Perundingan ahli endokrinologi dalam talian

Diabetes mellitus, hypo- and hyperthyroidism, diffuse and nodular goiter - penyakit ini telah lama didengar oleh semua orang, tetapi rawatannya tidak selalu bermula tepat pada masanya. Dan ada beberapa sebab untuk ini:

1. Diagnosis lewat kerana kepatuhan rendah terhadap ujian biasa.

2. Kekurangan pakar atau barisan panjang untuk rakaman.

3. Hormonofobia besar - takut terapi penggantian hormon.

Sebilangan besar penyakit pada masa ini, termasuk penyakit endokrinologi, didiagnosis setelah timbulnya gejala yang teruk yang menyebabkan kesulitan kepada pesakit. Gejala apa yang menjadi ciri penyakit endokrinologi: peningkatan degupan jantung, kulit berkeringat atau kering, keletihan, mudah marah, dahaga, peningkatan kencing, perubahan warna kulit, disfungsi haid, masalah kehamilan, kelewatan perkembangan mental, fizikal dan seksual pada seorang kanak-kanak. Kehadiran sekurang-kurangnya salah satu gejala ini adalah alasan untuk melakukan ujian darah untuk hormon, untuk melakukan ultrasound kelenjar tiroid dan kelenjar adrenal. Daftar untuk berunding dalam talian dengan ahli endokrinologi kami, kirimkan ujian anda kepadanya, dan berdasarkannya, dan berdasarkan tinjauan, dia akan dapat mengesyorkan rawatan yang sesuai dengan anda atau untuk menyesuaikan terapi yang ditetapkan oleh doktor lain.

Perundingan ahli endokrinologi dalam talian

Syarat Pemindahan Maklumat

Saya mengesahkan persetujuan saya untuk penghantaran maklumat dalam bentuk soal selidik elektronik (termasuk data peribadi) melalui saluran komunikasi Internet terbuka. Saya mengesahkan persetujuan saya untuk penghantaran maklumat dalam bentuk soal selidik elektronik (termasuk data peribadi) melalui saluran komunikasi Internet terbuka. Saya mengesahkan persetujuan saya untuk penghantaran maklumat dalam bentuk soal selidik elektronik (termasuk data peribadi) melalui saluran komunikasi Internet terbuka.

Saya mengesahkan persetujuan saya untuk penghantaran maklumat dalam bentuk soal selidik elektronik (termasuk data peribadi) melalui Internet.

Saya mengesahkan persetujuan saya untuk penghantaran maklumat dalam bentuk soal selidik elektronik (termasuk data peribadi) melalui saluran komunikasi Internet terbuka. Saya mengesahkan persetujuan saya untuk penghantaran maklumat dalam bentuk soal selidik elektronik (termasuk data peribadi) melalui saluran komunikasi Internet terbuka.

Perundingan ahli endokrinologi

Rundingan ahli endokrinologi ditunjukkan untuk kenaikan berat badan secara tiba-tiba atau penurunan berat badan, gangguan tidur, peningkatan dahaga, kulit kering, kencing yang kerap dan berlebihan, sakit kepala berkala dan sakit otot.

Semua soalan mengenai rawatan diabetes mellitus, osteoporosis, menopaus, kemandulan dan sebarang penyakit tiroid dan kelenjar adrenal juga memerlukan bantuan doktor. Oleh sebab itulah, kami memberi anda peluang untuk mengajukan soalan kepada ahli endokrinologi secara dalam talian dan dengan mudah dan pantas menerima jawapannya..

Dalam beberapa keadaan, misalnya, dengan menopaus atau kemandulan, diperlukan bantuan pakar sakit puan-endokrinologi. Di laman web kami, anda juga boleh memanfaatkan perundingan pakar ini secara dalam talian..

Keletihan, gangguan tidur muncul, badan pulih untuk masa yang lama. Ujian hormon dilakukan dan ultrasound tiroid dilakukan. Saya lampirkan analisis.

Suhu badan tetap - 35.5. Tekanan 120 hingga 50/60.

Sila komen mengenai ujian dan apa yang harus dilakukan untuk menyembuhkannya. Terima kasih banyak!

Berapa tahun seseorang boleh bertambah panjang? Saya berumur 22 tahun dan pertumbuhan semasa berhenti, pada tahap ini, pada tahap 171 cm. Saya menjalani gaya hidup sihat sepanjang hidup saya, telah diuji hormon: pada mulanya, hanya tahap Somatomedin-C yang berada di bawah sempadan; setelah mengambil semula hormon yang sama setelah enam bulan, saya mendapat tahu bahawa tahapnya telah meningkat dan kini termasuk dalam norma. Selama enam bulan ini saya minum kursus penyediaan zink dan omega-3 (minyak ikan). Saya berlatih di bar mendatar setiap hari, dan baru-baru ini saya aktif menggunakan basikal pegun. Ibu bapa saya mempunyai ketinggian yang hampir sama dengan saya, tetapi terdapat orang tinggi dalam keluarga saya. Rentang lengan saya adalah 177 cm, iaitu, terdapat backlog 6 cm. Apa lagi yang boleh saya lakukan dalam keadaan saya? Cara mengatasi masalah anda?

Ajukan soalan kepada pakar IMC "ON CLINIC"

Moscow, st. B. Molchanovka 32, bangunan 1

Moscow, st. Zubovsky Boulevard, bangunan 35, bangunan 1

Moscow, st. Vorontsovskaya d.8 hlm.6

Moscow, st. B. Molchanovka 32, bangunan 1

Moscow, st. Trekhgorny Val d.12 hlm.2

Moscow, st. Zubovsky Boulevard, bangunan 35, bangunan 1

Moscow, st. Vorontsovskaya 8, bangunan 5

Petersburg, St. Marata 69-71, Pusat Perniagaan "Renaissance Plaza"

St. Petersburg, Jalan Tengah Pulau Vasilyevsky, 36/40

Ryazan, st. Kudryavtseva d. 56

Moscow, st. Tsvetnoy Boulevard d.30 k.2

Moscow, st. B. Molchanovka 32, bangunan 1

Moscow, st. Zubovsky Boulevard, bangunan 35, bangunan 1

Moscow, st. Vorontsovskaya d.8 hlm.6

Moscow, st. B. Molchanovka 32, bangunan 1

Moscow, st. Trekhgorny Val d.12 hlm.2

Moscow, st. Zubovsky Boulevard, bangunan 35, bangunan 1

Moscow, st. Vorontsovskaya 8, bangunan 5

St. Marata 69-71, Pusat Perniagaan "Renaissance Plaza"

Jalan Tengah Pulau Vasilyevsky, 36/40

Ryazan, st. Kudryavtseva d. 56

Moscow, st. Tsvetnoy Boulevard d.30 k.2

Moscow, st. B. Molchanovka 32, bangunan 1

Moscow, st. Zubovsky Boulevard, bangunan 35, bangunan 1

Moscow, st. Vorontsovskaya d.8 hlm.6

Moscow, st. B. Molchanovka 32, bangunan 1

Moscow, st. Trekhgorny Val d.12 hlm.2

Moscow, st. Zubovsky Boulevard, bangunan 35, bangunan 1

Moscow, st. Vorontsovskaya 8, bangunan 5

St. Marata 69-71, Pusat Perniagaan "Renaissance Plaza"

Jalan Tengah Pulau Vasilyevsky, 36/40

Internet -
Perundingan
Ahli endokrinologi

Perundingan doktor - percuma, cepat, berkualiti tinggi, tanpa nama!


Perundingan ahli endokrinologi percuma

Seorang doktor - ahli endokrinologi salah satu pusat perubatan Moscow yang bekerjasama dengan portal kami akan menjawab soalan anda.

Nasihat perubatan diberikan secara percuma..

Perundingan ahli endokrinologi dilakukan dari jam 9.00 hingga 21.00, tujuh hari seminggu, menerima permohonan - sepanjang masa.

Untuk mengekalkan kerahsiaan, anda boleh menentukan nama semasa mengisi permohonan untuk berunding dengan ahli endokrinologi. E-mel yang anda nyatakan di laman web ini tidak diterbitkan. Walau bagaimanapun, jangan sertakan maklumat hubungan anda dan maklumat peribadi lain dalam teks soalan anda..

Untuk mendapatkan nasihat daripada ahli endokrinologi, isi borang, kemudian klik butang "Tanya Soalan". Doktor akan menghubungi anda dalam beberapa minit.

Perundingan perubatan dalam talian percuma hanya tersedia untuk penduduk Moscow dan wilayah Moscow.

Semasa mendapatkan nasihat daripada ahli endokrinologi, harus difahami bahawa, berdasarkan gejala yang dijelaskan, doktor tidak dapat membuat diagnosis dan menetapkan rawatan. Walau bagaimanapun, soalan khusus (Di mana lebih baik menghubungi pakar endokrinologi di Moscow mengenai rawatan diabetes? Seberapa berbahaya gejala ini? Berapa lama saya boleh menggunakan ubat ini? Apa yang boleh dilakukan untuk mencegah penyakit tiroid? Berapa banyak rawatan? Bolehkah saya menggunakan kaedah perubatan tradisional untuk diabetes? dan lain-lain) anda boleh mendapatkan jawapan khusus.

Kelebihan perundingan telefon doktor berbanding perkhidmatan perundingan dalam talian konvensional adalah jelas:

1. Kecekapan - dengan bantuan perundingan ahli endokrinologi melalui telefon, anda akan menerima jawapan untuk soalan anda dalam masa 30 minit.

2. Semasa berunding melalui telefon, doktor berpeluang untuk mengajukan pertanyaan tambahan dan menjelaskan yang mungkin penting dalam menyelesaikan masalah perubatan tertentu.

3. Anda akan mengetahui dengan siapa anda berunding dan, jika perlu, anda boleh menghubungi pakar ini untuk berunding sepenuh masa.

Di laman web kami, anda boleh mendapatkan nasihat perubatan dari doktor pelbagai kepakaran:

Rundingan perubatan koresponden endokrinologi tidak boleh menjadi pengganti perundingan doktor sepenuh masa, tetapi dapat membantu anda menavigasi masalah perubatan.

Pesakit yang dihormati! Jangan ubat sendiri, berjumpa doktor!

Portal Perubatan Ambulans Internet

Mengenai kekurangan yang terdapat, tuliskan [email protected]

Statistik
5 soalan ditambah setiap hari, 22 jawapan ditulis, yang mana 1 jawapan adalah dari 4 pakar dalam 1 persidangan.

Sejak 4 Mac 2000, 375 pakar telah menulis 511 756 jawapan untuk 2,329,486 soalan

ahli endokrinologi - artikel.

 • "Tentukan hasil analisis", "apa pendapat anda mengenai hasil analisis", "bantu untuk mengetahuinya", "rujuk hasil analisis"
  Mengapa tidak ada jawapan yang tidak hadir untuk soalan seperti itu
 • Hipotiroidisme Hipotiroidisme subklinikal. TSH di atas normal
  Anda melakukan analisis mengenai TTG, tetapi memutuskan untuk mencari jawapan di Internet dan bukannya perundingan tatap muka - maka anda memerlukan.
 • Hilang Tyreotom. Apa nak buat?
  Jawapan untuk soalan yang sering berlaku baru-baru ini
 • Bagaimana mengemukakan soalan mengenai pembetulan terapi penurunan gula
  Adakah anda fikir anda perlu mengubah rawatan diabetes anda? Baca artikel ini sebelum mengemukakan soalan..
 • Rindu Maninil. Apa nak buat?
  Jawapan untuk soalan yang sering berlaku baru-baru ini
Semua artikel.

Peringkat Aduan

 1. Thyroxine48
 2. Diabetes39
 3. Hormon32
 4. Berkongsi28
 5. Ujian darah26
 6. Insulin22
 7. Glukosa20
 8. Kortisol19
 9. Isthmus17
 10. Gula Darah17
 11. Kehamilan16
 12. Kolesterol15
 13. Kelenjar tiroid14
 14. Hormon perangsang tiroid13
 15. Kanser13
 16. Diabetes mellitus11
 17. Diet11
 18. Berpeluh 10
 19. Tiroiditis9
 20. Tachycardia8

Penarafan Dadah

 1. L-tiroksin48
 2. Eutyrox46
 3. Insulin C22
 4. Glukosa-E20
 5. Glukosa20
 6. Tyrosol18
 7. Iodin15
 8. Anti-E12
 9. Glukofag 11
 10. Progesteron10
 11. Metformin9
 12. Galvus7
 13. Selenium6
 14. Humalog ™ 5
 15. Kordaron4
 16. Aquadetrim4
 17. Levothyroxine 4
 18. Siofor 10004
 19. Bisoprolol4
 20. Merkazolil4

ahli endokrinologi (48253 laporan)

Pakar dalam kategori ini: Alexander

Selamat Malam! Saya mengidap terapi penyakit autoimun. Saya telah mengambil l-tiroksin 100 selama 2 tahun tanpa rehat. Pada masa yang sama, saya minum pil hormon yang diresepkan oleh pakar sakit puan setelah... dibuka

Helo. Kedua-dua pilihan itu mungkin. Perlu menjalani ujian, jika tidak, ia tidak jelas. Namun, jika anda mula mengambil levothyroxine, maka ujian akan masuk akal setelah 2 bulan... menonton

Sehari sebelum semalam pada 10:04 / Miros1ava

Halo, saya mempunyai benjolan di kerongkong saya selama kira-kira sebulan, terdapat nod pada kelenjar tiroid, yang kanan adalah 25 x23x50, yang kiri adalah 20x13x43, pada musim luruh TSH adalah normal, calcetamine tiga bulan yang lalu juga normal. Hormon apa... terbuka

Helo.
Sekiranya ultrasound dilakukan sebelum benjolan muncul, maka anda perlu mengulang ultrasound.
Daripada ujian, TTG sudah cukup, saya rasa. menonton

Telapak tangan dan kaki kanak-kanak berpeluh dengan kuat

Helo. Huraian yang sangat pendek ini tidak secara langsung menunjukkan penyakit endokrin, kerana berpeluh mempunyai banyak sebab. Anda boleh memohon temu janji secara langsung... menonton

Helo. Diabetes jenis 2. Doktor menetapkan untuk mengambil Benfotiamine dan Thioctacid BV dalam kursus 2 kali setahun. Adakah mungkin untuk membawa mereka bersama, kerana mereka bertindak... terbuka

Helo. Mereka boleh diambil bersama. Terdapat skema apabila ubat bergantian setiap hari: satu ubat sehari, ubat lain sehari. Sekiranya rejimen itu kronik... awas

Helo. Diabetes jenis 2. Adakah mungkin untuk mengambil thioctacid BV dan benfotiamine bersama-sama pada waktu pagi? buka

Helo. Ada kemungkinan, jika ditetapkan oleh doktor anda yang menghadiri sepenuh masa. menonton

Helo! Saya berumur 36 tahun. Hipotiroidisme disampaikan sejak 25 tahun. Saya minum euthyrox - 100. Sejak 19 tahun saya menderita kitaran yang tidak teratur dan secara berkala mengambil (selama setengah tahun) hormon (sehingga 30 tahun - zhanin,... terbuka

Helo. Boleh meningkatkan keperluan levothyroxine, iaitu dos Eutirox yang diperlukan. Ini tidak perlu, tetapi kadang-kadang ia berlaku. Oleh kerana T4 adalah normal, masih diragukan... menonton

Helo! Saya mempunyai soalan seperti itu, adakah saya perlu diteliti lebih lanjut mengenai endokrinologi? Saya mengalami keletihan kronik selama beberapa tahun, saya tidak toleran terhadap sebarang beban, saya... terbuka

Helo. Sekiranya "semuanya normal," kemungkinan ini bukan penyebab endokrin. Sama ada ujian tidak normal atau ujian tidak / tidak apabila diperlukan. Serahkan... jam tangan

Selamat petang! Tiroiditis autoimun didiagnosis, Eutirox 50 mcg diresepkan selama dua bulan. Terdapat simpul jinak di kelenjar tiroid (0,9 * 1 cm, Bethesda 2). Klinikal... terbuka

29 April 2020 / Alexander

Selamat petang. Mereka tidak menjalani ujian, tetapi pesakit. Dengan TSH dari 4 hingga 10, janji temu atau tidak temu janji rawatan tetap mengikut budi bicara doktor sepenuh masa dan bergantung terutamanya pada ketersediaan atau... lihat

14 Mei 2020 / Olga

Alexander, Terima kasih atas komen! Ia bermula sebagai hasil dari Eutiroks) Dengan janji temu, darah juga dikirim untuk biokimia, ferrotypia -3.8, zat besi serum - 4.6; transferrin, v9, v12-v... jam tangan

sehari sebelum semalam pada pukul 11:00 / Alexander

Olga, tidak, tidak bersambung. Sekiranya zat besi berada dalam mikromol / l, iaitu di bawah normal, ini adalah penyebab yang boleh menyebabkan gejala yang sama dengan hipotiroidisme, tetapi ia diperlakukan secara berbeza. Ferritin rendah... jam tangan

Helo doktor dan pembaca yang dikasihi! Saya berumur 42 tahun. Pada musim gugur, saya perhatikan bahawa rambut di bahagian fronto-oksipital kepala menjadi lebih nipis dan nipis, menjadi lebih nipis dan... terbuka

27 April 2020 / Alexander

Helo. Oleh kerana vitamin ini didaftarkan di Persekutuan Rusia, maka pengeluar dapat membuktikan bahawa mereka cukup selamat. Jadi saya rasa kita tidak boleh mengharapkan... menonton

Helo. Tolong beritahu saya, adakah mungkin melakukan CT scan rongga perut dengan iodin, jika terdapat nod pada kelenjar tiroid? buka

20 April 2020 / Alexander

Helo.
Ada kemungkinan jika ada bukti khusus untuk CT dengan kontras ini. menonton

Ahli endokrinologi - perundingan dalam talian

Jumlah rundingan: 61 625

Rambut dagu

No 55 893 Ahli Endokrinologi 04/22/2020

Selamat petang! Kira-kira setahun yang lalu, rambut tunggal muncul di dagu, setengah tahun yang lalu dia mula menjalani penyingkiran rambut laser dan untuk ini perlu mencukur rambutnya. Dan di dagu terdapat kek keluli dari rambut hitam dan diameternya hanya bertambah. Penyingkiran rambut laser tidak begitu membantu. Lulus ujian: Testosteron 2.73;
SHGG 59.1;
Indeks androgen bebas 4.6;
LH 16.21;
FSH 7.47;
DHEA 1 2.03;
Estradiol 9.5. Lebih jauh

Adakah ujian itu normal??

No 55 839 Ahli Endokrinologi 04/11/2020

Saya ingin tahu sama ada ujian itu normal, kerana saya tidak pasti, semua orang mengatakan perkara yang berbeza. Glukosa 5. 0 Insulin 15. 5 μIU / ml mmol / L kolesterol 3. 3 mmol / L bilirubin jumlah 40.4 mmol / L zat besi serum 38.8
mmol / l OZHSS 60. 7 mmol / l Transferrin 3. 03 g / l Jumlah protein 73. 3 g / l bilirubin langsung 11. 6 mmol / l AMG 16. 9 Testosteron 0. 86 selanjutnya

T4 percuma ditingkatkan. Cara rawatan

No 55 789 Ahli Endokrinologi 04/02/2020

Selamat petang! Berkaitan dengan karantina saya tidak dapat menghubungi ahli endokrinologi, saya mengharapkan bantuan anda. Saya mempunyai tekanan darah rendah, hampir selalu pada bulan terakhir 90/60, insomnia, berdebar-debar, sesak dada seperti serangan (pada awalnya seperti sesak nafas), sakit dada setelah serangan, (semua gejala hampir sebulan). Semasa serangan, buang air kecil lebih kurang setiap 15 minit. Ujian: hemoglobin-144 adalah normal, air kencing normal, kalsium-2. 38, Vitamin D-9, Magnesium-0. 89, TSH-1. 86 (0.27-4. Selanjutnya

Stella Mikayelyan, erevan

Tolong bantu saya mengetahuinya

No 55 699 Ahli Endokrinologi 03.16.2020

Saya sakit diabetes, jenis pertama, saya bekerja, saya tidak merasakan gula rendah, saya menghidap diabetes selama tiga tahun, untuk tahun pertama saya hampir 13 kali ganda, sekarang saya tidak merasakan gula 2.2, sekarang lutut dan betis saya membengkak pada waktu pagi, saya menjalani semua pemeriksaan rutin, Saya berada di hospital dengan ubat penitis, doktor saya menyedari masalah saya, tetapi belum ada jawapan apa yang harus dilakukan, berjalan dengan gula tinggi tidak menyakitkan mata saya dan tekanan meningkat, berhenti kerja adalah kewujudan saya dalam hidup, saya tidak berada dalam kumpulan, h. Lebih jauh

Adakah mungkin untuk berehat di laut selepas rawatan kelenjar tiroid dengan iodin radioaktif?

No 55 647 Ahli Endokrinologi 03/06/2020

Adakah mungkin untuk berehat di laut selepas rawatan kelenjar tiroid dengan iodin radioaktif? Bolehkah saya berjemur? Adakah terdapat sekatan? Rawatan itu dilakukan pada tahun 2014. Saya menerima L-tiroksin 75. lebih

Kelenjar tiroid, hormon. Adakah ia berkaitan dengan keinginan seksual?

No 55 628 Ahli Endokrinologi 03/02/2020

Helo. Tiroid dikeluarkan. Saya berumur 37. Saya mengambil hormon tiroid. Mungkinkah ini disebabkan oleh dorongan seks yang kuat? Apa pil untuk diminum, ubat-ubatan yang akan menjadikan keadaan badan lebih mudah? Bolehkah dos hormon dikurangkan, meningkat? Lebih jauh

Adakah mungkin untuk mengurut tulang belakang serviks setelah mengeluarkan satu cuping kelenjar tiroid?

No 55 623 Ahli Endokrinologi 03/02/2020

Adakah mungkin untuk mengurut tulang belakang serviks setelah mengeluarkan satu cuping kelenjar tiroid?

Toleransi glukosa terganggu?

No 57 579 Ahli Endokrinologi 02.20.2020

Helo. Saya berumur 29 tahun, seorang lelaki yang mempunyai fizikal. Pada pertengahan Oktober, saya tiba-tiba mengalami simptom-simptom ini: buang air kecil yang cepat (biasanya air kencing jernih), mulut kering dan kaki gatal. Saya segera mengesyaki sesuatu yang berkaitan dengan diabetes. Tetapi tahap glukosa saya meningkat, saya juga berasa sihat, dan beberapa ujian adalah normal, dan beberapa tidak. 2 analisis berbayar di Helix dengan selang 20 hari di antara mereka menunjukkan 5. 5 mmol pada perut kosong dan ketahanan insulin 3. 68 dengan norma hingga 2. 7. Bandingkan bacaan dengan. Lebih jauh

Perundingan ahli endokrinologi dalam talian

Ahli endokrinologi adalah doktor yang terlibat dalam diagnosis dan rawatan penyakit sistem endokrin (diabetes mellitus, penyakit kelenjar tiroid, kelenjar pituitari, hipotalamus, dll.). Anda boleh mengemukakan soalan kepada ahli endokrinologi anda mengenai rawatan dan gejala diabetes, disfungsi tiroid, ketidakseimbangan hormon dan banyak lagi. Doktor yang berpengalaman akan membantu anda memahami data pemeriksaan dan, berdasarkannya, akan menasihati anda untuk mengambil langkah-langkah yang diperlukan. Anda boleh mendapatkan pendapat pakar mengenai gejala ini dan mendapatkan nasihat mengenai cara menghilangkannya. Ahli endokrinologi juga akan menjawab soalan mengenai pemberian pelbagai ubat untuk rawatan penyakit tiroid atau langkah-langkah untuk mencegahnya..
Tanya soalan ahli endokrinologi dalam talian

Perhatian! Ingat bahawa perundingan dalam talian yang berjaya tidak mencukupi. Konsultasi kami adalah langkah pertama untuk lawatan sendiri ke doktor dan permulaan prosedur perubatan, atau untuk mendapatkan cadangan alternatif dari doktor profesional.

18+ Konsultasi dalam talian adalah untuk tujuan maklumat dan bukan pengganti untuk perundingan doktor secara bersemuka. Syarat penggunaan

Data peribadi anda dilindungi. Pembayaran dan operasi laman web dilakukan dengan menggunakan SSL selamat.

Perundingan ahli endokrinologi percuma dalam talian

Ahli endokrinologi Ekaterina Monakova.

Pendidikan perubatan yang lebih tinggi.

Pengalaman lebih dari 7 tahun.

Antibodi terhadap thyroperoxidase sangat meningkat. Apakah maksudnya?

Halo, peningkatan antibodi terhadap TPO menunjukkan bahawa proses autoimun sedang berlaku di dalam badan. Ini bermakna bahawa sistem imun manusia menganggap kelenjar tiroidnya sendiri sebagai organ asing. Penyakit ini disebut tiroiditis autoimun. Ia tidak simptomatik untuk masa yang lama. Tetapi pada masa akan datang (tidak ada yang akan memberitahu tarikh yang tepat) hipotiroidisme atau hipertiroidisme mungkin berkembang.

Soalan nombor 1. Mignonette

Helo. Saya berumur 35 tahun, berat 55, tinggi 160 cm.
Selama tiga bulan saya pening. Sekarang takikardia 96/75 tekanan rendah 97. (110/70 nya). Kulit kering, keguguran rambut tidak betul-betul tumbuh. Gegaran yang tidak dapat difahami di dalam badan. Di kerongkong ketika saya memakai turtleneck seolah-olah ada sesuatu yang mengganggu, rasa yang tidak dapat difahami muncul di mulut saya. Kaki tangan sejuk, kesal, air mata muncul dengan alasan apa pun.
Saya lulus ujian, berikut adalah hasilnya:

TSH 1.8600 μMU / ml (setelah sebulan berlalu
Ttg 1.81
T4 14.90 (dalam sebulan
T4 Svob.13.52
T3 4.22
Anti TOP 12..27 Me / s
Prolaktin 145.11
Kortison 19.2
AKTA 23. UzI SHCHZH pr. Kongsi 13.3 * 14.3 * 37.9
Jilid 3.8
Lobus kiri ialah 14 * 16 * 42 isipadu 5.1 volume 3.7 peningkatan echogenicity. Saya selalu mahukan air garam acar panas. Goreng. Sendi di lutut sakit. Pada tahun 2001 terdapat Ait. Sekarang saya mengesyaki hipotiroidisme pada tahap awal teriotoxicosis, dan mungkin Ait?
Tolong jawab.

Helo, tidak jelas sama ada anda berada di pejabat ahli endokrinologi dan siapa yang melantik senarai ujian ini kepada anda. Dari semua hasil yang disenaraikan, hanya kortisol yang mempunyai penyimpangan, tetapi anda harus mengetahui norma dan unit pengukuran makmal di mana anda lulus ujian. Mungkin dia juga berada dalam had normal. Kortisol yang dikurangkan adalah alasan untuk melakukan imbasan ultrasound perut dan imbasan MRI otak..

Kelenjar tiroid tidak membesar, hormon normal, oleh itu, kita tidak boleh membicarakan hipotiroidisme atau hipertiroidisme. Rasa benjolan di kerongkong mungkin disebabkan oleh patologi esofagus. Lakukan FGDS dan lawati ahli gastroenterologi.

Dalam kes anda, pemeriksaan harus dimulakan dengan ujian darah dan air kencing umum, ujian darah biokimia. Rundingan ahli saraf adalah wajib bagi anda, lebih baik dengan hasil MRI otak.

HYPOTHYROIDISIS SELALU.
Saya menghidap hipotiroidisme dengan AIT......... selama 22 tahun.
Saya mengambil tiroksin -100 mcg. Dengan latar belakang ini, semua hormon kelihatan normal; TTG-1,15 mU / l (0,4-4,0)
T4 St. 16.4 pmol / L (9.0-22.0)
T3-1.1 pmol / l (2.6 -5.7)....... R.S.: Setahu saya, jika TSH normal dan T3 rendah, maka ini dianggap sebagai kesalahan makmal 100%!?
AT ke TPO-159.1 (meningkat, tetapi ini dapat difahami, kerana AIT)

Ultrasound: Gema perubahan meresap dalam struktur kelenjar tiroid. Di kawasan isthmus, nodulnya 2-3 mm. Isipadu kelenjar adalah 4.3 cm3 (normal untuk Zh-hingga 18 cm3), konturnya kabur, halus..
Tolong doktor, katakan:

 1. Sebilangan kecil kelenjar... betapa teruknya? (sejak tahun 2009 dia -5,9 cm; pada tahun 2006 -16,9 cm, dan sekarang dia sangat kecil). Saya tidak melakukan operasi!
 2. Apa yang dibincangkan oleh hormon dan ultrasound saya? ?
 3. Saya mahu minum Reduxin 10, kerana tambahan 15 kg. Bagaimanakah tiroksin dan sibutramine berinteraksi? (Saya tidak menemui maklumat di mana-mana di Internet). Tetapi anda pasti tahu!

Terima kasih terlebih dahulu, anda melakukan perkara yang baik, membantu kami memahami semua selok-belok analisis... dan sememangnya nasihat yang baik mengenai apa yang harus diambil, ke mana hendak dijalankan....! Saya tidak sabar untuk mendengar. terima kasih!

2. Halo, tiroiditis autoimun adalah penyakit kronik yang berkaitan dengan kerosakan sistem imun, yang mempengaruhi fungsi kelenjar tiroid (hipotiroidisme berkembang).

1) Dalam kes anda, penurunan jumlah kelenjar tiroid menunjukkan adanya bentuk atrofi AIT (iaitu, tisu kelenjar tiroid musnah, tetapi tisu penghubung di tempatnya tidak tumbuh).

Terdapat bentuk hipertrofik AIT - isipadu kelenjar tiroid besar, bahkan lebih besar daripada yang diperlukan, tetapi fungsi kelenjar tiroid masih berkurang, kerana ukuran organ meningkat kerana tisu penghubung, dan bukan kerana folikel tiroid. Tetapi intipati penyakit ini sama dalam kedua kes ini - ini adalah hipotiroidisme pada latar belakang AIT.

2) Penurunan T3 pada TSH normal kemungkinan besar kesalahan makmal. Oleh itu, anda harus mengambil semula analisis di makmal lain. Ultrasound kelenjar tiroid menunjukkan adanya AIT. Saya belum perlu menyentuh kumpulan di isthmus.

3) Anda boleh mengambil sibutramine dan tiroksin pada masa yang sama. Perkara lain, mesti? Ubat ini mempunyai banyak kesan sampingan, yang mungkin tidak dapat anda fahami: penyebab masalah kesihatan pada kelenjar tiroid atau tindakan ubat tersebut.

selamat petang!
Saya merancang kehamilan (pertama, 36 tahun), lulus TTG T4S, petunjuk - TTG-3.42, T4S-13.8, mengikut nilai rujukan yang diberikan kepada klinik, ini adalah norma, dan pakar sakit puan mengatakan jika lebih tinggi daripada 2.5 TTG datang ke majlis penerimaan bahawa itu adalah hipotiroidisme subklinikal, menunda kehamilan, dan perlu mengurangkan norma 2-2,5.
Beritahu saya, adakah benar-benar berbahaya bagi janin, adakah lebih baik menangguhkan kehamilan? Sekarang saya telah mengambil iodomarin selama sebulan - haruskah saya membatalkannya sekarang atau mengambilnya lebih jauh? Terima kasih terlebih dahulu atas jawapannya, jika tidak saya tidak tidur pada waktu malam, dan saya hanya akan sampai ke landasan doktor. minggu.

Normal TTG - hingga 4.0. Hipotiroidisme subklinikal ditunjukkan jika TSH lebih tinggi daripada biasa dan T4 normal. Walau bagaimanapun, aduan biasanya tidak ada. Tidak ada gunanya untuk meneka sama ada ia akan menjadi melebihi kebiasaan anda atau tidak. Ambil iodomarin, rancang kehamilan dan lawati ahli endokrinologi.

Soalan nombor 4. Veronica

Veronica
Helo! Kami merancang kehamilan, menjalani pemeriksaan. Ramai yang mengatakan bahawa penting untuk mengetahui apakah terdapat kekurangan yodium di dalam badan. Saya memutuskan untuk pergi dan mengambil analisis hormon tiroid. Di klinik, saya berjumpa dengan kakitangan mengenai perkara yang harus dilalui untuk mengetahui keadaan umum. Saya diberitahu bahawa cukup banyak T4. Setelah saya mula mempelajari maklumat, tidak ada yang mengesyorkan mengambil jeneral, kebanyakannya percuma. Hasil saya ialah 91.10 nmol (25 tahun, 155 cm, 47 kg). Nampaknya penunjuk itu normal. Saya duduk dan berfikir, ini akan menenangkan atau masih akan lulus TTG, T3 T4 percuma, jadi sudah pasti. Pada prinsipnya, tidak ada petunjuk, saya melihat hanya berpeluh sedikit meningkat daripada sebelumnya, tetapi saya membuangnya untuk itu. bahawa saya tidak semakin muda setiap tahun) Namun, ketika saya merasa gugup atau tegang, saya melihat seperti benjolan di kerongkong saya, saya tenang dan semuanya hilang. Baru-baru ini bermula. Terima kasih terlebih dahulu atas jawapan anda..

Halo, untuk memeriksa kelenjar tiroid, anda harus menjalani ujian darah untuk TSH. Ini adalah hormon yang sangat sensitif yang dihasilkan di kelenjar pituitari. Penyimpangan kecil dari norma menurut hasil tinjauan sudah penting. Analisis ini sahaja sudah cukup, tetapi lebih baik melakukan ultrasound kelenjar tiroid..

Soalan nombor 5. Tatyana

Helo! Tolong saya. Saya berumur 29 tahun, tinggi 162cm, berat 64 kg. Saya tidak pernah mengadu kelenjar tiroid, tetapi sejak merancang kehamilan, saya memutuskan untuk diperiksa. Dan itulah yang berlaku. Hasil ultrabunyi: saiz kelenjar tiroid - 16.9 cm3. Lobus kanan adalah 9.2 cm3, lobus kiri adalah 7.7 cm3, isthmus adalah 4 mm. Strukturnya kasar, heterogen dengan nodul hypoechoic di lobus kanan - 1.5-2.6 mm, di lobus kiri - 1.5-4.7 mm. Kesimpulan: hiperplasia dan perubahan meresap pada kelenjar tiroid. Gondok multinodular.
Hasil analisis: TSH - 1.64 μMO / ml (norma 0.27-4.2), T4 svob. - 1,13 ng / dl (normal 0,93-1,7). Tetapi peroksidase tiroid, antibodi - 233.6 MO / ml (normal hingga 34.0).
Ahli endokrinologi menetapkan untuk mengambil ubat ALBA selama 3 bulan dan selenium selama 2 bulan. Adakah ini cukup untuk menormalkan tahap kelenjar tiroid dan antibodi, atau adakah rawatan lain diperlukan? Saya merancang kehamilan, tetapi setakat ini tidak berjaya. Mungkinkah ini akibat daripada peningkatan antibodi? Tolong, jadi saya tidak mahu membuang masa untuk rawatan yang tidak berkesan.

Halo, jika latar belakang hormon berada dalam had normal, maka penyakit tiroid tidak dapat menimbulkan masalah dengan pembuahan. Peningkatan antibodi terhadap TPO menunjukkan bahawa hipotiroidisme atau hipertiroidisme mungkin bermula pada masa akan datang. Tetapi pada masa ini keadaan anda tidak memerlukan rawatan.
Doktor menetapkan anda makanan tambahan. Saya tidak akan mengesyorkan menggunakan Alba 3 pada peringkat perancangan kehamilan. Dan anda boleh minum selenium (atau membeli vitamin untuk wanita yang merancang kehamilan).
Saya mengesyorkan anda menjalani ujian darah untuk hormon dan melakukan ultrasound kelenjar tiroid sekali setahun. Sekiranya perubahan dalam kesihatan muncul, maka lebih kerap.

Perundingan ahli endokrinologi: 39 komen

Helo! Nama saya Oksana. Saya berumur 22 tahun. Saya mempunyai masalah dengan hormon tiroid selama 6 tahun sekarang. Pada tahun 2010, saya didiagnosis menghidap tiroiditis autoimun. Hormon melompat dan jatuh. Doktor sama ada mengesahkan diagnosis ini atau membantahnya. Saya berjumpa dengan banyak doktor dengan harapan mereka akan menolong saya, kerana saya tidak mempunyai ahli endokrinologi di bandar saya, tetapi mereka tidak dapat membantu saya dengan apa-apa dan membuat diagnosis yang tepat. Dan tahun lalu saya menghadapi masalah lain: mereka menemui mastopati. Ahli mamologi memberitahu saya bahawa itu semua disebabkan oleh hormon.
Dan inilah ujian hormon saya:
12 Disember 2016.
TTG-21.62 (norma 0.40-3.77)
T4 (umum) - 9.6 (norma 5.1-14.1)
T3 (jumlah) - 1.15 (normal 0.80-2.00) Pakar endokrinologi memberi saya minum Eutirox, 50 mcg, 1 kali pada waktu pagi dengan perut kosong, 30 minit sebelum makan. Kursus ini adalah 2 bulan. Mengapa dia memerintahkan saya minum dos, kerana berat badan saya sedikit. Dengan ketinggian 1.66 cm, berat saya pada masa itu ialah 44 kg. Dan setelah 3 bulan saya lulus ujian berikut:
10 Mac 2016.
TSH - 0.01 (normal 0.40-3.77) Hormon TSH menurun dengan mendadak. Lebih dari 2 minggu kemudian saya melewati hormon T3 dan T4.
28 Mac 2016.
T3 (percuma) - 3.63 (norma 2.50-4.30)
T4 (percuma) -1.34 (norma 1.00-1.60)
Saya juga lulus ultrasound. Dan inilah diagnosis saya: Perubahan meresap pada parenkim tiroid. Mikrokista di kedua lobus. Pakar endokrinologi memberitahu saya untuk mengambil Eutirox sedemikian tanpa meningkatkan dos. Dan ujian dalam 2 bulan, hanya tanpa T3 dan T4. Saya mengikuti arahannya dan lulus ujian hanya untuk TTG. Selain itu, saya masih mengalami penurunan berat badan minus 4 kg. Jumlah berat badan saya ialah 40 kg.
Untuk 06/22/2016.
TTG - 0.01 (norma 0.40-3.77)
Pada hari yang lain, saya lulus ujian biasa, dan doktor memberitahu saya semuanya untuk dihantar ke Anti ke TVET. Dan inilah analisis saya:
8 Ogos 2016.
TTG - 0.01 (norma 0.40-3.77)
T3 (percuma) - 4.27 (norma 2.50-4.30)
T4 (percuma) - 3.19 (norma 1.00-1.60)
Anti TPO - 11.46 (norma 0-34)
Di samping itu, dia juga lulus ujian darah umum, tetapi dia tidak begitu baik dengan saya. Hemoglobin rendah, ESR tinggi, dan lain-lain. Tolong bantu saya mengenal pasti punca dan menentukan diagnosis yang betul..

Halo, anda harus menemui ahli endokrinologi sepenuh masa, kerana sangat sukar untuk menyelesaikan masalah seperti itu semasa berunding dalam talian.
Pendapat saya adalah bahawa anda harus menurunkan dos eutirox anda menjadi 25 mcg. Anda kini mempunyai simptom hipertiroidisme (lebihan hormon tiroid). Anda tidak menulis aduan yang mengganggu anda (selain penurunan berat badan). Untuk menentukan penyebab hemoglobin rendah, analisis harus dilakukan pada tahap zat besi serum dan OZHSS. Lulus FGDS, lulus najis untuk darah ghaib. Sekiranya ESR lebih tinggi daripada 20 mm / jam, maka anda harus diperiksa dengan baik (ultrasound abdominal, FGDS, fluorography). Anda boleh membuat tusukan tiroid (ini akan membantu memahami diagnosis).
Selepas sebulan, ulangi ujian darah. Lakukan pemeriksaan di tengah-tengah kitaran haid. Sekiranya hemoglobin rendah dan ESR tinggi dijaga, maka perlu menjalani pemeriksaan dengan serius. Lakukan ujian air kencing secara umum.

Helo, saya berumur 34 tahun
Mendapat hasil analisis
ATPO 12.58 mo / ml (hingga 34.0)
AT ke TG 567.1 mo / ml (0.00-115.0)
TSH 3.02 μMO / ml (0.27-4.2)

Imbasan ultrabunyi
DIMENSI: lobus kiri 22x25x52 mm 14.9cm2
lobus kanan 25x28x58 mm 21.2 cm3
Isthmus: 4mm
CONTOURS: bergelombang, agak tajam
MOBILITI: ada
STRUKTUR ECHO: tidak seragam kerana kawasan hipoechoik ringan dengan pelbagai bentuk.
ECHOGENITY: diturunkan
Kelenjar getah bening: tidak membesar.
KESIMPULAN: Hipertrofi kelenjar tiroid Perubahan perbezaan pada pareychema kelenjar tiroid mengikut jenis mysoiditis.
dan perundingan ahli endokrinologi menulis DIAGNOSIS: Tyrlonditis subakut, kambuhan sederhana dan keradangan teruk. (kelenjar tiroid)
nampaknya sekarang lobus kiri meningkat dan sakit kepala, tekanan 90/60, yang anda cadangkan kepada saya. itu kesihatan tiroid yang buruk. Saya merancang untuk hamil.

Halo, berdasarkan keputusan peperiksaan, anda telah diberi diagnosis yang betul. Tiroiditis memerlukan rawatan, jadi anda harus berjumpa dengan ahli endokrinologi sepenuh masa. Perancangan kehamilan harus ditangguhkan sehingga keadaan anda stabil..
Tahap TSH yang normal menunjukkan bahawa kelenjar tiroid anda mengatasi fungsinya, jadi tidak diperlukan pembetulan hormon.
Sebelum perundingan kedua, lakukan analisis umum mengenai darah, air kencing, EKG.

Helo, anak perempuan berumur 19 tahun. Lulus TSH 4.04 mIU / L (nilai rujukan 0.3500-4.9400) dan CT4 0.75 ng / dL (nilai rujukan 0.79-1.34). Dengan hasil ini, pastikan anda minum l-tiroksin atau minum iodomarin secukupnya. terima kasih.

Halo, untuk membuat keputusan mengenai pengangkatan rawatan hormon, anda perlu berjumpa dengan pesakit secara peribadi, mengetahui ciri-ciri keadaan kesihatannya dan sebab-sebab mengapa dia menjalani pemeriksaan. Oleh itu, lawati ahli endokrinologi sepenuh masa, tetapi lebih baik berunding dengan ultrasound kelenjar tiroid, ujian darah dan air kencing umum, serta glukosa darah.
Terdapat keadaan, hipotiroidisme subklinikal, yang memerlukan rawatan, walaupun terdapat bilangan simptom minimum dan ujian hampir normal. Oleh itu, jangan menangguhkan lawatan ke doktor untuk jangka masa yang lama..

Helo.
Saya berumur 24 tahun, saya merasakan benjolan di kerongkong ketika menangis atau gugup. Saya lulus ujian darah dan TTG 0.029 untuk saya. Tolong beritahu saya apa yang perlu dibuat.
terima kasih

Halo, anda mesti melawat ahli endokrinologi. Penurunan TSH menunjukkan bahawa kelenjar tiroid menghasilkan lebihan hormon. Keadaan ini dipanggil hipertiroidisme. Anda harus melakukan ultrasound kelenjar tiroid, mengambil ujian darah untuk bebas T4, antibodi terhadap tiroglobulin, OAK, OAM, B / X, ECG. dan berunding dengan doktor sepenuh masa dengan hasilnya.

Halo, anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit kami. Anak perempuan, berusia 14 tahun, didiagnosis menderita obesiti dengan pengambilan tenaga yang berlebihan, tiroiditis autoimun, varian hipertrofik, dan juga ketahanan insulin. Ujian: Insulin 15.7; teroksin bebas 12.3; prolaktin 331; harmonik luteinisasi 36.9; hormon perangsang folikel 10.5; kortisol 532; antibodi terhadap TPO 1000. Hofitol, metformin, L-teroxin diresepkan. Kami mengambil ubat selama seminggu, cuba diet, tetapi untuk beberapa sebab berat badan hanya meningkat 1 kg, mungkin ada yang tidak kena atau tubuh menyesuaikan diri dengan ubat-ubatan sehingga?

Selamat petang!
Selama bertahun-tahun, saya bimbang berpeluh berat, saya tidur dengan teruk, tahun ini saya sedikit menurunkan berat badan. Saya mengaitkannya dengan menopaus, saya berumur 56 tahun dan diabetes mellitus (saya minum metoformin). Mereka melakukan ultrasound arteri tracheobronchial, dan di sana doktor mengesyorkan untuk memeriksa kelenjar tiroid. Sebelumnya, sebelum pemeriksaan, hormon TSH 3,16 µIU / ml., Ternyata normal, walaupun ada masalah dengan kelenjar tiroid. Saya menjaga gula tetap normal, saya mengawal, saya mengikuti diet.
Belum ada rawatan yang ditetapkan, mereka menghantar saya untuk biopsi, saya menunggu sebentar.
Apa yang boleh dikatakan dari hasil ultrasound? Apa yang anda nasihatkan untuk lakukan? Sejauh manakah bahaya keadaan ini? Sangat risau
Ultrasound kelenjar tiroid 11/09/2016

Kedudukan tiroid adalah normal
Ketebalan Lebar Panjang
Lobus kanan (lihat) 4.7 1.7 1.9
Lobus kiri (cm.) 4.9 1.4 1.8
Ketebalan isthmus dalam (cm) 0.5
Isipadu tiroid per meter padu cm 14.3
Isipadu kelenjar tiroid (padu / cm / kg) 0.2
Konturnya tidak sekata, jelas, kapsulnya ditutup rapat. Echostructure sedikit mengurangkan echogenicity, tersebar heterogen, dengan formasi kecil hypoechoic hingga 5 mm, dengan kontur yang jelas.
Di isthmus kiri terdapat pembentukan hypoechoic 10x7x5 mm dengan kontur yang jelas. Formasi serupa di lobus kanan di segmen bawah dan tengah 5 mm, di bahagian atas 6 mm, di lobus kiri di sempadan segmen bawah dan tengah 8x4 mm dan 11x8x5 mm.
Di permukaan lateral di sebelah kiri, kelenjar getah bening diperbesar hingga 17x4 mm.
Kelenjar air liur tanpa perubahan struktur echostructural.
Kelenjar paratiroid - tidak dapat dilihat.
Kesimpulan: Gondok difus-nodular USK. Limfopati.

Halo, hasil ultrasound menunjukkan adanya sebilangan besar nod dengan pelbagai diameter. Pada masa ini, fungsi tiroid dipelihara, tetapi keadaannya mungkin berubah. Oleh itu, anda harus melakukan ujian darah untuk TSH selepas enam bulan. Mengenai biopsi - Saya mengesyorkan agar anda tidak menunggu sebentar, kerana ia akan muncul dalam tiga bulan. Lebih baik melakukannya sendiri dengan bayaran secepat mungkin untuk memastikan bahawa ini adalah simpul jinak. Pengendalian tiroid harus dilakukan setahun sekali (ujian darah untuk hormon, ultrasound kelenjar tiroid dengan biopsi).

Helo, penurunan berat badan adalah proses yang sangat lama. Berdasarkan diagnosis, rawatan ditetapkan yang tepat. Peningkatan berat badan tidak dikaitkan dengan pengambilan ubat baru. Rawatan selanjutnya harus diteruskan. Adalah perlu untuk memberi tumpuan kepada diet rendah karbohidrat. Ini akan membantu mengurangkan ketahanan insulin. Anda tidak boleh bergantung pada ubat-ubatan, kerana mereka akan membuat latar belakang penurunan berat badan, tetapi mereka sendiri bukan ubat pembakar lemak. Tanpa diet yang betul dan aktiviti fizikal yang mencukupi, hasilnya tidak akan dapat. Lebih baik memilih berenang atau berlari. Kecergasan di bilik yang sesak dan diet yang lemah boleh memudaratkan. Oleh itu, anda harus berhati-hati mengkaji diet, mengurangkan kalori, tetapi pada masa yang sama mengekalkan kegunaannya..

Terima kasih banyak, saya akan pergi ke biopsi esok. Dalam seminggu akan ada jawapan, berhenti berlangganan sesuai dengan hasilnya.

Helo, nama saya Goar, saya berumur 28 tahun, berat 50 kg, tinggi 164. Saya memberikan analisis, inilah hasilnya
T4 percuma 12.6 dan TTG 1.18 adalah normal?

Helo, VSC mempunyai tahap hormon yang baik. Saya mengesyorkan ultrasound kelenjar tiroid. Dan menjalani pemeriksaan tahunan, terutamanya jika anda tinggal di kawasan yang kekurangan yodium di persekitarannya, atau anda mempunyai saudara dengan penyakit tiroid dalam keluarga anda.

Selamat petang! Nama saya Valentina, saya menghidap hipotiroidisme, telah mengambil eutirox 125 mg selama 3 tahun. Kini hamil, 13 minggu. Pada 5 minggu saya lulus ujian untuk hormon: ttg 0.0025, t4 16.4 (norma 11-18), antibodi terhadap TPO 20. Saya mempunyai dua ahli endokrinologi, satu mengatakan dos harus ditinggalkan kerana T4 adalah normal, ttg menurun untuk kembar, hCG terjejas, yang kedua berkurang, mengatakan bahawa TSH yang rendah boleh menyebabkan keguguran. Tetapi pertama, untuk menyelesaikan analisis. Semalam saya lulus ujian sekali lagi: ttg 0.006, t4 20 (normal 11-18), iaitu lebih tinggi daripada biasa. Saya percaya dos harus dikurangkan, tetapi berapa? Saya mendaftar di ahli endokrinologi hanya pada 29 Disember, memberi nasihat berapa banyak yang perlu diambil setakat ini?

Halo, malangnya, doktor tidak berhak untuk mengesyorkan rawatan khusus, terutama kepada wanita yang mengandung anak kembar, untuk berunding dalam talian. Anda harus menghubungi ahli endokrinologi anda secepat mungkin. Secara teori, wanita hamil harus diberi rawatan perubatan secara tiba-tiba, terutamanya jika ada petunjuk serius untuk ini..

Helo! Tolong bantu saya memahami. Sekiranya TTG-6.53 (0.35-5.5), St. T4- 1.18 (0.89-1.76), jumlah T4- 9 (4.5-10.9), St. T3- 2.99 (2.3-4.2), AT TPO-1069 (0- 60), maka hormon (eutirox) juga ditetapkan. Tetapi jika T3 dan T4 normal, mengapa mengambilnya tambahan? Hanya kerana TSH meningkat dan adakah risiko suatu hari hormon akan hilang? Dan kadang kala? TSH saya sedikit meningkat selama lebih dari setahun, hanya tahap AT TPO setahun yang lalu kurang dari 150, tetapi hormon T3 dan T4 normal selama ini. Sekiranya doktor mengatakan bahawa tahap TSH yang meningkat menunjukkan penurunan hormon, maka bagaimana anda memahami bahawa mereka masih normal? Mengapa ubat jika kelenjar tiroid mengatasi?
Pada masa ini, kehamilan adalah 7 minggu, secara visual tiroid tidak membesar. Tinggi 170, berat 52 kg (tidak berubah). terima kasih.

Halo, untuk memahami jawapan kepada soalan ini, anda perlu mengetahui asas-asas fisiologi dan prinsip pengaturan kelenjar tiroid. Hormon TSH dihasilkan di kelenjar pituitari. Kelenjar pituitari dilengkapi dengan sel-sel yang sangat sensitif terhadap tahap hormon tiroid. Sekiranya terdapat sedikit hormon, kelenjar pituitari bertindak balas dengan peningkatan tahap TSH. Oleh itu, TSH diklasifikasikan sebagai hormon yang sangat sensitif - ia merangsang kelenjar tiroid, dan ia "menguras" semua kekuatan untuk mengekalkan tahap hormonnya. Cepat atau lambat, penipisan sel akan berlaku, dan fungsinya tidak akan dapat dipulihkan. Gambaran klinikal hipotiroidisme klasik akan muncul.

Keadaan di mana TSH sudah tinggi, dan T4 masih normal tidak sia-sia disebut hipotiroidisme subklinikal, kerana tahap hormon pada umumnya masih dalam batas normal. Tetapi pada beberapa hari atau jam, tahap menurun, yang menangkap kembali kelenjar pituitari dan bertindak balas dengan peningkatan TSH.

Sekiranya tidak kerana kehamilan, cadangan saya tidak akan begitu mendesak. Tetapi pada masa ini anda membahayakan bayi anda yang belum lahir. Janin berkembang dalam keadaan hipotiroidisme, yang dapat mempengaruhi perkembangan sistem saraf dan seluruh organisma. Anda harus mempertimbangkan semula sikap anda terhadap terapi penggantian hormon, kerana lebih baik minum satu tablet sekarang daripada segenggam kemudian, dan kesan rawatan tidak akan lagi.

Dinamika pertumbuhan antibodi menunjukkan proses autoimun aktif dalam tisu kelenjar tiroid. Oleh itu, tidak semestinya berharap kelenjar tiroid "tiba-tiba" pulih..

selamat petang!
Kanak-kanak itu berumur 6.8 tahun. Gadis. Tinggi 117, berat 21 kg.
Pada pemeriksaan (13 Februari 2017) ultrasound kelenjar tiroid di depan sekolah (sebelum itu, kanak-kanak itu tidak mengganggu apa-apa, dia merasa normal, anak itu ceria, aktif.), Terdapat peningkatan besar pada kelenjar tiroid.
Keputusan: kelenjar terletak di tempat biasa. kontur adalah sekata. saiz meningkat:
Per =.4mm., PR. = 5.43 ml., LEV. = 5.4 ml. TIR = 10.83 ml.. echostructure tidak homogen di kedua lobus kerana kemasukan hyperechoic kecil tunggal dan kista kecil tunggal 1.0-1.5 mm., Echogenicity sedikit berkurang di kedua sisi. l / nod tidak berubah.
ujian darah (mulai 02.02.2017): sel darah putih - 8.6, sel darah merah 4.7, platelet 285, hemoglobin 150, ESR 6 m.m,
glukosa 5 pagi eocinophytes -1, rod-nuklear-1, segmen-nuklear-44, limfosit 48, monosit -6.

02.24.2017 redid uzi sch. kelenjar di klinik berbayar
keputusan: besi - di tempat biasa, lobus kanan berukuran 16mm * 18mm * 46mm isipadu 6.35;
lobus kiri 15mm * 16 * 43 * isipadu 4.94. jumlah keseluruhan 11.29
Isthmus 2mm, konturnya sekata, jernih. ketumpatan akustik dikurangkan. strukturnya menyebar-heterogen. dengan CDK, aliran darah di kelenjar meningkat. L. simpul - di bahagian atas leher di kedua-dua sisi pada kedalaman 1 cm beberapa kelenjar getah bening 1,3 * 0,3 cm yang diperbesar dipvisualisasikan.
bentuknya memanjang, struktur bangunan tidak berubah.konturnya halus, jelas.
02.24.2017 Hormon berlalu dan saya merasa ngeri dengan hasil TSH 147.1340 pada 0.66-4.75; T4 percuma 5.15 pada 9-19.05; Antibodi ke TPO 1000.00 pada 0-5.61
Kepada doktor hanya di jalan. minggu. Saya tidak dapat mencari tempat untuk diri saya sendiri. terangkan jenis penyakitnya, sama ada ia dirawat. dan apa yang harus kita lakukan.
Terima kasih terlebih dahulu.

Helo, anda mesti melawat ahli endokrinologi sepenuh masa. Nilai TSH yang tinggi menunjukkan kekurangan fungsi tiroid. Penyakit ini timbul kerana fungsi sistem kekebalan tubuh yang tidak mencukupi, yang menganggap kelenjar tiroidnya sendiri asing. Penyakit anda disebut tiroiditis autoimun, disertai dengan hipotiroidisme. Rawatan tersebut akan berdasarkan terapi penggantian hormon (ubat L-tiroksin). Hanya doktor yang boleh mengambil dos selepas pemeriksaan awal. Anda perlu mengambil ubat di bawah kawalan hormon TSH. Pertama sekali sebulan, kemudian tiga bulan sekali. Minum L-tiroksin pada waktu pagi, dengan perut kosong, setengah jam sebelum makan, keseluruhan dos yang ditetapkan.

Selamat petang. Kami pergi ke endokrinogol. AIT didiagnosis dengan hipotiroidisme.
Rawatan l-Teroxin yang ditetapkan.
Dos 1 minggu 25; Dos 2 minggu 50; 3 minggu dan dos seterusnya sebanyak 62.5. selepas 3 bulan, penerimaan dan penghantaran ujian hormon.
Beritahu saya jika ini adalah dos yang besar untuk kanak-kanak.
Doktor mengatakan tekanan dan nadi merit, jika anak jatuh sakit lebih awal, dia akan menyesuaikan rawatan.

Halo, dos ubat mana-mana dipilih secara individu bergantung pada keputusan ujian, usia, berat badan, kehadiran patologi bersamaan. Dalam kes anda, dos ini dibenarkan, kerana TSH melebihi nilai normal. Pengawalan profil hormon mesti dilakukan kerana fakta bahawa tidak mustahil untuk segera memilih dos L-tiroksin yang mencukupi. Sekiranya kanak-kanak mempunyai nadi yang kerap, masalah tidur, kegembiraan berlebihan, kegelisahan, najis longgar, selera makan meningkat atau penyimpangan lain dalam kesejahteraan, kemudian lawati ahli endokrinologi. Lebih baik melakukan ujian darah untuk TSH.

Sebelum hamil, dia mengambil 50 mcg, ttg adalah 2,47, t4 sv-20. Ketika dia hamil pada hari ke-3 penundaan, dia mulai minum 75 mcg, pada keesokan harinya dia lulus ujian ttg-2.83, t4 sv-16.89 (12-22). Lebih-lebih lagi, pada hari-hari pertama penundaan, kelenjar tiroid mula sakit dan mudah tersinggung. Seminggu kemudian, saya pergi ke doktor dan dia memberi cadangan untuk terus minum 75 mcg dan menjalani ujian dalam dua minggu. Adakah anda fikir doktor menetapkan dos yang betul, mungkin anda harus minum 100 supaya t4 berada di had atas norma?

Halo, peningkatan dos yang ketara boleh menyebabkan tirotoksikosis. Keadaan ini sangat berbahaya bagi pesakit kerana boleh menyebabkan pengguguran secara spontan.
Oleh itu, taktik ahli endokrinologi anda betul: ambil 75-μg L-tiroksin di bawah kawalan TSH. Ternyata anda akan menggunakan ubat dalam dos yang meningkat selama tiga minggu. Sekiranya 75 mcg mencukupi, maka TSH selepas waktu ini akan menjadi sekitar 2.5 mU / L, yang merupakan norma untuk trimester pertama kehamilan.

Helo, saya ingin menyuntikkan bahagian bawah ke dahi dan sudut mata. Tetapi 3 tahun yang lalu saya didiagnosis dengan euthyroidism, goiter nodular tunggal hingga 1 cm (koloid). Tusukan dilakukan. Pendidikan jinak. Sehingga kini, ukuran kelenjar tiroid adalah normal (ultrasound dilakukan pada Januari 2017), hormon adalah normal. Saya mengambil iodomarin 150mg dan aset selenium. Dengan penyakit ini, disport dapat disuntik, bolehkah ini menyebabkan peningkatan pada nod dan gangguan kelenjar tiroid? terima kasih.

Halo, jika tusukan dilakukan tahun ini, maka anda tidak mempunyai kontraindikasi terhadap prosedur ini. Ingat bahawa sebilangan kecil ubat diserap ke dalam peredaran sistemik. Reaksi individu boleh berlaku, dan mustahil untuk meramalkannya.

selamat petang!
Memerlukan bantuan untuk menetapkan ujian hormon tiroid
Helo! Pada tahun 2007, saya menjalani pembedahan membuang kelenjar tiroid (barah papillary)! Melihat l-tiroksin. Dos secara beransur-ansur meningkat. Baru-baru ini, dia mengambil eutirox dalam dos 175/150 mcg. Seminggu yang lalu, saya lulus analisis di mana TSH meningkat, dan bebas T4 dikurangkan. Hasil analisis adalah seperti berikut: TTG - 0.014 (0.34-5.6), T4 St. = 16.83 (7.9-14.4), TG = 0.0 (0.0-50.0), AT-TG = 3.7 (0.0-100.0). Saya berumur 36 tahun, tinggi 160, berat 54 kg.
Oleh kerana pada masa ini saya tidak dapat berjumpa doktor (saya tinggal di negara lain), saya berharap ada kemungkinan bantuan anda dalam menyesuaikan ubat yang saya ambil! Terima kasih terlebih dahulu atas bantuan anda! Dengan setia!

Helo, anda mengalami penurunan TSH dan peningkatan T4. Ini menunjukkan sedikit tirotoksikosis, yang boleh menjejaskan kesihatan anda..
Dalam rawatan hipotiroidisme yang disebabkan oleh penyingkiran kelenjar tiroid kerana neoplasma malignan, ahli endokrinologi menetapkan dos L-tiroksin yang tinggi. Dalam kes anda, anda perlu mengurangkan dos hingga 150 mcg sehari dan dalam sebulan membuat kawalan TSH. Pengurangan dos tidak digalakkan, kerana rawatan ini adalah pencegahan kambuh barah. TSH harus berada di had bawah norma. Sekiranya anda tidak mempunyai aduan yang berkaitan dengan tirotoksikosis (berdebar-debar, gangguan tidur, penyelewengan haid, peningkatan selera makan, penurunan berat badan, dan lain-lain), lebih baik teruskan mengambil L-tiroksin dalam dos yang sama dan mengendalikan dalam sebulan.

Helo! Catherine, saya sekali lagi mengajukan soalan kepada anda. Tolong bantu saya mengetahuinya! L-tiroksin telah diambil sejak 28 Februari. dos 62.5 mcg. Pada bulan Mei, mereka mula mengerikan rambut mereka. Tekanan tidak lebih tinggi daripada 90/60 nadi: 85-95. Keadaannya normal, anak perempuan tidak mengadu apa-apa. Pada hari yang lain, mereka melewati hormon tiroid.
hasil: TSH - 0.043 uIU mL (norma 0.28-4.30) T4- 23.47 pmoI / L (12.1-22.0). ternyata mereka telah berubah dengan cara lain, tetapi sekali lagi tidak normal.
Saya hanya terkejut, bolehkah hormon jatuh seperti itu? TTG dari 147.1340 turun ke 0.043. Beritahu saya jika terdapat overdosis l-tiroksin, mungkin dosnya tidak diberikan kepada kami. Apa yang perlu saya buat sekarang? Saya takut sekarang untuk memberi dos seperti itu....
Kepada doktor hanya selepas 2 minggu.
Terima kasih terlebih dahulu.

Halo, sayangnya, tidak mustahil untuk memilih dos ubat yang betul sejak awal penyakit ini. Setiap orang adalah individu, dan penyebab penyakitnya berbeza. Anda harus mengurangkan dos L-tiroksin hingga 50 mcg dan pastikan anda mengunjungi ahli endokrinologi sepenuh masa. Selama dua minggu, ukur tekanan darah dan degupan jantung. Pengawalan hormon seterusnya dalam sebulan dari perubahan dos ubat.

Helo. Kami merancang kehamilan dengan suami selama beberapa bulan. Tidak berhasil. Saya menghidap hipotiroidisme, ambil Eutirox 88, pada bulan April TSH adalah 2,65. Perlu meningkatkan dos eutirox atau penunjuk ini selamat untuk dirancang?

Halo, anda tidak boleh meningkatkan dos ubat, kerana kelebihan hormon tiroid juga memberi kesan buruk kepada konsepsi dan kehamilan. Petunjuk 2.65 boleh diterima untuk merancang kehamilan. Bincangkan dengan ahli endokrinologi peribadi anda mengenai kemungkinan pembetulan rawatan. Dalam kes anda, anda mesti ingat bahawa bukan sahaja hipotiroidisme adalah penyebab kemandulan. Cari pakar sakit puan-endokrinologi yang baik untuk merangka rancangan pemeriksaan selanjutnya.

Halo, saya memerlukan pertolongan anda dalam menetapkan rawatan setelah menjalani ujian. Kanak-kanak itu berumur 8 tahun. Gadis. Inilah rawatan yang dilakukan sebelum ini.
21.01.2006 - ANTI TPO = 30, TTG = 4.8. oleh ultrasound V = 3.24. diagnosis - DZ 1 sudu besar. Kalium iodin 200 yang ditetapkan.
25.05.2006g - T4 = 22.7, TTG = 1.17. oleh ultrasound V = 4.01. diagonosis - DZ 1 sudu besar. L-tiroksin yang ditetapkan 0.25
01.10,2016g - ANTI TPO = 110, T4 = 17.1, TTG = 2.5. diagnosis - AIT, L-tiroksin yang ditetapkan 0.25
24.01.2017-TTG = 2.49. diagnosis - AIT, L-tiroksin yang ditetapkan 0.25
13.06.2017- TTG 5.6
Seperti yang anda lihat, indikator berubah... Beritahu saya, apa yang perlu kita ambil seterusnya? dan sama ada untuk menerima sama sekali. dan apakah norma TSH ?? dalam sumber yang berbeza ia berbeza untuk usia yang berbeza... ibu gadis itu mempunyai AIT. Terima kasih terlebih dahulu atas bantuan anda.!

Helo, anda tidak menyatakan sama ada anda lulus ujian darah terakhir anda semasa mengambil L-tiroksin atau anda menghentikan rawatan sebelum menjalani ujian darah. Hasil terakhir sedikit lebih tinggi daripada biasa, tetapi ini bukan alasan untuk menetapkan rawatan. Biasanya, pesakit dihantar untuk ujian kawalan setelah tiga bulan. Sekiranya anda diuji dengan latar belakang ubat, keadaannya sama sekali berbeza dan anda tidak perlu memikirkan penarikan, tetapi tentang meningkatkan dos ubat. Tiroiditis autoimun didiagnosis berdasarkan peningkatan tahap antibodi terhadap TPO. Tetapi ini tidak bermakna anda perlu menggunakan L-tiroksin dalam rawatan. Tidak mustahil untuk menilai keperluan terapi penggantian hormon tanpa pemeriksaan peribadi pesakit. Oleh itu, jika anda meragui ubat yang ditetapkan, maka saya cadangkan untuk mengunjungi ahli endokrinologi sepenuh masa.

Selamat petang! Beritahu saya apa yang perlu dibuat? Sejauh mana seriusnya? Anak yang dilahirkan pada tahun 2008, gadis. Semasa lulus komisen perubatan di tadika, kami dihantar ke temu janji dengan ahli endokrinologi. Seterusnya, saya akan menuliskan tarikh hasil analisis, dan juga ubat-ubatan yang diresepkan:
1. 04/09/2015, doktor memeriksa, dihantar untuk imbasan ultrasound, merasakan kawasan leher, menetapkan 0,75 mg iodomarin, dihantar untuk analisis
2. 05/12/2015, menganalisis T4 Percuma - 13.2, TTG - 2.6, Antibodi ke TPO - 0.5
3. Kemasukan 11/03/2015 Percuma T4-18.7, TTG-4.1. Doktor menetapkan L Thyroxine 0.5 mg
4. Kemasukan 02.02.2006 g terus tiroksin
5.30.12.15 Percuma T4-15.6, TTG - 1.8
6.23.05.2016 Percuma T4 - 14.6, TTG - 0.706
7. Dari 05/30/16, seperti yang ditentukan oleh doktor, kami membahagikan tablet tiroksin dengan 4
8.03.03.2016 glukosa puasa 3.87
9.29.07.2016 Percuma T4-13.5 TTG - 2.31
10. Doktor: tingkatkan tiroksin kepada 0.25
11.18.09.2006 Percuma T4-14.6, TTG - 1.98
12.03.03 Glukosa - 4.7, T4 - 14.95 TTG - 0.66
13. 09.03.2017 - pembatalan rawatan
14. 05.20.2017 - T4 -15.92, TTG - 4.04
15. Kami tidak dapat berjumpa doktor kerana percutiannya, maka aliran orang ke klinik kanak-kanak dan klinik berbayar. Dia adalah salah seorang pakar untuk seluruh bandar kami.

Halo, anak anda memerlukan pembetulan rawatan, kerana pada masa ini terdapat tanda-tanda hipotiroidisme makmal (peningkatan TSH dengan penurunan bebas T4). Mulailah mengambil 25 mg L-tiroksin dan berjumpa doktor secepat mungkin, kerana rawatan penuh hanya mungkin setelah pemeriksaan peribadi pesakit.

Selamat petang! Enam bulan yang lalu, masalah dengan kelenjar tiroid menjadi jelas: TSH 28, didiagnosis dengan hipotiroidisme, menetapkan eutirox 50, sebulan kemudian TSH meningkat menjadi 48, meningkatkan dos eutirox menjadi 75, TSH turun menjadi 4.34, meningkatkan dos eutirox menjadi 88, sekarang TSH berada di 0.28. Saya merancang kehamilan. Adakah janji temu dengan 2 ahli endokrinologi: satu dikatakan meninggalkan dos yang sama, yang lain dikatakan mengurangkan menjadi 75. Beritahu saya bagaimana menjadi?

Halo, menjawab soalan seperti itu dalam konsultasi dalam talian tidak sepenuhnya betul, kerana keputusan harus dibuat hanya setelah pemeriksaan menyeluruh terhadap pesakit dan membiasakan diri dengan sejarah perubatan.
Anda boleh mengambil semula analisis dalam sebulan dan membandingkan hasilnya. Sekiranya kehamilan berlaku dalam tempoh ini, maka berdasarkan jumlahnya, sesuaikan rawatannya. Adalah dipercayai bahawa kekurangan tiroksin lebih berbahaya bagi janin daripada kelebihannya. TSH sekali rendah tidak menunjukkan tirotoksikosis. Masa akan memberitahu anda apa yang perlu anda buat..

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes