Ubat penurun gula

Prinsip utama untuk rawatan diabetes jenis 2 adalah diet, aktiviti fizikal yang optimum dan terapi penurunan gula, dengan satu atau lebih tablet penurun gula. Di gudang doktor moden terdapat beberapa kumpulan tablet penurun gula yang mempengaruhi pelbagai kaitan dalam kemunculan dan kewujudan diabetes. Kombinasi kumpulan ubat yang berbeza adalah mungkin, tetapi bukan ubat dari kumpulan yang sama. Kumpulan pertama termasuk tablet penurun gula yang meningkatkan pembebasan insulin dalam darah - ini adalah sulfonylureas dan prandial glycemic regulator (glinid). Kumpulan kedua merangkumi ubat-ubatan yang meningkatkan kepekaan tisu terhadap insulin, ini adalah buganida. Dadah kumpulan ketiga mengurangkan penyerapan usus. Kumpulan keempat ubat - sensitizer - glitazones, yang juga meningkatkan kepekaan tisu periferal terhadap insulin.

Sulphonylureas

Merangsang rembesan insulin kerana keupayaan untuk mengikat reseptor beta. Ubat-ubatan kumpulan ini termasuk glibenclamide (maninil, termasuk bentuk mikron 1.75 dan 3.5), amaryl, diabetesone, glurenorm dan glibenesis.

Maninil

Ketersediaan bio bentuk glibenclamide bukan mikron (5 mg maninil) adalah 70%, dan kepekatannya dalam darah mencapai maksimum 4-6 jam selepas pemberian. Waktu hayat penghapusan (t 1/2) adalah 10 -12 jam, dan kesan penurunan gula berterusan selama 24 jam. Ia dikeluarkan dari badan oleh buah pinggang (65%) dan usus (35%). Rawatan maninil disyorkan untuk dimulakan dengan 2.5 mg pada waktu pagi. Sekiranya perlu, tingkatkan dos pada selang mingguan sebanyak 2.5 mg sehingga pampasan dicapai. Dos harian boleh berbeza dari 2.5 hingga 20 mg (biasanya 10-15 mg) dan ditetapkan dalam 2 dos. Pengambilan 3 kali ganda yang kadang-kadang digunakan tidak dibenarkan untuk meningkatkan keberkesanan ubat. Biasanya nisbah dos pagi dan petang adalah 1: 1. Ubat ini disyorkan untuk diminum dalam 30 minit. sebelum makan.

Bentuk mikron yang muncul dalam beberapa tahun terakhir (1.75 dan 3.5 mg maninil) dicirikan oleh ketersediaan bio 100% dan kecekapan yang lebih besar apabila digunakan dalam dos tunggal dan harian yang lebih kecil, mereka juga memberikan pelepasan lengkap bahan aktif dalam 5 minit. selepas pembubaran dan penyerapan cepat. Kepekatan maksimum dipastikan setelah 1.7 jam (1.75 mg) dan 2.5 jam (3.5 mg), iaitu di puncak peningkatan gula selepas makan. Ini membawa kepada penurunan risiko hipoglikemia di antara waktu makan, yang, tanpa keraguan, relevan untuk pesakit tua. Tempoh kesan penurunan gula dalam bentuk mikron adalah 24 jam. Oleh kerana ketersediaan bio glibenclamide 100%, keperluan harian untuk ubat adalah 30-40% lebih rendah daripada dalam bentuk biasa. Dengan memastikan rembesan insulin yang mencukupi pada siang hari, ini membantu mengurangkan risiko keadaan hipoglikemik. Dos maksimum glibenclamide mikron ialah 14 mg / hari. Dos terapi purata ialah 3.75-10 mg. Ubat itu diambil 2 kali sehari.

Amaril

Glimepiride (amaryl 1/2/3/4 mg; glemaz 4 mg) merangsang rembesan insulin. Walau bagaimanapun, ia mempunyai sejumlah ciri khusus kerana struktur molekul yang unik. Kerana strukturnya yang unik, ia mengikat reseptor sel beta dengan lebih cepat dan memutuskan hubungan ini dengan lebih pantas. Sifat ini menyumbang kepada kesan glimepiride yang memelihara insulin. Ubat ini tidak menyekat penurunan rembesan insulin semasa bersenam, dan oleh itu, secara signifikan mengurangkan risiko reaksi hipoglikemik. Selain merangsang rembesan insulin, glimepiride juga mengurangkan ketahanan insulin pada tisu periferal. Dengan penggunaan ubat yang berpanjangan, penurunan berat badan pesakit diperhatikan. Kerana ubat itu dikeluarkan dari badan bukan sahaja dengan air kencing, tetapi juga dengan hempedu, ia boleh diresepkan untuk kegagalan buah pinggang sederhana atau ringan. Tempoh tindakan glimepiride adalah 24 jam. Satu penggunaan ubat (pada waktu pagi sebelum sarapan), memastikan kepekatannya yang diperlukan pada siang hari, mengurangkan kemungkinan untuk melewatkan ubat. Pada awal rawatan, 1 mg glimepiride diresepkan, jika perlu, dos harian ubat dapat ditingkatkan hingga maksimum 8 mg. Walau bagaimanapun, penurunan kadar glukosa darah puasa dicapai hanya selepas 1-2 minggu. terapi, dalam hal ini, perubahan dos harus dilakukan hanya setelah tempoh minimum rawatan. Peningkatan dos dilakukan dengan pemantauan kadar gula darah secara berkala dan secara beransur-ansur, pada selang 1-2 minggu. mengikut urutan berikut: 1 mg / 2 mg / 3 mg / 4 mg / 6 mg / 8 mg.

Gliclazide

(Diabeton 80 mg, diabeteson MV 30 mg; glidiab 30 mg). Sebagai tambahan kepada kesan hipoglikemik, ia mempunyai kesan positif pada peredaran mikro, hemostasis, beberapa parameter hematologi dan sifat reologi darah, yang sangat penting bagi pesakit diabetes. Baru-baru ini, bentuk baru gliklazida pelepasan yang diubahsuai telah digunakan - diabeteson MV 30 mg. Bentuk ubat ini diciptakan untuk memastikan pembebasan bahan aktif aktif sesuai dengan turun naik tahap glisemia pada pesakit diabetes jenis 2 pada siang hari. Semasa berinteraksi dengan jus gastrointestinal, matriks hidrofilik tablet membentuk gel, yang membawa kepada pelepasan ubat secara beransur-ansur. Kepekatan maksimum ubat diperhatikan pada waktu siang, pada waktu malam secara beransur-ansur berkurang. Ketersediaan biologinya hampir 100%, yang memungkinkan untuk mengurangkan dos harian hingga 30-120 mg. Dan t1 / 2 adalah 17 jam. Diabeton MV diambil 1 kali sehari pada waktu pagi. Memulihkan fasa pertama rembesan insulin meningkatkan kawalan glisemik selepas makan dan membantu mengurangkan peningkatan tahap insulin yang tertunda, yang menyebabkan penurunan frekuensi hipoglikemia. Pada pesakit yang mengambil Diabeton MV, tidak ada kenaikan berat badan. Semua kualiti ubat ini membenarkan penggunaannya pada orang tua. Kerana selektivitasnya yang tinggi untuk reseptor sel beta, Diabeton MV tidak memberi kesan buruk kepada keadaan jantung. Ubat ini dikeluarkan melalui buah pinggang dan saluran gastrousus.

Glycidone

(Glenrenorm 30 mg). Ubat dari kumpulan sulfonylurea, penunjukannya adalah mungkin bagi orang yang mempunyai penyakit buah pinggang sederhana. 95% dos ubat yang diterima diekskresikan melalui saluran pencernaan dan hanya 5% melalui buah pinggang, jadi penggunaan ubat ini dapat dilakukan walaupun pada tahap awal kegagalan ginjal kronik, dengan syarat glikemia dikendalikan dengan secukupnya.

Harus diingat bahawa, dibandingkan dengan ubat lain, glisidon bertindak lebih pendek, oleh itu, kekerapan pemberian dapat ditingkatkan hingga 3 kali sehari. Kesan jangka pendek ubat ini membolehkan anda membetulkan hiperglikemia tanpa risiko terkena hipoglikemia yang berpanjangan. Glurenorm boleh disarankan sebagai "ubat pilihan" untuk rawatan diabetes jenis 2 dengan nefropati diabetes. Pada masa yang sama, banyak kajian menunjukkan kurangnya keberkesanan monoterapi dengan glurenorm..

Glipizide

(Glibenesis 5 mg). Pada masa ini, ia diwakili oleh dua bentuk utama: tradisional dan berpanjangan (glibenesis retard, atau GITS: sistem terapi gastrointestinal). Tidak seperti bentuk tradisional, glibenesis retard berasal dari tablet ke saluran pencernaan secara beransur-ansur dan berterusan. Ubat ini mempunyai inti aktif osmotik yang dikelilingi oleh membran separa telap ke air. Inti tablet terbahagi kepada dua lapisan: lapisan "aktif" yang mengandungi ubat, dan lapisan yang mengandungi komponen lengai dengan aktiviti osmolar. Membran yang mengelilingi tablet boleh diserap oleh air, tetapi tidak pada ubat atau penerima osmotik. Air dari saluran usus memasuki tablet, meningkatkan tekanan pada lapisan osmotik, yang "memeras" bahagian aktif ubat dari zon tengah. Ini membawa kepada pelepasan ubat melalui lubang terbentuk laser terkecil di membran luar tablet. Dos awal bentuk tradisional glibenesis adalah 2.5-5 mg, dos harian maksimum ialah 20 mg. Tempoh ubat adalah 12-24 jam, jadi ia diresepkan 2 kali sehari sebelum makan. Setelah mengambil ubat yang berpanjangan, kepekatan plasma mencapai maksimum setelah 6-12 jam. Kepekatan plasma yang berkesan dikekalkan selama 24 jam, yang memungkinkan untuk mengurangkan jumlah dos ubat kepada 1 kali sehari. Ini meningkatkan kualiti hidup pesakit, menyediakan pesakit untuk mendapatkan rawatan. Tablet glibenesis retard harus ditelan keseluruhan, tidak boleh dikunyah, dibahagikan kepada bahagian atau pecah. Sekiranya tidak ada kesan, secara beransur-ansur dinaikkan menjadi 180 mg dalam 3 dos terbahagi.

Pengatur glisemik prandial (glinid)

Clinids (meglitinides) - merangsang rembesan insulin oleh sel beta pankreas. Clinids mengikat reseptor khusus mereka (berat molekul 36 kD), yang merupakan sebahagian daripada saluran K + yang bergantung pada ATP. Ini membolehkan ubat cepat diserap dan dikeluarkan secara cepat. Kerana normalisasi kadar insulin yang terangsang dengan cepat setelah mengambil ubat ini, risiko keadaan hipoglikemik di antara waktu makan diminimumkan.

Pada masa ini, repaglinide (novonorm 0,5 / 1/2 mg) digunakan di Rusia. Repaglinide tidak merangsang rembesan insulin oleh sel beta dengan ketiadaan glukosa dalam medium, tetapi apabila kepekatan glukosa lebih tinggi daripada 5 mmol / L, ia lebih aktif daripada sediaan sulfanilurea. Ciri lain dari ubat tersebut adalah kepantasan tindakannya. Ubat ini cepat diserap, permulaan tindakan berlaku selepas 5-10 minit, yang membolehkan pesakit meminumnya segera sebelum makan. Aksi mencapai maksimum dalam masa 30-50 minit. Tahap insulin kembali ke tahap semula 3 jam setelah mengambil ubat, yang meniru sekresi normal insulin semasa makan dan mengurangkan kemungkinan hipoglikemia di antara waktu makan. Penghapusan repaglinide dan metabolitnya dilakukan terutamanya melalui saluran gastrointestinal (94%), dan oleh itu penggunaannya adalah mungkin pada orang dengan tahap kerosakan buah pinggang yang sederhana. Kerana jangka hayat yang pendek, risiko keadaan hipoglikemik hampir hilang sepenuhnya. Dos - dari 0,5 mg hingga 4 mg sebelum makan utama (biasanya 3-4 kali sehari). Oleh itu, ubat tersebut membolehkan pesakit melakukan pendekatan yang lebih fleksibel terhadap masalah pematuhan diet. Sekiranya anda melangkau makanan (misalnya, makan tengah hari), ubat juga akan dilangkau. Dos maksimum ialah 16 mg / hari.

Biguanides:

Metformin

(500/850/1000 mg glukofag, metfogamma, siofor, formin). Ini adalah satu-satunya biguanide yang disyorkan untuk farmakoterapi pesakit dengan diabetes jenis 2..

Kesan metformin pada glisemia dapat dinilai lebih sebagai antihiperglikemik daripada hipoglikemik, kerana proses pengurangan glisemia ketika menggunakan ubat ini tidak berkaitan secara langsung dengan peningkatan kandungan insulin endogen dalam darah. Kesan metformin ini disebabkan oleh mekanisme utama berikut:

- menekan pembentukan glukosa dalam hati di hati;

- meningkatkan kepekaan insulin dan meningkatkan pengambilan glukosa di hati, otot dan tisu adiposa;

- melambatkan penyerapan glukosa dalam usus.

Seiring dengan ini, metformin mempunyai kesan vasoprotective, hypolipidemic dan antiatherogenic; memberi kesan positif kepada sistem hemostatik dan reologi darah, mempunyai kemampuan untuk menghalang agregasi platelet dan mengurangkan risiko pembekuan darah. Oleh itu, ia bukan sahaja berkesan mengawal tahap glisemia, tetapi juga mempengaruhi banyak faktor risiko penyakit kardiovaskular yang terdapat pada kebanyakan pesakit diabetes jenis 2. Metformin adalah ubat pilihan dalam rawatan pesakit diabetes jenis 2 dengan berat badan berlebihan atau obesiti, yang merupakan 80- 90% daripada semua pesakit diabetes.

Pada tahun 1998, kajian klinikal UKPDS menunjukkan bahawa, tidak seperti PSSP lain (glibenclamide, chlorpropamide, insulin), pengambilan metformin mengurangkan risiko komplikasi diabetes vaskular sebanyak 32%, kematian yang berkaitan dengan diabetes sebanyak 42%, dan kematian keseluruhan - sebanyak 36%, infark miokard - sebanyak 39%, strok - sebanyak 41%. Di samping itu, penggunaan metformin mengurangkan jumlah serangan angina.

Antara kesan sampingan juga harus dicatat cirit-birit dan gejala dispeptik lain, yang diperhatikan pada hampir 20% pesakit, tetapi berlalu secara bebas selepas beberapa hari. Komplikasi ini dapat dielakkan dengan menetapkan dos minimum ubat (500 mg).

Dos awal ubat adalah 500 mg pada waktu makan terakhir (selepas makan malam atau pada waktu tidur, dengan segelas air / teh). Sekiranya perlu, dos secara beransur-ansur meningkat menjadi 2000 mg / hari: 850-1000 mg x 2 kali sehari. Ubat ini diambil semasa atau selepas makan. Kesan pelantikan ubat dianggarkan 7-10 hari dari awal pentadbiran. Tidak seperti biasa, bentuk retard metformin (bagomet 850 mg) ditetapkan 1 kali sehari.

Pemekaan insulin

Thiazolidinediones (pioglitazone, rosiglitazone) mengurangkan ketahanan insulin tisu periferal. Tanpa merangsang rembesan insulin, thiazolidinediones melalui reseptor khas merangsang sintesis dalam sel protein sensitif insulin (enzim) yang terlibat dalam metabolisme glukosa. Sebagai hasil daripada tindakan kumpulan ubat ini, sensitiviti insulin meningkat, seperti "dari dalam sel", akibatnya mereka mendapat nama kedua - "peka insulin". Kesan klinikal penting thiazolidinediones adalah peningkatan profil lipid (tahap HDL meningkat, kandungan trigliserida menurun). Dengan latar belakang penggunaannya, keparahan mikroalbuminuria menurun, dan tekanan darah menurun secara sederhana. Untuk mendapatkan kesan maksimum dari terapi, diperlukan sehingga 2-3 bulan. Pada masa ini, di Rusia, ubat rosiglitazone (avandium 4/8 mg) digunakan dari kumpulan pemekaan insulin. Ketersediaan bio ubat adalah 99%. Sapukan avandia 1-2 kali sehari. Dos harian 4-8 mg (8 mg sekali pagi atau 4 mg x 2 kali sehari). Inaktivasi ubat berlaku di hati, diekskresikan terutamanya dengan hempedu. Dari kesan sampingan, penampilan edema, serta peningkatan berat badan, dapat dibezakan. Dengan peningkatan ALT sebanyak 3 kali atau lebih berbanding dengan nilai normal, ubat tersebut dibatalkan. Glitazone dikontraindikasikan pada pesakit dengan kegagalan jantung kronik kelas III dan IV.

Inhibitor Alpha Glucosidase

Inhibitor Alpha-glukosidase (acarbose, glucobay 50/100 mg), yang merupakan pseudotetrasaccharides, secara kompetitif menghalang enzim usus (alpha-glucosidases) yang terlibat dalam pemecahan di-, oligo- dan polisakarida. Akibatnya, pencernaan karbohidrat dari makanan dan aliran glukosa ke dalam darah menjadi perlahan. Ubat ini tidak memberi kesan merangsang pada pankreas, oleh itu, dengan monoterapi dengan acarbose, risiko terkena hipoglikemia dikecualikan, terutama pada waktu malam. Walau bagaimanapun, dengan terapi kombinasi, reaksi hipoglikemik mungkin berlaku. Dalam kes ini, anda perlu ingat bahawa untuk menghentikan hipoglikemia, anda perlu mengambil ubat atau produk yang mengandungi glukosa (jus anggur, glukosa tablet), tetapi bukan gula biasa, yang tidak akan berkesan. Kesan sampingan timbul dari mekanisme tindakan ubat. Perkembangan kembung perut dan cirit-birit bergantung kepada nisbah pelbagai jenis karbohidrat dalam diet pesakit. Oleh itu, dengan dominasi kanji dalam makanan, reaksi usus berkembang 6 jam kemudian daripada adanya sukrosa dalam jumlah yang banyak. Oleh itu, pesakit harus diberitahu bahawa penyimpangan dari diet yang disyorkan menyumbang kepada berlakunya kesan sampingan..

Kontraindikasi untuk pelantikan acarbose adalah penyakit gastrointestinal (hernia pelbagai lokalisasi, kolitis ulseratif, serta penyakit usus kronik), berlaku dengan gangguan pencernaan dan penyerapan yang teruk, hepatitis akut dan kronik, pankreatitis, kolitis.

Dos awal acarbose adalah 50 mg sekali sebelum tidur. Dalam kes toleransi ubat yang baik dan ketiadaan kesan sampingan, dos ubat dapat ditingkatkan menjadi 300-600 mg / hari. (100-200 mg x 3 kali sehari dengan makanan).

Majlis Perubatan Jurnal No. 2 2007. M.B.ANTSIFEROV, MD, profesor, A.K. VOLKOVOY, MD..

Amaril atau Diabeton: yang lebih baik daripada analog Rusia?

Oleh kerana kos Amaril yang tinggi, analog digunakan lebih kerap untuk menormalkan glukosa darah pada pesakit diabetes dengan jenis penyakit yang tidak bergantung pada insulin. Ubat ini sesuai untuk mengekalkan glisemia dengan diet dan senaman khas..

Walau bagaimanapun, tidak semua orang mampu membeli agen hipoglikemik ini. Oleh itu, dalam artikel ini, tindakan farmakologi Amaril akan diungkapkan dan analog utamanya yang dihasilkan di Rusia akan diberi nama.

Tindakan farmakologi ubat

Amaryl adalah ubat hipoglikemik oral yang membantu menurunkan gula darah dengan merangsang pembebasan dan pengaktifan sintesis insulin oleh sel beta tertentu yang terletak di tisu pankreas.

Mekanisme utama rangsangan proses sintesis adalah bahawa Amaril meningkatkan daya tindak balas sel beta terhadap peningkatan kepekatan glukosa dalam aliran darah manusia.

Dalam dos yang kecil, ubat ini menyumbang kepada peningkatan kecil dalam pembebasan insulin. Amaryl mempunyai sifat meningkatkan kepekaan membran sel tisu yang bergantung kepada insulin terhadap insulin.

Sebagai turunan sulfonylurea, Amaril mampu mempengaruhi proses pengeluaran insulin. Ini dipastikan oleh fakta bahawa sebatian aktif ubat berinteraksi dengan saluran ATP sel beta. Amaryl mengikat protein pada permukaan membran sel secara selektif. Sifat ubat ini memungkinkan untuk meningkatkan kepekaan sel tisu terhadap insulin..

Glukosa yang berlebihan diserap terutamanya oleh sel-sel otot badan..

Di samping itu, penggunaan ubat menghalang pembebasan glukosa oleh sel-sel tisu hati. Proses ini berlaku kerana peningkatan kandungan fruktosa-2,6-biofosfat, yang menyumbang kepada penghambatan glukoneogenesis.

Pengaktifan sintesis insulin berlaku kerana fakta bahawa bahan aktif ubat meningkatkan kemasukan ion kalium ke dalam sel beta, dan kelebihan kalium dalam sel menyebabkan peningkatan pengeluaran hormon.

Semasa menggunakan terapi kombinasi dalam kombinasi dengan metformin, pesakit mempunyai peningkatan dalam kawalan metabolik kadar gula dalam tubuh.

Menjalankan terapi kombinasi dalam kombinasi dengan suntikan insulin. Kaedah kawalan ini digunakan dalam kes di mana tahap kawalan metabolik yang optimum tidak tercapai ketika mengambil satu ubat. Semasa menjalankan terapi ubat jenis ini untuk diabetes mellitus, diperlukan penyesuaian dos mandatori insulin.

Jumlah insulin yang digunakan dalam terapi jenis ini dikurangkan dengan ketara..

Farmakokinetik ubat

Dengan satu dos ubat pada dos harian 4 mg, kepekatan maksimumnya diperhatikan selepas 2.5 jam dan berjumlah 309 ng / ml. Ketersediaan bio ubat adalah 100%. Makan tidak memberi kesan khusus pada proses penyerapan, kecuali sedikit penurunan dalam kelajuan proses..

Bahan aktif ubat dicirikan oleh keupayaan untuk menembusi komposisi susu ibu dan melalui penghalang plasenta. Apa yang membataskan kemungkinan menggunakan ubat itu semasa mengandung dan menyusu.

Metabolisme zat aktif dilakukan di tisu hati. Isoenzim utama yang terlibat dalam metabolisme adalah CYP2C9. Dalam proses metabolisme sebatian aktif utama, dua metabolit terbentuk, yang kemudiannya diekskresikan dalam tinja dan air kencing..

Ekskresi ubat dilakukan oleh buah pinggang dalam jumlah 58% dan sekitar 35% dengan bantuan usus. Bahan aktif ubat dalam air kencing tidak dikesan tidak berubah.

Berdasarkan hasil kajian, didapati bahawa farmakokinetik tidak bergantung pada jantina pesakit dan kumpulan usianya.

Sekiranya pesakit mengalami gangguan fungsi ginjal dan sistem perkumuhan, pesakit mengalami peningkatan pembersihan glimepiride dan penurunan kepekatan rata-rata dalam serum darah, yang disebabkan oleh penghapusan ubat yang lebih cepat kerana pengikatan sebatian aktif ke protein yang lebih rendah

Ciri umum ubat

Amaryl dianggap sebagai turunan sulfonylurea generasi ketiga. Negara yang menghasilkan ubat tersebut adalah Jerman dan Itali. Ubat ini dibuat dalam bentuk tablet pada kadar 1, 2, 3 atau 4 mg. 1 tablet Amaril mengandungi komponen utama - glimepiride dan eksipien lain.

Kesan glimepiride terutama bertujuan menurunkan glukosa darah dengan merangsang pengeluaran insulin oleh sel beta. Di samping itu, bahan aktif mempunyai kesan insulinomimetik dan meningkatkan kepekaan reseptor sel terhadap hormon penurun gula..

Apabila pesakit mengambil Amaryl secara lisan, kepekatan glimepiride tertinggi dicapai selepas 2.5 jam. Ubat itu boleh diambil tanpa mengira waktu makan makanan. Walau bagaimanapun, makan sedikit sebanyak mempengaruhi aktiviti glimepiride. Pada asasnya, komponen ini dikeluarkan melalui usus dan buah pinggang..

Pakar yang merawat menetapkan tablet Amaril kepada pesakit diabetes jenis 2 sebagai monoterapi atau apabila digabungkan dengan agen hipoglikemik.

Walau bagaimanapun, pengambilan ubat tidak menghalang kepatuhan berterusan terhadap diet yang betul yang tidak termasuk lemak dan karbohidrat yang mudah dicerna, dan gaya hidup aktif.

Arahan penggunaan ubat tersebut

Anda tidak boleh membeli ubat tanpa preskripsi doktor. Sebelum menggunakan ubat itu, anda mesti berjumpa doktor dan menanyakan semua soalan kepadanya. Dialah yang dapat menentukan dos ubat dan menetapkan rejimen terapi berdasarkan tahap glukosa pesakit.

Tablet Amaryl diambil secara oral, tanpa mengunyah, dan dibasuh dengan jumlah air yang mencukupi. Sekiranya pesakit lupa minum ubat, dilarang menggandakan dos. Semasa rawatan, anda harus kerap memeriksa tahap gula, dan juga kepekatan hemoglobin glikosilasi.

Pada mulanya, pesakit mengambil dos tunggal 1 mg sehari. Secara beransur-ansur, pada selang waktu satu hingga dua minggu, dos ubat boleh meningkat sebanyak 1 mg. Contohnya, 1 mg, kemudian 2 mg, 3 mg, dan seterusnya sehingga 8 mg sehari.

Pesakit kencing manis yang mempunyai kawalan glisemik yang baik mengambil dos harian hingga 4 mg.

Selalunya, ubat itu diambil sekali sebelum makan pagi atau, sekiranya tidak menggunakan tablet, sebelum makan utama. Dalam kes ini, pakar mesti mengambil kira gaya hidup diabetes, waktu makan dan aktiviti fizikalnya. Penyesuaian dos ubat mungkin diperlukan apabila:

 1. pengurangan berat;
 2. perubahan dalam cara hidup yang biasa (pemakanan, beban, waktu makan);
 3. faktor lain.

Adalah mustahak untuk berjumpa doktor dan mulakan dengan dos minimum (1 mg) Amaril jika pesakit memerlukan:

 • penggantian ubat penurun gula yang lain dengan Amaril;
 • gabungan glimepiride dan metformin;
 • kombinasi - glimepiride dan insulin.

Tidak disarankan mengambil ubat untuk pesakit dengan disfungsi ginjal, serta gagal ginjal dan / atau hati..

Kontraindikasi dan reaksi negatif

Amaril glimepiride yang terkandung dalam ubat, serta komponen tambahan, tidak selalu memberi kesan positif kepada tubuh pesakit diabetes.

Seperti juga kaedah lain, ubat tersebut mengandungi kontraindikasi.

Dilarang mengambil pil dalam keadaan berikut:

 • jenis diabetes yang bergantung kepada insulin;
 • tempoh kehamilan dan penyusuan;
 • ketoasidosis diabetes (metabolisme karbohidrat terjejas), keadaan precoma diabetes dan koma;
 • pesakit di bawah umur 18 tahun;
 • intoleransi galaktosa, kekurangan laktase;
 • pengembangan malabsorpsi glukosa-galaktosa;
 • pelanggaran hati dan ginjal, khususnya pesakit yang menjalani hemodialisis;
 • intoleransi individu terhadap kandungan ubat, derivatif sulfonylurea, agen sulfonamida.

Arahan yang dilampirkan mengatakan bahawa pada minggu-minggu pertama terapi, Amaryl harus diambil dengan berhati-hati untuk mengelakkan perkembangan keadaan hipoglikemik. Di samping itu, sekiranya berlaku pelanggaran penyerapan makanan dan ubat dari saluran pencernaan, kekurangan glukosa-6-fosfat dehidrogenase, penyakit bersamaan dan jika terdapat risiko mengembangkan keadaan hipoglikemik, Amaril digunakan dengan hati-hati.

Dengan penggunaan tablet yang tidak betul (contohnya, melangkau masuk), reaksi serius boleh berlaku:

 1. Keadaan hipoglikemik, tanda-tanda di antaranya adalah sakit kepala dan pening, gangguan perhatian, pencerobohan, kekeliruan, mengantuk, pengsan, gegaran, kejang dan penglihatan kabur.
 2. Pengawalseliaan adrenergik sebagai tindak balas terhadap penurunan glukosa yang cepat, yang ditunjukkan oleh kegelisahan, berdebar-debar, takikardia, gangguan irama jantung dan penampilan peluh sejuk.
 3. Gangguan pencernaan - serangan mual, muntah, perut kembung, sakit perut, cirit-birit, perkembangan hepatitis, peningkatan aktiviti enzim hati, penyakit kuning atau kolestasis.
 4. Pelanggaran sistem hematopoietik - leukopenia, trombositopenia, granulositopenia dan beberapa patologi lain.
 5. Alergi, ditunjukkan oleh ruam kulit, gatal-gatal, gatal-gatal, kadang-kadang kejutan anafilaksis dan vaskulitis alergi.

Reaksi lain mungkin berlaku - fotosensitisasi dan hiponatremia..

Kos, ulasan dan analog

Harga ubat Amaryl secara langsung bergantung kepada bentuk pelepasannya. Oleh kerana ubat itu diimport, maka harganya cukup tinggi. Julat harga tablet Amaryl adalah seperti berikut.

 • 1 mg 30 tablet - 370 rubel;
 • 2 mg 30 tablet - 775 rubel;
 • 3 mg 30 tablet - 1098 rubel;
 • 4 mg 30 tablet - 1540 rubel;

Bagi pendapat pesakit diabetes mengenai keberkesanan ubat tersebut, mereka positif. Dengan penggunaan ubat yang berpanjangan, kadar glukosa kembali normal. Walaupun senarai itu mengandungi banyak kemungkinan kesan sampingan, peratusan permulaannya sangat kecil. Walau bagaimanapun, terdapat tinjauan negatif pesakit yang berkaitan dengan kos ubat yang tinggi. Ramai di antara mereka harus mencari pengganti Amaril..

Sebenarnya, ubat ini mempunyai banyak sinonim dan analog yang dihasilkan di Persekutuan Rusia, misalnya:

 1. Glimepiride adalah ubat yang mengandungi bahan aktif yang sama, kontraindikasi dan kesan sampingan. Perbezaannya hanya pada bahan tambahan. Harga purata ubat (2 mg No. 30) ialah 189 rubel.
 2. Diagninide adalah agen penurun gula, dalam komposisinya serupa dengan ubat yang diimport NovoNorm. Bahan aktif adalah repaglinide. Novonorm (Diagninide) mempunyai kontraindikasi dan reaksi negatif yang hampir sama. Untuk lebih memahami perbezaan antara kedua-dua analog ini, perlu membandingkan kos: harga Diaglinide (1 mg No. 30) ialah 209 rubel, dan NovoNorm (1 mg No. 30) adalah 158 rubel.
 3. Glidiab adalah ubat Rusia, yang juga merupakan analog diabetes mellitus Diabeton yang terkenal. Kos purata tablet Glidiab (80 mg No. 60) adalah 130 rubel, dan harga ubat Diabeton (30 mg No. 60) adalah 290 rubel.

Amaryl adalah ubat penurun gula yang baik, tetapi mahal. Oleh itu, ia boleh diganti dengan ubat-ubatan domestik (Diclinid, Glidiab), dan ubat-ubatan (NovoNorm, Diabeton) yang lebih murah. Komposisi mengandungi glimepiride, atau bahan lain yang menyumbang kepada penurunan glukosa. Mengetahui analognya, doktor dan pesakit akan dapat menentukan ubat mana yang lebih baik untuk diambil. Video dalam artikel ini meneruskan tema Amaril untuk diabetes..

Keserasian Siofor dan manin. Amaryl atau manila lebih baik. Gunakan pada kanak-kanak

Ubat-ubatan seperti Maninil dan Diabeton memungkinkan untuk memerangi kenaikan gula darah. Namun, selain kelebihannya, setiap item yang dipersembahkan mempunyai kekurangan. Itulah sebabnya mengapa persoalan komponen mana yang lebih baik dan berkesan cukup akut..

Ciri-ciri Diabeton

Pertama sekali, saya ingin memikirkan Diabeton, yang digunakan untuk. Alat ini bagus kerana menyumbang kepada pengeluaran insulin, dan juga meningkatkan tahap kerentanan tisu. Sebagai tambahan, ubat yang disajikan membolehkan anda mengurangkan masa makan makanan hingga pengeluaran insulin. Tidak kurang ciri penting yang harus dipertimbangkan penurunan jumlah kolesterol..

Juga perlu diperhatikan bahawa dengan adanya nefropati, ubat memungkinkan untuk mengurangkan tahap proteinuria. Dalam sebilangan besar kes, keputusan akhir mengenai dana yang akan digunakan diambil oleh pakar hanya setelah semua analisis selesai. Secara umum, Diabeton dinilai sebagai alat yang memberi kesan positif pada tubuh. Namun, dia juga mempunyai sejumlah kontraindikasi yang patut mendapat perhatian dari diabetes.

Bercakap mengenai batasan, adalah perlu untuk memperhatikan penambahan keadaan gula, koma atau keadaan pramatang. Sebagai tambahan, kontraindikasi adalah pelanggaran ginjal dan hati, serta peningkatan tahap kepekaan terhadap komponen seperti sulfonamides dan sulfonylurea. Dengan keadaan patologi yang ditunjukkan, keseluruhan latihan fizikal ditetapkan, serta diet tertentu.

Sekiranya ini tidak memungkinkan untuk mengawal penyakit secara optimum, beri ubat yang dipanggil Diabeton.

Gliclazide, yang termasuk dalam senarai komponennya, membolehkan struktur sel pankreas menghasilkan lebih banyak insulin. Hasil penggunaan komponen terutamanya dinilai positif. Bercakap mengenai beberapa ciri, perlu memperhatikan fakta bahawa:

 1. pesakit memperhatikan penurunan glukosa darah yang ketara, sementara kemungkinan hipoglikemia kurang dari 7%;
 2. senang menggunakan komposisi ini - sekali sehari, dan oleh itu pesakit tidak cenderung untuk menghentikan rawatan penyakit ini;
 3. penunjuk berat meningkat, tetapi sedikit, yang secara amnya tidak mempengaruhi kesejahteraan mereka.

Pakar menegaskan penggunaan Diabeton, kerana sangat senang digunakan oleh pesakit dan boleh diterima tanpa masalah. Sebilangan besar pesakit diabetes merasa lebih mudah menggunakan tablet sekali setiap 24 jam daripada melakukan aktiviti fizikal dan mengikuti diet yang ketat. Pakar perhatikan bahawa hanya 1% pesakit yang mengalami aduan mengenai sebarang kesan sampingan, sementara pesakit yang tinggal merasa sangat baik dan tidak mengalami masalah kesihatan.

Kontraindikasi telah diperhatikan, tetapi sekarang perlu diperhatikan beberapa kekurangan komponen ubat. Pertama sekali, kita bercakap mengenai kesan kematian sel beta, yang berkaitan dengan pankreas. Dalam kes ini, keadaan patologi dapat berubah menjadi jenis pertama yang lebih kompleks. Kategori risiko diberikan terutamanya kepada orang yang mengalami fizikal. Peralihan ke tahap penyakit yang lebih kompleks, dalam kebanyakan kes, berlangsung dari dua hingga lapan tahun.

Ubat ini mengurangkan gula, tetapi tidak mengurangkan kematian. Adalah perlu untuk memperhatikan fakta bahawa pakar segera menetapkan ubat Diabeton, tetapi ini tidak sepenuhnya betul. Banyak kajian menunjukkan bahawa sangat disarankan untuk memulakan dengan Metformin, yang berdasarkan bahan aktif yang disajikan.

Ciri-ciri Manin

Tablet Maninil untuk diabetes mellitus diresepkan untuk mengurangkan glukosa darah sekiranya berlaku jenis penyakit kedua. Ubat ini dicirikan oleh algoritma paparan pankreas, dan juga membolehkan anda merangsang sel beta yang berkaitan dengan pankreas. Di samping itu, komponen yang ditunjukkan dapat meningkatkan kerentanan reseptor insulin, yang sangat penting dalam penyakit ini dan secara amnya untuk tubuh.

Membandingkan Maninil dan Diabeton, saya ingin menarik perhatian kepada fakta bahawa diabetes jenis 1 juga merupakan kontraindikasi untuk digunakan dalam kes ini. Sebagai tambahan, pakar memperhatikan peningkatan tahap kerentanan terhadap komponen penyusun tertentu. Kita tidak boleh melupakan penghapusan pankreas, patologi buah pinggang, serta penyakit hati. Kontraindikasi tidak kurang pentingnya harus dipertimbangkan pada kali pertama selepas pembedahan berkaitan dengan organ dalaman mana pun. Tidak digalakkan menggunakan komposisi tablet pada trimester kehamilan, juga semasa penyusuan dan penyumbatan usus.

Pakar menarik perhatian kepada fakta bahawa komponen ubat untuk pesakit kencing manis Maninil dicirikan oleh sejumlah kesan sampingan. Bercakap mengenai perkara ini, para pakar memperhatikan kemungkinan hipoglikemia. Di samping itu, sangat disarankan untuk memberi perhatian kepada mual dan muntah, penambahan penyakit kuning, hepatitis, ruam kulit. Kesan sampingan juga termasuk sakit sendi dan peningkatan suhu badan..

Mengingat semua ini, jika keputusan dibuat untuk mengganti ubat apa pun dengan analognya, sangat disarankan agar anda berjumpa pakar. Dialah yang akan menyusun algoritma aplikasi dan dos tertentu.

Di samping itu, para pakar menarik perhatian kepada fakta bahawa sulfonylurea dicirikan oleh bahaya besar berbanding dengan manfaat untuk tubuh dengan penyakit yang disajikan. Perbezaan yang ditentukan antara Maninil dan Diabeton adalah bahawa komponen perubatan yang pertama dianggap dan diakui bahkan lebih berbahaya.

Kemungkinan serangan jantung, serta penyakit kardiovaskular meningkat dua kali ganda atau lebih banyak ketika menggunakan komponen ubat ini.

Memberikan maklumat tambahan mengenai perbandingan setiap ubat yang disajikan, perlu memperhatikan proses pemilihannya. Menurut pakar, Diabeton lebih berpatutan hari ini. Di samping itu, ia lebih kerap diresepkan kerana ia lebih bermanfaat untuk tubuh manusia. Anda boleh membelinya di farmasi, tetapi sangat disyorkan untuk menggunakan jumlah yang ditentukan oleh pakar diabetes.

Ciri Metformin

Saya ingin menarik perhatian kepada ubat lain yang digunakan untuk diabetes mellitus jenis 2 - Metformin. Kesan komponen yang disajikan berbeza dengan ubat lain kerana dalam kes ini kesan antihiperglikemik yang jelas dikenal pasti. Ini diperhatikan kerana algoritma untuk mengurangkan glukosa darah tidak dikaitkan dengan peningkatan nisbah insulin. Mekanisme tindakan dalam kes ini kelihatan seperti ini:

 • terdapat penekanan pengeluaran glukosa di hati;
 • tahap kerentanan terhadap komponen hormon meningkat;
 • algoritma penyerapan gula yang dioptimumkan secara langsung di otot dan hati.

Selepas ini, proses penyerapan glukosa dalam usus menjadi perlahan. Kesan yang baik dari tindakan Metformin harus dipertimbangkan untuk mengawal nisbah glisemia dan mengurangkan kemungkinan pembekuan darah. Dalam kes ini, kemungkinan mengembangkan keadaan patologi kardiovaskular berkurang dua.

Penting untuk memahami bahawa komponen ubat yang disajikan diresepkan untuk pesakit dengan berat badan yang berlebihan dan adanya kegemukan. Kesan sampingan penggunaan komponen tablet adalah cirit-birit, serta manifestasi dyspeptik tertentu. Pada masa yang sama, komplikasi yang timbul biasanya hilang dengan sendirinya setelah beberapa hari.

Untuk mengecualikan pengaruh kesan sampingan, sangat disarankan untuk memulakan proses pemulihan dengan jumlah minimum komponen tablet.

Gunakan ubat ini selepas makan malam atau sebelum tidur, minum nisbah air atau teh yang banyak. Kesan pendedahan Metformin dapat dinilai setelah kira-kira seminggu dari awal penggunaan biasa. Biasanya ubat itu diminum sekali sehari, yang jauh lebih baik dan lebih senang digunakan untuk pesakit diabetes.

Ubat mana yang lebih baik?

Oleh itu, tepatnya pakar yang dapat menentukan mana yang lebih baik daripada Maninil atau Diabeton. Kita tidak boleh lupa bahawa setiap komponen yang dibentangkan mempunyai kontraindikasi dan kesan sampingan. Di samping itu, kita tidak boleh lupa bahawa di pasaran moden terdapat analog komposisi yang dipersembahkan.

Dengan cara ini dan dengan semua cadangan pakar dapat dicapai tanpa komplikasi dan akibat kritikal.

Maninil digunakan untuk diabetes mellitus jenis 2 (bukan bergantung kepada insulin). Ubat ini diresepkan apabila peningkatan aktiviti fizikal, penurunan berat badan dan diet yang ketat tidak membawa kesan hipoglikemik. Ini bermaksud bahawa anda perlu menstabilkan gula darah anda dengan Maninil..

Keputusan mengenai pelantikan ubat itu dibuat oleh ahli endokrinologi, tertakluk kepada pematuhan ketat terhadap diet. Dos mesti dihubungkan dengan hasil menentukan tahap gula dalam air kencing dan profil glisemik umum.

Terapi dimulakan dengan dos kecil Maninil, ini sangat penting untuk:

 1. pesakit dengan diet yang tidak mencukupi,
 2. pesakit asthenik yang mengalami serangan hipoglikemik.

Pada permulaan terapi, dosnya adalah setengah tablet sehari. Semasa mengambil ubat, anda perlu sentiasa memantau gula darah anda.

Sekiranya dos minimum ubat tidak dapat melakukan pembetulan yang diperlukan, maka ubat tersebut dinaikkan tidak lebih cepat dari seminggu sekali atau beberapa hari. Langkah-langkah untuk meningkatkan dos diatur oleh ahli endokrinologi.

Maninil diambil setiap hari:

 • 3 tablet Maninil 5 atau
 • 5 tablet Maninil 3.5 (bersamaan dengan 15 mg).

Pemindahan pesakit ke ubat ini dari ubat antidiabetik lain memerlukan rawatan yang sama seperti pada preskripsi awal ubat.

Mula-mula anda perlu membatalkan ubat lama dan menentukan tahap sebenar glukosa dalam air kencing dan darah. Seterusnya, tentukan pilihan:

 • setengah pil Maninil 3.5
 • setengah pil Maninil 5, dengan diet dan ujian makmal.

Sekiranya keperluan, dos ubat perlahan-lahan dinaikkan menjadi terapi.

Penggunaan dadah

Maninil diambil pada waktu pagi sebelum makan, ia dibasuh dengan satu gelas air bersih. Sekiranya dos harian lebih daripada dua tablet ubat, maka ia dibahagikan kepada pengambilan pagi / petang, dengan nisbah 2: 1.

Untuk mencapai kesan terapeutik yang berkekalan, diperlukan penggunaan ubat pada waktu yang ditentukan dengan jelas. Sekiranya atas sebab tertentu seseorang tidak mengambil ubat tersebut, maka perlu memasukkan dos yang tidak dijawab ke pengambilan Maninil seterusnya.

Maninil adalah ubat yang tempoh pentadbirannya ditentukan oleh ahli endokrinologi. Semasa penggunaan ubat, perlu memantau tahap gula dalam darah dan air kencing pesakit setiap minggu.

 1. Dari sisi metabolisme - hipoglikemia dan kenaikan berat badan.
 2. Pada bahagian organ penglihatan - gangguan keadaan di tempat penginapan dan persepsi visual. Sebagai peraturan, manifestasi berlaku pada awal terapi. Gangguan hilang dengan sendirinya, tidak memerlukan rawatan.
 3. Dari sistem pencernaan: manifestasi dyspeptik (mual, muntah, rasa berat di perut, najis sakit). Kesan tidak menunjukkan penarikan dadah dan hilang dengan sendirinya.
 4. Dari hati: dalam kes yang jarang berlaku, sedikit peningkatan fosfatase alkali dan transaminase darah. Dengan alergi hepatosit jenis hiperergik terhadap ubat, kolestasis intrahepatik dapat berkembang, dengan akibat yang mengancam nyawa - kegagalan hati.
 5. Dari bahagian serat dan kulit: - ruam jenis dermatitis alergi dan gatal-gatal. Manifestasi dapat dibalikkan, tetapi kadang-kadang boleh menyebabkan gangguan umum, misalnya, kejutan alergi, sehingga menimbulkan ancaman terhadap kehidupan manusia.

Kadang kala reaksi biasa terhadap alahan diperhatikan:

 • menggigil,
 • kenaikan suhu,
 • penyakit kuning,
 • kemunculan protein dalam air kencing.

Vaskulitis (keradangan vaskular alergi) boleh membahayakan. Sekiranya terdapat reaksi kulit terhadap Maninil, anda mesti berjumpa doktor dengan segera.

 1. Dari sistem limfa dan peredaran darah, platelet darah kadang-kadang boleh berkurang. Penurunan jumlah unsur darah lain yang sangat jarang dilihat: sel darah merah, sel darah putih dan lain-lain.

Terdapat kes-kes apabila semua unsur sel darah berkurang, tetapi setelah pemberhentian ubat, ini tidak menimbulkan ancaman bagi kehidupan manusia.

 1. Dari organ lain, dalam kes yang jarang berlaku, perkara berikut dapat diperhatikan:
 • sedikit kesan diuretik,
 • proteinuria,
 • hiponatremia
 • tindakan seperti disulfiram,
 • reaksi alahan terhadap ubat-ubatan yang hipersensitiviti pada pesakit.

Terdapat maklumat bahawa pewarna Ponso 4R yang digunakan untuk membuat Maninil adalah alergen dan penyebab banyak manifestasi alahan pada orang yang berbeza.

Kontraindikasi terhadap ubat

Maninil tidak boleh diambil dengan hipersensitiviti terhadap ubat atau komponennya. Di samping itu, ia dikontraindikasikan:

 1. orang yang alah kepada diuretik,
 2. orang yang alah kepada sulfonilurea; terbitan sulfonamide, sulfonamides, probenecid.
 3. Dilarang meresepkan ubat dengan:
 • jenis diabetes yang bergantung kepada insulin,
 • atrofi,
 • kegagalan buah pinggang 3 darjah
 • koma diabetes,
 • nekrosis sel-β pulau kecil pankreas,
 • asidosis metabolik,
 • kegagalan fungsi hati yang teruk.

Maninil tidak boleh diambil oleh orang yang mempunyai alkoholisme kronik. Semasa minum sejumlah besar minuman beralkohol, kesan hipoglikemik ubat boleh meningkat dengan mendadak atau muncul sama sekali, yang penuh dengan keadaan berbahaya bagi pesakit.

Terapi maninil dikontraindikasikan sekiranya kekurangan enzim glukosa-6-fosfat dehidrogenase. Atau, rawatan melibatkan keputusan awal perundingan doktor, kerana ubat tersebut dapat memprovokasi hemolisis eritrosit.

Sebelum campur tangan perut yang serius, anda tidak boleh mengambilnya. Selalunya semasa operasi sedemikian diperlukan untuk mengawal kadar gula dalam darah. Pesakit sedemikian diberi suntikan insulin sederhana buat sementara waktu..

Maninil tidak mempunyai kontraindikasi mutlak untuk memandu. Tetapi, pengambilan ubat boleh menimbulkan keadaan hipoglikemik, yang akan mempengaruhi tahap perhatian dan tumpuan. Oleh itu, semua pesakit harus memikirkan sama ada mengambil risiko seperti itu..

Maninil dikontraindikasikan pada wanita hamil. Ia tidak boleh dimakan semasa penyusuan dan penyusuan.

Interaksi Maninil dengan ubat lain

Pesakit, sebagai peraturan, tidak merasakan pendekatan hipoglikemia ketika mengambil Maninil dengan ubat berikut:

Penurunan gula darah dan pembentukan keadaan hipoglikemik boleh berlaku kerana penggunaan ubat pencahar dan cirit-birit yang kerap.

Penggunaan bersamaan dengan ubat-ubatan antidiabetik lain boleh menyebabkan hipoglikemia dan memperkuat kesan Mananil, serta:

 1. Perencat ACE;
 2. steroid anabolik;
 3. antidepresan;
 4. derivatif clofibrate, quinolone, coumarin, disopyramidum, fenfluramine, miconazole, PASK, pentoxifylline (apabila diberikan secara intravena dalam dos yang tinggi), perhexylinoma
 5. persediaan hormon seks lelaki;
 6. sitostatik kumpulan siklofosfamid;
 7. β-blocker, disopyramidum, miconazole, PASK, pentoxifylline (dengan pemberian intravena), perhexylinoma;
 8. derivatif pirazolon, probenecidoma, salisilat, sulfonamidamides,
 9. antibiotik tetrasiklin, tritokvalinoma.

Maninil bersama dengan asetazolamid dapat menghalang kesan ubat dan menyebabkan hipoglikemia. Ini juga berlaku untuk pentadbiran Maninil secara serentak dengan:

 • penyekat β,
 • diazoksida,
 • nikotinat,
 • fenitoin,
 • diuretik,
 • glukagon,
 • barbiturat,
 • fenotiazin,
 • simpatomimetik
 • antibiotik jenis rifampisin,
 • persediaan hormon tiroid,
 • hormon seks wanita.

Ubat ini boleh melemahkan atau menguatkan:

 1. Antagonis reseptor gastrik H2,
 2. ranitidin,
 3. buat semula.

Pentamidin kadang-kadang boleh menyebabkan hipo- atau hiperglikemia. Di samping itu, kesan ubat kumpulan kumarin juga mampu mempengaruhi kedua-dua arah..

Ciri-ciri overdosis

Overdosis akut Maninil, serta overdosis akibat kesan kumulatif, menyebabkan keadaan hipoglikemia yang berterusan, yang berbeza dalam jangka masa dan perjalanannya, yang mengancam nyawa pesakit.

Hipoglikemia selalu mempunyai manifestasi klinikal yang khas..

Pesakit diabetes selalu merasakan pendekatan hipoglikemia. Manifestasi keadaan berikut:

 • lapar,
 • gegaran,
 • paresthesia,
 • berdebar-debar,
 • kegelisahan,
 • pucat kulit,
 • gangguan otak.

Sekiranya langkah-langkah tidak diambil tepat pada waktunya, seseorang akan mula mengalami prekoma dan koma hipoglikemik dengan cepat. Koma hipoglikemik didiagnosis:

 • menggunakan sejarah keluarga,
 • menggunakan maklumat peperiksaan objektif,
 • menggunakan ujian glukosa darah makmal.

Tanda-tanda khas hipoglikemia:

 1. kelembapan, kekenyangan, suhu kulit yang rendah,
 2. nadi cepat,
 3. suhu badan rendah atau normal.

Bergantung pada keparahan koma, perkara berikut mungkin muncul:

 • tonik atau kejang klonik,
 • refleks patologi,
 • kehilangan kesedaran.

Seseorang secara bebas dapat menjalankan rawatan keadaan hipoglikemik jika mereka tidak mencapai perkembangan berbahaya dalam bentuk prekoma dan koma.

Untuk menghilangkan semua faktor negatif hipoglikemia, satu sudu teh gula yang dicairkan dalam air atau karbohidrat lain akan membantu. Sekiranya tidak ada peningkatan, hubungi ambulans.

Sekiranya koma berkembang, maka rawatan harus dimulakan dengan pemberian larutan glukosa 40% secara intravena, jumlah 40 ml. Selepas itu, terapi infus pembetulan dengan karbohidrat dengan berat molekul rendah akan diperlukan..

Harap maklum bahawa anda tidak boleh memasukkan larutan glukosa 5% sebagai sebahagian daripada rawatan hipoglikemia, kerana di sini kesan pencairan darah dengan ubat akan lebih jelas daripada terapi karbohidrat.

Kes hipoglikemia yang ditangguhkan atau berpanjangan direkodkan. Ini terutama disebabkan oleh ciri-ciri kumulatif Maninil..

Dalam kes-kes ini, rawatan pesakit di unit rawatan intensif diperlukan, dan sekurang-kurangnya 10 hari. Rawatan dicirikan oleh pemantauan makmal secara sistematik terhadap kadar gula darah bersama dengan terapi khusus, di mana gula dapat dikendalikan menggunakan, misalnya, glukometer.

Sekiranya ubat itu digunakan secara tidak sengaja, anda perlu melakukan lavage gastrik, dan berikan satu sudu sirup manis atau gula kepada orang itu.

Diabetes mellitus adalah penyakit serius yang boleh dianggap sebagai "wabak" masa sebenar kita. Bilangan pesakit yang mengalami penyakit ini meningkat setiap tahun. Risiko mendapatkannya meningkat dengan faktor berikut: tabiat buruk, pemakanan tidak seimbang, perubahan patologi pada pankreas.

Pada pesakit yang menghadapi penyakit ini, timbul persoalan utama - memihak kepada ubat mana yang berkesan dan berpatutan untuk membuat pilihan? Maninil atau Metformin?

Untuk menjawab soalan ini, anda perlu membiasakan diri dengan sifat dan ciri kedua ubat tersebut, syarat penggunaannya, serta batasan dan kesan sampingan yang dibenarkan semasa menggunakannya..

Maninil diresepkan untuk rawatan diabetes jenis 2. Ubat ini dicirikan oleh kesan positif pada sel beta pankreas, meningkatkan kerja mereka dan meningkatkan kepekaan reseptor terhadap insulin. Bahan aktif utama maninil adalah glibenclamide - turunan sulfonylurea.

Terdapat sejumlah kontraindikasi terhadap penggunaan ubat ini:

 • Diabetes jenis 1.
 • Pemulihan Pasca Operasi.
 • Pembuangan pankreas.
 • Proses tidak normal di hati, buah pinggang.
 • Halangan usus.
 • Kehamilan dan penyusuan.

Perhatian khusus harus diberikan jika manninil diresepkan kepada pesakit dengan patologi tiroid yang mengganggu aktiviti fungsi normal..

Ubat ini mempunyai tahap penyerapan darah yang tinggi, kepekatan maksimum diperhatikan 1-2 jam setelah minum ubat. Produk metabolisme dihapuskan sepenuhnya dari badan selepas 40-72 jam, dengan hempedu dan air kencing dalam jumlah yang sama.

Ubat lain yang berkesan dalam diabetes mellitus jenis 2 perlu mendapat perhatian - metformin. Bahan aktif utamanya ialah metformin hidroklorida..

Ubat ini tidak hanya berkesan dalam mengatur kadar gula, tetapi juga mencegah pembekuan darah. Ini bermaksud mengurangkan risiko penyakit sistem kardiovaskular. Selalunya, ubat ini diresepkan untuk pesakit dengan berat badan berlebihan, kegemukan, kerana metformin mendorong penurunan berat badan.

Kontraindikasi untuk penggunaan ubat:

 • Gangguan pada hati, buah pinggang.
 • Ketoasidosis diabetes.
 • Jangkitan, penyakit yang boleh menyebabkan kebuluran oksigen.
 • Ketagihan alkohol.
 • Hipersensitiviti terhadap mana-mana komponen produk.
 • Penggunaan diet rendah kalori.
 • Semasa mengandung dan menyusu.

Peratusan kepekatan maksimum selepas pentadbiran dicapai setelah 2.5 jam. Separuh hayat 9-12 jam. Metformin diekskresikan tidak berubah oleh buah pinggang.

Ciri-ciri biasa

Metformin dan manninil - ubat untuk rawatan diabetes jenis 2. Mereka dicirikan oleh sifat hipoglikemik, digunakan untuk mengurangkan gula darah.

Kedua-dua ubat boleh digunakan secara berasingan dan, jika perlu, dalam terapi kompleks dengan ubat lain yang serasi. Metformin dan manninil sangat berkesan dalam rawatan diabetes mellitus jenis 2, tertakluk kepada arahan penggunaan dan cadangan doktor yang merawat.

Ubat tersedia secara eksklusif dalam bentuk tablet dengan dos bahan aktif yang berbeza..

Perbezaan antara mannil dan metformin

Ubat penurun gula - mannin dan metformin - berbeza dalam komposisi, cara tindakan pada badan dan mekanisme menurunkan glukosa darah.

Metformin tergolong dalam biguanides. Ia menurunkan gula darah dengan menghalang penyerapannya di hati. Ubat ini melancarkan enzim hati khas yang menghalang glukosa memasuki aliran darah. Ubat ini tidak mengambil bahagian dalam mengatur kadar insulin..

Bahan aktif maninil adalah glibenclamide. Ini mendorong pengeluaran insulin di pankreas dengan menutup saluran kalium dalam sel beta. Dengan terapi Maninil, pemantauan tahap glukosa darah dengan teliti diperlukan untuk menyesuaikan dos yang tepat pada masanya dan mengekalkan kesan terapeutik.

Kedua-dua ubat ini cenderung menunjukkan sejumlah kesan sampingan. Untuk mannil adalah: hipoglikemia, demam, mual, pigmentasi kulit dan membran mukus, ruam, hepatitis. Metformin mempunyai senarai kemungkinan manifestasi negatif yang jauh lebih kecil setelah mengambil ubat, yang membezakannya dengan mannil. Kesan sampingan utama, tetapi agak biasa dari metformin adalah gangguan saluran gastrousus (cirit-birit, muntah, kolik usus, perut kembung).

Berbanding dengan maninil, metformin lebih berkesan untuk mencegah angiopati diabetes. Dengan penggunaan biasa, ubat menstabilkan berat badan dan juga membantu mengurangkannya..

Kelemahan metformin termasuk ketidakmampuannya menurunkan kadar glukosa dengan jumlah insulin yang tidak mencukupi. Juga, dengan terapi ubat yang berpanjangan, penyerapan vitamin B12 tubuh terganggu, yang meningkatkan kemungkinan terkena anemia.

Senarai kontraindikasi untuk penggunaan kedua-dua ubat serupa, kecuali glibenclamide tidak digunakan untuk diabetes yang bergantung kepada insulin.

Ubat mana yang lebih baik?

Maninil dan metformin mempunyai sejumlah kelebihan dan kekurangan yang mesti diambil kira semasa meluluskan rejimen rawatan peribadi. Untuk mencapai kesan terapeutik maksimum, adalah perlu untuk mempertimbangkan kes setiap pesakit secara individu, dengan memberi perhatian khusus kepada ciri-ciri organisma tertentu.

Metformin mempunyai kesan penurunan gula pada tubuh, yang tidak bergantung pada tahap insulin. Semasa mengambilnya, kemungkinan minimum terkena hipoglikemia. Oleh itu, semasa fungsi pankreas normal, tahap pengeluaran hormon peptida yang mencukupi, faedah metformin adalah tanpa syarat

Diabetes bukan ayat. Ini adalah penyakit yang memerlukan pengambilan ubat, diet dan aktiviti fizikal yang berterusan. Sekiranya anda mengikuti semua arahan doktor anda, seseorang boleh menjalani kehidupan yang penuh.

Maninil dan metformin adalah ubat-ubatan yang sering diresepkan dalam rawatan diabetes. Untuk menentukan alat perubatan mana yang diperlukan dalam kes tertentu, perlu menjalani pemeriksaan badan.

Banyak orang yang menghidap diabetes bimbang tentang persoalan mana yang lebih baik diambil - Maninil atau Diabeton. Setiap tahun jumlah kes semakin meningkat. Faktor negatif seperti kekurangan zat makanan, penyakit pankreas, tabiat buruk dan kurang tidur yang sihat, mempengaruhi risiko terkena penyakit ini. Anda boleh hidup dengan diabetes sepenuhnya jika mengikuti diet dan senaman. Tetapi tanpa penggunaan ubat-ubatan tidak dapat dilakukan. Pada peringkat awal, pakar menetapkan Diabeton atau Maninil. Mana yang lebih baik, doktor akan memberitahu anda selepas diagnosis.

Diabeton Ubat

Ubat ini ditetapkan untuk diabetes jenis 2. Ia membantu menghasilkan insulin, meningkatkan kepekaan tisu, mengurangkan masa dari makan hingga insulin, dan menurunkan kolesterol. Sekiranya nefropati berkembang dalam perjalanan penyakit ini, maka ubat itu dapat mengurangkan tahap proteinuria..

Walaupun kesan positif pada tubuh manusia, Diabeton mempunyai sejumlah kontraindikasi:

 • diabetes mellitus jenis 1;
 • koma atau keadaan nenek moyang;
 • pelanggaran buah pinggang dan hati;
 • hipersensitiviti terhadap sulfonamida dan sulfonylurea.

Sekiranya penyakit, ditetapkan satu latihan fizikal dan diet, jika ini tidak dapat mengawal penyakit dengan baik, maka ubat Diabeton diresepkan. Gliclazide, yang merupakan sebahagian daripadanya, membantu sel pankreas untuk menghasilkan lebih banyak insulin. Hasil kemasukan kebanyakannya positif. Pesakit melaporkan penurunan gula darah yang ketara, sementara risiko hipoglikemia kurang dari 7%. Adalah lebih baik untuk mengambil ubat itu sekali sehari, jadi pesakit tidak berfikir untuk berhenti menjalani rawatan, tetapi meneruskannya selama bertahun-tahun. Penunjuk berat badan sedikit meningkat, yang tidak mempengaruhi kesejahteraan pesakit.

Doktor menetapkan Diabeton kerana senang digunakan oleh pesakit dan boleh diterima dengan baik. Bagi kebanyakan pesakit, lebih mudah mengambil pil sekali sehari daripada menghabiskan diri dengan banyak dan diet yang ketat. Hanya 1% pesakit mengadu kesan sampingan, selebihnya merasa hebat.

Kelemahan ubat adalah kesan pada kematian sel beta pankreas. Dalam kes ini, penyakit ini boleh menjadi jenis pertama yang teruk. Kumpulan risiko termasuk orang kurus. Peralihan ke tahap penyakit yang sukar adalah dari 2 hingga 8 tahun. Ubat ini menurunkan gula, tetapi tidak mengurangkan kematian, seperti yang ditunjukkan oleh kajian antarabangsa yang besar.

Ramai doktor segera menetapkan ubat Diabeton, tetapi ini salah. Banyak kajian membuktikan bahawa anda perlu memulakan dengan Metformin, yang berdasarkan bahan aktif dengan nama yang sama. Kumpulan yang sama termasuk ubat Siofor, Gliformin dan Glucofage.

Pilih apa yang harus diresepkan - Metformin atau Diabeton - harus menjadi pakar yang berkelayakan. Sesuai dengan cadangan rasmi, pengambilan yang pertama akan membantu mengurangkan gula darah manusia. Keserasian komponen ubat ini membolehkan anda mengekalkan gula pada tahap normal selama beberapa tahun. Sekiranya Metformin tidak mengatasi peningkatan gula, ubat lain (derivatif sulfonylurea) ditambahkan ke dalamnya dan dosnya meningkat.

Maninil dan tindakannya

Tablet diabetes Maninil diresepkan untuk mengurangkan glukosa dalam darah seseorang dengan penyakit jenis 2. Ubat ini mempunyai kesan pankreas, merangsang sel beta pankreas. Juga meningkatkan kepekaan reseptor insulin.

Kontraindikasi untuk digunakan adalah diabetes jenis 1, hipersensitiviti terhadap komponen, penyingkiran pankreas, patologi buah pinggang, penyakit hati dan waktu selepas pembedahan. Jangan minum pil semasa kehamilan, semasa penyusuan dan penyumbatan usus.

Ubat ini mempunyai sejumlah kesan sampingan: risiko hipoglikemia, mual dan muntah, penyakit kuning, hepatitis, ruam kulit, sakit sendi, demam. Sekiranya anda memutuskan untuk mengganti ubat dengan analognya, maka anda harus berjumpa doktor yang akan menyusun jadual dan dos.

Ternyata sulfonilurea lebih berbahaya daripada bermanfaat bagi tubuh sekiranya sakit. Perbezaan antara Maninil dan Diabeton adalah yang pertama dianggap lebih berbahaya. Risiko serangan jantung atau penyakit kardiovaskular meningkat 2 kali atau lebih semasa mengambil ubat ini.

Metformin

Tablet disyorkan untuk farmakoterapi pesakit dengan diabetes jenis 2. Kesan Metformin berbeza dengan ubat lain kerana ia mempunyai kesan antihiperglikemik. Ini kerana proses menurunkan glukosa darah tidak dikaitkan dengan peningkatan insulin. Mekanisme tindakan kelihatan seperti ini:

 • terdapat penekanan pengeluaran glukosa di hati;
 • kepekaan insulin meningkat;
 • penyerapan gula pada otot dan hati bertambah baik;
 • penyerapan glukosa usus melambatkan.

Kesan Metformin yang baik adalah mengawal tahap glisemia dan mengurangkan risiko pembekuan darah. Dalam kes ini, kemungkinan penyakit kardiovaskular menjadi separuh. Ubat ini diresepkan untuk pesakit dengan peningkatan berat badan dan obesiti..

Kesan sampingan pengambilan pil adalah cirit-birit dan beberapa gejala dyspeptik.

Tetapi komplikasi ini biasanya dapat diselesaikan setelah beberapa hari. Untuk mengelakkan kesan sampingan, rawatan harus dimulakan dengan dos tablet minimum. Ambil ubat selepas makan malam atau sebelum tidur, minum banyak air atau teh. Kesan Metformin dapat dinilai setelah seminggu penggunaan berkala. Biasanya ubat tersebut digunakan sekali sehari, yang mana lebih baik dan senang digunakan oleh pesakit.

Siofor dan Glyukofazh

Persediaan ini mengandungi metformin sebagai bahan aktif. Untuk menentukan mana yang lebih baik - Siofor atau Glyukofazh - anda harus membiasakan diri dengan tindakan farmakologi mereka.

Yang pertama dapat meningkatkan kepekaan insulin pada banyak tisu, menghalang penyerapan glukosa dari saluran gastrointestinal, mengurangkan gula darah, mengurangkan berat badan pada manusia dan selera makan. Untuk soalan mana yang lebih baik - Metformin atau Siofor - anda boleh menjawab dengan cara ini: kedua-dua ubat itu boleh ditukar ganti, doktor akan menentukan kesesuaian penggunaan.

Ubat Glucophage pada diabetes mempunyai beberapa kelebihan: menormalkan tahap glukosa, meningkatkan kualiti kawalan glisemik, mengurangkan berat badan pesakit, menstabilkan proses pemecahan protein dan lemak di dalam badan, dan mengurangkan risiko komplikasi yang berkaitan dengan penyakit ini. Ubat ini boleh diambil serentak dengan ubat lain..

Setelah menyemak keputusan ujian, doktor anda akan menetapkan ubat yang sesuai untuk anda. Dan jika anda masih menganggap Diabeton atau Siofor, Diabeton atau Glucophage, maka kesimpulannya jelas. Pertama, anda harus mengambil dana dengan metformin, dan jika mereka tidak berkesan, mulailah mengambil Diabeton hanya setelah mendapat persetujuan dengan ahli endokrinologi.

Memberi maklum balas daripada pengunjung laman web ini - pengguna ubat ini, serta pendapat pakar doktor mengenai penggunaan Maninil dalam amalan mereka. Permintaan besar adalah untuk secara aktif menambahkan ulasan anda mengenai ubat tersebut: ubat itu membantu atau tidak membantu menghilangkan penyakit ini, komplikasi dan kesan sampingan apa yang diperhatikan, mungkin tidak diumumkan oleh pengeluar dalam anotasi. Analog Maninil dengan adanya analog struktur yang ada. Gunakan untuk rawatan diabetes mellitus yang tidak bergantung pada insulin pada orang dewasa, kanak-kanak, serta semasa kehamilan dan menyusui. Komposisi ubat.

Maninil - ubat hipoglikemik oral dari kumpulan turunan sulfonylurea generasi ke-2.

Ia merangsang rembesan insulin dengan mengikat reseptor membran sel beta pankreas tertentu, mengurangkan ambang kerengsaan glukosa sel beta pankreas, meningkatkan kepekaan insulin dan pengikatannya dengan sel sasaran, meningkatkan pembebasan insulin, meningkatkan kesan insulin terhadap pengambilan glukosa otot. dan hati, dengan itu mengurangkan kepekatan glukosa dalam darah. Bertindak pada tahap kedua rembesan insulin. Ia menghalang lipolisis pada tisu adiposa. Ia mempunyai kesan penurun lipid, mengurangkan sifat trombogenik darah.

Maninil 1.5 dan Maninil 3.5 dalam bentuk mikron adalah teknologi tinggi, terutama bentuk tanah glibenclamide, yang membolehkan ubat diserap lebih cepat dari saluran pencernaan. Berkaitan dengan pencapaian sebelumnya Cmax glibenclamide dalam plasma, kesan hipoglikemik hampir sesuai dengan peningkatan waktu dalam kepekatan glukosa dalam darah setelah makan, yang menjadikan kesan ubat lebih lembut dan fisiologis. Tempoh tindakan hipoglikemik.

Kesan hipoglikemik Maninil 5 berkembang selepas 2 jam dan berlangsung selama 12 jam.

Glibenclamide (dalam bentuk mikron) + eksipien.

Selepas pengambilan Maninil 1.75 dan Maninil 3.5, penyerapan cepat dan hampir lengkap dari saluran gastrointestinal diperhatikan. Pelepasan penuh bahan aktif mikroionisasi berlaku dalam masa 5 minit. Selepas pengambilan Maninil 5, penyerapan dari saluran gastrointestinal adalah 48-84%. % Ketersediaan bio mutlak. Pengikatan protein plasma lebih daripada 98% untuk Maninil 1.75 dan Maninil 3.5, 95% untuk Maninil 5. Ia hampir dimetabolisme sepenuhnya di dalam hati untuk membentuk dua metabolit yang tidak aktif, salah satunya diekskresikan oleh ginjal dan yang lain melalui hempedu.

 • diabetes mellitus jenis 2 - sebagai monoterapi atau sebagai sebahagian daripada terapi kombinasi dengan ubat hipoglikemik oral lain, kecuali sulfonilurea dan tanah liat.

Tablet 1.75 mg, 3.5 mg dan 5 mg.

Arahan penggunaan dan dos

Dos ubat bergantung pada usia, keparahan diabetes, kepekatan glukosa dalam darah semasa perut kosong dan 2 jam selepas makan.

Pil Maninil 1.75

Dos awal Maninil 1.75 adalah 1-2 tablet (1.75-3.5 mg) sekali sehari. Dengan keberkesanan yang tidak mencukupi, di bawah pengawasan doktor, dos ubat meningkat secara beransur-ansur sehingga dos harian yang diperlukan untuk menstabilkan metabolisme karbohidrat tercapai. Meningkatkan dos harus dilakukan pada selang waktu dari beberapa hari hingga 1 minggu, sehingga dos terapi yang diinginkan dicapai, yang tidak boleh melebihi maksimum. Dos harian maksimum Maninil 1.75 adalah 6 tablet (10.5 mg).

Sekiranya dos glibenclamide harian melebihi 3 tablet ubat Maninil 1.75, disyorkan untuk menggunakan ubat Maninil 3.5.

Peralihan dari ubat hipoglikemik lain ke Maninil 1.75 harus dimulakan di bawah pengawasan doktor dengan 1-2 tablet ubat Maninil 1.75 sehari (1.75-3.5 mg), secara beransur-ansur meningkatkan dos ke terapi yang diperlukan.

Tablet Maninil 3.5

Dos awal Maninil 3.5 adalah 1 / 2-1 tablet (1,75-3 mg) 1 kali sehari. Dengan keberkesanan yang tidak mencukupi, di bawah pengawasan doktor, dos ubat meningkat secara beransur-ansur sehingga dos harian yang diperlukan untuk menstabilkan metabolisme karbohidrat tercapai. Meningkatkan dos harus dilakukan pada selang waktu dari beberapa hari hingga 1 minggu, sehingga dos terapi yang diinginkan dicapai, yang tidak boleh melebihi maksimum. Dos harian maksimum Maninil 3.5 adalah 3 tablet (10.5 mg).

Peralihan dari ubat hipoglikemik lain ke Maninil 3.5 harus dimulakan di bawah pengawasan doktor dengan 1 / 2-1 tablet ubat Maninil 3.5 sehari (1.75-3.5 mg), secara beransur-ansur meningkatkan dos ke terapi yang diperlukan.

Tablet Maninil 5

Dos awal Maninil 5 adalah 1 / 2-1 tablet (2.5-5 mg) 1 kali sehari. Dengan keberkesanan yang tidak mencukupi, di bawah pengawasan doktor, dos ubat meningkat secara beransur-ansur sehingga dos harian yang diperlukan untuk menstabilkan metabolisme karbohidrat tercapai. Meningkatkan dos harus dilakukan pada selang waktu dari beberapa hari hingga 1 minggu, sehingga dos terapi yang diinginkan dicapai, yang tidak boleh melebihi maksimum. Dos harian maksimum Maninil 5 adalah 3 tablet (15 mg).

Peralihan dari ubat hipoglikemik lain ke Maninil 5 harus dimulakan di bawah pengawasan doktor dengan 1 / 2-1 tablet ubat Maninil 5 sehari (2.5-5 mg), secara beransur-ansur meningkatkan dos ke terapi yang diperlukan.

Pada pesakit tua, pesakit lemah, pesakit dengan nutrisi rendah, pada pesakit dengan gangguan ginjal atau hati yang teruk, dos awal dan pemeliharaan Maninil harus dikurangkan kerana risiko hipoglikemia.

Maninil harus diminum sebelum makan, tanpa mengunyah dan minum sedikit cecair. Dos harian hingga 2 tablet biasanya diambil sekali sehari - pada waktu pagi, tepat sebelum sarapan. Dos yang lebih tinggi dibahagikan kepada pengambilan pagi dan petang.

Sekiranya anda melewatkan satu dos ubat, tablet berikutnya harus diambil pada waktu biasa, sementara tidak dibenarkan mengambil dos yang lebih tinggi.

 • hipoglikemia (kelaparan, hipertermia, takikardia, mengantuk, kelemahan, kelembapan kulit, gangguan koordinasi pergerakan, gegaran, kegelisahan umum, ketakutan, sakit kepala, gangguan neurologi sementara, termasuk gangguan visual dan pertuturan, paresis atau kelumpuhan atau mengubah persepsi sensasi);
 • kenaikan berat badan;
 • loya muntah;
 • rasa berat di perut;
 • bersendawa;
 • sakit perut;
 • cirit-birit;
 • rasa logam di mulut;
 • peningkatan sementara aktiviti enzim hati;
 • kolestasis intrahepatik;
 • hepatitis;
 • gatal-gatal;
 • purpura;
 • petechiae;
 • peningkatan kepekaan foto;
 • reaksi alahan umum, disertai dengan ruam kulit, arthralgia, demam, proteinuria dan penyakit kuning;
 • vaskulitis alahan;
 • kejutan anaphylactic;
 • trombositopenia, leukopenia, eritropenia, agranulositosis, pancytopenia, anemia hemolitik;
 • gangguan penglihatan dan gangguan tempat tinggal;
 • peningkatan pengeluaran air kencing;
 • reaksi seperti disulfiram semasa mengambil alkohol (tanda-tanda kesan yang paling biasa: mual, muntah, sakit perut, sensasi panas di muka dan badan atas, takikardia, pening, sakit kepala);
 • alergi silang kepada probenecid, sulfonylureas, sulfonamides, diuretik (diuretik) yang mengandungi kumpulan sulfonamide dalam molekul.
 • hipersensitiviti terhadap glibenclamide dan / atau komponen yang membentuk ubat;
 • hipersensitiviti terhadap derivatif sulfonilurea lain, sulfonamida, diuretik (diuretik) yang mengandungi kumpulan sulfonamida dalam molekul, dan terhadap probenecid, kerana tindak balas silang mungkin berlaku;
 • diabetes mellitus jenis 1;
 • ketoasidosis diabetes, precoma diabetes dan koma;
 • keadaan selepas reseksi pankreas;
 • kegagalan hati yang teruk;
 • kegagalan buah pinggang yang teruk (CC kurang daripada 30 ml / min);
 • dekompensasi metabolisme karbohidrat dalam penyakit berjangkit, luka bakar, kecederaan atau selepas pembedahan besar apabila terapi insulin ditunjukkan;
 • leukopenia;
 • penyumbatan usus, paresis perut;
 • intoleransi laktosa keturunan, kekurangan laktase atau sindrom malabsorpsi glukosa dan laktosa;
 • kekurangan glukosa-6-fosfat dehidrogenase;
 • kehamilan;
 • penyusuan (penyusuan susu ibu);
 • kanak-kanak dan remaja di bawah umur 18 tahun (keberkesanan dan keselamatan belum dipelajari).

Kehamilan dan penyusuan

Ubat ini dikontraindikasikan untuk digunakan semasa kehamilan dan semasa menyusu.

Apabila kehamilan berlaku, ubat harus dihentikan.

Kontraindikasi pada kanak-kanak dan remaja di bawah umur 18 tahun.

Gunakan pada pesakit tua

Pada pesakit tua, dos awal dan pemeliharaan Maninil harus dikurangkan kerana risiko hipoglikemia.

Semasa rawatan dengan Maninil adalah perlu untuk mematuhi cadangan doktor dengan ketat mengenai diet dan pemantauan diri dari glukosa darah.

Pantang berpanjangan dari pengambilan makanan, bekalan karbohidrat yang tidak mencukupi, aktiviti fizikal yang sengit, cirit-birit atau muntah menimbulkan risiko hipoglikemia.

Penggunaan ubat secara serentak yang memberi kesan pada sistem saraf pusat, menurunkan tekanan darah (termasuk beta-blocker), serta neuropati periferal dapat menutupi gejala hipoglikemia.

Pada pesakit tua, risiko terkena hipoglikemia sedikit lebih tinggi, oleh itu pemilihan dos ubat yang lebih berhati-hati dan pemantauan berkala kepekatan glukosa dalam darah ketika perut kosong dan selepas makan, terutama pada awal rawatan.

Alkohol boleh memprovokasi perkembangan hipoglikemia, serta perkembangan reaksi seperti disulfiram (mual, muntah, sakit perut, sensasi panas pada muka dan badan atas, takikardia, pening, sakit kepala), jadi anda harus menahan diri daripada minum alkohol semasa rawatan dengan Maninil.

Campur tangan dan kecederaan pembedahan, luka bakar yang meluas, penyakit berjangkit dengan sindrom demam mungkin memerlukan penghentian ubat hipoglikemik oral dan pemberian insulin.

Ubat preskripsi.

Pengaruh terhadap kemampuan memandu kenderaan dan mekanisme kawalan

Semasa rawatan, pesakit harus berhati-hati ketika memandu kenderaan dan aktiviti lain yang berpotensi berbahaya yang memerlukan perhatian dan kepantasan reaksi psikomotor.

Pengukuhan kesan hipoglikemik ubat Manin adalah mungkin semasa mengambil dengan perencat ACE, agen anabolik dan hormon seks lelaki, agen hipoglikemik oral lain (mis., Acarbose, biguanides) dan insulin, azapropasone, ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs), beta-blocker beta-adrenergik, chloramphenicol, clofibrate dan analognya, derivatif coumarin, disopyramide, fenfluramine, ubat antikulat (miconazole, fluconazole), fluoxetine, MAO inhibitor, PASK, pentoxifylline (dalam dosis tinggi dengan pentadbiran parenteral), pergamefamilone, pyromexamiline, misalnya, pyramfamina, pyramfamina, misalnya, ifosfamide, trophosphamide), probenecid, salicylates, sulfonamides, tetracyclines dan tritokvalin.

Ejen pengasidan air kencing (amonium klorida, kalsium klorida) meningkatkan kesan Maninil dengan mengurangkan pemisahannya dan meningkatkan penyerapan semula.

Kesan hipoglikemik ubat Maninil boleh berkurang dengan penggunaan barbiturat, isoniazid, diazoksida, glukokortikosteroid (GCS), glukagon, nikotinat (dalam dosis tinggi), phenytoin, phenothiazines, rifampicin, diuretik thiazide, asetamolamida, perioramide ejen simpatomimetik, penyekat saluran kalsium perlahan, garam litium.

Antagonis reseptor H2 dapat melemahkan, di satu pihak, dan, di sisi lain, meningkatkan kesan hipoglikemik Maninil.

Dalam kes yang jarang berlaku, pentamidin dapat menyebabkan penurunan atau peningkatan kepekatan glukosa darah yang kuat..

Dengan penggunaan serentak dengan ubat Maninil, kesan derivatif kumarin dapat meningkat atau menurun.

Bersama dengan peningkatan tindakan hipoglikemik, beta-blocker, clonidine, guanethidine dan reserpine, serta ubat-ubatan dengan mekanisme tindakan pusat, dapat melemahkan sensasi gejala hipoglikemia.

Analog ubat Maninil

Analog struktur bahan aktif:

Analog kesan terapeutik (bermaksud untuk rawatan diabetes mellitus jenis 2 yang tidak bergantung kepada insulin):

Maninil

Maninil adalah ubat yang popular untuk diabetes jenis 2, bahan aktifnya adalah glibenclamide. Di bawah ini anda akan mendapat petunjuk penggunaan yang ditulis dalam bahasa biasa. Ketahui petunjuk, kontraindikasi, dos, kesan sampingan, apa faedah dan kemudaratan kepada tubuh yang membawa glibenclamide. Baca jawapan kepada soalan:

 1. Dos mana yang lebih baik - 1.75, 3.5 atau 5 mg sehari.
 2. Apa pil diabetes yang lebih kuat daripada Maninil?.
 3. Apa yang perlu dilakukan sekiranya ubat berhenti menurunkan gula darah.

Penyembuhan untuk Diabetes Jenis 2 Maninil: Artikel Terperinci

Di bawah ini, Maninil dibandingkan dengan ubat Diabeton MV dan Glucofage..

Arahan penggunaan

Maninil adalah ubat yang berpatutan yang dikeluarkan oleh Berlin-Chemie AG / Menarini Group (Jerman). Analog Glimidstad yang diimport oleh Arzneimittel AG (Jerman) juga didaftarkan. Tidak mustahil untuk mencari ubat ini di farmasi semasa menulis. Tablet glibenclamide murah dihasilkan oleh pengeluar tempatan di negara-negara CIS, misalnya, Atoll LLC (Rusia). Ubat asli Jerman Maninil sangat murah. Tidak ada gunanya beralih ke analog yang lebih murah. Harap maklum bahawa ubat ini ada dalam senarai ubat berbahaya untuk diabetes jenis 2. Oleh itu, adalah lebih baik untuk menolak pengambilan tablet yang bahan aktifnya adalah glibenclamide. Ketahui apa yang perlu diganti dalam artikel mengenai diabetes jenis 2..

Maninil mana yang lebih baik? Berapakah dos harian 1.75, 3.5 atau 5 mg?

Ini adalah ubat yang berbahaya, tanpa mengira dos di mana anda akan mengambilnya. Walau bagaimanapun, semakin tinggi dosnya, semakin cepat penipisan pankreas akan berlaku, dan diabetes jenis 2 akan berubah menjadi diabetes jenis 1 yang teruk. Baca artikel "Pil Diabetes Jenis 2 Berbahaya: Senaraikan" untuk maklumat lebih lanjut. Pil murah yang dibuat di Rusia dan CIS mungkin lebih buruk daripada ubat yang diimport asal.

Cara pengambilan Maninil

Arahan mengesyorkan mengambil Maninil 2 kali sehari - pagi dan malam, sebelum makan, dengan air. Tablet boleh dibahagi dua, tetapi tidak boleh dikunyah. Dos yang sesuai ditetapkan oleh doktor. Pesakit diabetes tidak boleh melakukan ini sendiri, kerana jika anda melakukan kesalahan dengan dosnya, mungkin ada kesan sampingan yang serius. Selepas mengambil ubat, anda mesti makan, supaya gula darah tidak turun terlalu banyak.

Ramai pesakit berminat dengan berapa dos glibenclamide harian maksimum. Walau bagaimanapun, usaha untuk meningkatkan dos ubat ini selalu mendatangkan bahaya. Sekiranya glibenclamide dalam dos kecil atau sederhana berhenti menurunkan gula anda, anda perlu beralih ke suntikan insulin. Baca di sini mengapa Maninil adalah ubat yang tidak baik dan berhenti mengambilnya. Ketahui cara menurunkan gula darah dan memastikannya tetap normal tanpa mengambil pil berbahaya..

Maninil atau Diabeton: mana yang lebih baik? Bolehkah saya mengambil pada masa yang sama?

Maninil dan Diabeton adalah ubat berbahaya. Sebaiknya jangan menggunakan salah satu daripadanya untuk merawat diabetes jenis 2. Baca di sini dengan lebih terperinci apa bahaya yang mereka bawa dan apa yang boleh anda ganti. Maninil dan Diabeton mengandungi bahan aktif yang berbeza, tetapi termasuk dalam kumpulan sulfonilurea yang sama. Semua ubat yang tergolong dalam kumpulan ini menurunkan gula darah, tetapi tidak menurunkan kematian pesakit, malah meningkatkannya.

Tablet bertindak panjang Diabeton MV, yang disyorkan untuk diminum sekali sehari, kurang berbahaya daripada Maninil, yang mesti diambil 2 kali sehari. Tetapi ini tidak bermakna anda perlu beralih dari glibenclamide ke Diabeton MV. Gunakan rejimen rawatan diabetes jenis 2 langkah demi langkah yang tidak memerlukan ubat berbahaya atau mahal.

Maninil atau Glucophage: mana yang lebih baik?

Maninil berada dalam senarai ubat berbahaya untuk diabetes jenis 2. Dari penerimaannya harus ditinggalkan dengan cepat. Glucophage (metformin) - sebaliknya, adalah alat yang berguna dan sangat diperlukan. Ia tidak hanya menurunkan gula darah, tetapi juga memperlambat perkembangan komplikasi diabetes, dan mengurangkan risiko kematian akibat serangan jantung dan penyebab lain. Laman web endocrin-patient.com mengesyorkan mengambil ubat asal Glucofage. Lebih baik jangan beralih dari tablet metformin yang dihasilkan dalam negeri yang murah. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan gula pada waktu pagi semasa perut kosong, perhatikan ubat Glucofage Long.

Cara pengambilan metformin dan maninil pada masa yang sama?

Metformin dan Maninil tidak boleh diambil pada masa yang sama. Metformin harus ditinggalkan dalam rejimen rawatan diabetes jenis 2 anda, dan glibenclamide berbahaya harus segera dikeluarkan daripadanya. Daripada penyediaan metformin, pilihan terbaik adalah ubat import asli, Glucofage. Tablet Siofor juga sangat diminati. Kemungkinan besar, mereka bertindak sedikit lebih lemah daripada Glucofage, tetapi mereka juga membantu dengan baik. Laman web endocrin-patient.com tidak mengesyorkan mengambil persediaan metformin yang dibuat di Rusia dan negara-negara CIS.

Apa yang perlu dilakukan jika Maninil tidak membantu, tidak menurunkan gula darah? Cara menggantinya?

Maninil tidak menurunkan gula darah dalam kes-kes apabila pankreas pesakit berhenti menghasilkan insulin. Ini bermaksud bahawa penyakit ini telah berubah menjadi diabetes jenis 1 yang teruk. Penerimaan glibenclamide dan ubat-ubatan berbahaya lain membawa kepada perkembangan kejadian yang menyedihkan pada pesakit dengan T2DM. Dalam keadaan sukar, tablet tidak membantu. Anda perlu cepat menyuntik insulin, jika tidak, pesakit mungkin koma dan mati. Menjadi sangat sukar untuk menghentikan perkembangan komplikasi kronik walaupun penggunaan insulin.

Adakah Pil Diabetes Lebih Kuat Daripada Maninil?

Sekiranya Maninil berhenti menurunkan gula darah, perlu segera menyuntik insulin. Amaril, Diabeton dan tablet lain tidak akan membantu walaupun pada dos maksimum.

Ulasan mengenai ubat ini

Ubat asli yang diimport Maninil tidak mahal. Oleh itu, ramai pesakit diabetes jenis 2 memilih ubat ini, dan bukan tablet Diabeton MB dan Amaryl yang bersaing dengannya. Semakin banyak orang mengambil ubat, semakin banyak maklumat praktikal mengenai kesannya terkumpul dari masa ke masa. Di laman berbahasa Rusia, anda boleh menemui banyak ulasan pesakit diabetes mengenai ubat Maninil. Di kebanyakan mereka, pesakit mengadu bahawa setelah beberapa tahun mengambil glibenclamide telah berhenti membantu. Pada permulaan rawatan, ia menurunkan gula darah, tetapi kemudian kehilangan keberkesanannya.

Ini semula jadi kerana glibenclamide menghabiskan pankreas. Di bawah pengaruh ubat ini, T2DM selama 4-10 tahun menghidap diabetes jenis 1 yang teruk. Maninil dan ubat-ubatan lain berhenti membantu. Pesakit tidak mempunyai pilihan selain menyuntik insulin dalam dos yang besar. Menjadi mustahil untuk menghentikan perkembangan komplikasi diabetes kronik.

Apabila membaca ulasan baik tentang Maninil, jangan mempercayai mereka. Kerana ia ditulis oleh orang-orang yang baru mula mengambil ubat. Setelah beberapa tahun dimasukkan, pendapat pesakit diabetes mengenai ubat glibenclamide biasanya berubah. Tetapi sudah terlambat. Kemusnahan pankreas tidak dapat dipulihkan. Laman web endocrin-patient.com mengesyorkan menggunakan rejimen rawatan diabetes jenis 2 langkah demi langkah dan bukannya mengambil ubat berbahaya. Dia berkesan dan selamat..

Baca juga

4 komen mengenai Maninil

 1. Maria

Helo! Anda mempunyai laman web yang tidak biasa dan menarik. Saya harap dapat memberi nasihat mengenai penyakit saya. Saya berumur 59 tahun, tinggi 169 cm, berat 87 kg, saya telah menderita diabetes jenis 2 sekurang-kurangnya 8 tahun. Selama bertahun-tahun dia mengambil Maninil pada kadar 3,5 mg 2 kali sehari. Berkat pil, gula selalu berada dalam had normal, tidak lebih tinggi daripada 6.5. Tetapi selama lebih dari 3 bulan, petunjuk pada waktu pagi dengan perut kosong meningkat kepada 6.5-7.5. Saya mula mencari di Internet, menemui laman web anda dan beralih ke diet rendah karbohidrat. Saya juga membatalkan Maninil, saya mengambil Glucophage 850 mg 3 kali sehari. Walaupun begitu, gula tidak kembali normal. Pada waktu pagi lebih kurang 6.8. Kemudian sejam selepas makan kira-kira 8.2. Selepas 2 jam - di wilayah 7.5-8.0. Selain diabetes, terdapat juga hipertensi, yang saya kendalikan dengan bantuan ubat gabungan. Saya berjalan kaki rata-rata 10 km seminggu, melakukan latihan pada waktu pagi. Bagaimana saya boleh mengembalikan gula ke normal tanpa insulin? Atau sudah terlambat?

Saya mula mencari di Internet, menemui laman web anda dan beralih ke diet rendah karbohidrat. Juga dibatalkan Maninil,

Lebih baik kemudian daripada tidak pernah

Bagaimana saya boleh mengembalikan gula ke normal tanpa insulin? Atau sudah terlambat?

Anda menulis bahawa anda telah mengambil Maninil selama 8 tahun, dengan mengekstrapolasi pankreas anda dengan ubat berbahaya ini.

Baca artikel "Insulin untuk Diabetes Jenis 2" - http://endocrin-patient.com/insulin-diabet-2-tipa/ - dan lakukan apa yang dinyatakannya. Menusuk insulin tidak menyakitkan, tidak menakutkan dan tidak terlalu mahal.

Selamat siang! Ibu saya, 69 tahun, menghidap diabetes dan hipertensi dengan pengalaman yang panjang. Tinggi dan berat badannya saya tidak tahu, tetapi jelas lengkap. Ia menerima mannin untuk diabetes, dan bisoprolol, valsartan, physiotens, amlodipine, juga cardiomagnyl dan kadang-kadang zylt (clopidogrel) untuk tekanan darah tinggi. Kira-kira 10 hari yang lalu, gula mula meningkat dan pada masa yang sama krisis hipertensi bermula, satu demi satu. Jelasnya, mannyl telah berhenti bertindak. Soalan: Krisis hipertensi juga dikaitkan dengan ini?

Jelas maninil telah berhenti berfungsi

Memang betul. Penyakit ini pada dasarnya berubah menjadi diabetes jenis 1 kerana rawatan yang tidak betul yang berpanjangan. Ibu anda perlu segera menyuntik insulin, jika tidak, dia mungkin mengalami koma diabetes.

Soalan: Krisis hipertensi juga dikaitkan dengan ini?

Ini adalah persoalan falsafah yang tidak dapat dijawab dengan tepat. Dan dia tidak mempengaruhi kaedah rawatan. Cara mengawal diabetes jenis 2 dijelaskan di sini - http://endocrin-patient.com/lechenie-diabeta-2-tipa/. Sistem ini menormalkan bukan sahaja glukosa darah, tetapi juga tekanan darah.

Menerima mannin untuk diabetes, dan bisoprolol, valsartan, physiotens, amlodipine, juga cardiomagnyl dan kadang-kadang zylt (clopidogrel) untuk tekanan darah tinggi.

Untuk maklumat anda, kardiomagnil dan tablet aspirin lain disyorkan untuk diambil hanya untuk pencegahan serangan jantung berulang, tetapi bukan yang pertama. Untuk menetapkan clopidogrel (sylt), mesti ada alasan yang baik, keputusan ujian darah yang buruk, yang menunjukkan risiko tinggi pembekuan darah. Adakah ibu anda berjaya menyelesaikan ujian ini? Selebihnya ubat-ubatan dalam senarai anda lebih kurang selamat..

Anda boleh minum pil dalam segenggam setiap hari, tetapi itu bukan pengganti gaya hidup sihat..

Maninil

Diabetes mellitus adalah gangguan endokrin sistemik di mana pankreas tidak menghasilkan cukup insulin (atau berhenti menghasilkan sepenuhnya). Patologi dicirikan oleh peningkatan glukosa darah yang berterusan dan memerlukan pembetulan diet dan rawatan ubat. Sekiranya pembetulan pemakanan tidak berkesan, pesakit mungkin diberi ubat yang merangkumi sulfonylureas. Salah satu ubat ini adalah ubat Jerman Maninil, yang boleh didapati dalam tiga dos terapi.

Permohonan

Tablet "Maninil" (nama Latin - "Maninil") untuk diabetes mengandungi glibenclamide sebagai bahan aktif. Bahan ini mempunyai sifat hipoglikemik dan tergolong dalam kumpulan sulfonilurea generasi kedua. Petunjuk utama untuk penggunaan ubat tersebut adalah diabetes mellitus yang tidak bergantung kepada insulin, di mana pembetulan pemakanan tidak berkesan. Kesan terapeutik berlaku dalam 30 minit selepas pemberian, dan kepekatan maksimum dalam plasma darah dicapai beberapa jam selepas penggunaan.

Tindakan farmakologi glibenclamide:

 • mengurangkan peleburan platelet dan mencegah perkembangan trombosis;
 • rangsangan aktiviti sel beta pankreas yang bertanggungjawab untuk sintesis insulin;
 • peningkatan kepekaan tisu dan reseptornya terhadap insulin;
 • penindasan penguraian glikogen kepada glukosa (glikololisis) dalam sel dan serat hati;
 • normalisasi irama jantung dan pencegahan disfungsi lengkap atau separa otot jantung (kesan kardioprotektif).

Ubat "Maninil" untuk diabetes tidak hanya membantu mengatur pengeluaran insulin, tetapi juga mencegah komplikasi dari sistem kencing, pencernaan, pembuluh darah dan lain-lain, yang sering didiagnosis pada pesakit diabetes dan meningkatkan risiko kematian.

Borang pelepasan

Maninil tersedia dalam bentuk tablet bulat berwarna merah jambu atau merah jambu pucat, dibungkus dalam botol kaca perubatan 120 keping setiap satu atau dalam bungkusan kadbod (20 tablet terdapat dalam satu lepuh). Bergantung pada kandungan bahan aktif, tiga bentuk ubat dibezakan:

 • "Maninil 1.75" (1.75 mg glibenclamide);
 • Maninyl 3.5 (3.5 mg glibenclamide);
 • "Maninil 5" (5 mg glibenclamide).

Sebagai bahan tambahan dalam pembuatan ubat, laktosa dalam bentuk monohidrat digunakan, oleh itu, pesakit dengan kekurangan laktase harus diambil dengan berhati-hati. Komposisi tablet juga mengandungi: pati kentang, talc, gelatin, silikon dioksida. Warna merah jambu dicapai dengan menambahkan bahan tambahan makanan E124, yang merupakan pewarna makanan.

Bahan aktif cepat diserap oleh selaput lendir saluran pencernaan, jadi anda boleh minum ubat sebelum makan. Arahan penggunaan "Maninil 5" dan bentuk dos lain membolehkan ubat itu diambil tepat sebelum makan, tanpa menunggu selang waktu tertentu.

Arahan penggunaan

Semasa cuba mencari maklumat mengenai pertanyaan "arahan Maninil 5", anda dapat menemui banyak cadangan yang bertentangan, jadi anda harus selalu menumpukan perhatian pada data arahan dan cadangan rasmi doktor. Ambil tablet 2 kali sehari. Ini paling baik dilakukan dengan selang waktu 8 jam, iaitu pil pertama harus diminum pada waktu pagi, yang kedua pada waktu petang. Anda tidak perlu mengunyah ubatnya. Untuk mencuci, gunakan air biasa atau cecair yang tidak mengandungi etil alkohol dan gula.

Kontraindikasi

Maninil mempunyai aktiviti terapi yang baik, tetapi mempunyai banyak kontraindikasi dan hanya sesuai untuk rawatan pesakit dengan diabetes jenis 2 yang tidak bergantung kepada insulin. Kontraindikasi mutlak adalah diabetes mellitus tipe 1, oleh itu, untuk membeli ubat, diperlukan preskripsi dengan petunjuk dos yang tepat, yang hanya boleh didapati dari doktor anda.

Tidak dibenarkan mengambil ubat-ubatan, yang merangkumi derivatif sulfonylurea, pada orang dengan hipersensitiviti terhadap ubat-ubatan kumpulan ini, serta wanita hamil dan menyusui. Metabolit bahan aktif diekskresikan dari badan bersama dengan air kencing dan tinja (50% hingga 50%), oleh itu, dengan pelanggaran berat dalam fungsi organ ini, rawatan dengan "Maninil" dikontraindikasikan.

Sekatan untuk terapi juga:

 • tempoh pemulihan selepas operasi pada pankreas;
 • penyumbatan usus;
 • penyakit darah (terutamanya leukopenia - penurunan berterusan dalam jumlah sel darah putih per unit darah);
 • pelanggaran aktiviti motor perut, menyebabkan gangguan penyerapan dan asimilasi nutrien;
 • patah tulang, luka bakar kimia dan terma, penyakit berjangkit dan keadaan akut lain di mana pesakit didiagnosis dengan dekompensasi metabolisme karbohidrat.

Hanya doktor yang hadir yang boleh menentukan kemungkinan dan kemungkinan pengambilan Maninil 3.5 5 dan 1.75.

Dos

Dos ubat dikira secara berasingan setelah mengkaji hasil kajian makmal darah dan air kencing, dengan mengambil kira usia pesakit, diagnosis yang berkaitan, gaya hidup dan faktor lain yang dapat mempengaruhi keberkesanan rawatan. Anotasi untuk ubat tersebut mengandungi penerangan mengenai dos standard dan rejimen pentadbiran, yang boleh disesuaikan oleh pakar sekiranya perlu..

 • dos awal - setengah tablet;
 • dos maksimum yang dibenarkan adalah 3 tablet (dalam kes yang sangat jarang berlaku, jumlah ubat dapat ditingkatkan menjadi 4 tablet sehari).
 • dos awal - setengah tablet atau 1 tablet;
 • dos terapeutik - 1 tablet;
 • dos maksimum yang dibenarkan adalah 3 tablet (jarang hingga 4 tablet).
 • dos awal - setengah tablet;
 • dos terapeutik - 2 tablet;
 • dos yang paling boleh diterima ialah 3-4 tablet.

Sekiranya dos harian 1-2 tablet, lebih baik mengambilnya sekali. Dalam kes lain, anda perlu membahagikan jumlah ubat harian kepada dua dos.

Kesan sampingan

Reaksi negatif yang tidak diingini semasa rawatan muncul terutamanya pada awal terapi. Biasanya ia dikaitkan dengan gangguan pada sistem pencernaan dan organ pembentuk darah. Kesan sampingan yang paling biasa termasuk:

 • loya (mungkin pelepasan muntah tunggal);
 • hepatitis (penyakit kuning kolestatik);
 • anemia jenis hemolitik;
 • ketidakseimbangan sel darah merah, platelet.

Dalam kes yang jarang berlaku, pesakit mungkin mengalami reaksi alergi dalam bentuk ruam kulit. Kadang-kadang rawatan minggu pertama disertai dengan sedikit peningkatan suhu dalam keadaan subfebril, sakit sendi dan otot, fotofobia. Kemunculan gejala seperti itu memerlukan pembetulan rejimen dos atau penghentian ubat sepenuhnya. Anda tidak boleh menghentikan rawatan sendiri kerana risiko hipoglikemia yang tinggi.

Harga Maninil 5 untuk diabetes adalah rubel untuk sebungkus 120 tablet. Kos purata ubat dalam dos lain:

Produk ini tergolong dalam kategori ubat hipoglikemik kos rendah dan dianggap mampu dimiliki oleh semua kategori sosial pesakit..

Analog

Pemilihan pengganti ubat apa pun harus dilakukan oleh doktor yang hadir, kerana semua ubat mempunyai kontraindikasi dan kesan sampingan yang berbeza. Berikut adalah analog Manilin yang paling popular, yang juga tergolong dalam kumpulan agen sintetik hipoglikemik..

 • Glibenclamide (60 rubel). Analog struktur mutlak Maninil. Perbezaannya terletak pada kaedah penggunaan - Glibenclamide mesti diminum sebelum makan. Sukar dibeli di Rusia.
 • Metformin (rubel). Ubat hipoglikemik, dicirikan oleh toleransi yang lebih baik dan kecekapan tinggi. Analog: Siofor, Glyukofazh, Metfogamma.
 • Diabeton (rubel). Ubat berasaskan glikclazida. Mencegah perkembangan aterosklerosis dan trombositopenia, menormalkan kebolehtelapan saluran darah dan kapilari.

Ada yang tertanya-tanya ubat mana yang terbaik untuk merawat diabetes jenis 2: Maninil atau Diabeton. Jawapan untuk soalan ini jelas mustahil, kerana toleransi ubat dengan sifat hipoglikemik adalah semata-mata individu dan bergantung pada tubuh pesakit tertentu. Keberkesanan terapi ubat ini adalah sama..

Sekiranya kita bercakap tentang mana yang lebih baik - "Maninil" atau "Metformin" - kita boleh mengatakan bahawa pakar lebih suka ubat kedua kerana hasil yang lebih baik dalam rawatan pesakit dengan diabetes yang tidak bergantung kepada insulin.

Berlebihan

Sekiranya pesakit secara tidak sengaja mengambil dos ubat yang meningkat, adalah perlu untuk menilai keadaannya dalam 2-4 jam berikutnya. Apabila tanda-tanda serangan hipoglikemik muncul, langkah-langkah harus diambil untuk memberikan rawatan kecemasan. Gejala ini merangkumi (biasanya berlaku di kompleks):

 • kelaparan akut;
 • peningkatan aktiviti kelenjar peluh;
 • sakit kepala atau pening;
 • gangguan irama jantung;
 • kegembiraan saraf;
 • gegaran anggota badan atau gementar di badan;
 • kesukaran untuk tidur.

Sekiranya manifestasi hipoglikemia (penurunan gula yang tajam) lemah, untuk menghilangkannya dan meningkatkan kesejahteraan, sudah cukup untuk memberi pesakit apa-apa produk yang mengandungi gula dan karbohidrat sederhana (gula-gula, roti coklat dengan gula). Dalam kes yang lebih teruk, diperlukan pemberian larutan glukosa secara intravena dengan kepekatan 40% (jumlah larutan sekurang-kurangnya 40 ml). Selepas ini, pesakit perlu meletakkan penitis dengan raster glukosa 5% atau menyuntikkan glukagon hingga 2 mg (intramuskular atau subkutan).

Ulasan

Ulasan mengenai ubat itu sangat kontroversial. Di Internet anda dapat melihat kenyataan positif dan negatif mengenai ubat tersebut.

"Maninil" adalah ubat yang mesti diambil dengan tegas mengikuti petunjuk penggunaan dan tidak memusatkan perhatian pada maklumat mengenai ulasan, harga dan analog, yang terdapat di Internet. Kerentanan tubuh terhadap bahan aktif dan toleransi terhadap ubat adalah kriteria individu yang tidak dapat digeneralisasikan. Sekiranya ubat kerana sebab tertentu tidak sesuai, anda harus berjumpa doktor dan berunding mengenai penarikan ubat dan penggantiannya dengan analog yang sesuai.

Mana yang lebih baik: Diabeton atau Maninil? Perbandingan, komposisi, petunjuk, arahan penggunaan

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, semakin banyak orang beralih kepada doktor yang mengadu kelainan umum, dan setelah pemeriksaan ternyata mereka menghidap diabetes. Ini adalah penyakit yang agak menipu, yang dapat menampakkan dirinya pada mana-mana orang. Jenis diabetes yang kedua berlaku pada kategori orang tertentu. Ini adalah pesakit tua yang paling kerap terdedah kepada kegemukan, atau mereka yang menjalani gaya hidup yang lebih tidak aktif.

Akibatnya, jika tidak ada yang berubah, diabetes tidak akan lama datang, dan akhirnya anda tidak dapat menyingkirkannya, anda hanya dapat meningkatkan kualiti hidup. Pesakit tidak mempunyai pilihan selain mulai minum ubat yang akan menormalkan kadar glukosa.

Pada masa ini, terdapat banyak persediaan untuk pesakit diabetes, tetapi doktor mesti memilihnya. Penggunaan ubat seperti Maninil dan Diabeton membantu mengatasi masalah seperti hiperglikemia. Itulah yang memprovokasi diabetes jenis 2. Tetapi mana yang lebih baik - Diabeton atau Maninil?

Ciri-ciri pilihan ubat

Setiap ubat untuk pesakit kencing manis mempunyai kelebihan dan kekurangan. Adalah sukar untuk mengatakan dengan tepat mana yang sesuai dalam kes tertentu. Lagipun, ciri-ciri badan untuk setiap orang adalah individu, tetapi pilihan ubat bergantung pada faktor seperti:

 • keberkesanan ubat;
 • kemungkinan terjadinya manifestasi yang tidak diingini sebagai hasil penerimaan, terutamanya kerana kursus ini panjang;
 • ciri-ciri individu badan pesakit;
 • hasil analisis dan kajian lain;
 • penyebab perkembangan penyakit;
 • tahap perkembangan penyakit;
 • patologi yang berkaitan.

Hanya doktor yang hadir, yang akan melakukan pemeriksaan dan akan mengetahui segala sesuatu mengenai penyakit pada pesakit tertentu, yang dapat membantu menjawab soalan yang lebih baik - "Diabeton" atau "Maninil".

Komposisi Diabeton

Diabeton adalah ubat oral yang dirancang untuk menurunkan gula darah. Ia adalah turunan sulfonylurea dan berbeza dari sebatian lain yang serupa kerana ia mempunyai cincin heterosiklik yang mengandungi nitrogen dan mempunyai ikatan endosiklik.

Ubat ini membantu mengurangkan gula darah dengan merangsang insulin dengan sel-sel pulau pankreas Langerhans.

Ubat ini mengandungi satu bahan aktif - gliklazida, serta komponen tambahan: laktosa monohidrat, maltodekstrin, hypromellose 100 cP, magnesium stearate, koloid silikon dioksida anhidrat.

Produk ini tersedia dalam bentuk tablet bujur putih dengan lekukan dan ukiran DIA 60 di kedua-dua belah pihak. Harga "Diabeton" berbeza dalam rubel.

Ciri-ciri Diabeton

Sebelum menjawab soalan mana yang lebih baik - "Diabeton" atau "Maninil", anda perlu memahami bagaimana ubat-ubatan ini mempengaruhi tubuh, apa kontraindikasi dan kesan sampingannya.

Seperti disebutkan sebelumnya, ubat semacam itu ditujukan untuk rawatan diabetes jenis 2. Ia dianggap sebagai agen hipoglikemik yang berkesan. Ketika diperkenalkan ke dalam tubuh, tindakan sel beta pankreas ditingkatkan, yang akhirnya menyebabkan peningkatan produksi hormon insulin.

Diabeton, harganya berpatutan untuk setiap pesakit, mempengaruhi kepekaan insulin reseptor membran sel sel tisu yang bergantung pada insulin periferal. Ini termasuk otot dan lemak.

Semasa penggunaan ubat, jangka waktu berkurang dari saat makanan dimulakan hingga awal pembebasan insulin oleh sel-sel pankreas ke dalam aliran darah.

Penggunaan ubat sedemikian memungkinkan untuk memperbaiki atau menormalkan keadaan kebolehtelapan dinding vaskular. Semasa menggunakan "Diabeton", analognya adalah "Maninil", tahap kolesterol total dalam darah menurun.

Petunjuk utama untuk penggunaan "Diabeton" adalah kehadiran diabetes mellitus jenis II, yang dianggap bergantung pada insulin. Ubat ini boleh digunakan sebagai profilaksis jika pelanggaran dalam proses peredaran darah darah dikesan.

Ubat ini dibenarkan digunakan semasa monoterapi atau sebagai komponen dalam rawatan diabetes yang kompleks.

Siapa yang tidak boleh menggunakan Diabeton?

Analog "Diabeton", dan ubat itu sendiri, tidak boleh digunakan oleh pesakit yang mempunyai masalah berikut:

 • terdapat diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin dari jenis pertama;
 • jika pesakit mengalami koma diabetes atau keadaan utama;
 • pesakit mempunyai tanda-tanda ketoasidosis diabetes;
 • terdapat kerosakan pada buah pinggang dan hati.

Cara mengambil "Diabeton", serta manifestasi yang tidak diingini

Dosis awal Diabeton adalah 80 mg, dan dos maksimum adalah 320 mg. Ambil ubat dua kali sehari. Perjalanan rawatan boleh berlangsung lama. Peningkatan dos dilakukan hanya setelah berbincang dengan doktor. Keputusan untuk berhenti mengambil boleh dibuat oleh doktor yang merawat.

Penerimaan "Diabeton" boleh menyebabkan manifestasi yang tidak diingini seperti:

 • tersedak;
 • loya;
 • sakit di perut;
 • sesetengah pesakit mungkin mengalami leukopenia atau trombositopenia, oleh itu perlu mengawal komposisi darah;
 • reaksi alahan;
 • dengan overdosis, hipoglikemia mungkin berlaku.

Untuk menjawab soalan, mana yang lebih baik - "Diabeton" atau "Maninil", anda perlu memahami ciri alat lain.

Ciri-ciri ubat "Manin"

Maninil adalah agen hipoglikemik oral. Bahan aktif utamanya adalah glibenclamide. Ubat ini disajikan dalam bentuk tablet berwarna merah jambu pucat dengan dos komponen aktif yang berbeza: 1.75, 3.5 dan 5 mg. Manilin juga mengandungi komponen tambahan: laktosa monohidrat, pati kentang, metilhidroksietil selulosa, silikon dioksida yang diendapkan, magnesium stearat, kochineal red A (pewarna E124).

"Maninil" dianggap sebagai ubat yang berasal dari turunan sulfonylurea generasi kedua. Semasa menggunakannya, adalah mungkin untuk membantu sel beta mengaktifkan pengeluaran insulin. Sintesis hormon di pankreas bermula sejurus selepas makan. Kesan ubat itu berterusan sepanjang hari.

Apabila teknik "Maninil" ditunjukkan, serta manifestasi yang tidak diingini

Petunjuk utama pengambilan tablet Maninyl adalah kehadiran pesakit diabetes mellitus jenis 2 dengan bentuk yang bergantung kepada insulin. Ia dibenarkan untuk digunakan sebagai kompleks atau monoterapi.

Tidak kira seberapa baik ubat itu, ia mempunyai beberapa kesan sampingan:

 • kerosakan perut dan usus;
 • sakit kepala;
 • disfungsi pertuturan dan penglihatan;
 • kenaikan berat badan.

Sekiranya terdapat kesan sampingan yang serius, adalah mustahak untuk memberitahu doktor yang hadir untuk menyesuaikan dos atau mengganti ubat.

Rawatan maninil memberikan hasil yang baik. Ini dibuktikan dengan banyak ulasan pesakit dan doktor. Tetapi anda harus ingat bahawa tidak kira seberapa baik ubatnya, ia mempunyai sejumlah kontraindikasi:

 • hipersensitiviti terhadap komponen ubat;
 • sekiranya pesakit menghidap diabetes jenis 1;
 • keadaan koma dan nenek moyang;
 • kegagalan buah pinggang yang teruk;
 • dekompensasi metabolisme karbohidrat semasa perkembangan jangkitan;
 • perkembangan leukopenia;
 • risiko penyumbatan usus;
 • tempoh kehamilan dan penyusuan, dalam kes ini, perlu memilih ubat lain;
 • kanak-kanak di bawah 18 tahun;
 • sekiranya pesakit kekurangan glukosa-6-fosfat dehidrogenase.

Anda juga perlu berhati-hati sekiranya terdapat sindrom demam aterosklerosis serebrum, mabuk alkohol, atau hipofungsi kelenjar pituitari anterior di tubuh pesakit..

Cara pengambilan Maninil?

Ambil ubat harus 2 tablet sebelum sarapan. Tetapi kata terakhir diserahkan kepada pakar. Sekiranya doktor mengesyorkan agar pesakit mengambil lebih dari dua tablet, maka dalam kes ini, dos harus dibahagikan kepada dua: pagi dan petang. Dos harian ubat tidak boleh melebihi 5 tablet. Ambilnya setengah jam sebelum makan, sambil tidak mengunyah dan minum banyak air.

Maninil atau Diabeton: ubat mana yang lebih baik?

Untuk menjawab soalan tersebut, anda perlu membuat perbandingan Maninil dan Diabeton. Tetapi lebih baik mempercayakan pemilihan ubat kepada doktor yang mengetahui ciri-ciri perjalanan penyakit ini dan membuat pilihan yang tepat.

Setiap dua ubat ini mempunyai tahap keberkesanan yang tinggi. Kedua-duanya mempunyai tahap pendedahan yang tinggi pada tubuh dan mengurangkan kadar glukosa dengan baik. Mustahil untuk menjawab dengan jelas soalan mana yang lebih baik. Penting untuk memberi perhatian kepada pesakit mana yang tidak boleh mengambil ubat ini atau ubat itu. Sebagai contoh, bagi pesakit dengan diabetes jenis kedua dan kegagalan buah pinggang, Diabeton dikontraindikasikan, tetapi Maninil mungkin. Juga, "Maninil" sangat sesuai untuk mereka yang tidak berpeluang minum ubat beberapa kali sehari. Ia mengekalkan gula pada tahap normal sepanjang hari. Selain itu, keserasian Maninil dengan ubat lain, seperti Harem dan Acarbose, adalah mungkin, yang tidak dapat dikatakan mengenai Diabeton..

Di samping itu, saya ingin ambil perhatian bahawa pada masa ini, banyak pesakit kencing manis berlebihan berat badan. Ia sukar untuk mengurangkannya. Tetapi berkat ubat seperti Maninil, ini mungkin. Lagipun, ini membantu menghilangkan rasa lapar. Akibatnya, pesakit makan lebih sedikit, terutama makanan manis dan tepung. Ini membawa kepada penurunan berat badan. Tetapi "Diabeton" sebaliknya meningkatkan prestasi pada skala, walaupun tidak banyak, tetapi fakta ini tetap, dan petunjuk penggunaan mengatakan demikian.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes