Apakah profil lipid darah

Ramai yang pernah mendengar tentang kesan negatif pada tubuh dari kolesterol dan lemak yang berlebihan. Tetapi hanya sedikit yang tahu bahawa kekurangan zat ini untuk kehidupan dan kesihatan lebih berbahaya lagi. Pelanggaran metabolisme lemak dan kolesterol disebabkan oleh kecenderungan keturunan, atau gaya hidup sembrono dan pemakanan yang buruk. Akhirnya gangguan metabolisme lemak yang berbahaya dikesan menggunakan ujian penyelidikan - profil lipid darah sebagai cerminan metabolisme lipid, yang memainkan peranan penting dalam diagnosis penyakit jantung dan vaskular. Jadi, profil lipid darah, apa itu dan apa norma dan penyahkodan mengikut usia di dalam jadual, kita dapat melihatnya di bawah.

Varieti kolesterol

Kata "kolesterol" didengar oleh banyak orang, tetapi hanya sedikit yang tahu apa itu? Nama "kolesterol" berasal dari gabungan dua perkataan Yunani: chole - hempedu, stear—, lemak. Bile adalah komponen penting dari lipoprotein membran sel, memberikan kekerasan strukturnya. Hormon steroid kelenjar seks dan korteks adrenal disintesis dari kolesterol. Kolesterol terlibat dalam pengeluaran hempedu, pengemulsi yang sangat diperlukan yang menyediakan lemak untuk pencernaan..

Segala yang berguna, melebihi ukuran, menjadi berbahaya. Postulat ini benar untuk kolesterol dan lipid lain. Kolesterol dalam darah manusia selalu terdapat dalam komposisi lipoprotein darah.

Terdapat beberapa jenis lipid seperti:

 • Lipoprotein LDL. Pindahkan hepaticChol ke tisu. Lipoprotein VLDL. Trigliserida diangkut. Sebahagian dari VLDL berubah menjadi LDL. Ini adalah kolesterol "buruk", kelebihannya disimpan pada endotelium vaskular, membentuk plak kolesterol;
 • Lipoprotein HDL. Lebihan Chol diangkut dari tisu ke hati. Ini adalah lemak hempedu yang "baik". Ia tidak didepositkan pada endotelium vaskular;
 • Trigliserida. Lemak klasik. Sebagai sumber tenaga paling padat dari semua sumber tenaga, ia menyumbang kepada lapisan plak kolesterol di permukaan dalaman saluran darah. HDL tinggi dianggap sebagai pertanda baik: sebahagian besar kolesterol masuk ke hati untuk diproses.

Ternyata penentuan kolesterol darah total pada orang dewasa dan kanak-kanak tidak bermaklumat untuk diagnosis saluran darah. Risiko mengembangkan patologi tetap tinggi, dengan nisbah sterol buruk dan baik yang tidak baik.

Petunjuk untuk analisis

Keperluan untuk menganalisis nisbah pecahan lipid metabolisme darah muncul dalam situasi berikut:

 • Pemeriksaan pencegahan yang dirancang untuk orang yang sihat dengan kekerapan lima tahun sekali;
 • Dengan lebihan kolesterol darah;
 • Faktor risiko - usia 50-55 tahun, lipomatosis, merokok tembakau, adynamia;
 • Pertalian keturunan untuk patologi kardiovaskular, diabetes mellitus, serangan jantung dan strok;
 • Memantau prestasi diet dan menggunakan statin untuk menurunkan kolesterol.

Untuk mendapatkan data yang boleh dipercayai, syarat berikut mesti dipatuhi:

 • Darah diberikan semasa perut kosong pada waktu pagi;
 • Tidak dibenarkan minum alkohol setiap hari, dan tembakau sejam sebelum pemilihan bahan;
 • Kecualikan aktiviti fizikal sehari sebelum pengambilan sampel;
 • Elakkan situasi tertekan..

Penyahsulitan

Menentukan hasil ujian darah ditunjukkan dengan membina profil lipid dengan membandingkan hasil sebenar dengan data dalam jadual:

NamaNorma, mmol / l
Chol4.4 ± 1.0
LDL2.65 ± 0.95
HDL> 1.0
Vldl0.88 ± 0.75
Trigliserida3 mmol / l, ada kemungkinan mengembangkan aterosklerosis. Sekiranya IA telah melebihi tanda 4, permulaan penyakit akan didiagnosis. IA> 5, bermaksud bahawa penyakit ini sedang berkembang.

Nilai lipid tinggi menunjukkan adanya aterosklerosis, dan nilai yang hampir dengan had memberi amaran mengenai permulaan penyakit. Ujian darah untuk profil lipid perlu diperjelaskan, kerana peningkatan pecahan trigliserida diperhatikan pada diabetes.

Kandungan lipoprotein berketumpatan rendah - LDL (LDL) hingga 3.5 mmol / l, tidak menjadi perhatian. Nilai dalam lingkungan hingga 4.5 mmol / l memberi amaran mengenai risiko penyakit. Pertumbuhan yang berlebihan menunjukkan adanya aterosklerosis.

Kolesterol dewasa

Sekiranya tahap lipoprotein HDL (ketumpatan tinggi)> 1.0 - tidak ada sebab untuk dikhawatirkan. Apabila HDL darah turun di bawah kesatuan, risiko aterosklerosis dan iskemia miokardium otot jantung meningkat.

Penyelewengan

Hasil lipidogram ujian darah diputarbelitkan kerana sebab berikut:

 • Makanan berminyak semalam;
 • Rokok asap 60 minit sebelum pemilihan bahan;
 • Penyakit manifestasi, tekanan;
 • Kehamilan;
 • Jade, nefrosis, hepatitis, hepatosis;
 • Mengambil sebilangan ubat. Senarai ubatnya luas, oleh itu diperlukan perundingan awal;
 • Ujian kontras.

Kemungkinan mengembangkan aterosklerosis, menurut profil lipid, meningkat jika had norma untuk Chol, LDL, VLDL terlampaui, kepekatan HDL, IA> 3 dikurangkan. Dalam semua kes, terapi penurun lipid dan diet ditetapkan untuk mengoptimumkan metabolisme lipid. Kami telah memberi anda jawapan terperinci mengenai profil lipid darah, bagaimana penyahkodan dilakukan pada usia dari 50 hingga 55 tahun.

Kolesterol LDL ("buruk"): bagaimana menurunkan tahapnya

Kolesterol LDL yang disebut, atau, sebenarnya, lipoprotein berkepadatan rendah, membawa lemak ke seluruh badan kita dan menyokong fungsi sistem imun. Walau bagaimanapun, terlalu banyak LDL dapat menyekat aliran darah di arteri dan membawa kepada penyakit jantung dan seluruh sistem kardiovaskular. Artikel tersebut menyenaraikan ciri-ciri yang membantu menurunkan LDL tanpa ubat..

p, blokquote 1,0,0,0,0 ->

Apa itu kolesterol LDL ("buruk")

Terdapat beberapa jenis zarah yang membawa lemak (kolesterol) ke dalam darah. Ini termasuk LDL (lipoprotein berketumpatan rendah), HDL (lipoprotein berketumpatan tinggi) dan VLDL (lipoprotein berketumpatan sangat rendah), yang masing-masing mempunyai kesan dan fungsi yang berbeza. Tahap setiap zarah ini dan hubungannya antara satu sama lain lebih penting berbanding dengan tahap kolesterol bebas dari segi risiko kesihatan. [DAN]

p, blokquote 2.0,0,0,0 ->

p, blockquote 3,0,0,0,0,0 -> Struktur kolesterol HDL "baik" dan kolesterol LDL "buruk"

HDL ("kolesterol baik") adalah zarah-zarah ini yang paling padat dan terkecil. Dan zarah LDL dan VLDL paling kerap menyebabkan penyakit kardiovaskular daripada gangguan pada tahap HDL..

p, blokquote 4,0,0,0,0,0 ->

Apa itu LDL

LDL mempunyai kepekatan kolesterol tertinggi dari semua lipoprotein. Ia adalah pembawa utama kolesterol dalam badan. LDL mengandungi: kolesterol, lemak (trigliserida dan lemak lain), protein B-100. [DAN]

p, blokquote 5,0,0,0,0 ->

Fungsi LDL

Fungsi utama LDL:

Pengoksidaan kolesterol LDL

Apabila LDL ("kolesterol jahat") memasuki dinding arteri yang rosak untuk membantu proses penyembuhan, ia mengalami perubahan dan menjadi teroksidasi. LDL yang teroksidasi adalah toksik kepada sel dinding arteri. Untuk menghilangkan LDL yang teroksidasi, sel-sel imun yang meradang bergerak ke dinding arteri. [DAN]

p, blokquote 6.0,0,0,0,0 ->

Kolesterol dan lemak lain, bersama dengan sebilangan besar sel imun yang meradang, dikumpulkan di satu tempat untuk menyembuhkan dinding saluran darah. Tetapi dengan keradangan jangka panjang dan intensiti tinggi di tempat "penyembuhan", terdapat pengumpulan kolesterol dan lemak dalam bentuk plak (trombus). Yang membawa kepada pembatasan aliran darah dan aterosklerosis berkembang. Itulah sebabnya LDL teroksidasi menyumbang kepada penyakit jantung. [DAN]

p, blokquote 7,0,0,0,0 ->

p, blockquote 8,0,0,0,0 -> pengoksidaan kolesterol LDL dan pengambilan makrofag

Meta-analisis 12 kajian saintifik menunjukkan bahawa orang dengan sejumlah besar LDL teroksidasi menunjukkan risiko lebih tinggi terkena penyakit kardiovaskular. [DAN]

p, blokquote 9,0,0,0,0 ->

Hari ini, sains percaya bahawa kaedah terbaik untuk mengurangkan risiko terkena aterosklerosis dan mengurangkan kadar perkembangannya adalah dengan mengurangkan keradangan umum di dalam badan. Ini adalah sitokin keradangan dan pro-radang dan sel-sel imun yang menyumbang kepada pemendapan plak pada saluran darah. Protein C-reaktif dan TGF-beta (Transforming Growth Factor Beta) dianggap sebagai salah satu petunjuk penting mengenai keradangan dan perkembangan aterosklerosis..

p, blokquote 10,0,0,0,0 ->

p, blockquote 11,0,0,0,0 -> Struktur pelbagai jenis lipoprotein: LDL (kolesterol jahat) mempunyai 7 ukuran yang berbeza

Jenis LDL

Zarah LDL berbeza dari segi saiz dan ketumpatan. Zarah kecil dan padat LDL lebih banyak dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung daripada zarah besar dan kurang padat. Ini kerana LDL kecil dan padat dengan mudah bergerak ke dinding saluran darah dan teroksidasi di sana. [DAN]

p, blokquote 12,0,0,0,0 ->

Analisis untuk LDL

Sekiranya anda mempunyai kadar kolesterol bebas yang tinggi atau tinggi, maka menurunkan LDL (“kolesterol jahat”) harus menjadi tujuan utama anda. [DAN]

p, blokquote 13,0,0,0,0 ->

Dengan menganalisis kandungan HDL, kolesterol dan trigliserida dalam darah, anda dapat menganggarkan jumlah kolesterol yang dibawa oleh semua zarah LDL. Penilaian sedemikian dapat dilakukan dengan menggunakan persamaan:

p, blokquote 14,0,0,0,0 ->

Kolesterol LDL = Kolesterol total - HDL ("kolesterol baik) - (trigliserida / 5).

p, blokquote 15,0,0,0,0 ->

Walau bagaimanapun, persamaan ini dapat meremehkan tahap LDL jika trigliserida (lemak) dalam darah berada pada tahap tinggi (lebih daripada 400 mg / dl).

p, blokquote 16,0,0,0,0 ->

Terdapat ujian yang dapat secara langsung mengira zarah LDL dalam darah, yang merupakan petunjuk yang lebih tepat daripada persamaan. Walau bagaimanapun, kaedah ini mahal dan sangat berpatutan..

p, blokquote 17,0,0,0,0,0 ->

Faktor utama yang mempengaruhi tahap LDL dalam darah adalah jumlah kolesterol. Dan kolesterol ini, pada gilirannya, bergantung pada: [Dan]

p, blokquote 18,0,0,0,0 ->

 • Penyerapan dalam usus dari makanan dan hempedu (meningkat)
 • Tahap pengeluaran di hati (meningkat)
 • Gunakan oleh sel badan (mengurangkan)
 • Jumlah yang dapat dipulihkan di hati (mengurangkan)

Tahap kolesterol LDL yang optimum, normal, dan tinggi.

Berikut adalah nilai-nilai LDL ("kolesterol jahat"), yang dirancang untuk menilai status kesihatan orang dengan risiko penyakit kardiovaskular yang rendah

p, blokquote 19,0,0,0,0 ->

 • LDL normal: 2.58 - 3.34 mmol / L
 • Sedang, maksimum mungkin: 3,35 - 4,13 mmol / L
 • LDL tinggi: 4.14 - 5.15 mmol / L
 • Sangat tinggi: lebih daripada 5.16 mmol / L

Bagi orang yang sudah mempunyai penyakit kardiovaskular atau mempunyai risiko peningkatan perkembangannya, disarankan untuk mengekalkan tahap LDL kurang dari 1,81 mmol / L. [DAN]

p, blokquote 20,0,0,0,0 ->

LDL ("kolesterol jahat") dan HDL ("kolesterol baik)

LDL dan HDL bekerjasama untuk mengekalkan tahap kolesterol dalam badan. LDL menyampaikan kolesterol dari hati ke organ yang menggunakannya. HDL mengumpulkan kolesterol yang tidak digunakan dari organ dan mengembalikannya ke hati untuk digunakan semula.

p, blokquote 21,0,0,0,0 ->

LDL terdiri daripada 50% kolesterol dan 25% protein, dan HDL terdiri daripada 20% kolesterol dan 50% protein..

p, blockquote 22,0,0,0,0 -> Profil darah lipid. Untuk menterjemahkan nilai mg / dl ke mmol / l ikuti pautan - http://unitslab.com/en/node/60

LDL rendah

Kolesterol LDL yang rendah mengurangkan risiko penyakit jantung dan saluran darah. Dalam meta-analisis 8 kajian yang melibatkan 38,153 orang dewasa dengan kolesterol tinggi, didapati tahap LDL sangat rendah (p, blockquote 23,0,0,0,0 ->

Walau bagaimanapun, kolesterol LDL yang rendah dapat menyumbang kepada masalah kesihatan yang lain kerana kolesterol memainkan banyak peranan dalam tubuh kita..

p, blokquote 24,0,0,0,0 ->

Punca LDL Rendah

Kolesterol LDL rendah didiagnosis dengan anemia, jangkitan, keradangan kronik, penyakit seliak, tirotoksikosis, barah, diet tidak sihat, penyakit buah pinggang dan hati. [DAN]

p, blokquote 25,0,0,0,0 ->

Orang yang mempunyai kolesterol tinggi sering diberi ubat - statin, yang menurunkan kolesterol. Ubat ini menurunkan kadar LDL dengan purata 25-35% dan dapat menurunkan nilai LDL di bawah 0.77 mmol / L. [DAN]

p, blokquote 26,0,0,0,0 ->

Banyak kajian telah mengesahkan bahawa terapi hormon pertumbuhan membantu menurunkan tahap LDL hingga 15 tahun dari awal terapi. [DAN]

p, blokquote 27,0,0,0,0 ->

Penyakit LDL rendah

Udang karang

Dalam kajian 70,179 orang dewasa, setiap penurunan 10% tahap LDL pada julat bawah (kurang dari 2,25 mmol / L) dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser sebanyak 43%. [DAN]

p, blokquote 28,0,0,0,0 ->

LDL rendah juga dikaitkan dengan peningkatan risiko barah pada penderita diabetes jenis 2 (kajian pada 6.107 pesakit dari China). Di samping itu, didapati bahawa nilai LDL yang tinggi (tetapi tidak rata-rata) juga meningkatkan risiko barah. [DAN]

p, blokquote 29,0,0,0,0 ->

Kemurungan dan Bunuh Diri

Gejala kemurungan sering berlaku pada orang dengan kolesterol LDL rendah. Ini ditunjukkan dalam satu kajian dengan 225 wanita muda dewasa. [DAN]

p, blokquote 30,0,0,0,0 ->

Dalam kajian 60 orang, mereka yang menunjukkan gejala kemurungan menunjukkan nilai LDL yang lebih rendah berbanding dengan orang yang sihat. [DAN]

p, blokquote 31,0,0,0,0 ->

Dalam analisis meta (65 tahun penyelidikan dan lebih daripada 500,000 peserta), pesakit dengan kecenderungan bunuh diri menunjukkan tahap LDL yang lebih rendah dibandingkan dengan mereka yang menunjukkan gangguan mental, tetapi tidak mempunyai manifestasi bunuh diri, juga dibandingkan dengan orang yang sihat. [DAN]

p, blokquote 32,0,0,0,0 ->

Kolesterol darah rendah dapat menurunkan kadar hormon serotonin, yang menyumbang kepada gangguan mental. [DAN]

p, blokquote 33,0,0,0,0 ->

Penyakit berjangkit

Orang dengan kolesterol LDL rendah (kurang dari 1,81 mmol / L) mempunyai peningkatan risiko terkena sepsis, komplikasi penyakit berjangkit, dan demam berbanding dengan mereka yang menunjukkan nilai LDL lebih tinggi daripada 1,81 mmol / L (kajian yang melibatkan 203 orang). [DAN]

p, blokquote 34,0,0,0,0 ->

Kajian lebih daripada 100,000 orang yang menunjukkan kadar kolesterol total rendah menunjukkan bahawa mereka lebih cenderung dimasukkan ke hospital kerana penyakit berjangkit. [DAN]

p, blokquote 35,0,0,0,0 ->

Diabetes jenis 2

Dalam kajian lebih daripada 400,000 orang, LDL yang lebih rendah dikaitkan dengan risiko diabetes jenis 2 yang lebih tinggi. [DAN]

p, blokquote 36,0,0,0,0 ->

Risiko kematian

Dalam pelbagai kajian saintifik, termasuk dengan 130,000 pesakit, LDL rendah dikaitkan dengan peningkatan risiko kematian. Kajian ini merangkumi kajian orang tua, pesakit dengan serangan jantung, radang paru-paru, dan sepsis. [DAN]

p, blokquote 37,0,0,0,0 ->

p, blokquote 38,0,1,0,0 ->

Cara Meningkatkan Kolesterol LDL

Bahan tambahan khas

Makanan tambahan kolesterol kadang-kadang digunakan untuk meningkatkan LDL pada kanak-kanak dengan masalah genetik dengan pengeluaran kolesterol. Bagaimanapun, pendekatan ini tidak menunjukkan bukti keberkesanannya. [DAN]

p, blokquote 39,0,0,0,0 ->

Pengambilan DHA (DHA, asid docosahexaenoic)

Dalam meta-analisis 17 kajian, didapati bahawa mengambil DHA (DHA) meningkatkan kadar LDL dengan purata 0.18 mmol / L berbanding dengan plasebo. [DAN]

p, blokquote 40,0,0,0,0 ->

Mengambil minyak ikan (DHA dan EPA) meningkatkan LDL dengan purata 0.15 mmol / L (menurut analisis meta dari 21 kajian). [Dan] Dosis pengambilan minyak ikan berada dalam lingkungan 0,45 - 5,5 gram sehari.

p, blokquote 41,0,0,0,0 ->

p, blockquote 42,0,0,0,0 -> "Kelakuan" berbeza dari dua lipoprotein yang berbeza - LDL dan HDL

Kolesterol LDL yang tinggi dan tinggi

Punca LDL Tinggi

Obesiti

Dengan kegemukan, bilangan zarah LDL berbahaya (kecil dan padat) meningkat, yang paling berbahaya bagi kesihatan. Dan tahap keseluruhan LDL meningkat sedikit. [DAN]

p, blokquote 43,0,0,0,0 ->

Obesiti juga mengurangkan bilangan reseptor LDL dalam sel-sel tubuh, yang mengurangkan kemampuan sel untuk menangkap LDL dan meningkatkan tahapnya dalam darah. [DAN]

p, blokquote 44,0,0,0,0 ->

Makanan Kolesterol Tinggi

Menurut analisis meta, ketika makan dengan kandungan kolesterol makanan yang tinggi, LDL meningkat sedikit (sekitar 0.17 mmol / L). [DAN]

p, blokquote 45,0,0,0,0 ->

Tetapi pada sesetengah orang, kenaikan nilai LDL ("kolesterol jahat") meningkat dengan lebih ketara setelah makan makanan yang tinggi lemak. Orang seperti ini cenderung menyerap lebih banyak kolesterol dari makanan kerana sifat genetik mereka. [DAN]

p, blokquote 46,0,0,0,0 ->

Diet dengan kadar lemak trans dan lemak tepu yang tinggi

Banyak kajian menunjukkan bahawa pengambilan lemak trans meningkatkan LDL. [DAN]

p, blokquote 47,0,0,0,0 ->

Hubungan serupa wujud antara pengambilan lemak tepu dan LDL. Dalam meta-analisis 60 kajian, menunjukkan bahawa menggantikan karbohidrat tepu dalam diet dengan lemak tepu menyebabkan peningkatan LDL. [DAN]

p, blokquote 48,0,0,0,0 ->

Makan makanan yang tinggi lemak tepu selama 3 minggu akan meningkatkan nilai LDL dan bilangan zarah berbahaya (kecil, padat). [DAN]

p, blokquote 49,0,0,0,0 ->

Kekurangan aktiviti fizikal

Dalam satu kajian terhadap 1.331 orang dewasa, mengehadkan aktiviti fizikal menyebabkan peningkatan LDL ("kolesterol jahat"). [Dan] Juga, tahap latihan fizikal yang rendah dan peningkatan masa yang dihabiskan untuk menonton televisyen dan bermain permainan komputer menyumbang kepada peningkatan nilai LDL dalam darah (kajian yang melibatkan 574 orang muda). [DAN]

p, blokquote 50,0,0,0,0 ->

p, blockquote 51,0,0,0,0 -> Obesiti, diabetes dan gangguan metabolik menyumbang kepada pertumbuhan LDL dan perkembangan aterosklerosis

Diabetes jenis 2

Pada pesakit diabetes jenis 2, terdapat peningkatan kuat dalam jumlah zarah kecil dan padat LDL dan tahap LDL teroksidasi. Tahap keseluruhan LDL tetap normal atau hanya meningkat sedikit. [DAN]

p, blokquote 52,0,0,0,0 ->

Pada orang seperti itu, zarah LDL kekal dalam darah lebih lama. Ini meningkatkan kemungkinan penembusan LDL ke dinding saluran darah dan perkembangan aterosklerosis. [DAN]

p, blokquote 53,0,0,0,0 ->

Dengan ketahanan insulin, misalnya, dengan sindrom metabolik atau diabetes jenis 2, terdapat peningkatan jumlah LDL yang dihasilkan di dalam badan. Oleh itu, orang-orang seperti ini mempunyai reaksi yang lebih kuat terhadap penggunaan statin, yang menyekat pengeluaran kolesterol dalam tubuh. [DAN]

p, blokquote 54,0,0,0,0 ->

Kehamilan

LDL (termasuk zarah kecil dan padat berbahaya LDL) meningkat semasa kehamilan, terutamanya pada separuh kedua. Peningkatan ini disebabkan oleh perubahan hormon seks (estrogen, progesteron). [DAN]

p, blokquote 55,0,0,0,0 ->

Kajian haiwan menunjukkan bahawa ibu dengan kolesterol LDL tinggi menyebarkan peningkatan risiko penyakit jantung kepada keturunannya. [DAN]

p, blokquote 56,0,0,0,0 ->

Waktu tidur yang singkat

Dalam kajian rintis terhadap 10 wanita tua yang sihat, peningkatan kadar LDL setelah 3 malam tidur ditemukan dalam jumlah tidak lebih dari 4 jam pada waktu malam. [DAN]

p, blokquote 57,0,0,0,0 ->

Dalam satu kajian terhadap 14.257 orang muda, didapati bahawa jangka masa tidur yang pendek pada masa remaja meningkatkan kemungkinan kolesterol tinggi pada orang muda, tetapi hanya di kalangan gadis-gadis. [DAN]

p, blokquote 58,0,0,0,0 ->

Penyakit buah pinggang

Pesakit dengan penyakit ginjal kronik sering mempunyai tahap LDL yang tinggi dalam darah mereka. [DAN]

p, blokquote 59,0,0,0,0 ->

Hypotheriosis

Fungsi tiroid yang menurun (hipotiroidisme) dapat meningkatkan tahap LDL dalam badan. [I] Dalam kajian 106 pesakit dewasa dengan hipotiroidisme subklinikal, tahap LDL yang lebih tinggi didapati daripada orang dengan kelenjar tiroid yang sihat. [DAN]

p, blokquote 60,0,0,0,0 ->

Ubat-ubatan

Banyak ubat meningkatkan LDL sebagai kesan sampingan. Ubat-ubatan tersebut termasuk steroid, retinoid (vitamin A, sering digunakan untuk masalah kulit), antikonvulsan, kortikosteroid, dan ubat-ubatan yang menekan sistem imun. [DAN]

p, blokquote 61,0,0,0,0 ->

Alkohol

Minuman beralkohol meningkatkan jumlah LDL teroksidasi, tetapi juga menurunkan tahap total LDL dalam darah. Ini menyembunyikan kesan negatif LDL pada saluran darah dengan nilai LDL yang kelihatan "baik". Selalunya, orang yang minum banyak, menunjukkan aterosklerosis tahap lanjut..

p, blokquote 62,0,0,0,0 ->

Dalam kajian terhadap 587 orang dewasa, pengambilan alkohol menyumbang kepada peningkatan LDL teroksidasi. [Dan] Orang yang menyalahgunakan alkohol menunjukkan nilai LDL yang lebih tinggi berbanding dengan orang yang minum secara sederhana. [DAN]

p, blokquote 63,0,0,0,0 ->

Tekanan psikologi

Dalam kajian terhadap 313 orang dewasa, kesan tekanan mental (penyelesaian masalah dalam jangka masa yang terhad) meningkatkan LDL dalam darah semasa menjalankan tugas. [DAN]

p, blokquote 64,0,0,0,0 ->

Kajian lain terhadap 199 orang tua menunjukkan peningkatan kadar LDL ("kolesterol jahat") setelah terdedah kepada tekanan psikologi akut. Pada semua individu yang mengalami tekanan, tahap LDL lebih tinggi daripada biasa dan kenaikan ini berterusan selama 3 tahun selepas tekanan. [DAN]

p, blokquote 65,0,0,0,0 ->

Merokok

Dalam kajian terhadap 308 perokok, kedua-dua rokok dan merokok tembakau melalui hookah menyebabkan peningkatan LDL dalam darah. [Dan] Selain itu, merokok menyumbang kepada peningkatan LDL teroksidasi. [DAN]

p, blokquote 66,0,0,0,0 ->

Tahap feritin meningkat

Dalam kajian yang melibatkan lebih daripada 11.000 orang, terdapat hubungan antara peningkatan ferritin dan peningkatan tahap LDL. Tetapi kajian belum melaporkan kemungkinan penyebab pertumbuhan LDL, sebagai akibat peningkatan ferritin. [DAN]

p, blokquote 67,0,0,0,0 ->

p, blockquote 68,0,0,0,0 -> Perkembangan plak aterosklerotik membawa kepada serangan jantung

Penyakit yang Berkaitan dengan Kolesterol LDL Tinggi

Penyakit jantung dan kardiovaskular

Masalah terbesar dengan peningkatan jumlah LDL dalam darah adalah pengumpulannya di arteri. Ini secara dramatik meningkatkan kemungkinan plak lemak (kolesterol) yang membatasi aliran darah dan membuat saluran darah kaku. Penyumbatan arteri dengan plak seperti itu menyumbang kepada perkembangan strok atau serangan jantung, dan pengerasan saluran darah merangsang perkembangan hipertensi. [DAN]

p, blokquote 69,0,0,0,0 ->

Atas sebab ini, tahap LDL yang meningkat adalah faktor risiko langsung untuk perkembangan penyakit jantung. Walaupun pada tahap LDL yang sangat rendah, ia dapat menyumbang kepada perkembangan plak vaskular dan aterosklerosis. [DAN]

p, blokquote 70,0,0,0,0 ->

Penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD)

Dalam kajian terhadap 48 pesakit dengan COPD dan 32 orang dewasa yang sihat, ditunjukkan bahawa orang dengan COPD mempunyai LDL yang lebih banyak teroksidasi dalam darah mereka. Pada masa yang sama, peningkatan tahap LDL teroksidasi menyebabkan fungsi paru-paru yang buruk dan peningkatan keradangan. [DAN]

p, blokquote 71,0,0,0,0 ->

Keresahan

Dalam kajian 60 orang, LDL adalah 3 kali lebih tinggi pada orang yang mengalami kegelisahan berbanding dengan mereka yang tidak menunjukkan kegelisahan. [DAN]

p, blokquote 72,0,0,0,0 ->

Nilai LDL yang tinggi juga dikaitkan dengan serangan panik yang lebih kerap di kalangan pesakit dengan gangguan obsesif-kompulsif. [DAN]

p, blokquote 73,0,0,0,0 ->

Penyakit gusi

Dalam analisis meta 19 kajian, didapati bahawa di kalangan pesakit dengan penyakit gusi, tahap LDL yang lebih tinggi didiagnosis daripada pada orang yang tidak mempunyai penyakit gusi. [DAN]

p, blokquote 74,0,0,0,0 ->

p, blokquote 75,0,0,0,0 ->

Cara menurunkan LDL ("kolesterol jahat")

Melangsingkan badan

Kehilangan 5-10% berat badan mengurangkan LDL pada orang yang berlebihan berat badan atau gemuk. [Dan] Selain itu, penurunan berat badan wanita gemuk membantu mengurangkan pengeluaran kolesterol baru dalam badan. [DAN]

p, blokquote 76,0,0,0,0 ->

Penurunan diet kolesterol dan lemak tepu

Sebaik sahaja seseorang beralih ke diet dengan kolesterol rendah dalam makanan, hati dengan cepat menghilangkan kelebihan LDL dan VLDL, dan kadar LDL dalam darah tetap rendah. Dalam kajian terhadap 155 orang dewasa, penggantian lemak tepu dengan lemak tak jenuh ganda selama 8 minggu dalam diet membantu menurunkan kadar LDL sebanyak 10%. [DAN]

p, blokquote 77,1,0,0,0 ->

Diet 2 langkah dari American Heart Association mengurangkan LDL sebanyak 20%. Diet ini terdiri daripada ikan, sayur-sayuran, buah-buahan dan produk tenusu rendah lemak, serta rendah garam dan alkohol. [DAN]

p, blokquote 78,0,0,0,0 ->

Dalam kajian 8,433 orang, diet “sihat” membantu menurunkan “kolesterol jahat” LDL. Diet ini merangkumi pengambilan sebilangan besar biji-bijian, buah-buahan, produk tenusu, sayur-sayuran, minyak tak jenuh dan sejumlah besar makanan segera, minuman bergula, unggas, daging olahan (sosej, sosej) dan beras. [DAN]

p, blokquote 79,0,0,0,0 ->

Diet ketogenik

Orang yang menjalani diet ketogenik dapat menurunkan tahap LDL dan mengurangkan bilangan zarah LDL kecil, padat (berbahaya) (202 orang mengambil bahagian dalam kajian ini). [DAN]

p, blokquote 80,0,0,0,0 ->

Diet Lemak tak jenuh tunggal

Dalam kajian 22 orang dewasa yang sihat yang memasukkan komponen diet MUFA dalam diet standard mereka (penggunaan asid lemak tak jenuh tunggal - minyak zaitun, selai kacang, kacang tanah dan mentega kacang bersama-sama), menunjukkan penurunan rata-rata LDL sebanyak 14%. Perubahan yang serupa dalam diet juga mengurangkan tahap pengoksidaan dalam tubuh berbanding dengan mereka yang makan diet "Amerika" (barat) standard. [DAN]

p, blockquote 81,0,0,0,0 -> Sumber lemak untuk diet MUFA

Penggunaan komponen MUFA sederhana (10% daripada jumlah kalori) dan MUFA tinggi (14% kalori) dalam pemakanan mengurangkan LDL pada pesakit dengan jumlah kolesterol tinggi. Semakin besar jumlah asid lemak tak jenuh dalam makanan (sekurang-kurangnya 14%), semakin besar manfaat kesihatan yang anda dapat. [DAN]

p, blokquote 82,0,0,0,0 ->

Aktiviti fizikal

Dalam kajian yang melibatkan lebih daripada 80,000 orang muda, lebih banyak hari dalam seminggu dengan latihan aerobik (berjalan, berlari, berenang) atau latihan fizikal kekuatan menyebabkan penurunan tahap LDL yang lebih besar. [DAN]

p, blokquote 83,0,0,0,0 ->

Analisis meta terhadap 51 kajian dan 4,700 orang dewasa mendapati bahawa senaman, seperti berjoging, berlari, dan berbasikal, mengurangkan LDL sebanyak 5%. [DAN]

p, blokquote 84,0,0,0,0 ->

Dalam kajian wanita yang berlebihan berat badan, menunjukkan bahawa 12 minggu gabungan latihan aerobik dan kekuatan mengurangkan tahap LDL teroksidasi dalam badan. [DAN]

p, blockquote 85,0,0,0,0 -> Nasi ragi merah menurunkan LDL

Nasi merah

Nasi merah (beras ragi merah) adalah makanan biasa bagi penduduk Asia dan salah satu ramuan perubatan tradisional Cina dan India. Nasi merah mengandungi bahan kimia (monacolin K) yang digunakan dalam ubat-ubatan (seperti lovastatin) untuk menurunkan kolesterol total. [DAN]

p, blokquote 86,0,0,0,0 ->

Dalam meta-analisis 20 kajian saintifik dan penyertaan 6.663 pesakit, didapati bahawa ekstrak beras merah (3-24 mg / hari) menyumbang kepada penurunan purata LDL sebanyak 1.008 mmol / L. [DAN] Pengurangan yang sangat berkesan.

p, blokquote 87,0,0,0,0 ->

Ekstrak beras merah boleh diterima dengan baik, tetapi tidak disetujui oleh sistem FDA (USA) sebagai ubat. Penyelidikan yang luas diperlukan untuk mengesahkan keberkesanan dan keselamatannya..

p, blokquote 88,0,0,0,0 ->

Telah diketahui bahawa ekstrak (tetapi bukan beras itu sendiri) mungkin mengandungi racun ragi (sitrinin), yang sangat berbahaya bagi hati dan ginjal dalam dos yang tinggi. Oleh itu, syarikat yang menghasilkan makanan tambahan dengan ekstrak beras merah jarang melaporkan jumlah sitinin dalam produk mereka. Orang harus berhati-hati ketika membeli ekstrak beras merah. [DAN]

p, blockquote 89,0,0,0,0 -> Sumber serat larut (kiri) dan tidak larut (kanan)

Serat larut

Dalam kajian klinikal 30 orang dewasa, ditunjukkan bahawa pengambilan tambahan 3 gram serat larut setiap hari selama 12 minggu menyumbang kepada penurunan LDL dalam darah sebanyak 18%. [DAN]

p, blokquote 90,0,0,0,0 ->

Dalam kajian lain terhadap 58 orang, kemasukan serat pektin larut khas dalam menu sarapan membantu mengurangkan LDL sebanyak 4%..

p, blokquote 91,0,0,0,0 ->

Serat dari biji pisang mengurangkan LDL sebanyak 8%. [DAN]

p, blokquote 92,0,0,0,0 ->

Beta glukan

Beta glukan - sejenis serat larut yang terdapat pada cendawan, oat, alga.

p, blokquote 93,0,0,0,0 ->

Analisis meta 17 ujian klinikal menunjukkan bahawa menerima beta-glukan lebih dari 3 g / hari mengurangkan LDL sebanyak 0.2 mmol / l pada orang dengan kolesterol tinggi dan tinggi. [DAN]

p, blokquote 94,0,0,0,0 ->

Pengambilan harian 5 - 15 g / hari (mengikut cadangan Eropah) atau 10 - 25 g / hari (mengikut cadangan untuk penduduk AS) serat larut dari oat dengan beta-glukan membantu mengurangkan kadar LDL. [DAN]

p, blokquote 95,0,0,0,0 ->

Biji Psyllium

Dalam meta-analisis 21 ujian klinikal dan 1,717 pesakit dengan kolesterol tinggi, didapati bahawa pengambilan harian 3 - 20,4 g / hari membantu mengurangkan nilai LDL sebanyak 0.28 mmol / L secara purata. [DAN]

p, blokquote 96,0,0,0,0 ->

Dalam kajian klinikal yang melibatkan 68 orang dewasa, menunjukkan bahawa penambahan 15 gram biji pisang tanah setiap hari sama efektifnya dengan mengambil sejumlah besar ubat standar tanpa menggunakan biji pisang. [DAN]

p, blokquote 97,0,0,0,0 ->

Teh hitam dan hijau

Meta-analisis menunjukkan bahawa teh hitam dan hijau membantu mengurangkan LDL pada orang yang berlebihan berat badan atau gemuk, atau pada pesakit yang berisiko tinggi untuk penyakit jantung. [DAN]

p, blokquote 98,0,0,0,0 ->

Bawang putih

Dalam meta-analisis 39 kajian ilmiah yang melibatkan 2.298 orang dengan kolesterol tinggi, didapati bahawa kemasukan bawang putih dalam makanan selama lebih dari 2 bulan menyumbang sekurang-kurangnya penurunan LDL dengan purata 0.24 mmol / L. [I] Telah diketahui bahawa penurunan kadar LDL sebanyak 8% membantu mengurangkan risiko terkena semua jenis penyakit kardiovaskular sebanyak 38% di atas usia 50 tahun.

p, blockquote 99,0,0,0,0 ->

Sebilangan besar kajian menggunakan bentuk dan dos bawang putih berikut: serbuk bawang putih (600 hingga 5.600 mg / hari), minyak bawang putih (9-18 mg / hari), ekstrak bawang putih (1000-7200 mg / hari), dan bawang putih mentah (4-10) g / hari - atau 1-2 ulas bawang putih sehari).

p, blokquote 100,0,0,0,0 ->

Pada orang yang berumur, kesan bawang putih pada badan lebih kuat daripada pada orang yang lebih muda. [DAN]

p, blokquote 101,0,0,0,0 ->

Beri

Dalam kajian klinikal terhadap 40 orang tua, ditunjukkan bahawa minum pelbagai jenis beri setiap hari mengurangkan LDL [I]. Minuman itu terdiri daripada 150 gram blueberry, 50 gr. kismis hitam, 50 gr. elderberry, 50 gr. lingonberi, 50 gr. strawberi dan 100 gr. tomato.

p, blokquote 102,0,0,0,0 ->

Dalam kajian klinikal lain yang melibatkan 30 pesakit diabetes jenis 2 lebih dari 65, ekstrak cranberry selama 12 minggu membantu menurunkan LDL. [DAN]

p, blokquote 103,0,0,0,0 ->

Beri juga dapat mengurangkan jumlah LDL yang teroksidasi. Beri beku (blueberry, lingonberry, currant hitam) menurunkan tahap LDL teroksidasi dalam kajian 120 orang dewasa dengan lipid darah yang terganggu. [DAN]

p, blokquote 104,0,0,0,0 ->

Dalam kajian lain mengenai 21 lelaki yang sihat, memakan jus cranberry setiap hari selama 2 minggu dapat membantu mengurangkan jumlah LDL yang teroksidasi. [DAN]

p, blokquote 105,0,0,0,0 ->

p, blockquote 106,0,0,0,0 -> Buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandungi antosianin

Antosianin

Anthocyanin adalah flavonoid yang banyak terdapat dalam buah beri dan sayur-sayuran ungu. Banyak kajian mengesahkan bahawa antosianin membantu menurunkan kadar LDL pada orang yang mempunyai kolesterol tinggi. [DAN]

p, blokquote 107,0,0,0,0 ->

Dalam satu kajian klinikal yang melibatkan 58 orang dengan diabetes, ditunjukkan bahawa menerima sekitar 320 mg anthocyanin sehari selama 24 minggu menyumbang kepada penurunan kadar LDL sebanyak 8% (signifikan untuk mengurangkan risiko) berbanding dengan plasebo. [DAN]

p, blokquote 108,0,0,0,0 ->

Koko atau Coklat Gelap

Analisis meta dari 12 ujian klinikal menunjukkan bahawa coklat gelap (sekurang-kurangnya 80% koko) dan / atau koko menurunkan kadar LDL dengan purata 0.15 mmol / L. Subjek dimakan 16 - 100 gr. coklat gelap, atau 22-31 gr. koko sehari. [DAN]

p, blokquote 109,0,0,0,0 ->

Kajian lain mengenai gaya pemakanan yang terdapat pada orang yang memasukkan coklat gelap atau koko dalam makanan mereka, penurunan LDL teroksidasi. [DAN]

p, blokquote 110,0,0,0,0 ->

p, blockquote 111,0,0,0,0 -> Produk yang mengandungi sterol tumbuhan

Sterol Tumbuhan (Phytosterols)

Dalam banyak kajian, didapati bahawa pengeluaran sterol tumbuhan menyumbang kepada penurunan kadar LDL dengan rata-rata 0,31 mmol / L atau 8-10% pada orang dengan diabetes atau kolesterol darah tinggi. [DAN]

p, blokquote 112,0,0,0,0 ->

Purata dos efektif sterol tumbuhan ialah 1.6 g. sehari, dan kesan terbesar diperoleh pada dos 3 g / hari. [DAN]

p, blokquote 113,0,0,0,0 ->

Sterol terdapat dalam pelbagai jenis minyak sayuran: bunga matahari, zaitun, jagung, dan lain-lain, terdapat juga kacang-kacangan, biji-bijian dan kekacang.

p, blokquote 114,0,0,0,0 ->

Probiotik

Analisis meta beberapa kajian klinikal menunjukkan bahawa lactobacilli menyumbang sedikit penurunan tahap LDL pada peserta yang sihat, perokok, dan orang yang menghidap diabetes, kolesterol tinggi dan obesiti. [DAN]

p, blokquote 115,0,0,1,0 ->

Berberine

Dalam meta-analisis 27 kajian klinikal, berberine dapat menurunkan LDL dengan purata 0,65 mmol / L. Berberine (alkaloid) terdapat dalam kuantiti yang banyak di barberry, yellowcorn dan di anggur Oregon, serta di banyak tanaman lain. [DAN]

p, blokquote 116,0,0,0,0 ->

Kacang soya

Soya sedikit mengurangkan tahap LDL (sebanyak 0.12 mmol / L) dalam meta-analisis 35 kajian klinikal dengan 2.670 peserta. Soya mengurangkan LDL pada orang yang mempunyai kolesterol tinggi berbanding orang yang sihat. Penurunan serupa dicapai dengan penggunaan 30 gram soya setiap hari. [DAN]

p, blokquote 117,0,0,0,0 ->

Dalam kajian klinikal 30 pesakit dengan kolesterol tinggi, ditunjukkan bahawa 500 mg lesitin soya apabila diminum setiap hari selama 2 bulan menyumbang kepada penurunan LDL sebanyak 56% yang mengagumkan. [DAN]

p, blokquote 118,0,0,0,0 ->

Vitamin C

Menurut meta-analisis 13 ujian klinikal, pengambilan sekurang-kurangnya 500 mg vitamin C sehari selama sekurang-kurangnya 4 minggu mampu menurunkan kadar LDL dengan purata 0.2 mmol / L. [DAN]

p, blokquote 119,0,0,0,0 ->

Kacang

Dalam analisis meta dari 25 kajian, didapati 2-3 hidangan kacang setiap hari (termasuk walnut, badam, pistachio, hazelnut, kacang tanah, pecan) menurunkan kadar LDL dengan purata 0.26 mmol / L. [DAN]

p, blokquote 120,0,0,0,0 ->

Kekacang

Kemasukan 130 gram kekacang dalam diet harian membantu menurunkan kolesterol LDL sebanyak 0.17 mmol / L (menurut 26 kajian klinikal). [DAN]

p, blockquote 121,0,0,0,0 -> Glucomannan - polisakarida, biopolimer, serat makanan yang diekstrak dari akar tumbuhan Amorphophallus cognac

Glucomannan

Glucomannan adalah polisakarida, biopolimer, serat makanan yang diekstrak dari akar tumbuhan Amorphophallus cognac, juga dikenal sebagai lubang gajah. Tumbuhan ini digunakan oleh penduduk Jepun, China dan Korea sebagai bahan tambahan makanan. Menurut kajian, glukomannan menurunkan kolesterol LDL pada orang dewasa dan kanak-kanak. [DAN]

p, blokquote 122,0,0,0,0 ->

Koenzim Q10

Pengambilan 150 mg koenzim Q10 setiap hari selama 2 minggu dapat menurunkan kadar LDL sebanyak 12.7% dalam kajian terhadap 53 lelaki yang sihat. [DAN]

p, blokquote 123,0,0,0,0 ->

Dalam kajian klinikal dengan 100 orang dewasa yang sihat, pengambilan koenzim Q10 200 mg setiap hari setelah seminggu membantu mengekstrak kolesterol dari sel-sel imun (makrofag). Ini membantu meningkatkan aliran darah melalui arteri dengan mengurangkan keradangan dan mengurangkan pertumbuhan plak. [DAN]

p, blokquote 124,0,0,0,0 ->

Curcumin

Dalam kajian klinikal pada 65 orang dengan sindrom metabolik dan penyakit hati berlemak tanpa alkohol (NAFLD), curcumin membantu menurunkan nilai LDL sebanyak 0.36 mmol / L. [DAN]

p, blokquote 125,0,0,0,0 ->

Sebagai makanan tambahan untuk terapi standard, menerima 1 gram kurkumin sehari membantu mengurangkan LDL dalam kajian klinikal terhadap 100 pesakit dengan risiko penyakit kardiovaskular yang tinggi. [DAN]

p, blokquote 126,0,0,0,0 ->

Hormon estrogen

Kerana fakta bahawa estrogen membantu menurunkan kolesterol LDL, penurunan pengeluaran estrogen pada masa menopaus mendorong pertumbuhan LDL pada wanita yang lebih tua. [I] Dalam 2 ujian klinikal yang melibatkan 52 wanita pascamenopause, penggunaan terapi penggantian estrogen membantu menurunkan kadar LDL sebanyak 14-27%. [DAN]

p, blokquote 127,0,0,0,0 ->

Buah limau gedang

Dalam ujian klinikal, termasuk 74 orang dewasa yang berlebihan berat badan, 27 orang dengan kolesterol tinggi, dan 57 pesakit dengan arteriosklerosis arteri, limau gedang membantu menurunkan kolesterol LDL. Dalam salah satu kajian ini, didapati bahawa limau gedang merah lebih berkesan. [DAN]

p, blokquote 128,0,0,0,0 ->

Alpukat

Dalam kajian yang melibatkan 87 orang dewasa dengan kolesterol tinggi dan 45 orang dewasa yang berlebihan berat badan, penyertaan alpukat dalam makanan mereka memungkinkan mereka menurunkan LDL sebanyak 22% dan menurunkan trigliserida sebanyak 22%, dan meningkatkan kadar “kolesterol baik” HDL sebanyak 11%. [DAN]

p, blokquote 129,0,0,0,0 ->

Jintan hitam

Penggunaan jintan hitam (kalingi) menyebabkan penurunan LDL dengan rata-rata 0,57 mmol / L menurut analisis meta dari 7 kajian. [DAN]

p, blokquote 130,0,0,0,0 ->

Asid patontenik (pantetin, vitamin B5)

Dalam ujian klinikal yang melibatkan 120 peserta sihat dan 32 peserta dengan kolesterol tinggi, pengambilan 600-900 mg pantethine sehari selama 16 minggu mampu menurunkan LDL sebanyak 11%. [DAN]

p, blokquote 131,0,0,0,0 ->

Artichoke (ekstrak daun)

Penggunaan ekstrak daun artichoke membantu mengurangkan kolesterol LDL sebanyak 0.39 mmol / L menurut data dari 8 kajian yang melibatkan 702 pesakit dengan kolesterol tinggi. Tahap kolesterol total dan trigliserida juga menunjukkan penurunan. Walau bagaimanapun, terdapat sedikit kesan sampingan - sedikit sakit perut. [DAN]

p, blockquote 132,0,0,0,0 ->

Minyak dedak beras

Analisis meta dari 11 percubaan klinikal menunjukkan bahawa minyak dedak beras membantu menurunkan nilai LDL dengan purata 0.18 mmol / L pada peserta yang sihat dan pesakit dengan kolesterol tinggi. [DAN]

p, blokquote 133,0,0,0,0 ->

p, blockquote 134,0,0,0,0 -> Ciri berguna spirulina dalam pelbagai penyakit

Spirulina

Penggunaan spirulina secara signifikan mengurangkan nilai LDL - rata-rata 1,06 mmol / L menurut analisis meta 7 kajian klinikal dan 522 peserta, beberapa di antaranya menghidap diabetes jenis 2, penyakit jantung dan HIV. Dosis spirulina berkisar antara 1-10 gram sehari, yang mana subjek mengambil masa 2-12 bulan. Sebagai tambahan, spirulina menurunkan kolesterol total, mengoksidasi LDL dan meningkatkan kadar kolesterol “baik” HDL. [DAN]

p, blokquote 135,0,0,0,0 ->

Bergamot (Bergamot Orange)

Jeruk Bergamot adalah buah sitrus dari Itali. Ekstrak Bergamot pada dosis 500-1500 mg sehari menyumbang kepada penurunan kadar LDL sebanyak 23-39% dalam kajian klinikal yang melibatkan 237 pesakit dengan kolesterol tinggi. [DAN]

p, blockquote 136,0,0,0,0 ->

Dalam kajian lain dengan 80 pesakit dengan kolesterol tinggi, ekstrak bergamot pada dos 150 mg / hari menurunkan LDL dan zarah LDL (kecil, padat) berbahaya. [DAN]

p, blokquote 137,0,0,0,0 ->

Minyak zaitun

Dalam kajian klinikal 25 orang dewasa yang sihat, menambahkan 10 gram minyak zaitun dara tambahan untuk diet mengurangkan LDL dan LDL teroksidasi berbanding dengan diet tanpa minyak zaitun. Selain itu, minyak zaitun menurunkan glukosa darah dan peningkatan insulin. [DAN]

p, blokquote 138,0,0,0,0 ->

Penambahan 50 gram minyak zaitun dara tambahan untuk diet harian orang tua selama 4 minggu menyebabkan penurunan LDL berbanding dengan penggunaan krim atau minyak kelapa dalam diet. [DAN]

p, blokquote 139,0,0,0,0 ->

Ikan

Dalam kajian klinikal terhadap 94 pesakit, suplemen ikan berminyak (trout) dan suplemen omega-3 dengan kesannya terhadap tahap pelbagai jenis kolesterol dibandingkan. Selama 2 minggu, 47 orang mengambil 2 gram Omega-3 setiap hari, dan 47 orang lagi memakan 250 gram ikan berminyak 2 kali seminggu. Hasil percubaan adalah kesimpulan bahawa ikan meningkatkan kolesterol "baik" HDL, menurunkan risiko terkena penyakit saluran darah, dan kadar kolesterol "buruk" LDL bahkan meningkat pada orang yang mengambil Omega-3, dan, sebaliknya, menurun pada orang dengan ikan di diet. [DAN]

p, blokquote 140,0,0,0,0 ->

Dalam kajian lain yang melibatkan 36 pesakit diabetes jenis 2, 2 gram sehari ditambah dengan asid docosahexaenoic (DHA, EPA), yang merujuk kepada asid omega-3, telah digunakan. Tahap kolesterol LDL menurun sedikit, tetapi tidak ketara. [DAN]

p, blokquote 141,0,0,0,0 ->

Asid Linoleat Konjugasi (CLA)

Beberapa kajian menunjukkan bahawa makan makanan atau makanan tambahan bio dengan asid linoleik konjugasi membantu menurunkan kadar LDL. [DAN]

p, blokquote 142,0,0,0,0 ->

p, blockquote 143,0,0,0,0 -> Sumber asid lipoik alfa

Asid lipoik alfa

Dalam kajian terhadap 22 orang yang gemuk, pengambilan 600 mg asid alfa lipoik sehari selama 2 minggu mengurangkan LDL dan VLDL (lipoprotein berketumpatan sangat rendah). Sebagai tambahan, penanda keradangan seperti TNF-a (faktor nekrosis tumor) dan sitokin IL-6 dikurangkan. [DAN]

p, blokquote 144,0,0,0,0 ->

Dalam satu kajian terhadap 6 pesakit yang didiagnosis dengan sindrom ovarium polikistik, pengambilan 1.2 gram asid lipoik alfa setiap hari menyebabkan penurunan tahap LDL dan pergeseran zarah LDL dari zarah yang lebih kecil (berbahaya) menjadi lebih besar (kurang berbahaya). [DAN]

p, blokquote 145,0,0,0,0 ->

Buah pelaga

Dalam kajian klinikal 284 orang dewasa yang menghidap diabetes, pengambilan tambahan 3 gram serbuk kapulaga hijau dinilai dalam jangka masa 2 bulan. Akibatnya, penurunan LDL dan peningkatan kepekaan insulin didapati. [DAN]

p, blokquote 146,0,0,0,0 ->

Guarana

Dalam satu kajian terhadap 42 orang tua yang sihat, mereka yang kerap mengonsumsi guarana menunjukkan kadar LDL teroksidasi yang lebih rendah dibandingkan dengan mereka yang tidak pernah menggunakan guarana. [DAN]

p, blokquote 147,0,0,0,0 ->

Irving Gabon (Mangga Afrika)

Dalam kajian klinikal selama 4 minggu terhadap 40 pesakit yang didiagnosis dengan obesiti, biji Gabon digunakan, yang mengandung banyak lemak. Beberapa gram biji ini menurunkan kadar glukosa setelah makan, mengurangkan jumlah kolesterol dan LDL. [DAN]

p, blokquote 148,0,0,0,0 ->

p, blokquote 149,0,0,0,0 -> Gambarajah skematik apheresis LDL

Apheresis LDL

Prosedur yang disebut LDL apheresis menghilangkan LDL dari darah. Ini adalah pilihan untuk orang yang tidak bertindak balas terhadap ubat-ubatan dan mempunyai kolesterol yang sangat tinggi. Apheresis LDL mengambil masa 2-4 jam dan harus dilakukan setiap beberapa minggu..

p, blokquote 150,0,0,0,0 ->

Apheresis LDL mengurangkan LDL lebih daripada 60% pada pesakit dengan kolesterol tinggi kerana kecenderungan genetik (hiperkolesterolemia keluarga). [DAN]

p, blokquote 151,0,0,0,0 ->

Kajian terhadap 45 pesakit dengan kolesterol tinggi dan tidak bertindak balas terhadap ubat menunjukkan bahawa aferesis membantu mengurangkan LDL sebanyak 56%, dan kualiti hidup di kebanyakan orang ini bertambah baik. [DAN]

p, blokquote 152,0,0,0,0 ->

Dalam kajian lain yang melibatkan 14 orang dengan kolesterol tinggi, apheresis LDL adalah prosedur yang selamat untuk jangka masa penggunaan yang panjang (lebih dari 10 tahun), dan penurunan purata LDL sebanyak 82%. [DAN]

p, blockquote 153,0,0,0,0 -> p, blockquote 154,0,0,0,0 ->

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes