1.5.2.9. Sistem endokrin

Hormon - bahan yang dihasilkan oleh kelenjar endokrin dan dirembes ke dalam darah, mekanisme tindakannya. Sistem endokrin - satu set kelenjar endokrin yang memberikan penghasilan hormon. Hormon seks.

Untuk kehidupan normal, seseorang memerlukan banyak zat yang berasal dari persekitaran luaran (makanan, udara, air) atau disintesis di dalam badan. Dengan kekurangan zat ini, pelbagai gangguan berlaku di dalam badan yang boleh menyebabkan penyakit serius. Bahan seperti yang disintesis oleh kelenjar endokrin di dalam badan termasuk hormon.

Pertama sekali, harus diperhatikan bahawa manusia dan haiwan mempunyai dua jenis kelenjar. Kelenjar satu jenis - lakrimal, air liur, peluh dan lain-lain - mengeluarkan rembesan yang mereka hasilkan di luar dan dipanggil eksokrin (dari ekso Yunani - luar, luar, krino - ekskresif). Kelenjar jenis kedua melepaskan zat yang disintesis di dalamnya ke dalam darah yang membasuhnya. Kelenjar ini disebut endokrin (dari endon Yunani - dalam), dan bahan yang dilepaskan ke dalam darah disebut hormon.

Oleh itu, hormon (dari hormonaino - yang digerakkan, mendorong) adalah bahan aktif secara biologi yang dihasilkan oleh kelenjar endokrin (lihat gambar 1.5.15) atau sel khas dalam tisu. Sel-sel seperti itu boleh dijumpai di jantung, perut, usus, kelenjar air liur, ginjal, hati dan organ lain. Hormon dilepaskan ke aliran darah dan bertindak pada sel-sel organ sasaran yang terletak di kejauhan, atau langsung di lokasi pembentukannya (hormon tempatan).

Hormon dihasilkan dalam jumlah yang kecil, tetapi untuk jangka masa panjang ia tetap dalam keadaan aktif dan diedarkan ke seluruh badan dengan aliran darah. Fungsi utama hormon adalah:

- menjaga persekitaran dalaman badan;

- penyertaan dalam proses metabolik;

- peraturan pertumbuhan dan perkembangan badan.

Senarai lengkap hormon dan fungsinya ditunjukkan dalam jadual 1.5.2.

Jadual 1.5.2. Hormon utama
HormonBesi apa yang dihasilkanFungsi
Hormon adrenokortikotropikPituitariMengawal rembesan hormon korteks adrenal
AldosteronKelenjar adrenalBerpartisipasi dalam peraturan metabolisme garam-air: mengekalkan natrium dan air, menghilangkan kalium
Vasopressin (hormon antidiuretik)PituitariMengatur jumlah air kencing yang dikeluarkan dan, bersama dengan aldosteron, mengawal tekanan darah
GlukagonPankreasMeningkatkan glukosa darah
Hormon pertumbuhanPituitariMenguruskan proses pertumbuhan dan perkembangan; merangsang sintesis protein
InsulinPankreasMenurunkan glukosa darah mempengaruhi metabolisme karbohidrat, protein dan lemak dalam badan
KortikosteroidKelenjar adrenalMereka mempunyai kesan pada seluruh badan; mempunyai sifat anti-radang yang ketara; mengekalkan gula darah, tekanan darah dan nada otot; mengambil bahagian dalam peraturan metabolisme garam-air
Hormon luteinizing dan hormon perangsang folikelPituitariMenguruskan fungsi pembiakan, termasuk pengeluaran sperma pada lelaki, pematangan telur dan kitaran haid pada wanita; bertanggungjawab untuk pembentukan ciri-ciri seksual sekunder lelaki dan wanita (pengedaran tapak pertumbuhan rambut, jisim otot, struktur dan ketebalan kulit, nada suara dan, mungkin, bahkan ciri keperibadian)
OksitosinPituitariMenyebabkan pengecutan otot rahim dan saluran kelenjar susu
Hormon paratiroidKelenjar paratiroidMengawal pembentukan tulang dan mengatur perkumuhan kalsium dan fosforus dalam air kencing
ProgesteronOvariMenyiapkan lapisan dalam rahim untuk memperkenalkan telur yang disenyawakan, dan kelenjar susu untuk pengeluaran susu
ProlaktinPituitariMenyebabkan dan menyokong pengeluaran susu di kelenjar susu
Renin dan angiotensinBuah pinggangMengawal tekanan darah
Hormon tiroidTiroidMengatur proses pertumbuhan dan pematangan, kadar proses metabolik dalam badan
Hormon perangsang tiroidPituitariMerangsang pengeluaran dan rembesan hormon tiroid
ErythropoietinBuah pinggangMerangsang pembentukan sel darah merah
EstrogenOvariMengawal perkembangan organ kelamin wanita dan ciri seksual sekunder

Struktur sistem endokrin. Gambar 1.5.15 menunjukkan kelenjar yang menghasilkan hormon: hipotalamus, hipofisis, tiroid, kelenjar paratiroid, kelenjar adrenal, pankreas, ovari (pada wanita) dan testis (pada lelaki). Semua kelenjar dan sel yang mengeluarkan hormon digabungkan ke dalam sistem endokrin.

Sistem endokrin berfungsi di bawah kawalan sistem saraf pusat dan, bersama-sama dengannya, mengatur dan menyelaraskan fungsi tubuh. Sel saraf dan endokrin yang biasa berlaku adalah penghasilan faktor pengawalseliaan.

Dengan melepaskan hormon, sistem endokrin, bersama dengan sistem saraf, memastikan kewujudan tubuh secara keseluruhan. Pertimbangkan contoh ini. Sekiranya tidak ada sistem endokrin, maka seluruh organisma akan menjadi rantai "wayar" - serat saraf. Pada saat yang sama, dengan banyak "kabel" seseorang harus memberikan satu perintah tunggal secara berurutan, yang dapat dikirimkan dalam bentuk satu "perintah" yang dikirimkan "oleh radio" ke banyak sel sekaligus.

Sel-sel endokrin menghasilkan hormon dan mengeluarkannya ke dalam darah, dan sel-sel sistem saraf (neuron) menghasilkan bahan aktif secara biologi (neurotransmitter - norepinefrin, asetilkolin, serotonin dan lain-lain), yang dirembeskan ke dalam celah sinaptik.

Hubungan penghubung antara sistem endokrin dan saraf adalah hipotalamus, yang merupakan pembentukan saraf dan kelenjar endokrin..

Ia mengawal dan menggabungkan mekanisme pengawalan endokrin dengan yang saraf, yang juga merupakan pusat otak sistem saraf autonomi. Di hipotalamus terdapat neuron yang dapat menghasilkan zat khas - neurohormones yang mengatur pembebasan hormon oleh kelenjar endokrin yang lain. Organ pusat sistem endokrin juga kelenjar pituitari. Kelenjar endokrin yang tersisa dikelaskan sebagai organ periferal sistem endokrin.

Seperti yang dapat dilihat dari Gambar 1.5.16, sebagai tindak balas kepada maklumat dari sistem saraf pusat dan autonomi, hipotalamus mengeluarkan bahan khas - neurohormones, yang "memerintahkan" kelenjar hipofisis untuk mempercepat atau memperlambat pengeluaran hormon perangsang.

Rajah 1.5.16 Sistem hipotalamus-hipofisis peraturan endokrin:

TTG - hormon perangsang tiroid; ACTH - hormon adrenokortikotropik; FSH - hormon perangsang folikel; LH - hormon lutenizing; STH - hormon pertumbuhan; LTH - hormon luteotropik (prolaktin); ADH - hormon antidiuretik (vasopressin)

Di samping itu, hipotalamus dapat menghantar isyarat terus ke kelenjar endokrin periferal tanpa penyertaan kelenjar pituitari..

Hormon perangsang utama kelenjar pituitari termasuk tirotropik, adrenokortikotropik, perangsang folikel, luteinisasi dan somatotropik.

Hormon perangsang tiroid bertindak pada kelenjar tiroid dan paratiroid. Ini mengaktifkan sintesis dan rembesan hormon tiroid (tiroksin dan triiodothyronine), serta hormon kalsitonin (yang terlibat dalam metabolisme kalsium dan menyebabkan penurunan kalsium darah) oleh kelenjar tiroid.

Kelenjar paratiroid menghasilkan hormon paratiroid, yang terlibat dalam pengaturan metabolisme kalsium dan fosfor..

Hormon adrenokortikotropik merangsang pengeluaran kortikosteroid (glukokortikoid dan mineralokortikoid) oleh korteks adrenal. Selain itu, sel korteks adrenal menghasilkan androgen, estrogen dan progesteron (dalam jumlah kecil), yang bertanggungjawab, bersama dengan hormon gonad yang serupa, untuk perkembangan ciri seksual sekunder. Sel-sel medula adrenal mensintesis adrenalin, norepinefrin, dan dopamin.

Hormon perangsang folikel dan luteinisasi merangsang fungsi seksual dan penghasilan hormon oleh kelenjar seks. Ovari wanita menghasilkan estrogen, progesteron, androgen, dan testis lelaki menghasilkan androgen.

Hormon pertumbuhan merangsang pertumbuhan tubuh secara keseluruhan dan organ-organ peribadinya (termasuk pertumbuhan rangka) dan penghasilan salah satu hormon pankreas - somatostatin, yang menghalang pankreas daripada mengeluarkan enzim insulin, glukagon dan pencernaan. Di pankreas, terdapat 2 jenis sel khusus, dikelompokkan dalam bentuk pulau kecil terkecil (pulau Langerhans lihat gambar 1.5.15, pandangan D). Ini adalah sel alfa yang mensintesis hormon glukagon, dan sel beta yang menghasilkan hormon insulin. Insulin dan glukagon mengatur metabolisme karbohidrat (iaitu glukosa darah).

Merangsang hormon mengaktifkan fungsi kelenjar endokrin periferal, mendorong mereka melepaskan hormon yang terlibat dalam pengaturan proses asas tubuh.

Menariknya, kelebihan hormon yang dihasilkan oleh kelenjar endokrin periferal menghalang pembebasan hormon hipofisis “tropik” yang sesuai. Ini adalah gambaran yang mencolok mengenai mekanisme peraturan universal dalam organisma hidup, yang dilambangkan sebagai maklum balas negatif..

Selain merangsang hormon, kelenjar pituitari juga menghasilkan hormon yang secara langsung terlibat dalam mengawal fungsi penting tubuh. Hormon seperti itu termasuk: hormon somatotropik (yang telah kita sebutkan di atas), hormon luteotropik, hormon antidiuretik, oksitosin dan lain-lain.

Hormon luteotropik (prolaktin) mengawal pengeluaran susu di kelenjar susu.

Hormon antidiuretik (vasopressin) melambatkan pembuangan cecair dari badan dan meningkatkan tekanan darah.

Oksitosin menyebabkan pengecutan rahim dan merangsang pengeluaran susu oleh kelenjar susu.

Kekurangan hormon hipofisis dalam badan dikompensasikan oleh ubat-ubatan yang menebus kekurangannya atau meniru kesannya. Ubat-ubatan tersebut termasuk, khususnya, Norditropin ® Simplex ® (Novo Nordisk), yang mempunyai kesan somatotropik; Menopur (syarikat Ferring), yang mempunyai sifat gonadotropik; Minirin ® dan Remestip ® (syarikat "Ferring"), bertindak seperti vasopresin endogen. Ubat-ubatan juga digunakan dalam kes-kes di mana untuk beberapa sebab perlu untuk menekan aktiviti hormon hipofisis. Jadi, ubat Decapeptil Depot (syarikat "Ferring") menyekat fungsi gonadotropik kelenjar pituitari dan menghalang pelepasan hormon luteinisasi dan perangsang folikel.

Tahap beberapa hormon yang dikawal oleh kelenjar pituitari tertakluk kepada turun naik kitaran. Oleh itu, kitaran haid pada wanita ditentukan oleh turun naik bulanan tahap hormon luteinisasi dan perangsang folikel yang dihasilkan di kelenjar pituitari dan mempengaruhi ovari. Oleh itu, tahap hormon ovari - estrogen dan progesteron - turun naik mengikut irama yang sama. Bagaimana hipotalamus dan kelenjar pituitari mengawal bioritme ini tidak sepenuhnya jelas.

Terdapat juga hormon yang pengeluarannya berubah dengan alasan yang belum difahami sepenuhnya. Oleh itu, tahap kortikosteroid dan hormon pertumbuhan untuk beberapa sebab turun naik pada siang hari: ia mencapai maksimum pada waktu pagi dan minimum pada tengah hari.

Mekanisme tindakan hormon. Hormon mengikat reseptor pada sel sasaran, sementara enzim intraselular diaktifkan, yang membawa sel sasaran ke keadaan pengujaan berfungsi. Hormon berlebihan bertindak pada kelenjar yang menghasilkannya atau melalui sistem saraf autonomi pada hipotalamus, mendorong mereka mengurangkan pengeluaran hormon ini (sekali lagi, maklum balas negatif!).

Sebaliknya, sebarang kerosakan dalam sintesis hormon atau disfungsi sistem endokrin membawa kepada akibat kesihatan yang tidak menyenangkan. Sebagai contoh, dengan kekurangan hormon pertumbuhan yang dikeluarkan oleh kelenjar pituitari, anak itu tetap kerdil.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia menetapkan pertumbuhan rata-rata orang - 160 cm (untuk wanita) dan 170 cm (untuk lelaki). Seseorang di bawah 140 cm atau di atas 195 cm dianggap sudah sangat rendah atau tinggi. Telah diketahui bahawa maharaja Rom Maskimilian setinggi 2.5 meter, dan Agibe kerdil Mesir hanya 38 cm!

Kekurangan hormon tiroid pada kanak-kanak menyebabkan perkembangan keterbelakangan mental, dan pada orang dewasa - kepada penurunan metabolisme, suhu badan yang lebih rendah, dan penampilan edema.

Telah diketahui bahawa di bawah tekanan, pengeluaran kortikosteroid meningkat dan "sindrom malaise" berkembang. Keupayaan tubuh untuk menyesuaikan diri (menyesuaikan diri) dengan tekanan sangat bergantung pada kemampuan sistem endokrin untuk bertindak balas dengan cepat dengan mengurangkan pengeluaran kortikosteroid.

Dengan kekurangan insulin yang dihasilkan oleh pankreas, penyakit serius berlaku - diabetes.

Perlu diingat bahawa dengan penuaan (kepupusan semula jadi tubuh), pelbagai nisbah komponen hormon dalam tubuh berkembang.

Jadi terdapat penurunan dalam pembentukan beberapa hormon dan peningkatan yang lain. Penurunan aktiviti organ endokrin berlaku pada kadar yang berbeza: oleh 13-15 tahun - atrofi kelenjar timus berlaku, kepekatan plasma testosteron pada lelaki secara beransur-ansur menurun setelah 18 tahun, rembesan estrogen pada wanita menurun setelah 30 tahun; pengeluaran hormon tiroid hanya terhad kepada 60-65 tahun.

Hormon seks. Terdapat dua jenis hormon seks - lelaki (androgen) dan wanita (estrogen). Kedua-dua lelaki hadir di dalam badan pada lelaki dan wanita. Perkembangan organ genital dan pembentukan ciri-ciri seksual sekunder pada masa remaja (pembesaran kelenjar susu pada kanak-kanak perempuan, penampilan rambut wajah dan suara kasar pada kanak-kanak lelaki dan sejenisnya) bergantung pada nisbahnya. Anda pasti pernah melihat di jalan, dalam perjalanan wanita tua dengan suara kasar, antena dan bahkan janggut. Sebabnya cukup mudah. Dengan bertambahnya usia, penghasilan estrogen (hormon seks wanita) menurun pada wanita, dan mungkin berlaku bahawa hormon seks lelaki (androgen) mula berlaku berbanding wanita. Oleh itu, suara kasar, dan pertumbuhan rambut yang berlebihan (hirsutism).

Seperti yang anda ketahui lelaki, pesakit alkoholisme mengalami feminisasi yang teruk (sehingga pembesaran kelenjar susu) dan mati pucuk. Ini juga merupakan hasil proses hormon. Pengambilan alkohol berulang kali oleh lelaki menyebabkan penekanan fungsi testis dan penurunan kepekatan darah hormon seks lelaki - testosteron, di mana kita berhutang semangat dan dorongan seks. Pada masa yang sama, kelenjar adrenal meningkatkan pengeluaran bahan yang strukturnya hampir dengan testosteron, tetapi tidak mempunyai kesan pengaktifan (androgenik) pada sistem pembiakan lelaki. Ini menipu kelenjar pituitari, dan mengurangkan kesan merangsang pada kelenjar adrenal. Hasilnya, pengeluaran testosteron dikurangkan lagi. Dalam kes ini, pengenalan testosteron tidak banyak membantu, kerana dalam tubuh alkoholik hati mengubahnya menjadi hormon seks wanita (estrone). Ternyata rawatan hanya akan memburukkan lagi hasilnya. Oleh itu lelaki harus memilih perkara yang penting bagi mereka: seks atau alkohol.

Sukar untuk memandang tinggi peranan hormon. Karya mereka dapat dibandingkan dengan permainan orkestra, apabila ada kegagalan atau catatan palsu melanggar keharmonian. Berdasarkan sifat hormon, banyak ubat telah dibuat yang digunakan untuk pelbagai penyakit kelenjar yang sesuai. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai ubat hormon, lihat Bab 3.3..

Sistem endokrin

Endokrinologi (dari bahasa Yunani. Ἔνδον - dalam, pemahamanνω - Saya sorot dan λόγος - kata, sains) - sains humoral (dari Lat. Humor - kelembapan) peraturan badan yang dilakukan menggunakan bahan aktif biologi: hormon dan sebatian seperti hormon.

Kelenjar endokrin

Pelepasan hormon ke dalam darah berlaku oleh kelenjar endokrin (IVS), yang tidak mempunyai saluran ekskresi, dan juga bahagian endokrin dari kelenjar rembesan campuran (LSS).

Saya ingin menarik perhatian kepada LSS: pankreas dan kelenjar genital. Kami telah mengkaji pankreas dalam sistem pencernaan, dan anda tahu bahawa rahsia - jus pankreas, terlibat secara aktif dalam proses pencernaan. Bahagian kelenjar ini disebut exocrine (exo - out Yunani), ia mempunyai saluran ekskresi.

Kelenjar seks juga mempunyai bahagian eksokrin di mana terdapat saluran. Testis mengeluarkan cecair mani dengan sperma ke dalam saluran, ovari - telur. Retret "eksokrin" ini diperlukan untuk menjelaskan dan memulakan sepenuhnya kajian endokrinologi - sains barah yang mengancam nyawa.

Hormon

ZHIV merangkumi kelenjar pituitari, kelenjar pineal, kelenjar tiroid, kelenjar paratiroid, timus (kelenjar timus), kelenjar adrenal.

ZhVS melepaskan hormon ke dalam darah - bahan aktif secara biologi yang mempunyai kesan peraturan pada metabolisme dan fungsi fisiologi. Hormon mempunyai sifat berikut:

 • Tindakan jauh - jauh dari tempat pembentukannya
 • Khusus - hanya mempengaruhi sel yang mempunyai reseptor hormon
 • Aktif secara biologi - mempunyai kesan yang ketara pada kepekatan darah yang sangat rendah
 • Mereka cepat hancur, akibatnya mereka mesti terus disekresikan oleh kelenjar
 • Mereka tidak mempunyai kekhususan spesies - hormon haiwan lain menyebabkan kesan yang sama pada tubuh manusia

Dengan sifat kimianya, hormon dibahagikan kepada tiga kumpulan utama: protein (peptida), derivatif asid amino dan hormon steroid yang terbentuk dari kolesterol.

Peraturan Neurohumoral

Fisiologi badan didasarkan pada mekanisme neurohumoral tunggal untuk mengatur fungsi: iaitu, kawalan dilakukan baik oleh sistem saraf dan pelbagai zat melalui media cairan tubuh. Mari kita periksa fungsi pernafasan, sebagai contoh peraturan neurohumoral.

Dengan peningkatan kepekatan karbon dioksida dalam darah, neuron pusat pernafasan di medulla oblongata teruja, yang meningkatkan frekuensi dan kedalaman pernafasan. Akibatnya, karbon dioksida mula dikeluarkan secara aktif dari darah. Sekiranya kepekatan karbon dioksida dalam darah turun, maka secara tidak sengaja ada penurunan dan penurunan kedalaman pernafasan.

Contoh peraturan pernafasan neurohumoral jauh dari satu-satunya. Hubungan antara peraturan saraf dan humoral sangat erat sehingga mereka digabungkan ke dalam sistem neuroendokrin, pautan utamanya adalah hipotalamus.

Hipotalamus

Hipotalamus adalah bahagian diencephalon, sel-selnya (neuron) mempunyai keupayaan untuk mensintesis dan mengeluarkan bahan khas dengan aktiviti hormon - neurosecrets (neurohormones). Rembesan zat ini disebabkan oleh kesan pada reseptor hipotalamus dari pelbagai hormon darah (bahagian humoral juga telah bermula), kelenjar pituitari, kadar glukosa dan asid amino, suhu darah.

Maksudnya, neuron hipotalamus mengandungi reseptor untuk bahan aktif biologi dalam darah - hormon kelenjar endokrin, dengan perubahan tahap di mana aktiviti neuron hipotalamus berubah. Hipotalamus itu sendiri diwakili oleh tisu saraf - ini adalah bahagian diencephalon. Oleh itu, di dalamnya dua mekanisme peraturan saling berkaitan: gugup dan humoral.

Kelenjar pituitari berkait rapat dengan hipotalamus - "konduktor orkestra kelenjar endokrin", yang akan kita kaji secara terperinci dalam artikel seterusnya. Terdapat hubungan vaskular serta hubungan saraf antara hipotalamus dan hipofisis: beberapa hormon (vasopressin dan oxytocin) dihantar dari hipotalamus ke hipofisis posterior oleh proses sel saraf.

Ingat bahawa hipotalamus mengeluarkan hormon khas - liberin dan statin. Liberin atau melepaskan hormon (lat. Libertas - kebebasan) menyumbang kepada pembentukan hormon oleh kelenjar pituitari. Statin atau hormon penghambat (lat. Statum - berhenti) menghalang pembentukan hormon ini.

© Bellevich Yuri Sergeevich 2018-2020

Artikel ini ditulis oleh Bellevich Yuri Sergeyevich dan merupakan harta inteleknya. Menyalin, menyebarkan (termasuk dengan menyalin ke laman web dan sumber lain di Internet) atau penggunaan maklumat dan objek lain tanpa persetujuan sebelumnya dari pemegang hak cipta dihukum oleh undang-undang. Untuk bahan artikel dan kebenaran untuk menggunakannya, sila hubungi Bellevich Yuri.

Sistem endokrin

Sistem endokrin - sistem yang mengatur aktiviti semua organ dengan bantuan hormon yang dirembeskan oleh sel endokrin ke dalam sistem peredaran darah, atau menembusi ke sel-sel yang berdekatan melalui ruang antar sel. Sebagai tambahan kepada pengaturan aktivitas, sistem ini memastikan penyesuaian badan dengan parameter perubahan persekitaran dalaman dan luaran, yang memastikan keteguhan sistem dalaman, dan ini sangat diperlukan untuk memastikan fungsi normal orang tertentu. Terdapat kepercayaan yang meluas bahawa kerja sistem endokrin berkait rapat dengan sistem imun.

Sistem endokrin boleh menjadi kelenjar, di dalamnya sel-sel endokrin digabungkan, yang membentuk kelenjar endokrin. Kelenjar ini menghasilkan hormon, yang merangkumi semua steroid, hormon tiroid, dan banyak hormon peptida. Juga, sistem endokrin dapat meresap, ia diwakili oleh sel-sel yang menghasilkan hormon yang diedarkan ke seluruh badan. Mereka dipanggil aglandular. Sel seperti itu terdapat di hampir semua tisu sistem endokrin..

Fungsi sistem endokrin

 • Menyediakan homeostasis kepada badan dalam persekitaran yang berubah;
 • Penyelarasan semua sistem;
 • Penyertaan dalam peraturan kimia (humoral) badan;
 • Bersama dengan sistem saraf dan imun, ia mengatur perkembangan tubuh, pertumbuhannya, fungsi pembiakan, pembezaan seksual
 • Ia mengambil bahagian dalam proses penggunaan, pendidikan dan pemuliharaan tenaga;
 • Bersama dengan sistem saraf, hormon memberikan keadaan mental seseorang, reaksi emosi.

Sistem endokrin berbutir

Sistem endokrin manusia diwakili oleh kelenjar yang terkumpul, mensintesis dan melepaskan pelbagai bahan aktif ke dalam aliran darah: neurotransmitter, hormon, dll. Kelenjar klasik jenis ini termasuk ovari, testis, medula adrenal dan korteks, kelenjar paratiroid, kelenjar pituitari, kelenjar pineal, termasuk ke sistem endokrin berbutir. Oleh itu, sel-sel sistem jenis ini dipasang dalam satu kelenjar. Sistem saraf pusat berperanan aktif dalam menormalkan rembesan hormon dari semua kelenjar di atas, dan oleh mekanisme maklum balas, hormon mempengaruhi fungsi sistem saraf pusat, memastikan keadaan dan aktivitinya. Pengaturan fungsi endokrin tubuh dipastikan tidak hanya disebabkan oleh pengaruh hormon, tetapi juga melalui pengaruh sistem saraf autonomik, atau autonomi. Di dalam sistem saraf pusat, rembesan zat aktif secara biologi berlaku, yang banyak juga terbentuk di sel endokrin saluran gastrointestinal.

Kelenjar endokrin, atau kelenjar endokrin, adalah organ yang menghasilkan bahan tertentu dan juga mengeluarkannya menjadi limfa atau darah. Bahan khusus tersebut adalah pengatur kimia - hormon, yang penting untuk fungsi normal badan. Kelenjar endokrin dapat diwakili dalam bentuk organ dan tisu bebas. Kelenjar rembesan dalaman merangkumi yang berikut:

Sistem hipotalamus-hipofisis

Kelenjar pituitari dan hipotalamus mengandungi sel-sel sekretori, sementara hipolamus adalah organ pengatur sistem yang penting. Di dalamnya dihasilkan bahan aktif biologi dan hipotalamus yang meningkatkan atau menghalang fungsi perkumuhan kelenjar pituitari. Kelenjar pituitari, pada gilirannya, menjalankan kawalan ke atas sebahagian besar kelenjar endokrin. Kelenjar pituitari diwakili oleh kelenjar kecil yang beratnya kurang dari 1 gram. Ia terletak di dasar tengkorak, di ceruk..

Tiroid

Kelenjar tiroid adalah kelenjar sistem endokrin yang menghasilkan hormon yang mengandungi iodin dan juga menyimpan yodium. Hormon tiroid terlibat dalam pertumbuhan sel-sel individu, mengatur metabolisme. Kelenjar tiroid terletak di bahagian depan leher, ia terdiri daripada isthmus dan dua lobus, berat kelenjar antara 20 hingga 30 gram.

Kelenjar paratiroid

Kelenjar ini bertanggung jawab untuk mengatur kepekatan kalsium dalam tubuh ke tahap yang terhad, sehingga sistem motor dan saraf berfungsi dengan normal. Apabila tahap kalsium dalam darah turun, reseptor paratiroid, yang sensitif terhadap kalsium, mulai diaktifkan dan dirembes ke dalam darah. Oleh itu, hormon paratiroid dirangsang dengan osteoklas yang melepaskan kalsium ke dalam darah dari tisu tulang..

Kelenjar adrenal

Kelenjar adrenal berada di kutub atas buah pinggang. Mereka terdiri daripada medula dalaman dan lapisan kortikal luar. Untuk kedua-dua bahagian kelenjar adrenal, aktiviti hormon yang berbeza adalah ciri. Korteks adrenal menghasilkan glikokortikoid dan mineralokortikoid, yang mempunyai struktur steroid. Jenis pertama hormon ini merangsang sintesis karbohidrat dan pemecahan protein, yang kedua - mengekalkan keseimbangan elektrolit dalam sel, mengatur pertukaran ion. Medulla adrenal menghasilkan adrenalin, yang mengekalkan nada sistem saraf. Bahan kortikal juga menghasilkan hormon seks lelaki dalam jumlah kecil. Dalam kes di mana terdapat gangguan pada tubuh, hormon lelaki memasuki badan dalam jumlah yang berlebihan, dan gejala lelaki mula meningkat pada kanak-kanak perempuan. Tetapi korteks medula dan adrenal berbeza bukan hanya berdasarkan hormon yang dihasilkan, tetapi juga pada sistem pengawalseliaan - medula diaktifkan oleh sistem saraf periferi, dan kerja korteks - oleh pusat.

Pankreas

Pankreas adalah organ besar sistem endokrin bertindak ganda: ia sekaligus mengeluarkan hormon dan jus pankreas.

Epifisis

Kelenjar pineal adalah organ yang mengeluarkan hormon, norepinefrin dan melatonin. Melatonin mengawal fasa tidur, norepinefrin mempunyai kesan pada sistem saraf dan peredaran darah. Walau bagaimanapun, fungsi kelenjar pineal belum diperjelaskan..

Gonad

Gonad adalah gonad tanpa aktiviti seksual dan pematangan sistem pembiakan manusia tidak mungkin dilakukan. Ini termasuk ovari wanita dan testis lelaki. Pengeluaran hormon seks pada masa kanak-kanak berlaku dalam jumlah kecil, yang secara beransur-ansur meningkat semasa dewasa. Dalam jangka masa tertentu, hormon seks lelaki atau wanita, bergantung pada jenis kelamin anak, menyebabkan pembentukan ciri seksual sekunder.

Sistem endokrin yang meresap

Jenis sistem endokrin ini dicirikan oleh susunan sel endokrin yang tersebar.

Beberapa fungsi endokrin dilakukan oleh limpa, usus, perut, ginjal, hati, di samping itu, sel-sel tersebut terkandung di seluruh badan.

Sehingga kini, lebih daripada 30 hormon telah dikenalpasti, disekresikan ke dalam darah oleh sekumpulan sel dan sel yang terletak di tisu saluran pencernaan. Antaranya, gastrin, secretin, somatostatin dan banyak lagi yang lain dapat dibezakan..

Peraturan sistem endokrin adalah sebagai berikut:

 • Interaksi biasanya berlaku menggunakan prinsip maklum balas: apabila hormon bertindak pada sel sasaran, mempengaruhi sumber rembesan hormon, tindak balas mereka menyebabkan penekanan rembesan. Maklum balas positif, apabila berlaku peningkatan rembesan, sangat jarang berlaku..
 • Sistem kekebalan tubuh diatur oleh sistem imun dan saraf..
 • Pengendalian endokrin kelihatan seperti rantai kesan pengawalseliaan, hasil tindakan hormon di mana secara tidak langsung atau langsung mempengaruhi elemen yang menentukan kandungan hormon.

Penyakit endokrin

Penyakit endokrin diwakili oleh kelas penyakit yang timbul daripada gangguan beberapa atau satu kelenjar endokrin. Kumpulan penyakit ini berdasarkan disfungsi kelenjar endokrin, hipofungsi, hiperfungsi. Apudoma adalah tumor yang berasal dari sel yang menghasilkan hormon polipeptida. Penyakit ini merangkumi gastrinoma, VIPoma, glukagonoma, somatostatinoma.

Pendidikan: Lulus dari Universiti Perubatan Negeri Vitebsk dengan ijazah dalam Pembedahan. Di universiti, dia mengetuai Majlis Persatuan Ilmiah Pelajar. Latihan lanjutan pada tahun 2010 - dalam bidang "Onkologi" dan pada tahun 2011 - dalam bidang "Mamologi, bentuk onkologi visual".

Pengalaman: Bekerja di rangkaian perubatan umum selama 3 tahun sebagai pakar bedah (hospital kecemasan Vitebsk, Liozno CRH) dan pakar onkologi dan traumatologi daerah sambilan. Bekerja sebagai wakil farmasi sepanjang tahun di Rubicon.

Mengemukakan 3 proposal rasionalisasi dengan topik "Pengoptimuman terapi antibiotik bergantung pada komposisi spesies mikroflora", 2 karya memenangi hadiah dalam peraduan republik-tinjauan makalah penyelidikan pelajar (kategori 1 dan 3).

Sistem endokrin manusia

Hipotalamus

Ia adalah bahagian otak, yang terletak di atas dan di depan batang otak, lebih rendah daripada thalamus. Ia melakukan banyak fungsi yang berbeza dalam sistem saraf, dan juga bertanggung jawab untuk kawalan langsung sistem endokrin melalui kelenjar pituitari. Hipotalamus mengandungi sel khas yang disebut sel neuron neurosecretory yang mengeluarkan hormon endokrin: hormon pelepasan tirotropin (TRH), hormon pelepasan hormon pertumbuhan (GRH), hormon penghambat pertumbuhan (GRIG), hormon pelepasan gonadotropin (GRH), pelepasan kortikotropin, oxytocin, antidiuretik (ADH).

Semua hormon pelepasan dan penghambatan mempengaruhi fungsi kelenjar pituitari anterior. TRH merangsang kelenjar pituitari anterior untuk melepaskan hormon perangsang tiroid. GRHR dan GRIG mengatur pembebasan hormon pertumbuhan, HRHG merangsang pembebasan hormon pertumbuhan, GRIG menghalang pembebasannya. GRH merangsang pembebasan hormon perangsang folikel dan luteinizing, sementara KRH merangsang pembebasan hormon adrenokortikotropik. Dua hormon endokrin terakhir - oxytocin, serta antidiuretik dihasilkan oleh hipotalamus, kemudian dipindahkan ke kelenjar pituitari posterior, di mana mereka berada, dan kemudian dilepaskan.

Pituitari

Kelenjar pituitari adalah sekeping tisu kecil berukuran kacang yang disambungkan ke bahagian bawah hipotalamus otak. Banyak saluran darah mengelilingi kelenjar pituitari, menyebarkan hormon ke seluruh badan. Terletak di kemurungan kecil tulang sphenoid, pelana Turki, kelenjar pituitari sebenarnya terdiri daripada 2 struktur yang sama sekali berbeza: lobus posterior dan anterior kelenjar pituitari.

Kelenjar pituitari posterior.
Pituitari posterior sebenarnya bukan tisu kelenjar, tetapi lebih banyak tisu saraf. Pituitari posterior adalah lanjutan kecil dari hipotalamus, di mana akson beberapa sel neurosecretori hipotalamus melintas. Sel-sel ini menghasilkan 2 jenis hormon endokrin hipotalamus, yang disimpan dan kemudian dirembeskan oleh kelenjar pituitari posterior: oxytocin, antidiurit.
Oxytocin mengaktifkan kontraksi rahim semasa melahirkan anak dan merangsang pengeluaran susu semasa penyusuan..
Antidiuretik (ADH) dalam sistem endokrin mencegah kehilangan air badan dengan meningkatkan penyerapan semula air oleh buah pinggang dan mengurangkan aliran darah ke kelenjar peluh.

Adenohypophysis.
Kelenjar pituitari anterior adalah bahagian kelenjar pituitari yang sebenarnya. Fungsi kelenjar pituitari anterior mengawal fungsi pelepasan dan penghambatan hipotalamus. Kelenjar pituitari anterior menghasilkan 6 hormon penting sistem endokrin: tiroid-stimulating (TSH), yang bertanggungjawab untuk merangsang kelenjar tiroid; adrenokortikotropik - merangsang bahagian luar kelenjar adrenal - korteks adrenal untuk menghasilkan hormonnya. Follicle-stimulating (FSH) - merangsang mentol sel gonad untuk menghasilkan gamet pada wanita, sperma pada lelaki. Luteinizing (LH) - merangsang gonad untuk menghasilkan hormon seks - estrogen pada wanita dan testosteron pada lelaki. Hormon pertumbuhan manusia (STH) mempengaruhi banyak sel sasaran di seluruh badan, merangsang pertumbuhan, pembaikan, dan pembiakannya. Prolaktin (PRL) - mempunyai banyak kesan pada tubuh, yang utama ialah ia merangsang kelenjar susu untuk menghasilkan susu.

Kelenjar pineal

Ini adalah jisim tisu kelenjar endokrin berbentuk kerucut kecil, yang hanya terdapat di belakang thalamus otak. Ia menghasilkan melatonin, yang membantu mengatur kitaran tidur-bangun. Aktiviti kelenjar pineal dihambat oleh rangsangan dari fotoreseptor retina. Kepekaan terhadap cahaya ini menyebabkan melatonin dihasilkan hanya dalam keadaan cahaya rendah atau gelap. Peningkatan pengeluaran melatonin menyebabkan orang merasa tidur pada waktu malam ketika kelenjar pineal aktif..

Tiroid

Kelenjar tiroid adalah kelenjar berbentuk rama-rama yang terletak di pangkal leher dan melilit sisi trakea. Ia menghasilkan 3 hormon utama sistem endokrin: calcitonin, tiroksin dan triiodothyronine.
Calcitonin diekskresikan ke dalam darah apabila tahap kalsium meningkat di atas nilai yang telah ditentukan. Ia berfungsi untuk mengurangkan kepekatan kalsium dalam darah, menyumbang kepada penyerapan kalsium dalam tulang. T3, T4 bekerjasama untuk mengatur kadar metabolisme badan. Meningkatkan kepekatan T3, T4 meningkatkan penggunaan tenaga, dan juga aktiviti sel.

Kelenjar paratiroid

Pada kelenjar paratiroid 4 terdapat sejumlah besar tisu kelenjar yang terdapat di bahagian belakang kelenjar tiroid. Kelenjar paratiroid menghasilkan hormon endokrin - hormon paratiroid (PTH), yang terlibat dalam homeostasis ion kalsium. PTH dilepaskan dari kelenjar paratiroid apabila tahap ion kalsium berada di bawah titik tertentu. PTH merangsang osteoklas untuk memecah kalsium yang mengandungi matriks tisu tulang untuk melepaskan ion kalsium bebas ke dalam darah. PTH juga merangsang buah pinggang untuk mengembalikan ion kalsium yang ditapis dari darah kembali ke aliran darah sehingga berterusan.

Kelenjar adrenal

Kelenjar adrenal adalah sepasang kelenjar segitiga dari sistem endokrin, yang terletak tepat di atas ginjal. Mereka terdiri daripada 2 lapisan yang terpisah, masing-masing dengan fungsi tersendiri: korteks adrenal luar, dan medula adrenal dalaman.

Korteks adrenal:
menghasilkan banyak hormon endokrin kortikal dari 3 kelas: glukokortikoid, mineralokortikoid, androgen.

Glukokortikoid mempunyai banyak fungsi yang berbeza, termasuk pemecahan protein dan lipid untuk menghasilkan glukosa. Glukokortikoid juga berfungsi dalam sistem endokrin untuk mengurangkan keradangan dan meningkatkan tindak balas imun..


Mineralokortikoid, seperti namanya, adalah sekumpulan hormon sistem endokrin yang membantu mengatur kepekatan ion mineral dalam badan.

Androgen, seperti testosteron, dihasilkan pada tahap rendah dalam korteks adrenal untuk mengatur pertumbuhan dan aktiviti sel yang rentan terhadap hormon lelaki. Pada lelaki dewasa, jumlah androgen yang dihasilkan oleh testis jauh lebih besar daripada jumlah yang dihasilkan oleh korteks adrenal, yang membawa kepada kemunculan ciri-ciri seksual sekunder lelaki, seperti: wajah, badan, dan rambut lain.

Medulla adrenal:
ia menghasilkan adrenalin dan norepinefrin setelah rangsangan pembahagian simpatik ANS. Kedua-dua hormon endokrin ini membantu meningkatkan aliran darah ke otak dan otot untuk meningkatkan tindak balas tekanan. Mereka juga bekerja untuk meningkatkan detak jantung, pernafasan, dan tekanan darah dengan menurunkan aliran darah ke organ yang tidak terlibat dalam tindak balas kecemasan..

Pankreas

Ini adalah kelenjar besar yang terletak di rongga perut dengan bahagian belakang bawah lebih dekat ke perut. Pankreas dianggap sebagai kelenjar heterokrin, kerana mengandungi kedua-dua tisu endokrin dan eksokrin. Sel endokrin pankreas membentuk hanya sekitar 1% dari jisim pankreas dan terdapat dalam kumpulan kecil di seluruh pankreas, yang disebut pulau Langerhans. Di pulau-pulau ini, terdapat 2 jenis sel - sel alfa dan beta. Sel alfa menghasilkan glukagon, yang bertanggungjawab untuk meningkatkan kadar glukosa. Glukagon merangsang pengecutan otot pada sel hati untuk memecah glisogen polisakarida dan melepaskan glukosa ke dalam darah. Sel beta menghasilkan insulin, yang bertanggungjawab menurunkan glukosa darah setelah makan. Insulin menyebabkan glukosa diserap dari darah ke dalam sel, di mana ia ditambahkan ke molekul glikogen untuk disimpan.

Gonad

Gonad - organ sistem endokrin dan pembiakan - ovari pada wanita, testis pada lelaki - bertanggungjawab untuk pengeluaran hormon seks di dalam badan. Mereka menentukan ciri seksual sekunder bagi wanita dewasa dan lelaki dewasa..

Testis
adalah sepasang organ ellipsoid yang terdapat di skrotum lelaki yang menghasilkan testosteron androgen pada lelaki selepas baligh. Testosteron mempengaruhi banyak bahagian badan, termasuk otot, tulang, alat kelamin, dan folikel rambut. Ia menyebabkan pertumbuhan dan peningkatan kekuatan tulang dan otot, termasuk pertumbuhan tulang panjang yang dipercepat pada masa remaja. Semasa baligh, testosteron mengawal pertumbuhan dan perkembangan alat kelamin dan rambut pada tubuh lelaki, termasuk kemaluan, dada dan rambut muka. Pada lelaki yang mewarisi gen kebotakan, testosteron menyebabkan timbulnya alopecia androgenetik, yang biasanya dikenali sebagai kebotakan pola lelaki.

Ovari.
Ovari adalah sepasang amigdala sistem endokrin dan pembiakan, yang terletak di rongga pelvis badan, lebih unggul daripada rahim pada wanita. Ovari menghasilkan hormon seks wanita progesteron dan estrogen. Progesteron paling aktif pada wanita semasa ovulasi dan kehamilan, di mana ia menyediakan keadaan yang sesuai pada tubuh manusia untuk menyokong janin yang sedang berkembang. Estrogen adalah sekumpulan hormon yang berkaitan yang berfungsi sebagai alat kelamin wanita utama. Pembebasan estrogen semasa akil baligh menyebabkan perkembangan ciri-ciri seksual wanita (sekunder) - ini adalah pertumbuhan rambut kemaluan, perkembangan rahim dan kelenjar susu. Estrogen juga menyebabkan peningkatan pertumbuhan tulang pada masa remaja.

Thymus

Timus adalah organ lembut, berbentuk segitiga dari sistem endokrin yang terletak di dada. Thymus mensintesis thymosin, melatih dan mengembangkan T-limfosit semasa perkembangan janin. Limfosit T yang diperoleh dalam timus melindungi tubuh daripada mikrob patogen. Thymus secara beransur-ansur digantikan oleh tisu adiposa.

Organ penghasil hormon lain dari sistem endokrin
Selain kelenjar sistem endokrin, banyak organ dan tisu bukan kelenjar lain di dalam badan juga menghasilkan hormon sistem endokrin.

Hati:
tisu otot jantung mampu menghasilkan peptida natriuretik atrium hormon endokrin penting (ANP) sebagai tindak balas terhadap tahap tekanan darah tinggi. ANP berfungsi untuk menurunkan tekanan darah dengan menyebabkan vasodilasi memberi lebih banyak ruang untuk darah melaluinya. ANP juga mengurangkan jumlah dan tekanan darah, akibatnya air dan garam dilepaskan dari darah melalui ginjal.

Buah pinggang
menghasilkan hormon endokrin eritropoietin (EPO) sebagai tindak balas terhadap tahap oksigen yang rendah dalam darah. EPO, yang dilepaskan oleh ginjal, dihantar ke sumsum tulang merah, di mana ia merangsang peningkatan pengeluaran sel darah merah. Kiraan sel darah merah meningkatkan pengeluaran oksigen darah, akhirnya menghentikan pengeluaran EPO.

Sistem penghadaman

Hormon cholecystokinin (CCK), secretin dan gastrin, semuanya dihasilkan oleh organ saluran gastrousus. CCK, secretin, dan gastrin membantu mengatur rembesan jus pankreas, hempedu, dan jus gastrik sebagai tindak balas terhadap kehadiran makanan di dalam perut. CCK juga berperanan penting untuk merasa kenyang atau "kenyang" setelah makan.


Tisu adiposa:
menghasilkan leptin hormon endokrin, yang terlibat dalam mengawal selera makan dan perbelanjaan tenaga badan. Leptin dihasilkan pada tahap yang relatif dengan jumlah tisu adiposa yang ada di dalam badan, yang membolehkan otak mengawal keadaan penyimpanan tenaga di dalam badan. Apabila badan mengandungi tahap jaringan adiposa yang mencukupi untuk menyimpan tenaga, tahap leptin dalam darah memberitahu otak bahawa tubuh tidak kelaparan dan dapat berfungsi dengan normal. Sekiranya tahap tisu adiposa atau leptin turun di bawah ambang tertentu, tubuh akan memasuki mod kelaparan dan berusaha menjimatkan tenaga dengan meningkatkan rasa lapar dan makan, serta mengurangkan penggunaan tenaga. Tisu adiposa juga menghasilkan tahap estrogen yang sangat rendah pada lelaki dan wanita. Pada orang gemuk, sejumlah besar tisu adiposa boleh menyebabkan tahap estrogen yang tidak normal..

Plasenta:
Pada wanita hamil, plasenta menghasilkan beberapa hormon endokrin yang membantu mengekalkan kehamilan. Progesteron dibuat untuk mengendurkan rahim, melindungi janin dari sistem imun ibu, dan juga mencegah kelahiran pramatang. Chorionic gonadotropin (CGT) membantu progesteron dengan memberi isyarat kepada ovari untuk menyokong pengeluaran estrogen dan progesteron sepanjang kehamilan.

Hormon endokrin tempatan:
prostaglandin dan leukotrien dihasilkan oleh setiap tisu di dalam badan (tidak termasuk tisu darah) sebagai tindak balas terhadap perengsa berbahaya. Kedua-dua hormon sistem endokrin ini mempengaruhi sel-sel yang menjadi sumber kerosakan, membiarkan seluruh badan bebas berfungsi secara normal..

Prostaglandin menyebabkan edema, keradangan, hipersensitiviti terhadap kesakitan dan demam organ tempatan untuk membantu menyekat bahagian tubuh yang rosak daripada jangkitan atau kerosakan selanjutnya. Mereka bertindak sebagai pembalut semula jadi badan, menghalang patogen dan membengkak di sekitar sendi yang rosak seperti pembalut semula jadi untuk membatasi pergerakan.


Leukotrien membantu tubuh sembuh setelah prostaglandin bertindak, mengurangkan keradangan, membantu sel darah putih bergerak ke kawasan itu untuk membersihkannya dari patogen dan tisu yang rosak.

Sistem endokrin, interaksi dengan sistem saraf. Fungsi

Sistem endokrin berfungsi bersama dengan sistem saraf untuk membentuk sistem kawalan badan. Sistem saraf menyediakan sistem kawalan yang sangat pantas dan sangat fokus untuk mengatur kelenjar dan otot tertentu di seluruh badan. Sistem endokrin, sebaliknya, bertindak lebih lambat, tetapi mempunyai kesan pengedaran yang sangat luas, tahan lama dan kuat. Hormon endokrin diedarkan oleh kelenjar melalui darah ke seluruh badan, mempengaruhi sel mana pun dengan reseptor untuk spesies tertentu. Sebilangan besar mempengaruhi sel di beberapa organ atau seluruh badan, menghasilkan banyak tindak balas yang pelbagai dan kuat..

Hormon sistem endokrin. Hartanah

Setelah hormon dihasilkan oleh kelenjar, ia menyebar ke seluruh badan melalui aliran darah. Mereka melalui badan, melalui sel atau sepanjang membran plasma sel sehingga mereka bertabrakan dengan reseptor hormon endokrin tertentu. Mereka hanya boleh mempengaruhi sel sasaran yang mempunyai reseptor yang sesuai. Harta ini dikenali sebagai kekhususan. Kekhususan menerangkan bagaimana setiap hormon boleh memberi kesan khusus pada bahagian tubuh yang sama..

Banyak hormon yang dihasilkan oleh sistem endokrin dikelaskan sebagai tropik. Tropik boleh menyebabkan pembebasan hormon lain di kelenjar lain. Ini memberikan jalan kawalan untuk pengeluaran hormon, dan juga menentukan cara kelenjar untuk mengawal pengeluaran di bahagian tubuh yang jauh. Banyak kelenjar pituitari yang dihasilkan, seperti TSH, ACTH, dan FSH, bersifat tropik..

Peraturan hormon dalam sistem endokrin

Tahap hormon endokrin dalam badan dapat diatur oleh beberapa faktor. Sistem saraf dapat mengawal tahap hormon melalui tindakan hipotalamus dan pembebasan dan penghambatannya. Sebagai contoh, TRH yang dihasilkan oleh hipotalamus merangsang hipofisis anterior untuk menghasilkan TSH. Tropic memberikan tahap kawalan tambahan untuk pembebasan hormon. Sebagai contoh, TSH bersifat tropik, merangsang kelenjar tiroid untuk menghasilkan T3 dan T4. Pemakanan juga dapat mengawal tahap mereka dalam badan. Sebagai contoh, T3 dan T4 memerlukan 3 atau 4 atom yodium, masing-masing, maka ia akan dihasilkan. Pada orang yang tidak mempunyai yodium dalam diet mereka, mereka tidak akan dapat menghasilkan hormon tiroid yang mencukupi untuk mengekalkan metabolisme yang sihat dalam sistem endokrin..
Dan akhirnya, bilangan reseptor yang terdapat dalam sel dapat diubah oleh sel sebagai tindak balas kepada hormon. Sel yang terdedah kepada tahap hormon yang tinggi untuk jangka masa yang panjang dapat mengurangkan jumlah reseptor yang dihasilkannya, yang menyebabkan penurunan kepekaan sel..

Kelas hormon endokrin

Mereka dibahagikan kepada 2 kategori bergantung kepada komposisi kimia dan kelarutannya: larut dalam air dan larut dalam lemak. Setiap kelas ini mempunyai mekanisme dan fungsi khusus yang menentukan bagaimana mereka mempengaruhi sel sasaran..


Hormon larut dalam air.
Larut air termasuk peptida dan asid amino, seperti insulin, adrenalin, hormon pertumbuhan (somatotropin) dan oksitosin. Seperti namanya, larut dalam air. Larut air tidak dapat melewati lapisan fosfolipid ganda membran plasma dan, oleh itu, bergantung pada molekul reseptor pada permukaan sel. Apabila hormon endokrin yang larut dalam air mengikat molekul reseptor di permukaan sel, ia menyebabkan reaksi dalam sel. Tindak balas ini dapat mengubah pekali dalam sel, seperti kebolehtelapan membran atau pengaktifan molekul lain. Reaksi yang biasa menyebabkan pembentukan molekul adenosin monofosfat (cAMP) siklik mensintesisnya dari adenosin trifosfat (ATP) yang terdapat di dalam sel. cAMP bertindak sebagai utusan sekunder di dalam sel, di mana ia mengikat reseptor kedua untuk mengubah fungsi fisiologi sel.

Hormon endokrin yang mengandungi lipid.
Larut lemak merangkumi hormon steroid seperti testosteron, estrogen, glukokortikoid dan mineralokortikoid. Oleh kerana mereka larut dalam lemak, ini dapat langsung masuk melalui lapisan ganda fosfolipid membran plasma dan mengikat secara langsung ke reseptor di dalam nukleus sel. Lipid yang dapat mengendalikan fungsi sel secara langsung dari reseptor hormon, sering menyebabkan transkripsi gen tertentu ke dalam DNA menghasilkan "messenger RNA (mRNA)," yang digunakan untuk menghasilkan protein yang mempengaruhi pertumbuhan dan fungsi sel..

Sistem endokrin manusia

Sistem endokrin manusia dalam bidang pengetahuan pelatih peribadi memainkan peranan penting, kerana ia mengawal pembebasan banyak hormon, termasuk testosteron, yang bertanggungjawab untuk pertumbuhan otot. Ia tentu saja tidak terhad kepada testosteron sahaja, dan oleh itu ia mempengaruhi bukan sahaja pertumbuhan otot, tetapi juga kerja banyak organ dalaman. Apa tugas sistem endokrin dan bagaimana ia disusun, sekarang kita akan faham.

Pengenalan

Sistem endokrin adalah mekanisme untuk mengatur fungsi organ-organ dalaman dengan bantuan hormon yang disekresikan oleh sel-sel endokrin terus ke aliran darah, atau secara perlahan-lahan menembus ruang antar sel ke sel-sel yang berdekatan. Mekanisme ini mengawal aktiviti hampir semua organ dan sistem tubuh manusia, menyumbang kepada penyesuaiannya terhadap keadaan persekitaran yang sentiasa berubah, sambil mengekalkan keteguhan dalaman, yang diperlukan untuk mengekalkan proses kehidupan yang normal. Pada masa ini, telah terbukti dengan jelas bahawa pelaksanaan fungsi-fungsi ini hanya mungkin dilakukan dengan interaksi berterusan dengan sistem kekebalan tubuh.

Sistem endokrin terbahagi kepada kelenjar (kelenjar endokrin) dan meresap. Kelenjar endokrin menghasilkan hormon kelenjar, yang merangkumi semua hormon steroid, serta hormon tiroid dan beberapa hormon peptida. Sistem endokrin yang tersebar diwakili oleh sel-sel endokrin yang tersebar di seluruh badan yang menghasilkan hormon yang disebut aglandular peptida. Hampir semua tisu badan mengandungi sel-sel endokrin.

Sistem endokrin kelenjar

Ia diwakili oleh kelenjar endokrin, yang mensintesis, mengumpul dan melepaskan ke dalam darah pelbagai komponen aktif secara biologi (hormon, neurotransmitter, dan bukan sahaja). Kelenjar endokrin klasik: kelenjar pituitari, pineal, tiroid dan paratiroid, radas pulau pankreas, korteks adrenal dan medula, testis dan ovari dianggap sebagai sistem endokrin kelenjar. Dalam sistem ini, pengumpulan sel endokrin berada dalam kelenjar yang sama. Sistem saraf pusat terlibat secara langsung dalam kawalan dan pengurusan pengeluaran hormon oleh semua kelenjar endokrin, dan hormon, pada gilirannya, kerana mekanisme maklum balas, mempengaruhi sistem saraf pusat, mengatur aktivitinya.

Kelenjar sistem endokrin dan hormon yang dirembeskan oleh mereka: 1- Epiphysis (melatonin); 2- Thymus (thymosins, thymopoietins); 3- Saluran gastrousus (glukagon, pankreosimin, enterogastrin, cholecystokinin); 4- Buah pinggang (eritropoietin, renin); 5- Plasenta (progesteron, relaxin, chorionic gonadotropin); 6- Ovari (estrogen, androgen, progestin, relaxin); 7- Hypothalamus (liberin, statin); 8- Kelenjar hipofisis (vasopressin, oxytocin, prolactin, lipotropin, ACTH, MSH, STH, FSH, LH); 9- Kelenjar tiroid (tiroksin, triiodothyronine, kalsitonin); 10- Kelenjar paratiroid (hormon paratiroid); 11- Kelenjar adrenal (kortikosteroid, androgen, adrenalin, norepinefrin); 12- Pankreas (somatostatin, glukagon, insulin); 13- Testis (androgen, estrogen).

Pengaturan saraf fungsi endokrin periferal tubuh direalisasikan bukan hanya disebabkan oleh hormon tropik pada kelenjar pituitari (hormon hipofisis dan hipotalamus), tetapi juga di bawah pengaruh sistem saraf autonomi. Di samping itu, sejumlah komponen aktif secara biologi (monoamin dan hormon peptida) dihasilkan secara langsung di sistem saraf pusat, sebahagian besarnya juga dihasilkan oleh sel endokrin saluran gastrointestinal.

Kelenjar endokrin (kelenjar endokrin) adalah organ yang menghasilkan bahan tertentu dan membuangnya terus ke dalam darah atau limfa. Hormon bertindak sebagai bahan ini - pengatur kimia yang diperlukan untuk memastikan proses penting. Kelenjar endokrin dapat ditunjukkan sebagai organ bebas dan sebagai turunan tisu epitelium.

Sistem endokrin yang meresap

Dalam sistem ini, sel endokrin tidak dikumpulkan di satu tempat, tetapi tersebar. Banyak fungsi endokrin dilakukan oleh hati (pengeluaran somatomedin, faktor pertumbuhan seperti insulin dan bukan sahaja), buah pinggang (pengeluaran eritropoietin, medullin dan tidak hanya), perut (pengeluaran gastrin), usus (pengeluaran peptida usus vasoaktif dan tidak hanya) dan limpa (pengeluaran splenin). Sel endokrin terdapat di seluruh tubuh manusia.

Sains mengetahui lebih daripada 30 hormon yang dilepaskan ke dalam darah oleh sel atau kelompok sel yang terletak di tisu saluran gastrousus. Sel-sel ini dan kumpulannya mensintesis gastrin, peptida pengikat gastrin, sekretin, kolesistokinin, somatostatin, polipeptida usus vasoaktif, bahan P, motilin, galanin, peptida gen glukagon (timah glisin, oksintomodulin, peptida mirip glukagon), neuromenspeptida neuromine, neuropeptida Y, kromogranin (kromogranin A, peptida yang berkaitan dengan GAWK dan secretogranin II).

Sepasang kelenjar hipotalamus-hipofisis

Salah satu kelenjar yang paling penting dalam badan adalah kelenjar pituitari. Ia mengawal kerja banyak kelenjar endokrin. Saiznya sangat kecil, beratnya kurang dari satu gram, tetapi nilainya untuk fungsi normal badan cukup besar. Kelenjar ini terletak di pangkal tengkorak, dihubungkan oleh kaki ke pusat otak hipotalamus dan terdiri daripada tiga lobus - anterior (adenohypophysis), menengah (kurang berkembang) dan posterior (neurohypophysis). Hormon hipotalamus (oxytocin, neurotensin) mengalir melalui kaki pituitari ke kelenjar pituitari posterior, di mana mereka disimpan dan dari mana mereka memasuki aliran darah jika diperlukan.

Sepasang kelenjar hipotalamus-hipofisis: 1- Unsur penghasil hormon; 2- Lobus anterior; 3- Sambungan hipotalamus; 4- Saraf (pergerakan hormon dari hipotalamus ke kelenjar pituitari posterior); 5- Tisu hipofisis (rembesan hormon dari hipotalamus); 6- lobus belakang; 7- Saluran darah (penyerapan hormon dan pemindahannya ke badan); I- Hipotalamus; II- Kelenjar hipofisis.

Kelenjar pituitari anterior adalah organ yang paling penting untuk mengatur fungsi utama badan. Semua hormon utama yang mengawal aktiviti perkumuhan kelenjar endokrin periferal dihasilkan di sini: hormon thyrotropic (TSH), hormon adrenokortikotropik (ACTH), hormon somatotropik (STH), hormon laktotropik (Prolaktin) dan dua hormon gonadotropik: luteinizing (LH) dan Follic ).

Kelenjar pituitari posterior tidak menghasilkan hormonnya sendiri. Peranannya dalam tubuh hanya terdiri dari pengumpulan dan rembesan dua hormon penting yang dihasilkan oleh sel-sel neurosecretory inti hipotalamus: hormon antidiuretik (ADH), yang terlibat dalam mengatur keseimbangan air badan, meningkatkan tahap penyerapan cecair pada ginjal dan oksitosin, yang mengawal kontraksi otot licin.

Tiroid

Kelenjar endokrin, yang menyimpan yodium dan menghasilkan hormon yang mengandung iodin (iodothyronines), yang mengambil bahagian dalam proses metabolik, serta pertumbuhan sel dan seluruh organisma. Ini adalah dua hormon utamanya - tiroksin (T4) dan triiodothyronine (T3). Hormon lain yang dirembeskan oleh kelenjar tiroid adalah calcitonin (polipeptida). Ini memantau kepekatan kalsium dan fosfat dalam tubuh, dan juga mencegah pembentukan osteoklas, yang dapat menyebabkan pemusnahan tisu tulang. Ia juga mengaktifkan pembiakan osteoblas. Oleh itu, calcitonin terlibat dalam pengaturan aktiviti kedua-dua entiti ini. Terima kasih secara eksklusif kepada hormon ini, tisu tulang baru terbentuk lebih cepat. Tindakan hormon ini bertentangan dengan paratiroidin, yang dihasilkan oleh kelenjar paratiroid dan meningkatkan kepekatan kalsium dalam darah, meningkatkan kemasukannya dari tulang dan usus.

Struktur kelenjar tiroid: 1- lobus kiri kelenjar tiroid; 2- Rawan tiroid; 3- lobus piramidal; 4- lobus kanan kelenjar tiroid; 5- Urat jugular dalaman; 6- Arteri karotid biasa; 7- Urat tiroid; 8- Trakea; 9- Aorta; 10, 11- Arteri tiroid; 12- Kapilari; 13- Rongga yang diisi dengan koloid di mana tiroksin disimpan; 14- Sel yang menghasilkan tiroksin.

Pankreas

Organ sekresi besar yang berganda (menghasilkan jus pankreas ke dalam lumen duodenum dan hormon terus ke aliran darah). Terletak di rongga perut atas, antara limpa dan duodenum. Pankreas endokrin diwakili oleh pulau Langerhans, yang terletak di ekor pankreas. Pada manusia, pulau-pulau ini diwakili oleh berbagai jenis sel yang menghasilkan beberapa hormon polipeptida: sel alfa menghasilkan glukagon (mengatur metabolisme karbohidrat), sel beta menghasilkan insulin (menurunkan glukosa darah), sel delta menghasilkan somatostatin (menghalang rembesan banyak kelenjar), sel PP - menghasilkan polipeptida pankreas (merangsang rembesan jus gastrik, menghalang rembesan pankreas), sel epsilon - menghasilkan ghrelin (hormon kelaparan ini meningkatkan selera makan).

Struktur pankreas: 1- Saluran pankreas tambahan; 2- Saluran utama pankreas; 3- Ekor pankreas; 4- Badan pankreas; 5- Leher pankreas; 6- Proses berbentuk cangkuk; 7- Papilla Vater; 8- Papilla kecil; 9- Saluran empedu biasa.

Kelenjar adrenal

Kelenjar kecil berbentuk piramidal yang terletak di bahagian atas buah pinggang. Aktiviti hormon kedua-dua bahagian kelenjar adrenal tidak sama. Korteks adrenal menghasilkan mineralokortikoid dan glikokortikoid, yang mempunyai struktur steroid. Yang pertama (yang utama ialah aldosteron) terlibat dalam pertukaran ion dalam sel dan mengekalkan keseimbangan elektrolitnya. Yang kedua (misalnya, kortisol) merangsang pemecahan protein dan sintesis karbohidrat. Medulla adrenal menghasilkan adrenalin, hormon yang mengekalkan nada sistem saraf simpatik. Peningkatan kepekatan adrenalin dalam darah membawa kepada perubahan fisiologi seperti peningkatan kadar jantung, penyempitan saluran darah, pelebaran murid, pengaktifan fungsi kontraktil otot dan banyak lagi. Kerja korteks adrenal diaktifkan oleh pusat, dan medula - oleh sistem saraf periferal.

Struktur kelenjar adrenal: 1- Korteks adrenal (bertanggungjawab untuk rembesan adrenosteroid); 2- Arteri adrenal (membekalkan darah beroksigen ke tisu kelenjar adrenal); 3- Adrenal medulla (menghasilkan adrenalin dan norepinefrin); I- Kelenjar adrenal; II- Buah pinggang.

Thymus

Sistem kekebalan tubuh, termasuk timus, menghasilkan sebilangan besar hormon, yang biasanya dibahagikan kepada sitokin atau limfokin dan hormon thymic (thymic) - thymopoietins. Yang terakhir mengawal proses pertumbuhan, pematangan dan pembezaan sel T, serta aktiviti fungsional sel dewasa sistem imun. Sitokin yang dirembeskan oleh sel imunokompeten merangkumi: gamma-interferon, interleukin, faktor nekrosis tumor, faktor perangsang koloni granulosit, faktor perangsang koloni granulositomakrop, faktor perangsang koloni makrofag, faktor penghambat leukemia, faktor onkostatin M dan faktor. Lama kelamaan, timus merosot, secara beransur-ansur menggantikan tisu penghubungnya.

Struktur timus: 1- Vena kepala-bahu; 2- Lobus kanan dan kiri timus; 3- Arteri dan urat toraks dalaman; 4- Perikardium; 5- Paru kiri; 6- Kapsul Thymus; 7- Kulit timus; 8- Bahan otak timus; 9- Badan Timatik; 10- septum interlobular.

Gonad

Testis manusia adalah tempat pembentukan sel kuman dan penghasilan hormon steroid, termasuk testosteron. Ia berperanan besar dalam pembiakan, penting untuk fungsi normal fungsi seksual, pematangan sel kuman dan organ genital sekunder. Ini mempunyai kesan pada pertumbuhan tisu otot dan tulang, proses pembentukan darah, kelikatan darah, tahap lipid dalam plasma, metabolisme metabolisme protein dan karbohidrat, serta fungsi psikoseksual dan kognitif. Penghasilan androgen dalam testis dikawal terutamanya oleh hormon luteinizing (LH), sementara pembentukan sel kuman memerlukan tindakan terkoordinasi hormon perangsang folikel (FSH) dan peningkatan kepekatan testosteron intra-benih, yang dihasilkan oleh sel Leydig di bawah pengaruh LH.

Kesimpulannya

Sistem endokrin manusia bertujuan untuk penghasilan hormon, yang seterusnya mengawal dan menguruskan banyak tindakan yang bertujuan untuk proses normal proses tubuh yang normal. Ia mengawal kerja hampir semua organ dalaman, bertanggungjawab terhadap reaksi adaptif tubuh terhadap kesan persekitaran luaran, dan juga menjaga keteguhan dalaman. Hormon yang dihasilkan oleh sistem endokrin bertanggungjawab untuk metabolisme dalam badan, hematopoiesis, pertumbuhan tisu otot dan banyak lagi. Keadaan fisiologi dan mental seseorang bergantung kepada fungsi normalnya.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes