Sistem endokrin

Endokrinologi (dari bahasa Yunani. Ἔνδον - dalam, pemahamanνω - Saya sorot dan λόγος - kata, sains) - sains humoral (dari Lat. Humor - kelembapan) peraturan badan yang dilakukan menggunakan bahan aktif biologi: hormon dan sebatian seperti hormon.

Kelenjar endokrin

Pelepasan hormon ke dalam darah berlaku oleh kelenjar endokrin (IVS), yang tidak mempunyai saluran ekskresi, dan juga bahagian endokrin dari kelenjar rembesan campuran (LSS).

Saya ingin menarik perhatian kepada LSS: pankreas dan kelenjar genital. Kami telah mengkaji pankreas dalam sistem pencernaan, dan anda tahu bahawa rahsia - jus pankreas, terlibat secara aktif dalam proses pencernaan. Bahagian kelenjar ini disebut exocrine (exo - out Yunani), ia mempunyai saluran ekskresi.

Kelenjar seks juga mempunyai bahagian eksokrin di mana terdapat saluran. Testis mengeluarkan cecair mani dengan sperma ke dalam saluran, ovari - telur. Retret "eksokrin" ini diperlukan untuk menjelaskan dan memulakan sepenuhnya kajian endokrinologi - sains barah yang mengancam nyawa.

Hormon

ZHIV merangkumi kelenjar pituitari, kelenjar pineal, kelenjar tiroid, kelenjar paratiroid, timus (kelenjar timus), kelenjar adrenal.

ZhVS melepaskan hormon ke dalam darah - bahan aktif secara biologi yang mempunyai kesan peraturan pada metabolisme dan fungsi fisiologi. Hormon mempunyai sifat berikut:

 • Tindakan jauh - jauh dari tempat pembentukannya
 • Khusus - hanya mempengaruhi sel yang mempunyai reseptor hormon
 • Aktif secara biologi - mempunyai kesan yang ketara pada kepekatan darah yang sangat rendah
 • Mereka cepat hancur, akibatnya mereka mesti terus disekresikan oleh kelenjar
 • Mereka tidak mempunyai kekhususan spesies - hormon haiwan lain menyebabkan kesan yang sama pada tubuh manusia

Dengan sifat kimianya, hormon dibahagikan kepada tiga kumpulan utama: protein (peptida), derivatif asid amino dan hormon steroid yang terbentuk dari kolesterol.

Peraturan Neurohumoral

Fisiologi badan didasarkan pada mekanisme neurohumoral tunggal untuk mengatur fungsi: iaitu, kawalan dilakukan baik oleh sistem saraf dan pelbagai zat melalui media cairan tubuh. Mari kita periksa fungsi pernafasan, sebagai contoh peraturan neurohumoral.

Dengan peningkatan kepekatan karbon dioksida dalam darah, neuron pusat pernafasan di medulla oblongata teruja, yang meningkatkan frekuensi dan kedalaman pernafasan. Akibatnya, karbon dioksida mula dikeluarkan secara aktif dari darah. Sekiranya kepekatan karbon dioksida dalam darah turun, maka secara tidak sengaja ada penurunan dan penurunan kedalaman pernafasan.

Contoh peraturan pernafasan neurohumoral jauh dari satu-satunya. Hubungan antara peraturan saraf dan humoral sangat erat sehingga mereka digabungkan ke dalam sistem neuroendokrin, pautan utamanya adalah hipotalamus.

Hipotalamus

Hipotalamus adalah bahagian diencephalon, sel-selnya (neuron) mempunyai keupayaan untuk mensintesis dan mengeluarkan bahan khas dengan aktiviti hormon - neurosecrets (neurohormones). Rembesan zat ini disebabkan oleh kesan pada reseptor hipotalamus dari pelbagai hormon darah (bahagian humoral juga telah bermula), kelenjar pituitari, kadar glukosa dan asid amino, suhu darah.

Maksudnya, neuron hipotalamus mengandungi reseptor untuk bahan aktif biologi dalam darah - hormon kelenjar endokrin, dengan perubahan tahap di mana aktiviti neuron hipotalamus berubah. Hipotalamus itu sendiri diwakili oleh tisu saraf - ini adalah bahagian diencephalon. Oleh itu, di dalamnya dua mekanisme peraturan saling berkaitan: gugup dan humoral.

Kelenjar pituitari berkait rapat dengan hipotalamus - "konduktor orkestra kelenjar endokrin", yang akan kita kaji secara terperinci dalam artikel seterusnya. Terdapat hubungan vaskular serta hubungan saraf antara hipotalamus dan hipofisis: beberapa hormon (vasopressin dan oxytocin) dihantar dari hipotalamus ke hipofisis posterior oleh proses sel saraf.

Ingat bahawa hipotalamus mengeluarkan hormon khas - liberin dan statin. Liberin atau melepaskan hormon (lat. Libertas - kebebasan) menyumbang kepada pembentukan hormon oleh kelenjar pituitari. Statin atau hormon penghambat (lat. Statum - berhenti) menghalang pembentukan hormon ini.

© Bellevich Yuri Sergeevich 2018-2020

Artikel ini ditulis oleh Bellevich Yuri Sergeyevich dan merupakan harta inteleknya. Menyalin, menyebarkan (termasuk dengan menyalin ke laman web dan sumber lain di Internet) atau penggunaan maklumat dan objek lain tanpa persetujuan sebelumnya dari pemegang hak cipta dihukum oleh undang-undang. Untuk bahan artikel dan kebenaran untuk menggunakannya, sila hubungi Bellevich Yuri.

1.5.2.9. Sistem endokrin

Hormon - bahan yang dihasilkan oleh kelenjar endokrin dan dirembes ke dalam darah, mekanisme tindakannya. Sistem endokrin - satu set kelenjar endokrin yang memberikan penghasilan hormon. Hormon seks.

Untuk kehidupan normal, seseorang memerlukan banyak zat yang berasal dari persekitaran luaran (makanan, udara, air) atau disintesis di dalam badan. Dengan kekurangan zat ini, pelbagai gangguan berlaku di dalam badan yang boleh menyebabkan penyakit serius. Bahan seperti yang disintesis oleh kelenjar endokrin di dalam badan termasuk hormon.

Pertama sekali, harus diperhatikan bahawa manusia dan haiwan mempunyai dua jenis kelenjar. Kelenjar satu jenis - lakrimal, air liur, peluh dan lain-lain - mengeluarkan rembesan yang mereka hasilkan di luar dan dipanggil eksokrin (dari ekso Yunani - luar, luar, krino - ekskresif). Kelenjar jenis kedua melepaskan zat yang disintesis di dalamnya ke dalam darah yang membasuhnya. Kelenjar ini disebut endokrin (dari endon Yunani - dalam), dan bahan yang dilepaskan ke dalam darah disebut hormon.

Oleh itu, hormon (dari hormonaino - yang digerakkan, mendorong) adalah bahan aktif secara biologi yang dihasilkan oleh kelenjar endokrin (lihat gambar 1.5.15) atau sel khas dalam tisu. Sel-sel seperti itu boleh dijumpai di jantung, perut, usus, kelenjar air liur, ginjal, hati dan organ lain. Hormon dilepaskan ke aliran darah dan bertindak pada sel-sel organ sasaran yang terletak di kejauhan, atau langsung di lokasi pembentukannya (hormon tempatan).

Hormon dihasilkan dalam jumlah yang kecil, tetapi untuk jangka masa panjang ia tetap dalam keadaan aktif dan diedarkan ke seluruh badan dengan aliran darah. Fungsi utama hormon adalah:

- menjaga persekitaran dalaman badan;

- penyertaan dalam proses metabolik;

- peraturan pertumbuhan dan perkembangan badan.

Senarai lengkap hormon dan fungsinya ditunjukkan dalam jadual 1.5.2.

Jadual 1.5.2. Hormon utama
HormonBesi apa yang dihasilkanFungsi
Hormon adrenokortikotropikPituitariMengawal rembesan hormon korteks adrenal
AldosteronKelenjar adrenalBerpartisipasi dalam peraturan metabolisme garam-air: mengekalkan natrium dan air, menghilangkan kalium
Vasopressin (hormon antidiuretik)PituitariMengatur jumlah air kencing yang dikeluarkan dan, bersama dengan aldosteron, mengawal tekanan darah
GlukagonPankreasMeningkatkan glukosa darah
Hormon pertumbuhanPituitariMenguruskan proses pertumbuhan dan perkembangan; merangsang sintesis protein
InsulinPankreasMenurunkan glukosa darah mempengaruhi metabolisme karbohidrat, protein dan lemak dalam badan
KortikosteroidKelenjar adrenalMereka mempunyai kesan pada seluruh badan; mempunyai sifat anti-radang yang ketara; mengekalkan gula darah, tekanan darah dan nada otot; mengambil bahagian dalam peraturan metabolisme garam-air
Hormon luteinizing dan hormon perangsang folikelPituitariMenguruskan fungsi pembiakan, termasuk pengeluaran sperma pada lelaki, pematangan telur dan kitaran haid pada wanita; bertanggungjawab untuk pembentukan ciri-ciri seksual sekunder lelaki dan wanita (pengedaran tapak pertumbuhan rambut, jisim otot, struktur dan ketebalan kulit, nada suara dan, mungkin, bahkan ciri keperibadian)
OksitosinPituitariMenyebabkan pengecutan otot rahim dan saluran kelenjar susu
Hormon paratiroidKelenjar paratiroidMengawal pembentukan tulang dan mengatur perkumuhan kalsium dan fosforus dalam air kencing
ProgesteronOvariMenyiapkan lapisan dalam rahim untuk memperkenalkan telur yang disenyawakan, dan kelenjar susu untuk pengeluaran susu
ProlaktinPituitariMenyebabkan dan menyokong pengeluaran susu di kelenjar susu
Renin dan angiotensinBuah pinggangMengawal tekanan darah
Hormon tiroidTiroidMengatur proses pertumbuhan dan pematangan, kadar proses metabolik dalam badan
Hormon perangsang tiroidPituitariMerangsang pengeluaran dan rembesan hormon tiroid
ErythropoietinBuah pinggangMerangsang pembentukan sel darah merah
EstrogenOvariMengawal perkembangan organ kelamin wanita dan ciri seksual sekunder

Struktur sistem endokrin. Gambar 1.5.15 menunjukkan kelenjar yang menghasilkan hormon: hipotalamus, hipofisis, tiroid, kelenjar paratiroid, kelenjar adrenal, pankreas, ovari (pada wanita) dan testis (pada lelaki). Semua kelenjar dan sel yang mengeluarkan hormon digabungkan ke dalam sistem endokrin.

Sistem endokrin berfungsi di bawah kawalan sistem saraf pusat dan, bersama-sama dengannya, mengatur dan menyelaraskan fungsi tubuh. Sel saraf dan endokrin yang biasa berlaku adalah penghasilan faktor pengawalseliaan.

Dengan melepaskan hormon, sistem endokrin, bersama dengan sistem saraf, memastikan kewujudan tubuh secara keseluruhan. Pertimbangkan contoh ini. Sekiranya tidak ada sistem endokrin, maka seluruh organisma akan menjadi rantai "wayar" - serat saraf. Pada saat yang sama, dengan banyak "kabel" seseorang harus memberikan satu perintah tunggal secara berurutan, yang dapat dikirimkan dalam bentuk satu "perintah" yang dikirimkan "oleh radio" ke banyak sel sekaligus.

Sel-sel endokrin menghasilkan hormon dan mengeluarkannya ke dalam darah, dan sel-sel sistem saraf (neuron) menghasilkan bahan aktif secara biologi (neurotransmitter - norepinefrin, asetilkolin, serotonin dan lain-lain), yang dirembeskan ke dalam celah sinaptik.

Hubungan penghubung antara sistem endokrin dan saraf adalah hipotalamus, yang merupakan pembentukan saraf dan kelenjar endokrin..

Ia mengawal dan menggabungkan mekanisme pengawalan endokrin dengan yang saraf, yang juga merupakan pusat otak sistem saraf autonomi. Di hipotalamus terdapat neuron yang dapat menghasilkan zat khas - neurohormones yang mengatur pembebasan hormon oleh kelenjar endokrin yang lain. Organ pusat sistem endokrin juga kelenjar pituitari. Kelenjar endokrin yang tersisa dikelaskan sebagai organ periferal sistem endokrin.

Seperti yang dapat dilihat dari Gambar 1.5.16, sebagai tindak balas kepada maklumat dari sistem saraf pusat dan autonomi, hipotalamus mengeluarkan bahan khas - neurohormones, yang "memerintahkan" kelenjar hipofisis untuk mempercepat atau memperlambat pengeluaran hormon perangsang.

Rajah 1.5.16 Sistem hipotalamus-hipofisis peraturan endokrin:

TTG - hormon perangsang tiroid; ACTH - hormon adrenokortikotropik; FSH - hormon perangsang folikel; LH - hormon lutenizing; STH - hormon pertumbuhan; LTH - hormon luteotropik (prolaktin); ADH - hormon antidiuretik (vasopressin)

Di samping itu, hipotalamus dapat menghantar isyarat terus ke kelenjar endokrin periferal tanpa penyertaan kelenjar pituitari..

Hormon perangsang utama kelenjar pituitari termasuk tirotropik, adrenokortikotropik, perangsang folikel, luteinisasi dan somatotropik.

Hormon perangsang tiroid bertindak pada kelenjar tiroid dan paratiroid. Ini mengaktifkan sintesis dan rembesan hormon tiroid (tiroksin dan triiodothyronine), serta hormon kalsitonin (yang terlibat dalam metabolisme kalsium dan menyebabkan penurunan kalsium darah) oleh kelenjar tiroid.

Kelenjar paratiroid menghasilkan hormon paratiroid, yang terlibat dalam pengaturan metabolisme kalsium dan fosfor..

Hormon adrenokortikotropik merangsang pengeluaran kortikosteroid (glukokortikoid dan mineralokortikoid) oleh korteks adrenal. Selain itu, sel korteks adrenal menghasilkan androgen, estrogen dan progesteron (dalam jumlah kecil), yang bertanggungjawab, bersama dengan hormon gonad yang serupa, untuk perkembangan ciri seksual sekunder. Sel-sel medula adrenal mensintesis adrenalin, norepinefrin, dan dopamin.

Hormon perangsang folikel dan luteinisasi merangsang fungsi seksual dan penghasilan hormon oleh kelenjar seks. Ovari wanita menghasilkan estrogen, progesteron, androgen, dan testis lelaki menghasilkan androgen.

Hormon pertumbuhan merangsang pertumbuhan tubuh secara keseluruhan dan organ-organ peribadinya (termasuk pertumbuhan rangka) dan penghasilan salah satu hormon pankreas - somatostatin, yang menghalang pankreas daripada mengeluarkan enzim insulin, glukagon dan pencernaan. Di pankreas, terdapat 2 jenis sel khusus, dikelompokkan dalam bentuk pulau kecil terkecil (pulau Langerhans lihat gambar 1.5.15, pandangan D). Ini adalah sel alfa yang mensintesis hormon glukagon, dan sel beta yang menghasilkan hormon insulin. Insulin dan glukagon mengatur metabolisme karbohidrat (iaitu glukosa darah).

Merangsang hormon mengaktifkan fungsi kelenjar endokrin periferal, mendorong mereka melepaskan hormon yang terlibat dalam pengaturan proses asas tubuh.

Menariknya, kelebihan hormon yang dihasilkan oleh kelenjar endokrin periferal menghalang pembebasan hormon hipofisis “tropik” yang sesuai. Ini adalah gambaran yang mencolok mengenai mekanisme peraturan universal dalam organisma hidup, yang dilambangkan sebagai maklum balas negatif..

Selain merangsang hormon, kelenjar pituitari juga menghasilkan hormon yang secara langsung terlibat dalam mengawal fungsi penting tubuh. Hormon seperti itu termasuk: hormon somatotropik (yang telah kita sebutkan di atas), hormon luteotropik, hormon antidiuretik, oksitosin dan lain-lain.

Hormon luteotropik (prolaktin) mengawal pengeluaran susu di kelenjar susu.

Hormon antidiuretik (vasopressin) melambatkan pembuangan cecair dari badan dan meningkatkan tekanan darah.

Oksitosin menyebabkan pengecutan rahim dan merangsang pengeluaran susu oleh kelenjar susu.

Kekurangan hormon hipofisis dalam badan dikompensasikan oleh ubat-ubatan yang menebus kekurangannya atau meniru kesannya. Ubat-ubatan tersebut termasuk, khususnya, Norditropin ® Simplex ® (Novo Nordisk), yang mempunyai kesan somatotropik; Menopur (syarikat Ferring), yang mempunyai sifat gonadotropik; Minirin ® dan Remestip ® (syarikat "Ferring"), bertindak seperti vasopresin endogen. Ubat-ubatan juga digunakan dalam kes-kes di mana untuk beberapa sebab perlu untuk menekan aktiviti hormon hipofisis. Jadi, ubat Decapeptil Depot (syarikat "Ferring") menyekat fungsi gonadotropik kelenjar pituitari dan menghalang pelepasan hormon luteinisasi dan perangsang folikel.

Tahap beberapa hormon yang dikawal oleh kelenjar pituitari tertakluk kepada turun naik kitaran. Oleh itu, kitaran haid pada wanita ditentukan oleh turun naik bulanan tahap hormon luteinisasi dan perangsang folikel yang dihasilkan di kelenjar pituitari dan mempengaruhi ovari. Oleh itu, tahap hormon ovari - estrogen dan progesteron - turun naik mengikut irama yang sama. Bagaimana hipotalamus dan kelenjar pituitari mengawal bioritme ini tidak sepenuhnya jelas.

Terdapat juga hormon yang pengeluarannya berubah dengan alasan yang belum difahami sepenuhnya. Oleh itu, tahap kortikosteroid dan hormon pertumbuhan untuk beberapa sebab turun naik pada siang hari: ia mencapai maksimum pada waktu pagi dan minimum pada tengah hari.

Mekanisme tindakan hormon. Hormon mengikat reseptor pada sel sasaran, sementara enzim intraselular diaktifkan, yang membawa sel sasaran ke keadaan pengujaan berfungsi. Hormon berlebihan bertindak pada kelenjar yang menghasilkannya atau melalui sistem saraf autonomi pada hipotalamus, mendorong mereka mengurangkan pengeluaran hormon ini (sekali lagi, maklum balas negatif!).

Sebaliknya, sebarang kerosakan dalam sintesis hormon atau disfungsi sistem endokrin membawa kepada akibat kesihatan yang tidak menyenangkan. Sebagai contoh, dengan kekurangan hormon pertumbuhan yang dikeluarkan oleh kelenjar pituitari, anak itu tetap kerdil.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia menetapkan pertumbuhan rata-rata orang - 160 cm (untuk wanita) dan 170 cm (untuk lelaki). Seseorang di bawah 140 cm atau di atas 195 cm dianggap sudah sangat rendah atau tinggi. Telah diketahui bahawa maharaja Rom Maskimilian setinggi 2.5 meter, dan Agibe kerdil Mesir hanya 38 cm!

Kekurangan hormon tiroid pada kanak-kanak menyebabkan perkembangan keterbelakangan mental, dan pada orang dewasa - kepada penurunan metabolisme, suhu badan yang lebih rendah, dan penampilan edema.

Telah diketahui bahawa di bawah tekanan, pengeluaran kortikosteroid meningkat dan "sindrom malaise" berkembang. Keupayaan tubuh untuk menyesuaikan diri (menyesuaikan diri) dengan tekanan sangat bergantung pada kemampuan sistem endokrin untuk bertindak balas dengan cepat dengan mengurangkan pengeluaran kortikosteroid.

Dengan kekurangan insulin yang dihasilkan oleh pankreas, penyakit serius berlaku - diabetes.

Perlu diingat bahawa dengan penuaan (kepupusan semula jadi tubuh), pelbagai nisbah komponen hormon dalam tubuh berkembang.

Jadi terdapat penurunan dalam pembentukan beberapa hormon dan peningkatan yang lain. Penurunan aktiviti organ endokrin berlaku pada kadar yang berbeza: oleh 13-15 tahun - atrofi kelenjar timus berlaku, kepekatan plasma testosteron pada lelaki secara beransur-ansur menurun setelah 18 tahun, rembesan estrogen pada wanita menurun setelah 30 tahun; pengeluaran hormon tiroid hanya terhad kepada 60-65 tahun.

Hormon seks. Terdapat dua jenis hormon seks - lelaki (androgen) dan wanita (estrogen). Kedua-dua lelaki hadir di dalam badan pada lelaki dan wanita. Perkembangan organ genital dan pembentukan ciri-ciri seksual sekunder pada masa remaja (pembesaran kelenjar susu pada kanak-kanak perempuan, penampilan rambut wajah dan suara kasar pada kanak-kanak lelaki dan sejenisnya) bergantung pada nisbahnya. Anda pasti pernah melihat di jalan, dalam perjalanan wanita tua dengan suara kasar, antena dan bahkan janggut. Sebabnya cukup mudah. Dengan bertambahnya usia, penghasilan estrogen (hormon seks wanita) menurun pada wanita, dan mungkin berlaku bahawa hormon seks lelaki (androgen) mula berlaku berbanding wanita. Oleh itu, suara kasar, dan pertumbuhan rambut yang berlebihan (hirsutism).

Seperti yang anda ketahui lelaki, pesakit alkoholisme mengalami feminisasi yang teruk (sehingga pembesaran kelenjar susu) dan mati pucuk. Ini juga merupakan hasil proses hormon. Pengambilan alkohol berulang kali oleh lelaki menyebabkan penekanan fungsi testis dan penurunan kepekatan darah hormon seks lelaki - testosteron, di mana kita berhutang semangat dan dorongan seks. Pada masa yang sama, kelenjar adrenal meningkatkan pengeluaran bahan yang strukturnya hampir dengan testosteron, tetapi tidak mempunyai kesan pengaktifan (androgenik) pada sistem pembiakan lelaki. Ini menipu kelenjar pituitari, dan mengurangkan kesan merangsang pada kelenjar adrenal. Hasilnya, pengeluaran testosteron dikurangkan lagi. Dalam kes ini, pengenalan testosteron tidak banyak membantu, kerana dalam tubuh alkoholik hati mengubahnya menjadi hormon seks wanita (estrone). Ternyata rawatan hanya akan memburukkan lagi hasilnya. Oleh itu lelaki harus memilih perkara yang penting bagi mereka: seks atau alkohol.

Sukar untuk memandang tinggi peranan hormon. Karya mereka dapat dibandingkan dengan permainan orkestra, apabila ada kegagalan atau catatan palsu melanggar keharmonian. Berdasarkan sifat hormon, banyak ubat telah dibuat yang digunakan untuk pelbagai penyakit kelenjar yang sesuai. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai ubat hormon, lihat Bab 3.3..

Apa itu sistem endokrin dan apa fungsinya dalam tubuh manusia?

Rembesan dalaman

 • pertumbuhan, pembangunan menyeluruh:
 • metabolisme;
 • pengeluaran tenaga;
 • kerja yang diselaraskan dari semua organ dan sistem dalaman;
 • pembetulan gangguan tertentu dalam proses badan;
 • penjanaan emosi, pengurusan tingkah laku.

Pembentukan sebatian ini perlu bagi kita secara harfiah untuk segalanya. Malah jatuh cinta.

Apa yang terdiri daripada sistem endokrin?

 • kelenjar tiroid dan timus;
 • kelenjar pineal dan kelenjar pituitari;
 • kelenjar adrenal;
 • pankreas;
 • testis pada lelaki atau ovari pada wanita.

Untuk membezakan antara sel sekretori yang bersatu dan tersebar, sistem endokrin manusia dibahagikan kepada:

 • kelenjar (merangkumi kelenjar endokrin)
 • meresap (dalam kes ini kita bercakap mengenai sel individu).

Apakah fungsi organ dan sel sistem endokrin?

Jawapan untuk soalan ini terdapat dalam jadual di bawah:

OrganApa yang bertanggungjawab
HipotalamusMengawal rasa lapar, dahaga, tidur. Menghantar arahan ke kelenjar pituitari.
PituitariIa membebaskan hormon pertumbuhan. Bersama dengan hipotalamus menyelaraskan interaksi sistem endokrin dan saraf.
Tiroid, paratiroid, timusMengatur proses pertumbuhan dan perkembangan seseorang, kerja sistem saraf, imun dan motoriknya.
PankreasPengawalan glukosa darah.
Korteks adrenalMengatur aktiviti jantung, dan saluran darah mengawal proses metabolik.
Gonad (testis / ovari)Sel seks dihasilkan yang bertanggungjawab untuk proses pembiakan..
 1. Di sini dijelaskan "zon tanggungjawab" kelenjar utama rembesan dalaman, iaitu organ ES kelenjar.
 2. Organ-organ sistem endokrin yang meresap menjalankan fungsi mereka sendiri, dan selama ini, sel-sel endokrin di dalamnya sibuk dengan penghasilan hormon. Organ-organ ini merangkumi hati, perut, limpa, usus, dan buah pinggang. Dalam semua organ ini, pelbagai hormon terbentuk yang mengatur aktiviti "pemilik" itu sendiri dan membantu mereka berinteraksi dengan tubuh manusia secara keseluruhan.

Sistem endokrin dan diabetes

Pankreas dirancang untuk menghasilkan hormon insulin. Tanpanya, glukosa tidak dapat dipecah di dalam badan. Pada jenis penyakit pertama, pengeluaran insulin terlalu kecil, dan ini mengganggu proses metabolik normal. Jenis diabetes yang kedua bermaksud bahawa organ dalaman secara harfiah menolak untuk mengambil insulin.

 1. Tiada kerosakan glukosa berlaku di dalam badan.
 2. Untuk mencari tenaga, otak memberi isyarat untuk memecah lemak..
 3. Semasa proses ini, bukan hanya glikogen yang diperlukan terbentuk, tetapi juga sebatian khas - keton.
 4. Badan keton secara harfiah meracuni darah dan otak seseorang. Hasil yang paling tidak baik adalah koma diabetes dan juga kematian..

Sudah tentu, ini adalah kes terburuk. Tetapi ini mungkin berlaku dengan diabetes jenis II.

Kajian diabetes, pencarian terapi berkesan dilakukan oleh endokrinologi dan bahagian khasnya - diabetes.

Sekarang ubat belum tahu bagaimana membuat pankreas berfungsi, jadi diabetes jenis pertama hanya dirawat dengan terapi insulin. Tetapi mana-mana orang yang sihat boleh melakukan banyak perkara agar tidak jatuh sakit dengan diabetes jenis II. Sekiranya ini masih berlaku, kini pesakit diabetes dapat menjalani kehidupan yang bermanfaat dan bermanfaat tanpa ancaman berterusan terhadap kesejahteraan dan bahkan kehidupan, seperti yang terjadi lebih dari seratus tahun yang lalu dan sebelumnya.

Apa itu endokrin

Kelenjar - organ manusia khas yang menghasilkan dan mengeluarkan bahan tertentu (rahsia) dan mengambil bahagian dalam pelbagai fungsi fisiologi.

Kelenjar rembesan luaran (air liur, peluh, hati, susu ibu, dan lain-lain) dilengkapi dengan saluran perkumuhan di mana rahsia dirembes ke rongga badan, pelbagai organ, atau ke persekitaran luaran.

Kelenjar endokrin (hipofisis, pineal, paratiroid, tiroid, kelenjar adrenal) kekurangan saluran dan merembeskan rahsia (hormon) secara langsung ke dalam darah yang membasuhnya, yang membawanya ke seluruh badan.

Hormon adalah bahan aktif secara biologi yang dihasilkan oleh kelenjar endokrin dan mempunyai kesan yang disasarkan pada organ lain. Mereka mengambil bahagian dalam pengaturan semua proses penting - pertumbuhan, perkembangan, pembiakan dan metabolisme.

Dengan sifat kimianya, hormon protein (insulin, prolaktin), derivatif asid amino (adrenalin, tiroksin) dan hormon steroid (hormon seks, kortikosteroid) diasingkan. Hormon mempunyai kekhususan tindakan: setiap hormon mempengaruhi jenis proses metabolik tertentu, aktiviti organ atau tisu tertentu.

Kelenjar endokrin saling bergantung secara fungsional, yang merupakan sistem endokrin yang tidak terpisahkan yang menjalankan peraturan hormon semua proses asas kehidupan. Sistem endokrin berfungsi di bawah kawalan sistem saraf, dan hipotalamus berfungsi sebagai penghubung di antara mereka..

Kelenjar rembesan campuran (pankreas, genital) secara serentak melakukan fungsi rembesan luaran dan dalaman.

Gangguan kelenjar endokrin dimanifestasikan dalam peningkatan rembesan (hiperfungsi), atau penurunan (hipofungsi), atau jika tidak ada rembesan (disfungsi). Ini boleh menyebabkan pelbagai penyakit endokrin tertentu. Penyebab disfungsi kelenjar adalah penyakit mereka atau disregulasi sistem saraf, terutama hipotalamus.

Kelenjar endokrin

Sistem endokrin - sistem humoral yang mengatur fungsi badan melalui hormon.

Kelenjar pituitari adalah kelenjar pusat rembesan dalaman. Penyingkirannya membawa kepada kematian. Kelenjar pituitari anterior (adenohypophysis) dikaitkan dengan hipotalamus dan menghasilkan hormon tropik yang merangsang aktiviti kelenjar rembesan dalaman yang lain: tiroid - tirotropik, genital - gonadotropik, kelenjar adrenal - adrenokortikotropik. Hormon pertumbuhan mempengaruhi pertumbuhan organisma muda: dengan pengeluaran hormon ini yang berlebihan, seseorang tumbuh terlalu cepat dan dapat mencapai pertumbuhan 2 m atau lebih (gigantisme); jumlahnya yang tidak mencukupi menyebabkan stunting (kerdil). Lebihannya pada orang dewasa membawa kepada pertumbuhan tulang rata pada bahagian tengkorak, lengan dan kaki (acromegaly). Dua hormon terbentuk di lobus posterior kelenjar pituitari (neurohypophysis): antidiuretik (atau vasopresin), yang mengatur metabolisme garam air (meningkatkan penyerapan semula air dalam tubulus nefron, mengurangkan perkumuhan air dalam air kencing), dan oxytocin, yang menyebabkan pengurangan rahim semasa mengandung semasa rangsangan ibu mengandung semasa penyusuan.

Kelenjar pineal (kelenjar pineal) adalah kelenjar kecil yang merupakan sebahagian dari diencephalon. Dalam kegelapan, hormon melatonin dihasilkan, yang mempengaruhi fungsi gonad dan akil baligh.

Kelenjar tiroid adalah kelenjar besar yang terletak di hadapan laring. Kelenjar dapat mengekstrak yodium dari darah yang membasuhnya, yang merupakan sebahagian daripada hormonnya - tiroksin, triiodotronronin, dan lain-lain. Hormon tiroid mempengaruhi metabolisme, pertumbuhan dan pembezaan tisu, fungsi sistem saraf, dan pertumbuhan semula. Kekurangan tiroksin menyebabkan penyakit serius - myxedema, yang dicirikan oleh edema, keguguran rambut, kelesuan. Dengan kekurangan hormon pada masa kanak-kanak, kretinisme berkembang (kelewatan perkembangan fizikal, mental dan seksual). Dengan kelebihan hormon tiroid, penyakit Bazedov berkembang (kegembiraan sistem saraf meningkat dengan mendadak, proses metabolik meningkat, walaupun jumlah makanan yang banyak dimakan, seseorang menurunkan berat badan). Sekiranya tidak ada yodium dalam air dan makanan, gondok endemik berkembang - hipertrofi (percambahan) kelenjar tiroid. Untuk mengelakkan ini, garam meja iodisasi.

Kelenjar paratiroid - empat kelenjar kecil yang terletak di kelenjar tiroid atau terbenam di dalamnya. Hormon paratiroid yang dihasilkan oleh mereka mengatur metabolisme kalsium dalam badan dan mengekalkan tahapnya dalam plasma darah (meningkatkan penyerapannya di ginjal dan usus, membebaskannya dari tulang). Pada masa yang sama, ia juga mempengaruhi metabolisme fosfor dalam badan (meningkatkan perkumuhan dalam air kencing). Kekurangan hormon ini menyebabkan peningkatan kegembiraan neuromuskular, munculnya kejang. Lebihannya membawa kepada pemusnahan tisu tulang, kecenderungan pembentukan batu di ginjal juga meningkat, aktiviti elektrik jantung terganggu, bisul muncul di saluran gastrointestinal.

Kelenjar adrenal adalah kelenjar berpasangan yang terletak di puncak setiap buah pinggang. Mereka terdiri daripada dua lapisan - kelenjar endokrin luaran (kortikal) dan dalaman (otak), yang bebas (berbeza dari segi asal, struktur dan fungsi). Hormon terbentuk di lapisan kortikal, yang berpartisipasi dalam pengaturan metabolisme garam-air, karbohidrat dan protein (kortikosteroid). Di lapisan otak - adrenalin dan norepinefrin, memberikan mobilisasi tubuh dalam keadaan tertekan. Adrenalin meningkatkan tekanan darah sistolik, mempercepat degupan jantung, meningkatkan aliran darah di jantung, hati, otot rangka dan otak, mendorong penukaran glikogen hati menjadi glukosa dan meningkatkan gula darah.

Kelenjar rembesan dalaman termasuk timus, di mana hormon thymosin dan thymopoietin disintesis.

Kelenjar rembesan bercampur

Pankreas mengeluarkan jus pankreas yang mengandung enzim, yang terlibat dalam pencernaan, dan dua hormon yang mengatur metabolisme karbohidrat dan lemak - insulin dan glukagon. Insulin menurunkan glukosa darah dengan menunda pemecahan glikogen di hati dan meningkatkan penggunaannya oleh otot dan sel lain. Glukagon menyebabkan pemecahan glikogen dalam tisu. Kekurangan rembesan insulin menyebabkan peningkatan glukosa darah, metabolisme lipid dan protein terganggu, dan perkembangan diabetes mellitus. Insulin yang berasal dari pankreas ternakan digunakan untuk merawat diabetes..

Gonad (testis dan ovari) membentuk sel seks dan hormon seks (wanita - estrogen dan lelaki - androgen). Kedua-dua jenis hormon tersebut terdapat dalam darah mana-mana orang, oleh itu, ciri-ciri seksual ditentukan oleh nisbah kuantitatifnya. Pada embrio, hormon seks mengawal perkembangan organ kelamin, dan semasa akil baligh memberikan perkembangan ciri-ciri seksual sekunder: suara rendah, kerangka yang kuat, otot badan yang berkembang, pertumbuhan rambut muka - pada lelaki; pemendapan lemak di bahagian tubuh tertentu, perkembangan kelenjar susu, suara yang tinggi - pada wanita. Hormon seks menjadikan persenyawaan, perkembangan janin, kemungkinan kehamilan normal dan kelahiran anak. Hormon seks wanita menyokong kitaran haid.

Peraturan sistem endokrin

Tempat istimewa dalam sistem endokrin ditempati oleh sistem hipotalamus-hipofisis - kompleks neuroendokrin yang mengatur homeostasis badan. Hipotalamus bertindak pada kelenjar pituitari dengan bantuan neurosecrets, yang dilepaskan dari proses neuron hipotalamus dan memasuki kelenjar pituitari anterior melalui saluran darah. Hormon-hormon ini merangsang atau menghambat pengeluaran hormon tropik kelenjar pituitari, yang seterusnya mengatur fungsi kelenjar periferal rembesan dalaman (kelenjar tiroid, kelenjar adrenal dan kelenjar genital).

Jadual "Sistem endokrin. Kelenjar

KelenjarHormonFungsi
Kelenjar hipofisis: a) lobus anteriorHormon pertumbuhan (hormon pertumbuhan)Mengatur pertumbuhan (pengembangan otot dan tulang yang berkadar), merangsang metabolisme karbohidrat dan lemak
ThyrotropinMerangsang sintesis dan rembesan hormon tiroid
Kortikogropin (ACTH)Merangsang sintesis dan rembesan hormon korteks adrenal
Follicle Stimulating Hormone (FSH)Mengawal pertumbuhan folikel, pematangan telur
ProlaktinPertumbuhan payudara dan rembesan susu
Hormon luteinizing (LH)Mengawal perkembangan korpus luteum dan sintesis progesteronnya
Kelenjar hipofisis: b) bahagian purataMelanotropinMerangsang sintesis pigmen melanin pada kulit
Kelenjar hipofisis: c) lobus posteriorHormon antidiuretik (vasopressin)Meningkatkan penyerapan terbalik (penyerapan semula) air di tubulus buah pinggang
OksitosinMerangsang aktiviti buruh (meningkatkan pengecutan otot rahim)
EpifisisMelatonin SerotoninMengatur bioritma badan, akil baligh
TiroidThyroxine triiodothyronineMengatur proses pertumbuhan, perkembangan, intensiti semua jenis metabolisme
ParatiroidParathyrin (hormon paratiroid)Mengatur pertukaran kalsium dan fosforus
Kelenjar adrenal: a) lapisan kortikalKortikosteroid, kortikoid mineralMengekalkan prestasi yang tinggi, menyumbang kepada pemulihan kekuatan yang cepat, mengatur metabolisme garam-air dalam badan
Kelenjar adrenal: b) lapisan otakAdrenalin, norepinefrinMereka mempercepat aliran darah, meningkatkan kekerapan dan kekuatan kontraksi jantung, mengembangkan saluran jantung dan otak, bronkus; meningkatkan pemecahan glikogen di hati dan pembebasan glukosa ke dalam darah, meningkatkan pengecutan otot, mengurangkan tahap keletihan
PankreasInsulin, GlucagonMenurunkan glukosa darah. Meningkatkan glukosa darah dengan merangsang pemecahan glikogen
GonadHormon wanita - estrogen, hormon lelaki - androgenPerkembangan ciri-ciri seksual sekunder, keupayaan pembiakan tubuh, memberikan persenyawaan, perkembangan embrio dan kelahiran anak; mempengaruhi kitaran seksual, proses mental, dll..

Ini adalah ringkasan mengenai subjek "Sistem endokrin. Kelenjar. " Pilih tindakan selanjutnya:

Sistem endokrin manusia

Sistem endokrin manusia dalam bidang pengetahuan pelatih peribadi memainkan peranan penting, kerana ia mengawal pembebasan banyak hormon, termasuk testosteron, yang bertanggungjawab untuk pertumbuhan otot. Ia tentu saja tidak terhad kepada testosteron sahaja, dan oleh itu ia mempengaruhi bukan sahaja pertumbuhan otot, tetapi juga kerja banyak organ dalaman. Apa tugas sistem endokrin dan bagaimana ia disusun, sekarang kita akan faham.

Pengenalan

Sistem endokrin adalah mekanisme untuk mengatur fungsi organ-organ dalaman dengan bantuan hormon yang disekresikan oleh sel-sel endokrin terus ke aliran darah, atau secara perlahan-lahan menembus ruang antar sel ke sel-sel yang berdekatan. Mekanisme ini mengawal aktiviti hampir semua organ dan sistem tubuh manusia, menyumbang kepada penyesuaiannya terhadap keadaan persekitaran yang sentiasa berubah, sambil mengekalkan keteguhan dalaman, yang diperlukan untuk mengekalkan proses kehidupan yang normal. Pada masa ini, telah terbukti dengan jelas bahawa pelaksanaan fungsi-fungsi ini hanya mungkin dilakukan dengan interaksi berterusan dengan sistem kekebalan tubuh.

Sistem endokrin terbahagi kepada kelenjar (kelenjar endokrin) dan meresap. Kelenjar endokrin menghasilkan hormon kelenjar, yang merangkumi semua hormon steroid, serta hormon tiroid dan beberapa hormon peptida. Sistem endokrin yang tersebar diwakili oleh sel-sel endokrin yang tersebar di seluruh badan yang menghasilkan hormon yang disebut aglandular peptida. Hampir semua tisu badan mengandungi sel-sel endokrin.

Sistem endokrin kelenjar

Ia diwakili oleh kelenjar endokrin, yang mensintesis, mengumpul dan melepaskan ke dalam darah pelbagai komponen aktif secara biologi (hormon, neurotransmitter, dan bukan sahaja). Kelenjar endokrin klasik: kelenjar pituitari, pineal, tiroid dan paratiroid, radas pulau pankreas, korteks adrenal dan medula, testis dan ovari dianggap sebagai sistem endokrin kelenjar. Dalam sistem ini, pengumpulan sel endokrin berada dalam kelenjar yang sama. Sistem saraf pusat terlibat secara langsung dalam kawalan dan pengurusan pengeluaran hormon oleh semua kelenjar endokrin, dan hormon, pada gilirannya, kerana mekanisme maklum balas, mempengaruhi sistem saraf pusat, mengatur aktivitinya.

Kelenjar sistem endokrin dan hormon yang dirembeskan oleh mereka: 1- Epiphysis (melatonin); 2- Thymus (thymosins, thymopoietins); 3- Saluran gastrousus (glukagon, pankreosimin, enterogastrin, cholecystokinin); 4- Buah pinggang (eritropoietin, renin); 5- Plasenta (progesteron, relaxin, chorionic gonadotropin); 6- Ovari (estrogen, androgen, progestin, relaxin); 7- Hypothalamus (liberin, statin); 8- Kelenjar hipofisis (vasopressin, oxytocin, prolactin, lipotropin, ACTH, MSH, STH, FSH, LH); 9- Kelenjar tiroid (tiroksin, triiodothyronine, kalsitonin); 10- Kelenjar paratiroid (hormon paratiroid); 11- Kelenjar adrenal (kortikosteroid, androgen, adrenalin, norepinefrin); 12- Pankreas (somatostatin, glukagon, insulin); 13- Testis (androgen, estrogen).

Pengaturan saraf fungsi endokrin periferal tubuh direalisasikan bukan hanya disebabkan oleh hormon tropik pada kelenjar pituitari (hormon hipofisis dan hipotalamus), tetapi juga di bawah pengaruh sistem saraf autonomi. Di samping itu, sejumlah komponen aktif secara biologi (monoamin dan hormon peptida) dihasilkan secara langsung di sistem saraf pusat, sebahagian besarnya juga dihasilkan oleh sel endokrin saluran gastrointestinal.

Kelenjar endokrin (kelenjar endokrin) adalah organ yang menghasilkan bahan tertentu dan membuangnya terus ke dalam darah atau limfa. Hormon bertindak sebagai bahan ini - pengatur kimia yang diperlukan untuk memastikan proses penting. Kelenjar endokrin dapat ditunjukkan sebagai organ bebas dan sebagai turunan tisu epitelium.

Sistem endokrin yang meresap

Dalam sistem ini, sel endokrin tidak dikumpulkan di satu tempat, tetapi tersebar. Banyak fungsi endokrin dilakukan oleh hati (pengeluaran somatomedin, faktor pertumbuhan seperti insulin dan bukan sahaja), buah pinggang (pengeluaran eritropoietin, medullin dan tidak hanya), perut (pengeluaran gastrin), usus (pengeluaran peptida usus vasoaktif dan tidak hanya) dan limpa (pengeluaran splenin). Sel endokrin terdapat di seluruh tubuh manusia.

Sains mengetahui lebih daripada 30 hormon yang dilepaskan ke dalam darah oleh sel atau kelompok sel yang terletak di tisu saluran gastrousus. Sel-sel ini dan kumpulannya mensintesis gastrin, peptida pengikat gastrin, sekretin, kolesistokinin, somatostatin, polipeptida usus vasoaktif, bahan P, motilin, galanin, peptida gen glukagon (timah glisin, oksintomodulin, peptida mirip glukagon), neuromenspeptida neuromine, neuropeptida Y, kromogranin (kromogranin A, peptida yang berkaitan dengan GAWK dan secretogranin II).

Sepasang kelenjar hipotalamus-hipofisis

Salah satu kelenjar yang paling penting dalam badan adalah kelenjar pituitari. Ia mengawal kerja banyak kelenjar endokrin. Saiznya sangat kecil, beratnya kurang dari satu gram, tetapi nilainya untuk fungsi normal badan cukup besar. Kelenjar ini terletak di pangkal tengkorak, dihubungkan oleh kaki ke pusat otak hipotalamus dan terdiri daripada tiga lobus - anterior (adenohypophysis), menengah (kurang berkembang) dan posterior (neurohypophysis). Hormon hipotalamus (oxytocin, neurotensin) mengalir melalui kaki pituitari ke kelenjar pituitari posterior, di mana mereka disimpan dan dari mana mereka memasuki aliran darah jika diperlukan.

Sepasang kelenjar hipotalamus-hipofisis: 1- Unsur penghasil hormon; 2- Lobus anterior; 3- Sambungan hipotalamus; 4- Saraf (pergerakan hormon dari hipotalamus ke kelenjar pituitari posterior); 5- Tisu hipofisis (rembesan hormon dari hipotalamus); 6- lobus belakang; 7- Saluran darah (penyerapan hormon dan pemindahannya ke badan); I- Hipotalamus; II- Kelenjar hipofisis.

Kelenjar pituitari anterior adalah organ yang paling penting untuk mengatur fungsi utama badan. Semua hormon utama yang mengawal aktiviti perkumuhan kelenjar endokrin periferal dihasilkan di sini: hormon thyrotropic (TSH), hormon adrenokortikotropik (ACTH), hormon somatotropik (STH), hormon laktotropik (Prolaktin) dan dua hormon gonadotropik: luteinizing (LH) dan Follic ).

Kelenjar pituitari posterior tidak menghasilkan hormonnya sendiri. Peranannya dalam tubuh hanya terdiri dari pengumpulan dan rembesan dua hormon penting yang dihasilkan oleh sel-sel neurosecretory inti hipotalamus: hormon antidiuretik (ADH), yang terlibat dalam mengatur keseimbangan air badan, meningkatkan tahap penyerapan cecair pada ginjal dan oksitosin, yang mengawal kontraksi otot licin.

Tiroid

Kelenjar endokrin, yang menyimpan yodium dan menghasilkan hormon yang mengandung iodin (iodothyronines), yang mengambil bahagian dalam proses metabolik, serta pertumbuhan sel dan seluruh organisma. Ini adalah dua hormon utamanya - tiroksin (T4) dan triiodothyronine (T3). Hormon lain yang dirembeskan oleh kelenjar tiroid adalah calcitonin (polipeptida). Ini memantau kepekatan kalsium dan fosfat dalam tubuh, dan juga mencegah pembentukan osteoklas, yang dapat menyebabkan pemusnahan tisu tulang. Ia juga mengaktifkan pembiakan osteoblas. Oleh itu, calcitonin terlibat dalam pengaturan aktiviti kedua-dua entiti ini. Terima kasih secara eksklusif kepada hormon ini, tisu tulang baru terbentuk lebih cepat. Tindakan hormon ini bertentangan dengan paratiroidin, yang dihasilkan oleh kelenjar paratiroid dan meningkatkan kepekatan kalsium dalam darah, meningkatkan kemasukannya dari tulang dan usus.

Struktur kelenjar tiroid: 1- lobus kiri kelenjar tiroid; 2- Rawan tiroid; 3- lobus piramidal; 4- lobus kanan kelenjar tiroid; 5- Urat jugular dalaman; 6- Arteri karotid biasa; 7- Urat tiroid; 8- Trakea; 9- Aorta; 10, 11- Arteri tiroid; 12- Kapilari; 13- Rongga yang diisi dengan koloid di mana tiroksin disimpan; 14- Sel yang menghasilkan tiroksin.

Pankreas

Organ sekresi besar yang berganda (menghasilkan jus pankreas ke dalam lumen duodenum dan hormon terus ke aliran darah). Terletak di rongga perut atas, antara limpa dan duodenum. Pankreas endokrin diwakili oleh pulau Langerhans, yang terletak di ekor pankreas. Pada manusia, pulau-pulau ini diwakili oleh berbagai jenis sel yang menghasilkan beberapa hormon polipeptida: sel alfa menghasilkan glukagon (mengatur metabolisme karbohidrat), sel beta menghasilkan insulin (menurunkan glukosa darah), sel delta menghasilkan somatostatin (menghalang rembesan banyak kelenjar), sel PP - menghasilkan polipeptida pankreas (merangsang rembesan jus gastrik, menghalang rembesan pankreas), sel epsilon - menghasilkan ghrelin (hormon kelaparan ini meningkatkan selera makan).

Struktur pankreas: 1- Saluran pankreas tambahan; 2- Saluran utama pankreas; 3- Ekor pankreas; 4- Badan pankreas; 5- Leher pankreas; 6- Proses berbentuk cangkuk; 7- Papilla Vater; 8- Papilla kecil; 9- Saluran empedu biasa.

Kelenjar adrenal

Kelenjar kecil berbentuk piramidal yang terletak di bahagian atas buah pinggang. Aktiviti hormon kedua-dua bahagian kelenjar adrenal tidak sama. Korteks adrenal menghasilkan mineralokortikoid dan glikokortikoid, yang mempunyai struktur steroid. Yang pertama (yang utama ialah aldosteron) terlibat dalam pertukaran ion dalam sel dan mengekalkan keseimbangan elektrolitnya. Yang kedua (misalnya, kortisol) merangsang pemecahan protein dan sintesis karbohidrat. Medulla adrenal menghasilkan adrenalin, hormon yang mengekalkan nada sistem saraf simpatik. Peningkatan kepekatan adrenalin dalam darah membawa kepada perubahan fisiologi seperti peningkatan kadar jantung, penyempitan saluran darah, pelebaran murid, pengaktifan fungsi kontraktil otot dan banyak lagi. Kerja korteks adrenal diaktifkan oleh pusat, dan medula - oleh sistem saraf periferal.

Struktur kelenjar adrenal: 1- Korteks adrenal (bertanggungjawab untuk rembesan adrenosteroid); 2- Arteri adrenal (membekalkan darah beroksigen ke tisu kelenjar adrenal); 3- Adrenal medulla (menghasilkan adrenalin dan norepinefrin); I- Kelenjar adrenal; II- Buah pinggang.

Thymus

Sistem kekebalan tubuh, termasuk timus, menghasilkan sebilangan besar hormon, yang biasanya dibahagikan kepada sitokin atau limfokin dan hormon thymic (thymic) - thymopoietins. Yang terakhir mengawal proses pertumbuhan, pematangan dan pembezaan sel T, serta aktiviti fungsional sel dewasa sistem imun. Sitokin yang dirembeskan oleh sel imunokompeten merangkumi: gamma-interferon, interleukin, faktor nekrosis tumor, faktor perangsang koloni granulosit, faktor perangsang koloni granulositomakrop, faktor perangsang koloni makrofag, faktor penghambat leukemia, faktor onkostatin M dan faktor. Lama kelamaan, timus merosot, secara beransur-ansur menggantikan tisu penghubungnya.

Struktur timus: 1- Vena kepala-bahu; 2- Lobus kanan dan kiri timus; 3- Arteri dan urat toraks dalaman; 4- Perikardium; 5- Paru kiri; 6- Kapsul Thymus; 7- Kulit timus; 8- Bahan otak timus; 9- Badan Timatik; 10- septum interlobular.

Gonad

Testis manusia adalah tempat pembentukan sel kuman dan penghasilan hormon steroid, termasuk testosteron. Ia berperanan besar dalam pembiakan, penting untuk fungsi normal fungsi seksual, pematangan sel kuman dan organ genital sekunder. Ini mempunyai kesan pada pertumbuhan tisu otot dan tulang, proses pembentukan darah, kelikatan darah, tahap lipid dalam plasma, metabolisme metabolisme protein dan karbohidrat, serta fungsi psikoseksual dan kognitif. Penghasilan androgen dalam testis dikawal terutamanya oleh hormon luteinizing (LH), sementara pembentukan sel kuman memerlukan tindakan terkoordinasi hormon perangsang folikel (FSH) dan peningkatan kepekatan testosteron intra-benih, yang dihasilkan oleh sel Leydig di bawah pengaruh LH.

Kesimpulannya

Sistem endokrin manusia bertujuan untuk penghasilan hormon, yang seterusnya mengawal dan menguruskan banyak tindakan yang bertujuan untuk proses normal proses tubuh yang normal. Ia mengawal kerja hampir semua organ dalaman, bertanggungjawab terhadap reaksi adaptif tubuh terhadap kesan persekitaran luaran, dan juga menjaga keteguhan dalaman. Hormon yang dihasilkan oleh sistem endokrin bertanggungjawab untuk metabolisme dalam badan, hematopoiesis, pertumbuhan tisu otot dan banyak lagi. Keadaan fisiologi dan mental seseorang bergantung kepada fungsi normalnya.

Sistem pengawalan tubuh melalui hormon atau sistem endokrin manusia: struktur dan fungsi, penyakit kelenjar dan rawatannya

Sistem endokrin manusia adalah jabatan yang penting, di mana patologi terdapat perubahan dalam kelajuan dan sifat proses metabolik, kepekaan tisu menurun, dan rembesan dan transformasi hormon terganggu. Dengan latar belakang gangguan hormon, fungsi seksual dan pembiakan menderita, perubahan penampilan, prestasi merosot, dan kesejahteraan.

Setiap tahun, patologi endokrin semakin kerap dikenal pasti oleh doktor pada pesakit muda dan kanak-kanak. Kombinasi faktor persekitaran, industri dan lain-lain dengan tekanan, kerja berlebihan, kecenderungan keturunan meningkatkan kemungkinan patologi kronik. Penting untuk mengetahui bagaimana mengelakkan perkembangan gangguan metabolik, gangguan hormon.

maklumat am

Unsur-unsur utama terletak di bahagian tubuh yang berlainan. Hipotalamus adalah kelenjar khas di mana tidak hanya rembesan hormon berlaku, tetapi juga proses interaksi antara sistem endokrin dan saraf untuk pengaturan fungsi yang optimum di semua bahagian tubuh.

Sistem endokrin menyediakan pemindahan maklumat antara sel dan tisu, peraturan fungsi jabatan dengan bantuan bahan hormon tertentu. Kelenjar menghasilkan pengatur dengan berkala tertentu, dalam kepekatan yang optimum. Sintesis hormon melemah atau bertambah kuat dengan latar belakang proses semula jadi, misalnya, kehamilan, penuaan, ovulasi, haid, menyusui, atau dengan perubahan patologi pelbagai sifat.

Kelenjar endokrin adalah formasi dan struktur pelbagai ukuran yang menghasilkan rahsia spesifik terus ke limfa, darah, cecair serebrospinal, dan cairan antar sel. Ketiadaan saluran luaran, seperti pada kelenjar air liur, adalah gejala khusus, yang berdasarkannya timus, hipotalamus, tiroid, kelenjar pineal disebut kelenjar endokrin.

Pengelasan kelenjar endokrin:

 • pusat dan persisian. Pemisahan dilakukan dengan penyambungan unsur dengan sistem saraf pusat. Bahagian periferal: gonad, kelenjar tiroid, pankreas. Kelenjar pusat: kelenjar pineal, hipofisis, hipotalamus,
 • bebas pituitari dan bergantung pada pituitari. Pengelasan berdasarkan pengaruh hormon tropik kelenjar pituitari terhadap fungsi unsur-unsur sistem endokrin.

Ketahui arahan penggunaan aset yodium suplemen makanan untuk rawatan dan pencegahan kekurangan yodium.

Baca mengenai operasi pembuangan ovari dan kemungkinan akibat campur tangan di alamat ini..

Struktur sistem endokrin

Struktur kompleks memberikan pelbagai kesan pada organ dan tisu. Sistem ini terdiri daripada beberapa elemen yang mengatur fungsi bahagian tubuh tertentu atau beberapa proses fisiologi.

Jabatan utama sistem endokrin:

 • sel kelenjar sistem meresap menghasilkan bahan yang menyerupai hormon dalam tindakan,
 • kelenjar penghasil hormon klasik sistem tempatan,
 • sistem untuk menangkap bahan-bahan tertentu prekursor amina dan dekarboksilasi berikutnya. Komponen sel kelenjar menghasilkan amina biogenik dan peptida.

Organ sistem endokrin (kelenjar endokrin):

 • kelenjar adrenal,
 • pituitari,
 • hipotalamus,
 • kelenjar paratiroid,
 • kelenjar pineal,
 • tiroid.

Organ di mana tisu endokrin terletak:

 • testis, ovari,
 • pankreas.

Organ dalam struktur yang terdapat sel endokrin:

 • timus,
 • buah pinggang,
 • saluran gastrousus,
 • sistem saraf pusat (peranan utama tergolong dalam hipotalamus),
 • plasenta,
 • paru-paru,
 • prostat.

Tubuh mengatur fungsi kelenjar endokrin dengan beberapa cara:

 • yang pertama. Kesan langsung pada tisu kelenjar dengan bantuan komponen tertentu, yang mana hormon tertentu bertanggungjawab. Sebagai contoh, nilai gula darah menurun apabila peningkatan rembesan insulin berlaku sebagai tindak balas kepada peningkatan kepekatan glukosa. Contoh lain adalah penekanan rembesan hormon paratiroid dengan kepekatan kalsium yang berlebihan yang bertindak pada sel-sel kelenjar paratiroid. Sekiranya kepekatan Ca berkurang, maka pengeluaran hormon paratiroid sebaliknya akan meningkat,
 • kedua. Hipotalamus dan neurohormone menjalankan peraturan saraf fungsi sistem endokrin. Dalam kebanyakan kes, serat saraf mempengaruhi bekalan darah, nada saluran darah hipotalamus.

Pada nota! Di bawah pengaruh faktor luaran dan dalaman, penurunan aktiviti kelenjar endokrin (hipofungsi) dan peningkatan sintesis hormon (hiperfungsi) adalah mungkin.

Hormon: sifat dan fungsi

Menurut struktur kimia hormon adalah:

 • steroid. Pangkalan lipid, zat aktif menembusi membran sel, pendedahan yang berpanjangan, memprovokasi perubahan dalam proses terjemahan dan transkripsi dalam sintesis sebatian protein. Hormon seks, kortikosteroid, vitamin D sterol,
 • derivatif asid amino. Kumpulan dan jenis pengatur utama: hormon tiroid (triiodothyronine dan tiroksin), katekolamin (norepinefrin dan adrenalin, yang sering disebut hormon tekanan), serotonin turunan triptofan, histamin derivatif histidin,
 • peptida protein. Komposisi hormon adalah dari 5 hingga 20 sisa asid amino dalam peptida dan lebih daripada 20 dalam sebatian protein. Glikoprotein (follitropin dan thyrotropin), polipeptida (vasopressin dan glukagon), sebatian protein sederhana (hormon pertumbuhan, insulin). Hormon protein dan peptida adalah kumpulan pengawal selia yang besar. Ia juga merangkumi ACTH, STH, LTH, TSH (hormon pituitari), thyrocalcitonin (kelenjar tiroid), melatonin (hormon kelenjar pineal), hormon paratiroid (kelenjar paratiroid).

Derivatif asid amino dan hormon steroid menunjukkan kesan yang sama, peptida dan pengatur protein mempunyai kekhususan spesies yang ketara. Di antara pengawal selia terdapat peptida tidur, pembelajaran dan ingatan, tingkah laku minum dan makan, analgesik, neurotransmitter, pengatur nada otot, mood, tingkah laku seksual. Kategori ini merangkumi perangsang imuniti, kelangsungan hidup dan pertumbuhan.,

Peptida pengatur sering mempengaruhi organ tidak secara bebas, tetapi dalam kombinasi dengan bahan bioaktif, hormon dan mediator, mereka menunjukkan kesan tempatan. Ciri khas sintesis di pelbagai bahagian badan: saluran gastrousus, sistem saraf pusat, jantung, sistem pembiakan.

Organ sasaran mempunyai reseptor untuk jenis hormon tertentu. Contohnya, tulang yang mudah terdedah, usus kecil, ginjal terhadap tindakan pengawal selia paratiroid.

Ciri utama hormon:

 • kekhususan,
 • aktiviti biologi yang tinggi,
 • jarak pengaruh,
 • kerahsiaan.

Kekurangan salah satu hormon tidak dapat dikompensasi dengan bantuan pengatur lain. Sekiranya tiada bahan tertentu, rembesan berlebihan atau kepekatan rendah, proses patologi berkembang.

Diagnosis penyakit

Untuk menilai fungsi kelenjar penghasil pengatur, digunakan beberapa jenis kajian pelbagai tahap kerumitan. Pertama, doktor memeriksa pesakit dan kawasan masalahnya, misalnya kelenjar tiroid, menunjukkan tanda-tanda penyimpangan luaran dan kegagalan hormon.

Pastikan anda mengumpulkan sejarah peribadi / keluarga: banyak penyakit endokrin mempunyai kecenderungan keturunan. Berikut ini adalah satu set langkah diagnostik. Hanya satu siri analisis yang digabungkan dengan diagnostik instrumental yang membolehkan kita memahami jenis patologi yang sedang berkembang.

Kaedah penyelidikan utama sistem endokrin:

 • pengenalpastian gejala ciri patologi pada latar belakang gangguan hormon dan metabolisme yang tidak betul,
 • radioimmunoassay,
 • ultrasound organ yang bermasalah,
 • orkiometri,
 • densitometri,
 • analisis imunoradiometrik,
 • ujian toleransi glukosa,
 • MRI dan CT,
 • pengenalan ekstrak pekat kelenjar tertentu,
 • Kejuruteraan genetik,
 • pengimbasan radioisotop, penggunaan radioisotop,
 • penentuan tahap hormon, metabolik produk pengatur dalam pelbagai jenis cecair (darah, air kencing, cecair serebrospinal),
 • kajian aktiviti reseptor pada organ dan tisu sasaran,
 • penyempurnaan ukuran kelenjar masalah, penilaian dinamika pertumbuhan organ yang terjejas,
 • dengan mengambil kira irama sirkadian dalam penghasilan hormon tertentu bersamaan dengan usia dan jantina pesakit,
 • ujian dengan penekanan buatan terhadap aktiviti organ endokrin,
 • perbandingan parameter darah yang memasuki dan meninggalkan kelenjar ujian

Ketahui mengenai ciri pemakanan diabetes mellitus jenis 2, dan juga tahap gula insulin yang digunakan.

Antibodi meningkat kepada tiroglobulin: apa maksudnya dan bagaimana menyesuaikan petunjuk? Jawapannya ada dalam artikel ini..

Di halaman https://fr-dc.ru/lechenie/medikamenty/mastodinon.html baca arahan penggunaan titisan dan tablet Mastodinon untuk rawatan mastopati kelenjar susu.

Patologi, penyebab dan gejala endokrin

Penyakit kelenjar pituitari, kelenjar tiroid, hipotalamus, kelenjar pineal, pankreas, dan unsur-unsur lain:

 • diabetes dan diabetes,
 • hipertensi endokrin,
 • kerdil hipofisis,
 • gondok nodular, resapan, endemik dan koloid,
 • hipertiroidisme dan hipoparatiroidisme,
 • tirotoksikosis,
 • ginekomastia (berkembang pada lelaki),
 • tiroiditis, termasuk autoimun,
 • akomegali,
 • kerdil dan gigantisme,
 • krisis tirotoksik,
 • hipotiroidisme,
 • patologi Wilson Konovalov,
 • kanser tiroid,
 • tumor pituitari: prolaktinoma, adenoma, microadenoma,
 • sindrom metabolisme,
 • hiperandrogenisme,
 • pheochromocytoma,
 • hirsutisme (pertumbuhan rambut berlebihan),
 • diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin,
 • hiperkortikisme,
 • euthyroidism.

Penyakit sistem endokrin berkembang dalam kes berikut di bawah pengaruh faktor dalaman dan luaran:

 • lebihan atau kekurangan hormon tertentu,
 • kerosakan aktif pada sistem hormon,
 • penghasilan hormon yang tidak normal,
 • ketahanan tisu terhadap salah satu pengatur,
 • pelanggaran rembesan hormon atau kegagalan fungsi dalam mekanisme pengangkutan pengawal selia.

Tanda-tanda utama kegagalan hormon:

 • turun naik berat badan,
 • mudah marah atau tidak peduli,
 • kemerosotan kulit, rambut, kuku,
 • masalah penglihatan,
 • perubahan dalam membuang air kecil,
 • perubahan libido, mati pucuk,
 • ketidaksuburan hormon,
 • penyelewengan haid,
 • perubahan spesifik dalam penampilan,
 • perubahan kepekatan glukosa darah,
 • tekanan menurun,
 • kekejangan,
 • sakit kepala,
 • penurunan perhatian, gangguan intelektual,
 • pertumbuhan perlahan atau gigantisme,
 • perubahan pada akil baligh.

Terdapat beberapa sebab penyakit sistem endokrin. Kadang kala doktor tidak dapat menentukan apa yang mendorong berlakunya kerusakan unsur-unsur sistem endokrin, kerusakan hormon atau gangguan metabolik. Patologi autoimun kelenjar tiroid dan organ lain berkembang dengan anomali kongenital sistem imun yang memberi kesan buruk kepada fungsi organ.

Memahami struktur, fungsi dan proses yang berlaku dalam sistem endokrin membantu mewujudkan hubungan erat semua unsur, kesan hormon pada tubuh. Penting untuk mengetahui manifestasi utama patologi dan gangguan hormon, penyebab perubahan negatif, jenis penyakit. Sekiranya gejala muncul yang menunjukkan pengeluaran hormon yang tidak betul, kerosakan dalam proses metabolik, anda perlu menghubungi ahli endokrinologi.

Video mengenai struktur sistem endokrin, mengenai kelenjar rembesan dalaman, luaran dan campuran. Dan juga mengenai fungsi hormon dalam badan:

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes