dalam kes yang paling teruk, tetapi juga untuk meminimumkan waktu pemulihan bagi pesakit usia kerja, yang sangat bermanfaat bagi negeri ini dari sudut ekonomi. Walau bagaimanapun, kuota Kementerian Kesihatan dan Pembangunan Sosial Rusia tidak mengambil kira kenaikan kos ketika menggunakan vitrektomi mikro invasif.

Vitrektomi Kos operasi di Klinik Fedorov

11/20. Pembedahan retina. Vitrectomy, harga untuk satu mata, sapu.

Vitrectomy untuk hemofthalmia atau pemburukan badan vitreous kategori pertama kerumitan55,000 gosok.Vitrectomy untuk hemofthalmia atau pemburukan badan vitreous kategori kedua kerumitan68 750 gosok.Vitrectomy untuk hemofthalmia atau pemburukan badan vitreous kategori ketiga kerumitan75 500 gosok.Vitrectomy dalam keadaan rumit dari kerumitan kategori pertama82 500 gosok.Vitrectomi dalam keadaan rumit dari kerumitan kategori kedua87900 gosok.Vitrectomi dalam keadaan rumit dari kerumitan kategori ketiga105900 gosok.Vitrektomi dalam keadaan rumit dari kerumitan kategori ketiga tertinggi120 750 gosok.

Klinik kami tidak berhak meninggalkan teknologi rawatan, keberkesanannya dengan sejumlah penyakit retina dan vitreous jauh lebih tinggi daripada kaedah tradisional pembedahan vitreoretinal. Oleh itu, kami berusaha untuk meminimumkan kos rawatan pembedahan untuk pesakit kami, memberi peluang kepada warga Persekutuan Rusia untuk menerima rawatan perubatan berteknologi tinggi sesuai dengan program pilihan..

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai program rawatan perubatan berteknologi tinggi di halaman laman web yang sesuai.

Vitrektomi Ulasan

Ulasan mengenai vitrectomy agak heterogen dan samar-samar. Ramai pesakit memberikan ulasan positif mengenai operasi, tetapi ada juga ulasan negatif mengenai vitrectomy kerana komplikasi pasca operasi atau harapan pesakit tidak memenuhi hasilnya. Vitrectomy selalunya merupakan satu-satunya cara untuk mengembalikan fungsi visual yang hilang kepada pesakit. Tetapi pelbagai penyakit pembedahan pada retina dan badan vitreous, tempoh rawatan pesakit yang berlainan untuk perundingan awal membawa kepada heterogenitas tinjauan, sehingga munculnya tinjauan negatif, yang tidak hanya mendiskreditkan teknik itu sendiri, tetapi juga klinik. Oleh itu, pertama sekali, seseorang tidak boleh dipandu oleh ulasan mengenai vitrektomi yang diterbitkan di Internet, tetapi oleh cadangan pakar bedah vitreoretinal yang beroperasi.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes