Adakah mereka mengambil tentera dengan diabetes?

Dalam diabetes mellitus, wajib militer atau kerabatnya sering bertanya pada diri sendiri: adakah mereka membawanya ke tentera??

Pemerintah Persekutuan Rusia mengadopsi undang-undang yang mulai berlaku pada tahun 2003, yang menyatakan kesesuaian wajib militer, dan juga ditentukan oleh doktor pakar. Draf diarahkan untuk menjalani pemeriksaan perubatan, dan hasilnya sudah mempengaruhi kesimpulan doktor: draf itu sesuai atau tidak.

Adakah mereka mengambil tentera dengan diabetes?

 1. Seorang remaja yang sihat tanpa sekatan dalam perkhidmatan ketenteraan menerima kategori A.
 2. Seorang remaja dengan masalah kesihatan kecil mendapat kategori B.
 3. Kategori B diberikan kepada orang yang disyorkan untuk jangka hayat terhad..
 4. Sekiranya seseorang cedera, dia mengalami gangguan fungsi organ mana pun, terdapat beberapa patologi sementara, maka kategori 4 ditetapkan (atau dengan cara lain - G).
 5. Tetapi dengan kategori D, remaja itu tidak sesuai untuk layanan sama sekali.

Sekiranya seseorang yang menghidap diabetes menjalani pemeriksaan perubatan, doktor pasti akan mempertimbangkan jenis penyakit, tahap keparahannya, jika ada komplikasi yang dinyatakan, dll..

Maksudnya, mustahil untuk menjawab dengan jelas persoalan ini, kerana keunikan individu pesakit dan tahap kerumitan penyakitnya harus diambil kira..

Sekiranya gangguan kesihatan sederhana atau kecil, maka kategori ketiga (atau B) diberikan kepada remaja, iaitu jangka hayat terhad. Ini bermaksud bahawa seorang lelaki dengan kategori B dihantar ke tempat simpanan tanpa dipanggil untuk menjalani perkhidmatan ketenteraan. Namun, di bawah undang-undang tentera, orang yang diberi kategori ketiga dipanggil untuk menjalani perkhidmatan ketenteraan.

Sebaliknya, jika seorang remaja menghidap diabetes jenis 1, maka dia diberi kategori D.

Adakah mereka dimasukkan dalam tentera dengan diabetes jenis 1

Seorang pesakit yang menghidap diabetes jenis 1 (iaitu, dia bergantung kepada insulin) jelas tidak sesuai untuk menjalani perkhidmatan ketenteraan. Tetapi bolehkah dia masuk tentera Rusia?

Di sini perlu dipertimbangkan saat-saat yang harus dilalui oleh remaja ini:

1) Oleh kerana rejimen tentera yang ketat diikuti untuk suntikan, dan anda pasti memakannya, anda mungkin menghadapi kesukaran untuk mengambil insulin semasa berkhidmat dalam tentera. Di samping itu, pesakit diabetes dengan kadar gula rendah harus mempunyai makanan ringan, yang sukar dilakukan dalam perkhidmatan ini..

2) Cedera atau cedera, anda boleh mendapat gangren jari atau luka bernanah, yang boleh menyebabkan amputasi anggota badan.

3) Anda tidak boleh berehat di tentera tanpa mendapat kebenaran, yang sekali lagi menimbulkan masalah bagi pesakit diabetes.

4) Latihan tidak dapat ditanggung untuk pesakit diabetes.

Secara umum, sebagai pesakit diabetes jenis 1, anda seharusnya mendapat kumpulan kecacatan, dan tidak menyembunyikannya dari orang yang disayangi. Lebih-lebih lagi, anda harus menolak untuk berkhidmat dalam tentera. Lagipun, kesihatan yang terganggu adalah seumur hidup anda.

Adakah mereka masuk tentera dengan diabetes?

Diabetes mellitus adalah patologi kronik yang dicirikan oleh pelanggaran semua jenis metabolisme, peningkatan nilai glukosa darah. Secara beransur-ansur menyebabkan gangguan dalam fungsi sistem vaskular, saraf dan lain-lain. Terdapat 2 jenis penyakit - 1 jenis dan 2. Persoalan kesesuaian untuk melayani lelaki muda dengan patologi ini sangat relevan. Dan memberikan jawapan yang pasti sukar. Jenis diabetes mellitus, keparahannya, dan kehadiran komplikasi dan patologi yang berkaitan sangat penting..

Adakah mereka dimasukkan ke dalam tentera dengan diabetes

Apabila lelaki muda menjalani komisen perubatan, setiap kategori kecergasan untuk perkhidmatan ditetapkan:

 • A - wajib militer sihat dan sesuai untuk perkhidmatan tanpa sekatan;
 • B - wajib militer agak sihat, sesuai untuk perkhidmatan dengan beberapa batasan;
 • B - wajib militer sesuai untuk perkhidmatan hanya pada masa perang;
 • G - wajib militer mempunyai sekatan sementara dalam bentuk penyakit, kecederaan;
 • D - kehadiran penyakit di mana ketenteraan tidak mungkin dilakukan.

Terdapat senarai penyakit yang menentukan kesesuaian untuk perkhidmatan - Jadual Penyakit. Diabetes mellitus merujuk kepada bab IV, kategorinya ditentukan mengikut status induktee (B, D).

Perkhidmatan tentera dengan diabetes jenis 1 dan jenis 2.

Diabetes diabetes jenis 1 berlaku kerana kerosakan pada sel pankreas. Dalam keadaan ini, terdapat kekurangan insulin mutlak. Ini adalah ciri dari usia muda, tanda-tanda pertama muncul pada masa baligh atau pada masa muda.

Secara klinikal ditunjukkan oleh gejala berikut:

 1. Kerap membuang air kecil.
 2. Mulut kering, dahaga.
 3. Selera makan meningkat.
 4. Pengurangan berat.
 5. Gejala asthenic - pening, insomnia / mengantuk, kelemahan, keletihan.
 6. Gatal-gatal pada kulit.
 7. Penyembuhan lecet dan luka yang perlahan.
 8. Perkembangan komplikasi - nefropati (lesi renal), retinopati (kerosakan pada organ visual), angiopati (lesi vaskular), neuropati (kerosakan pada sistem saraf).

Dengan diabetes jenis 1, pemuda itu benar-benar tidak sesuai untuk menjalani perkhidmatan, dia diberi kategori D.

Diabetes jenis 2 berlaku kerana pelanggaran kepekaan sel terhadap insulin dan dimanifestasikan oleh hiperglikemia kronik. Lebih kerap berlaku dalam kategori orang yang berumur lebih dari 30-40 tahun dan mempunyai hubungan keluarga langsung dengan orang yang menderita patologi ini (ibu bapa), tetapi dapat nyata (mula) lebih awal. Terutama jika pemuda itu mengalami kegemukan yang teruk. Dalam kes ini, penyakit ini berkembang dengan perlahan, dicirikan oleh gejala yang sama dengan diabetes jenis 1.

Untuk menghentikan simptom dan mencegah berlakunya komplikasi yang lebih serius ("kaki diabetes" - gangren jari kaki, ketoasidosis, koma), pesakit mesti sentiasa mengambil persediaan insulin untuk mengekalkan tahap glukosa pada nilai yang sepatutnya. Ini menjadikannya sukar untuk berkhidmat dalam tentera, oleh itu, jika seorang pemuda mengalami keparahan ringan atau sederhana, maka dia ditugaskan kategori B. Dalam bentuk teruk, wajib militer tidak sesuai - kategori D.

Apakah komplikasi diabetes?

Diabetes mellitus berbahaya kerana komplikasinya, kerana beberapa di antaranya adalah di antara keadaan yang mendesak, yang lain perlahan-lahan berkembang dan menyebabkan kehilangan fungsi penting dan penurunan kualiti hidup yang ketara..

Komplikasi ini merangkumi:

 • Retinopati proliferatif adalah komplikasi organ penglihatan, yang dicirikan oleh percambahan saluran kepala saraf optik, pendarahan vitreous dan percambahan tisu penghubung di tempat pendarahan. Akibatnya, detasmen retina atau glaukoma mungkin berlaku..
  Angiopati dan neuropati ekstremitas bawah yang diucapkan - komplikasi yang dicirikan oleh kerosakan teruk pada saluran dan ujung saraf kaki, menyebabkan kemunculan ulser, gangren, penurunan kepekaan, kerosakan sendi.
 • Nefropati diabetes dengan makroproteinuria - kerosakan buah pinggang dengan kehilangan protein yang besar dalam air kencing. Ia dicirikan oleh peningkatan kencing, kemunculan edema, hipertensi arteri dan perkembangan kegagalan buah pinggang kronik secara beransur-ansur.
 • Prekoma dan koma ketoasidotik berulang. Ketoasidosis adalah keadaan di mana produk penguraian metabolik yang muncul dalam darah berkumpul dalam jumlah besar kerana gangguan metabolik dan menyebabkan reaksi toksik.

Pesakit dengan komplikasi ini tergolong dalam kategori D.

Komplikasi yang kurang serius di mana induktif menerima kategori B:

 1. nefropati diabetes dengan mikroalbuminuria - kerosakan buah pinggang pada peringkat lebih awal, berbanding dengan patologi yang dijelaskan di atas.
 2. retinopati bukan proliferatif - lesi awal saluran organ penglihatan.
 3. nefropati periferal dan angiopati - kerosakan pada saluran darah dan ujung saraf, dinyatakan sedikit dan tidak menyebabkan komplikasi serius pada tahap ini.

Beberapa sebab yang boleh menyebabkan pesakit tersebut melakukan perkhidmatan ketenteraan

Sebagai tambahan kepada komplikasi yang dijelaskan di atas, lelaki muda dengan diabetes harus menjalani rawatan secara teratur, mengikuti diet ketat, yang dijadualkan setiap jam, yang tidak mungkin berlaku dalam keadaan ketenteraan. Mereka dilarang melakukan aktiviti fizikal yang berat, mereka cenderung keletihan, dan oleh itu mereka memerlukan rehat yang baik.

Pemantauan berterusan gula darah dan pemberian dos insulin tepat pada masanya diperlukan - tanpa itu, akibat yang tidak dapat dipulihkan boleh berlaku - pingsan, koma. Sekiranya kecederaannya mempunyai keparahan yang berbeza-beza, penyembuhannya akan lama, pelbagai komplikasi mungkin berlaku, misalnya ulser trofik atau jangkitan..

Semasa memohon ke pejabat pendaftaran dan pendaftaran tentera untuk tujuan perkhidmatan ketenteraan, semua pegawai wajib memberikan petikan dari kad pesakit luar di tempat kediaman. Memandangkan semua pesakit diabetes mempunyai faedah persekutuan atau bandar kerana menerima ubat penurun gula, insulin (bergantung kepada bentuk diabetes), kami secara berkala menjalani pemeriksaan dan semua keadaan yang semakin teruk, serta kehadiran penyakit bersamaan dan komplikasi masa lalu, didokumentasikan..

Data-data ini akan dikirimkan dalam bentuk khas ke papan draf, yang akan membantu membentuk gambaran penyakit yang dapat dipercayai dan lengkap. Kerosakan yang kerap dan adanya faktor yang memburukkan, dalam bentuk komplikasi, boleh menyebabkan keputusan mengenai ketidaksesuaian mutlak.

Bagaimana lembaga perubatan dengan diabetes

Sebelum menjalani pemeriksaan perubatan, seorang wajib wajib mengumpulkan sijil dan dokumen yang mengesahkan penyakit tersebut. Komisen perubatan terdiri daripada pakar berikut - pakar optometri, pakar bedah, pakar neurologi, ahli terapi, doktor gigi, psikiatri dan doktor THT. Setiap doktor meletakkan kategori secara berasingan dalam kepakaran mereka.

Sekiranya semasa pemeriksaan dia mempunyai keraguan atau kategori B, D ditampilkan, wajib dihantar ke doktor dengan pengkhususan yang sama dalam organisasi perubatan di tempat kediaman untuk pemeriksaan yang lebih terperinci.

Bagaimana untuk mengesahkan penyakit ini di pejabat pendaftaran tentera

Untuk menetapkan kategori draf, anda mesti dipandu oleh Jadual dan mengenal pasti bentuk patologi.

Untuk mengesahkan penyakit itu, pemuda itu dihantar ke hospital untuk pemeriksaan penuh.

 • Pemantauan glukosa darah setiap hari.
 • Tahap hemoglobin gliser.
 • Kajian fungsi ginjal menggunakan ultrasound, urinalisis, analisis mikroalbuminuria.
 • Ujian darah am dan biokimia.
 • Kajian sfera deria dan motor pada sistem saraf periferal.
 • ECG;
 • X-Ray dada.

Juga diperlukan perundingan dengan doktor ahli endokrinologi, pakar oftalmologi, pakar neurologi, pakar kardiologi. Hanya setelah kesimpulan doktor hospital, pihak wajib masuk ke dewan perubatan, dan berdasarkan data epikrisis, kategori kecergasan ditetapkan secara kolektif.

Dengan diabetes terdapat banyak komplikasi yang boleh membahayakan semasa menjalani perkhidmatan. Juga, pada masa akan datang setelah berkhidmat, status kesihatan seorang pemuda mungkin bertambah buruk. Oleh itu, kebarangkalian untuk memasuki perkhidmatan ketenteraan tidak tinggi.

Draftee direkrut menjadi tentera?

Perkara pertama yang membimbangkan pengguna ketika dia menerima saman ke draf lembaga adalah persoalan bagaimana mendapatkan komisen. Bagi beberapa orang muda, perkhidmatan ketenteraan adalah langkah penting, sementara yang lain berusaha dengan cara apa pun untuk mengelak daripada mengumpulkan maklumat mengenai penyakit mereka. Dan yang pertama dan kedua berminat dengan patologi apa yang memberikan kelewatan atau pelepasan lengkap. Adakah mereka dimasukkan dalam tentera dengan diabetes?.

Kekhususan penyakit

Walaupun pada usia pra-rancangan, pemuda menjalani pemeriksaan perubatan setiap tahun, yang mana menurutnya perkhidmatan mereka dalam tentera ditentukan di masa depan, yaitu kesesuaian atau ketidaksesuaian. Orang muda yang mempunyai masalah kesihatan yang serius dikecualikan dari wajib masuk ke Angkatan Tentera negara. Adakah mereka dimasukkan ke dalam tentera dengan diabetes? Adakah patologi ini termasuk dalam kategori D (tidak sesuai sepenuhnya) mengikut Jadual Penyakit??

Diabetes adalah penyakit yang mempunyai pelbagai bentuk dan corak. Ini adalah gangguan endokrin dalam tubuh yang berkaitan dengan pengeluaran insulin yang tidak mencukupi, akibatnya - penyerapan glukosa yang tidak betul. Diabetes disertai oleh hiperglikemia berterusan, pelanggaran semua jenis metabolisme dalam badan. Ia terdiri daripada dua jenis - bergantung kepada insulin dan tidak bergantung kepada insulin:

 1. Dengan jenis 2, seorang wajib militer dapat dikirim ke cadangan agar sesuai untuk layanan pada masa perang, tetapi dengan syarat penyakitnya tidak dibebani oleh komplikasi. Ini adalah Kategori B.
 2. Dengan jenis 1, diabetes dan tentera sama sekali tidak serasi, orang muda dengan penyakit seperti ini diakui sama sekali tidak sesuai.


Sebab-sebab yang menjadi penghalang perkhidmatan adalah beberapa:

 • diet tertentu harus diikuti;
 • makanan mesti diambil dengan ketat pada jam-jam tertentu, bergantung pada rejimen suntikan insulin;
 • pemberian ubat atau suntikan insulin secara berterusan adalah perlu;
 • aktiviti fizikal dan sukan yang meningkat dapat menyebabkan perubahan kadar gula yang tajam, yang sangat berbahaya bagi pesakit diabetes;
 • perjalanan penyakit ini sering dicirikan oleh peningkatan keletihan.

Menurut keputusan Kerajaan Persekutuan Rusia, yang mula berkuatkuasa pada 4 Julai 2013 dan diedit pada 30 Mac 2019, Jadual Penyakit telah disetujui dengan kategori kesesuaian atau tidak sesuai untuk tentera. Dalam undang-undang ini, Art. 13 ("Penyakit sistem endokrin, gangguan makan dan gangguan metabolik").

Artikel ini menunjukkan bahawa penderita diabetes yang tergolong dalam kategori B, yaitu, wajib militer yang mana glikemia diperbaiki secara eksklusif melalui diet dan tidak melebihi 8,9 mmol / liter dalam satu hari, dapat diakui sebagai sebagian sesuai untuk layanan..

Diabetes jenis apa yang tidak akan diambil dengan pasti?

Penyakit ini dianggap sebagai salah satu kumpulan patologi endokrin yang paling kompleks. Ini disebabkan oleh fakta bahawa dengan diabetes terdapat risiko tinggi untuk mengalami komplikasi dan penambahan patologi bersamaan yang lain. Sekiranya terdapat pelanggaran berikut, pakar ketenteraan perubatan akan menolak wajib militer untuk berkhidmat walaupun pada masa perang:

 1. Ini adalah angiopati dan neuropati. Selalunya, bahagian bawah kaki terjejas, dan dengan kecederaan sedikit pun, pembentukan ulseratif dapat muncul.
 2. Kerana kerosakan pada mikrovaskular (kapilari), anggota badan kekurangan oksigen, akibatnya iskemia berkembang, yang menyebabkan gangren.
 3. Pada diabetes, fungsi ginjal terganggu, yang menyebabkan kegagalan organ. Ini penuh dengan mabuk dan keadaan serius. Nefropati.
 4. Retina juga bertindak balas terhadap perkembangan hiperglikemia. Pada mulanya, penglihatan merosot, tetapi jika tidak ada terapi yang cukup dan mematuhi diet dan suntikan, kebutaan dapat terjadi. Retinopati.
 5. Oleh kerana kapal juga terjejas, terdapat risiko tinggi pembentukan kaki diabetes. Dalam kes ini, pesakit kencing manis ditetapkan untuk memakai kasut khas, yang mustahil dilakukan oleh tentera.

Selain itu, menurut statistik perubatan, orang yang menghidap diabetes harus mengawal tekanan darah untuk mencegah perkembangan hipertensi..

Sekiranya anda benar-benar mahu berkhidmat


Walaupun terdapat kepercayaan yang meluas bahawa para prajurit berusaha untuk menghindari tentera, ada banyak yang berusaha untuk berkhidmat di Angkatan Bersenjata. Dan kadang-kadang lelaki muda cuba menyembunyikan dari lembaga perubatan mereka bahawa mereka menghidap diabetes. Untuk melakukan ini hampir mustahil. Pakar perubatan tentera mengkaji dengan teliti bukan hanya dokumen yang diberikan oleh pemuda itu, tetapi juga hasil ujian yang harus dilalui setelah menerima saman.

Sekiranya sekurang-kurangnya kecurigaan sedikit pun muncul, wajib militer akan dihantar untuk pemeriksaan tambahan. Satu-satunya perkara yang dapat dicapai dengan jenis penyakit yang tidak bergantung kepada insulin adalah kelewatan enam bulan untuk menjalani rawatan di hospital. Selepas ini, anda perlu menjalani pemeriksaan perubatan sekali lagi, dan jika ada peningkatan yang ketara, anda boleh memenuhi syarat untuk menjalani perkhidmatan dengan sekatan. Tetapi ia juga agak sukar, kerana walaupun dengan penyakit sementara, setelah setahun ia boleh menjadi bertambah buruk dan rumit.

Tolonglah

Sekiranya, dengan semua dokumen mengenai diabetes anda masih dihantar kepada tentera, ketahuilah bahawa ini bertentangan dengan undang-undang. Bagaimana untuk bertindak dalam kes seperti itu, anda dapat mengetahui dari peguam kami. Kemukakan soalan, kami segera bertindak balas dan membantu draf untuk menangani masalah yang rumit.

Adakah mereka mengambil tentera dengan diabetes jenis 1.2

Kehadiran pelbagai penyakit serius dalam pemula boleh menjadi halangan dalam perkhidmatan. Banyak anggota tentera, bersama-sama dengan saudara mereka, mencari maklumat mengenai apakah mereka dimasukkan ke dalam tentera dengan diabetes..

Diagnosis ini sangat mempengaruhi kualiti hidup, jadi kita dapat membicarakan ketidaksesuaiannya dengan pelaksanaan tugas ketenteraan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, penyakit ini muncul dengan cara yang sama sekali berbeza, setiap kes harus dipertimbangkan secara individu.

Jenis, ciri diabetes

Penyakit kompleks yang berkaitan dengan peningkatan glukosa darah pada tahap awal dapat terjadi tanpa gejala yang jelas. Kemajuan, patologi adalah bahaya bagi kesihatan, kadang-kadang kehidupan pesakit.

Penyakit ini boleh turun-temurun atau dijangkiti dan terbahagi kepada dua jenis:

 • bergantung kepada insulin (jenis 1) memerlukan suntikan insulin secara berkala;
 • tidak bergantung kepada insulin (jenis 2), di mana seseorang tidak memerlukan penggunaan ubat penting secara berterusan.

Pergi ke pejabat pendaftaran dan pendaftaran tentera, setiap pemuda menjalani pemeriksaan perubatan wajib, di mana para pakar yang termasuk dalam kakitangan, setelah pemeriksaan menyeluruh terhadap dokumen perubatan yang diserahkan, pemeriksaan dan penyoal jawab, mengeluarkan keputusan tertentu. Bergantung pada keputusan mereka, pejuang masa depan akan pergi ke unit, akan digantung sepenuhnya atau sementara dari perkhidmatan.

Kategori luput mana yang akan ditetapkan bergantung pada jenisnya

Menurut "Jadual Penyakit", lebih tepat lagi, artikel No. 13 dalam senarai ini, orang-orang dengan diagnosis berbahaya dikecualikan dari tentera, tanpa mengira jenis diabetes dan tahapnya: ringan, sederhana atau teruk. Satu-satunya peringatan adalah pemberian kategori "B" atau "D".

Diabetes jenis 1Seorang pemuda mesti menerima kad tentera dengan huruf "D", yang mengesahkan kemustahilan dalam keadaan apa pun untuk menjadi pemula.
Diabetes jenis 2Doktor mengkaji diagnosis dengan lebih terperinci: betapa sukarnya penyakit ini, kehadiran penyakit bersamaan. Selalunya, seorang pemuda dilekatkan dengan kategori "B". Dalam kes ini, pemuda itu tidak akan berkhidmat dengan rekrut yang lain dan hanya akan bergabung dengan barisan pembela hanya pada masa perang..

Ketiadaan atau adanya komplikasi hanya akan mempengaruhi kategori; mana-mana orang muda dengan diagnosis diabetes mellitus yang disahkan mempunyai hak untuk tidak bergabung dengan tentera secara sah.

Mengapa anda tidak boleh berkhidmat dalam tentera pesakit diabetes

Terdapat banyak sebab baik mengapa pengambilan ubat dan diabetes tidak sesuai..

Lelaki muda yang tidak memerlukan ubat juga mempunyai gejala yang tidak membenarkan mereka menahan tentera.

Syarat utama yang diperlukan bagi pesakit diabetes untuk mengekalkan fungsi normal, yang tidak boleh diperhatikan dalam pasukan:

 • pengambilan ubat yang ditetapkan tepat pada masanya;
 • aktiviti fizikal sederhana, peningkatan pemakanan;
 • diet, rutin harian, kemungkinan rehat yang baik.

Mengingat tanda-tanda ciri penyakit ini: keletihan, dahaga, nafsu makan meningkat, gatal-gatal, kencing kerap, tentera dikontraindikasikan pada tentera, yang menunjukkan kepatuhan terhadap rejim umum, aktiviti fizikal.

Mana-mana luka ringan boleh menyebabkan ulser, gangren. Lebih-lebih lagi, diabetes paling kerap disertai oleh gangguan lain, yang tidak selalu diketahui oleh lelaki itu.

Bilakah mereka dimasukkan dalam tentera dengan diabetes?

Setelah perubahan undang-undang, diperlukan 12 bulan untuk berkhidmat dalam tentera, sehingga banyak anak muda dengan senang hati menghabiskan satu tahun di barak, yang di masa depan akan menjadi nilai tambah yang besar untuk pekerjaan. Kepentingan beberapa lelaki yang ingin menjadi tentera, sama ada mereka dimasukkan dalam tentera dengan diabetes, adalah wajar.

Terdapat banyak orang yang cuba menyembunyikan penyakit yang ada dengan cara apa pun semasa menjalani pemeriksaan perubatan, yang sama sekali tidak digalakkan! Memenuhi piawaian yang diperlukan, pemuda itu serius membahayakan kesihatannya sendiri.

Kakitangan pejabat pendaftaran dan pendaftaran tentera sering melakukan pelbagai jenis kesalahan, merekrut pekerja.

Untuk mengelakkan salah faham, setelah mendapat kad pengenalan tentera secara sah, anda boleh menghubungi syarikat "Military Medical College". Mempunyai pengalaman 11 tahun yang luas, peguam tentera dan pekerja perubatan telah membantu lebih daripada 5 ribu orang muda dan pastinya akan membantu anda!

Dapatkan konsultasi pakar pertama anda secara percuma dengan menghubungi kami melalui telefon atau dengan meninggalkan permintaan di laman web ini.

 • Perundangan dalam undang-undang ketenteraan sering berubah, jadi maklumat kadangkala menjadi ketinggalan zaman lebih cepat daripada yang kita berjaya mengemas kini di laman web ini.
 • Semua kes sangat individu dan bergantung kepada banyak faktor. Maklumat asas tidak menjamin penyelesaian untuk masalah anda..

Oleh itu, perunding pakar bekerja untuk anda sepanjang masa! Kemukakan pertanyaan melalui borang (di bawah), atau melalui sembang dalam talian

Adakah mereka akan menyertai tentera dengan diabetes?

Apa itu diabetes?

Diabetes mellitus adalah penyakit kronik yang disebabkan oleh kekurangan insulin, hormon pankreas. Bergantung pada sama ada kekurangannya mutlak atau relatif, dua jenis diabetes dibezakan..

  diabetes jenis I: bergantung kepada insulin. Dengan diabetes seperti itu, kekurangan insulin mutlak diperhatikan. Terdapat banyak sebab: kecenderungan keturunan, kontak dengan virus, dll. Selalunya dijumpai pada orang di bawah 25 tahun;

 • diabetes jenis II: tidak bergantung kepada insulin. Jenis di mana kekurangan insulin relatif diperhatikan. Ia berlaku kerana kecenderungan keturunan, kekurangan zat makanan, berat badan berlebihan, dan lain-lain. Selalunya dijumpai pada orang yang berumur 35-40 tahun..
 • Adakah mereka merekrut pesakit diabetes?

  Bantuan undang-undang selalu percuma:

  Kunci keupayaan pertahanan tinggi negara adalah prestasi fizikal kontinjen yang tinggi. Untuk menilai status kesihatan pengisian semula muda, permulaan rancangan kempen disertai dengan pemeriksaan perubatan wajib. Pemuda itu menjalani pemeriksaan, setelah itu dia diberi salah satu kategori kesahan yang ditentukan, yang menentukan kemungkinan melakukan layanan mendesak.

  Sikap dalaman warganegara terhadap perkhidmatan ketenteraan dapat menampakkan diri pada tahap yang berbeza-beza, tetapi pada dasarnya terbahagi kepada keinginan atau keengganan untuk berkhidmat. Menurut statistik, alasan yang paling popular untuk pengecualian dari perkhidmatan ketenteraan adalah diagnosis penyakit. Untuk mengelakkan kehidupan tentera, adalah perlu bahawa diagnosis dalam bentuk ini terdapat dalam dokumen peraturan utama - Jadual Penyakit.

  Agar tidak menganalisis kandungan dokumen normatif, banyak calon wajib mengajukan soalan menarik di forum. Namun, untuk mendapatkan jawapan yang lengkap, anda perlu merujuk pada artikel dari dokumen di atas, jadi anda harus belajar bagaimana "bekerja" dengan Jadual.

  Manifestasi penyakit

  Malangnya, kita mengetahui tentang kehadiran penyakit tertentu hanya semasa pemeriksaan yang berkelayakan. Sehingga ke tahap ini, sering kali perlu mengabaikan manifestasi gejala pertama, yang kemudiannya memberi kesan negatif terhadap semua aktiviti.

  Untuk mendiagnosis penyakit seperti diabetes, perlu melakukan ujian darah kualitatif untuk kandungan gula dan kemampuan untuk menyesuaikan tahapnya.

  Penyakit itu sendiri dapat menampakkan diri dalam dua jenis:

  1. Diabetes jenis pertama dalam beberapa istilah disenaraikan sebagai bergantung kepada insulin. Ia biasanya didiagnosis pada orang muda dan dicirikan oleh suntikan insulin buatan ke dalam darah..
  2. Jenis kedua mempunyai kategori umur yang lebih matang. Rawatan berdasarkan diet, mengurangkan latihan, mengawal tahap insulin..

  Pengecualian dari tentera

  Bahkan sebelum tinjauan terperinci mengenai ketentuan Jadual Penyakit, menjadi jelas bahawa dengan diagnosis yang serupa, dinas tentera dapat menjanjikan akibat buruk. Memandangkan hakikat bahawa rejim tentera yang ketat tidak akan membenarkan seorang askar yang menghidap diabetes untuk mengambil dos insulin tepat pada masanya, secara berkala memantau tahap gula darah atau mengikuti diet, seseorang hanya dapat menebak tugas seperti apa yang akan berubah menjadi Ibu Negara..

  Sebagai tambahan kepada kesulitan ini, timbul lagi masalah lain. Di antara gejala standard perkembangan penyakit ini, keletihan dipertimbangkan. Lebih-lebih lagi, tidak seperti keletihan fizikal biasa, keperluan badan ini mesti dipenuhi. Tidak ada seorang pun dalam tentera yang akan memperkenalkan rejim peribadi untuk seorang askar, oleh itu, demi kepentingan negara, meninggalkan warganegara seperti itu dalam simpanan.

  Jadual penyakit

  Walaupun dugaan logik disajikan, draf panitia masih dipandu oleh peraturan yang disetujui oleh Pemerintah Persekutuan Rusia, oleh itu, ketika mencoba menjawab pertanyaan itu, apakah mereka dimasukkan ke dalam tentera dengan diabetes? - perlu mempertimbangkan artikel yang relevan dalam perundangan.

  Jadual penyakit adalah arahan yang menentukan kemungkinan menjalani perkhidmatan ketenteraan untuk berbagai kategori warganegara sesuai dengan diagnosis yang telah ditetapkan. Semua penyakit disajikan dalam bentuk senarai dan dibahagikan kepada beberapa kumpulan mengikut sifat lesi. Diabetes diposisikan dalam Bab 4, yang menjelaskan gangguan sistem endokrin, serta patologi yang berkaitan dengan gangguan metabolik.

  Artikel 13 dengan jelas menyatakan bahwa untuk setiap manifestasi diabetes, wajib militer tidak akan ditugaskan untuk dinas militer. Pada peringkat ringan dan tengah perkembangan penyakit ini, wajib militer diberi kategori "B". Keputusan seperti itu menunjukkan bahawa semasa langkah-langkah mobilisasi dia mungkin tertarik, tetapi pada masa damai dia akan menerima tiket tentera. Pada tahap yang teruk, kategori "D" ditetapkan. Pesakit dikeluarkan sepenuhnya dari daftar tentera.

  Adakah mungkin untuk menyembunyikan penyakit

  Sebilangan besar pertanyaan mengenai kemungkinan pengecualian dari perkhidmatan ketenteraan kerana penyakit diajukan oleh para wajib militer yang akan menggunakan hak mereka untuk menghindari layanan, dan hanya sebahagian kecil anak-anak yang masih berusaha menyembunyikan penyakit ini, untuk merasa seperti anggota masyarakat yang penuh, untuk memenuhi tugas. Kami tidak akan membongkar, menipu papan draf, terutama jika anda ingin melayani, itu lebih mudah daripada dengan motif yang bertentangan, tetapi anda harus mempertimbangkan kos keputusan tersebut.

  Dari sudut kepentingan negara, tidak perlu menambah barisan Angkatan Bersenjata dengan tentera yang mempunyai penyimpangan kesihatan yang ketara. Masa penghindaran perkhidmatan secara besar-besaran telah berakhir dan tentera Rusia tidak mengalami kekurangan jumlah. Hari ini kita dapat dengan yakin mengatakan bahawa draf suruhanjaya tidak memalsukan bukti dan secara objektif memilih pra-wajib.

  Dari sudut pandang kepentingan seseorang, harus diingat bahawa setiap warganegara, pertama-tama, harus memperhatikan keadaan kesihatannya. Perkhidmatan dengan diabetes akan memberi kesan negatif kepada keadaan umum. Adakah anda bersedia memikul semua tanggungjawab untuk ini? Untuk masyarakat, anda boleh berguna dalam kehidupan orang awam.

  Adakah mereka akan direkrut dengan diabetes?

  Menurut anggaran yang paling konservatif di dunia, terdapat kira-kira 425 juta orang dengan diagnosis diabetes. Ramai orang bahkan tidak mengesyaki bahawa mereka mempunyai penyakit seperti itu atau berada dalam keadaan pra-diabetes, jadi angka sebenarnya jauh lebih besar.

  Apa itu diabetes

  Diabetes mellitus adalah patologi yang dicirikan oleh glukosa darah tinggi. Perkembangan penyakit ini dikaitkan dengan kekurangan hormon insulin di dalam badan. Terdapat dua jenis:

  • Bergantung pada insulin. Penyakit ini boleh menjadi kongenital atau dijangkiti. Ciri khas untuk individu di bawah umur 25 tahun dan memerlukan pemberian insulin secara berkala.
  • Insulin bebas. Ia lebih biasa pada orang dewasa. Ia dicirikan oleh perkembangan yang perlahan, hampir tidak adanya gejala pada peringkat awal..

  Jenis penyakit terakhir yang dikesan pada peringkat awal tidak memerlukan rawatan khusus. Seseorang harus mengikuti diet, menggunakan ubat yang mengurangkan kadar glukosa. Dengan diagnosis patologi kemudian, pentadbiran insulin akan diperlukan.

  Boleh mengidap diabetes

  Mana-mana pesakit diabetes, setelah mendapat saman dari pejabat pendaftaran dan pendaftaran tentera, segera berharap agar dia tidak dipanggil. Dan tidak sia-sia. Anda tidak dapat melayani dengan penyakit ini, tetapi dalam beberapa kes, seorang pemuda boleh dihantar ke simpanan.

  Terlepas dari diagnosis, setiap wajib menjalani komisi perubatan, yang menentukan kesesuaiannya untuk menjalani perkhidmatan ketenteraan, perlunya memberikan perpanjangan.

  Berdasarkan hasil tinjauan, kategori kesahan ditentukan:

  • "DAN". Ketiadaan sekatan perkhidmatan;
  • "B". Terdapat kontraindikasi tertentu, tetapi itu bukan halangan untuk perkhidmatan;
  • "AT". Panggilan hanya boleh dilakukan pada masa perang.
  • "G". Masalah kesihatan sementara, kecederaan, radang paru-paru dan sebagainya. Selepas penawarnya, pemuda itu bersedia untuk menjalani perkhidmatan.
  • "D". Patologi teruk yang menghalang perkhidmatan ketenteraan.

  Penting! Bentuk diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin yang teruk tidak akan membenarkan perkhidmatan ketenteraan, dan kad tentera dengan kategori "D" akan dikeluarkan kepada wajib militer.

  Keterukan patologi yang ringan dan sederhana memberikan hak untuk menetapkan kategori "B" kepada pemuda itu, iaitu, dia akan dipanggil jika undang-undang darurat dinyatakan.

  Bolehkah mereka memberi kelonggaran sebentar?

  Penangguhan dari perkhidmatan ketenteraan boleh diperoleh dengan alasan berikut:

  • latihan diberikan sebelum tamat pengajian;
  • atas sebab keluarga, sekiranya terdapat 2 atau lebih anak atau anak kurang upaya, jaga ibu atau ayah;
  • untuk bekerja, diberikan kepada timbalan, calon dalam pilihan raya, pegawai Kementerian Kecemasan, Kementerian Dalam Negeri, Perkhidmatan Kawalan Dadah Persekutuan;
  • mengenai kesihatan, dengan penugasan kategori kesahan "G".

  Sekiranya dewan perubatan memberikan kategori kecergasan "G" kepada pesakit diabetes, maka keputusan tersebut boleh dikenakan rayuan, kerana tidak sah.

  Nota! Mungkin ada kelewatan 6 bulan sehingga pihak wajib mengesahkan diagnosis diabetes jika dia baru-baru ini ditemui dan semua dokumen yang diperlukan hilang.

  Apa yang boleh menyebabkan perkhidmatan diabetes

  Sekiranya dengan cara tertentu, diabetes berjaya menyembunyikan jenis penyakit pertama, maka ini berbahaya bagi pemuda itu. Pertama sekali, penyakit ini memerlukan pemberian insulin setiap hari, pemakanan harus dilakukan secara berkala dan dilakukan pada masa yang sama.

  Apabila cedera, terdapat risiko komplikasi dalam bentuk suppuration dan gangren. Pesakit kencing manis dilarang melakukan aktiviti fizikal secara teratur, mereka mesti mematuhi rejim, tetapi tidak sama dengan yang ditetapkan oleh tentera. Kegiatan fizikal yang berat sangat merosakkan tubuh pesakit diabetes dan dia memerlukan rehat yang kerap dan baik.

  Penting! Jenis penyakit kedua melibatkan penugasan kategori kecergasan "B", di mana seorang pemuda dihantar ke cadangan dan hanya dapat dipanggil pada masa perang.

  Dalam beberapa kes, semasa diagnosis awal dan jika penyakit itu berlanjutan tanpa komplikasi, pihak berwajib bahkan dapat melalui komisi perubatan. Walau bagaimanapun, mana-mana tahap dan jenis diabetes memerlukan kepatuhan terhadap peraturan tertentu, yang agak bermasalah untuk dipatuhi dalam tentera.

  Bahkan penyimpangan kecil dari rejim mengancam perkembangan penyakit ini dengan cepat. Oleh itu, dengan jenis penyakit ini, perkhidmatan ketenteraan dilarang.

  Prosedur untuk lulus pemeriksaan perubatan

  Sebelum meluluskan komisen perubatan pesakit diabetes, disarankan untuk mengumpulkan semua sijil sokongan.

  Suruhanjaya itu sendiri di pejabat pendaftaran dan pendaftaran tentera terdiri daripada beberapa pakar: pakar bedah, doktor gigi, pakar mata, dan sebagainya. Sekiranya semasa pemeriksaan kecurigaan diabetes dikesan, pemuda itu dihantar untuk pemeriksaan tambahan di hospital, ke pakar masyarakat.

  Semasa tinjauan, aktiviti berikut dilakukan:

  • tahap glukosa dan hemoglobin dipantau secara berkala;
  • diperiksa untuk ultrasound buah pinggang;
  • darah didermakan untuk analisis biokimia;
  • Analisis air kencing;
  • Pemeriksaan sinar-X dijalankan;
  • ECG.

  Tanpa gagal, lelaki itu pergi berjumpa pakar oftalmologi, pakar kardiologi dan pakar neurologi.

  Secara kolektif, doktor institusi perubatan, yang dipandu oleh Jadual Penyakit, mengenal pasti tahap kemerosotan kesihatan orang muda. Doktor menyimpulkan sama ada perkhidmatan ketenteraan mungkin, kategori kecergasan ditetapkan.

  Tidak dinafikan, keinginan lelaki itu untuk membayar hutangnya ke tanah airnya hanyalah penghormatan. Walau bagaimanapun, diagnosis diabetes mellitus dan perkhidmatan tentera adalah perkara yang tidak sesuai. Oleh itu, tidak dapat disembunyikan penyakit ini, pengabaian terhadap kesihatan diri boleh mengakibatkan akibat yang tidak dapat dipulihkan.

  Adakah mereka dimasukkan ke dalam tentera dengan diabetes? Apa yang diharapkan untuk calon wajib yang menderita penyakit ini??

  Adakah mereka dimasukkan dalam tentera dengan diabetes? Soalan yang menggembirakan bukan sahaja calon masa depan, tetapi, mungkin lebih-lebih lagi, ibu bapa mereka yang prihatin. Dan ini sangat benar, kerana kehidupan di tentera tidak menyediakan penciptaan keadaan khas yang sangat penting untuk menjaga kesihatan dalam perkembangan penyakit serius, termasuk diabetes.

  Ciri-ciri penyakit diabetes mellitus

  Diabetes mellitus adalah penyakit yang agak mengancam nyawa yang berkaitan dengan gangguan proses metabolik dalam tubuh manusia. Di dalam darah pesakit terdapat peningkatan kadar glukosa, dengan latar belakang jumlah insulin yang dihasilkan tidak mencukupi.

  Menarik! Insulin bertanggungjawab untuk pergerakan glukosa dari makanan dari darah ke sel, akibatnya mereka diberi tenaga. Melanggar proses ini, glukosa terkumpul dalam darah, dan seseorang menderita kekurangan tenaga, keletihan kronik dan kelesuan.

  Terdapat dua jenis diabetes:

  • bergantung kepada insulin - ciri orang muda di bawah umur 25 tahun. Ia berlaku kerana kekurangan insulin secara mutlak. Untuk menstabilkan keadaan pesakit, suntikan insulin diperlukan;
  • tidak bergantung kepada insulin - dalam kebanyakan kes, ia berkembang pada orang dewasa. Ia dicirikan oleh pengeluaran insulin yang tidak mencukupi. Pesakit perlu mengikuti diet dan mengambil ubat khas untuk menurunkan gula darah mereka.

  Ia tidak simptomatik pada tahap awal, lama-kelamaan penyakit ini mulai terasa, cepat keletihan, memerlukan banyak masa untuk berehat dan pulih. Pesakit mesti mengikuti diet ketat, makan keras, mengambil insulin.

  Penyebab diabetes boleh menjadi:

  • keturunan;
  • kekurangan zat makanan, makan berlebihan;
  • berat badan berlebihan;
  • kekurangan aktiviti fizikal yang mencukupi;
  • tekanan kronik;
  • ubat jangka panjang.

  Gejala diabetes adalah:

  • keletihan, apatis, kelemahan;
  • gatal-gatal, penyakit kulit;
  • pengurangan berat;
  • gangguan sistem imun dan saraf;
  • poliuria (peningkatan kencing);
  • jangkitan saluran kencing yang kerap.

  Untuk memastikan taraf hidup yang normal, pesakit diabetes memerlukan pemantauan berterusan oleh pakar dan keadaan khas (diet khas, ketersediaan ubat yang diperlukan, masa yang cukup untuk berehat dan pemulihan). Memandangkan keadaan ini, jawapan untuk pertanyaan sama ada mereka mengambil tentera dengan diabetes adalah jelas - mereka tidak mengambilnya.

  Penyakit yang tidak dibawa masuk tentera

  Sebenarnya, tidak banyak lelaki yang 100% tidak sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan, kerana banyak penyakit yang ada dapat disembuhkan. Dalam kes seperti itu, calon draf diberi kelewatan, dia menjalani rawatan yang diperlukan, setelah itu dia lulus peperiksaan lagi.

  Bersama dengan patologi yang paling teruk (rabun, pekak, skizofrenia, kekurangan anggota badan, dan lain-lain) terdapat senarai penyakit di mana seorang pemuda dikecualikan dari perkhidmatan ketenteraan. Ini termasuk:

  • pembentukan malignan dan jinak;
  • kegemukan;
  • diabetes;
  • pelbagai penyakit yang berkaitan dengan sistem endokrin;
  • penyimpangan psikologi;
  • ketagihan dadah dan alkohol;
  • epilepsi;
  • patologi sistem saraf;
  • patologi mata;
  • gangguan pendengaran, alat vestibular;
  • patologi jantung;
  • hipertensi dan patologi vaskular;
  • penyakit pernafasan;
  • penyakit gigi, rahang, organ sistem pencernaan;
  • gangguan saluran pencernaan;
  • penyakit kulit;
  • patologi tulang;
  • Kaki leper;
  • kecacatan;
  • enuresis;
  • gagap;
  • alahan makanan;
  • patologi buah pinggang dan sistem pembiakan.

  Sekiranya terdapat masalah kesihatan dalam kes-kes ini, penilaian individu mengenai keparahan penyakit dibuat dan keputusan dibuat mengenai kemungkinan menghidap atau tidak. Dalam beberapa kes, keputusan dibuat untuk memanggil dinas ketenteraan dengan kata-kata "sesuai dengan sekatan kecil".

  Mengapa tidak membuat rancangan sekiranya terdapat penyakit tertentu?

  Terdapat penyakit yang tidak termasuk kemungkinan berkhidmat dalam tentera. Mereka boleh dibahagikan secara bersyarat kepada patologi mental dan fizikal..

  Penting! Mengalami sebarang penyakit, wajib militer, semasa menjalankan komisen, wajib memberi amaran kepada pakar perubatan mengenai perkara ini - banyak di antaranya mungkin tidak simptomatik pada peringkat awal.

  Terdapat penyakit di mana seseorang dapat menjalani kehidupan yang utuh, tetapi dia sangat terikat dengan keadaan yang harus mengelilinginya. Itulah sebabnya, ketika memutuskan kemungkinan perkhidmatan ketenteraan untuk kategori calon wajib tersebut, kakitangan perubatan sering memutuskan untuk menolak untuk memanggil atau bercakap mengenai kecergasan untuk perkhidmatan dengan sekatan kecil.

  Tidak ada cara dalam tentera untuk menyediakan setiap pesakit dengan rejimen yang diperlukan; lebih-lebih lagi, orang yang menderita penyakit serius, sebahagian besarnya, tidak mempunyai kemampuan fizikal yang signifikan dan memerlukan banyak masa untuk berehat, yang tidak dapat diterima dalam keadaan kemudahan sensitif.

  Pesakit diabetes boleh menghadapi situasi yang mengancam nyawa semasa menjalani perkhidmatan: pengsan, gangren, masalah bakteria yang serius.

  Sekiranya terdapat diabetes mellitus dari jenis apa pun, perkhidmatan tentera dilarang. Dengan tahap penyakit yang ringan, orang muda dibenarkan berkhidmat pada masa perang. Sekiranya terdapat diabetes jenis 1 (teruk), perkhidmatan tidak termasuk dalam keadaan apa pun.

  Adakah mereka dimasukkan dalam tentera dengan diabetes insipidus? Untuk menjawab soalan ini, pertama sekali anda harus memahami apakah penyakit ini.

  Diabetes insipidus (diabetes insipidus) adalah penyakit yang jarang dan sukar untuk didiagnosis yang berkaitan dengan gangguan fungsi kelenjar pituitari. Ia dicirikan oleh pengeluaran air kencing yang banyak (hingga 15 liter sehari) dan kehausan berterusan.

  Sekiranya diabetes insipidus tidak bergejala, orang muda boleh dipanggil untuk menjalani perkhidmatan ketenteraan. Sekiranya penyakit ini berada dalam fasa perkembangan yang akut, maka orang tersebut dikecualikan daripada panggilan tersebut.

  Apabila diabetes adalah batasan untuk perkhidmatan ketenteraan

  Diabetes mellitus adalah penyakit hormon yang berkembang dengan latar belakang penurunan pengeluaran insulin dan dapat menyebabkan pelanggaran pencernaan gula. Beberapa bidang aktiviti mengecualikan kemungkinan pesakit tersebut. Mereka mungkin tidak diterima menjadi tentara dengan diagnosis seperti itu: semuanya bergantung pada bentuk penyakit dan masalah kesihatan yang disertakan dalam wajib militer..

  Perkhidmatan ketenteraan dan diabetes

  Sebelum mengambil diabetes kepada tentera, komisen perubatan tentera akan menghantar pegawai perubatan untuk pemeriksaan perubatan lengkap untuk menentukan jenis penyakit dan mengenal pasti patologi lain yang mungkin terbentuk kerana kegagalan hormon. Hanya seorang ahli endokrinologi yang dapat mencapai keputusan sama ada akan mengambil seorang pemuda untuk berkhidmat dalam tentera. Jenis kedua, yang berlangsung tanpa komplikasi dan tidak memberi kesan buruk terhadap kerja seluruh organisma, boleh mempengaruhi keputusan komisi untuk menetapkan kategori kesihatan "B" kepada pemula, yang tidak akan membenarkan wajib militer sebelum menyelesaikan perkhidmatan penuh dalam tentera, tetapi akan membantu menentukan pemuda yang berada di tempat simpanan. Dia akan dapat membayar hutang ke tanah air sekiranya berlaku pengepungan tentera.

  Namun, pasukan yang kekurangan insulin hormon diambil dalam keadaan di mana, terlepas dari adanya "kronik", seorang pejuang berpotensi memiliki kecergasan fizikal yang sangat baik dan menunjukkan potensi tinggi sebagai seorang tentera. Hanya dalam kes ini, badan komisariat yang diketuai oleh perundingan perubatan dapat menutup mata mereka terhadap hasil pemeriksaan dan mengaku menjalani diagnosis dengan diabetes.

  Diabetes jenis 1

  Diabetes mellitus adalah pelanggaran langsung proses metabolik. Ketidakseimbangan air dan karbohidrat dalam darah menimbulkan gangguan pada pankreas, yang menghasilkan hormon insulin, dan jumlah hormon ini tidak mencukupi mengganggu penyerapan gula kualitatif dan pemprosesannya menjadi glukosa.

  Diagnosis boleh diwarisi oleh seseorang dari ibu bapa yang sakit, yang diperoleh akibat pelanggaran kualiti pemakanan atau disebabkan oleh perkembangan patologi lain.

  Sebarang penyakit mempengaruhi kualiti hidup, dan lebih-lebih lagi pada aktiviti profesional seseorang.

  Diabetes tidak boleh diubati. Malangnya, hampir mustahil untuk mencapai pemulihan sepenuhnya dalam pengeluaran insulin. Hanya rawatan berkualiti tinggi yang dapat menolong seseorang, yang bergantung kepada bentuk penyakitnya..

  Jenis penyakit pertama sering dihidapi oleh orang yang berumur di bawah 40 tahun. Ini adalah bentuk yang lebih parah, yang memerlukan masuknya insulin secara berterusan ke dalam badan sehingga dapat berfungsi dengan normal. Jenis pertama boleh membawa maut jika anda tidak mengikuti diet yang ketat dan melewatkan pengenalan hormon. Oleh itu, pesakit kencing manis dengan bentuk penyakit ini tidak dibenarkan menjalani perkhidmatan tentera.

  Diabetes jenis 2

  Jenis penyakit kedua tidak memerlukan pemberian hormon secara berkala ke dalam badan. Untuk mengekalkan keadaan tubuh yang normal, seseorang hanya perlu memantau dietnya dan mematuhi gaya hidup yang sihat.

  Sama ada mereka mendaftar dalam tentera dengan diabetes jenis 2 adalah soalan yang relevan bagi banyak orang yang benar-benar ingin berkhidmat dalam tentera.

  Keputusan untuk menerima perekrut baru dengan diabetes jenis 2 dibuat melalui perundingan perubatan. Sekiranya, selain kekurangan makanan yang mudah dicerna gula, tidak ada patologi lain yang ditemukan di pihak wajib, dia menunjukkan kemampuan fizikal dan mental yang sangat baik, dan yang paling penting, mempunyai keinginan yang besar untuk melayani, dia dapat diizinkan untuk berkhidmat dengan segera.

  Kategori Rak Diabetes

  Untuk menjawab persoalan sama ada mereka terdaftar dalam tentera dengan diagnosis seperti itu, adalah perlu untuk mempelajari parameter kesesuaian profesional, yang ditentukan pada tahap pemeriksaan perubatan rekrut..

  Suruhanjaya perubatan tentera mendefinisikan 5 kategori kesihatan calon wajib:

  1. "DAN". Dengan kategori ini, mereka dimasukkan ke dalam tentera tanpa syarat, kerana ini menunjukkan tidak adanya penyimpangan dalam kesihatan yang menghalangi layanan.
  2. "B". Pelanggan wajib memenuhi syarat "mendesak", tetapi mempunyai sekatan kecil. Biasanya, mereka ditugaskan untuk berkhidmat dengan kategori seperti itu, mengenal pasti pasukan yang paling sesuai untuk tahap kecergasan fizikal.
  3. "AT". Dalam kategori ini, wajib militer menunjukkan patologi yang tidak sesuai dengan perkhidmatan ketenteraan. Mereka tidak akan membawa pemuda itu menjadi tentera, tetapi mereka akan ditugaskan ke tempat simpanan dan dipanggil sekiranya mobilisasi umum.
  4. "G". Ketidakadilan sementara menjanjikan penangguhan dari tentera. Patologi yang dikenal pasti sebagai hasil pemeriksaan perubatan dapat disembuhkan. Anggota wajib diberi masa (dari enam bulan) untuk menyelesaikan masalah kesihatan, setelah itu dia akan dikirim untuk menjalani komisi kedua.
  5. "D". Dengan kategori ini jangan masuk tentera. Status kesihatan wajib militer tidak termasuk kemungkinan perkhidmatannya dalam pasukan mana pun.

  Sekiranya semasa pemeriksaan perubatan pemuda itu mempunyai penyakit yang dijelaskan di atas, keputusan mengenai perkhidmatannya selanjutnya dalam tentera akan bergantung pada jenis penyakit dan patologi yang berkaitan.

  Perlu diingat bahawa banyak rekrut mempunyai keinginan besar untuk berkhidmat dan tidak menganggap kekurangan insulin sebagai halangan serius. Dengan jenis kedua, ini benar-benar berlaku, dan keinginan, tanggungjawab pejuang dapat mempengaruhi keputusan komisi secara positif mengenai apakah akan melakukan diabetes kepada tentera.

  Diabetes bukan ayat. Diagnosis hanya sedikit mengubah gaya hidup seseorang, dan lebih kerap - dengan cara yang positif. Ini adalah kesempatan untuk mulai memantau diet Anda, menjaga gaya hidup sehat dan meninggalkan kebiasaan buruk. Sekiranya pesakit diabetes mempunyai keinginan besar untuk berkhidmat dalam tentera, maka tidak ada yang mustahil.

  Sekiranya anda mempunyai pengalaman dalam perkhidmatan ketenteraan dengan diagnosis diabetes mellitus, anda boleh membincangkannya dalam komen.

  Diabetes dimasukkan?

  Apa yang harus saya lakukan untuk mendapatkan penangguhan daripada tentera?

  "Adakah perkhidmatan ketenteraan berbahaya untuk diabetes?"

  "Kaedah apa yang menjamin diagnosis yang betul?"

  "Bolehkah diabetes mendapat jeda?"

  Diabetes mellitus adalah penyakit yang dicirikan oleh peningkatan kadar glukosa darah. Diabetes terbahagi kepada dua jenis - bergantung kepada insulin dan tidak bergantung kepada insulin. Kategori tugas untuk wajib militer dilakukan sesuai dengan poin yang dijelaskan dalam artikel 13 "Jadwal penyakit".

  Anggota tentera akan diberi pengecualian dari perkhidmatan ketenteraan dan akan diberikan kategori yang sesuai pada tahap diabetes apa pun. Diabetes mellitus dianggap salah satu penyakit yang paling kompleks dalam kategori kumpulan endokrin. Ia dicirikan oleh risiko komplikasi yang tinggi dan perkembangan patologi yang saling berkaitan. Akibat tahap glukosa yang tinggi, penyakit kompleks organ dalaman berkembang, saluran dan ujung saraf terjejas. Diabetes yang teruk dan tentera sama sekali tidak sesuai.

  Oleh kerana tanpa rawatan yang tepat, ketidakpatuhan terhadap diet khusus dan kekurangan suntikan boleh menyebabkan:

  • Perkembangan gangren dan amputasi anggota badan
  • Kegagalan ginjal
  • Keracunan teruk
  • Kehilangan penglihatan yang lengkap

  Diabetes menyebabkan kehadiran kaki diabetes, di mana kaki ditutup dengan banyak luka terbuka. Dengan adanya patologi ini, seorang pesakit diabetes diharuskan memakai kasut khas, kerana pelanggaran seperti itu dapat menimbulkan risiko nyawa. Perintah ini tidak dapat dipenuhi dalam tentera. Untuk mengesahkan diagnosis, pihak wajib mesti menyerahkan dokumen yang diperlukan kepada suruhanjaya perubatan. Kad pesakit luar harus mengandungi keterangan mengenai penyakit ini, pendapat doktor. Dokumen dan hasil ujian harus mengesahkan diagnosis dan jenis diabetes..

  Kategori jangka hayat "D" dan pengecualian penuh dari perkhidmatan ketenteraan diberikan sekiranya terdapat diabetes mellitus jenis insulin. Diagnosis dan perkhidmatan ketenteraan ini sama sekali tidak sesuai. Orang yang menderita diabetes jenis ini dianggap tidak layak, dibebaskan sepenuhnya dari perkhidmatan ketenteraan dan menerima kad tentera.

  Sekiranya diabetes berlaku dalam bentuk yang teruk dan disertai dengan komplikasi, maka komisi perubatan melakukan pemeriksaan di bawah artikel 13, ayat "a". Sudah tentu, suruhanjaya perubatan akan menetapkan kategori "D" dan memberikan pengecualian dari perkhidmatan ketenteraan jika wajib itu mempunyai penyakit berikut:

  • Angiopati dan neuropati, di mana anggota bawah dan atas, walaupun dengan sedikit kecederaan, ditutup dengan formasi ulseratif.
  • Iskemia disebabkan oleh kekurangan oksigen akibat kerosakan kapilari.
  • Hiperglikemia dengan komplikasi organ penglihatan yang ketara.

  Dalam kes-kes yang dijelaskan, komisen perubatan menetapkan kategori "D", menyatakan tidak sesuai dan tidak membenarkan perkhidmatan tentera walaupun pada masa perang..

  Kategori jangka hayat "B" ditetapkan untuk diabetes mellitus dari jenis yang tidak bergantung kepada insulin. Penyakit ini tidak disertai oleh komplikasi, mempunyai keparahan ringan hingga sederhana dan memungkinkan untuk mendapatkan pengecualian dari perkhidmatan dengan meminta wajib militer.

  Edisi baru Artikel 13 "Jadual Penyakit" berisi fitur khusus yang menentukan kategori kecergasan untuk dinas ketenteraan. Diatur bahwa pasien yang termasuk dalam kategori "B" dapat diakui sebagai sebagian layak untuk menjalani layanan. Dalam rekrut seperti itu, tahap glukosa yang tinggi harus disesuaikan dengan diet khas dan tidak melebihi 8.9 mmol / liter pada siang hari..

  Kaedah yang dapat menyembuhkan diabetes mellitus sepenuhnya belum dibuat. Oleh itu, diabetes bergantung pada pengecualian dari tentera, jika tidak, perkhidmatan ini dapat menimbulkan komplikasi dan ancaman nyawa..

  Meragui diagnosis atau keputusan IHC anda? Peguam tentera bersedia melindungi kepentingan anda di mahkamah, dan juga memberikan nasihat yang diperlukan secara percuma. Hubungi kami sekarang!

  Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes