Manfaat bagi pesakit diabetes: apa yang boleh dipercayai oleh pesakit?

Hari ini, menurut Pusat Penyelidikan Nasional untuk Endokrinologi di bawah Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia, kira-kira 8 juta orang Rusia menderita diabetes.

Angka itu cukup besar, yang bermaksud bahawa negara harus memperhatikan kategori orang ini. Oleh itu, pada masa ini, terdapat faedah sosial untuk menyokong pesakit diabetes.

Mari kita bincangkan dengan lebih terperinci mengenai apa faedah yang diharapkan oleh pesakit diabetes di negara kita.

Malangnya, tidak semua orang mampu membeli ubat yang diperlukan dengan perbelanjaan mereka sendiri. Negeri ini memberi peluang kepada penderita diabetes untuk menerima ubat secara percuma. Dari saat mendiagnosis diabetes mellitus, seseorang tergolong dalam kategori benefisiari dan boleh, dengan cara yang ditentukan, bergantung pada faedah tertentu yang bergantung pada semua orang, tanpa mengira jenis diabetes. Walau bagaimanapun, untuk pelbagai jenis penyakit, pesakit diberi pelbagai jenis faedah..

Apakah faedah untuk diabetes jenis 1??

Dalam kes ini, pesakit boleh menerima:

 • insulin;
 • jarum suntik dan jarum pada kadar penggunaan 3 kali sehari;
 • 100 g etil alkohol sebulan;
 • glukometer dan jalur ujian boleh guna;
 • ubat untuk diabetes dan komplikasinya.

Diabetes jenis 2 memberi anda hak untuk:

 • perjalanan ke sanatorium untuk meningkatkan kesihatan;
 • ubat percuma untuk merawat komplikasi. Ini termasuk: fosfolipid; ubat untuk meningkatkan fungsi pankreas; vitamin; ubat-ubatan yang memulihkan proses metabolik dan metabolik; ubat untuk mengurangkan pembekuan darah; ubat jantung; diuretik
 • glukometer dan jalur ujian.

Lebih-lebih lagi, jika pesakit beralih ke farmasi dengan kontrak yang telah dimeterai untuk membeli ubat yang diperlukan dan bergantung, tetapi ia tidak tersedia dan anda harus membeli ubat tersebut dengan perbelanjaan anda sendiri, maka orang tersebut berhak menerima pampasan wang dari farmasi..

Dengan diabetes, status kecacatan dapat diperoleh, walaupun ini tidak mungkin berlaku dalam semua kes. Sekiranya seorang kanak-kanak didiagnosis menghidap diabetes, maka secara automatik dia akan mendapat status orang kurang upaya. Orang dewasa perlu membuktikan status ini, tetapi selalunya ini tidak begitu mudah..

Jika, bagaimanapun, adalah mungkin untuk mendapatkan status orang kurang upaya, maka warganegara berhak mendapat faedah tambahan selain yang dinyatakan di atas. Bergantung pada kumpulan kecacatan, seseorang menerima sejumlah pembayaran tunai.

Sebelumnya kami telah membincangkan kriteria untuk mendapatkan kecacatan diabetes. Oleh itu, kami hanya ingat sebentar ciri-ciri ketiga kumpulan kecacatan:

Kumpulan pertama ditugaskan apabila warganegara telah kehilangan persepsi visual (keseluruhan atau sebahagian), lesi parah pada sistem saraf kardiovaskular dan pusat didiagnosis, terdapat penyakit korteks serebrum.

Kumpulan kedua diberikan komplikasi yang sama, tetapi dengan gejala yang kurang jelas.

Yang ketiga ditugaskan untuk pesakit diabetes yang mempunyai manifestasi patologi sederhana atau ringan.

Untuk mendapatkan satu atau lain kumpulan kecacatan, anda perlu menjalani pemeriksaan perubatan, yang akan mengesahkan adanya komplikasi.

Diabetes cacat berhak untuk:

 • untuk 1 kumpulan - 3 626 rubel 98 kopecks,
 • untuk 2 kumpulan dan kanak-kanak kurang upaya - 2 590 rubel 24 kopecks,
 • untuk 3 kumpulan - 2 073 rubel 51 kopecks.

2. Pencen sosial:

 • untuk 1 kumpulan dan kanak-kanak kurang upaya - 12 082 rubel 06 kopecks,
 • untuk 2 kumpulan - 5 034 rubel 25 kopecks,
 • untuk 3 kumpulan - 4 2379 rubel 14 kopecks.

3. Aktiviti pemulihan kesihatan.

4. Menciptakan syarat untuk penyesuaian sosial, menyediakan pendidikan dan pekerjaan.
5. Potongan harga untuk perkhidmatan perumahan dan komunal.

6. Pengecualian / pengurangan cukai pengangkutan.

Kanak-kanak kurang upaya juga berhak untuk:

 • tiket percuma ke sanatorium atau kem kesihatan
 • syarat khas untuk lulus peperiksaan dan bantuan untuk memasuki institusi pendidikan (ada pertandingan yang berasingan di antara penerima)
 • pengecualian dari tugas ketenteraan

Di samping itu, kanak-kanak kurang upaya dikecualikan dari semua jenis cukai, dan pemotongan cukai untuk cukai pendapatan peribadi dikenakan kepada mereka dan penjaga mereka..

Selalunya, untuk menerima pembayaran tunai dan ubat-ubatan yang diperlukan, anda perlu memperhatikan dokumen. Senarai dokumen adalah yang paling mudah, tetapi barisan, kemungkinan besar, harus dipertahankan. Dana Pencen mesti menyediakan:

 • penyataan
 • dokumen pengenalan diri
 • dokumen perubatan
 • polisi insurans

Untuk memohon pengurangan cukai di pejabat cukai, anda memerlukan:

 • Penyata cukai pendapatan 3-peribadi;
 • kontrak dengan institusi perubatan;
 • sijil pembayaran untuk perkhidmatan perubatan;
 • dokumen yang mengesahkan perbelanjaan anda;
 • dokumen yang mengesahkan cukai pendapatan yang dibayar (sijil 2-NDFL);
 • lesen institusi perubatan;
 • preskripsi untuk ubat yang dibeli jika anda menerima potongan untuk ubat-ubatan;
 • permohonan pengembalian lebihan cukai.

Semua faedah ini dari negeri sangat memudahkan kehidupan pesakit kencing manis, namun ia tidak menanggung semua perbelanjaan. Oleh itu, anda perlu mengira anggaran anda secara rasional, dan juga jangan lupa tentang peraturan yang mesti dipatuhi untuk diabetes.

Apa faedah yang diberikan oleh pesakit kencing manis?

Pesakit dengan diabetes jenis 1 dan jenis 2 selalu memerlukan ubat dan prosedur perubatan yang mahal. Untuk menyokong pesakit kencing manis, negara mengambil pelbagai langkah: memperkenalkan faedah untuk rawatan percuma di sanatorium, membekalkan ubat-ubatan. Apakah hak dan faedah diabetes?

Kebaikan untuk Diabetes Jenis 1

Untuk setiap bentuk diabetes, terdapat pelbagai pilihan untuk faedah. Pesakit dengan diabetes jenis 1 mendapat sokongan dan pampasan maksimum. Tahap penyakit yang bergantung kepada insulin dianggap paling sukar dan berbahaya, kerana ia penuh dengan sintesis insulin dan boleh menyebabkan komplikasi dengan cepat.

Pesakit dengan diabetes jenis 1 ditakdirkan menjalani terapi penggantian insulin seumur hidup, yang memakan banyak wang, tenaga dan masa. Bagi pesakit seperti itu, pelbagai sokongan perubatan diberikan..

 • Bekalan peralatan yang diperlukan: glukometer, jalur ujian, jarum suntik dan jarum. Bahan habis pakai dikira sehingga pesakit diabetes dapat mengukur insulin dan menyuntik 3 kali sehari.
 • Penyediaan ubat-ubatan: tablet, dos insulin, dll. Anda boleh menerima ubat hanya mengikut arahan doktor yang hadir. Di farmasi negeri, ubat diberikan dengan ketat dalam jumlah yang ditunjukkan dalam preskripsi.
 • Dalam bentuk penyakit yang teruk, pesakit diberi status orang kurang upaya dan faedah tambahan ditunjukkan dalam bentuk pencen, subsidi dan sewa yang lebih rendah.
 • Sekiranya pesakit diabetes usia tentera, dia dikecualikan dari perkhidmatan ketenteraan.

Setiap wilayah mempunyai langkah penjagaan tambahan tersendiri untuk diabetes jenis 1. Contohnya, mendapatkan ubat yang tidak termasuk dalam senarai ubat pilihan. Atau rawatan pesakit di rumah oleh pekerja sosial.

Kebaikan untuk Diabetes Jenis 2

Dengan diabetes jenis 2, pampasan negeri juga disediakan. Pesakit diabetes boleh menerima bekalan (jalur ujian). Oleh kerana pesakit yang tidak bergantung kepada insulin tidak perlu sentiasa memantau kadar gula darah, jumlah jalur diberikan kepada mereka pada kadar 1 unit sehari. Walau bagaimanapun, semasa menjalankan terapi insulin, jumlah jalur tersebut dapat ditingkatkan menjadi 3 keping sehari. Diabetes jenis 2 juga boleh bergantung pada insulin.

Sekiranya terdapat komplikasi akibat diabetes, pesakit berhak menerima ubat-ubatan tertentu: fosfolipid (untuk rawatan penyakit hati), agen yang mengatur pankreas (Pancreatin), kompleks vitamin dan mineral. Ubat-ubatan pilihan disediakan untuk gangguan metabolik, untuk mengurangkan pembekuan darah dan mencegah pembekuan darah, untuk menormalkan fungsi jantung dan merawat hipertensi, serta disfungsi diuretik. Antihistamin dan antimikrob kadang-kadang diresepkan.

Sekiranya pesakit diabetes jenis 2 menolak faedahnya, dia berhak mendapat pembayaran tunai. Untuk melakukan ini, pada akhir tahun, anda mesti menulis kenyataan kepada FSS mengenai faedah yang tidak digunakan. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa penolakan faedah adalah langkah cepat. Pembayaran tunai sedikit dan tidak dapat merangkumi semua ubat dan prosedur yang diperlukan..

Kebaikan untuk anak-anak

Kategori khas diwakili oleh pesakit diabetes muda. Penyakit ini sangat mempengaruhi tubuh mereka. Kanak-kanak hanya boleh menghidap diabetes jenis 1. Oleh kerana bentuk penyakit ini sukar diubati, kanak-kanak sering didiagnosis kurang upaya. Sebagai tambahan kepada yang utama, faedah tambahan juga dapat diberikan untuk mengurangkan kos rawatan dan pemulihan untuk anak.

 • Tiket percuma ke sanatorium atau kem kesihatan, termasuk pembayaran perjalanan ke tempat kanak-kanak dan yang ditemani.
 • Faedah dan faedah kecacatan.
 • Bekalan ubat dan insulin penting.
 • Pengecualian penuh dan latihan terjamin berdasarkan anggaran. Kemasukan ke universiti dan kolej tanpa peperiksaan.
 • Peranti yang luar biasa di taska atau tadika.
 • Keupayaan untuk menjalani rawatan dan pemeriksaan di luar negara.
 • Pengecualian cukai.

Ibu bapa atau penjaga kanak-kanak diabetes yang berumur di bawah 14 tahun layak mendapat sokongan kewangan dalam jumlah gaji purata. Mereka mungkin memerlukan waktu kerja yang dikurangkan dan hujung minggu tambahan. Selepas ulang tahun ke-14, seorang remaja diabetes dikenakan persaraan awal.

Apabila hak hilang upaya diberikan

Dalam beberapa kes, dengan jenis diabetes apa pun, kumpulan kecacatan mungkin diberikan kepada pesakit. Untuk melakukan ini, anda mesti melalui komisen perubatan dan mengesahkan diagnosis. Rujukan untuk kecacatan ditetapkan oleh doktor yang hadir. Sekiranya dia enggan melakukan ini, pesakit kencing manis itu sendiri boleh menghubungi biro pemeriksaan perubatan.

Menurut peraturan Kementerian Kesihatan, pesakit diabetes boleh mendapatkan salah satu daripada 3 kumpulan kecacatan.

 • Kumpulan 1 ditugaskan untuk orang yang, dengan latar belakang diabetes, kehilangan penglihatan sepenuhnya atau sebahagiannya, menderita gangguan teruk sistem kardiovaskular dan saraf, patologi korteks serebrum. Ini juga merangkumi pesakit yang berulang kali mengalami koma dan tidak dapat melakukannya tanpa bantuan penjaga.
 • Kumpulan 2 dapat diperoleh oleh pesakit yang mempunyai patologi yang sama yang wujud dalam kumpulan 1, tetapi kurang jelas.
 • Kumpulan 3 merangkumi pesakit dengan gejala diabetes ringan atau ringan.

Suruhanjaya membuat keputusan berdasarkan sejarah perubatan, semua kajian dan dokumen perubatan. Sekiranya pesakit kencing manis tidak bersetuju dengan keputusan biro perubatan, dia boleh mencabarnya di mahkamah.

Menetapkan ketidakupayaan memberi anda faedah. Peraturan untuk menerimanya dan ukuran pembayaran dapat ditemukan dalam dokumen khusus. Bahagian asas manual adalah sama di seluruh Rusia. Walau bagaimanapun, di wilayah premium dari anggaran tempatan kadang-kadang dikenakan.

Sebagai tambahan kepada tunjangan, penderita diabetes yang kurang upaya berhak mendapat bantuan pakar perubatan, rawatan di sanatorium dan prosedur peningkatan kesihatan, sokongan maklumat dan hak istimewa dalam pekerjaan dan penyesuaian sosial.

Cara mendapatkan tiket ke sanatorium

Sekiranya terdapat diabetes mellitus jenis apa pun, pesakit berhak mendapat manfaat yang disebabkan olehnya berdasarkan undang-undang dalam bentuk rawatan spa. Untuk melakukan ini, anda perlu mengumpulkan maklumat dan melakukan tindakan tertentu. Mula-mula anda perlu mendapatkan sijil perubatan di klinik daerah dalam bentuk No. 070 / u-04 untuk orang dewasa dan No. 076 / u-04 untuk kanak-kanak. Seterusnya, anda mesti mengisi dan menandatangani permohonan penyediaan rawatan spa dan membawanya ke Dana Insurans Sosial (FSS) atau institusi lain yang telah menandatangani perjanjian dengan dana tersebut. Ini mesti dilakukan sebelum 1 Disember tahun ini..

Selepas 10 hari, jawapan datang dari FSS. Ia mesti menunjukkan tempat tujuan yang diberikan, tempoh penginapan dan tarikh ketibaan yang tepat. Selewat-lewatnya 21 hari sebelum tarikh yang ditentukan, anda harus mendapatkan tiket ke tangan anda. Ia mesti dilengkapkan, mengandungi semua meterai yang diperlukan dan tanda wajib "Dibayar dengan perbelanjaan belanjawan persekutuan dan tidak boleh dijual".

Langkah seterusnya adalah mendapatkan kad peranginan. Memandangkan hakikatnya sah, anda perlu mengambilnya tidak lebih awal dari 2 bulan sebelum berangkat ke sanatorium. Sekiranya atas sebab apa pun perjalanan rawatan ditangguhkan, tiket harus dikembalikan. Tetapi selewat-lewatnya seminggu sebelum pengaktifannya.

Setiap pesakit diabetes mesti mengetahui faedah yang diberikan kepadanya dari bantuan negara. Tolak faedah yang diberikan hanya sebagai pilihan terakhir. Persediaan dan peralatan perubatan, perjalanan ke sanatorium - semua ini dapat menyelamatkan dengan ketara dan pada masa yang sama mengekalkan rawatan yang diperlukan, sambil mengawal penyakit serius.

Manfaat untuk diabetes jenis 2 tanpa kecacatan pada tahun 2020

Diabetes jenis 2 dianggap sebagai bentuk penyakit yang paling ringan, kerana sekiranya ada, pesakit tidak perlu menyuntik insulin. Sekiranya tidak ada rawatan yang tepat, atau dari masa ke masa, ia boleh menjadi diabetes jenis 1 yang bergantung kepada insulin. Untuk menyokong warga yang menderita penyakit ini, ada sejumlah manfaat yang berkaitan dengan sokongan perubatan.

Alasan pemberian faedah

Dasar langsung untuk memohon faedah adalah kehadiran diabetes mellitus jenis 2 yang didiagnosis. Biasanya ia dikesan setelah menghubungi ahli endokrinologi dengan gejala yang sesuai:

 • peningkatan berpeluh;
 • dahaga berterusan dan kerap membuang air kecil;
 • kelemahan umum;
 • luka kulit;
 • penglihatan ganjil;
 • peningkatan selera makan.

Setelah menemui gabungan beberapa gejala, disarankan untuk berjumpa doktor. Dia akan menemu ramah anda, menghantar anda untuk analisis. Harus menderma darah. Sekiranya peningkatan tahap glukosa dikesan dalam keputusan ujian, ahli endokrinologi akan membuat anda direkodkan dan memberi rawatan yang sesuai.

Diabetes mellitus terdiri daripada dua jenis:

 • Yang pertama. Selalunya didiagnosis pada orang muda, penyelenggaraan badan dengan persediaan insulin diperlukan;
 • Kedua. Ia biasanya dijumpai pada orang yang berumur lebih lanjut, insulin tidak diperlukan..

Nota! Sekiranya anda menghidap diabetes jenis 1, anda perlu menghubungi ahli endokrinologi yang berpengalaman dengan keputusan ujian secepat mungkin. Dia akan memilih untuk anda penyediaan insulin yang paling sesuai dan dosnya, berdasarkan petunjuk individu. Anda tidak boleh melakukan ini sendiri: ini boleh menyebabkan kemerosotan kesihatan yang ketara..

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, dasar langsung untuk pemberian manfaat adalah adanya diabetes mellitus, yang disahkan oleh hasil ujian dan laporan perubatan. Walau bagaimanapun, senarai hak istimewa akan sangat berbeza bergantung kepada sama ada anda kumpulan orang kurang upaya atau tidak..

Kecacatan ditetapkan berdasarkan hasil pemeriksaan perubatan dan sosial, dapat memberikan salah satu dari tiga kumpulan, dengan mempertimbangkan keadaan kesihatan:

PertamaSangat jarang diberikan dengan segera, hanya dalam kes-kes yang sangat diabaikanIa terbentuk sekiranya berlaku pelanggaran dan patologi saraf optik, sistem saraf pusat, kelumpuhan, kegagalan jantung, penurunan glukosa darah yang kerap dan ketara. Dalam keadaan seperti itu, seseorang memerlukan penjagaan yang berterusan dan selalunya tidak dapat melayani dirinya sendiri
KeduaIa terbentuk sekiranya pelanggaran kecekapan tubuh sebanyak 60-70%Kumpulan ini dapat diberikan dengan gangguan yang kurang signifikan dibandingkan dengan yang pertama: ensefalopati, kepekaan gangguan berterusan, masalah penglihatan, kemampuan terhad untuk menjaga diri dan pergerakan
KetigaDiberikan untuk pelanggaran kecilSatu kumpulan terbentuk jika terdapat gangguan pada tubuh yang disebabkan oleh diabetes mellitus, tetapi mereka kecil dan tidak boleh mengganggu rawatan diri dengan cara apa pun. Selalunya, orang boleh bekerja dengannya dan menjalani kehidupan dengan cara yang sama, tetapi dengan sedikit penyesuaian untuk rawatan

Sekiranya kita bercakap mengenai kecacatan setiap kanak-kanak, tetapi kumpulan tidak ditugaskan kepadanya. Sehingga dewasa, dia memperoleh status "anak kurang upaya", dan setelah mencapai usia 18 tahun, dia harus lulus komisen untuk menentukan kumpulannya. Selama ini, faedah dan pembayaran untuknya digunakan oleh ibu bapa atau wakil sah.

Penting untuk dipertimbangkan bahawa diabetes jenis apa pun adalah penyakit yang tidak dapat disembuhkan. Pesakit harus diperiksa dan mengambil ubat setiap tahun untuk mengelakkan keadaan menjadi lebih teruk..

Apa yang memberi kecacatan?

Orang kurang upaya menghidap diabetes memberi hak untuk menggunakan senarai faedah tambahan yang diperuntukkan oleh Undang-undang Persekutuan 24 November 1995 No. 181-FZ. Sekiranya anda tidak mahu mengambil kumpulan, anda hanya akan diberi ubat percuma - anda tidak akan dapat menuntut keistimewaan lain.

Bercakap dengan lebih mendalam mengenai faedah kurang upaya, mereka kelihatan seperti ini:

 • Anda akan dapat menggunakan hak istimewa persekutuan, yang merangkumi pemberian diskaun wajib pada bil utiliti, keselamatan sosial, perumahan percuma, dan lain-lain;
 • Manfaat wilayah akan tersedia untuk anda: pembayaran faedah tambahan, pengurangan kadar cukai ketika membayar cukai harta tanah, dll..

Oleh itu, perbezaan antara faedah bagi pesakit diabetes dengan dan tanpa kecacatan adalah jelas: dalam kes pertama, mereka dapat menikmati pelbagai keistimewaan, sementara pada yang kedua mereka hanya dapat mendapatkan ubat dan rawatan percuma di institusi kesihatan negeri dan perbandaran.

Contoh No. 1: faedah untuk pesakit kencing manis dengan dan tanpa kecacatan

Dua wanita yang saling mengenali berpaling kepada ahli endokrinologi dengan keluhan kesihatan. Kedua-duanya menghidap diabetes jenis 2. Salah seorang dari mereka mengalami kecacatan, akibatnya, kumpulan kedua ditugaskan kepadanya. Selepas itu, dia memohon kepada Jaminan Sosial untuk pendaftaran faedah dan mendapat kesempatan untuk melakukan perjalanan dengan pengangkutan awam secara gratis, membayar lebih sedikit untuk utiliti dan menerima pencen yang meningkat dengan mempertimbangkan kecacatan.

Wanita kedua, yang enggan mendaftarkan kumpulan itu, hanya dapat menerima ubat-ubatan percuma.

Manfaat di sini jelas: sekiranya diabetes adalah lebih baik menjalani pemeriksaan perubatan dan sosial dan membentuk kumpulan. Ini tidak membebankan pesakit: dia juga akan dapat terus bekerja dan menikmati hak lain. Namun, semasa bekerja, dia lebih baik berpandukan cadangan perubatan yang ditunjukkan dalam kad pemulihan - ia dikeluarkan setelah lulus ITU.

Apa faedah yang diberikan untuk diabetes jenis 2?

Di bawah ini kita akan mempertimbangkan beberapa pilihan untuk faedah yang boleh digunakan untuk diabetes jenis 2 dan tanpanya, bergantung pada keadaannya.

Penyediaan ubat-ubatan

Penerbitan ubat adalah prasyarat yang mesti dipatuhi oleh semua farmasi sosial. Senarai institusi seperti itu dibuat oleh pihak berkuasa daerah, alamat yang tepat dapat diperoleh dari doktor.

Untuk mendapatkan ubat, anda perlu mempunyai preskripsi dan kad pesakit luar - seorang ahli endokrinologi akan memberikannya.

Apa agen hipoglikemik yang akan diberikan kepada anda di farmasi secara percuma dengan preskripsi:

 • Glukofag;
 • Glibenclamide;
 • Metformin atau Siofor;
 • Glimepiride;
 • Gliclazide;
 • Acarbose.

Sekiranya anda mempunyai kecacatan, senarai ubat-ubatan akan berkembang sebanyak mungkin. Sekiranya perlu, anda boleh menerima persediaan insulin, jalur ujian dan glukometer. Yang terakhir dikeluarkan secara percuma setelah tempoh penggunaan peralatan lama yang disyorkan.

Orang kurang upaya juga disediakan kerusi roda, tongkat dan peralatan rumah tangga percuma, tetapi untuk ini mereka harus menghubungi Jaminan Sosial.

Kebaikan untuk anak-anak

Sekiranya diabetes didiagnosis pada seorang kanak-kanak, tetapi ibu bapa tidak mengeluarkan kecacatan untuknya, satu-satunya perkara yang boleh mereka gunakan adalah pengedaran ubat secara percuma. Dalam kes-kes khas, anak di bawah umur dapat diberikan tiket ke sanatorium, biasanya ini dilakukan tidak lebih dari 1 kali dalam 2 tahun. Untuk mendapatkannya, anda perlu menjalani pemeriksaan perubatan, dan kemudian mengemukakan pendapat kepada Jaminan Sosial. Mereka akan meletakkan anda di talian - ia dipantau di laman web agensi negeri atau melalui "Perkhidmatan Negeri".

Faedah lain

Senarai faedah untuk pesakit kencing manis bergantung pada kumpulan kecacatan tertentu. Sekiranya tidak dibingkai, anda hanya boleh menggunakan ubat-ubatan percuma, dan untuk kanak-kanak - perjalanan istimewa ke sanatorium.

Senarai keistimewaan umum bagi pesakit diabetes dengan kecacatan adalah seperti berikut:

SosialPerumahanPerubatan
Menyediakan perjalanan percuma ke sanatorium dengan tambang pergi dan balik yang dibayar dengan perbelanjaan di wilayah iniBeratur untuk pengeluaran perumahan, sekiranya penerima diiktiraf memerlukan peningkatan keadaan perumahanPreskripsi ubat
Pencen Hilang UpayaPotongan harga untuk utiliti - dari 30%, pihak berkuasa wilayah dapat memberikan potongan dalam jumlah yang lebih besarMenyediakan alat dan jarum untuk suntikan dan pengukuran gula darah
Pengecualian cukai sebahagian atau penuh untuk harta tanah atau cukai kenderaanPemasangan tanjakan dan pengembangan pintu masuk di pintu masuk untuk pengguna kerusi rodaPenyediaan kasut, lampin dan lampin ortopedik untuk orang yang tidur di tempat tidur
Penggunaan pengangkutan awam bandar atau pinggir bandar secara percumaPenyediaan tanah secara giliran
Keutamaan kemasukan ke tempat percuma di universiti

Penting! Sekiranya saudara dari usia bekerja merawat orang kurang upaya yang menghidap diabetes, dia dapat memperoleh elaun yang sesuai dengan jumlah 1.200 rubel. Untuk melakukan ini, cukup untuk menghubungi Dana Pencen dengan penyataan. Wang akan dipindahkan bersama dengan pencen benefisiari.

"Beberapa tahun yang lalu, di wilayah kami, bukan hanya orang kurang upaya, tetapi juga warga yang mengiringi mereka, dapat menggunakan perjalanan gratis. Sebelum ini, syarikat penerbangan yang menggunakan satu tiket sosial kebanyakannya percuma, tetapi pada bila-bila masa mereka memerlukan dokumen perjalanan. Itulah sebabnya kami memutuskan untuk mengimbangi sejumlah perjalanan. Di entiti konstituen lain dari Persekutuan Rusia, amalan seperti itu juga ada. "

V. Rodionov, Menteri Pembangunan Sosial Wilayah Irkutsk.

Soalan Lazim

Soalan nombor 1. Sekiranya saya menghidap diabetes jenis 2 dan ingin mengalami kecacatan, bagaimana saya boleh melakukannya?

Sebagai permulaan, anda harus menghubungi ahli endokrinologi. Dia akan memberi anda rujukan ke ITU. Setelah lulus peperiksaan, anda akan mendapat kesimpulan berdasarkan kumpulan mana yang akan diberikan kepada anda.

Soalan nombor 2. Bolehkah saya beratur untuk apartmen percuma jika saya menghidap diabetes tetapi tidak mempunyai kumpulan?

Anda boleh, tetapi sekiranya anda perlu memperbaiki keadaan perumahan dan anda tidak mempunyai harta di tempat tersebut.

Kesalahan biasa

Ralat nombor 1. Senarai faedah bergantung pada penyakit, bukan pada kumpulan kecacatan..

Tidak, ini betul-betul salah. Untuk penyakit tertentu, satu kumpulan ditugaskan, yang berdasarkannya barulah dapat mengatur faedah.

Kesalahan # 2. Keistimewaan diberikan kepada orang kurang upaya secara automatik, tidak perlu ke mana-mana.

Tidak, untuk memanfaatkan faedahnya, anda harus mengaturnya secara berasingan. Sebagai contoh, untuk dikecualikan daripada cukai, permohonan harus diserahkan ke Inspektorat Perkhidmatan Cukai Persekutuan, dan sebahagian besar baki faedah disediakan oleh Jaminan Sosial.

Kesimpulannya

Orang yang menderita diabetes mellitus jenis 2 dan tidak mempunyai kecacatan hanya berhak mendapat pemberian ubat secara percuma - cukup untuk memberikan resep farmasi. Sekiranya anda ingin menerima senarai faedah yang lebih luas, disarankan untuk menjalani ITU dan mengatur kumpulan tertentu bergantung kepada keparahan penyakit..

Manfaat bagi pesakit diabetes pada tahun 2020: cara memohon, jumlah faedahnya

Baru-baru ini, diabetes semakin meningkat "wabak".

Oleh itu, pemerintah sedang mempertimbangkan kaedah rawatan yang berbeza untuk orang yang menderita penyakit ini..

Pelbagai pembayaran untuk pesakit diabetes dan faedah bertujuan mempermudah prosedur mendapatkan ubat yang diperlukan. Pesakit endokrinologi berpeluang dirawat di dispensari secara percuma. Tidak semua pesakit tahu apa yang seharusnya bagi pesakit diabetes secara percuma. Selanjutnya, adakah undang-undang semua pesakit diabetes mellitus berlaku, apakah perlu mendaftarkan status orang kurang upaya, dll..

Kebaikan untuk Diabetes Jenis 1

Kehadiran status pesakit diabetes adalah isu yang agak kontroversial di negeri ini. Perkara ini jarang disebut di media, dan hanya kata ahli endokrinologi. Walaupun begitu, setiap orang yang menghidap diabetes, tanpa mengira jenis dan tahap penyakitnya, dapat menggunakan manfaatnya untuk pesakit diabetes. Tidak kira kehadiran atau ketiadaan status kecacatan.

Program negeri memberikan faedah berikut untuk pesakit kencing manis:

 • Mendapatkan ubat-ubatan yang diperlukan secara percuma.
 • Manfaat pencen bagi orang kurang upaya bergantung kepada kumpulan.
 • Tidak sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan.
 • Penghantaran peranti percuma untuk diagnosis diri.
 • Kesempatan untuk memeriksa sistem endokrin secara percuma di pusat-pusat khas untuk pesakit diabetes. Untuk tempoh pemeriksaan, setiap pesakit dikecualikan dari kelas di institusi pendidikan dan aktiviti buruh tanpa akibat.
 • Lapisan pesakit yang terpisah mempunyai hak istimewa ketika menjalani rawatan di dispensari dan kemudahan jenis resort yang lain.
 • Diskaun pada bil utiliti sehingga 50%.
 • Hari bersalin tambahan bagi wanita yang menghidap diabetes.

Senarai ubat pilihan untuk diabetes dan alat untuk diagnosis di rumah, sebagai peraturan, ditentukan oleh doktor yang terlibat dalam rawatan. Pesakit hanya diminta untuk selalu berjumpa doktor, menjalani pemeriksaan berkala dan menerima preskripsi untuk mendapatkan semua yang diperlukan.

 • Anda juga boleh menjalani pemeriksaan secara percuma di mana-mana institusi perubatan, hasil yang diperoleh akan dihantar kepada pakar yang merawat diabetes.
 • Untuk semua perkara di atas, kita dapat menambahkan bahawa pesakit diabetes mempunyai hak untuk mendapat faedah tambahan tanpa pendaftaran kecacatan, dengan fokus pada jenis dan keparahan penyakit.
 • Manfaat tambahan juga diberikan untuk pesakit diabetes jenis 1, termasuk:
 • Mengeluarkan ubat-ubatan percuma yang diperlukan untuk merawat penyakit dan mencegah perkembangan komplikasi diabetes.
 • Mendapatkan alat yang diperlukan - picagari untuk suntikan, glukometer untuk mengukur glukosa darah dan banyak lagi. Penerbitan dilakukan berdasarkan preskripsi yang ditetapkan oleh doktor yang hadir, dengan fokus pada keperluan harian.
 • Manual untuk pesakit kencing manis kurang upaya sekiranya kumpulan kecacatan telah disusun dan ditugaskan.

Program negeri menyediakan rawatan di rumah untuk pesakit diabetes jenis 1 yang memerlukan sokongan sedemikian. Juga, seorang pekerja sosial ditugaskan kepada pesakit untuk membantu mengurus diri mereka sendiri..

Kebaikan untuk Diabetes Jenis 2

Seperti jenis penyakit pertama, rawatan dan pemeriksaan percuma pesakit diabetes jenis 2 disediakan.

Manfaat berikut diberikan untuk pesakit diabetes jenis 2:

 • Rawatan di sanatorium. Pesakit di bawah pengawasan berterusan ahli endokrinologi menerima manual untuk pesakit diabetes dalam bentuk pemulihan sosial. Dalam kerangka sokongan negara, pesakit jenis 2 dapat melakukan aktiviti fizikal di bawah pengawasan pakar.
 • Hak pesakit diabetes jenis 2 untuk belajar, melanjutkan pelajaran dan bahkan melatih semula sepenuhnya.
 • Bayaran tunai kepada pesakit diabetes untuk perjalanan kesihatan ke sanatorium, tanpa mengira status orang kurang upaya. Pampasan untuk perjalanan ke tempat pemulihan dan makanan juga disediakan..
 • Bermakna untuk diagnosis gula darah di rumah. Isu wajib glukometer dan jalur ujian disediakan.
 • Bayaran tunai kepada pesakit diabetes.
 • Penerbitan ubat-ubatan percuma.

Seorang pesakit diabetes jenis 2 mesti mengetahui faedah apa yang ada dan menggunakannya selama 365 hari. Sekiranya ia tidak digunakan, pesakit mesti menulis pernyataan dan mengemukakan sijil yang sesuai untuk mengimbangi kos yang dikeluarkan.

Pelepasan hilang upaya

Bagi pesakit diabetes dengan status kurang upaya, faedah tambahan diberikan. Untuk mendapatkan kecacatan, anda perlu diperiksa di institusi perubatan khas yang menjalankan pemeriksaan dari Kementerian Kesihatan.

Hanya seorang ahli endokrinologi yang melihat keperluan untuk status seperti itu yang boleh menjalani pemeriksaan sedemikian.

Juga, jika pakar rawatan tidak melihat keperluan seperti itu atau enggan memberikan rujukan, pesakit diabetes itu berhak untuk pergi ke pusat-pusat tersebut.

Bergantung pada keparahan penyakit, terdapat 3 kumpulan:

 • Kumpulan kecacatan 1 - ia merangkumi pesakit yang, disebabkan penyakit ini, tidak dapat melihat, gangguan sistem kardiovaskular, terdapat gangguan sistem saraf, terdapat patologi korteks serebrum. Juga, kumpulan diberikan kepada pesakit yang mengalami koma lebih dari sekali dan yang memerlukan rawatan berterusan oleh pengasuh.
 • Kumpulan kecacatan 2 mempunyai semua gangguan yang sama dengan 1, tetapi dengan tahap keparahan yang kurang.
 • Kumpulan 3 - pesakit yang menderita gejala diabetes dengan intensiti sederhana atau ringan.

Setelah pemeriksaan terperinci, pesakit perlu mengharapkan keputusan oleh komisen khas. Keputusan untuk menetapkan kumpulan juga dipengaruhi oleh penyediaan sejarah perubatan, hasil pemeriksaan sebelumnya dan dokumen lain yang dikeluarkan oleh institusi perubatan.

Perhatian khusus untuk mengeluarkan sijil kecacatan disebabkan oleh fakta bahawa pesakit diabetes seperti itu berhak mendapat faedah sosial. Pembayaran oleh pesakit diabetes dianggap sebagai pencen yang belum diterima dari negara, ukuran dan peraturan penerimaan diatur di tingkat perundangan.

Faedah hilang upaya

Program persekutuan "Rusia tanpa diabetes" memberikan pesakit diabetes hak untuk mendapat manfaat secara umum bagi orang kurang upaya, tanpa mengira status.

Pesakit diabetes dengan kumpulan kecacatan boleh menggunakan faedah berikut yang diberikan oleh negeri:

 • Perkhidmatan percuma di kemudahan perubatan. Terdapat langkah-langkah untuk memulihkan dan mengekalkan fungsi seluruh organisma.
 • Sokongan dari pakar sempit.
 • Sokongan maklumat percuma dari pekerja sosial dan dalam bidang perkhidmatan undang-undang.
 • Hak untuk penyesuaian sosial - latihan, latihan semula, keselamatan pekerjaan.
 • Pembayaran balik bil utiliti.
 • Manfaat pencen bagi pesakit diabetes.
 • Hak untuk pembayaran tunai lain.

Pampasan untuk baucar yang tidak digunakan

Sekiranya pesakit kencing manis tidak menggunakan faedah diabetes jenis 1 dan jenis 2, mereka boleh mengharapkan pampasan.

Pembayaran dana disediakan untuk ubat-ubatan yang tidak diterima dan baucar sanatorium-resort yang tidak digunakan. Pesakit secara bebas boleh menolak salah satu jenis faedah tidak lebih dari sekali dalam setahun. Untuk melakukan ini, anda harus menghubungi Dana Pencen di tempat pendaftaran dengan dokumen asal dan pernyataan peribadi.

Permohonan dan dokumen sendiri mesti dihantar pada bila-bila masa dengan syarat pampasan kos diharapkan tidak lebih awal dari 6 bulan. Dalam aplikasi, nyatakan data peribadi dan butiran pembayaran, serta perkhidmatan yang perlu anda tolak.

Mendapatkan ubat

Pesakit kencing manis harus diberi ubat penurun gula dan ubat lain secara percuma. Manfaat ini diberikan kepada pesakit diabetes jenis 1 dan jenis 2 untuk merawat komplikasi diabetes..

 1. Senarai ubat diabetes jenis 2 generasi akan datang
 2. Diabetes jenis 2 juga disebut diabetes yang tidak bergantung kepada insulin. Ini adalah penyakit serius yang disifatkan oleh...
 3. Ubat apa yang percuma untuk pesakit diabetes jenis 2 ditentukan oleh doktor yang hadir, tetapi selalunya pesakit diberi:
 • ubat-ubatan yang mencegah komplikasi penyakit - fosfolipid (menstabilkan fungsi normal hati), pankreatin (membantu pankreas berfungsi),
 • sediaan yang diperkaya dengan vitamin, kompleks vitamin-mineral khas (dalam bentuk tablet atau campuran untuk suntikan),
 • ubat-ubatan yang bertujuan untuk memulihkan metabolisme normal,
 • pengencer darah - trombolitik (tablet atau suntikan),
 • produk sokongan jantung,
 • ubat diuretik,
 • ubat hipertensi,
 • ubat-ubatan preskripsi lain, bergantung kepada kehadiran komplikasi dan perjalanan penyakit ini.
 • Ubat diabetes jenis 1
 • Penyakit diabetes atau gula adalah kerosakan pada tubuh yang berkaitan dengan kerosakan sistem endokrin. Jenis pertama...
 • Senarai standard dapat mengisi ubat antihistamin, analgesik, antimikrob dan lain-lain, yang keperluannya ditentukan oleh doktor yang hadir.

Faedah anak-anak

 1. Apabila seorang kanak-kanak bergantung kepada insulin, dia semestinya diberi status orang kurang upaya.

 • Senarai faedah:
  • faedah pencen hilang upaya,
  • lawatan ke pusat kesihatan dan kem,
  • pengecualian cukai,
  • pemeriksaan dan rawatan asing,
  • syarat yang dipermudah untuk lulus peperiksaan di sekolah, garis kemasukan ke universiti secara percuma,
  • pembayaran bantuan kepada ibu bapa kanak-kanak di bawah 14 tahun,
  • peluang untuk bersara awal untuk penjaga atau ibu bapa,
  • pengurangan hari bekerja, cuti tambahan.

  Lokasi institusi

  Bergantung pada tempat tinggal, mungkin ada ciri-ciri penyediaan faedah wilayah..

  Di Moscow

  • Manfaat tempatan untuk pesakit diabetes jenis 2 di Moscow hanya dapat diberikan jika anda mempunyai status kurang upaya.
  • Ini termasuk:
  • perjalanan tahunan ke kompleks sanatorium,
  • Pengangkutan awam,
  • diskaun sehingga 50% untuk bil utiliti,
  • perlindungan sosial.

  St Petersburg

  1. Berdasarkan Kod Sosial di rantau ini, diabetes dianggap sebagai penyakit yang membolehkan anda menerima ubat percuma berdasarkan preskripsi dari doktor anda.

 • Pesakit kurang upaya mempunyai faedah tambahan:
  • perjalanan percuma dengan pengangkutan sosial dan darat,
  • EDV setiap bulan, ukurannya ditentukan berdasarkan kumpulan.

  Wilayah Samara

  Di wilayah Samara tidak ada faedah istimewa. Pesakit kencing manis harus mendapat jarum suntik insulin percuma, penyuntik automatik, jarum yang boleh ditukar ganti, alat diagnosis diri dan banyak lagi.

  Secara amnya, pesakit diabetes menuntut senarai faedah asas. Pesakit yang telah mendapat status kecacatan berhak mendapat faedah sosial tambahan bersama dengan yang standard - pembayaran pencen, pampasan kos, perjalanan percuma, dll..

  Senarai faedah untuk kanak-kanak kurang upaya dengan diabetes

  Dalam kes ini, negara tidak mengesampingkan dan memberikan sejumlah langkah untuk menyokong sosial seperti anak, dan keluarganya.

  Siapa yang diberi kategori kecacatan dengan penyakit ini?

  • Walaupun diabetes adalah penyakit yang tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, tidak semua orang dengan penyakit ini dapat mengajukan permohonan status orang kurang upaya.
  • Ini disebabkan oleh fakta bahawa hanya bentuk penyakit yang teruk ini yang dapat menimbulkan komplikasi yang mengganggu kemampuan seseorang untuk bekerja dan membiayai dirinya sendiri secara kewangan..
  • Orang yang menghidap diabetes boleh menjadi cacat jika penyakit mereka memberikan komplikasi berikut:
  1. Kecacatan Kumpulan III ditetapkan jika seseorang tidak dapat, oleh parameter perubatan, melakukan aktiviti buruh dalam profesionnya, dan akibat dari penyakit "gula" adalah asas ketidakupayaan untuk bekerja;
  2. Ketidakupayaan kumpulan II ditetapkan sekiranya pelanggaran berikut dikesan pada pesakit:
   • Masalah penglihatan (tahap awal kebutaan);
   • Menjalani dialisis;
   • Munculnya pelanggaran dengan pergerakan, koordinasi;
   • Kerosakan mental.
  3. Tahap kecacatan I ditetapkan sekiranya pesakit mengalami pelanggaran berikut:
   • Masalah penglihatan yang mempengaruhi kedua-dua mata (biasanya seseorang buta);
   • Masalah dengan gangguan koordinasi pergerakan, kemahiran motor, mungkin permulaan kelumpuhan;
   • Masalah dengan sistem kardiovaskular;
   • Aktiviti mental terjejas;
   • Koma diabetes yang menyinggung perasaan;
   • Masalah buah pinggang.

  Bagi kanak-kanak yang belum mencapai usia 18 tahun dan mempunyai penyakit seperti itu, status orang kurang upaya secara automatik diberikan kepada mereka berdasarkan pernyataan daripada ibu bapa mereka atau wakil undang-undang lain.

  Dasar perundangan adalah Perintah Kementerian Kesihatan No. 117 dari 04/04/1991.

  Kecacatan dalam kes ini diberikan tanpa kumpulan. Resitnya dapat dilakukan setelah mencapai usia 18 tahun, dalam kes komplikasi yang diakui dikenali sebagai orang kurang upaya mengikut kriteria perubatan.

  Aspek perundangan isu

  Kerangka peraturan untuk memberi manfaat kepada anak-anak dengan diabetes adalah tindakan berikut:

  1. Undang-undang Persekutuan "Tentang Perlindungan Sosial Orang Kurang Upaya". Ini mengatur penyediaan faedah dalam bentuk potongan kepada keluarga yang mempunyai anak yang diakui sebagai orang kurang upaya kerana membayar bil utiliti dengan jumlah 50% dari jumlah kos;
  2. Undang-undang Persekutuan "Mengenai Pendidikan di Persekutuan Rusia". Mengatur prosedur untuk mendapatkan pendidikan di institusi prasekolah, dan juga organisasi sekolah. Pendaftaran utama di tadika, serta pendaftaran tidak kompetitif semasa masuk ke institusi pendidikan profesional menengah dan tinggi;
  3. Undang-undang Persekutuan "Mengenai Peruntukan Pencen Negeri di Persekutuan Rusia". Mengatur prosedur pembayaran pencen kepada anak di bawah umur dengan diabetes;
  4. Undang-undang Persekutuan "Mengenai Asas Melindungi Kesihatan Warganegara". Menyediakan pengeluaran ubat-ubatan secara percuma dan penerimaan perkhidmatan perubatan.

  Senarai jenis bantuan dari negeri

  Sesuai dengan dokumen peraturan di atas, kanak-kanak kurang upaya berhak menerima jenis faedah berikut:

  1. Penyediaan perkhidmatan perubatan yang diperlukan atas dasar penghargaan atau tertakluk kepada pemberian potongan;
  2. Memperoleh ubat-ubatan yang menyokong kehidupan dan fungsi anak;
  3. Pembayaran pencen oleh negeri. Jumlah pencen kecacatan untuk kanak-kanak tertakluk pada pengindeksan tahunan. Untuk tahun 2019, jumlah dana yang dibayar adalah 12,082.06 rubel;
  4. Pendaftaran utama di institusi pendidikan prasekolah;
  5. Lulus latihan dalam program khusus, serta dalam keadaan khusus yang dirancang khusus untuk kanak-kanak dengan penyakit seperti itu;
  6. Menerima pembayaran pampasan untuk kos kanak-kanak yang menghadiri institusi prasekolah;
  7. Kemasukan di luar pertandingan dalam kes pendidikan menengah atau pengajian tinggi;
  8. Mendapatkan baucar untuk rawatan kanak-kanak di institusi sanatorium;
  9. Perjalanan percuma ke tempat rawatan di institusi spa;
  10. Kemungkinan pengecualian daripada bayaran resort;
  11. Keupayaan untuk tidak berkhidmat dalam tentera setelah mencapai usia dewasa;
  12. Menerima perkhidmatan sukan secara percuma;
  13. Satu set faedah yang diberikan kepada ibu bapa anak (hari cuti tambahan, faedah cukai, tambahan pencen, potongan harga untuk mendapatkan tiket atau mendapatkan tiket percuma di sanatorium ketika menemani anak, mengurangkan jumlah percukaian atas pendapatan yang diterima, tidak dapat diberhentikan atas permintaan majikan, janji temu pemberian pencen keutamaan, hak untuk pengalaman kerja berterusan untuk ibu).
  1. Sebelum mendapat faedah yang ditetapkan oleh negara, seorang kanak-kanak harus mendapat kecacatan.
  2. Untuk melakukan ini, sediakan pakej dokumen:
  3. Setelah dokumen dikeluarkan mengenai pemberian status orang kurang upaya, anda boleh menghubungi pihak berkuasa yang kompetensinya merangkumi pemberian pelbagai jenis faedah.
  4. Untuk menerima pencen, anda mesti menghubungi cawangan Dana Pencen di tempat kediaman anda dan menyerahkan dokumen berikut:
  1. Permohonan yang diisi untuk mengira dana;
  2. Status sijil hilang upaya;
  3. Surat beranak anak;
  4. SNILS.
  • Pertimbangan maklumat yang didaftarkan dilakukan dalam jangka masa tidak melebihi 10 hari..
  • Dana dikreditkan dari bulan berikutnya setelah memohon dan mendaftarkan semua dokumen yang diperlukan.
  • Untuk mendapatkan serangkaian perkhidmatan sosial (mengeluarkan ubat-ubatan, mendapatkan perjalanan ke sanatorium, mendapatkan izin, dan memberikan faedah perumahan), anda mesti menghubungi pihak berkuasa perlindungan sosial. Maklumat berikut diberikan untuk pendaftaran:
  1. Borang permohonan yang lengkap dari ibu bapa;
  2. Status sijil hilang upaya;
  3. Surat beranak bawah umur;
  4. Pasport ibu bapa;
  5. Dokumen Keahlian Keluarga;
  6. Dokumen dengan nombor akaun semasa;
  7. Bil utiliti.

  Untuk faedah yang berkaitan dengan latihan, anda mesti menghubungi jabatan pendidikan bandar atau pentadbiran bandar. Maklumat berikut dilampirkan pada aplikasi:

  1. Sijil kelahiran;
  2. Dokumen pengenalan ibu bapa;
  3. Dokumen status kecacatan.

  Rawatan spa percuma

  Sebelum anda mendapat tiket ke sanatorium untuk kanak-kanak yang menghidap diabetes, anda mesti mengikuti prosedur penyediaannya. Untuk ini, petunjuk untuk rawatan di sanatorium mesti dibuat.

  Petunjuk untuk rawatan di sanatorium adalah:

  1. Permulaan koma, keadaan selepas koma;
  2. Pembedahan untuk diabetes;
  3. Kehadiran penyakit sistem kardiovaskular, peredaran darah.

  Kontraindikasi adalah:

  1. Kegagalan buah pinggang kronik;
  2. Penyakit jantung peringkat III, gangguan irama jantung;
  3. Kehadiran komplikasi yang disebabkan oleh pembedahan;
  4. Kehadiran penyakit peredaran darah, sistem kardiovaskular tahap yang sesuai.

  Untuk mendapatkan tiket, pertama sekali, anda perlu menghubungi pakar pediatrik yang memberikan rawatan untuk anak. Seterusnya, anda perlu mendapatkan borang №076 / у-04 di klinik di tempat kediaman.

  Seterusnya, anda mesti menyerahkan dokumen ke FSS. Dokumen akan disemak dalam jangka masa tidak melebihi 10 hari. Sekiranya permohonan itu diluluskan, maka pengeluaran baucar dilakukan selewat-lewatnya tiga minggu sebelum tarikh berlepas.

  Harap maklum bahawa dokumen harus dihantar selewat-lewatnya pada 1 Disember tahun semasa..

  Agar keputusan untuk memberikan izin oleh badan yang berwenang dibuat, paket dokumen harus diserahkan:

  1. Penyataan;
  2. Bentuk perubatan 076 / y-04;
  3. Surat beranak bawah umur;
  4. Pasport ibu bapa;
  5. Sijil insurans perubatan wajib;
  6. Petikan dari dokumen perubatan bayi.

  Di sanatorium, rawatan ditujukan untuk menghilangkan komplikasi yang disebabkan oleh penyakit ini, serta mengubah metabolisme karbohidrat. Program pemakanan individu dipilih, ubat yang sesuai ditetapkan. Pekerja sanatorium memberikan latihan untuk memantau status diabetes, semua jenis aktiviti sukan dan rekreasi diadakan.

  Pada masa ini, di antara sanatorium yang terlibat dalam rawatan pesakit diabetes, bandar-bandar berikut dibezakan:

  Untuk bantuan kerajaan untuk kanak-kanak kurang upaya, lihat video berikut:

  Artikel Berkaitan Lain yang Disyorkan

  Manfaat bagi pesakit diabetes pada tahun 2019

  Jumlah pesakit kencing manis meningkat setiap tahun. Jumlah pesakit diabetes di planet ini adalah 200 juta, dan menjelang 2018-2019, para pakar meramalkan peningkatan jumlah kes menjadi 300 juta. Patologi itu sendiri berlaku dalam dua jenis. Jenis pertama merangkumi pesakit yang bergantung kepada insulin dan memerlukan suntikan insulin setiap hari. Jenis kedua dianggap kurang bebas insulin..

  Semua pesakit diabetes mempunyai hak untuk membebaskan ubat penurun gula, insulin, jarum suntikan, jalur ujian dengan cadangan satu bulan. Pesakit kencing manis yang mengalami kecacatan juga mendapat pencen dan pakej sosial. Pada tahun 2019, kategori penduduk ini mempunyai hak untuk mendapatkan subsidi yang ditetapkan kepadanya..

  Siapa yang mendapat faedah?

  Untuk menetapkan kecacatan akan memerlukan pemeriksaan perubatan dan sosial. Kecacatan disahkan sekiranya pesakit telah mengubah fungsi organ dalaman.

  Rujukan dikeluarkan oleh doktor yang menghadiri. Pesakit dengan diabetes kumpulan 1 diberikan kecacatan kerana keparahan penyakit, dan perjalanannya yang kronik. Pada pesakit diabetes jenis 2, lesi kurang teruk.

  Kumpulan kecacatan saya ditugaskan sekiranya dinyatakan:

  • kebutaan diabetes;
  • lumpuh atau ataksia berterusan;
  • pelanggaran berterusan tingkah laku mental terhadap latar belakang ensefalopati diabetes;
  • tahap ketiga kegagalan jantung;
  • manifestasi gangren pada bahagian bawah kaki;
  • sindrom kaki diabetes;
  • kegagalan buah pinggang kronik pada peringkat terminal;
  • koma hipoglikemik yang kerap.

  Kumpulan kecacatan II ditugaskan berdasarkan kebutaan diabetes atau retinopati tahap 2 hingga 3, dengan kegagalan buah pinggang kronik pada peringkat terminal.

  Kumpulan kecacatan III diberikan kepada pesakit dengan penyakit keparahan sederhana, tetapi dengan gangguan yang teruk.

  Bagaimana ukuran faedah telah berubah sejak 3 tahun yang lalu?

  Selama 3 tahun terakhir, jumlah faedah telah berubah dengan mempertimbangkan tahap inflasi, jumlah pesakit. Manfaat biasa bagi pesakit diabetes termasuk:

  1. Memperolehi ubat-ubatan yang diperlukan.
  2. Pencen Hilang Upaya.
  3. Pengecualian tentera.
  4. Mendapatkan alat diagnostik.
  5. Hak untuk pemeriksaan endokrin percuma di pusat diabetes khusus.

  Bagi beberapa entiti penyusun Persekutuan Rusia, faedah tambahan diberikan dalam bentuk menjalani rawatan di dispensari jenis resort, dan juga:

  1. Pengurangan bil utiliti sehingga 50%.
  2. Cuti bersalin bagi wanita yang menghidap diabetes meningkat sebanyak 16 hari.
  3. Langkah sokongan wilayah tambahan.

  Jenis dan bilangan ubat, serta alat diagnostik (jarum suntik, jalur ujian), ditentukan oleh doktor yang menghadiri.

  Berapakah ukuran faedah untuk pesakit diabetes pada tahun 2019

  Pada tahun 2019, penderita diabetes tidak hanya bergantung pada manfaat di atas, tetapi juga sokongan sosial lain dari pemerintah negeri dan tempatan.

  Manfaat untuk pesakit diabetes jenis 1:

  1. Penyediaan ubat-ubatan untuk rawatan diabetes dan kesannya.
  2. Bekalan perubatan untuk suntikan, pengukuran tahap gula dan prosedur lain (dengan pengiraan analisis tiga kali sehari).
  3. Bantuan dari pekerja sosial.

  Faedah untuk diabetes jenis 2:

  1. Rawatan sanatorium.
  2. Pemulihan sosial.
  3. Perubahan profesion percuma.
  4. Kelas di kelab sukan.

  Selain perjalanan percuma, penderita diabetes diganti dengan:

  Ubat-ubatan percuma untuk merawat komplikasi diabetes termasuk dalam senarai faedah:

  1. Fosfolipid.
  2. Alat bantu pankreas.
  3. Vitamin dan Kompleks Vitamin dan Mineral.
  4. Ubat untuk memulihkan gangguan metabolik.
  5. Ubat trombolitik.
  6. Ubat jantung.
  7. Diuretik.
  8. Ubat Hipertensi.

  Selain ubat penurun gula, penderita diabetes diberi ubat tambahan. Pesakit dengan diabetes jenis 2 tidak memerlukan insulin, tetapi layak mendapat glukometer dan jalur ujian. Jumlah jalur ujian bergantung kepada sama ada pesakit menggunakan insulin atau tidak:

  • untuk insulin bergantung tambahkan 3 jalur ujian setiap hari;
  • sekiranya pesakit tidak menggunakan insulin - 1 jalur ujian setiap hari.

  Pesakit yang menggunakan insulin diberi jarum suntikan dalam jumlah yang diperlukan untuk pentadbiran ubat setiap hari. Sekiranya faedah tidak digunakan sepanjang tahun, pesakit diabetes akan dapat menghubungi FSS.

  Anda boleh menolak pakej sosial pada awal tahun ini. Dalam kes ini, wang dibayar. Pembayaran sekaligus akan dikenakan selama setahun, tetapi sebenarnya tidak sekali, kerana ia dibayar secara ansuran dalam jangka masa 12 bulan dalam bentuk penambahan pencen kecacatan.

  Pada tahun 2019, subsidi berikut dirancang untuk dibayar kepada pesakit diabetes:

  • 1 kumpulan: 3538.52 rubel.;
  • Kumpulan ke-2: 2527.06 rubel;
  • 3 kumpulan dan kanak-kanak: 2022,94 gosok.

  Pada tahun 2019, ia dirancang untuk mengindeks pembayaran sebanyak 6.4%. Jumlah faedah akhir boleh didapati di cawangan wilayah FIU, di mana anda perlu memohon pendaftarannya.

  Anda boleh mempermudah prosedur untuk memohon faedah atau pampasan wang dengan menghubungi pusat pelbagai fungsi, melalui pejabat pos atau portal perkhidmatan awam.

  Berikan pakej sosial secara berasingan kepada kanak-kanak yang menghidap diabetes:

  • rawatan sanatorium-resort setahun sekali;
  • meter glukosa darah percuma dengan jalur bar, pen pen dan ubat-ubatan yang menurunkan gula darah.

  Wanita hamil diabetes diberi masa tambahan 16 hari untuk cuti bersalin.

  Cara mendapatkan faedah diabetes pada tahun 2019

  Untuk mendapatkan faedah bagi pesakit diabetes, anda mesti mempunyai dokumen yang sesuai yang mengesahkan kecacatan dan penyakit. Di samping itu, perlu memberi sijil kepada pihak berkuasa keselamatan sosial dalam bentuk No. 070 / y-04 untuk orang dewasa atau No. 076 / y-04 untuk kanak-kanak.

  Seterusnya, pernyataan ditulis mengenai penyediaan rawatan sanatorium-resort kepada Dana Insurans Sosial atau kepada mana-mana agensi keselamatan sosial yang mempunyai perjanjian dengan Dana Insurans Sosial. Ini mesti dilakukan sebelum 1 Disember tahun ini..

  Setelah 10 hari, respons diberikan untuk memberikan izin ke sanatorium yang sesuai dengan profil rawatan, yang menunjukkan tarikh kedatangan. Tiket itu sendiri dikeluarkan terlebih dahulu, selewat-lewatnya 21 hari sebelum ketibaan. Selepas rawatan, kad dikeluarkan untuk menerangkan keadaan pesakit.

  Dokumen tambahan untuk faedah:

  • pasport dan dua salinannya, halaman 2, 3, 5;
  • sekiranya terdapat kecacatan, perlu dilakukan rancangan pemulihan individu dalam jumlah dua salinan;
  • dua salinan SNILS;
  • perakuan dari Kumpulan Wang Pencen yang membuktikan kewujudan faedah bukan wang untuk tahun semasa, dengan salinannya;
  • sijil dari doktor borang No. 070 / y-04 untuk orang dewasa atau No. 076 / y-04 untuk kanak-kanak. Sijil ini hanya sah selama enam bulan.!

  Untuk mendapatkan ubat percuma, anda memerlukan preskripsi dari ahli endokrinologi. Untuk mendapatkan preskripsi, pesakit harus menunggu hasil semua ujian yang diperlukan untuk menentukan diagnosis yang tepat. Berdasarkan kajian, doktor menyusun jadual ubat, menentukan dosnya.

  Di farmasi negeri, pesakit diberi ubat dengan ketat mengikut jumlah yang ditetapkan dalam preskripsi. Sebagai peraturan, terdapat cukup ubat selama sebulan.

  Untuk menerima sijil perubatan untuk kecacatan untuk kanak-kanak, dokumen berikut diperlukan:

  • permohonan warganegara (atau wakilnya yang sah);
  • pasport atau dokumen pengenalan diri yang lain; Warganegara dari pasport 14 tahun (untuk orang di bawah 14 tahun: surat beranak dan pasport salah seorang ibu bapa atau penjaga);
  • dokumen perubatan (kad pesakit luar, pelepasan dari hospital, gambar R, dll.);
  • rujukan dari institusi perubatan (Borang No. 088 / y-06); atau Bantuan dari institusi perubatan;
  • salinan buku kerja, yang diperakui oleh jabatan kakitangan untuk warga kerja, ibu bapa pesakit;
  • maklumat mengenai sifat dan keadaan kerja (untuk warga kerja);
  • sijil pendidikan, jika ada;
  • ciri-ciri aktiviti pendidikan pelajar (pelajar) dihantar ke pemeriksaan perubatan dan sosial;
  • sekiranya pemeriksaan semula, sijil hilang upaya;
  • setelah diperiksa semula, dapatkan program pemulihan individu dengan markah pelaksanaannya.

  Berita terakhir

  Pada tahun 2019, orang yang menderita diabetes, yang tidak, atau kurang upaya, boleh bergantung pada ubat-ubatan percuma, jarum suntik, dan sanatorium setahun sekali. Sekiranya perkhidmatan sosial tidak memenuhi hak waris, mereka boleh menghubungi Kementerian Kesihatan.

  Pencen untuk kanak-kanak kurang upaya yang menghidap diabetes

  Seseorang boleh menjadi kurang upaya pada awal kanak-kanak. Keadaan ini amat menyedihkan. Sayangnya, untuk mengubah keadaan sepenuhnya, adalah mustahil. Tetapi negara, sebagai badan perwakilannya, mengambil langkah-langkah yang layak untuk mengembalikan keadilan sosial, memberikan pelbagai jenis bantuan kepada anak-anak tersebut. Dengan sumber kami, anda boleh mendapatkan maklumat terperinci mengenai sifat berikut.

  Status sah kanak-kanak kurang upaya dan kurang upaya sejak kecil

  Inti dan kandungan status sosial ini dinyatakan, dan juga dijelaskan bagaimana dan dalam keadaan apa ia dapat diperoleh.

  Satu set faedah sosial untuk kanak-kanak kurang upaya

  Ia memberitahu apa jenis faedah dan sejauh mana kanak-kanak kurang upaya dan orang yang mempunyai kecacatan di bawah 18 tahun mempunyai.

  Manfaat sosial untuk kanak-kanak kurang upaya dan orang dewasa kurang upaya sejak kecil

  Keselamatan sosial kewangan bagi kategori yang dinyatakan di negara ini dijelaskan..

  Keistimewaan sosial

  Manfaat sosial di Persekutuan Rusia dalam pelbagai bidang hubungan undang-undang bagi orang kurang upaya dari kategori ini disenaraikan dan diperincikan..

  Pemulihan dan tempat tinggal

  Piawaian persekutuan dan wilayah yang ada dalam bidang pemulihan dan langkah-langkah tempat tinggal dijelaskan..

  Pencen hilang upaya pada tahun 2019 untuk kanak-kanak kurang upaya kerana diabetes

  Selalunya, diabetes yang bergantung kepada insulin membawa kepada kecacatan, jadi pesakit diabetes jenis 1 mendapat hak untuk semua faedah yang tersedia untuk status ini. Manfaat untuk diabetes jenis 2 Bagi pesakit diabetes jenis 2, faedah berikut diberikan:

  1. Pemulihan di sanatorium.Pesakit endokrinologi boleh bergantung pada pemulihan sosial. Oleh itu, pesakit mendapat peluang untuk belajar, mengubah orientasi profesional. Dengan bantuan langkah-langkah sokongan wilayah, penderita diabetes jenis 2 masuk untuk bersukan dan mengikuti kursus peningkatan kesihatan di sanatorium. Anda juga boleh mendapatkan tiket ke sanatorium tanpa mengalami kecacatan. Selain perjalanan percuma, penderita diabetes diganti dengan:
  2. Ubat percuma untuk merawat komplikasi diabetes. Jenis ubat berikut boleh diresepkan kepada pesakit: 1.

  Manfaat untuk pesakit diabetes pada tahun 2018

  Sekiranya kecacatan itu disahkan, maka komisen ITU akan mengeluarkan sijil. Atas dasar itu, anda perlu menghubungi klinik kanak-kanak supaya kanak-kanak itu diberi rawatan yang diperlukan, ubat-ubatan percuma, yang dia andalkan dan memasukkannya ke akaun khas. Adalah perlu untuk mengesahkan status orang kurang upaya bergantung pada jenis dan tahap penyakit sekali setahun, dalam 2 tahun, dalam 5 tahun.

  Akta Persekutuan Mengenakan Kurang Upaya kepada Kanak-kanak pada tahun 2018

  Roda Roda Berbentuk Pencen Tidak Sah Dinyah Diabetes 2018

  Tetapi diandaikan bahawa wang tersebut akan ditujukan kepada:

  • keperluan harian: makanan, pakaian;
  • pembelian ubat-ubatan, pembayaran untuk rawatan;
  • yuran tuisyen;
  • pembelian barang untuk sosialisasi anak.

  Manfaat untuk kanak-kanak dengan diabetes

  Kecenderungan yang semakin meningkat terhadap peningkatan jumlah kanak-kanak dengan diabetes mellitus tetap ada, setiap tahun 10-15% lebih banyak kanak-kanak yang sakit didaftarkan daripada sebelumnya.

  Di Rusia, menurut anggaran kasar, pada tahun 2017 sekitar 280 ribu orang menderita diabetes jenis 1. Pesakit ini memerlukan pentadbiran insulin setiap hari, di mana 16 ribu kanak-kanak dan 8,5 ribu remaja.

  Ciri-ciri perjalanan diabetes pada masa kanak-kanak adalah peningkatan gejala yang cepat dengan pembetulan gula darah tinggi yang tidak mencukupi, komplikasi dalam bentuk koma diabetes, dan serangan hipoglikemia.

  Diabetes pada kanak-kanak dan remaja

  Selalunya, diabetes pada kanak-kanak bergantung kepada insulin. Perkembangannya dikaitkan dengan kelainan genetik kongenital. Risiko menghidap diabetes meningkat selepas jangkitan virus sebelumnya, situasi tertekan, dan dengan peralihan awal ke makanan buatan.

  Virus yang memprovokasi diabetes mellitus memusnahkan sel-sel yang mensintesis insulin, dan juga mencetuskan gangguan pada tindak balas imun di dalam badan. Hasilnya adalah pengembangan antibodi terhadap sel beta mereka sendiri dengan perkembangan keradangan autoimun.

  Jangkitan boleh disebabkan oleh virus rubella kongenital, penyakit gondok, campak, enterovirus.

  Gambaran klinikal diabetes yang khas ditunjukkan dengan kerosakan ketara pada pankreas. Pada masa ini, jumlah sel aktif berada pada tahap 5 hingga 10 peratus. Oleh itu, kekurangan insulin berkembang pesat, menyebabkan dehidrasi, penurunan berat badan dan pembentukan badan keton..

  Dengan diagnosis tepat pada masanya atau dos insulin yang tidak betul pada kanak-kanak, gangguan metabolisme karbohidrat berkembang dan gejala kerosakan pada sistem saraf pusat berkembang. Tanda pertama diabetes pada masa kanak-kanak boleh menjadi ketoasidosis dalam bentuk koma.

  Jenis diabetes yang pertama melibatkan pengambilan insulin dari masa pengesanan dan seumur hidup. Skema terapi insulin menyediakan pengenalan jenis insulin yang berpanjangan 2 kali sehari dan yang pendek - sekurang-kurangnya 3 kali. Oleh itu, seorang kanak-kanak yang menghidap diabetes harus mendapat 5 suntikan setiap hari..

  Pampasan diabetes melibatkan pencapaian petunjuk seperti:

  • Glisemia puasa hingga 6.2 mmol / l.
  • Selepas makan, kadar glukosa hingga 8 mmol / L
  • Hemoglobin gliser hingga 6.5%.
  • Dalam air kencing, glukosa tidak dikesan.

  Kursus diabetes yang tidak dikompensasi menyebabkan komplikasi yang kerap dan menyebabkan ketidakupayaan anak untuk menghadiri sekolah atau institusi prasekolah. Di masa depan, ketidakupayaan untuk bekerja berfungsi sebagai kesempatan untuk menubuhkan kumpulan kecacatan..

  Kanak-kanak di bawah usia 14 tahun yang memerlukan terapi insulin berterusan diberikan kecacatan diabetes mellitus dari saat pendaftaran tanpa menentukan kumpulannya.

  Manfaat sosial untuk kanak-kanak dengan diabetes

  Berdasarkan Undang-undang Persekutuan "Mengenai Peruntukan Pencen Negeri di Persekutuan Rusia", kanak-kanak dengan diabetes diberikan pencen sosial dan pembayaran pampasan kepada ibu bapa (atau penjaga) yang berkebolehan yang menjaga anak kurang upaya dan tidak dapat bekerja dengan alasan ini.

  Ibu bapa atau penjaga yang menjaga anak mempunyai faedah pencen semasa bersara, kerana masa penjagaan dikira dalam tempoh perkhidmatannya. Persaraan awal dengan jumlah insurans sekurang-kurangnya 15 tahun juga mungkin..

  Pembayaran tunai bulanan ditetapkan sesuai dengan Undang-undang Persekutuan Rusia "Tentang Perlindungan Sosial Orang Kurang Upaya". Jumlah elaun tersebut bergantung kepada kumpulan kecacatan yang ditubuhkan. Kumpulan kecacatan ditugaskan berdasarkan kriteria berikut:

  Kanak-kanak di bawah 14 tahun tidak dapat menjalankan suntikan insulin secara bebas dan memerlukan pertolongan berterusan dari ibu bapa atau penjaga, oleh itu mereka diiktiraf sebagai orang kurang upaya dan mempunyai hak untuk mendapatkan rawatan spa percuma, pampasan untuk perjalanan ke sanatorium. Ibu bapa (penjaga) juga menerima faedah ini..

  Orang kurang upaya diberikan hak istimewa untuk membayar bil utiliti, pengangkutan, penempatan keutamaan di institusi prasekolah, kemasukan ke universiti, serta banyak faedah di bawah undang-undang buruh dan pemotongan cukai.

  Terlepas dari jenis diabetes mellitus dan adanya kecacatan, semua pesakit berhak menerima sediaan insulin percuma, ubat penurun gula dalam tablet, jalur ujian untuk mengawal gula darah, persediaan untuk pemberian insulin, dan juga ubat-ubatan yang termasuk dalam senarai ubat-ubatan percuma.

  Untuk menerima ubat ini, pesakit diabetes mesti didaftarkan dengan ahli endokrinologi, menjalani pemeriksaan bulanan, dan jika ada kecacatan, ikuti cadangan yang tercermin dalam program pemulihan individu.

  Bagaimana ketidakupayaan ditubuhkan untuk kanak-kanak dengan diabetes?

  Setelah peraturan baru untuk menghilangkan kecacatan dari kanak-kanak dengan diabetes mellitus 1024 berkuatkuasa (Perintah Kementerian Tenaga Kerja Rusia No. 1024n pada 17 Disember 2015), tindakan perundangan sebelumnya yang mana semua kanak-kanak dengan diabetes diakui sebagai orang kurang upaya menjadi tidak sah..

  Perintah ini menentukan tanda-tanda di mana seorang kanak-kanak dapat dikenali sebagai orang kurang upaya, dengan mempertimbangkan penilaian kuantitatif kerosakan organ dan kemampuan untuk menyokong kehidupan.

  Komisen perubatan mengambil asas kemampuan anak untuk melakukan suntikan insulin pada usia 14 tahun.

  • Kekurangan kecacatan bagi anak-anak dengan diabetes mungkin terjadi jika, pada usia 14 tahun, seorang anak telah menyelesaikan diabetes mellitus, menguasai terapi insulin, menghitung dos insulin yang diperlukan sesuai dengan kandungan karbohidrat makanan dan menghidap diabetes tanpa gangguan yang jelas dalam fungsi organ dan sistem.
  • Penubuhan kumpulan kecacatan selepas 14 tahun mungkin berlaku dalam keadaan kemerosotan kesihatan yang ketara tanpa jangka masa pemeriksaan yang ditentukan (selama-lamanya) atau selama dua tahun, jika ia adalah kumpulan 1, kumpulan 2 dan 3 ditetapkan selama satu tahun.
  • Prinsip-prinsip asas yang menjadi asas di mana biro pemeriksaan perubatan dan sosial menetapkan atau menghilangkan kecacatan adalah adanya kecacatan berterusan. Kategori utama yang akan dinilai meliputi:
  • Layan diri.
  • Pergerakan tanpa pertolongan.
  • Keupayaan orientasi.
  • Kawal tingkah laku anda.
  • Berkebolehan berkomunikasi.
  • Keupayaan belajar.
  • Berkebolehan bekerja.

  Kumpulan kecacatan ditugaskan dengan syarat pesakit mempunyai kecacatan tahap pertama sekurang-kurangnya dua kategori, serta darjah kedua dan ketiga dalam salah satu kategori.

  Lebih-lebih lagi, bagi kanak-kanak, tahap penyimpangan dari norma, bergantung pada usia, diambil kira.

  Cara menyelesaikan masalah kecacatan?

  Banyak kanak-kanak setelah berusia 14 tahun telah dikeluarkan dari kecacatan dan kehilangan manfaat yang diberikan kepada ibu bapa dan penjaga pesakit diabetes mellitus, bergantung pada pemberian insulin secara berkala..

  Untuk memahami apa yang harus dilakukan dalam situasi seperti itu, dan apa yang diperlukan untuk pemeriksaan baru, perlu mempelajari peraturan untuk lulus pemeriksaan perubatan.

  Lihat juga: Faedah untuk harta keluarga besar

  Sekiranya kanak-kanak itu sakit lama dan serius, maka perlu ada catatan di kad pesakit luar mengenai rawatan dan hasilnya, serta rujukan ke rawatan pesakit dalam dan pemberhentian yang sewajarnya dari jabatan. Juga, komplikasi diabetes pada kanak-kanak harus ditunjukkan jika mereka mempunyai tempat yang tepat.

  1. Dengan syarat bahawa semua jenis rawatan tidak memberi kesan, kanak-kanak itu masih mengalami disfungsi yang dapat dikaitkan dengan kategori yang tercantum dalam Perintah 1024n, ini bermaksud bahawa patologinya berterusan, oleh itu, kumpulan itu dikeluarkan secara tidak masuk akal.
  2. Berdasarkan undang-undang yang ada, semua pesakit harus dirujuk untuk pemeriksaan perubatan dan sosial (ITU) setelah melakukan diagnostik, rawatan dan pemulihan yang diperlukan, dengan syarat terdapat disfungsi tubuh yang berterusan yang berkaitan dengan penyakit yang mendasari (dalam kes ini, diabetes mellitus).
  3. Sekiranya pesakit berpaling kepada doktor atau ketua suruhanjaya perubatan dengan permintaan untuk memohon dokumen di ITU untuk menerima kumpulan kecacatan, dan menerima jawapan negatif, maka anda perlu menerima pengesahan bertulis mengenai perkara ini - sijil penolakan untuk mengeluarkan borang 088 / у-06.
  4. Selepas itu, anda perlu menyediakan pakej dokumen untuk laluan ITU yang bebas. Ia termasuk:
  1. Petikan dari kad pesakit luar, jabatan di mana rawatan pesakit dalam dijalankan.
  2. Hasil Penyelidikan Terkini.
  3. Perakuan penolakan komisen perubatan klinik.
  4. Permohonan daripada ibu bapa atau penjaga kanak-kanak yang ditujukan kepada ketua biro pemeriksaan perubatan dan sosial.

  Permohonan itu harus merangkumi permintaan untuk pemeriksaan anak untuk menubuhkan kumpulan kecacatan, dan juga mengembangkan rencana langkah-langkah pemulihan individu. Seluruh kumpulan dokumen diserahkan ke pendaftaran ITU, setelah itu tarikh tinjauan ditetapkan..

  Sekiranya ibu bapa mempunyai masalah ketika menerima rujukan ke ITU atau mengeluarkan penolakan bertulis untuk melamarnya, disarankan agar anda menulis permohonan yang ditujukan kepada ketua doktor jabatan rawat jalan di tempat kediaman.

  Ia mesti menggambarkan keadaan kanak-kanak, tempoh penyakit, rawatan dan hasilnya (atau ketiadaan mereka).

  Selepas ini, anda perlu menunjukkan kedudukan dan nama keluarga dengan inisial doktor yang enggan memberikan rujukan untuk pemeriksaan perubatan dan sosial.

  Permintaan untuk pengeluaran rujukan atau sijil penolakan seperti itu harus disokong oleh rujukan kepada tindakan peraturan tersebut:

  • Undang-undang Persekutuan No. 323 21 November 2011 mengenai Asas Penjagaan Kesihatan, Artikel 59 dan 60.

  Undang-undang diabetes persekutuan

  Oleh kerana tahap dan kualiti hidup orang yang berubah sejak lima puluh tahun yang lalu, tahap diabetes mellitus telah meningkat dengan ketara. Sifat aktiviti manusia telah berubah (semakin banyak orang lebih suka menjalani gaya hidup yang tidak aktif), serta sifat tabiat makan.

  Apa pun yang anda katakan, tahap makanan halus yang mengandungi sejumlah besar gula dan lemak adalah penting, dan dalam beberapa kes, satu-satunya bahagian makanan manusia. Sebilangan besar penduduk, dengan tiga kali makan sehari, masih mengalami kelaparan protein kerana terlalu banyak karbohidrat.

  Ini secara signifikan meningkatkan risiko diabetes..

  Jumlah pesakit diabetes di planet ini adalah 200 juta, dan menjelang 2019-2020, para pakar meramalkan peningkatan jumlah kes menjadi 300 juta.

  Diabetes sendiri terbahagi kepada jenis 1 dan 2. Jenis pertama termasuk pesakit yang bergantung kepada insulin, dipaksa setiap hari, beberapa kali, untuk menyuntik diri dengan insulin. Jenis kedua, sebagai peraturan, bebas insulin, tetapi tidak selalu.

  Semua pesakit diabetes berhak mendapat ubat penurun gula percuma, insulin, jarum suntikan, jalur ujian dengan cadangan satu bulan.

  Pesakit yang menghidap diabetes dan mempunyai kecacatan juga menerima pencen dan paket sosial, yang mereka boleh menolak untuk pembayaran tunai. Tetapi langkah seperti ini sangat melulu, kerana pembayaran tunai tidak dapat menampung kos semua ubat dan prosedur perubatan yang diperlukan untuk pesakit.

  Di antara pesakit diabetes mana yang dianggap kurang upaya

  Adalah mungkin untuk menentukan sama ada layak memberi pesakit kecacatan dengan bantuan pemeriksaan perubatan dan sosial. Alasan untuk tindakan tersebut adalah perubahan fungsional dalam organ dalaman, yang memberikan sekatan yang besar pada kehidupan manusia.

  Rujukan dikeluarkan oleh doktor yang menghadiri. Dia tidak berhak untuk menolak pesakit ini, oleh itu, sekiranya berlaku penolakan, anda harus menghubungi ketua doktor institusi perubatan dengan masalah ini..

  Sebagai peraturan, pesakit diabetes kumpulan 1 diberikan kecacatan, hanya kerana keparahan penyakit, dan fakta bahawa ia adalah kronik. Biasanya, pada pesakit diabetes jenis 2, kerosakannya tidak begitu parah, tetapi juga cukup untuk mendapatkan status kecacatan. Keterukan gangguan fungsi menentukan kumpulan kecacatan yang akan diterima pesakit..

  Kumpulan kecacatan I diberikan kepada pesakit diabetes dalam tahap yang sangat sukar.

  Kemudian terdapat kebutaan diabetes, kelumpuhan atau ataksia berterusan, pelanggaran berterusan tingkah laku mental terhadap latar belakang ensefalopati diabetes, tahap ketiga kegagalan jantung, manifestasi gangren pada bahagian bawah kaki, sindrom kaki diabetes, kegagalan buah pinggang kronik pada peringkat terminal, koma hipoglikemik yang kerap. Sudah tentu, pesakit dengan gangguan seperti itu tidak dapat melayani diri mereka sendiri tanpa bantuan, menjalani kehidupan normal. Manfaat yang diberikan kepada orang kurang upaya, serta pencen sakit memberi peluang untuk sekurang-kurangnya mengurangkan kos memerangi penyakit.

  Kumpulan kecacatan II diberikan kepada pesakit diabetes mellitus dengan kecederaan yang kurang jelas, yang tidak memerlukan rawatan berterusan. Buta diabetes atau retinopati pada pesakit sedemikian adalah 2-3 darjah. Dalam kegagalan buah pinggang kronik pada peringkat terminal, dialisis juga membantu pesakit. Terdapat ensefalopati dengan gangguan mental yang berterusan dan neuropati gred 2.

  Kumpulan kecacatan III diberikan kepada pesakit dengan penyakit keparahan sederhana, tetapi dengan gangguan yang teruk.

  Anda boleh membaca tentang cara memohon kecacatan dalam artikel di pautan.

  Manfaat untuk kanak-kanak dengan diabetes

  Malangnya, bukan sahaja orang dewasa dan orang tua yang terkena penyakit ini. Baru-baru ini, kes kanak-kanak dengan diabetes jenis 1 menjadi lebih kerap. Diabetes jenis 2 pada kanak-kanak jarang berlaku dan terutamanya berlatarbelakangkan kegemukan dan masalah endokrinologi yang lain.

  Kanak-kanak yang sakit dengan diabetes jenis 1 diberi kecacatan tanpa nombor kumpulan. Lama kelamaan, penyakit ini dapat dikeluarkan atau dikeluarkan semula sesuai dengan keparahan manifestasi penyakit ini.

  Dengan atau tanpa kecacatan, pesakit kecil dapat bergantung pada rawatan sanatorium-resort sekali setahun dengan perbelanjaan negara dengan pembayaran penuh jalan ke dua arah, pembayaran rawatan dan penginapan, serta pembayaran tempat tinggal untuk ibu bapa yang menemani anak.

  Kanak-kanak dan wanita hamil, tanpa mengira kecacatan, berhak untuk membebaskan meter glukosa darah dengan jalur bar, pen jarum suntik, dan ubat-ubatan yang menurunkan gula darah. Wanita hamil juga diberi cuti tambahan 16 hari untuk menjaga anak.

  Untuk mendapatkan faedah untuk anak yang sakit, perlu mengeluarkan sijil yang membuktikan status diabetesnya di klinik daerah di tempat kediaman.

  Untuk menerima sijil perubatan untuk kecacatan untuk kanak-kanak, dokumen berikut diperlukan:

  • - permohonan warganegara (atau wakil sahnya);
  • -pasport atau dokumen pengenalan diri yang lain; Warganegara dari pasport 14 tahun (untuk orang di bawah 14 tahun: surat beranak dan pasport salah seorang ibu bapa atau penjaga);
  • - dokumen perubatan (kad pesakit luar, petikan dari hospital, gambar R, dll.);
  • - rujukan dari institusi perubatan (Borang No. 088 / y-06); atau Bantuan dari institusi perubatan;
  • - Salinan buku kerja, yang diperakui oleh jabatan kakitangan untuk warga kerja, ibu bapa pesakit;
  • - Maklumat mengenai sifat dan keadaan kerja (untuk warga kerja);
  • - dokumen mengenai pendidikan, jika ada;
  • - ciri aktiviti pendidikan pelajar (pelajar) yang dihantar untuk pemeriksaan perubatan dan sosial;
  • - sekiranya pemeriksaan semula, sijil hilang upaya;
  • -setelah diperiksa semula, dapatkan program pemulihan individu dengan markah pelaksanaannya.

  Bagaimana pesakit diabetes mendapatkan rawatan spa

  Seseorang yang menghidap diabetes harus selalu mempunyai dokumen yang diperlukan untuk mengesahkan status dan kecacatannya, jika ada. Ini perlu, pertama sekali, agar pesakit dapat menerima rawatan sanatorium-resort yang ditetapkan oleh undang-undang. Sebagai tambahan kepada dokumen yang ada, anda perlu mengumpulkan lebih banyak maklumat dan melakukan beberapa tindakan.

  Pertama, anda memerlukan sijil dalam bentuk No. 070 / y-04 untuk orang dewasa atau No. 076 / y-04 untuk kanak-kanak, ia boleh didapati di klinik daerah.

  Maka anda harus menulis pernyataan mengenai penyediaan rawatan sanatorium-resort kepada Dana Insurans Sosial atau kepada mana-mana agensi keselamatan sosial yang mempunyai perjanjian dengan Dana Insurans Sosial. Ini mesti dilakukan selewat-lewatnya pada 1 Disember tahun ini..

  Kemudian, setelah sepuluh hari ditetapkan oleh undang-undang, tanggapan mesti diterima mengenai pemberian izin ke sanatorium yang sesuai dengan profil rawatan, yang menunjukkan tarikh kedatangan.

  Tiket itu sendiri dikeluarkan terlebih dahulu, selewat-lewatnya 21 hari sebelum ketibaan.

  Ia mesti dilengkapkan, dengan meterai badan eksekutif Dana Insurans Sosial, dan dengan catatan wajib "Dibayar dari belanjawan persekutuan dan tidak dikenakan penjualan".

  Seterusnya anda harus mendapatkan kad spa. Walau bagaimanapun, ini harus dilakukan tidak lebih awal dari dua bulan sebelum permulaan baucar, kerana sebilangan sijil mempunyai kesahan terhad mereka sendiri.

  Kad tersebut mesti tertera dalam borang No. 072 / u-04, jika sudah dewasa, dan dalam borang No. 076 / u-04, jika anak memerlukan sanatorium. Kad tersebut diterima di institusi yang sama yang mengeluarkan sijil untuk izin tersebut.

  Sekiranya atas sebab-sebab tertentu tidak mungkin untuk mendapatkan rawatan, maka anda perlu mengembalikan tiket selewat-lewatnya tujuh hari sebelum permulaannya sah.

  Pesakit diabetes juga boleh mendapatkan tiket ke sanatorium melalui Kementerian Kesihatan itu sendiri, yang mempunyai jabatan khas untuk perjalanan persekutuan. Dokumen berikut mesti dilampirkan pada aplikasi:

  • - pasport dan dua salinannya;
  • - sekiranya terdapat kecacatan, rancangan pemulihan individu dalam jumlah dua salinan diperlukan;
  • - dua salinan SNILS;
  • - Perakuan hilang upaya juga berjumlah dua salinan;
  • - Kami memerlukan sijil dari Dana Pencen yang membuktikan adanya faedah bukan wang untuk tahun semasa, dengan salinannya;
  • - sijil dari doktor borang No. 070 / y-04 untuk orang dewasa atau No. 076 / y-04 untuk kanak-kanak. Sijil ini hanya sah selama enam bulan.!

  Untuk maklumat lebih lanjut mengenai pesakit diabetes mana yang berhak mendapatkan tiket ke sanatorium dan prosedur penyediaannya, baca di sini.

  Manfaat tambahan untuk pesakit kencing manis

  Tidak kira sama ada seseorang yang menghidap diabetes mempunyai kecacatan atau tidak, dia selalu boleh menggunakan ubat-ubatan dan jarum suntikan percuma untuk suntikan, serta rawatan di sanatorium sekali setahun.

  Pesakit dengan kumpulan orang kurang upaya, selain perkara di atas, harus diberikan barang keperluan rumah jika dia tidak dapat melayani dirinya sendiri. Pesakit seperti itu mendapat pencen penyakit.

  Pembayaran utiliti dikurangkan sebanyak 50% dari jumlah keseluruhan.

  Sekiranya tidak mematuhi syarat-syarat untuk penyediaan ubat pilihan atau rawatan yang sesuai, anda mesti menghubungi Kementerian Kesihatan, sekiranya tidak mengendahkan permohonan tersebut, tuliskan pernyataan kepada Pejabat Pendakwa.

  Beberapa tindakan undang-undang yang berkuat kuasa pada tahun 2019, berdasarkan mana pesakit diabetes dapat melindungi hak pemulihannya:

  - Undang-undang Persekutuan 21 November 2011 No. 323-ФЗ "Mengenai Asas Melindungi Kesihatan Warga di Persekutuan Rusia"

  Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes