Cara mengukur gula darah dengan glukometer?

Diabetes mellitus dicirikan oleh pelanggaran fungsi sistem endokrin badan, di mana terdapat peningkatan atau, sebaliknya, memperlambat pengeluaran insulin. Hormon insulin dalam keadaan normal terlibat dalam penyerapan glukosa oleh badan. Glukosa, pada gilirannya, adalah komponen yang agak penting dan perlu. Dengan kelebihan glukosa, kerosakan ginjal, gangguan fungsi sistem saraf dan kerapuhan saluran berkembang. Oleh itu, sangat mustahak untuk mengawal tahapnya dan merawat sebarang kelainan pada waktunya.

Jenis diabetes

Hiperglikemia adalah peningkatan glukosa dalam darah seseorang. Penyebab utama hiperglikemia adalah kekurangan insulin. Hipoglikemia adalah penurunan glukosa darah. Ini adalah tanda penyakit hati atau kehadiran tumor di dalam badan. Semua keadaan ini boleh menyebabkan kebutaan, gangguan penglihatan, gangren, jangkitan kulit, kebas anggota badan. Dalam kes ini, glukosa tidak akan digunakan untuk memastikan aktiviti penting badan, tetapi masuk terus ke dalam darah.

Orang yang menderita penyakit seperti diabetes harus secara berkala memantau kadar gula darah mereka, menjalani pemeriksaan perubatan yang diperlukan, dll. Agar pesakit dapat memeriksa kadar gula darah mereka walaupun tanpa meninggalkan rumah mereka, mereka menggunakan alat seperti glukometer. Peranti atau alat seperti itu selalu dapat disimpan bersama anda dan melakukan analisis pada bila-bila masa sepanjang hari dan di mana sahaja.

Meter glukosa darah mudah alih

Pengukuran gula darah dengan glukometer sangat memudahkan kehidupan pesakit diabetes. Kaedah lain memerlukan lebih lama dan mempunyai beberapa kekurangan. Oleh itu, penentuan glukosa dengan kaedah makmal standard adalah beberapa kali lebih lambat daripada menggunakan alat khas. Glukometer mudah alih adalah alat untuk memantau jumlah glukosa dalam cecair badan. Glukometer menentukan kemerosotan keadaan pesakit secara harfiah dalam hitungan detik (dari 8 hingga 40 saat). Ia sangat mudah digunakan dan boleh digunakan di rumah..

Meter harus diperiksa kira-kira tiga kali sehari. Walaupun petunjuk ini dianggap individu dan mungkin berbeza-beza bergantung pada keadaan pesakit.

Glukometer bukan kontak terdiri daripada beberapa jenis:

1) glukometer elektrokimia;

2) glukometer fotometrik;

3) Glukometer Raman.

Glukometer elektrokimia adalah salah satu peranti yang paling maju. Ini menentukan tahap gula dalam plasma darah. Untuk melakukan ini, darah digunakan pada jalur ujian glukometer (walaupun satu tetes sudah mencukupi). Hasilnya dapat dilihat pada skrin peranti..

Glukometer fotometrik dianggap sebagai alat usang dan jarang digunakan hari ini. Untuk menentukan tahap glukosa, darah kapilari digunakan, yang digunakan pada jalur ujian khas. Selepas itu, dia mengubah warnanya dan menunjukkan hasilnya.

Glukometer Raman menentukan tahap gula menggunakan laser yang terdapat di dalam peranti, yang mengimbas kulit. Peranti seperti ini masih dalam pembangunan, tetapi akan segera tersedia untuk kegunaan umum..

Selain itu, terdapat juga glukometer yang bercakap. Ia sesuai untuk orang dengan penglihatan rendah atau orang buta yang menghidap diabetes. Kod khas dalam Braille digunakan pada jalur ujian glukometer untuk orang buta. Lancet meter glukosa steril juga boleh disertakan. Kos alat sedemikian sedikit lebih tinggi daripada glukometer biasa, tetapi alat ini sangat sesuai untuk orang yang mempunyai masalah penglihatan dan sangat memudahkan diagnosisnya..

Meter glukosa darah bukan invasif adalah alat standard untuk menentukan tahap glukosa dalam plasma darah. Prinsip operasi meter sedemikian didasarkan pada radiasi inframerah. Klip dilekatkan pada bahagian telinga (cuping telinga), yang mengimbas dan memindahkan maklumat ke meter menggunakan sinar. Peranti ini dipanggil glukometer tanpa sentuhan. Baginya, tidak perlu membeli jalur ujian khas, jarum glukometer atau lancet. Kesalahannya hanya 15%, yang merupakan penunjuk yang agak rendah berbanding dengan peranti lain. Apabila unit khas dipasang padanya, glukometer dapat memberi isyarat kepada doktor sekiranya pesakit mengalami koma diabetes atau penurunan glukosa yang tajam.

Glukometer dibahagikan kepada beberapa kategori:

 • untuk orang tua yang menghidap diabetes;
 • untuk orang yang sihat;
 • untuk orang pertengahan umur yang menghidap diabetes.

Cara mengukur glukosa dengan betul?

Untuk mengukur gula darah dengan glukometer, anda memerlukan alkohol, jalur ujian khas, pen untuk menusuk kulit, bulu kapas dan glukometer itu sendiri.

1) Basuh dan keringkan tangan anda sehingga bersih. Sediakan alkohol dan kapas.

2) Kemudian pasangkan tusukan pemegang ke kulit, setelah sebelumnya menyesuaikannya dan menegangkan pegas.

3) Kemudian anda harus meletakkan jalur ujian ke dalam peranti, selepas itu ia akan menyala sendiri.

4) Gunakan sapu kapas yang dicelupkan ke dalam alkohol untuk mengelap jari anda dan tusuk dengan pen.

5) Jalur ujian (sektor kerja) mesti dilekatkan pada setetes darah. Sektor kerja mesti dipenuhi sepenuhnya..

6) Sekiranya darah telah merebak, prosedurnya perlu diulang lagi.

7) Selepas beberapa saat, hasilnya akan dapat dilihat di skrin meter. Selepas itu, jalur ujian dapat ditarik keluar dan peranti akan mati dengan sendirinya.

Memo

Adalah lebih baik untuk menentukan tahap glukosa pada waktu pagi semasa perut kosong atau hanya pada perut kosong. Selepas makan, jawapannya mungkin tidak tepat..

Jangan lupa tentang tarikh luput jalur ujian. Mereka mesti disimpan di tempat kering pada suhu bilik. Jalur ujian yang buruk akan memberikan jawapan yang salah dan tidak akan membantu tepat pada masanya untuk mengenal pasti kemerosotan pesakit.

Bagi pesakit yang bergantung kepada insulin, ujian dilakukan sebelum setiap suntikan insulin. Lebih baik menusuk kulit pada jari di sisi pembalut, kerana tempat ini dianggap kurang menyakitkan daripada yang lain. Pastikan tangan anda kering dan bersih. Adalah perlu untuk sentiasa menukar tempat untuk tusukan kulit. Jangan sekali-kali menggunakan lancet orang lain untuk glukometer.

Anda hanya boleh mendapatkan jalur ujian sebelum prosedur pengukuran gula darah. Kod untuk jalur ujian dan meter mestilah sama. Jangan menusuk kulit terlalu dalam sehingga tidak merosakkan tisu. Setetes darah yang terlalu besar dapat memutarbelitkan hasilnya, jadi anda tidak perlu mengeluarkannya secara khusus atau menetes lebih banyak daripada yang diharapkan pada jalur ujian.

Kekerapan gula dalam darah

Pada diabetes mellitus jenis 1, glukosa perlu diukur beberapa kali sehari, sebelum makan, sesudahnya dan sebelum tidur. Pada diabetes mellitus jenis 2, glukosa diukur beberapa kali seminggu dalam jangka masa yang berbeza (pagi, petang, siang). Orang yang sihat harus mengukur gula darah mereka kira-kira sebulan sekali dan pada waktu yang berlainan dalam sehari. Pesakit diabetes juga mengukur glukosa darah dalam kes-kes apabila terdapat pelanggaran rejim umum pada masa itu.

Hasil pengukuran mungkin dipengaruhi oleh ketidakcocokan antara kod meter dan jalur ujian, tangan yang kurang dicuci, kulit basah, sejumlah besar darah, makan awal, dll..

Kesalahan dalam pengukuran glukosa oleh alat adalah sekitar 20%. Sekiranya anda mengukur gula dengan alat yang berbeza, hasilnya masing-masing akan berbeza. Juga, beberapa kesalahan dapat dilihat dengan kerosakan pada peranti itu sendiri atau kerosakannya. Kadang kala jawapan yang salah dapat memberikan jalur ujian untuk meter. Ia bergantung pada komposisi jalur reagen..

Cara memilih glukometer?

Semasa membeli glukometer, kos, dimensi, jumlah memori, kapasiti kerja dan parameter lain harus diambil kira. Perlu juga mengambil kira bentuk diabetes, kerana glukometer yang sedikit berbeza dapat digunakan untuk keadaan yang berbeza. Bagi pesakit diabetes jenis kedua, alat yang boleh digunakan di rumah, di hospital atau di tempat lain sesuai. Dengan diabetes jenis pertama, anda perlu menggunakan meter lebih kerap, yang bermaksud kosnya akan lebih tinggi. Adalah perlu untuk mengira terlebih dahulu berapa banyak wang yang akan dibelanjakan setiap bulan untuk pembelian jalur ujian atau jarum khas untuk glukometer.

Artikel serupa

Gambar galeri dengan kapsyen: Cara memilih glukometer: kemudahan, kos, fungsi yang diperlukan?

Mengukur gula darah di rumah

Pengukuran gula darah dan, jika perlu, pembetulan tepat pada masanya diperlukan untuk mencegah perkembangan komplikasi diabetes yang teruk. Oleh kerana glikemia perlu dipantau secara berterusan, pesakit diabetes mellitus dilatih untuk melakukan ini sendiri di rumah. Untuk tujuan ini, alat mudah alih untuk mengukur gula darah - glukometer digunakan. Peranti sedemikian membolehkan anda memantau tahap glukosa dalam darah, tidak hanya pada pesakit diabetes, tetapi juga pada orang yang sihat, jika perlu.

Analisis hasil pengukuran gula darah memungkinkan anda menilai keberkesanan terapi, menentukan strategi yang betul untuk setiap peringkat rawatan dan gaya hidup, mengoptimumkan nilai tenaga pengambilan makanan, segera membuat perubahan, menyesuaikan diet dan dos ubat.

Model glukometer moden mempunyai keupayaan untuk menyambung ke komputer dan fungsi rakaman automatik dan pemprosesan hasil pengukuran.

Jenis glukometer

Terdapat beberapa jenis glukometer:

 • glukometer fotokimia - mengukur jumlah glukosa dalam darah sesuai dengan perubahan warna reagen. Darah dari jari dicampurkan dengan bahan khas yang digunakan pada jalur ujian. Glukosa darah memasuki reaksi kimia dengan reagen, reagen berubah menjadi biru, sementara intensitas warnanya akan bergantung pada kepekatan glukosa. Sistem optik peranti menganalisis perubahan zon ujian dan memaparkan hasilnya dalam istilah digital pada paparan. Kaedah fotokimia mempunyai kekurangan dan dianggap usang;
 • glukometer elektrokimia - merekodkan petunjuk glukosa dalam darah dengan mengukur jumlah arus elektrik yang dikeluarkan semasa tindak balas. Glukosa berinteraksi dengan zon tindak balas jalur ujian, di mana terdapat campuran reagen kering, mengakibatkan arus elektrik yang lemah, yang nilainya dianalisis oleh alat pengukur peranti. Hasilnya dipaparkan di layar sebagai petunjuk kepekatan glukosa. Peranti elektrokimia lebih tepat daripada peranti fotokimia tergolong dalam glukometer generasi ketiga.

Pada peringkat pengembangan dan pelaksanaan, terdapat beberapa jenis glukometer - biosensor optik berdasarkan resonans plasma permukaan, dan glukometer spektrometri yang mengukur gula darah dengan mengimbas kulit telapak tangan pesakit. Alat seperti itu memungkinkan untuk menentukan kandungan glukosa tanpa pengambilan sampel darah, menggunakan laser.

Peranti glukometer

Meter glukosa darah klasik terdiri daripada unsur-unsur berikut:

 • bateri penumpuk;
 • alat menusuk jari - scarifier separa automatik (lancet);
 • unit elektronik yang dilengkapi dengan paparan kristal cecair;
 • set jalur ujian yang unik.

Untuk merakam hasil pengukuran gula darah, anda boleh membuat jadual khas atau menggunakan bentuk balak kawalan diri yang sudah siap.

Glukometer boleh berbeza dari segi saiz, kelajuan, memori dan tetapan skrin, kos. Meter glukosa darah moden padat, tepat, mempunyai kelajuan tinggi untuk memperoleh hasil, tidak memerlukan perawatan yang rumit, untuk menggunakannya anda hanya memerlukan sedikit kapilari, iaitu darah yang diambil dari jari.

Model moden boleh dilengkapi dengan fungsi tambahan yang berguna:

 • ingatan;
 • pengkomputeran hasil;
 • keupayaan untuk menyimpan hasil terkini;
 • statistik berasingan;
 • mengira nilai purata gula darah untuk jangka masa tertentu;
 • kawalan keton darah;
 • jalur ujian autokod;
 • fungsi suara.

Semua glukometer mengukur gula darah dengan cara yang berbeza dan memberikan hasil yang berbeza. Untuk setiap peranti, penentukuran (penyesuaian) dilakukan menggunakan larutan glukosa standard. Selepas penentukuran, setiap kumpulan jalur menerima kod digital unik, yang dimasukkan ke dalam meter. Anda perlu mengkalibrasi peranti sesuai dengan jalur ujian. Dalam beberapa model peranti, kod mesti dimasukkan secara manual untuk setiap kumpulan jalur ujian baru, dalam glukometer lain kod tersebut dimasukkan secara automatik.

Untuk membandingkan hasil alat yang berbeza untuk mengukur gula darah, anda perlu mengetahui nilai sebenar glukosa dalam darah, yang hanya dapat ditentukan oleh penganalisis makmal. Kaedah terbaik untuk memeriksa ketepatan meter glukosa darah di rumah adalah membandingkan hasil yang diperoleh pada peranti individu dengan petunjuk makmal pada setiap lawatan ke doktor.

Kaedah untuk mengukur gula dalam darah

Pilihan masa untuk mengukur gula darah dengan glukometer dan kekerapan analisis dipilih oleh doktor berdasarkan indikasi individu. Pada jenis diabetes yang tidak bergantung kepada insulin, gula darah biasanya diukur dua kali sehari..

Kadar gula dalam darah pada orang dewasa berkisar antara 3.3-5.5 mmol / L. Tahap gula darah 7.8–11.0 adalah khas untuk prediabetes; peningkatan kepekatan glukosa lebih dari 11 mmol / l menunjukkan diabetes mellitus.

Kekerapan minimum kawalan glisemik pada jenis diabetes yang bergantung kepada insulin adalah empat kali sehari. Semakin kerap gula darah diukur, semakin banyak maklumat mengenai keberkesanan terapi ubat dan tentang faktor-faktor yang mempengaruhi penurunan glukosa darah. Sekiranya glisemia tidak stabil, para pakar mengesyorkan agar pesakit yang mengambil insulin mengambil pengukuran gula darah pada waktu pagi dan sebelum tidur, sebelum dan selepas makan, sebelum bermain sukan, dan juga dalam situasi yang tidak biasa: sebelum melakukan tindakan yang memerlukan perhatian yang tinggi, dengan penyakit bersamaan, kemerosotan tidak bermotivasi kesihatan, dalam keadaan tertekan, dengan perubahan irama kehidupan yang biasa, kehamilan.

Empat jam sebelum ujian tidak digalakkan makan. Ujian biasanya dilakukan sebelum makan dan pada waktu tidur..

Algoritma analisis:

 • basuh tangan dengan sabun dan air suam dan keringkan dengan tuala bersih. Tidak wajar merawat tangan dengan larutan disinfektan, cecair yang mengandungi alkohol atau tisu basah, dalam kes ini terdapat kemungkinan besar untuk mendapatkan hasil yang salah;
 • panaskan jari anda ke suhu bilik, urut tangan anda dengan ringan untuk meningkatkan peredaran darah;
 • pasangkan jarum steril ke dalam scarifier;
 • dapatkan jalur ujian dari botol yang ditutup;
 • pasangkan jalur ujian di soket meter;
 • hidupkan meter, semasa di paparan setelah memeriksa pengekodan dan tarikh luput jalur ujian, muncul mesej mengenai kesediaan untuk bekerja;
 • pilih kedalaman tusukan yang optimum dengan mengambil kira kepekaan individu dan ketebalan kulit;
 • buat tusukan pada kulit bahagian sisi jari dengan pen penindik. Untuk pengambilan sampel darah, disyorkan untuk menggunakan tempat tusukan yang berbeza;
 • letakkan setetes darah di kawasan aplikasi jalur ujian;
 • sapukan kapas yang direndam dalam larutan alkohol ke tempat tusukan;
 • keluarkan jalur ujian dari radas.

Setelah menerima jumlah darah yang diperlukan, peranti akan memaparkan mesej di skrin dan memulakan diagnosis. Hasil ujian akan siap dalam 5-50 saat..

Untuk analisis yang bermakna mengenai penunjuk glukosa darah, disarankan untuk melakukan ujian pasangan yang disebut, di mana tahap gula diukur sebelum dan sesudah peristiwa atau aktiviti tertentu.

Kesalahan dalam mengukur gula darah dengan glukometer:

 • penggunaan jalur ujian yang direka untuk model meter lain;
 • ketidakpatuhan terhadap rejim suhu semasa pengambilan sampel darah (suhu udara terlalu rendah atau tinggi di dalam bilik, tangan sejuk);
 • pencemaran tangan atau jalur ujian;
 • tusukan cetek, banyak atau sedikit darah untuk analisis;
 • masuk ke dalam darah penyelesaian untuk pembasmian kuman, air;
 • pencemaran atau kerosakan pada meter;
 • kurang memeriksa ketepatan peranti, menetapkan kod jalur ujian yang salah;
 • penyimpanan jalur ujian yang tidak betul (botol ditutup rapat, suhu penyimpanan terlalu tinggi atau terlalu rendah, penyimpanan lebih lama daripada tarikh luput).

Rakaman dan analisis keputusan ujian

Merakam hasil pengukuran gula darah di rumah sangat penting, ia membolehkan anda bertindak balas tepat pada masanya terhadap perubahan dalam badan, menilai bagaimana keseimbangan kalori dari pengambilan makanan mempengaruhi tahap glukosa darah, memilih aktiviti fizikal yang optimum, menyesuaikan dos insulin.

Perlu diingat bahawa norma gula darah pada orang dewasa berkisar antara 3.3-5.5 mmol / L. Tahap gula darah 7.8-11.0 adalah khas untuk prediabetes; peningkatan kepekatan glukosa lebih dari 11 mmol / l menunjukkan diabetes mellitus. Pakar mengesyorkan agar pesakit diabetes menyimpan gula dalam lingkungan 5.5-6.0 mmol / L. Selain itu, keadaan umum sistem endokrin, kehadiran penyakit kecil, usia dan jantina pesakit diambil kira.

Untuk merakam hasil pengukuran gula darah, anda boleh membuat jadual khas atau menggunakan bentuk balak kawalan diri yang sudah siap. Model glukometer moden mempunyai keupayaan untuk menyambung ke komputer dan fungsi rakaman automatik dan pemprosesan hasil pengukuran. Aplikasi komputer dapat menganalisis hasil pengukuran, memvisualisasikan indikator untuk jangka waktu tertentu dalam bentuk carta atau grafik.

Untuk setiap peranti, penentukuran dilakukan menggunakan larutan glukosa rujukan. Selepas penentukuran, setiap kumpulan jalur menerima kod digital unik, yang dimasukkan ke dalam meter.

Buku log kawalan diri mengandungi maklumat mengenai masa mengukur gula darah, dos insulin dan ubat lain yang diambil, tahap tekanan darah, berat badan, jadual aktiviti fizikal, maklumat mengenai produk makanan, keadaan emosi.

Untuk analisis yang bermakna mengenai petunjuk glukosa darah, disarankan untuk melakukan ujian pasangan yang disebut, di mana tahap gula diukur sebelum dan sesudah peristiwa atau aktiviti tertentu. Oleh itu, mengukur gula darah sebelum dan selepas makan akan membantu anda memahami bagaimana jatah makanan atau makanan individu yang dipilih dengan betul. Perbandingan petunjuk yang dibuat pada waktu petang dan pagi akan menunjukkan perubahan tahap glukosa dalam badan semasa tidur.

Mengapa hasil analisis glukosa darah mungkin berbeza dengan pengukuran makmal

Selalunya berlaku bahawa hasil pengukuran gula darah menggunakan glukometer khas berbeza dengan petunjuk yang diperoleh menggunakan glukometer lain atau dari nilai kajian yang dilakukan di makmal. Tetapi sebelum anda “berdosa” pada ketepatan meter, anda perlu memperhatikan kebenaran prosedur ini.

Harus diingat bahawa analisis glisemia di rumah, yang sekarang telah menjadi kebiasaan bagi banyak orang dengan diabetes, memerlukan pemantauan yang tepat, Kerana pengulangan berulang dari prosedur yang nampaknya sederhana ini, kawalan terhadap perincian pelaksanaannya mungkin sedikit melemah. Oleh kerana "pelbagai perkara kecil" akan diabaikan, hasilnya tidak sesuai untuk dinilai. Selain itu, harus diingat bahawa pengukuran gula darah dengan glukometer, seperti kaedah penyelidikan lain, mempunyai petunjuk tertentu untuk penggunaan dan kesalahan yang dibenarkan. Semasa membandingkan hasil yang diperoleh pada glukometer dengan hasil data peranti atau makmal lain, beberapa faktor mesti diambil kira.

Telah diketahui bahawa hasil kajian glisemia menggunakan glukometer dipengaruhi oleh:

1) pelaksanaan prosedur yang betul untuk bekerja dengan peranti dan jalur ujian;

2) adanya kesalahan yang boleh diterima dari peranti yang digunakan;

3) turun naik sifat fizikal dan biokimia darah (hematokrit, pH, dll.);

4) jangka masa antara pengambilan sampel darah, dan selang waktu antara mengambil sampel darah dan pemeriksaan selanjutnya di makmal;

5) pelaksanaan teknik yang betul untuk mendapatkan setetes darah dan menerapkannya ke jalur ujian;

6) penentukuran (penyesuaian) alat pengukur untuk penentuan glukosa dalam darah penuh atau dalam plasma.

Apa yang perlu dilakukan untuk memastikan bahawa hasil ujian gula darah dengan glukometer dapat dipercayai sejauh mungkin?

1. Mencegah pelbagai pelanggaran prosedur untuk bekerja dengan peranti dan jalur ujian.

Glucometer adalah meter ekspres mudah alih untuk mengukur kepekatan glukosa dalam darah kapilari penuh menggunakan jalur ujian sekali guna. Asas fungsi ujian jalur adalah reaksi glukosa enzimatik (glukosa-oksidatif), diikuti dengan penentuan elektrokimia atau fotokimia intensiti tindak balas ini, sebanding dengan kandungan glukosa dalam darah.

Pembacaan glukometer harus dianggap sebagai petunjuk dan dalam beberapa kes memerlukan pengesahan dengan kaedah makmal!

Peranti ini dapat digunakan dalam praktik klinikal ketika metode pengukuran makmal tidak tersedia, selama kajian saringan, dalam situasi darurat dan keadaan di lapangan, serta dalam penggunaan individu untuk tujuan pengendalian operasi.

Meter tidak boleh digunakan untuk menentukan glukosa:

- dalam serum darah;

- dalam darah vena;

- dalam darah kapilari setelah penyimpanan berpanjangan (lebih dari 20-30 minit);

- dengan pencairan teruk atau penebalan darah (hematokrit - kurang daripada 30% atau lebih daripada 55%);

- pada pesakit dengan jangkitan teruk, tumor ganas dan edema besar;

- selepas penggunaan asid askorbik lebih daripada 1.0 gram secara intravena atau oral (ini membawa kepada penunjuk yang berlebihan);

- jika syarat penyimpanan dan penggunaan tidak diperuntukkan dalam arahan penggunaan (dalam kebanyakan kes, julat suhu: untuk penyimpanan - dari + 5 ° С hingga + 30 ° С, untuk penggunaan - dari + 15 ° С hingga + 35 ° С; julat kelembapan - dari 10% hingga 90%);

- berhampiran sumber radiasi elektromagnetik yang kuat (telefon bimbit, ketuhar gelombang mikro, dll.);

- tanpa memeriksa peranti menggunakan jalur kawalan (larutan kawalan), setelah mengganti bateri atau setelah jangka waktu penyimpanan yang lama (prosedur pengesahan diberikan dalam arahan penggunaan).

Jalur ujian untuk glukometer tidak boleh digunakan:

- selepas tarikh luput yang tertera pada bungkusannya;

- setelah tamat tempoh untuk menggunakan jalur ujian dari saat membuka bungkusan;

- sekiranya terdapat ketidakcocokan kod penentukuran dalam memori peranti dengan kod yang ditunjukkan pada pembungkusan jalur ujian (prosedur untuk menetapkan kod penentukuran diberikan dalam arahan penggunaan);

- jika syarat penyimpanan dan penggunaan tidak diperuntukkan dalam arahan penggunaan.

2. Anda harus tahu bahawa setiap meter-glukometer mempunyai kesalahan yang dibenarkan dalam pengukuran.

Mengikut kriteria WHO semasa, hasil ujian glukosa darah yang diperoleh menggunakan alat penggunaan individu (di rumah) dianggap tepat secara klinikal jika berada dalam lingkungan +/- 20% dari nilai analisis yang dilakukan menggunakan peralatan rujukan, yang mana penganalisis makmal berketepatan tinggi diambil, kerana penyimpangan +/- 20% tidak memerlukan perubahan dalam terapi. Oleh itu:

- tidak ada dua meter, bahkan satu pengeluar dan satu model, tidak akan memberikan hasil yang sama sepanjang masa;

-satu-satunya cara untuk memeriksa ketepatan meter adalah membandingkan hasil yang diperoleh ketika menggunakannya dengan hasil makmal rujukan (makmal semacam itu, sebagai peraturan, mempunyai kemudahan perubatan khusus tahap tinggi), dan bukan dengan hasil meter lain.

3. Kandungan gula dalam darah dipengaruhi oleh turun naik sifat fizikal dan biokimia darah (hematokrit, pH, gel, dll.)

Kajian perbandingan glukosa darah harus dilakukan pada waktu perut kosong dan jika tidak ada dekompensasi yang jelas (dalam kebanyakan manual diabetes, tahap glukosa dalam darah adalah dari 4.0-5.0 hingga 10.0-12.0 mmol / l).

4. Hasil kajian glikemia bergantung pada jangka waktu antara pengambilan sampel darah, dan juga selang waktu antara pengambilan sampel darah dan pemeriksaan selanjutnya di makmal.

Sampel darah harus diambil pada masa yang sama (walaupun dalam 10-15 minit perubahan ketara tahap glisemia dalam badan boleh berlaku) dan dengan cara yang sama (dari jari dan lebih baik dari satu tusukan).

Ujian makmal harus dilakukan dalam 20-30 minit setelah mengambil sampel darah. Tahap glukosa dalam sampel darah yang tersisa pada suhu bilik menurun setiap jam sebanyak 0.389 mmol / L akibat glikolisis (proses pengambilan glukosa oleh sel darah merah).

Cara mengelakkan pelanggaran teknik menghasilkan setetes darah dan menerapkannya ke jalur ujian?

Darah untuk pemeriksaan dapat diambil dari berbagai bahagian badan, tetapi pengambilan sampel darah dari permukaan sisi hujung jari dianggap paling mudah. Anda juga boleh mengambil darah dari cuping telinga, permukaan lateral telapak tangan, lengan bawah, bahu, paha, otot betis. Keutamaan dapat ditentukan oleh sekatan akses, ciri kepekaan, profesi dan keadaan lain. Rangkaian kapilari, kelajuan aliran darah dan intensiti metabolisme glukosa di bahagian tubuh yang berbeza adalah berbeza. Nilai glukosa darah yang diperoleh dengan mengambil darah pada masa yang sama, tetapi dari tempat yang berbeza, akan berbeza. Lebih-lebih lagi, semakin kuat aliran darah, semakin tinggi ketepatan pengukurannya. Ketepatan dan kemudahan kajian yang terbaik memberikan pengambilan darah dari jari, dan kawasan tubuh yang disenaraikan lain dianggap sebagai alternatif. Yang paling dekat dengan glukosa dalam darah yang diambil dari jari adalah ukuran glisemia yang diperoleh dari setetes darah yang diambil dari telapak tangan dan cuping telinga. Dalam kebanyakan kes, ketika mengambil sampel darah dari lokasi alternatif, kedalaman tindikan harus ditingkatkan. Peranti untuk menerima setetes darah ketika diambil dari tempat alternatif harus mempunyai penutup AST khas. Petua tajam logam lancet boleh menjadi kusam, membengkok dan menjadi kotor, jadi ia mesti diganti selepas setiap penggunaan.

Petua Teknik Penurunan Darah:

1. Basuh tangan anda dengan sabun sambil memanaskannya di bawah aliran air suam..

2. Lap tangan anda dengan tuala bersih sehingga tidak ada kelembapan di atasnya, perlahan-lahan mengurut dari pergelangan tangan ke hujung jari anda.

3. Turunkan jari pengumpulan darah ke bawah dan lenturkan sedikit untuk meningkatkan aliran darah.

.Semasa menggunakan alat pencucuk jari individu, lap kulit dengan alkohol hanya jika anda tidak dapat mencuci tangan dengan bersih. Alkohol, yang mempunyai kesan penyamakan pada kulit, menjadikan tusukan lebih menyakitkan, dan kerosakan pada sel darah dengan penyejatan yang tidak lengkap membawa kepada pengurangan indikasi.

5. Tekan alat penindas jari dengan kuat untuk memperbaiki bahagian kulit dengan lancet, memastikan kedalaman yang mencukupi dan kurang sakit..

6. Tusukan hujung jari di sebelah, ganti jari untuk tusukan.

7. Tidak seperti cadangan sebelumnya, pada masa ini, untuk penentuan glukosa dalam darah, tidak perlu menghapus titisan darah pertama dan hanya menggunakan kedua.

6. Turunkan jari anda ke bawah, tekan dan urut, sehingga titisan kendur terbentuk. Dengan pemampatan hujung jari yang sangat kuat, cecair ekstraselular dapat dilepaskan bersama dengan darah, yang menyebabkan pengurangan bacaan.

7. Angkat jari anda ke jalur ujian sehingga tetesan bebas ditarik ke kawasan ujian dengan liputan penuh (atau mengisi kapilari). Ketika "mengoleskan" darah dengan lapisan tipis di kawasan ujian dan dengan penggunaan tambahan setetes darah, pembacaan akan berbeza dari yang diperoleh menggunakan penurunan standar.

8. Setelah menerima setetes darah, pastikan tempat tusukan tidak terdedah kepada pencemaran..

5. Hasil kajian glisemia dipengaruhi oleh penentukuran (penyesuaian) alat pengukur.

Plasma darah adalah komponen cairnya yang diperoleh setelah pemendapan dan pembuangan sel darah. Oleh kerana perbezaan ini, nilai glukosa dalam darah keseluruhan biasanya 12% (atau 1,12 kali) lebih rendah daripada pada plasma.

Menurut cadangan organisasi diabetes antarabangsa, istilah "glisemia atau glukosa darah" sekarang difahami berarti kandungan glukosa dalam plasma darah, jika tidak ada syarat atau reservasi tambahan, dan penentukuran alat untuk menentukan glukosa darah (penggunaan makmal dan individu) Ini adalah kebiasaan untuk mengkalibrasi dengan plasma. Walau bagaimanapun, beberapa meter glukosa darah di pasaran hari ini masih mempunyai penentukuran darah keseluruhan. Untuk membandingkan hasil penentuan glukosa darah pada meter anda dengan hasil makmal rujukan, anda mesti terlebih dahulu memindahkan hasil makmal ke sistem pengukuran meter anda (Jadual 1).

Jadual 1. Kesesuaian kepekatan glukosa dalam darah dan plasma keseluruhan

Plasma Darah Seluruh Plasma Darah Seluruh Plasma Darah Seluruh Plasma Darah Seluruh Darah

2.0 2.24 9.0 10.08 16.0 17.92 23.0 25.76

3.0 3.36 10.0 11.20 17.0 19.04 24.0 26.88

4.0 4.48 11.0 12.32 18.0 20.16 25.0 28.00

5.0 5.60 12.0 13.44 19.0 21.28 26.0 29.12

6.0 6.72 13.0 14.56 20.0 22.40 27.0 30.24

7.0 7.84 14.0 15.68 21.0 23.52 28.0 31.36

8.0 8.96 15.0 16.80 22.0 24.64 29.0 32.48

Prosedur untuk membandingkan hasil glukosa dalam darah yang diperoleh pada glukometer dengan hasil makmal rujukan (dengan ketiadaan dekompensasi yang jelas dan memerhatikan teknik mengambil dan mempelajari sampel darah).

1. Pastikan meter anda tidak kotor dan kod pada meter sesuai dengan kod jalur ujian yang digunakan.

2. Jalankan ujian dengan jalur kawalan (larutan kawalan) untuk meter ini:

- jika anda mendapat hasil di luar had yang ditentukan, hubungi pengeluar;

- jika hasilnya berada dalam julat yang ditentukan - alat tersebut dapat digunakan untuk menentukan glukosa dalam darah.

3. Ketahui bagaimana meter glukosa darah dan peralatan makmal yang anda gunakan untuk perbandingan dikalibrasi, iaitu sampel darah mana yang digunakan: plasma darah atau darah kapilari keseluruhan. Sekiranya sampel darah yang digunakan untuk kajian ini tidak sepadan, perlu mengira semula hasilnya ke sistem tunggal yang digunakan pada meter anda.

Membandingkan hasil yang diperoleh, seseorang tidak boleh melupakan kesalahan yang dibenarkan +/- 20%.

Sekiranya keadaan kesihatan anda tidak sesuai dengan hasil pemantauan glukosa dalam darah walaupun anda berhati-hati mengikuti semua cadangan yang diberikan dalam arahan penggunaan glukometer, anda harus berjumpa doktor dan membincangkan keperluan pemeriksaan makmal!

Cara mengukur gula darah dengan glukometer

Pesakit kencing manis perlu memantau glukosa darah mereka setiap hari. Di rumah, prosedur ini dilakukan menggunakan alat khas - glukometer. Namun, jika ini adalah kali pertama anda melakukan ujian ini sendiri, maka mungkin timbul beberapa kesulitan. Kami akan mengetahui cara mengukur gula darah dengan glukometer.

Peraturan untuk menggunakan meter

Agar meter tepat, penting untuk mengikuti peraturan tertentu..

Penentukuran

Sebilangan besar meter glukosa darah menghendaki anda mengkalibrasi alat sebelum melakukan pengukuran. Jangan mengabaikan prosedur ini. Jika tidak, data yang diterima tidak betul. Pesakit akan mempunyai gambaran yang menyimpang mengenai perjalanan penyakit ini. Penentukuran mengambil masa beberapa minit. Perincian pelaksanaannya dijelaskan dalam arahan untuk peranti.

Ukur tiga kali sehari

Gula darah harus diukur sebelum makan, selepas makan, dan sebelum tidur. Sekiranya analisis mesti dilakukan semasa perut kosong, maka makanan ringan terakhir dapat diterima selama 14-15 jam sebelum prosedur. Untuk diabetes jenis 2, disyorkan untuk melakukan pengukuran beberapa kali seminggu. Tetapi pesakit diabetes yang bergantung kepada insulin (jenis 1) harus mengawal glisemia beberapa kali sehari. Namun, tidak boleh dilupakan bahawa pengambilan ubat dan penyakit berjangkit akut dapat mempengaruhi data yang diperoleh..

Pemantauan Prestasi

Sekiranya terdapat ketidakselarasan dalam pembacaan peranti, perlu dilakukan kajian kedua. Darah yang tidak mencukupi dari tempat tusukan dan jalur ujian yang tidak sesuai boleh mempengaruhi hasilnya. Untuk menghilangkan sebab pertama, disarankan untuk mencuci tangan dengan air suam sebelum dianalisis. Jari selepas tusukan perlu diurut sedikit. Jangan sekali-kali memerah darah.

Tarikh luput barang habis pakai

Sebelum menggunakan jalur ujian, pastikan untuk memastikan masa simpan dan disimpan dalam keadaan yang baik: di tempat kering yang dilindungi dari cahaya dan kelembapan. Jangan sentuh mereka dengan tangan yang basah. Sebelum melakukan analisis, pastikan bahawa kod pada skrin peranti sesuai dengan nombor pada pembungkusan jalur ujian.

Operasi yang betul

Untuk memperluas perkhidmatan glukometer, pantau keadaannya: bersihkan peranti tepat pada waktunya, ubah lancet. Zarah habuk boleh memberi kesan buruk terhadap hasil pengukuran. Sekiranya terdapat beberapa pesakit diabetes dalam keluarga, masing-masing harus mempunyai satu meter.

Cara mengukur

Mereka yang mengambil glukometer untuk pertama kalinya harus mempelajari arahan dengan teliti untuk mengetahui cara mengukur gula darah dengan betul. Prosedur untuk semua peranti hampir sama.

 1. Siapkan tangan anda untuk analisis. Basuh dengan sabun dalam air suam. Lap hingga kering. Sediakan jalur ujian. Masukkan ke dalam peranti sehingga berhenti. Untuk mengaktifkan meter, tekan butang mula. Beberapa model dihidupkan secara automatik setelah jalur ujian dimasukkan..
 2. Tusuk hujung jari. Untuk mengelakkan mencederakan kawasan kulit dari mana darah diambil, ganti jari anda setiap kali. Untuk pengumpulan bahan biologi, bahagian tengah, telunjuk dan jari manis di setiap tangan sesuai. Beberapa model membolehkan anda mengambil darah dari bahu. Sekiranya proses menindik menyakitkan, jangan tusukan di bahagian tengah bantal, tetapi di sisi.
 3. Lap titisan pertama dengan kapas, dan sapukan kedua ke jalur ujian yang disediakan. Bergantung pada model, mungkin memerlukan 5 hingga 60 saat untuk mendapatkan hasilnya. Data ujian akan disimpan dalam memori meter. Walau bagaimanapun, disarankan untuk menduplikasi angka yang diperoleh dalam buku harian kawalan kendiri. Jangan lupa untuk mempertimbangkan ketepatan peranti. Piawaian yang dibenarkan mesti ditunjukkan dalam arahan yang dilampirkan..
 4. Setelah menyelesaikan pengukuran, lepaskan jalur ujian yang digunakan dan buang. Sekiranya meter tidak mempunyai fungsi mematikan automatik, lakukan ini dengan menekan butang.

Gula darah

Matlamat diabetes bukan hanya untuk mengukur gula darah, tetapi untuk memastikan hasilnya normal. Perlu diingat bahawa norma penunjuk bagi setiap orang adalah individu dan bergantung pada banyak faktor: usia, kesihatan umum, kehamilan, pelbagai jangkitan dan penyakit.

Jadual normal dengan glukosa darah yang optimum
UmurNorma (mmol / L)
Bayi baru lahir dan kanak-kanak sehingga 1 tahun2.7-4.4
Kanak-kanak dari 1 tahun hingga 5 tahun3.2–5.0
Kanak-kanak berumur 5 hingga 14 tahun3.3–5.6
Dewasa (14-60 tahun)4.3-6.0
Warga emas (60 tahun ke atas)4.6-6.4

Pada pesakit kencing manis, nilai glukosa darah dapat berbeza secara signifikan dari data yang diberikan. Contohnya, pengukuran gula pada waktu pagi semasa perut kosong biasanya berkisar antara 6 hingga 8.3 mmol / L, dan setelah makan, penunjuk boleh melonjak hingga 12 mmol / L dan lebih tinggi.

Cara menurunkan glukosa

Untuk mengurangkan petunjuk glisemik tinggi, anda mesti mematuhi peraturan berikut.

 • Ikuti diet yang ketat. Kecualikan hidangan goreng, salai, masin dan pedas dari diet. Kurangkan jumlah tepung dan manis. Masukkan sayur-sayuran, bijirin, daging rendah lemak dan produk tenusu dalam menu.
 • Senaman.
 • Lawati ahli endokrinologi secara berkala dan dengarkan cadangannya.
 • Dalam beberapa kes, suntikan insulin mungkin diperlukan. Dos ubat bergantung pada berat, usia dan keparahan penyakit.

Prinsip operasi dan jenis glukometer

Glukometer adalah alat mudah alih yang boleh digunakan untuk mengukur gula darah di rumah. Berdasarkan petunjuk peranti, kesimpulan dibuat mengenai status kesihatan pesakit. Semua penganalisis moden dicirikan oleh ketepatan tinggi, pemprosesan data yang cepat dan kemudahan penggunaan..

Sebagai peraturan, glukometer adalah padat. Sekiranya perlu, ia boleh dibawa bersama anda dan melakukan pengukuran pada bila-bila masa. Lazimnya, kit bersama-sama dengan alat ini merangkumi satu set lancet steril, jalur ujian dan pen penindik. Setiap analisis harus dilakukan menggunakan jalur ujian baru..

Bergantung pada kaedah diagnostik, mereka membezakan:

 • Meter fotometrik. Pengukuran dilakukan dengan mengecat permukaan jalur uji dengan warna tertentu. Hasilnya dikira dengan intensiti dan nada noda. Kaedah ini dianggap usang, glukometer seperti itu hampir tidak pernah dijual..
 • Meter elektrokimia. Meter glukosa darah moden berfungsi berdasarkan kaedah elektrokimia, di mana parameter utama pengukuran adalah perubahan kekuatan semasa. Permukaan kerja jalur ujian dirawat dengan lapisan khas. Sebaik sahaja setetes darah masuk, reaksi kimia berlaku. Untuk membaca hasil prosedur, peranti menghantar denyutan semasa ke jalur dan, berdasarkan data yang diterima, memberikan hasil yang selesai.

Glucometer - alat yang diperlukan untuk setiap pesakit diabetes. Pengukuran secara berkala membantu anda memantau gula darah dan mengelakkan komplikasi diabetes. Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa pemantauan diri tidak dapat menggantikan diagnostik makmal. Oleh itu, pastikan anda melakukan analisis di institusi perubatan sebulan sekali dan sesuaikan terapi dengan doktor anda.

Penentuan gula (glukosa) dalam darah

Alat yang mengukur gula darah disebut glukometer. Terdapat banyak model peranti ini yang berbeza dalam spesifikasi teknikal dan fungsi tambahan. Ketepatan indikator bergantung pada ketepatan peranti, oleh itu, memilihnya, perlu memberi tumpuan kepada kualiti, ciri penggunaan, serta ulasan doktor dan pesakit.

Pengukuran gula darah adalah analisis penting yang menunjukkan perjalanan diabetes dan keadaan umum pesakit. Tetapi agar hasil kajian itu seakurat mungkin, selain menggunakan glukometer yang tepat, pesakit harus mengikuti sejumlah peraturan mudah ketika mengumpulkan darah dan menganalisisnya.

Algoritma tindakan

Melakukan urutan tindakan tertentu, anda dapat memastikan ketepatan analisisnya. Pengukuran glukosa dalam darah harus dilakukan dalam lingkungan yang tenang, kerana luahan emosi dapat mempengaruhi kebolehpercayaan hasilnya..

Berikut adalah contoh algoritma tindakan yang perlu anda lakukan untuk pengukuran yang betul:

 1. Basuh tangan dengan sabun di bawah air yang mengalir..
 2. Lap sehingga kering dengan tuala, sambil tidak menggosok kulit dengan banyak.
 3. Rawat tempat suntikan dengan alkohol atau antiseptik lain (langkah ini tidak perlu, dengan syarat suntikan akan dilakukan dengan jarum pakai buang atau pen individu).
 4. Goncangkan sedikit dengan tangan anda untuk meningkatkan peredaran darah.
 5. Selain itu, keringkan kulit di tempat tusukan di masa depan dengan kain atau kapas steril.
 6. Buat tusukan di kawasan hujung jari, lepaskan titisan darah pertama dengan pad kapas kering atau kain kasa.
 7. Letakkan setetes darah pada jalur ujian dan masukkan ke dalam glukometer yang disertakan (di beberapa alat, sebelum darah digunakan, jalur ujian mesti sudah dipasang di dalam alat).
 8. Tekan kekunci untuk analisis atau tunggu sehingga hasilnya dipaparkan di skrin sekiranya operasi automatik peranti.
 9. Catat nilainya dalam buku harian khas.
 10. Rawat tempat suntikan dengan antiseptik dan, setelah kering, basuh tangan anda dengan sabun.

Bilakah gula lebih baik untuk diukur dan seberapa kerap ia mesti dilakukan?

Jumlah tepat yang diperlukan setiap hari kepada pesakit hanya dapat memberitahu doktor yang memerhatikan. Ini dipengaruhi oleh banyak faktor, di antaranya seseorang dapat mengetahui pengalaman penyakit ini, keparahan perjalanannya, jenis penyakit dan kehadiran patologi yang bersamaan. Sekiranya, selain ubat diabetes, pesakit secara sistematik mengambil ubat-ubatan kumpulan lain, dia perlu berunding dengan ahli endokrinologi mengenai kesannya terhadap gula darah. Dalam kes ini, kadang-kadang perlu membuat perubahan tertentu dalam masa kajian (misalnya, mengukur glukosa sebelum mengambil tablet atau setelah selang waktu tertentu setelah orang itu meminumnya).

Bilakah lebih baik untuk mengukur gula? Rata-rata, seorang pesakit diabetes yang mendapat pampasan yang baik, yang sudah mengambil ubat-ubatan tertentu dan sedang menjalani diet, hanya memerlukan 2-4 ukuran gula sehari. Pesakit pada tahap pemilihan terapi harus melakukan ini lebih kerap, supaya doktor dapat mengesan reaksi tubuh terhadap ubat-ubatan dan pemakanan.

Kawalan gula darah yang paling terperinci terdiri daripada ukuran berikut:

 • Pada perut kosong selepas tidur, sebelum melakukan aktiviti fizikal.
 • Lebih kurang 30 minit selepas bangun, sebelum sarapan.
 • 2 jam selepas setiap hidangan.
 • 5 jam selepas setiap suntikan insulin bertindak pendek.
 • Selepas aktiviti fizikal (gimnastik perubatan, kerja rumah).
 • Sebelum tidur.

Semua pesakit, tanpa mengira tahap keparahan diabetes, perlu mengingat situasi ketika perlu mengukur gula darah tanpa dijadualkan. Bagaimana untuk menentukan bahawa pengukuran perlu dilakukan dengan segera? Gejala berbahaya termasuk tekanan psiko-emosi, kemerosotan kesihatan, kelaparan teruk, peluh sejuk, kekeliruan fikiran, berdebar-debar jantung, kehilangan kesedaran, dll..

Adakah mungkin dilakukan tanpa peralatan khas?

Tidak mungkin untuk menentukan tahap gula dalam darah tanpa glukometer, tetapi ada gejala tertentu yang secara tidak langsung menunjukkan bahawa ia meningkat. Ini termasuk:

 • dahaga dan mulut kering yang berterusan;
 • ruam kulit pada badan;
 • peningkatan rasa lapar walaupun pengambilan makanan mencukupi;
 • kencing kerap (walaupun pada waktu malam);
 • kulit kering;
 • kekejangan pada otot betis;
 • kelesuan dan kelemahan, peningkatan keletihan;
 • keagresifan dan kerengsaan;
 • masalah penglihatan.

Tetapi gejala ini tidak spesifik. Mereka boleh menunjukkan penyakit dan gangguan lain di dalam badan, jadi anda tidak boleh bergantung sepenuhnya kepadanya. Di rumah, jauh lebih baik dan senang menggunakan alat mudah alih yang menentukan tahap glukosa dalam darah dan jalur ujian khas untuknya.

Norma

Penentuan glukosa dalam darah tidak akan bermakna jika tidak ada piawaian tertentu yang lazim untuk membandingkan hasilnya. Untuk darah dari jari, norma seperti itu adalah 3.3 - 5.5 mmol / L (untuk vena - 3.5-6.1 mmol / L). Selepas makan, penunjuk ini meningkat dan boleh mencapai 7.8 mmol / L. Selama beberapa jam pada orang yang sihat, nilai ini kembali normal.

Tahap gula sasaran untuk pesakit kencing manis mungkin berbeza-beza, bergantung pada jenis penyakit, ciri-ciri tubuh dan rawatan yang dipilih, adanya komplikasi, usia, dll. Penting bagi pesakit untuk berusaha mengekalkan gula pada tahap yang ditentukan bersama dengan doktor yang merawat. Untuk melakukan ini, anda perlu mengukur indikator ini secara teratur dan betul, serta mengikuti diet dan rawatan.

Setiap definisi gula darah (hasilnya) lebih baik dicatat dalam buku harian khas. Ini adalah buku nota di mana pesakit mencatat bukan sahaja nilai yang diperoleh, tetapi juga beberapa maklumat penting lain:

 • hari dan masa analisis;
 • berapa lama masa berlalu sejak makan terakhir;
 • komposisi makanan;
 • jumlah insulin yang disuntik atau ubat tablet yang diambil (anda juga perlu menunjukkan jenis insulin yang disuntik di sini);
 • adakah pesakit melakukan latihan fizikal sebelum ini;
 • sebarang maklumat tambahan (tekanan, perubahan keadaan kesihatan biasa).

Cara memeriksa glukometer untuk berfungsi dengan betul?

Analisis untuk menentukan tahap glukosa dalam darah dianggap tepat jika nilainya berbeza dari hasil yang diperoleh dengan peralatan makmal ultraprecise tidak lebih dari 20%. Mungkin ada banyak pilihan untuk menentukur meter gula. Mereka bergantung pada model meter tertentu dan boleh berbeza dengan ketara bagi peranti syarikat yang berbeza. Tetapi ada teknik umum yang tidak khusus yang boleh anda gunakan untuk memahami seberapa benar pembacaan peranti.

Pertama, beberapa pengukuran berturut-turut dapat dilakukan pada alat yang sama dengan perbezaan waktu 5-10 minit. Hasilnya mestilah hampir sama (± 20%). Kedua, anda dapat membandingkan hasil yang diperoleh di makmal dengan hasil yang diperoleh pada peranti untuk kegunaan peribadi. Untuk melakukan ini, anda perlu menderma darah semasa perut kosong di makmal dan mengambil glukometer dengan anda.

Setelah lulus analisis, anda perlu mengukur semula peranti mudah alih dan mencatat nilainya, dan setelah menerima hasil dari makmal, bandingkan data ini. Margin kesalahan adalah sama seperti kaedah pertama - 20%. Sekiranya lebih tinggi, kemungkinan besar peranti tidak berfungsi dengan betul, lebih baik membawanya ke pusat servis untuk diagnostik dan penyelesaian masalah.

Glukosa darah

Mengukur glukosa darah, juga dikenal sebagai pemantauan glukosa darah, adalah cara untuk memeriksa berapa banyak glukosa (gula) dalam darah pesakit diabetes, menggunakan meter glukosa darah kapan saja, di mana sahaja.

Nilai glukosa darah normal bagi orang yang tidak menghidap diabetes dan wanita tidak semasa mengandung 1:

Dalam 2 jam
selepas makan

Bagi penghidap diabetes, lebih tepat untuk membicarakan tentang nilai gula darah normal, tetapi mengenai julat sasaran. Tugas pesakit adalah memastikan bahawa glukosa darah selalu berada dalam jangkauan sasarannya..

Ia berlaku bahawa penghidap diabetes percaya bahawa gula tinggi dapat dirasakan, dan diabaikan untuk mengukur glukosa menggunakan glukometer. Tetapi tubuh terbiasa dengan bacaan gula darah yang tinggi, dan tahap berbahaya mungkin tidak dapat diperhatikan. Oleh itu, anda tidak boleh bergantung pada perasaan anda.

Untuk memperbaiki penyimpangan dari jangkauan sasaran dan mencegah perkembangan komplikasi diabetes yang tidak dapat dipulihkan, perlu mengukur glukosa darah setiap hari.

Glukometer Siri Pilih OneTouch Baru ® Plus membolehkan anda mengukur glukosa darah anda dengan cepat dan tepat. Selain itu, mereka mempunyai petua warna yang membantu anda memahami sekilas jika gula darah berada dalam lingkungan sasaran..

Hubungi penyedia penjagaan kesihatan anda untuk mengetahui jangkauan sasaran anda. Ia akan memberitahu anda had atas dan bawah julat yang sesuai untuk anda. Nilai-nilai ini dapat disesuaikan dengan mudah dalam meter OneTouch Select. ® Plus dan OneTouch Select Plus Flex ®.

Penting untuk memahami bahawa hanya mengukur glukosa tidak mencukupi untuk mengawal diabetes. Adalah perlu untuk mengambil tindakan dengan nilai yang dikurangkan atau meningkat.

Bagaimana doktor memeriksa darah: ujian hemoglobin glikasi (HbA1c)

Indeks hemoglobin glikasi membolehkan anda mengukur gula darah dan menganggarkan penunjuk purata untuk 2-3 bulan terakhir.

Analisis ini dilakukan untuk diabetes jenis 1 dan jenis 2. Ini menunjukkan bagaimana tubuh pesakit dengan diabetes memenuhi rejimen rawatan yang ditetapkan, dan, jika perlu, membolehkan rejimen ini disesuaikan. Berikut adalah jadual yang boleh anda tentukan penunjuk individu.

Algoritma untuk pemilihan tujuan rawatan secara individu untuk HbA1c:

Kehadiran makrovaskular yang teruk
komplikasi dan / atau risiko yang teruk
hipoglikemia
Umur
MudaTengahWarga emas dan / atau
Jangka hayat 2

Kesesuaian HbA1c dengan glukosa plasma purata harian (CGP) selama 3 bulan terakhir.

Hba1c,
%
LNG,
mmol / l
Hba1c,
%
LNG,
mmol / l
Hba1c,
%
LNG,
mmol / l
Hba1c,
%
LNG,
mmol / l
43.8810.21216.5enam belas22.9
4.54.68.511.012.517.316.523.7
55.4911.8tiga belas18.11724.5
5.56.29.512.613.518.917.525.3
67.01013.41419.7lapan belas26.1
6.57.810.514.214.520.518.526.9
78.6sebelas14.9lima belas21.3Sembilan belas27.7
7.59.411.515.715.522.119.528.5

Hasil analisis HbA1c tidak dapat meramalkan perubahan harian yang berlaku di dalam badan bergantung pada diet atau aktiviti fizikal. Oleh itu, glukometer adalah salah satu penyelesaian terbaik untuk memantau turun naik kadar glukosa darah secara berkala, bergantung pada pemakanan dan aktiviti fizikal. Menggunakan glukometer akan membolehkan anda mengukur glukosa darah, segera bertindak balas terhadap perubahan dan, jika perlu, membawa tahap glukosa ke nilai sasaran individu. Doktor juga akan bergantung pada pengukuran glukosa darah yang diperoleh dengan glukometer untuk menilai keberkesanan terapi.

Agar tidak melupakan kapan anda perlu mengetahui tahap gula darah, apa yang perlu anda pantau, sehingga anda dapat memantau penunjuk dengan jayanya setiap hari, anda boleh menggunakan jadual mudah ini.

Bila hendak mengukurApa yang mesti dicari
Pada waktu pagi, sebaik sahaja bangun, sebelum makanBagaimana badan / ubat mengatur glukosa darah dalam semalam?
Sebelum setiap hidangan
 • Bagaimana pilihan makanan dan saiz hidangan mempengaruhi glukosa darah?
 • Semasa menyuntik insulin (pendek / ultra pendek) makanan, perlu memeriksa apakah dos insulin ini diberikan sebelum makan sebelumnya mencukupi.
 • Cara menyesuaikan pemakanan dan saiz hidangan pada masa akan datang?
Dua jam selepas makan
 • Adakah glukosa darah anda kembali ke sasaran anda setelah makan??
 • Semasa menyuntik insulin (pendek / ultra pendek) makanan, perlu memeriksa apakah dos insulin ini diberikan sebelum makan mencukupi?
 • Bagaimana pilihan makanan dan saiz hidangan mempengaruhi glukosa darah?
Sebelum melakukan aktiviti fizikal
 • Adakah saya perlu makan sebelum melakukan aktiviti fizikal?
 • Adakah mungkin untuk melakukan aktiviti fizikal atau sekiranya ditunda?
Semasa dan selepas melakukan aktiviti fizikal
 • Bagaimana aktiviti fizikal mempengaruhi glukosa darah?
 • Adakah aktiviti fizikal mempunyai kesan tertunda pada glukosa darah?
 • Adakah terdapat hipoglikemia?
Sekiranya anda merasa tidak sihat atau tertekanAdakah malaise atau stres mempengaruhi glukosa darah anda?
Sebelum tidurAdakah saya memerlukan makanan ringan sebelum tidur?
Pada waktu malam (jam 3 pagi)Adakah hipoglikemia pada waktu malam?
Pada masa lain seperti yang disyorkan oleh doktorSejauh manakah rawatan yang ditetapkan berfungsi??
Sebelum memandu keretaGlukosa darah selamat untuk memandu?

Hipoglikemia bermaksud "glukosa darah rendah," yang boleh berlaku pada bila-bila masa sepanjang hari. Dengan hipoglikemia, tubuh mengalami kekurangan glukosa, yang dapat digunakan sebagai sumber tenaga. Hipoglikemia sepadan dengan tahap glukosa darah di bawah 3.9 mmol / L.

Tanda dan gejala hipoglikemia:

 • permulaan tajam menyatakan kelemahan;
 • berpeluh
 • pening;
 • menggeletar tangan atau perasaan gementar dalaman;
 • pucat;
 • penglihatan berganda dan kegelapan pada mata;
 • kegelisahan, ketidakupayaan untuk menumpukan perhatian, ketakutan;
 • kardiopalmus;
 • lapar.
Apa yang perlu dilakukan dengan glukosa darah rendah:
 1. Ukur glukosa darah anda. Sekiranya kurang daripada 3.9 mmol / l, gunakan peraturan 15/15:
  - ambil 15 g karbohidrat cepat, contohnya segelas jus buah, 3-4 sudu teh (1 sudu besar) gula yang dilarutkan dalam air atau 5-6 gula-gula;
  - atau ambil tablet glukosa (pastikan label mengatakan bahawa mengandungi 15 g glukosa);
  - tunggu 15 minit dan pastikan glukosa darah anda diuji lagi.
 2. Sekiranya glukosa darah anda masih rendah:
  - ambil 15 g glukosa dan tunggu 15 minit sehingga pengukuran glukosa seterusnya dalam darah; lakukan ujian darah untuk gula sebanyak yang diperlukan sehingga indikator mencapai nilai yang boleh diterima.
 3. Fikirkan tentang apa yang menyebabkan timbulnya hipoglikemia..
 4. Jangan lewatkan makanan seterusnya, agar tidak menyebabkan penurunan glukosa darah lagi.
 5. Sekiranya gejala berterusan, hubungi pembekal penjagaan kesihatan anda..
Glukosa Darah Tinggi - Hiperglikemia

Tahap glukosa darah meningkat apabila pemakanan, tahap aktiviti dan terapi kurang seimbang: terlalu banyak makanan yang mengandung gula, kurang aktiviti fizikal atau keberkesanan (dos) ubat. Hiperglikemia juga boleh berlaku dengan tekanan. Ingat bahawa dengan glukosa darah tinggi, risiko dijangkiti jangkitan juga meningkat..

Tanda dan gejala hiperglikemia

Hiperglikemia, atau glukosa darah tinggi, adalah tanda diabetes, jadi gejala hiperglikemia dan diabetes adalah sama.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes