Kolesterol - Lipoprotein Berkepadatan Tinggi (HDL)

Lipoprotein berketumpatan tinggi adalah sebatian yang terdiri daripada lipid (lemak) dan protein. Mereka memberikan pemprosesan dan penghapusan lemak dari tubuh, sehingga mereka disebut "kolesterol baik".

HDL, lipoprotein berketumpatan tinggi, HDL, kolesterol HDL, alpha-kolesterol.

Bahasa Inggeris Sinonim

HDL, HDL-C, Kolesterol HDL, Kolesterol lipoprotein berketumpatan tinggi, Lipoprotein berketumpatan tinggi, Kolesterol Alpha-Lipoprotein.

Kaedah Fotometrik Colorimetrik.

Mmol / L (milimol seliter).

Biomaterial apa yang boleh digunakan untuk penyelidikan?

Bagaimana persediaan untuk belajar?

 • Jangan makan selama 12 jam sebelum kajian.
 • Hilangkan tekanan fizikal dan emosi dan jangan merokok selama 30 minit sebelum pemeriksaan.

Tinjauan Kajian

Kolesterol (kolesterol, kolesterol) adalah bahan seperti lemak yang sangat penting untuk tubuh. Nama saintifik yang tepat untuk bahan ini adalah "kolesterol" (akhir -ol menunjukkan alkohol), namun, istilah "kolesterol", yang akan kita gunakan kemudian dalam artikel ini, telah menyebar. Kolesterol terbentuk di hati, dan juga masuk ke dalam tubuh dengan makanan, terutama dengan daging dan produk tenusu. Kolesterol terlibat dalam pembentukan membran sel semua organ dan tisu badan. Berdasarkan kolesterol, hormon diciptakan yang terlibat dalam pertumbuhan, perkembangan tubuh dan pelaksanaan fungsi pembiakan. Asid hempedu terbentuk daripadanya, kerana lemak diserap di dalam usus.

Kolesterol tidak larut dalam air, oleh karena itu, untuk bergerak ke seluruh badan, ia "dibungkus" dalam cangkang protein yang terdiri daripada protein khas - apolipoprotein. Kompleks yang dihasilkan (kolesterol + apolipoprotein) disebut lipoprotein. Beberapa jenis lipoprotein beredar dalam darah, berbeza dalam bahagian komponen penyusunnya:

 • lipoprotein berketumpatan rendah (VLDL),
 • lipoprotein berketumpatan rendah (LDL),
 • lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL).

Lipoprotein berketumpatan tinggi terutamanya protein dan mengandungi sedikit kolesterol. Fungsi utama mereka adalah untuk memindahkan kolesterol berlebihan ke hati, dari mana mereka diekskresikan dalam bentuk asid hempedu. Oleh itu, kolesterol HDL (kolesterol HDL) juga disebut "kolesterol baik." HDL mengandungi kira-kira 30% daripada jumlah kolesterol darah (kolesterol).

Sekiranya seseorang mempunyai kecenderungan keturunan untuk meningkatkan kolesterol atau mengambil makanan berlemak terlalu banyak, maka kadar kolesterol dalam darah dapat meningkat, sehingga kelebihannya tidak akan dikeluarkan sepenuhnya oleh lipoprotein berkepadatan tinggi. Ia mula tersimpan di dinding saluran darah dalam bentuk plak, yang dapat menyekat pergerakan darah melalui kapal, dan juga membuat pembuluh darah lebih kaku (aterosklerosis), yang secara signifikan meningkatkan risiko penyakit jantung (penyakit koroner, serangan jantung) dan strok.

Kolesterol HDL-C yang tinggi dapat mengurangkan risiko terkena plak di dalam saluran darah, kerana ia membantu membuang kolesterol berlebihan dari badan. Penurunan kolesterol HDL walaupun dengan tahap kolesterol total normal dan pecahannya menyebabkan perkembangan aterosklerosis.

Untuk apa kajian ini digunakan??

 • Untuk menilai risiko terkena aterosklerosis dan masalah jantung.
 • Untuk memantau keberkesanan diet rendah lemak.

Apabila kajian dijadualkan?

 • Analisis untuk HDL dilakukan dengan pemeriksaan pencegahan rutin atau dengan peningkatan kolesterol total sebagai bagian dari profil lipid. Anda disyorkan untuk mengambil profil lipid kepada semua orang dewasa yang berumur lebih dari 20 tahun sekurang-kurangnya sekali setiap 5 tahun. Ia boleh diresepkan lebih kerap (beberapa kali dalam setahun) jika pesakit diberi diet yang membatasi lemak haiwan dan / atau mengambil ubat yang menurunkan kolesterol. Dalam kes-kes ini, diperiksa apakah pasien mencapai tahap target kolesterol HDL dan kolesterol total dan, dengan demikian, dia mempunyai risiko penyakit kardiovaskular yang berkurang.
 • Dengan faktor risiko yang ada untuk perkembangan penyakit kardiovaskular:
  • merokok,
  • umur (lelaki berumur lebih dari 45 tahun, wanita berumur lebih dari 55 tahun),
  • peningkatan tekanan darah (140/90 mm RT. Art. ke atas),
  • kes peningkatan kolesterol atau penyakit kardiovaskular pada ahli keluarga yang lain (serangan jantung atau strok pada saudara terdekat lelaki di bawah usia 55 tahun, wanita di bawah umur 65 tahun),
  • ada penyakit jantung koronari, serangan jantung atau strok,
  • diabetes,
  • berat badan berlebihan,
  • penderaan alkohol,
  • pengambilan sejumlah besar makanan yang mengandungi lemak haiwan,
  • aktiviti fizikal yang rendah.
 • Sekiranya seorang anak dalam keluarga mempunyai kes kolesterol tinggi atau penyakit jantung pada usia muda, maka untuk pertama kalinya dia dianjurkan untuk menjalani ujian kolesterol pada usia 2 hingga 10 tahun.

Apa maksud hasilnya??

Nilai Rujukan: 1.03 - 1.55 mmol / L.

Konsep "norma" tidak sepenuhnya berlaku berkaitan dengan tahap kolesterol HDL. Bagi orang yang berbeza dengan bilangan faktor risiko yang berbeza, norma HDL akan berbeza. Untuk menentukan risiko terkena penyakit kardiovaskular dengan lebih tepat bagi orang tertentu, perlu menilai semua faktor predisposisi.
Secara umum, dapat dikatakan bahawa penurunan tahap HDL cenderung kepada perkembangan aterosklerosis, dan mencukupi atau tinggi - mencegah proses ini.

Pada orang dewasa, kolesterol HDL, bergantung pada tahapnya, dapat dinilai seperti berikut:

 • kurang dari 1.0 mmol / l pada lelaki dan 1.3 mmol / l pada wanita - berisiko tinggi terkena aterosklerosis dan penyakit kardiovaskular, tanpa mengira faktor risiko lain,
 • 1.0-1.3 mmol / L pada lelaki dan 1.3-1.5 mmol / L pada wanita - risiko purata menghidap aterosklerosis dan penyakit kardiovaskular,
 • 1.55 mmol / L dan lebih tinggi - risiko rendah terkena aterosklerosis dan penyakit kardiovaskular; sementara kapal dilindungi dari kesan negatif kolesterol berlebihan.

Sebab untuk menurunkan HDL:

 • keturunan (penyakit Tangier),
 • kolestasis - genangan hempedu, yang boleh disebabkan oleh penyakit hati (hepatitis, sirosis) atau batu di pundi hempedu,
 • penyakit hati yang teruk,
 • diabetes yang tidak dirawat,
 • keradangan buah pinggang kronik yang membawa kepada sindrom nefrotik,
 • kegagalan buah pinggang kronik.

Sebab HDL Tinggi:

 • kecenderungan keturunan,
 • penyakit hati kronik,
 • alkoholisme,
 • senaman aerobik yang kerap.

Apa yang boleh mempengaruhi hasilnya?

Tahap kolesterol HDL boleh berubah dari semasa ke semasa. Satu pengukuran tidak selalu mencerminkan jumlah kolesterol "biasa", jadi kadang-kadang perlu dilakukan analisis semula setelah 1-3 bulan.
Kadang-kadang kolesterol HDL boleh menjadi lebih tinggi atau lebih rendah untuk jangka masa yang pendek. Fenomena ini disebut variasi biologi dan mencerminkan turun naik normal metabolisme kolesterol dalam tubuh..

Kurangkan tahap HDL:

 • tekanan, penyakit baru-baru ini (selepas mereka anda perlu menunggu sekurang-kurangnya 6 minggu),
 • steroid anabolik, androgen, kortikosteroid.

Tingkatkan HDL:

 • kehamilan (profil lipid harus diambil sekurang-kurangnya 6 minggu selepas kelahiran bayi),
 • statin, kolestiramina, fenobarbital, fibrate, estrogen, insulin.
 • Di AS, lipid diukur dalam miligram per desiliter, di Rusia dan di Eropah - dalam milimol per liter. Pengiraan semula dilakukan mengikut formula kolesterol (mg / dl) = kolesterol (mmol / l) × 38,5 atau kolesterol (mmol / l) = kolesterol (mg / dl) x 0,0259.

Lipidogram - ujian darah untuk kolesterol. HDL, LDL, Trigliserida - sebab peningkatan profil lipid. Pekali Aterogenik, kolesterol jahat dan baik.

Cara mengambil ujian darah untuk kolesterol?

Untuk menentukan profil lipid, darah dari urat yang diambil pada waktu pagi semasa perut kosong digunakan. Persiapan untuk analisis adalah biasa - pantang makan selama 6-8 jam, penghindaran aktiviti fizikal dan makanan berlemak berat. Penentuan kolesterol total dilakukan dengan kaedah bersatu antarabangsa Abel atau Ilk. Penentuan pecahan dilakukan dengan kaedah pemendapan dan fotometri, yang cukup memakan masa, tetapi tepat, spesifik dan cukup sensitif..

Penulis memberi amaran bahawa indikator norma rata-rata, dan mungkin berbeza di setiap makmal. Materi dalam artikel tersebut harus dijadikan rujukan dan tidak boleh dilakukan untuk membuat diagnosis dan memulai perawatan..

Lipidogram - apa itu?
Hari ini, kepekatan lipoprotein darah berikut ditentukan:

 1. Kolesterol total
 2. Lipoprotein Berkepadatan Tinggi (HDL atau α-kolesterol),
 3. Lipoprotein Berketumpatan Rendah (LDL Beta Cholesterol).
 4. Trigliserida (TG)
Gabungan penunjuk ini (kolesterol, LDL, HDL, TG) dipanggil profil lipid. Kriteria diagnostik yang lebih penting untuk risiko mengembangkan aterosklerosis adalah peningkatan pecahan LDL, yang disebut aterogenik, iaitu, menyumbang kepada perkembangan aterosklerosis.

HDL - sebaliknya, adalah pecahan anti-aterogenik, kerana ia mengurangkan risiko terkena aterosklerosis.

Trigliserida adalah bentuk pengangkutan lemak, oleh itu, kandungannya yang tinggi dalam darah juga menyebabkan risiko terkena aterosklerosis. Semua petunjuk ini, secara kombinasi atau berasingan, digunakan untuk mendiagnosis aterosklerosis, penyakit jantung koronari, dan juga untuk menentukan kumpulan risiko perkembangan penyakit ini. Juga digunakan sebagai kawalan rawatan..

Baca lebih lanjut mengenai penyakit jantung koronari dalam artikel: Angina pectoris

Kolesterol "buruk" dan "baik" - apa itu?

Mari kita kaji dengan lebih terperinci mekanisme tindakan pecahan kolesterol. LDL disebut kolesterol "buruk", kerana inilah yang menyebabkan pembentukan plak aterosklerotik di dinding saluran darah yang mengganggu aliran darah. Akibatnya, disebabkan oleh plak-plak ini, ubah bentuk kapal berlaku, lumennya menyempit, dan darah tidak dapat mengalir secara bebas ke semua organ, akibatnya kegagalan kardiovaskular berkembang..

HDL, sebaliknya, adalah kolesterol "baik", yang menghilangkan plak aterosklerotik dari dinding saluran darah. Oleh itu, lebih tepat dan tepat untuk menentukan pecahan kolesterol, dan bukan hanya kolesterol total. Bagaimanapun, kolesterol total terdiri daripada semua pecahan. Sebagai contoh, kepekatan kolesterol pada dua orang adalah 6 mmol / L, tetapi di salah satu daripadanya 4 mmol / L berada di HDL, dan di 4 mmol / L yang lain terdapat di LDL. Sudah tentu, seseorang yang mempunyai kepekatan HDL yang lebih tinggi boleh menjadi tenang, dan seseorang yang mempunyai LDL yang lebih tinggi harus menjaga kesihatannya. Inilah perbezaannya, dengan tahap kolesterol total yang sama.

Mengenai penyakit jantung koronari, infark miokard dibaca dalam artikel: Penyakit jantung koronari

Norma lipidogram - kolesterol, LDL, HDL, trigliserida, pekali aterogenik

Pertimbangkan petunjuk lipidogram - kolesterol total, LDL, HDL, TG.
Peningkatan kolesterol darah disebut hiperkolesterolemia..

Hiperkolesterolemia berlaku akibat diet yang tidak seimbang pada orang yang sihat (pengambilan makanan berlemak berat - daging berlemak, kelapa, minyak sawit) atau sebagai patologi keturunan.

Norma lipid darah

Norma lipid darah
Indeksnorma
Kolesterol darah total3.1-5.2 mmol / L
HDL pada wanita> 1.42 mmol / L
pada lelaki> 1,68 mmol / L
LDL5 - menunjukkan bahawa seseorang mempunyai kemungkinan aterosklerosis yang tinggi, yang secara signifikan meningkatkan kemungkinan penyakit vaskular jantung, otak, anggota badan, ginjalUntuk maklumat lebih lanjut mengenai aterosklerosis, lihat artikel: Atherosclerosis

Kolesterol - kurang daripada 5 mmol / l
Pekali Atherogenicity - kurang daripada 3 mmol / l
Kolesterol LDL - kurang daripada 3 mmol / l
Trigliserida - kurang daripada 2 mmol / L
Kolesterol HDL - lebih daripada 1 mmol / l.

Apakah pelanggaran profil lipid?

Trigliserida

HDL pada lelaki kurang dari 1.16 mmol / L, dan pada wanita kurang dari 0.9 mmol / L adalah tanda aterosklerosis atau penyakit jantung iskemia. Dengan penurunan HDL ke kawasan nilai batas (pada wanita 0,9-1,40 mmol / L, pada lelaki 1,16-1,68 mmol / L), kita dapat membicarakan perkembangan aterosklerosis dan penyakit jantung koroner. Peningkatan HDL menunjukkan bahawa risiko terkena penyakit jantung koronari adalah minimum.

Mengenai komplikasi aterosklerosis - strok, baca artikel: Strok

Pergi ke bahagian umum PENYELIDIKAN MAKMAL

Lipoprotein berketumpatan tinggi dan rendah

Kolesterol adalah sebatian organik, komponen penting dalam metabolisme lemak. Dalam darah, kolesterol terkandung dalam bentuk kolesterol total, kolesterol lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) dan kolesterol lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL). Kolesterol HDL dan kolesterol LDL - apa itu?

Apa itu LDL dan HDL dan kepentingannya

Sebatian LDL organik adalah bentuk pengangkutan utama kolesterol total. Lipoprotein berketumpatan rendah mengangkut kolesterol ke organ dan tisu. Dengan perkembangan penyakit vaskular, lipoprotein berketumpatan rendah menjadi sumber pengumpulan kolesterol di dinding saluran darah.

Dengan LDL, risiko terkena plak aterosklerotik dan penyakit jantung koronari dikaitkan. HDL bertanggungjawab untuk mengangkut lemak dan kolesterol dari satu kumpulan sel ke kumpulan lain. Sebatian organik HDL mampu mengangkut kolesterol dari saluran jantung, arteri otak. Kolesterol HDL mampu membuang kolesterol berlebihan dari sel-sel badan..

Tubuh manusia mampu menghasilkan kolesterol secara bebas. Sintesis sebatian organik dilakukan di hati, hanya sebilangan kecil kolesterol yang dapat dihasilkan di dinding kulit dan usus. Selain itu, bahan organik memasuki badan melalui makanan..

Dalam kuantiti yang banyak, kandungannya dicatat dalam:

 • daging berlemak;
 • ikan berminyak;
 • mentega;
 • telur
 • susu dan marjerin.

Apa maksud menaikkan kolesterol LDL?

Kolesterol LDL dinaikkan, apa maksudnya? Peningkatan LDL (LDL) menyumbang kepada berlakunya timbunan lemak di dinding saluran darah. Dengan latar belakang LDL yang tinggi, infark miokard, strok, atau oklusi arteri periferal mungkin berlaku. Untuk menentukan tahap bahaya, anda harus membandingkan kepekatan lipoprotein yang dihasilkan dengan nilai normal.

Bagi orang yang umurnya berkisar 25-45 tahun, indikator 1.55–4.4 mmol / L dianggap sebagai norma kolesterol. Semakin tua orang, semakin tinggi tahap kolesterol. Dengan peningkatan kolesterol LDL, pembentukan plak aterosklerotik pada saluran darah mungkin berlaku..

Akibatnya, kapal secara beransur-ansur tersumbat, dan aterosklerosis berkembang. Apa yang perlu dilakukan dalam kes ini? Anda harus mendapatkan bantuan daripada doktor yang akan memberikan rawatan yang sesuai secepat mungkin. Dan juga dengan latar belakang peningkatan LDL, penyakit kardiovaskular yang berkaitan dengan gangguan fungsi arteri dan kapilari boleh berlaku.

Penyakit seperti itu merangkumi:

 • strok;
 • infarksi miokardium;
 • oklusi arteri periferal.

Lipoprotein berketumpatan rendah tergolong dalam golongan lipoprotein darah, protein kompleks yang terdiri daripada lipid dan apolipoprotein. Ukuran lipoprotein berketumpatan rendah adalah dalam lingkungan 18-25 nm.

Tugas utama LDL dianggap sebagai pengangkutan kolesterol dalam darah. Kolesterol berkepadatan rendah merujuk kepada beta-lipoprotein (lipoprotein buruk). Kerana ukuran LDL yang kecil, mereka bebas menembusi dinding arteri.

Selepas pengoksidaan, lipoprotein mula berlama-lama di dinding arteri dan mengambil bahagian dalam pembentukan plak kolesterol, yang menyempitkan lumen saluran dan menyumbang kepada pembentukan gumpalan darah. Lipoprotein Ketumpatan Sangat Rendah (VLDL) memerlukan rawatan segera dan keperluan diet khas..

Lipoprotein Berkepadatan Tinggi

Lipoprotein berketumpatan tinggi (hdl) adalah sebatian yang terdiri daripada lipid dan protein. Mereka membantu memastikan pemprosesan dan penyingkiran lemak dari badan. HDL adalah kolesterol alfa yang baik. HDL dinaikkan daripada dicetuskan?

Selalunya, penyebab peningkatan lipoprotein berketumpatan tinggi pada wanita adalah tempoh kehamilan. Meningkatkan kolesterol darah secara beransur-ansur semasa kehamilan adalah norma dan tidak memerlukan rawatan. Walau bagaimanapun, peningkatan kolesterol yang tajam semasa melahirkan bayi boleh menyebabkan:

 • hipoksia janin;
 • peningkatan kelikatan darah;
 • peningkatan trombosis;
 • gangguan aliran darah plasenta;
 • kerencatan pertumbuhan intrauterin bayi;
 • pengguguran.

Peningkatan tajam dalam lipoprotein berketumpatan rendah memerlukan terapi segera dan kepatuhan terhadap pemakanan diet yang menurunkan lipid. Tahap lipoprotein berketumpatan tinggi boleh meningkat kerana:

 • berat badan berlebihan;
 • kehadiran patologi endokrinologi;
 • penyakit buah pinggang;
 • tekanan yang berpanjangan, kemurungan, keletihan saraf;
 • gangguan keturunan metabolisme lipid;
 • penyakit hati dan pundi hempedu;
 • penderaan alkohol;
 • patologi pankreas.

Kerana apa lagi kolesterol LDL dapat dinaikkan? Peningkatan lipoprotein dapat dipicu oleh penggunaan makanan yang kaya dengan kolesterol (produk seperti telur, produk susu berlemak, daging, dll.).

Kolesterol Berkepadatan Tinggi Diturunkan dan Apa Artinya

Kolesterol berketumpatan tinggi boleh menurun kerana:

 • aterosklerosis saluran darah;
 • genangan bilier;
 • kehadiran diabetes mellitus atau berat badan berlebihan;
 • penyakit buah pinggang dan hati;
 • anemia teruk;
 • infark miokard akut;
 • strok iskemia;
 • penyakit kardiovaskular.

Norma

Apakah tahap kolesterol normal bagi orang yang sihat? Setiap jenis kolesterol mempunyai norma tersendiri. Selalunya, pakar menggunakan parameter diagnostik seperti pekali aterogenik. Intinya terletak pada nisbah sama semua sebatian organik, kecuali HDL, terus ke HDL itu sendiri.

Penunjuk ini harus berada pada tahap 2-3. Sekiranya tahap HDL mencapai atau bahkan melebihi 4, ini menandakan pengumpulan kolesterol jahat pada dinding vaskular. Kadar kolesterol mungkin berbeza-beza bergantung pada jantina dan usia.

Menurut indikator selamat rata-rata untuk mana-mana kategori umur dan jantina, tahap kolesterol dianggap norma - 5 mmol / l, untuk LDL indikator tidak boleh melebihi 4 mmol / l. Dengan peningkatan tahap sebatian organik dan risiko patologi kardiovaskular, mungkin menggunakan parameter diagnostik yang berbeza - tahap hormon tiroid.

Dan indeks prothrombin juga diambil kira, yang mempunyai pengaruh pada pembekuan darah dan kadar pembentukan bekuan darah, indeks hemoglobin. Adalah wajar bahawa kolesterol secara beransur-ansur meningkat seiring bertambahnya usia. Harus diingat bahawa norma kolesterol wanita sedikit lebih tinggi daripada lelaki.

Pada lelaki yang telah mencapai usia 70 tahun, kadar sebatian organik akan menurun lagi. Di samping itu, wanita cenderung menyimpan kolesterol jahat di dinding vaskular. Faktor ini timbul kerana peningkatan kesan perlindungan hormon seks wanita..

Kolesterol Friedwald LDL

Untuk menentukan kolesterol berketumpatan rendah, yang memberi kesan negatif terhadap perkembangan patologi sistem kardiovaskular, Friedwald mencadangkan penggunaan formula linear khas. Lipoprotein berketumpatan rendah sama dengan perbezaan jumlah kolesterol dengan jumlah HDL dan trigliserida dibahagi dengan 5: LDL = Jumlah kolesterol - (HDL + TG / 5).

Adalah sangat penting bahawa kadar trigliserida dalam darah kurang dari 400 mg / dl. Sekiranya penunjuk ini dilebihi, jenis formula lain harus digunakan untuk menjelaskan tahap kepekatan LDL dalam darah. Anda boleh menurunkan kolesterol tanpa ubat. Pemakanan yang betul dan gaya hidup yang sihat akan membantu mengurangkan kadar sebatian organik dalam darah dengan cepat..

Lipoprotein Berkepadatan Tinggi - HDL: Apa Itu, Norma, Cara Meningkatkan Prestasi

HDL dipanggil kolesterol baik dan bermanfaat. Tidak seperti lipoprotein berketumpatan rendah, zarah-zarah ini mempunyai sifat antiatherogenik. Peningkatan jumlah HDL dalam darah mengurangkan kemungkinan pembentukan plak aterosklerotik, penyakit kardiovaskular.

Ciri-ciri lipoprotein berketumpatan tinggi

Mereka mempunyai diameter kecil 8-11 nm, struktur yang padat. Kolesterol HDL mengandungi sejumlah besar protein, intinya terdiri daripada:

 • protein - 50%;
 • fosfolipid - 25%;
 • ester kolesterol - 16%;
 • trigliserol - 5%;
 • kolesterol bebas (kolesterol) - 4%.

LDL menyampaikan kolesterol yang dihasilkan oleh hati ke tisu dan organ. Di sana ia dibelanjakan untuk penciptaan membran sel. Residensinya mengumpul lipoprotein berketumpatan tinggi HDL. Dalam prosesnya, bentuknya berubah: cakera berubah menjadi bola. Lipoprotein matang mengangkut kolesterol ke hati, di mana ia diproses, kemudian dikeluarkan dari badan oleh asid hempedu.

HDL tinggi mengurangkan risiko aterosklerosis, serangan jantung, strok, iskemia organ dalaman dengan ketara.

Bersedia untuk profil lipid

Kandungan kolesterol HDL dalam darah ditentukan menggunakan analisis biokimia - lipidogram. Untuk hasil yang boleh dipercayai, disarankan untuk mengikuti cadangan berikut:

 • Darah untuk penyelidikan disumbangkan pada waktu pagi dari 8 hingga 10 jam.
 • Anda tidak boleh makan 12 jam sebelum ujian, anda boleh minum air biasa.
 • Sehari sebelum kajian, anda tidak boleh kelaparan atau, sebaliknya, makan berlebihan, minum alkohol yang mengandungi produknya: kefir, kvass.
 • Sekiranya pesakit mengambil ubat, vitamin, suplemen makanan, ini harus dilaporkan kepada doktor sebelum prosedur. Mungkin dia akan menasihati anda untuk berhenti mengambil ubat sepenuhnya 2-3 hari sebelum analisis atau menangguhkan kajian. Sangat memutarbelitkan hasil anabolik profil lipid, kontraseptif hormon, ubat anti-radang bukan steroid.
 • Adalah tidak diinginkan untuk merokok sebelum ujian.
 • 15 minit sebelum prosedur, disarankan untuk berehat, menenangkan, memulihkan pernafasan.

Apa yang mempengaruhi keputusan ujian HDL? Ketepatan data dapat dipengaruhi oleh aktiviti fizikal, tekanan, insomnia, rehat melampau yang dialami oleh pesakit pada malam sebelum prosedur. Di bawah pengaruh faktor-faktor ini, kadar kolesterol dapat meningkat sebanyak 10-40%.

Analisis untuk HDL ditetapkan:

 • Setiap tahun - kepada orang yang menderita diabetes mellitus jenis apa pun, yang pernah mengalami serangan jantung, strok, penyakit jantung iskemia, aterosklerosis.
 • 1 kali dalam 2-3 tahun, kajian dilakukan dengan kecenderungan genetik terhadap aterosklerosis, penyakit jantung.
 • Setiap 5 tahun sekali, disarankan untuk melakukan analisis terhadap orang yang berusia lebih dari 20 tahun dengan tujuan pengesanan awal aterosklerosis vaskular, penyakit radas jantung.
 • 1 kali dalam 1-2 tahun adalah wajar untuk mengawal metabolisme lipid dengan peningkatan kolesterol total, tekanan darah tidak stabil, hipertensi kronik, kegemukan.
 • 2-3 bulan selepas permulaan rawatan konservatif atau ubat, profil lipid dilakukan untuk mengesahkan keberkesanan rawatan yang ditetapkan.

Norma HDL

Untuk HDL, had normal ditetapkan dengan mengambil kira jantina dan usia pesakit. Kepekatan bahan diukur dalam miligram per desiliter (mg / dl) atau milimol per liter (mmol / l).

Norma HDL mmol / l

Umur (tahun)WanitaLelaki
5-100.92-1.880.96-1.93
10-150.94-1.800.94-1.90
15-200.90-1.900.77-1.61
20-250.84-2.020.77-1.61
25-300.94-2.130.81-1.61
30-350.92-1.970.71-1.61
35-400.86-2.110.86-2.11
40-450.86-2.270.71-1.71
45-500.86-2.240.75-1.64
50-550.94-2.360.71-1.61
55-600.96-2.340.71-1.82
60-650.96-2.360.77-1.90
65-700.90-2.460.77-1.92
> 700.83-2.360.84-1.92

Norma HDL dalam darah, mg / dl

Umur (tahun)WanitaLelaki
0-1450-6540-65
15-1950-7040-65
20-2950-7545-70
30-3950-8045-70
40 tahun ke atas50-8545-70

Untuk menukar mg / dl ke mmol / L, pekali 18.1 digunakan..

Kekurangan HDL membawa kepada penguasaan LDL. Plak lemak mengubah saluran darah, menyempitkan lumennya, memperburuk peredaran darah, meningkatkan kemungkinan komplikasi berbahaya:

 • Pembuluh darah yang sempit mengganggu bekalan darah ke otot jantung. Dia kekurangan nutrien, oksigen. Angina pectoris muncul. Perkembangan penyakit ini menyebabkan serangan jantung.
 • Kekalahan plak aterosklerotik arteri karotid, saluran otak kecil atau besar mengganggu aliran darah. Akibatnya, ingatan bertambah buruk, perubahan tingkah laku, dan risiko strok meningkat..
 • Aterosklerosis saluran kaki membawa kepada kepincangan, penampilan ulser trofik.
 • Plak kolesterol yang mempengaruhi arteri besar ginjal, paru-paru, menyebabkan stenosis, trombosis.

Punca turun naik tahap HDL

Peningkatan lipoprotein berketumpatan tinggi jarang dikesan. Dipercayai bahawa semakin banyak kolesterol fraksi ini terkandung dalam darah, semakin rendah risiko aterosklerosis, penyakit jantung.

Sekiranya HDL meningkat dengan ketara, terdapat kerosakan metabolisme lipid yang serius, penyebabnya adalah:

 • penyakit genetik;
 • hepatitis kronik, sirosis hati;
 • keracunan hati akut atau kronik.

Untuk mengesahkan diagnosis, diagnosis dibuat, dan jika penyakit dikesan, rawatan dimulakan. Tidak ada tindakan atau ubat khusus yang secara artifisial menurunkan kadar kolesterol bermanfaat dalam darah.

Kes ketika HDL diturunkan lebih kerap berlaku dalam amalan perubatan. Penyimpangan dari norma menyebabkan penyakit kronik dan faktor pemakanan:

 • penyakit seliak, hiperlipidemia;
 • disfungsi hati, ginjal, kelenjar tiroid, menyebabkan gangguan hormon;
 • pengambilan kolesterol eksogen yang berlebihan dengan makanan;
 • merokok;
 • penyakit berjangkit akut.

Penunjuk HDL yang menurun mungkin menunjukkan lesi vaskular aterosklerotik, mencerminkan risiko penyakit jantung koronari.

Untuk menilai kemungkinan risiko, nisbah lipoprotein berketumpatan tinggi dan kolesterol total diambil kira.

Tahap risiko% HDL kolesterol total
lelakiwanita
rendahlebih daripada 37lebih daripada 40
tengah25-3727-40
maksimum dibenarkan15-2517-27
tinggi7-1512-17
berbahayakurang daripada 6kurang daripada 12

Semasa menganalisis petunjuk HDL, kemungkinan risiko penyakit kardiovaskular dikenal pasti:

 • Rendah - kebarangkalian kerosakan vaskular aterosklerotik, perkembangan angina pectoris, iskemia adalah minimum. Kepekatan kolesterol bermanfaat yang tinggi memberikan perlindungan terhadap penyakit kardiovaskular.
 • Medium - memerlukan pemantauan metabolisme lipid, mengukur tahap apolipoprotein B.
 • Maksimum yang dibenarkan - dicirikan oleh tahap rendah kolesterol baik, perkembangan aterosklerosis dan komplikasinya dapat dicegah.
 • Kolesterol HDL tinggi - rendah dengan peningkatan jumlah kolesterol menunjukkan lebihan LDL, VLDL, trigliserida. Keadaan ini mengancam jantung, saluran darah, meningkatkan kemungkinan menghidap diabetes kerana kepekaan insulin.
 • Berbahaya - bermaksud bahawa pesakit sudah mengalami aterosklerosis. Kadar yang tidak normal seperti ini dapat menunjukkan mutasi genetik yang jarang berlaku dalam metabolisme lipid, misalnya, penyakit Tangier.

Perlu ditambah bahawa semasa kajian, seluruh kumpulan individu dengan tahap rendah lipoprotein bermanfaat dikenal pasti. Walau bagaimanapun, ini tidak dikaitkan dengan risiko penyakit kardiovaskular..

Lihat juga: mengapa kekurangan HDL dapat meningkatkan pekali aterogenik?

Cara meningkatkan kolesterol baik

Peranan utama dalam meningkatkan tahap kolesterol bermanfaat dimainkan oleh gaya hidup sihat:

 • Berhenti merokok menyebabkan peningkatan HDL sebanyak 10% dalam sebulan.
 • Peningkatan aktiviti fizikal juga meningkatkan tahap lipoprotein yang baik. Berenang, yoga, berjalan, berlari, gimnastik di pagi hari mengembalikan nada otot, memperbaiki peredaran darah, memperkaya darah dengan oksigen.
 • Diet yang seimbang dan rendah karbohidrat membantu mengekalkan tahap kolesterol yang baik. Dengan kekurangan HDL, menu tersebut harus merangkumi lebih banyak produk yang mengandungi lemak tak jenuh ganda: ikan laut, minyak sayuran, kacang-kacangan, buah-buahan, sayur-sayuran. Jangan lupa tentang tupai. Mereka membekalkan tubuh dengan tenaga yang diperlukan. Protein dan lemak minimum yang mencukupi mengandungi daging pemakanan: ayam, ayam belanda, arnab.
 • Diet akan membantu mengembalikan nisbah kolesterol HDL normal dan kolesterol LDL. Makan 3-5 kali sehari dalam bahagian kecil meningkatkan pencernaan, penghasilan asid hempedu, mempercepat penyingkiran toksin, racun dari badan.
 • Sekiranya kegemukan, gangguan metabolik, penolakan karbohidrat cepat akan membantu mengurangkan kolesterol jahat dan meningkatkan tahap lipoprotein berguna: gula-gula, pastri, makanan segera, pastri.

Diet disyorkan untuk mengikuti sekurang-kurangnya 2-3 bulan. Kemudian pesakit perlu diuji semula untuk HDL, LDL, dan kolesterol umum. Sekiranya penunjuk tidak berubah, ubat khas ditetapkan:

 • Fibrate meningkatkan tahap HDL dengan menurunkan kolesterol berbahaya pada tisu periferal. Bahan aktif mengembalikan metabolisme lipid, memperbaiki saluran darah.
 • Niacin (asid nikotinik) adalah unsur utama banyak reaksi redoks dan metabolisme lipid. Dalam kuantiti yang banyak meningkatkan kepekatan kolesterol bermanfaat. Kesannya terserlah beberapa hari selepas permulaan pentadbiran.
 • Statin untuk meningkatkan kolesterol baik diresepkan bersama dengan fibrate. Penggunaannya relevan untuk tahap HDL yang sangat rendah, ketika hipolipidemia disebabkan oleh gangguan genetik..
 • Polyconazole (BAA) digunakan sebagai makanan tambahan. Mengurangkan kolesterol total, LDL, meningkatkan kepekatan lipoprotein berketumpatan tinggi. Tahap trigliserida tidak terjejas..

Penghapusan faktor risiko, penolakan tabiat buruk, pematuhan cadangan mengembalikan metabolisme lemak, kelewatan perkembangan aterosklerosis, memperbaiki keadaan pesakit. Kualiti hidup pesakit tidak berubah, dan risiko komplikasi kardiovaskular menjadi minimum.

Profil lipid: penyahkodan analisis biokimia HDL, norma dan patologi

Terdapat pendapat bahawa kolesterol dalam tubuh manusia adalah bahan yang agak berbahaya. Banyak sumber maklumat menasihatkan agar sentiasa mengurangkan penunjuk ini dalam tubuh manusia. Perlu diingat bahawa pendapat ini salah, kerana kolesterol yang terlibat dalam banyak proses aktiviti sel manusia.

LDL dianggap aterogenik dan HDL adalah antiatherogenik.

Orang-orang di sekitarnya percaya bahawa ada dua jenis kolesterol - "baik" dan "buruk" dan dengan kelebihan yang kuat dalam tubuh, ia disimpan di dinding vaskular dan membawa kepada akibat buruk. Mari kita periksa dengan lebih terperinci apa profil lipid dan tahap kolesterol apa yang bukan sahaja selamat, tetapi juga diperlukan untuk fungsi tubuh yang sihat. Dan juga ujian makmal yang menentukan penunjuk ini dalam darah dan tafsirannya.

Kolesterol - apa itu?

Kolesterol adalah steroid atau bahan aktiviti biologi yang tinggi. Ia dihasilkan pada tahap yang lebih besar dalam sel hati manusia, hingga sekitar 50%, sekitar 20% disintesis oleh usus. Semua kolesterol lain disintesis oleh kelenjar adrenal, kulit, dan gonad. Dan hanya hingga 500 mg kolesterol sehari berasal dari makanan.

Juga, kolesterol mempunyai sejumlah fungsi. Yang paling asas adalah pengukuhan dinding sel, penghasilan asid hempedu dan sintesis hormon steroid.

LDL - yang disebut "buruk", sebenarnya, konsep ini tidak wujud dalam perbendaharaan kata perubatan, ia lebih merupakan nama isi rumah untuk lipoprotein berketumpatan rendah. Tetapi buruk kerana, dengan kelebihan dan pengoksidaannya, ia betul-betul menetap di dinding dalam kapal, menutup lumennya. Oleh itu, adalah perlu untuk mengawal penunjuk ini, terutamanya jika jumlah kolesterol dalam darah meningkat.

HDL dapat diturunkan kerana beberapa sebab, misalnya, dengan pemakanan yang buruk atau tabiat buruk..

Lipoprotein berbeza dari segi saiz, ketumpatan dan kandungan lipid

HDL - dalam kehidupan seharian dianggap "baik." Ia berbeza dengan lipoprotein berketumpatan rendah dalam struktur dan ciri fungsinya. Fungsi utamanya adalah membersihkan dinding vaskular LDL. Dengan tahap HDL yang cukup tinggi atau normanya, orang kurang terdedah kepada penyakit aterosklerotik. Sekiranya ujian darah HDL menunjukkan penurunan yang ketara, maka aterosklerosis mungkin dilakukan dan kajian tambahan ditetapkan untuk mengesahkan diagnosis.

Profil lipid

Ini adalah ujian darah biokimia khas. Kajian ini merangkumi susun atur lipid (lemak) ke dalam komponen individu. Dengan bantuan analisis ini, mungkin untuk memantau indikator dan tepat pada masanya berjumpa dengan rawatan perubatan khusus untuk sebarang penyimpangan patologi. Analisis biokimia seperti itu merangkumi:

 1. Jumlah kolesterol atau kolesterol - adalah salah satu petunjuk utama keadaan keseimbangan lemak dalam tubuh manusia. Dihasilkan dalam sel hati.
 2. HDL (lipoprotein berketumpatan tinggi) - membebaskan kolesterol ke hati dari dinding vaskular dengan kelebihannya.
 3. LDL (lipoprotein berketumpatan rendah) - adalah pembawa kolesterol dari hati ke arteri, dengan kelebihan menetap di dinding vaskular.
 4. TG (trigliserida) - lipid neutral.

Walaupun dengan kajian ini, pekali aterogenik (CA) dikira, ia menentukan kecenderungan untuk aterosklerosis. Nisbah yang disebut antara HDL dan LDL.

Petunjuk untuk analisis

Dalam beberapa penyakit vaskular, tahap LDL dalam darah meningkat dengan ketara, ini mungkin menunjukkan aterosklerosis dan penyakit bersamaan. Kemungkinan besar, kolesterol total akan meningkat. Dan penunjuk HDL, yang bertanggung jawab untuk proses mengubah kolesterol menjadi hempedu dan menghilangkan plak kolesterol dari dinding saluran darah, turun dengan ketara dalam darah.

Profil lipid sering diberikan apabila risiko penyakit jantung koronari disyaki..

Ujian darah untuk profil lipid ditetapkan kepada orang yang tergolong dalam "kumpulan risiko" dan mempunyai beberapa penyakit berikut:

 • penyakit jantung koronari;
 • hati dan pankreas;
 • pankreatitis kronik;
 • kegemukan, bawaan makanan;
 • hipertiroidisme;
 • alkoholisme;
 • myeloma;
 • sepsis;
 • gout.

Profil lipid juga diresepkan untuk kanak-kanak, tetapi juga untuk penyakit tertentu, misalnya, dengan diabetes mellitus atau dengan kecenderungan keturunan untuk gangguan metabolisme lemak.

Tafsiran Analisis

Profil lipid dapat mengesan gangguan metabolisme lipid

Dalam amalan perubatan, terdapat piawaian tertentu di mana profil lipid dinilai. Perlu diingat bahawa di makmal yang berbeza, standard biokimia darah mungkin sedikit berbeza, ini disebabkan oleh penggunaan kit dan reagen yang berbeza untuk penyelidikan. Semasa menyahkod analisis, berat dan usia pesakit diambil kira.

IndeksBatasan peraturan
Kolesterol total3.2 - 5.5 mmol / L
HDL> 0,9 mmol / l
LDL1.7 - 3.5 mmol / L
TG0.4 - 1.8 mmol / L

Hanya doktor yang harus menguraikan kajian makmal ini, dialah yang dapat menilai keadaan dengan betul dan, jika perlu, memberi rawatan yang mencukupi dan tepat pada masanya. Juga, doktor mesti menghubungkan hasil analisis dengan ciri-ciri individu pesakit dan sejarah perubatannya. Contohnya, serangan jantung atau ubat baru-baru ini.

Apa yang boleh mencetuskan peningkatan LDL?

LDL boleh meningkat dengan beberapa penyakit buah pinggang dan hati, kerana ketidakseimbangan HDL. Faktor risiko peningkatan kolesterol "buruk" termasuk: merokok, penyalahgunaan alkohol, makan berlebihan, kurang aktiviti fizikal atau kurang bersenam, genangan hempedu. Untuk menurunkan atau mengekalkan pilihan LDL, anda perlu menggunakan gaya hidup sihat dan pemakanan yang betul..

Persediaan analisis

Sebelum menderma darah ke profil lipid, anda mesti menahan diri dari makan selama 12 jam

Untuk mendapatkan hasil analisis yang betul dan berinformasi, prasyarat pesakit perlu mempersiapkannya. Pensampelan darah berasal dari urat dan selalu pada waktu perut kosong. Makanan harus dibuang 8 jam sebelum penghantaran, dan lebih baik untuk semua 12. Makan malam mestilah sangat ringan dan terdiri terutamanya daripada serat, tidak termasuk daging berlemak, semua jenis sosej dan daging asap. Oleh kerana ini akan menyebabkan chylosis dalam serum darah dan analisisnya tidak betul. Anda juga harus menahan diri dari minum kopi dan alkohol sehari sebelumnya, jangan merokok sekurang-kurangnya dua jam sebelum pendermaan darah. Sekiranya ubat digunakan, lebih baik tidak mengambilnya sebelum menjalani ujian. Dan jika ini tidak diingini, pastikan anda memberi amaran kepada doktor mengenai kemasukan mereka.

Untuk apa lipid berguna??

Metabolisme lipid sangat penting untuk fungsi tubuh manusia yang sihat. Fungsi utama metabolisme adalah pemecahan, penyerapan dan penyerapan lemak di saluran usus. Fakta yang sangat penting adalah bahawa lipid terlibat secara aktif dalam sintesis hormon lelaki dan wanita. Oleh itu, sebarang ketidakseimbangan keseimbangan lemak boleh menyebabkan masalah dengan sistem pembiakan. Dengan profil lipid normal, kelenjar adrenal menghasilkan jumlah vitamin D. yang mencukupi. Juga, dengan pelanggaran penunjuk ini dalam darah, imuniti manusia berkurang dengan ketara.

Lipoprotein Berkepadatan Tinggi (HDL): normal, tinggi, menurun

Para saintis telah lama membahagikan kolesterol (kolesterol, kolesterol) menjadi "buruk" dan "baik." Jenis terakhir merangkumi lipoprotein berketumpatan tinggi, yang dapat dilihat dalam bentuk analisis di bawah singkatan HDL. Fungsi utama mereka adalah mengangkut lipid bebas dari katil vaskular ke hati untuk sintesis asid hempedu berikutnya.

Lipoprotein (lipoprotein) menggabungkan lipid (lemak) dan protein. Di dalam badan, mereka memainkan peranan sebagai "pembawa" kolesterol. Alkohol berlemak semula jadi tidak larut dalam darah. Oleh kerana ia diperlukan untuk semua sel badan, lipoprotein digunakan untuk pengangkutan.

Kolesterol HDL rendah menimbulkan risiko serius pada saluran darah, kerana meningkatkan risiko aterosklerosis. Kemerosotan tahapnya dikaitkan dengan penyebab penyakit jantung, diabetes, masalah metabolisme lipid. Data ini menarik bagi pakar dari sebarang profil - ahli terapi, ahli kardiologi, ahli endokrinologi.

Maklumat HDL terkini dari pakar terkemuka dalam bidang ini.

Tipologi Lipoprotein

Terdapat 3 jenis lipoprotein: ketumpatan tinggi, rendah dan sangat rendah. Mereka berbeza dalam nisbah kepekatan protein dan kolesterol. HDL belum matang (High Density Lipoproteins) mengandungi peratusan protein yang banyak dan minimum kolesterol.

Formula HDL terdiri daripada:

 • Protein - 50%;
 • Xc percuma - 4%;
 • Eter kolesterol - 16%;
 • Grigliserida - 5%;
 • Fosfolipid - 25%.

Membran fosfolipid dua lapisan dalam bentuk sfera, disesuaikan untuk memuat kolesterol bebas, juga disebut kolesterol "baik", kerana sangat penting bagi tubuh: ia membantu menyingkirkan apa yang disebut kolesterol "buruk", mengeluarkannya dari tisu periferal untuk dibawa ke hati dengan proses selanjutnya dan penarikan dengan hempedu.

Semakin tinggi tahap bermanfaat dan semakin rendah kandungan kolesterol berbahaya, semakin baik tubuh merasa, kerana HDL mencegah perkembangan penyakit serius: aterosklerosis, serangan jantung, strok, penyakit jantung reumatik, trombosis vena, gangguan irama jantung.

Mengenai faedah kolesterol "baik" lihat video

Tidak seperti HDL, lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) mengandungi peratusan kolesterol yang lebih tinggi (berbanding protein). Mereka telah mendapat reputasi sebagai kolesterol "buruk", kerana melebihi norma zat ini menyebabkan pengumpulan di saluran segel kolesterol, menyempitkan arteri dan mengganggu bekalan darah.

Minimum protein terdapat dalam lipoprotein berketumpatan rendah dengan sifat yang serupa. VLDL mensintesis hati. Mereka terdiri daripada kolesterol dan trigliserol, yang diangkut melalui darah ke tisu. Selepas pembebasan trigliserol dari VLDL dan LDL terbentuk.

Kualiti kolesterol juga bergantung pada trigliserida - badan kita menggunakan lemak ini sebagai sumber tenaga. Trigliserida tinggi dengan kolesterol HDL rendah juga menjadi prasyarat untuk penyakit kardiovaskular..

Membandingkan nisbah kolesterol HDL dan LDL dalam darah orang dewasa, doktor biasanya menilai jumlah trigliserida.

Julat normal

Untuk HDL, had normal adalah bersyarat dan bergantung pada usia, tahap hormon, penyakit kronik, dan faktor lain..

Jenis lipoproteinNorma mg / dlPurata mg / dlKadar tinggi, mg / dl
LDLP5-40-40
LDL> 100130-159> 159
HDL> 6050-59
Tahap am xc201-249> 249
Trigliserol150-199> 199

Untuk menterjemahkan mg / dl ke mmol / l, gunakan pekali 18.1.

Tahap kolesterol juga bergantung pada jantina: Kolesterol HDL dalam darah wanita mungkin sedikit lebih tinggi.

Kepekatan HDL yang lemahKepekatan HDL yang dibenarkanKepekatan HDL yang optimum
Lelaki40-49 mg / dl60 mg / dl dan lebih
Wanita50-59 mg / dl60 mg / dl dan lebih

Penyimpangan serius adalah sebab utama perubahan struktur jantung dan patologi vaskular otak. Mekanisme untuk pengembangan penyakit adalah standard: semakin banyak bekuan mengganggu bekalan darah normal ke organ dan sistem (penunjuk kritikal 70%), semakin tinggi kemungkinan patologi.

 1. Atherosclerosis memprovokasi angina pectoris, kerana otot jantung kekurangan oksigen.
 2. Pelanggaran aliran darah serebrum, TIA berbahaya (serangan iskemia transistor), dikaitkan dengan penyempitan kapal kecil dan menyekat saluran yang lebih besar (seperti arteri karotid).
 3. Patologi vaskular semasa latihan fizikal menyumbang kepada kemerosotan bekalan darah ke kaki, yang disertai dengan rasa sakit dan bahkan kepincangan.
 4. Gumpalan berbahaya bagi arteri: gangguan aliran darah di buah pinggang yang menyebabkan trombosis, stenosis, aneurisma.

Semasa menganalisis petunjuk HDL, had umur juga diambil kira:

Norma HDL dalam darah, mg / dl

lelakiwanita 0-1430-6530-65 15-1930-6530-70 20-2930-7030-75 30-3930-7030-80 40 dan lebih30-7030-85

Punca keabnormalan HDL

Sekiranya indeks HDL-C dinaikkan, penyebabnya mesti dicari, pertama sekali, dalam patologi kronik. Jadi pada pesakit diabetes, titer rendah menunjukkan dekompensasi, hiperglikemia sistematik. Pesakit dengan ketoasidosis juga mempunyai hasil yang bermasalah..

Petunjuk lipid sedemikian jauh dari normal pada penyakit lain:

 • Aterosklerosis;
 • Patologi jantung;
 • Kegagalan ginjal;
 • Myxedema;
 • Sirosis hempedu;
 • Hepatitis (bentuk kronik);
 • Alkoholisme dan mabuk kronik yang lain;
 • Strok menderita dalam enam bulan terakhir;
 • Tekanan darah meningkat;
 • Onkologi;
 • Kecenderungan genetik.

Sekiranya ada syarat-syarat ini, pemeriksaan kolesterol diperlukan. Sekiranya NSAID diturunkan, selain penyakit kronik, penyebabnya adalah diet "lapar", tekanan, kerja berlebihan.

Analisis untuk HDL ditetapkan:

 • Selepas 20 tahun - untuk pencegahan aterosklerosis;
 • Dengan peningkatan jumlah xc;
 • Dengan kecenderungan keturunan terhadap patologi jantung;
 • Sekiranya tekanan darah melebihi ambang 140/90 mm RT. Seni;
 • Dengan diabetes dari semua jenis - setiap tahun;
 • Dengan berat badan berlebihan: pinggang wanita - 80 cm dan 94 cm - lelaki;
 • Dengan metabolisme lipid yang terganggu;
 • Dengan penyakit jantung koronari, aneurisma aorta, enam bulan selepas serangan jantung atau strok;
 • 5 minggu selepas memulakan diet atau terapi ubat yang mengurangkan trigliserol - untuk dikawal.

Bagi mereka yang berisiko, peperiksaan tahunan diperlukan, setiap orang lain setiap 2 tahun. Darah diambil dari urat pada waktu pagi, setelah berehat selama 12 jam dalam makanan. Sehari sebelumnya, anda mesti mematuhi diet rendah lemak, jangan minum alkohol, jangan gementar. Kadang kala doktor menetapkan pemeriksaan semula.

Kebarangkalian patologi iskemik juga dikira menggunakan pekali aterogenenisasi mengikut formula: K = kolesterol total - HDL / HDL.

Garis panduan dalam kes ini adalah berikut:

 • Untuk bayi - sehingga 1;
 • Untuk lelaki berumur 20-30 tahun - sehingga 2.5;
 • Untuk wanita - sehingga 2.2;
 • Untuk lelaki berumur 40-60 tahun - sehingga 3.5.

Pada pesakit dengan angina pectoris, penunjuk ini mencapai 4-6.

Apa yang mempengaruhi keputusan ujian HDL dapat dilihat dalam program "Hidup sihat!"

Analisis risiko

Sekiranya HDL membantu membersihkan kapal dengan penyingkiran anjing laut, maka LDL memprovokasi pengumpulannya. HDL tinggi adalah petunjuk kesihatan yang baik, dan jika HDL rendah, apakah maksudnya? Sebagai peraturan, risiko kegagalan jantung dinilai sebagai peratusan lipid berketumpatan tinggi terhadap kolesterol total.

Tahap risiko%HDL (berbanding kolesterol umum)
LelakiWanita
Berbahaya
Tinggi7-1512-18
Tengah15-2518-27
Di bawah purata25-3727-40
Boleh diberi amaran> 37> 40

Isi padu kolesterol total dan HDL:

Jumlah kolesterol, mg / dlTahap risiko
Dalam had normal
200-249ditinggikan
> 240berbahaya
HDL mg / dl
> 60Dalam julat normal

Terdapat perkadaran terbalik antara data HDL dan risiko keabnormalan jantung. Menurut penyelidikan oleh saintis NICE, kemungkinan strok meningkat sebanyak 25% dengan penurunan HDL untuk setiap 5 mg / dL.

HDL adalah "pengangkutan terbalik untuk kolesterol": menyerap lebihan dari tisu dan saluran darah, mereka mengembalikannya ke hati untuk dikeluarkan dari badan. Memberi HDL dan keadaan endotelium yang normal, menghentikan keradangan, mencegah pengoksidaan tisu LDL, memperbaiki pembekuan darah.

Analisis risiko menunjukkan:

 • Sekiranya HDL dinaikkan, apa maksudnya? Tahap sekurang-kurangnya 60 mg / dl menunjukkan kemungkinan minimum terkena penyakit jantung koronari. Wanita menopaus sering menderita angina pectoris.
 • Sekiranya julat norma melebihi HDL dan LDL, perubahan dalam apolipoprotein-B adalah wajib untuk menilai risiko aterosklerosis.
 • HDL hingga 40 mg / dl didiagnosis sebagai sangat rendah, mengancam jantung dan saluran darah. Semasa mendiagnosis gangguan metabolik, kandungan HDL rendah juga diambil kira (kerana 1 daripada 5 faktor).
 • HDL pada kadar 20-40 mg / dl menunjukkan kandungan trigliserol yang tinggi, risiko diabetes yang berkaitan dengan ketahanan insulin (sensitiviti insulin).
 • Kurangkan jumlah HDL dan ubat-ubatan tertentu (seperti steroid anabolik atau β-blocker).
 • HDL dalam ujian darah biokimia di bawah 20 mg / dl menunjukkan perubahan serius dalam status kesihatan. Anomali semacam itu mungkin menunjukkan peningkatan kepekatan trigliserida. Mutasi genetik juga mungkin berlaku (seperti penyakit Tangier atau sindrom mata ikan).

Cara mencegah ketidakseimbangan

Gaya hidup sihat memainkan peranan penting dalam pencegahan kekurangan kolesterol "baik". Berhenti merokok sahaja menjamin peningkatan HDL sebanyak 10%.!

Meningkatkan tahap lipoprotein yang berguna untuk berenang, yoga, senaman dan senaman biasa.

Obesiti selalu menunjukkan kekurangan HDL dan kelebihan trigliserol. Terdapat hubungan terbalik antara parameter ini: penurunan berat badan sebanyak 3 kg meningkatkan HDL sebanyak 1 mg / dl.

Diet seimbang rendah karbohidrat, dengan memperhatikan kekerapan pengambilan makanan sekurang-kurangnya 3 kali sehari, mengekalkan kolesterol "baik" dalam norma. Sekiranya lemak tidak mencukupi dalam diet, HDL dan LDL akan bertambah buruk. Untuk keseimbangan yang disyorkan, lemak trans harus memilih lemak tak jenuh ganda..

Dengan berat badan berlebihan dan gangguan metabolik menormalkan tahap trigliserida akan membantu penolakan karbohidrat cepat.

Jumlah lemak dalam menu tidak boleh melebihi 30% dari semua kalori. Dari jumlah tersebut, 7% mestilah lemak tepu. Lemak trans tidak melebihi 1%.

Produk berikut akan membantu memperbaiki kekurangan HDL:

 • Minyak zaitun dan minyak sayuran lain.
 • Semua jenis kacang.
 • Makanan Laut - Sumber Asid Lemak Shch-3.
 • Karbohidrat sederhana (perlahan).

Bagaimana merawat / menormalkan tahap lipoprotein menggunakan kaedah perubatan tradisional? Fibrate dan statin HDL meningkat:

 • Niacin - asid nikotinik tidak mempunyai kontraindikasi. Tetapi ubat sendiri dengan makanan tambahan dengan Niaspan, yang boleh dibeli tanpa preskripsi, tidak akan dapat secara aktif menyesuaikan tahap trigliserol. Tanpa nasihat perubatan, makanan tambahan boleh merosakkan hati.
 • Besalip, grofibrate, fenofibrate, tricor, lipantil, trilipix dan fibrate lain meningkatkan kolesterol HDL dalam darah.
 • Sebagai tambahan kepada rosuvastatin, lovastatin, atorvastatin, simvastatin, generasi baru statin digunakan. Roxera, salib, rosucard menyekat sintesis bahan yang dihasilkan hati untuk menghasilkan kolesterol. Ini mengurangkan kepekatannya dan mempercepat penarikan dari badan. Dadah dalam kumpulan ini mampu menghilangkan kolesterol dari saluran darah. Kapsul membantu pesakit hipertensi dan pesakit kencing manis. Pilihan ubat harus diberikan kepada doktor, kerana statin mempunyai kontraindikasi.

Lipoprotein berketumpatan tinggi adalah zarah lemak dan protein yang disintesis oleh hati dan usus. Menyerap kolesterol bebas dari saluran darah, mereka mengembalikannya ke hati untuk diproses. Ini adalah zarah terkecil dengan ketumpatan isoelektrik tertinggi.

Sel hanya dapat mengeluarkan kolesterol menggunakan HDL. Dengan cara ini, mereka melindungi saluran darah, jantung, otak dari aterosklerosis dan akibatnya. Pemantauan kolesterol HDL secara berkala mengurangkan risiko serangan jantung, strok, penyakit jantung koronari.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes