Jadual untuk menilai perkembangan fizikal - WHO dan Rusia.

Apa itu jadual sentil? Anda dapat memahami apa itu skala sentil, misalnya, pertumbuhan, dengan menggunakan contoh berikut. Bayangkan 100 kanak-kanak dengan usia dan jantina yang sama berbaris dalam pertumbuhan dari yang paling kecil hingga yang tertinggi. Pertumbuhan tiga anak pertama dianggarkan sangat rendah, dari ke-3 hingga ke-10 - serendah, ke-10 ke-25 - seperti di bawah purata, ke-25 ke-75 - sebagai ketinggian purata. Pertumbuhan 75-90 dianggarkan rata-rata di atas, ke-90-97 - setinggi dan tiga lelaki terakhir - sangat tinggi.

Jadual apa yang digunakan oleh doktor Rusia?

Jadual sentil diterbitkan dalam buku teks dan manual pediatrik, manual pediatrik dan kesusasteraan perubatan lain. Saya cadangkan anda membiasakan diri dengan jadual dari "Buku Pediatrik", ed. V.O. Bykova (Stavropol, 2004). Mereka sesuai dengan data yang disajikan dalam buku "Propaedeutics of childhood penyakit", ed. A.V. Mazurina dan I.M. Vorontsova (St. Petersburg, 2000) dan "Propaedeutics penyakit kanak-kanak" di bawah editorial N.A. Geppe (M., Geotar-Media, 2008).

Adakah terdapat jadual sentil yang lebih moden?

Ya, mereka disusun pada tahun 2005 oleh para pakar dari Organisasi Kesehatan Dunia (WHO) berdasarkan hasil Kajian Multifokus pada Standar Pertumbuhan (MEDI), yang dilakukan pada tahun 1997-2003. Jadual sentil selalu merupakan hasil kajian sebilangan besar anak yang sihat: data mengenai berat badan, tinggi badan, keliling kepala, dan ribuan bayi lain dianalisis, diproses secara statistik, dan dimasukkan ke dalam jadual. Ini mungkin kanak-kanak yang tinggal di satu negara atau di satu wilayah, atau di kawasan yang berlainan di dunia. Itulah kajian terbaru WHO. Perbezaannya dengan yang sebelumnya adalah bahawa ia dihadiri oleh anak-anak, yang perawatannya selaras dengan peraturan kesihatan yang diadopsi oleh WHO, misalnya, seperti penyusuan dan penghentian merokok. Sehingga kini, hasil Kementerian Pembangunan Ekonomi dan Perdagangan diakui piawaian antarabangsa yang memungkinkan dan perlu untuk mengesahkan perkembangan anak-anak tanpa mengira tempat tinggal mereka, seperti memberi makan dan tergolong dalam pelbagai etnik dan budaya..

Saya mencadangkan anda jadual WHO berikut:

Data-data ini diambil dari laman web Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan disesuaikan oleh saya untuk kemudahan persepsi dalam jadual dengan lajur pelbagai warna.

Cara menggunakan jadual sentil untuk menilai perkembangan fizikal anak

Anak membesar setiap hari. Untuk menilai pertumbuhan fizikalnya, untuk memahami sama ada dia berkembang dengan betul, terdapat jadual sentil. Pediatrik, memerhatikan bayi, secara berkala menilai berat dan ukurannya, menasihati ibu bapa apa yang harus dilakukan jika parameter anak berbeza secara signifikan dari satu arah atau yang lain dari rata-rata. Perkembangan fizikal yang betul adalah penting untuk kehidupan orang kecil seterusnya..

Apakah jadual sentil dan sentil dalam pediatrik

Prinsip jadual ini adalah bahawa sentil membahagi nilai menjadi 100 selang, paling sering digunakan: 3, 10, 25, 50, 75, 90 dan 97. Sentil adalah data kuantiti (tinggi, berat, lilitan kepala dan dada) yang diperiksa oleh sebilangan kanak-kanak. Mereka digunakan untuk menilai dengan cepat bagaimana anak berkembang, apakah datanya sesuai dengan norma (ciri nilai rata-rata kebanyakan anak pada usia tertentu). Norma adalah bilangan tanda ciri separuh lelaki dan perempuan yang sihat, iaitu selang 25 hingga 75 sentil. Piawaian itu adalah tanda perkembangan fizikal, yang ditakrifkan sebagai centil ke-50.

Cara penggunaan, mengetahui pertumbuhan dan berat badan anak

Menggunakan jadual adalah mudah dan senang. Kita perlu menimbang dan mengukur bayi, mencari usianya dan melihat koridor mana datanya jatuh. Koridor sentil adalah selang skala sentil yang sesuai dengan prestasi anak anda. Untuk kemudahan, koridor sentil ditunjukkan dengan angka dari 1 hingga 8, dan lajur yang menunjukkan norma diserlahkan dengan warna. Petunjuk di sebelah kiri (1-3) dan di sebelah kanan (6-8) dinilai sebagai lebih rendah dan lebih tinggi daripada nilai purata. Koridor 2 dan 7 adalah kawasan perhatian yang mungkin memerlukan perundingan tambahan. Koridor 1 (sangat rendah) dan 8 (sangat tinggi) - terdapat kemungkinan patologi perkembangan. Nombor koridor menunjukkan sempadan kuantitatif sifat untuk bahagian tertentu (peratus, sentil) kanak-kanak dari usia dan jantina tertentu.

Contoh: seorang budak lelaki, berumur 3 bulan. Tentukan tahap perkembangan fizikalnya dari jadual:

 • panjang badan - 60 cm, purata (koridor 5);
 • berat - 5600 g, purata (koridor 4);
 • lilitan dada - 39 cm, purata (koridor 5);
 • lilitan kepala - rata-rata 40 cm (koridor 4).

Untuk menggunakan meja sentil, bayi perlu diukur

Kepentingan sentil dan pematuhan - jadual

penunjuk koridorsentiljulat nilaiterdapat pada kanak-kanak yang sihatcadanganpenilaian pembangunan
1 ke bawahsehingga 3sangat rendahdalam 3% kesDiperlukan pemeriksaan tambahan dan perundingan pakar..rendah
1-23-10rendahdalam 7% kesPerlu diperhatikan, diperlukan perundingan tambahan dengan pakar.harmoni, di bawah purata
2-310–25di bawah puratadalam 15% kesTidak memerlukan peperiksaan tambahan

harmoni, sesuai dengan usia3–625–75rata-ratadalam 50% kes6-775–90melebihi puratadalam 15% kes7-890–97tinggidalam 7% kesPerhatian khusus harus diberikan, rundingan tambahan pakar diperlukan jika terdapat penyimpangan dalam keadaan kesihatan.harmoni, usia maju8 dan di luar koridordi atas 97sangat tinggidalam 3% kesDiperlukan pemeriksaan tambahan dan perundingan pakar..usia lanjut

Sisihan piawai

Sisihan piawai "σ" (biasanya dilambangkan dengan huruf Yunani sigma) membolehkan anda menilai berapa banyak nilai dari set yang dapat berbeza dari nilai rata-rata. Anggaran panjang / pertumbuhan badan menggunakan "σ" dilakukan dengan mengira sisihan piawai dari 50% petunjuk pertumbuhan kumpulan umur ini.

 • dalam ± 1 σ - pertumbuhan purata;
 • dari ± 1 σ hingga ± 2 σ - pertumbuhan di bawah / di atas purata;
 • dari ± 2 σ hingga ± 3 σ - pertumbuhan rendah / tinggi;
 • melampaui +/- Зσ - pertumbuhan sangat tinggi (gigantisme) / sangat rendah (kerdil).

Kehilangan prestasi anak

Kadar yang sangat rendah dan tertinggi kadang-kadang dijumpai pada kanak-kanak yang sihat. Mereka mungkin berkaitan dengan berat badan lahir, parameter ibu dan ayah, atau metabolisme.

Diagnosis berdasarkan jadual sentil tidak pernah dibuat. Kegagalan menormalkan mana-mana petunjuk tidak bermakna. Untuk menilai dimensi fizikal anak, anda perlu menentukan koridor tempat datanya jatuh. Sekiranya mereka berada dalam batas satu koridor atau berbeza satu atau dua, maka anak itu berkembang secara proporsional. Apabila perbezaan indikator lebih dari dua koridor, ini menunjukkan pembentukan yang tidak harmoni. Sekiranya pakar pediatrik menunjukkan perbezaan ini, tidak perlu takut, dalam kes seperti itu, bayi boleh dihantar untuk pemeriksaan atau perundingan tambahan untuk mengetahui alasannya. Ada kemungkinan bayi itu sihat, ia hanya mempunyai ciri atau tanda keturunan.

Bayi payudara sering berkembang secara tidak rata. Dalam satu bulan, mungkin ada kekurangan berat badan, dan pada bulan berikutnya, sebaliknya. Ibu bapa perlu menuliskan petunjuk anak mereka dan membandingkannya agar tidak bimbang lagi. Pada usia satu tahun, kanak-kanak perlu ditunjukkan kepada pakar pediatrik setiap bulan untuk memantau kesihatan anak dan memahami sama ada ia tumbuh dengan betul.

Jadual yang berbeza telah dikumpulkan untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan, kerana kanak-kanak lelaki biasanya bertambah, bertambah berat badan dan bertambah cepat. Bagi kanak-kanak, pertumbuhan adalah perhatian utama. Segala sesuatu yang lain dipertimbangkan bersama dengannya, iaitu dengan peningkatan panjang badan, penunjuk lain (berat, kepala dan lilitan dada) meningkat.

Meja sentil untuk orang dewasa

Penggunaan praktikal jadual sentil tidak memerlukan pengiraan tambahan dan oleh itu sangat sesuai untuk penilaian individu.

Untuk setiap kumpulan umur dan jantina, jadual sentil mereka disusun, yang mempunyai batasan tanda-tanda peratusan atau peratusan tertentu (centil) kanak-kanak dari usia dan jantina tertentu.

Lajur jadual sentil menunjukkan had kuantitatif sifat dengan peratusan tertentu (persentil) kanak-kanak dari usia dan jantina tertentu; pada masa yang sama, nilai yang menjadi ciri separuh daripada anak sihat dari jantina dan usia tertentu - dalam lingkungan 25 hingga 75 peratus - diambil sebagai nilai normal atau bersyarat normal. Dalam bentuk penuh, skala sentil adalah seperti berikut. Ia diwakili oleh 6 digit yang menggambarkan nilai sifat, di bawahnya hanya boleh berlaku pada 3, 10, 25, 75, 90, dan 97% kanak-kanak dari kumpulan umur-jantina. Jarak antara nombor (kawasan, atau "koridor") mencerminkan julat (ragam) nilai atribut yang menjadi ciri sama ada 3% anak kumpulan (kawasan 0 hingga 3 sentil atau dari 97 sentil), atau 7% anak-anak kumpulan (kawasan dari 3 hingga 10 sentil dan dari 90 hingga 97 sentil), atau 50% daripada semua kanak-kanak yang sihat dari kumpulan umur-jantina (kawasan dari 25 hingga 75 sentil).

Setiap tanda (tinggi, berat badan, lingkar dada) dapat, dengan demikian, ditempatkan di koridor "milik anda" dari skala sentil pada tabel yang sesuai. Bergantung pada lokasi "koridor" ini, adalah mungkin untuk merumuskan penilaian nilai dan membuat keputusan perubatan.

"Koridor" No. 1 adalah kawasan "nilai yang sangat rendah", jarang berlaku (hingga 3 sentil) pada anak yang sihat (tidak lebih dari 3%). Seorang kanak-kanak dengan tahap perkembangan ini harus menjalani pemeriksaan khas..

"Koridor" No. 2 adalah wilayah "nilai rendah" yang dijumpai (dari 3 hingga 10 sentil) pada 7% kanak-kanak yang sihat. Pemeriksaan dan kaunseling sekiranya terdapat penyimpangan lain dalam keadaan kesihatan dan perkembangan ditunjukkan..

"Koridor" No. 3 - julat nilai "di bawah rata-rata", ciri (dari 10 hingga 25 sentil) dari 15% kanak-kanak yang sihat dari jantina dan usia ini.

"Koridor" No. 4 adalah kawasan "nilai rata-rata", ciri (dari 25 hingga 75 sentil) dari 50% kanak-kanak yang sihat dan oleh itu yang paling ciri untuk kumpulan umur ini.

"Koridor" No. 5 - luas nilai "di atas rata-rata", ciri (dari 75 hingga 90 sentil) 15% kanak-kanak yang sihat.

"Koridor" No. 6 adalah kawasan "nilai tinggi", ciri (dari 90 hingga 97 sentil) dari 7% kanak-kanak yang sihat. Keputusan perubatan bergantung pada intipati tanda dan keadaan organ dan sistem lain.

"Koridor" No. 7 adalah kawasan "nilai yang sangat tinggi", ciri (dari 97 centil) tidak lebih dari 3% kanak-kanak yang sihat. Kebarangkalian perubahan sifat patologi cukup tinggi, oleh itu diperlukan perundingan dan pemeriksaan.

Kemudian mereka terus menentukan somatotaip. Mengikut skema R.N. Dorokhov dan M.I. Bahraha, 3 somatotaip dibezakan: mikrosomatik, makrosomatik dan mesosomatik.

Jumlah bilangan kawasan ("koridor") skala sentil yang diperoleh untuk panjang badan, jisim, lilitan dada dikira. Dengan skor keseluruhan hingga 10, kanak-kanak tergolong dalam jenis mikrosomatik (perkembangan fizikal di bawah purata), dengan jumlah 11 hingga 15 ia tergolong dalam jenis mesosomatik (perkembangan fizikal rata-rata), dengan jumlah 16 hingga 21 ia tergolong dalam jenis makrosomatik (perkembangan fizikal di atas rata-rata).

Menentukan keharmonian pembangunan didasarkan pada hasil penilaian sentil yang sama. Sekiranya perbezaan bilangan wilayah antara dua daripada tiga petunjuk tidak melebihi 1, kita boleh membincangkan pembangunan yang harmoni; jika perbezaan ini adalah 2, perkembangan anak harus dianggap tidak harmoni; jika perbezaannya adalah 3 atau lebih, perkembangannya sangat tidak sesuai.

Contoh: Gadis berumur 8 tahun. Tinggi 137 cm, berat badan 34.5 kg, lilitan dada 69 cm. Panjang badan mengikut jadual sentil sepadan dengan "koridor" No. 6, peringkatnya "tinggi"; berat badan mengikut jadual - "koridor" No. 6, peringkatnya "tinggi"; lilitan dada - "koridor" No. 6, peringkat "tinggi". Kemudian kita meneruskan penentuan somatotype: jumlah bilangan "koridor" = 18 titik, yang sesuai dengan jenis makrosomatik.

Perbezaan antara bilangan "koridor" adalah 0, jadi perkembangan fizikal gadis itu dapat dianggap harmoni.

Dengan 8 jadual sentil koridor yang tersedia, kesimpulannya dirumuskan seperti berikut:

 1. Perkembangan fizikal yang normal: panjang badan sesuai dengan 3 - 7 "koridor", dan berat badan di 3 - 6 "koridor".
 2. Penyimpangan dalam perkembangan fizikal:

a) berat badan meningkat dengan nilai normal panjang badan: panjang badan - 3 - 7 "koridor", berat badan - 7 "koridor";

b) berat badan tinggi dengan nilai normal panjang badan: kedudukan parameter panjang di "koridor" 3 - 7, berat badan - di "koridor" 8;

c) penurunan berat badan dengan nilai normal panjang badan: panjang badan di zon 3 - 7, berat badan di 2 "koridor";

d) berat badan rendah dengan nilai normal panjang badan: panjang badan - 3-7 "koridor", berat badan - 1 "koridor";

e) pengurangan panjang badan pada berat normal: panjang badan - 2 "koridor", berat badan - 3 - 6 "koridor";

f) pengurangan panjang badan dengan berat badan yang meningkat atau tinggi: panjang badan - 2 "koridor", berat badan - 7 "koridor";

g) pengurangan panjang badan dengan penurunan berat badan: panjang badan - 2 "koridor", berat badan - 1 - 2 "koridor";

h) pertumbuhan tinggi dengan berat badan apa pun: panjang badan - 8 "koridor";

i) pertumbuhan rendah pada berat badan apa pun: panjang badan -1 "koridor".

Bagaimana memahami jika berat badan saya normal?

Gambaran keseluruhan

Indeks Jisim Badan (BMI) adalah kaedah yang baik untuk memeriksa sama ada anda mempunyai berat badan yang normal. Hitung BMI anda atau nilaikan mengikut jadual khas. Bagi orang dewasa, BMI menunjukkan berapa berat yang sesuai dengan ketinggian. Bagi kanak-kanak dari dua tahun, kaedah sentil untuk mengira BMI digunakan (jadual sentil). Sekiranya BMI anda berada di atas tahap sihat, anda lebih mudah terkena penyakit serius yang berkaitan dengan kelebihan berat badan, seperti diabetes jenis 2, penyakit jantung, dan jenis barah tertentu..

BMI adalah kaedah termudah untuk mengukur berat badan pada orang dewasa, tetapi tidak universal. Oleh itu, sebilangan orang dewasa dengan jisim otot yang besar mungkin mempunyai BMI di atas julat petunjuk sihat, walaupun ini tidak bermaksud berat badan berlebihan. Sebagai contoh, pemain ragbi profesional mungkin mempunyai hasil "obesiti" BMI, dengan peratusan lemak badan yang sangat rendah. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku untuk kebanyakan orang..

BMI untuk orang dewasa

Semasa mengira indeks jisim badan, diambil kira bahawa orang mempunyai fizikal dan ketinggian yang berbeza. BMI melebihi had sihat bermakna berat badan anda lebih tinggi daripada yang sepatutnya seseorang yang tinggi badan anda. Julat di bawah adalah untuk orang dewasa sahaja. Hasil BMI untuk kanak-kanak ditafsirkan secara berbeza.

 • BMI lebih rendah daripada 18.5: penunjuk yang rendah bermaksud bahawa anda telah menurunkan berat badan. Ini boleh disebabkan oleh beberapa sebab, termasuk kekurangan zat makanan. Mungkin anda perlu memperhatikan diet anda, dan juga menjalani pemeriksaan oleh ahli terapi dan mendapatkan nasihat pakar pemakanan.
 • BMI antara 18.5 dan 24.9 adalah normal. Ini bermaksud bahawa berat badan anda sepadan dengan tinggi badan. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengekalkan berat badan yang sihat, tetap penting untuk mengekalkan diet seimbang yang sihat dan memasukkan aktiviti fizikal ke dalam kehidupan seharian anda..
 • BMI melebihi 25: BMI anda melebihi nilai sihat, yang bermaksud bahawa anda berlebihan berat badan. Ini bererti bahawa berat badan anda lebih tinggi daripada ukuran tinggi badan anda. Kelebihan berat badan boleh menyebabkan peningkatan risiko penyakit jantung, strok, dan diabetes jenis 2. Inilah masanya untuk bertindak. Untuk mengetahui langkah seterusnya, baca bahagian seterusnya..
 • BMI 30 atau lebih tinggi: Hasil di atas 30 dianggap gemuk. Obesiti meletakkan anda pada risiko penyakit jantung, strok, dan diabetes jenis 2. Menurunkan berat badan akan membawa manfaat kesihatan yang besar, doktor anda dapat membantu anda dalam hal ini. Baca lebih lanjut mengenai menurunkan berat badan..

BMI untuk kanak-kanak

Hasil BMI untuk kanak-kanak ditafsirkan secara berbeza, doktor melihat sama ada berat badannya sesuai dengan ketinggian, umur dan jantina. Hasilnya disebut skor BMI centile kanak-kanak. Tanda aras BMI adalah kaedah yang baik untuk mengetahui sama ada kanak-kanak mempunyai berat badan yang sihat. Kaedah ini digunakan oleh profesional perubatan..

Dengan menggunakan meja sentil, doktor dapat mengetahui sama ada anak itu tumbuh dengan baik. Anda mungkin telah melakukan pengiraan yang serupa untuk anak anda ketika dia masih bayi. Setelah BMI sentil anak anda dikira, ia akan diberikan kepada salah satu daripada empat kategori:

 • berat badan yang dikurangkan: di bawah sentil ke-2 BMI;
 • berat badan yang sihat: antara BMI ke-2 hingga ke-90;
 • berat badan berlebihan: antara BMI ke-91 dan ke-97;
 • obesiti: BMI centil ke-98 dan lebih tinggi.

BMI sama dengan atau lebih tinggi daripada centil ke-91 mungkin menunjukkan bahawa anak anda lebih mudah diserang penyakit yang berkaitan dengan kegemukan..

Untuk penyakit atau rawatan tertentu, jadual BMI sentil bukanlah kaedah terbaik untuk menentukan sama ada anak mempunyai berat badan yang sihat. Anda boleh membincangkannya dengan pakar pediatrik anda..

Hasil penyelidikan menunjukkan bahawa kanak-kanak yang berlebihan berat badan atau gemuk lebih cenderung kepada pelbagai penyakit pada masa kanak-kanak dan kemudiannya. Sekiranya anak anda berlebihan berat badan, sudah tiba masanya untuk bertindak. Pakar pediatrik anda boleh menasihati anda dan menolong anak anda mencapai berat badan yang sihat ketika mereka meningkat dewasa..

Artikel lain mengenai topik:

Semua bahan di laman web ini telah diperiksa oleh doktor. Walau bagaimanapun, walaupun artikel yang paling dipercayai tidak memungkinkan untuk mengambil kira semua ciri penyakit pada orang tertentu. Oleh itu, maklumat yang disiarkan di laman web kami tidak dapat menggantikan lawatan ke doktor, tetapi hanya melengkapkannya. Artikel disediakan untuk tujuan maklumat dan bersifat nasihat. Sekiranya terdapat gejala, sila berjumpa doktor..

Penilaian perkembangan fizikal menggunakan jadual sentil

Jadual Tsentilnye (Lampiran 2), diperkenalkan ke dalam amalan pediatrik di negara kita oleh I.M. Vorontsov, E.V. Gubler dan pengarang bersama, adalah yang paling mudah digunakan berbanding dengan standard jenis parametrik dalam keadaan pemeriksaan massa, lebih tepat dalam matematik dan statistik aspek.. Kelebihan khusus mereka adalah bahawa tidak ada pengiraan yang dibuat dalam proses menilai perkembangan fizikal. Lebih-lebih lagi, nilai min (bersyarat normal) adalah nilai ciri, ciri separuh dari kanak-kanak yang sihat dari jantina dan usia ini (berkisar antara 25 hingga 75 sentil). Setiap indikator perkembangan fizikal dalam jadual ini diwakili oleh 6 (atau 7 *) lajur (dari 3 hingga 97 sentil) yang mencirikan batas kuantitatif sifat dalam bahagian tertentu (peratus) kanak-kanak dari usia dan jantina tertentu.

Ruang antara lajur (selang, zon, koridor), dibatasi oleh dua digit (hanya ada 7 atau 8 *), mencerminkan kepelbagaian nilai atribut, yang khas untuk 3% kanak-kanak dalam kumpulan umur dan jantina yang dikaji (kawasan dari 3 hingga 10 dan dari 90 hingga 97 centil) atau 15% kanak-kanak dalam kumpulan (kawasan dari 10 hingga 25 dan dari 75 hingga 90 sentil) atau 50% dari semua kanak-kanak yang sihat dalam kumpulan (kawasan dari 25 hingga 75 sentil).

Setiap ciri yang dinilai harus, pertama sekali, ditempatkan dalam selang "sendiri" dari jadual yang sesuai. Bergantung pada lokasi selang ini, anda dapat merumuskan penilaian nilai dan membuat keputusan perubatan.

Pilihan berikut adalah mungkin:

(sehingga 3 sentil) - kawasan "nilai yang sangat rendah" yang terdapat pada kanak-kanak yang sihat tidak melebihi 3% kes. Anak seperti itu harus menjalani kaunseling khas dan, jika ditunjukkan, pemeriksaan.

(dari 3 hingga 10 sentil) adalah wilayah dengan nilai rendah yang terdapat pada 7% kanak-kanak yang sihat. Kaunseling ditunjukkan; pemeriksaan - sekiranya terdapat penyimpangan lain dalam keadaan kesihatan atau perkembangan.

(dari 10 hingga 25 sentil) - luas nilai "di bawah purata", ciri 15% kanak-kanak yang sihat.

(dari 25 hingga 75 sentil) - kawasan "nilai rata-rata", ciri 50% kanak-kanak yang sihat dan oleh itu yang paling ciri untuk kumpulan umur dan jantina ini.

(dari 75 hingga 90 sentil) - luas nilai "melebihi purata", ciri 15% kanak-kanak yang sihat.

(dari 90 hingga 97 sentil) - kawasan "nilai tinggi", ciri 7% kanak-kanak yang sihat. Keputusan perubatan bergantung pada intipati tanda dan keadaan organ dan sistem lain.

(lebih dari 97 sentil) - kawasan "nilai yang sangat tinggi", ciri tidak lebih dari 3% kanak-kanak yang sihat. Kebarangkalian perubahan patologi adalah tinggi, oleh itu diperlukan perundingan dan pemeriksaan.

* 50 sentil tidak ditunjukkan dalam sebilangan jadual sentil.

Algoritma Penilaian

ü cari dalam jadual yang sesuai bilangan selang sentil untuk setiap indikator (panjang, berat, lilitan dada);

ü menilai tahap dan harmoni.

Tahap perkembangan fizikal (tetapi ditentukan oleh bilangan selang sentil di mana panjang badan berada) rendah - 2 - 1 * di atas purata - 6 (atau 5-6 jika terdapat 50 sentil dalam jadual) * tinggi - 7-8.Perkembangan fizikal yang harmoni (ditentukan oleh perbezaan maksimum antara bilangan selang sentil di mana tiga nilai berada - panjang, berat, lilitan dada). * harmoni - 0 - 1 * tidak harmoni - 2 * tajam tidak harmoni - 3 atau lebih.

Contohnya.

Seorang budak lelaki berusia 7 tahun mempunyai panjang badan 116 cm, berat - 30.5 kg, lilitan dada - 66.0 cm.

Pada skala sentil, kami menentukan:

§ panjang badan sepadan dengan selang sentil ke-3.

§ berat badan sepadan dengan selang sentil ke-6,

§ penunjuk lilitan dada berada dalam selang 4 sentil.

Perbezaan antara nilai maksimum dan minimum bilangan selang sentil adalah 3.

Kesimpulannya Anak lelaki berusia 7 tahun mengalami perkembangan fizikal di bawah rata-rata, sangat tidak harmoni kerana berat badan berlebihan

Ciri-ciri pemeriksaan antropometrik semasa pemeriksaan pencegahan massa kanak-kanak

Tugas utama pemeriksaan pencegahan massa adalah untuk mengenal pasti anak-anak dengan penyimpangan dalam indikator antropometri, anak-anak dengan indikator "garis batas" dan anak-anak yang tidak memerlukan perhatian perubatan khas menurut data antropometri. Dengan pembezaan ini, prosedur kajian antropometrik dapat dipermudahkan:

ü Tidak termasuk ukuran lilitan dada

ü Pengukuran lilitan kepala hanya dilakukan pada kanak-kanak hingga setahun

ü Penilaian berat badan hanya dilakukan mengikut jadual korespondensi dengan panjang badan (iaitu perkembangan berat mengikut harmoni)

ü Batas nilai "rata-rata" dalam penilaian berdasarkan jadual sentil berkembang. Ini mungkin merangkumi zon 3, 4 dan 5, iaitu selang 10 hingga 90 sentil.

ü Penentuan usia yang tepat dikecualikan (semua kanak-kanak dibahagikan kepada dua kumpulan - kanak-kanak prasekolah dan sekolah).

Dalam pemeriksaan perubatan besar-besaran kanak-kanak dan remaja, ujian saringan diagnostik digunakan (N.A. Matveeva nomogram dan I. Jadual sentral dua dimensi I. Vorontsov - lihat Lampiran 3).

Algoritma Penilaian

ü tentukan (berdasarkan nomogram atau jadual sentil dua dimensi) bilangan selang sentil di mana titik persimpangan penunjuk panjang dan berat anak yang diperiksa berada.

ü membahagikan kanak-kanak kepada beberapa kumpulan;

Ciri-ciri kumpulan · 1 kumpulan ("utama") - Kanak-kanak tanpa penyimpangan tanda antropometri yang ketara. Kumpulan ini merangkumi kanak-kanak yang tanda-tanda antropometri terletak dalam selang 3, 4, 5 sentil x. · 2 kumpulan - ("garis sempadan") - tanda antropometrik dalam selang 2 dan 6 6 sentil. · 3 kumpulan - kanak-kanak dengan penyimpangan teruk, mempunyai hasil pengukuran dalam selang 1 dan 7 sentil.Taktik perubatan Kanak-kanak dari kumpulan ke-3 memerlukan pemeriksaan mendalam tambahan dengan penglibatan pakar khusus atau bahkan dimasukkan ke hospital untuk pemeriksaan sedemikian. Untuk kanak-kanak dari 2 kumpulan - isu taktik pemerhatian perubatan diputuskan secara individu. Mereka harus berada di bawah pengawasan tambahan khas oleh pakar pediatrik sebagai anak-anak yang “berisiko”.

Dalam praktiknya, mereka juga menilai tahap perkembangan fizikal. Dengan nomogram, ini agak mudah..

Dalam nomogram, petunjuk ciri somatometrik disajikan dalam sistem koordinat dua, di mana panjang badan (cm) diplot secara menegak, berat badan (kg) mendatar. Selari dengan setiap paksi koordinat, skala sentil satu dimensi yang berkaitan dengan usia diplotkan: di sebelah kanan - skala sepanjang panjang badan, di atas - mengikut berat badan. Di tengah-tengah angka adalah nomogram untuk menilai kesesuaian berat badan dengan panjangnya. Nombor 1-8 pada skala dan nomogram menunjukkan selang sentil. Nilai rata-rata panjang dan berat badan, terhad pada selang keempat dan ke-5, dilorekkan, garis putus-putus menunjukkan median (50 sentil).

§ Untuk menentukan tahap perkembangan fizikal pada paksi ordinat

kita dapati nilai panjang badan anak. Dari sudut ini, kita mengembalikan tegak lurus ke persimpangannya dengan skala umur panjang badan yang terletak di sebelah kanan. Dengan nilai selang sentil kami menilai tahap perkembangan fizikal (lihat di atas "kaedah sentil").

§ Begitu juga, kami menganggarkan berat badan mengikut skala yang terletak di medan atas meja.

Oleh itu, kami memperoleh nilai panjang dan jisim badan dalam skala umur versi sentil.

§ Kami menentukan keharmonian perkembangan fizikal dengan nisbah berat badan dengan panjangnya (iaitu, menentukan bilangan selang sentil di persimpangan garis panjang dan berat badan)

o nisbah jatuh pada selang ke-4 dan ke-5 nomogram - perkembangan fizikalnya harmoni;

o pada selang ke-3 dan ke-6 - tidak sesuai;

o dalam 1-2, dan juga 7-8 - sangat tidak harmoni kerana kekurangan atau berat badan yang berlebihan.

Tarikh Ditambah: 2018-05-02; Pandangan: 833;

Jadual sentil

Jadual sentil tinggi dan berat untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan adalah statistik purata dengan ukuran pengukuran kanak-kanak tertentu. Oleh itu, pakar pediatrik menilai keharmonian perkembangan fizikal kanak-kanak.

Bagaimana dibuat

Untuk menyusun jadual sentil yang serupa, doktor mencatatkan data 100 kanak-kanak yang diperiksa pada usia yang sama mengikut urutan menaik. Tidak semua 100 kanak-kanak dimasukkan ke dalam meja, tetapi:

 • 3 atau kelima;
 • anak kesepuluh;
 • Ke-25;
 • Ke-50;
 • Ke-75;
 • Ke-90;
 • 95 atau 97.

Data yang dirakam ini disebut centil..

Bagaimana nak guna

Inti kaedahnya adalah membandingkan data lelaki atau perempuan tertentu dengan nilai standard. Doktor menggunakan penyahsulitan sentil:

 • 1, 2, 3 sentil - kumpulan diagnostik; untuk kanak-kanak seperti itu, diperlukan perundingan dan pemeriksaan doktor (terdapat pada 3% kanak-kanak);
 • sekumpulan 3 hingga 10 adalah sekumpulan perhatian, kanak-kanak seperti itu diberi rundingan sekiranya terdapat masalah lain dengan kesihatan atau perkembangan (terdapat pada 7% kanak-kanak);
 • sekumpulan 10 hingga 25 dipanggil kumpulan "di bawah purata", petunjuk dari kawasan jadual ini terdapat pada 15% kanak-kanak yang sihat;
 • kumpulan dari 25 hingga 75 sentil - sekumpulan nilai rata-rata, data dari kawasan jadual ini bertepatan dengan petunjuk 50% kanak-kanak sihat;
 • dari 75 hingga 90 - kumpulan berada di atas purata, diperhatikan pada 15% kanak-kanak yang sihat;
 • dari 90 hingga 97 sentil - sekumpulan penunjuk tinggi, terdapat pada kanak-kanak yang sihat dalam 7% kes;
 • dari 97 - kawasan dengan nilai yang sangat tinggi, jarang berlaku, pada 3% kanak-kanak yang sihat.

Anak perempuan

Cara menggunakan maklumat:

 • 3, 10, 25, 50, 75, 90, 97 - sentil;
 • lajur pertama menunjukkan usia dalam bulan;
 • garis menunjukkan berat badan dalam kilogram.

Meja sentil yang digunakan oleh pakar pediatrik untuk kanak-kanak perempuan di bawah umur satu tahun dikembangkan pada zaman Soviet, tetapi masih digunakan..

Umur (bulan) / Sentil31025lima puluh759097
02.62,83.03.33,73.94.1
13.33.63.84.24,54.75.1
23.84.24,54.85.25.55.9
34.44.85.25.55.96.36.7
45,05,45.86.26.67.07.5
55.55.96.36.77.27.78.1
65.96.36.87.37.88.38.7
76.46.87.37.78.48.99.3
86.77.27.68.28.89.39.7
97.17.58.08.69.29.710.1
107.47.98.49.09.610.110.5
sebelas7.78.38.79.39.910.510.9
128.08.59.09.610,210.811.3

Berat kanak-kanak perempuan dari 1 hingga 17 tahun:

Umur (tahun) / Centil31025lima puluh759097
1.38.69.29.710.810.911.512.1
1,59.29.810.310.811.512,212.8
1.99.710.310.611.512,212.813,4
210.010.811.812.613,414.015,2
2,310,411,212.112.813.714.515,5
2,510.911.712,413,214,415,517.1
2.911.011.913.013.814.815.917.6
312.012.513,214.315,517.018.5
3,512,213.014.015,216.517.619.7
413.013.914.816,017.619,220,0
4,514.215.015.817.819.121.624.6
514.315,517,219.020,221.925.3
5.514.816.117.819.521.123,225.9
615.017.018.819.721,424.026.7
6.517.618.519,421.022.924.227.6
718.820.722.925.027.029.030,0
819,419.921.524.326.028.132,7
919.020.322.524.026.028.933.8
1020,025.027.329.832,035.140.7
sebelas25.026.729.032,037.044,251.0
1226.129.832.838.542.547.053,4
tiga belas31.834.540.845.051.354.066.0
1439.041,444.647.254.860.066.3
lima belas40,043.646.850,056.061,465.5
enam belas45,248,451.856.561.367.675.6
1746.249.252.957.361.968.076.0

Kadar pertumbuhan untuk kanak-kanak perempuan dari kelahiran hingga 12 bulan:

Umur (bulan) / Sentil31025lima puluh759097
045.847.549.850.752.053.153.9
148.550.352.153.555.056.157.3
251,253.355,256.858.059.360.6
354.056.257.659.360.761.863.6
456.758.460.061.262.864.065.7
559.160.862.063.865.166.068.0
660.862.564.165.567.168.870.0
762.764.165.967.569.270,471.9
864.566.067.569.070.572.573.7
966.067.569.170,272.074.175.5
1067.569.070.371.973,275.376.8
sebelas68.970.171.573.074.776.578.1
1270.171,472.874.175.878.079.6

Panduan pakar pediatrik mempunyai jadual pertumbuhan sentil untuk kanak-kanak perempuan dari 1 hingga 17 tahun:

Umur (tahun) / Centil31025lima puluh759097
1.372.974.576.077.179.181.583,4
1,575.877.178.979.982.184.586.8
1.978.079.581.282.984.587.589.5
282.384.085.888.088.590,491.7
2,384.085,287.089.092.093.095.0
2,584.286.088.591.093.396.5101.2
2.985.988.090,493.097.098.5101.6
388.991.093.096.098.7101,2103,2
3,592.095.097.099.3102.0103,2106.3
494.496.5100.0104.0107.0110.0112.1
4,599.7102.0104.9108,0111.0114.5117.6
5103.7105.6108,0111.0114.0116.3121.3
5.5105,2107.4111.5114.0117.0119.5121.8
6109.0111.0113.0116.0119.5122.0126.4
6.5110,2114.5116.8119.5122.5124.5127.9
7114.5116.0120.5126.0130.0133.8134.5
8116.5120.0122.9126.0128.6132.0133.0
9120.0122.7125.5129.0133.5136.5139.7
10130.5132.5136.0141.5144.0148.1150.0
sebelas134.0135.5139.9144.0149.1152.8155.5
12132.7140.0146.0151.3157.4160,2168.3
tiga belas147.0150.0154.5161.0165.3170.0173.5
14149.9153.4158.0162.8166.0170.0174.6
lima belas153.0155.6158.0163.0168.5172.0174.1
enam belas151.6155.2158.0162.5166.8170,2173.8
17152.2155.8158.6162.8169.2170,4174.2

Kanak-kanak lelaki

Tinggi dan berat badan lelaki berbeza dengan purata kanak-kanak perempuan.

Pertumbuhan kanak-kanak lelaki dari kelahiran hingga 12 bulan:

Umur (bulan) / Sentil31025lima puluh759097
046.548.049.851.352.353.555.0
149.551,252.754.555.656.557.3
252.653.855.357.358.259.460.9
355.356.558.160.060.962.063.8
457.558.760.662.063.164.566.3
559.961.162.364.365.667.068.9
661.763.064.866.167.769.071.2
763.865.166.368.069.871.173.5
865.566.868.170.071.373.175.3
967.368,269.871.373,275.178.8
1068.869.171.273.075.176.978.8
sebelas70.171.372.674.376,278.080.3
1271.272.374.075.577.379.781.7

Pertumbuhan kanak-kanak lelaki dari 1 hingga 17 tahun:

Umur (tahun) / Centil31025lima puluh759097
1.374.875.977.179.081.083.085.3
1,576.978,479.881.783.985.989.4
1.979.380.882.384.386.588.391.2
282.083.585.086.090.193.098.5
2,384.685.688.590.092.094.998.8
2,585.087.091.092.595.097.1100,2
2.988.590.092.095.097.098.5104.0
390.091.094.197.599,4102.0104.4
3,593.695.097.6100.0103.0106.0108,0
495.298.9101.0104.0106.6109.0110.8
4,5100.5103.5105.5108,0111.0113.0116.0
5104.0105.0108,0111.5114.5118.0119.7
5.5107,2109.6113.0116.0119.0122.0123.8
6108,5110.9114.0118.0120.5123.1126.8
6.5113.0115.0118.5121.0124.1129.2130.5
7115.0117.0121.1125.5128.0131.2134.0
8114.7122.0124.3127.0129.0133.0136.0
9125.0126.4128.5132.0135.5139.6144.8
10132.3135.0138.0142.0145.8148.5151.8
sebelas133.1136.1139.5144.5148.5151.5154.9
12140.5144.0147.8152.0156.8161.5162.5
tiga belas146.0148.0155.5158.5165.5169.5171.0
14155.8160,2164.0168.0173.0176.4182.0
lima belas152.2160.1166.0171.8177.0181.8188.0
enam belas158.8163.2166.8173.3177.8182.0186.3
17162.8166.6171.6177.3181.6186.0188.5

Berat anak lelaki dari lahir hingga tahun:

Umur (bulan) / Sentil31025lima puluh759097
02.72.93,13.43,73.94.2
13.33.64.04.34.75.15,4
23.94.24.65.15,66.06.4
34,54.95.35.86.47.07.3
45.15.56.06.57.27.68.1
55,66.16.57.17.88.38.8
66.16.67.17.68.49.09,4
76.67.17.68.28.99.59.9
87.17.58.08.69,410.010.5
97.57.98.49.19.810.511.0
107.98.38.89.510.310.911,4
sebelas8.28.69.19.810.611,211.8
128.58.99,410.010.911.612.1

Jadual berat sentil semasa untuk kanak-kanak lelaki dari 1 hingga 17 tahun:

Umur (tahun) / Centil31025lima puluh759097
1.39.29.610.110.811.712,413.0
1,59.710,210.711.512,413.013.7
1.910,210.611,212.012.913.614.3
210.511.011.512.014.014.516.9
2,311,211.512.013.014.516,017.1
2,511.312.012.913.815.016.317.4
2.911,412.713,414.015.616.517.9
312.013.013.614.915.717.419.7
3,513.014.014.715.716.918.519.9
413,214.315.016.518.019.620.7
4,514.014.816.517.619.020.122.2
515,216,017.518.820.522.124.9
5.515.616.818.520,022.024.025.9
616,217.518.621.022.424.327.1
6.517.719.620,422.325,426.731.3
719.620.922.024.326.528.232,0
818.921.122.625.127.933.036.1
921.022.023.026.028.032,037.8
1024.025.027.529.534.338.539.8
sebelas26.729.030,033.840,045.952.6
1230.933,235,441.044,252.061.3
tiga belas36.838,039.544.050.356.070.0
1440.643.046.053.057.064,476.0
lima belas42.047.050,055.061.064.969.0
enam belas44.048.354.061.069.676.584.7
1749.354.659.866.374.080.187.8

Jadual WHO

Data jadual WHO lebih moden. Mereka disusun berdasarkan data dari anak-anak yang ibunya memperhatikan peraturan perlindungan kesihatan (menyusui, berhenti merokok). Mengikut data ini, petunjuk kanak-kanak diperiksa, tanpa mengira tempat tinggal mereka dan kumpulan etnik.

Kanak-kanak lelaki (menurut WHO)

Data rujukan WHO berbeza dengan yang digunakan oleh pakar pediatrik Rusia.

Cara menggunakan jadual:

 1. Cari baris yang sesuai dengan usia kanak-kanak.
 2. Dalam julat dari -1 SD dan 1 SD adalah nilai rata-rata (sesuai dengan 50% anak sihat pada usia ini).
 3. Dalam julat dari -3 SD dan -1 SD, 1 SD dan 3 SD adalah nilai di bawah dan di atas norma rata-rata (sesuai dengan 44% kanak-kanak sihat pada usia ini).
 4. Di kawasan yang melebihi 3 SD dan 3 SD, terdapat indikator ciri 6% kanak-kanak yang sihat. Ini adalah alasan pemeriksaan oleh doktor untuk mengenal pasti kemungkinan penyebab kelainan.

Berat kanak-kanak lelaki dari lahir hingga 5 tahun:

Tahun: bulanSebulan-3 SD-2 SD-1 SDPurata1 SD2 SD3 SD
0: 002.12.52.93.33.94.45.0
0: 112.93.43.94.55.15.86.6
0: 223.84.34.95.66.37.18.0
0: 334.45.05.76.47.28.09.0
0: 444.95.66.27.07.88.79.7
0: 555.36.06.77.58.49.310.4
0: 665.76.47.17.98.89.810.9
0: 775.96.77.48.39.210.311.4
0: 886.26.97.78.69.610.711.9
0: 996.47.18.08.99.911.012.3
0: 10106.67.48.29.210.211.412.7
0: 11sebelas6.87.68.49.410.511.713.0
10126.97.78.69.610.812.013.3
sebelastiga belas7.17.98.89.911.012.313.7
12147.28.19.010.111.312.614.0
tiga belaslima belas7.48.39.210.311.512.814.3
14enam belas7.58.49.410.511.713.114.6
lima belas177.78.69.610.712.013.414.9
enam belaslapan belas7.88.89.810.912.213.715.3
1: 7Sembilan belas8.08.910.011.112.513.915.6
lapan belasdua puluh8.19.110.111.312.714.215.9
Sembilan belas218.29.210.311.512.914.516.2
1: 10228.49.410.511.813.214.716.5
1: 11238.59.510.712.013.415.016.8
dua puluh248.69.710.812.213.615.317.1
2: 1258.89.811.012.413.915.517.5
2: 2268.910.011.212.514.115.817.8
2: 3279.010.111.312.714.316.118.1
2: 4289.110.211.512.914.516.318.4
2: 529hb9.210.411.713.114.816.618.7
2: 6tiga puluh9.410.511.813.315.016.919.0
2: 7319.510.712.013.515.217.119.3
2: 8329.610.812.113.715.417.419.6
2: 9339.710.912.313.815.617.619.9
2: 10349.811.012.414.015.817.820.2
2: 11359.911.212.614.216.018.120.4
tiga puluh3610.011.312.714.316.218.320.7
3: 13710.111.412.914.516.418.621.0
3: 23810.211.513.014.716.618.821.3
3: 33910.311.613.114.816.819.021.6
3: 44010.411.813.315.017.019.321.9
3: 54110.511.913.415.217.219.522.1
3: 64210.612.013.615.317.419.722.4
3: 74310.712.113.715.517.620.022.7
3: 84410.812.213.815.717.820.223.0
3: 94510.912.414.015.818.020.523.3
3: 104611.012.514.116.018.220.723.6
3: 114711.112.614.316.218.420.923.9
4-04811.212.714.416.318.621.224.2
4: 14911.312.814.516.518.821.424.5
4: 2lima puluh11.412.914.716.719.021.724.8
4: 35111.513.114.816.819.221.925.1
4: 45211.613.215.017.019.422.225.4
4: 55311.713.315.117.219.622.425.7
4: 65411.813.415.217.319.822.726.0
4: 75511.913.515.417.520.022.926.3
4: 85612.013.615.517.720.223.226.6
4: 95712.113.715.617.820.423.426.9
4: 105812.213.815.818.020.623.727.2
4: 115912.314.015.918.220.823.927.6
lima puluh6012.414.116.018.321.024.227.9

Pertumbuhan kanak-kanak lelaki dari kelahiran hingga 5 tahun:

Tahun: bulanSebulan-3 SD-2 SD-1 SDPurata1 SD2 SD3 SD
0: 0044.246.148.049.951.853.755.6
0: 1148.950.852.854.756.758.660.6
0: 2252.454.456.458.460.462.464.4
0: 3355.357.359.461.463.565.567.6
0: 4457.659.761.863.966.068.070.1
0: 5559.661.763.865.968.070.172.2
0: 6661.263.365.567.669.871.974.0
0: 7762.764.867.069.271.373.575.7
0: 8864.066.268.470.672.875.077.2
0: 9965.267.569.772.074.276.578.7
0: 101066.468.771.073.375.677.980.1
0: 11sebelas67.669.972.274.576.979.281.5
101268.671.073.475.778.180.582.9
sebelastiga belas69.672.174.576.979.381.884.2
121470.673.175.678.080.583.085.5
tiga belaslima belas71.674.176.679.181.784.286.7
14enam belas72.575.077.680.282.885.488.0
lima belas1773.376.078.681.283.986.589.2
enam belaslapan belas74.276.979.682.385.087.790.4
1: 7Sembilan belas75.077.780.583.286.088.891.5
lapan belasdua puluh75.878.681.484.287.089.892.6
Sembilan belas2176.579.482.385.188.090.993.8
1: 102277.280.283.186.089.091.994.9
1: 112378.081.083.986.989.992.995.9
dua puluh2478.781.784.887.890.993.997.0
dua puluh2478.081.084.187.190.293.296.3
2: 12578.681.784.988.091.194.297.3
2: 22679.382.585.688.892.095.298.3
2: 32779.983.186.489.692.996.199.3
2: 42880.583.887.190.493.797.0100.3
2: 529hb81.184.587.891.294.597.9101.2
2: 6tiga puluh81.785.188.591.995.398.7102.1
2: 73182.385.789.292.796.199.6103.0
2: 83282.886.489.993.496.9100.4103.9
2: 93383.486.990.594.197.6101.2104.8
2: 103483.987.591.194.898.4102.0105.6
2: 113584.488.191.895.499.1102.7106.4
tiga puluh3685.088.792.496.199.8103.5107.2
3: 13785.589.293.096.7100.5104.2108.0
3: 23886.089.893.697.4101.2105.0108.8
3: 33986.590.394.298.0101.8105.7109.5
3: 44087.090.994.798.6102.5106.4110.3
3: 54187.591.495.399.2103.2107.1111.0
3: 64288.091.995.999.9103.8107.8111.7
3: 74388.492.496.4100.4104.5108.5112.5
3: 84488.993.097.0101.0105.1109.1113.2
3: 94589.493.597.5101.6105.7109.8113.9
3: 104689.894.098.1102.2106.3110.4114.6
3: 114790.394.498.6102.8106.9111.1115.2
4-04890.794.999.1103.3107.5111.7115.9
4: 14991.295.499.7103.9108.1112.4116.6
4: 2lima puluh91.695.9100.2104.4108.7113.0117.3
4: 35192.196.4100.7105.0109.3113.6117.9
4: 45292.596.9101.2105.6109.9114.2118.6
4: 55393.097.4101.7106.1110.5114.9119.2
4: 65493.497.8102.3106.7111.1115.5119.9
4: 75593.998.3102.8107.2111.7116.1120.6
4: 85694.398.8103.3107.8112.3116.7121.2
4: 95794.799.3103.8108.3112.8117.4121.9
4: 105895.299.7104.3108.9113.4118.0122.6
4: 115995.6100.2104.8109.4114.0118.6123.2
lima puluh6096.1100.7105.3110.0114.6119.212

Gadis (menurut WHO)

Berat kanak-kanak perempuan dari lahir hingga 5 tahun (dalam kilogram):

Tahun: bulanSebulan-3 SD-2 SD-1 SDPurata1 SD2 SD3 SD
0: 002.02.42.83.23.74.24.8
0: 112.73.23.64.24.85.56.2
0: 223.43.94.55.15.86.67.5
0: 334.04.55.25.86.67.58.5
0: 444.45.05.76.47.38.29.3
0: 554.85.46.16.97.88.810.0
0: 665.15.76.57.38.29.310.6
0: 775.36.06.87.68.69.811.1
0: 885.66.37.07.99.010.211.6
0: 995.86.57.38.29.310.512.0
0: 10105.96.77.58.59.610.912.4
0: 11sebelas6.16.97.78.79.911.212.8
10126.37.07.98.910.111.513.1
sebelastiga belas6.47.28.19.210.411.813.5
12146.67.48.39.410.612.113.8
tiga belaslima belas6.77.68.59.610.912.414.1
14enam belas6.97.78.79.811.112.614.5
lima belas177.07.98.910.011.412.914.8
enam belaslapan belas7.28.19.110.211.613.215.1
1: 7Sembilan belas7.38.29.210.411.813.515.4
lapan belasdua puluh7.58.49.410.612.113.715.7
Sembilan belas217.68.69.610.912.314.016.0
1: 10227.88.79.811.112.514.316.4
1: 11237.98.910.011.312.814.616.7
dua puluh248.19.010.211.513.014.817.0
2: 1258.29.210.311.713.315.117.3
2: 2268.49.410.511.913.515.417.7
2: 3278.59.510.712.113.715.718.0
2: 4288.69.710.912.314.016.018.3
2: 529hb8.89.811.112.514.216.218.7
2: 6tiga puluh8.910.011.212.714.416.519.0
2: 7319.010.111.412.914.716.819.3
2: 8329.110.311.613.114.917.119.6
2: 9339.310.411.713.315.117.320.0
2: 10349.410.511.913.515.417.620.3
2: 11359.510.712.013.715.617.920.6
tiga puluh369.610.812.213.915.818.120.9
3: 1379.710.912.414.016.018.421.3
3: 2389.811.112.514.216.318.721.6
3: 3399.911.212.714.416.519.022.0
3: 44010.111.312.814.616.719.222.3
3: 54110.211.513.014.816.919.522.7
3: 64210.311.613.115.017.219.823.0
3: 74310.411.713.315.217.420.123.4
3: 84410.511.813.415.317.620.423.7
3: 94510.612.013.615.517.820.724.1
3: 104610.712.113.715.718.120.924.5
3: 114710.812.213.915.918.321.224.8
4-04810.912.314.016.118.521.525.2
4: 14911.012.414.216.318.821.825.5
4: 2lima puluh11.112.614.316.419.022.125.9
4: 35111.212.714.516.619.222.426.3
4: 45211.312.814.616.819.422.626.6
4: 55311.412.914.817.019.722.927.0
4: 65411.513.014.917.219.923.227.4
4: 75511.613.215.117.320.123.527.7
4: 85611.713.315.217.520.323.828.1
4: 95711.813.415.317.720.624.128.5
4: 105811.913.515.517.920.824.428.8
4: 115912.013.615.618.021.024.629.2
lima puluh6012.113.715.818.221.224.929.5

Tinggi kanak-kanak perempuan dari lahir hingga 5 tahun (dalam sentimeter):

Tahun: bulanSebulan-3 SD-2 SD-1 SDPurata1 SD2 SD3 SD
0: 0043.645.447.349.151.052.954.7
0: 1147.849.851.753.755.657.659.5
0: 2251.053.055.057.159.161.163.2
0: 3353.555.657.759.861.964.066.1
0: 4455.657.859.962.164.366.468.6
0: 5557.459.661.864.066.268.570.7
0: 6658.961.263.565.768.070.372.5
0: 7760.362.765.067.369.671.974.2
0: 8861.764.066.468.771.173.575.8
0: 9962.965.367.770.172.675.077.4
0: 101064.166.569.071.573.976.478.9
0: 11sebelas65.267.770.372.875.377.880.3
101266.368.971.474.076.679.281.7
sebelastiga belas67.370.072.675.277.880.583.1
121468.371.073.776.479.181.784.4
tiga belaslima belas69.372.074.877.580.283.085.7
14enam belas70.273.075.878.681.484.287.0
lima belas1771.174.076.879.782.585.488.2
enam belaslapan belas72.074.977.880.783.686.589.4
1: 7Sembilan belas72.875.878.881.784.787.690.6
lapan belasdua puluh73.776.779.782.785.788.791.7
Sembilan belas2174.577.580.683.786.789.892.9
1: 102275.278.481.584.687.790.894.0
1: 112376.079.282.385.588.791.995.0
dua puluh2476.780.083.286.489.692.996.1
dua puluh2476.079.382.585.788.992.295.4
2: 12576.880.083.386.689.993.196.4
2: 22677.580.884.187.490.894.197.4
2: 32778.181.584.988.391.795.098.4
2: 42878.882.285.789.192.596.099.4
2: 529hb79.582.986.489.993.496.9100.3
2: 6tiga puluh80.183.687.190.794.297.7101.3
2: 73180.784.387.991.495.098.6102.2
2: 83281.384.988.692.295.899.4103.1
2: 93381.985.689.392.996.6100.3103.9
2: 103482.586.289.993.697.4101.1104.8
2: 113583.186.890.694.498.1101.9105.6
tiga puluh3683.687.491.295.198.9102.7106.5
3: 13784.288.091.995.799.6103.4107.3
3: 23884.788.692.596.4100.3104.2108.1
3: 33985.389.293.197.1101.0105.0108.9
3: 44085.889.893.897.7101.7105.7109.7
3: 54186.390.494.498.4102.4106.4110.5
3: 64286.890.995.099.0103.1107.2111.2
3: 74387.491.595.699.7103.8107.9112.0
3: 84487.992.096.2100.3104.5108.6112.7
3: 94588.492.596.7100.9105.1109.3113.5
3: 104688.993.197.3101.5105.8110.0114.2
3: 114789.393.697.9102.1106.4110.7114.9
4-04889.894.198.4102.7107.0111.3115.7
4: 14990.394.699.0103.3107.7112.0116.4
4: 2lima puluh90.795.199.5103.9108.3112.7117.1
4: 35191.295.6100.1104.5108.9113.3117.7
4: 45291.796.1100.6105.0109.5114.0118.4
4: 55392.196.6101.1105.6110.1114.6119.1
4: 65492.697.1101.6106.2110.7115.2119.8
4: 75593.097.6102.2106.7111.3115.9120.4
4: 85693.498.1102.7107.3111.9116.5121.1
4: 95793.998.5103.2107.8112.5117.1121.8
4: 105894.399.0103.7108.4113.0117.7122.4
4: 115994.799.5104.2108.9113.6118.3123.1
lima puluh6095.299.9104.7109.4114.2118.9123.7

Apa yang perlu dilakukan sekiranya penunjuk berada di atas atau di bawah norma

Sekiranya petunjuk jadual (data centile Rusia atau WHO) tidak sepadan dengan data anak anda, berjumpa dengan pakar pediatrik. Ini akan membantu mengelakkan kemungkinan akibat negatif..

Penyimpangan yang ketara tidak selalu dikaitkan dengan patologi. Kemungkinan sebab penyimpangan seperti itu:

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes