Hipotiroidisme atau "Hipofungsi Tiroid"

Hipotiroidisme dengan penipisan kelenjar tiroid boleh dibalikkan! Metodologi rawatan Klinik kami membolehkan kami memperbaiki dan memulihkan kelenjar tiroid dengan hipotiroidisme dan tiroiditis autoimun. Kecekapan dikaitkan dengan kemampuan tisu tiroid untuk tumbuh semula secara regeneratif. Kesan terapeutik ditujukan kepada inti pati penyakit, dengan mengambil kira ciri individu. Sekiranya pesakit menggunakan ubat hormon sebelum memulakan rawatan di Klinik, maka ketika pesakit pulih, dosnya akan menurun dan dibatalkan sepenuhnya. Kaedah rawatan yang terbukti secara saintifik, bebas dadah, sangat berkesan dan tidak berbahaya digunakan - fototerapi, terapi laser dan terapi oksigen..

Apa itu hipotiroidisme??

Hipotiroidisme adalah gejala makmal, bukan penyakit seperti itu. Di Klinik kami, hipotiroidisme difahami sebagai peningkatan keperluan tubuh untuk hormon tiroid. Dalam kes ini, rangsangan berlebihan dari sistem saraf periferal dan kelenjar pituitari (dengan bantuan peningkatan TSH) muncul pada kelenjar tiroid. Bergantung pada kadar pengambilan hormon oleh badan dan kemampuan kelenjar tiroid untuk menghasilkan hormon dalam jumlah yang tepat, hipotiroidisme dapat disertai dengan: 1) tahap normal hormon tiroid dalam darah dan 2) kekurangan hormon ini dalam darah (keparahan yang berbeza-beza).

Dengan kata lain, hipotiroidisme adalah kelebihan kelenjar tiroid yang berlebihan, yang pada awal perkembangan biasanya menjaga tahap hormon dalam darah yang diperlukan untuk tubuh, tetapi, kerana kelenjar itu habis, ia disertai oleh kekurangan hormon tiroid. Hanya dengan kekurangan hormon tiroid yang ketara, tanda-tanda penyakit ini akan muncul. Gejala hipotiroidisme yang dinyatakan secara luaran dianggap sebagai penyakit. Tanda-tanda ini sedikit bergantung pada nilai TSH dan berkaitan secara langsung dengan bekalan badan yang mencukupi (terutamanya sel saraf) dengan hormon T3cv.

Dengan hipotiroidisme, gejala mungkin tidak ada, hanya beberapa gejala yang diamati, dimanifestasikan dalam banyak dan ketara, dan juga dapat "tidak khas" (tidak klasik). Kadang-kadang mereka bertentangan, seperti hipertiroidisme. Gejala hipotiroidisme dikaitkan dengan intipati penyakit ini, dominasi nada autonomi secara individu dan bergantung pada banyak pilihan klinikal untuk hipotiroidisme.

Titik Penting dalam Sejarah Hipotiroidisme

Diasumsikan bahawa hipotiroidisme pertama kali dijelaskan pada tahun 1873, dan istilah "myxedema" (edema mukosa kulit), yang digunakan dalam kaitannya dengan bentuk penyakit yang teruk, mulai digunakan sejak tahun 1878. Istilah "hipotiroidisme" digunakan sebelum penemuan formula kimia hormon tiroid. Pada tahun 1926, Garington menentukan formula tiroksin (T4), dan setahun kemudian mensintesisnya. Tetapi mereka mula menganalisis tahap hormon tiroid dalam darah hanya setengah abad kemudian.

Pada akhir abad XIX (sebelum penemuan hormon), mereka yakin bahawa kelenjar tiroid menghasilkan bahan-bahan tertentu, dengan bantuannya mengatur aktiviti metabolik. Kekurangan zat ini dikaitkan dengan penyakit (myxedema dan cretinism). Oleh itu, pada masa itu pengeluaran zat khas yang tidak mencukupi oleh kelenjar tiroid ditentukan oleh konsep "hipotiroidisme".

Dalam 80-90 tahun dari saat istilah "hipotiroidisme" muncul, para pakar belajar untuk menentukan tahap TSH dalam darah (hormon hipofisis yang merangsang kelenjar tiroid). Dari tempoh itu (70-an abad kedua puluh) mereka mula secara automatik memanggil hipotiroidisme apa-apa kelebihan TSH dari julat normal. Maksudnya, istilah hipotiroidisme secara resmi diberi makna yang berbeda - peningkatan rangsangan kelenjar tiroid dengan hormon TSH. Namun, persepsi sebelumnya mengenai hipotiroidisme, yang disimpan dalam fikiran para doktor, sebagai "kekurangan hormon tiroid", mulai memutarbelitkan diagnosis TSH.

Akibatnya, pada zaman kita di Rusia, para ahli secara keliru memahami istilah "hipotiroidisme": menurut rangsangan TSH yang berlebihan, terdapat kekurangan hormon tiroid (T4 dan T3). Pada hakikatnya, dengan peningkatan TSH, selalunya jumlah hormon tiroid adalah normal.

Hypothyroidism - penurunan fungsi?

(kedudukan saintifik "Klinik kelenjar tiroid" Dr. A. V. Ushakov)

Penyelewengan lain adalah pemahaman mengenai hipotiroidisme sebagai "mengurangkan (menurunkan, melemahkan) fungsi kelenjar tiroid." Penilaian hipotiroidisme ini difasilitasi oleh penilaian primitif: jika tidak ada cukup hormon dalam darah, maka besi menghasilkan lebih sedikit dari mereka, yang hanya dapat terjadi dengan penurunan pengeluarannya, iaitu. "Fungsi menurun." Inilah yang tidak hanya difikirkan oleh pesakit, tetapi juga doktor. Oleh itu, bukan sahaja ahli endokrinologi biasa berfikir, tetapi juga pakar dengan tahap dan pangkat saintifik. Mereka melaporkannya dalam artikel dan monograf..

Dalam kehidupan sebenar, dengan hipotiroidisme, aktiviti kelenjar tiroid sering diperhatikan. ketegangan fungsi tisu tiroid.

Sebenarnya, di bawah peningkatan rangsangan oleh kelenjar pituitari (peningkatan TSH) dan pengaruh aktif langsung dari sistem saraf periferal, kelenjar tiroid mula berfungsi dengan lebih intensif. Ini selalu berlaku apabila seseorang mengalami keadaan buruk, dan untuk mengatasinya, keperluan tubuh untuk hormon kalorigenik tiroid meningkat (T3 dan T4).

Dengan peningkatan rangsangan ini, sebilangan besar selnya terlibat dalam pembentukan hormon di kelenjar. Aliran darah lebih diaktifkan untuk mempercepat penghantaran zat ke sel kelenjar untuk pemakanan dan pembentukan hormon. Oleh itu, dengan hipotiroidisme dengan ultrasound dalam rejim CDK dan terutama EDK, seseorang dapat melihat peningkatan aliran darah di kelenjar tiroid. Kadang-kadang keadaan peredaran darah sesuai dengan hipertiroidisme, iaitu keadaan yang difahami oleh doktor sebagai "peningkatan fungsi" kelenjar.

Walaupun jumlah T4sv dalam darah. menjadi kurang daripada biasa (dengan peningkatan TSH), kelenjar tiroid terus meneran dengan kuat untuk menghasilkan hormon. Ini dapat dilihat oleh jumlah T3sv., Yang tetap berterusan untuk jangka masa yang panjang (dan bahkan optimum) kerana penukaran T4 menjadi T3 di luar kelenjar (di hati, ginjal, otot, dll.). Oleh itu, badan berusaha kerana terlalu banyak kelenjar tiroid yang berlebihan untuk menyediakan jumlah hormon utama yang mencukupi - T3sv.!

Adalah salah untuk berfikir bahawa jumlah hormon tiroid dalam darah sesuai dengan kemampuan produktif kelenjar tiroid sahaja. Pada kenyataannya, darah mengandungi jumlah hormon yang mewakili hubungan antara kadar pengambilan hormon oleh tubuh dan kadar rembesan hormon oleh kelenjar tiroid.

Bersamaan dengan ketegangan kelenjar tiroid yang berlebihan dengan hipotiroidisme, tisu kelenjar habis. Sebagai tindak balas kepada keadaan ini, sistem kekebalan tubuh: 1) meningkatkan bantuannya dalam memelihara sel (antibodi terhadap TPO), 2) penggunaan unsur-unsur tisu mati dari antibodi (antibodi terhadap TG), dan 3) mendorong pertumbuhan semula tisu tiroid. Sebaik sahaja rangsangan kelenjar berlebihan dan, dengan itu, penipisannya berkurang, aktiviti pampasan sistem imun berkurang - bilangan antibodi menurun. Oleh itu, penilaian kawalan bilangan antibodi terhadap kelenjar tiroid dalam darah adalah tugas diagnostik yang perlu dan penting.

Hasilnya, kita dapat menyatakan perkara berikut. Hipotiroidisme bukanlah "penurunan (penurunan) fungsi tiroid"! Hipotiroidisme dalam kebanyakan kes disertai dengan peningkatan aktiviti kelenjar tiroid. Hanya dengan penipisan yang ketara, atrofi (sebagai akibat daripada tindakan ubat hormon yang berpanjangan dalam dos yang besar), dan juga setelah pembedahan tisu kelenjar dikeluarkan, kita dapat membicarakan ketidakcocokan jumlah tisu kelenjar dan kemampuannya untuk menghasilkan jumlah hormon yang diperlukan. Tetapi tidak mungkin, dengan akal sehat, hipotiroidisme dengan kekurangan tisu kelenjar dapat dikaitkan dengan "penurunan fungsi" nya. Beberapa tisu - sedikit hormon, tidak ada tisu - tidak ada hormon.

Pengetahuan mengenai keadaan sebenar kelenjar tiroid dengan hipotiroidisme membantu memahami asas penyakit ini dan mengarahkan rawatan utama bukan untuk penggantian hormon, tetapi untuk mengurangkan kelebihan kelenjar, yang menyokong proses pemulihan.

Pilihan klinikal untuk hipotiroidisme (klasifikasi)

Di "Klinik kelenjar tiroid" Dr. A.V. Ushakova mengenal pasti kira-kira 15 varian klinikal hipotiroidisme. Sebilangannya lebih biasa, yang lain lebih jarang. Semua pilihan ini ditentukan oleh gambar darah dan mewakili gabungan: 1) nilai TSH dan 2) tahap hormon tiroid.

Peningkatan TSH lebih daripada biasa, tetapi hingga 10-13 mU / l - sesuai dengan rangsangan berlebihan kelenjar tiroid. Ini adalah hipotiroidisme kecil. Peningkatan TSH lebih daripada 10-12 mU / l hingga 20-30 mU / l - hipotiroidisme sederhana. Dengan peningkatan TSH lebih dari 30 mU / L, rangsangan kelenjar tiroid yang ketara, iaitu hipotiroidisme yang ketara.

Pengelasan hipotiroidisme

(Klinik Dr. A.V. Ushakov, Moscow, 2015)

  1. Tirotropik (rangsangan)
  • 1.1. Kecil
  • 1.2. Sederhana
  • 1.3. Penting
  2. Tiroid
  • 2.1. Pampasan
  • 2.2. Subpampasan
  • 2.3. Dikompensasi
  • 2.4. Hamparan tinggi
  • 2.5. Dengan keuntungan (pampasan)
Hipotiroidisme tiroid bergantung pada ukuran dan nisbah hormon tiroid. Pertama sekali, dari dua petunjuk ujian darah: T4sv. dan T3sv.

Sekiranya kedua-dua indikator berada dalam julat normal (rata-rata 50%), maka ini adalah hipotiroidisme pampasan (iaitu, kecukupan hormon tiroid penuh). Dengan lokasi petunjuk hormon ini atau nisbahnya T3sv. / T4sv. kurang dari 25% norma, hipotiroidisme subkompensasi (iaitu, kekurangan hormon awal) dinilai. Dengan lokasi petunjuk hormon ini atau nisbahnya T3sv. / T4sv. hipotiroidisme dekompensasi (iaitu, kekurangan yang diucapkan, kekurangan) menentukan kurang daripada norma. Lokasi petunjuk hormon atau nisbahnya T3sv. / T4sv. dalam 25% norma terbesar, dan T3sv. bahkan lebih tinggi daripada biasa (ini berlaku) disebut hiperkompensasi (iaitu tindak balas pampasan yang berlebihan). Kepentingan besar nisbah T3sv. / T4sv. dikaitkan dengan penggunaan hormon tiroid yang lebih kuat dan disebut peningkatan pampasan.

Semua varian klinikal hormon tiroid ini dapat digabungkan dengan cara yang berbeza dengan nilai TSH (iaitu dengan kekuatan rangsangan kelenjar pituitari yang berbeza). Kepelbagaian ini mewujudkan pelbagai pilihan klinikal untuk hipotiroidisme..

Contoh klinikal hipotiroidisme

Perkembangan dan penyebab hipotiroidisme

Pakar membezakan beberapa cara perkembangan penyakit ini:

Perubahan (merosakkan). Kecederaan, radiasi, perubatan, suhu, parasit dan kesan berbahaya lain pada organ mungkin berlaku. Pilihan ini jarang berlaku. Rawatan hipotiroidisme bentuk ini bergantung pada ciri-ciri kerosakan. Sistem imun tidak merosakkan kelenjar tiroid. Konsep pencerobohan imun terhadap kelenjar tiroid adalah hipotesis biasa, yang bertentangan dengan banyak fakta..

Beroperasi (pembedahan). Penyingkiran sebahagian besar kelenjar tiroid (kelenjar tiroid) membawa kepada beban yang diprovokasi secara pembedahan pada organ, dan seterusnya kekurangan hormon. Dalam kes hipotiroidisme pembedahan, pengambilan ubat hormon berterusan (sepanjang hayat) diperlukan (di Rusia: Eutirox atau L-tiroksin).

Kekurangan yodium. Pengambilan yodium yang tidak mencukupi di dalam badan menyebabkan ketegangan kelenjar tiroid berlebihan, yang harus menghasilkan hormon yang mencukupi. Kekurangan yodium dikesan hanya dalam 25% daripada semua pilihan hipotiroidisme. Di antara kes-kes ini, hanya sebahagian kecil pesakit yang mengalami kekurangan yodium. Pada pesakit yang lain, kekurangan yodium berlaku semasa penyakit ini, apabila pengambilan yodium tiroid dari darah meningkat dengan ketara. Hanya dengan kekurangan yodium, pengisiannya dapat memperbaiki keadaan kelenjar tiroid dan metabolisme hormon.

Perubahan pada kelenjar pituitari / hipotalamus. Kerosakan atau kekurangan fungsi struktur yang mengawal aktiviti kelenjar tiroid (hipofisis dan hipotalamus) boleh mengubah keadaannya (mengurangkan aktiviti berfungsi). Ini adalah hipotiroidisme sekunder. Sangat jarang.

Di antara sumber hipotiroidisme yang ditunjukkan, hanya kekurangan yodium yang mewakili sejumlah besar kes hipotiroidisme. Sekiranya hipotiroidisme pembedahan dikecualikan, lebih daripada 70% disebabkan oleh sebab-sebab hipotiroidisme yang sama sekali berbeza. Kesemuanya dikaitkan dengan peningkatan keperluan badan untuk tenaga, iaitu. dengan peningkatan metabolisme kalori (utama).

Selalunya, penyebabnya menyumbang kepada perkembangan hipotiroidisme:
• penyakit organ dalaman (terutamanya struktur orofaring dan telinga tengah: tonsilitis tonsil, laringitis, sinusitis, otitis media...);
• tekanan mental;
• tinggal di kawasan dengan iklim yang sejuk;
• kekurangan oksigen secara berkala;
• anemia (kekurangan hemoglobin);
• aktiviti fizikal yang ketara;
• pengaruh adaptif (perjalanan, pelanggaran peraturan, dll.);
• kehamilan dan, terutamanya, kehamilan yang kerap;
• berpuasa (dengan diet, puasa), dll..

Dengan semua keadaan ini, tubuh mula menggunakan tenaga dengan lebih aktif (dari karbohidrat dan lemak) dan hormon tenaga tiroid (T3 dan T4). Ini meningkatkan rangsangan kelenjar tiroid dari sistem saraf dan kelenjar pituitari (TSH). Dalam keadaan seperti ini, tubuh terpaksa meningkatkan kelenjar tiroidnya untuk menghasilkan lebih banyak hormon..

Tanda-tanda hipotiroidisme makmal

Pada mulanya, kelebihan pengeluaran hormon tiroid dikompensasikan. Ia disediakan oleh kekuatan kelenjar itu sendiri dan tidak ditunjukkan oleh perubahan ketara pada kelenjar tiroid dan tanda-tanda apa pun. Kemudian, untuk menyelesaikan pengeluaran hormon tambahan, tisu di dalam kelenjar ditukar. Peningkatan folikel secara umum dan / atau tempatan dapat berkembang, sehingga membentuk gondok tersebar dan / atau nodular. Pada masa yang sama, tanda-tanda keterlaluan dan keletihan muncul di tisu.

Pada mulanya, pada pesakit dengan perubahan ini, euthyroidism biasanya dikesan, iaitu jumlah hormon yang normal (TSH adalah normal). Peningkatan penggunaan hormon tiroid dengan melemahkan jaringannya menyebabkan kekurangan keupayaan fungsi kelenjar. Tetapi penipisan tisu tiroid ini bukan "pengurangan fungsi".

Dalam kes ini, peningkatan jumlah hormon hipofisis (hormon perangsang tiroid - TSH) ditentukan dalam ujian darah. Bergantung pada jumlah keperluan hormon tiroid badan yang berlebihan (T3 dan T4), jumlah TSH dalam darah akan berbeza. Dengan permintaan rendah - TSH akan sedikit meningkat (hingga 10-12 mU / l). Dengan permintaan sederhana, TSH mengikut ujian darah akan dari 10-12 hingga 30 mU / l. Dengan rangsangan yang ketara, TSH akan melebihi 30 mU / L. TSH dalam kes ini boleh mencapai 100 mU / l atau lebih.

Harap maklum: selalu, bersama dengan TSH, sekurang-kurangnya dua petunjuk harus ditentukan - T3sv. dan T4sv. Jumlah TSH digunakan untuk menilai jumlah rangsangan tiroid (iaitu tahap hipotiroidisme). Mengikut bilangan hormon tiroid (T3sv. Dan T4sv.) Dinilai: 1) kemampuan kelenjar tiroid untuk memenuhi keperluan badan yang meningkat dan 2) intensiti penggunaan hormon tiroid. Ingat - jumlah hormon dalam bentuk ujian darah menunjukkan bukan sahaja prestasi kelenjar tiroid. Data analisis darah, bagaimanapun, melaporkan intensiti pengambilan hormon oleh tubuh. Bilangan T3sv. dan T4sv. dalam darah - ini adalah nisbah kadar pembebasan-pembentukan hormon-hormon ini oleh kelenjar dengan kadar penggunaannya oleh badan. Ini adalah proses yang dinamik, dan oleh itu syarat pentingnya harus dipertimbangkan..

Lebih banyak dan lebih mudah diakses semua keadaan penilaian ujian darah hormon untuk hipotiroidisme disajikan dalam buku Dr. A.V. Ushakova "Ujian darah untuk penyakit kelenjar tiroid", 2016.

Diagnosis hipotiroidisme

Dalam hipotiroidisme, tahap hormon TSH dan hormon kelenjar (selalu sekurang-kurangnya bebas T4 dan bebas T3) dikaji di makmal. Semasa penilaian darah awal, penunjuk yang lebih luas ditentukan: TSH, T3sv., T4sv., T4total, T3total, Tireoglobulin, AT-TPO dan AT-TG.

Di samping itu, sejarah perkembangan penyakit (sejarah) dikaji, palpasi kelenjar tiroid dapat dilakukan (sering diganti dengan ultrasound), ujian darah untuk antibodi tertentu dilakukan (ini menentukan penyertaan sistem kekebalan tubuh dalam penipisan tisu kelenjar). Bahagian penting dalam diagnostik moden adalah penilaian visual perubahan kelenjar tiroid. Untuk tujuan ini, ultrasound (ultrasound) digunakan. Dalam komputasi tomografi (CT), pencitraan resonans magnetik (MRI) dan scintigraphy (menentukan tahap ketepuan radioiodin tisu) dengan hipotiroidisme, biasanya tidak ada keperluan (kecuali proses nodal rata-rata dan besar).

Bahagian penting dari diagnosis hipotiroidisme adalah penilaian sel darah merah, hemoglobin dan petunjuk lain dari eritron. Termografi diperlukan untuk menentukan magnitud dan ciri topografi ketegangan tiroid dari sistem saraf periferal.

Secara umum, kaedah yang dijelaskan berorientasikan terutamanya pada kelenjar tiroid. Tetapi dengan hipotiroidisme, semua tisu dan organ lain menderita. Kita boleh mengatakan bahawa penipisan kelenjar tiroid dengan hipotiroidisme selalunya merupakan hasil perubahan dari sistem dan organ lain. Oleh itu, diagnosis harus lebih diperluas (bertujuan untuk mengkaji keadaan organ dan sistem yang berfungsi secara fungsional dengan kelenjar tiroid) dan pada masa yang sama individu (tidak menyatakan nama umum penyakit "bersamaan", tetapi tahap penurunan voltan berlebihan struktur tertentu).

Keadaan terakhir berasal dari manifestasi penyakit ini. Doktor harus mengambil kira setiap gejala, menentukan sumbernya, hubungannya dengan asas penyakit ini. Akibatnya, sifat penyakit dan kesannya pada organ lain, termasuk kelenjar tiroid, mesti ditentukan, dengan mengambil kira semua keadaan utama yang membawa kepada hipotiroidisme. Berdasarkan pemahaman mengenai penyakit ini, doktor harus mengarahkan kesan terapi yang sesuai berdasarkan penyakit ini, dan bersama-sama dengan pesakit menghilangkan provokatif dan mewujudkan keadaan yang baik.

Rawatan mengikut piawaian antarabangsa

Rawatan untuk hipotiroidisme bergantung pada banyak keadaan. Perbezaan awal dikaitkan dengan pandangan saintifik mengenai sifat hipotiroidisme. Sekolah ilmiah yang berbeza menunjukkan mekanisme untuk pengembangan hipotiroidisme dari perspektif yang berbeza. Oleh itu, taktik rawatan mungkin mempunyai perbezaan. Lebih-lebih lagi, ketara dan sebaliknya.

Strategi rawatan yang paling biasa untuk hipotiroidisme adalah rawatan penggantian. Ini bermakna bahawa dengan kekurangan hormon mereka diberikan dalam bentuk siap dengan bantuan ubat-ubatan. Atau ganti, atau lebih tepatnya - menebus kekurangan. Dalam setiap kes, dos ubat dipilih secara individu, dan pesakit mengambil pil hormon setiap hari. Bergantung pada sebab-sebab yang menyumbang kepada hipotiroidisme, dan keadaan badan, pesakit diberi ubat hormon selama beberapa bulan, atau beberapa tahun, atau seumur hidup.

Oleh kerana dengan "rawatan" ini, asas penyakit dalam hipotiroidisme tidak dapat dihilangkan, maka seiring berjalannya waktu, pengambilan ubat hormon menjadi paksa sepanjang hidup seterusnya. Selalunya ini adalah prinsip "rawatan" yang sesuai bagi doktor. Terapi penggantian hormon disyorkan oleh persatuan endokrinologi nasional. Saranan berwibawa seperti itu melegakan ahli endokrinologi terhadap nasib pesakit masa depan, kesihatannya, kualiti hidup, dll..

Banyak persatuan endokrinologi kebangsaan menawarkan doktor untuk menetapkan ubat hormon kerana hipotiroidisme hanya memberi tumpuan kepada TSH dalam ujian darah. Jumlah hormon tiroid (T3 dan T4), dan, terutamanya, hormon tiroid yang dimakan utama (bebas T3), para pakar tidak memberi perhatian semasa membuat diagnosis. Oleh itu, di kalangan ahli endokrinologi, taktik aneh "merawat TSH" telah merebak dan bukannya merawat pesakit.

Penggantian hormon dapat membantu anda merasa lebih baik dengan meningkatkan metabolisme anda dengan hormon. Walau bagaimanapun, ketiadaan rawatan sebenar yang bertujuan untuk memulihkan struktur kelenjar tiroid dari masa ke masa (selama beberapa tahun) menyebabkan atrofi tisu tiroid dan kemudian penurunan volumnya. Penggunaan ubat hormon dalam dos yang besar menyumbang kepada penipisan kelenjar tiroid ini..

Kurangnya minat pakar dalam pemulihan kelenjar tiroid pada pesakit dan pengetahuan (mengenai kemampuan regenerasi kelenjar, peranan sistem saraf dalam perkembangan penyakit, penggunaan dan bantuan regeneratif sistem kekebalan tubuh, konsep "intipati penyakit", dan lain-lain) membolehkan doktor sedemikian untuk memberitahu pesakit mereka mengenai bahawa "tidak ada rawatan lain untuk kelenjar tiroid".

Perlu diingat: ubat pengganti untuk hipotiroidisme tidak memulihkan tisu tiroid. Dengan taktik penggantian hormon, dos ubat secara beransur-ansur meningkat, dan pesakit fokus pada penggunaan agen hormon seumur hidup.

Sekiranya kekurangan yodium, ia ditetapkan dalam dos yang mencukupi dan dalam bentuk dos yang sesuai. Anda harus berhati-hati dengan rawatan diri dengan yodium kerana kemungkinan membahayakan diri sendiri. Ini disebabkan oleh fakta bahawa aktiviti yodium dapat mempengaruhi ketegangan fungsi sistem saraf perifer dan kelenjar tiroid, dan menyebabkan kemerosotan kesejahteraan..

Adalah satu kesalahan menggunakan persiapan yodium untuk semua pesakit dengan hipotiroidisme. Di Klinik kami untuk hipotiroidisme, kami mengesyorkan menggunakan analisis kepekatan iodin dalam air kencing untuk menilai keperluan pengenalan ubat iodin. Kajian ini boleh dipercayai untuk setiap pesakit secara individu, dan menunjukkan nilai kecukupan iodin untuk penghasilan hormon tiroid.

Rawatan di Klinik Dr. A.V. Ushakov

Rawatan untuk hipotiroidisme di "Klinik kelenjar tiroid" Dr. A.V. Ushakova berdasarkan pencapaian perubatan akademik Rusia. Rawatan terutamanya tertumpu pada penyakit secara individu dan meningkatkan gaya hidup.

Dengan bantuan prosedur perubatan, keadaan pusat saraf periferi yang mengatur aktiviti kelenjar tiroid dipulihkan. Arah rawatan ini mengurangkan ketegangan kelenjar yang berlebihan dan mendorong pertumbuhan semula tisu. Untuk tujuan ini, di Klinik Dr. A.V. Ushakova menggunakan fisioterapi (khususnya, fototerapi, yang telah berkesan membangun dirinya lebih dari seratus tahun yang lalu - Hadiah Nobel pada tahun 1903, N. Finsen, Copenhagen).

Selain itu, dengan hipotiroidisme, teknik Klinik Dr. A.V. Ushakova termasuk penggunaan terapi oksigen. Bekalan oksigen tambahan meningkatkan proses metabolisme tenaga (kalori) dan mengurangkan tekanan kelenjar tiroid. Untuk rawatan aktif, klinik menggunakan rawatan di ruang tekanan.

Untuk mempercepat proses pemulihan dalam badan dan kelenjar tiroidnya, syarat penting adalah penglibatan keadaan yang baik dan peningkatan gaya hidup. Oleh itu, keterukan penyebab yang menyumbang kepada perkembangan hipotiroidisme dikurangkan..

Biasanya, rawatan dijalankan dalam kursus dengan kekerapan 1.5-2 bulan selama 1-1.5 tahun dengan peningkatan dan pemulihan struktur kelenjar tiroid secara beransur-ansur. Ia memerlukan masa dan usaha perubatan untuk menghilangkan kelenjar tiroid secara berurutan dan perkembangan proses regeneratif di dalamnya.

Semasa rawatan, struktur kelenjar tiroid dipulihkan kerana proses regeneratif yang dirangsang oleh prosedur fisioterapeutik. Pembaharuan kelenjar berlaku secara beransur-ansur dan berurutan, sesuai dengan corak semula jadi. Oleh itu, kaedah rawatan digunakan, dan juga tidak segera, tetapi secara beransur-ansur (dari kursus ke kursus), jumlah darah bertambah baik. Jumlah TSH dan antibodi (AT-TPO dan AT-TG) menurun menjadi normal, jumlah hormon tiroid (T4-sv. Dan T3-sv.) Meningkat. Sekiranya pesakit menggunakan ubat hormon, maka apabila dosnya dipulihkan, dosnya akan dikurangkan dan dibatalkan sepenuhnya.

Hipotiroidisme

Hipotiroidisme adalah sindrom klinikal yang disebabkan oleh kekurangan hormon tiroid yang berpanjangan dan berterusan dalam tubuh atau penurunan kesan biologi mereka pada tahap tisu.

Gangguan endokrin ini sangat meluas. Hipotiroidisme boleh disebabkan oleh banyak sebab. Penyakit ini boleh bermula pada usia berapa pun, tetapi selalunya orang menghadapinya pada usia 45-50 tahun. Penyebaran penyakit di kalangan wanita adalah 4 kali lebih tinggi daripada pada lelaki. Biasanya, wanita mula merasakan simptom hipotiroidisme pada menopaus.

Gejala klinikal hipotiroidisme sangat pelbagai dan tidak spesifik, dan mengulangi banyak keadaan badan, yang membawa kepada pencarian diagnostik untuk penyakit lain. Hipotriereosis dalam kes ini didiagnosis secara tidak sengaja. Penting untuk memperhatikan semua tanda yang mungkin menunjukkan gangguan metabolik dalam badan - patologi kardiovaskular, kegemukan, keletihan tinggi.

Pengelasan mengikut asal

Hipotiroidisme primer

Hipotiroidisme primer - proses yang membawa kepada perkembangan hipotiroidisme, dilokalisasi secara langsung di kelenjar tiroid. Hipotiroidisme primer menyumbang sebahagian besar kes sindrom ini. Kelazimannya meliputi sekitar 2% dari semua orang, termasuk 10% wanita dan 3% lelaki. Hipotiroidisme kongenital primer bayi baru lahir biasanya diperbaiki pada 1 anak setiap 4-5 ribu bayi baru lahir.

Hipotiroidisme primer berlaku akibat tiroiditis autoimun, dalam rawatan tirotoksikosis, akibat peralihan spontan gondok toksik meresap ke penyakit ini. Hipotiroidisme kongenital berlaku disebabkan oleh displasia dan aplasia kelenjar tiroid dan akibat daripada enzim kongenital..

Jarang sekali, hipotiroidisme primer boleh berlaku akibat penggantian patologi tisu tiroid dengan amiloidosis, sarkoidosis, tiroiditis Riedel atau sistinosis.

Bentuk sekunder

Bentuk sekunder penyakit ini secara langsung berkaitan dengan hipotalamus dan kelenjar pituitari, yang mengawal proses pengeluaran hormon oleh kelenjar tiroid. Dalam kes ini, kelenjar tiroid yang sihat sepenuhnya dapat menghasilkan hormon yang tidak mencukupi kerana kekurangan atau kekurangan kesan merangsang hormon perangsang tiroid (TSH), yang akan dijelaskan oleh disfungsi tiga kelenjar sekaligus - tiroid, hipofisis dan hipotalamus.

Mungkin ada beberapa sebab kegagalan ini:

 • kecederaan otak;
 • neoplasma di otak;
 • pendarahan serebrum di hipotalamus atau kelenjar pituitari;
 • kemoterapi yang dipindahkan;
 • jangkitan hipotalamus atau kelenjar pituitari;
 • nekrosis pituitari kerana kehilangan darah semasa operasi atau kecederaan.

Bentuk sekunder penyakit ini boleh berlaku pada usia berapa pun dan pada kedua-dua jantina dengan kebarangkalian yang sama, kerana alasan di atas tidak bergantung pada jantina atau ciri usia.

Hipotiroidisme tersier

Proses patologi di hipotalamus bersamaan dengan sintesis pengurangan hormon pelepasan (TSH-RG) dan kekurangan rangsangan tiroid pituitari olehnya, serta penurunan sintesis hormon perangsang tiroid dan rangsangan fungsi TSH kelenjar tiroid menyebabkan berlakunya hipotiroidisme tersier..

Sukar untuk membezakan patologi ini dari bentuk penyakit sekunder, kerana kandungan TSH-RH dalam darah sangat rendah dan tidak dapat diselidiki. Apabila patologi ini dikenal pasti, kaedah ujian dengan TSH-RG membantu, di mana, dengan pengenalan TSH-RG, analisis TSH secara serentak diambil secara intravena, yang mula meningkat dengan hipotiroidisme tersier dan berkelakuan tenang dengan hipotiroidisme sekunder.

Hipotiroidisme periferal

Hipotiroidisme disebabkan oleh pelanggaran pengangkutan, metabolisme dan tindakan hormon tiroid, iaitu terjadinya daya tahan tubuh terhadap tindakan hormon tiroid. Sekiranya status endokrin pesakit berada dalam keadaan teratur, maka gejala penyakit tidak akan ada. Ketika berkembang dan patologi meningkat pada latar belakang hormon, gejala klinikal penyakit akan terserlah.

Bentuk hipotiroidisme ini berbahaya untuk pelbagai komplikasi..

Pesakit dengan diagnosis ini tidak mempunyai patologi dalam sistem hipotalamus-hipofisis dan kelenjar tiroid. Sehingga akhir, mekanisme bentuk penyakit ini belum dikaji..

Punca

Faktor provokatif

Telah diketahui bahawa lebih kerap wanita menderita hipotiroidisme. Keadaan yang mengancam nyawa yang teruk adalah koma hipotiroid, yang berkembang pada orang tua yang tidak menerima terapi penggantian untuk hipotiroidisme teruk jangka panjang apabila terdedah kepada sejumlah faktor yang memprovokasi. Faktor-faktor ini merangkumi:

 • penyakit somatik yang teruk (serangan jantung, strok);
 • hipotermia badan;
 • penyakit berjangkit;
 • kegagalan jantung;
 • kecederaan pelbagai penyetempatan;
 • berlakunya pendarahan gastrousus;
 • mengambil alkohol atau ubat-ubatan yang menekan sistem saraf pusat (anestetik, ubat penenang, antipsikotik, opioid).

Lebih-lebih lagi, dalam proses penuaan fisiologi tubuh manusia, semua proses metabolik perlahan-lahan memudar, yang membawa kepada pembentukan pelbagai patologi. Hipotiroidisme adalah salah satu patologi orang tua yang paling kerap berlaku, berlaku pada 2% kes pemeriksaan pesakit seperti itu dan 6 kali lebih kerap jika memungkinkan untuk memeriksa lebih lanjut setiap orang yang tidak meminta bantuan perubatan.

Penyakit dalam kategori umur individu berlaku kerana disfungsi kelenjar tiroid atau sistem pengawalseliaan - pituitari atau hipotalamus. Dengan penyakit, kadar metabolisme menurun, sel-sel mula mengambil lebih sedikit oksigen, unsur-unsur tisu penghubung organ-organ dalaman mengumpulkan glikosaminoglikan, pengeluaran normal enzim sel yang bergantung kepada tenaga yang membantu organ berfungsi sepenuhnya.

Hipotiroidisme kongenital

Penyakit ini disebabkan oleh kekurangan hormon tiroid yang lengkap atau separa yang dihasilkan oleh kelenjar tiroid, yang menyebabkan kelewatan dalam pengembangan semua organ dan sistem. Pertama sekali, sistem saraf pusat mengalami kekurangan hormon tiroid. Hubungan langsung telah terjalin antara usia di mana rawatan dimulakan dan indeks perkembangan intelektual anak di masa depan. Serta manifestasi gangguan trofik pada kulit, penghambatan fungsi jantung, penurunan tahap proses metabolik.

Selalunya, hipotiroidisme kongenital adalah yang utama. Ia berlaku kerana perkembangan kelenjar tiroid janin yang tidak normal - dystopia, aterosis, hipoplasia.

Penyebab anomali seperti penyakit berjangkit dan autoimun ibu, penggunaan ubat toksik semasa kehamilan, kontak dengan bahan kimia, radiasi, kekurangan yodium selama tempoh kehamilan. Kadang-kadang, tidak lebih kerap daripada 2% daripada semua kes hipotiroidisme kongenital, penyakit ini dapat diwarisi kerana mutasi gen. Bentuk yang diwarisi paling sering disertai oleh patologi lain - celah langit-langit, bibir sumbing, kecacatan kongenital jantung, buah pinggang dan lain-lain.

Sehingga 10% daripada semua kanak-kanak dengan patologi ini mengalami pelanggaran sintesis, rembesan atau interaksi hormon tiroid antara satu sama lain. Sehingga 5% daripada semua kes hipotiroidisme kongenital adalah sekunder dan tersier. Mereka timbul kerana kelainan dalam pembentukan otak janin, disebabkan oleh sista, tumor, kecederaan kelahiran, asfiksia, atau aplasia hipofisis.

Memperolehi Hipotiroidisme

Hipotiroidisme yang berlaku boleh berlaku kerana sebab berikut:

 • pendedahan radiasi atau pendedahan pada leher;
 • pembedahan tiroid (penyingkiran organ ini);
 • keradangan pada kelenjar tiroid;
 • penggunaan yodium radioaktif sebagai ubat;
 • penggunaan ubat-ubatan tertentu.

Dalam kes ini, bentuk hipotiroidisme sekunder boleh berlaku pada penyakit hipotalamus atau kelenjar pituitari, yang menimbulkan penurunan fungsi kelenjar endokrin.

Ubat sebagai penyebab penyakit

Seperti yang dinyatakan di atas, hipotiroidisme yang diperoleh juga dapat terjadi ketika ubat-ubatan tertentu digunakan untuk merawat patologi. Ubat-ubatan tersebut termasuk ubat-ubatan berdasarkan hormon adrenal, ubat-ubatan yang mengandungi litium, iodida, beta-blocker, beberapa ubat antiaritmia, ubat-ubatan dengan dos vitamin A. yang tinggi. Semua ubat ini boleh menyebabkan hipotiroidisme, jadi tujuan dan kawalan penggunaannya selalu ada dalam bidang doktor khusus.

Penyebab psikosomatik penyakit ini

Psikologi perubatan mempunyai penjelasan tersendiri untuk berlakunya setiap penyakit di dalam badan. Sebab-sebab ini berdasarkan faktor psikologi dan masalah pesakit tertentu..

Pakar mengaitkan perkembangan hipotiroidisme dengan fakta bahawa kelenjar tiroid itu sendiri mempunyai bentuk perisai dan terletak di leher seseorang.

Ini menunjukkan peranan pelindung utama kelenjar itu sendiri dan hormon yang dihasilkannya. Dalam kes hipotiroidisme, ahli psikologi mengatakan bahawa pesakit berusaha untuk menunjukkan dan melakukan lebih banyak tindakan, tetapi menenggelamkan keinginannya sendiri dan berusaha untuk tidak menunjukkan peningkatan keperluan..

Takut akan tindakan disebabkan oleh rasa tidak selamat terhadap kekuatan seseorang. Seorang lelaki hanya yakin bahawa semua komitmennya akan gagal, dan dia tidak mempunyai kekuatan dan ketangkasan yang cukup untuk berjaya. Seorang pesakit dengan hipotiroidisme dibezakan oleh fakta bahawa, secara psikologi, dia benar-benar kehilangan hubungannya dengan permulaan kreatifnya sendiri.

Gejala patologi

Gejala utama pakar hipotiroidisme termasuk:

 • keadaan tertekan dan lesu, keletihan, kelemahan, insomnia, kehilangan tumpuan;
 • intoleransi selesema sepenuhnya oleh badan, peningkatan kulit kering, hiperkeratosis lutut dan siku, keguguran rambut dan plat kuku rapuh;
 • arthralgia, kelemahan otot, paresthesia, kenaikan berat badan yang berlebihan;
 • pembengkakan anggota badan dan muka yang teruk kerana pelanggaran keseimbangan garam-air, anemia, pendarahan;
 • prasyarat untuk berlakunya aterosklerosis (peningkatan kolesterol), gangguan metabolisme lipid;
 • perkembangan diabetes mellitus sekunder, penurunan toleransi glukosa, penurunan selera makan, sembelit, gas;
 • kegagalan kitaran haid pada wanita hingga kemandulan dan amenorea;
 • bradikardia, aritmia, angina pectoris.

Semua gejala boleh menjadi tunggal dan besar. Kejadian mereka mungkin menunjukkan perkembangan penyakit, oleh itu, dengan kombinasi ciri-ciri di atas, mencari bantuan perubatan sangat penting.

Keterukan dan perkembangan utama

Bentuk subklinikal atau hipotiroidisme pampasan

Hipotiroidisme subklinikal (sama dengan bentuk hipotiroidisme yang dikompensasi) mencirikan keadaan ketika penyakit ini laten dan tidak menampakkan dirinya. Adalah mungkin untuk membuat diagnosis yang serupa sesuai dengan hasil ujian darah untuk hormon tiroid dan tirotropin hormon hipofisis, yang mana tahapnya harus ditaksir berlebihan sekiranya terdapat bentuk penyakit ini. Kurangnya aktiviti kelenjar tiroid membawa kepada peningkatan hormon hormon tiroid yang serupa, di mana kelenjar pituitari memberi isyarat kepadanya mengenai kepekatan yodium yang tidak mencukupi di dalam badan.

Bentuk penyakit subklinikal mempengaruhi 8% daripada jumlah populasi planet ini, terutamanya wanita semasa menopaus, iaitu, setelah 50 tahun.

Bentuk subklinikal juga dapat terjadi dengan keadaan tubuh yang sering mengalami tekanan, apabila kepekatan kortisol dalam darah meningkat, yang menghambat pengeluaran hormon yang mengandung yodium. Juga, pada wanita, penyakit ini boleh menjadi akibat penggunaan kontraseptif oral, yang mengandungi banyak estrogen. Bentuk subklinikal dapat terjadi dengan adanya penyakit kronik pesakit dan mengambil ubat-ubatan yang, bersama dengan latar belakang komorbid yang ada, menyebabkan perkembangan hipotiroidisme subklinis.

Pada peringkat awal, bentuk subklinikal tidak dapat dirawat, tetapi kepekatan hormon dapat disesuaikan dengan pemakanan dan gaya hidup yang tepat. Walau bagaimanapun, selalunya patologi ini didiagnosis pada pesakit hanya apabila ia sudah memasuki bentuk yang nyata dan memerlukan terapi penggantian hormon segera.

Hipotiroidisme dekompensasi

Di bawah hipotiroidisme dekompensasi difahami bahawa bentuk penyakit di mana semua gejala klinikal penyakit dinyatakan dengan jelas dan kekurangan hormon tiroid dapat dilihat dengan jelas semasa pemeriksaan. Untuk rawatan penyakit ini, terapi hormon digunakan dengan dos bahan aktif aktif, bergantung pada tahap dekompensasi. Tahap dekompensasi ditentukan oleh kesejahteraan pesakit, keparahan gejala dan parameter hormon.

Selari dengan bentuk hipotiroidisme yang tidak dapat dikompensasi, sering diperlukan untuk merawat penyakit bersamaan yang timbul kerana kekurangan hormon tiroid. Selalunya, ini ditunjukkan oleh anemia, terdapat pelanggaran metabolisme kolesterol, fungsi hati dan jantung terganggu.

Pesakit yang tidak mempunyai bentuk penyakit subklinis tepat pada masanya, atau dengan komplikasi serius kerana proses menular, onkologi dan lain-lain di dalam badan, menderita bentuk yang tidak terkompensasi.

Bentuk manifestasi

Dengan bentuk hipotiroidisme ini, diagnosis awal tepat pada masanya adalah penting, kerana patologi seperti ini boleh menyebabkan tahap hipotiroidisme dan penyakit jantung yang teruk akibat hipofungsi tiroid..

Hipotiroidisme manifestasi terbahagi kepada dua peringkat perjalanan penyakit ini. Pada tahap pampasan, tubuh dapat mengatasi kekurangan hormon sendiri, dan gejalanya sangat jarang dan ringan. Tahap hipotiroidisme yang tidak dapat dikompensasi mempunyai manifestasi yang jelas dalam bentuk gejala yang teruk, ia dapat terus berkembang, membawa kepada akibat yang serius dengan kesihatan dan bahkan kematian.

Kursus yang rumit

Hipotiroidisme yang rumit agak parah dan biasanya disertai dengan patologi seperti cretinism, adenoma hipofisis sekunder, gangguan irama jantung yang serius, koma myxedema dan kematian.

Komplikasi wanita dan lelaki akibat hipotiroidisme yang teruk mungkin sedikit berbeza, pada wanita selalunya patologi ini disertai dengan galaktorea yang berterusan, perubahan struktur kelenjar susu, kemandulan, kegagalan jantung yang teruk, koma hipotiroid dengan hasil yang membawa maut pada 80% kes. Pada lelaki, sebagai komplikasi bentuk hipotiroidisme yang teruk, pertumbuhan kelenjar tiroid dalam jumlah yang banyak, pembentukan adenoma sekunder boleh berlaku. Pada kedua-dua jantina, barah tiroid sering didiagnosis, pesakit sering kehilangan kesedaran, kematian tidak dikecualikan untuk sesiapa pun, tetapi pada wanita ia lebih kerap terjadi..

Kaedah Diagnostik

Analisis hormon perangsang tiroid (TSH)

Analisis utama untuk menunjukkan kehadiran hipotiroidisme adalah untuk menentukan tahap hormon perangsang tiroid dalam serum darah. Norma TSH adalah 0.4-4.0 μU / ml. Dengan peningkatan TSH, sintesis hormon tiroid memudar, dan kelenjar pituitari terpaksa menghasilkan lebih banyak hormon untuk merangsang fungsi tiroid.

Sekiranya tahap TSH diturunkan, ini menunjukkan bahawa kelenjar pituitari tidak menghasilkan dos tambahan hormonnya, kerana kelenjar tiroid sudah berfungsi secara aktif. Walau bagaimanapun, keadaan ini dapat diperhatikan dalam beberapa kes - semasa kehamilan, dalam kes patologi kelenjar pituitari, dalam beberapa penyakit. Penting untuk memahami bahawa antara hormon TSH dan tiroid terdapat hubungan terbalik, yang dirancang untuk mengekalkan metabolisme badan utama.

Dalam kes bayi baru lahir dan kemungkinan berlakunya hipotiroidisme tanpa gejala, setiap bayi diperiksa selama 5-7 hari hidup untuk mengesan hipotiroidisme kongenital. Dengan peningkatan nilai TSH, anak-anak menjalani ultrasound yang dijadualkan, kerana dalam situasi ini kehadiran patologi sudah disyaki.

Diagnostik ultrabunyi

Sekiranya doktor mengesyaki adanya hipotiroidisme pada pesakit, maka sebagai kajian lebih lanjut untuk menentukan kemungkinan penyebab hipotiroidisme atau untuk menilai jumlah jisim kelenjar tiroid, disarankan agar pemeriksaan ultrasound rutin dilakukan. Data tidak selalu mencerminkan hipotiroidisme apabila terdapat tahap hormon tiroid yang berubah. Walau bagaimanapun, imbasan ultrasound selalu menjadi sebahagian daripada prosedur diagnostik untuk membuat diagnosis ini. Ultrasound dengan hipotiroidisme dapat menentukan tanda-tanda tiroiditis autoimun, kerana ia sering berkembang. Pemadatan tiroid tempatan atau luas diperhatikan. Ia boleh meningkat - dengan hipertrofi, atau dikurangkan - dengan atrofi. Sekiranya pesakit menunjukkan hanya nodular pada ultrasound, dan tidak ada gejala hipotiroidisme lain, maka mereka tidak didiagnosis. Diperlukan penilaian klinikal dan pemeriksaan makmal hormon tiroid..

Diagnosis pembezaan

Membuat diagnosis yang kompleks seperti hipotiroidisme memerlukan diagnosis pembezaan, kerana gejala penyakit ini juga merupakan ciri banyak patologi lain di dalam badan. Penting untuk memperhatikan gejala klinikal utama yang wujud dalam penyakit tertentu. Mengikut gejala seperti itu, hipotiroidisme penting untuk membezakan dari patologi berikut dengan klinik yang serupa:

 • penyakit jantung koronari kronik yang rumit oleh kegagalan peredaran darah, di mana, seperti hipotiroidisme, mungkin terdapat pembengkakan tisu subkutan, sesak nafas, penyongsangan gelombang T, hiperkolesterolemia, tetapi tidak seperti patologi yang dipertimbangkan, akan ada peningkatan kadar jantung, dan bukan bradikardia, pada edema akan tetap menjadi kesan tekanan kerana peredaran darah yang lemah;
 • penyakit ginjal kronik yang berlaku dalam pelbagai penyakit ginjal, di mana, dengan analogi dengan hipotiroidisme, pembengkakan pada kaki dan bengkak pada muka, anemia, pucat pada kulit, tetapi tidak akan ada amimia dan kelesuan, hipotensi arteri, dan akan ada tanda-tanda uremia dalam darah;
 • anemia, yang serupa dengan hipotiroidisme dengan pucat, kekurangan sel darah merah dan hemoglobin dalam ujian darah, tetapi berbeza dengannya kerana ketiadaan perencatan psikomotor, kekakuan terhadap ubat antianemik, bradikardia;
 • diagnostik pembezaan juga dilakukan dengan penyakit berikut: hepatitis, polyserositis, polyarthritis, kemurungan, diskinesia saluran gastrousus.

Kaedah Rawatan Hypothyroidism

Teknik tradisional

Matlamat terapi hipotiroidisme adalah pengampunan klinikal dan pampasan makmal untuk hipotiroidisme. Terapi penggantian hormon digunakan untuk merawat hipotiroidisme etiologi apa pun..

Terapi penggantian biasanya dijalankan menggunakan ubat "Levothyroxine." Alat ini sangat baik untuk hipotiroidisme subklinikal untuk wanita hamil atau wanita yang merancang kehamilan masa depan. Sekiranya hipotiroidisme adalah sekunder, terdapat keperluan untuk mengawal petunjuk tiroksin. Bergantung pada tahapnya, terapi hormon ditetapkan dalam dos yang sesuai..

Dengan patologi yang kompleks, koma hipotiroid dapat berkembang, yang selalunya merupakan hasil rawatan yang tidak betul. Juga, koma seperti itu berlaku kerana kecederaan, hipotermia, proses mabuk, virus akut dan penyakit berjangkit. Dalam kes ini, selain hormon tiroid, glukokortikoid dan ubat-ubatan diresepkan untuk membetulkan gangguan elektrolit dan hemodinamik.

etnosains

Rawatan hipotiroidisme bukan ubat tidak dijalankan. Sebagai terapi tambahan, beberapa kaedah rawatan alternatif untuk hipotiroidisme juga dapat digunakan. Sebagai contoh, memandangkan dengan patologi ini fungsi pencernaan menurun, anda harus memilih diet rendah kalori, menghilangkan daging berlemak sepenuhnya, memperkenalkan buah-buahan segar, sayur-sayuran, banyak makanan laut ke dalam diet.

Resipi alternatif boleh digunakan untuk menyesuaikan fungsi kelenjar tiroid..

Untuk tujuan ini, resipi khas digunakan:

 1. Menyiapkan minuman sayur-sayuran. Untuknya, campurkan bahagian yang sama jus kentang, bit dan wortel, dan kemudian ambil campuran 50 mililiter tiga kali sehari sebelum makan.
 2. Sebagai sumber yodium semula jadi, anda boleh makan 1 kilogram timun setiap hari..
 3. Untuk mengisi asid lemak omega-3 badan, anda mesti mengambil minyak ikan.
 4. Untuk menyesuaikan kerja saluran gastrointestinal, anda boleh mengambil 1 sudu sehari minyak biji rami puasa.
 5. Untuk menormalkan tahap tiroksin dan keseluruhan kompleks hormon tiroid, disyorkan untuk makan cinquefoil putih.
 6. Untuk mengatasi hipotiroidisme, perlu menggunakan rebusan akar elecampane, tunas birch, rumput wort St. John dan buah-buahan rowan, yang diambil dalam perkadaran yang sama, dituangkan dengan satu liter air mendidih dan diseduh dengan api kecil selama 5 minit. Kemudian kuahnya disuntik selama 12 jam dan dimakan tiga kali sehari sebelum makan.
 7. Tekstur bit juga berfungsi dengan berkesan, di mana jus tanaman akar ini yang baru diperah dicampurkan dengan segelas vodka dan berkeras selama 2 minggu dalam bekas tertutup. Infusi siap diambil dalam 2 sudu besar, yang mesti dicuci dengan air bersih, 3 kali sehari.

Pencegahan hipotiroidisme

Langkah-langkah pencegahan untuk ancaman hipotiroidisme yang diperoleh menunjukkan diagnosis awalnya, terapi penggantian yang tepat pada masanya, serta penggunaan yodium sebagai ubat tambahan untuk pencegahan kekurangan atau pemakanan yodium, dengan pengambilan yodium yang mencukupi.

Sama sekali mustahil untuk mencegah perkembangan hipotiroidisme, namun, mengetahui kemungkinan penyebab dan faktor risiko hipotiroidisme sekunder, serta keturunan endokrinologi, penyakit ini dapat dikesan pada tahap awal dan terapi tepat pada masanya dapat dimulakan.

Semasa mempertimbangkan riwayat keluarga, perhatian khusus harus diberikan kepada penyakit keluarga terdekat, seperti penyakit kelenjar adrenal, diabetes mellitus, anemia yang merosakkan, serta penyakit dan keadaan kelenjar tiroid.

Ujian makmal pesakit wajar mendapat perhatian dari ahli endokrinologi untuk mencegah perkembangan hipotiroidisme, jika mereka dikenal pasti:

 • hiponatremia (rendah natrium);
 • dislipidemia (metabolisme lemak terganggu);
 • peningkatan tahap dehidrogenase laktat, kreatin fosfokinase, prolaktin.

Pemeriksaan ultrasound pada kelenjar tiroid akan membantu melihat perubahan struktur organ ini dan proses keradangan di dalamnya, yang dapat menjadi prasyarat untuk perkembangan hipotiroidisme.

Langkah-langkah yang tidak spesifik untuk pencegahan penyakit ini merangkumi keseimbangan rejim kerja dan rehat, memerangi ketidakaktifan fizikal, mengekalkan gaya hidup aktif, tidur malam yang panjang dan nyenyak, dan memaksimumkan emosi positif yang akan menstabilkan aktiviti saraf yang lebih tinggi. Juga sangat penting untuk makan dengan betul, tidak menjalani diet lapar, untuk mengambil sebilangan besar pelbagai unsur surih yang diperlukan untuk fungsi tiroid yang stabil.

Tempoh penyakit

Bentuk hipotiroidisme sementara atau sementara (boleh diterbalikkan) diperhatikan dengan pramatang, kelambatan pertumbuhan intrauterin, ketidakmatangan fungsional, jangkitan intrauterin, pada kanak-kanak dari ibu dengan patologi tiroid. Dengan bertambahnya usia, fungsi kelenjar tiroid pada kanak-kanak seperti itu dipulihkan, hormon mula dihasilkan dalam jumlah yang mencukupi dan keperluan untuk rawatan hilang. Untuk mengesahkan apa, analisis khas dijalankan. Untuk pelaksanaannya, L-tiroksin tidak lagi diberikan kepada pesakit untuk jangka waktu hingga satu setengah bulan dan setelah itu ujian kepekatan hormon dilakukan. Dengan keputusan ujian yang baik, kesimpulan dibuat mengenai sifat peralihan patologi. Dalam kes ini, hormon tidak lagi diberikan kepada anak. Sekiranya ujian tidak mengesahkan peralihan penyakit ini, maka L-tiroksin diperlukan untuk pesakit ini seumur hidup.

Hipotiroidisme, yang berlaku semasa kehamilan pada wanita, juga dapat disembuhkan sepenuhnya. Setelah melahirkan selama 6 bulan, kemungkinan besar kelenjar tiroid akan kembali berfungsi dengan sendirinya.

Bentuk hipotiroidisme lain tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, mereka hanya dapat dibawa ke tahap pampasan dan berusaha mengekalkannya dalam bentuk ini untuk jangka masa yang lama. Apabila penyakit beralih ke bentuk yang tidak terkompensasi, rawatan harus dikaji semula untuk mencegah komplikasi.

Kehamilan dan penyusuan

Hipotiroidisme adalah patologi yang agak biasa di kalangan wanita usia reproduktif dan wanita hamil, yang sering didiagnosis secara kebetulan kerana tanda-tanda klinikal sindrom yang tidak spesifik dan kurangnya cadangan yang ketat untuk menyaring hipotiroidisme dan wanita usia reproduktif dan wanita hamil. Selalunya dalam kes hipotiroidisme yang nyata dan subklinis pada wanita, gangguan haid dan juga kemandulan diperhatikan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa peningkatan hormon perangsang tiroid juga menyebabkan pertumbuhan prolaktin, yang mampu menghambat pematangan oosit di ovari. Pada masa yang sama, semasa kitaran haid, ovulasi tidak berlaku dan wanita itu tidak boleh hamil.

Dengan ketidakseimbangan hormon, pembentukan endometrium, nada tiub fallopi dan komponen rembesan serviks terganggu. Dalam keadaan seperti itu, telur yang matang menjadi tidak dapat melakukan persenyawaan dan tidak melekat pada tiub fallopio.

Untuk memahami sama ada kehamilan mungkin berlaku dengan hipotiroidisme dalam setiap kes, adalah penting untuk mendapatkan bantuan perubatan tepat pada masanya dan menjalani rawatan yang berkesan. Sekiranya seorang wanita tidak mengetahui tentang patologinya sendiri, ini juga boleh memberi kesan negatif terhadap kehamilan secara tiba-tiba, yang masih boleh berlaku walaupun dengan hipotiroidisme. Oleh itu, sebelum merancang konsepsi, lebih baik diperiksa sepenuhnya agar anda tidak perlu mengorbankan kesihatan diri dan nyawa anak yang belum lahir dalam rawatan perubahan hormon..

Kesan pada janin

Hipotiroidisme dengan sebarang keparahan boleh menyebabkan sejumlah komplikasi serius pada ibu dan janin, yang ditunjukkan dalam keguguran janin, penamatan kehamilan pada peringkat awal, kematian janin intrauterin, kehamilan yang tidak dijawab.

Kehadiran masalah dengan sistem endokrin, seorang wanita yang tidak mengetahui diagnosisnya, dapat mengesan jika dia mengalami pengguguran sukarela secara sistematik. Keguguran janin memberi isyarat walaupun tahap hipotiroidisme subklinis paling ringan.

Pada akhir kehamilan, dengan diagnosis ini, timbul bahaya baru bagi janin dan ibu - kehamilan berlebihan hingga 42 minggu. Bagi seorang kanak-kanak, ini penuh dengan semua jenis kecederaan kelahiran dan kerosakan fungsi sistem saraf. Oleh itu, kehadiran hipotiroidisme pada wanita hamil adalah petunjuk mutlak untuk memulakan terapi penggantian segera, yang diresepkan dengan segera dan dalam dos penuh, tanpa peningkatan bertahap awal, diambil dalam beberapa kes rawatan hipotiroidisme di luar kehamilan

Bolehkah saya melahirkan

Melahirkan anak dengan hipotiroidisme pampasan biasanya dilakukan secara semula jadi, tetapi persiapan awal untuknya diperlukan. Petunjuk untuk melahirkan anak melalui pembedahan caesar biasanya berlaku sekiranya terdapat komplikasi obstetrik yang serius. Hipotiroidisme sahaja tidak merumitkan kelahiran anak sekiranya tahap hormon stabil..

Bolehkah saya menyusu

Hipotiroidisme memberi kesan negatif terhadap keadaan dan kesihatan kelenjar susu pada wanita. Walau bagaimanapun, dalam rawatan patologi ini dengan ubat-ubatan, penyusuan susu ibu dapat diterima. Penyusuan susu ibu juga dapat diterima, dan dengan komplikasi keadaan patologi yang kerap dalam tempoh selepas bersalin - pembesaran kelenjar tiroid (gondok) yang meresap dan terapi ubatnya.

Untuk mengurangkan kemungkinan gangguan endokrin dalam badan semasa kehamilan dan tempoh penyusuan, profilaksis yodium badan diperlukan. Hanya hipotiroidisme patologi yang tidak menerima profilaksis yodium, oleh itu ia tidak dapat dijalankan dalam kes ini.

Sekiranya patologi tiroid dikesan tepat pada masanya, maka mungkin untuk hamil dan menyusui anak, kerana proses patologi ini dapat mempunyai asas fisiologi, yang tidak akan memberi kesan negatif terhadap kelahiran dan penyusuan susu ibu.

Apakah penyakit ini berbahaya?

Akibat negatif pada pesakit dengan hipotiroidisme sangat berbeza. Kesemuanya berbahaya, jadi kejadiannya harus dicegah. Kesan hipotiroidisme berbeza-beza, bergantung pada usia pesakit. Jadi, pada kanak-kanak, akibat utama patologi boleh menjadi:

 • perkembangan mental dan fizikal yang perlahan, perkembangan cretinism, infantilism;
 • kekurangan ciri seksual sekunder dalam jangka masa yang panjang;
 • penyakit jantung;
 • daya tahan tubuh yang rendah, selsema yang kerap, kemungkinan banyak penyakit kronik;
 • peningkatan kelemahan, ketidakupayaan untuk bekerja secara fizikal.

Di antara akibat hipotiroidisme, yang sering dihadapi oleh pesakit dewasa, perlu diperhatikan:

 • penurunan kognitif;
 • penyakit yang bersifat kardiovaskular;
 • penyakit berjangkit yang berpanjangan, sering kronik;
 • penyelewengan haid;
 • atrofi ovari, disfungsi kelenjar susu, kemandulan;
 • perubahan penampilan alat kelamin luar;
 • mati pucuk, mati pucuk seksual.

Juga, pada pesakit dewasa, akibat patologi yang sangat dipertimbangkan kerana koma hipotiroid boleh berlaku, di mana tahap hormon badan berada dalam keadaan kritikal. Dalam kes ini, metabolisme terganggu, serangan jantung, disfungsi otak adalah mungkin.

Cadangan kepada pesakit

Apabila ada keluhan seperti kelemahan, mengantuk, keletihan, gangguan ingatan, mood tertekan, kulit kering, kuku rapuh, keguguran rambut aktif, peningkatan berat badan yang sederhana, kemerahan, kemandulan, penurunan potensi, segera hubungi ahli endokrinologi.

Kanak-kanak dengan kelewatan perkembangan mesti diperhatikan oleh ahli endokrinologi untuk mengkaji fungsi tiroid. Wanita hamil perlu menghubungi ahli endokrinologi untuk mengkaji fungsi tiroid pada trimester pertama dan ke-3 kehamilan dan selepas melahirkan anak.

Soalan Lazim

Dalam tentera dengan hipotiroidisme

Klinik hipotiroidisme boleh disembunyikan atau tersurat, namun, dengan bentuk dan peringkat penyakit apa pun, pengambilan anggota tentera dengan latar belakang hormon tidak dibuat.

Untuk menerima tiket tentera, seorang wajib militer mesti mengesahkan penyakitnya sendiri. Untuk mencapai ini, perlu menjalani pemeriksaan tambahan di commissariat tentera, setelah sebelumnya menyerahkan kepada ahli terapi di komisi perubatan tentera dokumen yang menyertakan penyakit semasa yang mengesahkan diagnosis. Pada pemeriksaan tambahan, wajib akan menjalani pemeriksaan ultrasound dan mungkin diberikan biopsi tiroid, ujian darah untuk hormon, dan prosedur diagnostik lain.

Setelah pemeriksaan seperti itu, doktor dari suruhanjaya tersebut mengisi akta tersebut dan menyampaikannya ke mesyuarat komisi tentera. Seorang wajib militer, yang diagnosisnya disahkan, menerima kad tentera dan tidak dipanggil untuk menjalani perkhidmatan tentera dalam tentera. Hanya pegawai wajib yang boleh dipanggil untuk perkhidmatan yang diagnosis hipotiroidisme telah dikeluarkan oleh ahli endokrinologi yang merawat.

Kecacatan hipotiroidisme

Apabila hipotiroidisme dikesan, adalah mungkin untuk menetapkan ketidakupayaan untuk pesakit dengan bentuk penyakit yang teruk. Dalam kes ini, kumpulan kecacatan pertama ditunjukkan yang mempunyai proses yang tidak dapat dipulihkan di dalam badan dengan latar belakang penyakit endokrin yang paling teruk, dan ada keperluan berterusan untuk bantuan luar. Kumpulan kedua didefinisikan untuk pesakit dengan hipotiroidisme yang teruk, yang mengalami komplikasi akibat rawatan terapi tiroid atau pembedahan penyakit tiroid yang tidak betul, sementara aktiviti persalinan pesakit sedemikian terhad, dan mereka juga memerlukan rawatan di luar. Kumpulan kecacatan ketiga diberikan kepada pesakit dengan kompensasi hormon dan kemerosotan sederhana pada semua sistem badan dengan hipotiroidisme. Kecacatan juga diberikan kepada pesakit hipotiroidisme yang bekerja di industri berbahaya, ini dapat menyulitkan perjalanan penyakit ini..

Maklumat kesihatan yang lebih segar dan relevan di saluran Telegram kami. Langgan: https://t.me/foodandhealthru

Kepakaran: ahli terapi, ahli nefrologi.

Jumlah pengalaman: 18 tahun.

Tempat kerja: Novorossiysk, Pusat Perubatan Nefros.

Pendidikan: 1994-2000 Akademi Perubatan Negeri Stavropol.

Latihan:

 1. 2014 - Kursus pendidikan berterusan "Terapi" berdasarkan Universiti Perubatan Negeri Kuban.
 2. 2014 - Kursus pendidikan berterusan "Nefrologi" berdasarkan GBOUVPO "Universiti Perubatan Negeri Stavropol".

Sekiranya anda melihat manifestasi seperti keletihan yang tinggi, penurunan tahap tumpuan perhatian, jika berat badan mulai berjalan tanpa alasan yang jelas, dan selain itu, rambut mulai rontok, kulit atau kuku merosot, kemudian segera ke ahli endokrinologi. Sudah tentu, jika keadaannya tidak kritikal, doktor mana pun akan makan tanpa terapi hormon. Ubat yang sangat baik dalam kes ini adalah endokrinol. Komposisi ekstrak ramuan semula jadi, tanpa kimia, iaitu, tidak akan ada kesan sampingan, tidak menyebabkan alergi, tidak menyebabkan ketagihan.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes