Jarum suntikan insulin

Daripada jarum suntik biasa, pesakit kencing manis harus membuat suntikan istimewa. Jarum suntik insulin dirancang untuk mempermudah suntikan, mengurangkan kesakitan dan mengira jumlah ubat yang diberikan dengan lebih tepat. Untuk memilih alat suntikan yang sesuai, anda perlu mengetahui ciri reka bentuk dan peraturan penggunaannya.

Keseluruhan kebenaran mengenai picagari insulin

Jenis peranti: dan segera mengenai faedahnya

Mengikut jenis instrumen runcing

Jarum suntik insulin dibezakan dengan jarum, penandaan, saiz yang lebih kecil dan operasi omboh yang lancar. Mereka terdapat dalam dua jenis jarum:

Kelebihan jenis pertama adalah bahawa jarum tebal dapat digunakan untuk satu set ubat dari botol, dan jarum nipis dapat digunakan untuk suntikan itu sendiri. Reka bentuk jenis kedua dicirikan bahawa komponen menindik tidak terputus. Ini membolehkan anda menyingkirkan "zon mati" (sisa hormon selepas suntikan sebelumnya), yang meningkatkan ketepatan dos dan meminimumkan risiko komplikasi.

Pena insulin

Dos ubat ditetapkan secara langsung pada mereka, dan insulin diambil dari kartrij khas, yang membolehkan anda menyuntik ubat dalam keadaan yang berbeza, bukan hanya di rumah. Dos semasa menggunakan alat ini jauh lebih tepat, dan kesakitan semasa suntikan hampir tidak dapat dilihat. Pena insulin terbahagi kepada 2 jenis: boleh guna dan boleh digunakan semula. Dalam bekas kosong sekali pakai dengan ubat tidak boleh diganti dengan yang baru. Pena ini cukup untuk kira-kira 20 suntikan. Dalam kartrij yang boleh diisi semula, kartrij yang telah habis diganti dengan yang baru..

Alat suntik pen juga mempunyai kekurangan: harganya mahal, dan kartrij untuk model yang berbeza berbeza, yang menyukarkan pembelian.

Pengiraan pelabelan dan dos

Pembahagian pada skala jarum suntik bergantung pada kepekatan insulin, yang lebih baik digunakan dengannya: U40 atau U100 (mengandungi 40 atau 100 PIECES / ml). Peranti untuk ubat U40 memiliki penunjuk 20 PIECES pada tanda 0,5 ml, dan pada tahap 1 ml - 40 unit. Jarum suntik untuk insulin U100 mempunyai petunjuk 50 PIECES per setengah mililiter, dan per 1 ml - 100 PIECES. Menggunakan instrumen berlabel yang salah tidak boleh diterima: jika insulin disuntik ke dalam jarum suntik U100 pada kepekatan 40 PIECES / ml, maka dos akhir hormon akan menjadi 2.5 kali lebih tinggi daripada yang diperlukan, yang berbahaya bagi kesihatan dan kehidupan pesakit diabetes. Oleh itu, anda perlu memastikan bahawa skala sesuai dengan kepekatan ubat yang diberikan. Anda boleh membezakan peranti mengikut indeks pada casing dan warna penutup pelindung - pada picagari U40 berwarna jingga, dan pada U100 - merah.

Nuansa semasa memilih picagari insulin: apa yang perlu dicari

Untuk memilih jarum suntik insulin yang baik, anda perlu mengambil kira ukuran skala dan jenis jarum yang digunakan. Harga pembahagian rendah tidak mengurangkan ralat dalam pemilihan dos. Jarum suntik yang baik mempunyai skala 0.25 unit. Di samping itu, tanda tidak boleh dipadamkan dengan mudah dari dinding perumahan. Jarum terbaik pada jarum suntik, di mana ia dipasang, dan ketebalan dan panjang minimumnya dapat mengurangkan kesakitan semasa suntikan. Penting untuk diperhatikan bahawa alat menusuk tetap adalah hypoallergenic, mempunyai lapisan silikon dan penajam tiga dengan laser.

Jarum mana yang paling sesuai?

Untuk suntikan insulin, jarum kecil digunakan. Panjangnya 4-8 mm, dan diameternya ialah 0.23 dan 0.33 mm. Untuk memilih jarum yang tepat, ciri kulit dan tahap rawatan diambil kira. Jarum panjang 4-5 mm sesuai untuk kanak-kanak, remaja atau bagi mereka yang baru sahaja memulakan kursus terapi insulin dan belajar bagaimana membuat suntikan dengan betul. Jarum tebal (5-6 mm) sesuai untuk orang dewasa atau orang gemuk. Sekiranya jarum dipilih dengan tidak betul, terdapat risiko insulin memasuki tisu otot. Suntikan intramuskular tidak berkesan kerana pengambilan ubat yang tidak rata ke dalam badan. Perlu diingat bahawa semakin pendek jarum dan semakin kecil diameternya, semakin rendah ketidakselesaan ketika menyuntik.

Jarum dengan panjang 8 mm tidak praktikal walaupun bagi pesakit diabetes obesiti.

Ketiadaan komplikasi bergantung pada pentadbiran insulin yang betul.

Sebelum mengambil ubat tersebut, bekas yang ada di dalamnya dibasmi kuman. Sekiranya dos kecil diberikan, tidak perlu menggoyangkan botol. Semasa menggunakan suspensi untuk dos yang panjang, bekas mesti digoncang. Untuk memanggil ubat pada jarum suntik, dos yang diinginkan ditetapkan, selepas itu jarum dimasukkan ke dalam botol. Selepas ini, anda perlu menekan piston supaya udara memasuki tangki. Kemudian bekas dengan jarum suntikan dibalikkan dan larutan dikumpulkan sehingga jumlahnya sedikit melebihi dos yang diperlukan.

Tempat suntikan dirawat dengan antiseptik tanpa alkohol untuk mengelakkan kulit kering dan retak. Jarum suntik dimasukkan dangkal dan pada sudut 45 atau 75 darjah. Insulin tidak boleh diberikan secara intramuskular. Ia menusuk di bawah kulit. Ini membolehkan ubat menembusi badan secara merata. Jangan keluarkan picagari sebaik sahaja diberikan. Perlu menunggu 10-20 saat agar hormon tidak bocor dari tempat suntikan.

Jarum suntik untuk insulin - cara menggunakan dan mengira dos, jumlah dan harga di farmasi

Lebih daripada empat peratus populasi dewasa dunia menderita diabetes. Walaupun nama penyakit ini "manis", ini menimbulkan bahaya serius bagi orang yang sakit. Pesakit sentiasa memerlukan insulin - hormon pankreas, yang tidak menghasilkan diabetes sendiri, satu-satunya pembekal adalah pengganti tiruan. Mereka mengumpulkannya melalui jarum suntikan insulin khas dengan jarum tipis dan tanda yang dibahagi dengan jumlah unit, dan bukan mililiter, seperti dalam keadaan biasa.

Apa itu picagari insulin

Jarum suntik untuk pesakit kencing manis terdiri daripada badan, piston dan jarum, jadi tidak jauh berbeza dengan alat perubatan yang serupa. Terdapat dua jenis alat insulin - kaca dan plastik. Yang pertama jarang digunakan sekarang, kerana memerlukan pemprosesan dan pengiraan berterusan jumlah input insulin. Versi plastik membantu melakukan suntikan dalam bahagian yang betul dan sepenuhnya, tanpa meninggalkan sisa ubat.

Seperti kaca, jarum suntik plastik dapat digunakan berulang kali jika ditujukan untuk satu pesakit, tetapi disarankan untuk merawatnya dengan antiseptik sebelum setiap penggunaan. Terdapat beberapa pilihan untuk produk plastik yang boleh dibeli di mana-mana farmasi tanpa masalah. Harga picagari insulin berbeza-beza bergantung pada pengeluar, jumlah dan parameter lain.

Isipadu

Setiap pesakit diabetes harus mengetahui berapa jumlah jarum suntik insulin. Setiap model mempunyai skala dan bahagian yang dicat yang menunjukkan kepada pesakit berapa jumlah insulin pekat ditempatkan. Biasanya, 1 ml ubat adalah 40 u / ml, dan produk seperti itu bertanda u-40. Di banyak negara, insulin digunakan, mengandungi 1 unit larutan 100 unit (u100). Dalam kes ini, anda perlu membeli barang khas dengan kelulusan yang berbeza. Pada masa pembelian, bersama dengan pertanyaan, berapa ml dalam jarum suntik insulin, anda harus berminat dengan kepekatan ubat yang diberikan.

Panjang jarum

Oleh kerana ubat itu disuntik ke dalam badan setiap hari dan berulang kali, anda harus memilih jarum insulin yang betul. Hormon disuntik ke dalam lemak subkutan, mengelakkan masuk ke otot, jika tidak, ia boleh menyebabkan hipoglikemia. Ketebalan jarum untuk alasan ini dipilih berdasarkan ciri-ciri individu badan. Menurut kajian, lapisan subkutan berbeza-beza bergantung pada jantina, umur dan berat badan seseorang. Ketebalan tisu lemak juga berbeza pada tubuh, jadi disarankan bagi pesakit untuk menggunakan jarum insulin dengan panjang yang berbeza. Mereka mungkin:

 • pendek - dari 4 hingga 5 mm
 • sederhana - dari 6 hingga 8 mm;
 • panjang - lebih daripada 8 mm.

Jenis Jarum Suntikan Insulin

Sekarang, untuk membuat suntikan insulin, anda tidak perlu mempunyai kemahiran perubatan khas. Seorang pesakit diabetes boleh membeli beberapa jenis produk insulin untuk suntikan, yang berbeza antara satu sama lain dalam beberapa parameter. Jarum suntik yang dipilih dengan betul akan menjadikan suntikan selamat, tidak menyakitkan dan memudahkan pesakit mengawal dos hormon. Hari ini, terdapat tiga jenis instrumen untuk pentadbiran insulin subkutan:

 • dengan jarum yang boleh ditanggalkan;
 • dengan jarum bersepadu;
 • pen insulin.

Dengan jarum yang boleh ditukar ganti

Peranti ini melibatkan mengeluarkan muncung dengan jarum semasa pengumpulan insulin. Dalam suntikan seperti itu, piston bergerak dengan lembut dan lancar untuk mengurangkan kesilapan, kerana walaupun kesalahan kecil dalam memilih dos hormon dapat menyebabkan akibat buruk. Alat jarum yang boleh ditukar mengurangkan risiko ini. Yang paling biasa adalah item sekali pakai 1 miligram yang membolehkan anda menaip insulin dari 40 hingga 80 unit.

Dengan jarum bersepadu

Mereka hampir tidak berbeza dengan pandangan sebelumnya, satu-satunya perbezaan adalah bahawa jarum disolder ke badan, oleh itu ia tidak dapat dikeluarkan. Pengenalan di bawah kulit lebih selamat, kerana penyuntik bersepadu tidak kehilangan insulin dan tidak mempunyai zon mati, yang terdapat dalam model di atas. Ini menunjukkan bahawa apabila ubat disuntik dengan jarum bersepadu, kehilangan hormon dikurangkan menjadi sifar. Ciri-ciri alat lain dengan jarum yang boleh ditukar sama dengan alat ini, termasuk skala pembahagian dan jumlah kerja.

Pen picagari

Inovasi yang cepat tersebar di kalangan pesakit diabetes. Pen insulin telah dibangunkan baru-baru ini. Menggunakannya, suntikan cepat dan mudah. Orang yang sakit tidak perlu memikirkan jumlah hormon yang diberikan dan perubahan kepekatannya. Pena insulin disesuaikan untuk menggunakan kartrij khas yang diisi dengan ubat. Mereka dimasukkan ke dalam casing peranti, setelah itu mereka tidak memerlukan penggantian untuk waktu yang lama. Penggunaan picagari dengan jarum ultra tipis sepenuhnya menghilangkan rasa sakit semasa suntikan.

Pembahagian pada jarum suntikan insulin

Untuk orientasi bebas pada penyuntik insulin, terdapat kelulusan yang sesuai dengan kepekatan ubat di dalam botol. Setiap tanda pada silinder menunjukkan bilangan unit. Sebagai contoh, jika suntikan dibuat untuk kepekatan U40, maka di mana 0.5 ml ditunjukkan, jumlahnya adalah 20 unit, dan pada tahap 1 ml - 40. Sekiranya pesakit menggunakan label yang salah, maka daripada dos yang ditetapkan, dia akan menyuntikkan dirinya sama ada dos yang lebih besar atau lebih kecil hormon, dan ini penuh dengan komplikasi.

Untuk menentukan jumlah insulin yang diperlukan dengan betul, ada tanda khas yang membezakan satu jenis produk dari yang lain. Jarum suntik U40 mempunyai penutup merah dan hujung U100 berwarna jingga. Pena insulin juga mempunyai kelulusan tersendiri. Produk direka untuk kepekatan 100 unit, jadi apabila pecah, anda harus membeli penyuntik sekali pakai U100 sahaja.

Cara menggunakan picagari insulin

Teknik pemberian hormon kepada orang sakit dijalankan mengikut arahan. Penting untuk tidak membuat tusukan yang dalam agar tidak masuk ke dalam otot. Kesalahan pertama pemula adalah pengenalan ubat pada sudut, kerana pengisi memasuki tisu otot dan tidak menghasilkan tindakan yang diinginkan. Peraturan untuk pentadbiran insulin:

 1. Ia diberikan secara subkutan. Tempat terbaik untuk suntikan adalah perut, kaki, lengan.
 2. Apabila menggunakan jarum lebih dari 8 mm, perlu menyuntik pada sudut 45 darjah. Di perut, tusukan dengan jarum besar tidak berbaloi.
 3. Jarum tetap boleh digunakan berulang kali untuk pesakit yang sama. Sebelum suntikan baru, ia mesti dirawat dengan alkohol.

Cara mengira insulin

Untuk memasukkan ubat dengan betul, anda perlu mengira jumlahnya. Untuk melindungi diri daripada akibat negatif, pesakit mesti belajar mengira dos berbanding dengan bacaan gula. Setiap bahagian dalam penyuntik adalah pengurangan insulin, yang sesuai dengan isipadu larutan yang disuntikkan. Dos yang ditetapkan oleh doktor tidak boleh diubah. Walau bagaimanapun, jika pesakit diabetes menerima 40 unit sehari. hormon, apabila menggunakan ubat sebanyak 100 unit, dia perlu mengira insulin dalam jarum suntik mengikut formula: 100: 40 = 2.5. Maksudnya, pesakit harus menggunakan 2.5 u / ml dalam jarum suntik dengan kelulusan 100 u.

Pelabelan jarum suntik insulin, pengiraan insulin U-40 dan U-100

Persediaan insulin pertama mengandungi satu unit insulin per mililiter larutan. Dari masa ke masa, tumpuan telah berubah. Baca dalam artikel ini apa itu jarum suntikan insulin, dan bagaimana menentukan berapa banyak insulin dalam 1 ml dengan memberi label.

Jenis Jarum Suntikan Insulin

Jarum suntik insulin mempunyai struktur yang membolehkan pesakit diabetes menyuntik secara bebas beberapa kali sehari. Jarum jarum suntik sangat pendek (12–16 mm), tajam dan tipis. Sarungnya telus, dan diperbuat daripada plastik berkualiti.

Reka bentuk picagari:

 • penutup jarum
 • perumahan silinder dengan penandaan
 • omboh bergerak untuk memandu insulin ke dalam jarum

Sarungnya panjang dan nipis, tanpa mengira pengeluarnya. Ini membolehkan anda mengurangkan harga bahagian. Dalam beberapa jenis picagari, ia adalah 0.5 unit.

Jarum suntikan insulin - berapa banyak unit insulin dalam 1 ml

Untuk pengiraan insulin dan dosnya, perlu dipertimbangkan bahawa botol yang terdapat di pasaran farmasi Rusia dan negara-negara CIS mengandungi 40 unit insulin per 1 mililiter.

Botol itu dilabel sebagai U-40 (40 unit / ml). Jarum suntik insulin konvensional yang digunakan oleh pesakit diabetes direka khas untuk insulin ini. Sebelum digunakan, perlu membuat pengiraan insulin yang sesuai berdasarkan prinsip: 0,5 ml insulin - 20 unit, 0,25 ml - 10 unit, 1 unit dalam jarum suntik dengan volume 40 bahagian - 0,025 ml.

Setiap risiko pada jarum suntik insulin menandakan jumlah tertentu, penggredan per unit insulin adalah pengurangan mengikut jumlah larutan, dan dirancang untuk insulin U-40 (Kepekatan 40 u / ml):

 • 4 unit insulin - 0.1 ml larutan,
 • 6 unit insulin - 0.15 ml larutan,
 • 40 unit insulin - 1 ml larutan.

Di banyak negara di dunia, insulin digunakan, yang mengandungi 100 unit dalam 1 ml larutan (U-100). Dalam kes ini, picagari khas mesti digunakan..

Secara luaran, mereka tidak berbeza dengan jarum suntik U-40, namun, penggredan yang diterapkan hanya bertujuan untuk pengiraan insulin dengan kepekatan U-100. Insulin sedemikian 2.5 kali lebih tinggi daripada kepekatan standard (100 unit / ml: 40 unit / ml = 2.5).

Cara menggunakan picagari insulin yang tidak dilabel dengan betul

 • Dos yang ditetapkan oleh doktor tetap sama, dan disebabkan oleh keperluan tubuh untuk sejumlah hormon.
 • Tetapi jika diabetes menggunakan insulin U-40, menerima 40 unit sehari, maka selama rawatan dengan insulin U-100 dia masih memerlukan 40 unit. Hanya 40 unit ini perlu disuntik dengan picagari untuk U-100.
 • Sekiranya anda menyuntik insulin U-100 dengan jarum suntik U-40, jumlah insulin yang disuntik mestilah kurang daripada 2.5 kali.

Bagi pesakit diabetes, semasa mengira insulin, anda mesti ingat formula:

40 unit U-40 terkandung dalam 1 ml larutan dan sama dengan 40 unit. Insulin U-100 terkandung dalam larutan 0.4 ml

Dos insulin tidak berubah, hanya jumlah insulin yang diberikan menurun. Perbezaan ini diambil kira dalam jarum suntik yang dirancang untuk U-100.

Cara memilih picagari insulin yang berkualiti

Di farmasi, terdapat banyak nama pengeluar picagari. Dan kerana suntikan insulin menjadi perkara biasa bagi seseorang yang menghidap diabetes, penting untuk memilih picagari yang berkualiti. Kriteria pemilihan utama:

 • skala kekal pada kes itu
 • jarum tetap terbina dalam
 • hypoallergenic
 • lapisan silikon jarum dan penajam tiga dengan laser
 • padang kecil
 • ketebalan dan panjang jarum kecil

Lihat contoh suntikan insulin. Maklumat lebih lanjut mengenai pentadbiran insulin di sini. Dan ingat bahawa jarum suntik sekali pakai adalah penggunaan sekali pakai, dan penggunaan semula bukan sahaja menyakitkan, tetapi juga berbahaya.

Baca juga artikel di pen jarum suntik. Mungkin jika anda berlebihan berat badan, pena seperti itu akan menjadi alat yang lebih mudah untuk suntikan insulin setiap hari..

Pilih jarum suntik insulin yang betul, pertimbangkan dos dan kesihatan anda dengan teliti.

Jarum jarum suntikan insulin: Pengelasan Saiz

Mana-mana pesakit diabetes tahu apa jarum untuk jarum suntik insulin, dan tahu cara menggunakannya, kerana ini adalah prosedur penting untuk penyakit ini. Jarum suntik untuk penggunaan insulin selalu sekali pakai dan steril, yang menjamin keselamatan operasi mereka. Mereka diperbuat daripada plastik perubatan dan mempunyai skala khas..

Semasa memilih jarum suntikan insulin, anda perlu memberi perhatian khusus pada skala dan langkah pembahagiannya. Harga langkah atau pembahagian adalah perbezaan antara nilai yang ditunjukkan pada tanda bersebelahan. Berkat pengiraan ini, pesakit diabetes dapat mengira dos yang diperlukan dengan tepat..

Berbanding dengan suntikan lain, insulin harus diberikan secara berkala dan mengikuti teknik tertentu, dengan mempertimbangkan kedalaman pentadbiran, lipatan kulit digunakan, dan tempat suntikan diganti.

Pemilihan jarum insulin

Oleh kerana ubat ini dimasukkan ke dalam tubuh berkali-kali sepanjang hari, penting untuk memilih ukuran jarum yang tepat untuk insulin agar rasa sakitnya minimum. Hormon disuntik secara eksklusif ke dalam lemak subkutan, untuk mengelakkan risiko ubat tersebut secara intramuskular.

Sekiranya insulin memasuki tisu otot, ini boleh menyebabkan perkembangan hipoglikemia, kerana hormon mula bertindak dengan cepat pada tisu-tisu ini. Oleh itu, ketebalan dan panjang jarum mestilah optimum.

Panjang jarum dipilih, memberi tumpuan kepada ciri-ciri individu badan, faktor fizikal, farmakologi dan psikologi. Menurut kajian, ketebalan lapisan subkutan mungkin berbeza-beza, bergantung pada berat, usia dan jantina orang tersebut.

Pada masa yang sama, ketebalan lemak subkutan di tempat yang berlainan dapat berbeza, jadi disarankan agar orang yang sama menggunakan dua jarum dengan panjang yang berbeza.

Jarum insulin boleh:

 • Pendek - 4-5 mm;
 • Panjang purata ialah 6-8 mm;
 • Panjang - lebih daripada 8 mm.

Sekiranya pesakit kencing manis dewasa sebelumnya sering menggunakan jarum 12.7 mm, doktor hari ini tidak mengesyorkan menggunakannya untuk mengelakkan pengambilan ubat secara intramuskular. Bagi kanak-kanak, jarum sepanjang 8 mm juga terlalu panjang.

Supaya pesakit dapat memilih panjang jarum yang betul, meja khas dengan cadangan telah disediakan.

 1. Kanak-kanak dan remaja disarankan untuk memilih jenis jarum dengan panjang 5, 6 dan 8 mm dengan pembentukan lipatan kulit dengan pengenalan hormon. Suntikan dilakukan pada sudut 90 darjah menggunakan jarum 5 mm, 45 darjah untuk jarum 6 dan 8 mm.
 2. Orang dewasa boleh menggunakan jarum suntik sepanjang 5, 6 dan 8 mm. Dalam kes ini, lipatan kulit terbentuk pada orang kurus dan dengan panjang jarum lebih dari 8 mm. Sudut suntikan insulin adalah 90 darjah untuk jarum 5 dan 6 mm, 45 darjah jika jarum lebih panjang daripada 8 mm digunakan.
 3. Kanak-kanak, pesakit kurus dan pesakit kencing manis yang menyuntik insulin di paha atau bahu, untuk mengurangkan risiko suntikan intramuskular, disarankan untuk melipat kulit dan membuat suntikan pada sudut 45 darjah.
 4. Jarum insulin pendek sepanjang 4-5 mm boleh digunakan dengan selamat pada usia pesakit, termasuk kegemukan. Tidak perlu membentuk lipatan kulit semasa disapukan.

Sekiranya pesakit menyuntik insulin untuk pertama kalinya, lebih baik mengambil jarum pendek sepanjang 4-5 mm. Ini akan mengelakkan kecederaan dan mudah disuntik. Walau bagaimanapun, jarum jenis ini lebih mahal, jadi selalunya pesakit diabetes memilih jarum yang lebih lama, tidak memusatkan perhatian pada fizikal dan tempat pemberian ubat itu sendiri. Sehubungan itu, doktor mesti mengajar pesakit untuk memberi suntikan di mana-mana tempat dan menggunakan jarum pelbagai panjang.

Ramai pesakit diabetes berminat sama ada kemungkinan menusuk kulit dengan jarum tambahan selepas insulin.

Sekiranya jarum suntik insulin digunakan, jarum digunakan sekali dan selepas suntikan diganti dengan yang lain, tetapi jika perlu, penggunaan semula tidak lebih dari dua kali dibenarkan.

Apakah perbezaan antara jarum suntikan insulin dan yang biasa?

Selama bertahun-tahun saya mengkaji masalah DIABETES. Sangat menakutkan apabila begitu banyak orang mati, dan lebih-lebih lagi menjadi orang kurang upaya kerana diabetes.

Saya bergegas untuk memberitahu berita baik - Pusat Penyelidikan Endokrinologi Akademi Sains Perubatan Rusia telah berjaya mengembangkan ubat yang dapat menyembuhkan diabetes mellitus sepenuhnya. Pada masa ini, keberkesanan ubat ini menghampiri 100%.

Satu lagi berita baik: Kementerian Kesihatan telah memastikan penggunaan program khas yang akan mengimbangi kos penuh ubat ini. Di Rusia dan negara-negara CIS, pesakit kencing manis boleh menerima ubat itu secara PERCUMA.

Apakah picagari insulin??

Semua jarum suntikan insulin berbeza mengikut jenis jarum, isi padu dan pengeluarnya. Mengikut jenis jarum, jarum suntik boleh dibahagikan kepada jenis berikut:

 • Jarum suntik yang boleh digunakan semula dengan jarum yang boleh ditanggalkan.
 • Jarum suntik sekali pakai dengan jarum bersepadu.
 • Picagari pen.

Bergantung pada isipadu dan kepekatan insulin yang dikumpulkan ke dalam jarum suntik, ia dibahagikan kepada jarum suntikan insulin U100 dan U40. Ini bermaksud bahawa 1 ml larutan dalam jarum suntik akan mengandungi 100 atau 40 PIECES insulin. Adalah mudah untuk meneka berapa ml dalam jarum suntik insulin, jika ia dirancang untuk dos seperti itu - tentu saja, 1 ml. Di luar negara terdapat 0.3 picagari; 0,5 dan 2 ml, dikira pada 40, 80 atau 100 PIECES. Adalah sangat penting untuk menggunakan picagari yang betul dalam kepekatan. Sebagai contoh, seorang pesakit perlu memasukkan 20 unit. Untuk melakukan ini, ambil insulin dengan kepekatan 40 unit per ml dan tambah 0.5 ml. Tetapi jika anda mencampurkannya dan mendapatkan 0.5 ml dari botol dengan kepekatan 100ED / ml, maka anda tidak mendapat 20 UNIT, tetapi 50ED.

Cara memilih picagari insulin terbaik?

Bagi pesakit diabetes, sangat penting untuk mengekalkan dos insulin. Kesalahan walaupun dalam sepersepuluh unit tindakan dapat menyebabkan pesakit menjadi hipoglikemia dan mengancam nyawa. Jadi, sebagai contoh, satu unit insulin pendek akan mengurangkan gula pada pesakit kurus sebanyak 8 mmol / l. Pada kanak-kanak, tindakan ini akan 2-8 kali lebih tinggi. Oleh itu, semasa memilih picagari, anda perlu mempertimbangkan beberapa perkara:

 1. Pakar mengesyorkan memilih jarum suntik dengan jarum terpasang, kerana mereka tidak mempunyai apa yang disebut "ruang mati" ke mana bahagian insulin dapat masuk. Dalam jarum suntik yang boleh digunakan semula, selepas setiap suntikan, sebahagian ubat yang tidak digunakan kekal.
 2. Semasa memilih jarum pada jarum suntik, anda perlu memilih yang pendek - 5 - 6 mm. Ini akan membolehkan suntikan subkutan yang tepat dan mencegah insulin memasuki otot. Perlu diingat bahawa pemberian insulin intramuskular meningkatkan penyerapannya beberapa kali. Ini membawa kepada hipoglikemia yang lebih cepat dan terdapat keperluan untuk ubat berulang kali.
 3. Sebelum memasukkan jarum yang boleh ditanggalkan ke pen jarum suntik, periksa keserasiannya. Semua maklumat keserasian disertakan dalam arahan jarum. Sekiranya jarum dan jarum suntik tidak serasi, kebocoran ubat akan berlaku.
 4. Adalah perlu untuk memperhatikan "langkah skala" - ini adalah jumlah ubat yang akan terkandung di antara dua bahagian skala. Semakin kecil langkah ini, semakin tepat anda dapat memasukkan jumlah insulin yang diperlukan. Oleh itu, jarum suntikan yang ideal harus mempunyai skala 0,25 PIECES, dan pembahagiannya harus berjauhan sehingga anda dapat memanggil dos 0.1 PIECES.
 5. Lebih baik penutup pada jarum suntik mempunyai bentuk yang rata daripada bentuk yang berbentuk kerucut. Oleh itu, akan lebih mudah untuk melihat tanda apa. Pelekat biasanya berwarna gelap. Anda perlu menavigasi sepanjang tepi yang lebih dekat dengan jarum.

Apakah jarum pena insulin?

Semua jarum untuk jarum suntikan insulin dibahagikan mengikut ketebalan (diameter) dan panjang. Semasa memilih jarum, seseorang mesti mengambil kira usia pesakit, kulitnya (berat, fizikal) dan kaedah pemberian ubat (ke dalam lipatan kulit atau tidak). Terdapat jarum dengan diameter 0,25 mm, yang memiliki panjang 6 dan 8 mm, jarum dengan diameter 0,3 mm dan panjang 8 mm, dan juga jarum dengan diameter 0,33 mm dan panjang 10 dan 12 mm.

Bagi kanak-kanak dan remaja normosthenics, lebih baik membeli jarum sepanjang 6 atau 8 mm. Mereka boleh digunakan untuk sebarang jenis pemberian insulin. Untuk hipersthenics (berat badan berlebihan), penggunaan jarum 8 atau 10 mm dibenarkan. Untuk orang dewasa, jarum dengan panjang digunakan bergantung pada jenis pentadbiran. Dengan lipatan kulit lebih baik mengambil 10 - 12 mm, tanpa lipatan - 6 - 8 mm.

Mengapa anda tidak boleh menggunakan jarum pakai buang beberapa kali?

 • Risiko komplikasi pasca suntikan berjangkit semakin meningkat, dan ini sangat berbahaya bagi pesakit diabetes.
 • Sekiranya anda tidak menukar jarum selepas digunakan, maka ubat itu mungkin bocor semasa suntikan seterusnya..
 • Dengan setiap suntikan berikutnya, hujung jarum berubah bentuk, yang meningkatkan risiko komplikasi - "lebam" atau meterai di tempat suntikan.

Apa itu pen insulin?

Ini adalah jenis picagari khas yang mengandungi kartrij dengan hormon insulin. Kelebihan mereka ialah pesakit tidak perlu membawa botol insulin, jarum suntik. Mereka mempunyai semuanya dalam satu pen. Kelemahan jenis jarum suntik ini ialah ia mempunyai langkah skala yang terlalu besar - sekurang-kurangnya 0.5 atau 1 PIECES. Ini tidak membenarkan dos yang lebih rendah disuntik tanpa kesalahan..

Cara menggunakan picagari insulin dengan betul?

 • Sebelum menggunakan picagari yang boleh diisi semula, pastikan untuk membasuhnya dengan alkohol.
 • Untuk mendapatkan dos insulin yang betul, anda perlu memutuskan pembahagiannya. Berapa banyak unit yang akan mengandungi satu label pada picagari. Untuk melakukan ini, anda perlu melihat berapa mililiter dalam picagari, berapa bahagian. Contohnya, jika terdapat 1 ml jarum suntik, dan 10 bahagian, maka 1 bahagian akan mengandungi 0.1 ml. Sekarang anda perlu menentukan kepekatan yang dirancang untuk jarum suntik. Sekiranya 40 U / ml, maka 0.1 ml larutan, iaitu satu bahagian jarum suntik akan mengandungi 4 U insulin. Kemudian, bergantung pada berapa banyak unit yang perlu anda masukkan, hitung isi padu larutan yang disuntik.
 • Perlu diingat bahawa insulin bertindak pendek selalu menjadi yang pertama dimasukkan ke dalam jarum suntik (penyelesaian dengan ubat ini tidak boleh digoncang). Dan kemudian insulin bertindak sederhana dikumpulkan (botol mesti digoncang sebelum digunakan). Insulin yang bertindak panjang tidak bercampur dengan apa-apa.

berhati-hati

Menurut WHO, setiap tahun di dunia 2 juta orang mati akibat diabetes dan komplikasinya. Sekiranya tiada sokongan badan yang berkelayakan, diabetes membawa kepada pelbagai komplikasi, secara beransur-ansur memusnahkan tubuh manusia.

Komplikasi yang paling biasa adalah: gangren diabetes, nefropati, retinopati, ulser trophik, hipoglikemia, ketoasidosis. Diabetes juga boleh menyebabkan perkembangan tumor barah. Dalam hampir semua kes, pesakit diabetes mati, bergelut dengan penyakit yang menyakitkan, atau berubah menjadi orang kurang upaya yang sebenar.

Apa yang dilakukan oleh penghidap diabetes? Pusat Penyelidikan Endokrinologi Akademi Sains Perubatan Rusia berjaya membuat ubat yang menyembuhkan diabetes sepenuhnya.

Program persekutuan "Bangsa Sihat" sedang berjalan, dalam rangka di mana ubat ini diberikan secara PERCUMA kepada setiap penduduk Persekutuan Rusia dan CIS. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat laman web rasmi MINZDRAVA.

Sehingga kini, untuk menyuntik dirinya dengan insulin, pesakit yang menderita diabetes tidak perlu mempunyai kemahiran perubatan yang sesuai. Terutama untuk tujuan ini, jarum suntik insulin dijual di setiap farmasi, yang berbeza dari yang biasa dari segi ukuran dan struktur jarum. Bagi pesakit diabetes mellitus jenis 1, mereka sangat diperlukan, kerana dengan pertolongan mereka, anda dapat membuat suntikan insulin pada diri anda setiap saat tanpa risiko overdosis. Jarum suntik insulin adalah konsep yang longgar, dan hari ini anda dapat menjumpai beberapa jenis peranti sedemikian yang berbeza dalam jumlah kerja dan bukan sahaja. Setiap daripadanya harus dijelaskan dengan lebih terperinci..

Jenis dan peranti

Terdapat tiga jenis picagari untuk pentadbiran insulin subkutan:

 • jarum suntik dengan jarum yang boleh ditanggalkan;
 • picagari dengan jarum bersepadu;
 • pen picagari.

Walaupun pada masa ini bahawa jarum suntik insulin biasa menjadi peneraju penjualan dalam kalangan pesakit diabetes, populariti pen jarum suntik yang baru-baru ini muncul di pasaran Rusia juga meningkat setiap tahun..

1) Jarum suntik dengan jarum yang boleh ditanggalkan. Perangkatnya menyiratkan kemungkinan mengeluarkan muncung dengan jarum untuk kemudahan yang lebih besar semasa mengumpulkan insulin dari botol. Piston untuk jarum suntik seperti itu bergerak selancar dan lembut, yang disediakan oleh pemaju untuk mengurangkan kesilapan semasa mengisi penyuntik. Seperti yang anda ketahui, walaupun kesalahan kecil dalam memilih dos insulin untuk diabetes boleh mengakibatkan akibat yang sangat buruk bagi pesakit. Itulah sebabnya jarum suntik dengan jarum yang dapat ditanggalkan dirancang sedemikian rupa untuk mengurangkan risiko tersebut..

Pembaca kami menulis

Pada usia 47 tahun, saya didiagnosis menghidap diabetes jenis 2. Dalam beberapa minggu saya menambah berat badan hampir 15 kg. Keletihan berterusan, mengantuk, rasa lemah, penglihatan mula duduk. Ketika berusia 66 tahun, saya menusuk insulin dengan stabil, semuanya sangat teruk.

Penyakit ini terus berkembang, sawan berkala bermula, ambulans secara harfiah mengembalikan saya dari dunia seterusnya. Sepanjang masa saya fikir kali ini akan menjadi yang terakhir.

Segala-galanya berubah apabila anak perempuan saya membiarkan saya membaca satu artikel di Internet. Anda tidak dapat membayangkan betapa saya bersyukur kepadanya. Artikel ini membantu saya menyingkirkan diabetes sepenuhnya, penyakit yang dikatakan tidak dapat disembuhkan. 2 tahun terakhir saya mula bergerak lebih banyak, pada musim bunga dan musim panas saya pergi ke negara ini setiap hari, kami menjalani gaya hidup aktif dengan suami saya, banyak melakukan perjalanan. Semua orang terkejut dengan bagaimana saya mengikuti segala-galanya, di mana banyak kekuatan dan tenaga berasal, mereka masih tidak percaya bahawa saya berusia 66 tahun.

Siapa yang ingin menjalani kehidupan yang panjang dan bertenaga dan melupakan penyakit dahsyat ini selama-lamanya, luangkan 5 minit dan baca artikel ini.

Aspek utama ketika memilih jarum suntik adalah isipadu dan skala kerjanya, harga pembahagiannya boleh berkisar antara 0.25 hingga 2 unit. Oleh itu, seorang pesakit yang menderita diabetes jenis 1 dan tidak menghadapi masalah dengan berat badan berlebihan, dengan pengenalan satu unit insulin akan mengurangkan kepekatan gula dalam darah sekitar 2.5 mmol / liter. Oleh itu, jika harga pembahagian skala jarum suntik adalah dua unit, maka kesalahannya betul-betul separuh dari petunjuk ini, iaitu satu unit insulin. Ini bermaksud bahawa dengan kesalahan minimum yang dibuat semasa mengisi jarum suntik, diabetes akan menurunkan gula bukan sebanyak 2.5, tetapi 5 mmol / liter, yang sangat tidak diingini. Perkara ini berlaku terutamanya untuk kanak-kanak yang dos harian hormonnya dikurangkan dengan ketara berbanding dengan dos orang dewasa.

Berdasarkan perkara di atas, pada dosis rendah insulin yang diberikan, disarankan untuk memilih jarum suntik dengan nilai pembahagian skala minimum, iaitu 0.25 unit. Bagi mereka, kesalahan yang dibenarkan hanya 0.125 unit insulin, dan jumlah hormon ini akan mengurangkan kepekatan glukosa dalam darah tidak lebih dari 0.3 mmol / liter.

Yang paling biasa hari ini adalah jarum suntik insulin dengan jarum yang dapat ditanggalkan, mempunyai isipadu 1 ml dan membolehkan anda mengumpulkan insulin secara serentak dalam jumlah 40 hingga 80 unit. Jarum suntik pembuatan asing sangat disukai untuk dibeli, kerana suntikan dengan penggunaannya tidak begitu menyakitkan, namun harganya lebih mahal daripada yang dikeluarkan di dalam negara. Isipadu mereka dapat berkisar antara 0,1 ml hingga 2 ml, tetapi di farmasi domestik biasanya Anda hanya dapat menemukan spesimen dengan kapasitas 0,2 ml, 0,3 ml, 0,4 ml, 0,5 ml dan 1 ml yang dijual. Skala pembahagian yang paling biasa dalam kes ini adalah 2 unit insulin. Adalah agak bermasalah untuk menjual sampel dengan kenaikan 0.25..

2) Jarum suntik dengan jarum bersepadu. Pada umumnya, ia tidak berbeza dengan pandangan sebelumnya, kecuali di dalamnya jarum disolder ke badan dan tidak dapat dikeluarkan. Di satu pihak, tidak mustahil untuk mengumpulkan insulin dengan alat seperti itu, tetapi, di sisi lain, ia tidak mempunyai zon mati yang disebut, yang terdapat dalam jarum suntik dengan jarum yang boleh ditanggalkan. Dari ini dapat dilihat bahawa dengan penggunaan suntikan "bersepadu", kebarangkalian kehilangan insulin semasa pengambilan dikurangkan menjadi hampir sifar. Jika tidak, peranti ini mempunyai ciri yang serupa dengan yang dijelaskan di atas, termasuk jumlah kerja dan skala pembahagian.

3) Pen picagari. Peranti inovatif yang telah meluas di kalangan pesakit diabetes baru-baru ini. Dengan bantuannya, anda dapat membuat suntikan insulin dengan mudah dan cepat tanpa mematahkan otak anda kerana perubahan kepekatan dan jumlah hormon yang diberikan. Pena jarum suntik melibatkan penggunaan kartrij dengan insulin, yang dimasukkan ke dalam badannya. Kelebihannya berbanding dengan penyuntik tradisional adalah jelas:

Kisah pembaca kami

Mengalahkan diabetes di rumah. Sudah sebulan sejak saya lupa tentang kenaikan gula dan mengambil insulin. Oh, bagaimana saya selalu menderita, pengsan berterusan, panggilan kecemasan. Berapa kali saya pergi ke ahli endokrinologi, tetapi mereka hanya mengatakan satu perkara di sana - "Ambil insulin." Dan sekarang 5 minggu telah berlalu, kerana tahap gula dalam darah adalah normal, tidak ada satu suntikan insulin dan semuanya berkat artikel ini. Setiap orang yang menghidap diabetes mesti membaca!

Baca artikel penuh >>>

 • adalah senang membawa pen jarum suntik selalu dan di mana sahaja bersama anda, menjimatkan ketidakselesaan yang berkaitan dengan pemindahan ampul dengan insulin dan jarum suntikan pakai di dalam poket anda;
 • mempunyai peranti sedemikian, anda tidak boleh membuang masa untuk menghitung unit insulin, kerana pada mulanya ia menetapkan langkah 1 unit;
 • ketepatan dos pen jarum suntik lebih tinggi daripada jarum suntik konvensional;
 • jumlah kartrij yang berfungsi membolehkan anda menggunakannya berulang kali tanpa menggantinya dalam jangka masa yang lama;
 • kesakitan dari suntikan sedemikian hampir tidak ada (ini dicapai kerana jarum ultrafine);
 • Model pena jarum suntik yang berasingan membolehkan anda memasukkan kartrij dengan pelbagai jenis insulin yang dijual di luar negara (ini akan menjimatkan anda daripada perlu menyimpan kartrij domestik semasa melakukan perjalanan ke luar negara).

Secara semula jadi, peranti ini, bersama dengan kelebihan, juga mempunyai kekurangan, yang juga harus disebutkan. Ini termasuk:

 • kos yang tinggi dan keperluan untuk mempunyai sekurang-kurangnya dua pen jarum suntik untuk menggantikannya dengan cepat dengan yang lain sekiranya berlaku kegagalan (kos satu pen jarum suntik adalah kira-kira $ 50, yang rata-rata sama dengan kos 500 jarum suntikan sekali pakai, yang akan bertahan selama tiga tahun penggunaan);
 • kekurangan kartrij insulin di pasaran domestik (banyak pengeluar pen jarum suntik menghasilkan kartrij yang hanya sesuai untuk produknya, dan kadangkala sangat sukar untuk mencarinya);
 • penggunaan pen jarum suntik menunjukkan dos tetap insulin yang diberikan (ini tidak akan membolehkan anda, misalnya, makan coklat dan mengimbanginya dengan meningkatkan kepekatan larutan insulin);
 • semasa membuat suntikan dengan pen jarum suntik, pesakit tidak melihat berapa banyak hormon yang disuntik ke dalam tubuhnya (bagi banyak orang, ini menyebabkan ketakutan, kerana menyuntik insulin dengan jarum suntik lebih jelas dan lebih selamat);
 • seperti peranti kompleks lain, pen jarum suntik boleh gagal pada saat yang paling tidak tepat (hampir mustahil untuk menggantinya dengan alat yang sama jauh dari bandar-bandar besar, kerana jauh dari mana-mana mereka dijual).

Cara memilih jarum yang betul untuk pen jarum suntik?

Jarum untuk pen jarum suntik insulin dipilih berdasarkan ciri-ciri individu pesakit. Tidak seperti jarum suntik konvensional, di mana ketebalan dan panjang jarum biasanya terpaku, pen jarum suntik memerlukan pendekatan yang lebih tepat untuk memilih parameter elemen tusukan.

Telah diketahui bahawa insulin harus disuntik ke dalam tisu subkutan, di mana hormon disebarkan secara merata ke seluruh tisu dan kemudian secara beransur-ansur diserap ke dalam darah. Suntikan intramuskular dilarang sama sekali, kerana ini boleh menyebabkan lonjakan kadar gula yang tidak dijangka kerana penyerapan hormon yang tidak rata dari serat otot. Mereka yang biasa menggunakan jarum suntik insulin biasa, sebagai peraturan, tidak menghadapi masalah dengan memasukkan jarum ke kedalaman yang diinginkan, dan mereka dapat melakukan ini berkat pengalaman bertahun-tahun mereka. Walau bagaimanapun, pen jarum suntik direka sedemikian rupa sehingga jauh lebih sukar untuk menyesuaikan kedalaman rendaman jarum ke dalam kulit di atasnya. Oleh kerana ciri penyuntik ini, pesakit mesti berhati-hati terlebih dahulu memilih muncung yang sesuai dengannya.

Jadi, jarum dengan panjang enam hingga lapan milimeter sesuai untuk orang dewasa, dan bahkan bagi mereka yang menderita kegemukan. Sebaiknya kanak-kanak menggunakan jarum yang panjangnya tidak lebih dari lima milimeter, dan yang terbaik, empat milimeter. Juga, jarum yang dipendekkan dianjurkan untuk digunakan pada awal terapi insulin, ketika pesakit belum sempat berlatih untuk menyuntik dengan betul.

Peranan penting dimainkan oleh ketebalan elemen menindik, yang akhirnya bergantung pada betapa menyakitkannya suntikan. Jadi, jarum untuk pen jarum suntik setebal 0.33 dan 0.23 milimeter. Menggunakan yang terakhir akan menyelamatkan anda dari kesakitan yang teruk jika anda mempunyai ambang kesakitan yang rendah.

Kesimpulannya

Sebenarnya, apakah jarum suntikan untuk suntikan insulin, sebenarnya tidak begitu sukar untuk difahami. Pesakit yang menderita diabetes mellitus terpaksa memiliki maklumat mengenai topik ini, kerana kehidupan mereka akhirnya bergantung padanya. Ciri utama jarum suntik insulin adalah harga membagi skala mereka, yang bergantung kepada ketepatan dos secara langsung. Biasanya, penandaan pada penyuntik lebih tepat, semakin rendah kapasitinya, yang selalunya berbeza dari 0.3 ml hingga 1 ml. Jarum suntik dalam jumlah besar tidak ada kaitan dengan diabetes, dan ini adalah perbezaan utama mereka dari jarum suntikan insulin khas.

Terapi diabetes mellitus melibatkan serangkaian aktiviti yang bertujuan untuk menjaga kadar glisemia dalam batas normal..

Untuk mencapai tujuan ini, sebilangan pesakit tidak hanya harus mengikuti diet, tetapi juga mengambil ubat khas atau secara subkutan memberikan jumlah insulin yang diperlukan untuk tubuh. Berkat picagari khas, suntikan hormon dapat dilakukan dengan cepat dan tanpa rasa sakit..

Apa itu picagari insulin?

Terapi insulin memerlukan penggunaan alat dan aksesori perubatan khas.

Selalunya, jarum suntikan insulin digunakan untuk memberi ubat. Dalam penampilan mereka, ia serupa dengan alat perubatan konvensional, kerana ia merangkumi perumahan, piston khas, jarum.

Apa produknya:

Kekurangan produk kaca adalah keperluan untuk mengira bilangan unit ubat secara berkala, jadi sekarang lebih jarang digunakan. Pilihan plastik memberikan suntikan dalam bahagian yang betul. Ubat ini habis dimakan sepenuhnya tanpa meninggalkan sisa di dalam bekas. Mana-mana jarum suntik yang disenaraikan boleh digunakan beberapa kali, dengan syarat ia terus diberi antiseptik dan digunakan oleh satu pesakit.

Produk plastik boleh didapati dalam beberapa versi. Anda boleh membelinya di hampir semua farmasi.

Isipadu dan panjang jarum

Jarum suntik insulin boleh mempunyai isipadu yang berbeza, yang menentukan jumlah insulin yang terkandung, dan panjang jarum. Setiap model mempunyai skala dan bahagian khas yang membantu anda mendahului berapa mililiter ubat yang boleh anda isi.

Menurut piawaian yang ditetapkan, 1 ml ubat adalah 40 unit / ml. Alat perubatan seperti itu dilabel u40. Beberapa negara menggunakan insulin yang mengandungi 100 unit dalam setiap ml larutan. Untuk melakukan suntikan melalui hormon seperti itu, anda perlu membeli picagari khas dengan ukiran u100. Sebelum menggunakan alat tersebut, perlu menentukan lebih lanjut kepekatan ubat yang diberikan.

Kehadiran kesakitan pada masa suntikan ubat bergantung pada jarum insulin yang dipilih. Ubat ini datang dengan suntikan subkutan ke dalam tisu adiposa. Kemasukannya secara tidak sengaja ke dalam otot menyumbang kepada perkembangan hipoglikemia, jadi anda perlu memilih jarum yang tepat. Ketebalannya dipilih dengan mengambil kira kawasan di badan di mana ubat akan diberikan.

Jenis jarum bergantung pada panjang:

 • pendek (4-5 mm);
 • sederhana (6-8 mm);
 • panjang (lebih dari 8 mm).

Panjang optimum ialah 5-6 mm. Penggunaan jarum dengan parameter ini mencegah ubat masuk ke otot, menghilangkan risiko komplikasi.

Jenis Jarum Suntik

Pesakit mungkin tidak mempunyai kemahiran perubatan, tetapi pada masa yang sama dia dapat dengan mudah melakukan suntikan ubat. Untuk melakukan ini, cukup memilih versi produk insulin yang paling sesuai. Penggunaan jarum suntik yang sesuai untuk pesakit dalam semua aspek memungkinkan untuk memberikan suntikan sepenuhnya tanpa rasa sakit, dan juga memberikan kawalan dos hormon yang diperlukan.

Terdapat beberapa jenis alat:

 • dengan jarum yang boleh ditanggalkan atau disepadukan;
 • pen picagari.

Dengan jarum yang boleh ditukar ganti

Peranti sedemikian berbeza dengan peranti lain yang serupa dalam kemampuan mengeluarkan muncung bersama dengan jarum pada waktu ubat. Piston pada produk bergerak dengan lancar dan lembut di sepanjang badan, mengurangkan risiko kesalahan.

Ciri ini adalah kelebihan penting, kerana walaupun kesalahan dos kecil boleh mengakibatkan akibat negatif. Produk penukaran jarum mengurangkan risiko komplikasi semasa terapi insulin.

Instrumen sekali pakai yang paling biasa mempunyai jumlah 1 ml dan ditujukan untuk satu set ubat 40-80 unit.

Jarum suntik dengan jarum bersepadu atau boleh ditukar praktikal tidak berbeza antara satu sama lain. Perbezaan antara keduanya hanya pada produk yang tidak ada kemungkinan untuk menukar muncung untuk tusukan, jarum disolder.

Kelebihan picagari dengan komponen terbina dalam:

 • lebih selamat, kerana mereka tidak kehilangan titisan ubat dan memastikan pesakit menerima dos yang dipilih sepenuhnya;
 • tidak mempunyai zon mati.

Ciri-ciri lain, termasuk pembahagian dan skala pada kes itu, sama dengan parameter alat perubatan lain.

Pen picagari

Alat perubatan dengan piston automatik dipanggil pen jarum suntik. Produk boleh berupa plastik dan kaca. Pilihan pertama adalah yang paling biasa di kalangan pesakit.

 • perumahan;
 • kartrij yang diisi dengan ubat;
 • dispenser;
 • penutup topi dan jarum;
 • pemampat getah;
 • penunjuk (digital);
 • butang untuk ubat;
 • penutup pen.

Kelebihan peranti sedemikian:

 • tanpa rasa sakit dengan tusukan;
 • kemudahan pengurusan;
 • kekurangan keperluan perubahan kepekatan ubat kerana kartrij khas digunakan;
 • kartrij dengan ubat cukup untuk jangka masa yang panjang;
 • mempunyai skala terperinci untuk memilih dos;
 • Adalah mungkin untuk menyesuaikan kedalaman tusukan.
 • penyuntik tidak dapat diperbaiki sekiranya berlaku kerosakan;
 • sukar untuk mencari kartrij ubat yang betul;
 • harga tinggi.

Pembahagian

Penentukuran pada produk sepadan dengan kepekatan ubat. Menandakan pada badan bermaksud sebilangan unit ubat. Sebagai contoh, dalam suntikan yang bertujuan untuk kepekatan u40, 0.5 mililiter sepadan dengan 20 unit.

Menggunakan produk dengan pelabelan yang tidak betul boleh mengakibatkan dos yang tidak betul. Untuk pilihan volume hormon yang betul, disediakan tanda pembezaan khas. Produk U40 mempunyai topi merah dan alat u100 mempunyai warna oren.

Dalam pena insulin juga mempunyai kelulusan tersendiri. Penyuntik digunakan dengan hormon yang kepekatannya adalah 100 unit. Ketepatan dos bergantung pada panjang langkah antara bahagian: semakin kecil, semakin tepat jumlah insulin akan ditentukan.

Bagaimana nak guna?

Sebelum melakukan prosedur, anda harus menyediakan semua alat dan sebotol ubat.

Sekiranya perlu, pemberian hormon secara serentak dengan tindakan yang panjang dan pendek, anda memerlukan:

 1. Masukkan udara ke dalam bekas dengan ubat (dilanjutkan).
 2. Lakukan prosedur yang serupa dengan menggunakan insulin pendek.
 3. Ambil ubat bertindak pendek dengan jarum suntik, dan kemudian hanya dipanjangkan.

Peraturan pentadbiran ubat:

 1. Lap botol ubat dengan lap alkohol. Sekiranya anda ingin memasukkan sejumlah besar, maka insulin mesti digoncang terlebih dahulu untuk mendapatkan suspensi homogen.
 2. Masukkan jarum ke dalam botol, kemudian tarik omboh hingga bahagian yang dikehendaki.
 3. Penyelesaiannya mesti keluar dalam jarum suntik sedikit lebih daripada yang diperlukan.
 4. Sekiranya gelembung muncul, goncangkan larutan dan peras udara dengan omboh.
 5. Lap kawasan yang akan disuntik dengan antiseptik.
 6. Lipat kulit, kemudian suntik.
 7. Selepas setiap suntikan, jarum mesti diganti jika boleh ditukar ganti.
 8. Sekiranya panjang penanda melebihi 8 mm, maka suntikan mesti dilakukan pada sudut untuk mengelakkan masuk ke otot.

Foto menunjukkan cara mentadbir ubat dengan betul:

Cara mengira insulin?

Untuk pentadbiran ubat yang betul, perlu mengira dosnya. Jumlah insulin yang diperlukan pesakit bergantung pada indeks glisemik. Dos tidak boleh sama sepanjang masa, kerana bergantung pada XE (unit roti). Penting bagi pesakit untuk belajar bagaimana mengira keperluan insulin, kerana mustahil untuk memahami secara berbeza berapa ml ubat yang diperlukan untuk mengimbangi karbohidrat yang dimakan..

Setiap bahagian pada penyuntik adalah kelulusan ubat, sesuai dengan jumlah penyelesaian tertentu. Sekiranya pesakit menerima 40 PIECES, maka, dengan menggunakan penyelesaian dalam 100 PIECES, dia perlu memperkenalkan 2.5 unit / ml pada produk u100 (100: 40 = 2.5).

Jadual peraturan pengiraan:

Isipadu
0.1 ml
0.15 ml
1.0 ml

Bahan video mengenai pengiraan dos insulin yang diperlukan:

Cara menggunakan pen?

Penggunaan pen jarum suntik adalah seperti berikut:

 1. Pasang jarum pakai baru pada produk..
 2. Tentukan dos ubat.
 3. Tatal dail sehingga nombor yang dikehendaki muncul di dail..
 4. Lakukan suntikan dengan menekan butang yang terletak di bahagian atas pemegang (selepas tusukan).

Arahan video untuk menggunakan pen jarum suntik:

Peraturan kos dan pemilihan

Orang yang selalu menjalankan terapi insulin tahu berapa banyak bahan yang diperlukan untuk kos ini.

Anggaran kos sehelai:

 • dari 130 rubel untuk produk u100;
 • dari 150 rubel untuk produk u40;
 • kira-kira 2000 rubel untuk pen jarum suntik.

Harga yang dinyatakan hanya berlaku untuk peranti yang diimport. Kos domestik (satu kali) adalah kira-kira 4-12 rubel.

Terdapat standard yang perlu dipertimbangkan ketika memilih produk untuk terapi insulin..

Ini termasuk:

 1. Panjang jarum bergantung pada usia pesakit. Kanak-kanak kecil disarankan menggunakan jarum dengan panjang 5 mm, dan orang dewasa - hingga 12 tahun.
 2. Orang yang menghidap obesiti harus menggunakan produk yang menusuk hingga kedalaman 8 mm..
 3. Produk murah mempunyai kualiti dan kebolehpercayaan yang lebih rendah.
 4. Tidak semua pen jarum suntik dapat mencari kartrij yang dapat diganti, jadi semasa membelinya, anda harus mengetahui terlebih dahulu maklumat mengenai ketersediaan bekalan untuk suntikan.

Penting untuk memahami bahawa keberkesanan terapi insulin bergantung pada instrumen yang dipilih oleh pesakit untuk suntikan..

Buat kesimpulan

Sekiranya anda membaca petikan ini, anda dapat membuat kesimpulan bahawa anda atau orang yang anda sayangi menghidap diabetes.

Kami menjalankan penyelidikan, mengkaji banyak bahan dan yang paling penting memeriksa kebanyakan kaedah dan ubat untuk diabetes. Keputusannya adalah seperti berikut:

Sekiranya semua ubat diberikan, maka hanya hasil sementara, setelah pengambilan dihentikan, penyakit ini semakin meningkat.

Satu-satunya ubat yang memberikan hasil yang signifikan adalah Difort.

Pada masa ini, ini adalah satu-satunya ubat yang dapat menyembuhkan diabetes sepenuhnya. Tindakan Difort yang sangat kuat ditunjukkan pada peringkat awal diabetes.

Kami meminta Kementerian Kesihatan:

Dan untuk pembaca laman web kami kini ada peluang
dapatkan Difort secara PERCUMA!

Perhatian! Kes menjual Difort palsu.
Dengan membuat pesanan menggunakan pautan di atas, anda dijamin akan menerima produk berkualiti dari pengeluar rasmi. Di samping itu, semasa membuat pesanan di laman web rasmi, anda akan mendapat jaminan pengembalian wang (termasuk kos pengangkutan), jika ubat tersebut tidak memberi kesan terapeutik.

Kelebihan dan kekurangan kaedah pemberian insulin yang berbeza

Pada diabetes mellitus jenis pertama, pankreas tidak menghasilkan insulin dalam jumlah yang tepat. Oleh itu, untuk mengasimilasi glukosa dan menormalkan tahapnya, seseorang harus membuat suntikan hormon. Terdapat beberapa cara untuk menguruskan insulin. Bagi kebanyakan orang, pam insulin kelihatan paling menarik. Dalam praktiknya, setiap kaedah mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Hari ini, pena, port insulin dan penyedutan tidak kurang popular. Mari kita ketahui apa kelebihan dan ciri teknik yang berbeza.

Suntikan dengan picagari konvensional atau pen jarum suntik automatik

Suntikan insulin konvensional secara beransur-ansur memudar ke latar belakang. Selalunya digunakan sebagai pengganti, misalnya, apabila ubat di dalam kartrij untuk pen jarum suntik sudah habis, dan farmasi terdekat tidak mempunyai jenama yang betul.

Pena jarum suntik jauh lebih mudah daripada picagari, kurang menarik perhatian orang lain, kelihatan seperti pena biasa.

Suntikan menggunakan pen jarum suntik jauh lebih mudah:

 • skru jarum baru;
 • menggunakan roda (pemilih) tetapkan dos yang diingini;
 • masukkan jarum ke dalam kulit, tekan butang pelepas rana.

Dos yang ditetapkan dengan tepat diberikan, jadi tidak ada risiko insulin tidak mencukupi atau lebih dari yang diperlukan untuk mengimbangi karbohidrat yang dimakan..

Tidak akan ada kesukaran untuk mengganti kartrij:

 • lepaskan pegangan;
 • masukkan kartrij ke dalam pemegang;
 • memasang pemegang dalam urutan terbalik.

Berapa banyak anda boleh menggunakan pen jarum suntik?

Tidak seperti picagari, pen jarum suntik boleh digunakan semula. Hanya jarum dan kartrij insulin yang berubah semasa digunakan. Satu penyuntik boleh digunakan selama bertahun-tahun, semuanya bergantung pada pengeluar dan penjagaan pengguna.

Pena jarum suntik sekali pakai juga tersedia - ia tidak menyediakan kartrij pengganti, jadi setelah menggunakan insulin, anda perlu membeli penyuntik baru. Nota! Jangka hayat adalah 28 hari selepas dibuka - selagi insulin sesuai, tetapi dengan syarat disimpan pada suhu di bawah 28 ° C.

Kelebihan menyuntik dengan pen jarum suntik:

 • pengangkutan yang mudah, jarum nipis membuat suntikan hampir tidak menyakitkan;
 • dos sederhana, banyak peranti dapat mengingati dos terakhir;
 • berkat suntikan berulang, tubuh sentiasa mempunyai bekalan insulin, yang membolehkan anda melupakan suntikan ubat seterusnya tanpa komplikasi dalam keadaan kecemasan;
 • harga yang berpatutan untuk pen insulin dan bahan habis pakai untuknya.

Kekurangan:

 • selepas suntikan, anda perlu menunggu sebentar sehingga insulin masuk dan hilang sepenuhnya, tidak seperti suntikan dengan picagari biasa;
 • sukar untuk mengira dos semasa memakan hidangan kompleks, dengan aktiviti fizikal yang aktif;
 • dos lebih besar, yang bermaksud mustahil untuk menghilangkan lonjakan glukosa sepenuhnya.

Pam insulin

Teknologi paling maju yang membolehkan anda mengawal glikemia dengan lancar dan melupakan lonjakan glukosa, terutamanya pada waktu malam dan selepas makan.

Pengguna hanya dapat mengikuti pembacaan dan, jika perlu, menyesuaikan operasi peranti. Tetapi kerana harganya yang tinggi, pam insulin tidak kerap digunakan.

Prinsip operasi

Pam adalah alat kecil yang terdiri daripada pam yang disambungkan kartrij yang dilepas dengan insulin, dan modul kawalan elektronik (komputer kompak) yang mengawal suntikan. Peranti melalui sistem infusi memperkenalkan dosis kecil insulin ultra cepat dan bertindak pendek selama 24 hari secara berkala. Terdapat juga rejimen bolus - dos tambahan hormon setelah makan diperkenalkan untuk mengimbangi pengambilan karbohidrat.

Pam insulin mensimulasikan pankreas dan melancarkan lekukan glisemik. Dengan tetapan yang betul, anda boleh melupakan hiperglikemia dan kesan "subuh pagi".

Berapa lama saya boleh menggunakan pam?

Kos pamnya cukup tinggi, walaupun sebilangan pesakit berjaya mendapatkannya secara percuma sebagai sebahagian daripada program diabetes negeri. Peranti itu sendiri mampu bertahan sekurang-kurangnya 4-5 tahun. Tetapi pengguna harus menukar set infus secara berkala (setiap 3 hari), serta kartrij insulin.

Kelebihan:

 • bukannya suntikan harian, satu tusukan kulit dalam 3 hari;
 • kelancaran (semula jadi) untuk diabetes, adalah mungkin untuk mengurangkan dinamika turun naik tahap glukosa;
 • lebih mudah menyesuaikan pam agar sesuai dengan gaya hidup anda, mengurangkan hemoglobin gliser;
 • banyak model mempunyai kalkulator dos insulin terbina dalam, mengesan jumlah ubat yang diberikan dan memberi amaran mengenai kemungkinan hiper atau hipoglikemia.

Kekurangan:

 • kelemahan utama ialah kos tinggi pam dan barang habis pakai;
 • alat mesti dipakai 24/7, yang menyebabkan ketidakselesaan pada banyak pesakit - selain pam, terdapat kateter dengan kanula di badan;
 • sekiranya berlaku kerosakan teknikal, terdapat risiko hiperglikemia jika anda tidak menyedari masalahnya tepat pada waktunya.

Insulin yang disedut

Insulin yang dihirup tidak digunakan sekerap kaedah lain. Tetapi ia diluluskan oleh FDA (pihak berkuasa pengawalseliaan di AS), jadi kami tidak dapat membantu tetapi membicarakannya.

Insulin yang dihirup digunakan untuk mengimbangi karbohidrat dan membetulkan glisemia setelah makan. Ia mula bertindak lebih cepat daripada suntikan bolus. Tetapi yang paling penting, setiap kali anda tidak perlu melakukan suntikan.

Insulin dijual dalam penyedut khas yang serupa dengan asma. Ubat ini disembur dalam bentuk serbuk halus yang memasuki aliran darah melalui paru-paru. Selepas membuka alat sedut sesuai digunakan tidak lebih dari 15 hari.

Kelebihan:

 • bilangan suntikan dikurangkan;
 • anda boleh mengambil insulin sebaik sahaja makan - kandungan maksimum insulin dalam darah berlaku dalam setengah jam;
 • insulin yang dihirup membolehkan anda mengatur tahap glukosa dalam darah dengan lebih lancar dan mengurangkan lompatannya, mengurangkan bilangan episod glisemia.

Kekurangan:

 • tidak menggantikan suntikan insulin basal (bertindak lama);
 • sesetengah pesakit mungkin mengalami kerengsaan saluran pernafasan, batuk;
 • kaedahnya tidak sesuai untuk penghidap asma, tidak digalakkan untuk penyakit pernafasan, orang yang merokok;
 • keberkesanan tidak diuji untuk pesakit di bawah usia 18 tahun.

Port suntikan Medtronic

Peranti ini muncul tidak lama dahulu tetapi menjadi perhatian di kalangan pengguna pen jarum suntik. I-Port merangkumi:

 • pelabuhan dibuat dalam bentuk kanula yang diletakkan di bawah kulit di mana suntikan dibuat;
 • peranti khas untuk pemasangan port suntikan cepat - serter.

Port dilampirkan menggunakan perekat dan boleh di kulit sehingga 72 jam. Hasilnya hanya satu tusukan dalam tiga hari dan bukannya beberapa suntikan setiap hari.

Kelebihan:

 • tusukan lebih sedikit - kurang sakit dan luka pada kulit;
 • satu port sesuai untuk suntikan insulin basal dan bolus, dengan syarat sekurang-kurangnya satu jam rehat antara suntikan;
 • sesuai untuk orang dewasa dan kanak-kanak;
 • pelabuhan tidak perlu ditanggalkan sebelum latihan atau mandi.

Kekurangan:

 • jika peraturan pemasangan dan penggunaan tidak dipatuhi, jangkitan mungkin berlaku, keradangan di tempat pemasangan;
 • perbelanjaan tambahan - pelabuhan perlu ditukar 1 kali dalam 3 hari.

Seperti yang ditunjukkan oleh amalan, cara pemberian insulin bukanlah faktor yang paling penting dalam kejayaan diabetes. Rutin harian yang betul, aktiviti fizikal sederhana, pemakanan yang baik dan kawalan gula biasa adalah komponen utama kesejahteraan. Kaedah suntikan yang berbeza hanyalah peluang untuk menyesuaikan ubat dengan gaya hidup anda..

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes