Jam Tangan Kecergasan K-Track untuk Atlet Diabetik

PKvitality, pembangun sukan mudah alih dan alat perubatan, telah mengumumkan jam tangan sukan pintar K-Track Glucose dengan biosensor K-apsul khas. Sensor ini adalah glukometer miniatur dan membolehkan anda mengukur tahap glukosa untuk mendiagnosis keadaan pesakit diabetes. Ini adalah produk pertama jenis ini yang menggabungkan pelacak kecergasan dengan penganalisis perubatan (video).

Jam tangan kecergasan K-Track Glukosa mampu mengukur tahap glukosa dalam beberapa saat. Untuk memulakan, anda mesti mengklik butang "Baca". Oleh itu, mana-mana pengguna boleh mengawal keadaannya secara offline tanpa memerlukan teknologi yang rumit. Fakta bahawa model tidak memerlukan pra-penentukuran peribadi mengesahkan tahap keselesaan..

Modul K'apsul khas melakukan pengukuran sepenuhnya tanpa rasa sakit. Biosensor yang terkandung di dalamnya mengeluarkan microneedle SkinTaste dengan panjang hanya 0,5 mm, yang menembusi lapisan atas epidermis tanpa disedari oleh pengguna. Setiap modul dapat membuat pengukuran dalam jumlah yang tidak terbatas dalam 30 hari, setelah itu mesti diganti, yang dilakukan sesederhana mungkin. Pengukuran boleh dilakukan di mana-mana keadaan, termasuk dalam perjalanan..

Data yang diterima ditampilkan dalam bentuk angka dan grafik pada paparan jam tangan kecergasan K-Track Glucose dan / atau pada paparan telefon pintar, di mana anda mesti memasang aplikasi khas terlebih dahulu. Di samping itu, petunjuk seperti jumlah langkah yang diambil, jarak perjalanan dan jumlah kalori "terbunuh" juga ditunjukkan. Produk ini diselaraskan dengan telefon pintar dan tablet Android.

Sekiranya pengguna sudah menggunakan jam tangan pintar yang lain, jam tangan sukan dan perubatan baru boleh dipakai dengan pembalut di lengan. Menurut pembangunnya, pada masa ini peranti ini melalui peringkat ujian klinikal dan akan tersedia untuk dibeli pada tahun 2018.

Bahagian kewangan soalan itu menarik. Kos awal jam tangan kecergasan K-Track Glucose adalah $ 150, dan modul penggantian dengan biosensor adalah $ 100. Oleh itu, kursus tahunan akan dikenakan diabetes sebanyak 1200 USD. Tetapi ada titik pengurangan - jika ada insurans dan tunduk pada persetujuan peranti oleh pihak berkuasa negeri, kos barang habis dapat dikompensasi dari anggaran tempatan untuk insurans sosial dan perubatan.

- Perhatian! Sebelum membeli barang atau perkhidmatan, baca ulasan dengan teliti! - Pengilang boleh menukarnya tanpa notis! - Oleh itu, ciri betul semasa penerbitan bahan (lihat tarikh artikel).

Glukometer pada lengan: alat yang tidak invasif untuk mengukur gula darah

Seseorang yang menghidap diabetes perlu mengukur gula darah secara berkala untuk mencegah peningkatan glukosa dalam badan dan menentukan dos insulin yang betul.

Sebelumnya, glukometer invasif digunakan untuk ini, yang memerlukan tusukan jari wajib untuk melakukan ujian darah.

Tetapi hari ini telah muncul generasi peranti baru - glukometer bukan invasif, yang dapat menentukan kadar gula hanya dengan satu sentuhan pada kulit. Ini sangat memudahkan pengawalan tahap glukosa dan melindungi pesakit dari kecederaan dan penyakit kekal yang ditularkan melalui darah..

ciri-ciri

Glukometer bukan invasif sangat senang digunakan, kerana ia membolehkan anda memeriksa tahap gula anda lebih kerap dan oleh itu memantau keadaan glukosa dengan lebih teliti. Selain itu, ia dapat digunakan dalam situasi apa pun: di tempat kerja, dalam pengangkutan atau semasa bersantai, yang menjadikannya penolong yang sangat baik untuk pesakit diabetes.

Kelebihan lain dari peranti ini ialah ia dapat digunakan untuk menentukan kadar gula dalam darah walaupun dalam keadaan di mana ini tidak dapat dilakukan dengan cara tradisional. Contohnya, dengan gangguan peredaran darah di tangan atau penebalan ketara pada jari kulit dan pembentukan jagung, yang sering berlaku dengan kecederaan kulit yang kerap.

Ini menjadi mungkin kerana fakta bahawa alat ini menentukan kandungan glukosa bukan oleh komposisi darah, tetapi oleh keadaan saluran darah, kulit atau peluh. Glukometer seperti itu berfungsi dengan sangat cepat dan memberikan hasil yang tepat, yang membantu mencegah perkembangan hiper- atau hipoglikemia.

Meter glukosa darah tidak invasif mengukur gula darah dengan cara berikut:

 • Optik
 • Ultrasonik
 • Elektromagnetik;
 • Termal.

Hari ini, pelanggan ditawarkan banyak model glukometer yang tidak memerlukan menusuk kulit. Mereka berbeza antara satu sama lain dari segi harga, kualiti dan kaedah aplikasi. Mungkin yang paling moden dan mudah digunakan adalah meter glukosa darah di tangan, yang biasanya dibuat dalam bentuk jam tangan atau tonometer.

Sangat mudah untuk mengukur kandungan glukosa dengan alat seperti itu. Letakkan saja di tangan anda dan setelah beberapa saat, angka muncul di skrin yang sesuai dengan kadar gula dalam darah pesakit.

Meter glukosa darah

Yang paling popular di kalangan pesakit diabetes mellitus adalah model meter glukosa darah berikut di lengan:

 1. Tonton glukometer Glucowatch;
 2. Tonometer glucometer Omelon A-1.

Untuk memahami cara tindakan mereka dan menilai kecekapan tinggi, perlu memberitahu lebih banyak mengenai mereka.

Glucowatch. Meter ini bukan hanya alat yang berfungsi, tetapi juga aksesori bergaya yang akan menarik perhatian orang yang memantau penampilan mereka dengan teliti.

Glucowatch Diabetic Watch dipakai di pergelangan tangan, sama seperti alat pengukur masa konvensional. Mereka cukup kecil dan tidak menimbulkan kesulitan kepada pemiliknya.

Glucowatch mengukur tahap glukosa dalam tubuh pesakit dengan frekuensi yang sebelumnya tidak dapat dicapai - 1 kali dalam 20 minit. Ini membolehkan seseorang yang menghidap diabetes mengikuti perkembangan turun naik gula dalam darah..

Diagnostik dilakukan dengan kaedah yang tidak invasif. Untuk menentukan jumlah gula di dalam badan, meter glukosa darah menganalisis rembesan peluh dan mengirimkan hasil akhir ke telefon pintar pesakit. Interaksi peranti ini sangat mudah, kerana tidak dapat melewatkan maklumat penting mengenai kemerosotan keadaan diabetes dan mencegah banyak komplikasi diabetes.

Penting untuk diperhatikan bahawa peranti ini mempunyai ketepatan yang cukup tinggi, iaitu melebihi 94%. Selain itu, jam tangan Glucowatch dilengkapi dengan layar LCD berwarna dengan lampu latar dan port USB, yang memudahkan pengisian semula dalam keadaan apa pun.

Kesalahan A-1. Pengoperasian meter ini dibina berdasarkan prinsip tonometer. Dengan membelinya, pesakit menerima alat multifungsi yang dirancang untuk mengukur gula dan tekanan. Penentuan glukosa berlaku secara tidak invasif dan memerlukan operasi mudah berikut:

 • Pada mulanya, lengan pesakit berubah menjadi manset mampatan, yang harus diletakkan di lengan bawah berhampiran siku;
 • Kemudian udara dipam ke manset, seperti dalam pengukuran tekanan konvensional;
 • Selanjutnya, alat ini mengukur tekanan darah dan kadar nadi pesakit;
 • Kesimpulannya, Omelon A-1 menganalisis maklumat yang diterima dan berdasarkan ini menentukan tahap gula dalam darah.
 • Petunjuk dipaparkan pada monitor kristal cecair lapan digit.

Peranti ini beroperasi seperti berikut: ketika manset membungkus lengan pesakit, dorongan darah yang beredar melalui arteri menghantar isyarat ke udara yang dipompa ke lengan lengan. Sensor gerakan yang dilengkapi dengan alat ini mengubah denyut udara menjadi yang elektrik, yang kemudian dibaca oleh pengawal mikroskopik.

Untuk menentukan tekanan darah atas dan bawah, serta mengukur kadar gula darah, Omelon A-1 menggunakan denyut nadi, seperti pada monitor tekanan darah konvensional.

Untuk mendapatkan hasil yang paling tepat, anda harus mengikuti beberapa peraturan mudah:

 1. Duduk di kerusi atau kerusi yang selesa di mana anda boleh mengambil pose yang selesa dan berehat;
 2. Jangan ubah kedudukan badan sehingga proses mengukur tekanan dan tahap glukosa selesai, kerana ini boleh mempengaruhi hasilnya;
 3. Hilangkan suara yang mengganggu dan cuba tenangkan. Bahkan gangguan sedikit pun boleh menyebabkan peningkatan degupan jantung, dan oleh itu peningkatan tekanan;
 4. Jangan bercakap atau terganggu sehingga prosedur selesai.

Mistletoe A-1 boleh digunakan untuk mengukur kadar gula hanya pada waktu pagi sebelum sarapan atau 2 jam selepas makan.

Oleh itu, tidak sesuai untuk pesakit yang ingin menggunakan meter untuk pengukuran yang lebih kerap..

Meter glukosa darah tidak invasif lain

Hari ini, terdapat banyak model glukometer bukan invasif lain yang tidak dirancang untuk dipakai di lengan, tetapi tetap melakukan tugas yang sangat baik dengan fungsinya, iaitu mengukur glukosa.

Salah satunya adalah alat tCGM Symphony, yang melekat pada perut dan juga boleh sentiasa berada di badan pesakit, mengawal tahap gula di dalam badan. Menggunakan meter ini tidak menimbulkan rasa tidak selesa dan tidak memerlukan pengetahuan atau kemahiran khas.

TCGM simfoni. Peranti ini melakukan pengukuran gula darah transdermal, iaitu, ia menerima data yang diperlukan mengenai keadaan pesakit melalui kulit, tanpa tusukan.

Penggunaan Symphony tCGM yang betul memperuntukkan penyediaan mandatori kulit dengan bantuan peranti SkinPrep Prelude khas. Ia memainkan peranan sebagai pengelupasan, menghilangkan lapisan mikroskopik kulit (tidak lebih tebal daripada 0,01 mm), yang memberikan interaksi kulit yang lebih baik dengan alat dengan meningkatkan kekonduksian elektrik.

Seterusnya, sensor khas dipasang ke kawasan kulit yang dibersihkan, yang menentukan kandungan gula dalam lemak subkutan, menghantar data yang diterima ke telefon pintar pesakit. Meter ini mengukur tahap glukosa dalam tubuh pesakit setiap minit, yang membolehkannya mendapatkan maklumat paling lengkap mengenai keadaannya.

Penting untuk diperhatikan bahawa peranti ini tidak meninggalkan kesan pada kawasan kulit yang dikaji, sama ada melecur, kerengsaan atau kemerahan. Ini menjadikan tCGM Symphony salah satu alat paling selamat untuk pesakit diabetes, yang telah disahkan oleh ujian klinikal yang melibatkan sukarelawan..

Satu lagi ciri pembezaan model glukometer ini ialah ketepatan pengukuran yang tinggi, iaitu 94.4%. Petunjuk ini hanya sedikit lebih rendah daripada alat invasif, yang mampu menentukan kadar gula hanya dengan interaksi langsung dengan darah pesakit.

Menurut doktor, alat ini sesuai untuk penggunaan yang sangat kerap, sehingga mengukur glukosa setiap 15 minit. Ini boleh berguna bagi pesakit diabetes mellitus yang teruk, apabila turun naik kadar gula dapat mempengaruhi keadaan pesakit secara signifikan. Video dalam artikel ini akan menunjukkan cara memilih glukometer..

Jam pintar pertama untuk pesakit diabetes memasuki pasaran. Ini akan membolehkan anda mengukur glukosa darah dalam masa nyata tanpa tusukan.

Jam tangan pintar semakin banyak aplikasi perubatan dan lebih berkesan membantu mengawal perjalanan penyakit kronik. Mereka sudah mampu mengesan, misalnya, perubahan dalam aktiviti yang dapat memperlihatkan peningkatan penyakit radang usus, serta mendaftarkan pergerakan sukarela yang menyertai penyakit Parkinson. Jam pintar pertama juga memasuki pasaran yang akan membolehkan pemantauan glukosa darah secara real-time tanpa memerlukan tusukan..

“Glutrac adalah jam tangan pintar yang mengesan dan mengawal glukosa darah dengan cara yang tidak invasif. Kita tidak menusuk jari atau kulit dengan jarum, kita tidak perlu memakai plaster. Kami menggunakan sensor optik yang memantau molekul glukosa dalam cairan interstisial. Kami mengumpulkan semua data ini dan memuat naiknya ke awan yang selamat. Maklumat dianalisis menggunakan algoritma kepintaran buatan, ”menekankan Kerang Tian dari Add Care.

Sensor glutrac mengumpulkan data menggunakan empat kaedah pemantauan: spektroskopi penyerapan, ECG, PPG dan pemantauan terma metabolik dinamik. Peranti ini dilengkapi dengan fungsi khas jam tangan pintar yang lain: pedometer, pengukuran denyut jantung, kadar pernafasan, kualiti tidur, dan lain-lain. Maklumat yang dikumpulkan oleh peranti diproses secara berterusan dalam masa nyata. Berkat ini, pengguna mendapat pengetahuan tentang bagaimana fungsi tubuhnya berubah sepanjang hari. Ini benar terutama bagi pesakit diabetes yang baru didiagnosis yang hanya mempunyai rejimen rawatan. Pada diabetes jenis 1, sehingga 10 pengukuran setiap hari mesti dilakukan dalam tempoh ini..

Di Amerika Syarikat memperkenalkan jam tangan pintar untuk pesakit diabetes

Di bahagian belakang jam tangan terdapat modul sensor khas, yang disebut K’apsul, yang terdiri dari banyak mikroneedles yang menembusi lapisan atas kulit tanpa rasa sakit dan memeriksa cairan intraselular. Dengan bantuan microneedles dengan panjang 0,5 mm, pelacak membuat pengukuran berterusan, menunjukkan tahap glukosa sebenar pada pesakit.

Harga runcit K’Track Glucose dianggarkan $ 149, dan K’Track Athlete berharga $ 199. Walau bagaimanapun, pemilik jam tangan pintar perlu menukar modul sentuh setiap bulan, yang pada harga $ 99 setiap satu akan dikenakan biaya $ 1,188 setahun.

6 meter gula darah yang inovatif

Latihan, makanan, ubat, tekanan, dan banyak faktor lain dapat mempengaruhi tahap ini, jadi pengukuran kadar gula secara berkala akan memungkinkan anda mengatasi penyakit ini dengan lebih baik, mengesan turun naik yang disebabkan oleh pelbagai sebab. Selain itu, menjaga kadar gula dalam darah pada tahap normal akan memungkinkan seseorang untuk mencegah banyak masalah kesihatan yang berkaitan dengan diabetes atau hipoglikemia. Glukometer adalah salah satu alat yang paling berkesan untuk memantau perjalanan penyakit ini..

Pada dasarnya, semua glukometer adalah sama. Masukkan jalur ujian ke dalam peranti. Kemudian tusuk jari anda dengan jarum atau lancet dan letakkan setetes darah anda pada jalur ini. Dan tunggu bacaannya muncul di skrin. Perbezaan utama adalah harga, kapasiti memori peranti tersebut, ketepatan pengukuran (ini penting ketika menentukan dos insulin) dan lamanya masa ujian. Tetapi baru-baru ini, sistem baru mula muncul yang agak berbeza dari yang lain..

Kepelbagaian glukometer sangat bagus, tetapi kami akan memberikan anda hanya beberapa peranti yang berbeza, baik yang biasa dan yang disyorkan, serta yang baru, yang pembangunnya menggunakan teknologi moden untuk menjadikan peranti tersebut lebih senang digunakan.

ACCU-CHEK Aviva

Ini adalah salah satu model garis panjang glukometer Roche dengan nama umum Accu-Chek, yang dicirikan oleh kemudahan penggunaan dan kelajuan pengukuran (5 saat).

Peranti kecil (dimensi 69x43x20 mm, berat 60 g) dicirikan oleh sekumpulan fungsinya yang kuat, termasuk: lampu latar skrin, kemampuan untuk meletakkan label yang menunjukkan sebelum atau sesudah makan pengukuran, komunikasi dengan komputer, kapasiti memori besar 500 ukuran, pengiraan kadar glukosa purata selama 1, 2 minggu atau sebulan; kehadiran jam penggera yang akan mengingatkan anda tentang perlunya melakukan pengukuran. Di samping itu, sistem dapat mengenali jalur ujian yang telah tamat tempoh..

Aviva mengesan tahap gula dari setetes darah sekecil 0,6 μl, yang bermaksud bahawa pengukuran ini tidak menyakitkan seperti yang baru-baru ini. Terutama jika anda menggunakan alat penari Accu-Chek Multiclix, yang dapat mengubah kedalaman penembusan lancet.

Bateri terpasang tahan selama 2,000 ukuran.

Peranti ini boleh berfungsi dengan aplikasi pengurusan data khusus Accu-Chek.

Harga: $ 13.99 (Amazon.com)

Glukometer Pintar iHealth

Glukometer Pintar iHealth

iHealth Smart Glucometer telah menambah rangkaian panjang pelbagai alat perubatan iHealth yang disambungkan ke telefon pintar, dan membolehkan pesakit diabetes dengan mudah mengawal kadar gula darah mereka kapan saja, di mana sahaja. Peranti (dan ini adalah versi kedua perangkat) dapat mengirim maklumat secara wayarles ke aplikasi iHealth MyVitals, yang membolehkan pengguna merakam hingga 500 bacaan hanya pada peranti itu sendiri dan lebih banyak lagi di penyimpanan awan. Pengguna dapat melihat arah aliran gula dalam darah, menetapkan peringatan tentang keperluan mengambil ukuran atau minum ubat, serta mengawal tarikh luput jalur ujian.

Hasil pengukuran dipaparkan pada layar LED selama 5 saat dan secara automatik dipindahkan melalui Bluetooth ke peranti mudah alih berasaskan iOS. Dalam kes ini, setetes darah dengan jumlah hanya 0,7 μl digunakan untuk analisis.

Menurut CNET (Oktober, 2013), memasuki tiga meter glukosa darah terbaik yang berfungsi dengan peranti mudah alih

Penganalisis Air liur iQuickIt

Penganalisis Air liur iQuickIt

iQuickIt Saliva Analyzer adalah glukometer yang mengukur kadar gula bukan dengan ujian darah, tetapi dengan mengawal air liur. Pembangun peranti ini, yang bekerjasama dengan telefon pintar, menetapkan matlamat mereka untuk mengurangkan kesakitan semasa pengukuran. Meter belum dijual dan sedang diuji. Peranti ini berbeza kerana ia membolehkan anda mengukur bukan hanya kadar gula, tetapi juga tahap aseton dalam air liur pesakit diabetes. Aseton muncul dalam air liur penderita diabetes ketika penyakit ini berada pada tahap akut, pada ketoasidosis diabetes, yang dapat membawa maut.

Lebih-lebih lagi, jika, misalnya, kadar gula adalah 550, dan analisis air liur menunjukkan adanya aseton, alat mudah alih yang menerima data dari penganalisis akan mengirim pesan kepada pesakit untuk segera mendapatkan bantuan perubatan, sementara pesan yang sama dikirimkan kepada saudara-mara pesakit dan / atau kepada doktor yang menghadiri.

Harga peranti belum ditentukan.

Sugarsenz

Glucovation yang berpusat di California telah mengembangkan sistem SugarSenz untuk pemantauan gula darah secara berterusan, yang dapat digunakan oleh pesakit diabetes dan orang yang sihat. Seperti beberapa sistem lain yang serupa untuk pesakit kencing manis, alat ini menempel pada kulit dan secara berkala secara bebas dan tanpa rasa sakit menembusi kulit untuk mendapatkan sampel darah untuk pengukuran. Menurut pemaju, sistem ini tidak memerlukan penentukuran menggunakan darah dari jari. Pengukuran tahap gula dilakukan secara elektrokimia menggunakan teknologi yang dikembangkan di Glucovation.

Sensor boleh berfungsi selama 7 hari tanpa gangguan dan menghantar statistik ke telefon pintar atau pelacak aktiviti fizikal setiap 5 minit, yang memungkinkan analisis masa nyata mengenai bagaimana diet atau senaman mempengaruhi metabolisme. Dalam kes ini, data metabolik kompleks diubah dalam aplikasi menjadi metrik yang dapat difahami oleh pengguna.

Harga peranti ini sekitar $ 150, harga sensor yang boleh ditukar adalah $ 20.

Glysens

GlySens telah mengembangkan sistem pemantauan glukosa yang dapat ditanamkan yang dapat berfungsi hingga satu tahun tanpa memerlukan penggantian. Sistem ini terdiri daripada dua bahagian. Ini adalah sensor yang kelihatan seperti penutup dari sebotol susu, hanya lebih nipis, yang ditanamkan di bawah kulit ke lapisan lemak. Ia menyambung tanpa wayar ke penerima luaran, yang sedikit lebih tebal daripada telefon bimbit. Penerima menunjukkan tahap glukosa semasa, data sejarah terkini, tren, dan memberi isyarat amaran apabila tahap gula darah yang ditetapkan dilebihi. Diandaikan bahawa di masa depan penerima akan digantikan oleh aplikasi yang berjalan di telefon bimbit.

Secara reka bentuk, sistem ini serupa dengan sistem subkutan serupa yang sudah ada di pasaran (DexCom, Medtronic, Abbott). Perbezaan asasnya adalah bahawa sensor dalam sistem yang ada perlu dikalibrasi semula beberapa kali sehari dan dapat tetap digunakan selama tidak lebih dari seminggu.

Syarikat itu telah menjalankan percubaan yang berjaya pada enam pesakit menggunakan versi pertama peranti. Walaupun pada kenyataan ini sensor hampir dua kali lebih tebal daripada versi berikutnya, hampir semua pesakit yang mengambil bahagian dalam ujian setelah beberapa lama lupa tentang sensor yang ditanamkan, kata para pemaju.

Tidak seperti sistem yang kompetitif, sensor GlySens memantau tahap oksigen, kerana ia mendapat kestabilan yang unik. Glukosa dan oksigen mengalir dari aliran darah ke membran, yang meliputi matriks pengesan elektrokimia. Membran dilapisi dengan enzim yang berinteraksi dengan oksigen. Dengan mengukur jumlah oksigen yang tersisa setelah reaksi dengan enzim, alat dapat mengira tahap tindak balas enzimatik dan, oleh itu, kepekatan glukosa.

Harga peranti ini masih belum diketahui, tetapi, menurut para pembangun, ia tidak akan lebih tinggi daripada kos glukometer yang ada.

Sahabat Socrates

Socrates Companion pada asasnya berbeza dari rakan sejawatnya - ia adalah glukometer bukan invasif. Benar, ia wujud sejauh ini dalam bentuk prototaip yang berfungsi dan agar orang yang sudah lama kehausan peranti semacam itu menunggu sedikit lebih lama. Pembangun peranti dapat mencipta teknologi yang sama sekali baru untuk mengukur tahap gula - tanpa menggunakan suntikan yang menyakitkan yang diperlukan untuk pengambilan sampel darah. Dengan hanya memasang sensor ke telinganya, pengguna dapat memperoleh analisis kandungan gula dengan tepat dalam beberapa saat.

Pencarian kemungkinan mengukur kadar gula dalam tubuh dengan cara yang tidak invasif telah berlangsung selama lebih kurang 20 tahun dan sampai sekarang semua percubaan telah diselesaikan tanpa kejayaan, kerana ketepatan pengukuran tersebut sangat diharapkan. Teknologi yang dipatenkan yang digunakan dalam Socrates Companion, syarikat itu mendakwa telah menyelesaikan masalah ini.

Pada masa ini, peranti ini sedang menunggu persetujuan kerajaan untuk digunakan di Amerika Syarikat dan belum lagi dijual..

Kos peranti juga masih belum diketahui..

Di Amerika Syarikat memperkenalkan jam tangan pintar untuk pesakit diabetes

Di bahagian belakang jam tangan terdapat modul sensor khas, yang disebut K’apsul, yang terdiri dari banyak mikroneedles yang menembusi lapisan atas kulit tanpa rasa sakit dan memeriksa cairan intraselular. Dengan bantuan microneedles dengan panjang 0,5 mm, pelacak membuat pengukuran berterusan, menunjukkan tahap glukosa sebenar pada pesakit.

Pengguna juga akan ditawarkan versi kecergasan K’Track Athlete, yang mengukur kadar jantung, kadar asid laktik dan tahap oksigen darah..

Jam diselaraskan dengan peranti berdasarkan iOS atau Android, jam dapat diprogramkan untuk memberi amaran kepada pesakit mengenai kemerosotan.

Harga runcit K’Track Glucose dianggarkan $ 149, dan K’Track Athlete berharga $ 199. Walau bagaimanapun, pemilik jam tangan pintar perlu menukar modul sentuh setiap bulan, yang pada harga $ 99 setiap satu akan dikenakan biaya $ 1,188 setahun.

Pameran itu juga menampilkan fon kepala pintar yang mengukur suhu badan, degupan jantung dan penggunaan oksigen, kemeja-T pintar yang dapat merakam degupan jantung, alat untuk mengukur pencemaran atmosfera.

Diabetes mellitus adalah sekumpulan penyakit endokrin yang berkaitan dengan gangguan pengambilan glukosa dan berkembang akibat kekurangan hormon insulin secara mutlak atau relatif, yang mengakibatkan hiperglikemia, peningkatan glukosa darah yang berterusan. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), jumlah pesakit diabetes hampir 422 juta orang, 90% daripadanya didiagnosis menghidap diabetes jenis 2.

Jam Tangan K’Track Glucose untuk Diabetis Boleh Mengukur Glukosa

Masalah pengukuran kadar glukosa darah telah dihadapi oleh pesakit diabetes di seluruh dunia sejak pengesanan penyakit ini. Hingga kini, tidak ada kaedah yang murah dan boleh dipercayai untuk menentukan kadar glukosa dengan cepat, walaupun pekerjaan ke arah ini telah berlangsung lama. Google, misalnya, hampir membuat kanta lekap yang mengukur glukosa dalam cecair pemedih mata, tetapi ketersediaan lensa tersebut masih dipertanyakan. Pada Ces 2017, PKvitality membawa jam tangan pintar K’Track Glucose yang dapat mengukur bukan sahaja tahap glukosa secara tepat dan tanpa rasa sakit, tetapi juga beberapa komponen lain yang terlibat dalam metabolisme.

Pengukuran dilakukan 30 kali sehari, untuk ini jam tangan dilengkapi dengan jarum mikroskopik sepanjang 0,5 mm. Teknologi PKvitality yang dikembangkan disebut SkinTaste. Menurut pemaju, biomaterial diambil sepenuhnya tanpa rasa sakit. Kebaharuan ini sesuai untuk semua pesakit diabetes mellitus jenis I dan II. Selain komponen perubatan, jam tangan juga menjalankan fungsi biasa yang terdapat pada semua jam tangan pintar. Mereka dapat mengira kalori yang dibakar, jarak perjalanan dan banyak lagi..

Kos smartwatch K'Track Glucose dengan kecenderungan perubatan adalah $ 200. Tetapi setiap bulan anda harus membeli modul untuk mengukur glukosa, harganya $ 150. Harga seperti itu akan menakutkan kebanyakan pengguna, terutama dari negara membangun dan negara yang berpendapatan sederhana. Dengan harga $ 150, anda boleh, misalnya, membeli stok jalur ujian untuk mengukur glukosa selama enam bulan sebelumnya.

Bahan berkaitan:

Qualcomm melancarkan pemproses Snapdragon 768G baru

Qualcomm telah mengumumkan cip mudah alih Snapdragon 768G baru untuk telefon pintar pertengahan. Ini adalah keturunan langsung pemproses 765G, yang memulakan pada bulan Disember 2019, dan ia berbeza dengan peningkatan prestasi komputasi dan grafik.

ArtPlays Lynx 3 - alat kawalan lipat untuk permainan mudah alih

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, permainan mudah alih menjadi semakin meluas: sekarang, untuk menikmati grafik yang indah, anda tidak perlu lagi memasang komputer desktop atau membeli konsol generasi terkini, kerana walaupun telefon pintar bajet memberikan gambaran bahawa banyak PC permainan akan iri tahun-tahun kebelakangan. Pada masa yang sama, katalog projek mudah alih menjadi begitu luas sehingga tidak lagi sukar untuk memilih permainan untuk setiap selera. Salah satu kelebihan yang masih ada pada peranti permainan pegun adalah kawalan: sensor tidak akan pernah menggantikan kunci fizikal yang selesa. Walau bagaimanapun, masalah ini dapat diselesaikan, misalnya, menggunakan gamepad ArtPlays Lynx 3. Pengawal dibuat dalam bentuk bentuk transformer dan sangat sesuai untuk telefon di Android dan iOS.

Ulasan WD Black PC SN750 High Speed ​​NVMe

Baru-baru ini, cakera NVMe menjadi semakin popular. Tidak seperti SSD tradisional, di mana data dipindahkan melalui antara muka SATA dan kelajuannya terhad kepada 550 MB / s, bas PCI Express yang lebih pantas digunakan di sini, yang memungkinkan mencapai 3940 MB / s. Yang paling popular adalah pemacu NVMe faktor bentuk M.2. Cakera sedemikian telah terjual selama kira-kira empat tahun, tetapi sehingga baru-baru ini, harganya cukup banyak, dan jumlahnya tetap terlalu kecil untuk bersaing dengan SSD tradisional. Dan hanya pada tahun 2018 terdapat penyelesaian yang berpatutan, di mana salah satu yang paling berjaya adalah barisan peranti dari Western Digital. Pada tahun 2019, syarikat itu mengemas kini produk WD Black PC SN750, meningkatkan jumlah maksimum, mengemas kini firmware, secara pilihan menyediakan penyelesaian dengan heatsink, dan menambahkan Mode Permainan untuk meningkatkan produktiviti. Kami berpeluang untuk menguji produk baru, yang tentu saja kami manfaatkan.

Apple telah mengeluarkan casing untuk iPhone 11 dengan harga telefon pintar

Apple memperkenalkan Smart Battery Case baru untuk iPhone 11, yang terlalu mahal. Memang, untuk wang yang mereka minta, anda boleh membeli keseluruhan telefon pintar Xiaomi dengan mudah, malah wang untuk pizza tetap ada.

Sarung pelindung - aksesori yang paling berguna untuk telefon pintar anda

Casing pada masa ini merupakan aksesori yang paling diperlukan untuk telefon pintar moden, terutamanya yang utama. Semasa membeli alat baru, anda harus segera membeli sekurang-kurangnya casing yang mudah untuknya, jika anda ingin menjaga peranti itu tetap utuh, kerana telefon bimbit baru semakin banyak sarung kaca yang tidak hanya calar, tetapi juga pecah.

Pelindung Pelindung untuk Nintendo Switch Lite oleh Hori

Pada bulan Oktober tahun ini, Nintendo mengeluarkan konsol Switch Lite barunya. Berbanding dengan versi asas, ia menerima beberapa penyederhanaan, tetapi menjadi lebih senang bermain di jalan raya. Tidak ada satu pun peranti yang dapat menikmati permainan AAA dengan keselesaan semasa dalam perjalanan. Sayangnya, seperti mana-mana konsol mudah alih, Switch Lite dikenakan nasib yang berupa kotoran, calar, kerepek, dll. Hari ini kami akan mempertimbangkan satu set aksesori yang akan memperagakan penampilan set-top box anda dengan sempurna, untuk menambahkan lagi keseronokan bermain di atasnya. Semua produk dalam pilihan hari ini disediakan oleh Hori, pengeluar aksesori aksesori permainan terbesar, yang dilesenkan secara rasmi oleh Nintendo.

Filem di skrin

Agar tidak jatuh ketika jatuh, skrin Switch Lite terbuat dari plastik. Malangnya, ada kelemahannya: sangat rentan terhadap calar, jadi pembelian perlindungan paparan sangat diperlukan. Untuk konsol saya, saya memilih Hori NS2-001U. Ini adalah filem berkilat tinggi yang tidak memutarbelitkan warna asal..

Biasanya, pelekat bebas pelindung seperti itu penuh dengan herotan dan penampilan gelembung udara. Ini merosakkan penampilan dan terus mengalihkan perhatian. Sistem menarik telah dikembangkan di sini yang dapat mengurangkan masalah ini: pada mulanya kawasan kecil terpaku, setelah itu kepatuhan tetap ada, dan filem dapat diselaraskan dengan mudah. Setelah mencapai kedudukan yang ideal, bahagian yang tersisa dibebaskan dari substrat dan dilekatkan tanpa ricih dan gelembung. Seluruh proses dijelaskan secara terperinci dalam arahan, dan filem saya terbaring dengan sempurna.

Tapak meliputi bukan hanya layar, tetapi seluruh bingkai di sekelilingnya, dan tingginya sesuai dengan badan. Tindak balas paparan tidak menderita, dan lapisan oleofobik menghalang pembentukan cetakan. Selama operasi selama sebulan, tidak ada calar yang muncul di filem ini. Harga purata ialah 1090 rubel.

Sarung untuk penyimpanan dan pembawa

Yang sama pentingnya untuk konsol adalah adanya sarung pelindung, kerana konsol kemungkinan besar akan "hidup" di dalam beg galas atau jaket, di mana ia akan dihimpun ke kereta bawah tanah oleh orang lain atau objek yang dipukul di selebihnya. Agar tidak merosakkan tongkat dan elemen konsol lain, penutup mestilah keras. Pilihan saya jatuh pada Hori NS2-012U. Ia terdiri daripada dua bahagian yang tegar, saling berkaitan dan ditutup dengan ritsleting dengan dua anjing. Bahagian luarnya diperbuat daripada bahan praktikal berwarna biru, yang sangat tahan terhadap pelbagai bahan cemar. Di samping itu, berkat impregnasi khas, ia mudah menahan hujan, mencegah konsol basah. Bahagian atas mempunyai logo Nintendo Switch yang sempit. Casing ini memberikan kesan aksesori premium.

Permukaan dalamannya diperbuat daripada kain kelabu baldu, yang mencegah calar pada casing. "Rongga" khas dibuat di bawah "pemicu", yang bukan hanya menjadikan casing lebih padat, tetapi juga tidak membenarkan meletakkan konsol dengan tidak betul. Tab lembut khas melindungi skrin. Di bahagian belakang terdapat 10 slot kartrij, jadi anda tidak akan pernah ketinggalan tanpa permainan kegemaran anda. Terdapat juga petak khas untuk wayar atau fon kepala, dipisahkan oleh mesh. Semasa penggunaan, penutupnya banyak kali membantu saya, bermula dari keretapi di kereta bawah tanah dan berakhir dengan pukulan di air secara tidak sengaja. Harga terbitan - 1790 rubel.

Bumper pelindung

Oleh kerana Nintendo Switch adalah peranti mudah alih dalam bentuk paling murni, ia akan digunakan, sering dalam perjalanan, yang penuh dengan keadaan yang tidak dijangka seperti perlanggaran tiba-tiba dengan orang yang lewat, pintu dan halangan lain. Dalam keadaan pertempuran seperti itu, konsol mudah tersingkir. Untuk mengurangkan risiko kerosakan dari masalah tersebut, saya menggunakan bumper pelindung Hori Duraflexi NS2-025U.

Sarungnya terbuat dari silikon telus yang keras dan keras, dan apabila dijatuhkan, ia mudah menyerap kejutan. Di samping itu, ia melindungi casing dari calar dan kotoran. Bumper memasang konsol dengan ketat di semua sisi kecuali bahagian depan. Sudah tentu, terdapat semua potongan yang diperlukan untuk kawalan, pembesar suara, penyambung dan pengudaraan. Pada masa yang sama, ia tidak meningkatkan dimensi konsol: ia diletakkan di penutup yang dinyatakan di atas, dan masih mudah untuk memegangnya di tangan anda. Suatu ketika, bumper itu benar-benar menyelamatkan "nyawa" konsol saya ketika jatuh ke sudut, sementara tidak ada goresan di badan. Terdapat bumper 1490 rubel.

Kesimpulannya

Saya memilih ketiga-tiga aksesori ini untuk diri saya sendiri, tetapi Hori mempunyai banyak perkara menarik untuk konsol Nintendo Switch Lite, termasuk tuala wanita untuk membuat tangan anda tidak letih atau melengkung dengan logo permainan kegemaran anda. Cari mereka yang dijual di pautan ini..

Apple AirPods Pro terbukti tidak sesuai untuk diperbaiki

Apple melancarkan AirPods Pro pada awal November 2019. Buat masa ini, ini adalah fon kepala termahalnya, dan anehnya tidak dapat diperbaiki. Secara amnya. Tentunya. Di runcit Rusia AirPods Pro berharga 21,000 rubel, seperti telefon pintar Android yang sangat baik, dan pada masa yang sama ia tidak dapat diperbaiki, iaitu, jika pecah, mereka harus dibuang dan membeli yang baru, dan ini adalah telefon pintar Android lain.

Caviar menjual AirPods Pro di Rusia dengan harga 4 juta rubel

Caviar dibentangkan di Rusia secara harfiah fon kepala AirPods Pro emas pada harga ruang. Caviar adalah jenama Rusia yang mengkhususkan diri dalam pembebasan modifikasi elit peranti Apple, yang paling kerap telefon pintar iPhone dan telefon bimbit Nokia.

Xiaomi menunjukkan Mi Wireless Mouse 2 yang berpatutan

Syarikat Xiaomi menggemari peminat aksesori tanpa wayar untuk PC dengan Mi Wireless Mouse 2. Manipulator ini terkenal dengan saiznya yang padat dan harganya sangat, sangat rendah berbanding analognya. By the way, ini adalah generasi kedua model ini.

Western Digital My Passport Wireless SSD - Salah satu Pemacu Keadaan Pepejal yang Paling Selamat di Dunia

Western Digital terkenal di Rusia kerana cakera kerasnya, baik konvensional untuk PC atau komputer riba, dan mudah alih, dan juga desktop. Tetapi ia juga menghasilkan pemacu keadaan pepejal, lebih-lebih lagi, ia mendekati masalah ini dengan tahap kreativiti maksimum..

FreeBuds 3 Baru: Apa yang akan mengejutkan fon telinga earphone-lumba-lumba dari syarikat Huawei

Dipersembahkan pada 11 September di IFA 2019, FreeBuds 3 dari jenama China Huawei telah berjaya mendapatkan nama samaran yang tidak biasa dari peminat. Fon kepala inovatif dipanggil "Dolphins" berkat Dolphin Bionic Design, faktor bentuk memanjang yang tidak tipikal. Apa lagi yang menarik perhatian penganalisis dan khalayak sasaran FreeBuds generasi ketiga?

SanDisk Ultra USB Type-C adalah tambahan yang bagus untuk telefon pintar dan komputer riba anda

Seluruh dunia secara beransur-ansur beralih dari pelbagai standard USB ke antara muka USB-C baru. Ia tidak mempunyai pesaing dari segi kemudahan, kebolehpercayaan dan prospek, malah Apple menyedari keberadaannya dengan meninggalkan semua penyambung lain di komputer riba..

Fon kepala Apple AirPods 3 nampaknya berkualiti

Rangkaian fon kepala Apple AirPods 3 baru telah diterbitkan, debutnya yang akan berlangsung dalam beberapa minggu. Headset generasi ketiga mempunyai reka bentuk yang sama sekali baru - kini palamnya, bukan earbud, tetapi pada masa ini keaslian render tidak disahkan.

Xiaomi menunjukkan bateri luaran Mi Powerbank 3

Xiaomi telah mengumumkan bateri luaran Mi Powerbank 3 dengan kuasa yang sangat tinggi dengan harga yang rendah. Bateri akan mula dijual sebelum akhir tahun ini..

Huawei mendedahkan kos alat dengar tanpa wayar 3 FreeBuds

Huawei telah mengumumkan maklumat mengenai kos fon kepala FreeBuds 3. terbaharu. Alat dengar ini sangat serupa dengan Apple AirPod 2, dan harganya hampir sama.

Cara membeli aksesori untuk alat mudah alih

Beberapa tahun yang lalu adalah mustahil untuk mencari alat ganti untuk telefon pintar dan tablet - hanya terdapat rakan sejawat Cina di rak, dan memesan yang asli sangat mahal dan tidak lama. Sekarang keadaan telah berubah menjadi lebih baik, lebih-lebih lagi, dengan ketara - anda tidak perlu lagi membayar lebih atau menghabiskan masa menunggu berminggu-minggu atau bahkan berbulan-bulan dalam hidup anda sendiri. Lebih-lebih lagi, untuk membelinya tidak perlu lagi meninggalkan rumah.

Xiaomi mengumumkan pengecasan tanpa wayar terpantas

Xiaomi memperkenalkan Mi Charge Turbo pengecasan tanpa wayar terpantas di dunia. Tidak ada yang akan mempunyai perkara seperti itu untuk beberapa lama..

Audio-Technica ATH-CKS5TW - analog kuat AirPods

Fon kepala Audio-Technica ATH-CKS5TW baru dengan autonomi luar biasa telah diumumkan. Fon kepala boleh berfungsi bukan hanya panjang, tetapi sangat panjang, apalagi tanpa mengisi semula casing tersebut.

Cara memaksimumkan keselesaan bekerja dengan komputer riba?

Bertentangan dengan kepercayaan popular, bekerja dengan komputer riba tidak semudah bekerja dengan komputer desktop. Pad sentuh tidak akan pernah dibandingkan dengan tetikus, tangan anda akan berbaring di papan kekunci pada sudut yang salah, dan melihat skrin dari atas ke bawah, seperti yang sering terjadi, cepat atau lambat anda akan merasa letih - sakit leher akan bermula. Tetapi ada jalan keluar dari keadaan - jadual khas untuk komputer riba.

G-Technology G-Drive USB-C mudah alih - cakera keras luaran premium

Di Rusia, semua orang mengenali Western Digital sebagai pengeluar cakera keras yang boleh dipercayai yang telah bekerja selama bertahun-tahun dan jika ia rosak, itu adalah kesalahan pengguna sahaja. Dia mempunyai jenama anak syarikat G-Technology, di mana dia menghasilkan media penyimpanan mudah alih premium, tetapi sejak sekian lama ia tidak tersedia di negara kita. Kini semuanya telah berubah.
USB-C mudah alih G-Technology cakera keras luaran telah muncul di pasaran Rusia, semasa penciptaan yang mana pengeluar berusaha untuk mempertimbangkan semua aspek. Dan jika HDD luaran biasa hanya dapat menjalankan fungsinya, tetapi pada masa yang sama kelihatan benar-benar jelas, maka di sini reka bentuk, serta spesifikasi perkakasan, secara sederhana, berada di atas.
G-Technology G-Drive USB-C mudah alih dikembangkan sebagai alternatif yang pantas dan mudah bukan hanya untuk cakera keras konvensional yang digunakan sebagai peranti simpanan sandaran, tetapi juga untuk perkhidmatan cloud. Yang terakhir sama sekali tidak dapat bersaing dengan mereka, kerana dalam kes mereka tidak diketahui di mana di dunia data disimpan, dan ketika penggodam memecah pusat data, ditambah tidak ada akses ke mereka tanpa Internet. Tidak ada masalah seperti itu dengan USB-C mudah alih G-Technology G-Drive - maklumat anda selalu ada bersama anda, dan sangat mudah bagi penggodam untuk tidak sampai ke sana. Tetapi cukup lirik, sudah tiba masanya untuk menguji. Pada ujian, kami mempunyai versi pemacu terbanyak - sebanyak 2 terabyte.

SSD Bergerak G-Teknologi G-Drive - Bentley's Drive World

G-Technology jenama premium baru memasuki pasaran media Rusia, di mana pemacu yang paling dipercayai dan berkelajuan tinggi di kelasnya akan dijual di negara kita. Salah satu yang pertama dalam rangkaian ini ialah G-Drive Mobile - pemacu keadaan padat (secara harfiah), yang dijanjikan oleh pengeluar untuk melindungi daripada sejumlah faktor luaran yang berbahaya.
Kami beruntung mendapat G-Drive Mobile untuk ujian, dan kami mendapat versi sebanyak 500 gigabait. Di samping itu, ini adalah pengubahsuaian asas - terdapat juga 1 dan 2 terabyte. Sekali lagi, kami perhatikan bahawa ini adalah pemacu keadaan pepejal, bukan cakera keras, dengan semua aspek positif yang timbul dari ini.
Segera buat tempahan bahawa bahkan mereka yang pertama kali mendengar mengenai jenama G-Technology mengetahui syarikat di belakangnya. Ini, tentu saja, adalah Western Digital, yang telah menyediakan Rusia dengan cakera keras, pemacu mudah alih dan bukan cakera keras, dan pemacu SSD untuk setiap selera selama lebih dari 20 tahun. Dia adalah pemimpin dalam kedua-dua segmen pasaran, dan tidak ada keraguan mengenai kualiti produknya, yang diuji bukan selama bertahun-tahun tetapi selama beberapa dekad. Memulakan ujian.

Western Digital Blue SN500 - dan cakera keras tidak lagi diperlukan

Lima tahun yang lalu, tidak ada yang menyangka bahawa komputer dan komputer riba akan menggunakan pemacu ukuran bateri standard AA biasa, yang, lebih-lebih lagi, akan memberikan kelajuan pemindahan maklumat kosmik. Semua orang mengidolakan SSD 2.5 inci yang menghubungkan melalui SATA dan tidak berfungsi secepat yang kami mahukan, dan berpendapat bahawa tidak ada yang lebih baik.
Sebenarnya, ada - SSD generasi baru dengan antara muka M.2, yang sebenarnya boleh lebih kecil daripada pemacu kilat USB. M.2 adalah antara muka masa depan, yang menggantikan kedua-dua SATA, dan mSATA, dan sejumlah yang lain, memberikan peluang besar untuk pertumbuhan yang cepat.
Hari ini dalam ujian kami hanya mempunyai drive - Blue SN500 dari Western Digital (WD). Ia dibuat dalam bentuk faktor M.2 2280 dan dalam kes kami menyimpan 250 GB maklumat. Terdapat juga versi 500 GB dalam pakej yang sama. Mari lihat apakah inovasi ini..

SanDisk Cruzer Glide 3.0 - pemacu pantas klasik

Mengapa membeli pemacu kilat USB? Agar sentiasa mempunyai cara yang mudah untuk memindahkan maklumat dengan anda, dan tidak membawa cakera keras yang besar, dan juga untuk tidak menggunakan awan - ini tidak sesuai untuk semua orang.
Tetapi pemacu kilat juga berbeza, dan pada mulanya mereka berbeza dalam penggunaannya dari segi dimensi. Hanya sedikit orang yang ingin menghabiskan berjam-jam mencari pemacu kecil sebesar paku atau bekerja dengan pemacu USB dengan saiz yang sangat besar. Pemacu denyar SanDisk Cruzer Glide 3.0 adalah optimum dalam hal ini - cukup besar untuk tidak kehilangannya, dan pada masa yang sama cukup padat. Dan ya, ia dijual di Rusia, lebih-lebih lagi, dalam beberapa modifikasi yang berbeza dari segi kapasiti. Dalam kes kami, kapasiti adalah 16 GB.

SanDisk Extreme adalah salah satu SSD mudah alih terbaik di pasaran.

Bagaimana cara memindahkan sejumlah besar data dari satu peranti ke peranti lain? Jawapan yang paling popular untuk soalan ini adalah menggunakan cakera keras luaran, tetapi peranti ini, seperti yang anda ketahui, tidak boleh dipanggil cepat atau boleh dipercayai. Di dalam setiap HDD terdapat banyak elemen mekanik, jika pemacu seperti itu dijatuhkan semasa pengangkutan, tidak ada yang dapat menjamin keselamatan data.
Alternatif yang hebat adalah SSD mudah alih, generasi baru media storan mudah alih berkapasiti tinggi, dan SanDisk memilikinya. Model ini disebut Extreme dan ditawarkan dalam beberapa versi yang berbeza-beza dari segi kapasiti. Peranti seperti ini mempunyai banyak kelebihan dan kelebihan dengan latar cakera keras klasik, dan ini betul-betul berlaku apabila yang baru sebenarnya lebih baik daripada yang lama.
Kami menjalani ujian SanDisk Extreme dalam versi 500 gigabait. Pertimbangkan apa yang dia mampu dan apa yang dia mahir, tetapi kita akan mulai bukan dengan tinjauan, tetapi dengan audiens sasaran.

Samsung membawa monitor permainan CRG5 ke Rusia

Samsung telah meluncurkan monitor CRG5 di Rusia, yang diasah untuk permainan video moden. Ia dibezakan dengan peningkatan kadar penyegaran dan matriks VA yang cukup baik, dan bukan TN yang murah, ini adalah masa yang tepat untuk membakar.

Meter glukosa darah akan muncul di Apple Watch untuk mengukur gula darah

Perlu diingat bahawa sejak sekian lama terdapat maklumat bahawa jam tangan dari Apple dapat mengatasi tugas yang sukar. Terdapat glukometer khas yang membolehkan anda menyelesaikan tugas ini dengan cepat dan cekap..

Baru-baru ini, maklumat muncul yang menunjukkan bahawa Apple mula bekerjasama dengan DexCom, yang memungkinkan untuk mencipta teknologi seperti itu.

Siapa yang memerlukan program sedemikian?

Program ini untuk Apple Watch, menurut penulis, akan sangat berguna bagi orang yang mempunyai masalah dengan diabetes. Sekarang mungkin untuk mengukur glukosa darah walaupun tanpa menusuk kulit.

Pada masa ini, benar-benar semua pesakit diabetes menembusi kulit mereka untuk mengukur gula darah mereka menggunakan glukometer. DexCom mendakwa bahawa program mereka dapat memaparkan hasil penyelidikan tanpa kesemutan dan pengambilan sampel darah, yang sangat mudah dan selamat untuk manusia..

Foto: prinsip program

Perlu diingat bahawa diabetes kini merupakan masalah sebenar abad ke-21. Ini adalah salah satu penyakit yang paling berbahaya dan biasa di dunia. Pesakit kencing manis mesti sentiasa mengukur gula dengan meter glukosa darah mudah alih. Ia cukup menyusahkan dan menyakitkan bagi seseorang. Sekiranya mungkin untuk menjadikan teknologi ini dapat dilaksanakan, maka mungkin menjadi satu-satunya alternatif yang mencukupi untuk glukometer klasik.

Ramai orang tahu bahawa Apple telah lama mengembangkan program dan teknologi khas. Baru-baru ini, teknologi khas dibuat yang membolehkan anda memantau keadaan keseluruhan organisma.

Program ini mempunyai beberapa nuansa.

 • Ia adalah percuma..
 • Mempunyai antara muka yang jelas.
 • Menyediakan data yang tepat..

Bagaimana program ini berfungsi?

Aplikasi itu sendiri berfungsi dengan sensor khas, yang dipasang di bawah kulit pesakit. Ukuran sensor sedemikian hanya beberapa ratus milimeter dan hampir tidak dapat dilihat oleh mata manusia.

Perlu diperhatikan bahawa data tiba di peranti setiap lima minit. Berkat inovasi ini, seseorang yang menghidap diabetes dapat mengesan pembacaan gula dalam darah dan menggunakan insulin dengan lebih tepat. Di samping itu, anda selalu dapat berkongsi data dengan doktor anda menggunakan program HealthKit.

Perlu diperhatikan bahawa sebelum pelepasan program untuk mengukur kadar gula darah menggunakan Apple Watch akan didaftarkan secara rasmi dengan Pentadbiran Kesihatan Amerika Syarikat.

Perhatikan pesakit diabetes

Jam biologi adalah mekanisme irama dalaman yang diprogramkan secara genetik di mana fungsi dan tingkah laku biologi tubuh disusun. Penyelidik Amerika percaya bahawa jam biologi mempengaruhi gula darah manusia. Penemuan ini akan memungkinkan untuk melihat kembali masalah diabetes dan mengatasi kesan sampingan glukokortikoid - ubat yang digunakan dalam rawatan sejumlah penyakit yang mengancam nyawa.
Para saintis dari Amerika Syarikat berpendapat bahawa terdapat hubungan yang cukup kuat antara jam biologi seseorang dan gula darah. Eksperimen dilakukan pada sel induk tikus dan manusia, serta pada tikus yang dibuat menggunakan teknologi bioengineering. "Kami sangat terkejut apabila mendapati irama biologi dalaman kami berkait rapat dengan proses lain yang penting untuk mengatur metabolisme," kata penulis Brian Feldman, profesor endokrinologi pediatrik dari Stanford University, Amerika Syarikat.

Para penyelidik mendapati bahawa turun naik kadar hormon harian yang disebut glukokortikoid menyegerakkan jam biologi sebagai sebahagian daripada mekanisme yang mengatur gula darah. Penemuan ini akan membantu mencari pendekatan baru untuk mengawal diabetes dan memahami mengapa orang yang bekerja pada waktu malam berisiko menghidap obesiti dan diabetes. Terdapat juga prospek untuk mencari jalan untuk mengurangkan kesan sampingan yang merosakkan ubat-ubatan berdasarkan glukokortikoid seperti prednison. Ini adalah ubat penekan kekebalan yang digunakan untuk asma, barah dan penyakit lain yang teruk. Ubat ini menyebabkan kesan sampingan seperti kenaikan berat badan, peraturan gula darah yang buruk, dan diabetes..

"Perubahan kecil dalam penggunaan glukokortikoid dapat mempengaruhi hubungan mereka dengan perkembangan diabetes," kata Feldman. Sebagai contoh, jika ubat tersebut diambil dalam rejimen yang sesuai dengan irama harian tubuh manusia (dengan puncak pagi), risiko terkena diabetes dapat dikurangkan. Hasilnya diterbitkan minggu ini dalam jurnal Prosiding Akademi Sains Nasional..

Jam tangan pintar Fitbit Ionic mengukur glukosa diabetes

Bulan lalu, Fitbit mengumumkan Ionic: percubaan pertamanya untuk menerobos ceruk jam tangan pintar, untuk bersaing dengan pasaran berwajaran tinggi seperti Apple, Samsung, LG dan Garmin. Kini terdapat maklumat tambahan mengenai fungsi peranti baru. Dan antara kemungkinannya adalah fungsi pengukuran glukosa pembawa yang berguna untuk pesakit diabetes.

Memantau tahap glukosa berpotensi menjadi salah satu ciri paling penting untuk peranti yang boleh dipakai di masa hadapan. Suatu hari, ia akan mengambil bentuk kanta lekap yang berubah warna jika tahapnya mencapai petunjuk yang berpotensi berbahaya. Atau bentuk biosensor kecil yang mengesan cecair badan pembawa dan kemudian menghantar pemberitahuan ke aplikasi mudah alih. Dexcom sedang mengembangkan biosensor sedemikian. Mereka juga menjadi asas kepada ciri baru jam tangan pintar pertama dari Fitbit. Sistem glukosa Dexcom adalah sensor kecil yang mengukur permukaan kulit, dan kemudian menghantar data ke aplikasi telefon pintar tanpa wayar.

Dexcom dan Fitbit telah bergabung untuk memindahkan data glukosa secara langsung ke jam pintar Ionic. Kedua-dua pengguna Android dan iOS akan dapat menerima maklumat (jam diselaraskan dengan kedua sistem dan menyokong menghantar pemberitahuan). Sudah pada tahun 2018 (bila tepat - masih belum diketahui). Jam tangan ini juga menyokong kerja dengan aplikasi pihak ketiga. Oleh itu, pembangun bukan Fitbit juga dapat menyumbang kepada pembangunan peranti..

Sebagai tambahan kepada sensor glukosa, jam tangan ini dilengkapi dengan modul GPS terpasang, monitor denyut jantung yang lebih baik, alat pedometer tradisional dan ketahanan terhadap rendaman dalam air hingga kedalaman 50 meter. Sekiranya anda tidak mempunyai masalah untuk tidur dengan jam tangan pintar di pergelangan tangan, anda juga boleh menggunakan monitor tidur yang sensitif walaupun berdengkur. Selain itu, pengguna boleh mencuba sistem pembayaran Fitbit Pay baru dari pembangun. Dijanjikan bahawa jam akan berfungsi sekurang-kurangnya empat hari dengan sekali pengisian bateri.

Anda boleh membuat pra-pesanan di Fitbit Ionic sekarang. Jam tangan pintar pertama dari syarikat itu berharga $ 300. Penghantaran peranti kepada pemilik pertama akan bermula pada bulan Oktober tahun ini.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes