Analog insulin klinikal

Sekiranya tidak kerana kesan hipoglikemia yang dahsyat, rawatan diabetes akan sangat mudah. F. Kreyer Salah satu yang tertua, dari sudut gambaran jelas mengenai gejala, penyakit adalah diabetes mellitus (DM).

Sekiranya tidak kerana kesan hipoglikemia yang dahsyat,
rawatan diabetes akan sangat mudah.
F. Kreyer

Salah satu yang tertua, dari sudut gambaran jelas mengenai gejala, penyakit adalah diabetes mellitus (DM). Hippocrates juga menarik perhatian kepada kencing manis orang muda yang menurunkan berat badan secara dramatik, minum dan mengeluarkan banyak cecair, dan mati dengan cepat kerana alasan yang tidak diketahui. Selama berabad-abad, doktor hanya melihat kehadiran penyakit ini, tetapi tidak dapat menolong pesakit. Pada tahun 1921, doktor F. Bunting dan G. Best adalah yang pertama menerima ekstrak dari pankreas anjing, yang menghilangkan hiperglikemia dan glukosuria pada pesakit tersebut. Setahun kemudian, persediaan insulin komersial pertama disiapkan. Tetapi era sebenar "perlumbaan" farmakologi untuk penyediaan insulin terbaik bermula hanya pada tahun 1953, ketika struktur kimia insulin diuraikan oleh Sanger. Selama beberapa dekad, pasaran farmakologi untuk insulin telah berubah dengan ketara - dari daging babi sapi melalui teknik genetik, ke insulin analog. Mereka akan dibincangkan dalam artikel ini..

DM adalah salah satu penyakit yang paling biasa di kalangan endokrinopati. Tugas utama dalam rawatan patologi ini adalah menjaga tahap glikemia normal dan mencegah timbulnya dan perkembangan komplikasi akhir, serta mencegah hipoglikemia.

Patogenesis penyakit ini didasarkan pada dua kecacatan endokrin: gangguan pengeluaran insulin dan ketahanan insulin periferal. Ketahanan terhadap insulin menyebabkan pengeluaran glukosa hepatik yang berlebihan, yang ditunjukkan, terutamanya, oleh hiperglikemia pagi. Penciptaan dan pelaksanaan bentuk baru insulin dengan sifat farmakokinetik dan farmakodinamik yang lebih baik adalah salah satu cara untuk mencapai kawalan glisemik yang lebih baik dan mencegah perkembangan keadaan hipoglikemik. Rejimen terapi insulin intensif yang dikembangkan sebelum ini menggunakan insulin panjang dan sederhana memungkinkan seseorang untuk mencapai normoglikemia relatif, tetapi pada masa yang sama meningkatkan risiko hipoglikemia pada waktu siang dan malam hari. Insulin jangka panjang dan sederhana dicirikan oleh kepekatan maksimum setelah 5-7 jam dari saat pemberian, yang meningkatkan risiko hipoglikemia pada waktu malam. Ketepatan dos NPH insulin berbeza-beza disebabkan oleh penggantian semula yang tidak mencukupi.

Tindakan insulin bertindak pendek manusia dicirikan oleh permulaan yang perlahan dan jangka masa yang lebih lama berbanding dengan insulin endogen. Pengenalan kedua-dua ubat (terapi bolus asas) disertai dengan turun naik yang ketara dalam glikemia pasca-prandia dan glisemia pada waktu malam. Semasa membuat analog insulin, tugas utamanya adalah mencapai perkiraan maksimum dalam waktu dan intensitas tindakan terhadap insulin endogen.

Diabetes jenis 2 adalah penyakit progresif. Fasa hipersekresi insulin digantikan dengan fasa "keletihan", dalam tempoh ini kekurangan insulin berlaku dan pesakit mula memerlukan terapi insulin.

Banyak penyelidikan dikhaskan untuk mengkaji kesan glisemia terhadap pembentukan komplikasi diabetes yang lewat. Baru-baru ini, semakin banyak perhatian telah diberikan kepada kajian mengenai glisemia postprandial. Kajian komprehensif jangka panjang oleh NHANES (Survei Pemeriksaan Kesihatan dan Pemakanan Nasional) di AS menunjukkan bahawa walaupun dengan pampasan yang memuaskan untuk diabetes, hiperglikemia sering berlaku selepas makan, menurut hemoglobin glikosilasi (HbA1c). Kajian epidemiologi Eropah DECODE (The Diabetes Epidemiology: Collaborative Analysis of Diagnostic Criteria in Europe) menunjukkan bahawa hiperglikemia postprandial lebih banyak berhubungan dengan peningkatan kematian keseluruhan daripada hiperglikemia puasa. Sejumlah kajian menunjukkan peningkatan risiko gangguan vaskular akut akibat hiperglikemia pasca kelahiran: risiko terkena infark miokard dan strok, yang menyumbang kira-kira 70% kematian pada orang dengan diabetes jenis 2, meningkat dengan ketara..

Hipoglikemia adalah salah satu komplikasi yang paling biasa dan serius dalam merawat diabetes. Menurut data terbaru, hipoglikemia sepadan dengan tahap glukosa dalam plasma darah vena dalam kisaran 3,5 hingga 2,8 mmol / l, sementara kepentingan manifestasi klinikal hipoglikemia, seperti peluh berat, gegaran tangan, pening, kelaparan teruk, gangguan emosi pesakit diabetes mengabaikan.

Punca keadaan ini boleh menjadi faktor berikut:

 • melangkau makanan;
 • ketidakcocokan waktu makan dan penggunaan ubat penurun gula (pentadbiran insulin);
 • berlebihan insulin;
 • aktiviti fizikal yang berlebihan;
 • pengambilan alkohol.

Sains moden telah mencapai tahap yang tinggi sehingga "impian" kemarin - untuk mendapatkan insulin manusia yang direkayasa secara genetik dan penggunaannya yang meluas, menetapkan matlamat baru bagi pemaju: untuk mendapatkan insulin dengan parameter yang melebihi beberapa petunjuk insulin manusia. Batasan penggunaan insulin manusia bertindak pendek adalah: permulaan pendedahan yang perlahan (pesakit terpaksa memberikannya 30-40 minit sebelum makan), tindakan yang berpanjangan, kadang-kadang hingga 12 jam (peningkatan risiko hipoglikemia lewat). Pada awal 1980-an, perkembangan analog insulin yang dilucutkan dari kekurangan di atas menjadi relevan. Untuk insulin yang bertindak pendek, separuh hayat penghapusan dikurangkan secara maksimum, yang menjadikannya lebih dekat dengan farmakodinamik insulin asli, yang tidak aktif berlaku 4-5 minit setelah memasuki sistem portal. Analog insulin puncak dapat diserap secara beransur-ansur dan seragam dari depot subkutan dan tidak menyebabkan hipoglikemia pada waktu malam. Penemuan paling progresif dalam beberapa tahun kebelakangan ini: peralihan dari larutan asid insulin kepada neutral, pengeluaran insulin manusia menggunakan teknologi rekombinan DNA, penciptaan analog insulin manusia dengan sifat farmakologi baru yang kualitatif.

Analog mengubah jangka masa tindakan insulin manusia untuk memberikan pendekatan fisiologi terhadap terapi insulin dan lebih senang digunakan oleh pesakit. Mereka memberi peluang untuk mencapai keseimbangan antara mencapai glisemia sasaran dan meminimumkan risiko hipoglikemia..

Mengikut jangka masa tindakan, analog insulin moden dibahagikan kepada ultrashort dan berpanjangan. Terdapat juga persiapan gabungan analog, di mana campuran ultrashort dan insulin yang berpanjangan dalam nisbah tetap ditunjukkan. Yang pertama merangkumi: humalog, novorapid penfill dan apidra. Berpanjangan termasuk lantus dan levemir penfill. Ubat gabungan - penfill, humalog mix 25.

Lyspro insulin (humalogue). Dalam struktur humalogue, kedudukan lisin dan prolin pada posisi ke-28 dan ke-29 dari rantai-B, telah diubah, yang disertai oleh hubungan intermolekul spontan yang jauh lebih lemah daripada pada insulin manusia yang larut. Oleh kerana itu, humalogue lebih cepat diserap dari tempat suntikan subkutan.

Kajian mengenai kepekatan insulin dengan pengenalan insulin pendek manusia dan humalogue kepada sukarelawan yang sihat menunjukkan bahawa ketika menetapkan ubat dalam dos yang sama dan pada masa yang sama, kepekatan puncak humalogue dicapai lebih cepat dan pada masa yang sama adalah 2 kali lebih tinggi dibandingkan dengan insulin manusia. Di samping itu, ubat itu dihapuskan dengan lebih cepat dan selepas 4 jam, kepekatan humalogue kembali ke nilai asalnya, sementara kepekatan insulin manusia sederhana tetap dalam 6 jam.

Semasa membandingkan analog insulin lyspro dan insulin bertindak pendek, diperhatikan bahawa humalog secara signifikan menekan pengeluaran glukosa oleh hati (Gamb. 1).

Ini lebih selaras dengan tahap awal rembesan insulin secara fisiologi. Oleh itu, humalogue menyebabkan pengurangan risiko yang lebih ketara untuk mengembangkan hiperglikemia pasca-persalinan yang berterusan..

Kelebihan lain dari insulin lispro berbanding insulin manusia pendek pendek, yang pada dasarnya menjadikan tindakan insulin lebih dapat diramalkan dan, oleh itu, memfasilitasi proses penyesuaian dos terhadap beban makanan, adalah tidak adanya perubahan dalam jangka masa ubat bergantung pada peningkatan dos. Telah diketahui bahawa ketika menggunakan insulin manusia yang sederhana, jangka masa tindakannya dapat meningkat dengan dos, oleh itu jangka masa rata-rata tindakan adalah 6-8 jam, dan kadang-kadang hingga 12 jam (Gbr. 2). Kajian menunjukkan bahawa dengan peningkatan dos insulin lispro, tempoh tindakannya tidak berubah secara praktikal dan maksimum 5 jam, sementara jangka masa tindakan insulin sederhana meningkat dengan ketara pada dos yang lebih tinggi. Oleh itu, meningkatkan dos insulin lyspro tidak meningkatkan risiko terkena hipoglikemia lewat.

Insulin Aspart (Novorapid Penfill). Novorapid diperoleh dengan menggantikan prolin pada kedudukan ke-28 rantai-B dengan asparagine, yang juga menyumbang kepada percepatan pemisahan heksamer insulin menjadi monomer, penyerapannya yang cepat dari lemak subkutan.

Penyediaan insulin ini meniru tindak balas insulin normal terhadap makanan dengan lebih mencukupi. Jangka masa aktiviti yang pendek menyebabkan kesan lemah antara makanan, yang memungkinkan kawalan glisemik yang lebih lengkap selepas makan.

Hasil kesan perbandingan terapi basal-bolus dengan analog insulin (insulin detemir dan insulin aspart) dengan insulin manusia tradisional (NPH-insulin dan insulin bertindak pendek manusia) menunjukkan peningkatan yang signifikan dalam kualiti kawalan glikemia pasca-makan (Gambar. 3).

Kajian ini menunjukkan bahawa terapi kombinasi dengan detemir dan insulin aspart hampir sepenuhnya menormalkan profil harian hormon, meningkatkan kadar hemoglobin glikosilasi, mengurangkan risiko hipoglikemia, penurunan yang ketara dalam jumlah puncak dan peningkatan fluktuasi kepekatan glukosa darah. Berat badan purata pesakit yang menjalani terapi basal-bolus dengan analog insulin (detemir dan aspart) dicirikan oleh peningkatan yang jauh lebih rendah semasa pemerhatian dinamik.

Insulin glulin (apidra). Apidra adalah analog insulin manusia dari tindakan ultrashort, di mana pada posisi ke-3 rantai-B, asparagine digantikan oleh lisin, dan pada posisi ke-29 rantai-B, lisin digantikan oleh glutamin. Oleh sifat farmakodinamik dan farmakokinetiknya, serta ketersediaan biologinya, insulin glulisin sesuai dengan humalogue, dan oleh aktiviti mitogenik dan metabolik, ia tidak berbeza dengan insulin manusia sederhana, yang memungkinkan penggunaannya yang selamat dan jangka panjang..

Dalam mod normal, apidra mesti digunakan bersama dengan insulin yang bertindak panjang atau analog insulin basal. Apidra dicirikan oleh permulaan yang lebih cepat dan jangka masa tindakan yang lebih pendek daripada insulin manusia biasa (biasa), dan membolehkan pesakit diabetes menunjukkan fleksibiliti yang lebih besar dalam penggunaan insulin semasa makan daripada insulin biasa. Ubat ini mula bertindak sejurus selepas pentadbiran. Dalam kes ini, tahap glukosa mula menurun 10-20 minit selepas pemberian ubat subkutan. Untuk mengelakkan keadaan hipoglikemik pada orang tua, disarankan untuk memberi ubat sebaik sahaja makan atau segera dengan makanan.

Tempoh ubat yang pendek (3 jam) mengelakkan kesan "tumpang tindih"; oleh itu perkembangan keadaan hipoglikemik dicegah. Ubat ini boleh digunakan pada individu dengan berat badan berlebihan, kerana penggunaannya tidak disertai dengan kenaikan berat badan lebih lanjut. Ubat ini dicirikan oleh permulaan tindakan puncak yang lebih cepat berbanding dengan insulin biasa dan juga dengan insulin lispro.

Apidra memberikan fleksibiliti yang lebih besar dalam penggunaan pada pasien yang indeks jisim badannya bervariasi dari berat badan berlebihan hingga kegemukan berat. Kegemukan visceral dapat mempengaruhi kadar penyerapan insulin, menjadikan kawalan glikemik prandial sukar.

Insulin detemir (levemir penfill). Levemir penfill adalah analog insulin manusia dengan jangka masa tindakan yang sederhana, tidak mempunyai puncak tindakan dan memberikan kawalan glisemik basal selama 24 jam apabila diberikan dua kali. Selepas pentadbiran subkutan, detemir membentuk di-hexamers, yang, melalui rantai C14 asid lemak, mengikat albumin serum yang sudah ada dalam cairan interstisial. Setelah dipindahkan melalui dinding kapilari, ubat itu kembali mengikat albumin dalam darah yang beredar. Oleh kerana hanya pecahan bebas detemir yang aktif secara biologi, pengikatannya dengan albumin dan pemisahan lambat seterusnya memberikan kesan yang berpanjangan dan tanpa puncak. Levemir penfill dicirikan oleh tindakan yang halus dan memberikan keperluan pesakit untuk insulin basal. Ia tidak memerlukan gegaran sebelum pentadbiran [14, 20].

Insulin glulin (lantus). Dadah ultra-panjang - lantus - diperoleh dengan menggantikan asparagine pada kedudukan ke-21 rantai A dengan glisin, di samping itu, dua molekul arginin ditambahkan ke terminal-C rantai B pada kedudukan 31 dan 32. Perubahan ini menyebabkan pergeseran pada titik isoelektrik molekul. dari pH 5.4 hingga 6.7, oleh itu, kelarutan ubat menurun pada nilai fisiologi persekitaran neutral tisu subkutan. Oleh itu, lantus larut sepenuhnya dalam persekitaran yang sedikit berasid, tetapi kurang larut dalam persekitaran lemak subkutan yang neutral. Selepas pentadbiran, lantus memasuki reaksi peneutralan dengan pembentukan mikroprecipit, dari mana kemudian hexamers insulin glargine dilepaskan dan dipisahkan dengan pembentukan dimer dan monomer insulin. Ini memastikan pembebasan hormon secara beransur-ansur ke dalam darah dan peredarannya dalam aliran darah selama 24 jam, yang membolehkan anda memasukkannya sekali sehari. Penambahan sejumlah kecil zink memberikan penghabluran insulin glargine pada tisu subkutan, seterusnya memperpanjang masa penyerapan.

Semua ciri analog insulin ini yang disenaraikan menentukan profil tindakannya yang "tanpa puncak" yang lancar. Permulaan tindakan selepas pemberian subkutan adalah 1 jam kemudian, kepekatan insulin yang stabil dalam darah dicapai 2-4 hari selepas suntikan pertama dos pertama. Terlepas dari waktu pemberian lantus (pagi atau petang) dan tempat pentadbiran (tisu subkutan lengan, kaki atau perut), jangka masa rata-rata tindakan adalah 24 jam [5], tempoh maksimum adalah 29 jam. Glargine analog analog sesuai dengan keberkesanan insulin fisiologi: ia merangsang pengambilan glukosa oleh tisu periferal yang bergantung pada insulin, terutama otot dan lemak, menghalang glukoneogenesis, sehingga mengurangkan glukosa darah. Sebagai tambahan, insulin glargine, seperti insulin endogen, menghalang lipolisis adiposit dan proteolisis, meningkatkan sintesis protein (Gamb. 4).

Dalam kajian mengenai farmakokinetik lantus, penyebaran ubat hampir tanpa puncak terbukti, yang memungkinkan peniruan rembesan "basal" insulin endogen yang paling tepat pada siang hari, secara signifikan mengurangkan risiko hipoglikemia dan kepelbagaian kepekatan glukosa. Perbandingan farmakokinetik insulin lantus, NPH-insulin dan insulin ultralente ditunjukkan dalam Rajah 5..

Pemberian analog insulin yang berpanjangan dibenarkan untuk diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2. Perbezaan utama antara ubat-ubatan ini dengan ketiadaan kenaikan berat badan semasa terapi dan penurunan jumlah hipoglikemia nokturnal. Tidak kurang pentingnya adalah perlunya pemberian analog insulin ini sehari sekali. Terdapat banyak kajian yang membuktikan keberkesanan dan keselamatan ubat ini. Antaranya, LANMET perlu diperhatikan penggunaan glargin analog insulin dalam kombinasi dengan metformin pada pesakit dengan diabetes jenis 2 dan obesiti [5]. Kajian ini mendedahkan pengurangan hipoglikemia nokturnal yang signifikan, yang dapat menormalkan tahap glisemia harian.

Terdapat juga sejumlah karya yang dikhaskan untuk terapi gabungan dengan lantus dan ubat hipoglikemik oral (PSSP) pada pesakit yang mengalami kekurangan. Pengarang karya-karya ini mengesahkan kesimpulan yang dibuat lebih awal dan membuktikan kesesuaian pemberian insulin glargine sebelumnya [6, 9, 19]. Kajian ATLANTUS kemudian menunjukkan kemungkinan memulakan terapi lanthus semasa rawatan dengan ahli endokrinologi dan pengamal am. Dalam kajian Moscow, yang dilakukan di bawah arahan M. B. Antsiferov, ditunjukkan bahawa intensifikasi terapi awal (PSSP, NPH-insulin) dengan penambahan lantus dapat meningkatkan kawalan glisemik pada semua kelompok [1].

Humalog mix 25. Humalog mix 25 adalah campuran yang terdiri daripada 75% suspensi protinated lispro insulin dan 25% lispro insulin (humalog). Analog insulin ini adalah ubat dengan mekanisme pelepasan gabungan masa. Rata-rata jangka masa tindakan dijamin oleh suspensi insulin laminoprosin, yang meniru rembesan basal insulin, dan 25% insulin lyspro adalah komponen dengan tindakan ultrashort dan mengurangkan glisemia setelah makan. Penting untuk mengetahui bahawa humalogue dalam campuran bertindak jauh lebih pantas berbanding dengan insulin bertindak pendek, memberikan kawalan glikemia pasca puan yang lebih baik [18] dan, oleh itu, profil yang lebih fisiologi berbanding dengan insulin bertindak pendek [4, 3, 10, 15, 18]. Insulin campuran disyorkan untuk digunakan pada pesakit diabetes jenis 2. Kumpulan ini merangkumi orang yang lebih tua dan, sebahagian besarnya, mempunyai memori yang berkurang. Oleh itu, keupayaan untuk menyuntik insulin sebaik sebelum makan atau segera selepas makan sangat penting bagi mereka dan meningkatkan kualiti hidup mereka. Dalam kajian yang dilakukan pada pesakit diabetes tipe 2 pada kumpulan usia 60-80 tahun menggunakan campuran humalog 25 dalam mod pentadbiran segera sebelum dan sesudah makan, pampasan yang baik untuk metabolisme karbohidrat dicapai dengan kenaikan berat badan yang kecil dan frekuensi hipoglikemia yang agak rendah [7].

Rajah 6. Perbandingan keberkesanan Humalog Mix 25 dan Lantus pada pesakit yang menerima metformin

Kajian mengenai perbandingan kesan Humalog mix 25 dan Humulin M3 telah menunjukkan bahawa insulin analog mengurangkan turun naik glisemia pasca puan sebanyak 40% lebih berkesan daripada campuran insulin manusia yang telah siap [2]; di samping itu, kesan hipoglikemik tidak bergantung pada masa pengambilan makanan. Yang terakhir ini disahkan dalam kajian yang sangat menarik dan asli yang dilakukan dengan penyertaan pesakit yang memerhatikan pos Muslim di bulan Ramadhan. Semasa posting ini, menurut undang-undang agama, makanan boleh diambil hanya setelah matahari terbenam dan sebelum matahari terbit. Oleh itu, pesakit dapat mengambil makanan dua kali sehari. Pesakit menerima Humalog Mix 25 tepat sebelum makan atau Humulin M3 30-40 minit sebelum makan. Pemantauan harian terhadap tahap glisemia menunjukkan bahawa indikator glikemia pasca puan dan glisemia yang lebih rendah sebelum pemberian ubat pada waktu petang berada dalam kumpulan pesakit yang menerima campuran humalog 25. Glisemia pagi tidak berbeza secara signifikan [11]. Karya ini membuktikan bahawa lyspro, yang merupakan sebahagian daripada analog ini, secara fisiologinya membetulkan tahap glikemia pasca-prandial. Pada tahun 2004, kajian keratan rentas 32 minggu secara rawak, terbuka, membandingkan kesan Humalog Mix 25 (diberikan 2 kali sehari) dan analog insulin Lantus yang berpanjangan (disuntikkan 1 kali sehari) semasa mengambil Metformin (Gamb. 6, 7).

Tidak ada penyimpangan yang ketara dalam turun naik glisemik selepas makan tengah hari, tetapi terdapat penurunan yang ketara dalam turun naik glisemik selepas sarapan sebanyak 65% dan selepas makan malam sebanyak 70% dengan penggunaan campuran Humalog 25. Kejadian hipoglikemia ringan lebih tinggi pada kumpulan yang sama [12]. Kerja kajian mengenai kesan perbandingan analog ini diteruskan dalam kajian yang mengesahkan penurunan 25% dalam turun naik glukosa pada latar belakang campuran Humalog 25. Hipoglikemia yang teruk belum dilaporkan dalam mana-mana kajian [13].

Rajah 7. Perbandingan kekerapan hipoglikemia dalam rawatan humalogue dan lantus

Dos insulin bergantung pada tahap glisemia, tahap HbA1c, berat badan. Terapi insulin harus dimulakan dengan dosis kecil untuk mencegah hipoglikemia. Menurut cadangan Program Sasaran Persekutuan "Diabetes Mellitus," 12 unit insulin harus diberikan sebelum sarapan dan 8 unit sebelum makan malam, di bawah kawalan glisemia, jika perlu, dosnya meningkat sebanyak 2-4 unit dalam 2-3 hari. Sekiranya pesakit sebelum ini menerima humulin M3, dos awal Humalog mix 25 adalah 1: 1. Semakin tinggi berat badan pesakit, ketahanan insulin yang lebih ketara dan semakin tinggi keperluan untuk dos insulin. Dos awal pada pesakit tersebut adalah 0.4-0.8 U / kg / hari. Biasanya, campuran insulin analog humalog 25 memerlukan nisbah 50: 50 untuk digunakan pada waktu pagi / petang.

Sastera
 1. Antsiferov M. B., Dorofeeva L. G., Petraneva E. V. Penggunaan insulin glargine (Lantus) dalam rawatan diabetes mellitus (pengalaman perkhidmatan endokrinologi Moscow) // Farmateka. 2005.V. 107. No. 12. P. 24–29.
 2. Cryer P. E., Davies S. N., Shamoon H. Hipoglikemia dalam diabetes // Penjagaan Diabetes. 2003; jilid 26: 1902–1912.
 3. DeWitt D. E., Hirsch I. B. Terapi insulin pesakit luar dalam diabetes mellitus jenis 1 dan jenis 2. Kajian ilmiah // JAMA. 2003; 289: 2254–2264.
 4. Bethel M. A., Feinglos M. N. Insulin analog: terapi baru untuk diabetes mellitus jenis 2 // Curr. Diab Rep. 2002; 2: 403–408.
 5. Fritsche A., Hoering H., Toegel E., Schweitzer M. HOE901 / 4001 Kumpulan Kajian. Rawat-sasaran dengan insulin basal tambahan - bolehkah insulin glargin mengurangkan halangan untuk mencapai sasaran? // Diabetes. 2003; 52 (tambahan 1): A119.
 6. Fritsche A. et al. Glimepiride digabungkan dengan glargin insulin pagi, insulin NPH waktu tidur, atau glargin insulin waktu tidur pada pesakit dengan diabetes mellitus jenis 2. Percubaan kawalan rawak // Ann.Intern. Med. 2003; 138: 952–959.
 7. Herz M. et al. Kumpulan Kajian Mix25. Pengawalan glisemik yang setanding dengan suntikan sebelum makan selepas Humalog Mix25 pada pesakit tua dengan diabetes jenis 2. [Buku abstrak: Sesi ilmiah ke-61: 22–26 Jun 2001 di Philadelphia, Pennsylvania (AS) - Abstrak 1823-PO.
 8. Herz M., Arora V., Campaigne B. N. et al. Humalog Mix25 meningkatkan profil glukosa plasma 24 jam berbanding dengan campuran insulin manusia 30/70 pada pesakit dengan diabetes mellitus jenis 2 // S.A.fr. Med. J. 2003; 93: 219–223.
 9. Gerstein H. C., Yale J-F., Harris S. B. et al. / Percubaan rawak penggunaan glargin awal untuk mencapai tahap A1c yang optimum pada orang insulin Na_ve dengan diabetes mellitus jenis 2. Dibentangkan pada Sesi Ilmiah Tahunan ke-65 Persatuan Diabetes Amerika. San Diego, Califormia (Amerika Syarikat). 2005.
 10. Jacobsen L. V., Sogaard B., Riis A. Farmakokinetik dan farmakodinamik formulasi pracampuran insulin aspart larut dan protamine terlambat // Eur. J. Clin. Pharmacol. 2000; 56: 399–403.
 11. Mattoo V., Milicevic Z., Malone J.K. et al. Untuk Kumpulan Pengajian Ramadan. Perbandingan insulin lispro Mix25 dan insulin manusia 30/70 dalam rawatan jenis 2 pada bulan Ramadan // Diabetes Res. C / dalam Amalan. 2003; 59: 137–143.
 12. Malone J. L., Kerr L. F., Campaigne B. N. et al. Untuk Kumpulan Kajian Lispro Mixture-Glargine. Terapi gabungan dengan insulin Lispo Mix 75/25 plus metformin atau inslulin glargine plus metformin: kajian crossover selama 16 minggu, secara rawak, label terbuka, terbuka pada pesakit diabetes jenis 2 yang memulakan terapi insulin // Clin. Ada. 2004; 26: 2034–2044.
 13. Malone J. L., Bai S., Campaigne B. N. et al. Insulin pra-campuran dua kali sehari daripada terapi insulin basal sahaja menghasilkan kawalan glisemik keseluruhan yang lebih baik pada pesakit dengan diabetes jenis 2 // Diabet.Med. 2005; 22: 374–381.
 14. Pieber T. R., Plank J. Goerzer E. et al. Tempoh tindakan, profil farmakodinamik dan kebolehubahan antara subjek insulin detemir pada subjek dengan diabetes jenis 1 // Diabetologia. 2002; 45 [Suppl.2]: 254.
 15. Roach P., Woodworth J. R. Farmakokinetik klinikal dan farmakodinamik campuran insulin lispro // Clin. Pharmacokinet. 2002; 41: 1043–1057.
 16. Roach P., Yue L., Arora V. Untuk Kumpulan Kajian Humalog Mix25. Peningkatan kawalan glisemik postprandial semasa rawatan dengan Humalog Mix25, sebuah formulasi inslulin lispro berasaskan protamin // Diabetes Care. 1999; 22: 1258–1261.
 17. Roach P., Trautmann M., Arora V. et al. Untuk Kumpulan Kajian Mix25. Peningkatan kawalan glukosa darah postprandial dan pengurangan hipoglikemia nokturnal semasa rawatan dengan dua formulasi insulin lispro-protamine baru, campuran lispro insulin25 dan campuran lispro insulin50 // Clin.Ther. 1999; 21: 523–534.
 18. Rolla A. R. Insulin analog campuran dalam pengurusan diabetes mellitus jenis 2 // Pract.Diabetol. 2002; 21: 36–43.
 19. Rosenstock J., Schwarts S. L., Clark C. M. et al. Terapi insulin basal pada diabetes jenis 2: Perbandingan 28 minggu insulin glargin (HOE 901) dan insulin NPH // Diabetes Care. 2001; 24: 631-636.
 20. Vague P., Selam J. L., Skeie S. et al. Insulin detemir dikaitkan dengan kawalan glisemik yang lebih dapat diramalkan dan mengurangkan risiko hipoglikemia daripada insulin NPH pada pesakit dengan diabetes tipe 1 pada rejim basal-bolus dengan insulin awal aspart // Diabetes Care. 2003; 26: 590–596.

A. M. Mkrtumyan, Doktor Sains Perubatan, Profesor
A. N. Oranskaya, calon sains perubatan
MGMSU, Moscow

Ultrashort insulin Humalog dan analognya - yang lebih baik digunakan untuk diabetes?

Tidak hairanlah diabetes disebut sebagai penyakit abad ini. Bilangan pesakit dengan diagnosis ini semakin meningkat setiap tahun..

Walaupun penyebab penyakitnya berbeza, keturunan sangat penting. Kira-kira 15% daripada semua pesakit menderita diabetes jenis 1. Untuk rawatan mereka memerlukan suntikan insulin.

Selalunya gejala diabetes jenis 1 sudah jelas pada masa kanak-kanak atau pada awal remaja. Penyakit ini dicirikan oleh perkembangannya yang pesat. Sekiranya langkah-langkah tidak diambil tepat pada waktunya, komplikasi boleh menyebabkan gangguan fungsi sistem individu, atau seluruh organisma.

Penggantian terapi insulin boleh dilakukan dengan menggunakan Humalog, analog ubat ini. Sekiranya anda mengikuti semua arahan doktor, keadaan pesakit akan stabil. Ubat itu adalah analog insulin manusia.

Untuk pembuatannya, DNA tiruan diperlukan. Ia mempunyai ciri khas - ia mula bertindak dengan sangat cepat (dalam masa 15 minit). Walau bagaimanapun, tempoh tindak balas tidak melebihi 2-5 jam selepas pemberian ubat.

Pengilang

Ubat ini dibuat di Perancis. Dia mempunyai nama antarabangsa lain - Insulin lispro.

Bahan aktif utama

Ubatnya adalah larutan telus tanpa warna, diletakkan di dalam kartrij (1.5, 3 ml) atau botol (10 ml). Ia diberikan secara intravena. Bahan aktif ubat adalah insulin lispro, diencerkan dengan komponen tambahan.

Komponen tambahan merangkumi:

 1. metacresol;
 2. gliserol;
 3. zink oksida;
 4. natrium hidrogen fosfat;
 5. Larutan asid hidroklorik 10%;
 6. Larutan natrium hidroksida 10%;
 7. air suling.

Analog mengikut komposisi

Pengganti Humalogue adalah:

 • Humalog Mix 25;
 • Insulin Lyspro;
 • Humalog Mix 50.

Analog mengikut petunjuk dan kaedah penggunaan

Pengganti ubat mengikut petunjuk dan kaedah penggunaannya adalah:

 • semua jenis Actrapid (nm, nm penfill);
 • Biosulin P;
 • Insan Cepat;
 • Humodar r100r;
 • Farmasulin;
 • Humulin biasa;
 • Gensulin P;
 • Insugen-R (Biasa);
 • Rinsulin P;
 • Monodar;
 • Farmasulin N;
 • NovoRapid Flexpen (atau Penfill);
 • Epidera;
 • Apidra SoloStar.

Analog ATC Tahap 3

Lebih daripada tiga lusin ubat dengan komposisi yang berbeza, tetapi serupa dalam petunjuk, kaedah penggunaan.

Nama sebilangan analog Humalog mengikut kod ATC tahap 3:

 • Biosulin N;
 • Dasar tidak berperikemanusiaan;
 • Protafan;
 • Humodar b100r;
 • Gensulin N;
 • Insugen-N (NPH);
 • Protafan NM.

Humalog dan Humalog Mix 50: perbezaan

Sebilangan pesakit kencing manis secara keliru menganggap ubat-ubatan ini sebagai rakan sejawat. Ini tidak benar. Protamine neutral Hagedorn (NPH), yang memperlambat tindakan insulin, dimasukkan ke dalam campuran Humalog 50.

Semakin banyak bahan tambahan, semakin lama suntikan berfungsi. Popularitinya di kalangan penderita diabetes disebabkan oleh fakta bahawa ia menyederhanakan rejimen terapi insulin.

Humalog Mix 50 kartrij 100 IU / ml, 3 ml dalam picagari Pena Pantas

Jumlah suntikan harian dikurangkan, tetapi ini tidak bermanfaat bagi semua pesakit. Dengan suntikan, sukar untuk memberikan kawalan gula darah yang baik. Di samping itu, protamine Hagedorn yang neutral sering menyebabkan reaksi alahan pada pesakit diabetes.

Selalunya, insulin jangka panjang diresepkan kepada pesakit tua yang, kerana ciri-ciri yang berkaitan dengan usia, lupa membuat suntikan tepat pada waktunya.

Humalog, Novorapid atau Apidra - yang mana lebih baik?

Formula mereka yang lebih baik memungkinkan menurunkan gula dengan lebih cepat.

Insulin manusia mula bertindak dalam setengah jam, analog kimianya untuk tindak balas hanya memerlukan 5-15 minit. Humalog, Novorapid, Apidra adalah ubat ultrashort yang dirancang untuk menurunkan gula darah dengan cepat.

Dari semua ubat, yang paling kuat adalah Humalog. Ini menurunkan gula darah 2.5 kali lebih banyak daripada insulin manusia pendek.

Novorapid, Apidra agak lemah. Sekiranya anda membandingkan ubat ini dengan insulin manusia, ternyata ia adalah 1.5 kali lebih kuat daripada yang terakhir.

Video-video yang berkaitan

Mengenai ciri penggunaan insulin Humalog dalam video:

Insulin NovoRapid: arahan, dos, penggunaan semasa kehamilan

Persediaan insulin digunakan untuk membetulkan kadar glukosa pada pesakit diabetes mellitus. NovoRapid adalah salah satu wakil agen hipoglikemik generasi terkini. Ia digunakan sebagai sebahagian terapi diabetes untuk menebus kekurangan insulin jika sintesisnya dalam tubuh terganggu..

NovoRapid sedikit berbeza dengan hormon manusia yang biasa, kerana ia mula bertindak lebih cepat, dan pesakit dapat mula makan segera setelah pengenalannya. Berbanding dengan insulin tradisional, NovoRapid menunjukkan hasil yang lebih baik: pada pesakit diabetes glukosa stabil setelah makan, dan jumlah dan keparahan hipoglikemia nokturnal menurun. Kekuatannya termasuk kesan ubat yang lebih kuat, yang membolehkan kebanyakan orang yang menghidap diabetes mengurangkan dosnya.

Arahan penggunaan

Penting untuk mengetahui! Satu perkara baru yang disarankan oleh ahli endokrinologi untuk Pemantauan Diabetes Berterusan! Ia hanya perlu setiap hari. Baca lebih lanjut >>

Insulin NovoRapid dihasilkan oleh syarikat farmasi Denmark Novo Nordisk, yang tujuan utamanya adalah untuk meningkatkan kawalan glisemik pada pesakit diabetes mellitus. Bahan aktif dalam ubat adalah aspart. Molekulnya adalah analog insulin, ia mengulanginya dalam struktur kecuali satu-satunya perbezaan yang ketara - satu asid amino yang diganti. Oleh kerana itu, molekul aspart tidak melekat pada pembentukan heksamer, seperti insulin biasa, tetapi berada dalam keadaan bebas, oleh itu, mereka mula bekerja untuk mengurangkan gula dengan lebih cepat. Penggantian semacam itu dimungkinkan berkat teknologi bioengineering moden. Perbandingan aspart dengan insulin manusia tidak menunjukkan kesan negatif pengubahsuaian molekul. Sebaliknya, kesan pemberian ubat menjadi lebih kuat dan stabil..

Diabetes dan lonjakan tekanan akan menjadi perkara masa lalu

Diabetes adalah penyebab hampir 80% semua strok dan amputasi. 7 daripada 10 orang mati kerana arteri jantung atau otak yang tersumbat. Dalam hampir semua kes, alasan untuk tujuan buruk ini adalah sama - gula darah tinggi.

Gula boleh dan harus dirobohkan, jika tidak, tidak ada. Tetapi ini tidak dapat menyembuhkan penyakit itu sendiri, tetapi hanya membantu memerangi penyelidikan, dan bukan penyebab penyakitnya.

Satu-satunya ubat yang disyorkan secara rasmi untuk diabetes dan digunakan oleh ahli endokrinologi dalam kerja mereka adalah Ji Dao diabetes patch.

Keberkesanan ubat, dikira mengikut kaedah standard (jumlah pesakit yang pulih hingga jumlah pesakit dalam kumpulan 100 orang yang menjalani rawatan) adalah:

 • Normalisasi gula - 95%
 • Penghapusan trombosis vena - 70%
 • Penghapusan degupan jantung yang kuat - 90%
 • Melegakan tekanan darah tinggi - 92%
 • Semangat pada waktu siang, tidur yang lebih baik pada waktu malam - 97%

Pengeluar Ji Dao bukan organisasi komersial dan dibiayai oleh negara. Oleh itu, sekarang setiap penduduk berpeluang untuk menerima ubat dengan potongan harga 50%.

NovoRapid adalah penyelesaian siap pakai untuk pentadbiran subkutan, ia digunakan untuk semua jenis diabetes, jika terdapat kekurangan insulin anda yang serius. Ubat ini dibenarkan pada kanak-kanak (dari 2 tahun) dan usia tua, wanita hamil. Alat ini boleh dicucuk dengan jarum suntik dan pam insulin. Untuk rawatan keadaan hiperglikemik akut, penggunaan intravena mungkin dilakukan..

Maklumat penting bagi pesakit diabetes mengenai insulin NovoRapid dari arahan penggunaan:

Terdapat dalam 2 bentuk:

 • NovoRapid Penfill - kartrij 3 ml untuk digunakan dalam pen jarum suntik, pek 5.
 • NovoRapid Flekspen - pen jarum suntik sekali pakai dengan 3 ml aspart, 5 keping dalam kotak. Ketepatan dos - 1 unit.

Menurut arahan, insulin Penfill dan Flekspen serupa dalam komposisi dan kepekatannya. Penfill lebih senang digunakan jika diperlukan dos ubat yang rendah.

Kesan buruk insulin yang paling biasa adalah hipoglikemia. Ia berkembang apabila dos insulin yang disuntik melebihi keperluan tubuh. Jarang (0.1-1% pesakit kencing manis) alergi boleh berlaku di tempat suntikan dan secara umum. Gejala: bengkak, ruam, gatal, masalah pencernaan, kemerahan. Dalam 0.01% kes, reaksi anafilaksis adalah mungkin..

Untuk sementara waktu dalam periode penurunan glikemia pada penderita diabetes, gejala neuropati, gangguan penglihatan, dan pembengkakan dapat diamati. Kesan sampingan ini hilang sendiri tanpa rawatan..

FarmakodinamikTindakan utama NovoRapid, seperti insulin lain, adalah menurunkan gula darah. Ini secara signifikan meningkatkan kebolehtelapan membran sel, membolehkan glukosa masuk ke dalam, mengaktifkan reaksi pemecahan glukosa, meningkatkan simpanan glikogen pada otot dan hati, dan merangsang sintesis lemak dan protein.
Borang pelepasan
Petunjuk
 • Diabetes jenis 1;
 • Jenis 2, jika pil penurun gula dan diet tidak cukup berkesan;
 • Jenis 2 semasa kehamilan;
 • kencing manis semasa mengandung;
 • keadaan yang memerlukan terapi insulin sementara, misalnya, koma ketoasidotik;
 • diabetes steroid;
 • diabetes jenis 3 dan diabetes jenis 5.
Kesan sampingan
Pemilihan dosJumlah yang tepat dikira bergantung pada kandungan karbohidrat makanan. Dos meningkat dengan senaman fizikal yang serius, tekanan, penyakit dengan demam.
Kesan ubatSebilangan ubat boleh meningkatkan atau mengurangkan keperluan insulin. Ini terutamanya ubat-ubatan hormon, antidepresan, pil untuk rawatan hipertensi. Penyekat beta dapat mengurangkan simptom hipoglikemia, menjadikannya lebih sukar untuk dikenali. Pengambilan alkohol dilarang dengan NovoRapid, kerana ini akan memperburuk pampasan diabetes.
Peraturan dan masa penyimpananMenurut arahan, insulin yang tidak digunakan disimpan di dalam peti sejuk yang mampu mengekalkan suhu 2-8 ° C. Kartrij - dalam masa 24 bulan, pen jarum suntik - 30 bulan. Pembungkusan yang dimulakan boleh disimpan pada suhu bilik selama 4 minggu. Aspart hancur di bawah sinar matahari pada suhu di bawah 2 dan di atas 35 darjah.

Oleh kerana fakta bahawa NovoRapid sangat sensitif terhadap keadaan penyimpanan, pesakit diabetes mesti mendapatkan alat penyejuk khas untuk pengangkutannya - lihat artikel mengenai perkara ini. Insulin tidak boleh dibeli oleh iklan, kerana ubat yang rosak mungkin tidak berbeza secara visual dari biasa.

Purata harga insulin NovoRapid:

 • Kartrij: 1690 gosok. sebungkus, 113 rubel. setiap 1 ml.
 • Pena picagari: 1750 gosok. setiap pakej, 117 rubel. setiap 1 ml.

Petua praktikal untuk menggunakan NovoRapida

Mari kita pertimbangkan dengan lebih terperinci bagaimana mentadbir NovoRapid dengan betul, apabila tindakannya bermula dan berakhir, di mana kes, insulin mungkin tidak berfungsi, dengan ubat apa yang harus digabungkan.

Novorapid (Flekspen dan Penfill) - ubat bertindak dengan sangat cepat

Kumpulan farmakologi

NovoRapid dianggap sebagai insulin bertindak pendek. Kesan penurunan gula selepas pemberiannya diperhatikan lebih awal daripada ketika menggunakan Humulin, Actrapid dan analognya. Permulaan tindakan adalah antara 10 hingga 20 minit selepas suntikan. Masa bergantung pada ciri-ciri individu diabetes, ketebalan tisu subkutan di tempat suntikan dan bekalan darahnya. Kesan maksimum adalah 1-3 jam selepas suntikan. Mereka menyuntikkan insulin NovoRapid 10 minit sebelum makan. Kerana tindakan yang dipercepat, ia segera menghilangkan gula masuk, tidak membiarkannya terkumpul di dalam darah.

Biasanya, aspart digunakan bersamaan dengan insulin panjang dan sederhana. Sekiranya pesakit kencing manis mempunyai pam insulin, dia hanya memerlukan hormon pendek.

Masa tindakan

Berbanding dengan insulin pendek, NovoRapid bertindak kurang, sekitar 4 jam. Masa ini sudah cukup untuk semua gula dari makanan masuk ke dalam darah, dan kemudian ke tisu. Oleh kerana kesan yang dipercepat, setelah pengenalan hormon, hipoglikemia tertunda tidak berlaku, terutamanya berbahaya pada waktu malam.

Glukosa darah diukur 4 jam selepas suntikan atau sebelum makan berikutnya. Dos ubat seterusnya diberikan tidak lebih awal daripada yang sebelumnya akan habis, walaupun diabetes mempunyai gula tinggi.

Peraturan pengenalan

Adalah mungkin untuk menyuntikkan insulin NovoRapid menggunakan pen jarum suntik, pam dan jarum suntikan insulin biasa. Ia diberikan secara subkutan. Suntikan intramuskular tunggal tidak berbahaya, tetapi dos insulin yang biasa dapat memberikan kesan yang tidak dapat diramalkan, biasanya kesan yang lebih cepat, tetapi kurang berpanjangan.

Menurut arahan, jumlah purata insulin setiap hari, termasuk panjang, tidak melebihi satu unit per kilogram berat badan. Sekiranya jumlahnya lebih besar, anda harus berjumpa doktor, kerana ini mungkin menunjukkan penyalahgunaan karbohidrat, peningkatan ketahanan insulin, teknik suntikan yang tidak betul, dan ubat berkualiti rendah. Dos harian tidak boleh disuntik sekaligus, kerana ini pasti akan menyebabkan penurunan gula yang tajam. Dos tunggal harus dikira secara berasingan untuk setiap hidangan. Biasanya sistem roti digunakan untuk pengiraan..

Untuk mengelakkan kerosakan yang berlebihan pada kulit dan tisu subkutan di tempat suntikan, insulin NovoRapid hanya boleh berada pada suhu bilik, dan jarum harus selalu baru. Tapak suntikan sentiasa berubah, anda boleh menggunakan semula kawasan kulit yang sama setelah 3 hari dan hanya jika tidak ada bekas suntikan yang tersisa di atasnya. Penyerapan paling cepat adalah ciri dinding perut anterior. Ia berada di sekitar pusar dan penggelek sisi dan disarankan untuk menyuntikkan insulin pendek.

Sebelum menggunakan alat pengenalan baru, pena jarum suntik atau pam, anda perlu mempelajari arahan penggunaannya secara terperinci. Pada mulanya, lebih kerap daripada biasa untuk mengukur gula darah. Untuk memastikan dos produk yang betul, semua bahan habis pakai boleh dibuang dengan ketat. Penggunaan berulang mereka penuh dengan peningkatan risiko kesan sampingan.

Tindakan adat

Sekiranya dos insulin yang dikira tidak berfungsi, dan hiperglikemia berlaku, ia dapat dihilangkan hanya selepas 4 jam. Sebelum pengenalan bahagian insulin seterusnya, anda perlu menentukan sebab mengapa ubat sebelumnya tidak berfungsi..

Ia mungkin:

 1. Produk yang sudah luput atau keadaan penyimpanan yang tidak betul. Sekiranya ubat terlupa di bawah sinar matahari, beku, atau sudah lama dalam keadaan panas tanpa beg termal, botol mesti diganti dengan yang baru dari peti sejuk. Penyelesaian yang rosak boleh menjadi keruh, dengan serpihan di dalamnya. Kemungkinan pembentukan kristal di bahagian bawah dan dinding.
 2. Suntikan yang tidak betul, dos yang dikira. Pengenalan jenis insulin yang lain: panjang dan bukannya pendek.
 3. Kerosakan pada pen jarum suntik, jarum berkualiti rendah. Kekentalan jarum dikawal dengan menekan setitik larutan dari jarum suntik. Prestasi pen jarum suntik tidak dapat diperiksa, oleh karena itu diganti pada kecurigaan pertama kerosakan. Diabetes selalu mempunyai suplemen insulin cadangan.
 4. Menggunakan pam boleh menyumbat sistem infusi. Dalam kes ini, ia mesti diganti lebih awal dari jadual. Pam biasanya memberi amaran kerosakan lain dengan isyarat bunyi atau mesej di skrin..

Peningkatan tindakan insulin NovoRapid dapat dilihat dengan overdosisnya, pengambilan alkohol, fungsi hati dan ginjal yang tidak mencukupi.

Menggantikan NovoRapida Levemir

NovoRapid dan Levemir adalah ubat pengeluar yang sama dengan kesan yang berbeza secara asasnya. Apa perbezaannya: Levemir adalah insulin yang panjang, ia diberikan sehingga 2 kali sehari untuk mewujudkan ilusi rembesan hormon asas.

NovoRapid atau Levemir? NovoRapid adalah ultrashort, diperlukan untuk menurunkan gula setelah makan. Dalam keadaan tidak dapat diganti dengan yang lain, ini akan menyebabkan hiperlisemia pertama, dan selepas beberapa jam,.

Diabetes memerlukan rawatan yang kompleks, untuk menormalkan gula, anda memerlukan hormon panjang dan pendek. Insulin NovoRapid sering digabungkan tepat dengan Levemir, kerana interaksi mereka telah dipelajari dengan baik..

Analog

Pada masa ini, insulin NovoRapid adalah satu-satunya ubat ultrashort di Rusia dengan aspart sebagai bahan aktif. Pada tahun 2017, Novo Nordisk melancarkan insulin baru, Fiasp, di Amerika Syarikat, Kanada dan Eropah. Selain aspart, ia mengandungi komponen lain, sehingga tindakannya menjadi lebih cepat dan stabil. Insulin seperti itu akan membantu menyelesaikan masalah gula tinggi setelah makan yang mengandungi sejumlah besar karbohidrat cepat. Ia juga dapat digunakan oleh penderita diabetes dengan selera makan yang tidak stabil, kerana hormon ini dapat disuntik segera setelah makan, dengan menghitung apa yang dimakan. Masih mustahil untuk membelinya di Rusia, tetapi ketika memesan dari negara lain harganya jauh lebih tinggi daripada NovoRapid, sekitar 8500 rubel. sebungkus.

Analogi NovoRapid yang tersedia adalah Insulin Humalog dan Apidra. Profil tindakan mereka hampir bertepatan, walaupun zat aktifnya berbeza. Mengubah insulin menjadi analog hanya diperlukan sekiranya berlaku reaksi alergi terhadap jenama tertentu, kerana penggantian memerlukan pemilihan dos baru dan pasti akan menyebabkan kemerosotan sementara glisemia.

Kehamilan

Kajian klinikal menunjukkan bahawa insulin NovoRapid tidak beracun dan tidak mempengaruhi perkembangan janin, oleh itu ia dibenarkan menggunakannya semasa kehamilan. Menurut arahan, semasa melahirkan anak dengan diabetes mellitus, diperlukan penyesuaian dos berulang: penurunan 1 trimester, peningkatan 2 dan 3. Semasa melahirkan, insulin diperlukan lebih sedikit, setelah melahirkan seorang wanita biasanya kembali ke dos yang dikira sebelum kehamilan.

Pastikan anda belajar! Adakah anda fikir pil dan insulin adalah satu-satunya cara untuk mengawal gula? Tidak betul! Anda boleh mengesahkannya sendiri dengan mula menggunakannya. baca lagi >>

Aspart tidak masuk ke dalam susu, oleh itu penyusuan susu ibu tidak akan mendatangkan bahaya kepada bayi.

Insulin Novorapid: ciri dan ciri

Insulin Novorapid adalah ubat generasi baru yang membolehkan anda menebus kekurangan hormon dalam badan. Ia mempunyai banyak kelebihan: mudah dicerna dan cepat dicerna, menormalkan gula darah, boleh digunakan tanpa mengira makanan. Insulin bertindak pendek.

Struktur

Diabetes Novorapid adalah cecair tidak berwarna untuk suntikan. Terdapat dalam kartrij yang diganti dan pen jarum suntik 3 ml. Komponen aktif ubat, insulin aspart, mempunyai kesan hipoglikemik yang kuat dan merupakan analog hormon manusia. Bahan ini diekstrak oleh bioteknologi DNA rekombinan dan berjumlah 100 IU, atau 3,5 g dari keseluruhan larutan..

Komponen tambahan - gliserol, fenol, metakresol, zink klorida, natrium klorida, natrium hidrogen fosfat dihidrat, natrium hidroksida, asid hidroklorik dan air.

Petunjuk dan kontraindikasi

Novorapid diresepkan untuk diabetes jenis 1 dan jenis 2. Pada pesakit diabetes yang tidak bergantung kepada insulin, ubat harus diberikan ketika mendiagnosis ketahanan terhadap formulasi hipoglikemik yang ditujukan untuk penggunaan oral.

Boleh diambil untuk kanak-kanak dari 2 tahun. Walau bagaimanapun, komposisi ini tidak lulus ujian klinikal, oleh itu, ubat ini dapat diberikan hanya setelah berumur 6 tahun. Petunjuk untuk temu janji adalah kesukaran menjaga anak antara suntikan dan makan.

Daripada kontraindikasi, kepekaan individu terhadap komponen ubat harus diperhatikan. Dengan berhati-hati yang ditetapkan kepada orang tua yang mengalami kegagalan hati atau buah pinggang..

Dos dan pentadbiran

Novorapid bertujuan untuk pentadbiran subkutan dan intravena. Dosis hormon dipilih secara individu, dengan mengambil kira ciri-ciri badan dan keparahan perjalanan penyakit ini. Ubat ini disyorkan untuk digunakan bersama dengan insulin panjang atau menengah, yang diberikan sekali sehari. Untuk mengelakkan kenaikan kadar glukosa, sebelum menggunakan Novoropid, anda harus memeriksa gula darah anda dan menyesuaikan dos bergantung pada petunjuk.

Dos harian ubat yang disyorkan untuk orang dewasa dan kanak-kanak berkisar antara 0,5-1 IU setiap 1 kg berat badan. Novorapid boleh diberikan segera sebelum makan. Dalam kes ini, insulin akan merangkumi sekitar 60-70% keperluan diabetes. Selebihnya akan dikompensasikan oleh insulin lama. Pengenalan komposisi selepas makan juga boleh diterima.

Betulkan dos hormon yang diperlukan:

 • semasa menukar diet biasa;
 • dengan penyakit bersamaan;
 • dengan aktiviti fizikal yang tidak dirancang atau berlebihan;
 • semasa campur tangan pembedahan.

Dos insulin bertindak pendek biasanya dipilih setelah mengukur tahap gula selama seminggu. Berdasarkan petunjuk ini, pakar akan menyusun rejimen pengambilan individu. Sebagai contoh, jika peningkatan glukosa darah diperhatikan pada waktu petang, Novorapid diberikan sekali sehari sebelum makan malam. Sekiranya gula naik selepas setiap makanan ringan, suntikan harus dicucuk sebelum makan.

Untuk pengenalan insulin harus memilih kawasan pinggul, bahu, punggung dan dinding perut anterior. Untuk mengurangkan risiko lipodistrofi, zon suntikan mesti diganti.

Tempoh hormon bergantung pada banyak faktor: dos, tempat suntikan, kekuatan aliran darah, aktiviti fizikal, dan lain-lain. Sekiranya perlu, ubat ini boleh dilakukan dengan menggunakan pam insulin. Walau bagaimanapun, kaedah ini harus digunakan hanya jika anda mempunyai kemahiran yang diperlukan dan alat yang ada (takungan, kateter dan sistem tiub). Pentadbiran intravena hanya dibenarkan di bawah pengawasan pakar. Untuk infusi, larutan insulin dengan natrium klorida atau dekstrosa digunakan..

Novorapid Flexpen

Selalunya, ubat ini diberikan menggunakan pen jarum suntik. Insulin Novorapid Flekspen dilengkapi dengan pengkodan warna dan dispenser. Satu langkah jarum suntik mengandungi 1 IU bahan. Sebelum menggunakan hormon, anda mesti membaca arahan penggunaan dengan teliti. Periksa tarikh pengeluaran dan tarikh luput. Kemudian keluarkan penutup dari jarum suntik dan keluarkan pelekat dari jarum. Skru jarum ke pemegang. Ingat: jarum steril harus digunakan untuk setiap suntikan.

Pengilang memberi amaran bahawa pen jarum suntik mungkin mengandungi sedikit udara di dalamnya. Untuk mengelakkan pengumpulan gelembung oksigen dan pemberian ubat dengan betul, ikuti peraturan tertentu. Panggil 2 unit hormon, angkat jarum suntik dengan jarum ke atas dan ketuk kartrij dengan hujung jari anda dengan lembut. Oleh itu, anda menggerakkan gelembung udara ke atas. Sekarang tekan butang mula dan tunggu pemilih dos untuk kembali ke posisi "0". Dengan jarum suntik yang berfungsi, setitik komposisi akan muncul di jarum. Sekiranya ini tidak berlaku, cuba lagi beberapa kali. Tidak masuknya insulin ke dalam jarum menunjukkan kerosakan jarum suntikan.

Setelah memastikan bahawa perangkat berfungsi dengan baik, tetapkan pemilih dos jarum suntik ke posisi "0". Hubungi jumlah ubat yang diperlukan. Berhati-hati semasa menetapkan dos. Tekanan secara tidak sengaja boleh menyebabkan pembebasan hormon secara pramatang. Jangan tetapkan kadar lebih daripada yang ditetapkan oleh pengilang. Masukkan insulin, ikuti teknik dan cadangan doktor anda. Jangan keluarkan jari anda dari butang mula selama 6 saat selepas suntikan, kerana anda akan mencapai dos penuh.

Keluarkan jarum dan arahkan ke penutup luar. Selepas dia masuk ke sana, buka tutup dan buang. Tutup picagari dengan penutup dan letakkan di tempat simpanan. Maklumat terperinci mengenai suntikan dan pembuangan jarum terpakai boleh didapati dalam arahan penggunaan.

Penggunaan Novorapid Flexspen dilarang dalam kes tertentu.

 • Reaksi alergi terhadap insulin aspart atau komponen ubat lain.
 • Hipoglikemia pada peringkat awal (selalu mengukur gula sebelum memberi hormon).
 • Pena jarum suntik rosak, dihancurkan, atau jatuh ke lantai.
 • Cecair dalam jarum suntik mendung, zarah asing terapung di dalamnya atau sedimen kelihatan.
 • Keadaan penyimpanan ubat dilanggar atau bahannya dibekukan.

Permukaan pen jarum suntik boleh dirawat dengan kain alkohol. Dilarang merendam Novorapid Flekspen dalam cecair, basuh dan pelincir. Jika tidak, mekanisme peranti mungkin gagal.

Novorapid semasa mengandung

Seperti insulin lain, Novorapid diluluskan untuk digunakan semasa kehamilan dan menyusui. Banyak kajian khas mengesahkan bahawa ubat tersebut tidak memberi kesan buruk kepada janin. Walau bagaimanapun, ibu hamil harus berhati-hati memantau petunjuk glukosa darah, kerana hipo dan hiperglikemia berbahaya bagi kesihatan wanita dan bayi.

Dos insulin bertindak pendek harus disesuaikan bergantung pada tempoh kehamilan. Pada awal trimester ke-1, keperluan untuk insulin akan jauh lebih sedikit daripada pada akhir 2 dan awal trimester ke-3. Sejurus selepas melahirkan, petunjuk glisemik kembali normal, tetapi dalam kes yang jarang berlaku, sedikit penyesuaian mungkin diperlukan..

Kesan sampingan dan overdosis

Selalunya, reaksi yang tidak diingini berlaku pada hormon itu sendiri dan muncul dalam bentuk hipoglikemia, yang disertai dengan:

 • berpeluh berlebihan,
 • pucat kulit,
 • rasa gementar,
 • perasaan cemas yang tidak masuk akal,
 • gegaran anggota badan,
 • kelemahan dalam badan,
 • disorientasi dan penurunan kepekatan.

Selalunya, penurunan gula darah yang berlebihan boleh menyebabkan:

 • pening,
 • lapar,
 • masalah penglihatan,
 • loya,
 • sakit kepala,
 • takikardia.

Glikemia yang teruk boleh menyebabkan kehilangan kesedaran, kejang, kemalangan dan kematian serebrovaskular.

Dengan penggunaan ubat yang tidak betul, reaksi tempatan dan alergi adalah mungkin: urtikaria, gatal-gatal, kemerahan dan bengkak. Selalunya, simptom-simptom ini berlaku pada awal penggunaan hormon dan setelah beberapa lama berlalu dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, beberapa pesakit kencing manis juga mencatat reaksi alergi lain, disertai dengan gangguan gastrointestinal, angioedema, pernafasan yang rumit, jantung berdebar dan tekanan darah rendah.

Penggunaan insulin Novorapid secara berlebihan boleh menyebabkan overdosis, yang disertai dengan hipoglikemia. Tahap overdosis ringan mudah dihilangkan sendiri. Untuk melakukan ini, makan makanan yang mengandungi gula. Bentuk glikemia sederhana dan teruk, disertai dengan kehilangan kesedaran, harus dirawat di hospital.

Analog

Sekiranya atas sebab apa pun Novorapid tidak sesuai dengan pesakit, ahli endokrinologi dapat mengambil analognya. Yang paling biasa di antaranya ialah Apidra, Novomiks, Aktrapid, Humalog, Gensulin N, Protafan dan Raizodeg. Semua ubat ini adalah insulin bertindak pendek, sesuai untuk rawatan diabetes jenis 1 dan jenis 2, dan senang digunakan..

Peraturan penyimpanan

Ubat itu harus disimpan di dalam peti sejuk pada suhu +2... +8 ° C. Tidak boleh diterima untuk membekukan ubat dan memaparkannya kepada cahaya matahari langsung. Sekiranya perlu, mungkin menyimpan hormon pada suhu +30 ° C, tetapi dalam kes ini, jangka hayatnya dikurangkan menjadi 4 minggu.

Cadangan

Semasa menggunakan ubat, nuansa tertentu harus diambil kira..

 • Semasa menggunakan pen jarum suntik, ingat bahawa ia mungkin hilang atau rosak, jadi selalu gunakan sistem suntikan ganti dengan anda.
 • Ubat ini paling kerap disyorkan pada awal diagnosis diabetes dan diresepkan dengan latar belakang insulin yang bertindak lama.
 • Analog hormon manusia boleh menyebabkan penurunan glukosa pada kanak-kanak, oleh itu, Novorapid harus diresepkan pada usia muda dengan berhati-hati.
 • Pemindahan dari ubat lain yang mengandungi insulin ke Novorapid harus dilakukan di bawah pengawasan perubatan.
 • Hormon digunakan secara langsung dengan pengambilan makanan. Oleh itu, penting untuk mempertimbangkan kesannya yang cepat dalam rawatan pesakit diabetes yang menderita penyakit bersamaan atau mengambil ubat yang memperlambat penyerapan makanan..

Insulin Novorapid adalah ubat ringan dan berkualiti tinggi yang berkesan menurunkan kadar glukosa darah walaupun dengan diabetes jenis 1. Penggunaan ubat dengan latar belakang insulin yang bertindak lama membantu mengekalkan kadar gula selepas makan dan memungkinkan untuk mengunyah selepas waktu sekolah. Walau bagaimanapun, dos yang tidak betul dipilih sering menyebabkan hipoglikemia dan memberi kesan negatif terhadap kesejahteraan seseorang. Untuk mengelakkan kesan sampingan, ubat tersebut harus dipersetujui dengan doktor.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes