Manfaat bagi pesakit diabetes pada tahun 2019

Jumlah pesakit kencing manis meningkat setiap tahun. Jumlah pesakit diabetes di planet ini adalah 200 juta, dan menjelang 2018-2019, para pakar meramalkan peningkatan jumlah kes menjadi 300 juta. Patologi itu sendiri berlaku dalam dua jenis. Jenis pertama merangkumi pesakit yang bergantung kepada insulin dan memerlukan suntikan insulin setiap hari. Jenis kedua dianggap kurang bebas insulin..

Semua pesakit diabetes mempunyai hak untuk membebaskan ubat penurun gula, insulin, jarum suntikan, jalur ujian dengan cadangan satu bulan. Pesakit kencing manis yang mengalami kecacatan juga mendapat pencen dan pakej sosial. Pada tahun 2019, kategori penduduk ini mempunyai hak untuk mendapatkan subsidi yang ditetapkan kepadanya..

Siapa yang mendapat faedah?

Untuk menetapkan kecacatan akan memerlukan pemeriksaan perubatan dan sosial. Kecacatan disahkan sekiranya pesakit telah mengubah fungsi organ dalaman.

Rujukan dikeluarkan oleh doktor yang menghadiri. Pesakit dengan diabetes kumpulan 1 diberikan kecacatan kerana keparahan penyakit, dan perjalanannya yang kronik. Pada pesakit diabetes jenis 2, lesi kurang teruk.

Kumpulan kecacatan saya ditugaskan sekiranya dinyatakan:

 • kebutaan diabetes;
 • lumpuh atau ataksia berterusan;
 • pelanggaran berterusan tingkah laku mental terhadap latar belakang ensefalopati diabetes;
 • tahap ketiga kegagalan jantung;
 • manifestasi gangren pada bahagian bawah kaki;
 • sindrom kaki diabetes;
 • kegagalan buah pinggang kronik pada peringkat terminal;
 • koma hipoglikemik yang kerap.

Kumpulan kecacatan II ditugaskan berdasarkan kebutaan diabetes atau retinopati tahap 2 hingga 3, dengan kegagalan buah pinggang kronik pada peringkat terminal.

Kumpulan kecacatan III diberikan kepada pesakit dengan penyakit keparahan sederhana, tetapi dengan gangguan yang teruk.

Bagaimana ukuran faedah telah berubah sejak 3 tahun yang lalu?

Selama 3 tahun terakhir, jumlah faedah telah berubah dengan mempertimbangkan tahap inflasi, jumlah pesakit. Manfaat biasa bagi pesakit diabetes termasuk:

 1. Memperolehi ubat-ubatan yang diperlukan.
 2. Pencen Hilang Upaya.
 3. Pengecualian tentera.
 4. Mendapatkan alat diagnostik.
 5. Hak untuk pemeriksaan endokrin percuma di pusat diabetes khusus.

Bagi beberapa entiti penyusun Persekutuan Rusia, faedah tambahan diberikan dalam bentuk menjalani rawatan di dispensari jenis resort, dan juga:

 1. Pengurangan bil utiliti sehingga 50%.
 2. Cuti bersalin bagi wanita yang menghidap diabetes meningkat sebanyak 16 hari.
 3. Langkah sokongan wilayah tambahan.

Jenis dan bilangan ubat, serta alat diagnostik (jarum suntik, jalur ujian), ditentukan oleh doktor yang menghadiri.

Berapakah ukuran faedah untuk pesakit diabetes pada tahun 2019

Pada tahun 2019, penderita diabetes tidak hanya bergantung pada manfaat di atas, tetapi juga sokongan sosial lain dari pemerintah negeri dan tempatan.

Manfaat untuk pesakit diabetes jenis 1:

 1. Penyediaan ubat-ubatan untuk rawatan diabetes dan kesannya.
 2. Bekalan perubatan untuk suntikan, pengukuran tahap gula dan prosedur lain (dengan pengiraan analisis tiga kali sehari).
 3. Bantuan dari pekerja sosial.

Faedah untuk diabetes jenis 2:

 1. Rawatan sanatorium.
 2. Pemulihan sosial.
 3. Perubahan profesion percuma.
 4. Kelas di kelab sukan.

Selain perjalanan percuma, penderita diabetes diganti dengan:

Ubat-ubatan percuma untuk merawat komplikasi diabetes termasuk dalam senarai faedah:

 1. Fosfolipid.
 2. Alat bantu pankreas.
 3. Vitamin dan Kompleks Vitamin dan Mineral.
 4. Ubat untuk memulihkan gangguan metabolik.
 5. Ubat trombolitik.
 6. Ubat jantung.
 7. Diuretik.
 8. Ubat Hipertensi.

Selain ubat penurun gula, penderita diabetes diberi ubat tambahan. Pesakit dengan diabetes jenis 2 tidak memerlukan insulin, tetapi layak mendapat glukometer dan jalur ujian. Jumlah jalur ujian bergantung kepada sama ada pesakit menggunakan insulin atau tidak:

 • untuk insulin bergantung tambahkan 3 jalur ujian setiap hari;
 • sekiranya pesakit tidak menggunakan insulin - 1 jalur ujian setiap hari.

Pesakit yang menggunakan insulin diberi jarum suntikan dalam jumlah yang diperlukan untuk pentadbiran ubat setiap hari. Sekiranya faedah tidak digunakan sepanjang tahun, pesakit diabetes akan dapat menghubungi FSS.

Anda boleh menolak pakej sosial pada awal tahun ini. Dalam kes ini, wang dibayar. Pembayaran sekaligus akan dikenakan selama setahun, tetapi sebenarnya tidak sekali, kerana ia dibayar secara ansuran dalam jangka masa 12 bulan dalam bentuk penambahan pencen kecacatan.

Pada tahun 2019, subsidi berikut dirancang untuk dibayar kepada pesakit diabetes:

 • 1 kumpulan: 3538.52 rubel.;
 • Kumpulan ke-2: 2527.06 rubel;
 • 3 kumpulan dan kanak-kanak: 2022,94 gosok.

Pada tahun 2019, ia dirancang untuk mengindeks pembayaran sebanyak 6.4%. Jumlah faedah akhir boleh didapati di cawangan wilayah FIU, di mana anda perlu memohon pendaftarannya.

Anda boleh mempermudah prosedur untuk memohon faedah atau pampasan wang dengan menghubungi pusat pelbagai fungsi, melalui pejabat pos atau portal perkhidmatan awam.

Berikan pakej sosial secara berasingan kepada kanak-kanak yang menghidap diabetes:

 • rawatan sanatorium-resort setahun sekali;
 • meter glukosa darah percuma dengan jalur bar, pen pen dan ubat-ubatan yang menurunkan gula darah.

Wanita hamil diabetes diberi masa tambahan 16 hari untuk cuti bersalin.

Cara mendapatkan faedah diabetes pada tahun 2019

Untuk mendapatkan faedah bagi pesakit diabetes, anda mesti mempunyai dokumen yang sesuai yang mengesahkan kecacatan dan penyakit. Di samping itu, perlu memberi sijil kepada pihak berkuasa keselamatan sosial dalam bentuk No. 070 / y-04 untuk orang dewasa atau No. 076 / y-04 untuk kanak-kanak.

Seterusnya, pernyataan ditulis mengenai penyediaan rawatan sanatorium-resort kepada Dana Insurans Sosial atau kepada mana-mana agensi keselamatan sosial yang mempunyai perjanjian dengan Dana Insurans Sosial. Ini mesti dilakukan sebelum 1 Disember tahun ini..

Setelah 10 hari, respons diberikan untuk memberikan izin ke sanatorium yang sesuai dengan profil rawatan, yang menunjukkan tarikh kedatangan. Tiket itu sendiri dikeluarkan terlebih dahulu, selewat-lewatnya 21 hari sebelum ketibaan. Selepas rawatan, kad dikeluarkan untuk menerangkan keadaan pesakit.

Dokumen tambahan untuk faedah:

 • pasport dan dua salinannya, halaman 2, 3, 5;
 • sekiranya terdapat kecacatan, perlu dilakukan rancangan pemulihan individu dalam jumlah dua salinan;
 • dua salinan SNILS;
 • perakuan dari Kumpulan Wang Pencen yang membuktikan kewujudan faedah bukan wang untuk tahun semasa, dengan salinannya;
 • sijil dari doktor borang No. 070 / y-04 untuk orang dewasa atau No. 076 / y-04 untuk kanak-kanak. Sijil ini hanya sah selama enam bulan.!

Untuk mendapatkan ubat percuma, anda memerlukan preskripsi dari ahli endokrinologi. Untuk mendapatkan preskripsi, pesakit harus menunggu hasil semua ujian yang diperlukan untuk menentukan diagnosis yang tepat. Berdasarkan kajian, doktor menyusun jadual ubat, menentukan dosnya.

Di farmasi negeri, pesakit diberi ubat dengan ketat mengikut jumlah yang ditetapkan dalam preskripsi. Sebagai peraturan, terdapat cukup ubat selama sebulan.

Untuk menerima sijil perubatan untuk kecacatan untuk kanak-kanak, dokumen berikut diperlukan:

 • permohonan warganegara (atau wakilnya yang sah);
 • pasport atau dokumen pengenalan diri yang lain; Warganegara dari pasport 14 tahun (untuk orang di bawah 14 tahun: surat beranak dan pasport salah seorang ibu bapa atau penjaga);
 • dokumen perubatan (kad pesakit luar, pelepasan dari hospital, gambar R, dll.);
 • rujukan dari institusi perubatan (Borang No. 088 / y-06); atau Bantuan dari institusi perubatan;
 • salinan buku kerja, yang diperakui oleh jabatan kakitangan untuk warga kerja, ibu bapa pesakit;
 • maklumat mengenai sifat dan keadaan kerja (untuk warga kerja);
 • sijil pendidikan, jika ada;
 • ciri-ciri aktiviti pendidikan pelajar (pelajar) dihantar ke pemeriksaan perubatan dan sosial;
 • sekiranya pemeriksaan semula, sijil hilang upaya;
 • setelah diperiksa semula, dapatkan program pemulihan individu dengan markah pelaksanaannya.

Berita terakhir

Pada tahun 2019, orang yang menderita diabetes, yang tidak, atau kurang upaya, boleh bergantung pada ubat-ubatan percuma, jarum suntik, dan sanatorium setahun sekali. Sekiranya perkhidmatan sosial tidak memenuhi hak waris, mereka boleh menghubungi Kementerian Kesihatan.

Ubat Preskripsi Diabetes: Senarai Ubat Diabetes

Ubat pilihan untuk pesakit diabetes jenis 2 adalah sejenis pertolongan dari negeri ini. Diabetes mellitus adalah penyakit berbahaya, perkembangannya menyebabkan pelbagai komplikasi. Ini mungkin gangguan penglihatan, gangren, hati, ginjal atau disfungsi lain..

Dalam kes seperti itu, beberapa pesakit kencing manis harus menghentikan aktiviti profesional mereka. Pertama sekali, ini berlaku untuk pekerjaan yang memerlukan perhatian yang tinggi, misalnya, memandu kenderaan atau menguruskan mekanisme yang kompleks.

Sebagai tambahan, rawatan diabetes pada masa ini memerlukan perbelanjaan wang yang besar bagi pesakit. Kos banyak ubat sangat tinggi, dan tidak semua orang mampu membelinya. Untuk melakukan ini, negeri memberikan faedah - bantuan sosial, pencen kecacatan dan ubat-ubatan (percuma).

Kumpulan Orang Kurang Upaya Diabetes

Pertama, anda perlu mengetahui kumpulan kecacatan seseorang yang menghidap diabetes. Berkat hasil kajian, dapat dikenal pasti dalam 1, 2 atau 3 kumpulan kecacatan.

Kumpulan pertama merangkumi pesakit yang telah merosot alat visual, gangren timbul, ada kemungkinan trombosis dan sering koma. Pesakit seperti itu tidak dapat melakukan tanpa pengawasan luar; sukar bagi mereka untuk mengurus diri sendiri.

Kumpulan kecacatan kedua diresepkan untuk perkembangan kegagalan buah pinggang, gangguan mental pada latar belakang diabetes dan neuropati diabetes. Dalam kes ini, orang mengalami akibat penyakit yang teruk, tetapi mereka boleh melakukannya tanpa bantuan orang lain..

Kumpulan ketiga bertujuan untuk semua pesakit yang telah didiagnosis menghidap diabetes jenis 1 atau jenis 2.

Orang-orang seperti itu berhak mendapat ubat dan pencen percuma untuk orang kurang upaya. Di samping itu, pesakit diabetes jenis 1 yang tidak dapat menampung diri mereka sendiri dibekalkan dengan barang keperluan rumah dan keperluan separuh.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai faedah faedah lain..

Hak untuk diabetes mendapat faedah

Ramai orang yang mempunyai "penyakit manis" berminat dengan soalan, adakah ubat percuma itu kebenaran atau tipuan? Tidak dinafikan, ini benar. Pesakit kencing manis dengan sebarang jenis penyakit mendapat rawatan istimewa.

Di samping itu, pesakit yang telah mengesahkan kecacatan layak mendapat pakej faedah kesihatan sepenuhnya. Ini bermakna pesakit diberi hak 3 tahun sekali untuk berehat secara percuma di dispensari..

Pelbagai perkhidmatan pilihan diberikan kepada pesakit diabetes mellitus, bergantung pada jenisnya..

Jadi, sebagai contoh, dengan patologi jenis 1, pesakit dapat menerima:

 • jarum suntikan insulin dan suntikan;
 • dimasukkan ke hospital di institusi perubatan untuk pemeriksaan (jika perlu);
 • alat untuk menentukan glisemia dan aksesorinya (3 jalur ujian sehari).

Selalunya, jenis diabetes yang bergantung kepada insulin menyebabkan kecacatan pesakit. Dalam kes seperti itu, dia diberi kesempatan untuk mendapatkan ubat mahal yang tidak termasuk dalam senarai ubat-ubatan percuma. Walau bagaimanapun, ia dikeluarkan dengan ketat seperti yang ditetapkan oleh doktor. Harus diingat bahawa ubat yang bertanda "Urgent" dikeluarkan dalam 10 hari, dan ubat psikotropik - dalam 2 minggu.

Dengan diabetes jenis 2, pesakit berhak menerima secara percuma:

 1. Ubat hipoglikemik (dos ditunjukkan oleh doktor, kesan preskripsi berlangsung 1 bulan).
 2. Glukometer dan jalur ujian untuknya (hingga tiga keping sehari) pada pesakit yang memerlukan terapi insulin.
 3. Jalur ujian sahaja (pada pesakit diabetes jenis 2 yang tidak memerlukan suntikan insulin, kecuali pesakit dengan penglihatan rendah).

Wanita semasa hamil dan kanak-kanak (berumur sehingga 18 tahun) berhak membeli bukan sahaja ubat dan suntikan, tetapi juga alat percuma untuk mengukur gula dan pena jarum suntik.

Di samping itu, anak-anak dapat berehat secara percuma di sanatorium, perjalanan itu sendiri juga akan dibayar oleh negara.

Senarai ubat hipoglikemik percuma

Bagi pesakit diabetes, senarai ubat percuma yang agak besar untuk tahun 2017 disediakan. Perlu diingatkan sekali lagi bahawa anda boleh mendapatkannya di farmasi hanya dengan preskripsi ahli endokrinologi.

Sekiranya doktor telah menetapkan ubat diabetes, anda perlu mengetahui apakah ubat tersebut termasuk dalam senarai ubat pilihan. Anda mungkin perlu meminta doktor untuk preskripsi lain..

Sekiranya enggan memberikan preskripsi, pesakit perlu mengadu kepada ketua jabatan atau ketua doktor klinik.

Oleh itu, ubat apa yang boleh diberikan secara percuma? Senarai tersebut mengandungi penggunaan ubat hipoglikemik seperti itu:

 • Acarbose (dalam tablet);
 • Glibenclamide;
 • Glycidone;
 • Glukofag
 • Glibenclamide + Metformin;
 • Glimepiride;
 • Tablet Glyclazide (tindakan yang diubah suai);
 • Glipizide;
 • Metformin;
 • Rosiglitazone;
 • Repaglinide.

Pesakit yang menderita diabetes jenis pertama dan kadang-kadang kedua diberi ubat yang mengandungi insulin. Penghantaran insulin percuma dibenarkan:

 1. Dalam bentuk penyelesaian untuk pentadbiran subkutan - glargine, detemir dan manusia biphasic.
 2. Dalam ampul untuk suntikan - lispro, aspart, manusia larut.
 3. Dalam bentuk suspensi untuk suntikan - aspart dua fasa dan isofran.

Sebagai tambahan kepada faedah ini untuk ubat-ubatan untuk pesakit kencing manis, 100g etanol dan jarum suntik dengan jarum juga dapat diberikan. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mendapatkan preskripsi percuma dari ahli endokrinologi tanpa dokumen berikut:

 • menuntut faedah;
 • pasport
 • nombor insurans akaun peribadi individu (SNILS);
 • sijil dari Kumpulan Wang Pencen;

Di samping itu, polisi insurans perubatan harus disediakan..

Senarai ubat pilihan lain

Dadah diberikan bukan hanya untuk menurunkan kepekatan glukosa, tetapi juga untuk penyakit berkaitan diabetes yang lain.

Dengan patologi hati, benefisiari berhak menerima fosfolipid dan asid glisirizik dalam kapsul, serta lyophilisate dalam bentuk larutan untuk suntikan ke dalam vena.

Pesakit diabetes boleh mendapatkan ubat-ubatan yang membantu meningkatkan pencernaan, khususnya yang enzimatik. Ini adalah pancreatin dalam kapsul dan tablet..

Sebagai tambahan, bagi pesakit yang menderita jenis "penyakit manis" jenis 1 dan 2, doktor diberikan secara percuma:

 1. Sebilangan besar vitamin, dan kompleksnya: alfacalcidol, retinol, calcitriol, colecalciferol, asid askorbik, piridoksin, tiamin, kalsium glukonat, kalium dan magnesium asparaginate. Dan juga vitamin Doppelherz untuk pesakit kencing manis.
 2. Sejumlah besar ubat yang digunakan untuk pelbagai gangguan metabolik, termasuk persiapan enzim dan asid amino: ademetionint, agalsidase alpha, agalsidase beta, velaglucerase alpha, idursulfase, imiglucerase, miglustat, nitizinone, acid thioctic dan nitizinone.
 3. Sebilangan besar ubat antitrombotik: warfarin, natrium enoxaparin, natrium heparin, clopidogrel, alteplase, prourokinase, protein rekombinan, rivaroxaban dan dabigatran etexilate.

Bagi pesakit diabetes, ubat disediakan untuk rawatan patologi jantung. Contohnya, digoxin dalam ampul untuk suntikan ke dalam urat dan tablet. Membolehkan pengeluaran ubat anti-rematik secara percuma seperti procainamide dan lappaconitine hydrobromide.

Kumpulan vasolidator untuk rawatan penyakit jantung merangkumi isosorbide dinitrate, isosorbide mononitrate dan nitroglycerin.

Bebas membeli ubat seperti tekanan: methyldopa, clonidine, moxonidine, urapidil, bosentan, serta diuretik, termasuk hidroklorotiazid, indapamide, hidroklorotiazid, furosemida dan spironolakton.

Menerima dadah dan penolakan syarat keutamaan

Anda boleh mendapatkan ubat untuk diabetes dengan syarat yang baik di farmasi negeri khas. Ahli farmasi mesti memberikan ubat dalam jumlah yang ditunjukkan oleh pakar yang hadir dalam preskripsi.

Selalunya, destinasi yang ditetapkan dirancang untuk menjalani terapi selama 1 bulan, kadang-kadang sedikit lagi. Setelah selesai menjalani rawatan, pesakit harus berjumpa doktor yang akan menilai keberkesanan terapi. Dalam kes ini, dia boleh menetapkan lulus ujian dan menetapkan semula ubat.

Diabetes dengan kecacatan boleh secara sukarela menolak pakej sosial perubatan sepenuhnya. Ini menunjukkan penolakan tiket ke dispensari. Dalam kes ini, dia diberikan pampasan kewangan. Tetapi tidak dapat dibandingkan dengan kos izin, oleh itu tidak dianjurkan. Anda hanya perlu berfikir bahawa tinggal dua minggu di sanatorium adalah 15,000 rubel, tetapi pampasan kewangan jauh lebih sedikit daripada angka ini. Selalunya ditinggalkan hanya jika mustahil untuk beberapa alasan untuk berehat.

Walaupun begitu, walaupun telah menolak paket sosial, penerima tetap berhak untuk menerima ubat, alat pengukur glukosa dan jarum suntik secara percuma.

Diabetes diakui sebagai "wabak" abad ke-21. Jumlah pesakit kencing manis meningkat setiap tahun. Penyakit ini dapat berkembang dengan cepat, melumpuhkan orang yang terbiasa dengan gaya hidup normal. Manfaat yang sama diberikan kepada kanak-kanak kurang upaya dengan diabetes jenis 1.

Negeri ini, sebahagiannya, membantu pesakit dengan diagnosis ini. Ia menyediakan ubat-ubatan tertentu, pencen kecacatan dan bantuan sosial secara percuma. Oleh kerana rawatan diabetes sangat mahal, anda tidak boleh menolak bantuan tersebut..

Video dalam artikel ini membincangkan mengenai manfaat sah dari sebarang jenis diabetes..

Akta Diabetes Medicare

Dengan diabetes jenis apa pun, pesakit endokrinologi memerlukan ubat yang mahal dan pelbagai prosedur rawatan. Mengingat peningkatan kejadian yang mendadak, negara mengambil pelbagai langkah untuk menyokong pesakit. Manfaat bagi pesakit kencing manis membolehkan anda mendapatkan ubat yang diperlukan, serta menjalani rawatan percuma di dispensari. Tidak setiap pesakit diberitahu tentang kemungkinan mendapat jaminan sosial.

Adakah semua pesakit diabetes layak mendapat faedah? Adakah perlu mendaftar kecacatan untuk menerimanya? Mari bercakap lebih lanjut mengenai perkara ini..

Status pesakit diabetes di Rusia adalah isu yang agak kontroversial, yang juga jarang disebut di media dan pada temu janji dengan ahli endokrinologi..

Walau bagaimanapun, mana-mana pesakit, tanpa mengira keparahan penyakit, jenisnya, atau adanya kecacatan, berhak mendapat faedah bagi pesakit diabetes.

Untuk menjalani penyelidikan di pusat diagnostik, pesakit dikecualikan dari kajian atau bekerja dengan cara yang ditentukan oleh undang-undang untuk jangka waktu yang ditentukan. Selain memeriksa hati dan kelenjar tiroid, penderita diabetes dapat menerima rujukan untuk diagnosis sistem saraf, sistem kardiovaskular, dan organ penglihatan.

Mengunjungi semua pakar dan mengambil ujian adalah percuma bagi pesakit, dan semua keputusan dihantar ke doktornya.

Contoh pusat diagnostik seperti itu adalah Pusat Endokrinologi Akademi Perubatan di Moscow, yang terletak di kawasan stesen metro Akademicheskaya.

Sebagai tambahan kepada langkah sokongan sosial ini, pesakit berhak mendapat faedah tambahan, yang sifatnya bergantung pada jenis penyakit dan keparahannya..

Kompleks khas (standard) sokongan perubatan dikembangkan untuk pesakit yang bergantung kepada insulin, termasuk:

 1. Penyediaan ubat-ubatan untuk rawatan diabetes dan kesannya.
 2. Bekalan perubatan untuk suntikan, pengukuran gula dan prosedur lain.

Namun, pada tahun 2014, Perintah Kementerian Kesihatan No. 582 yang ada sebelumnya, yang menyetujui "Piawaian untuk pemberian bantuan kepada diabetes mellitus yang bergantung pada insulin" secara rawat jalan, dinyatakan oleh Angkatan Bersenjata Persekutuan Rusia sebagai bertentangan dengan undang-undang yang berlaku, khususnya Art. 37 dari Undang-undang Persekutuan 21 November 2011 No. 323-ФЗ "Mengenai Asas Kesihatan Warga di Persekutuan Rusia". Keputusan Angkatan Bersenjata Persekutuan Rusia menunjukkan bahawa standard rawatan perubatan dikembangkan mengikut tatanama perkhidmatan perubatan dan merangkumi petunjuk rata-rata kekerapan penghantaran dan kekerapan penggunaan. Ini bermakna bahawa jika pesakit diabetes memerlukan, untuk petunjuk (penting) perubatan, sebilangan jalur ujian, maka mereka mesti diberikan dalam kuantiti yang diperlukan.

Namun, perlu dicatat bahwa saat ini hal ini tidak tercermin dalam undang-undang. Ini sering digunakan oleh pegawai dan pekerja institusi penjagaan kesihatan, perkhidmatan sosial yang tidak bertanggungjawab, yang menafikan warga menyedari hak undang-undang mereka. Khususnya, standard persekutuan yang ada sebelumnya untuk penyediaan rawatan rawat jalan untuk pesakit diabetes yang bergantung kepada insulin masih berlaku di sejumlah wilayah kerana penggabungan piawaian tambahan ini dalam badan hukum wilayah, yang tidak ada yang dibatalkan di mahkamah atau secara administratif. Oleh itu segala macam kesulitan dengan hakikat hak warganegara.

Pesakit yang tidak dapat mengatasi penyakit itu sendiri boleh bergantung pada bantuan pekerja sosial. Tugasnya adalah melayani pesakit di rumah.

Selalunya, diabetes yang bergantung kepada insulin menyebabkan kecacatan, jadi pesakit diabetes jenis 1 mendapat hak untuk semua faedah yang tersedia untuk status ini.

Adakah anda memerlukan nasihat pakar mengenai perkara ini? Huraikan masalah anda dan peguam kami akan menghubungi anda tidak lama lagi.

Bagi pesakit diabetes yang tidak bergantung kepada insulin, peraturan perundangan lain berlaku untuk mereka. Khususnya, Perintah No. 748 Kementerian Kesihatan dan Kementerian Tenaga Kerja dan Pembangunan Sosial pada 11.12.2007 Mengenai persetujuan standard rawatan perubatan bagi pesakit dengan diabetes mellitus yang tidak bergantung kepada insulin. Menurut dokumen ini, jumlah purata jalur ujian untuk menentukan glukosa darah adalah 180. setahun, jarum suntikan untuk pen jarum suntik - 110 pcs. setiap tahun, serta 2 pen jarum suntik untuk pemberian insulin (disediakan sekali jika tidak ada pen jarum suntik untuk pemberian insulin dan untuk penggantian 2 tahun sekali).

Bagi pesakit diabetes jenis 2, faedah berikut diberikan:

 1. Pemulihan di sanatorium.Pesakit endokrinologi boleh bergantung pada pemulihan sosial. Oleh itu, pesakit mendapat peluang untuk belajar, mengubah orientasi profesional. Dengan bantuan langkah sokongan daerah, pesakit diabetes jenis 2 masuk untuk bersukan dan mengikuti kursus kesihatan di sanatorium. Anda boleh mendapatkan tiket ke sanatorium tanpa mengalami kecacatan. Selain perjalanan percuma, penderita diabetes diganti dengan:
  • Jalan itu;
  • pemakanan.
 2. Ubat percuma untuk merawat komplikasi diabetes. Jenis ubat berikut boleh diresepkan kepada pesakit: 1. Fosfolipid (ubat yang menyokong fungsi normal hati).2. Alat bantu pankreas (Pancreatin) 3. Vitamin dan kompleks vitamin-mineral (tablet atau penyelesaian untuk suntikan).4. Ubat-ubatan untuk pemulihan gangguan metabolik (ubat dipilih secara individu oleh doktor yang hadir dari senarai ubat percuma).5 Ubat trombolitik (ubat untuk mengurangkan pembekuan darah) dalam tablet dan suntikan. Ubat jantung (diperlukan untuk menormalkan fungsi jantung).7. Diuretik.8. Ubat Hipertensi.

Selain itu, ubat lain (antihistamin, antimikroba, dll.) Yang diperlukan untuk rawatan komplikasi diabetes boleh diresepkan kepada pesakit..

Selain ubat penurun gula, penderita diabetes diberi ubat tambahan.

Pesakit dengan diabetes jenis 2 tidak memerlukan insulin, tetapi layak mendapat glukometer dan jalur ujian. Jumlah jalur ujian bergantung kepada sama ada pesakit menggunakan insulin atau tidak:

 • untuk insulin bergantung tambahkan 3 jalur ujian setiap hari;
 • sekiranya pesakit tidak menggunakan insulin - 1 jalur ujian setiap hari.

Pesakit yang menggunakan insulin diberi jarum suntikan dalam jumlah yang diperlukan untuk pentadbiran ubat setiap hari.

Rawat diabetes

Senarai Ubat-ubatan percuma untuk pesakit kencing manis

Pendapatan warganegara kita, terutama mereka yang kurang upaya, biasanya tidak cukup baik, yang mempengaruhi taraf hidup dan rawatan secara umum.

Ubat Pilihan Diabetes - Betul atau Mitos

Setiap pesakit dengan diagnosis diabetes mellitus termasuk dalam kategori keutamaan, yang bermaksud bahawa dia berhak memberikannya ubat-ubatan percuma untuk merawat penyakit ini..

Di samping itu, warga kurang upaya juga boleh memohon pakej "sosial" perubatan penuh, iaitu. untuk mendapatkan tiket ke dispensari tiga tahun sekali.

 • berpeluang menerima insulin percuma, jarum suntik untuk pentadbirannya,
 • sebagai tambahan, kategori ini mempunyai hak untuk meminta (jika perlu) dimasukkan ke hospital di pusat perubatan untuk berunding.
 • warga dengan penyakit ini boleh memohon alat (dan aksesori untuknya pada kadar 3 jalur ujian sehari) untuk kawalan tahap glukosa di rumah.

Diabetes jenis 1 dalam kebanyakan kes menyebabkan kecacatan, oleh itu, selain faedah yang terdapat pada pesakit diabetes, pesakit seperti itu berhak mendapat ubat tertentu yang hanya dapat diakses oleh orang kurang upaya. Oleh itu, apabila doktor menetapkan ubat mahal yang tidak termasuk dalam senarai rawatan diabetes percuma, anda boleh memintanya berdasarkan senarai pilihan yang tersedia untuk orang kurang upaya.

 • boleh menerima ubat dengan kesan hipoglikemik, yang sangat penting bagi mereka. Jumlah dan dosnya, seperti dalam jenis penyakit pertama, ditetapkan oleh ahli endokrinologi, dan resepnya juga berlaku selama sebulan.
 • Pesakit dalam kategori ini yang memerlukan sokongan insulin layak menerima glukometer dan jalur ujian untuknya. Jalur habis untuk mereka dikeluarkan dengan pengiraan tiga kali sehari.
 • Pesakit kencing manis jenis 2 yang tidak memerlukan suntikan insulin juga boleh bergantung pada jalur ujian (satu per hari), tetapi anda perlu mendapatkan meter sendiri. Pengecualian adalah pesakit cacat penglihatan; alat kawalan juga dikeluarkan kepada mereka dengan syarat pilihan..

Kategori kanak-kanak, serta wanita hamil, selain ubat penting dan jarum suntik, layak mendapat glukometer percuma (dengan aksesori), serta pen jarum suntik.

Juga, anak-anak boleh bersantai di sanatorium, dan anak-anak dapat ditemani oleh ibu bapa, yang tinggal bersama anak akan percuma.

Kategori ini juga boleh mengharapkan perjalanan percuma ke tempat rawatan dengan kereta api, bas atau pengangkutan lain..

Pengecualian faedah secara sukarela

Pengecualian faedah secara sukarela yang diberikan kepada pesakit diabetes dengan kecacatan bermaksud pembatalan pakej sosial perubatan sepenuhnya, khususnya pembatalan peluang mengunjungi sanatorium.

Dalam kes ini, pesakit akan mendapat pampasan kewangan untuk baucar yang tidak digunakan.

Walau bagaimanapun, jumlah pembayaran tidak sebanding dengan kos rehat, yang bermaksud bahawa adalah bijaksana untuk menolak faedah ini hanya jika mustahil untuk melakukan perjalanan dengan alasan apa pun.

Bagi senarai faedah yang lain, walaupun dengan penolakan sukarela, pesakit diabetes tetap berhak menerima ubat, jarum suntik dan peralatan untuk mengukur glukosa.

 • Keputusan 30 Julai 1994 No. 890 mengenai sokongan negara untuk pembangunan industri perubatan dan meningkatkan penyediaan kemudahan penduduk dan penjagaan kesihatan dengan ubat-ubatan dan alat perubatan;
 • Surat No. 489-SM 3 Februari 2006 Tentang pembebasan ubat-ubatan kepada penduduk mengikut preskripsi doktor.

Tarikh: faedah dan bahaya diabetes. Bolehkah pesakit kencing manis memakan buah kering? Baca lebih lanjut dalam artikel ini..

Bantuan Perubatan Negeri: Senaraikan

Beberapa kategori pesakit diabetes mempunyai hak untuk menerima meter glukosa dan bahan habis pakai untuk mereka secara percuma, lebih lanjut mengenai ini dapat dibaca di atas, jadi kami tidak akan mengulangi.

 • Acarbose dalam tablet;
 • Tablet Glycvidone;
 • Tablet glibenclamide;
 • Glukofag dalam tablet;
 • Glibenclamide + Metformin;
 • Tablet diubah suai gliklazida;
 • Tablet glipizide;
 • Tablet Glimepiride;
 • Insulin aspart dalam suntikan;
 • Insulin aspart biphasic sebagai penggantungan untuk suntikan;
 • Insulin glargine dalam larutan untuk pentadbiran subkutan;
 • Insulin biphasic manusia sebagai penggantungan untuk pentadbiran di bawah kulit;
 • Lyspro insulin dalam larutan suntikan;
 • Pengesan Insulin untuk penyisipan di bawah kulit;
 • Insulin manusia larut dalam larutan suntikan;
 • Insulin insulin dalam suntikan untuk suntikan;
 • Tablet metformin;
 • Tablet Rosiglitazone;
 • Tablet Repaglinide;
 • Etil alkohol (100 gram);
 • Jarum suntik dan jarum insulin.

Cara mendapatkan ubat pilihan

Anda boleh mendapatkan ubat pilihan di farmasi negeri yang mapan mengikut jumlah yang ditetapkan dalam preskripsi. Biasanya, kursus selama sebulan atau lebih sedikit segera dikeluarkan. Pada masa akan datang, untuk menerima kumpulan ubat seterusnya, anda perlu menghubungi pakar lagi dan lulus ujian yang diperlukan. Selepas itu doktor menulis preskripsi kedua.

Adakah sapu birch berguna untuk diabetes? Apakah sifat dan apakah mungkin mempercayai analog jus yang dibungkus??

Mengapa pesakit kencing manis menolak faedah?

Hanya faktor individu yang dapat menjawab soalan ini. Program Ubat Penting Preferensial Diabetes Menjadikan Rawatan Lebih Mampu Milik.

Namun, sayangnya, banyak pesakit memutuskan untuk meninggalkan program ini dan menolak rawatan yang memihak kepada pembayaran kewangan, memotivasi mereka dengan kesihatan yang baik.

Namun, ini lebih dari tidak bijaksana, kerana jumlah pampasan pada masa ini sedikit kurang dari seribu rubel, dan kos rawatan di dispensari jauh melebihi itu.

4 Komen

Amaryl dengan metformin banyak membantu saya. Sejak tahun lalu, dia dikeluarkan dari senarai keutamaan. Saya mencuba ubat-ubatan kami - kesannya seperti kapur. Anda mesti membeli dengan wang tunai. Saya takut bahawa mereka akan berhenti mengimportnya.

Sesiapa sahaja selain saya berminat?

Analog biasa Glemaz. Juga bahan aktif dan memberi percuma.

Sekarang tidak akan.

Kanak-kanak itu menghidap diabetes selama 10 tahun. Ketika mereka didaftarkan dan mendapat kecacatan, mereka segera memohon faedah. Saya akan mengatakan bahawa negeri ini menyokong kanak-kanak dengan baik: setiap enam bulan pemeriksaan dan rawatan. Setiap bulan mereka memberikan jalur ujian untuk glucometer, yang juga mendapat potongan harga secara percuma.

Sudah tentu, jalur ujian tidak mencukupi, anda mesti membeli, tetapi juga bagus. Mereka dulu memberikan pena insulin, tetapi sekarang kami telah menggunakan pompa selama setahun, yang juga dialokasikan secara percuma. Benar, setiap bulan anda mesti membeli komponen untuk pam dengan wang anda sendiri, dan ini kira-kira 7-10 ribu. Juga, banyak tablet, setelah diperiksa, diresepkan secara percuma.

Mereka menawarkan tiket ke sanatorium, tetapi kami tetap menolak.

Manfaat untuk pesakit diabetes jenis 2: apa yang penting untuk diketahui oleh pesakit?

Artikel ini akan mempertimbangkan masalah penting mengenai penderita diabetes: apa faedah yang diberikan untuk pesakit diabetes jenis 2, apakah negara menyokong pesakit yang sakit, perkhidmatan apa yang dapat digunakan secara percuma?

Semua pesakit diabetes layak mendapat faedah

Diabetes mellitus adalah penyakit, yang peratusannya meningkat setiap tahun. Orang yang sakit memerlukan rawatan dan prosedur seumur hidup yang mahal yang tidak dapat dibayar oleh semua orang.

Negara ini memberikan sedikit bantuan untuk menjaga kehidupan dan kesihatan warganegara di negaranya. Adalah penting bahawa setiap pesakit diabetes mengetahui tentang faedah yang diberikan kepadanya. Malangnya, tidak semua orang diberitahu mengenai kemampuan mereka..

Faedah am

Keperluan Penyakit

Sedikit yang mengetahui bahawa pesakit diabetes mempunyai hak untuk menggunakan senarai perkhidmatan tertentu. Terdapat senarai yang sesuai untuk semua orang yang mempunyai masalah gula, tanpa mengira keparahan, jangka masa penyakit, jenisnya. Ramai yang akan tertarik dengan apa faedah yang dimiliki oleh pesakit diabetes.?

 • menerima ubat percuma;
 • pengecualian dari perkhidmatan ketenteraan;
 • peluang untuk melakukan pemeriksaan percuma dalam bidang endokrinologi di pusat diabetes;
 • pengecualian dari pengajian atau bekerja semasa peperiksaan;
 • di beberapa wilayah ada peluang untuk mengunjungi dispensari dan sanatorium, dengan tujuan kesejahteraan;
 • keupayaan untuk memohon kecacatan dengan menerima faedah persaraan;
 • peningkatan cuti bersalin semasa kehamilan sebanyak 16 hari;
 • 50% pengurangan bil utiliti;
 • penggunaan alat diagnostik secara percuma.

Pengurangan yuran untuk utiliti

PETUA: jumlah ubat dan diagnostik yang diterima ditentukan oleh doktor yang hadir, sebagai hasil pemeriksaan. Dengan lawatan berkala, orang mendapat preskripsi untuk mengambil ubat pilihan di farmasi..

Dengan pemeriksaan percuma di pusat diabetes, ahli endokrinologi dapat menghantar pemeriksaan tambahan kepada pakar neurologi, pakar oftalmologi, ahli kardiologi dengan perbelanjaan negara. Pada akhir ujian, hasilnya dihantar kepada doktor yang hadir.

Kebaikan untuk Diabetes Jenis 2

Ubat preskripsi untuk orang kurang upaya

Sebagai tambahan kepada faedah umum, senarai berasingan dibezakan mengenai jenis penyakit, keparahannya.

Seorang pesakit diabetes jenis 2 boleh mengharapkan pilihan berikut:

 1. Mendapatkan ubat yang diperlukan, senarai yang ditentukan oleh doktor yang hadir. Dia mungkin menetapkan beberapa ubat dari senarai di bawah:
 • Pil pengurangan gula;
 • ubat untuk hati;
 • ubat untuk fungsi pankreas yang betul;
 • diuretik;
 • multivitamin;
 • ubat untuk menetapkan proses metabolik;
 • pil untuk menormalkan kerja jantung;
 • ubat untuk tekanan darah tinggi;
 • antihistamin;
 • antibiotik.
 1. Mendapatkan tiket percuma ke sanatorium untuk tujuan penyembuhan adalah faedah wilayah. Diabetes mempunyai hak untuk mengunjungi pusat kesihatan, bermain sukan dan prosedur sihat yang lain di sana. Jalan dan makanan dibayar.
 2. Pesakit berhak mendapat pemulihan sosial - latihan percuma, peluang untuk mengubah bimbingan vokasional mereka.
 3. Pemerolehan glukometer dan jalur ujian untuknya. Jumlah jalur ujian bergantung pada keperluan suntikan insulin. Oleh kerana pesakit diabetes jenis 2, selalunya insulin tidak diperlukan, jumlah jalur ujian adalah 1 unit sehari. Sekiranya pesakit menggunakan insulin - 3 jalur untuk setiap hari, jarum suntikan insulin juga dikeluarkan dalam jumlah yang diperlukan.

Manfaat tunai untuk pembatalan pakej sosial penuh

Senarai faedah disediakan setiap tahun. Sekiranya, untuk alasan tertentu, pesakit diabetes tidak menggunakannya, anda mesti menghubungi FSS, menulis pernyataan dan membawa sijil yang menyatakan bahawa anda tidak menggunakan peluang yang ditawarkan. Maka anda boleh mendapatkan sejumlah wang.

Anda juga boleh meninggalkan paket sosial sepenuhnya dengan menulis pernyataan, jangan menggunakan faedah untuk pesakit diabetes jenis 2. Dalam kes ini, pesakit diabetes akan menerima satu kali wang tunai untuk mengimbangi peluang yang diberikan..

Kurang Upaya Diabetes

Dengan diabetes anda boleh mendapat kecacatan

Setiap pesakit berhak menghubungi biro pemeriksaan perubatan untuk kemungkinan kecacatan. Doktor yang hadir juga boleh melakukan ini dengan menghantar dokumen yang diperlukan..

Pesakit menjalani pemeriksaan khas, sesuai dengan hasilnya dia dapat ditugaskan untuk kumpulan kecacatan tertentu.

Jadual - Pencirian kumpulan kecacatan pada diabetes mellitus:

KumpulanCiri
1Pesakit kencing manis yang kehilangan beberapa fungsi penting akibat penyakit ini dikira: kehilangan penglihatan, patologi CVS dan otak, gangguan sistem saraf, ketidakupayaan untuk melakukan tanpa bantuan luar dan orang yang mengalami koma berulang kali.
2Dapatkan pesakit dengan komplikasi di atas dalam bentuk yang kurang jelas.
3Dengan tanda-tanda penyakit yang sederhana atau ringan.

Pesakit berhak mendapat rawatan perubatan yang berkelayakan percuma

Setelah mendapat kecacatan, seseorang berhak mendapat faedah bagi orang kurang upaya.

Mereka disusun secara umum, tidak berbeza dengan kemungkinan penyakit lain:

 • pemeriksaan perubatan percuma;
 • bantuan dalam penyesuaian sosial, peluang untuk bekerja dan belajar;
 • menarik minat profesional perubatan yang berpengalaman;
 • caruman pencen hilang upaya;
 • pengurangan pembayaran utiliti.

Kecacatan pada kanak-kanak dengan diabetes

Seorang kanak-kanak dengan gula darah tinggi

Penyakit ini memberi kesan buruk kepada kesihatan orang kecil, jauh lebih sukar daripada pada orang dewasa, terutama dengan bentuk yang bergantung kepada insulin. Manfaat diabetes mellitus jenis 1 adalah dengan menerima ubat yang diperlukan.

Sejak kecil, kecacatan dikeluarkan, yang melibatkan hak istimewa berikut:

 1. Keupayaan untuk menerima perjalanan percuma ke kem kesihatan, motel, dispensari.
 2. Peperiksaan dan peperiksaan masuk di universiti dengan syarat khas.
 3. Kebarangkalian untuk menjalani rawatan di klinik asing.
 4. Pembatalan tugas ketenteraan.
 5. Pelepasan cukai.

Merawat anak yang sakit akan mengurangkan waktu bekerja

Ibu bapa kanak-kanak kurang upaya mempunyai hak untuk mendapat syarat yang baik dari majikan:

 1. Mengurangkan waktu bekerja atau hak untuk cuti tambahan untuk merawat pesakit diabetes.
 2. Bersara awal.
 3. Menerima pembayaran sama dengan purata pendapatan sebelum mencapai orang kurang upaya 14 tahun.

Manfaat untuk kanak-kanak kurang upaya dengan diabetes, dan juga kategori umur yang lain, dapat diperoleh dari pihak eksekutif dengan mengemukakan dokumen yang diperlukan. Anda boleh mendapatkannya dengan menghubungi pusat diabetes terdekat anda.

Cara untuk mendapatkan ubat percuma

Doktor menulis preskripsi

Untuk mengambil peluang untuk menerima ubat secara percuma, anda mesti lulus semua ujian yang mengesahkan diagnosis. Ahli endokrinologi, berdasarkan hasil ujian, menetapkan ubat yang diperlukan, dalam dos yang tepat. Berdasarkan ini, pesakit diberi preskripsi dengan jumlah ubat yang tepat.

Anda boleh mendapatkan ubat di farmasi negeri, mempunyai preskripsi dengan anda. Biasanya jumlah ubat diberikan selama sebulan, maka pesakit sekali lagi perlu berjumpa doktor.

Tip: penting untuk mengetahui segala yang diberikan oleh negara ketika anda menghidap diabetes: faedah akan membantu anda mengatasi rawatan yang mahal. Mengetahui hak anda, anda boleh menuntut hak istimewa negara jika tidak ada yang menawarkan untuk menggunakannya.

PAS percuma

Helo, nama saya Eugene. Saya sakit diabetes, saya tidak mempunyai kecacatan. Bolehkah saya menggunakan pengangkutan awam percuma?

Helo, Eugene. Bagi penghidap diabetes, ada keistimewaan untuk perjalanan percuma di pengangkutan awam, tanpa mengira kecacatan. Tetapi ini hanya berlaku untuk pengangkutan pinggir bandar.

Kemasukan Diabetes

Helo, nama saya Catherine. Saya mempunyai seorang anak perempuan, berusia 16 tahun, sedang menamatkan kelas 11. Sejak kecil, diabetes lebih daripada 1 darjah, kurang upaya. Beritahu saya, adakah faedah kemasukan ke universiti untuk kanak-kanak tersebut?

Helo, Catherine. Sekiranya terdapat kecacatan, kanak-kanak itu, dalam keadaan khas, dipilih untuk pendidikan tinggi, berhak untuk belajar secara percuma. Untuk melakukan ini, anda perlu mengumpulkan dokumen dan sijil yang diperlukan, senarai yang akan diminta di universiti.

Ubat dan faedah percuma untuk pesakit diabetes jenis 1 dan jenis 2

Negeri ini memberi bantuan kepada pesakit kencing manis dengan menuliskan senarai ubat pilihan yang boleh didapati oleh pesakit diabetes di farmasi - secara percuma, dan juga memberi faedah.

Apabila diabetes berkembang, pelbagai komplikasi (masalah penglihatan, gangren, disfungsi ginjal dan hati) mungkin berlaku. Oleh kerana itu, banyak orang terpaksa meninggalkan kegiatan profesional, masing-masing, tidak mendapat sokongan kewangan yang mencukupi untuk menjaga kesihatan mereka.

Harga banyak ubat yang sangat diperlukan bagi seseorang yang menghidap penyakit tersebut adalah tinggi. Tidak semua orang mampu membeli ubat mahal seperti itu. Itulah sebabnya negara memastikan pengeluaran ubat percuma kepada pesakit diabetes jenis 2 dan insulin, pesakit diabetes jenis 1. Manfaat lain juga diberikan: bantuan sosial, pencen kecacatan.

Terdapat tiga kumpulan kecacatan:

 • Kumpulan 1 - orang yang mempunyai masalah dengan alat visual, mereka cenderung mengalami trombosis, koma. Oleh itu, mereka tidak dapat melakukan aktiviti secara bebas, mereka memerlukan bantuan pekerja sosial atau saudara.
 • Kumpulan 2 - pesakit dengan kegagalan buah pinggang, dengan gangguan mental dan neuropati diabetes. Mereka bebas bergerak, menjalankan aktiviti profesional, tetapi dengan sekatan.
 • Kumpulan 3 - semua orang dengan diabetes jenis 1 dan jenis 2. Kumpulan ini hanya boleh didapati dengan memberikan semua sijil dan kesimpulan dari lembaga perubatan kepada lembaga perubatan.

Menurut undang-undang Persekutuan Rusia, orang-orang seperti itu boleh mendapat ubat percuma dan pencen kecacatan. Juga, mereka yang mempunyai lebih daripada 1 jenis penyakit berhak membayar utiliti dengan kadar yang lebih rendah.

Senarai Ubat Bebas Diabetes 2018

Ramai orang sering bertanya, mengapa tidak ada ubat gratis untuk penderita diabetes? Faktanya adalah bahawa mereka, tetapi dikeluarkan kepada orang-orang di farmasi, hanya dengan arahan yang ada dari ahli endokrinologi.

Adalah mungkin untuk mendapatkan ubat-ubatan yang diperlukan secara percuma, tetapi untuk ini pesakit, pertama sekali, mesti mengunjungi institusi perubatan dan meminta pendapat daripada doktor yang hadir. Anda juga perlu membiasakan diri dengan senarai ubat pilihan terlebih dahulu, jika tidak ada ubat yang ditetapkan dalam senarai ini, anda boleh meminta doktor untuk menulis ubat yang terdapat dalam senarai yang ditetapkan..

Ubat-ubatan berikut ditetapkan untuk pesakit diabetes:

 • menyokong fungsi hati yang betul - fosfolipid;
 • meningkatkan fungsi pankreas (pancreatin);
 • penyelesaian untuk suntikan, tablet, vitamin;
 • ubat-ubatan yang memulihkan proses metabolik;
 • ubat pembekuan darah (trombolitik);
 • ubat-ubatan yang menormalkan fungsi jantung;
 • ubat darah tinggi.

Metformin untuk diabetes

Sebagai ubat tambahan, di farmasi, pesakit diabetes akan dapat antimikroba dan antihistamin.

Juga, ubat yang diresepkan oleh ahli endokrinologi dan diberikan secara percuma bergantung kepada jenis penyakit. Oleh itu, pesakit diabetes jenis 1 boleh mendapat insulin:

 • dalam bentuk penyelesaian (Detemir, glargine, biphasic manusia) untuk pentadbiran di bawah kulit;
 • dalam ampul (Aspart, Lizpro, manusia larut) untuk suntikan;
 • dalam bentuk suspensi (Dua fasa, Isofran, Aspart) untuk suntikan.

Etil alkohol dan picagari juga disediakan. Pesakit diabetes jenis kedua tidak memerlukan insulin, masing-masing, senarai ubatnya sedikit berbeza. Dalam senarai keutamaan ubat-ubatan, anda boleh mendapatkan jalur ujian khas yang sentiasa memantau tahap insulin, dan, jika perlu, mengaturnya.

Mereka yang bebas daripada insulin mendapat 1 jalur setiap hari, 3 jalur bergantung kepada hormon. Hanya mereka yang mempunyai preskripsi ahli endokrinologi yang boleh menerima ubat percuma, tetapi tidak begitu mudah untuk mendapatkannya. Untuk melakukan ini, anda mesti memberi doktor:

 • dokumen yang mengesahkan hak istimewa;
 • pasport;
 • SNILS (nombor insurans bagi akaun peribadi individu);
 • perakuan dari Kumpulan Wang Pencen;
 • polisi insurans perubatan.

Sekiranya ahli endokrinologi enggan memberikan ubat pilihan, pesakit berhak menghubungi ketua doktor klinik dan meminta ekstrak dengan ubat-ubatan yang ada dalam senarai percuma..

Kebaikan untuk pesakit kencing manis

Menurut undang-undang, penderita diabetes berhak mendapatkan jenis manfaat berikut:

 • menerima ubat secara percuma;
 • pencen hilang upaya;
 • pengecualian dari tentera;
 • mendapatkan dana untuk diagnosis;
 • kemungkinan penyelidikan percuma sistem dan organ endokrin di pusat diabetes khusus.

Sebilangan warga Persekutuan Rusia mungkin mendapat faedah dalam bentuk rawatan di dispensari dan pusat rawatan. Di samping itu, pesakit diabetes yang kurang upaya boleh membayar 50% lebih sedikit untuk utiliti.

Kanak-kanak perempuan yang cuti hamil dengan diabetes boleh memperpanjangnya selama 16 hari.

Manfaat bagi pesakit diabetes jenis 1 adalah seperti berikut:

 • penyediaan ubat-ubatan dan prosedur;
 • keupayaan untuk melakukan analisis secara percuma;
 • bantuan pekerja sosial jika seseorang mempunyai sekatan pergerakan.

Pesakit diabetes jenis 2 mempunyai faedah berikut:

 • Rawatan di kawasan spa. Di samping itu, mereka diberi peluang untuk mengubah bimbingan vokasional.
 • Mendapatkan ubat-ubatan yang diperlukan, tidak berdasarkan pengambilan doktor yang hadir.

Di samping itu, senarai faedah yang berasingan bergantung pada tahap kecacatan yang diberikan kepada seseorang yang menderita diabetes. Pertama sekali, adalah perlu untuk menyelesaikan masalah memperoleh status ini..

Peluang seperti itu muncul hanya setelah memberikan madu istimewa. pemeriksaan yang dijalankan oleh Kementerian Kesihatan Rusia.

Anda boleh sampai ke sana hanya atas arahan ahli endokrinologi, namun, jika doktor tidak membuat ekstrak seperti itu, pesakit boleh cuba pergi ke komisen sendiri.

Komisen inilah yang memutuskan kumpulan kecacatan mana yang dapat diberikan kepada seseorang, oleh itu sejarah perubatan pesakit berfungsi sebagai asas utama untuk ini. Ia mesti mengandungi semua sijil penyelidikan dan perubatan yang sedang dijalankan..

Dengan kumpulan kecacatan yang ditetapkan, seseorang yang menghidap diabetes boleh memohon faedah seperti itu:

 • menerima faedah sosial (pencen tanpa gaji);
 • menghadiri acara yang bertujuan untuk memulihkan kesihatan manusia;
 • mendapatkan bantuan daripada pakar;
 • sokongan maklumat berterusan;
 • peluang untuk belajar dan menjana wang.

Manfaat untuk kanak-kanak dengan diabetes

Kategori yang berasingan adalah kanak-kanak yang telah didiagnosis menghidap diabetes mellitus. Penyakit yang sangat dahsyat ini boleh mempengaruhi tubuh anak kecil dengan cara yang berbeza. Selalunya, ia menyebabkan patologi dan komplikasi, jadi ibu bapa, untuk melindungi bayi, berhak untuk memohon kecacatan sehingga dia mendapat faedah dan kemungkinan rawatan.

Kanak-kanak dengan diabetes boleh mendapat hak istimewa ini:

 • pergi ke sanatorium dan kem kesihatan untuk perjalanan percuma;
 • menerima pencen hilang upaya;
 • menjalani diagnostik dan rawatan di institusi perubatan asing;
 • dapatkan pertolongan semasa memasuki universiti;
 • tidak membayar cukai.

Ibu bapa sehingga 14 tahun boleh memohon elaun berdasarkan penyakit anak dalam jumlah purata pendapatan.

Penolakan faedah

Pesakit kencing manis yang secara sukarela menolak faedah, tetapi mempunyai kecacatan, dapat memberikan pampasan kewangan sebagai balasannya. Sekiranya seseorang tidak menggunakan hak istimewa selama satu tahun dan tidak mendapat ubat percuma, dia boleh memohon ke Dana Insurans Sosial.

Jumlah pembayaran dalam kes ini tidak sepadan dengan kos baucar yang dapat dia terima. Oleh itu, penolakan faedah dan perjalanan akan sesuai hanya apabila seseorang tidak dapat menggunakannya untuk alasan lain..

Walaupun seseorang secara sukarela menolak faedah, dia tetap berhak untuk menerima ubat, jarum suntik dan alat percuma (membolehkan anda mengukur tahap glukosa dalam badan). Fakta ini termaktub dalam Resolusi No. 890 "Tentang Sokongan Negara untuk Pembangunan Industri Perubatan".

Ubat Keutamaan Diabetik

Diagnosis Diabetes membebankan beberapa tanggungjawab kepada pembawanya. Pertama sekali, ini adalah keperluan pengambilan ubat, tablet penurun gula atau insulin yang tepat pada masanya dan betul, serta pemantauan kadar glukosa yang kerap.

Pada masa yang sama, menderma darah untuk gula di klinik setiap hari tidak realistik, oleh itu, pesakit diabetes menggunakan meter glukosa darah di rumah, harganya, seperti jalur ujian untuk mereka, sangat tinggi.

Pendapatan warganegara kita, terutama mereka yang kurang upaya, biasanya tidak cukup baik, yang mempengaruhi taraf hidup dan rawatan secara umum.

Adakah mungkin pesakit diabetes berhak mendapat faedah negara, dan kategori warganegara apa yang termasuk dalam definisi ini? mari kita pertimbangkan.

Ubat percuma untuk diabetes jenis 2 dan cara mengatasinya

Negeri ini dijamin oleh ubat-ubatan percuma untuk diabetes jenis 2. Untuk mendapat faedah, pesakit perlu mengumpulkan sejumlah dokumen dan memberikannya kepada Dana Pencen.

Diabetes mellitus adalah salah satu penyakit yang paling biasa pada masa itu. Bilangan pesakit dengan penyakit ini meningkat setiap tahun. Rawatan patologi ini tidak mudah dan memerlukan banyak wang.

Tetapi tidak ramai yang tahu bahawa negara memberikan faedah kepada orang-orang seperti itu..

Untuk tahun 2015, norma undang-undang semasa menetapkan dengan jelas kriteria yang membolehkan pesakit diabetes jenis 2 menerima ubat-ubatan dan pampasan lain tanpa pembayaran.

Penting! Ramai yang tidak mengetahui apa faedah yang ada, atau kerana takut, mereka tidak bertanya kepada doktor tentangnya. Jangan takut dengan soalan seperti itu dan reaksi doktor. Hak diabetes dilindungi oleh undang-undang dan diberikan ubat percuma. Oleh itu, jika ubat yang diperlukan tidak disediakan, anda harus mengetahui apa yang sesuai untuk pesakit dan memahami keadaan ini..

Apa faedah percuma yang diberikan kepada orang dengan diagnosis diabetes jenis 2??

Setiap tahun untuk pesakit diabetes jenis 2, tanpa mengira kecacatan, sejumlah wang diperuntukkan dari anggaran negara. Jawatankuasa wilayah khas mengagihkan bahan yang diperuntukkan kepada pesakit diabetes (ubat-ubatan, wang, faedah sosial).

Pesakit boleh menerima:

 • ubat percuma;
 • pemulihan yang tidak wajar;
 • pembayaran kewangan.

Dengan penyakit ini, orang ditetapkan agen farmakologi khas. Penyediaan ubat secara percuma bergantung kepada kategori yang menjadi pesakit (bergantung kepada insulin atau tidak). Dari apa yang diresepkan kepada pesakit, selain ubat-ubatan, glukometer disertakan, ujian khas dalam bentuk jalur.

Sebagai tambahan, manfaat untuk diabetes tipe 2 termasuk penyediaan perjalanan percuma ke sanatorium, hospital, dan pusat rekreasi. Berkenaan dengan ukuran dan akrual sumber bahan untuk pesakit diabetes, mereka ditentukan dan dikeluarkan secara individu untuk setiap kes tertentu. Juga, pesakit boleh menolak tiket ke sanatorium sebagai ganti pampasan wang.

Bagi pesakit remaja dengan diabetes jenis 2, di bawah undang-undang, kanak-kanak seperti di bawah 14 tahun mendapat bantuan kewangan dalam jumlah gaji rata-rata.

Dana ini diperuntukkan untuk pembelian ubat-ubatan pilihan untuk anak dan sokongan untuk fungsi normal pemuda itu.

Di samping itu, program untuk rawatan kanak-kanak dengan diabetes jenis 1 merangkumi lawatan tahunan penuh ke sanatorium bersama dengan ibu bapa.

Cara mendapatkan ubat percuma?

Senarai ubat farmakologi pilihan untuk diabetes jenis 2 tidak sedikit. Ini terutamanya agen farmakologi penurun gula. Ubat percuma untuk diabetes mellitus jenis 2, jumlahnya dan berapa banyak jalur ujian yang diperlukan - doktor menetapkan ahli endokrinologi. Preskripsi sah selama sebulan.

Senarai ubat percuma:

 1. Tablet (Acarbose, Repaglinide, Glycidonum, Glibenclamide, Glucofage, Glimepiride, Glibenclamide, Glyclazide, Glipizide, Metformin, Rosiglitazone).
 2. Suntikan (Insulin dalam penggantungan dan larutan).

Sebagai tambahan, untuk diabetes jenis 1, jarum suntik, jarum dan alkohol disediakan secara percuma. Tetapi untuk ekstradisi, anda perlu mengumpulkan dokumen dan menghubungi pihak berkuasa yang sesuai. Ini adalah permusuhan terhadap proses birokrasi yang sering menjadi alasan penolakan manfaat negara bagi pesakit diabetes.

Untuk memenuhi syarat untuk mendapatkan ubat pilihan untuk pesakit kencing manis, anda perlu membuat permohonan ke Dana Pencen. Selepas pendaftaran, organisasi ini akan memindahkan data ke institusi perubatan negeri, farmasi dan dana insurans kesihatan..

Penting! Agar Dana Pencen mengambil kira pencalonan pesakit dan diberi manfaat, sejumlah dokumen mesti disediakan. Oleh itu, lebih baik mengetahui senarai surat khabar terlebih dahulu melalui telefon, jika tidak, berulang kali perjalanan ke institusi dan garis panjang akan menimbulkan banyak masalah..

Anda juga perlu mengambil sijil dari Dana Pencen, yang mengesahkan bahawa orang tersebut tidak menolak faedah untuk pesakit diabetes. Dokumen ini diperlukan untuk doktor yang akan memberikan preskripsi untuk ubat percuma.

Di samping itu, semasa menghubungi doktor, anda mesti mempunyai:

 • pasport;
 • sijil yang mengesahkan hak mendapat faedah;
 • nombor akaun insurans individu;
 • insuran kesihatan.

Doktor yang hadir mesti menuliskan preskripsi khas yang mana pesakit diabetes jenis 1 harus pergi ke farmasi. Tetapi anda boleh memohon ubat diabetes percuma hanya di organisasi pemerintah. Sekiranya seseorang tidak mempunyai maklumat mengenai kemudahan perubatan tersebut, anda boleh mengetahui lokasi mereka di tempat kediaman dengan menghubungi Kementerian Wilayah. penjagaan kesihatan.

Selalunya, pesakit menolak apa yang sepatutnya bagi pesakit diabetes, lebih memilih pampasan wang. Walaupun pesakit diabetes jenis 2 merasa hebat, jangan menolak faedah bagi pesakit diabetes.

Lagipun, pembayaran kewangan jauh lebih rendah daripada kos rawatan.

Menolak rawatan bebas secara sah, orang dengan diabetes jenis 2 harus sedar bahawa jika keadaannya tiba-tiba memburuk, mustahil untuk menjalani rawatan negara.

Ubat Preskripsi Diabetes: Senarai Ubat Diabetes

Ubat pilihan untuk pesakit diabetes jenis 2 adalah sejenis pertolongan dari negeri ini. Diabetes mellitus adalah penyakit berbahaya, perkembangannya menyebabkan pelbagai komplikasi. Ini mungkin gangguan penglihatan, gangren, hati, ginjal atau disfungsi lain..

Dalam kes seperti itu, beberapa pesakit kencing manis harus menghentikan aktiviti profesional mereka. Pertama sekali, ini berlaku untuk pekerjaan yang memerlukan perhatian yang tinggi, misalnya, memandu kenderaan atau menguruskan mekanisme yang kompleks.

Sebagai tambahan, rawatan diabetes pada masa ini memerlukan perbelanjaan wang yang besar bagi pesakit. Kos banyak ubat sangat tinggi, dan tidak semua orang mampu membelinya. Untuk melakukan ini, negeri memberikan faedah - bantuan sosial, pencen kecacatan dan ubat-ubatan (percuma).

Kumpulan Orang Kurang Upaya Diabetes

Pertama, anda perlu mengetahui kumpulan kecacatan seseorang yang menghidap diabetes. Berkat hasil kajian, dapat dikenal pasti dalam 1, 2 atau 3 kumpulan kecacatan.

Kumpulan pertama merangkumi pesakit yang telah merosot alat visual, gangren timbul, ada kemungkinan trombosis dan sering koma. Pesakit seperti itu tidak dapat melakukan tanpa pengawasan luar; sukar bagi mereka untuk mengurus diri sendiri.

Kumpulan kecacatan kedua diresepkan untuk perkembangan kegagalan buah pinggang, gangguan mental pada latar belakang diabetes dan neuropati diabetes. Dalam kes ini, orang mengalami akibat penyakit yang teruk, tetapi mereka boleh melakukannya tanpa bantuan orang lain..

Kumpulan ketiga bertujuan untuk semua pesakit yang telah didiagnosis menghidap diabetes jenis 1 atau jenis 2.

Orang-orang seperti itu berhak mendapat ubat dan pencen percuma untuk orang kurang upaya. Di samping itu, pesakit diabetes jenis 1 yang tidak dapat menampung diri mereka sendiri dibekalkan dengan barang keperluan rumah dan keperluan separuh.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai faedah faedah lain..

Hak untuk diabetes mendapat faedah

Ramai orang yang mempunyai "penyakit manis" berminat dengan soalan, adakah ubat percuma itu kebenaran atau tipuan? Tidak dinafikan, ini benar. Pesakit kencing manis dengan sebarang jenis penyakit mendapat rawatan istimewa.

Di samping itu, pesakit yang telah mengesahkan kecacatan layak mendapat pakej faedah kesihatan sepenuhnya. Ini bermakna pesakit diberi hak 3 tahun sekali untuk berehat secara percuma di dispensari..

Pelbagai perkhidmatan pilihan diberikan kepada pesakit diabetes mellitus, bergantung pada jenisnya..

Jadi, sebagai contoh, dengan patologi jenis 1, pesakit dapat menerima:

 • jarum suntikan insulin dan suntikan;
 • dimasukkan ke hospital di institusi perubatan untuk pemeriksaan (jika perlu);
 • alat untuk menentukan glisemia dan aksesorinya (3 jalur ujian sehari).

Selalunya, jenis diabetes yang bergantung kepada insulin menyebabkan kecacatan pesakit. Dalam kes seperti itu, dia diberi kesempatan untuk mendapatkan ubat mahal yang tidak termasuk dalam senarai ubat-ubatan percuma. Walau bagaimanapun, ia dikeluarkan dengan ketat seperti yang ditetapkan oleh doktor. Harus diingat bahawa ubat yang bertanda "Urgent" dikeluarkan dalam 10 hari, dan ubat psikotropik - dalam 2 minggu.

Dengan diabetes jenis 2, pesakit berhak menerima secara percuma:

 1. Ubat hipoglikemik (dos ditunjukkan oleh doktor, kesan preskripsi berlangsung 1 bulan).
 2. Glukometer dan jalur ujian untuknya (hingga tiga keping sehari) pada pesakit yang memerlukan terapi insulin.
 3. Jalur ujian sahaja (pada pesakit diabetes jenis 2 yang tidak memerlukan suntikan insulin, kecuali pesakit dengan penglihatan rendah).

Wanita semasa hamil dan kanak-kanak (berumur sehingga 18 tahun) berhak membeli bukan sahaja ubat dan suntikan, tetapi juga alat percuma untuk mengukur gula dan pena jarum suntik.

Di samping itu, anak-anak dapat berehat secara percuma di sanatorium, perjalanan itu sendiri juga akan dibayar oleh negara.

Senarai ubat hipoglikemik percuma

Bagi pesakit diabetes, senarai ubat percuma yang agak besar untuk tahun 2017 disediakan. Perlu diingatkan sekali lagi bahawa anda boleh mendapatkannya di farmasi hanya dengan preskripsi ahli endokrinologi.

Sekiranya doktor telah menetapkan ubat diabetes, anda perlu mengetahui apakah ubat tersebut termasuk dalam senarai ubat pilihan. Anda mungkin perlu meminta doktor untuk preskripsi lain..

Sekiranya enggan memberikan preskripsi, pesakit perlu mengadu kepada ketua jabatan atau ketua doktor klinik.

Oleh itu, ubat apa yang boleh diberikan secara percuma? Senarai tersebut mengandungi penggunaan ubat hipoglikemik seperti itu:

 • Acarbose (dalam tablet);
 • Glibenclamide;
 • Glycidone;
 • Glukofag
 • Glibenclamide + Metformin;
 • Glimepiride;
 • Tablet Glyclazide (tindakan yang diubah suai);
 • Glipizide;
 • Metformin;
 • Rosiglitazone;
 • Repaglinide.

Pesakit yang menderita diabetes jenis pertama dan kadang-kadang kedua diberi ubat yang mengandungi insulin. Penghantaran insulin percuma dibenarkan:

 1. Dalam bentuk penyelesaian untuk pentadbiran subkutan - glargine, detemir dan manusia biphasic.
 2. Dalam ampul untuk suntikan - lispro, aspart, manusia larut.
 3. Dalam bentuk suspensi untuk suntikan - aspart dua fasa dan isofran.

Sebagai tambahan kepada faedah ini untuk ubat-ubatan untuk pesakit kencing manis, 100g etanol dan jarum suntik dengan jarum juga dapat diberikan. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mendapatkan preskripsi percuma dari ahli endokrinologi tanpa dokumen berikut:

 • menuntut faedah;
 • pasport
 • nombor insurans akaun peribadi individu (SNILS);
 • sijil dari Kumpulan Wang Pencen;

Di samping itu, polisi insurans perubatan harus disediakan..

Senarai ubat pilihan lain

Dadah diberikan bukan hanya untuk menurunkan kepekatan glukosa, tetapi juga untuk penyakit berkaitan diabetes yang lain.

Dengan patologi hati, benefisiari berhak menerima fosfolipid dan asid glisirizik dalam kapsul, serta lyophilisate dalam bentuk larutan untuk suntikan ke dalam vena.

Pesakit diabetes boleh mendapatkan ubat-ubatan yang membantu meningkatkan pencernaan, khususnya yang enzimatik. Ini adalah pancreatin dalam kapsul dan tablet..

Sebagai tambahan, bagi pesakit yang menderita jenis "penyakit manis" jenis 1 dan 2, doktor diberikan secara percuma:

 1. Sebilangan besar vitamin, dan kompleksnya: alfacalcidol, retinol, calcitriol, colecalciferol, asid askorbik, piridoksin, tiamin, kalsium glukonat, kalium dan magnesium asparaginate. Dan juga vitamin Doppelherz untuk pesakit kencing manis.
 2. Sejumlah besar ubat yang digunakan untuk pelbagai gangguan metabolik, termasuk persiapan enzim dan asid amino: ademetionint, agalsidase alpha, agalsidase beta, velaglucerase alpha, idursulfase, imiglucerase, miglustat, nitizinone, acid thioctic dan nitizinone.
 3. Sebilangan besar ubat antitrombotik: warfarin, natrium enoxaparin, natrium heparin, clopidogrel, alteplase, prourokinase, protein rekombinan, rivaroxaban dan dabigatran etexilate.

Bagi pesakit diabetes, ubat disediakan untuk rawatan patologi jantung. Contohnya, digoxin dalam ampul untuk suntikan ke dalam urat dan tablet. Membolehkan pengeluaran ubat anti-rematik secara percuma seperti procainamide dan lappaconitine hydrobromide.

Kumpulan vasolidator untuk rawatan penyakit jantung merangkumi isosorbide dinitrate, isosorbide mononitrate dan nitroglycerin.

Bebas membeli ubat seperti tekanan: methyldopa, clonidine, moxonidine, urapidil, bosentan, serta diuretik, termasuk hidroklorotiazid, indapamide, hidroklorotiazid, furosemida dan spironolakton.

Menerima dadah dan penolakan syarat keutamaan

Anda boleh mendapatkan ubat untuk diabetes dengan syarat yang baik di farmasi negeri khas. Ahli farmasi mesti memberikan ubat dalam jumlah yang ditunjukkan oleh pakar yang hadir dalam preskripsi.

Selalunya, destinasi yang ditetapkan dirancang untuk menjalani terapi selama 1 bulan, kadang-kadang sedikit lagi. Setelah selesai menjalani rawatan, pesakit harus berjumpa doktor yang akan menilai keberkesanan terapi. Dalam kes ini, dia boleh menetapkan lulus ujian dan menetapkan semula ubat.

Diabetes dengan kecacatan boleh secara sukarela menolak pakej sosial perubatan sepenuhnya. Ini menunjukkan penolakan tiket ke dispensari. Dalam kes ini, dia diberikan pampasan kewangan..

Tetapi tidak dapat dibandingkan dengan kos izin, oleh itu tidak dianjurkan. Anda hanya perlu berfikir bahawa tinggal dua minggu di sanatorium adalah 15,000 rubel, tetapi pampasan kewangan jauh lebih sedikit daripada angka ini.

Selalunya ditinggalkan hanya jika mustahil untuk beberapa alasan untuk berehat.

Walaupun begitu, walaupun telah menolak paket sosial, penerima tetap berhak untuk menerima ubat, alat pengukur glukosa dan jarum suntik secara percuma.

Diabetes diakui sebagai "wabak" abad ke-21. Jumlah pesakit kencing manis meningkat setiap tahun. Penyakit ini dapat berkembang dengan cepat, melumpuhkan orang yang terbiasa dengan gaya hidup normal. Manfaat yang sama diberikan kepada kanak-kanak kurang upaya dengan diabetes jenis 1.

Negeri ini, sebahagiannya, membantu pesakit dengan diagnosis ini. Ia menyediakan ubat-ubatan tertentu, pencen kecacatan dan bantuan sosial secara percuma. Oleh kerana rawatan diabetes sangat mahal, anda tidak boleh menolak bantuan tersebut..

Video dalam artikel ini membincangkan mengenai manfaat sah dari sebarang jenis diabetes..

Nyatakan gula anda atau pilih jantina untuk cadangan. Mencari. Tidak dijumpai. Tunjukkan. Mencari. Tidak dijumpai. Tunjukkan. Mencari. Tidak dijumpai.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes