Pam insulin, alat, jenis dan prinsip operasi.

Pam insulin (terapi insulin pam) telah menjadi kaedah yang biasa dan berkesan untuk merawat diabetes dengan potensi besar. Dengan menggunakan pam, anda mendapat banyak kelebihan berbanding pen jarum suntik. Ini adalah peningkatan glukosa darah, kualiti hidup, penurunan jumlah suntikan dan episod hipoglikemia, kemudahan penggunaan, dll..

Berkat banyak kemungkinan pam insulin, anda dapat memperoleh hasil yang jauh lebih baik. Walau bagaimanapun, anda boleh mencapainya dengan sepenuhnya dan betul menggunakan kebolehan ini. Untuk melakukan ini, anda memerlukan sebanyak mungkin pengetahuan mengenai terapi pam. Anda mesti menguasai semua kemahiran menggunakan pam dalam pelbagai situasi. Anda memerlukan pemantauan diri yang teliti dan berkala..

Laman web pro-diabet.net dibuat untuk meningkatkan pengetahuan anda mengenai diabetes dan terapi pam, yang, dalam kombinasi dengan kawalan diri, akan membantu mencapai hasil yang baik..

Bagaimana pam insulin berfungsi?

Ini adalah alat teknikal yang kompleks yang dapat dibandingkan dengan picagari elektronik. Di dalam peranti terdapat elektronik yang mengawal operasi, dan motor yang menggerakkan omboh. Omboh, pada gilirannya, bertindak di atas takungan dengan insulin, mengeluarkannya. Selanjutnya, ubat melalui tabung yang disebut sistem infus, melalui jarum, yang disebut kanula, masuk ke bawah kulit.

Cannula mempunyai panjang yang berbeza dan dibuat dari bahan yang berbeza. Sekiranya anda mempunyai pam dengan kemampuan untuk memantau glukosa secara berterusan, maka untuk melaksanakan fungsi ini, anda perlu menggunakan sensor khas, yang, seperti kanula, dipasang di bawah kulit, dan komunikasi dengan pam dilakukan tanpa wayar.

Pam dibezakan oleh langkah pentadbiran insulin (jumlah minimum insulin yang boleh disuntik oleh alat), kehadiran atau ketiadaan pembantu bolus, alat kawalan jauh, sistem pemantauan glisemia (CGM) dan fungsi lain yang kurang penting.

Langkah insulin

Ini adalah dos minimum insulin yang boleh disuntik oleh pam. Pam moden dapat memberi insulin dengan kenaikan sehingga 0,01 PIECES. Dosis kecil insulin sebegini mungkin diperlukan pada bayi dan anak kecil. Sebilangan besar anak kecil tidak hanya memerlukan sedikit dos insulin, tetapi juga langkah kecil untuk mengubah dos ini.

Sebagai contoh, jika satu unit 1 (IU) insulin untuk sarapan pagi tidak mencukupi, dan 1.5 - banyak. Langkah yang terlalu besar dalam pentadbiran insulin (0,5 unit atau lebih) boleh menyumbang kepada turun naik gula darah yang ketara pada siang hari.

Kadang-kadang ibu bapa kanak-kanak mencairkan insulin untuk mendapatkan kepekatan yang lebih rendah untuk mendapatkan langkah ubat yang lebih kecil. Ini boleh menyebabkan kesalahan serius dalam penyediaan dan penggunaan insulin yang dicairkan..

Beberapa model moden membolehkan anda menguruskan insulin dengan tepat. Hampir semua pam moden mempunyai pembantu bolus, atau kalkulator bolus. Prinsip asas pengoperasiannya serupa pada semua model, namun, terdapat perbezaan yang dapat mempengaruhi hasilnya. Beberapa mempunyai panel kawalan yang anda boleh, tanpa disedari oleh orang lain, mengira dan kemudian memasukkan insulin atau menukar tetapan pam. Ini sangat berguna bagi mereka yang malu untuk menguruskan ubat itu di tempat awam, seperti di sekolah. Selain itu, meter mempunyai meter terbina dalam dan anda tidak perlu membawa satu lagi.

Perbezaan pam insulin

 • Dos minimum insulin (langkah)
 • Pembantu Bolus
 • Alat kawalan jauh
 • Pengukuran glukosa berterusan
 • Penghentian Insulin Hipoglikemia
 • Pemasangan sepenuhnya pada badan (tiada sistem infusi tiub)

Pam pemantauan glisemik

Membolehkan pemantauan kadar gula darah secara masa nyata. Walau bagaimanapun, pam ini memerlukan bahan habis tambahan, yang disebut sensor untuk pemantauan, yang akan menyebabkan biaya tinggi.

Selain itu, pengukuran glukosa dalam darah tidak mungkin dilakukan sepenuhnya, sensor mesti dikalibrasi, iaitu pembacaannya mesti dibandingkan beberapa kali sehari dengan tahap glukosa menggunakan glukometer.

Terdapat juga pam yang dipasang terus pada kulit dan tidak memerlukan tiub untuk penghantaran insulin, yang sangat sesuai untuk sesetengah orang. Malangnya, peranti tersebut belum didaftarkan di negara kita dan pemerolehan dan pengoperasiannya dikaitkan dengan kesulitan tertentu..

Oleh itu, pelbagai kemampuan pam insulin membolehkan setiap orang yang menghidap diabetes memilih fungsi yang dia perlukan untuk mencapai gula darah yang optimum, fleksibiliti gaya hidup, kesejahteraan dan kualiti hidup.

Pam insulin - bagaimana ia berfungsi, berapa harganya dan bagaimana mendapatkannya secara percuma

Untuk menjadikan hidup lebih mudah dan meningkatkan kawalan gula darah, pesakit diabetes terapi insulin boleh menggunakan pam insulin. Peranti ini dianggap kaedah pentadbiran hormon yang paling progresif. Penggunaan pam mempunyai kontraindikasi minimum, setelah latihan wajib setiap pesakit yang biasa dengan asas-asas matematik akan mengatasinya.

Model pam terbaru berfungsi dengan stabil dan memberikan glukosa hemoglobin berpuasa dan gliser yang lebih baik daripada pemberian insulin dengan pen jarum suntik. Sudah tentu, peranti ini juga mempunyai kekurangan. Anda perlu mengawasinya, menukar barang habis secara berkala dan bersiap sedia untuk menguruskan insulin dengan cara lama sekiranya berlaku keadaan yang tidak dijangka.

Apa itu pam insulin?

Penting untuk mengetahui! Satu perkara baru yang disarankan oleh ahli endokrinologi untuk Pemantauan Diabetes Berterusan! Ia hanya perlu setiap hari. Baca lebih lanjut >>

Pam insulin digunakan sebagai alternatif untuk jarum suntik dan jarum suntik. Ketepatan dos pam jauh lebih tinggi daripada semasa menggunakan picagari. Dosis minimum insulin yang dapat diberikan setiap jam ialah 0,025-0,05 unit, sehingga anak-anak dan penderita diabetes dengan kepekaan terhadap insulin dapat menggunakan perangkat ini.

Diabetes dan lonjakan tekanan akan menjadi perkara masa lalu

Diabetes adalah penyebab hampir 80% semua strok dan amputasi. 7 daripada 10 orang mati kerana arteri jantung atau otak yang tersumbat. Dalam hampir semua kes, alasan untuk tujuan buruk ini adalah sama - gula darah tinggi.

Gula boleh dan harus dirobohkan, jika tidak, tidak ada. Tetapi ini tidak dapat menyembuhkan penyakit itu sendiri, tetapi hanya membantu memerangi penyelidikan, dan bukan penyebab penyakitnya.

Satu-satunya ubat yang disyorkan secara rasmi untuk diabetes dan digunakan oleh ahli endokrinologi dalam kerja mereka adalah Ji Dao diabetes patch.

Keberkesanan ubat, dikira mengikut kaedah standard (jumlah pesakit yang pulih hingga jumlah pesakit dalam kumpulan 100 orang yang menjalani rawatan) adalah:

 • Normalisasi gula - 95%
 • Penghapusan trombosis vena - 70%
 • Penghapusan degupan jantung yang kuat - 90%
 • Melegakan tekanan darah tinggi - 92%
 • Semangat pada waktu siang, tidur yang lebih baik pada waktu malam - 97%

Pengeluar Ji Dao bukan organisasi komersial dan dibiayai oleh negara. Oleh itu, sekarang setiap penduduk berpeluang untuk menerima ubat dengan potongan harga 50%.

Rembesan semula jadi insulin terbahagi kepada asas, yang mengekalkan tahap hormon yang diinginkan, tanpa mengira pemakanan, dan bolus, yang dilepaskan sebagai tindak balas terhadap pertumbuhan glukosa. Sekiranya jarum suntik digunakan untuk diabetes, insulin panjang digunakan untuk memenuhi keperluan asas tubuh untuk hormon, sebelum makan - pendek.

Pam diisi bahan bakar hanya dengan insulin pendek atau ultrashort, untuk mensimulasikan rembesan latar belakang, ia sering menyuntikkannya di bawah kulit, tetapi dalam bahagian kecil. Kaedah pentadbiran ini membolehkan anda mengawal gula dengan lebih berkesan daripada penggunaan insulin yang panjang. Meningkatkan pampasan diabetes tidak hanya diperhatikan oleh pesakit dengan penyakit jenis 1, tetapi juga dengan pengalaman lama dari jenis 2.

Hasil yang sangat baik ditunjukkan oleh pam insulin dalam pencegahan neuropati, pada kebanyakan pesakit diabetes, gejala dapat diatasi, perkembangan penyakit menjadi perlahan.

Prinsip operasi peranti

Pam adalah alat perubatan berukuran kecil, sekitar 5x9 cm, yang mampu menyuntik insulin di bawah kulit secara berterusan. Ia mempunyai skrin kecil dan beberapa butang untuk kawalan. Sebuah takungan dengan insulin dimasukkan ke dalam alat, ia disambungkan ke sistem infusi: tiub lentur nipis dengan kanula - jarum plastik atau logam kecil. Kanula sentiasa berada di bawah kulit pesakit diabetes, jadi mungkin untuk membekalkan insulin di bawah kulit dalam dosis kecil pada selang waktu yang ditentukan.

Di dalam pam insulin terdapat piston yang menekan reservoir hormon dengan frekuensi yang tepat dan memasukkan ubat ke dalam tiub, dan kemudian melalui kanula ke dalam lemak subkutan.

Bergantung pada modelnya, pam insulin mungkin dilengkapi dengan:

 • sistem pemantauan glukosa;
 • fungsi penutupan insulin automatik untuk hipoglikemia;
 • isyarat amaran yang dipicu oleh perubahan kadar glukosa yang cepat atau ketika melampaui had normal;
 • perlindungan terhadap air;
 • alat kawalan jauh
 • keupayaan untuk menyimpan dan memindahkan ke komputer maklumat mengenai dos dan masa insulin yang disuntik, tahap glukosa.

Apa kelebihan pam diabetes

Kelebihan utama pam adalah keupayaan untuk menggunakan insulin ultrashort sahaja. Ia memasuki aliran darah dengan cepat dan bertindak dengan stabil; oleh itu, ia menang dengan ketara berbanding insulin yang panjang, penyerapannya bergantung pada banyak faktor.

Kelebihan terapi insulin pam yang tidak diragukan juga termasuk:

 1. Mengurangkan tusukan kulit, yang mengurangkan risiko lipodystrophy. Semasa menggunakan picagari, kira-kira 5 suntikan dibuat setiap hari. Dengan pam insulin, jumlah tusukan dikurangkan menjadi 3 hari sekali.
 2. Ketepatan dos. Jarum suntik membolehkan anda menaip insulin dengan ketepatan 0.5 unit, pam memberi dos ubat dengan kenaikan 0.1.
 3. Pemudahcaraan pengiraan. Seseorang yang menghidap diabetes sekali kali memasukkan jumlah insulin yang diperlukan setiap 1 XE ke dalam memori peranti, bergantung pada waktu dan tahap gula darah yang diinginkan. Kemudian, sebelum setiap hidangan, cukup untuk memasukkan jumlah karbohidrat yang dirancang, dan peranti pintar akan mengira bolus insulin itu sendiri.
 4. Peranti berfungsi tanpa disedari oleh orang lain..
 5. Dengan bantuan pam insulin, lebih mudah untuk mengekalkan tahap glukosa normal ketika bermain sukan, kenduri berpanjangan, dan pesakit diabetes berpeluang untuk tidak mengikuti diet dengan begitu keras tanpa membahayakan kesihatan mereka.
 6. Penggunaan alat yang dapat memberi amaran gula berlebihan atau rendah dapat mengurangkan risiko koma diabetes.

Siapa yang ditunjukkan dan dikontraindikasikan untuk pam insulin

Mana-mana pesakit diabetes yang bergantung kepada insulin, tanpa mengira jenis penyakitnya, boleh menggunakan pam insulin. Tidak ada kontraindikasi untuk kanak-kanak atau wanita hamil dan menyusui. Satu-satunya syarat adalah kemampuan menguasai peraturan pengendalian peranti.

Sebaiknya pam dipasang pada pesakit dengan pampasan yang tidak mencukupi untuk diabetes mellitus, peningkatan glukosa darah, hipoglikemia pada waktu malam, dan gula puasa yang tinggi. Peranti ini juga berjaya digunakan oleh pesakit dengan tindakan insulin yang tidak dapat diramalkan dan tidak stabil.

Syarat wajib bagi pesakit diabetes adalah kemampuan untuk menguasai semua nuansa terapi intensif terapi insulin: pengiraan karbohidrat, perancangan beban, pengiraan dos. Sebelum menggunakan pam sendiri, pesakit diabetes harus berpengalaman dalam semua fungsinya, dapat memprogramnya semula secara bebas dan memperkenalkan dos penyesuaian ubat. Pam insulin tidak diberikan kepada pesakit dengan penyakit mental. Halangan untuk menggunakan alat ini adalah penglihatan diabetes yang sangat buruk yang tidak membenarkan penggunaan skrin maklumat.

Agar kerosakan pam insulin tidak membawa kepada akibat yang tidak dapat dipulihkan, pesakit harus selalu membawa kit pertolongan cemas bersamanya:

 • pen jarum suntik yang diisi untuk suntikan insulin sekiranya alat tersebut gagal;
 • sistem infusi simpanan untuk berubah tersumbat;
 • takungan insulin;
 • bateri untuk pam;
 • meter glukosa darah;
 • karbohidrat cepat seperti tablet glukosa.

Bagaimana pam insulin berfungsi

Pemasangan pam insulin pertama dilakukan di bawah pengawasan mandatori doktor, selalunya di rumah sakit. Seorang pesakit diabetes diperkenalkan kepada operasi alat secara terperinci.

Cara menyediakan pam untuk digunakan:

 1. Buka bungkusan dengan takungan insulin steril.
 2. Masukkan ubat yang ditetapkan ke dalamnya, biasanya Novorapid, Humalog atau Apidra.
 3. Sambungkan takungan ke sistem infusi menggunakan penyambung di hujung tiub.
 4. Mulakan semula pam.
 5. Masukkan tangki ke dalam petak khas.
 6. Aktifkan fungsi pengisian bahan bakar pada peranti, tunggu sehingga tiub diisi dengan insulin dan tetesan muncul di hujung kanula.
 7. Pasang kanula di tempat suntikan insulin, selalunya di perut, tetapi mungkin juga pada pinggul, punggung, bahu. Jarum dilengkapi dengan pita pelekat yang dengan kuat melekatkannya pada kulit.

Anda tidak perlu mengeluarkan kanula untuk mandi. Ia terputus dari tiub dan ditutup dengan penutup kalis air khas.

Bahan yang boleh dibelanjakan

Tangki menahan 1.8-3.15 ml insulin. Mereka boleh guna, tidak boleh digunakan kembali. Harga satu tangki adalah dari 130 hingga 250 rubel. Sistem infusi diubah setiap 3 hari, kos penggantian adalah 250-950 rubel.

Oleh itu, menggunakan pam insulin sekarang sangat mahal: yang paling murah dan termudah adalah 4 ribu sebulan. Harga perkhidmatan boleh mencapai hingga 12 ribu rubel. Bahan habis pakai untuk pemantauan berterusan tahap glukosa lebih mahal: sensor, yang direka untuk pemakaian selama 6 hari, berharga sekitar 4000 rubel.

Selain bahan habis pakai, ada alat yang mempermudah kehidupan dengan pam yang dijual: klip untuk melekatkan pakaian, penutup untuk pam, alat untuk memasang kanula, beg penyejuk untuk insulin, dan juga pelekat lucu pada pam untuk kanak-kanak.

Pemilihan jenama

Di Rusia, adalah mungkin untuk membeli dan, jika perlu, memperbaiki pam dua pengeluar: Medtronic dan Roche.

Ciri perbandingan model:

PengilangModelPenerangan
MedtronikMMT-715Peranti paling mudah, mudah dikuasai oleh kanak-kanak dan pesakit diabetes tua. Dilengkapi dengan pembantu untuk mengira bolus insulin.
MMT-522 dan MMT-722Mampu mengukur glukosa secara berterusan, memaparkan tahapnya di skrin dan menyimpan data selama 3 bulan. Beri amaran mengenai perubahan gula kritikal yang tidak terdapat pada insulin.
Veo MMT-554 dan Veo MMT-754Lakukan semua fungsi yang dilengkapi dengan MMT-522. Sebagai tambahan, insulin dihentikan secara automatik semasa hipoglikemia. Mereka mempunyai tahap insulin basal yang rendah - 0,025 unit per jam, sehingga dapat digunakan sebagai pam untuk anak-anak. Juga, pada alat, dos harian ubat yang mungkin meningkat menjadi 75 unit, sehingga pam insulin ini dapat digunakan pada pesakit dengan keperluan hormon yang tinggi.
RocheKombo Accu-ChekMudah diuruskan. Ia dilengkapi dengan alat kawalan jauh yang menduplikasi sepenuhnya peranti utama, sehingga dapat digunakan secara diam-diam. Dia dapat mengingatkan tentang perlunya menukar bahan habis pakai, masa untuk memeriksa gula dan juga lawatan berikutnya ke doktor. Menoleransi rendaman jangka pendek di dalam air.

Yang paling senang pada masa ini adalah Omnipod pam tanpa wayar Israel. Secara rasmi, ia tidak dibekalkan ke Rusia, jadi ia mesti dibeli di luar negara atau di kedai dalam talian.

Ulasan pesakit diabetes yang berpengalaman

Harga pam insulin

Berapa kos pam insulin:

 • Medtronic MMT-715 - 85 000 rubel.
 • MMT-522 dan MMT-722 - kira-kira 110 000 rubel.
 • Veo MMT-554 dan Veo MMT-754 - kira-kira 180 000 rubel.
 • Accu-Chek dengan alat kawalan jauh - 100 000 rubel.
 • Omnipod - panel kawalan sekitar 27,000 dari segi rubel, satu set bahan habis pakai selama sebulan - 18,000 rubel.

Boleh saya dapatkannya secara percuma

Menyediakan pesakit kencing manis dengan pam insulin di Rusia adalah sebahagian daripada program rawatan perubatan berteknologi tinggi. Untuk mendapatkan peranti secara percuma, anda perlu menghubungi doktor anda. Dia menyusun dokumen sesuai dengan perintah Kementerian Kesehatan 930n bertarikh 12/29/14, setelah itu mereka dihantar ke Departemen Kesihatan untuk pertimbangan dan keputusan mengenai pembagian kuota. Dalam 10 hari, pas untuk penyediaan VMP dikeluarkan, setelah itu pesakit diabetes hanya perlu menunggu gilirannya dan jemputan ke hospital.

Sekiranya ahli endokrinologi anda enggan membantu, anda boleh menghubungi Kementerian Kesihatan serantau secara langsung untuk mendapatkan nasihat.

Pastikan anda belajar! Adakah anda fikir pil dan insulin adalah satu-satunya cara untuk mengawal gula? Tidak betul! Anda boleh mengesahkannya sendiri dengan mula menggunakannya. baca lagi >>

Lebih sukar untuk mendapatkan bahan habis pakai pam secara percuma. Mereka tidak termasuk dalam senarai keperluan penting dan tidak dibiayai dari belanjawan persekutuan. Merawat mereka dipindahkan ke daerah, jadi penerimaan bekalan bergantung sepenuhnya kepada pihak berkuasa tempatan. Sebagai peraturan, kanak-kanak dan orang kurang upaya mendapat set infusi lebih mudah. Selalunya, pesakit diabetes mula memberi bahan habis pakai dari tahun berikutnya setelah memasang pam insulin. Pada bila-bila masa, penerbitan percuma mungkin berhenti, jadi anda perlu bersedia membayar sendiri sejumlah besar.

Adakah berbaloi untuk memasang pam insulin? Kelebihan dan kekurangan

Sekiranya anda menghidap diabetes dalam keluarga, anda mungkin tahu bagaimana rasanya memantau gula darah anda secara berterusan. Kadang-kadang anda harus mengukurnya hampir setiap jam, tetapi menghitung karbohidrat biasanya menjadi kebiasaan. Bagi kes diabetes yang kompleks, kaedah terapi insulin pompa diciptakan. Mari cuba cari tahu: adakah masuk akal untuk beralih ke pam?

maklumat am

Jadi, pam insulin adalah peranti ringkas dengan kawalan elektronik. Rata-rata, berat alat sedemikian ialah 65-100 gram dan, pada dasarnya, ini adalah prostesis elektronik yang meniru fungsi normal sistem endokrin. Pesakit mesti selalu memakai pam.

Perbezaan utama dari suntikan standard ialah pam hanya memberikan analog insulin bertindak pantas (terapi insulin basal-bolus).

Cara menggunakan pam insulin

Pam insulin terdiri daripada tiga bahagian:

  sebenarnya, pam dengan sistem kawalan elektronik;

takungan yang boleh diganti untuk insulin;

set infusi dengan sistem kanula dan tiub.

Kanula adalah jarum khas (logam, plastik atau seramik) yang berada di bawah kulit pesakit secara berterusan. Melaluinya, pada selang waktu yang ditentukan, dos insulin yang telah ditentukan disuntik.

Bergantung pada modelnya, tangki insulin boleh guna dan boleh diganti, atau boleh digunakan semula. Dalam kes kedua, pesakit mesti mengisinya secara bebas dengan ubat sebelum digunakan.

Memasang pam insulin adalah seperti berikut:

Buka takungan dan keluarkan omboh yang menyuntik ubat;

Masukkan jarum ke dalam ampul dengan insulin;

Masukkan udara ke dalam ampul untuk mengelakkan vakum dalam sistem;

Masukkan insulin ke dalam takungan dan kemudian keluarkan jarum;

Picit gelembung udara dari takungan dan kemudian keluarkan omboh;

Sambungkan tiub set infusi ke sistem;

Pasang unit yang dipasang ke dalam pam dan isi tiub (drive insulin dan (jika ada) gelembung udara melalui tiub). Dalam kes ini, pam mesti terputus dari orang tersebut untuk mengelakkan bekalan insulin secara tidak sengaja.

Sambungkan ke tempat suntikan (dan isi semula kanula jika kit baru telah dimasukkan).

Apakah petunjuk penggunaan pam?

Tidak dalam semua kes, pesakit diabetes mempunyai petunjuk untuk memasang pam. Perlu difahami bahawa keputusan itu dibuat oleh ahli endokrinologi anda berdasarkan gejala dan keparahan penyakit. Pertama sekali, dia akan memperhatikan beberapa perkara:

lonjakan gula yang besar pada siang hari dan ketidakupayaan untuk mengimbangi metabolisme karbohidrat melalui suntikan standard;

penurunan kualiti hidup, keletihan tinggi, sesak nafas, dan serangan hipoglikemia yang lebih kerap, walaupun pengambilan insulin secara berkala;

melompat gula pada waktu pagi - apa yang disebut "fenomena subuh pagi";

gaya hidup aktif dan senaman teratur.

Antara lain, doktor mungkin mengesyorkan pam jika pesakit mempunyai ketakutan yang jelas terhadap jarum suntik (akupunktur) - adalah perkara biasa pada kanak-kanak. Pada masa yang sama, hakikat minoriti adalah petunjuk untuk memasang pam, mereka tidak mempunyai batasan umur.

Secara amnya, tidak menjadi masalah bila hendak memasang pam. Sekiranya anda sudah mempunyai diagnosis diabetes jenis I atau tipe II dan masalah dengan penyerapan insulin dari suntikan biasa, anda boleh menggunakannya dengan segera.

Walau bagaimanapun, doktor masih mengesyorkan beralih ke pam lebih awal selepas 6 bulan. Selama ini, pesakit atau ibu bapanya mesti belajar bagaimana mereka harus mengawal gula darah.

Ahli endokrinologi, pada prinsipnya, akan bersetuju untuk memindahkan anda ke pam sebaik sahaja dia melihat bahawa anda dapat menguruskan diabetes anda, tidak terlepas insulin, mengambil pendekatan yang bertanggungjawab untuk diet, dll..

Kegagalan akan berlaku dalam dua kes: sama ada anda tidak mahu belajar bagaimana mengawal diabetes, atau anda tidak peduli dengan kesihatan. Seorang doktor juga boleh menolak keluarga asosial dan tidak berfungsi (alkoholisme, ketagihan dadah, suasana yang tidak menyenangkan), atau kepada ibu bapa kanak-kanak dengan gangguan mental yang jelas.

Adakah mungkin untuk mendapatkan pam insulin secara percuma?

Ya awak boleh. Menurut perintah Kerajaan Persekutuan Rusia No. 2762-R bertarikh 12/29/2014, pam insulin termasuk dalam senarai alat perubatan yang disediakan di bawah program insurans perubatan wajib. Di samping itu, dana dapat dialokasikan ke pam dari anggaran wilayah subjek persekutuan.

Pesakit perlu membuat dokumen pilihan untuknya, tetapi, seperti yang dikatakan oleh pesakit diabetes yang berpengalaman, untuk mencapainya tidak begitu mudah.

Pertama, ahli endokrinologi kemungkinan besar akan menolak anda dengan pelbagai alasan. Dan dapat difahami: seorang doktor boleh diberhentikan dengan keras jika syarikat insurans memutuskan bahawa dia terlalu bebas untuk menguruskan wang mereka dari dana insurans perubatan wajib.

Kedua, anda perlu membuktikan bahawa anda dapat menguruskan kesihatan, mengikuti diet, mengetahui bagaimana dan kapan meletakkan insulin. Anda harus melakukan ini di hadapan komisen khas jika anda merancang untuk menerima pam bukan dari anggaran wilayah, tetapi dari dana insurans kesihatan wajib.

Wakil insurans akan memerlukan:

  kesimpulan komisen yang ditandatangani oleh semua anggota dan doktor yang menghadiri;

merujuk kepada institusi perubatan negeri sistem CHI, yang berhak memasang pam insulin.

Ketiga, di klinik mereka boleh memasukkan kertas pada tandatangan anda yang mengatakan bahawa bekalan untuk pam insulin tidak ada dalam senarai preskripsi dan harus dibeli dengan perbelanjaan pesakit. Dilarang menandatangani apa-apa! Adalah perlu untuk memastikan bahawa keputusan komisen perubatan menunjukkan penyediaan bahan habis pakai.

Kekurangan pam insulin

Di Rusia, jumlah pesakit diabetes yang menggunakan pam insulin meningkat setiap tahun - kira-kira seribu pesakit setiap tahun. Namun, jika dibandingkan dengan Amerika Syarikat, jumlahnya masih sedikit. Kira-kira 80% pesakit diabetes telah memasang pam di Amerika, 70% di Eropah.

Sebab utama ialah kos peranti yang tinggi. Dan ini adalah kelemahan utama pam insulin, yang harganya di pasaran berkisar antara 70 hingga 250 ribu rubel. Perbelanjaan berkala untuk insulin dan set infus yang boleh ditukar ganti (jarum, takungan, dll.) Mesti ditambahkan pada ini; secara purata, perbelanjaan akan berjumlah 10-15 ribu rubel sebulan.

Kelemahan lain: pam memerlukan pengendalian yang teliti dan sikap yang lebih berhati-hati. Selepas pemasangan, anda perlu memantau dos insulin dengan teliti - terdapat risiko terkena hiperglikemia, atau sebaliknya - ketoasidosis. Dalam kes ini, pam apa pun secara lalai memperlihatkan pengenalan insulin selepas tiga hidangan biasa. Anda perlu menyesuaikannya dengan diet anda.

Terdapat kekurangan yang kurang jelas, seperti kesulitan. Walaupun pam tidak lebih besar daripada ukuran pager, ia boleh mengganggu aktiviti seharian.

Bagaimana pam insulin berfungsi

Pam insulin adalah alat yang secara automatik menghantar insulin ke badan secara berterusan. Pada intinya, ia adalah pankreas buatan, yang pada orang yang sihat sentiasa menghasilkan sejumlah insulin.

Pam terdiri daripada kotak kecil di mana sebuah takungan berisi insulin dimasukkan dan bateri.

Dari takungan, insulin dihantar melalui kateter (tiub telus nipis) di bawah kulit. Kateter boleh menggunakan jarum (berlainan panjang) dan dengan kanula lembut. Ramai pesakit lebih suka kanula, kerana mereka benar-benar mengecualikan perkembangan reaksi alergi yang mungkin terjadi pada jarum logam.
Kateter mesti diganti setiap 3-5 hari.
Kateter paling kerap diletakkan di perut; pemasangan di kawasan bahu, paha dan punggung mungkin dilakukan.
Pam berfungsi pada insulin ultrashort (Novorapid, Humalog, Apidra).

Pam mempunyai dua cara penyampaian insulin - basal (latar belakang), yang menggantikan suntikan insulin yang berpanjangan, dan bolus (untuk makanan, tusukan untuk menurunkan gula).
Regimen basal membawa pam ke pankreas yang sebenar, kerana sentiasa menyuntik sejumlah kecil insulin ke dalam badan.
Kedua-dua dos basal dan dos bolus insulin harus dipilih secara jelas secara individu, hanya dalam hal ini terapi pam akan membuahkan hasil dan memberikan hasil yang baik.

Pam mempunyai monitor di mana semua tindakan anda akan ditandakan.
Pam mengingat semua tindakannya, anda dapat melihat kapan dan berapa banyak insulin yang anda suntikan. Lihat grafik penggunaan insulin purata dalam tempoh yang berbeza.

Beberapa model pam dilengkapi dengan panel kawalan, ini menjadikan penggunaan pam lebih selesa. Memang, dalam kes ini, untuk pengenalan insulin, anda tidak perlu mendapatkan pam itu sendiri, tetapi cukup tekan butang alat kawalan jauh.

Penutup yang berbeza telah dikembangkan untuk pam, termasuk penutup keras dengan klip untuk melekatkan pakaian.
Kemungkinan membawa pam ke dalam poket anda, dalam beg lembut, pasangkannya ke tali pinggang seluar dan skirt. Terdapat beg khas dengan pelekap pam di dada.

Sekarang banyak syarikat menghasilkan pam insulin mereka, maka kami akan mengkaji pam yang paling biasa.

Pam insulin diabetes: jenis, prinsip operasi, faedah dan ulasan pesakit diabetes

Orang yang menghidap diabetes kadang-kadang mengalami masa yang sukar dan keseluruhan kesalahan adalah suntikan insulin secara berkala. Itu semua tidak akan menjadi apa-apa, tetapi ada satu peringatan - keperluan untuk mengambil ubat mungkin timbul pada saat yang paling tidak sesuai. Sebagai contoh, dalam pengangkutan awam, bahawa seseorang yang menghidap penyakit tersebut menyebabkan ketidakselesaan psikologi. Nasib baik, ubat-ubatan pada masa kini telah melangkah maju, dan sekarang ada satu alat - pam insulin.

Ini adalah pencapaian yang wajar dibanggakan oleh penciptanya. Alternatif yang lebih baik untuk suntikan harian dengan jarum suntik belum diciptakan. Lebih-lebih lagi, ciri peranti ini ialah memberikan rawatan berterusan, tetapi selain itu juga mengatur jumlah gula dalam darah dan mengawasi karbohidrat memasuki tubuh. Apakah jenis alat ajaib ini? Perkara ini akan dibincangkan dalam artikel ini..

Apakah peranti itu?

Peranti input insulin adalah alat yang diletakkan di tempat kompak yang bertanggungjawab menyuntik sejumlah ubat ke dalam tubuh manusia. Dos ubat yang diperlukan dan kekerapan suntikan dimasukkan ke dalam memori peranti. Hanya sekarang untuk melakukan manipulasi ini hanya boleh dilakukan oleh doktor yang hadir dan tidak ada orang lain. Ini disebabkan oleh fakta bahawa setiap orang mempunyai parameter individu semata-mata.

Reka bentuk pam insulin untuk diabetes terdiri daripada beberapa komponen:

 • Pam - ini adalah pam yang sebenarnya, yang tugasnya adalah tepat untuk membekalkan insulin.
 • Komputer - mengawal keseluruhan operasi peranti.
 • Kartrij adalah bekas di mana ubat itu berada..
 • Set infus adalah jarum atau kanula semasa ubat disuntik di bawah kulit. Ini juga termasuk tiub yang menghubungkan kartrij ke kanula. Setiap tiga hari, set itu mesti diganti..
 • Bateri.

Di tempat di mana, sebagai peraturan, suntikan insulin dilakukan dengan jarum suntik, kateter dengan jarum dipasang. Biasanya ini adalah kawasan pinggul, perut, bahu. Peranti itu sendiri dipasang pada tali pinggang pakaian dengan menggunakan klip khas. Agar jadual penghantaran ubat tidak dilanggar, kartrij mesti diganti sebaik sahaja kosong.

Peranti ini bagus untuk kanak-kanak, kerana dosnya kecil. Di samping itu, ketepatan adalah penting di sini, kerana kesalahan dalam pengiraan dos membawa kepada akibat yang tidak diingini. Oleh kerana komputer menguruskan operasi peranti, hanya dia yang dapat mengira jumlah ubat yang diperlukan dengan tahap ketepatan yang tinggi.

Membuat tetapan untuk pam insulin juga menjadi tanggungjawab doktor, yang mengajar pesakit bagaimana menggunakannya. Kebebasan dalam hal ini dikecualikan sepenuhnya, kerana kesalahan apa pun boleh menyebabkan koma diabetes. Anda boleh menanggalkan alat semasa mandi, tetapi hanya selepas prosedur, perlu mengukur jumlah gula dalam darah untuk memastikannya normal.

Prinsip pam

Peranti sedemikian kadang-kadang dipanggil pankreas buatan. Dalam keadaan sihat, organ hidup ini bertanggungjawab untuk pengeluaran insulin. Lebih-lebih lagi, ini dilakukan dalam mod pendek atau ultrashort. Maksudnya, bahan tersebut memasuki aliran darah sebaik sahaja makan. Sudah tentu, ini adalah perbandingan kiasan dan alat itu sendiri tidak menghasilkan insulin, dan fungsinya adalah untuk memberi terapi insulin.

Sebenarnya, mudah difahami bagaimana peranti berfungsi. Di dalam pam terdapat piston yang menekan bahagian bawah bekas (kartrij) dengan ubat dengan kelajuan yang diprogramkan oleh komputer. Daripadanya, ubat bergerak di sepanjang tiub dan mencapai kanula (jarum). Dalam kes ini, terdapat beberapa cara untuk menguruskan ubat, yang mana lebih jauh lagi.

Kaedah operasi

Kerana setiap orang mempunyai keperibadian yang berbeza, pam insulin dapat berfungsi dengan cara yang berbeza:

Dalam mod operasi basal, insulin dibekalkan ke tubuh manusia secara berterusan. Peranti dikonfigurasikan secara individu. Ini membolehkan anda mengekalkan tahap glukosa dalam had normal sepanjang hari. Peranti dikonfigurasikan sedemikian rupa sehingga ubat itu terus diberikan pada kelajuan tertentu dan sesuai dengan selang waktu yang ditandakan. Dos minimum dalam kes ini ialah sekurang-kurangnya 0.1 unit dalam 60 minit.

Terdapat beberapa peringkat:

Buat pertama kalinya, mod ini disiapkan bersama dengan pakar. Selepas itu, pesakit telah beralih secara bebas di antara mereka, bergantung pada mana yang diperlukan dalam jangka waktu tertentu.

Rejimen bolus pam insulin sudah menjadi satu suntikan insulin, yang berfungsi untuk menormalkan peningkatan jumlah gula dalam darah. Cara operasi ini, pada gilirannya, juga dibahagikan kepada beberapa jenis:

Mod standard bermaksud pengambilan satu jumlah insulin yang diperlukan dalam tubuh manusia. Sebagai peraturan, menjadi mustahak ketika memakan makanan yang kaya dengan karbohidrat, tetapi dengan kurang protein. Dalam kes ini, tahap glukosa darah menormalkan..

Dalam mod segiempat, insulin diedarkan ke seluruh badan dengan sangat perlahan. Ini relevan dalam kes-kes apabila terdapat banyak protein dan lemak dalam makanan yang anda makan..

Mod dwi atau pelbagai gelombang menggabungkan kedua-dua jenis di atas, dan pada masa yang sama. Mula-mula, dos insulin yang tinggi (dalam lingkungan normal) tiba, tetapi pengambilannya ke dalam badan menjadi perlahan. Mod ini disyorkan untuk digunakan dalam kes makan makanan di mana sejumlah besar karbohidrat dan lemak.

Superbolus adalah mod operasi standard tambahan, akibatnya kesan positifnya meningkat.

Bagaimana anda dapat memahami operasi pam insulin medtronik (misalnya) bergantung pada kualiti makanan yang dimakan. Tetapi kuantitinya berbeza-beza bergantung pada produk tertentu. Sebagai contoh, jika jumlah karbohidrat dalam makanan melebihi 30 gram, anda harus menggunakan mod berganda. Walau bagaimanapun, apabila menggunakan makanan dengan indeks glisemik tinggi, perlu menukar peranti ke superbolus.

Faedah pam

Walaupun peranti ini mempunyai dimensi yang padat, ia mempunyai banyak kelebihan. Mungkin, yang paling penting adalah peningkatan kualiti hidup seseorang yang menderita diabetes. Tidak perlu lagi melakukan suntikan insulin di tempat yang terhad oleh pesanan.

Antara kelebihan lain, ketepatan dos yang tinggi dapat dibezakan, di mana orang itu sendiri tidak perlu mengambil bahagian. Dalam banyak cara, ini tidak termasuk faktor manusia. Lebih-lebih lagi, untuk mengubah cara operasi, tidak perlu selalu berjumpa doktor. Cukup untuk mengkonfigurasi peranti sekali dengan pakar, dan kemudian pesakit boleh menukar mod secara bebas. Dan berdasarkan beberapa ulasan pesakit diabetes, pam insulin sangat berguna, walaupun harganya (lebih lanjut kemudian).

Kelebihan lain yang tidak ternilai adalah suntikan insulin bertindak pendek. Oleh kerana itu, anda boleh mengikuti diet biasa. Selain itu, peranti di bawah pakaian peranti tidak kelihatan lagi kerana ukurannya yang kecil. Oleh itu, hakikat penyakit ini dapat disembunyikan dari mata kasar. Dan bagi sebilangan orang, ia sangat penting dari sudut psikologi.

Di samping itu, jumlah suntikan yang menyakitkan dikurangkan, yang juga merupakan kelebihan yang tidak diragukan.

Sejumlah kekurangan

Malangnya, peranti yang luar biasa ini juga mempunyai kekurangannya. Tapi, kenapa mereka tidak punya ?! Dan yang paling penting, kita bercakap mengenai kos tinggi peranti. Di samping itu, perlu menukar barang habis secara berkala, yang seterusnya meningkatkan kos. Sudah tentu, adalah dosa untuk menjimatkan kesihatan anda, tetapi kerana beberapa sebab, dana tidak mencukupi.

Oleh kerana ini masih merupakan alat mekanikal, dalam beberapa kes mungkin terdapat nuansa teknikal semata-mata. Sebagai contoh, dengan memotong jarum, pengkristalan insulin, sistem dos mungkin gagal. Oleh itu, sangat penting bahawa peranti ini dibezakan dengan kebolehpercayaan yang sangat baik. Jika tidak, pesakit mungkin mengalami pelbagai jenis komplikasi seperti ketoasidosis pada waktu malam, hipoglikemia yang teruk, dll..

Tetapi selain harga pam insulin, ada risiko jangkitan di tempat suntikan, yang kadang-kadang boleh menyebabkan abses yang memerlukan campur tangan pembedahan. Juga, sebilangan pesakit melihat ketidakselesaan mencari jarum di bawah kulit. Kadang-kadang ini menjadikannya sukar untuk melakukan prosedur air, seseorang mungkin mengalami kesukaran dengan alat ketika berenang, bermain sukan atau berehat setiap malam.

Jenis peranti

Produk syarikat terkemuka dibentangkan di pasaran Rusia moden:

Perlu diingat bahawa sebelum memberi keutamaan kepada jenama tertentu, anda perlu berjumpa pakar. Mari pertimbangkan beberapa model dengan lebih terperinci..

Roche

Sebuah syarikat dari Switzerland mengeluarkan produk bernama Accu Chek Combo Spirit. Model ini mempunyai 4 mod bolus dan 5 program dos asas. Kekerapan pemberian insulin adalah 20 kali sejam.

Di antara kelebihannya dapat diperhatikan adanya langkah kecil basal, memantau jumlah gula dalam mod jauh, ketahanan air dari casing. Di samping itu, terdapat alat kawalan jauh. Tetapi pada masa yang sama, mustahil untuk memasukkan data dari peranti meter lain, yang mungkin satu-satunya kelemahan.

Pam insulin Medtronic

Syarikat ini mempunyai dua peranti. Salah satunya mudah digunakan - Medtronic Paradigm MMT-715, yang lain adalah Medtronic Paradigm MMT-754 adalah model yang lebih maju.

Peranti, dengan nama kode MMT-715, memiliki layar yang menunjukkan tahap glukosa dalam aliran darah, dan dalam waktu nyata. Ini dimungkinkan oleh sensor khas yang melekat pada badan. Untuk lebih selesa pengguna berbahasa Rusia, model ini dilengkapi dengan menu berbahasa Rusia, pembetulan glisemia dilakukan secara automatik, termasuk penggunaan insulin ketika makan makanan. Antara kelebihannya ialah pemberian dos bahan dan dimensi padat. Kekurangan - kos penggunaan agak tinggi.

Peranti MMT-754 lain dilengkapi dengan sistem pemantauan glukosa. Langkah dos bolus adalah 0.1 unit, dos basal adalah 0.025 unit. Memori pam insulin Medtronic dirancang selama 25 hari, terdapat kunci butang dari penekanan secara tidak sengaja.

Sekiranya tahap glukosa dikurangkan, isyarat khas akan memberitahu mengenai perkara ini, yang boleh dianggap sebagai nilai tambah. Namun, dalam tempoh aktiviti fizikal dan rehat malam, alat ini dapat menyebabkan ketidakselesaan, yang sudah menjadi minus.

Pengawal kesihatan Korea

SOOIL ditubuhkan pada tahun 1981 oleh ahli endokrinologi Korea, Soo Bong Choi, yang merupakan pakar terkemuka dalam kajian diabetes. Anak sulungnya adalah alat Dana Diabecare IIS, yang ditujukan untuk khalayak kanak-kanak. Kelebihan model ini adalah ringan dan padat. Pada masa yang sama, sistem ini mengandungi 24 mod basal selama 12 jam, paparan LCD.

Bateri pam insulin seperti itu untuk kanak-kanak dapat membekalkan tenaga selama kira-kira 12 minggu agar alat ini berfungsi. Di samping itu, sarung peranti kalis air sepenuhnya. Tetapi ada kekurangan yang ketara - barang habis dijual hanya di farmasi khusus.

Pilihan dari Israel

Terdapat dua model bagi orang yang menderita penyakit ini:

 • Omnipod UST 400.
 • Omnipod UST 200.

UST 400 adalah model canggih generasi terkini. Kemuncaknya ialah ia adalah tanpa wayar dan tanpa wayar, yang sebenarnya berbeza dari peranti pelepasan sebelumnya. Untuk membekalkan insulin, jarum diletakkan terus pada alat. Glukometer Freestyl dimasukkan ke dalam model, sebanyak 7 mod untuk dos asas tersedia untuk anda, paparan warna di mana semua maklumat mengenai pesakit dipaparkan. Peranti ini mempunyai kelebihan yang sangat penting - bahan habis pakai untuk pam insulin tidak diperlukan..

UST 200 dianggap sebagai pilihan anggaran, yang mempunyai ciri yang hampir sama dengan UST 400, kecuali beberapa pilihan dan berat (10 gram lebih berat). Antara kelebihannya, perlu diperhatikan ketelusan jarum. Tetapi data pesakit untuk beberapa sebab tidak dapat dilihat di layar.

Harga terbitan

Di zaman moden kita ini, apabila terdapat pelbagai penemuan berguna di dunia, harga pengeluaran produk tidak berhenti menggembirakan banyak orang. Perubatan dalam hal ini tidak terkecuali. Kos pam suntikan insulin boleh kira-kira 200 ribu rubel, yang jauh dari yang mampu dimiliki oleh semua orang. Dan jika anda mempertimbangkan bahan habis pakai, maka ini adalah nilai tambah sekitar 10,000 rubel lagi. Hasilnya, jumlahnya cukup mengagumkan. Lebih-lebih lagi, keadaannya rumit oleh fakta bahawa pesakit diabetes perlu mengambil ubat mahal yang diperlukan..

Berapa kos pam insulin sekarang dapat difahami, tetapi pada masa yang sama, ada peluang untuk mendapatkan peranti yang sangat diperlukan hampir tanpa apa-apa. Untuk melakukan ini, anda perlu menyediakan paket dokumen tertentu, sesuai dengan keperluan penggunaannya untuk memastikan kehidupan normal.

Terutama kanak-kanak dengan diabetes mellitus memerlukan pembedahan insulin seperti ini. Untuk mendapatkan peranti secara percuma untuk anak anda, anda mesti menghubungi Dana Bantuan Rusia dengan permintaan. Dokumen perlu dilampirkan pada surat:

 • Perakuan yang mengesahkan keadaan kewangan ibu bapa dari tempat kerja.
 • Ekstrak yang boleh diperoleh dari dana pencen untuk membuktikan fakta akrual dana dalam mewujudkan kecacatan anak.
 • Sijil kelahiran.
 • Kesimpulan dari pakar dengan diagnosis (meterai dan tandatangan diperlukan).
 • Foto kanak-kanak dalam jumlah beberapa keping.
 • Surat jawapan dari institusi perbandaran (jika pihak berkuasa pertahanan tempatan enggan membantu).

Ya, mendapatkan pam insulin di Moscow atau di bandar lain, walaupun pada zaman moden ini, masih banyak masalah. Namun, jangan berputus asa dan dengan segala cara untuk mencapai alat yang diperlukan.

Ulasan

Banyak pesakit diabetes telah memperhatikan bahawa kualiti hidup mereka memang bertambah baik setelah memperoleh alat insulin. Beberapa model mempunyai meter bawaan, yang sangat meningkatkan keselesaan menggunakan peranti ini. Alat kawalan jauh membolehkan anda mengotomatisasi proses sekiranya tidak mungkin mendapatkan peranti dengan alasan apa pun.

Sejumlah tinjauan mengenai pam insulin sebenarnya mengesahkan manfaat sepenuhnya dari peranti ini. Seseorang membelinya untuk anak-anak mereka dan berpuas hati dengan hasilnya. Bagi yang lain, ini adalah keperluan pertama, dan sekarang mereka tidak perlu lagi menjalani suntikan yang menyakitkan di hospital.

Kesimpulannya

Peranti insulin mempunyai kelebihan dan kekurangan, tetapi industri perubatan tidak berhenti dan terus berkembang. Dan kemungkinan harga pam insulin menjadi lebih berpatutan bagi kebanyakan orang yang menderita diabetes. Dan Tuhan melarang, masa ini akan datang seawal mungkin.

Pam insulin

Pam insulin adalah alat perubatan untuk menguruskan insulin dalam rawatan diabetes mellitus, juga dikenal sebagai terapi insulin subkutan berterusan. Peranti ini merangkumi:

 • pam itu sendiri (dengan kawalan, modul pemprosesan dan bateri)
 • tangki insulin yang boleh diganti (di dalam pam)
 • set infusi yang boleh ditukar ganti termasuk kanula subkutan dan sistem tiub untuk menyambungkan takungan ke kanula.

Pam insulin adalah alternatif untuk beberapa suntikan insulin setiap hari dengan jarum suntik insulin atau pen insulin dan memungkinkan terapi insulin intensif apabila digunakan dalam kombinasi dengan pemantauan glukosa dan pengiraan karbohidrat.

Kandungan

Pemasangan

Untuk menggunakan pam insulin, anda mesti terlebih dahulu mengisi takungan dengan insulin. Beberapa pam menggunakan kartrij pakai buang yang telah diisi sebelumnya yang diganti setelah dikosongkan. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, pesakit sendiri mengisi takungan dengan insulin yang ditetapkan untuk pengguna ini (biasanya Apidra, Humalog atau Novorapid).

 1. Buka tangki kosong (steril) baru.
 2. Tanggalkan omboh.
 3. Masukkan jarum ke dalam ampul dengan insulin.
 4. Masukkan udara dari takungan ke dalam ampul untuk mengelakkan vakum dalam ampul semasa insulin diambil.
 5. Masukkan insulin ke dalam takungan menggunakan piston, kemudian keluarkan jarum.
 6. Picit gelembung udara keluar dari takungan, kemudian keluarkan omboh.
 7. Sambungkan takungan ke tiub set infusi.
 8. Pasang unit yang dipasang ke dalam pam dan isi tiub (drive insulin dan (jika ada) gelembung udara melalui tiub). Dalam kes ini, pam mesti terputus dari orang tersebut untuk mengelakkan bekalan insulin secara tidak sengaja.
 9. Sambungkan ke tempat suntikan (dan isi semula kanula jika kit baru telah dimasukkan).

Dos

Pam insulin tidak menggunakan insulin yang berlanjutan. Sebagai insulin basal, insulin pendek atau ultra pendek bertindak digunakan..

Pam insulin memberikan satu jenis insulin pendek atau ultrashort dengan dua cara [1]:

 1. bolus - dos yang diberikan kepada makanan atau untuk memperbaiki tahap glukosa darah yang tinggi.
 2. dos basal diberikan secara berterusan dengan tahap Basal yang dapat disesuaikan untuk memenuhi keperluan insulin antara makanan dan malam.

Bentuk bolus

Pengguna pam insulin mempunyai keupayaan untuk mempengaruhi profil aliran insulin pendek atau ultrashort dengan memilih bentuk bolus. Setiap pengguna dapat bereksperimen dengan bentuk bolus untuk menentukan pilihan terbaik untuk setiap jenis makanan dan dengan itu meningkatkan kawalan terhadap kadar glukosa darah dan menyesuaikan bentuk bolus dengan keperluan mereka..

Bolus standard adalah satu dos insulin. Ini seperti suntikan. Sekiranya bentuk "runcing", ini adalah pemberian bolus secepat mungkin untuk jenis insulin ini. Bolus standard sangat sesuai untuk makanan berkarbohidrat tinggi, rendah protein dan rendah lemak, kerana dengan cepat mengembalikan gula darah anda ke tahap normal..

Bolus persegi adalah pemberian insulin yang lambat dan diedarkan pada masa. Memakan bolus "segi empat" menghindari dosis awal insulin yang tinggi, yang dapat memasuki aliran darah dan menyebabkan gula darah rendah sebelum sistem pencernaan dapat mempercepat penembusan gula ke dalam darah. Bolus persegi juga meningkatkan jangka masa tindakan insulin berbanding dengan bekalan biasa. Bolus persegi sesuai untuk makanan yang tinggi protein dan lemak (stik, dll.), Yang akan meningkatkan gula darah selama berjam-jam dari permulaan pentadbiran bolus. Bolus persegi juga berguna untuk orang yang mengalami pencernaan perlahan (mis., Pesakit dengan gastroparesis).

Bolus berganda / bolus pelbagai gelombang adalah gabungan bolus momen tunggal standard dan bolus persegi. Bentuk ini memberikan dos awal insulin yang tinggi dan kemudian membentangkan fasa terakhir tindakan insulin. Double bolus sesuai untuk makanan yang tinggi lemak dan karbohidrat, seperti pizza, pasta dengan sos krim lemak dan kek coklat.

Super Bolus adalah cara untuk meningkatkan aksi puncak bolus standard. Oleh kerana tindakan insulin bolus dalam aliran darah akan berlangsung selama beberapa jam, bekalan insulin basal selama ini dapat dihentikan atau dikurangkan. Ini meningkatkan "asimilasi" insulin basal dan penyertaannya dalam tindakan puncak bolus, kerana jumlah insulin yang sama dihantar, tetapi dengan tindakan yang lebih cepat daripada yang dapat dicapai dengan penggunaan dosis serentak dan basal secara bersamaan. Super-bolus berguna untuk jenis makanan tertentu (contohnya, bijirin sarapan manis), setelah itu terdapat puncak kadar gula darah yang besar. Dia bertindak balas terhadap puncak gula darah dengan pemberian insulin secepat mungkin, yang dapat dicapai dalam praktik dengan pam.

Masa pentadbiran Bolus

Oleh kerana pengguna pam mesti memulakan pemberian bolus secara manual, ini memberi dia peluang untuk memasukkan bolus terlebih dahulu agar dapat menggunakan kemampuan pam dan mencegah hiperglikemia setelah makan. Pra-bolus adalah bolus insulin sederhana yang diberikan sebelum benar-benar diperlukan untuk mengimbangi karbohidrat yang dimakan..

Bolus awal berguna dalam dua situasi berikut:

 1. Bolus insulin awal akan melemahkan puncak gula darah akibat pengambilan makanan berkarbohidrat tinggi. Analog insulin seperti Novorapid dan Apidra biasanya mula mempengaruhi kadar gula dalam darah 15-20 minit selepas pentadbiran. Walau bagaimanapun, karbohidrat yang mudah dicerna sering memasuki aliran darah lebih cepat daripada insulin yang disuntik untuk mengimbangi mereka, yang mengakibatkan peningkatan kadar gula dalam darah. Sekiranya bolus disuntik 20 minit sebelum makan, maka insulin pra-suntikan memasuki aliran darah pada masa yang sama dengan karbohidrat diserap dan menghalang glukosa puncak.
 2. Pra-bolus insulin juga dapat menggabungkan bolus makanan dan bolus pembetulan jika gula darah sebelum makan melebihi nilai sasaran. Masa yang diambil untuk mentadbir bolus adalah pemboleh ubah terkawal untuk menurunkan gula darah sebelum makan lagi menyebabkannya meningkat..

Begitu juga, gula darah rendah atau makanan rendah karbohidrat dapat dikompensasi dengan memberikan bolus setelah memulakan makan. Gula darah, jenis makanan yang dimakan, dan tindak balas individu manusia terhadap makanan dan insulin mempengaruhi masa yang tepat untuk memberi bolus dengan pam.

Profil Basal

Profil untuk memberikan insulin basal pada siang hari juga dapat disesuaikan untuk memenuhi keperluan pengguna pam:

 • pengurangan dos basal pada waktu malam untuk mengelakkan gula darah rendah pada bayi dan kanak-kanak;
 • peningkatan dos basal pada waktu malam untuk mengatasi gula darah tinggi yang disebabkan oleh hormon pertumbuhan pada remaja;
 • meningkatkan dos sebelum subuh pada waktu malam untuk mengelakkan gula darah tinggi kerana fenomena subuh pagi pada orang dewasa dan remaja;
 • secara pre-emptive sebelum latihan fizikal biasa, seperti latihan pagi, untuk pelajar sekolah rendah atau selepas latihan bola keranjang untuk pelajar sekolah menengah.

Penentuan Dosis Basal

Keperluan untuk insulin basal berbeza mengikut individu dan waktu dalam sehari. Dos basal untuk jangka waktu tertentu ditentukan dengan berpuasa dengan analisis berkala kadar gula darah. Makanan dan insulin bolus tidak boleh diberikan selama tempoh penilaian dan kurang dari 4 jam sebelum itu. Sekiranya tahap gula darah turun naik secara mendadak semasa analisis, dos basal dapat diubah untuk meningkatkan atau menurunkan bekalan insulin dan mempertahankan kadar gula darah yang relatif stabil.

Sebagai contoh, untuk menentukan keperluan pagi untuk insulin basal, seseorang harus melewatkan sarapan. Sejak bangun, anda mesti mengukur kadar glukosa darah anda secara berkala sebelum makan tengah hari. Perubahan kadar glukosa darah diimbangi dengan menyesuaikan dos basal pagi. Proses ini diulang selama beberapa hari, dengan tempoh puasa berubah sehingga profil 24 jam dibuat yang mengekalkan tahap gula darah puasa yang agak stabil. Setelah dos basal memenuhi keperluan insulin basal ketika perut kosong, pengguna pam akan mempunyai kelonggaran untuk melewatkan atau memindahkan makanan, misalnya, tidur lebih lama pada hujung minggu atau melakukan kerja lebih masa pada hari kerja.

Banyak faktor yang dapat mengubah keperluan insulin dan memerlukan penyesuaian dos basal:

 • kematian berterusan sel beta selepas diagnosis diabetes jenis 1 ("bulan madu")
 • pertumbuhan meningkat, terutamanya semasa akil baligh
 • kenaikan atau penurunan berat badan
 • terapi ubat yang mempengaruhi kepekaan insulin (mis. kortikosteroid)
 • perubahan dalam makan, tidur, atau bersenam
 • penurunan kawalan hiperglikemia
 • bergantung pada masa tahun.

Pengguna harus dimaklumkan oleh doktor mereka mengenai keperluan untuk menentukan dos basal sebelum memulakan terapi dengan pam.

Dos basal sementara

Oleh kerana insulin basal diberikan dalam bentuk insulin bertindak cepat, jumlahnya dapat meningkat atau menurun dengan cepat sesuai yang diperlukan dengan menggunakan dosis basal sementara. Contoh situasi di mana ini berguna:

 • Semasa perjalanan jauh dengan kereta, ketika diperlukan lebih banyak insulin kerana kurangnya aktiviti fizikal.
 • Semasa dan selepas melakukan senaman dan senaman secara spontan, ketika tubuh memerlukan kurang insulin.
 • Semasa sakit atau tekanan, apabila keperluan asas meningkat kerana anda.
 • Di hadapan keton dalam darah, apabila diperlukan insulin tambahan.
 • Semasa haid, apabila diperlukan insulin basal tambahan.

Kebaikan menggunakan pam insulin

 • Pengguna pam melaporkan peningkatan kualiti hidup berbanding dengan alat penyampaian insulin yang lain (mis. Pena jarum suntik). Sebilangan pesakit membandingkan pam insulin dengan lif di gedung bertingkat; peningkatan kualiti hidup dilaporkan pada pesakit diabetes tipe 1 (bergantung pada insulin) diabetes jenis dan jenis 2 menggunakan pam. [2]
 • Penggunaan insulin bertindak pendek untuk keperluan asas memberikan kebebasan relatif dari diet berstruktur dan latihan yang sebelumnya diperlukan untuk mengawal gula darah dengan menggunakan insulin tindakan berpanjangan.
 • Ramai pengguna pam mendapati bahawa pemberian insulin dari pam adalah prosedur yang lebih mudah dan tidak dapat dilihat daripada suntikan..
 • Pam insulin membolehkan anda memberikan jumlah insulin yang lebih tepat daripada suntikan dengan jarum suntik atau pen. Ini membantu mengawal kadar gula darah dan hemoglobin A1c dengan lebih baik, mengurangkan kemungkinan mengalami komplikasi diabetes jangka panjang. Ini diharapkan dapat menghasilkan penjimatan kos jangka panjang yang berkaitan dengan pelbagai suntikan harian. [3]
 • Banyak pam "pintar" moden mempunyai fungsi "pembantu bolus" yang mengira jumlah insulin yang diperlukan, dengan mengambil kira anggaran pengambilan karbohidrat, tahap gula darah dan insulin yang aktif sebelumnya.
 • Pam insulin dapat memberikan maklumat penggunaan insulin yang tepat melalui menu cerita. Di banyak pam insulin, kisah ini boleh dimuat turun ke komputer dan disajikan sebagai grafik untuk menganalisis trend.
 • Neuropati adalah komplikasi diabetes serius yang tahan terhadap terapi konvensional. Terdapat laporan mengenai pengurangan atau bahkan hilangnya kesakitan neuropatik berterusan kerana penggunaan pam insulin. [4]
 • Kerja terbaru mengenai penggunaan pam insulin untuk diabetes jenis 2 telah menunjukkan peningkatan yang ketara dalam HbA1c, fungsi seksual, dan kesakitan neuropatik. [5]

Kelemahan penggunaan pam insulin

 • Pam insulin, takungan dan set infusi jauh lebih mahal daripada jarum suntik atau suntikan insulin.
 • Oleh kerana pam insulin mesti sering dipakai, pengguna mesti mengikuti peraturan tertentu untuk mengambil bahagian dalam aktiviti yang boleh merosakkan pam, misalnya ketika berlatih sukan aktif dan air. Sebilangan pengguna mungkin mendapati bahawa memakai pam sepanjang masa (bersama dengan tiub set infusi) tidak selesa atau sukar..
 • Kes ketoasidosis diabetes boleh berlaku sekiranya pengguna pam tidak mendapat cukup insulin pendek atau ultra pendek selama berjam-jam. Ini boleh berlaku jika bateri pam habis, jika tangki insulin kosong, tiub bocor dan insulin tidak disuntik atau jika kanula dibengkokkan atau dipusingkan di badan, menyekat penghantaran. Sehubungan itu, pengguna pam biasanya lebih cenderung memantau tahap gula dalam darah mereka untuk menilai keberkesanan penghantaran insulin..
 • Kemungkinan kegagalan pam dan keperluan untuk kembali ke suntikan harian sehingga masalahnya diselesaikan. Walau bagaimanapun, kebanyakan pengeluar pam biasanya menawarkan program pam baru dalam masa 24 jam atau membiarkan pesakit membeli pam kedua secara murah. Di samping itu, pam itu sendiri melakukan sebilangan besar ujian diri pada siang hari, dalam beberapa kes hingga 4.000.000, dan mungkin mempunyai pemproses kedua khusus untuk ini..

Kelaziman

Pam insulin semakin banyak digunakan di seluruh dunia berkat:

 • kemudahan pentadbiran pelbagai suntikan insulin bagi mereka yang menggunakan Terapi Insulin Intensif
 • penghantaran bolus yang tepat dengan tepat, yang penting untuk bayi
 • sokongan yang semakin meningkat di kalangan doktor dan syarikat insurans kerana mengurangkan komplikasi jangka panjang
 • pemantauan glukosa yang lebih baik Peranti yang lebih baru memerlukan titisan darah yang lebih kecil, sehingga tusukan jari dengan lancet kurang dan tidak menyakitkan. Instrumen ini juga menyokong lokasi persampelan alternatif untuk kebanyakan sampel standard, menghasilkan sampel yang hampir tidak menyakitkan. Ini memenuhi keperluan sampel gula yang lebih kerap dari pengguna pam.
 • menyokong demonstrasi kumpulan teknik untuk menyesuaikan penggunaan pam insulin dalam sukan (termasuk aktiviti akuatik) dan latihan. Bantuan profesional tersedia dalam kumpulan pesakit dan buku. Pam membolehkan anda menggabungkan insulin sebahagian basal dari pam dengan berkesan dan insulin basal separa dari insulin bertindak lanjutan, misalnya, Lantus dan Levemir. Teknik ini telah dikenali sebagai mod Tidak Terikat..
Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes