Adakah mereka masuk tentera dengan diabetes?

Diabetes mellitus adalah patologi kronik yang dicirikan oleh pelanggaran semua jenis metabolisme, peningkatan nilai glukosa darah. Secara beransur-ansur menyebabkan gangguan dalam fungsi sistem vaskular, saraf dan lain-lain. Terdapat 2 jenis penyakit - 1 jenis dan 2. Persoalan kesesuaian untuk melayani lelaki muda dengan patologi ini sangat relevan. Dan memberikan jawapan yang pasti sukar. Jenis diabetes mellitus, keparahannya, dan kehadiran komplikasi dan patologi yang berkaitan sangat penting..

Adakah mereka dimasukkan ke dalam tentera dengan diabetes

Apabila lelaki muda menjalani komisen perubatan, setiap kategori kecergasan untuk perkhidmatan ditetapkan:

 • A - wajib militer sihat dan sesuai untuk perkhidmatan tanpa sekatan;
 • B - wajib militer agak sihat, sesuai untuk perkhidmatan dengan beberapa batasan;
 • B - wajib militer sesuai untuk perkhidmatan hanya pada masa perang;
 • G - wajib militer mempunyai sekatan sementara dalam bentuk penyakit, kecederaan;
 • D - kehadiran penyakit di mana ketenteraan tidak mungkin dilakukan.

Terdapat senarai penyakit yang menentukan kesesuaian untuk perkhidmatan - Jadual Penyakit. Diabetes mellitus merujuk kepada bab IV, kategorinya ditentukan mengikut status induktee (B, D).

Perkhidmatan tentera dengan diabetes jenis 1 dan jenis 2.

Diabetes diabetes jenis 1 berlaku kerana kerosakan pada sel pankreas. Dalam keadaan ini, terdapat kekurangan insulin mutlak. Ini adalah ciri dari usia muda, tanda-tanda pertama muncul pada masa baligh atau pada masa muda.

Secara klinikal ditunjukkan oleh gejala berikut:

 1. Kerap membuang air kecil.
 2. Mulut kering, dahaga.
 3. Selera makan meningkat.
 4. Pengurangan berat.
 5. Gejala asthenic - pening, insomnia / mengantuk, kelemahan, keletihan.
 6. Gatal-gatal pada kulit.
 7. Penyembuhan lecet dan luka yang perlahan.
 8. Perkembangan komplikasi - nefropati (lesi renal), retinopati (kerosakan pada organ visual), angiopati (lesi vaskular), neuropati (kerosakan pada sistem saraf).

Dengan diabetes jenis 1, pemuda itu benar-benar tidak sesuai untuk menjalani perkhidmatan, dia diberi kategori D.

Diabetes jenis 2 berlaku kerana pelanggaran kepekaan sel terhadap insulin dan dimanifestasikan oleh hiperglikemia kronik. Lebih kerap berlaku dalam kategori orang yang berumur lebih dari 30-40 tahun dan mempunyai hubungan keluarga langsung dengan orang yang menderita patologi ini (ibu bapa), tetapi dapat nyata (mula) lebih awal. Terutama jika pemuda itu mengalami kegemukan yang teruk. Dalam kes ini, penyakit ini berkembang dengan perlahan, dicirikan oleh gejala yang sama dengan diabetes jenis 1.

Untuk menghentikan simptom dan mencegah berlakunya komplikasi yang lebih serius ("kaki diabetes" - gangren jari kaki, ketoasidosis, koma), pesakit mesti sentiasa mengambil persediaan insulin untuk mengekalkan tahap glukosa pada nilai yang sepatutnya. Ini menjadikannya sukar untuk berkhidmat dalam tentera, oleh itu, jika seorang pemuda mengalami keparahan ringan atau sederhana, maka dia ditugaskan kategori B. Dalam bentuk teruk, wajib militer tidak sesuai - kategori D.

Apakah komplikasi diabetes?

Diabetes mellitus berbahaya kerana komplikasinya, kerana beberapa di antaranya adalah di antara keadaan yang mendesak, yang lain perlahan-lahan berkembang dan menyebabkan kehilangan fungsi penting dan penurunan kualiti hidup yang ketara..

Komplikasi ini merangkumi:

 • Retinopati proliferatif adalah komplikasi organ penglihatan, yang dicirikan oleh percambahan saluran kepala saraf optik, pendarahan vitreous dan percambahan tisu penghubung di tempat pendarahan. Akibatnya, detasmen retina atau glaukoma mungkin berlaku..
  Angiopati dan neuropati ekstremitas bawah yang diucapkan - komplikasi yang dicirikan oleh kerosakan teruk pada saluran dan ujung saraf kaki, menyebabkan kemunculan ulser, gangren, penurunan kepekaan, kerosakan sendi.
 • Nefropati diabetes dengan makroproteinuria - kerosakan buah pinggang dengan kehilangan protein yang besar dalam air kencing. Ia dicirikan oleh peningkatan kencing, kemunculan edema, hipertensi arteri dan perkembangan kegagalan buah pinggang kronik secara beransur-ansur.
 • Prekoma dan koma ketoasidotik berulang. Ketoasidosis adalah keadaan di mana produk penguraian metabolik yang muncul dalam darah berkumpul dalam jumlah besar kerana gangguan metabolik dan menyebabkan reaksi toksik.

Pesakit dengan komplikasi ini tergolong dalam kategori D.

Komplikasi yang kurang serius di mana induktif menerima kategori B:

 1. nefropati diabetes dengan mikroalbuminuria - kerosakan buah pinggang pada peringkat lebih awal, berbanding dengan patologi yang dijelaskan di atas.
 2. retinopati bukan proliferatif - lesi awal saluran organ penglihatan.
 3. nefropati periferal dan angiopati - kerosakan pada saluran darah dan ujung saraf, dinyatakan sedikit dan tidak menyebabkan komplikasi serius pada tahap ini.

Beberapa sebab yang boleh menyebabkan pesakit tersebut melakukan perkhidmatan ketenteraan

Sebagai tambahan kepada komplikasi yang dijelaskan di atas, lelaki muda dengan diabetes harus menjalani rawatan secara teratur, mengikuti diet ketat, yang dijadualkan setiap jam, yang tidak mungkin berlaku dalam keadaan ketenteraan. Mereka dilarang melakukan aktiviti fizikal yang berat, mereka cenderung keletihan, dan oleh itu mereka memerlukan rehat yang baik.

Pemantauan berterusan gula darah dan pemberian dos insulin tepat pada masanya diperlukan - tanpa itu, akibat yang tidak dapat dipulihkan boleh berlaku - pingsan, koma. Sekiranya kecederaannya mempunyai keparahan yang berbeza-beza, penyembuhannya akan lama, pelbagai komplikasi mungkin berlaku, misalnya ulser trofik atau jangkitan..

Semasa memohon ke pejabat pendaftaran dan pendaftaran tentera untuk tujuan perkhidmatan ketenteraan, semua pegawai wajib memberikan petikan dari kad pesakit luar di tempat kediaman. Memandangkan semua pesakit diabetes mempunyai faedah persekutuan atau bandar kerana menerima ubat penurun gula, insulin (bergantung kepada bentuk diabetes), kami secara berkala menjalani pemeriksaan dan semua keadaan yang semakin teruk, serta kehadiran penyakit bersamaan dan komplikasi masa lalu, didokumentasikan..

Data-data ini akan dikirimkan dalam bentuk khas ke papan draf, yang akan membantu membentuk gambaran penyakit yang dapat dipercayai dan lengkap. Kerosakan yang kerap dan adanya faktor yang memburukkan, dalam bentuk komplikasi, boleh menyebabkan keputusan mengenai ketidaksesuaian mutlak.

Bagaimana lembaga perubatan dengan diabetes

Sebelum menjalani pemeriksaan perubatan, seorang wajib wajib mengumpulkan sijil dan dokumen yang mengesahkan penyakit tersebut. Komisen perubatan terdiri daripada pakar berikut - pakar optometri, pakar bedah, pakar neurologi, ahli terapi, doktor gigi, psikiatri dan doktor THT. Setiap doktor meletakkan kategori secara berasingan dalam kepakaran mereka.

Sekiranya semasa pemeriksaan dia mempunyai keraguan atau kategori B, D ditampilkan, wajib dihantar ke doktor dengan pengkhususan yang sama dalam organisasi perubatan di tempat kediaman untuk pemeriksaan yang lebih terperinci.

Bagaimana untuk mengesahkan penyakit ini di pejabat pendaftaran tentera

Untuk menetapkan kategori draf, anda mesti dipandu oleh Jadual dan mengenal pasti bentuk patologi.

Untuk mengesahkan penyakit itu, pemuda itu dihantar ke hospital untuk pemeriksaan penuh.

 • Pemantauan glukosa darah setiap hari.
 • Tahap hemoglobin gliser.
 • Kajian fungsi ginjal menggunakan ultrasound, urinalisis, analisis mikroalbuminuria.
 • Ujian darah am dan biokimia.
 • Kajian sfera deria dan motor pada sistem saraf periferal.
 • ECG;
 • X-Ray dada.

Juga diperlukan perundingan dengan doktor ahli endokrinologi, pakar oftalmologi, pakar neurologi, pakar kardiologi. Hanya setelah kesimpulan doktor hospital, pihak wajib masuk ke dewan perubatan, dan berdasarkan data epikrisis, kategori kecergasan ditetapkan secara kolektif.

Dengan diabetes terdapat banyak komplikasi yang boleh membahayakan semasa menjalani perkhidmatan. Juga, pada masa akan datang setelah berkhidmat, status kesihatan seorang pemuda mungkin bertambah buruk. Oleh itu, kebarangkalian untuk memasuki perkhidmatan ketenteraan tidak tinggi.

ID perkhidmatan atau ketenteraan: adakah pesakit diabetes masuk ke dalam tentera?

Undang-undang Rusia menghendaki orang yang telah mencapai usia lapan belas tahun untuk berkhidmat dalam tentera. Orang muda, setelah menerima saman, pergi ke pejabat merekrut.

Sekiranya ini tidak berlaku, maka pemuda itu boleh dihukum, termasuk penahanan.

Atas sebab kesihatan, orang muda boleh dikecualikan daripada perkhidmatan. Lebih-lebih lagi, terdapat sebilangan syarat yang melarang ini. ID tentera boleh dikeluarkan atas sebab kesihatan.

Walaupun di sekolah, ketika pelajar mencapai usia pra-wajib, mereka menjalani pemeriksaan perubatan tahunan. Sekiranya sakit, mungkin ada kelewatan atau pelepasan lengkap. Penyakit di mana kad pengenalan tentera boleh dikeluarkan termasuk diabetes.

Draf perlu memahami bahawa terdapat sejumlah sekatan yang mempengaruhi kemungkinan perkhidmatan tentera. Penyakit ini berlanjutan dengan cara yang berbeza. Pesakit dengan diabetes yang tidak bergantung kepada insulin diberi tentera, dengan syarat bahawa dia tidak menjalani perkhidmatan, tetapi jika perlu, dia dapat dipanggil.

Draf panitia juga mengarahkan pemuda itu untuk menjalani pemeriksaan perubatan, setelah itu keputusan akan dibuat untuk menetapkan kategori tertentu kepadanya.

Kategori diberikan kepada draf

Semasa menilai status kesihatan seorang pemuda, kategori tertentu diberikan kepadanya. Akibatnya, menjadi jelas sama ada mereka akan dimasukkan dalam tentera dengan diabetes jenis 1 dan jenis 2, atau ID tentera akan dikeluarkan.

Hari ini, terdapat kategori penilaian kesihatan berikut:

 1. kategori "A". Pemuda itu benar-benar sihat. Dia boleh berkhidmat di mana-mana tentera;
 2. kategori "B". Terdapat sedikit masalah kesihatan. Tetapi seorang pemuda dapat melayani. Doktor juga mengenal pasti empat subkategori yang lebih tepat menentukan kesesuaiannya untuk perkhidmatan ketenteraan;
 3. kategori "B". Dengan kategori ini, anda tidak boleh melakukan perkhidmatan langsung, tetapi sekiranya berlaku tentera, seorang lelaki diseret ke dalam angkatan bersenjata;
 4. kategori "G". Kategori ini akan diberikan penyakit yang serius tetapi boleh diubati. Ini boleh menjadi kecederaan serius, masalah dengan organ dalaman. Selepas rawatan, wajib diberi salah satu kategori di atas;
 5. kategori "D". Draftee dengan kategori ini tidak dapat berkhidmat walaupun dalam keadaan darurat tentera. Ini mungkin berlaku sekiranya terdapat penyakit yang kompleks. Penyakit seperti itu termasuk diabetes.

Diabetes dan Tentera

Mengapa tidak mengambil tentera dengan diabetes jenis 1? Dengan diabetes, seseorang menderita kelemahan, baik secara umum dan otot, orang itu mempunyai selera makan yang tinggi, sementara dia menurunkan berat badan, orang itu selalu ingin minum dan, akibatnya, kencing sangat kerap, tanpa mengira waktu siang.

Terdapat empat sebab yang mengganggu perkhidmatan:

 1. supaya gula selalu normal, penting untuk dimakan pada waktu tertentu, amati rejimen dan jangan berlebihan dengan aktiviti fizikal. Pesakit harus menerima suntikan pada waktu tertentu, kemudian makan. Tentera memerlukan rejim ketat pemakanan dan aktiviti fizikal. Ini boleh menyebabkan penurunan gula dalam darah. Orang yang bergantung kepada insulin tidak dapat mengatasi keadaan ini;
 2. Telah diketahui bahawa orang yang menghidap diabetes sukar bertoleransi dengan kecederaan dan luka. Seorang askar, semasa latihan fizikal, mungkin mengalami luka, mungkin mencederakan anggota badannya, ini boleh menyebabkan gangren. Selepas itu, risiko amputasi anggota badan adalah besar;
 3. diabetes boleh menyebabkan kelemahan teruk pada bila-bila masa. Seorang lelaki memerlukan rehat segera, yang tidak dapat dilakukan oleh tentera;
 4. tentera dalam tentera menjalani latihan fizikal yang berterusan. Beban boleh menjadi sangat serius. Seorang askar yang bergantung kepada insulin tidak akan dapat menangani tugas tersebut. Ini boleh menyebabkan komplikasi kesihatan yang serius..

Faktor utama dikenal pasti yang dilarang merekrut orang dengan penyakit jenis ini kepada tentera:

 • imuniti manusia dilemahkan sehingga tahap kecederaan yang paling menyedihkan boleh menyebabkan keracunan darah, suppuration, mengakibatkan gangren ekstremitas dengan semua akibatnya. Oleh itu, dengan diabetes, mereka dibawa ke tentera hanya pada titik-titik tertentu;
 • untuk memudahkan berlakunya diabetes, sangat penting untuk mematuhi peraturan yang ditetapkan untuk makan, perubatan, rehat. Tidak boleh melakukan ini dalam tentera;
 • penghidap diabetes tidak dibenarkan bersenam.

Untuk meringkaskan apa yang telah dikatakan: sehingga rawatan yang berkesan dibuat, diabetes dan tentera tidak dapat wujud bersama. Perkhidmatan ketenteraan dalam jenis pertama sepenuhnya dikontraindikasikan. Ini boleh menjadi ancaman langsung kepada kehidupan dan kesihatan..

Apa yang boleh menyebabkan sikap tidak peduli terhadap kesihatan seseorang??

Banyak orang muda, walaupun terdapat kepercayaan yang meluas bahawa hampir semua prajurit bermimpi "menjauh" dari tentera, berusaha untuk melayani dengan cara apa pun.

Pada saat yang sama, mereka tidak hanya memperhatikan masalah kesihatan, tetapi juga menyembunyikan penyakit yang melarang melayani. Keburukan seperti itu bukan sahaja kepada diri sendiri, tetapi juga menimbulkan masalah serius bagi mereka yang akan berada dekat.

Hanya ada sisi moral dan tanggungjawab peribadi untuk tindakan yang diambil. Sebagai tambahan kepada rakan sekerja, yang selalu bimbang tentang rakan yang sakit, pihak berkuasa yang lebih tinggi juga mungkin menghadapi masalah. Sekiranya terdapat masalah kesihatan yang serius, tanggungjawab terhadap kemudaratan yang ditanggung akan ditanggung oleh pihak pengurusan.

Dalam kes ini, kita tidak hanya berbicara mengenai sisi moral, tetapi juga mengenai hukuman yang sangat nyata dan serius. Rakan sekerja juga akan menderita, yang, atas permintaan askar yang sakit, akan menyembunyikan masalah. Oleh itu, pemuda yang menyembunyikan penyakit itu tidak hanya membahayakan dirinya, tetapi juga orang-orang yang mengelilinginya. Diabetes mellitus dan tentera adalah dua perkara yang, untuk semua keinginan besar mereka, tidak dapat menemukan kesamaan.

Sekarang secara khusus mengenai patologi yang mungkin berlaku:

 1. tapak kaki boleh ditutup dengan bisul yang menyakitkan dan berdarah. Kaki diabetes yang disebut;
 2. berlakunya kegagalan buah pinggang dengan kerosakan fungsi seluruh organisma;
 3. tangan, serta kaki pesakit, boleh terkena ulser trofik. Penyakit ini disebut: neuropati dan satu lagi - angiopati. Akibat yang paling serius adalah amputasi anggota badan;
 4. bahaya membutakan sepenuhnya. Dengan diabetes dan tidak mematuhi keadaan rawatan, masalah timbul dengan bola mata. Akibatnya - kehilangan penglihatan sepenuhnya.

Video-video yang berkaitan

Senarai penyakit di mana tentera tidak diambil:

Jawapan untuk soalan sama ada mereka dimasukkan dalam tentera dengan diabetes adalah jelas. Sekiranya jenis penyakit kedua diberikan, maka perkhidmatan dapat dilakukan apabila diperlukan. Jenis pertama melarang perkhidmatan. Tetapi setelah pemeriksaan penuh dibuat, menjadi jelas apakah mungkin untuk pergi melayani. Memberi tugas ketenteraan adalah perkara yang sangat terhormat. Untuk ini berlaku, penting sejak kecil untuk menjalani gaya hidup sihat. Hanya dalam kes ini, kita boleh menjadi bukan sahaja sihat secara fizikal, tetapi juga semangat moral yang stabil dan matang.

 • Menstabilkan kadar gula dalam jangka masa yang lama
 • Mengembalikan pengeluaran insulin pankreas

Untuk belajar lebih lagi. Bukan ubat. ->

Adakah mereka akan menyertai tentera dengan diabetes?

Apa itu diabetes?

Diabetes mellitus adalah penyakit kronik yang disebabkan oleh kekurangan insulin, hormon pankreas. Bergantung pada sama ada kekurangannya mutlak atau relatif, dua jenis diabetes dibezakan..

  diabetes jenis I: bergantung kepada insulin. Dengan diabetes seperti itu, kekurangan insulin mutlak diperhatikan. Terdapat banyak sebab: kecenderungan keturunan, kontak dengan virus, dll. Selalunya dijumpai pada orang di bawah 25 tahun;

 • diabetes jenis II: tidak bergantung kepada insulin. Jenis di mana kekurangan insulin relatif diperhatikan. Ia berlaku kerana kecenderungan keturunan, kekurangan zat makanan, berat badan berlebihan, dan lain-lain. Selalunya dijumpai pada orang yang berumur 35-40 tahun..
 • Adakah mereka dimasukkan ke dalam tentera dengan diabetes? Apa yang diharapkan untuk calon wajib yang menderita penyakit ini??

  Adakah mereka dimasukkan dalam tentera dengan diabetes? Soalan yang menggembirakan bukan sahaja calon masa depan, tetapi, mungkin lebih-lebih lagi, ibu bapa mereka yang prihatin. Dan ini sangat benar, kerana kehidupan di tentera tidak menyediakan penciptaan keadaan khas yang sangat penting untuk menjaga kesihatan dalam perkembangan penyakit serius, termasuk diabetes.

  Ciri-ciri penyakit diabetes mellitus

  Diabetes mellitus adalah penyakit yang agak mengancam nyawa yang berkaitan dengan gangguan proses metabolik dalam tubuh manusia. Di dalam darah pesakit terdapat peningkatan kadar glukosa, dengan latar belakang jumlah insulin yang dihasilkan tidak mencukupi.

  Menarik! Insulin bertanggungjawab untuk pergerakan glukosa dari makanan dari darah ke sel, akibatnya mereka diberi tenaga. Melanggar proses ini, glukosa terkumpul dalam darah, dan seseorang menderita kekurangan tenaga, keletihan kronik dan kelesuan.

  Terdapat dua jenis diabetes:

  • bergantung kepada insulin - ciri orang muda di bawah umur 25 tahun. Ia berlaku kerana kekurangan insulin secara mutlak. Untuk menstabilkan keadaan pesakit, suntikan insulin diperlukan;
  • tidak bergantung kepada insulin - dalam kebanyakan kes, ia berkembang pada orang dewasa. Ia dicirikan oleh pengeluaran insulin yang tidak mencukupi. Pesakit perlu mengikuti diet dan mengambil ubat khas untuk menurunkan gula darah mereka.

  Ia tidak simptomatik pada tahap awal, lama-kelamaan penyakit ini mulai terasa, cepat keletihan, memerlukan banyak masa untuk berehat dan pulih. Pesakit mesti mengikuti diet ketat, makan keras, mengambil insulin.

  Penyebab diabetes boleh menjadi:

  • keturunan;
  • kekurangan zat makanan, makan berlebihan;
  • berat badan berlebihan;
  • kekurangan aktiviti fizikal yang mencukupi;
  • tekanan kronik;
  • ubat jangka panjang.

  Gejala diabetes adalah:

  • keletihan, apatis, kelemahan;
  • gatal-gatal, penyakit kulit;
  • pengurangan berat;
  • gangguan sistem imun dan saraf;
  • poliuria (peningkatan kencing);
  • jangkitan saluran kencing yang kerap.

  Untuk memastikan taraf hidup yang normal, pesakit diabetes memerlukan pemantauan berterusan oleh pakar dan keadaan khas (diet khas, ketersediaan ubat yang diperlukan, masa yang cukup untuk berehat dan pemulihan). Memandangkan keadaan ini, jawapan untuk pertanyaan sama ada mereka mengambil tentera dengan diabetes adalah jelas - mereka tidak mengambilnya.

  Penyakit yang tidak dibawa masuk tentera

  Sebenarnya, tidak banyak lelaki yang 100% tidak sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan, kerana banyak penyakit yang ada dapat disembuhkan. Dalam kes seperti itu, calon draf diberi kelewatan, dia menjalani rawatan yang diperlukan, setelah itu dia lulus peperiksaan lagi.

  Bersama dengan patologi yang paling teruk (rabun, pekak, skizofrenia, kekurangan anggota badan, dan lain-lain) terdapat senarai penyakit di mana seorang pemuda dikecualikan dari perkhidmatan ketenteraan. Ini termasuk:

  • pembentukan malignan dan jinak;
  • kegemukan;
  • diabetes;
  • pelbagai penyakit yang berkaitan dengan sistem endokrin;
  • penyimpangan psikologi;
  • ketagihan dadah dan alkohol;
  • epilepsi;
  • patologi sistem saraf;
  • patologi mata;
  • gangguan pendengaran, alat vestibular;
  • patologi jantung;
  • hipertensi dan patologi vaskular;
  • penyakit pernafasan;
  • penyakit gigi, rahang, organ sistem pencernaan;
  • gangguan saluran pencernaan;
  • penyakit kulit;
  • patologi tulang;
  • Kaki leper;
  • kecacatan;
  • enuresis;
  • gagap;
  • alahan makanan;
  • patologi buah pinggang dan sistem pembiakan.

  Sekiranya terdapat masalah kesihatan dalam kes-kes ini, penilaian individu mengenai keparahan penyakit dibuat dan keputusan dibuat mengenai kemungkinan menghidap atau tidak. Dalam beberapa kes, keputusan dibuat untuk memanggil dinas ketenteraan dengan kata-kata "sesuai dengan sekatan kecil".

  Mengapa tidak membuat rancangan sekiranya terdapat penyakit tertentu?

  Terdapat penyakit yang tidak termasuk kemungkinan berkhidmat dalam tentera. Mereka boleh dibahagikan secara bersyarat kepada patologi mental dan fizikal..

  Penting! Mengalami sebarang penyakit, wajib militer, semasa menjalankan komisen, wajib memberi amaran kepada pakar perubatan mengenai perkara ini - banyak di antaranya mungkin tidak simptomatik pada peringkat awal.

  Terdapat penyakit di mana seseorang dapat menjalani kehidupan yang utuh, tetapi dia sangat terikat dengan keadaan yang harus mengelilinginya. Itulah sebabnya, ketika memutuskan kemungkinan perkhidmatan ketenteraan untuk kategori calon wajib tersebut, kakitangan perubatan sering memutuskan untuk menolak untuk memanggil atau bercakap mengenai kecergasan untuk perkhidmatan dengan sekatan kecil.

  Tidak ada cara dalam tentera untuk menyediakan setiap pesakit dengan rejimen yang diperlukan; lebih-lebih lagi, orang yang menderita penyakit serius, sebahagian besarnya, tidak mempunyai kemampuan fizikal yang signifikan dan memerlukan banyak masa untuk berehat, yang tidak dapat diterima dalam keadaan kemudahan sensitif.

  Pesakit diabetes boleh menghadapi situasi yang mengancam nyawa semasa menjalani perkhidmatan: pengsan, gangren, masalah bakteria yang serius.

  Sekiranya terdapat diabetes mellitus dari jenis apa pun, perkhidmatan tentera dilarang. Dengan tahap penyakit yang ringan, orang muda dibenarkan berkhidmat pada masa perang. Sekiranya terdapat diabetes jenis 1 (teruk), perkhidmatan tidak termasuk dalam keadaan apa pun.

  Adakah mereka dimasukkan dalam tentera dengan diabetes insipidus? Untuk menjawab soalan ini, pertama sekali anda harus memahami apakah penyakit ini.

  Diabetes insipidus (diabetes insipidus) adalah penyakit yang jarang dan sukar untuk didiagnosis yang berkaitan dengan gangguan fungsi kelenjar pituitari. Ia dicirikan oleh pengeluaran air kencing yang banyak (hingga 15 liter sehari) dan kehausan berterusan.

  Sekiranya diabetes insipidus tidak bergejala, orang muda boleh dipanggil untuk menjalani perkhidmatan ketenteraan. Sekiranya penyakit ini berada dalam fasa perkembangan yang akut, maka orang tersebut dikecualikan daripada panggilan tersebut.

  Draftee direkrut menjadi tentera?

  Perkara pertama yang membimbangkan pengguna ketika dia menerima saman ke draf lembaga adalah persoalan bagaimana mendapatkan komisen. Bagi beberapa orang muda, perkhidmatan ketenteraan adalah langkah penting, sementara yang lain berusaha dengan cara apa pun untuk mengelak daripada mengumpulkan maklumat mengenai penyakit mereka. Dan yang pertama dan kedua berminat dengan patologi apa yang memberikan kelewatan atau pelepasan lengkap. Adakah mereka dimasukkan dalam tentera dengan diabetes?.

  Kekhususan penyakit

  Walaupun pada usia pra-rancangan, pemuda menjalani pemeriksaan perubatan setiap tahun, yang mana menurutnya perkhidmatan mereka dalam tentera ditentukan di masa depan, yaitu kesesuaian atau ketidaksesuaian. Orang muda yang mempunyai masalah kesihatan yang serius dikecualikan dari wajib masuk ke Angkatan Tentera negara. Adakah mereka dimasukkan ke dalam tentera dengan diabetes? Adakah patologi ini termasuk dalam kategori D (tidak sesuai sepenuhnya) mengikut Jadual Penyakit??

  Diabetes adalah penyakit yang mempunyai pelbagai bentuk dan corak. Ini adalah gangguan endokrin dalam tubuh yang berkaitan dengan pengeluaran insulin yang tidak mencukupi, akibatnya - penyerapan glukosa yang tidak betul. Diabetes disertai oleh hiperglikemia berterusan, pelanggaran semua jenis metabolisme dalam badan. Ia terdiri daripada dua jenis - bergantung kepada insulin dan tidak bergantung kepada insulin:

  1. Dengan jenis 2, seorang wajib militer dapat dikirim ke cadangan agar sesuai untuk layanan pada masa perang, tetapi dengan syarat penyakitnya tidak dibebani oleh komplikasi. Ini adalah Kategori B.
  2. Dengan jenis 1, diabetes dan tentera sama sekali tidak serasi, orang muda dengan penyakit seperti ini diakui sama sekali tidak sesuai.


  Sebab-sebab yang menjadi penghalang perkhidmatan adalah beberapa:

  • diet tertentu harus diikuti;
  • makanan mesti diambil dengan ketat pada jam-jam tertentu, bergantung pada rejimen suntikan insulin;
  • pemberian ubat atau suntikan insulin secara berterusan adalah perlu;
  • aktiviti fizikal dan sukan yang meningkat dapat menyebabkan perubahan kadar gula yang tajam, yang sangat berbahaya bagi pesakit diabetes;
  • perjalanan penyakit ini sering dicirikan oleh peningkatan keletihan.

  Menurut keputusan Kerajaan Persekutuan Rusia, yang mula berkuatkuasa pada 4 Julai 2013 dan diedit pada 30 Mac 2019, Jadual Penyakit telah disetujui dengan kategori kesesuaian atau tidak sesuai untuk tentera. Dalam undang-undang ini, Art. 13 ("Penyakit sistem endokrin, gangguan makan dan gangguan metabolik").

  Artikel ini menunjukkan bahawa penderita diabetes yang tergolong dalam kategori B, yaitu, wajib militer yang mana glikemia diperbaiki secara eksklusif melalui diet dan tidak melebihi 8,9 mmol / liter dalam satu hari, dapat diakui sebagai sebagian sesuai untuk layanan..

  Diabetes jenis apa yang tidak akan diambil dengan pasti?

  Penyakit ini dianggap sebagai salah satu kumpulan patologi endokrin yang paling kompleks. Ini disebabkan oleh fakta bahawa dengan diabetes terdapat risiko tinggi untuk mengalami komplikasi dan penambahan patologi bersamaan yang lain. Sekiranya terdapat pelanggaran berikut, pakar ketenteraan perubatan akan menolak wajib militer untuk berkhidmat walaupun pada masa perang:

  1. Ini adalah angiopati dan neuropati. Selalunya, bahagian bawah kaki terjejas, dan dengan kecederaan sedikit pun, pembentukan ulseratif dapat muncul.
  2. Kerana kerosakan pada mikrovaskular (kapilari), anggota badan kekurangan oksigen, akibatnya iskemia berkembang, yang menyebabkan gangren.
  3. Pada diabetes, fungsi ginjal terganggu, yang menyebabkan kegagalan organ. Ini penuh dengan mabuk dan keadaan serius. Nefropati.
  4. Retina juga bertindak balas terhadap perkembangan hiperglikemia. Pada mulanya, penglihatan merosot, tetapi jika tidak ada terapi yang cukup dan mematuhi diet dan suntikan, kebutaan dapat terjadi. Retinopati.
  5. Oleh kerana kapal juga terjejas, terdapat risiko tinggi pembentukan kaki diabetes. Dalam kes ini, pesakit kencing manis ditetapkan untuk memakai kasut khas, yang mustahil dilakukan oleh tentera.

  Selain itu, menurut statistik perubatan, orang yang menghidap diabetes harus mengawal tekanan darah untuk mencegah perkembangan hipertensi..

  Sekiranya anda benar-benar mahu berkhidmat


  Walaupun terdapat kepercayaan yang meluas bahawa para prajurit berusaha untuk menghindari tentera, ada banyak yang berusaha untuk berkhidmat di Angkatan Bersenjata. Dan kadang-kadang lelaki muda cuba menyembunyikan dari lembaga perubatan mereka bahawa mereka menghidap diabetes. Untuk melakukan ini hampir mustahil. Pakar perubatan tentera mengkaji dengan teliti bukan hanya dokumen yang diberikan oleh pemuda itu, tetapi juga hasil ujian yang harus dilalui setelah menerima saman.

  Sekiranya sekurang-kurangnya kecurigaan sedikit pun muncul, wajib militer akan dihantar untuk pemeriksaan tambahan. Satu-satunya perkara yang dapat dicapai dengan jenis penyakit yang tidak bergantung kepada insulin adalah kelewatan enam bulan untuk menjalani rawatan di hospital. Selepas ini, anda perlu menjalani pemeriksaan perubatan sekali lagi, dan jika ada peningkatan yang ketara, anda boleh memenuhi syarat untuk menjalani perkhidmatan dengan sekatan. Tetapi ia juga agak sukar, kerana walaupun dengan penyakit sementara, setelah setahun ia boleh menjadi bertambah buruk dan rumit.

  Tolonglah

  Sekiranya, dengan semua dokumen mengenai diabetes anda masih dihantar kepada tentera, ketahuilah bahawa ini bertentangan dengan undang-undang. Bagaimana untuk bertindak dalam kes seperti itu, anda dapat mengetahui dari peguam kami. Kemukakan soalan, kami segera bertindak balas dan membantu draf untuk menangani masalah yang rumit.

  Adakah mereka akan direkrut dengan diabetes?

  Menurut anggaran yang paling konservatif di dunia, terdapat kira-kira 425 juta orang dengan diagnosis diabetes. Ramai orang bahkan tidak mengesyaki bahawa mereka mempunyai penyakit seperti itu atau berada dalam keadaan pra-diabetes, jadi angka sebenarnya jauh lebih besar.

  Apa itu diabetes

  Diabetes mellitus adalah patologi yang dicirikan oleh glukosa darah tinggi. Perkembangan penyakit ini dikaitkan dengan kekurangan hormon insulin di dalam badan. Terdapat dua jenis:

  • Bergantung pada insulin. Penyakit ini boleh menjadi kongenital atau dijangkiti. Ciri khas untuk individu di bawah umur 25 tahun dan memerlukan pemberian insulin secara berkala.
  • Insulin bebas. Ia lebih biasa pada orang dewasa. Ia dicirikan oleh perkembangan yang perlahan, hampir tidak adanya gejala pada peringkat awal..

  Jenis penyakit terakhir yang dikesan pada peringkat awal tidak memerlukan rawatan khusus. Seseorang harus mengikuti diet, menggunakan ubat yang mengurangkan kadar glukosa. Dengan diagnosis patologi kemudian, pentadbiran insulin akan diperlukan.

  Boleh mengidap diabetes

  Mana-mana pesakit diabetes, setelah mendapat saman dari pejabat pendaftaran dan pendaftaran tentera, segera berharap agar dia tidak dipanggil. Dan tidak sia-sia. Anda tidak dapat melayani dengan penyakit ini, tetapi dalam beberapa kes, seorang pemuda boleh dihantar ke simpanan.

  Terlepas dari diagnosis, setiap wajib menjalani komisi perubatan, yang menentukan kesesuaiannya untuk menjalani perkhidmatan ketenteraan, perlunya memberikan perpanjangan.

  Berdasarkan hasil tinjauan, kategori kesahan ditentukan:

  • "DAN". Ketiadaan sekatan perkhidmatan;
  • "B". Terdapat kontraindikasi tertentu, tetapi itu bukan halangan untuk perkhidmatan;
  • "AT". Panggilan hanya boleh dilakukan pada masa perang.
  • "G". Masalah kesihatan sementara, kecederaan, radang paru-paru dan sebagainya. Selepas penawarnya, pemuda itu bersedia untuk menjalani perkhidmatan.
  • "D". Patologi teruk yang menghalang perkhidmatan ketenteraan.

  Penting! Bentuk diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin yang teruk tidak akan membenarkan perkhidmatan ketenteraan, dan kad tentera dengan kategori "D" akan dikeluarkan kepada wajib militer.

  Keterukan patologi yang ringan dan sederhana memberikan hak untuk menetapkan kategori "B" kepada pemuda itu, iaitu, dia akan dipanggil jika undang-undang darurat dinyatakan.

  Bolehkah mereka memberi kelonggaran sebentar?

  Penangguhan dari perkhidmatan ketenteraan boleh diperoleh dengan alasan berikut:

  • latihan diberikan sebelum tamat pengajian;
  • atas sebab keluarga, sekiranya terdapat 2 atau lebih anak atau anak kurang upaya, jaga ibu atau ayah;
  • untuk bekerja, diberikan kepada timbalan, calon dalam pilihan raya, pegawai Kementerian Kecemasan, Kementerian Dalam Negeri, Perkhidmatan Kawalan Dadah Persekutuan;
  • mengenai kesihatan, dengan penugasan kategori kesahan "G".

  Sekiranya dewan perubatan memberikan kategori kecergasan "G" kepada pesakit diabetes, maka keputusan tersebut boleh dikenakan rayuan, kerana tidak sah.

  Nota! Mungkin ada kelewatan 6 bulan sehingga pihak wajib mengesahkan diagnosis diabetes jika dia baru-baru ini ditemui dan semua dokumen yang diperlukan hilang.

  Apa yang boleh menyebabkan perkhidmatan diabetes

  Sekiranya dengan cara tertentu, diabetes berjaya menyembunyikan jenis penyakit pertama, maka ini berbahaya bagi pemuda itu. Pertama sekali, penyakit ini memerlukan pemberian insulin setiap hari, pemakanan harus dilakukan secara berkala dan dilakukan pada masa yang sama.

  Apabila cedera, terdapat risiko komplikasi dalam bentuk suppuration dan gangren. Pesakit kencing manis dilarang melakukan aktiviti fizikal secara teratur, mereka mesti mematuhi rejim, tetapi tidak sama dengan yang ditetapkan oleh tentera. Kegiatan fizikal yang berat sangat merosakkan tubuh pesakit diabetes dan dia memerlukan rehat yang kerap dan baik.

  Penting! Jenis penyakit kedua melibatkan penugasan kategori kecergasan "B", di mana seorang pemuda dihantar ke cadangan dan hanya dapat dipanggil pada masa perang.

  Dalam beberapa kes, semasa diagnosis awal dan jika penyakit itu berlanjutan tanpa komplikasi, pihak berwajib bahkan dapat melalui komisi perubatan. Walau bagaimanapun, mana-mana tahap dan jenis diabetes memerlukan kepatuhan terhadap peraturan tertentu, yang agak bermasalah untuk dipatuhi dalam tentera.

  Bahkan penyimpangan kecil dari rejim mengancam perkembangan penyakit ini dengan cepat. Oleh itu, dengan jenis penyakit ini, perkhidmatan ketenteraan dilarang.

  Prosedur untuk lulus pemeriksaan perubatan

  Sebelum meluluskan komisen perubatan pesakit diabetes, disarankan untuk mengumpulkan semua sijil sokongan.

  Suruhanjaya itu sendiri di pejabat pendaftaran dan pendaftaran tentera terdiri daripada beberapa pakar: pakar bedah, doktor gigi, pakar mata, dan sebagainya. Sekiranya semasa pemeriksaan kecurigaan diabetes dikesan, pemuda itu dihantar untuk pemeriksaan tambahan di hospital, ke pakar masyarakat.

  Semasa tinjauan, aktiviti berikut dilakukan:

  • tahap glukosa dan hemoglobin dipantau secara berkala;
  • diperiksa untuk ultrasound buah pinggang;
  • darah didermakan untuk analisis biokimia;
  • Analisis air kencing;
  • Pemeriksaan sinar-X dijalankan;
  • ECG.

  Tanpa gagal, lelaki itu pergi berjumpa pakar oftalmologi, pakar kardiologi dan pakar neurologi.

  Secara kolektif, doktor institusi perubatan, yang dipandu oleh Jadual Penyakit, mengenal pasti tahap kemerosotan kesihatan orang muda. Doktor menyimpulkan sama ada perkhidmatan ketenteraan mungkin, kategori kecergasan ditetapkan.

  Tidak dinafikan, keinginan lelaki itu untuk membayar hutangnya ke tanah airnya hanyalah penghormatan. Walau bagaimanapun, diagnosis diabetes mellitus dan perkhidmatan tentera adalah perkara yang tidak sesuai. Oleh itu, tidak dapat disembunyikan penyakit ini, pengabaian terhadap kesihatan diri boleh mengakibatkan akibat yang tidak dapat dipulihkan.

  Adakah mereka merekrut pesakit diabetes?

  Bantuan undang-undang selalu percuma:

  Kunci keupayaan pertahanan tinggi negara adalah prestasi fizikal kontinjen yang tinggi. Untuk menilai status kesihatan pengisian semula muda, permulaan rancangan kempen disertai dengan pemeriksaan perubatan wajib. Pemuda itu menjalani pemeriksaan, setelah itu dia diberi salah satu kategori kesahan yang ditentukan, yang menentukan kemungkinan melakukan layanan mendesak.

  Sikap dalaman warganegara terhadap perkhidmatan ketenteraan dapat menampakkan diri pada tahap yang berbeza-beza, tetapi pada dasarnya terbahagi kepada keinginan atau keengganan untuk berkhidmat. Menurut statistik, alasan yang paling popular untuk pengecualian dari perkhidmatan ketenteraan adalah diagnosis penyakit. Untuk mengelakkan kehidupan tentera, adalah perlu bahawa diagnosis dalam bentuk ini terdapat dalam dokumen peraturan utama - Jadual Penyakit.

  Agar tidak menganalisis kandungan dokumen normatif, banyak calon wajib mengajukan soalan menarik di forum. Namun, untuk mendapatkan jawapan yang lengkap, anda perlu merujuk pada artikel dari dokumen di atas, jadi anda harus belajar bagaimana "bekerja" dengan Jadual.

  Manifestasi penyakit

  Malangnya, kita mengetahui tentang kehadiran penyakit tertentu hanya semasa pemeriksaan yang berkelayakan. Sehingga ke tahap ini, sering kali perlu mengabaikan manifestasi gejala pertama, yang kemudiannya memberi kesan negatif terhadap semua aktiviti.

  Untuk mendiagnosis penyakit seperti diabetes, perlu melakukan ujian darah kualitatif untuk kandungan gula dan kemampuan untuk menyesuaikan tahapnya.

  Penyakit itu sendiri dapat menampakkan diri dalam dua jenis:

  1. Diabetes jenis pertama dalam beberapa istilah disenaraikan sebagai bergantung kepada insulin. Ia biasanya didiagnosis pada orang muda dan dicirikan oleh suntikan insulin buatan ke dalam darah..
  2. Jenis kedua mempunyai kategori umur yang lebih matang. Rawatan berdasarkan diet, mengurangkan latihan, mengawal tahap insulin..

  Pengecualian dari tentera

  Bahkan sebelum tinjauan terperinci mengenai ketentuan Jadual Penyakit, menjadi jelas bahawa dengan diagnosis yang serupa, dinas tentera dapat menjanjikan akibat buruk. Memandangkan hakikat bahawa rejim tentera yang ketat tidak akan membenarkan seorang askar yang menghidap diabetes untuk mengambil dos insulin tepat pada masanya, secara berkala memantau tahap gula darah atau mengikuti diet, seseorang hanya dapat menebak tugas seperti apa yang akan berubah menjadi Ibu Negara..

  Sebagai tambahan kepada kesulitan ini, timbul lagi masalah lain. Di antara gejala standard perkembangan penyakit ini, keletihan dipertimbangkan. Lebih-lebih lagi, tidak seperti keletihan fizikal biasa, keperluan badan ini mesti dipenuhi. Tidak ada seorang pun dalam tentera yang akan memperkenalkan rejim peribadi untuk seorang askar, oleh itu, demi kepentingan negara, meninggalkan warganegara seperti itu dalam simpanan.

  Jadual penyakit

  Walaupun dugaan logik disajikan, draf panitia masih dipandu oleh peraturan yang disetujui oleh Pemerintah Persekutuan Rusia, oleh itu, ketika mencoba menjawab pertanyaan itu, apakah mereka dimasukkan ke dalam tentera dengan diabetes? - perlu mempertimbangkan artikel yang relevan dalam perundangan.

  Jadual penyakit adalah arahan yang menentukan kemungkinan menjalani perkhidmatan ketenteraan untuk berbagai kategori warganegara sesuai dengan diagnosis yang telah ditetapkan. Semua penyakit disajikan dalam bentuk senarai dan dibahagikan kepada beberapa kumpulan mengikut sifat lesi. Diabetes diposisikan dalam Bab 4, yang menjelaskan gangguan sistem endokrin, serta patologi yang berkaitan dengan gangguan metabolik.

  Artikel 13 dengan jelas menyatakan bahwa untuk setiap manifestasi diabetes, wajib militer tidak akan ditugaskan untuk dinas militer. Pada peringkat ringan dan tengah perkembangan penyakit ini, wajib militer diberi kategori "B". Keputusan seperti itu menunjukkan bahawa semasa langkah-langkah mobilisasi dia mungkin tertarik, tetapi pada masa damai dia akan menerima tiket tentera. Pada tahap yang teruk, kategori "D" ditetapkan. Pesakit dikeluarkan sepenuhnya dari daftar tentera.

  Adakah mungkin untuk menyembunyikan penyakit

  Sebilangan besar pertanyaan mengenai kemungkinan pengecualian dari perkhidmatan ketenteraan kerana penyakit diajukan oleh para wajib militer yang akan menggunakan hak mereka untuk menghindari layanan, dan hanya sebahagian kecil anak-anak yang masih berusaha menyembunyikan penyakit ini, untuk merasa seperti anggota masyarakat yang penuh, untuk memenuhi tugas. Kami tidak akan membongkar, menipu papan draf, terutama jika anda ingin melayani, itu lebih mudah daripada dengan motif yang bertentangan, tetapi anda harus mempertimbangkan kos keputusan tersebut.

  Dari sudut kepentingan negara, tidak perlu menambah barisan Angkatan Bersenjata dengan tentera yang mempunyai penyimpangan kesihatan yang ketara. Masa penghindaran perkhidmatan secara besar-besaran telah berakhir dan tentera Rusia tidak mengalami kekurangan jumlah. Hari ini kita dapat dengan yakin mengatakan bahawa draf suruhanjaya tidak memalsukan bukti dan secara objektif memilih pra-wajib.

  Dari sudut pandang kepentingan seseorang, harus diingat bahawa setiap warganegara, pertama-tama, harus memperhatikan keadaan kesihatannya. Perkhidmatan dengan diabetes akan memberi kesan negatif kepada keadaan umum. Adakah anda bersedia memikul semua tanggungjawab untuk ini? Untuk masyarakat, anda boleh berguna dalam kehidupan orang awam.

  Apabila diabetes adalah batasan untuk perkhidmatan ketenteraan

  Diabetes mellitus adalah penyakit hormon yang berkembang dengan latar belakang penurunan pengeluaran insulin dan dapat menyebabkan pelanggaran pencernaan gula. Beberapa bidang aktiviti mengecualikan kemungkinan pesakit tersebut. Mereka mungkin tidak diterima menjadi tentara dengan diagnosis seperti itu: semuanya bergantung pada bentuk penyakit dan masalah kesihatan yang disertakan dalam wajib militer..

  Perkhidmatan ketenteraan dan diabetes

  Sebelum mengambil diabetes kepada tentera, komisen perubatan tentera akan menghantar pegawai perubatan untuk pemeriksaan perubatan lengkap untuk menentukan jenis penyakit dan mengenal pasti patologi lain yang mungkin terbentuk kerana kegagalan hormon. Hanya seorang ahli endokrinologi yang dapat mencapai keputusan sama ada akan mengambil seorang pemuda untuk berkhidmat dalam tentera. Jenis kedua, yang berlangsung tanpa komplikasi dan tidak memberi kesan buruk terhadap kerja seluruh organisma, boleh mempengaruhi keputusan komisi untuk menetapkan kategori kesihatan "B" kepada pemula, yang tidak akan membenarkan wajib militer sebelum menyelesaikan perkhidmatan penuh dalam tentera, tetapi akan membantu menentukan pemuda yang berada di tempat simpanan. Dia akan dapat membayar hutang ke tanah air sekiranya berlaku pengepungan tentera.

  Namun, pasukan yang kekurangan insulin hormon diambil dalam keadaan di mana, terlepas dari adanya "kronik", seorang pejuang berpotensi memiliki kecergasan fizikal yang sangat baik dan menunjukkan potensi tinggi sebagai seorang tentera. Hanya dalam kes ini, badan komisariat yang diketuai oleh perundingan perubatan dapat menutup mata mereka terhadap hasil pemeriksaan dan mengaku menjalani diagnosis dengan diabetes.

  Diabetes jenis 1

  Diabetes mellitus adalah pelanggaran langsung proses metabolik. Ketidakseimbangan air dan karbohidrat dalam darah menimbulkan gangguan pada pankreas, yang menghasilkan hormon insulin, dan jumlah hormon ini tidak mencukupi mengganggu penyerapan gula kualitatif dan pemprosesannya menjadi glukosa.

  Diagnosis boleh diwarisi oleh seseorang dari ibu bapa yang sakit, yang diperoleh akibat pelanggaran kualiti pemakanan atau disebabkan oleh perkembangan patologi lain.

  Sebarang penyakit mempengaruhi kualiti hidup, dan lebih-lebih lagi pada aktiviti profesional seseorang.

  Diabetes tidak boleh diubati. Malangnya, hampir mustahil untuk mencapai pemulihan sepenuhnya dalam pengeluaran insulin. Hanya rawatan berkualiti tinggi yang dapat menolong seseorang, yang bergantung kepada bentuk penyakitnya..

  Jenis penyakit pertama sering dihidapi oleh orang yang berumur di bawah 40 tahun. Ini adalah bentuk yang lebih parah, yang memerlukan masuknya insulin secara berterusan ke dalam badan sehingga dapat berfungsi dengan normal. Jenis pertama boleh membawa maut jika anda tidak mengikuti diet yang ketat dan melewatkan pengenalan hormon. Oleh itu, pesakit kencing manis dengan bentuk penyakit ini tidak dibenarkan menjalani perkhidmatan tentera.

  Diabetes jenis 2

  Jenis penyakit kedua tidak memerlukan pemberian hormon secara berkala ke dalam badan. Untuk mengekalkan keadaan tubuh yang normal, seseorang hanya perlu memantau dietnya dan mematuhi gaya hidup yang sihat.

  Sama ada mereka mendaftar dalam tentera dengan diabetes jenis 2 adalah soalan yang relevan bagi banyak orang yang benar-benar ingin berkhidmat dalam tentera.

  Keputusan untuk menerima perekrut baru dengan diabetes jenis 2 dibuat melalui perundingan perubatan. Sekiranya, selain kekurangan makanan yang mudah dicerna gula, tidak ada patologi lain yang ditemukan di pihak wajib, dia menunjukkan kemampuan fizikal dan mental yang sangat baik, dan yang paling penting, mempunyai keinginan yang besar untuk melayani, dia dapat diizinkan untuk berkhidmat dengan segera.

  Kategori Rak Diabetes

  Untuk menjawab persoalan sama ada mereka terdaftar dalam tentera dengan diagnosis seperti itu, adalah perlu untuk mempelajari parameter kesesuaian profesional, yang ditentukan pada tahap pemeriksaan perubatan rekrut..

  Suruhanjaya perubatan tentera mendefinisikan 5 kategori kesihatan calon wajib:

  1. "DAN". Dengan kategori ini, mereka dimasukkan ke dalam tentera tanpa syarat, kerana ini menunjukkan tidak adanya penyimpangan dalam kesihatan yang menghalangi layanan.
  2. "B". Pelanggan wajib memenuhi syarat "mendesak", tetapi mempunyai sekatan kecil. Biasanya, mereka ditugaskan untuk berkhidmat dengan kategori seperti itu, mengenal pasti pasukan yang paling sesuai untuk tahap kecergasan fizikal.
  3. "AT". Dalam kategori ini, wajib militer menunjukkan patologi yang tidak sesuai dengan perkhidmatan ketenteraan. Mereka tidak akan membawa pemuda itu menjadi tentera, tetapi mereka akan ditugaskan ke tempat simpanan dan dipanggil sekiranya mobilisasi umum.
  4. "G". Ketidakadilan sementara menjanjikan penangguhan dari tentera. Patologi yang dikenal pasti sebagai hasil pemeriksaan perubatan dapat disembuhkan. Anggota wajib diberi masa (dari enam bulan) untuk menyelesaikan masalah kesihatan, setelah itu dia akan dikirim untuk menjalani komisi kedua.
  5. "D". Dengan kategori ini jangan masuk tentera. Status kesihatan wajib militer tidak termasuk kemungkinan perkhidmatannya dalam pasukan mana pun.

  Sekiranya semasa pemeriksaan perubatan pemuda itu mempunyai penyakit yang dijelaskan di atas, keputusan mengenai perkhidmatannya selanjutnya dalam tentera akan bergantung pada jenis penyakit dan patologi yang berkaitan.

  Perlu diingat bahawa banyak rekrut mempunyai keinginan besar untuk berkhidmat dan tidak menganggap kekurangan insulin sebagai halangan serius. Dengan jenis kedua, ini benar-benar berlaku, dan keinginan, tanggungjawab pejuang dapat mempengaruhi keputusan komisi secara positif mengenai apakah akan melakukan diabetes kepada tentera.

  Diabetes bukan ayat. Diagnosis hanya sedikit mengubah gaya hidup seseorang, dan lebih kerap - dengan cara yang positif. Ini adalah kesempatan untuk mulai memantau diet Anda, menjaga gaya hidup sehat dan meninggalkan kebiasaan buruk. Sekiranya pesakit diabetes mempunyai keinginan besar untuk berkhidmat dalam tentera, maka tidak ada yang mustahil.

  Sekiranya anda mempunyai pengalaman dalam perkhidmatan ketenteraan dengan diagnosis diabetes mellitus, anda boleh membincangkannya dalam komen.

  Adakah mereka mengambil tentera dengan diabetes, keputusan doktor

  Undang-undang Rusia menghendaki orang yang telah mencapai usia lapan belas tahun untuk berkhidmat dalam tentera. Orang muda, setelah menerima saman, pergi ke pejabat merekrut.

  Sekiranya ini tidak berlaku, maka pemuda itu boleh dihukum, termasuk penahanan.

  Atas sebab kesihatan, orang muda boleh dikecualikan daripada perkhidmatan. Lebih-lebih lagi, terdapat sebilangan syarat yang melarang ini. ID tentera boleh dikeluarkan atas sebab kesihatan.

  Walaupun di sekolah, ketika pelajar mencapai usia pra-wajib, mereka menjalani pemeriksaan perubatan tahunan. Sekiranya sakit, mungkin ada kelewatan atau pelepasan lengkap. Penyakit di mana kad pengenalan tentera boleh dikeluarkan termasuk diabetes.

  Draf perlu memahami bahawa terdapat sejumlah sekatan yang mempengaruhi kemungkinan perkhidmatan tentera. Penyakit ini berlanjutan dengan cara yang berbeza. Pesakit dengan diabetes yang tidak bergantung kepada insulin diberi tentera, dengan syarat bahawa dia tidak menjalani perkhidmatan, tetapi jika perlu, dia dapat dipanggil.

  Draf panitia juga mengarahkan pemuda itu untuk menjalani pemeriksaan perubatan, setelah itu keputusan akan dibuat untuk menetapkan kategori tertentu kepadanya.

  Kategori diberikan kepada draf

  Semasa menilai status kesihatan seorang pemuda, kategori tertentu diberikan kepadanya. Akibatnya, menjadi jelas sama ada mereka akan dimasukkan dalam tentera dengan diabetes jenis 1 dan jenis 2, atau ID tentera akan dikeluarkan.

  Hari ini, terdapat kategori penilaian kesihatan berikut:

  1. kategori "A". Pemuda itu benar-benar sihat. Dia boleh berkhidmat di mana-mana tentera;
  2. kategori "B". Terdapat sedikit masalah kesihatan. Tetapi seorang pemuda dapat melayani. Doktor juga mengenal pasti empat subkategori yang lebih tepat menentukan kesesuaiannya untuk perkhidmatan ketenteraan;
  3. kategori "B". Dengan kategori ini, anda tidak boleh melakukan perkhidmatan langsung, tetapi sekiranya berlaku tentera, seorang lelaki diseret ke dalam angkatan bersenjata;
  4. kategori "G". Kategori ini akan diberikan penyakit yang serius tetapi boleh diubati. Ini boleh menjadi kecederaan serius, masalah dengan organ dalaman. Selepas rawatan, wajib diberi salah satu kategori di atas;
  5. kategori "D". Draftee dengan kategori ini tidak dapat berkhidmat walaupun dalam keadaan darurat tentera. Ini mungkin berlaku sekiranya terdapat penyakit yang kompleks. Penyakit seperti itu termasuk diabetes.

  Kesimpulannya adalah jelas - diabetes dan tentera tidak serasi antara satu sama lain. Satu-satunya keadaan di mana perkhidmatan dapat dilakukan adalah diabetes jenis 2. Untuk mengelakkan pertanyaan di pusat perekrutan, penjagaan harus diambil terlebih dahulu dan mendapat kecacatan.

  Diabetes dan Tentera

  Mengapa tidak mengambil tentera dengan diabetes jenis 1? Dengan diabetes, seseorang menderita kelemahan, baik secara umum dan otot, orang itu mempunyai selera makan yang tinggi, sementara dia menurunkan berat badan, orang itu selalu ingin minum dan, akibatnya, kencing sangat kerap, tanpa mengira waktu siang.

  Terdapat empat sebab yang mengganggu perkhidmatan:

  1. supaya gula selalu normal, penting untuk dimakan pada waktu tertentu, amati rejimen dan jangan berlebihan dengan aktiviti fizikal. Pesakit harus menerima suntikan pada waktu tertentu, kemudian makan. Tentera memerlukan rejim ketat pemakanan dan aktiviti fizikal. Ini boleh menyebabkan penurunan gula dalam darah. Orang yang bergantung kepada insulin tidak dapat mengatasi keadaan ini;
  2. Telah diketahui bahawa orang yang menghidap diabetes sukar bertoleransi dengan kecederaan dan luka. Seorang askar, semasa latihan fizikal, mungkin mengalami luka, mungkin mencederakan anggota badannya, ini boleh menyebabkan gangren. Selepas itu, risiko amputasi anggota badan adalah besar;
  3. diabetes boleh menyebabkan kelemahan teruk pada bila-bila masa. Seorang lelaki memerlukan rehat segera, yang tidak dapat dilakukan oleh tentera;
  4. tentera dalam tentera menjalani latihan fizikal yang berterusan. Beban boleh menjadi sangat serius. Seorang askar yang bergantung kepada insulin tidak akan dapat menangani tugas tersebut. Ini boleh menyebabkan komplikasi kesihatan yang serius..

  Faktor utama dikenal pasti yang dilarang merekrut orang dengan penyakit jenis ini kepada tentera:

  • imuniti manusia dilemahkan sehingga tahap kecederaan yang paling menyedihkan boleh menyebabkan keracunan darah, suppuration, mengakibatkan gangren ekstremitas dengan semua akibatnya. Oleh itu, dengan diabetes, mereka dibawa ke tentera hanya pada titik-titik tertentu;
  • untuk memudahkan berlakunya diabetes, sangat penting untuk mematuhi peraturan yang ditetapkan untuk makan, perubatan, rehat. Tidak boleh melakukan ini dalam tentera;
  • penghidap diabetes tidak dibenarkan bersenam.

  Untuk meringkaskan apa yang telah dikatakan: sehingga rawatan yang berkesan dibuat, diabetes dan tentera tidak dapat wujud bersama. Perkhidmatan ketenteraan dalam jenis pertama sepenuhnya dikontraindikasikan. Ini boleh menjadi ancaman langsung kepada kehidupan dan kesihatan..

  Walaupun anda benar-benar ingin pergi berkhidmat, anda tidak dapat menyembunyikan diagnosis anda. Hanya selepas setahun, kerosakan diri tidak dapat diperbaiki.

  Apa yang boleh menyebabkan sikap tidak peduli terhadap kesihatan seseorang??

  Pada saat yang sama, mereka tidak hanya memperhatikan masalah kesihatan, tetapi juga menyembunyikan penyakit yang melarang melayani. Keburukan seperti itu bukan sahaja kepada diri sendiri, tetapi juga menimbulkan masalah serius bagi mereka yang akan berada dekat.

  Hanya ada sisi moral dan tanggungjawab peribadi untuk tindakan yang diambil. Sebagai tambahan kepada rakan sekerja, yang selalu bimbang tentang rakan yang sakit, pihak berkuasa yang lebih tinggi juga mungkin menghadapi masalah. Sekiranya terdapat masalah kesihatan yang serius, tanggungjawab terhadap kemudaratan yang ditanggung akan ditanggung oleh pihak pengurusan.

  Dalam kes ini, kita tidak hanya berbicara mengenai sisi moral, tetapi juga mengenai hukuman yang sangat nyata dan serius. Rakan sekerja juga akan menderita, yang, atas permintaan askar yang sakit, akan menyembunyikan masalah.

  Oleh itu, pemuda yang menyembunyikan penyakit itu tidak hanya membahayakan dirinya, tetapi juga orang-orang yang mengelilinginya.

  Diabetes mellitus dan tentera adalah dua perkara yang, untuk semua keinginan besar mereka, tidak dapat menemukan kesamaan.

  Sekarang secara khusus mengenai patologi yang mungkin berlaku:

  1. tapak kaki boleh ditutup dengan bisul yang menyakitkan dan berdarah. Kaki diabetes yang disebut;
  2. berlakunya kegagalan buah pinggang dengan kerosakan fungsi seluruh organisma;
  3. tangan, serta kaki pesakit, boleh terkena ulser trofik. Penyakit ini disebut: neuropati dan satu lagi - angiopati. Akibat yang paling serius adalah amputasi anggota badan;
  4. bahaya membutakan sepenuhnya. Dengan diabetes dan tidak mematuhi keadaan rawatan, masalah timbul dengan bola mata. Akibatnya - kehilangan penglihatan sepenuhnya.

  Oleh itu, jika terdapat penyakit seperti diabetes, anda harus melupakan perkhidmatan ketenteraan. Tetapi harus diingat bahawa ada banyak aktiviti lain yang juga akan menguntungkan negara, tetapi tidak membahayakan kesihatan.

  Senarai penyakit di mana tentera tidak diambil:

  Jawapan untuk soalan sama ada mereka dimasukkan dalam tentera dengan diabetes adalah jelas. Sekiranya jenis penyakit kedua diberikan, maka perkhidmatan dapat dilakukan apabila diperlukan. Jenis pertama melarang perkhidmatan.

  Tetapi setelah pemeriksaan penuh dibuat, menjadi jelas apakah mungkin untuk pergi melayani. Memberi tugas ketenteraan adalah perkara yang sangat terhormat. Untuk ini berlaku, penting untuk menjalani gaya hidup sihat sejak kecil..

  Hanya dalam kes ini, kita boleh menjadi bukan sahaja sihat secara fizikal, tetapi juga semangat moral yang stabil dan matang.

  Adakah mereka masuk tentera dengan diabetes?

  Adakah mereka dimasukkan dalam tentera dengan diabetes? Soalan yang menggembirakan bukan sahaja calon masa depan, tetapi, mungkin lebih-lebih lagi, ibu bapa mereka yang prihatin. Dan ini sangat benar, kerana kehidupan di tentera tidak menyediakan penciptaan keadaan khas yang sangat penting untuk menjaga kesihatan dalam perkembangan penyakit serius, termasuk diabetes.

  Ciri-ciri penyakit diabetes mellitus

  Menarik! Insulin bertanggungjawab untuk pergerakan glukosa dari makanan dari darah ke sel, akibatnya mereka diberi tenaga. Melanggar proses ini, glukosa terkumpul dalam darah, dan seseorang menderita kekurangan tenaga, keletihan kronik dan kelesuan.

  Terdapat dua jenis diabetes:

  • bergantung kepada insulin - ciri orang muda di bawah umur 25 tahun. Ia berlaku kerana kekurangan insulin secara mutlak. Untuk menstabilkan keadaan pesakit, suntikan insulin diperlukan;
  • tidak bergantung kepada insulin - dalam kebanyakan kes, ia berkembang pada orang dewasa. Ia dicirikan oleh pengeluaran insulin yang tidak mencukupi. Pesakit perlu mengikuti diet dan mengambil ubat khas untuk menurunkan gula darah mereka.

  Ia tidak simptomatik pada tahap awal, lama-kelamaan penyakit ini mulai terasa, cepat keletihan, memerlukan banyak masa untuk berehat dan pulih. Pesakit mesti mengikuti diet ketat, makan keras, mengambil insulin.

  Penyebab diabetes boleh menjadi:

  • keturunan;
  • kekurangan zat makanan, makan berlebihan;
  • berat badan berlebihan;
  • kekurangan aktiviti fizikal yang mencukupi;
  • tekanan kronik;
  • ubat jangka panjang.

  Gejala diabetes adalah:

  • keletihan, apatis, kelemahan;
  • gatal-gatal, penyakit kulit;
  • pengurangan berat;
  • gangguan sistem imun dan saraf;
  • poliuria (peningkatan kencing);
  • jangkitan saluran kencing yang kerap.

  Untuk memastikan taraf hidup yang normal, pesakit diabetes memerlukan pemantauan berterusan oleh pakar dan keadaan khas (diet khas, ketersediaan ubat yang diperlukan, masa yang cukup untuk berehat dan pemulihan). Memandangkan keadaan ini, jawapan untuk pertanyaan sama ada mereka mengambil tentera dengan diabetes adalah jelas - mereka tidak mengambilnya.

  Penyakit yang tidak dibawa masuk tentera

  Bersama dengan patologi yang paling teruk (rabun, pekak, skizofrenia, kekurangan anggota badan, dan lain-lain) terdapat senarai penyakit di mana seorang pemuda dikecualikan dari perkhidmatan ketenteraan. Ini termasuk:

  • pembentukan malignan dan jinak;
  • kegemukan;
  • diabetes;
  • pelbagai penyakit yang berkaitan dengan sistem endokrin;
  • penyimpangan psikologi;
  • ketagihan dadah dan alkohol;
  • epilepsi;
  • patologi sistem saraf;
  • patologi mata;
  • gangguan pendengaran, alat vestibular;
  • patologi jantung;
  • hipertensi dan patologi vaskular;
  • penyakit pernafasan;
  • penyakit gigi, rahang, organ sistem pencernaan;
  • gangguan saluran pencernaan;
  • penyakit kulit;
  • patologi tulang;
  • Kaki leper;
  • kecacatan;
  • enuresis;
  • gagap;
  • alahan makanan;
  • patologi buah pinggang dan sistem pembiakan.

  Sekiranya terdapat masalah kesihatan dalam kes-kes ini, penilaian individu mengenai keparahan penyakit dibuat dan keputusan dibuat mengenai kemungkinan menghidap atau tidak. Dalam beberapa kes, keputusan dibuat untuk memanggil dinas ketenteraan dengan kata-kata "sesuai dengan sekatan kecil".

  Mengapa tidak membuat rancangan sekiranya terdapat penyakit tertentu?

  Penting! Mengalami sebarang penyakit, wajib militer, semasa menjalankan komisen, wajib memberi amaran kepada pakar perubatan mengenai perkara ini - banyak di antaranya mungkin tidak simptomatik pada peringkat awal.

  Terdapat penyakit di mana seseorang dapat menjalani kehidupan yang utuh, tetapi dia sangat terikat dengan keadaan yang harus mengelilinginya. Itulah sebabnya, ketika memutuskan kemungkinan perkhidmatan ketenteraan untuk kategori calon wajib tersebut, kakitangan perubatan sering memutuskan untuk menolak untuk memanggil atau bercakap mengenai kecergasan untuk perkhidmatan dengan sekatan kecil.

  Tidak ada cara dalam tentera untuk menyediakan setiap pesakit dengan rejimen yang diperlukan; lebih-lebih lagi, orang yang menderita penyakit serius, sebahagian besarnya, tidak mempunyai kemampuan fizikal yang signifikan dan memerlukan banyak masa untuk berehat, yang tidak dapat diterima dalam keadaan kemudahan sensitif.

  Pesakit diabetes boleh menghadapi situasi yang mengancam nyawa semasa menjalani perkhidmatan: pengsan, gangren, masalah bakteria yang serius.

  Sekiranya terdapat diabetes mellitus dari jenis apa pun, perkhidmatan tentera dilarang. Dengan tahap penyakit yang ringan, orang muda dibenarkan berkhidmat pada masa perang. Sekiranya terdapat diabetes jenis 1 (teruk), perkhidmatan tidak termasuk dalam keadaan apa pun.

  Adakah mereka dimasukkan dalam tentera dengan diabetes insipidus? Untuk menjawab soalan ini, pertama sekali anda harus memahami apakah penyakit ini.

  Diabetes insipidus (diabetes insipidus) adalah penyakit yang jarang dan sukar untuk didiagnosis yang berkaitan dengan gangguan fungsi kelenjar pituitari. Ia dicirikan oleh pengeluaran air kencing yang banyak (hingga 15 liter sehari) dan kehausan berterusan.

  Sekiranya diabetes insipidus tidak bergejala, orang muda boleh dipanggil untuk menjalani perkhidmatan ketenteraan. Sekiranya penyakit ini berada dalam fasa perkembangan yang akut, maka orang tersebut dikecualikan daripada panggilan tersebut.

  Adakah mereka mengambil tentera jika ada diabetes

  Selalunya orang-orang muda tertanya-tanya apakah mereka mendaftar dalam tentera dengan diabetes. Hari ini, ini mungkin merupakan salah satu daripada beberapa penyakit yang memungkinkan untuk dikeluarkan sepenuhnya dari perkhidmatan ketenteraan. Tetapi apa yang diperlukan untuk ini dan bagaimana membuktikan kehadiran penyakit ini, hanya sedikit yang tahu.

  Sebelum menyertai tentera, para pemuda harus menjalani pemeriksaan perubatan tujuh orang pakar. Secara semula jadi, seseorang yang pakar dalam diabetes tidak termasuk dalam senarai ini. Pesuruhjaya harus mengatasinya sendiri, dan berdasarkan hasil pemeriksaan perubatan, menunjukkan semua sijil dan dokumen yang mengesahkan patologi ini.

  Perlu diingat bahawa komisariat tidak berminat untuk memberikan penangguhan daripada perkhidmatan, dengan mudah tidak dapat memberi arahan untuk diperiksa oleh ahli endokrinologi, oleh itu anda disyorkan untuk datang ke dewan perubatan dengan semua sijil pengesahan agar tidak ada masalah di masa depan.

  Apa itu diabetes

  Tidak banyak orang tahu bahawa pelanggaran metabolisme karbohidrat dan air menimbulkan kemunculan diabetes. Ini disebabkan oleh fungsi pankreas yang tidak berfungsi. Dialah yang bertanggung jawab untuk pengeluaran insulin, dan pada gilirannya, dia bertanggung jawab untuk memproses gula menjadi glukosa.

  Apabila keseimbangan ini dipecahkan, dalam kebanyakan kes, diagnosis diabetes.

  Patologi boleh mempunyai dua bentuk asal:

  • Bentuk kongenital, ia juga turun temurun. Ia diwarisi jika ada orang dalam keluarga yang menghidap penyakit ini;
  • Diperolehi - berlaku akibat gangguan metabolik dalam badan.

  Jenis Diabetes

  • Penyakit ini mempunyai dua jenis yang serupa antara satu sama lain, tetapi berbeza dalam perawatan, mempunyai kaedah yang berbeza untuk menjaga tubuh dalam keadaan normal.
  • Perlu diingat bahawa hampir mustahil untuk menyembuhkan penyakit ini, tentu saja, ada baiknya untuk membantu tubuh menghasilkan insulin sendiri, tetapi sangat jarang untuk mencapai hasil yang baik.
  • Dalam kebanyakan kes, insulin harus diberikan sendiri, tetapi bergantung kepada jenis patologi.
  • Hari ini, terdapat dua jenis penyakit:
  1. Diabetes jenis 1. Selalunya mereka menderita orang di bawah 40 tahun.

   Diabetes jenis ini memerlukan pemberian insulin secara berterusan untuk mengekalkan badan. Penyakit ini teruk, memerlukan diet yang ketat.

  2. Diabetes diabetes jenis 2. Ia tidak bergantung kepada insulin. Selalunya mereka menderita orang tua. Kadang-kadang diet dan penurunan berat badan yang cukup cukup untuk diabetes seperti itu..

  Siapa yang sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan

  Kadang-kadang kehadiran penyakit ini cukup untuk mendapatkan kekurangan akses sepenuhnya ke perkhidmatan, tetapi bagaimana dengan mereka yang ingin berkhidmat dalam struktur ketenteraan, tetapi mempunyai penyakit ini?

  Sebagai permulaan, perlu menentukan kategori kecergasan untuk perkhidmatan dalam struktur kuasa. Hari ini terdapat lima daripadanya. Untuk masing-masing terdapat sejumlah syarat dan batasan. Apa kategori yang akan diterima oleh pemuda itu, hanya lembaga perubatan yang akan memutuskan.

  Kategori kecergasan untuk perkhidmatan dalam struktur kuasa:

  • Baik (A) - dibuat berdasarkan pemeriksaan perubatan kepada mereka yang benar-benar sihat atau mempunyai masalah kesihatan kecil yang tidak mempengaruhi perkhidmatan ketenteraan;
  • Sesuai dengan sekatan kecil (B) - kategori jenis ini menunjukkan bahawa perkhidmatan ketenteraan adalah mungkin, tetapi wajib mempunyai beberapa sekatan;
  • Cukup terhad (B) - wajib yang telah menerima kategori ini kemungkinan besar tidak perlu berkhidmat dalam tentera, mereka akan memasukkannya ke dalam simpanan, tetapi mereka akan dapat dipanggil untuk bertugas sekiranya operasi ketenteraan di negara ini;
  • Ketidaksesuaian sementara (G) - kategori ini menyatakan kelewatan sementara untuk alasan kesihatan. Mengikut kumpulan ini, orang itu dihantar untuk pemeriksaan dan rawatan tambahan. Selepas 6-12 bulan, dia mungkin dipanggil untuk melantik semula komisen perubatan;
  • Sepenuhnya tidak sesuai (D) - orang yang telah menerima kategori ini digantung sepenuhnya dari perkhidmatan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa, kemungkinan besar, dia memiliki patologi serius, di mana perkhidmatan itu dikontraindikasikan dalam pasukan mana pun.

  Bagi diabetes, maka di lembaga perubatan, pakar akan mengetahui jenis patologi dan tahap keparahannya. Berdasarkan ini, keputusan akan dibuat, dan salah satu kategori di atas akan diberikan kepada wajib.

  Diabetes jenis 1 dan perkhidmatan ketenteraan

  Seperti yang dinyatakan, diabetes jenis pertama bergantung kepada insulin. Ini menunjukkan bahawa seseorang mesti sentiasa memberi hormon insulin untuk mengekalkan tubuhnya.

  Tidak ada yang dapat dilakukan dengan diagnosis seperti itu dalam pasukan, tetapi kadang-kadang orang muda menunjukkan keinginan yang besar untuk berkhidmat dan berusaha untuk sampai ke sana dengan cara apa pun. Tetapi adakah ia berbaloi?

  Anda boleh berfikir sedikit dan membayangkan jika akan ada keadaan yang diperlukan bagi orang yang mempunyai patologi ini? Sebenarnya, perkhidmatan tentera, sekiranya terdapat diabetes mellitus jenis 1, boleh menjejaskan kesihatan manusia.

  Apa bahaya perkhidmatan tentera di tentera dengan diabetes jenis 1

  Dengan patologi jenis pertama, perkhidmatan ketenteraan boleh menjadi kontraindikasi. Ini disebabkan oleh fakta bahawa tidak ada syarat yang tepat untuk orang-orang seperti itu, dan mereka memerlukan rejim khas, misalnya, diet individu.

  Apa yang dibincangkan ini? Seperti yang anda ketahui, diabetes jenis pertama melibatkan pemberian insulin harian. Ini mesti dilakukan pada waktu tertentu, dan jadual tentera sangat fleksibel sehingga sekurang-kurangnya tidak ada waktu untuk ini. Bagaimanapun, setelah pengenalan hormon, anda tidak boleh makan makanan untuk beberapa lama.

  Keadaan boleh berlaku dengan penurunan glukosa yang tajam di dalam badan. Ini mempengaruhi kemampuan seseorang untuk bekerja dan memerlukan pengambilan makanan tambahan dengan segera. Dan adakah seorang askar selalu dapat peluang seperti itu adalah pertanyaan retorik..

  Ramai orang tahu bahawa dengan adanya penyakit ini, kesulitan mungkin timbul dengan penyembuhan luka dan luka. Selalunya, apabila cedera, ada kemungkinan berlakunya kembung, komplikasi berbahaya dalam bentuk gangren.

  Ramai orang tahu bahawa dalam tentera, tentera mendapat aktiviti fizikal secara berkala. Pesakit diabetes memerlukan rehat yang lebih banyak agar tubuh dapat mengembalikan kekuatannya. Secara semula jadi, ini tidak mungkin berlaku dalam struktur ketenteraan. Terdapat peraturan dan peraturannya sendiri, dan semuanya bertentangan dengan pesakit diabetes.

  Berdasarkan ini, kita dapat dengan selamat mengatakan bahawa latihan biasa dan rejim yang ada dalam tentera sama sekali tidak sesuai untuk orang yang menghidap diabetes. Ini boleh menjejaskan kesihatannya: menyebabkan komplikasi dan kemerosotan.

  Saranan: orang yang mempunyai diabetes mellitus jenis pertama perlu menyelesaikan kumpulan kecacatan tepat pada waktunya. Oleh itu, mereka akan dapat insulin percuma dari negeri ini..

  Mempunyai jenis patologi pertama ini tidak digalakkan untuk berkhidmat dalam struktur kuasa. Jangan menyembunyikan penyakit anda ketika menjalani komisen perubatan, kerana ini boleh mengakibatkan akibat yang serius.

  Diabetes jenis 2 dan perkhidmatan ketenteraan

  Sangat sukar untuk menjawab dengan tegas soalan sama ada mereka dimasukkan dalam tentera dengan diabetes jenis 2. Untuk ini, pemeriksaan penuh pesakit perlu dilakukan, kesimpulan doktor endokrinologi, yang akan menerangkan cadangan atau larangan perkhidmatan tentera.

  Sekiranya seorang lelaki muda menghidap diabetes jenis 2, yang berlanjutan tanpa komplikasi dan tidak mengganggu fungsi seluruh organisma, maka sangat mungkin seseorang muda dapat ditugaskan kategori B.

  Dalam kes ini, perkhidmatan penuh dalam pasukan tidak akan berjaya. Lelaki itu akan ada stok sekiranya berlaku permusuhan.

  Terdapat situasi di mana, setelah komisen perubatan, komisariat memutuskan untuk menerima wajib perkhidmatan sekiranya terdapat penyakit ini. Dalam kes ini, patologi ini tidak boleh menampakkan dirinya dan mempengaruhi kesihatan manusia.

  Apa lagi alasan penangguhan

  Ramai orang tahu: penyakit seperti diabetes menyebabkan komplikasi dalam badan.

  Apa patologi atau masalah kesihatan yang boleh menyebabkan penggantungan dari perkhidmatan ketenteraan:

  • Ulser pada anggota badan. Contohnya, dengan neuropati dan angiopati, lengan dan kaki seseorang boleh ditutup dengan bisul. Penyakit ini memerlukan pertolongan segera dari pakar endokrinologi, hanya akan dirawat di hospital;
  • Fungsi buah pinggang terjejas. Ini melibatkan kerosakan keseluruhan organisma;
  • Terhadap latar belakang diabetes terdapat masalah dengan penglihatan - retinopati;
  • Masalah dengan kaki. Penyakit ini memprovokasi penampilan bisul pada kaki seseorang. Disarankan untuk memilih kasut yang selesa dan berkualiti tinggi, yang tidak dapat dilakukan oleh tentera.

  Kesimpulannya

  Dalam artikel tersebut, kami melihat apakah penderita diabetes dimasukkan ke dalam pasukan. Tetapi perlu diingat: setahun yang dihabiskan dalam struktur ketenteraan boleh membahayakan tubuh yang sudah lemah. Orang yang menghidap diabetes jenis apa pun disarankan untuk mematuhi cadangan doktor dan tidak bereksperimen dengan kesihatan mereka..

  Kehadiran diabetes jenis pertama sama sekali bertentangan dengan perkhidmatan ketenteraan - ini adalah kontraindikasi. Seperti yang dijelaskan di atas, ini boleh membawa akibat yang serius, kerana rejim askar sama sekali tidak sesuai untuk penderita penyakit ini.

  Menghidap jenis kedua penyakit ini, anda boleh mendapatkan kategori B, yang bermaksud seseorang akan berada dalam simpanan anggota tentera dan, sekiranya berlaku operasi ketenteraan di negara ini, akan dipanggil untuk mempertahankan tanah airnya.

  Dengan diabetes, hanya mereka yang tidak mempunyai masalah kesihatan dan ketika tubuh tidak memerlukan pemberian hormon insulin.

  Dalam tentera dengan diabetes: siapa yang boleh berkhidmat?

  Sebelum anda menerima kad tentera dan menyertai tentera, semua pegawai wajib menjalani komisen perubatan. Setelah doktor mengkaji sejarah perubatan, mengambil semua ujian yang diperlukan, pemuda itu dapat mengetahui apakah dia diterima untuk menjalani perkhidmatan ketenteraan.

  Oleh kerana terdapat sejumlah penyakit yang mengganggu perkhidmatan ketenteraan, sangat penting bagi pesakit diabetes untuk segera menentukan apakah mereka dimasukkan ke dalam tentera dengan diabetes. Terdapat beberapa pilihan untuk hasil keadaan dengan diagnosis ini, jadi kesimpulan akhir dibuat oleh lembaga perubatan setelah meneliti semua dokumen dan sijil yang dilampirkan mengenai kesihatan pesakit dengan teliti..

  Selalunya orang yang didiagnosis menghidap diabetes mellitus sendiri berusaha untuk menambah barisan perkhidmatan ketenteraan. Perlu mengkaji masalah ini dengan lebih terperinci untuk mengetahui sama ada pesakit diabetes mempunyai hak untuk berkhidmat, walaupun terdapat penyakit ini, sama ada mereka benar-benar boleh menolak untuk berkhidmat dalam tentera dan dokumen apa yang diperlukan untuk ini.

  Bagaimana pegawai merekrut menilai kesesuaian mereka untuk perkhidmatan?

  Adakah mereka mengambil tentera dengan diabetes?

  Menurut undang-undang Rusia, yang diadopsi oleh Pemerintah Persekutuan Rusia pada tahun 2003, hanya doktor khas yang merupakan sebahagian daripada suruhanjaya perubatan yang dapat menentukan kesesuaian mereka untuk menjalani perkhidmatan ketenteraan dan dibenarkan memasuki tentera.

  Peserta mesti menjalani pemeriksaan perubatan, setelah itu akan jelas sama ada mereka akan dimasukkan ke dalam tentera dengan diabetes dan sama ada pesakit diabetes akan menerima tiket tentera. Sementara itu, selalunya pesakit ditolak pengisian pangkat tentera kerana ketidakcocokan dalam kesihatan umum.

  Undang-undang Rusia menunjukkan beberapa kategori mengikut tahap keparahan penyakit. Draf diberi kategori tertentu, dengan fokus pada hasil pemeriksaan perubatan dan sejarah perubatan, berdasarkan hal ini menjadi jelas apakah dia akan berkhidmat dalam tentera.

  • Kategori A diberikan kepada wajib militer yang sesuai sepenuhnya untuk perkhidmatan ketenteraan dan tidak mempunyai sekatan kesihatan..
  • Dengan sekatan kesihatan yang kecil, mereka menetapkan kategori B.
  • Sekiranya kategori B diberikan kepada wajib, orang ini dapat melayani, tetapi dalam mod terhad.
  • Sekiranya terdapat kecederaan yang teruk, kerosakan organ dalaman, adanya patologi sementara, kategori G ditetapkan.
  • Sekiranya setelah lulus pemeriksaan perubatan, ternyata pemuda itu benar-benar tidak sesuai untuk menjalani perkhidmatan ketenteraan, dia akan diberi kategori D.

  Adakah mungkin makan quince dengan diabetes

  Oleh kerana diabetes dan tentera tidak selalu serasi, seorang wajib militer mesti mempunyai penyakit ringan agar layak berkhidmat dalam tentera. Semasa pemeriksaan perubatan, doktor mengetahui jenis diabetes mellitus, seberapa parah penyakit ini, sama ada terdapat komplikasi. Oleh itu, sangat sukar untuk menjawab soalan dengan jelas sama ada diabetes dibawa ke tentera atau tidak..

  Oleh itu, jika seseorang didiagnosis menghidap diabetes mellitus jenis 2, dia tidak mempunyai gangguan yang jelas dalam fungsi organ dalaman, dia biasanya diberi kategori B.

  Dalam kes ini, perkhidmatan ketenteraan penuh dikontraindikasikan untuk seorang pemuda, tetapi wajib militer dikreditkan ke cadangan, dan jika perlu, dia dapat digunakan sebagai pasukan tentera tambahan.

  Diabetes Jenis 1 dan Perkhidmatan Tentera

  Sekiranya diabetes mellitus jenis pertama, perkhidmatan ketenteraan kepada seorang pemuda benar-benar dikontraindikasikan, oleh itu dia tidak akan diterima menjadi tentera dalam keadaan apa pun. Namun, beberapa pesakit kencing manis mencari penambahan tentera secara sukarela, walaupun mengalami penyakit serius dan berusaha mencari tahu apakah mereka akan membawanya ke perkhidmatan.

  Penolakan perkhidmatan ketenteraan paling sering dikaitkan dengan hakikat bahawa para draf setiap hari harus berada dalam keadaan yang agak sukar, yang tidak dapat ditangani oleh pesakit diabetes.

  Seseorang hanya dapat membayangkan situasi sukar apa yang harus dia hadapi untuk memahami bahawa perkhidmatan ketenteraan boleh membahayakan seseorang dengan diagnosis diabetes jenis 1.

  1. Pesakit kencing manis perlu menyuntik insulin setiap hari pada jam-jam tertentu, selepas itu dilarang memakan makanan untuk beberapa waktu. Semasa perkhidmatan ketenteraan, rejim seperti itu tidak selalu ada. Bukan rahsia lagi bahawa tentera tidak bertolak ansur dengan pelanggaran jadual yang ketat, oleh itu, wajib melakukan semua mengikut jadual tertentu. Walau bagaimanapun, dengan diabetes, gula dapat turun tajam pada bila-bila masa dan seseorang perlu segera mengambil makanan yang diperlukan.
  2. Dengan sebarang kecederaan fizikal, pesakit diabetes berisiko tinggi mengalami luka purulen, gangren jari, gangren pada bahagian bawah kaki atau komplikasi serius yang lain, yang akan menyebabkan anggota tentera mengamputasi anggota bawah pada masa akan datang.
  3. Agar petunjuk gula selalu normal, anda perlu mengikuti rejimen tertentu, berehat secara berkala antara aktiviti fizikal dan mengelakkan latihan yang berat. Sementara itu, ini tidak dapat dilakukan dalam tentera jika izin tidak diperoleh dari panglima besar.
  4. Dengan senaman fizikal yang kerap dan berlebihan, pesakit kencing manis dapat membuat anda tidak enak, kerana dia tidak selalu dapat mengatasi tugas tersebut. Di samping itu, latihan fizikal yang berlebihan dapat memprovokasi perkembangan komplikasi serius..

  Adakah mungkin orang yang menghidap diabetes makan kesemek?

  Oleh itu, seseorang dengan diagnosis diabetes tidak boleh menjadi heroik dan tergesa-gesa ke tentera. Atas sebab yang sama, anda tidak perlu menyembunyikan diagnosis dan keadaan sebenar anda. Penting untuk menjaga kesihatan diri terlebih dahulu.

  Untuk mengesahkan hak untuk menolak berkhidmat dalam tentera, pesakit diabetes mesti menerima kumpulan kecacatan tepat pada waktunya.

  Patologi apa yang tidak diambil untuk berkhidmat dalam tentera

  Oleh kerana diabetes adalah penyakit serius yang, jika peraturan tertentu tidak dipatuhi, boleh menyebabkan komplikasi serius, bahkan kematian, anda perlu mengetahui patologi apa alasan untuk menolak perkhidmatan tentera.

  Sekiranya doktor mendiagnosis neuropati dan angiopati kaki, anggota badan bawah dan atas boleh ditutup dengan pelbagai jenis ulser trofik.

  Khususnya, kaki pesakit membengkak dengan kuat, yang sering memprovokasi perkembangan gangren kaki. Dalam kes penyakit ini, penting untuk menjalani rawatan yang betul di bawah pengawasan ahli endokrinologi dalam keadaan pesakit dalam..

  Untuk mengelakkan komplikasi di masa depan, penting untuk memantau gula darah anda dengan teliti..

  Kegagalan ginjal menyebabkan gangguan fungsi buah pinggang. Keadaan ini, seterusnya, mempengaruhi kesihatan keseluruhan dan mengakibatkan kerosakan pada organ dalaman..

  Bolehkah saya mendapat hak untuk menghidap diabetes?

  Dengan diagnosis retinopati, saluran darah bola mata terjejas. Akibatnya, jika tidak ada rawatan tepat pada masanya, pesakit diabetes boleh kehilangan fungsi visual sepenuhnya.

  Sekiranya pesakit mempunyai kaki diabetes, banyak luka terbuka dapat dilihat pada bahagian bawah kaki. Untuk mengelakkan timbulnya komplikasi seperti itu, perhatian khusus harus diberikan pada membersihkan kaki dan hanya menggunakan kasut yang berkualiti tinggi..

  Oleh itu, pesakit kencing manis boleh dibawa ke tentera hanya jika tidak ada tanda-tanda dan penyakit ini. Juga, penyakit ini harus berada pada tahap awal dan tidak mempunyai masalah kesihatan yang serius. Maksudnya, diabetes dan tentera mungkin sesuai dengan penyakit atau prediabetes tahap kedua.

  Nyatakan gula anda atau pilih jantina untuk cadangan. Mencari. Tidak dijumpai. Tunjukkan. Mencari. Tidak dijumpai. Tunjukkan. Mencari. Tidak dijumpai.

  Adakah mereka mendaftar dalam tentera dengan diabetes: perkhidmatan ketenteraan

  • Banyak orang muda yang menghidap diabetes lambat laun tertanya-tanya apakah mereka mendaftar dalam tentera dengan diagnosis yang serupa..
  • Perlu dipertimbangkan secara terperinci sama ada pesakit tersebut layak mendapat draf dan adakah perkhidmatan ketenteraan mereka sedang menunggu..
  • Hari ini keadaannya sedemikian rupa sehingga ramai anggota tentera dengan senang hati pergi ke tentera.
  • Sementara itu, timbul persoalan apakah penderita diabetes dapat melayani, jika ada keinginan yang kuat, apakah mereka berhak untuk menolak sepenuhnya perkhidmatan ketenteraan atau komisen perubatan tidak membenarkan orang muda seperti itu didiagnosis dengan diabetes.

  Penilaian kesesuaian wajib bagi perkhidmatan ketenteraan

  1. Pada tahun 2003, Pemerintah Persekutuan Rusia mengeluarkan undang-undang yang mengatakan bahawa doktor khas, yang membentuk suruhanjaya perubatan, memiliki hak untuk menentukan kesesuaian mereka untuk menjalani perkhidmatan ketenteraan.
  2. Draftees menjalani pemeriksaan fizikal, setelah itu menjadi jelas sama ada pemuda itu menunggu perkhidmatan ketenteraan atau tidak mendaftar dalam tentera kerana tidak sesuai dengan kesihatannya.
  3. Di peringkat perundangan, kategori dibahagikan berdasarkan mana doktor menentukan sama ada wajib militer dibawa ke tentera:
  • Sekiranya setelah menjalani pemeriksaan perubatan, ternyata pegawai wajib itu sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan dan tidak mempunyai sekatan kesihatan, dia diberi kategori A.
  • Dengan sekatan kesihatan kecil, kategori B dilampirkan.
  • Perkhidmatan ketenteraan terhad dikhaskan untuk golongan muda dengan kategori B.
  • Sekiranya terdapat kecederaan, gangguan fungsi organ dan patologi sementara yang lain, kategori G ditetapkan.
  • Sekiranya seseorang tidak sepenuhnya layak untuk tentera, dia diberi kategori D.

  Sekiranya semasa pemeriksaan ternyata bahawa wajib militer itu menderita diabetes, doktor akan mengetahui jenis penyakit, keparahan perjalanannya, adanya komplikasi. Oleh itu, tidak ada jawapan yang tepat untuk pertanyaan sama ada pesakit diabetes dimasukkan..

  Oleh itu, dengan diabetes mellitus jenis 2 dan ketiadaan kerosakan organ, orang muda biasanya diberi kategori B.

  Dalam kes ini, wajib militer tidak harus sepenuhnya berkhidmat dalam tentera, tetapi jika perlu, dia akan dipanggil sebagai pasukan tentera cadangan.

  Perkhidmatan Tentera untuk Diabetes Jenis 1

  Sekiranya pesakit didiagnosis menghidap diabetes mellitus jenis 1, mereka tidak akan diterima menjadi tentera tentunya. Walau bagaimanapun, beberapa orang muda yang ingin berkhidmat sering kali berusaha untuk mengetahui sama ada mereka boleh menjadi sukarelawan untuk menyertai barisan tentera Rusia, walaupun mereka mempunyai penyakit serius.

  Sebenarnya, untuk menjawab soalan seperti itu tidak sukar. Kita hanya dapat membayangkan keadaan di mana wajib militer harus setiap hari dan betapa sukarnya diagnosis diabetes.

  Anda boleh menyenaraikan beberapa situasi kehidupan yang sukar yang akan anda hadapi semasa perkhidmatan:

  1. Insulin disuntik ke dalam badan setiap hari pada waktu tertentu, selepas itu anda tidak boleh makan untuk beberapa waktu. Semasa dalam perkhidmatan ketenteraan, rejim seperti ini tidak selalu dapat dilakukan. Seperti yang anda ketahui, dalam tentera semuanya dijalankan mengikut jadual yang ketat. Sementara itu, orang muda tiba-tiba dapat mengalami penurunan glukosa darah pada bila-bila masa, yang memerlukan pengambilan makanan tambahan dengan segera.
  2. Dengan sebarang trauma fizikal dalam penyakit ini, terdapat risiko luka purulen, perkembangan gangren jari dan komplikasi lain, yang boleh menyebabkan amputasi bahagian bawah kaki.
  3. Penyakit yang serius memerlukan rehat berkala dan rehat antara senaman. Walau bagaimanapun, dilarang dalam tentera untuk melakukan ini tanpa mendapatkan kebenaran dari ketua komandan.
  4. Latihan fizikal yang kerap sukar ditoleransi dan menyebabkan komplikasi..

  Berdasarkan semua perkara di atas, penting sekali untuk bimbangkan kesihatan anda sendiri dan dapatkan kumpulan orang kurang upaya tepat pada waktunya.

  Anda tidak boleh menyembunyikan penyakit anda untuk mendapatkan pekerjaan, kerana tahun menjadi antara rekrut boleh mengakibatkan akibat kesihatan yang serius..

  Patologi apa yang akan menyebabkan penolakan perkhidmatan

  Oleh kerana diabetes menjadi penyebab perkembangan pelbagai patologi, perlu dipertimbangkan dengan gangguan kesihatan apa yang tidak akan diambil oleh orang muda:

  • Dengan neuropati dan angiopati bahagian bawah kaki, lengan dan kaki ditutup dengan ulser trofik. Juga, kaki boleh membengkak secara berkala, yang dalam beberapa kes menyebabkan perkembangan gangren kaki. Dengan penyakit seperti itu, diperlukan bantuan ahli endokrinologi, yang akan menetapkan rawatan yang diperlukan di hospital. Untuk mengelakkan ini, perlu memantau tahap glukosa dalam darah.
  • Dalam kegagalan buah pinggang, fungsi ginjal terganggu. Ini seterusnya menyebabkan kerosakan pada seluruh badan..
  • Dengan retinopati, kerosakan vaskular berlaku pada bola mata, ini sering menyebabkan kehilangan penglihatan sepenuhnya.
  • Dengan kaki diabetes pada pesakit diabetes, kaki ditutup dengan banyak luka terbuka. Untuk mengelakkan komplikasi, perlu memantau kebersihan kaki dan memakai kasut selesa berkualiti tinggi.

  Dengan kata lain, tentera bersedia menerima barisannya hanya golongan muda yang tidak mempunyai tanda-tanda di atas. Dalam kes ini, diabetes hanya boleh bermula, tanpa komplikasi.

  Adakah mereka dimasukkan dalam tentera dengan diabetes? | Perkhidmatan Bantuan untuk Draf

  Beberapa penyakit memerlukan penyesuaian serius terhadap gaya hidup seseorang dan tidak selalu sesuai dengan tentera. Sebagai contoh, keadaan ini khas untuk diagnosis diabetes..

  Adakah mereka membawa saya ke tentera dengan penyakit ini dan bagaimana mendapatkan kad pengenalan tentera, saya akan ceritakan dalam artikel ini.

  Secara ringkas mengenai diabetes

  Diabetes mellitus adalah penyakit di mana tahap glukosa darah pesakit meningkat. Ia berkembang dengan latar belakang kekurangan hormon insulin.

  Terdapat dua jenis diabetes:

  • Bergantung pada insulin. Ciri khas untuk orang yang berumur di bawah 25 tahun. Ia bermula secara spontan, boleh menjadi kongenital atau diperolehi. Penstabilan memerlukan suntikan insulin, diet, dan aktiviti fizikal yang sederhana. Berkembang kerana kekurangan insulin mutlak..
  • Insulin bebas. Ia lebih khas bagi orang yang berumur dewasa. Berkembang secara perlahan. Rawatan menggabungkan diet, senaman aerobik, dan ubat penurun gula. Berkembang kerana kekurangan insulin relatif..

  Pada peringkat awal, penyakit ini tidak simptomatik. Ketika berkembang, untuk menjaga aktiviti vital pada tahap normal, pasien terpaksa mengambil insulin, mengikuti diet ketat dan makan dengan banyak. Seorang lelaki cepat letih, dia memerlukan lebih banyak rehat untuk pulih.

  Adakah benar bahawa dengan diabetes saya dimasukkan ke dalam tentera?

  Sekiranya anda berminat sama ada mereka dimasukkan ke dalam tentera dengan diabetes, maka jangan risau. Tidak kira tahap perkembangan penyakit ini, anda tidak dapat melayani dengannya.

  Pernyataan kategori kecergasan dilakukan sesuai dengan paragraf "b" dan "c" dari Pasal 13 dari Jadual Penyakit. Sekiranya terdapat tahap keparahan ringan atau sederhana, pejabat pendaftaran dan pendaftaran tentera wajib menyetujui kategori "B" untuk wajib militer. Warganegara seperti itu hanya dapat dipanggil untuk bertugas di masa perang..

  Dalam bentuk yang teruk, disertai dengan komplikasi, pemeriksaan dilakukan di bawah perenggan "a" artikel yang sama. Orang muda mendapat kad ketenteraan dengan kategori "D". Ini bermaksud bahawa seorang lelaki dalam keadaan apa pun tidak dapat menjalankan tugas ketenteraan.

  Peserta yang ingin menerima tiket ketenteraan untuk kesihatan sama ada tidak tahu sama ada kemungkinan untuk tidak menjalani penyakit, atau tidak memahami cara menyingkirkan draf itu mengikut diagnosis mereka. Kisah sebenar rekrut yang menerima kad tentera, baca di bahagian "Berlatih"

  Cara mendapatkan kad ketenteraan untuk diabetes?

  Kadang-kadang semasa berunding dengan peguam Perkhidmatan Bantuan, para rekrut harus meneliti pertanyaan: bolehkah anggota tentera dengan diabetes berada dalam tentera? Sekiranya aktiviti wajib wajib dilakukan sesuai dengan undang-undang Rusia, keadaan ini tidak termasuk.

  Untuk dikecualikan dari draf, seorang pemuda mesti memberitahu anggota suruhanjaya perubatan tentera mengenai penyakitnya dan menunjukkan dokumen perubatan.

  Setelah itu, mereka harus memberinya rujukan untuk pemeriksaan tambahan untuk mengesahkan diagnosis.

  Sekiranya doktor yang bertanggungjawab untuk melakukan pemeriksaan ini mengesahkan penyakit itu, maka pada pertemuan draf lembaga tersebut, wajib militer akan menerima kategori kecergasan "B", setelah itu (setelah mengumpulkan semua dokumen yang diperlukan) dia akan dikeluarkan ID ketenteraan.

  Di atas, saya menerangkan senario yang sesuai untuk merekrut diabetes. Namun, tidak dapat dijamin bahawa wajib militer tidak akan menjalani perkhidmatan ketenteraan. Contohnya, mereka boleh dibawa ke tentera jika:

  1. pihak wajib diam mengenai penyakitnya,
  2. acara merekrut akan dilanggar.
  • Ingat, jika anda melanggar hak anda untuk dikecualikan dari draf, anda boleh mengajukan banding terhadap keputusan yang tidak sah dari lembaga draf.
  • Sehubungan dengan anda, Mikheeva Ekaterina, Ketua Jabatan Undang-Undang Perkhidmatan Bantuan untuk Draf.
  • Kami membantu pelanggan untuk mendapatkan kad tentera secara sah: 8 (800) 333-53-63.

  Diabetes dan Tentera: Bolehkah Diabetis Dilayani?

  Adakah mereka dimasukkan dalam tentera dengan diabetes? Ini adalah masalah yang mendesak, walaupun diabetes masih dianggap sebagai penyakit yang berkaitan dengan usia. Baru-baru ini, ia semakin dirakam pada orang muda. Anda boleh dengan segera mengatakan bahawa diabetes adalah diagnosis yang tidak dapat didekati. Menurut Artikel 13 dari Jadual Penyakit, dalam keadaan kesihatan ini, pemuda itu diberi kategori B atau D.

  Apa itu diabetes?

  Sebelum mengetahui sama ada mereka dimasukkan dalam tentera dengan diabetes, penyakit ini harus diperincikan. Ia adalah gangguan endokrin yang menyebabkan masalah dengan proses glukosa.

  Ini berlaku dengan kekurangan insulin, dengan masalah pengeluarannya atau dengan ketiadaan lengkapnya. Kerana itu, gula darah terus meningkat. Gangguan metabolik yang serius juga berlaku..

  Ini adalah penyakit kronik yang memerlukan gaya hidup dan diet tertentu..

  Adakah mereka dimasukkan dalam tentera dengan diabetes? Jenis penyakit

  Terdapat dua jenis penyakit ini. Antara semua itu:

  • Jenis 1 - bergantung kepada insulin. Kadang-kadang dengan diabetes jenis 1, mereka dilahirkan, dan ia juga boleh diperolehi. Selalunya di kalangan orang muda, dinyatakan sebagai kekurangan insulin sepenuhnya. Ia bersifat idiopatik, dan juga berlaku dalam bentuk autoimun. Selain diet dan gaya hidup, suntikan insulin diperlukan.
  • Jenis 2 - tidak bergantung kepada insulin. Jenis ini dicirikan oleh perkembangan secara beransur-ansur. Kekurangan insulin separa dengan diabetes mellitus jenis 2 diperhatikan, metabolisme pada tahap sel terganggu di sini. Asimilasi hormon tidak berlaku, kerana proses perjalanan berbahaya bermula. Sebagai peraturan, penyakit dalam bentuk ini diperhatikan pada orang tua.

  Di samping itu, keparahan penyakit berbeza-beza. Terdapat tiga peringkat:

  Dengan bentuk manifestasi ringan, kenaikan gula hanya berlaku sedikit, hingga 8 mmol, lebih kerap pada waktu pagi. Sebagai peraturan, lonjakan glukosa tidak diperhatikan pada siang hari. Masalah ini mudah dibasmi dengan diet..

  Dengan darjah purata, kenaikan gula pada waktu pagi mencapai 14 mmol, sementara tidak ada lonjakan pada siang hari. Gejala mula dirasakan pada tahap yang besar, yang mempengaruhi kehidupan seharian. Rawat penyakit ini dengan diet, insulin dan ubat-ubatan lain.

  Dalam kes yang teruk, kenaikan glukosa pagi boleh melebihi 14 mmol. Petunjuk gula mula berubah secara spasmodik pada siang hari. Gejala berbahaya lain muncul pada peringkat ini. Seseorang memerlukan rawatan berterusan, pengenalan ubat-ubatan. Tanpa ubat, kesihatan akan merosot dengan cepat.

  Adakah mereka dimasukkan dalam tentera dengan diabetes?

  Kedudukan dewan perubatan di pejabat pendaftaran tentera mengenai diabetes dicatatkan dalam Art. 13 Jadual penyakit. Doktor mengkaji status kesihatan wajib militer dan membuat keputusan akhir, dengan mengambil kira pelbagai faktor.

  Sebagai peraturan, dengan manifestasi yang kuat kita bercakap mengenai kategori D. Maka anda tidak perlu melayani pemuda itu. Dengan pelanggaran sederhana atau kecil, ini termasuk dalam kategori B, C.

  Sekiranya terdapat proses pemburukan penyakit, masukkan kategori G.

  Artikel Jadual PenyakitNama penyakit, tahap disfungsiKategori kesesuaian untuk perkhidmatan ketenteraan (lajur I)
  tiga belasPenyakit lain dari sistem endokrin, gangguan makan dan gangguan metabolik: a) dengan gangguan fungsi yang ketara.D
  b) dengan disfungsi sederhana.PADA
  c) dengan sedikit pelanggaran fungsi.PADA
  d) gangguan fungsi sementara selepas penyakit akut, pemburukan penyakit kronik atau operasi.G
  e) pemakanan rendah, obesiti makanan tahap II.B-3
  e) kegemukan pemakanan I.A-2
  Titik "a" merujuk kepada bentuk diabetes yang teruk. Diabetes mellitus adalah teruk (tanpa mengira tahap hiperglikemia dan sifat rawatannya) dengan adanya salah satu komplikasi berikut: retinopati proliferatif, angiopati yang diucapkan dan neuropati ekstremitas bawah, yang ditunjukkan oleh ulser trofik, gangren kaki, edema neuropatik, osteoarthropathy, macetropropin pelanggaran fungsi perkumuhan nitrogen pada buah pinggang, serta dengan proma dan koma ketoasidotik berulang. Ayat “b” merangkumi gangguan yang berterusan dan sederhana yang teruk yang disebabkan oleh penyakit kelenjar endokrin dengan keparahan sederhana (untuk diabetes mellitus keparahan sederhana, pampasan untuk metabolisme karbohidrat dicapai dengan pemberian oral ubat penurun gula atau pengenalan insulin terhadap latar belakang terapi diet berterusan), hipotiroidisme nyata, termasuk ubat-ubatan yang dikompensasi ; diabetes mellitus dengan kehadiran nefropati pada tahap mikroalbuminuria, retinopati bukan proliferatif sederhana, neuropati periferal dan angiopati; Ayat "c" termasuk diabetes mellitus, di mana glisemia pada siang hari tidak melebihi 8,9 mmol / liter dan mudah dinormalisasi oleh diet;

  Dengan peningkatan petunjuk glukosa, penyakit kronik meningkat, keracunan dan fenomena negatif lain berlaku.

  Sekiranya pada pemeriksaan perubatan seorang pemuda didapati mengalami peningkatan gula, yang ditentukan oleh darah dan air kencing, pemeriksaan lebih lanjut diperlukan. Dia mesti dilantik untuk mencari punca anomali..

  Sekiranya ternyata ini perlu, pemuda itu diberi kategori G dan kelewatan rawatan. Pada masa akan datang, perlu menjalani pemeriksaan perubatan sekali lagi.

  Sekiranya gula menormalkan, pemuda itu akan berkhidmat. Sekiranya tidak, dia akan dihantar ke stok.

  Ada orang muda yang ingin berkhidmat di bawah kontrak.

  Segera dikatakan bahawa diabetes kronik adalah penyebab langsung kegagalan. Semasa mengambil pekerja, anda masih perlu menjalani pemeriksaan perubatan, mereka akan menemui masalahnya. Dan akan ada penolakan yang jelas.

  Hanya orang muda yang sihat sepenuhnya yang boleh menjalani kontrak.

  Semasa memberi kelonggaran?

  Penangguhan diberikan dalam keadaan ketika pemuda itu tidak mengesyaki kehadiran penyakit itu lebih awal. Sekiranya petunjuk peningkatan gula didapati tepat pada masa pemeriksaan perubatan di pejabat pendaftaran dan pendaftaran tentera, maka perlu melalui doktor. Kemudian mereka memberikan kategori G sehingga pemuda itu dapat diperiksa dengan baik dan dirawat.

  Walau bagaimanapun, jangan cuba membuat analisis palsu. Seseorang cuba menambahkan gula ke dalam air kencing, seseorang sengaja memakan banyak gula-gula sebelum menjalani ujian. Semua ini dilakukan untuk menilai secara berlebihan penunjuk gula. Walau bagaimanapun, pemeriksaan tambahan akan menjelaskan semuanya. Perlu diingat bahawa cubaan untuk mengelak dan berpura-pura boleh dihukum.

  Hanya ada satu kelewatan diabetes. Sekiranya penyakit itu disahkan, dan keadaan kesihatan seseorang tidak bertambah baik, dia akan dihantar ke tempat simpanan. Bagaimanapun, menghidap penyakit seperti itu adalah berbahaya.

  Berdasarkan keputusan apa yang dibuat?

  Lembaga perubatan hanya berfungsi dengan dokumen perubatan rasmi, yang mesti disediakan oleh wajib militer. Jadi, jika sudah lama diperhatikan kerana sakit, mesti ada nota di kad. Hasil analisis dan peperiksaan lama juga patut anda bawa. Sebelum dewan perubatan mereka menjalani ujian air kencing dan darah. Oleh kerana doktor juga dibimbing oleh mereka.

  Kadang-kadang berlaku bahawa seorang pemuda yang menghidap diabetes dihantar ke perkhidmatan. Ini disebabkan pemeriksaan yang tidak mencukupi. Juga, beberapa lelaki yang benar-benar ingin melayani menyembunyikan diagnosis mereka.

  Sekiranya tidak ada pemburukan semasa perkhidmatan, pemuda itu akan berjaya menjalani tahunnya dalam tentera. Dengan manifestasi kecil penyakit ini, ini berlaku.

  Namun, dengan penderitaan, seorang askar akan ditempatkan di hospital, dan di masa depan mereka mungkin akan ditugaskan.

  Oleh itu, ada baiknya anda berfikir dengan teliti sebelum pergi ke perkhidmatan, mengetahui diagnosis anda.

  Oleh itu, diabetes adalah diagnosis yang tidak dapat didekati. Perkhidmatan hanya boleh dilakukan dengan sedikit manifestasi penyakit. Dalam kes lain, mereka memberi kelonggaran atau komisen. Lagipun, ini adalah penyakit kronik yang memerlukan rawatan berterusan, mewujudkan keadaan khas untuk pesakit.

  Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes