Biosulin - arahan penggunaan, analog, ulasan dan bentuk pelepasan (penggantungan atau penyelesaian untuk suntikan subkutan atau suntikan 40 IU dan 100 IU dalam 1 ml, 30/70, H, P) insulin untuk rawatan diabetes mellitus jenis 1 dan 2 pada orang dewasa, kanak-kanak semasa mengandung

Dalam artikel ini, anda boleh membaca arahan penggunaan ubat Biosulin. Memberi maklum balas daripada pengunjung laman web ini - pengguna ubat ini, serta pendapat pakar perubatan mengenai penggunaan Biosulin dalam amalan mereka. Permintaan besar adalah untuk secara aktif menambahkan ulasan anda mengenai ubat tersebut: ubat itu membantu atau tidak membantu menghilangkan penyakit ini, komplikasi dan kesan sampingan apa yang diperhatikan, mungkin tidak diumumkan oleh pengeluar dalam anotasi. Analog biosulin dengan adanya analog struktur yang ada. Gunakan untuk rawatan diabetes mellitus jenis 1 dan 2 pada orang dewasa, kanak-kanak, juga semasa kehamilan dan menyusui.

Biosulin 30/70 - DNA manusia rekombinan DNA (DNA - asid deoksiribonukleik). Ini adalah insulin jangka masa tindakan. Mengatur metabolisme glukosa, mempunyai kesan anabolik. Pada otot dan tisu lain (kecuali otak), ia mempercepat pengangkutan glukosa dan asid amino intraselular, dan meningkatkan anabolisme protein. Menggalakkan penukaran glukosa menjadi glikogen di hati, menghalang glukoneogenesis dan merangsang penukaran kelebihan glukosa menjadi lemak.

Biosulin N adalah persediaan insulin bertindak sederhana. Merupakan insulin manusia yang diperoleh menggunakan teknologi DNA rekombinan.

Biosulin P - agen hipoglikemik, insulin bertindak pendek.

Biosulin H dan P, berinteraksi dengan reseptor tertentu pada membran luar sel, membentuk kompleks reseptor insulin. Dengan meningkatkan sintesis adenosin monofosfat siklik (cAMP) (dalam sel lemak dan sel hati) atau secara langsung meresap ke dalam sel (dalam otot), kompleks reseptor insulin merangsang proses intraselular, termasuk sintesis beberapa enzim utama (termasuk heksokinase, piruvat kinase, glikogen synthetase).

Penurunan kepekatan glukosa dalam darah disebabkan oleh peningkatan pengangkutan intraselularnya, peningkatan penyerapan dan asimilasi oleh tisu, rangsangan lipogenesis, glikogenogenesis, sintesis protein, dan penurunan kadar pengeluaran glukosa oleh hati (penurunan pemecahan glikogen).

Struktur

Kejuruteraan genetik manusia biphasic + eksipien (30/70).

Insulin-isophan (kejuruteraan genetik manusia) + eksipien (N).

Insulin larut (kejuruteraan genetik manusia) + eksipien (P).

Farmakokinetik

Tahap penyerapan bergantung pada cara pentadbiran (subkutan, intramuskular), tempat pemberian ubat (perut, paha, punggung), dos, dan kepekatan insulin dalam penyediaannya. Taburan pada tisu tidak sekata. Ia tidak melintasi penghalang plasenta dan masuk ke dalam susu ibu. Ia dihancurkan oleh insulinase, terutamanya di hati dan buah pinggang. Ia dikeluarkan oleh buah pinggang - 30-80%.

Petunjuk

 • diabetes mellitus jika ditunjukkan untuk terapi insulin (30/70);
 • diabetes mellitus yang baru didiagnosis (30/70);
 • kehamilan dengan diabetes mellitus jenis 2 (30/70);
 • diabetes mellitus yang baru didiagnosis (30/70);
 • diabetes mellitus jenis 1 atau diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin (H, P);
 • diabetes mellitus jenis 2 atau diabetes mellitus yang tidak bergantung pada insulin: tahap penentangan terhadap agen hipoglikemik oral, ketahanan separa terhadap ubat-ubatan ini semasa terapi kombinasi, penyakit bersamaan (H, P);
 • ketoasidosis diabetes, koma diabetes (P);
 • diabetes mellitus yang berlaku semasa kehamilan dengan tidak berkesannya terapi diet (P);
 • untuk penggunaan sekejap pada pesakit diabetes mellitus dengan latar belakang jangkitan disertai dengan suhu tinggi (P);
 • sekiranya berlaku operasi pembedahan, kecederaan, kelahiran anak, gangguan metabolik, sebelum beralih ke rawatan dengan persediaan insulin yang berpanjangan (P).

Borang Pelepasan

Suspensi untuk pentadbiran subkutan 100 IU dalam 1 ml dalam kartrij 3 ml dan botol 10 ml (30/70).

Suspensi untuk pentadbiran subkutan 100 IU dalam 1 ml dan 40 IU dalam 1 ml dalam kartrij 3 ml dan botol 10 ml dan 5 ml (N).

Penyelesaian suntikan 100 IU dalam 1 ml dan 40 IU dalam 1 ml dalam kartrij 3 ml dan botol 10 ml dan 5 ml (R).

Arahan penggunaan dan dos

Biosulin bertujuan untuk pentadbiran subkutan. Dos ubat ditentukan oleh doktor secara individu dalam setiap kes, berdasarkan tahap glukosa dalam darah. Rata-rata, dos harian ubat berkisar antara 0,5 IU per 1 kg berat badan hingga 1 IU per 1 kg berat badan (bergantung pada ciri individu pesakit dan tahap glukosa darah).

Suhu insulin yang disuntik harus sesuai dengan suhu bilik.

Biosulin biasanya disuntik secara subkutan ke dalam paha. Suntikan juga boleh dibuat di dinding perut anterior, punggung atau kawasan otot deltoid bahu.

Adalah perlu untuk menukar tempat suntikan dalam kawasan anatomi untuk mencegah perkembangan lipodistrofi.

Jangan gunakan Biosulin jika, semasa mencampurkan isi botol mengikut arahan penggunaan, insulin tidak menjadi putih dan keruh secara seragam. Jangan gunakan Biosulin jika mengandungi serpihan setelah dicampurkan atau jika zarah putih padat menempel di bahagian bawah atau dinding botol, sehingga menimbulkan kesan "corak sejuk".

Teknik suntikan semasa menggunakan Biosulin dalam botol

Sekiranya pesakit hanya menggunakan satu jenis insulin, ia harus:

 • membersihkan membran getah pada botol;
 • tarik udara ke dalam jarum suntik dalam jumlah yang sesuai dengan dos insulin yang diinginkan, masukkan udara ke dalam botol insulin;
 • putar botol dengan jarum suntik terbalik dan masukkan dos insulin yang diinginkan ke dalam picagari;
 • keluarkan jarum dari botol dan keluarkan udara dari picagari;
 • periksa kebenaran dos insulin;
 • buat suntikan dengan segera.

Sekiranya pesakit perlu mencampurkan dua jenis insulin, ia harus:

 • membersihkan membran getah pada botol;
 • sebelum mendail, gulung sebotol insulin yang bertindak panjang ("keruh") di antara telapak tangan anda sehingga insulin menjadi putih dan keruh;
 • untuk menarik udara ke dalam jarum suntik dalam jumlah yang sesuai dengan dos insulin "berawan";
 • masukkan udara ke dalam botol dengan insulin "keruh" dan keluarkan jarum dari botol (insulin "berawan" belum boleh dikumpulkan pada tahap ini);
 • untuk menarik udara ke dalam jarum suntik dalam jumlah yang sepadan dengan dos insulin bertindak pendek ("telus");
 • memperkenalkan udara ke dalam sebotol insulin "lutsinar";
 • putar botol dengan jarum suntik terbalik dan kumpulkan dos insulin "lutsinar" yang dikehendaki;
 • keluarkan jarum dan keluarkan udara dari picagari;
 • periksa ketepatan dos;
 • masukkan jarum ke dalam botol dengan insulin "keruh", putar botol dengan jarum suntik terbalik dan tekan dos insulin yang dikehendaki;
 • keluarkan udara dari picagari dan periksa ketepatan dosnya;
 • segera suntik campuran insulin yang terkumpul;
 • selalu mengambil insulin mengikut urutan yang sama seperti yang dinyatakan di atas.

Teknik suntikan semasa menggunakan Biosulin dalam kartrij

Kartrij biosulin dimaksudkan untuk digunakan dengan pen jarum suntik BiomaticPen atau Biosulin Pen. Pesakit harus diberi amaran mengenai perlunya mengikuti petunjuk dalam arahan penggunaan pen jarum suntik dengan berhati-hati untuk pemberian insulin.

Sebelum digunakan, pastikan tidak ada kerosakan (misalnya, retakan) pada kartrij biosulin. Jangan gunakan kartrij jika terdapat kerosakan yang dapat dilihat..

Setelah kartrij dimasukkan ke dalam pen jarum suntik, jalur berwarna harus kelihatan melalui tingkap pemegang kartrij.

Sebelum meletakkan kartrij dalam pen jarum suntik, putar kartrij ke atas dan ke bawah sehingga bebola kaca bergerak dari ujung ke ujung kartrij. Prosedur ini harus diulang sekurang-kurangnya 10 kali sehingga semua cecair menjadi putih dan keruh seragam. Sejurus selepas ini, suntikan diperlukan..

Sekiranya kartrij sudah berada di dalam pen jarum suntik, anda harus menghidupkannya dengan kartrij ke dalam dan ke bawah sekurang-kurangnya 10 kali. Prosedur ini mesti diulang sebelum setiap suntikan..

Selepas suntikan, jarum harus berada di bawah kulit sekurang-kurangnya 6 saat. Terus tekan butang sehingga jarum dikeluarkan sepenuhnya dari bawah kulit. Ini memastikan pemberian dos yang betul dan membatasi kemungkinan darah atau limfa masuk ke jarum atau katrij insulin..

Kartrij biosulin hanya untuk kegunaan peribadi dan tidak boleh diisi semula.

Dengan dua jari, anda harus mengumpulkan lipatan kulit, kemudian memasukkan jarum ke dasar lipatan pada sudut sekitar 45 darjah dan memperkenalkan insulin di bawah kulit.

Selepas suntikan, jarum harus berada di bawah kulit sekurang-kurangnya 6 saat, untuk memastikan bahawa insulin dimasukkan sepenuhnya.

Sekiranya darah muncul di tempat suntikan setelah mengeluarkan jarum, tekan perlahan tempat suntikan dengan penyapu yang dibasahi dengan larutan pembasmi kuman (mis. Alkohol).

Tukar laman suntikan.

Kesan sampingan

 • hipoglikemia (pucat kulit, peningkatan berpeluh, berdebar-debar, gegaran, kelaparan, pergolakan, paresthesia di mulut, sakit kepala). Hipoglikemia yang teruk boleh menyebabkan perkembangan koma hipoglikemik;
 • tindak balas alahan: ruam kulit, edema Quincke, kejutan anaphylactic;
 • reaksi tempatan: hiperemia (kemerahan pada kulit), bengkak dan gatal di tempat suntikan; dengan penggunaan yang berpanjangan - lipodistrofi di tempat suntikan;
 • edema (lulus dengan rawatan berterusan);
 • gangguan penglihatan sementara (biasanya pada awal terapi).

Kontraindikasi

 • hipoglikemia;
 • hipersensitiviti terhadap insulin atau komponen ubat lain.

Kehamilan dan penyusuan

Tidak ada sekatan dalam rawatan diabetes dengan Biosulin semasa kehamilan, kerana insulin tidak melintasi penghalang plasenta. Semasa mengandung, keperluan untuk Biosulin biasanya menurun pada trimester ke-1 dan meningkat pada trimester ke-2 dan ke-3. Pesakit diabetes dinasihatkan untuk memberitahu doktor mengenai permulaan atau perancangan kehamilan.

Semasa melahirkan dan segera setelah mereka, keperluan untuk Biosulin dapat menurun secara dramatik. Sejurus selepas kelahiran, keperluan insulin kembali ke tahap pra-kehamilan..

Tidak ada sekatan dalam rawatan diabetes dengan biosulin semasa menyusu. Walau bagaimanapun, mungkin perlu untuk mengurangkan dos insulin, oleh itu, pemantauan yang teliti selama beberapa bulan diperlukan sehingga keperluan insulin stabil..

Gunakan pada kanak-kanak

Sekiranya perlu, doktor boleh menetapkan Biosulin untuk kanak-kanak dengan diabetes. Bagi mereka, dos dipilih secara individu bergantung pada keperluan insulin..

Gunakan pada pesakit tua

Pada pesakit yang berusia lebih dari 65 tahun, dosnya disesuaikan.

arahan khas

Pemindahan pesakit ke jenis insulin lain atau ke persiapan insulin dengan nama dagang yang berbeza harus dilakukan di bawah pengawasan perubatan yang ketat.

Perubahan aktiviti insulin, jenisnya, spesies (babi, insulin manusia, analog insulin manusia) atau kaedah pengeluaran (DNA rekombinan DNA atau insulin asal haiwan) mungkin memerlukan penyesuaian dos.

Keperluan untuk penyesuaian dos mungkin diperlukan pada pemberian pertama persediaan manusia setelah persiapan insulin haiwan atau secara beransur-ansur selama beberapa minggu atau bulan setelah pemindahan.

Keperluan biosulin dapat berkurang dengan fungsi adrenal yang tidak mencukupi, hipofisis atau kelenjar tiroid, dengan kegagalan buah pinggang atau hati.

Dengan beberapa penyakit atau tekanan emosi, keperluan untuk insulin mungkin meningkat..

Penyesuaian dos biosulin juga mungkin diperlukan dengan peningkatan aktiviti fizikal atau dengan perubahan dalam diet normal.

Gejala pendahuluan hipoglikemia semasa pemberian insulin manusia pada beberapa pesakit mungkin kurang jelas atau berbeza dengan yang diperhatikan semasa pemberian insulin asal haiwan. Dengan normalisasi kadar glukosa darah, misalnya, sebagai hasil terapi insulin intensif, semua atau beberapa tanda-tanda tanda-tanda hipoglikemia mungkin hilang, mengenai pesakit mana yang harus diberitahu.

Gejala pendahuluan hipoglikemia mungkin berubah atau kurang ketara dengan diabetes mellitus, neuropati diabetes, atau dengan penggunaan beta-blocker yang berpanjangan.

Dalam beberapa kes, reaksi alergi tempatan boleh disebabkan oleh sebab yang tidak berkaitan dengan tindakan ubat Biosulin, misalnya, kerengsaan kulit dengan agen pembersih atau suntikan yang tidak betul.

Dalam kes reaksi alergi sistemik yang jarang berlaku, rawatan segera diperlukan. Kadang kala perubahan insulin atau desensitisasi mungkin diperlukan..

Pengaruh terhadap kemampuan memandu kenderaan dan mekanisme kawalan

Semasa hipoglikemia, kemampuan pesakit untuk memusatkan perhatian dapat menurun dan kadar reaksi psikomotor mungkin menurun. Ini boleh membahayakan dalam keadaan di mana kebolehan ini sangat diperlukan (memandu kereta atau mengendalikan mesin). Pesakit harus dinasihatkan untuk mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan hipoglikemia semasa memandu. Ini amat penting bagi pesakit dengan gejala ringan atau tidak hadir-pendahulu hipoglikemia atau dengan perkembangan hipoglikemia yang kerap. Dalam kes sedemikian, doktor mesti menilai kemungkinan pesakit memandu kereta.

Interaksi dadah

Terdapat sebilangan ubat yang mempengaruhi keperluan biosulin.

Kesan hipoglikemik insulin ditingkatkan dengan ubat hipoglikemik oral, inhibitor monoamine oxidase (MAOs), inhibitor enzim penukaran angiotensin (ACE), inhibitor anhidrasa karbonik, agen penyekat beta-adrenergik non-selektif, bromocriptin, aminobenzoides, tetrabenyl aminofenolenenenenenenenenenenenenenenenenenenenenenenenenilenenenenilenenenenilenilenin siklofosfamid, fenfluramin, sediaan litium, sediaan yang mengandungi etanol.

Kesan hipoglisemik Biosulin dilemahkan oleh pil perancang, glucocorticosteroids (GCS), hormon tiroid, thiazide diuretik, heparin, antidepresan tricyclic, sympathomimetics, danazole, clonidine, penghalang dari "perlahan" saluran kalsium, diazinfinotinfinfinfinfinfinfinfinfinfinfinfinfinrin Reseptor H1.

Di bawah pengaruh reserpine dan salisilat, kedua-dua kelemahan dan peningkatan tindakan ubat Biosulin adalah mungkin.

Analog ubat Biosulin

Analog struktur bahan aktif:

 • Actrapid HM;
 • Actrapid HM Penfill;
 • Brinsulmidi H;
 • Vozulim-N;
 • Vozulim-R;
 • Gensulin N;
 • Gensulin M30;
 • Gensulin P;
 • Insulin yang dihasilkan secara genetik manusia;
 • Insulin rekombinan manusia;
 • Insuman Bazal GT;
 • Insuman Comb 15 GT;
 • Insuman Comb 25 GT;
 • Insuman Comb 50 GT;
 • Insuman Rapid GT;
 • Insuran NPH;
 • Insuran P;
 • Mikstard 10 HM Penfill;
 • Mikstard 20 HM Penfill;
 • Mikstard 30 HM;
 • Mikstard 30 NM Penfill;
 • Mikstard 40 HM Penfill;
 • Mikstard 50 HM Penfill;
 • Monoinsulin CR;
 • Monotard NM;
 • Protamine insulin kecemasan;
 • Protafan HM;
 • Protafan HM Penfill;
 • Rinsulin NPH;
 • Rinsulin P;
 • Rosinsulin;
 • Campuran Rosinsulin M 30/70;
 • Rosinsulin P;
 • Rosinsulin C;
 • Ultratard NM;
 • Homolong 40;
 • Sungai Humodar B 100;
 • Sungai Humodar K25-100;
 • Sungai Humodar R 100;
 • Humulin L;
 • Humulin M2 20/80;
 • Humulin M3;
 • Humulin NPH;
 • Humulin Biasa.

Analog ubat dalam kumpulan farmakologi (insulin):

 • Actrapid;
 • Apidra;
 • Berlsulin;
 • Brinsulmidi;
 • Brinsulrapi;
 • Mari menipu;
 • Gensulin;
 • Depot insulin C;
 • Piala Dunia Isofan Insulin;
 • Iletin;
 • Insulin aspart;
 • Insulin glargine;
 • Insulin glulisin;
 • Insulin Detemir;
 • Pita insulin;
 • Insulin Lyspro;
 • Insulin LT BOC;
 • Insulin maxirapid;
 • Insulin C;
 • Insulin babi MK yang sangat disucikan;
 • Insulin Semilent;
 • Insulin Ultralente;
 • Insulin manusia;
 • Insulin yang dihasilkan secara genetik manusia;
 • Insulin separa sintetik manusia;
 • Insulin rekombinan manusia;
 • QMS Panjang Insulin;
 • Insulin Ultralong SMK;
 • SPP Insulong;
 • Tidak berperikemanusiaan;
 • Insuran;
 • Intral;
 • Sikat-insulin C;
 • Lantus;
 • Levemir;
 • Mikstard;
 • Monoinsulin;
 • Monotard;
 • NovoMiks;
 • NovoRapid;
 • Pensulin;
 • Protamine insulin;
 • Protafan;
 • Ryzodegum;
 • Insulin semula jadi manusia;
 • Rinsulin;
 • Rosinsulin;
 • Solikva;
 • Sultofay;
 • Tresiba;
 • Tujeo;
 • Ultratard;
 • Homolong;
 • Homorap;
 • Humalogue;
 • Humodar;
 • Humulin.

Pendapat ahli endokrinologi

Di antara pesakit diabetes saya, ada yang menerima Biosulin. Ubat dalam kumpulan ini berkesan untuk diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2. Perkara utama dalam terapi insulin adalah pemilihan dos yang mencukupi dan pematuhan dengan peraturan pentadbiran ubat. Dalam praktik saya, terdapat kes-kes perkembangan keadaan hipoglikemik semasa rawatan dengan Biosulin. Tetapi tidak koma, kerana pada waktunya mungkin untuk menyesuaikan dos ubat. Daripada kesan sampingan, yang paling biasa adalah, tentu saja, penampilan pada tubuh kawasan lipodistrofi. Sebilangan pesakit mengadu, terutama pada awal rawatan, gangguan visual.

Biosulin: arahan penggunaan suspensi dan larutan

Biosulin adalah ubat berdasarkan insulin manusia, digunakan untuk terapi antidiabetik.

Petunjuk untuk digunakan

Rawatan dengan Biosulin N dan P ditetapkan untuk:

 • Bentuk diabetes jenis 1 yang bergantung kepada insulin
 • Diabetes diabetes jenis 2, apabila terdapat keperluan untuk pemberian insulin dan ketahanan terhadap ubat oral yang diambil sebelumnya diperhatikan semasa rawatan gabungan, serta penyakit bersamaan.

Penggunaan Biosulin P adalah mungkin dalam keadaan yang teruk, jika diabetes decompensated didiagnosis.

Komposisi dan bentuk pelepasan

100 ml komponen utama, iaitu insulin manusia, dapat terkandung dalam 1 ml suspensi dan larutan.

Bahan tambahan termasuk:

 • Natrium dihidrogen fosfat
 • Zink oksida
 • Air yang disucikan
 • Gliserol
 • Fenol dalam bentuk kristal
 • Metacresol
 • Protamine sulfat.

Biosulin P adalah penyelesaian yang jelas dan hampir tidak berwarna. Terdapat dalam kartrij 3 ml (5 pcs. Di dalam bungkusan) dan dalam botol 10 ml (1 pc. Dalam bungkusan).

Biosulin N tersedia dalam bentuk suspensi keruh dari warna keputihan dengan sedikit sedimen. Ini dijual dalam botol 10 ml (1 pc. Dalam bungkusan), kartrij 3 ml (1 pc. Dalam bungkusan).

Sifat penyembuhan

Ubat ini dicirikan oleh tindakan hipoglikemik, kerana ia mengandungi insulin semula jadi yang diperoleh menggunakan teknologi DNA rekombinan khas..

Biosulin N adalah ubat dengan jangka masa tindakan rata-rata. Perlu diperhatikan bahawa kadar penyerapan dan kadar penyerapan bergantung pada dos yang diambil, kaedah pemberian ubat, serta ciri-ciri individu tubuh manusia. Tempoh pendedahan boleh disebut rata-rata, intensitas terapi insulin mungkin berbeza. Dengan pemberian ubat subkutan, kesan terapeutik berlaku selepas 2 jam, penunjuk kepekatan tertinggi dicatat selepas 15 jam. Ubat ini aktif sepanjang hari.

Biosulin P dalam bentuk larutan mempunyai kesan jangka pendek. Kesan terapi diperhatikan selepas 30 minit, dan kepekatan insulin tertinggi setelah 3 jam. Tempoh pendedahan kepada ubat adalah 8 jam.

Kepekatan insulin tertinggi ditentukan dalam sel-sel hati, di tisu adiposa dan otot, sehubungan dengan ini kita dapat menyimpulkan bahawa pengedarannya di dalam badan tidak merata.

Biosulin N: arahan lengkap untuk digunakan

Harga untuk Biosulin N: dari 458 hingga 1300 rubel.

Suspensi digunakan untuk pentadbiran di bawah kulit. Ia boleh digunakan oleh pesakit sendiri dengan ubat-ubatan lain yang mengandung insulin. Dos ditentukan secara individu. Biasanya, dos harian 0.5-1 IU setiap 1 kg berat badan ditetapkan. Suntikan dilakukan di bahagian femoral atau dinding perut (bahagian depannya) menggunakan jarum suntikan insulin khas, jarum mesti dimasukkan secara beransur-ansur. Untuk mengelakkan lipodistrofi, disyorkan untuk menukar tempat suntikan ubat.

Biosulin P: arahan penggunaan

Anda boleh memasukkan larutan di bawah kulit, ke otot, atau ke urat. Pilihan terbaik untuk pemberian ubat adalah setengah jam sebelum makan.

Semasa monoterapi, disyorkan untuk diberikan tiga kali sehari. Pemberian subkutan dengan jarum suntik dapat dilakukan secara bebas, in / m dan in / in suntikan dilakukan hanya di hospital. Dianjurkan untuk menyesuaikan dos sekiranya penyakit berjangkit, dalam tempoh selepas operasi, dengan keadaan demam dan peningkatan aktiviti fizikal. Beralih ke ubat lain disyorkan semasa memantau indeks gula.

Pena jarum suntik digunakan secara eksklusif untuk kartrij 3 ml. Digunakan penggunaan picagari pen Biomatic Pen..

Kontraindikasi dan Langkah berjaga-jaga

Harga untuk Biosulin P: dari 392 hingga 1231 rubel.

Tidak digalakkan menggunakan Biosulin untuk:

 • Tanda-tanda hipoglikemia
 • Kerentanan berlebihan terhadap komponen utama.

Jangan gunakan Biosulin N jika, setelah gemetar, warna penggantungan tidak berubah menjadi keputihan.

Pemantauan glukosa secara berkala akan diperlukan semasa terapi insulin..

Dengan rejimen dos yang dipilih dengan tidak betul atau dalam selang waktu yang besar dalam pengenalan, hiperglikemia dapat berkembang. Sekiranya tiada rawatan tepat pada masanya, hiperglikemia boleh menyebabkan ketoasidosis diabetes..

Dengan hipopituitarisme, patologi kelenjar tiroid dan hati, penyakit Addison, perlu menyesuaikan dos insulin. Pada orang tua, mengikuti diet, aktiviti fizikal yang berlebihan, penyesuaian dos juga harus dilakukan.

Toleransi Etanol Dadah Berkurang.

Perlu diingat bahawa dengan pemberian ubat awal, aktiviti fizikal yang berlebihan, keadaan tertekan, kadar tindak balas psikomotor boleh berkurang.

Interaksi ubat silang

Kesan ubat ditingkatkan sekiranya berlaku pentadbiran serentak:

 • Ubat hipoglikemik
 • Anhidrat karbon
 • Octreotida
 • Ketokonazol
 • Theophylline
 • Penyekat β bukan selektif
 • Ubat Berasaskan Lithium
 • Piridoksin
 • Alkohol
 • Enzim penukaran angiotensin
 • Fenfluramine
 • Inhibitor Monoamine Oxidase
 • Bromokriptin
 • Steroid Anabolik
 • Sulfonamida
 • Klofibrate
 • Ubat tetrasiklin
 • Cyclophosphamide.

Kesan lemah ubat diperhatikan semasa memohon:

 • COC
 • Heparina
 • Morfin
 • Clonidine
 • Kortikosteroid
 • Beberapa diuretik
 • Phenytoin
 • Penyekat saluran kalsium
 • Nikotin
 • Danazole
 • Simpatomimetik
 • Kumpulan Trisiklik Antidepresan
 • Diazoksida.

Gabungan penggunaan salisilat atau reserpin dapat memprovokasi peningkatan dan penurunan kesan ubat yang mengandung insulin.

Kesan sampingan dan overdosis

 • Berpeluh berlebihan
 • Kelaparan
 • Kebas dan menggeletar anggota badan
 • Kulit pucat teruk, ruam
 • Kardiopalmus
 • Bengkak
 • Tindak balas anafilaksis
 • Kemerahan tempatan
 • Gangguan pembiasan
 • Perkembangan lipodistrofi.

Sekiranya perlu, doktor boleh mengesyorkan menggantikan Biosulin N dengan analog.

Selepas penggunaan dos insulin biosulin yang meningkat, gejala sampingan dapat meningkat, kemungkinan terjadinya koma hipoglikemik.

Dengan bentuk hipoglikemia ringan, disyorkan penggunaan karbohidrat yang dicerna (madu, gula-gula). Sekiranya pesakit tidak sedarkan diri, larutan dekstrosa 40% disuntikkan secara intravena, glukagon disyorkan untuk diberikan di bawah kulit. Setelah dapat menyedarkan pesakit, pengambilan makanan dengan kandungan karbohidrat yang tinggi.

Analog

Humulin NPH

Lilly Perancis, Perancis

Harga dari 147 hingga 1300 rubel.

Humulin NPH - ubat berdasarkan insulin-isophan, diresepkan untuk diabetes untuk mengawal glisemia. Humulin NPH tersedia dalam botol, serta kartrij untuk pen jarum suntik.

Kelebihan:

 • Ia boleh digunakan semasa mengandung
 • Terapi antidiabetik jangka panjang adalah mungkin.
 • Skim penggunaan yang selesa.

Kekurangan:

 • Jangan berikan secara intravena
 • Boleh menyebabkan gatal-gatal secara umum.
 • Preskripsi Ada.

Biosulin N

Perhatian! Ubat ini mungkin sangat tidak diingini untuk berinteraksi dengan alkohol! Maklumat lanjut.

Petunjuk untuk digunakan

Diabetes diabetes jenis 2; tahap ketahanan terhadap ubat hipoglikemik oral, ketahanan separa terhadap ubat hipoglikemik oral (terapi kombinasi); penyakit bersamaan, campur tangan pembedahan (terapi mono atau kombinasi), diabetes mellitus semasa kehamilan (dengan terapi diet tidak berkesan).

Kemungkinan analog (pengganti)

Bahan aktif, kumpulan

Bentuk dos

penggantungan subkutan

Kontraindikasi

Hipersensitiviti terhadap ubat, hipoglikemia, insulinoma.

Cara penggunaan: dos dan kaedah rawatan

P / C, 1-2 kali sehari, 30-45 minit sebelum sarapan (menukar tempat suntikan setiap kali). Dalam kes khas, doktor boleh menetapkan suntikan / m. Di / dalam pengenalan ubat jangka sederhana dilarang! Dos dipilih secara individu dan bergantung kepada kandungan glukosa dalam darah dan air kencing, ciri-ciri perjalanan penyakit ini. Biasanya, dosnya ialah 8-24 IU 1 kali sehari. Pada orang dewasa dan kanak-kanak dengan kepekaan tinggi terhadap insulin, dos kurang dari 8 IU / hari mungkin mencukupi, pada pesakit dengan kepekaan yang berkurang - lebih dari 24 IU / hari. Pada dos harian melebihi 0,6 IU / kg, - dalam bentuk 2 suntikan di tempat yang berbeza. Pesakit yang menerima 100 IU atau lebih setiap hari, ketika mengganti insulin, disarankan untuk dimasukkan ke hospital. Pemindahan dari satu ubat ke ubat lain harus dilakukan di bawah kawalan glukosa darah.

kesan farmakologi

Insulin bertindak sederhana. Mengurangkan kepekatan glukosa dalam darah, meningkatkan penyerapannya oleh tisu, meningkatkan lipogenesis dan glikogenogenesis, sintesis protein, mengurangkan kadar pengeluaran glukosa oleh hati.

Ia berinteraksi dengan reseptor tertentu pada membran luar sel dan membentuk kompleks reseptor insulin. Dengan mengaktifkan sintesis cAMP (dalam sel lemak dan sel hati) atau langsung masuk ke dalam sel (otot), kompleks reseptor insulin merangsang proses intraselular, termasuk sintesis sejumlah enzim utama (heksokinase, piruvat kinase, glikogen synthetase, dll.). Penurunan glukosa darah disebabkan oleh peningkatan pengangkutan intraselularnya, peningkatan penyerapan dan asimilasi tisu, rangsangan lipogenesis, glikogenogenesis, sintesis protein, penurunan kadar pengeluaran glukosa oleh hati (penurunan kerosakan glikogen), dll..

Selepas suntikan s / c, kesannya berlaku dalam 1-2 jam.Kesan maksimum adalah dalam selang waktu antara 2-12 jam, jangka masa tindakan adalah 18-24 jam, bergantung pada komposisi insulin dan dos, mencerminkan penyimpangan antara dan intra-peribadi yang ketara.

Kesan sampingan

Reaksi alergi (urtikaria, angioedema - demam, sesak nafas, penurunan tekanan darah);

hipoglikemia (pucat kulit, peningkatan berpeluh, berpeluh, berdebar-debar, gegaran, kelaparan, pergolakan, kegelisahan, parestesi di mulut, sakit kepala, mengantuk, insomnia, ketakutan, mood tertekan, mudah marah, tingkah laku yang tidak biasa, kekurangan pergerakan, gangguan pertuturan dan pertuturan dan penglihatan), koma hipoglikemik;

hiperglikemia dan asidosis diabetes (pada dos yang rendah, suntikan yang tidak dijawab, diet yang buruk, dengan demam dan jangkitan): mengantuk, dahaga, penurunan selera makan, memerah muka);

kesedaran terjejas (sehingga perkembangan precomatose dan koma);

gangguan penglihatan sementara (biasanya pada awal terapi);

tindak balas silang imunologi dengan insulin manusia; peningkatan titer antibodi anti-insulin dengan peningkatan glisemia berikutnya;

hiperemia, gatal-gatal dan lipodistrofi (atrofi atau hipertrofi lemak subkutan) di tempat suntikan.

Pada awal rawatan - pembengkakan dan pembiasan terganggu (bersifat sementara dan hilang dengan rawatan berterusan).

Berlebihan. Gejala: peluh, berdebar-debar, gegaran, kelaparan, kegelisahan, parestesi di mulut, pucat, sakit kepala, mengantuk, insomnia, ketakutan, mood yang tertekan, mudah marah, tingkah laku yang tidak biasa, kurang pergerakan, gangguan pertuturan dan penglihatan, koma hipoglikemik, kejang.

Rawatan berlebihan: jika pesakit sedar, tetapkan dekstrosa ke dalam; s / c, i / m atau iv glukagon yang disuntikkan atau larutan dekstrosa hipertonik iv. Dengan perkembangan koma hipoglikemik, 20-40 ml (hingga 100 ml) larutan dekstrosa 40% disuntikkan iv ke dalam aliran hingga pesakit keluar dari koma.

arahan khas

Sebelum mengambil ubat dari botol, perlu memeriksa ketelusan penyelesaiannya. Apabila benda asing muncul, mengaburkan atau mendapan bahan pada gelas botol, larutan ubat tidak dapat digunakan.

Suhu insulin yang disuntik harus sesuai dengan suhu bilik.

Dos insulin mesti disesuaikan dalam kes penyakit berjangkit, sekiranya gangguan fungsi tiroid, penyakit Addison, hipopituitarisme, kegagalan ginjal kronik dan diabetes mellitus pada orang yang berusia lebih dari 65 tahun.

Penyebab hipoglikemia boleh berlaku: overdosis insulin, penggantian ubat, makan lewat, muntah, cirit-birit, tekanan fizikal; penyakit yang mengurangkan keperluan insulin (penyakit lanjutan ginjal dan hati, serta hipofungsi korteks adrenal, hipofisis atau kelenjar tiroid), perubahan tempat suntikan (contohnya, kulit di perut, bahu, paha), serta interaksi dengan ubat lain. Adalah mungkin untuk mengurangkan kepekatan glukosa dalam darah ketika memindahkan pesakit dari insulin haiwan ke insulin manusia. Pemindahan pesakit ke insulin manusia harus selalu dibenarkan secara perubatan dan dilakukan hanya di bawah pengawasan doktor.

Kecenderungan untuk mengembangkan hipoglikemia boleh menjejaskan kemampuan pesakit untuk berpartisipasi aktif dalam lalu lintas, serta penyelenggaraan mesin dan mekanisme.

Pesakit diabetes boleh menghentikan sedikit hipoglikemia yang mereka rasakan dengan memakan gula atau makanan yang tinggi karbohidrat (disarankan agar anda selalu mempunyai sekurang-kurangnya 20 g gula). Mengenai hipoglikemia yang dipindahkan, perlu memberitahu doktor yang hadir untuk memutuskan perlunya pembetulan rawatan. Semasa kehamilan, perlu mengambil kira penurunan (I trimester) atau peningkatan (trimester II-III) keperluan insulin.

Semasa melahirkan anak dan segera setelah kelahiran, keperluan untuk ubat dapat berkurang secara mendadak.

Semasa menyusui, pemantauan harian selama beberapa bulan diperlukan (sehingga keperluan insulin stabil).

Interaksi

Ubat ini tidak sesuai secara farmasi dengan penyelesaian ubat lain.

Kesan hipoglikemik ditingkatkan oleh sulfonamida (termasuk ubat hipoglikemik oral, sulfonamides), perencat MAO (termasuk furazolidone, procarbazine, selegiline), perencat anhidrasa karbonik, perencat ACE, NSAID (termasuk salisilat), anabolik (termasuk stanozolol, oxandrolone, methandrostenolone), androgen, bromocriptine, tetracyclines, clofibrate, ketoconazole, mebendazole, theophylline, cyclophosphamide, phenfluramine, persiapan Li +, pyridoxine, quinidine, quinine, chloroquinine.

Glukagon, somatropin, kortikosteroid, kontraseptif oral, estrogen, thiazide dan diuretik gelung, BMKK, hormon tiroid, heparin, sulfinpyrazone, simpatomimetik, danazole, antidepresan trisiklik, clonidine, calconidine, ankyl morphytoninin, antinidin, antinotin, antinidin, antidinidin, antikonin, antidinidin epinefrin, penyekat reseptor H1-histamin.

Penyekat beta, reserpin, oktreotida, pentamidin dapat meningkatkan dan melemahkan kesan hipoglikemik insulin.

Biosulin N (Biosulin N) - arahan penggunaan

Nama antarabangsa - biosulin N

Komposisi dan bentuk pelepasan.

Penangguhan untuk pentadbiran warna putih; ketika berdiri, suspensi mengendap, membentuk endapan putih. Supernatan jelas, tidak berwarna atau hampir tidak berwarna. Endapan dengan mudah dihidupkan kembali dengan gegaran yang lembut. 1 ml mengandungi insulin-isophan (kejuruteraan genetik manusia) 100 IU.

Eksipien: zink oksida - 11-17 μg, natrium hidrogen fosfat dihidrat (disodium hidrogen fosfat dihidrat) - 2,4 mg, protamin sulfat - 270-400 μg, metacresol - 1,6 mg, fenol (kristal fenol) - 650 μg, gliserol - 16 mg, air d / i - hingga 1 ml, larutan natrium hidroksida 10% atau larutan asid hidroklorik 10% (untuk mengekalkan tahap pH).

Suspensi d / p / untuk pengenalan 100 IU / 1 ml: kartrij 3 ml 1, 3 atau 5 pcs.
Penggantungan d / p / untuk pengenalan 100 IU / 1 ml: fl. 5 ml atau 10 ml 1, 2, 3 atau 5 pcs.
Penggantungan d / p / untuk pengenalan 40 PIECES / 1 ml: fl. 10 ml 1 pc.
Penggantungan d / p / untuk pengenalan 100 IU / 1 ml: fl. 5 ml atau 10 ml 1, 2, 3 atau 5 pcs.
Suspensi d / c untuk pengenalan 40 PIECES / 1 ml: kartrij 3 ml 5 pcs.
Suspensi d / p / untuk pengenalan 100 IU / 1 ml: kartrij 3 ml 1, 3 atau 5 pcs.

3 ml - kartrij kaca tidak berwarna untuk digunakan dengan pena jarum suntik BiomatikPen atau Biosulin Pen (1) - pek lepuh (1) - pek.
3 ml - kartrij kaca tidak berwarna untuk digunakan dengan pena jarum suntik BiomatikPen atau Biosulin Pen (3) - pek lepuh (1) - pek.
3 ml - kartrij kaca tidak berwarna untuk digunakan dengan pena jarum suntik BiomatikPen atau Biosulin Pen (5) - pek lepuh (1) - pek.

kesan farmakologi.

Ejen hipoglikemik, insulin bertindak sederhana yang diperolehi oleh kejuruteraan genetik, sama dengan insulin manusia. Berinteraksi dengan reseptor tertentu pada membran luar sel, membentuk kompleks reseptor insulin. Dengan meningkatkan sintesis cAMP (dalam sel lemak dan sel hati) atau secara langsung meresap ke dalam sel (otot), kompleks reseptor insulin merangsang proses intraselular, termasuk sintesis sejumlah enzim utama (termasuk heksokinase, piruvat kinase, glikogen sintetase). Penurunan kepekatan glukosa dalam darah disebabkan oleh peningkatan pengangkutan intraselularnya, peningkatan penyerapan m dan asimilasi oleh tisu, rangsangan lipogenesis, glikogenogenesis, sintesis protein, dan penurunan kadar pengeluaran glukosa oleh hati (penurunan pemecahan glikogen).

Farmakokinetik.

Penyerapan dan permulaan tindakan bergantung pada cara pentadbiran (sc atau intramuskular), lokasi (perut, paha, punggung) dan jumlah suntikan, kepekatan insulin dalam ubat. Ia diedarkan secara tidak rata di tisu; tidak melintasi penghalang plasenta dan masuk ke dalam susu ibu. Ia dihancurkan oleh insulinase, terutamanya di hati dan buah pinggang. Ia dikeluarkan oleh buah pinggang (30-80%).

Petunjuk untuk penggunaan biosulin N.

Diabetes jenis 1. Diabetes jenis 2; tahap ketahanan terhadap ubat hipoglikemik oral, ketahanan separa terhadap ubat hipoglikemik oral (terapi kombinasi); penyakit bersamaan, campur tangan pembedahan (terapi mono atau kombinasi), diabetes mellitus semasa kehamilan (dengan terapi diet tidak berkesan).

Rejimen dos dan kaedah penggunaan.

P / C, 1-2 kali sehari, 30-45 minit sebelum sarapan (menukar tempat suntikan setiap kali). Dalam kes khas, doktor boleh menetapkan suntikan ubat / m. Dilarang masuk / dalam penggunaan insulin jangka masa sederhana! Dos dipilih secara individu dan bergantung kepada kandungan glukosa dalam darah dan air kencing, ciri-ciri perjalanan penyakit ini. Biasanya, dos adalah 8-24 IU 1 kali sehari. Pada orang dewasa dan kanak-kanak dengan kepekaan tinggi terhadap insulin, dos kurang dari 8 IU / hari mungkin mencukupi, pada pesakit dengan kepekaan yang berkurang - lebih dari 24 IU / hari. Pada dos harian melebihi 0,6 IU / kg, - dalam bentuk 2 suntikan di tempat yang berbeza. Pesakit yang menerima 100 IU atau lebih setiap hari, ketika mengganti insulin, disarankan untuk dimasukkan ke hospital. Pemindahan dari satu ubat ke ubat lain harus dilakukan di bawah kawalan glukosa darah.

Kesan sampingan biosulin N.

Tindak balas akibat pengaruh metabolisme karbohidrat: hipoglikemia (berdebar-debar, gegaran, kelaparan, kulit pucat, berpeluh meningkat, pergolakan, paresthesia di mulut, sakit kepala). Hipoglikemia yang teruk boleh menyebabkan perkembangan koma hipoglikemik.

Reaksi alahan: jarang - ruam kulit, edema Quincke; dalam beberapa kes - kejutan anaphylactic.

Reaksi tempatan: hiperemia, bengkak, gatal; dengan penggunaan yang berpanjangan - lipodystrophy.

Lain-lain: edema, kesalahan bias sementara (biasanya pada awal terapi).

Kontraindikasi.

Hipoglikemia, insulinoma, peningkatan kepekaan terhadap insulin.

Kehamilan dan penyusuan.

Semasa mengandung, perlu mengambil kira penurunan keperluan insulin pada trimester pertama atau peningkatan pada trimester kedua dan ketiga. Semasa melahirkan dan segera setelah kelahiran, permintaan insulin dapat menurun secara mendadak.

Semasa menyusui, pemantauan harian selama beberapa bulan diperlukan (sehingga keperluan insulin stabil).

Gunakan untuk gangguan fungsi hati. Keperluan insulin mungkin berbeza dengan penyakit hati.

Gunakan untuk gangguan fungsi buah pinggang. Keperluan untuk insulin boleh berbeza-beza dengan penyakit buah pinggang. Penyesuaian dos insulin diperlukan dalam kegagalan buah pinggang kronik.

Gunakan pada pesakit tua.

Penyesuaian dos insulin diperlukan untuk diabetes pada pesakit berusia lebih dari 65 tahun.

Arahan khas untuk mengambil biosulin n.

Dengan berhati-hati, dos ubat dipilih pada pesakit dengan gangguan serebrovaskular yang ada sebelumnya mengikut jenis iskemia dan dengan bentuk penyakit jantung iskemia yang teruk.
Keperluan untuk insulin boleh berubah dalam kes berikut: apabila beralih ke jenis insulin lain; dengan perubahan diet, cirit-birit, muntah; semasa menukar jumlah aktiviti fizikal yang biasa; dengan penyakit buah pinggang, hati, hipofisis, kelenjar tiroid; semasa menukar tempat suntikan.
Penyesuaian dos insulin diperlukan untuk penyakit berjangkit, disfungsi tiroid, penyakit Addison, hipopituitarisme, kegagalan buah pinggang kronik, dan diabetes mellitus pada pesakit berusia lebih dari 65 tahun.

Pemindahan pesakit ke insulin manusia harus selalu dibenarkan dan dilakukan hanya di bawah pengawasan doktor.

Penyebab hipoglikemia boleh berlaku: overdosis insulin, penggantian ubat, makan lewat, muntah, cirit-birit, tekanan fizikal; penyakit yang mengurangkan keperluan insulin (penyakit teruk ginjal dan hati, serta hipofungsi korteks adrenal, hipofisis atau kelenjar tiroid), perubahan di tempat suntikan (contohnya, kulit di perut, bahu, paha), serta interaksi dengan ubat lain. Kemungkinan penurunan kepekatan glukosa darah ketika memindahkan pesakit dari insulin haiwan ke insulin manusia.

Pesakit harus dimaklumkan mengenai gejala keadaan hipoglikemik, mengenai tanda-tanda pertama koma diabetes dan tentang perlunya memberitahu doktor mengenai semua perubahan keadaannya.

Sekiranya hipoglikemia, jika pesakit sedar - berikan dekstrosa ke dalam; s / c, i / m atau iv glukagon yang disuntikkan atau larutan dekstrosa hipertonik iv. Dengan perkembangan koma hipoglikemik, 20-40 ml (hingga 100 ml) larutan dekstrosa 40% disuntikkan iv ke dalam aliran hingga pesakit keluar dari koma.

Pesakit yang menghidap diabetes boleh menghentikan sedikit hipoglikemia yang mereka rasakan dengan memakan gula atau makanan yang tinggi karbohidrat (pesakit disarankan untuk selalu mengandung sekurang-kurangnya 20 g gula).

Toleransi alkohol pada pesakit yang menerima insulin dikurangkan.

Pengaruh terhadap kemampuan memandu kenderaan dan mekanisme kawalan. Kecenderungan untuk mengembangkan hipoglikemia boleh menjejaskan kemampuan pesakit untuk memandu kenderaan dan bekerja dengan mekanisme.

Langkah berjaga-jaga.

Adalah perlu untuk menukar tempat suntikan dalam kawasan anatomi untuk mencegah perkembangan lipodistrofi.

Terhadap latar belakang terapi insulin, perlu dilakukan pemantauan berterusan terhadap kadar glukosa darah. Penyebab hipoglikemia, selain overdosis insulin, boleh menjadi: penggantian ubat, berhenti makan, muntah, cirit-birit, peningkatan aktiviti fizikal, penyakit yang mengurangkan keperluan insulin (gangguan fungsi hati dan ginjal, hipofungsi korteks adrenal, hipofisis atau kelenjar tiroid), perubahan lokasi suntikan, serta interaksi dengan ubat lain.

Dosis atau gangguan pentadbiran insulin yang tidak betul, terutama pada pesakit diabetes jenis 1, boleh menyebabkan hiperglikemia. Biasanya, simptom pertama hiperglikemia berkembang secara beransur-ansur selama beberapa jam atau hari. Ini termasuk dahaga, kencing yang meningkat, mual, muntah, pening, kemerahan dan kekeringan kulit, mulut kering, hilang selera makan, bau aseton di udara yang dihembus. Sekiranya tidak dirawat, hiperglikemia pada diabetes jenis 1 boleh menyebabkan ketoasidosis diabetes yang mengancam nyawa.

Dos insulin mesti disesuaikan sekiranya gangguan fungsi tiroid, penyakit Addison, hipopituitarisme, gangguan fungsi hati dan ginjal dan diabetes mellitus pada pesakit berusia lebih dari 65 tahun. Perubahan dalam dos insulin juga mungkin diperlukan jika pesakit meningkatkan intensitas aktiviti fizikal atau mengubah diet biasa.

Penyakit bersamaan, terutamanya jangkitan dan keadaan yang disertai oleh demam, meningkatkan keperluan untuk insulin.

Peralihan dari satu jenis insulin ke yang lain harus dilakukan di bawah kawalan glukosa darah.

Ubat ini menurunkan toleransi alkohol.

Berkaitan dengan tujuan utama insulin, perubahan jenisnya atau adanya tekanan fizikal atau mental yang signifikan, adalah mungkin untuk mengurangkan kemampuan memandu kereta atau mengawal pelbagai mekanisme, serta melakukan aktiviti berpotensi berbahaya lain yang memerlukan peningkatan perhatian dan kecepatan reaksi mental dan motorik.

Interaksi dengan Ubat-ubatan Lain.

Secara farmasi tidak sesuai dengan penyelesaian ubat lain. Kesan hipoglikemik ditingkatkan oleh sulfonamida (termasuk ubat hipoglikemik oral, sulfonamides), perencat MAO (termasuk furazolidone, procarbazine, selegiline), perencat anhidrasa karbonik, perencat ACE, NSAID (termasuk salisilat), anabolik (termasuk stanozolol, oxandrolone, methandrostenolone), androgen, bromocriptine, tetracyclines, clofibrate, ketoconazole, mebendazole, theophylline, cyclophosphamide, phenfluramine, persiapan Li +, pyridoxine, quinidine, quinine, chloroquinine. Glucagon, somatropin, kortikosteroid, pil perancang, estrogen, thiazide dan gelung diuretik, BMKK, hormon tiroid, heparin, sulfinpyrazone, sympathomimetics, danazole, antidepresan tricyclic, clonidine, calconidine, morphytoninitin ankyl, diacid, antagonis, hydrotoxin ankyl, hydrotoxin ankyl, antagonis, weakenin, hydrotoxin ankyl, hydrotoxin ankyl, antioksidan anhydrous, melemahkan kesan hipoglisemik. epinefrin, penyekat reseptor H1-histamin. Penyekat beta, reserpin, oktreotida, pentamidin dapat meningkatkan dan melemahkan kesan hipoglikemik insulin.

Penggunaan ubat biosulin N hanya seperti yang ditentukan oleh doktor, arahan diberikan untuk rujukan!

Mengapa stevia berguna bukan hanya untuk pesakit kencing manis?

Biosulin

Arahan penggunaan:

Harga di farmasi dalam talian:

Biosulin adalah DNA manusia rekombinan (rekayasa genetik) dengan jangka pendek dan sederhana.

Bentuk dan komposisi pelepasan

Ubat ini mempunyai tiga bentuk dos:

 • Penyelesaian suntikan Biosulin P;
 • Penangguhan untuk pentadbiran sc Biosulin N;
 • Penangguhan untuk pentadbiran SC Biosulin 30/70.

Satu mililiter suntikan mengandungi 100 IU insulin rekayasa genetik, serta komponen tambahan seperti air untuk suntikan, metacresol dan gliserol.

Satu mililiter penggantungan Biosulin N mengandungi 100 IU bahan aktif dan tambahan seperti itu: zink oksida, natrium hidrogen fosfat, protamin sulfat, fenol kristal, metacresol, gliserol, suntikan air.

Satu mililiter suspensi 30/70 mengandungi campuran insulin dengan pelbagai jangka masa tindakan (pendek dan sederhana): insulin larut manusia dan isofaninsulin manusia dalam nisbah 30:70.

Petunjuk untuk digunakan

Menurut arahan kepada Biosulin, penggunaan ubat, tanpa mengira bentuk dos, ditunjukkan untuk rawatan diabetes mellitus yang bergantung pada insulin (jenis I).

Biosulin juga diresepkan untuk rawatan diabetes mellitus yang tidak bergantung kepada insulin (jenis II):

 • Sekiranya terdapat penentangan terhadap ubat hipoglikemik oral;
 • Sekiranya perlu, pelantikan rawatan kompleks sekiranya terdapat ketahanan separa terhadap ubat antidiabetik oral;
 • Sekiranya pesakit mempunyai penyakit tambahan yang merumitkan perjalanan diabetes.

Kontraindikasi

Seperti yang ditunjukkan dalam arahan untuk Biosulin, penggunaan ubat ini dikontraindikasikan dalam:

 • Hipersensitiviti terhadap satu atau lebih komponennya;
 • Hipoglikemia.

Dos dan pentadbiran

Biosulin P bertujuan untuk pentadbiran SC, IM dan IV. Pengiraan dos dan kaedah pemberian ubat ditentukan bergantung pada petunjuk kepekatan glukosa dalam darah dan ciri-ciri individu pesakit.

Menurut arahan, dos harian purata berbeza dari 0,5 hingga 0,1 IU per kilogram berat badan pesakit.

Penyelesaian atau penangguhan disyorkan untuk diberikan tiga kali sehari setengah jam sebelum makan atau makanan ringan dengan penggunaan produk yang mengandungi karbohidrat. Dalam kes di mana ini perlu, kekerapan prosedur ditingkatkan menjadi 5 atau 6. Sekiranya dos harian melebihi 0.6 IU, larutan diberikan dengan sekurang-kurangnya dua suntikan di bahagian tubuh yang berlainan.

Sebagai peraturan, Biosulin dalam bentuk larutan ditetapkan untuk dicucuk di bawah kulit dinding perut anterior. Suspensi disyorkan untuk diberikan di paha.

Untuk mengelakkan perkembangan lipodistrofi (degenerasi lemak), perlu mengganti tempat suntikan dalam kawasan anatomi yang disyorkan. Suntikan dibenarkan di dinding perut, kawasan deltoid bahu, paha atau punggung.

Sebelum digunakan, biosulin harus dipanaskan hingga suhu bilik. Suntikan paling baik dilakukan pada lipatan kulit, kerana ini mengurangkan risiko ubat masuk ke otot.

Oleh kerana larutan Biosulin P adalah insulin bertindak pendek, ia paling sering digunakan dalam kombinasi dengan sediaan bertindak sederhana (suspensi Biosulin H atau 30/70).

In / m dan in / dalam pengenalan ubat dalam bentuk larutan suntikan hanya dibenarkan di bawah pengawasan doktor.

Sekiranya perlu, rawatan intensif Biosulin N boleh digunakan sekali atau dua kali sehari sebagai insulin asas (latar belakang). Sebagai peraturan, ia diberikan sebagai agen monoterapeutik pada waktu pagi dan malam, sebelum makan siang, disarankan untuk menyuntikkan penggantungan itu bersama dengan insulin bertindak pendek.

Kesan sampingan

Dengan mempengaruhi metabolisme karbohidrat dalam tubuh, Biosulin dapat menyebabkan perkembangan keadaan hipoglikemik, yang dimanifestasikan oleh kulit pucat, peningkatan berkeringat, gegaran, kelaparan, berdebar-debar, sakit kepala, paresthesia (kesemutan, mati rasa dan merangkak) di mulut.

Sekiranya hipoglikemia teruk, pesakit boleh mengalami koma hipoglikemik.

Kesan sampingan lain dari Biosulin yang ditunjukkan dalam arahan adalah alergi (ruam pada kulit, edema Quincke, kejutan anafilaksis jarang) dan reaksi tempatan (hiperemia, gatal, sakit di tempat suntikan). Penggunaan ubat jangka panjang boleh menyebabkan perkembangan lipodistrofi..

Terdapat juga bukti kemunculan edema dan kesalahan pembiasan sementara, yang paling sering diperhatikan pada peringkat awal rawatan dengan Biosulin.

arahan khas

Kesan hipoglikemik Biosulin diperkuat oleh:

 • Ubat antidiabetik;
 • Inhibitor MAO, anhidrat karbonik, ACE;
 • Penyekat beta bukan selektif;
 • Anabolik steroid;
 • Octreotida;
 • Tetrasiklin;
 • Bromokriptin;
 • Sulfonamida;
 • Ketoconazole;
 • Minuman beralkohol dan sediaan yang mengandungi etanol;
 • Persediaan litium;
 • Clofibrate;
 • Cyclophosphamide;
 • Mebendazole;
 • Theophylline;
 • Piridoksin;
 • Fenfluramine.

Menghambat kesan antidiabetik Biosulin:

 • Kontraseptif oral;
 • Ubat glukokortikosteroid;
 • Nikotin;
 • Ubat diuretik Thiazide;
 • Hormon tiroid;
 • Bahan penyekat saluran kalsium, morfin, fenitoin, simpatomimetik, klonidin, diazoksida, danazol.

Di bawah pengaruh reserpine dan salisilat, tindakan Biosulin boleh meningkat atau menurun..

Analog

Analog struktur Biosulin adalah Vozulim, Gansulin, Insuman, Humodar, Humulin.

Mekanisme tindakan yang serupa adalah: Insulin-Ferein, Monotard, Pensulin, NovoRapid, Humalog, Ryzodeg.

Terma dan syarat penyimpanan

Ubat itu harus disimpan di tempat gelap yang tidak dapat diakses oleh kanak-kanak pada suhu 2 hingga 8 ºС. Jangan beku!

Jangka hayat adalah 24 bulan. Setelah membuka botol, kandungannya mesti digunakan dalam masa 6 minggu. Botol terbuka disimpan pada suhu 15 hingga 25 ºС.

Terdapat kesilapan dalam teks? Pilihnya dan tekan Ctrl + Enter.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes