FUNGSI BILIARI: definisi, klasifikasi, diagnosis, rawatan

Definisi (prasyarat patomorfologi) Walaupun sistem empedu (sistem saluran empedu dan sfinkter yang mengatur aliran hempedu) cuba dipertimbangkan secara berasingan dari organ utama (hati), ia adalah sebahagian daripadanya dan sesuai dengan

Definisi (latar belakang patomorfologi)

Walaupun mereka cuba mempertimbangkan sistem empedu (sistem saluran empedu dan sfinkter yang mengatur aliran hempedu) secara terpisah dari organ utama (hati), ia adalah bahagian daripadanya dan berfungsi sesuai.

Dalam hepatosit, 3 pautan bebas dibezakan secara kondisional: bahagian sinusoidal, lateral dan kanalikular. Bahagian apikal (kanalikular) membran sitoplasma hepatosit berbeza dalam sifat histologi dan biokimia dan terlibat dalam pembentukan lumen kapilari hempedu. Setiap sel hepatik mengambil bahagian dalam pembentukan beberapa saluran empedu (FAs). Di pinggiran, lobus LC bergabung ke saluran empedu yang sebenarnya, melewati saluran keluar tisu penghubung interlobular ke dalam tubulus interlobular, yang, bergabung, membentuk saluran interlobular dari urutan pertama (yang kedua - ketika sudah dilapisi dengan epitel prismatik). Di dinding mereka muncul kelenjar mukosa tubular-acinous, tisu penghubung, serat elastik. Saluran interlobular, bergabung, membentuk saluran hepatik besar - saluran lobar yang keluar dari hati dan, pada gilirannya, membentuk saluran hepatik yang biasa, yang kesinambungannya adalah saluran empedu biasa, permulaannya adalah persimpangan saluran hepatik dengan saluran kistik. Pada saluran empedu biasa, bahagian supraduodenal, retroduodenal, pankreas retro, intrapancreatic dan intramural dibezakan.

Bahagian distal dari saluran empedu biasa berada pada ketebalan kepala pankreas, dan saluran terbuka di dinding belakang bahagian bawah duodenum, 2-10 cm di bawah pilorus. Menurut pelbagai pengarang, lebar saluran boleh berbeza: jumlah hempedu (penyejuk) - dari 2 hingga 4 mm; hepatik - dari 0,4 hingga 1,6 mm; sista - dari 1.5 hingga 3.2 mm. Menurut data sinar-x, lebar saluran penyejuk adalah dari 2 hingga 9 mm; mengikut ultrasound, di hadapan pundi hempedu (GI) - dari 2 hingga 6 mm, dan tanpa pundi hempedu - dari 4 hingga 10 mm. Kapasiti pundi hempedu berkisar antara 30 hingga 70 ml. Pada persimpangan pundi hempedu ke saluran sista, serat otot mengambil arah bulat, membentuk sfinkter saluran saluran gastrointestinal (Lutkens). Pemeliharaan motor dilakukan oleh sistem saraf simpatik dan parasimpatis. Plexus saraf terdapat di semua lapisan sistem hempedu. Serat sensitif GP hanya dapat melihat regangan.

Rembesan hempedu berterusan sepanjang hari, dengan beberapa turun naik. Dari 0.5 hingga 2.0 l empedu dirembeskan setiap hari. Arah pergerakan hempedu ditentukan oleh interaksi rembesan hepatik, aktiviti berirama sfinkter bahagian terminal saluran empedu biasa, sfinkter pundi hempedu, injap saluran sista dan fungsi penyerapan membran mukus pundi hempedu dan semua saluran, yang menimbulkan kecerunan tekanan. Dari saluran hepatik dan saluran empedu biasa, hempedu memasuki pankreas pada saat penutupan sfinkter Oddi (memainkan peranan penting dalam mewujudkan kecerunan tekanan). Sphincter Oddi di luar pencernaan ditutup secara tidak konsisten, dan bahagian kecil hempedu memasuki sistem duodenum secara sistematik. Selepas akhir fasa pencernaan, hempedu memasuki pundi hempedu selama 3 atau lebih jam. Sebilangan besar penyelidik percaya bahawa saluran empedu extrahepatic tidak pernah berehat, dan peristalsis aktifnya dipertimbangkan dari sudut mengatur aliran hempedu; nada duodenal (tekanan intraluminal) juga mempengaruhi pengeluaran hempedu. Tindak balas motor pundi hempedu dan sfinkter Oddi secara langsung bergantung kepada kuantiti dan kualiti makanan, serta keadaan emosi seseorang.

Otot sfinkter Oddi bebas dari otot duodenum. Sfinkter Oddi terdiri daripada: sfinkter BDS yang sebenarnya (sfingter Westphal), yang menyediakan pemisahan saluran dari duodenum; sfinkter saluran empedu biasa itu sendiri; sfinkter saluran pankreas.

Pekerjaan seluruh sistem bilier diselaraskan dengan ketat, yang dijamin oleh peraturan saraf dan humoral. Kesan pengawalseliaan peptida endogen kumpulan endorfin masih belum jelas sepenuhnya. Prinsip asas keseluruhan sistem pengawalseliaan adalah peraturan diri bertingkat (termasuk hormon yang dihasilkan secara tempatan dan bahan aktif secara biologi).

Komponen pengawalseliaan sangat kompleks dalam keadaan fisiologi dan tidak sepenuhnya jelas dengan pelbagai patologi sistem ini.

Klasifikasi, definisi pilihan klinikal untuk disfungsi, pendekatan diagnostik

Penyakit fungsional saluran empedu adalah kompleks gejala klinikal yang timbul akibat disfungsi tonik motorik pundi hempedu, saluran empedu dan sfingter.

Menurut Klasifikasi Antarabangsa terbaru, bukannya mendefinisikan "penyakit fungsional saluran empedu" (Roman Consensus, 1999), istilah "gangguan disfungsi saluran empedu" diadopsi. Dalam kes ini, tanpa mengira etiologi, mereka biasanya terbahagi kepada 2 jenis: disfungsi pundi hempedu dan disfungsi sfingter Oddi.

Dalam Klasifikasi Penyakit Antarabangsa terkini (ICD-10) di bawah tajuk K82.8, hanya "dyskinesia saluran hempedu dan saluran sista" yang disorot dan di bawah tajuk K83.4 - "kekejangan sfinkter Oddi".

Bahagian parasimpatis dan simpatik sistem saraf autonomi, serta sistem endokrin, yang menyediakan urutan pengurangan dan kelonggaran radas pundi hempedu dan sfinkter yang disegerakkan, mengambil bahagian dalam pengaturan aktiviti motor dari sistem empedu.

Telah ditunjukkan bahawa kerengsaan saraf vagus yang sederhana menyebabkan aktiviti yang terkoordinasi pada pundi hempedu dan sfingter, dan kerengsaan yang teruk menyebabkan pengurangan spastik dengan kelewatan dalam pemindahan hempedu. Kerengsaan saraf simpatik membantu melegakan pundi hempedu. Daripada hormon gastrointestinal, kesan maksimum diberikan oleh cholecystokinin - pancreasimine (CCK-PZ), yang, bersama dengan pengecutan pundi hempedu, membantu melegakan sfinkter Oddi. Makanan berlemak adalah motif untuk pengembangan CCK-PZ, dan kecerunan tekanan dan perubahannya kepada pengaruh peraturan saraf.

Penyebab utama gangguan dalam aktiviti irama sistem hempedu adalah proses keradangan di hati, yang menyebabkan sintesis hempedu terganggu, penurunan tekanan dalam sistem saluran dan pundi hempedu, dan, oleh itu, kepada pengurangan spastik sfinkter Oddi yang berterusan.

Pelbagai campur tangan pembedahan (kolesistektomi, vagotomi, reseksi perut) juga menyebabkan pelanggaran fungsi sistem empedu yang ketara. Tidak seperti proses yang berlaku di organ pencernaan lain, pembentukan hempedu berlaku secara berterusan, namun, aliran hempedu ke dalam usus hanya diperhatikan pada fasa pencernaan tertentu. Ini dipastikan oleh fungsi simpanan pundi hempedu dan kontraksi beriramanya dengan kelonggaran sfinkter Lutkens dan Oddi. Kelonggaran pundi hempedu disertai dengan penutupan sfinkter Oddi.

Membezakan antara gangguan disfungsi primer dan sekunder. Primer jarang berlaku dan rata-rata 10-15%. Pada masa yang sama, penurunan fungsi kontraktil pundi hempedu dapat dikaitkan dengan penurunan jisim otot (jarang) dan penurunan kepekaan alat reseptor terhadap rangsangan neurohumoral. Selain itu, sebilangan kecil reseptor dapat ditentukan dan diperoleh secara genetik, disebabkan oleh gangguan keradangan, distrofi dan metabolik. Gangguan disfungsi sekunder saluran empedu dapat diperhatikan dengan gangguan hormon, rawatan dengan somatostatin, dengan sindrom pramenstruasi, kehamilan, penyakit sistemik, diabetes, hepatitis, sirosis hati, jujunostomi, serta dengan keradangan dan batu yang ada pada pundi hempedu. Lebih-lebih lagi, kehadiran penyakit ini tidak menunjukkan ketidakkonsistenan sistem pengawalseliaan dan alat reseptif yang stabil - kita bercakap mengenai tahap gangguan yang berlainan pada tempoh yang berlainan, fasa perjalanan penyakit; dalam hal ini, ada "gelombang" gangguan, hingga jangka masa kestabilan jangka panjang, tetapi dengan peralihan "mudah" sistem ini dari kestabilan ke gangguan motor. Dalam kes ini, kelebihan psikoemosi, keadaan tertekan, dan neurosis umum adalah penting. Bagi sebahagian besar pesakit yang menjalani kolesistektomi, kekurangan sfinkter Oddi dengan aliran hempedu yang berterusan adalah ciri, kekejangannya jarang berlaku. Penyebab gangguan bilier yang paling biasa adalah gastrektomi distal, yang menyebabkan kelemahan peraturan hormon dan hipotensi pundi hempedu.

Klasifikasi gangguan disfungsi saluran empedu ditunjukkan dalam jadual.

Untuk kemudahan persepsi dan aplikasi praktikal yang lebih mudah, gangguan searah ditunjukkan dalam klasifikasi, walaupun dalam kehidupan mereka sering lebih kompleks, dengan salah satu komponen mendominasi.

Manifestasi klinikal cukup terkenal: dengan gangguan hiperkinetik, rasa sakit seperti kolik dengan pelbagai intensiti timbul tanpa penyinaran atau dengan penyinaran ke kanan, di belakang, kadang-kadang di bahagian kiri perut (dengan penglibatan sistem duktal pankreas). Dengan hipokinesia - kesakitan yang membosankan di hipokondrium kanan, perasaan tekanan, kenyang, bertambah dengan perubahan kedudukan badan dan dengan peningkatan tekanan intra-perut, yang mengubah kecerunan tekanan untuk aliran hempedu. Biasa untuk pelbagai bentuk disfungsi adalah kepahitan di mulut, kembung, najis tidak stabil.

Oleh itu, simptom utama disfungsi pundi hempedu adalah jenis sakit empedu, dan satu-satunya ciri objektif mungkin ditangguhkan semasa pengosongan pundi hempedu. Kaedah diagnostik yang ada tidak menjelaskan punca fenomena ini. Mungkin ada beberapa faktor penyebab. Mustahil untuk mengecualikan momen seperti pelanggaran pengisian atau penurunan kepekaan radas penerima pundi hempedu.

Kriteria diagnostik untuk disfungsi pundi hempedu adalah episod kesakitan berterusan yang teruk yang terdapat di epigastrium atau di kuadran kanan atas perut, dengan ciri-ciri berikut:

 • episod yang berlangsung selama 30 minit atau lebih;
 • gejala berlaku 1 atau lebih kali dalam 12 bulan sebelumnya;
 • sifat kesakitan yang berterusan, penurunan aktiviti harian pesakit dan keperluan untuk berunding dengan doktor;
 • kekurangan bukti patologi organik yang menyebabkan gejala;
 • kehadiran fungsi pengosongan pundi hempedu yang terganggu.

Gejala objektif yang sangat penting dari gangguan pergerakan pundi hempedu adalah fenomena ultrasound "enapcemar" (sedimen), yang, menurut data kami [1], dapat disajikan dalam 2 versi: a) meresap; b) parietal. Pilihan parietal, bergantung pada keadaan klinikal, dapat digambarkan sebagai "radang". Sekiranya tidak ada keradangan, maka unsur-unsur sedimen yang membentuknya cukup besar. Seluruh kompleks gejala klinikal juga harus dianalisis: mual dan muntah, penyinaran, faktor yang memprovokasi (makanan, kualitinya, dll.).

Berkenaan dengan disfungsi sfinkter Oddi, 4 jenis klinikal dan makmal dibezakan (3 jenis disfungsi bilier dan 1 jenis disfungsi pankreas). Asas kriteria diagnostik adalah serangan kesakitan jenis empedu dan 3 gejala makmal dan instrumental: peningkatan AST dan / atau alkali fosfatase 2 atau lebih kali dengan penentuan dua kali; memperlahankan penghapusan agen kontras dengan ERPC (lebih daripada 45 min); pengembangan saluran empedu biasa lebih dari 12 mm (kajian dilakukan dalam tempoh serangan).

Jenis disfungsi pertama dicirikan oleh rasa sakit dan 3 tanda.

Jenis disfungsi kedua adalah sakit dan 1 atau 2 gejala.

Jenis ketiga hanyalah rasa sakit.

Jenis keempat - pankreas - dicirikan oleh rasa sakit "pankreas" dan peningkatan tahap amilase atau lipase (untuk kesakitan ringan); peningkatan enzim (amilase, lipase) mungkin tidak ada.

Dalam kes di mana kolangiografi pankreas retrograde endoskopi tidak termasuk ketiadaan patologi ketat, monometri spinkter bilier dan pankreas ditunjukkan.

Kongres Dunia Gastroenterologi (Bangkok, 2002) telah menetapkan bahawa ubat berdasarkan bukti tidak memerlukan kata sepakat, tetapi bukti. Peserta kongres sampai pada kesimpulan bahawa sfinkter disfungsi Oddi tidak boleh dikaitkan dengan penyakit yang ditentukan dengan jelas, tetapi pada keadaan dengan hubungan disfungsi / gejala yang berubah-ubah. Ditegaskan bahawa pengosongan empedu yang terganggu terkenal sebagai akibat kerosakan keradangan, penyumbatan mekanikal, atau kemerosotan autonomi. Sekiranya tidak ada keadaan ini, tidak jelas apakah pengosongan pundi hempedu yang tertunda boleh dianggap sebagai masalah klinikal tertentu (bentuk nosologi).

Beberapa panduan untuk rawatan gangguan saluran empedu yang tidak berfungsi

Mengingat perkara di atas, perlu diperhatikan bahawa tujuan utama merawat pesakit dengan gangguan fungsi saluran empedu adalah untuk mengembalikan aliran normal rembesan hempedu dan pankreas melalui saluran empedu dan pankreas. Dalam hal ini, objektif rawatan merangkumi:

 • pemulihan, dan jika tidak mungkin, pengisian semula pengeluaran hempedu (dengan perkembangan kekurangan empedu kronik, yang difahami sebagai penurunan jumlah asid hempedu dan hempedu yang memasuki usus 1 jam setelah pengenalan rangsangan. Pesakit setelah kolesistektomi hampir selalu mengalami disfungsi sfingter Oddi, sejak fungsi normal sistem empedu tidak termasuk pundi hempedu, dan sehubungan dengan ini terdapat kehilangan asid hempedu yang tidak dapat diganti dengan perkembangan kekurangan empedu kronik, yang menyebabkan gangguan pencernaan dan gangguan fungsi).
 • peningkatan fungsi kontraksi pundi hempedu (dengan kekurangannya);
 • penurunan fungsi kontraksi pundi hempedu (dengan hiperfungsinya);
 • pemulihan nada sistem sfinkter;
 • pemulihan tekanan di duodenum (apa yang menentukan kecerunan tekanan yang mencukupi di saluran empedu).

Sehingga kini, terapi diet memainkan peranan penting dalam sistem langkah-langkah terapi. Prinsip umum diet adalah diet dengan kerap makan sejumlah kecil makanan (5-6 kali sehari), yang membantu menormalkan tekanan pada duodenum dan mengatur pengosongan sistem pundi hempedu dan saluran. Alkohol, air berkarbonat, makanan asap, berlemak dan goreng, perasa tidak termasuk dalam diet kerana fakta bahawa ia boleh menyebabkan kekejangan sphincter Oddi. Semasa memilih diet, kesan nutrien individu terhadap normalisasi fungsi motor pundi hempedu dan saluran empedu diambil kira. Oleh itu, dengan jenis disfungsi hiperkinetik, penggunaan produk yang merangsang pengurangan pundi hempedu, lemak haiwan, minyak sayuran, daging kaya, sup ikan dan cendawan, harus dibatasi dengan ketara. Dengan hipotensi pundi hempedu, pesakit biasanya bertolak ansur dengan kaldu daging dan ikan yang lemah, krim, krim masam, minyak sayuran, telur rebus. Minyak sayuran diresepkan untuk satu sudu teh 2-3 kali sehari 30 minit sebelum makan selama 2-3 minggu. Untuk mengelakkan sembelit, hidangan yang menggalakkan pergerakan usus (wortel, labu, labu, hijau, semangka, tembikai, prun, aprikot kering, jeruk, pir, madu) disyorkan. Ini sangat penting, kerana usus yang berfungsi normal bermaksud normalisasi tekanan intra-perut dan adanya pergerakan normal hempedu ke dalam duodenum. Penggunaan dedak makanan (dengan air yang mencukupi) penting bukan hanya untuk fungsi usus, tetapi juga untuk pergerakan saluran empedu, terutama pundi hempedu, yang mempunyai sedimen.

Daripada ubat-ubatan yang mempengaruhi fungsi motor saluran pencernaan, gunakan: antikolinergik, nitrat, antispasmodik myotropik, hormon usus (CCK, glukagon), koleretik, kolekinetik.

Antikolinergik, mengurangkan kepekatan ion kalsium intraselular, menyebabkan kelonggaran otot. Keamatan relaksasi bergantung pada nada awal sistem saraf parasimpatis, tetapi apabila menggunakan ubat-ubatan kumpulan ini terdapat pelbagai kesan sampingan: mulut kering, kesukaran membuang air kecil, gangguan penglihatan, yang secara signifikan membatasi penggunaannya.

Nitrat (nitrogliserin, nitromint, Sustonite, nitro-time, nitrong forte, nitro-poppy, nitrocort, nitrosorbide, cardonite) melalui pembentukan radikal nitrik oksida bebas pada otot licin, yang mengaktifkan kandungan cGMP, menyebabkan kelonggaran mereka. Walau bagaimanapun, ubat ini mempunyai kesan kardiovaskular dan kesan sampingan yang lain. Perkembangan toleransi menjadikan mereka tidak sesuai untuk terapi jangka panjang..

Penyekat saluran kalsium bukan selektif (nifedipine, verapamil, diltiazem, dan lain-lain) dapat merehatkan otot licin, termasuk saluran empedu, tetapi ini memerlukan dos tertinggi, yang secara praktikal tidak termasuk penggunaan ubat ini kerana kesan kardiovaskular yang ketara.

Beberapa antispasmodik secara selektif menyekat saluran kalsium (dicetel, panaveria bromide, spasmomen) dan terutamanya bertindak pada tahap usus besar, di mana ia dimetabolisme. 5-10% ubat ini diserap dan dimetabolisme di hati dan boleh berfungsi pada tahap saluran empedu. Bahagian ini memerlukan kajian lebih lanjut, dan kesan tidak langsung yang berkaitan dengan pemulihan kecerunan tekanan diperhatikan dan dapat digunakan.

Pada masa ini, di antara antispasmodik myotropik, ubat Gimecromon (Odeston) menarik perhatian, yang mempunyai kesan antispasmodik selektif pada sfingter Oddi dan sfinkter pundi hempedu. Odeston berkesan pada pesakit dengan disfungsi saluran empedu, mempunyai kesan koleretik, menghilangkan kekurangan empedu, serta disfungsi sfingter Oddi, hipertonisinya, termasuk pada pesakit setelah kolesistektomi.

Dari antispasmodik myotropik lain, duspatalin, yang secara selektif mempengaruhi nada sphincter Oddi (secara langsung dan tidak langsung), kehilangan kesan antispasmodik sejagat (dan, oleh itu, kesan sampingan), tetapi tidak mempunyai kesan koleretik dan lebih rendah daripada oddestone.

Dengan hipofungsi pundi hempedu, pendekatan terapi utama harus dianggap sebagai farmakoterapeutik.

Penggunaan ubat-ubatan yang meningkatkan motilitas pundi hempedu.

 • sediaan yang mengandungi asid hempedu atau hempedu: allochol, asid dehidrokolik, lyobil, kolenzim;
 • ubat sintetik: oxaphenamide, nikodin, siklavon;
 • sediaan herba: hofitol, menyala, cholagogum, stigma jagung, dll..

Cholekinetics: magnesium sulfat, minyak zaitun dan minyak lain, sorbitol, xylitol, holosas, dll..

Pilihan ubat, yang sangat penting, jika bukan masalah utama, bergantung pada seberapa cepat diperlukan untuk mendapatkan kesan terapi. Sekiranya kesan secepat mungkin pada tubuh pesakit diperlukan, lebih baik menggunakan kolekinetik, dan kesannya juga bergantung pada dos ubat; jika rawatan jangka panjang diperlukan, maka persediaan yang mengandungi hempedu digunakan; jika kesan anti-radang diperlukan pada masa yang sama, maka pilihan harus dibuat memihak kepada ubat sintetik, tetapi rawatannya tidak lama lagi; apabila pesakit mempunyai patologi hati pada masa yang sama, pilihan harus dibuat untuk memilih hofitol, yang mempunyai kesan koleretik dan perlindungan.

Penggunaan ubat dengan kesan prokinetik

(motilium, debridate). Antispasmodik myotropik juga dapat dikaitkan dengan hal ini: dicetel, spasmomen, duspatalin, halidor, no-spa. Harus diingat bahawa kesannya, sebagai peraturan, tidak langsung bersifat (mereka mengurangkan nada sfinkter Oddi atau tekanan pada duodenum). Keberkesanannya bergantung pada dos, oleh itu, pemilihan dos yang berkesan adalah perlu.

Penggunaan ubat-ubatan yang mengurangkan keradangan dan hiperalgesia viseral. Ubat anti-radang nonsteroid: anopyrine, UPSA, UPSA, dicloberl, naklofen, ketanov, solpaflex, brustan, ketonal, movalis, donalgin, ambene, celebrex dan dosis rendah antidepresan trisiklik (amisole, sarotene, elivel, melipra).

Adalah perlu untuk memperhatikan aspek rawatan lain. Dengan disfungsi sfinkter Oddi: semasa menetapkan jenis pertama, papillosphincterotomy diperlukan; jenis kedua atau ketiga - kemungkinan menetapkan terapi ubat dibenarkan. Perlu diingat bahawa hormon (CCK, glukagon) dapat mengurangkan nada sfinkter Oddi buat sementara waktu; nitrat memberi kesan jangka pendek. Botulinum toxin adalah perencat kuat perkumuhan asetilkolin. Menggunakannya sebagai suntikan ke sfinkter Oddi mengurangkan tekanannya, meningkatkan aliran hempedu dan membawa kelegaan, tetapi kesan rawatannya sementara. Dalam jenis sfingter pankreas disfungsi Oddi, terapi standard adalah sphincteroplasty pembedahan dan litoplasti pankreas (pendedahan ubat dilakukan hanya pada tahap ketiadaan komplikasi).

Kesimpulannya

Baru-baru ini, perhatian masyarakat perubatan tertarik kepada gangguan fungsi saluran gastrousus pada umumnya dan sistem empedu khususnya. Ini terutama disebabkan oleh fakta bahawa berkenaan dengan gangguan fungsi, masih ada harapan untuk penyembuhannya, serta pencegahan atau penangguhan yang berjaya dalam perkembangan patologi organik yang lebih prognostik (termasuk barah). Hari ini, pendekatan diagnostik untuk rawatan penyakit yang dipertimbangkan oleh kami sedang dikembangkan, yang disajikan dalam artikel ini. Di samping itu, dalam karya ini, gudang besar ubat yang ada di doktor, yang mempunyai kemampuan untuk memilih ubat atau kompleks bergantung pada ciri patogenetik dari gangguan tertentu, tercermin.

Sastera
 1. Sokolov L. K., Minushkin O. N. dan lain-lain.Diagnosis klinikal dan instrumental penyakit organ-organ zon hepatopancreatoduodenal. - M., 1987.
 2. Minushkin O. N. Gangguan disfungsi saluran empedu (patofisiologi, diagnosis dan pendekatan rawatan). - M., 2002.
 3. Kalinin A.V. Gangguan fungsi saluran empedu dan rawatannya // Prospek klinikal gastroenterologi, hepatologi. - 2002. - No. 3. - S. 25–34.
 4. Yakovenko E.P. et al. Sphincter of Oddi disfungsi yang berkaitan dengan kolesistektomi (diagnosis, rawatan) // Pakar perubatan. - 2000. - No. 17. - S. 26-30.
 5. Nasonova S.V., Tsvetkova L.I. Pengalaman dalam penggunaan Odeston dalam rawatan penyakit kronik saluran empedu dan saluran empedu // Ros. g. gastroenterologi, hepatologi, koloproctologi. - 2000. - No.3. - S. 87–90.
 6. Nasonova S.V., Lebedeva O.I. Odeston dalam rawatan penyakit kronik sistem hepatobiliari // Medical Military. majalah. - 2001. - No. 3. P. 49–53.
 7. Yakovenko E.P. et al. Odeston dalam rawatan penyakit saluran empedu // Pakar perubatan. - 2001. - No. 19. - S. 30–32.

O. N. Minushkin, Doktor Sains Perubatan, Profesor
Pusat Perubatan Pentadbiran Presiden, Moscow

Pankreatitis bergantung pada biliary (biliary)

Tubuh manusia adalah mekanisme yang kompleks, operasi bergantung pada setiap "perincian". Sekiranya fungsi sekurang-kurangnya satu organ terganggu, yang lain semestinya menderita. Perkara yang sama berlaku untuk pankreas. Keradangannya tidak selalu berlaku kerana kerosakan sel atau pendaraban patogen di dalamnya. Organ-organ lain, seperti hati atau pundi hempedu, juga dapat membuatnya tidak berfungsi, akibatnya pankreatitis bilier mulai berkembang, yang pada hari ini dijumpai pada pesakit lebih kerap daripada jenis penyakit ini yang lain.

Apa ini?

Bercakap tentang apa itu pankreatitis bilier, harus segera diperhatikan bahawa ia tidak berkembang dengan sendirinya. Badan-badan lain, yang kerjanya telah terganggu, semestinya menyumbang kepada perkara ini. Oleh itu, pankreatitis empedu dianggap sebagai penyakit sekunder dan mudah disembuhkan jika punca perkembangannya dikenal pasti tepat pada masanya..

Dalam kebanyakan kes, patologi berikut adalah provokator pankreatitis bilier:

 • penyakit batu empedu dan enapcemar empedu, dengan perkembangannya terdapat penebalan hempedu dan pembentukan batu mikroskopik;
 • struktur saluran empedu yang tidak normal;
 • sirosis hati;
 • dyskinesia pundi hempedu;
 • reaksi keradangan yang berlaku di saluran empedu;
 • kolesistitis kronik;
 • sista.

Juga memprovokasi perkembangan pankreatitis yang bergantung pada bilier dapat proses patologi yang mempengaruhi papilla papilla. Melaluinya hempedu dilepaskan, yang kemudian menembus duodenum. Keradangan papilla ini dan penyingkiran hempedu terganggu boleh berlaku kerana beberapa sebab..

Yang paling biasa adalah:

 • sfinkter kegagalan Oddi;
 • penyumbatan saluran dengan batu;
 • penyempitan lumen dengan latar belakang pembentukan tumor di dalamnya;
 • luka invasif papilla;
 • parut.

Harus diingat bahawa walaupun pankreatitis bergantung pada bili dapat berkembang dengan pelbagai sebab, faktor yang memprovokasi utama dalam 60% kes adalah batu dengan ukuran kecil yang menyumbat saluran ekskresi.

Mekanisme pembangunan

Sebelum mempertimbangkan bagaimana penyakit ini menampakkan diri dan bagaimana mengobatinya, perlu memberitahu beberapa perkataan mengenai mekanisme perkembangannya. Seperti yang telah disebutkan di awal, tubuh manusia adalah kompleks, kerja organ dalamannya saling berkaitan.

Jadi, sebab utama perkembangan pankreatitis bilier adalah pembebasan ke pankreas hempedu. Bahan ini terbentuk di hati dan pada mulanya terkumpul di pundi hempedu. Ia mengandungi asid yang memastikan pencernaan lemak secara normal. Sekiranya tidak ada proses patologi, hempedu harus masuk ke duodenum melalui papilla Vater, di mana fungsi pencernaannya diaktifkan.

Dalam kes-kes tersebut, sekiranya terdapat patologi di dalam badan yang mengganggu rembesan hempedu yang normal melalui papilla papilla ke dalam duodenum 12, ia mula berkumpul di pundi hempedu. Dan apabila ia menjadi sangat banyak, pelepasan berlaku melalui refluks empedu (saluran pankreas), akibatnya ia menembusi kelenjar.

Terhadap latar belakang pengeluaran hempedu di saluran pankreas, tekanan meningkat, yang menyebabkan pecahnya saluran kecil dan masuknya hempedu secara langsung ke tisu kelenjar. Di bawah pengaruh asid yang membentuk hempedu, sel pankreas rosak dan meradang.

Lebih-lebih lagi, apabila pecah saluran kecil berlaku, pelepasan enzim pencernaan kelenjar juga terganggu. Mereka juga mula berkumpul di dalam badan, mengaktifkan proses "pencernaan diri".

Semua ini diperburuk lagi oleh kenyataan bahawa akibat pelanggaran tersebut, hempedu menjadi pekat, dengan latar belakang sifatnya berubah - ia menjadi lebih agresif dan memprovokasi pemusnahan sel pankreas dengan cepat. Di samping itu, proses keradangan yang berkembang di hati dan pundi hempedu menyebabkan bakteria patogen memasuki hempedu, yang secara semula jadi menembusi ke pankreas dengannya.

Bagaimana ia menampakkan?

Gambaran simptomatik semasa perkembangan penyakit ini serupa dengan pankreatitis konvensional, baik akut dan kronik. Apabila pemburukan pankreatitis bilier berlaku, pesakit mungkin mengalami gejala berikut:

 • sakit teruk, yang dilokalisasikan di hipokondrium kiri (boleh memberi ke perut dan punggung bawah);
 • loya meningkat menjadi muntah;
 • haba;
 • kekuningan kulit;
 • gangguan kerusi.

Pada fasa pengampunan yang tidak lengkap, ketika proses keradangan di pankreas mereda, tetapi tidak sepenuhnya, gejala berikut muncul:

 • penurunan selera makan dan, sebagai akibatnya, penurunan berat badan;
 • loya;
 • kenaikan suhu subfebril;
 • gangguan najis kronik.

Walaupun gambaran keseluruhan klinikal menyerupai perkembangan pankreatitis konvensional, bentuk ini mempunyai ciri tersendiri. Pertama, sindrom kesakitan muncul hanya setelah makan makanan yang meningkatkan sintesis hempedu, atau ketika mengambil ubat yang merangsang pengeluarannya. Kedua, tidak seperti pankreatitis biasa, hempedu dicirikan oleh serangan sakit berpanjangan yang tidak melegakan ubat penahan sakit. Dalam kes ini, sindrom kesakitan sering merangkumi bukan sahaja kawasan hipokondrium kiri, tetapi juga bahagian kanan.

Ketiga, dengan perkembangan bentuk penyakit ini, cirit-birit hampir tidak pernah diperhatikan. Sebaliknya, pesakit mengadu sering mengalami sembelit yang teruk dan berpanjangan. Dan keempat, pankreatitis empedu dicirikan oleh rasa pahit di mulut.

Untuk ciri khas inilah diagnosis awal dibuat. Walau bagaimanapun, untuk mengesahkannya dan menjalani rawatan yang betul, perlu menjalani pemeriksaan penuh, yang bukan hanya akan mengesahkan atau membantah diagnosis, tetapi juga mengenal pasti komplikasi yang timbul dengan latar belakang penyakit ini..

Bagaimana ia dirawat??

Oleh kerana pankreatitis bilier adalah patologi sekunder, rawatan utamanya bertujuan untuk menghilangkan punca, iaitu, memulihkan hati dan pankreas, dan juga untuk memulihkan kelenturan saluran empedu.

Walaupun terapi umum mempunyai persamaan dengan rawatan pankreatitis konvensional, ia juga mempunyai ciri tersendiri. Untuk menghilangkan rasa sakit, ubat khas digunakan. Walau bagaimanapun, pilihan mereka secara langsung bergantung pada jenis gangguan pergerakan pundi hempedu. Sekiranya pesakit mempunyai keadaan hipermotor, antispasmodik digunakan, misalnya, Duspatalin atau Debridate. Sekiranya keadaan hipokinesik diperhatikan, prokinetik diresepkan (metoclopramide, Eglonil dan lain-lain).

Oleh kerana pankreatitis bilier dicirikan oleh kekurangan exocrine, rawatannya juga memerlukan penggunaan ubat kombinasi yang secara serentak melegakan proses keradangan, menghilangkan kekejangan dan menormalkan komposisi dan sifat hempedu. Ini termasuk Hepatofalk dan Odeston..

Sekiranya penyakit itu menjadi kronik, rawatan boleh dilakukan dengan beberapa cara - ubat dan pembedahan. Operasi dilakukan dalam kes di mana pesakit mendedahkan patologi seperti kolelitiasis, tumor papilla Vater dan jaringan parut.

Selalunya, apabila terdapat keperluan untuk campur tangan pembedahan, kaedah invasif minimum digunakan. Yang paling biasa adalah endoskopi. Ketika dijalankan, beberapa lubang kecil dibuat di kawasan organ yang terkena, di mana kamera mikroskopik dan instrumen pembedahan dimasukkan. Tempoh selepas operasi selepas operasi sedemikian tidak lebih dari 10 hari. Dalam tempoh ini, ubat antibakteria dan imunostimulasi diambil.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, pembedahan invasif minimum, malangnya, menjadi mustahil. Dan dalam kes ini, campur tangan laparatom digunakan, yang dilakukan melalui sayatan pada dinding perut. Tempoh selepas operasi dalam kes ini berlangsung dari 2 hingga 3 minggu atau lebih.

Apabila pesakit mempunyai batu kecil di pundi hempedu atau saluran empedu yang dapat dilarutkan, pembedahan sangat jarang terjadi. Sebagai peraturan, dalam situasi seperti itu, terapi ubat digunakan, yang merangkumi asid ursodeoxycholic. Ubat ini termasuk Ursofalk dan Ursosan.

Oleh kerana ubat-ubatan tersebut mempunyai banyak kontraindikasi, penggunaannya harus sangat berhati-hati dan hanya tertakluk pada patensi normal saluran empedu. Oleh itu, sebelum pelantikan dana tersebut, pemeriksaan ultrasound, kolesistografi atau CT adalah wajib. Langkah-langkah diagnostik ini memungkinkan kita untuk menentukan bukan sahaja tahap patensi saluran empedu, tetapi juga jenis batu yang terdapat di pundi hempedu.

Bercakap mengenai rawatan penyakit batu empedu, harus diperhatikan bahawa terapi gelombang kejutan ekstrasorporeal (disingkat ESWL) sangat sering digunakan untuk rawatannya. Prosedur ini melibatkan menghancurkan batu dengan ultrasound, yang membolehkan anda memecahkan batu ke beberapa bahagian dan memperbaiki proses penyingkirannya. Dan untuk ini, selepas ESWL, kursus terapi litolitik digunakan..

Diet itu sendiri bermaksud penghapusan semua makanan pedas, panas, berlemak dan goreng dari diet. Minuman berkarbonat dan alkohol juga dilarang. Dengan pankreatitis bilier, disyorkan untuk makan lebih banyak makanan dengan tindakan koleretik. Ini termasuk:

 • kaviar;
 • kuning telur;
 • Tomato
 • Kubis putih;
 • sayur-sayuran dan mentega;
 • kehijauan.

Juga, pesakit disyorkan untuk makan sup sayur yang kuat dan kaya. Tetapi kaldu daging harus dibuang, kerana mengandung banyak lemak, penggunaannya tidak diingini dengan pankreatitis bilier, kerana ini dapat menimbulkan rasa sakit.

Sayuran dan buah boleh dimakan mentah dan direbus. Ia juga dibenarkan memanggangnya di dalam ketuhar, tetapi hanya tanpa menggunakan minyak dan rempah. Lebih terperinci mengenai diet yang mesti diperhatikan dengan penyakit ini, doktor harus memberitahu.

Kesimpulannya, harus diperhatikan bahawa pankreatitis bilier adalah penyakit yang dapat dihilangkan. Dan untuk melakukan ini, akan memerlukan banyak usaha. Langkah penting pertama dalam masalah yang sukar ini adalah lawatan tepat pada masanya ke doktor dan pelaksanaan semua cadangannya. Sekiranya anda memulakan penyakit ini dan membiarkannya mengambil bentuk kronik, sangat sukar untuk menyembuhkannya dan mencegah komplikasi.

Gejala dan rawatan enapcemar bilier di pundi hempedu

Penyakit batu empedu memperoleh watak epidemiologi. Ini dapat dinilai berdasarkan jumlah operasi pembedahan yang dilakukan pada pundi hempedu. Cholecystectomy - penyingkiran lengkap organ, berada di tempat kedua selepas radang usus buntu. Statistik yang mencemaskan mendorong penyelidikan, di mana bukti diperoleh bahawa cholelithiasis adalah proses multilayer. Tempoh pembentukan batu didahului oleh perubahan komposisi hempedu, kegagalan metabolik.

Keseimbangan kolesterol, asid dan fosfolipid yang terganggu menyebabkan penurunan motilitas pundi hempedu dan peningkatan kelikatan cecair badan. Akibatnya, endapan terbentuk dalam hempedu dalam bentuk kristal kolesterol, yang menjadi dasar untuk pembentukan lumpur empedu (BS). Tanda utama penyakit batu empedu memerlukan penggunaan langkah-langkah komprehensif - diagnosis, rawatan, diet.

Apa itu enapcemar bilier

Cholelithiasis (pembentukan batu di pundi hempedu) melalui beberapa peringkat. Permulaan - enapcemar bilier. Hempedu Lithogenik (likat) menyumbang kepada pembentukan endapan, yang terdiri daripada melekat kristal kolesterol dan gelembung udara ekstraselular. Berkumpul di dalam pundi hempedu, kelodak yang mendung sangat sesuai dengan dinding membran mukus. Pergerakan organ yang perlahan tidak dapat membuang enapcemar dalam mod semula jadi. Proses keradangan dan kongestif berlaku di saluran, yang dalam perubatan didefinisikan sebagai enapcemar bilier di pundi hempedu.

Keadaan patologi juga dikenali dengan nama lain - microlithiasis, pseudolithiasis, endapan empedu, empedu manis.

Kesemuanya menentukan satu-satunya proses - perubahan struktur hempedu dengan transformasi seterusnya menjadi batu. Tanpa rawatan yang tepat pada masanya, enapcemar empedu dalam 32% kes berkembang pada kolelitiasis.

Pengelasan sindrom enapcemar

Dalam perubatan, enapcemar bilier diklasifikasikan mengikut beberapa parameter: tahap, aktiviti pundi hempedu, komposisi sedimen. Pengelompokan ini membantu dalam diagnosis yang tepat dan penilaian risiko komplikasi yang mencukupi..

Fungsi motor pundi hempedu:

 • aktiviti biasa;
 • dyskinesia saluran empedu;
 • atrofi organ - kekurangan pergerakan.
 • kristal kolesterol digabungkan dengan mukoprotein gel;
 • endapan kompleks dikuasai oleh sebatian kalsium;
 • pigmen bilirubin tinggi.
 • I - unsur sedimen tidak melebihi 3,5-5 mikron, tidak ada gejala;
 • II - dicirikan oleh pembentukan gumpalan padat bentuk seperti gel empedu, kesakitan sederhana, mual;
 • III - di dinding selaput lendir pundi hempedu terdapat poliposis kolesterol yang terbentuk oleh kristal sedimen, pembedahan diperlukan.

Kombinasi faktor membolehkan kita menentukan penyebab perubahan abnormal dalam cairan empedu dan menetapkan langkah-langkah berkesan untuk menstabilkan fungsi organ.

Punca Lumpur Bilier

Pelanggaran komposisi hempedu berlaku dengan latar belakang proses patologi lain dan langkah-langkah terapi yang berkaitan. Kumpulan risiko utama adalah orang yang menderita penyakit hati dan pundi hempedu. Semua patologi yang mempengaruhi penghapusan hempedu dari badan menimbulkan ancaman rembesan normal. Pankreatitis, diabetes mellitus, anemia sabit, penyakit gastrointestinal bagaimanapun memberi kesan negatif terhadap komposisi hempedu.

Rejimen rawatan untuk penyakit yang mendasari, usia, gaya hidup pasien, pada gilirannya, menentukan perkembangan lumpur empedu. Walaupun gambaran klinikal yang tidak jelas, ahli gastroenterologi mengenal pasti tiga sebab di mana pembentukan endapan empedu terbentuk dengan kebarangkalian hingga 80%.

Kolesistitis

Keradangan kronik pundi hempedu dicirikan oleh gejala ringan dan perjalanan yang berpanjangan. Ini bermaksud bahawa seseorang mungkin tidak mengesyaki kehadiran penyakit itu selama bertahun-tahun. Untuk ini, kolesistitis secara beransur-ansur menghakis dinding pundi hempedu. Tisu normal digantikan oleh tisu penghubung, akibatnya organ ini menebal, kehilangan fungsinya. Proses metabolik yang perlahan menyumbang kepada pembentukan sedimen. Perlu diperhatikan bahawa enapcemar hilang sepenuhnya semasa remisi.

Kehamilan

Setiap ibu hamil yang kelima mengalami perkembangan enapcemar empedu. Rahim yang tumbuh memerah pundi hempedu dan salurannya. Dalam keadaan ini, sukar untuk mengekalkan fungsi semula jadi, sehingga rembesan hempedu agak perlahan. Penyakit ini tidak simptomatik dan jarang menyebabkan wanita tidak selesa. Selepas melahirkan anak, organ ini dipulihkan dan sedimen dikeluarkan secara semula jadi.

Diet Berat Badan Kekal

Dalam mencari bentuk yang ideal, wanita (dan lelaki) menggunakan langkah radikal. Diet yang ketat dan puasa menjadi kebiasaan. Kekurangan vitamin asas, nutrien dan unsur surih memberi kesan negatif kepada semua organ dalaman. Pundi hempedu adalah yang pertama menderita. Fungsi motor diperlahankan, proses stagnan terbentuk, endapan pemanis muncul. Sekiranya anda berhenti tepat pada waktunya dan mengimbangkan diet - fungsi saluran empedu akan pulih dengan sendirinya.

Kemunculan enapcemar bilier dapat memprovokasi penggunaan antibiotik, sediaan dengan kandungan kalsium yang tinggi, pil kawalan kelahiran, sefalosporin dan lipolitik. Kursus rawatan perubatan yang disusun dengan betul adalah syarat utama untuk mencegah komplikasi.

Tanda dan Gejala

Klinik enapcemar bilier tidak mempunyai gambaran yang jelas. Pada peringkat awal, pembentukan sedimen tidak simptomatik dan dapat menampakkan diri dalam keadaan normal, ciri setiap orang - gangguan gastrousus yang jarang berlaku dan sedikit mual. Apabila enapcemar melebihi hempedu, gejala ciri mula muncul, di mana keadaan pesakit bertambah buruk.

Sindrom nyeri dicirikan oleh peningkatan yang perlahan. Pada mulanya, kekakuan, berat, ketidakselesaan di bawah tulang rusuk, di sebelah kanan muncul. Secara beransur-ansur, sensasi memperoleh warna yang jelas. Kesakitan menjadi berterusan, dengan kesemutan dan kolik.

Mabuk

Stagnasi hempedu menimbulkan keracunan umum pada tubuh. Semua tanda keracunan muncul - demam, demam malam, kelesuan, keletihan, mengantuk, sakit idiopatik di seluruh badan.

Jaundis

Pelanggaran aliran keluar hempedu menyebabkan perubahan warna kulit, selaput lendir dan rembesan biologi. Pertama, sedikit, dan kemudian menguning protein protein mata, muka, tangan dan leher diperhatikan. Kotoran berubah warna, air kencing mendung, oren tepu.

Perut kembung dan dispepsia

Sebilangan kecil hempedu di duodenum 12 membawa kepada gangguan dalam proses perkumuhan semula jadi. Pesakit mengalami sembelit, diikuti dengan cirit-birit, kembung, kembung. Dispepsia ditunjukkan oleh rasa kepahitan di mulut, pedih ulu hati, hilang selera makan, dan muntah selepas makan.

Gejala adalah spesifik dan dapat dengan mudah dihilangkan dengan ubat sederhana atau makanan tumbuhan. Walaupun begitu, mengabaikannya bererti membiarkan penyakit itu berkembang..

Kaedah Diagnostik

Kaedah utama untuk mengkaji enapcemar bilier adalah TUS - ultrasonografi transabdominal. Kebolehpercayaan pemeriksaan adalah 60-70%, tetapi boleh menjadi rumit oleh perut kembung atau kegemukan pesakit. Dalam kes ini, doktor menetapkan ultrasonografi endoskopik (ESM). Kandungan maklumat jenis diagnostik perkakasan ini adalah 95-98%. Pemeriksaan khusus ditunjukkan dalam kajian yang dibezakan - disyaki tumor, poliposis.

Kaedah yang paling berpatutan dan popular adalah ultrasound. Dinding pundi hempedu dan kehadiran proses patologi (keradangan atau kolesterosis) jelas kelihatan di atasnya. Ini membolehkan ahli gastroenterologi membuat diagnosis awal (akhir) atau menetapkan kajian tambahan. Sekiranya ragu, enapcemar bilier dapat disahkan oleh MRI, ECD (sounding) dan biopsi hempedu.

Untuk membuat diagnosis yang tepat dan menetapkan rawatan, pemeriksaan ultrasound sudah cukup.

Rawatan untuk sindrom enapcemar bilier

Cara merawat disfungsi cecair hempedu - dalam kalangan perubatan mereka berpendapat hingga sekarang. Ramai doktor cenderung mempercayai bahawa enapcemar bilier tidak memerlukan terapi sekiranya pesakit tidak mempunyai manifestasi klinikal penyakit ini. Pada masa yang sama, pembentukan sedimen adalah manifestasi langsung proses negatif dalam tubuh yang memerlukan kajian dan penentuan penyebab.

Oleh itu, kebanyakan doktor Rusia lebih suka memainkannya dengan selamat dan memberi pesakit rawatan yang mencukupi sesuai dengan keadaannya. Ini boleh menjadi terapi ubat tradisional, kaedah diet atau rumah. Hasil penting adalah untuk mencegah kemajuan dan perkembangan komplikasi..

Ubat-ubatan

Pendekatan untuk rawatan ubat berdasarkan prinsip berikut:

 • menyekat sintesis kolesterol dalam hempedu;
 • mengembalikan fungsi kontraktil pundi hempedu;
 • mengurangkan penyerapan lemak di dinding usus.

Bergantung pada tahap enapan bilinar, pesakit diberi ubat yang melegakan gejala primer dan mempengaruhi fungsi pundi hempedu.

Asid Ursodeoxycholic

Kumpulan ubat yang luas yang merupakan bahagian penting dalam rawatan konservatif penyakit hati dan pundi hempedu. Asid Ursodeoxycholic - komponen sintesis hempedu manusia yang tidak mempunyai sitotoksisitas.

Kesan terapeutik setanding dengan prinsip rawatan:

 • menyekat sintesis kolesterol;
 • menghalang penyerapan ke dinding saluran gastrousus;
 • melarutkan kristal enapan;
 • menurunkan lithogenicity hempedu;
 • menguntungkan fungsi pankreas;
 • melindungi hati daripada kerosakan pada tahap sel, khususnya, dari kesan merosakkan etanol - komponen utama semua minuman beralkohol;
 • sepenuhnya atau sebahagiannya melarutkan palam yang tersekat di saluran pundi hempedu.

Asid Ursodeoxycholic dijual di farmasi tanpa preskripsi. Dadah yang paling biasa dalam kumpulan ini adalah Ursoliv, Ursokhol, Ursofalk, Ursotsid. Untuk mencapai hasil yang dapat dilihat, terapi jangka panjang diperlukan, dari 6 bulan hingga 3 tahun.

Antispasmodik

Ditugaskan untuk menormalkan aliran keluar hempedu ke dalam duodenum. Mereka menghilangkan kekejangan pundi hempedu dan sensasi yang berkaitan dengannya - sakit, kolik, hipertonik. Rejimen rawatan ditetapkan oleh doktor, perjalanannya tidak melebihi 7-10 hari kerana banyak kesan sampingan.

Antispasmodik yang paling berkesan berdasarkan drotaverin dipertimbangkan - No-shpa, Spazmonet, Drotaverin, Spazmalgin.

Analgesik

Ubat penahan sakit diresepkan untuk gejala lumpur empedu yang ketara. Kesakitan yang teruk, yang menyebabkan insomnia, keterbatasan pergerakan dan aktiviti mental, dihilangkan dengan bantuan anestetik sederhana. Analgesik dan NSAID adalah ubat utama yang digunakan dalam rejimen rawatan.

Ketorol, Ketanov, Ibuprofen, Ibufen, Analgin, Paracetamol, Aspirin dengan cepat menghilangkan gejala yang tidak menyenangkan dan membantu kembali ke irama kehidupan yang normal. Oleh kerana kesan sampingan, termasuk ketagihan, pengambilannya terhad kepada 5-7 hari. Selepas ini, ubat kehilangan keberkesanannya, ubat itu mesti dibatalkan dan / atau diganti.

Rawatan dengan ubat-ubatan rakyat

Kuatkan kesan rawatan tradisional menggunakan resipi ubat alternatif. Decoctions dan tincture yang berguna akan memberi kesan yang baik bukan sahaja pada pundi hempedu yang terkena enapcemar, tetapi juga pada seluruh badan.

Ubat herba adalah kegemaran ubat rumah yang tidak dapat dipertikaikan. Resipi paling popular:

 • Immortelle, daun pudina, campuran ketumbar dalam bahagian yang sama. Tuangkan air mendidih dalam perkadaran: 1 sudu pengumpulan setiap 250 ml air. Bersikeras mandi wap selama 20-25 minit. Ambil 2 kali sehari selama setengah gelas, 3-4 minggu.
 • Campurkan kayu cacing pahit dan ekor kuda dengan 1 sudu besar. Tuangkan 400 ml air yang telah disucikan, rebus selama 10 minit. Saring kuahnya, ambil suam 2 kali sehari - pagi dan petang.
 • Chamomile, immortelle, daun pudina, akar dandelion, kulit buckthorn dicampur dalam bahagian yang sama. Tuangkan 3 sudu campuran dengan 500 ml air, masak selama 15 minit. Biarkan selama 20 minit, tapis. Ambil 200 ml sejurus selepas bangun tidur dan pada waktu petang, setelah makan malam.
 • Kisar marshmallow dengan pisau, tuangkan 1 liter wain kering (putih), rebus selama 5 minit, tapis. Ambil 3-4 kali sehari selama 3 sudu besar.
 • Ambil 1 sudu besar angelica, buckthorn, pudina, jintan, bijak, campurkan dengan teliti (jika tanaman segar - potong). Masukkan 1 liter air mendidih, biarkan mendidih selama 1-1,5 jam, toskan. Ambil 3 kali sehari, 100 ml, sebelum makan.

Jus sayur adalah kaedah yang baik untuk membersihkan pundi hempedu. Kubis atau jus tomato yang baru diperah mempunyai kesan yang baik pada saluran pencernaan, membuang toksin, dan mempunyai sifat antioksidan. Seminggu setelah mengambil vitamin semula jadi dalam bentuk cair, hasil pertama muncul - warna kulit dan kesejahteraan keseluruhan bertambah baik.

Diet untuk enapcemar bilier

Rawatan menyeluruh terhadap penyakit pundi hempedu tidak mungkin dilakukan tanpa diet seimbang, kerana makanan inilah yang menjadi sumber kolesterol berlebihan. Untuk menormalkan fungsi kontraktil saluran gastrointestinal, memulihkan metabolisme, mencegah pengembangan enapcemar empedu, perlu mematuhi diet di mana tubuh akan dibersihkan tanpa beban.

Pilihan terbaik apabila diet dibuat oleh doktor, dengan mengambil kira ciri individu, berat badan dan penyakit sampingan. Sekiranya diet menyesuaikan diri, anda harus mempelbagaikan menu dengan sup sayur-sayuran, kaldu ringan, daging rebus, sayur-sayuran dan buah-buahan segar.

Anda harus meninggalkan makanan manis dan berkanji sepenuhnya, menggantikan pencuci mulut yang berat dengan kaserol buah dan souffle. Makanan berikut tidak digalakkan:

 • sosej, daging asap, daging berlemak;
 • minuman yang mengandungi kafein;
 • air berkilau;
 • kedai kedai;
 • produk separuh siap;
 • hidangan pedas, perap.

Sekiranya protein, lemak, karbohidrat, serat berada dalam nisbah optimum bagi pesakit dengan enapcemar empedu, maka pundi hempedu akan cepat membersihkan endapan patologi.

Sindrom enapcemar pada kanak-kanak

Gangguan saluran empedu pada kanak-kanak diperhatikan pada masa kelahiran awal - bayi baru lahir dan bayi pada tahun pertama kehidupan. Ini disebabkan oleh penyakit kuning fisiologi, di mana 70% daripada semua bayi dilahirkan. Sekiranya langkah-langkah untuk menghalangnya tidak diambil tepat pada waktunya atau kekambuhan berlaku, fungsi hati dan pundi hempedu terganggu. Dalam kes yang jarang berlaku, kira-kira 5%, sindrom enapcemar menunjukkan penyakit serius - sirosis kongenital hati (kanak-kanak yang lahir dari alkohol atau ketagihan dadah), atresia saluran empedu.

Kekuningan kulit dan membran mukus menjadi gejala yang kelihatan secara visual. Tanda-tanda sekunder, secara tidak langsung menunjukkan enapcemar bilier, kembung dan menangis tanpa sebab. Faktor yang meningkatkan dan melengkapkan gambaran klinikal penyakit kuning fisiologi sama sekali tidak berbahaya dari sudut pandang orang dewasa:

 • gangguan makan: makan berlebihan, seperti kekurangan zat makanan, memberi kesan buruk kepada saluran gastrousus yang lemah;
 • pengenalan makanan pelengkap yang tidak masuk akal sehingga 6 bulan;
 • pengabaian penyusuan secara sedar tanpa petunjuk perubatan;
 • formula susu berkualiti rendah (tamat tempoh).

Pada usia yang lebih tua, enapcemar bilier didiagnosis lebih jarang. Sebabnya adalah pemakanan yang tidak mencukupi, di mana tidak ada vitamin dan mineral (contohnya makanan segera), kegagalan hormon pada masa remaja, tekanan, konflik dalam keluarga dan rakan sebaya.

Pada kanak-kanak, lebih mudah untuk menentukan penyakit pada peringkat awal. Pemeriksaan perubatan berterusan di tadika dan sekolah, lawatan ke pakar pediatrik untuk penyakit bermusim, dan kewaspadaan ibu bapa menyumbang kepada diagnosis cepat.

Sekiranya kanak-kanak kerap muntah dengan kandungan hempedu yang tinggi, ada rasa sakit di sebelah kanan, tidak ada selera makan, anda perlu melawat ahli gastroenterologi.

Video

Pencegahan dan prognosis

Enapcemar bilier memberi tindak balas yang cukup baik terhadap rawatan, hingga pemulihan struktur fisiko-biologi hempedu sepenuhnya dan penyingkiran sedimen dari badan. Prognosis adalah baik untuk tahap pertama dan kedua patologi. Dalam keadaan terabaikan, enapcemar memerlukan rawatan yang lebih serius, termasuk campur tangan pembedahan. Jika tidak, gumpalan kolesterol dapat menyekat saluran empedu sepenuhnya.

Kaedah pencegahan yang sederhana akan membantu menghilangkan perubahan yang tidak normal pada pundi hempedu dan mencegah perkembangan komplikasi:

 • mengekalkan berat badan mengikut norma fisiologi individu. Pada masa yang sama, ingat bahawa berpuasa, diet yang ketat, diet yang tidak seimbang akan membawa kepada kesan yang sebaliknya;
 • merawat penyakit tepat pada masanya yang mana hempedu memperoleh kelikatan - hepatitis, patologi hati;
 • enggan mengambil ubat yang menyebabkan sindrom enapcemar (tinjau dos dengan doktor anda, pilih analog yang selamat);
 • menukar pemakanan untuk makanan sihat - penolakan tepung goreng, pedas, manis, tepung. Makan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan segar (lebih baik bermusim).

Penyakit batu empedu adalah patologi serius yang secara signifikan mengurangkan kualiti hidup. Enapcemar bilier adalah tanda pertama yang membimbangkan bahawa badan memerlukan sokongan dan rawatan. Mengabaikan gejala bererti meningkatkan risiko terkena penyakit hati dan pundi hempedu beberapa kali.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes