Berkongsi ini

Produk ini tidak tersedia untuk penghantaran ke wilayah anda.

terima kasih!

Kami sentiasa berusaha yang terbaik untuk menggembirakan pelanggan kami dengan harga terbaik..

Salam, Kedai dalam talian Wildberries.

Ditambah ke Senarai Menunggu

Ketahui mengenai kemasukan

Akan datang

Struktur

Penerangan

Kompleks ini merangkumi program penurunan berat badan individu dengan bantuan berjalan kaki sehari-hari dan 12 beg dengan carntin Swiss L tulen, yang cukup untuk 12 hari program. Program ini berdasarkan pada kombinasi berjalan kaki harian yang biasa dan mengambil pembakar lemak sukan profesional L carnitine mengikut jadual individu yang mengambil kira gaya hidup biasa dan aktiviti harian semasa. Sekiranya anda mengikuti cadangan program dengan tepat, hasil pertama diperhatikan setelah seminggu, dan penurunan berat badan yang stabil akan bermula selepas 35 hari. Kompleks ini menggunakan pembakar lemak sukan profesional L carnitine (tartrate), yang dihasilkan oleh syarikat Switzerland Lonza Ltd. Tanpa bahan tambahan, tanpa perisa, tanpa pengawet, tidak ada GMO. Komposisi: L-carnitine tulen (tartrate), dalam jumlah 30 gram. Pengilang L-carnitine: Lonza Ltd., Switzerland. Warna / bentuk: serbuk putih, rasa masam, larut dalam air. L CARNITINE (TARTRATE) TIDAK DOPING.

Maklumat mengenai spesifikasi teknikal, skop penghantaran, negara pembuatan dan penampilan barang hanya untuk rujukan dan berdasarkan maklumat terkini yang tersedia dari pengilang

terima kasih!

Kami sentiasa berusaha yang terbaik untuk menggembirakan pelanggan kami dengan harga terbaik..

L-carnitine mana yang lebih baik?

Banyak bahan berguna sentiasa disintesis dalam badan kita, salah satunya adalah levocarnitine pembakar lemak semula jadi. Atas dasar itu, pemakanan sukan diciptakan, yang diminati oleh atlet profesional. Peringkat yang kami tawarkan akan membantu anda memilih L-carnitine terbaik di antara sebilangan besar produk seperti vitamin..

Penerangan

L-carnitine adalah saudara langsung dari vitamin B. Ia terdapat di otot dan sel-sel hati. Fungsi zatnya sederhana - ia merangsang metabolisme. Mekanisme tindakan dikurangkan menjadi pengaktifan koenzim A, yang mengoksidakan asid lemak. Levocarnitine sangat penting untuk metabolisme buah pinggang, jantung, dan lipid. Kekurangannya menyebabkan kegemukan dan proses patologi lain pada organ ini..

L-carnitine disertakan dengan makanan dan dihasilkan dalam jumlah kecil oleh badan itu sendiri. Oleh itu, sukan, peningkatan fizikal, beban kuasa memerlukan sumber tambahannya. Levocarnitine tidak boleh disebut sebagai pembakar lemak dalam pengertian sebenarnya. Ia mempercepat metabolisme, meningkatkan stamina atlet dan meningkatkan intensiti latihan, membekalkan tenaga untuk pengumpulan lemak. Hasil daripada proses tersebut, atlet menurunkan berat badan tanpa kehilangan jisim otot..

Dengan kata lain, tanpa latihan dan usaha fizikal, karnitin tidak berguna sebagai pembakar lemak. Walau bagaimanapun, penurunan berat badan yang betul dengan produk hanya memberi kesan positif..

 • mengaktifkan metabolisme lipid;
 • berinteraksi dengan makanan tambahan yang lain;
 • menghilangkan radikal bebas, yang melambatkan penuaan sel;
 • melindungi saluran darah dan miokardium dari plak kolesterol;
 • memudahkan beban kerja jantung;
 • menguatkan sistem imun;
 • melegakan sakit otot selepas bersenam;
 • membantu membina otot dalam bentuk kering, tanpa lemak;
 • mengurangkan keletihan, baik fizikal dan mental.

Nama L-carnitine, Levocarnitin, dan Levocarnitinum terdapat dalam kesusasteraan khusus. Ini adalah nama yang berbeza untuk sebatian yang sama. Keliru juga disebut Vitamin Bt dan Vitamin B11..

Mengapa menurunkan berat badan

Penggunaan L-carnitine memberikan pelbagai kesan:

 • perlindungan tisu otot daripada kerosakan;
 • melegakan kerengsaan;
 • transformasi lemak menjadi tenaga tanpa penciptaan depot lemak;
 • menyekat pengumpulan asid laktik pada otot;
 • amaran berlebihan;
 • menurunkan kolesterol darah;
 • pengurangan tempoh pemulihan selepas latihan;
 • pengoptimuman metabolisme tenaga kerana kestabilan koenzim A;
 • detoksifikasi xenobiotik dan sitotoksin;
 • peningkatan stamina;
 • rangsangan metabolisme protein;
 • demonstrasi sifat anabolik.

Ubat ini mempunyai dua vektor tindakan ketika bermain sukan: ia meningkatkan kesan pendedahan daya dan pada masa yang sama mengurangkan berat badan. Tetapi ia menunjukkan sifat-sifat ini secara eksklusif secara bersamaan: aktiviti fizikal dan secara tidak langsung - membuang pound tambahan.

Borang Pelepasan

Levocarnitine memasuki pasaran dengan beberapa cara: larutan, agen pepejal. Sebagai cecair, ia diserap lebih cepat, tetapi termasuk kekotoran dan penambah rasa. Serbuk adalah hak istimewa farmasi; ia dijual dalam pembungkusan khas untuk pembubaran, yang tidak selalu sesuai. Pembelian kapsul memerlukan perhatian dari segi komponen ubat dan kepekatannya. Berikut adalah beberapa contoh setiap borang pelepasan..

Nama produkAsas pilihanFoto
Kapsul
Pemakanan Optimum L-Carnitine 500Yang paling popular.
Kuasa Carnitine SANKualiti terbaik dengan harga terbaik..
Alcar 750 dari SANKos 1100-1200 rubel setiap 100 tablet.
GNC L-Carnitine 500Imbangan penuh, tiada bahan tambahan atau kekotoran.
Acetyl L-Carnitine oleh SekarangGula, kanji, garam, ragi, gandum, jagung, kedelai, susu, telur, kerang dan bahan pengawet bebas.
L-Carnitine dari Makmal VPKapsul yang berkualiti dari pengeluar yang boleh dipercayai, bertindak dengan cepat, tolak kenyataan bahawa kapsul sukar ditelan.
Cecair
100,000 L-Carnitine oleh BioTeckPenghadaman yang lebih baik.
L-Carnitine dari Makmal VPTerdiri daripada karnitin tulen, sebotol besar (1000 ml, berharga 1,550 rubel).
Pharm otot otot CarnitineBeberapa jenis bahan aktif.
L-Carnitine Attack oleh Sistem KuasaPotensi tenaga maksimum.
Pemeriksaan Otot Carnitine Ultra-TulenHarga optimum.
Serbuk
Protein Tulen L-CarnitineHarga berpatutan dan kualiti yang sangat baik
Protein Acetyl L Carnitine sayaPrestasi tertinggi

Pengilang

Levocarnitine boleh didapati di pelbagai negara EU dan Amerika Syarikat. Syarikat berikut mempunyai rekod prestasi yang terbukti:

 1. Syarikat Amerika NutraKey, beroperasi di pasaran pemakanan sukan sejak 2004, dengan banyak pilihan produk berkualiti tinggi.
 2. Nutrisi Optimum yang terkenal, menghasilkan pemakanan sukan sejak akhir tahun sembilan puluhan abad yang lalu dan selalu memenuhi standard tinggi yang ditetapkan oleh undang-undang Amerika Syarikat untuk makanan tambahan.
 3. Syarikat Amerika SEKARANG Makanan - telah bekerja di kawasan ini sejak pertengahan abad yang lalu, mempunyai makmal sendiri untuk ujian klinikal ubat.
 4. Syarikat Amerika yang lain adalah MusclePharm, dengan ibu pejabatnya di Denver. Di sinilah A. Schwarzenegger "dibesarkan".
 5. Jenama Inggeris - MyProtein. Produk premium yang dikeluarkan sejak tahun 2004.
 6. Akhirnya, BioTech adalah pengeluar Amerika yang hanya pakar dalam bahan mentah semula jadi dan berkualiti..

Setiap syarikat yang disenaraikan mempunyai jabatan pemasarannya sendiri, makmal kawalan kualiti produk, cawangan pengeluaran di seluruh dunia..

Cara membeli dengan betul

Ketiga-tiga bentuk karnitin sama berkesan. Pemilihan produk adalah selera bagi setiap atlet. Sedikit berbeza dari bentuk lain dari segi penyerapan larutan. Tetapi ini adalah sedikit kecepatan, yang hampir tidak dapat dijadikan dasar pilihan. Keberkesanan ditentukan oleh jumlah dos yang diambil setiap hari. Harus dalam lingkungan 4000 mg, plus atau minus 1 g, bergantung pada berat atlet dan program sukannya.

Cecair

Semasa membeli penyelesaian, perkara utama adalah tidak membuat kesalahan dalam jumlah bahan aktif atau dalam nisbah peratusannya per 100 ml. Jumlah karnitin tidak boleh kurang dari 10% atau 10 g setiap 100 ml. Lebih banyak - tolong, tetapi kurang - tidak. Sentiasa baca label dengan teliti..

Perkara kedua yang perlu anda perhatikan adalah jumlah gula. Ingat bahawa produk memungkinkan untuk menurunkan berat badan, jadi kalori tambahan tidak diperlukan. Kerangka biasa - dari 0 hingga 10%. Segala-galanya ada dalam maklumat pada balang ubat. Perbandingan diberikan dalam jadual..

Dadah% makanan tambahan aktif% karbohidratFoto
Maxler L-Carnitine 200012%tidak
Power-System L-Carnitine Attack, yang telah kita sebutkan14%Hingga 10%
Crystal 2500 L-Carnitine oleh Cecair dan Cecair9%5%
L-Carnitine 60000 dari Power-Systemsebelas%9%

Ternyata kapasiti optimum adalah 1 liter, di mana bahan aktifnya sekurang-kurangnya 10 g per 100 ml dan jumlah minimum gula. Secara idealnya.

Pil dan kapsul

Ia sangat ringkas. Produk yang anda rencanakan untuk membeli harus mempunyai minimum 500 mg carnitine setiap tablet atau kapsul. Bukan hidangan! Mereka selalu berbeza. Produk maksimum ialah 1.5 g setiap kapsul. Sentiasa bernilai membandingkan. Sebagai contoh, Maxler dalam balang dengan 100 kapsul menawarkan 750 mg setiap keping. Iaitu, dalam keseluruhan kapasiti - 75 g karnitin.

Tetapi VPlab menjual 90 kapsul, masing-masing mengandungi 500 mg. Iaitu, di bank - 45 g bahan aktif. Walau bagaimanapun, pada masa yang sama, Maxler berharga kira-kira 1,500 rubel, dan VPlab - kira-kira 1,000 rubel. Oleh itu, pengeluar pertama 10 g karnitin berharga 190 rubel, dan yang kedua - 200. Dengan kata lain, produknya juga praktikal.

Contoh yang lain. Ultimate Nutrition menawarkan 60 kapsul, masing-masing mengandungi 250 mg carnitine. Produk akan bertahan selama 5 hari dengan penggunaan biasa. Ini membuktikan bahawa anda perlu membeli dengan bijak, mengambil jumlah suplemen aktif dan menonton sekurang-kurangnya 500 mg carnitine setiap kapsul. Ingat bahawa lebih banyak karnitin dalam kapsul tidak bermaksud - lebih menguntungkan.

Serbuk

Pertimbangkan produk terbaik di mana karnitin sekurang-kurangnya 70%. Sebagai contoh, VPlab menghasilkan serbuk yang hanya mengandungi 1000 mg atau 1 g karnitin setiap 25 g hidangan..

Tetapi syarikat SAN menawarkan 1.4 g serbuk 1 g karnitin. Semua tertulis di label. Pilihan pembeli.

TOP 11 Makanan Tambahan Carnitine

Semasa membuat penilaian, petunjuk berikut diambil kira:

 • bentuk produk dan kaedah penggunaan;
 • % bahan aktif, tujuan pentadbiran;
 • reputasi pengeluar;
 • harga dan ketersediaan;
 • kesan pada badan, keselamatan dan kecekapan.

Hasilnya adalah produk terbaik..

5 bentuk bukan cecair terbaik

Terdapat tiga daripadanya: serbuk, tablet, kapsul. Menyerap dengan cepat, tetapi memerlukan pembubaran. Pengilang terkemuka di Amerika Syarikat, Kanada, Jerman dan Hungary.

L-Carnitine Nutrition Optimum tidak mempunyai perbezaan gender; ia tersedia dalam jumlah yang mencukupi untuk dimakan dalam sebulan (60 tablet). Diperkaya dengan Ca ++ dan fosforus. Diterima pada waktu pagi dan sebelum bersenam. Ia tidak mempunyai kesan sampingan, kerana bahan mentahnya semula jadi. Melindungi sistem kardiovaskular daripada berlebihan, tidak merosakkan hepatosit, mengaktifkan sintesis hormon somatotropik. Boleh menyebabkan intoleransi individu. 60 kapsul berdiri 1150 rubel.

Di antara serbuk, Acetyl dari MyProtein berdasarkan peptida adalah yang terbaik. Dalam beg 250 atau 500 g bahan aktif. Ambil 25 g tiga kali sehari, larutkan dalam cecair semasa makan. Ia mempunyai kesan kumulatif, berfungsi untuk melegakan otot, digabungkan dengan cecair apa pun. Rasa netral, merangsang stamina dan aktiviti mental. Minus - berkesan hanya pada peringkat awal proses latihan. Label tidak mengandungi terjemahan ke dalam bahasa Rusia. 250 g akan berharga 1750-1800 rubel.

Kapsul Terbaik - Sekarang. Pilihan profesional. Dalam bungkusan 60 keping agar-agar. Ini adalah 30 hidangan. Ambil pasangan sehari sebelum latihan. Sepenuhnya semula jadi, keselamatan disahkan oleh ujian klinikal, cepat diserap. Minus - kandungan kalori tinggi. 60 kapsul berharga kira-kira 2000 rubel.

Antara karnitin pepejal adalah:

 • Tawaran universal: Serbuk Carnitine - serbuk dari Inner Armor. Ia meningkatkan stamina, memproses lipid menjadi tenaga dan mendorong penurunan berat badan. Ia tidak mempunyai sekatan dan melindungi miokardium. Akan berharga 1000 rubel untuk 120 g.
 • Ubat Belanjawan: Carni-X oleh Scitec Nutrition, kapsul. Menormalkan metabolisme lipid, membetulkan kolesterol dalam aliran darah, membantu otot jantung. Memulakan proses pembakaran lemak. Diperkaya dengan vitamin, harganya paling berpatutan, 650-700 rubel setiap 60 kapsul. Tidak ada kontraindikasi. Penerimaan pada waktu malam menyebabkan lonjakan semangat, menghalang tidur.

4 cecair terbaik

Hanya ada dua jenis: sirap dan ampul. Selalunya, produk sedemikian diperkaya. Yang terbaik dikeluarkan di Amerika Syarikat, Hungary dan Romania..

Di antara ampul karnitin, petunjuk B -Tech L-Carnitine 2000. Dalam bungkusan 20 keping 25 ml dengan kandungan produk tulen 99%. 100 g - 8 kkal. Pembakar lemak yang hebat, tiada kesan sampingan. Minus - menyebabkan rasa lapar dan meninggalkan rasa yang tidak menyenangkan. 20 ampul berharga kira-kira 1350 rubel.

Sirap terbaik juga mesra bajet. Ini adalah Attack 3000 dari Power System dalam bekas 50 ml. Menguatkan sistem imun, membakar lemak, mencegah trombosis dan melindungi miokardium. Menahan rasa lapar, menyegarkan. Daripada kekurangan, kemungkinan pedih ulu hati dan rasa yang tidak menyenangkan harus diperhatikan. Harganya sekitar 100 rubel setiap kapasiti.

Sekiranya kita bercakap mengenai kesan paling lama, maka pemimpin dalam penunjuk ini adalah Lider-Carnitine 100000 dari Weider. Ia mengubah lemak menjadi tenaga, menstabilkan jantung dan sistem saraf pusat. Membantu tumbesaran otot. 50 hidangan setiap pek. Setiap 100 g - 140 kcal, 12 g protein dan 2 g lemak. Ambil pada waktu pagi sebelum makan dan sebelum latihan, 10 ml. 500 ml berharga purata 1,500 rubel.

Sirup Asid Pantothenic - Carnitine Cecair oleh Allmax Nutrition - diiktiraf sebagai yang terbaik untuk profesional. Mempercepat pembakaran lipid. Sesuai untuk vegetarian. Ambil sebelum bersenam 15 ml. Menghentikan kerja berlebihan. Menyebabkan pemburukan gastritis, tidak dapat diakses dan tidak disyorkan untuk pemula. 473 ml makanan tambahan berharga kira-kira 900 rubel.

Kesimpulannya

Sekiranya ada persoalan pilihan, maka dengan latihan aktif, Carnitine dari MyProtein, Attack dari Power System sesuai. Dengan Penurunan Berat Badan Pasif Carni-X oleh Scitec Nutrition. Profesional lebih suka Karnitin daripada Pemakanan Optimum.

Pelangsingan L-Carnitine

L-carnitine (L-carnitine) adalah asid amino yang dihasilkan secara semula jadi oleh badan. Kami mengambil karate dengan makanan. Tetapi anda boleh menambah simpanannya dengan mengambil L-carnitine buatan dalam bentuk makanan tambahan. Dipercayai bahawa ia adalah pembakar lemak dan menyumbang kepada penurunan berat badan. Benarkah? Bagaimana cara mengambil makanan tambahan? Kami akan menganalisis dengan lebih terperinci dalam artikel ini. Dan anda boleh mengetahui tentang program penurunan berat badan yang berkualiti di sini: https://doctorbormental.ru/metodika/.

Kesan L-Carnitine pada badan

L-carnitine, seperti yang telah disebutkan, disintesis oleh badan. Dia terlibat secara aktif dalam banyak proses, termasuk mengatur metabolisme lipid. Sehingga kini, di rak-rak farmasi atau kedai pemakanan sukan, anda boleh menemui karnitin dalam bentuk serbuk, kapsul atau minuman, sebagai makanan tambahan aktif secara biologi..

Sebagai bahan semula jadi, l-carnitine bertindak lembut pada tubuh, memberikan kesan berikut:

 • menggalakkan pemulihan otot yang cepat selepas latihan;
 • mengurangkan pengeluaran asid laktik pada otot, sehingga melegakan kesakitan setelah melakukan senaman yang kuat;
 • mempercepat metabolisme;
 • menormalkan proses pencernaan, meningkatkan penyerapan nutrien yang lebih baik;
 • merangsang otak, meningkatkan daya tumpuan, kecekapan, daya tahan badan secara keseluruhan.

Makanan tambahan hanya boleh memberi kesan positif jika seseorang mengikuti prinsip pemakanan yang betul dan sihat..

Petunjuk untuk digunakan

Tidak ada petunjuk perubatan untuk mengambil suplemen aktif secara biologi ini. Untuk menormalkan berat badan dan merawat pelbagai penyakit dan patologi, pakar biasanya menggunakan pelbagai ubat.

L-carnitine boleh membantu dengan senaman yang kerap. Dia akan mengisi badan dengan tenaga, memberi kekuatan, yang cukup untuk seluruh pekerjaan yang kuat. Pada masa yang sama, ia akan melegakan sakit otot, yang sering menimbulkan banyak kesulitan kepada orang yang kerap mengunjungi gim.

Tenaga pengajar kecergasan menasihati peminum n-carnitine kepada pemula yang cepat letih dalam latihan. Ini sedikit sebanyak akan memudahkan kerja sistem pernafasan dan kardiovaskular..

Kontraindikasi bahaya L-Carnitine

Dengan penggunaan l-carnitine yang betul, kesan sampingan tidak berlaku. Perkara utama adalah bahawa tidak ada kontraindikasi terhadap pengambilan makanan tambahan, termasuk:

 • kehamilan dan penyusuan;
 • penyakit tiroid, gangguan hormon;
 • penyakit onkologi;
 • diabetes;
 • penyakit autoimun;
 • kegagalan jantung berlaku dalam apa jua bentuk;
 • tempoh pemulihan selepas operasi;
 • pemulihan selepas serangan jantung, strok;
 • gangguan dyspeptik;
 • penyakit saluran gastrousus;
 • intoleransi individu terhadap komponen;
 • epilepsi;
 • patologi hati dan buah pinggang.

Walau apa pun, untuk mengatakan dengan pasti sama ada l-carnitine boleh digunakan atau tidak, hanya pakar yang akan mengatakannya. Adalah perlu untuk menilai keadaan kesihatan secara umum, penyakit kronik yang ada dan banyak faktor lain.

Bentuk pelepasan bioaditif

L-carnitine boleh didapati dalam bentuk serbuk, kapsul, atau minuman siap pakai. Di samping itu, ia boleh dalam bentuk tulen atau digabungkan dengan makanan tambahan, vitamin, zat lain. Setiap spesies mempunyai ciri tersendiri, tetapi keberkesanannya berbeza antara satu sama lain. Oleh itu, pilihan hanya bergantung pada pilihan peribadi. Lebih senang membawa minuman siap dengan anda ke bilik kecergasan, kerana anda boleh meminumnya semasa bersenam. Dan di rumah - kapsul atau serbuk. Kami akan menganalisis dengan lebih terperinci setiap bentuk pelepasan.

L-Carnitine 100% tulen

L-carnitine tulen umumnya terdapat dalam bentuk serbuk. Dianjurkan untuk membiak di dalam air dan minum sebelum melakukan senaman yang kuat. Ia meningkatkan stamina, menambah tenaga pada badan.

Serbuk biasanya dibungkus secara berkumpulan dalam kotak kecil seberat 100-200 gram, bergantung pada pengilangnya.

Minuman siap mempunyai rasa pahit dan bau yang tidak biasa. Itulah sebabnya karnitin dalam bentuk tulennya jarang digunakan. Biasanya ditambah perasa dan penambah rasa semula jadi.

L-Carnitine Tartrate

Tartrate adalah gabungan asid l-carnitine dan tartaric tulen. Mereka bercampur dengan nisbah 70% hingga 30%, menentukan penyerapan komponen yang terbaik oleh badan:

 • membantu mempercepat proses metabolik, meneutralkan asid laktik pada otot, mencegah penampilan kesakitan;
 • asid tartarik membantu melebarkan saluran darah, meningkatkan fungsi sistem kardiovaskular, melegakan keletihan setelah melakukan latihan yang sengit.

Produk ini direka khas untuk atlet profesional. Terdapat dalam bentuk kapsul atau serbuk.

Asetil L-Carnitine

Acetyl L-carnitine adalah kapsul oral. Mereka mempunyai kesan positif berikut:

 • meningkatkan proses metabolik dalam badan;
 • menyumbang kepada peningkatan aktiviti otak;
 • mengurangkan keletihan selepas latihan yang sengit;
 • membuang lebihan cecair dari badan.

Kapsul digunakan terutamanya oleh atlet profesional semasa latihan intensif dengan beban tinggi. Bagi mereka yang baru mula bersenam di gim, anda boleh memilih makanan tambahan dengan kepekatan yang lebih rendah.

Propionyl L-Carnitine

Suplemen Diet Propionyl boleh didapati dalam format kapsul, tablet atau serbuk. Ia juga sejenis bahan semula jadi, tetapi mempunyai komponen lain dalam komposisinya - glisin:

 • l-carnitine mempunyai kesan yang sama: meningkatkan proses metabolik, melegakan keletihan selepas latihan;
 • glisin mempunyai kesan positif terhadap keadaan psiko-emosi: meningkatkan tidur, melegakan insomnia, melegakan ketegangan saraf.

Gabungan ini boleh berguna untuk orang yang mengalami penurunan berat badan. Perubahan gaya hidup yang dramatik dan menambah rutin senaman harian anda boleh menyebabkan tekanan. Dalam kes ini, pengambilan suplemen makanan Propionyl bersama dengan kerja seorang psikologi akan memberi kesan positif terhadap kesejahteraan.

L-Carnitine Fumarate

Fumarate suplemen makanan paling kerap boleh didapati dalam bentuk minuman atau tablet siap untuk pemberian oral. Ia juga digunakan dalam latihan intensif untuk mengembalikan kekuatan dan tenaga, menghilangkan ketegangan dan kesakitan.

Makanan tambahan ini dilarang untuk digunakan dalam patologi hati dan buah pinggang. Di samping itu, mereka meminumnya dalam kursus yang ditetapkan oleh pakar. Penggunaan berterusan boleh menyebabkan kesan sampingan..

Cara mengambil makanan tambahan

Kaedah pengambilan l-carnitine sangat bergantung pada bentuk pelepasan. Tetapi cadangan umum adalah seperti berikut:

 1. Pilih ubat yang diperlukan mengikut intensiti latihan, petunjuk dan ciri individu.
 2. Luangkan setengah jam sebelum latihan. Aksinya mulai terserlah kira-kira 20 minit setelah tertelan, terdapat peningkatan tenaga, hilangnya keletihan, seperti setelah minum kopi. Kesannya berlangsung sehingga dua jam.
 3. Gabungkan makanan tambahan dengan pemakanan yang betul dan aktiviti fizikal yang tetap. Carnitine sahaja tidak akan membantu menurunkan berat badan..

Mari kita pertimbangkan dengan lebih terperinci arahan penggunaan untuk setiap borang pelepasan.

L-Carnitine cecair

L-carnitine cair biasanya boleh didapati dalam bentuk minuman dengan isipadu 0.3-0.5 liter. Untuk rasa, ia menyerupai limun biasa, hanya tanpa gula dan bahan tambahan tiruan. Format ini sangat sesuai, anda boleh membawa sebotol untuk latihan, minum 20-30 minit sebelum kelas. Perkara utama adalah memberi perhatian kepada dos. dalam beberapa kes perlu minum botol sepenuhnya, yang lain - dibahagikan kepada 3-4 dos.

Anda boleh membuat penyelesaian cecair sendiri. Untuk ini, beg serbuk dicairkan dengan 300-500 ml air. Tetapi disarankan untuk minum larutan sedemikian pada satu masa, tidak digalakkan menyimpannya.

Kapsul L-Carnitine

L-carnitine kapsul adalah bentuk yang paling sesuai untuk pentadbiran. Mudah dibawa bersama anda, tidak perlu membiak. Biasanya, makanan tambahan seperti itu juga mengandungi unsur-unsur lain: vitamin, mineral, dan bahan lain. Tetapi mereka perlahan-lahan dipecah oleh badan, sebab itulah mereka minum kapsul 40-60 minit sebelum latihan, dan membasuhnya dengan air minum bersih. Tidak digalakkan menggabungkannya dengan kopi atau teh..

Jumlah kapsul yang akan diambil bergantung pada dosnya. Biasanya satu tablet - satu kadar harian.

Ubat tablet

Pil biasanya menghasilkan L-carnitine tulen. Mereka, seperti kapsul, diambil secara oral 40-60 minit sebelum latihan, dibasuh dengan air minuman bersih. Jumlah tablet yang akan diambil juga ditentukan berdasarkan kepekatan bahan aktif.

Tablet jarang dijumpai di rak, kerana ia dianggap kurang berkesan daripada kapsul atau minuman..

Serbuk L-Carnitine

Berdasarkan serbuk l-carnitine, minuman disediakan. Ia dibiakkan dengan sedikit air (150-200 ml) dan diminum setengah jam sebelum latihan. Penyelesaian seperti itu mempunyai rasa pahit dan bau tertentu, yang tidak disukai semua orang. Oleh itu, biasanya tidak digunakan, diganti dengan minuman atau kapsul yang sudah siap.

L-Carnitine 100% tulen

L-carnitine tulen adalah produk dengan kepekatan bahan aktif yang tinggi. Diperlukan seperempat jam sebelum latihan, mencairkan serbuk dengan 100 ml air minuman tulen..

L-carnitine tulen biasanya diambil oleh atlet profesional. Tidak digalakkan bagi mereka yang baru mula berolahraga, kerana boleh menimbulkan kemunculan kesan sampingan..

L-Carnitine Tartrate

Seperti yang telah disebutkan, l-carnitine tartrate boleh didapati dalam bentuk serbuk atau kapsul. Satu sachet yang mengandungi norma harian dicairkan dengan 100-150 ml air dan diminum setengah jam sebelum latihan.

Kapsul juga diminum sebelum bersenam, tetapi sekurang-kurangnya 40 minit lebih awal, kerana memerlukan lebih banyak masa untuk menyerap..

Asetil

Kapsul asetil biasanya diambil tiga kali sehari, tidak semestinya sebelum bersenam. Contohnya: pada waktu pagi, dengan makan tengah hari, dan sebelum latihan petang. Makanan tambahan biologi ini mempunyai kesan yang lebih kumulatif, meningkatkan kesejahteraan keseluruhan, meningkatkan tahap tenaga.

Propionil

Propionyl adalah gabungan l-carnitine dan glisin. Seperti yang telah disebutkan, komponen kedua mempunyai kesan penenang yang ringan dan menenangkan. Oleh itu, disyorkan meminumnya pada waktu petang.

Seperti jenis l-carnitine lain, propionil diambil secara lisan sebelum bersenam. Dianjurkan untuk memilihnya dalam bentuk minuman, supaya bahan tambahan diserap oleh badan dengan lebih baik.

Fumarate

Makanan tambahan Fumarate digunakan tanpa mengira waktu atau rejimen latihan. Ia akan menghasilkan kesan kumulatif, jadi disarankan untuk meminum L-carnitine dalam bentuk ini 3-4 kali sehari. Kursus ini mesti berlangsung tidak lebih dari sebulan, jeda antara kursus - sekurang-kurangnya dua minggu.

Dos harian produk

Dos harian bergantung pada beberapa parameter:

 • tinggi dan berat badan seseorang;
 • intensiti latihan;
 • bilangan pelajaran setiap minggu;
 • kehadiran penyakit bersamaan dan kontraindikasi.

Biasanya, l-carnitine digunakan seperti berikut:

 1. Minuman cair berkepekatan tinggi - 30-50 ml setiap hari.
 2. Minuman cair berkepekatan rendah - 300-500 ml sebelum latihan.
 3. Tablet karnitin tulen - 2 hingga 5 unit setiap hari.
 4. Kapsul - 1-3 setiap hari.
 5. Serbuk - 1-5 gram, dicairkan dengan air, sebelum latihan.

Hanya pakar yang dapat menentukan dos dan rejimen yang tepat.

Gabungan dengan ubat lain

L-carnitine digabungkan dengan aditif aktif dan biologi lain dari kumpulan D dan B, asid askorbik, pelbagai unsur mikro dan makro untuk penggunaan harian (magnesium, zink, kalsium, dll.).

Pada masa yang sama, dos L-carnitine mesti dikurangkan apabila digunakan bersamaan dengan glukokortikoid - hormon steroid.

L-carnitine tidak digalakkan diambil bersama dengan rawatan ubat. Makanan tambahan dapat meningkatkan atau melemahkan kesan ubat. Seperti yang telah disebutkan, perkara utama adalah berunding dengan pakar.

Cara menjadikan pengambilan suplemen lebih berkesan untuk menurunkan berat badan

Untuk meningkatkan kesan bahan tambahan aktif secara biologi dengan cara berikut:

 1. Minum air bersih 1.5-2 liter setiap hari.
 2. Buat diet lengkap dan bervariasi sesuai dengan keperluan tubuh untuk kalori, protein, lemak, karbohidrat dan pelbagai unsur surih.
 3. Buat program latihan. Penting untuk mencari jenis aktiviti fizikal anda sendiri. Senaman sederhana sesuai untuk beberapa orang: berenang, peregangan, yoga, dan untuk yang lain, sebaliknya, intens: latihan kekuatan di gim, crossfit atau pelbagai jenis seni mempertahankan diri.

Pelbagai prosedur kosmetik juga akan memberi kesan positif: lulur, pembalut badan, urut, mandi kontras. Semua ini akan membolehkan anda mengekalkan ketegasan dan keanjalan kulit sambil mengurangkan berat badan..

Kesan sampingan

Kesan sampingan dari pengambilan L-carnitine berlaku dengan overdosis. Itulah sebabnya sangat penting untuk mencari produk anda dan memilih kuantitinya dengan tepat..

Kesan sampingan termasuk:

 • gangguan tidur, berlakunya insomnia;
 • mudah marah, mudah marah;
 • gejala gangguan pencernaan, gangguan saluran gastrousus;
 • dengan reaksi alergi atau intoleransi individu: kemerahan, gatal-gatal, ruam.

Dianjurkan untuk memperkenalkan suplemen aktif secara biologi secara beransur-ansur: pertama, minum sebelum latihan, kemudian, jika tubuh bertindak balas dengan baik, kapsul untuk penggunaan harian.

Ulasan Pengguna

Pengguna yang selalu menggunakan L-carnitine sebelum bersenam mengatakan bahawa senaman telah menjadi lebih mudah untuk ditoleransi. Terdapat lonjakan kekuatan dan tenaga, peningkatan stamina.

Untuk penggunaan biasa, jenama berikut disyorkan:

 • UNS L-Carnitine 1000;
 • Biotech L-Carnitine 100000;
 • Cecair
 • ExtrifitCarni;
 • PowerProCarnitine 5000;
 • Carnitine 5000.

Kos bahan tambahan berbeza. Satu minuman siap boleh kira-kira 30-50 rubel, dan pengambilan kapsul atau serbuk - dari 900 hingga 2500 ribu rubel.

Menurut ulasan, karnitin dapat menjadi penolong yang baik dalam menurunkan berat badan, terutama dalam latihan dan kelas dengan pelatih. Perkara utama adalah mencari bentuk pelepasan anda, memilih dos yang diperlukan, mengambilnya mengikut arahan.

Pendapat pakar

L-carnitine bukan pembakar lemak dan tidak menyumbang kepada penurunan berat badan dengan sendirinya. Pada masa yang sama, ia berguna bagi orang yang terlibat secara aktif dalam sukan dan memantau pemakanan mereka. Sebagai tambahan, karatin sebagai makanan tambahan mempunyai sejumlah kontraindikasi yang mesti dikecualikan dengan pemeriksaan perubatan.

L-Carnitine untuk penurunan berat badan. Cara pengambilan, ulasan, kontraindikasi

L-Carnitine adalah salah satu makanan tambahan yang paling popular untuk menurunkan berat badan. Dalam kebanyakan kes, ulasan mengenai penggunaan ubat itu positif, kerana komposisi semula jadi dan kesan yang baik pada tubuh.

Kesan L-Carnitine pada badan

L-Carnitine adalah komponen yang biasanya dihasilkan dalam tubuh manusia dan mengatur metabolisme lipid. Hari ini, terdapat beberapa bentuk pelepasan komponen ini, yang merupakan bahan tambahan makanan biologi dan membantu memulihkan kekurangan komponen..

Orang yang makan dengan betul dan tidak terlibat dalam sukan profesional biasanya tidak perlu mengambil makanan tambahan. Walau bagaimanapun, atlet profesional memerlukan sumber tambahan L-carnitine.

Bahan ini mempunyai kesan positif pada tubuh dan merangsang pembakaran lemak subkutan..

Selain itu, komponen tersebut mempunyai sifat lain:

 • Membantu memulihkan serat otot selepas bersenam dan membantu membina otot.
 • Mempercepat proses metabolik, menormalkan pencernaan, pemecahan komponen terpenting dari makanan.
 • Ia menormalkan keadaan psiko-emosi, menghilangkan kerengsaan dan insomnia yang berkaitan dengan diet yang ketat..
 • Mengatur kadar kolesterol berbahaya dalam darah, yang mencegah pemendapannya di dinding saluran darah dan pembentukan plak kolesterol.
 • Meningkatkan daya ingatan dan perhatian. Aktiviti mental menjadi lebih ketara, semua proses pemikiran lebih cepat.
 • Mengurangkan jumlah asid laktik pada otot, yang mengurangkan kesakitan selepas latihan.
 • Menghilangkan sindrom keletihan kronik, yang membolehkan seseorang melakukan senaman dengan lebih cekap, tetapi tidak terlalu banyak bekerja.

Perlu diperhatikan bahawa zat tersebut tidak hanya memecah lemak yang ditangguhkan, tetapi juga yang disertakan dengan makanan. Ini menghilangkan kemungkinan kenaikan berat badan, tetapi hanya tertakluk kepada peraturan diet yang sihat.

Petunjuk untuk digunakan

L-Carnitine untuk penurunan berat badan, ulasan yang kebanyakannya positif, digunakan mengikut petunjuk yang ketat. Selalunya ia digunakan oleh atlet profesional untuk mengeringkan badan dan membina otot.

Dilarang menggunakan ubat ini untuk pasien yang menderita gangguan metabolik, dan juga cepat letih selama kelas, yang tidak memungkinkan untuk mendapatkan hasil yang diinginkan. Selain itu, produk tersebut tidak dilarang oleh komisi anti-doping, oleh itu secara rasmi dibenarkan untuk digunakan semasa pertandingan.

Sekiranya berat badan berlebihan adalah akibat gangguan metabolik atau ubat hormon, alat ini akan membantu menyesuaikan berat badan. Dengan kegemukan yang berbeza-beza, suplemen makanan membolehkan anda memulakan proses metabolik dan mencegah kenaikan berat badan lebih lanjut.

Petunjuk perubatan untuk penggunaan suplemen itu termasuk pemulihan dari kecederaan, pertumbuhan terbantut, dan aktiviti fizikal yang sengit..

Kontraindikasi bahaya L-Carnitine

Apabila digunakan dengan betul, makanan tambahan tidak membahayakan tubuh manusia, kerana ia adalah produk semula jadi. Walau bagaimanapun, jangan gunakannya secara berterusan. Ini boleh menyebabkan penghentian pengeluaran komponen dalam tubuh dan perkembangan kegemukan yang teruk..

L-Carnitine tidak boleh digunakan semasa kehamilan dan menyusui, dengan gangguan hormon. Makanan tambahan dikontraindikasikan dalam diagnosis kanser, diabetes mellitus, gangguan di mana sistem imun manusia ditekan, misalnya, dengan jangkitan HIV.

Kontraindikasi merangkumi yang berikut:

 • Kegagalan jantung yang teruk.
 • Tempoh pemulihan selepas strok iskemia atau infark miokard.
 • Gangguan dyspeptik.
 • Ulser peptik perut dan duodenum dengan ancaman perforasi dinding organ.
 • Epilepsi dengan sawan yang kerap.
 • Patologi buah pinggang dan hati yang teruk.
 • Sakit perut yang tidak dinyatakan.
 • Penyakit tiroid.
 • Alahan Komponen.

Sekiranya terdapat pelanggaran terhadap cadangan tersebut, kelihatan sakit kepala, pening dan gangguan tidur. Walau bagaimanapun, gangguan seperti ini jarang berlaku. Kadang-kadang pesakit mempunyai gejala alergi, yang ditunjukkan dalam bentuk ruam, mengelupas dan kerengsaan pada kulit. Selalunya terdapat gatal pada kulit yang teruk..

Perlu diingat bahawa, tertakluk kepada semua peraturan, reaksi negatif berlaku dalam kes yang luar biasa.

Bentuk pelepasan bioaditif

L-Carnitine untuk penurunan berat badan (ulasan ubat paling baik dikaji sebelum digunakan) tersedia dalam beberapa bentuk, yang membolehkan setiap orang memilih pilihan yang paling sesuai untuk diri mereka sendiri.

L-Carnitine 100% tulen

Biasanya, produk seperti itu tersedia dalam bentuk serbuk, yang mesti diambil secara lisan sebelum beban berat. Pakej mungkin dari 100 g atau lebih, bergantung pada pengeluarnya.

Produk ini mempunyai rasa dan bau yang pahit; sangat larut dalam air..

Atlet biasanya menggunakan produk tersebut, tetapi tidak dilarang untuk digunakan oleh orang yang ingin menyesuaikan berat badan mereka..

L-Carnitine Tartrate

Produk khas yang 70% diwakili oleh garam levocarnitine dan 30% oleh asid tartaric.

Pakar perhatikan bahawa produk ini tidak menyumbang kepada pembakaran lemak, tetapi mempunyai kesan yang baik pada serat otot, mencegah kerosakannya, dan juga melegakan keletihan setelah melakukan latihan yang intens..

Alat ini bertujuan untuk atlet profesional dan pesakit yang ingin membina otot. Terdapat dalam bentuk kapsul dan serbuk untuk pentadbiran oral.

Asetil L-Carnitine

Kapsul untuk pemberian oral, yang mengandungi komponen yang serupa dengan L-Carnitine semula jadi. Merangsang proses metabolik, meningkatkan aktiviti otak dan mengurangkan keletihan selepas latihan.

Biasanya produk tersebut tidak digunakan untuk menurunkan berat badan, ia diambil oleh atlet. Walau bagaimanapun, jika perlu, ia dibenarkan menggunakannya dalam kombinasi dengan latihan. Sifat tambahan produk adalah keupayaan untuk membuang bahan toksik dari badan..

Propionyl L-Carnitine

Kapsul, tablet dan serbuk untuk pentadbiran oral. Ini adalah sejenis bahan semula jadi, tetapi juga mengandungi glisin. Komponen tersebut mempunyai kesan yang baik terhadap keadaan psiko-emosi, meningkatkan tidur, melegakan ketegangan saraf, yang sering mengganggu normalisasi proses metabolik..

Selain itu, alat ini meningkatkan daya tahan dan memperbaiki keadaan otot, mencegah kerosakannya.

L-Carnitine Fumarate

L-Carnitine dalam bentuk ini biasanya terdapat dalam bentuk kapsul untuk pentadbiran oral dan juga cecair. Ia digunakan untuk menurunkan berat badan dan memulihkan serat otot. Ulasan banyak orang mengesahkan bahawa ubat itu mempercepat metabolisme, merangsang pembakaran lemak dan meningkatkan prestasi.

Alat ini tidak digunakan untuk pelanggaran hati dan ginjal yang serius..

Cara mengambil makanan tambahan

Bergantung pada bentuk produk, perlu menggunakannya dengan betul untuk memastikan kesan maksimum dalam jangka waktu yang singkat.

L-Carnitine cecair

Biasanya, produk ini mempunyai rasa dan aroma yang menyenangkan, sehingga boleh dimakan dalam bentuk yang paling murni. Sebilangan orang lebih suka menambahkan produk ke dalam air. Untuk 1 hidangan, anda memerlukan 250 ml air bersih, lebih baik ditapis.

Dos harian harus dibahagikan kepada 3-4 dos, perlu mengambil dos 20-30 minit sebelum latihan. Minum dengan air akan membantu mengelakkan dehidrasi semasa melakukan senaman kardio, apabila tidak disyorkan mengambil cecair.

Kapsul L-Carnitine

Kapsul biasanya lebih mudah diambil, jadi banyak yang memilih borang ini..

Mereka mesti dimakan 40 minit sebelum kelas, minum banyak air.

Kadar harian mungkin berbeza-beza, bergantung pada berat orang dan jumlah komponen aktif dalam komposisi 1 kapsul.

Ubat tablet

Tablet diambil dengan cara yang sama seperti kapsul, iaitu di dalam dan dicuci dengan jumlah air yang mencukupi. Kadar harian dikira secara individu, ia juga bergantung pada dos komponen aktif dalam tablet. Perlu diingat bahawa tablet larut dengan lebih cepat, jadi anda boleh menggunakannya 30 minit sebelum latihan.

Serbuk L-Carnitine

Serbuk biasanya lebih pekat daripada bentuk pelepasan lain. Dos harus dikira dengan betul, diambil 20-30 minit sebelum latihan. Kaedah pengambilan yang terbaik adalah dengan membubarkan jumlah serbuk yang betul dalam 150 ml air tulen. Produk ini mempunyai rasa pahit, yang mungkin tidak dapat dilihat.

L-Carnitine 100% tulen

Serbuk pekat dan mesti dilarutkan dalam 100 ml air tulen sebelum digunakan. Lebih baik mengambilnya 15 minit sebelum muatan, yang akan meningkatkan keberkesanan latihan. Tidak digalakkan menggunakan serbuk tanpa pencairan terlebih dahulu.

L-Carnitine Tartrate

Jenis produk ini harus digunakan dengan cara yang sama seperti bentuk suplemen biasa, iaitu 20-30 minit sebelum latihan. Dos harian boleh dibahagikan kepada 2-3 dos. Sekiranya produk tersebut berbentuk kapsul, ia diambil secara oral dan dibasuh dengan air; jika dalam bentuk serbuk, produk tersebut harus dilarutkan dalam air sebelumnya.

Asetil

Kapsul harus diambil secara lisan 30 minit sebelum bersenam, dibasuh dengan banyak air. Kadar harian berbeza bergantung pada pengeluar, jadi lebih baik membaginya dengan 2-3 kali. Tetapi ini tidak bermakna bahawa selepas setiap penerimaan, anda perlu bermain sukan.

Propionil

Jenis makanan tambahan ini juga mengandungi glisin, jadi lebih baik menggunakannya pada waktu malam, kerana setelah bersenam, sedikit kesan menenangkan. Bergantung pada bentuk aditif, ambil mengikut skema standard, iaitu di dalam. Lebih baik memilih propionil cecair.

Fumarate

Jenis ubat ini dibenarkan untuk digunakan tanpa mengira waktu atau latihan. Selain itu, tidak ada perbezaan asas dalam penggunaan sebelum atau sesudah makan. Ambil kapsul dari mulut, minum banyak cecair. Dos harian dibahagikan kepada 3-4 dos.

Dos harian produk

Kadar harian ubat bergantung pada usia dan berat pesakit, persiapan fizikalnya. Pertimbangkan diet, serta aktiviti sepanjang hari, intensiti latihan.

Norma purata setiap bentuk produk:

 • Cecair L-Carnitine biasanya diambil pada 30 ml sehari..
 • Jumlah tablet antara 2-6 keping.
 • Kapsul harus diambil dalam 1-4 keping.
 • Dos serbuk harian ialah 1-4.5 g.

Jangan melebihi dos agar tidak menimbulkan komplikasi.

Gabungan dengan ubat lain

L-Carnitine untuk penurunan berat badan (ulasan dapat dikaji untuk memahami kesan ubat) dapat digabungkan dengan beberapa cara lain untuk mencapai hasil yang lebih jelas.

Perlu diperhatikan bahawa produk ini diserap dengan lebih baik dengan pengambilan vitamin B dan asid askorbik tambahan..

Sekiranya seseorang mengonsumsi glukokortikoid, lebih baik mengurangkan dos L-Carnitine, kerana ubat semacam itu meningkatkan pengeluaran semula jadi di dalam badan. Perlu diingat bahawa bahan tersebut meningkatkan kesan asid lipoik dan anabolik dengan ketara, yang digunakan oleh atlet untuk membina otot.

Cara menjadikan pengambilan suplemen lebih berkesan untuk menurunkan berat badan

 • Untuk meningkatkan tindakan suplemen makanan, perlu minum air bersih dalam jumlah yang mencukupi. Menentukan jumlah yang tepat untuk orang tertentu adalah mudah. Untuk 1 kg berat badan sekurang-kurangnya 30 ml cecair.
 • Penting untuk menyesuaikan diet, termasuk sayur-sayuran, buah-buahan dan makanan protein. Ini amat diperlukan bagi mereka yang ingin bukan sahaja mengurangkan berat badan, tetapi juga membina otot. Orang yang hanya ingin menguatkan otot dan menurunkan berat badan perlu memasukkan latihan kardio dalam program latihan bersama dengan pengambilan makanan tambahan..
 • Anda juga boleh memfokuskan diri pada latihan kardio, dan juga melakukan latihan dengan perut kosong pada waktu pagi. Ini akan mengelakkan penumpukan otot, tetapi akan menyumbang kepada penurunan berat badan..

Kesan sampingan

Dengan penggunaan suplemen yang betul, kesan sampingan sangat jarang berlaku..

Komplikasi utama:

 • Gangguan tidur.
 • Senak.
 • Selera makan meningkat.
 • Ruam kulit dan gatal-gatal.
 • Gangguan Saraf.
 • Sakit di perut.
 • Sembelit atau najis longgar.

Di samping itu, ada yang menyatakan kekurangan kesan pengambilan makanan tambahan. Ini diperhatikan dengan pelanggaran arahan dan aktiviti fizikal yang rendah.

Syarikat mana yang lebih baik memilih makanan tambahan

Hari ini, di laman web rasmi gizi sukan dan kedai khas, anda boleh membeli makanan tambahan dari pelbagai pengeluar. Pilihannya bergantung pada tujuan yang dikejar oleh orang itu pada awal penerimaan.

Ubat paling popular:

 • UNS L-Carnitine 1000, l-carnitine adalah sediaan berasaskan tablet yang terdiri daripada 100% bahan. Berbeza dengan kos berkualiti tinggi dan demokratik.
 • Biotech L-Carnitine 100000 Liquid - L-Carnitine dalam bentuk cair, yang juga mengandungi ekstrak teh hijau. Produk ini mempunyai rasa yang menyenangkan dan dianggap cukup berkesan dalam kombinasi dengan pemakanan yang betul, pembetulan diet.
 • Extrifit Carni 120000 adalah bentuk cecair produk dengan rasa yang menyenangkan dan komposisi pekat. Selalunya digunakan oleh atlet profesional dan amatur..
 • Power Pro Carnitine 5000 - L-Carnitine dalam kombinasi dengan vitamin dan asid amino. Ia bukan sahaja mampu merangsang pembakaran lemak, tetapi juga membantu memperbaiki keadaan umum seseorang.
Menurut atlet, Carnitine 5000 adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk membakar lemak dan mengekalkan tubuh dengan nada berdasarkan L-Carnitine

Mana-mana dana boleh digunakan setelah berunding dengan pakar. Lebih baik tidak mengira dosnya sendiri, kerana komplikasi mungkin timbul..

Kos Tambahan

Di kedai yang berbeza, kos makanan tambahan mungkin berbeza-beza, bergantung pada dos komponen utama dan bentuk pelepasan.

Harga purata produk adalah 900-1000 rubel. setiap 25 ml cecair atau 20 kapsul, tablet. Harga serbuk sedikit lebih tinggi dan kira-kira 2500 rubel. setiap 100 g produk.

L-Carnitine adalah salah satu kaedah popular untuk menurunkan berat badan dan membina otot. Digunakan oleh atlet profesional dan pemula yang ingin membetulkan angka.

Sebilangan besar orang mempunyai ulasan positif, yang membuktikan keberkesanan dan keselamatan relatif produk, dengan syarat ia digunakan dengan betul..

Video mengenai topik: bagaimana mengambil L-Carnitine untuk menurunkan berat badan

L-Carnitine untuk penurunan berat badan: cara mengambil:

Apa itu L-carnitine dan bagaimana mengambilnya?

Tarikh Terbitan: 03 Ogos 2019.

Makanan tambahan sukan boleh didapati dalam pelbagai bentuk: tablet, kapsul, cecair

Penerangan mengenai bahan tersebut

L-carnitine (levocarnitine) adalah asid amino yang terdapat di dalam tubuh manusia dan secara semula jadi mempercepat dan juga meningkatkan metabolisme.

Dia mengambil bahagian aktif dalam proses pengeluaran tenaga dari lemak. Dengan kekurangannya, tubuh kehilangan kemampuannya untuk memproses lipid, yang membawa kepada kegemukan, masalah jantung.

L-carnitine meningkatkan stamina dan mengurangkan keletihan badan. Ia juga mempercepat pemulihan tisu otot setelah melakukan senaman fizikal yang berat, membantu melindungi serat dari kerosakan semasa latihan.

Pengambilan zat dalam bentuk makanan tambahan adalah disyorkan ketika melakukan sukan apa pun, tetapi sangat penting untuk memberi perhatian kepada mereka yang terlibat dalam bina badan, kecergasan dan aerobik.

Dua bidang aplikasi utama adalah umum:

 1. Sebagai pembakar lemak bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan tambahan (tetapi hanya dalam kombinasi dengan aktiviti fizikal).
 2. Untuk meningkatkan kekuatan imuniti dan aktiviti otak.

Sejarah Penemuan

Ahli biokimia Rusia Gulevich V.S. bersama dengan Krimberg R.P. pertama kali memperoleh asid amino ini dari tisu otot dan secara keliru mengaitkannya dengan kumpulan vitamin B. Namun, kemudian menjadi jelas bahawa tubuh dapat menghasilkan bahan ini secara bebas di buah pinggang dan hati.

Dalam proses kajian lebih lanjut mengenai karnitin, ia mulai dikaitkan dengan bahan yang diperlukan untuk fungsi enzim (koenzim). Para saintis masih berpegang pada pendapat ini.

Produk mana yang paling banyak?

Sebilangan besar asid amino ini mengandungi produk berikut (per 100 g.):

 • daging lembu (95 mg);
 • stik daging lembu (94.5 mg)
 • daging babi (27.7 mg);
 • bacon (23.3 mg);
 • itik (18.4 mg);
 • salmon (10 mg);
 • susu (3.3 mg).

Gunakan untuk mengurangkan berat badan

Penggunaan L-carnitine untuk penurunan berat badan hanya dianjurkan jika terdapat kombinasi pengambilan ubat dan aktiviti fizikal yang berterusan (senamrobik, berjalan pantas, berlari, menari, latihan pada mesin kardiovaskular). Jika tidak, kesannya adalah sebaliknya: anda akan menimbulkan peningkatan selera makan yang kuat dan tidak berguna. Tempoh latihan harus ditetapkan sekurang-kurangnya 25-30 minit, sehingga proses pembakaran lipid semula jadi diaktifkan. Mengambil suplemen sukan ini akan membantu badan anda beralih ke pengeluaran tenaga dari simpanan lemak anda..

Anda boleh memperkenalkan sekatan pengambilan karbohidrat, sebagai contoh, mengurangkan jumlah makanan dalam makanan sebanyak 10%. Oleh kerana itu, anda dapat menggunakannya dengan lebih cepat dalam latihan, yang bermaksud bahawa mekanisme pengeluaran tenaga dari lipid akan segera dimulakan.

Video mengenai topik: "l-carnitine. Cara pengambilan untuk menurunkan berat badan"

Bagi atlet

Seperti disebutkan di atas, levocarnitine membantu atlet melindungi otot dari kerosakan yang sering berlaku semasa latihan. Juga, pengambilan zat meningkatkan stamina badan kerana tenaga yang dikeluarkan semasa pembakaran lemak.

Mahukan kaedah aerobik yang berkesan untuk membakar lemak? Pelajari cara melompat tali untuk menurunkan berat badan.

Inilah program kerja untuk membina sayap.

Pengambilan suplemen makanan dengan L-carnitine dalam pemakanan sukan adalah serupa dengan pengambilannya untuk menurunkan berat badan, kecuali dos dan kekerapan pentadbiran, tetapi lebih banyak lagi kemudian.

Juga di antara "kelebihan" makanan tambahan bagi mereka yang gemar bersukan, kami perhatikan perkara berikut:

 • bahan tersebut membolehkan anda menjimatkan simpanan glikogen di dalam badan;
 • mengurangkan rasa lapar, yang sangat ketara selepas latihan fizikal;
 • memberi kesan positif kepada keadaan otot jantung;
 • dengan kemasukan biasa mengurangkan kecederaan;
 • mengekalkan BCAA dan asid amino lain.

Dalam kes ini, levocarnitine boleh diambil dengan makanan tambahan sukan lain. Sekatan penggunaan dengan pembakar lemak, anabolik dan suplemen lain pada masa ini, saintis belum dikenal pasti.

Varieti

Di rak kedai anda boleh mendapatkan pelbagai jenis makanan tambahan sukan berikut:

 1. Asetil karnitin.
 2. L-carnitine fumarate.
 3. Levokarnitin Tartrate.
 4. Propionyl Carnitine.
 5. Carnitine tulen.

Jenis pertama disyorkan untuk aktiviti otak aktif untuk meningkatkan pemikiran, kerana mudah menembusi otak. Kepelbagaian kedua akan sangat bermanfaat bagi sistem kardiovaskular..

Jenis ketiga mudah larut dalam badan, hancur menjadi asid tartarik dan makanan tambahan tulen. Selalunya, ia digunakan untuk menurunkan berat badan. Versi suplemen propionil bertujuan terutamanya untuk meningkatkan fungsi saluran darah, ia membantu penyakit kardiovaskular. Dalam bentuk tulen, bahan tambahan serupa dengan levocarnitine tartrate.

Bagaimana nak guna?

Dengan banyaknya levocarnitine yang berasal dari makanan, badan mungkin tidak mencukupi

Pertama, mari kita ketahui berapa banyak L-carnitine yang perlu anda ambil dalam badan. Tisu otot dan hati manusia yang dililit mengandungi kira-kira 25 g bahan ini. Keperluan harian badan adalah 0.2-0.5 g, dengan peningkatan beban, kebutuhan meningkat menjadi 1.5-2 g.

Sebahagiannya, L-carnitine diisi semula dengan makanan yang kaya dengan protein. Ia boleh menjadi daging ayam putih, ikan, keju cottage, kuman gandum, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, jumlah bahan yang memasuki "luar" selalunya tidak mencukupi (terutama untuk atlet). Kekurangannya hanya membolehkan anda menampung pelbagai makanan tambahan.

Dos dipilih untuk setiap kes individu, bergantung pada keadaan badan, tahap beban dan ubat yang dipilih. Pengilang sering meletakkan arahan untuk digunakan pada bungkusan makanan tambahan dan tidak boleh diabaikan..

Cadangan umum untuk digunakan

Borang pelepasanNasihatCatatan
Sirap5 ml 3 kali sehariSebaiknya atlet minum 15 ml segera 20-30 minit sebelum pergi ke gim
Pil dan kapsul250-500 mg 2-3 kali sehariAtlet - 500-1500 mg sekali sebelum latihan
Serbuk1 g sehariSekiranya perlu (sebagai contoh, sebagai persediaan untuk acara sukan), pengambilan intensif zat dalam dos "super" dibenarkan: 9-15 g sehari

Tempoh pengambilan L-carnitine cair boleh menjadi 1-1,5 bulan dengan kemungkinan lulus kursus setelah 2-3 minggu. Tempoh penggunaan suplemen makanan dalam tablet adalah 2-6 bulan.

Pengulangan hingga 4-6 kursus setahun dibenarkan. Lebih daripada 6 bulan untuk menggunakan ubat tidak digalakkan. Juga, makanan tambahan dengan levocarnitine tidak digalakkan untuk digunakan semasa penyusuan dan kehamilan kerana data yang tidak mencukupi mengenai kesan ubat pada bayi.

Cara pengambilan zat dalam bentuk cecair?

L-carnitine boleh didapati dalam bentuk cecair (larutan, sirap, minuman khas, ampul) dan pepejal (tablet, kapsul). Aditif ini disajikan di pasar makanan tambahan dan di pasar farmasi (Elkar, dll.).

Inilah kaedah mengeringkan badan untuk kanak-kanak perempuan.

Doktor dan pakar pemakanan mengesyorkan mengambil levocarnitine cair (biasanya asetil-levocarnitine) dalam bentuk koktel vitamin antara waktu makan, atau 20 minit sebelum makan. Anda tidak boleh menggunakannya pada perut yang "kosong" sepenuhnya untuk mengelakkan akibat negatif bagi mikroflora saluran gastrointestinal. Ubat ini disyorkan untuk digunakan pada separuh pertama hari (idealnya antara sarapan pagi dan snek petang), sebagai penghasilan sejumlah besar tenaga semasa mengambilnya boleh menyebabkan masalah tidur.

Mengambil suplemen dalam bentuk cair sangat sesuai sebelum latihan (kemudahan dos, rasa yang menyenangkan, tidak perlu mencari makanan tambahan).

Selebihnya, kapsul atau tablet lebih disukai. Sebagai peraturan, pengeluar jarang menghasilkan elcarnitine tulen dalam bentuk cecair: pemanis, perasa sering terdapat dalam penyediaan seperti itu. Bentuk pelepasan ini lebih mahal daripada yang lain..

Cara mengambil pil atau suplemen serbuk?

Peraturan untuk mengambil L-carnitine dalam tablet atau serbuk, secara umum, tidak berbeza dengan cadangan pengambilan ubat dalam bentuk cair. Kecuali perlu diperhatikan bahan dalam satu tablet atau kapsul. Pakar pemakanan mengesyorkan minum bahan tersebut dengan jus atau air mineral.

Dalam bentuk tablet, ubat diserap oleh badan sedikit lebih lama daripada dengan versi cair.

Tablet lebih sesuai digunakan untuk menormalkan aktiviti jantung. Dalam memerangi pound "ekstra" dan dalam latihan sukan, disarankan untuk menggunakan suplemen dalam bentuk cair.

Ingat bahawa semasa mengambil levocarnitine dalam bentuk pelepasan apa pun, anda harus mengehadkan penggunaan produk yang mengandungi kafein, agar tidak melampaui batas sistem saraf.

Kesalahan besar

Apa-apa makanan tambahan memerlukan perhatian yang teliti dari segi penggunaan yang betul. Manfaat karnitin akan minimum jika:

 1. Melanggar masa penerimaan yang optimum. Tindakan puncak ubat berlaku 20-30 minit selepas penggunaannya. Kesannya berlangsung sehingga 2 jam. Cuba gunakan suplemen sukan sekurang-kurangnya 15-20 minit sebelum bersenam..
 2. Dos yang terlalu kecil. Dalam kes ini, lebih banyak lebih baik daripada kurang. Cirit-birit boleh bermula dari overdosis ubat, tetapi ini adalah kes yang jarang berlaku..
 3. Carnitine sahaja tidak membantu menurunkan berat badan atau menjaga bentuk badan. Oleh itu, jangan lupa latihan, pemakanan yang betul dan seimbang..

Ulasan atlet mengenai pengambilan makanan tambahan

Baik di internet dan di bilik terdekat, anda boleh bertemu dengan orang yang menggunakan levocarnitine dalam latihan mereka. Dalam kebanyakan kes, mereka memberi respons positif terhadap suplemen sukan ini, sambil menyatakan bahawa ia tidak akan berfungsi jika anda duduk di sofa.

Sebenarnya, terdapat banyak pengkritik di dunia yang menyinggung kajian yang meragukan mengenai kesan dos berlebihan dari suplemen sukan pada badan atlet. Mereka percaya bahawa tidak masuk akal untuk mengambil karnitin bukan dari makanan semula jadi, tetapi semua hujah mengenai faedahnya hanyalah pesanan untuk iklan dan pemasaran dari pengeluar pemakanan sukan.

Setakat ini, sebenarnya tidak ada kata sepakat mengenai perkara ini. Pada masa yang sama, terdapat banyak contoh yang menunjukkan bahawa sejak mengambil dos tambahan koenzim yang popular, orang telah meningkatkan kemajuan latihan dengan ketara dalam membakar lemak dan meningkatkan daya tahan. Apa pengalaman anda dengan karnitin? Adakah anda mempunyai pendapat pengkritik atau pengeluar pemakanan sukan?

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes