Perancangan Kehamilan Diabetes

Pada usia berapa yang terbaik untuk merancang kehamilan untuk diabetes? Sudah tentu, pada usia melahirkan anak yang terbaik - dari 20 hingga 25 tahun. Kehamilan tidak perlu ditangguhkan, kerana komplikasi berkembang dari masa ke masa. Walaupun ada wanita yang bersalin dan lebih tua - 30, 40 tahun.

Semua malformasi janin berlaku sebelum kehamilan tujuh minggu. Ini adalah keburukan yang tidak dapat bertahan hidup oleh kanak-kanak:

 • penyakit jantung;
 • perkembangan tulang belakang;
 • mikrosefali;
 • anocephaly dan lain-lain.

Dan wanita yang menghidap diabetes yang tidak terkompensasi sering mengalami disfungsi ovari, dan mereka tidak dapat menentukan sama ada mereka hamil atau tidak, kerana tidak ada haid. Sementara itu, janin yang sudah mula membesar menderita. Untuk mengelakkan ini, diabetes mesti diberi pampasan, maka tidak ada kecacatan. Dan jika hemoglobin glikasi lebih dari 10%, maka kecacatan dijumpai dalam 25% kes, ia harus mencapai 6%. Oleh itu, perkara yang paling penting adalah kehamilan yang dirancang.

Kini ada peluang untuk melihat kecenderungan genetik terhadap perkembangan komplikasi vaskular pada ibu. Dari analisis ini, seseorang dapat menilai seberapa tinggi risiko komplikasi obstetrik dan diabetes. Terdapat ujian genetik untuk menilai risiko menghidap diabetes pada bayi yang belum lahir. Inilah seberapa banyak maklumat yang diberikan oleh perancangan - ia dapat digunakan untuk menilai nasib kehamilan masa depan..

Cara persediaan untuk mengandung dan melahirkan anak

Kehamilan mesti dirancang. Hanya dalam kes ini, pelbagai komplikasi dapat dielakkan. Perancangan sering difahami hanya sebagai penggunaan alat kontraseptif - ini salah.

Pertama sekali, ini adalah pampasan untuk diabetes beberapa bulan sebelum kehamilan, hemoglobin gliser normal. Semua ibu mengandung harus diberi petunjuk, tetapi tidak hanya diberi petunjuk, tetapi mengetahui semua yang diperlukan untuk kehamilan. Sebagai contoh, dalam kehidupan diabetes yang normal, gula harus sampai 5 pada waktu perut kosong dan hingga 8 setelah makan. Dan untuk wanita hamil anda memerlukan dari 3.3-4.4 hingga 6.7.

Adalah perlu untuk melakukan diagnosis lengkap, iaitu pengenalpastian dan rawatan semua kemungkinan jangkitan urogenital yang sering dijumpai pada pesakit diabetes. Setelah mengenal pasti patogen, misalnya, pielonefritis, anda perlu menyembuhkan penyakit ini sebelum hamil. Periksa fundus dan, jika perlu, rawatan laser. Dan hanya dengan latar belakang ini sahaja kehamilan boleh berlaku. Dan setelah ia tiba, pada tahap awal seorang wanita perlu dimasukkan ke hospital dan masih memikirkan apakah kehamilan dianjurkan, kerana ada wanita dengan diabetes, yang mana ia dikontraindikasikan. Ini adalah pesakit dengan nefropati diabetes, yang tidak dirawat dengan retinopati proliferatif, dengan tuberkulosis. Wanita yang suaminya juga menghidap diabetes. Sekiranya komplikasi vaskular kecil, misalnya, terdapat mikroalbuminuria, maka kelahiran anak dapat diselesaikan. Tetapi jika, sebelum kehamilan, pesakit mempunyai protein, edema, hipertensi, maka kehamilan dikontraindikasikan kepadanya.

Adakah wanita dengan diabetes jenis 2 melahirkan

Mereka lebih sedikit, tetapi mereka juga begitu. Kehamilan jenis ini berlaku pada insulin, jika mereka mengambil pil sebelum itu. Kehamilan mungkin berlaku dengan semua jenis diabetes..

Diabetes kehamilan berlaku semasa kehamilan dan hilang setelah berakhir. Pada dasarnya, ia berkembang pada separuh kedua penggal, kerana pankreas tidak dapat mengatasi bebannya. Wanita-wanita ini juga mengikuti kursus, sering menyuntik insulin, dan mereka juga mempunyai risiko terkena fetopati.

Siapa yang berisiko menghidap diabetes kehamilan?

Ini adalah wanita dengan beban keturunan, wanita dengan sejarah mempunyai anak besar dengan berat lebih dari 4.5 kg, wanita yang mempunyai sejarah obstetrik yang tidak berfungsi, iaitu kelahiran mati etiologi yang tidak jelas, pengguguran spontan, polihidramniosis. Pada 24-26 minggu mereka pasti perlu memeriksa gula darah.

Apakah perbezaan antara sistem pemakanan wanita yang menghidap diabetes semasa mengandung

Pada masa ini, pemakanan harus mencukupi bukan hanya untuk wanita itu sendiri, tetapi juga untuk bayi. Jumlah minimum karbohidrat mestilah 12 unit karbohidrat dan 2000 kkal, yang mana 400 daripadanya digunakan untuk perkembangan janin. Selain itu, menurut setiap bulan kehamilan, mereka harus menerima vitamin tertentu. Makanan kaya kalsium diperlukan, vitamin E dengan tujuan antioksidan dan hormon. Sekiranya seorang wanita yang menghidap diabetes kekurangan zat makanan semasa mengandung, dia pasti akan mendapat aseton. Anda perlu menyimpan buku harian kawalan diri, di mana nota harian dan "gula", dan XE, dan dos insulin.

Bagaimana corak diabetes berubah selama 9 bulan

Diabetes pada wanita hamil tidak beralun. Pada bulan-bulan pertama, keperluan untuk insulin berkurang, kerana kadar glikemia meningkatkan risiko hipoglikemia. Ini dijelaskan oleh pengaruh banyak proses hormon dan fakta bahawa penggunaan glukosa di pinggiran bertambah baik. Pada separuh kedua kehamilan, sebaliknya berlaku: plasenta berkembang, dan ia mempunyai banyak sifat kontra-insular. Oleh itu, perjalanan diabetes bertambah buruk, terutamanya dalam tempoh 24-26 minggu. Pada masa ini, kadar gula meningkat, keperluan untuk insulin, dan aseton sering muncul.

Menjelang trimester ketiga kehamilan, plasenta mulai bertambah tua, kesan kontra-insular dapat dihilangkan, dan keperluan untuk insulin berkurang lagi. Kehamilan awal wanita dengan diabetes tidak jauh berbeza dari biasanya.

Tetapi kehamilan yang tergendala secara spontan berlaku lebih kerap, walaupun seorang wanita mendapat ganti rugi dengan baik: namun, penyebaran "gula" pada dirinya melebihi jangkauan normal.
Yang paling tidak baik adalah separuh kedua kehamilan, apabila pelbagai komplikasi bergabung. Ini adalah gestosis lewat, ketika tekanan meningkat, edema muncul. Ini adalah patologi obstetrik yang paling biasa (dari 50 hingga 80% kes). Sangat awal, kadang-kadang dari 18-20 minggu, gestosis bermula pada wanita dengan komplikasi diabetes vaskular. Dan ini sering menjadi petunjuk untuk pengguguran. Komplikasi lain adalah polyhydramnios dan hypoxia janin. Jangkitan saluran kencing sering berkembang, jangkitan urogenital bertambah buruk.

Mengapa ia berlaku?

Sudah tentu, ini disebabkan oleh kekurangan pampasan untuk diabetes dan penurunan imuniti. Sekiranya diabetes pesakit dikompensasi, dan bahkan sebelum kehamilan, sudah tentu, komplikasi ini akan berkurang. Dengan gula yang tinggi, peredaran rahim-plasenta terganggu, oksigen dan nutrien kurang dihantar ke janin. Sudah tentu, masalahnya jauh lebih luas, semuanya tidak dapat ditentukan hanya oleh gula darah. Tetapi tetap ini yang utama.

Apakah kesukaran semasa melahirkan anak?

Salah satu komplikasi kelahiran yang paling biasa adalah kelemahan kekuatan kelahiran. Ibu yang menghidap diabetes mempunyai simpanan tenaga yang kecil. Ia tidak bergantung pada otot, tetapi pada proses anabolik. Gula darah sering turun kerana kontraksi memerlukan pengambilan glukosa. Mereka selalu mempunyai penitis - glukosa dengan insulin. Gula dikawal setiap jam. Perkara yang sama semasa pembedahan.

Apa yang lebih kerap digunakan, pembedahan caesar atau kelahiran semula jadi

Dalam kebanyakan kes (dari 60 hingga 80%) - penghantaran operasi. Lagipun, sebagai peraturan, wanita sudah mengalami komplikasi vaskular. Diabetes remaja bermula pada masa kanak-kanak, dan pada saat pembuahan itu sudah berlaku dengan jangka masa 10-15-20 tahun. Terdapat banyak lagi kontraindikasi terhadap kelahiran semula jadi pada pesakit diabetes.

Tetapi setiap tahun mereka semakin melahirkan, terutama mereka yang merancang kehamilan dan mengimbangi diabetes. Sebelum, sebelum doktor mula mengimbangi diabetes, terdapat kematian perinatal yang sangat tinggi. Gula jarang diambil - profil 2-3 kali seminggu. Fakta bahawa pampasan diabetes adalah buruk tidak memungkinkan untuk menghentikan kehamilan sehingga tempohnya, dan wanita "dilahirkan" pada 36 minggu, dan kadang-kadang lebih awal. Kanak-kanak dilahirkan tidak matang dan boleh mati selepas dilahirkan. Kematian perinatal pada tahun 80-an adalah 10%. Pada masa ini, terdapat glukometer darah terbaik, dan insulin yang baik, dan pen jarum suntik. Sekarang mereka melahirkan tepat pada masanya, pada 38-40 minggu, tidak ada anak dengan fetopati yang teruk.

Bagaimana bayi yang dilahirkan oleh ibu yang menghidap diabetes berkembang?

Secara mental, kanak-kanak tidak berbeza dengan orang lain. Tetapi semasa baligh, mereka mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap kegemukan. Dan kanak-kanak ini berisiko menghidap diabetes. Menurut kajian asing, risiko ini adalah 4%. Perkembangan diabetes pada keturunan tidak hanya dipengaruhi oleh gen yang diterima dari ibu bapa, tetapi juga oleh diabetes yang tidak diberi pampasan semasa kehamilan, yang merosakkan alat bayi. Semua kanak-kanak ini diperhatikan di Endokrinologi Dispensari.

Seberapa berbahaya wanita yang menghidap diabetes mengalami pengguguran?

Pengguguran penuh dengan komplikasi yang sama seperti mana-mana wanita: kegagalan hormon, risiko jangkitan, tetapi dia telah mengurangkan kekebalan, jadi lebih berbahaya bagi dirinya. Pakar terkemuka dalam bidang ini percaya bahawa sekarang ada setiap peluang untuk menghindari kehamilan dan pengguguran.

Peranti intrauterin khas direka untuk pesakit diabetes - bulat, dengan antiseptik, tanpa antena (yang merupakan konduktor jangkitan). Anda boleh menggunakan pil kawalan kelahiran yang tidak mengganggu metabolisme karbohidrat. Mereka tidak boleh digunakan hanya untuk wanita yang mengalami komplikasi vaskular. Terdapat alat kontraseptif untuk wanita dengan sejarah diabetes geostasioner, yang hanya mengandungi progestin. Ada yang boleh melakukan pensterilan sekiranya mereka sudah mempunyai anak.

Bagaimana diabetes kehamilan timbul semasa kehamilan: akibat, risiko terhadap janin

Bagaimana diabetes kehamilan timbul?

Tidak ada pendapat yang tegas mengenai mengapa diabetes berkembang dalam tempoh melahirkan anak. Dipercayai bahawa peranan utama dalam hal ini dimainkan oleh penyusunan semula tubuh wanita yang berkaitan dengan keperluan menjaga kehidupan dan perkembangan janin.

Bayi diberi makan dengan plasenta dalam tempoh ini. Badan ini menghasilkan hormon yang mendorong pertumbuhan dan perkembangan janin, serta menyekat tindakan insulin pada ibu hamil. Akibatnya, tidak semua gula yang dibekalkan dengan makanan dipecah. Pankreas tidak dapat menghasilkan lebih banyak insulin. Ini membawa kepada perkembangan ciri hiperglikemia diabetes mellitus..

Risiko GDM ditentukan oleh faktor:

 • peningkatan berat badan;
 • kenaikan berat badan semasa tempoh kehamilan, melebihi nilai normal;
 • berumur lebih dari 25 tahun;
 • kehadiran GDM semasa kehamilan sebelumnya;
 • diabetes dekat.

Kemungkinan mengembangkan kekurangan insulin ditentukan bukan hanya oleh keadaan ini. Terdapat faktor lain yang menyumbang kepada berlakunya GDM..

Bagaimana diabetes kehamilan

Gejala GDM tidak berbeza dengan manifestasi diabetes mellitus jenis pertama atau kedua. Anda boleh mengesyaki adanya keadaan ini dengan tanda-tanda berikut:

 • kenaikan berat badan yang cepat tanpa sebab yang jelas;
 • dahaga berterusan;
 • peningkatan pengeluaran air kencing;
 • penurunan selera makan;
 • kemerosotan umum.

Apabila gejala ini muncul, seorang wanita hamil harus menghubungi pembekal penjagaan kesihatannya secepat mungkin.

Diagnosis diabetes pada wanita hamil

Wanita dalam tempoh melahirkan anak harus menjalani pemeriksaan secara berkala, termasuk menentukan tahap glukosa darah. Terutama penting adalah hasil analisis ini untuk jangka masa 24-28 minggu. Bagi pesakit yang cenderung kepada perkembangan GDM, doktor menetapkan kadar gula darah tidak berjadual tambahan.

Darah diambil semasa perut kosong, selepas itu seorang wanita diberi segelas air manisan. Kali kedua mereka mengambil darah selepas satu jam. Sekiranya tahap glukosa darah dalam dua ujian ini melebihi nilai yang dibenarkan, pesakit didiagnosis menghidap diabetes kehamilan.

Kemungkinan kesan GDM

Semasa mengenal pasti keadaan ini, perlu mengambil langkah-langkah yang bertujuan untuk memerangi hiperglikemia secepat mungkin. Jika tidak, diabetes yang tidak diperbetulkan pada wanita hamil boleh mengakibatkan akibat:

 1. Kelahiran anak dengan berat badan lebih dari 4 kg adalah makrosomia. Oleh kerana itu, kelahiran lebih sukar, risiko cedera sangat besar, yang mungkin memerlukan pembedahan caesar.
 2. Permulaan kelahiran pramatang, perkembangan sindrom gangguan pernafasan pada anak yang berkaitan dengan perkembangan sistem pernafasan yang tidak mencukupi dengan kelahiran pramatang.
 3. Hipoglikemia selepas kelahiran bayi.
 4. Peningkatan kemungkinan preeklamsia dan komplikasi lain pada wanita semasa kehamilan. Keadaan ini juga menimbulkan risiko kepada janin..

Diagnosis diabetes kehamilan berdasarkan analisis gula darah puasa dan selepas makan.

Komplikasi yang disenaraikan dapat dicegah hanya dengan mengikuti arahan doktor yang hadir..

Rawatan untuk diabetes kehamilan

Pembetulan hiperglikemia pada wanita hamil bermula dengan kaedah bukan ubat:

 • diet
 • latihan fizikal;
 • kawalan gula dalam darah.

Terapi diet adalah petunjuk utama dalam rawatan diabetes kehamilan. Ini membayangkan:

 1. Pengecualian lengkap karbohidrat yang mudah dicerna dari diet - gula-gula, gula, jus, madu, pastri.
 2. Penolakan pemanis, termasuk produk yang mengandung fruktosa, kerana ia dilarang semasa kehamilan dan menyusui.
 3. Wanita yang berlebihan berat badan - sekatan pengambilan lemak, penolakan makanan mudah, mayonis, sosej.
 4. Pemakanan pecahan - disyorkan untuk makan makanan dalam bahagian kecil dari 4 hingga 6 kali sehari. Puasa tidak boleh dibenarkan.

Aktiviti fizikal dibenarkan kepada pesakit yang tidak mempunyai kontraindikasi. Untuk menormalkan kadar gula dalam darah, cukup berjalan di udara segar setiap hari selama 30 minit, melakukan gimnastik air. Latihan yang meningkatkan tekanan darah dilarang, kerana boleh memprovokasi hipertensi rahim.

Seiring dengan ini, disyorkan untuk menyimpan buku harian setiap hari, di mana anda harus menunjukkan:

 1. Tahap glukosa darah sebelum makan, satu jam selepas makan selama sehari. Anda juga perlu mendaftarkan penunjuk ini sebelum tidur..
 2. Makanan dan Makanan.
 3. Di hadapan jalur ujian khas - tahap keton urin ditentukan pada waktu pagi.
 4. Tekanan darah pada waktu pagi dan petang - penunjuk ini tidak boleh melebihi 130/80 mm RT. st.
 5. Aktiviti motor janin.
 6. Jisim badan wanita.

Menyimpan buku harian seperti itu akan membantu mengesan kemungkinan penyimpangan dalam keadaan kesihatan bahkan sebelum timbulnya gejala. Doktor juga perlu mengawal perjalanan kehamilan dengan lebih baik..

Sekiranya keberkesanan rawatan bukan ubat tidak mencukupi, seorang wanita harus dirujuk untuk berunding dengan ahli endokrinologi. Sekiranya tahap glukosa darah tinggi berterusan, persediaan insulin ditunjukkan. Dos ubat yang dipilih dengan betul selamat untuk wanita. Insulin tidak menyeberangi plasenta, oleh itu ia tidak membahayakan janin.

Penghantaran di GDM

Selepas diagnosis diabetes mellitus kehamilan, setiap wanita memilih kaedah kelahiran yang paling sesuai. Pemeriksaan akhir dilakukan selewat-lewatnya 38 minggu, menurut hasilnya, doktor menentukan kemungkinan kelahiran bayi.

Dengan GDM, tidak disyorkan untuk memanjangkan kehamilan selama lebih dari 40 minggu. Ini secara signifikan meningkatkan kemungkinan komplikasi pada anak, kerana pada masa ini cadangan plasenta berkurang, dan pecahnya mungkin terjadi saat lahir. Atas sebab ini, tempoh dari 38 hingga 40 minggu dianggap sebagai tempoh penghantaran yang paling baik..

Cadangan selepas bersalin

Selepas melahirkan, wanita dengan GDM harus:

 1. Sekiranya terapi insulin dilakukan, batalkan..
 2. Sebulan setengah lagi untuk mengikuti diet.
 3. Pantau glukosa darah selama tiga hari selepas kelahiran.
 4. Dalam jangka masa 6-12 minggu selepas melahirkan - berunding dengan ahli endokrinologi, lakukan pemeriksaan tambahan untuk menilai metabolisme karbohidrat.

Wanita yang telah didiagnosis menghidap diabetes mellitus harus mengambil langkah-langkah semasa merancang kehamilan berikutnya untuk mengurangkan kemungkinan perkembangan semula keadaan patologi ini..

Untuk mengelakkan akibat serius dari GDM, seorang wanita harus memantau glukosa darahnya secara berkala.

Kanak-kanak yang dilahirkan oleh ibu dengan GDM cenderung menghidap diabetes jenis 2. Oleh itu, sepanjang hidup mereka harus mematuhi diet dengan kandungan gula rendah, yang diperhatikan oleh ahli endokrinologi.

Pencegahan diabetes pada wanita hamil

Mengetahui kehadiran faktor-faktor yang menyumbang kepada perkembangan kekurangan insulin, anda dapat mengurangkan kemungkinan keadaan patologi ini.

Untuk mengelakkan perkembangan GDM, semua wanita dalam tempoh melahirkan anak disarankan untuk memerhatikan langkah pencegahan:

 1. Makanan yang tidak termasuk karbohidrat yang mudah dicerna, menyekat pengambilan lemak, garam.
 2. Normalisasi berat badan - disarankan untuk melakukan ini sebelum kehamilan.
 3. Bersenam secara berkala, berjalan di udara segar.
 4. Di hadapan saudara-mara dengan diabetes - setahun sekali kawalan glukosa darah puasa dan selepas makan.

Diabetes diabetes mellitus adalah penyakit yang boleh berkembang hanya dalam tempoh kehamilan. Hiperglikemia berbahaya bagi perkembangan banyak komplikasi bagi ibu dan janin. Oleh itu, penting untuk mengambil langkah-langkah yang bertujuan untuk menormalkan kadar glukosa darah. Sekiranya diet dan kaedah bukan ubat lain tidak berkesan, maka ditunjukkan untuk menggunakan insulin bergantung pada jumlah karbohidrat yang dimakan..

Kehamilan dan kelahiran anak dalam diabetes

Perancangan kehamilan untuk diabetes harus dilakukan dengan nasihat ahli endokrinologi. Kursus kehamilan sering berlalu dengan komplikasi dan risiko kepada janin, kekerapan kecacatan pada janin adalah tinggi.

Terdapat 3 jenis diabetes:

 1. bergantung kepada insulin;
 2. bebas insulin;
 3. diabetes gestasi berkembang dari minggu ke-28.

Hampir separuh wanita hamil mengalami peningkatan gejala diabetes, angiopati, dan ketoasidosis. Diabetes pra-kehamilan dalam 85% kes dinyatakan sebagai diabetes jenis 1. Bagi salah seorang ibu bapa, kecenderungan kira-kira 5% diwarisi.

Kontraindikasi terhadap pemuliharaan:

Retinopati proliferatif, nefroangiopati;

Diabetes dalam kombinasi dengan pemekaan Rhesus;

Kelahiran janin yang kerap;

Sifat diabetes jenis 1 semasa kehamilan

 1. 11 minggu pertama melalui peningkatan diabetes, kerana glukosa dari aliran darah ibu masuk ke aliran darah janin. Keperluan untuk pentadbiran insulin dikurangkan. Kemungkinan keadaan hipoglikemik lebih lanjut;
 2. Dari minggu ke-13, keperluan insulin ditunjukkan, glikosuria ditingkatkan, ketoasidosis diabetes adalah mungkin. Aktiviti plasenta dihasilkan oleh hormon, jumlahnya yang tinggi menyebabkan ketahanan terhadap insulin.
 3. Dari sekitar minggu ke-36, insulin tidak diperlukan lagi. Terdapat anggapan bahawa kerja mensintesis insulin pankreas janin dalam tempoh ini sangat besar, ini memastikan pengambilan gula dari darah ibu.
 4. Glikemia boleh meningkat kerana tekanan kelahiran. Kemunculan keto-asidosis kerana kekurangan insulin;
 5. Selepas melahirkan anak, kesan hormon plasenta dikurangkan, oleh itu kadar gula berkurang..

Anda perlu tahu bahawa kehamilan dapat meningkatkan retinopati dan merumitkan nefropati. Pengguguran pada minggu ke-10 telah meningkatkan proteinuria, peningkatan tekanan darah, peningkatan kreatin, bengkak.

Cadangan untuk mengekalkan kehamilan dengan diabetes jenis 1

Sekiranya pesakit diabetes 1 dia ingin menjaga kehamilan dengan segala cara, dia berkewajiban untuk berunding dengan ahli endokrinologi dan pakar sakit puan setiap dua minggu. Wajib dimasukkan ke hospital sekurang-kurangnya tiga kali semasa kehamilan. Semasa trimester ke-2 dan ke-3 kehamilan, anda perlu mengubah dos insulin eksogen untuk mengekalkan normoglikemia. Norma meningkat sekitar 3 kali daripada sebelum kehamilan. Purata ialah 1.1 U / kg. Pada wanita hamil seperti itu, toksikosis awal yang lebih kerap dikaitkan dengan hipoglikemia pada trimester pertama. Untuk mengelakkan komplikasi teruk pada janin dan ibu, adalah perlu untuk memastikan pampasan berterusan bagi wanita untuk metabolisme karbohidrat enam bulan sebelum pembuahan. Kehamilan secara tidak sengaja tidak termasuk. Program penyediaan pregravid memungkinkan cara maksimum untuk mencapai pampasan diabetes, mengekalkan tahap yang tepat sepanjang kehamilan.

Ciri-ciri perjalanan kehamilan dengan diabetes jenis 2

Ia mempunyai ciri-ciri dibandingkan dengan diabetes jenis 1 kehamilan. Ciri utama adalah berat badan berlebihan, yang membahayakan tubuh, dan semasa kehamilan, semuanya jauh lebih rumit. Beban pada sistem kardiovaskular meningkat, kaki membengkak dengan lebih kuat, dyspnea dan lonjakan tekanan mungkin berlaku. Oleh itu, sebelum merancang anak, penting untuk mengurangkan berat badan anda, kerana untuk kelahiran normal sangat penting untuk memiliki berat badan yang normal. Menurunkan berat badan akan mengelakkan keperluan pembedahan caesar.

Banyak pesakit diabetes 2 dari jenis sebelum kehamilan, agen hipoglikemik oral digunakan. Semasa kehamilan, mereka tidak diambil kerana kemungkinan perkembangan hipoglikemia pada janin, oleh itu, insulin diresepkan. Walau bagaimanapun, kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa lebih baik memilih dos ubat yang tepat daripada menggunakan insulin, dosnya berpotensi berbahaya. Telah terbukti bahawa kemungkinan risiko penggunaan dadah tidak besar. Hanya sekiranya tidak mencukupi untuk mencapai euglisemia, wanita hamil diberi insulin, yang dosnya bergantung pada tahap ketahanan diabetes terhadap insulin.

Cadangan untuk mengekalkan kehamilan dengan diabetes jenis 2

Pastikan untuk mencapai tahap gula yang sekata. Elakkan hiperglikemia posthypoglycemic. Tidak mustahil untuk mencapai petunjuk normal dengan segera, kerana kehamilan mesti dirancang terlebih dahulu. Bersedia dengan betul untuk kehamilan, seorang wanita akan dapat mengelakkan komplikasi untuk kesihatan dan kesihatan anak yang belum lahir.

Normoglikemia: pada waktu pagi 3,4-5,4 mmol / l, setelah makan tidak lebih dari 7 mmol / l setelah dua jam.

Ciri-ciri perjalanan kehamilan dengan diabetes jenis 2

Apabila kehamilan berlaku, proses metabolik berubah, tahap gula berubah. Dos insulin yang diuji sebelum kehamilan tidak mencukupi. Terdapat juga turun naik kadar glukosa, dan ini tidak selamat untuk kesihatan wanita dan janin. Kemungkinan munculnya fetopati diabetes pada janin, diabetes mellitus intrauterin boleh berkembang.

Pemantauan kadar gula secara berterusan dan penyesuaian dos insulin sangat penting..

Hipertensi arteri, memprovokasi polyhydramnios, juga berbahaya. Makroangiopati diabetes, yang menyebabkan komplikasi diabetes, menyebabkan kerosakan jantung. Penting adalah perundingan berterusan dengan ahli endokrinologi.

Beberapa rawat inap selama kehamilan diperlukan untuk pemeriksaan darah, jantung, dan pemilihan terapi insulin secara menyeluruh. Rawat inap yang tidak dijadualkan wajib dengan kesihatan yang buruk, penampilan bengkak, tekanan darah tinggi.

Sekiranya ibu mengandung, jauh sebelum pembuahan, bimbang tentang normoglikemia, berat badannya yang normal, semasa kehamilan tidak akan terjadi perkembangan komplikasi diabetes, kelahiran anak akan normal dan pada waktu yang tepat. Tanpa bahagian caesar.

Untuk kelahiran awal, janin mempunyai petunjuk negatif menurut NST, IUGR janin, berlakunya hipertensi.

Permulaan diabetes kehamilan

Mungkin pada 12% wanita hamil. Manifestasi berlaku sekitar 70% dengan penyakit endokrin. 40% dengan diabetes kehamilan berkembang Diabetes jenis 2.

Diabetes kehamilan adalah pelanggaran metabolisme karbohidrat dari pelbagai jenis keparahan. Selalunya berlaku tanpa gejala yang ketara. Selalunya dijumpai setelah 24 minggu kehamilan, ketika ketahanan insulin paling teruk..

Kumpulan risiko untuk perkembangan diabetes kehamilan: keturunan, kolpitis berulang, usia selepas 36 tahun, glukosuria atau riwayat diabetes, kegemukan, kematian janin sebelumnya yang tidak dapat dijelaskan, hipertensi.

Istilah buruh ditentukan secara individu. Bergantung pada keparahan penyakit, pampasan, perkembangan fungsional janin, kemungkinan komplikasi.

Jenis diabetes yang didiagnosis pada wanita hamil

 1. Diabetes diabetes jenis 1, yang muncul pada kehamilan sebenar untuk pertama kalinya;
 2. Diabetes diabetes jenis 2 orang dewasa, yang pertama kali muncul dalam kehamilan sebenar;
 3. Diabetes jenis 1, yang sudah ada sebelumnya, tetapi didiagnosis pada kehamilan sebenar;
 4. Diabetes jenis 2, yang muncul lebih awal, dikesan semasa kehamilan;
 5. Diabetes jenis 1 yang didiagnosis sebelum kehamilan;
 6. Diabetes jenis 2 yang didiagnosis sebelum konsepsi;
 7. Gestational, diabetes kehamilan sebenar.

Bahaya diabetes bagi anak dan ibunya

Kehamilan pada pesakit diabetes menyebabkan lebih berhati-hati pada pakar obstetrik. Bayi yang dilahirkan sering mengalami makrosomia: organ dalaman yang membesar dan berat badan yang banyak. Faktor-faktor ini menyebabkan ketidakmatangan badan, masalah penyesuaian dengan persekitaran luaran. Sejurus semasa kelahiran, bayi mungkin mengalami perubahan besar dalam kadar glukosa, yang boleh menyebabkan koma hipoglikemik. Pelanggaran berbahaya muncul untuk kehidupan bayi.

Pada wanita, kelahiran sukar dilakukan, sering kali mengalami kecederaan: pecahnya serviks yang mendalam, gangguan tenaga kerja. Pada janin, kerana berat badan yang besar, edema serebrum, kerosakan tulang, pecahnya plexus saraf adalah mungkin.

Kehamilan dikontraindikasikan pada diabetes jika: kedua ibu bapa sakit; batuk kering aktif, mikroangiopati, pampasan yang tidak mencukupi dengan insulin, terdapat konflik Rhesus.

Diet untuk diabetes kehamilan

Diet dan pemakanan yang betul adalah makan dengan kerap (sehingga 6 kali), tetapi tidak banyak. Keluarkan dari diet sepenuhnya atau hadkan karbohidrat ringan (mis. Kentang). Jangan gunakan produk separuh siap, masak semuanya sendiri. Setiap hari, makan sayur-sayuran segar tanpa pati, bukan buah-buahan manis. Menu mestilah sekitar 35% karbohidrat kompleks, 50% makanan protein.

Kalori diperlukan: 40 kkal sehari setiap 1 kg berat.

Menu anggaran selama sehari selama beberapa hari:

Sarapan pagi: bubur soba, buah. Teh dengan susu, 5 g mentega, sepotong roti gandum;

Snek: 1 cawan yogurt dan biskut kering;

Makan tengah hari: sup sayur-sayuran, oatmeal dengan ikan rebus, epal hijau dan infusi rosehip;

Makan malam: sekeping daging yang dimasak dengan kubis rebus, teh;

Makanan ringan: ryazhenka rendah lemak, 2 keropok.

Sarapan pagi: oatmeal, salad lobak merah. Bukan kefir berlemak dan 2-3 keping kue kering;

Makanan ringan: 2 epal hijau.

Makan tengah hari: okroshka, bubur jagung dan sekeping ayam rebus. Kompot buah kering;

Makanan ringan: bubur susu dan yogurt;

Makan malam: bubur soba dan sekeping daging kukus, susu dengan biskut;

Makanan ringan: curd bukan kaserol manis.

Peraturan pemakanan asas untuk wanita hamil dengan diabetes

Seimbangkan makanan sehingga 20% lemak, 55% karbohidrat, 30% protein berada dalam diet. Seharusnya ada tiga makanan utama setiap hari, seperti banyak makanan ringan. Minum dari 1 liter hingga 1.5 l air. Penggunaan sayur-sayuran dan buah-buahan secara mandatori. Ambil produk tenusu rendah lemak. Tolak gula, gantinya dengan, misalnya, sucralose. Anda perlu mengambil protein protein dua kali sehari, kerana ia adalah bahan binaan sel bayi.

Ahli endokrinologi, bersama dengan pakar sakit puan, dapat membantu membuat menu individu yang sangat sesuai untuk wanita hamil dengan diabetes.

Sebagai tambahan kepada diet, seseorang tidak boleh lupa melakukan latihan fizikal setiap hari, sekurang-kurangnya selama 30 minit. Mereka akan tetap sihat dan tidak mendapat berat badan tambahan..

Kelahiran dengan diabetes jenis 2: yang melahirkan dengan diabetes kehamilan?

Melahirkan pada diabetes ditentukan secara individu dengan mengambil kira penyakit tertentu, keparahannya, tahap pampasan dan keadaan fungsional janin yang sedang berkembang, serta adanya komplikasi obstetrik.

Tahap perkembangan perubatan hari ini memungkinkan untuk melahirkan diabetes jenis 1 dan jenis 2 tanpa menyebarkan penyakit ini kepada janin yang sedang berkembang. Risiko menularkan penyakit ini kepada seorang anak, jika hanya seorang wanita yang menderita diabetes jenis 1, adalah 2%, dan jika ada penyakit pada ayah, risiko terkena penyakit meningkat menjadi 5%. Dengan diabetes jenis 1 atau jenis 2 pada kedua ibu bapa, kemungkinan penyakit pada bayi baru lahir meningkat kepada 25%.

Seorang wanita hamil dengan diabetes jenis 1 dan jenis 2 harus mengambil pendekatan yang bertanggungjawab terhadap perancangan kehamilan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa ketika seorang wanita hamil dengan diabetes membawa janin di dalam badan, perubahan berlaku yang memperburuk keadaan tubuh ibu masa depan, dan ini dapat memberi kesan negatif kepada kesihatan anak.

Perubahan tersebut mungkin merangkumi:

 • kemerosotan umum kesihatan wanita selepas bersalin;
 • komplikasi mungkin berlaku yang menghalang anak dilahirkan;
 • anak dalam proses perkembangan intrauterinnya dapat menerima pelbagai patologi kongenital.

Seorang wanita yang menghidap diabetes harus merancang dan mempersiapkan kehamilan 3-4 bulan sebelum pembuahan. Persiapan yang begitu lama diperlukan untuk mengimbangi kesan penyakit yang sedang berkembang pada janin..

Sekiranya kehamilan berjalan dengan baik, dan penyakit ini berada di tahap pampasan, maka kelahiran diabetes tidak menyebabkan masalah, kelahiran berlaku tepat pada waktunya.

Wanita-wanita yang melahirkan diabetes mellitus tahu bahawa jika diabetes tidak dikompensasi sepenuhnya, adalah mungkin untuk membentuk komplikasi yang memaksa penggunaan penyebab persalinan diabetes.

Selepas 37 minggu, disarankan untuk melantik bahagian caesar yang dirancang.

Untuk diabetes jenis 1 atau jenis 2, wanita hamil perlu memilih terlebih dahulu kemudahan perubatan yang mempunyai hospital bersalin khusus. Berada di institusi seperti itu, seorang wanita hamil berada di bawah pengawasan ahli endokrinologi, jika perlu, wanita itu dibantu oleh pakar perubatan lain.

Setiap orang yang melahirkan pesakit kencing manis tahu bahawa sebelum kelahiran dan kelahiran bayi, perlu memantau tahap gula dalam badan secara berkala.

Apakah bahaya diabetes untuk perkembangan janin?

Diabetes mellitus dan kehamilan berbahaya kerana dengan perkembangan penyakit ini, kemungkinan pelbagai kecacatan pada janin meningkat. Ini adalah akibat dari kenyataan bahawa janin yang sedang berkembang mendapat pemakanan karbohidrat dari ibu dan pada masa yang sama dengan glukosa yang dimakan, janin tidak menerima jumlah hormon insulin yang diperlukan, sementara pankreas anak yang sedang berkembang tidak berkembang dan tidak dapat menghasilkan insulin.

Pada diabetes jenis 1 dan jenis 2, keadaan hiperglikemia yang berterusan menimbulkan kekurangan tenaga, akibatnya tubuh anak berkembang dengan tidak betul.

Pankreas sendiri pada janin mula berkembang dan berfungsi pada trimester kedua. Sekiranya terdapat lebihan gula dalam tubuh ibu, pankreas setelah pembentukan mula mengalami tekanan yang meningkat, kerana ia menghasilkan hormon yang seharusnya tidak hanya menggunakan glukosa dalam badannya sendiri, tetapi juga menormalkan gula darah ibu.

Peningkatan pengeluaran insulin memprovokasi perkembangan hiperinsulinemia. Peningkatan pengeluaran insulin menyebabkan hipoglikemia pada janin; selain itu, kegagalan pernafasan dan asfiksia diperhatikan pada janin.

Tahap gula yang sangat rendah pada janin boleh menyebabkan kematian.

Diabetes kehamilan pada wanita hamil

Wanita hamil mempunyai kecenderungan untuk meningkatkan jumlah gula dalam plasma darah setelah makan. Keadaan ini disebabkan oleh percepatan proses penyerapan gula dan peningkatan masa penyerapan makanan yang dimakan. Ini disebabkan oleh penurunan aktiviti saluran gastrousus. Sekiranya terdapat pelanggaran fungsi pankreas semasa kehamilan, seorang wanita mungkin mengalami diabetes kehamilan.

Untuk mengenal pasti kecenderungan penyakit jenis ini, ujian toleransi glukosa dilakukan semasa dos pertama. Sekiranya keputusan negatif diperoleh semasa ujian, maka ujian kedua harus dilakukan antara 24 dan 28 minggu kehamilan.

Sekiranya terdapat keputusan ujian yang positif, doktor mesti memerhatikan wanita hamil sepanjang kehamilan, dengan mengambil kira perkembangan apa-apa jenis diabetes di dalam badan. Ujian toleransi harus dilakukan setelah 8-14 jam berpuasa, di mana hanya air yang dibenarkan. Waktu Ujian Pagi Terbaik.

Serentak dengan ujian toleransi glukosa, darah diambil dari vena untuk ujian makmal. Setelah mengambil darah vena dengan kaedah makmal, tentukan berapa banyak gula dalam plasma.

Sekiranya analisis menentukan gula darah lebih besar daripada 11.1 mmol / l, maka seorang wanita didiagnosis menghidap diabetes kehamilan.

Rawatan wanita hamil dan melahirkan anak dengan diabetes jenis 1

Diet khas digunakan untuk mengimbangi diabetes kehamilan. Sekiranya perlu memperkenalkan pemakanan makanan, perlu diingat bahawa nilai tenaga produk yang dikonsumsi oleh seorang wanita hamil tidak dapat dikurangkan secara drastik. Penghapusan pengambilan makanan bertenaga tinggi yang mengandungi sejumlah besar karbohidrat harus dilakukan secara beransur-ansur.

Pemakanan wanita hamil yang betul melibatkan pengambilan sejumlah kecil makanan dalam satu masa. Lebih baik jika pengambilan makanan menjadi pecahan - lima hingga enam kali sehari. Karbohidrat ringan harus dikecualikan dari diet dan mengurangkan pengambilan makanan berlemak.

Ini disebabkan oleh fakta bahawa karbohidrat ringan dapat meningkatkan gula darah secara dramatis, dan lemak dengan kekurangan insulin menyebabkan pembentukan badan keton, yang menyebabkan keracunan. Buah-buahan dan sayur-sayuran segar, serta sayur-sayuran, mesti ada dalam diet wanita hamil.

Seorang wanita mesti sentiasa mengawasi gula dalam badan dan mengatur dos insulin bergantung pada petunjuk ini. Sekiranya diet tidak menurunkan gula darah, maka doktor yang memantau kehamilan akan menetapkan terapi insulin.

Pil untuk mengurangkan gula darah, tidak dianjurkan untuk digunakan selama periode ini, kerana boleh membahayakan janin. Untuk pemilihan dos insulin yang betul semasa terapi, wanita hamil harus dimasukkan ke hospital di jabatan endokrinologi institusi perubatan.

Sekiranya seorang wanita didiagnosis menghidap diabetes kehamilan, maka pilihan terbaik adalah kelahiran semula jadi untuk tempoh tidak melebihi 38 minggu. Rangsangan persalinan harus dilakukan di bawah pengawasan berterusan doktor ke atas tubuh wanita hamil. Ia perlu untuk merangsang persalinan setelah pemeriksaan tubuh wanita dan janin.

Anak yang dilahirkan pada tempoh ini bertolak ansur dengan proses kelahiran secara fisiologi.

Sekiranya penggunaan diabetes kehamilan untuk rawatan penyakit insulin, ahli endokrinologi setelah melahirkan menentukan perlunya penggunaan terapi insulin lebih lanjut.

Wanita yang telah melahirkan dengan diabetes tahu bahawa pembedahan caesar menggantikan kelahiran dilakukan hanya apabila terdapat tanda-tanda obstetrik untuk ini..

Petunjuk tersebut mungkin termasuk kemungkinan hipoksia, kelewatan perkembangan, atau komplikasi lain..

Penghantaran pesakit diabetes

Sekiranya terdapat diabetes mellitus dan kelahiran anak, dan seluruh proses kehamilan harus berada di bawah pengawasan ketat seorang ahli endokrinologi.

Persoalan bagaimana memilih tarikh untuk bersalin oleh doktor diputuskan secara individu dan bergantung kepada beberapa faktor, yang utama adalah:

 • keterukan perjalanan penyakit;
 • tahap pampasan yang digunakan;
 • keadaan kanak-kanak yang sedang berkembang;
 • kehadiran komplikasi obstetrik yang dikenal pasti.

Selalunya, kerana peningkatan jumlah pelbagai gangguan, kelahiran dilakukan pada 37-38 minggu.

Pilihan terbaik adalah kaedah melahirkan, di mana bayi akan dilahirkan melalui saluran kelahiran semula jadi ibu. Semasa proses melahirkan pada wanita yang bersalin setiap dua jam, tahap glisemia diukur. Ini diperlukan untuk melakukan dekompensasi diabetes mellitus yang mencukupi menggunakan terapi insulin..

Isu kelahiran spontan diambil dalam kes ketekunan janin dan kehadiran pelvis wanita dengan ukuran normal, serta tidak adanya komplikasi pada janin dan ibu, yang diprovokasi oleh adanya diabetes mellitus. Bahagian caesar dilakukan jika anak hamil adalah yang pertama dan janin besar dengan pelvis kecil pada wanita.

Semasa kelahiran diabetes mellitus jenis pertama, glisemia semestinya dipantau, tujuan prosedur ini adalah untuk mengurangkan kemungkinan keadaan hipoglikemik, hingga koma hipoklikemik. Semasa sakit persalinan, kerja otot aktif berlaku, yang menyebabkan penurunan tajam dalam jumlah gula dalam plasma darah tanpa penggunaan ubat-ubatan yang mengandung insulin.

Menjalankan tindakan pemulihan pada bayi baru lahir

Prinsip asas resusitasi bagi bayi yang baru lahir bergantung pada keadaannya, tahap kematangan dan kaedah yang digunakan semasa melahirkan. Pada bayi baru lahir yang dilahirkan oleh ibu dengan diabetes, sangat sering terdapat tanda-tanda fetopati diabetes, yang boleh berlaku dengan frekuensi yang berbeza dalam pelbagai kombinasi.

Kanak-kanak yang dilahirkan dengan tanda-tanda fetopati diabetes memerlukan penjagaan khas. Pada kali pertama selepas kelahiran, bayi yang baru lahir seperti ini memerlukan kawalan khas terhadap pernafasan, glisemia, asidosis dan kemungkinan kerosakan pada sistem saraf pusat.

Prinsip utama resusitasi adalah:

 1. Pencegahan hipoglikemia.
 2. Pemantauan dinamik keadaan anak.
 3. Terapi sindromik.

Pada masa neonatal awal, bayi yang baru lahir dengan fetopati diabetes sangat sukar untuk menyesuaikan diri dengan dunia di sekitarnya. Penyesuaian yang teruk sering disertai dengan perkembangan gangguan seperti penyakit kuning konjugasi, eritrem toksik, penurunan berat badan yang ketara dan pemulihannya yang perlahan ke parameter normal. Video dalam artikel ini akan membantu anda memahami standard gula..

Diabetes pada wanita hamil semasa melahirkan anak

Lebih daripada 400 juta orang di dunia menghidap diabetes. Dan jumlah ini terus bertambah. Oleh itu, kemungkinan pembiakan penyakit ini menjadi masalah global pada zaman kita..

Melahirkan diabetes

Beberapa dekad yang lalu, diabetes adalah kontraindikasi yang jelas untuk kehamilan. Sekarang doktor tidak begitu kategoris. Tetapi penting untuk difahami bahawa melahirkan anak dengan penyakit seperti itu adalah beban serius bagi tubuh ibu masa depan. Anda mesti membekalkan insulin yang mencukupi untuk diri sendiri dan bayi anda. Selalunya, wanita yang menghidap diabetes mengalami keguguran, kematian janin di rahim.

Ia memerlukan masa 4-6 bulan untuk mempersiapkan konsepsi:

 • mengambil ujian;
 • mengekalkan tahap glukosa normal dalam darah untuk jangka masa yang lama. Ukur gula walaupun pada waktu malam;
 • mencegah perkembangan hipertensi;
 • terlibat dalam aktiviti fizikal sederhana;
 • ikuti diet dengan ketat, tidak termasuk karbohidrat yang cepat dicerna dari makanan.

Diabetes mellitus biasanya dibahagikan kepada 3 jenis:

 • 1 jenis - memerlukan bekalan insulin yang berterusan.
 • 2 jenis - sering menampakkan diri pada masa dewasa (selepas 35 tahun). Diet Menyesuaikan Tahap Gula.
 • 3 jenis - kehamilan. Bertindak sebagai komplikasi semasa hamil.

Wanita dengan diabetes jenis kedua, dengan alasan yang jelas, tidak menghadapi masalah melahirkan anak. Isu ini lebih relevan bagi orang yang bergantung kepada insulin pada usia subur. Penampilan gestasi tidak berbahaya dan berakhir dengan kehamilan. Walaupun kemajuan perubatan, tidak setiap wanita dengan diagnosis diabetes dibenarkan untuk melahirkan.

Doktor mengesyorkan menghentikan kehamilan:

 • sekiranya kedua ibu bapa menghidap penyakit ini;
 • dengan komplikasi vaskular yang berkembang dengan diabetes;
 • dengan tahap glukosa spasmodik dalam darah;
 • orang yang menghidap diabetes jenis 2;
 • dengan faktor Rhesus negatif;
 • dengan batuk kering;
 • kegagalan buah pinggang;
 • dengan penyakit gastrousus (hormon insulin dihasilkan di pankreas).

Ibu mengandung biasanya tahu bahawa dia menghidap diabetes. Tetapi dalam beberapa kes, penyakit untuk pertama kalinya muncul hanya semasa kehamilan.

Jumlah kejadian dan pengesanan diabetes

Wanita cenderung kekurangan insulin di mana:

 • keturunan yang teruk (ibu bapa-pesakit kencing manis);
 • gula darah telah dikesan sebelumnya;
 • saudara kembar (adik perempuan) menghidap diabetes;
 • berat badan berlebihan;
 • keguguran berulang berlaku;
 • terdapat anak-anak yang dilahirkan besar (beratnya lebih daripada kg), dengan kehamilan berair tinggi;

Wanita hamil selalu menjalani ujian darah klinikal. Diabetes akan dikesan dalam apa jua keadaan. Perhatian! Jangan teragak-agak, daftarlah di klinik seawal mungkin.

Kehamilan Diabetes

Penyampaian yang berjaya dengan masalah seperti itu hanya mungkin dilakukan dengan kawalan diri sepenuhnya, yang harus dimulakan sebelum pembentukan telur janin. Sekarang mengukur gula darah menjadi lebih mudah. Meter glukosa darah mudah alih moden tersedia untuk semua orang..

Diabetes pada wanita hamil

Dalam tiga bulan pertama, terdapat penurunan keperluan insulin sementara, kerana tubuh menjadi lebih sensitif terhadap hormon. Ini adalah masa yang agak tenang, tanpa komplikasi..

Pada trimester kedua, gula darah meningkat. Hiperglikemia berlaku, yang dengan pengambilan insulin yang tidak mencukupi menyebabkan koma.

Pada minggu-minggu terakhir kehamilan, gula berkurang. Terapi insulin dikurangkan sebanyak 20-30%. Diabetes semasa kehamilan berbahaya untuk komplikasi:

 1. polyhydramnios;
 2. kelahiran awal;
 3. preeklamsia;
 4. hipoksia;
 5. jangkitan saluran kencing;
 6. patologi perkembangan janin;
 7. keguguran.

Tugas doktor adalah untuk mengurangkan risiko.

Melahirkan diabetes jenis 1

Dengan jenis penyakit ini, terjadi perubahan mendadak dalam gula darah. Doktor mesti bertindak balas tepat pada waktunya dan menyesuaikan dos insulin. Seorang wanita yang bersalin mestilah sekurang-kurangnya 3 kali ditetapkan untuk dipelihara di hospital, di mana doktor memantau keadaan wanita hamil dan menjalankan rawatan.

Sehingga 22 minggu - doktor melakukan pemeriksaan menyeluruh, memutuskan kesinambungan / penamatan kehamilan.

Pada 22-24 minggu - pada tahap pertumbuhan, perlunya pembetulan gula.

Pada 32-34 minggu - taktik penghantaran dipertimbangkan.

Seorang wanita dituntut untuk berdisiplin, diet ketat. Semakin lama normaglisemia berlanjutan sebelum kehamilan, semakin mudah melahirkan bayi. Komplikasi tidak dapat dielakkan 100%, tetapi risiko perkembangannya dapat dikurangkan dengan ketara. Dengan pampasan yang berkualiti untuk diabetes, seorang wanita dibenarkan melahirkan sendiri secara semula jadi. Dengan pengisian gula yang tidak mencukupi, kehamilan yang lemah, tenaga kerja dirangsang untuk jangka masa 36-38 minggu. Komplikasi teruk - petunjuk untuk pembedahan caesar.

Kelahiran secara fisiologi adalah mungkin jika:

 • penyakit ini dapat dikawal dengan baik;
 • tidak ada komplikasi rancangan obstetrik (pelvis sempit, parut rahim, dll.);
 • beratnya tidak lebih daripada 4 kg;
 • Doktor mempunyai kemampuan teknikal untuk memantau keadaan ibu dan anak semasa melahirkan.

Kelahiran dengan diabetes kehamilan

Atas dasar perubahan hormon pada 15-17 minggu setelah pembuahan, beberapa wanita mengalami diabetes kehamilan. Toleransi glukosa dikesan pada wanita hamil dalam tiga bulan pertama.

Perkembangan penyakit ini menyumbang kepada:

 • keturunan;
 • gangguan hormon;
 • jisim besar janin;
 • berat badan meningkat;
 • umur.

Diabetes jenis ini sering hilang dengan sendirinya selepas melahirkan anak. Tetapi ini tidak bermakna bahawa diabetes kehamilan selamat. Insulin berlebihan menyebabkan kesan negatif pada janin. Oleh itu, adalah mustahak untuk mematuhi cadangan doktor yang merawat. Melahirkan semasa GDM dijadualkan. Selepas melahirkan, ibu mempunyai risiko menghidap diabetes jenis 2. Satu daripada empat wanita mempunyai masalah ini..

Gula darah
Gula berpuasaTahap gula 2 jam selepas makanDiagnosis
3.3-5.5 mmol - dari jari
4.0-6.1 mmol - dari urat
Tidak lebih daripada 7.8 molBiasa
5.5-6.1 mmol - dari jariTidak lebih daripada 7.8 mmolGlukosa darah berpuasa
3.3-5.5 - dari jari7.8 hingga 11.1 mmolToleransi glukosa terganggu
5.5-6.1 mmol7.8 hingga 11.11 mmolPrediabetes
Lebih tinggi daripada 6.1 mmolDi atas 11.0 mmol selepas makan atau apa-apa pengukuran pada siang hari di atas 11.0 mmolDiabetes

Setiap wanita bermimpi untuk mengeluarkan dan melahirkan anak yang sihat. Dengan diabetes, mencapai matlamat ini menjadi lebih sukar. Diperlukan usaha yang luar biasa, daya tahan, sikap psikologi dan disiplin diri..

Ibu mengandung harus:

 • merancang kehamilan lebih awal;
 • bertindak tegas mengikut arahan doktor, dan bukan atas nasihat ibu dari forum;
 • amati diet;
 • jangan malas 10 kali sehari mengukur gula dalam darah.

Kemudian kehamilan akan berlanjutan tanpa komplikasi, dan kelahiran akan berlalu dengan mudah, tanpa campur tangan pembedahan. Ubat hari ini menawarkan peluang unik bagi wanita yang menghidap diabetes. Dia tidak boleh ketinggalan.

Mengenai Pengarang

Nama saya Andrey, saya menghidap diabetes lebih dari 35 tahun. Terima kasih kerana melayari laman web Diabei saya kerana membantu penghidap diabetes..

Saya menulis artikel mengenai pelbagai penyakit dan secara peribadi menasihati orang-orang di Moscow yang memerlukan bantuan, kerana selama beberapa dekad dalam hidup saya, saya telah melihat banyak perkara dari pengalaman peribadi, mencuba banyak kaedah dan ubat-ubatan. Tahun 2020 ini, teknologi berkembang pesat, orang tidak mengetahui banyak perkara yang telah diciptakan pada masa ini untuk kehidupan yang selesa bagi pesakit kencing manis, jadi saya menemui matlamat saya dan membantu orang yang menghidap diabetes, sebisa mungkin, hidup lebih mudah dan bahagia.

Diabetes dan Kehamilan: Dari Perancangan hingga Kelahiran

Baru-baru ini, doktor secara kategoris menentang kenyataan bahawa wanita yang menghadapi diabetes mengalami kehamilan dan melahirkan anak. Dipercayai bahawa dalam kes ini kebarangkalian bayi yang sihat terlalu kecil.

Hari ini, keadaan di korteks telah berubah: anda boleh membeli meter glukosa darah saku di mana-mana farmasi yang membolehkan anda memantau gula darah anda setiap hari, dan jika perlu, beberapa kali sehari. Sebilangan besar hospital perundingan dan bersalin mempunyai semua peralatan yang diperlukan untuk menguruskan kehamilan dan melahirkan anak pada pesakit diabetes, serta anak-anak yang menyusu yang dilahirkan dalam keadaan sedemikian.

Berkat ini, menjadi jelas bahawa kehamilan dan diabetes adalah perkara yang serasi sepenuhnya. Seorang wanita yang menghidap diabetes juga dapat melahirkan bayi yang sihat sepenuhnya, sama seperti wanita yang sihat. Walau bagaimanapun, semasa kehamilan, risiko komplikasi pada pesakit diabetes sangat tinggi, keadaan utama kehamilan seperti itu adalah pemantauan berterusan oleh pakar.

Jenis Diabetes

Perubatan membezakan tiga jenis diabetes:

 1. Diabetes yang bergantung kepada insulin, ia juga disebut diabetes jenis 1. Ia berkembang, sebagai peraturan, pada masa remaja;
 2. Diabetes bukan bergantung kepada insulin, masing-masing, diabetes jenis 2. Ia berlaku pada orang berusia lebih dari 40 tahun dengan berat badan berlebihan;
 3. Diabetes kehamilan semasa kehamilan.

Yang paling biasa di kalangan wanita hamil adalah jenis 1, dengan alasan mudah bahawa ia mempengaruhi wanita usia subur. Diabetes jenis 2, walaupun lebih kerap berlaku, lebih jarang berlaku pada wanita hamil. Faktanya adalah bahawa wanita menghadapi diabetes jenis ini jauh kemudian, tepat sebelum menopaus, atau bahkan setelah ia berlaku. Diabetes kehamilan sangat jarang berlaku dan menyebabkan masalah yang jauh lebih sedikit daripada jenis penyakit apa pun..

Kencing manis semasa mengandung

Diabetes jenis ini hanya berkembang semasa kehamilan dan hilang sepenuhnya selepas melahirkan anak. Sebabnya ialah peningkatan beban pada pankreas kerana pembebasan hormon ke dalam darah, tindakannya bertentangan dengan insulin. Pankreas biasanya mengatasi keadaan ini, namun, dalam beberapa kes, tahap gula dalam darah meningkat dengan ketara.


Walaupun diabetes kehamilan sangat jarang berlaku, disarankan untuk mengetahui faktor risiko dan gejala untuk mengesampingkan diagnosis ini..

Faktor risiko adalah:

 • kegemukan;
 • sindrom ovari polikistik;
 • gula dalam air kencing sebelum kehamilan atau pada awalnya;
 • kehadiran diabetes pada satu atau lebih saudara;
 • diabetes pada kehamilan sebelumnya.

Semakin banyak faktor yang terdapat dalam kes tertentu, semakin besar risiko terkena penyakit.

Gejala diabetes semasa kehamilan, sebagai peraturan, tidak jelas, dan dalam beberapa kes, ia sama sekali tidak simptomatik. Walau bagaimanapun, walaupun gejala itu cukup jelas, sukar untuk mengesyaki diabetes. Tentukan sendiri:

 • dahaga yang kuat;
 • kelaparan;
 • kerap membuang air kecil
 • penglihatan kabur.


Seperti yang anda lihat, hampir semua gejala ini sering dijumpai semasa kehamilan normal. Oleh itu, perlu dilakukan ujian darah untuk gula secara berkala dan tepat pada masanya. Dengan peningkatan tahap tersebut, doktor menetapkan kajian tambahan. Lebih banyak mengenai diabetes kehamilan →

Diabetes dan kehamilan

Jadi, diputuskan kehamilan menjadi. Namun, sebelum memulakan rancangan, lebih baik memahami topik tersebut untuk membayangkan apa yang menanti anda. Sebagai peraturan, masalah ini berkaitan dengan pesakit diabetes mellitus tipe 1 semasa kehamilan. Seperti disebutkan di atas, wanita dengan diabetes tipe 2 biasanya tidak lagi mencari, dan sering tidak dapat, melahirkan.

Perancangan kehamilan

Ingatlah selamanya, dengan sebarang bentuk diabetes, hanya kehamilan yang dirancang dapat dilakukan. Kenapa? Semuanya cukup jelas. Sekiranya kehamilan tidak disengajakan, seorang wanita mengetahui perkara ini hanya selepas beberapa minggu dari tarikh pembuahan. Selama beberapa minggu ini, semua sistem dan organ asas orang masa depan sudah terbentuk..

Dan jika dalam tempoh ini sekurang-kurangnya sekali kadar gula dalam darah melonjak tajam, patologi perkembangan tidak dapat lagi dihindari. Di samping itu, idealnya, tidak ada lonjakan kadar gula yang tajam dalam beberapa bulan terakhir sebelum kehamilan, kerana ini dapat mempengaruhi perkembangan janin.

Ramai pesakit dengan diabetes ringan tidak mengukur gula darah secara berkala, dan oleh itu tidak mengingati bilangan tepat yang dianggap normal. Mereka tidak memerlukannya, hanya menjalani ujian darah dan mendengar keputusan doktor. Walau bagaimanapun, semasa merancang dan menguruskan kehamilan, anda perlu memantau indikator ini secara bebas, jadi anda perlu tahu.

Tahap 3.3-5.5 mmoll dianggap normal. Jumlah gula dari 5.5 hingga 7.1 mmol disebut keadaan prediabetes. Sekiranya tahap gula melebihi angka 7.1 yang didoakan, maka mereka sudah membincangkan mengenai diabetes atau tahap diabetes ini.

Ternyata persiapan untuk kehamilan mesti dimulakan dalam 3-4 bulan. Dapatkan meter glukosa darah saku sehingga anda dapat memeriksa tahap gula anda pada bila-bila masa. Kemudian lawati pakar sakit puan dan ahli endokrinologi anda dan beritahu mereka bahawa anda merancang kehamilan..

Pakar sakit puan memeriksa seorang wanita mengenai kehadiran jangkitan bersama genitouriner, dan membantu merawatnya jika perlu. Ahli endokrinologi akan membantu anda memilih dos insulin untuk mengimbangi. Komunikasi dengan ahli endokrinologi adalah wajib dan sepanjang kehamilan.

Tidak kurang wajib adalah perundingan pakar oftalmologi. Tugasnya adalah memeriksa kapal fundus dan menilai keadaannya. Sekiranya sebahagian daripada mereka kelihatan tidak dipercayai, mereka dibakar untuk mengelakkan terkoyak. Konsultasi berulang dengan pakar oftalmologi juga diperlukan sebelum melahirkan. Masalah dengan pembuluh darah pada mata mungkin merupakan petunjuk untuk pembedahan caesar.

Anda mungkin dinasihatkan untuk mengunjungi pakar lain untuk menilai tahap risiko semasa mengandung dan mempersiapkan kemungkinan akibatnya. Hanya setelah semua pakar memberi cahaya hijau pada kehamilan, barangkali boleh membatalkan kontrasepsi.

Mulai saat ini, jumlah gula dalam darah harus dipantau dengan berhati-hati. Banyak perkara sering bergantung pada seberapa berjaya ini dilakukan, termasuk kesihatan anak, hidupnya, dan juga kesihatan ibunya..

Kontraindikasi kehamilan dengan diabetes

Malangnya, dalam beberapa kes, seorang wanita dengan diabetes masih dikontraindikasikan. Khususnya, kombinasi diabetes dengan penyakit dan patologi berikut sama sekali tidak sesuai dengan kehamilan:

 • iskemia;
 • kegagalan buah pinggang;
 • gastroenteropati;
 • faktor rhesus negatif pada ibu.

Ciri-ciri perjalanan kehamilan

Pada awal kehamilan, di bawah pengaruh hormon estrogen pada wanita hamil dengan diabetes, terdapat peningkatan toleransi karbohidrat. Dalam hal ini, peningkatan sintesis insulin. Dalam tempoh ini, dos harian insulin, secara semula jadi, harus dikurangkan.

Bermula pada 4 bulan, apabila plasenta akhirnya terbentuk, ia mula menghasilkan hormon penghilang hormon, seperti prolaktin dan glikogen. Tindakan mereka bertentangan dengan tindakan insulin, akibatnya jumlah suntikan sekali lagi harus ditingkatkan.

Di samping itu, mulai minggu ke-13, perlu untuk menguatkan kawalan gula darah, kerana pankreas bayi memulakan kerjanya. Dia mula bertindak balas terhadap darah ibunya, dan jika dia mempunyai terlalu banyak gula, pankreas bertindak balas dengan suntikan insulin. Akibatnya, glukosa pecah dan diproses menjadi lemak, iaitu janin secara aktif memperoleh jisim lemak.

Di samping itu, jika sepanjang kehamilan bayi sering menemui darah ibu yang "manis", kemungkinan di masa depan dia juga akan menghadapi diabetes. Sudah tentu, dalam tempoh ini, pampasan untuk diabetes sangat diperlukan..

Harap maklum bahawa bila-bila masa dos insulin harus dipilih oleh ahli endokrinologi. Hanya pakar yang berpengalaman yang dapat melakukan ini dengan cepat dan tepat. Walaupun percubaan bebas boleh membawa kepada hasil yang buruk.

Menjelang akhir kehamilan, intensiti penghasilan hormon contrainsulin menurun lagi, yang memaksa penurunan dos insulin. Mengenai kelahiran anak, hampir mustahil untuk meramalkan tahap glukosa dalam darah, jadi kawalan darah dilakukan setiap beberapa jam.

Prinsip kehamilan untuk diabetes

Adalah wajar bahawa pengurusan kehamilan pada pesakit seperti ini pada dasarnya berbeza dengan pengurusan kehamilan dalam keadaan lain. Diabetes mellitus semasa kehamilan diramal menimbulkan masalah tambahan bagi wanita. Seperti yang dapat dilihat dari awal artikel, masalah yang berkaitan dengan penyakit akan mulai mengganggu seorang wanita pada tahap perencanaan.

Kali pertama anda mesti melawat pakar sakit puan setiap minggu, dan sekiranya berlaku komplikasi, lawatan tersebut akan dilakukan setiap hari, atau wanita itu akan dimasukkan ke hospital. Walau bagaimanapun, walaupun semuanya berjalan lancar, anda masih harus berbaring di hospital beberapa kali.

Kali pertama dimasukkan ke hospital di peringkat awal, sehingga 12 minggu. Dalam tempoh ini, pemeriksaan penuh terhadap wanita tersebut dilakukan. Pengenalpastian faktor risiko dan kontraindikasi untuk kehamilan. Berdasarkan hasil pemeriksaan, diputuskan sama ada untuk mengekalkan kehamilan atau untuk menghentikannya.

Kali kedua seorang wanita perlu pergi ke hospital dalam 21-25 minggu. Pada masa ini, pemeriksaan kedua diperlukan, di mana kemungkinan komplikasi dan patologi dikenal pasti, dan rawatan ditetapkan. Dalam tempoh yang sama, wanita itu dihantar untuk imbasan ultrasound, dan selepas ini dia melakukan kajian ini setiap minggu. Ini perlu untuk memantau keadaan janin..

Rawat inap ketiga adalah selama 34-35 minggu. Lebih-lebih lagi, di hospital wanita itu masih ada sebelum kelahiran. Dan sekali lagi, kes itu tidak akan selesai tanpa pemeriksaan. Matlamatnya adalah untuk menilai keadaan bayi dan memutuskan kapan dan bagaimana kelahiran akan berlaku..

Oleh kerana diabetes itu sendiri tidak mengganggu kelahiran semula jadi, pilihan ini selalu menjadi yang paling diingini. Walau bagaimanapun, kadang-kadang diabetes membawa kepada komplikasi, kerana tidak mungkin menunggu kehamilan sepanjang masa. Dalam kes ini, permulaan buruh dirangsang.

Terdapat sebilangan keadaan yang memaksa doktor untuk fokus pada pilihan pembedahan caesar, dan situasi ini termasuk:

 • buah besar;
 • persembahan pelvis;
 • komplikasi diabetes yang ketara pada ibu atau janin, termasuk oftalmik.

Melahirkan diabetes

Semasa melahirkan anak juga mempunyai ciri tersendiri. Pertama sekali, anda mesti menyediakan saluran kelahiran terlebih dahulu. Sekiranya ini dapat dilakukan, maka kelahiran anak biasanya bermula dengan menindikkan cairan ketuban. Di samping itu, hormon yang diperlukan dapat ditambah untuk meningkatkan tenaga kerja. Komponen wajib dalam kes ini adalah anestesia..

Adalah wajib untuk memantau tahap gula dalam darah dan degupan jantung janin menggunakan CTG. Dengan pengurangan tenaga kerja wanita hamil, oksitosin diberikan secara intravena, dan dengan lonjakan gula yang tajam - insulin.

By the way, dalam beberapa kes, glukosa dapat diberikan selari dengan insulin. Tidak ada hasutan dan bahaya dalam hal ini, jadi tidak perlu menolak tindakan doktor seperti itu.

Sekiranya, selepas pemberian oksitosin dan pembukaan serviks, persalinan dapat kembali pudar atau hipoksia janin akut berlaku, pakar obstetrik boleh menggunakan forceps. Sekiranya hipoksia bermula bahkan sebelum serviks terbuka, maka kemungkinan besar, kelahiran akan berlaku melalui pembedahan caesar.

Walau bagaimanapun, tidak kira sama ada kelahiran akan dilakukan secara semula jadi, atau dengan pembedahan caesar, kemungkinan bayi yang sihat muncul cukup tinggi. Perkara utama adalah merawat badan anda dengan teliti, dan bertindak balas tepat pada waktunya terhadap semua perubahan negatif, serta mematuhi preskripsi doktor dengan ketat.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes