Bagaimana sitrus pektin yang diubahsuai menghalang pertumbuhan sel barah

Anda boleh mengingat "pektin" sebagai sesuatu yang digunakan oleh ibu atau nenek anda sebagai bahan pengental untuk kesesakan dan jeli. Walau bagaimanapun, pektin boleh digunakan bukan sahaja untuk pengetinan. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kajian menunjukkan bahawa sitrus pektin yang diubahsuai (MCP) juga merupakan pembunuh sel barah yang kuat..

Apa itu Citrus Pectin yang Diubahsuai?

"Pectin" adalah karbohidrat, zat yang secara semula jadi terdapat di dinding sel dalaman kebanyakan tumbuh-tumbuhan. Walau bagaimanapun, ia terutama tertumpu pada kulit buah dan buah sitrus, termasuk limau gedang, jeruk, limau dan lemon..

Pektin semula jadi sangat sukar diserap oleh tubuh manusia. Namun, saintis telah mengembangkan cara untuk mengubahnya menjadi serat larut yang lebih pendek, yang mudah hancur dalam sistem pencernaan dan diserap oleh aliran darah. Mereka "mengubahnya" dengan mengubah suhu dan pH.

Pektin sitrus tidak mengandungi banyak nilai pemakanan, walaupun merupakan sumber serat yang sangat baik. Tetapi perkara yang paling penting di dalamnya adalah cara uniknya, dengan bantuannya menghentikan pertumbuhan sel barah baru dan melemahkan tumor yang sudah terbentuk.

Bagaimana Citrus Pectin Diubah Membunuh Sel Kanser

Pectin sitrus yang diubah mempunyai kesan kuat terhadap protein khusus yang disebut galectins. Para penyelidik telah lama mengetahui bahawa galectin dan, khususnya, galectin-3, menyebabkan sel-sel saling bersatu kerana konsistensi melekitnya. Namun, selama satu dekad yang lalu, kajian menunjukkan bahawa protein ini, terutama yang terdapat pada sel epitel dan imun, juga dikaitkan dengan pertumbuhan barah dan metastasisnya..

Satu kajian di Karmanos Cancer Institute di Wayne University di Detroit [1] menunjukkan bahawa kehadiran galectin-3 menyumbang kepada “agresiviti barah, metastasis, pertumbuhan sel, lekatan, pembezaan, angiogenesis, apoptosis, invasi, interaksi sel matriks dan penyebaran barah sel melalui aliran darah dan extravasation [iaitu peringkat awal penyebaran tumor]. " Hasil kajian mereka juga menunjukkan bahawa galectin-3 berperanan dalam survival sel barah..

 • Kajian sebelumnya di University of Alberta di Kanada [2] menunjukkan bahawa tahap galektin yang lebih tinggi dalam aliran darah secara langsung berkaitan dengan percambahan sel barah payudara dan prostat yang lebih kerap, serta untuk melanoma.
 • Dalam sebuah kajian yang diterbitkan dalam Annals of the New York Academy of Sciences [3], pada tahun 2010 disahkan bahawa "galektin memainkan peranan penting dalam perkembangan keradangan akut, serta keradangan kronik yang berkaitan dengan alergi, penyakit autoimun, aterosklerosis, dan proses menular dan barah ".

Di sinilah pektin sitrus yang diubah suai dimainkan. MCP dapat mematuhi galectin-3 ketika melekat pada sel barah. Ini menjadikan sel "licin" dan meneutralkan kesan pemadatan galektin dan kemampuannya untuk meningkatkan pertumbuhan tumor.

Dalam rawatan allopathic terhadap barah, peranan "isyarat" penyambungan sel-sel barah dalam metastasis tumor sering diabaikan. Namun, pektin sitrus yang diubah telah menunjukkan dalam banyak kajian bahawa ia memiliki kemampuan untuk mengganggu isyarat sel barah sambil mengekalkan saluran komunikasi yang sihat dengan sel. Ini menyebabkan sel-sel terus beredar di aliran darah, tanpa menanam di satu tempat tertentu dan, dengan itu, kehilangan keupayaan untuk membuat lebih banyak tumor. Ketika mereka mengembara, mereka juga lebih rentan terhadap serangan sistem kekebalan tubuh..

Dalam satu kajian terhadap pesakit dengan barah prostat, didapati bahawa setelah menjalani perawatan selama setahun dengan MCP, pesakit menunjukkan penurunan konsentrasi PSA sebanyak 70%.

MCP juga merupakan penyekat toksin utama.

Cara lain yang memodifikasi sitrus pektin melawan barah adalah dengan kemampuannya mengeluarkan logam berat dari badan, yang kemudian melarikan diri melalui air kencing. Logam berat seperti plumbum dan kadmium adalah imunosupresan dan boleh menyebabkan mutasi genetik dan barah. Mereka boleh didapati di udara, air minum, produk pembersih dan bahan pergigian. Mereka juga terdapat dalam makanan laut tertentu dan dalam pelbagai produk penjagaan diri, seperti antiperspirant..

Sebaik sahaja logam berat "disimpan" di tempat tertentu di badan, ia sukar dikeluarkan, kecuali agen chelating seperti MCP.

Dalam ujian yang dilakukan pada tahun 2006 oleh Klinik Perubatan Amitabha dan Pusat Penyembuhan California Utara [4], para penyelidik memberi orang sihat lain 15 gram MCP (jenama PectaSol) sehari dan 20 gram pada hari ke-6. Mereka menguji sampel air kencing pada akhir hari pertama dan sekali lagi pada hari ke-6 dan mencapai keputusan yang tidak dijangka...

Dalam 24 jam pertama, perkumuhan arsenik logam toksik dalam air kencing meningkat sebanyak 130%. Tahap kadmium dalam sampel air kencing pada hari ke-6 meningkat sebanyak 150% berbanding dengan hari pertama, dan tahap plumbum meningkat sebanyak 560% pada hari ke-6. Tahap mineral asas, seperti zink, magnesium dan kalsium, tidak terjejas. Para penyelidik menyatakan bahawa kesan chelating MCP mungkin berkaitan dengan kehadiran polisakarida rhamnogalacturonan II (RC-II), yang terdapat dalam pektin semula jadi dan dipelihara di MCP.

Dalam kuantiti berapa, pektin sitrus yang diubah harus diambil?

MCP boleh menjadi tambahan yang kuat untuk gudang kesihatan anda. Sekiranya anda bercadang untuk menambahkan sitrus pektin yang diubah suai ke protokol rawatan barah anda, maka pakar biasanya mencadangkan dos 1 sudu teh (5 g) tiga kali sehari, sekurang-kurangnya, walaupun dos yang lebih tinggi tidak diketahui menyebabkan kesan sampingan. Pastikan juga bahawa anda menggunakan sumber MCP berkualiti tinggi. Saya mengesyorkan PectaSol-C, yang kini merupakan satu-satunya jenama yang telah diuji kesuciannya dan telah digunakan dalam pelbagai kajian saintifik..

Ringkasan Artikel

 • Anda mungkin tahu pektin yang menebalkan jem dan jeli. Namun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kajian menunjukkan bahawa sitrus pektin yang diubahsuai (MCP) juga merupakan pembunuh barah yang kuat.
 • "Pectin" adalah bahan karbohidrat yang terletak di dinding sel dalaman kebanyakan tumbuhan. Ia terutama tertumpu pada kulit buah dan pulut buah sitrus..
 • MCP dapat "melekat" pada protein yang disebut galektin ketika melekat pada sel barah. Ini menjadikan sel "licin" dan meneutralkan kesan penyebaran galektin, yang seterusnya mencegah pertumbuhan tumor.
 • Pectin sitrus yang diubah telah menunjukkan dalam banyak kajian kemampuan untuk mempengaruhi isyarat sel barah sambil mengekalkan jalur komunikasi selular yang sihat..
 • Dalam satu kajian dengan pesakit dengan kanker prostat, didapati bahawa setelah menjalani perawatan selama setahun dengan MCP, pesakit menunjukkan penurunan konsentrasi PSA sebanyak 70%.
 • Cara lain MCP melawan barah adalah dengan kemampuannya mengeluarkan logam berat dari badan, yang kemudian dikeluarkan melalui air kencing..
 • Pakar biasanya mengesyorkan dos 1 sudu teh (5 g) 3 kali sehari, sekurang-kurangnya, walaupun dos yang lebih tinggi tidak diketahui menyebabkan kesan sampingan. Cari sumber MCP berkualiti tinggi seperti PectaSol-C.

[1] Institut Kanser Karmanos di Wayne State University di Detroit
[2] Universiti Alberta di Kanada
[3] Annals of the New York Academy of Sciences
[4] Klinik Perubatan Amitabha dan Pusat Penyembuhan di California Utara

Sumber: TheTruthAboutCancer
Terjemahan: Alexander Kravchuk khusus untuk MedAlternativa.info

Perhatian! Maklumat yang diberikan bukanlah kaedah rawatan yang diakui secara rasmi dan bersifat pendidikan dan pengenalan umum. Pendapat yang dinyatakan di sini mungkin tidak bertepatan dengan pandangan pengarang atau pekerja MedAlternativa.info. Maklumat ini tidak dapat menggantikan nasihat dan pelantikan doktor. Penulis MedAlternativa.info tidak bertanggungjawab terhadap kemungkinan akibat negatif dari penggunaan ubat-ubatan atau penggunaan prosedur yang dijelaskan dalam artikel / video. Persoalan mengenai kemungkinan menggunakan kaedah atau kaedah yang dijelaskan untuk masalah individu mereka, pembaca / penonton harus memutuskan sendiri setelah berunding dengan doktor yang menghadiri.

Kami mengesyorkan membaca buku kami:

Untuk mendapatkan topik perubatan alternatif secepat mungkin, serta mempelajari keseluruhan kebenaran mengenai barah dan onkologi tradisional, kami mengesyorkan agar anda membaca secara percuma di laman web kami buku "Diagnosis - Kanser: dirawat atau hidup. Pandangan alternatif mengenai onkologi"

Perbezaan antara pektin NH dan pektin epal atau sitrus

Pemekat adalah salah satu bahan yang paling penting dalam pembuatan gula-gula. Gelatin, agar-agar, pektin meningkatkan kelikatan produk makanan. Selalunya ia digunakan dalam pembuatan marmalade, marshmallow, marshmallow, jeli, jus, pengisi buah dan tambalan untuk gula-gula.

Watak utama bahan ini adalah pektin. Ia adalah polisakarida yang disucikan, sebatian kimia kompleks yang terdapat di dalam tumbuhan. Pada label makanan, ia sering dilabel sebagai bahan tambahan E440. Pektin ditemui lebih dari 200 tahun yang lalu, pertama kali diasingkan dari jus buah.

Hari ini, bahan tanaman dengan kandungan pektin yang tinggi diambil untuk menghasilkan bahan ini. Untuk pemprosesan, empat jenis bahan mentah utama digunakan:

 • perahan epal (10-15%),
 • pulpa bit gula (10-20%),
 • bakul bunga matahari (15-25%),
 • semangat sitrus (20-35%).

Pektin mempunyai berbagai macam aplikasi: ini adalah pengental, penstabil, agen gel, klarifikasi, penapis, reagen penahan air. Oleh kerana sebilangan besar sifat berguna, pektin tidak hanya digunakan dalam makanan, tetapi juga dalam industri farmakologi.

Sifat pektin yang berguna

Penggunaan pektin untuk tubuh manusia sangat tinggi. Pektin boleh berfungsi sebagai peremajaan: ia dengan selamat dan tanpa bahaya membersihkan sistem dalaman badan, tanpa menimbulkan bahaya pada mikroflora orang tersebut. Ia membuang toksin, racun perosak, urea, kolesterol dan sebatian berbahaya yang lain..

Kualiti pektin yang bermanfaat juga boleh merangkumi:

 1. peraturan dan peningkatan metabolisme;
 2. peningkatan sistem peredaran darah;
 3. menyelimuti mukosa gastrousus;
 4. pengaktifan mikroorganisma yang terlibat dalam pengeluaran vitamin;
 5. pengeluaran logam berat;
 6. pemulihan pada tahap sel;
 7. pecutan penyerapan nutrien;
 8. kesan anti-radang;
 9. kawalan kolesterol darah.

Ramai doktor mengesyorkan agar orang yang bekerja di industri kimia atau tinggal di kawasan yang tercemar mengambil sekurang-kurangnya 15 g pektin setiap hari.

Pektin dalam industri gula-gula

Pektin tidak hanya berguna, tetapi juga bahan sejagat yang menikmati populariti yang sangat baik di kalangan penganut. Pektin epal sangat dihargai oleh pengeluar gula-gula, tetapi sitrus lebih kerap digunakan dalam pengeluaran tenusu dan pembuatan jus..

Pektin dibahagikan kepada dua kumpulan, bergantung pada kebolehbalikan (kelarutan atau larut ketika dipanaskan) dan kaedah penebalan:

 1. metoksi pektin tinggi - HM,
 2. metoksi pektin rendah - LM.

Pektin kumpulan pertama HM menebal dengan sejumlah besar gula dan tahap asid tertentu. Dengan tahap satu atau bahan yang tidak mencukupi, mereka tidak akan dapat merampas. Mereka digunakan dalam penyediaan marmalade, jem, jem.

Terdapat tiga jenis pektin HM: pemendakan cepat, sederhana dan perlahan. Pektin HM adalah termo-reversibel: iaitu, walaupun dipanaskan selepas pemejalan dan kemudian disejukkan semula, mereka akan menebal.

Pektin kumpulan LM kedua untuk pengerasan tidak memerlukan gula, tetapi kalsium. Maksudnya, pektin LM dapat memberikan ketebalan dan kelikatan pada produk tanpa gula. Pektin seperti itu tidak dapat dipulihkan secara termal.

Tetapi jenis pektin yang paling menarik ialah NH. Ini adalah LM-pektin yang telah ditukar, yang disebabkan oleh pengubahsuaian kimia telah menerima sifat kebolehbalikan terma. Untuk menebal, pektin ini memerlukan sedikit kalsium, yang dia sendiri ambil dari produk tenusu. Dan NH pektin ini digunakan untuk tampalan yang tidak terlalu manis untuk kek dan pai, sos pencuci mulut, pelapis seperti jeli dan semua jenis eksperimen masakan.

Oleh itu, pektin apa pun dibezakan oleh faedah dan rasa yang sangat baik, tetapi mempunyai skop yang berbeza.

Pektin

Pektin - apa itu dan apa - dalam erti kata harfiah - memakannya?) Apa itu pektin, apa itu dan bagaimana bekerjasama dengan mereka? Teori dan praktik! Maklumat yang sangat berguna dan penting bagi sesiapa yang suka membuat gula-gula)

Pektin adalah perkara misteri dan sangat diperlukan untuk pengembang gula! Oleh itu, masuk akal untuk meluangkan masa dan mencari tahu apa pektin, bagaimana ia berbeza, di mana ia digunakan dan bagaimana ia digunakan. Lebih-lebih lagi, tidak banyak maklumat di Internet mengenai isu-isu ini, secara sederhana.

Saya akan menulis dalam bahasa orang awam, dengan bergantung, antara lain, pada pengalaman saya sendiri, jadi jangan mengharapkan istilah dan formula kimia, mereka tidak akan: sayangnya, saya bukan ahli kimia. Tetapi dengan senang hati saya akan mendengarnya!) Sekiranya anda membaca saya, selamat datang untuk memberi komen!)

Tetapi pada akhir artikel saya akan memberitahu dan menunjukkan bagaimana saya memasak jem pektin yang indah! Saya suka jem dan semua jenis jem (seperti Carlson), jadi pektin adalah kawan baik saya dan biasa di dapur saya)

Pektin adalah polisakarida yang berasal dari residu asid galakturonik. Pada gilirannya, dia terbentuk oleh pengoksidaan hidroksil galaktosa primer kepada kumpulan karboksil... Ya, tentu saja saya bergurau)

Pektin adalah pemekat yang berasal dari tumbuhan. Terkandung dalam semua sayur-sayuran dan buah-buahan hingga satu tahap atau yang lain. Sebilangan besar pektin terdapat dalam epal (sebab itulah pektin epal adalah yang paling terkenal), tetapi bukan sahaja. Pektin juga terdapat dalam jumlah besar dalam pulpa bit dan buah sitrus. Itulah sebabnya, paling kerap, pektin diperoleh dari ketiga produk ini..

Tetapi ini tidak bermakna sayur-sayuran dan buah-buahan lain dengan pektin benar-benar kekurangan! Tidak sama sekali! Kandungan pektin tinggi dalam labu, bakul bunga matahari, kismis hitam, aprikot, plum, bunga mawar, quinces, terung, wortel, lada, ceri dan bahkan rumput laut... Pasti jika anda tidak berfikir, anda menyedari bahawa jem blackcurrant agar-agar, tebal, walaupun tanpa penambahan pektin - ini kerana terdapat banyak di dalam buah itu sendiri. Tetapi gula, bagaimanapun, mempunyai banyak tambahan, dan yang paling penting - mendidih yang agak panjang. Helah yang sama akan berlaku, misalnya, dengan aprikot dan plum.

Dalam industri makanan, pektin adalah ejen pembentuk gel, penstabil, pemekat, agen penahan air, pencerah... Pada pembungkusan ditetapkan sebagai bahan tambahan makanan E440. Oleh itu, jika anda melihat ini, jangan tergesa-gesa menjerit bahawa anda diberi chimotosis: itu hanya pektin, ia tidak berbahaya (lebih-lebih lagi, ia bahkan berguna, kerana ia adalah enterosorben: ia mengikat dan mengeluarkan bahan berbahaya dari badan!), Dan juga diperlukan untuk mewujudkan struktur yang sangat kita sukai, misalnya, gula-gula marmalade atau jeli.

Tetapi, secara amnya, skop pektin tentu saja sangat besar. Mereka membuat jeli dan marmalade, dan pelbagai sos, dan hanya lapisan beri untuk kek (mousse dan biskut), dan marshmallow, dan marshmallow, dan tambalan untuk gula-gula kes, dan pembungkus dengan selai, mereka mendidih, tentu saja, dan jeli susu dimasak, dan banyak lagi. Jenis pektin yang berbeza diperlukan untuk produk dan tekstur yang berbeza..

Dan di sini, sebagai peraturan, "gag" dan kesalahpahaman pertama muncul, kerana memang sangat sedikit maklumat di Internet. Mereka menulis dalam resipi: kita memerlukan pektin semacam itu, tetapi seseorang tidak dapat memperolehnya begitu saja, dan, secara semula jadi, dia mengajukan pertanyaan: “Adakah mungkin mengambil yang lain? Dan apa yang akan berlaku sekiranya? " Terdapat soalan, dengan jawapan - masalah.

Jadi, terdapat banyak pektin, dan sifatnya berbeza, jadi hasilnya akan berbeza.

Jenis pektin pertama adalah pektin kuning yang disebut. Ini adalah pektin epal atau sitrus, yang masing-masing diperoleh dari perasan epal atau sitrus. Mereka berbeza satu sama lain hanya dalam warna: epal lebih gelap, dan ini harus diambil kira sekiranya penting bagi anda untuk mengekalkan warna produk yang terang atau terang.

Pektin kuning tidak dapat dipulihkan, iaitu tidak boleh dipanaskan semula: ia tidak akan mengeras lagi. Oleh itu, pektin seperti ini paling kerap digunakan untuk penyediaan jem dan jem. Nah, dan jenis hiasan tertentu, seperti halnya lapisan ais yang fleksibel, misalnya.

Gula diperlukan agar pektin berfungsi; jika gula tidak mencukupi, ia tidak menebal. Di samping itu, asid juga mempengaruhi kadar penstabilan. Sekiranya dalam buah rebus kandungan asid semula jadi tidak mencukupi, ia ditambah juga.

Jenis pektin kedua - dan, dengan cara itu, menimbulkan kebanyakan persoalan untuk pemula - NH. Ya, itulah namanya - NH. Pektin ini digunakan hari ini untuk penyediaan lapisan buah dan beri dalam kek - mousse dan biskut, serta untuk glasir, yang terkenal dengan sebutan kaca cermin. Dengan NH, lapisan ini memperoleh kepadatan dan tekstur tertentu, yang tidak dapat dicapai baik oleh jenis pektin atau agen gel lain, pada prinsipnya (gelatin, agar-agar, dll.). Dengan kata lain, kentang tumbuk boleh jadi apa-apa, tetapi hasilnya akan selalu berbeza! Tekstur yang berbeza, dan kemudian rasa yang berbeza untuk pengguna.

Oleh itu, jika anda tidak mahu membeli NH pektin, yang dicadangkan oleh pengarang resipi, misalnya, kerana harganya yang lebih tinggi, dan ingin menggantinya dengan epal yang lebih murah, maka kepadatan dan tekstur yang difahami oleh resipi itu pasti tidak akan sesuai untuk anda. Bersedia untuk itu.

NH - pektin boleh diterbalikkan, iaitu produk dengannya boleh dipanaskan semula, ia akan mengambil bentuk cair, dan setelah menyejukkannya menebal lagi.

Dan jenis pektin ketiga yang digunakan dalam memasak adalah pektin FX58. Dalam resipi biasa adalah yang paling tidak biasa. Dia memerlukan kalsium, bukan gula, untuk bekerja, jadi pektin jenis ini digunakan terutama untuk membuat jeli susu, dan juga dalam masakan molekul.

Sekarang mengenai cara bekerja dengan pektin.

Pektin yang kami beli kelihatan seperti serbuk halus, warna krim ringan. Apple lebih gelap daripada yang lain, seperti yang saya katakan. Setelah berada di dalam air, zarah pektin dengan senang hati menyerapnya ke dalam diri mereka, seperti spons, dan mengembang, meningkat berkali-kali, dan hanya kemudian larut. Sekiranya zarah-zarah berdekatan satu sama lain, kemudian jatuh ke dalam air dan membengkak, mereka akan melekat bersama dan berubah menjadi benjolan besar, yang akan sangat sukar untuk larut. Itulah sebabnya setiap pektin selalu dicampurkan dengan gula dan dicurahkan ke dalam "hujan" cair.

Pada tahap mana anda melakukan ini? Jujur - dengan cara yang berbeza. Anda boleh mencurahkannya pada awal, dengan kentang tumbuk yang masih sejuk. Ada kemungkinan - dalam proses pemanasan. Suhu optimum dianggap hingga 45 darjah, tetapi hanya kerana pada pektin yang lebih tinggi ia akan bergumpal dalam gumpalan yang sukar dibubarkan. Walau bagaimanapun, sifat pektin yang menebal, pada umumnya, tidak akan dapat dilihat, ia lebih senang, lebih rasional dan estetik, atau sesuatu.

Berapa banyak untuk mendidih? Menurut pengamatan saya dan pengetahuan saya, kentang tumbuk dengan pektin kuning tidak boleh direbus selama lebih dari 3 minit, dipercayai bahawa setelah ia mula kehilangan sifat gel. Tetapi saya merebus NH pektin lebih lama, mengikut satu resipi atau yang lain, dan semuanya berjalan lancar. Dalam hal ini, saya menyimpulkan bahawa untuk pektin NH, tempoh mendidih tidak begitu penting.

Perlu diingat bahawa produk panas dengan pektin apa pun adalah cair. Dan hanya setelah penyejukan akhirnya menebal dan memperoleh konsistensi yang diinginkan. Ini bermakna pektin telah menyelesaikan tugasnya. Syabas, pekerja keras!)

Dan sekarang - bagaimana membuat jem)

Ia sangat sederhana) Dan sangat sedap!

Sebenarnya, seperti yang telah saya katakan, adalah mungkin untuk memasak jem currant seperti itu tanpa pektin, kerana beri ini juga mempunyai banyak pektin, tetapi hanya akan memakan masa lebih lama untuk mendidih. Dan semakin lama produk kami menjadi rawatan haba, semakin kurang diketahui bahawa semakin kurang utiliti di dalamnya. Ya, dan rasa memasak yang lama juga tercermin. Perkara yang paling enak adalah sama sekali tidak merebus beri) Tetapi ini tentu saja bukan untuk pektin. Oleh itu, kita akan mendidih, tetapi sesedikit mungkin.

Ambil 400 g blackcurrant beku. Defrost (pilihan). Masukkan ke dalam periuk.

Tambahkan 380 g gula (anda boleh dan kurang, katakan 300, tetapi, bagi saya, ia akan masam). Gaul sebati.

Ambil pektin. Seperti yang telah kita ketahui dari semua yang dibaca, kita sekarang memerlukan kuning pektin. Saya mempunyai pektin epal dari kedai Aidigo. Suka, by the way.

Sekarang ambil mangkuk kecil, tuangkan 20 g gula dan 5 g pektin ke dalamnya.

Kami meletakkan beri dalam gula pada api sederhana, memanaskannya, mendidih (ya, saya tidak takut ketulan dan bekerja dengan pektin pada suhu lebih dari 45 darjah). "Hujan" tuangkan gula dengan pektin ke dalam beri, mencampurkannya secara aktif.

Kami kembali ke api dan merebus semuanya, kacau sekali-sekala, selama 3 minit. Selesai!

Angkat dari api, tuangkan ke dalam balang dan tutup! Jem ini boleh disediakan untuk musim sejuk, hanya sterilkan balang sebelum matahari terbenam.

Dan saya hanya makan) Dengan teh)

Sekarang tidak ada yang akan mengejutkan anda dengan pertanyaan mengenai pektin) Anda cerdas! Dengan apa yang saya ucapkan tahniah kepada anda!)

Diperbuat daripada buah-buahan: apa itu pektin dan mengapa ia diperlukan

Di sini anda boleh mendapatkan maklumat lengkap mengenai suplemen makanan pektin: apa itu dan di mana anda boleh membelinya, cara menggunakannya di rumah, dan banyak lagi. Pektin biasanya digunakan dalam memasak sebagai pengental untuk jem. Sebagai tambahan, ia telah menjadi salah satu makanan tambahan popular baru atau makanan tambahan yang sihat. Adakah dakwaan mengenai sifat perubatan pektin itu benar dan adakah ia boleh membahayakan kesihatan, baca terus.

Apa itu pektin??

Pektin adalah zat (polisakarida) yang terdapat dalam buah-buahan, buah beri dan sayur-sayuran tertentu yang, apabila dipanaskan bersama gula, menyebabkan ciri-ciri penebalan dan pengerasan jam dan jeli.

Dengan kata lain, ia adalah ejen pembentuk gel - suplemen makanan semula jadi (ditetapkan E440), yang direka bentuk untuk membentuk tekstur seperti produk gel, seperti agar-agar. Tanpa pektin, pengawet, jem dan jeli hanya sirap.

Pektin ditambahkan sebagai agen pelekat, pemekat, penstabil atau pengemulsi pada jam, jeli, marmalade, puding, yogurts, makanan dalam tin, kek, pai dan makanan panggang, minuman.

Seperti apa pektin - foto

Pektin kelihatan seperti serbuk putih, kekuningan, kelabu muda atau coklat muda.

Maklumat am

Pektin terkandung dalam tisu sel tumbuhan dan menjadikannya elastik, lebat, membantu buah-buahan dan beri yang matang agar tetap pekat untuk beberapa lama dan mengekalkan bentuknya semasa penyimpanan. Apabila buah menjadi terlalu matang, pektin di dalamnya menjadi gula sederhana, yang benar-benar larut dalam air. Akibatnya, buah-buahan yang matang menjadi lembut dan mulai berubah bentuk..

Buah keras mengandungi pektin yang paling banyak. Buah-buahan dan buah beri dengan kandungan pektin yang tinggi boleh berubah menjadi jem atau jeli tanpa gula dan mendidih kuat.

Tetapi tidak semua buah mempunyai cukup bahan semula jadi ini untuk membuat jem, jem atau jeli - beberapa memerlukan masa memasak yang lebih lama atau pektin tambahan.

Jadual kandungan pektin dan asid dalam buah-buahan dan buah beri

Struktur pektin mengikat dengan berkesan pada air di persekitaran yang berasid. Gula meningkatkan daya tahan pektin, dan juga mempengaruhi tekstur dan tekstur jeli dan jem ketika ia sejuk dan padat. Maksudnya, untuk mengaktifkan penebalan akan memerlukan kandungan gula yang tinggi dan beberapa asid, seperti sitrik.

Asid adalah pemangkin penebalan, ia mengurangkan masa tindak balas dengan ketara. Pektin berfungsi tanpanya, ia akan membeku lebih lama.

Tahap pektin dan asid dalam buah dan beri, biasanya digunakan untuk membuat jem, secara konvensional dibahagikan kepada tiga kumpulan:

 • Kumpulan I: Jika buahnya tidak terlalu masak, ia mempunyai pektin dan asid semula jadi yang cukup untuk membentuk tekstur seperti gel dengan hanya menambahkan gula.
 • Kumpulan II: Tahap asid semula jadi atau pektin yang rendah, mungkin memerlukan penambahan zat ini.
 • Kumpulan III: Selalu perlu menambahkan asid atau pektin, atau kedua-duanya.

Kepekatan pektin berbeza bergantung pada jenis janin dan kematangan.

Senarai produk dengan tahap pektin yang berbeza

Kumpulan IKumpulan IIKumpulan III
Banyak pektinPektin rendahSangat sedikit atau hampir tidak ada pektin
Epal-epal ituEpal yang terlalu banyakAprikot
BlackberryBlackberry masakBlueberry
Kupas sitrus * lihat notaCeriCeri masak
Epal liarCeri burungAra
KranberiPenatuaBlueberry
KismisRaspberry ** lihat nota di bawahPersik
GooseberryNektarin
AnggurPir
QuinceBom tangan
PlumStrawberi

** Raspberry selalu dikenal pasti oleh penyelidik sebagai pektin rendah, tetapi banyak tukang masak di rumah mendapati bahawa ia sering berperilaku seolah-olah mempunyai kandungan zat ini yang tinggi..

Buah-buahan dengan kandungan pektin rendah biasanya harus digabungkan dengan buah-buahan dengan kandungan yang tinggi untuk mendapatkan jeli yang baik. Semasa memasak, tambahkan juga pektin yang dibeli atau rumah untuk mengimbangi tahap rendahnya atau mempercepat prosesnya.

Gelatin dan pektin - apa perbezaannya? Perbandingan

Gelatin dan pektin keduanya menghasilkan gel yang jelas, tetapi ini adalah produk yang sama sekali berbeza..

Perbezaan utama ialah pektin adalah serat larut air yang diperoleh dari alga merah laut, dan gelatin adalah protein yang diperoleh dari kulit, tulang, tendon, tulang rawan haiwan.

 • Pektin digunakan hampir secara eksklusif dalam makanan gula tinggi seperti jem..
 • Gelatin digunakan dalam pelbagai produk yang lebih luas, termasuk mousses, marshmallow dan glazes, kerana ia membeku dalam lingkungan yang sejuk dan tidak memerlukan kemasukan bahan tertentu untuk mengaktifkannya.

Cara menerima dan produk apa yang terkandung di dalamnya

Pektin serbuk yang anda dapati dijual biasanya dibuat dari epal..

Bahan pektin untuk digunakan dalam masakan juga diperoleh dari kulit sitrus, bit gula yang diperah, bakul bunga matahari, labu.

Pektin diperoleh dengan pengekstrakan air dari bahan tanaman yang boleh dimakan yang sesuai, terutama dari kulit buah sitrus dan kek epal, diikuti oleh pemendakan selektif menggunakan alkohol atau garam. Bahan mentah yang digunakan mengandungi sejumlah besar pektin dengan kualiti yang sangat baik dan tersedia dalam jumlah yang cukup untuk menjadikan proses pengeluaran lebih menjimatkan..

Pektin mula dijual dalam bentuk cecair dan juga dalam bentuk serbuk..

Cara memilih dan tempat membeli

Anda boleh membeli pektin di pasar raya besar dan di kedai pastri khusus. Sekiranya kedua-duanya tidak tersedia, anda boleh memesannya secara dalam talian dengan penghantaran.

Semasa membeli pektin, baca dengan teliti komposisi pada label, kerana terdapat banyak produk yang diperoleh secara sintetik: ada yang mengandungi dekstrosa, pemanis buatan, dll. Mereka mungkin mengandungi bahan pengawet, termasuk natrium atau kalium benzoat.

Terdapat tiga jenis pektin yang dijual:

 • Pektin kuning - direka untuk kesesakan panas, jem dan selai, memberikan tekstur likat yang membezakannya dari jem biasa. Jenis "tidak dapat dipulihkan" ini, iaitu memanaskan semula dan membubarkannya tidak akan berfungsi.
 • Pectin NH - sesuai untuk sos pencuci mulut, pelapis seperti jeli dan jeli (sebagai hidangan bebas, atau sebagai lapisan kek). Keterbalikan terma spesies ini membolehkan anda bereksperimen dengan tekstur kentang tumbuk, mengubahnya menjadi sos atau jeli.
 • Pectin FX58 - sesuai untuk membuat jeli susu, sos dan mousses. Ia dapat berinteraksi dengan produk yang mengandungi kalsium, seperti susu dan krim..

Bagaimana dan berapa banyak yang perlu disimpan

Pektin dalam serbuk disimpan di tempat yang kering dan gelap di dalam bekas kedap udara tidak lebih dari 12 bulan. Jangka hayat pektin kuning dalam balang terbuka maksimum 6 bulan, kemudian ia mulai kehilangan khasiatnya, dan produknya membeku lebih teruk.

Pektin cecair buatan rumah akan disimpan di dalam peti sejuk selama seminggu atau di dalam peti sejuk selama 6 bulan.

Komposisi kimia

100 g pektin cecair mengandungi:

 • 96.9 g air
 • 11 kalori
 • 1 g abu
 • 2.1 g serat.

100 g pektin kering mengandungi:

 • 335 kalori
 • 0.3 g protein
 • 0.3 g lemak
 • 0.3 g abu
 • 90 g karbohidrat
 • 8.6 g serat.

Ia juga mengandungi mineral seperti 8 mg kalsium, 2.7 mg zat besi, 2 mg fosfor, 8 mg kalium, 200 mg natrium, 0.46 mg zink, 0.42 mg tembaga dan 0.07 mg mangan.

Ciri-ciri yang bermanfaat

Pectin menawarkan sejumlah faedah kesihatan:

 • Ini adalah serat larut, yang berfungsi sebagai media nutrien untuk bakteria bermanfaat, dan juga terlibat dalam penyingkiran bahan berbahaya melalui sistem pencernaan. Pektin secara praktikal tidak diserap oleh sistem pencernaan manusia, tetapi bertindak sebagai enterosorben.
 • Pektin membersihkan badan dari bahan berbahaya tanpa mengganggu keseimbangan bakteriologi. Oleh kerana kemampuan zat pektin tidak dapat pecah di bawah tindakan enzim perut, dan juga berinteraksi dengan ion dari pelbagai logam, ia digunakan sebagai profilaksis sekiranya mabuk badan dengan logam berat.
 • Menurunkan kolesterol. Hasil kajian menunjukkan bahawa peserta yang mengambil 15 gram epal atau sitrus pektin dengan makanan setiap hari selama empat minggu menurunkan kadar kolesterol "buruk" sebanyak 7-10%. Dalam eksperimen berikutnya, pengambilan 6 g sitrus pektin setiap hari selama tiga minggu menyebabkan penurunan LDL sebanyak 6-7%.
 • Melindungi daripada barah usus besar. Menurut kajian, diet kaya serat, seperti pektin, mungkin merupakan kunci untuk mencegah tumor usus. Para saintis telah mengkaji kesan pektin pada sel barah usus besar manusia dan mendapati bahawa ia menghalang pertumbuhan tumor. Para penyelidik menyimpulkan bahawa pektin dan zat-zat yang disebabkan oleh pemecahan pektin dapat melindungi dari barah usus besar.
 • Membantu menghidap diabetes. Berita baiknya ialah makan makanan yang kaya dengan serat larut, seperti pektin, membantu menormalkan tahap glukosa darah. Serat larut melambatkan pencernaan dan melambatkan pergerakan usus. Ini membantu melambatkan penyerapan karbohidrat dari makanan, yang memastikan tahap glukosa stabil..
 • Menggalakkan penurunan berat badan. Serat larut dalam pektin membuat anda merasa kenyang lebih cepat, kerana ia menyerap air semasa proses pencernaan. Serat larut juga melambatkan penyerapan karbohidrat. Ini membantu menjaga glukosa darah stabil dan menunda kelaparan..
 • Melemahkan cirit-birit. Pektin meningkatkan kelikatan dan jumlah najis dan dengan itu membantu mengurangkan cirit-birit. Ia digunakan dalam banyak ubat untuk merawat cirit-birit. Pektin, yang diperoleh secara langsung dari buah-buahan, membekalkan usus besar dengan nutrien dan bakteria "baik" dan membantu memperbaiki tisu yang rosak.
 • Berguna untuk sendi. Orang yang menderita arthritis biasanya mengalami sakit sendi, kekejangan, keradangan dan sentiasa mencari ubat-ubatan yang tidak ketagihan. Pektin, yang secara semula jadi terdapat dalam buah sitrus, pisang, epal, dan beberapa sayur-sayuran, mengikat logam berat dan mengeluarkannya dari sendi. Ini dipanggil chelation. Sendi rosak apabila logam berat terkumpul di dalamnya, dan ia menjadi sakit dan kaku. Menyingkirkan logam berat dengan khelasi membolehkan badan memperbaiki diri. Pektin juga merangsang pengeluaran cecair sinovial, yang melindungi sendi dan membolehkannya berfungsi dengan baik..
 • Menghalang batu empedu. Beberapa kajian mendapati pektin dapat menghalang pembentukan batu empedu dan juga berkesan melarutkan yang ada.

Pektin boleh didapati dalam bentuk makanan tambahan, yang boleh anda beli di farmasi, jika anda tidak takut untuk membeli produk berkualiti rendah, tetapi anda boleh memilih antara pengeluar dunia terkenal di sini.

Ikuti arahan penggunaan pektin dan berhati-hati: pengambilan berlebihan tidak hanya dapat memberi manfaat, tetapi juga membahayakan.

Kontraindikasi (bahaya)

Pengambilan sebilangan besar makanan yang tinggi serat dan makanan tambahan dengan pektin boleh menyebabkan beberapa akibat yang tidak menyenangkan bagi tubuh:

 • Akibat memakan pektin dalam jumlah besar, pembentukan gas, sakit dan kembung boleh berlaku. Sebilangan orang kekurangan enzim yang diperlukan untuk memecah serat di usus kecil. Akibatnya, serat tetap tidak dicerna, dan ketika terkumpul di dalam usus, gas terbentuk yang menyebabkan ketidakselesaan dan kembung..
 • Pektin membantu membersihkan saluran usus, tetapi dalam jumlah besar boleh menyebabkan cirit-birit. Sekiranya pengambilan serat yang tinggi berlaku dalam makanan, maka penyerapan nutrien lain di saluran usus berkurang, dan ini boleh menyebabkan cirit-birit. Oleh itu, disarankan untuk mengambil sejumlah besar air ketika mengambil bahan tambahan makanan seperti pektin.
 • Serat di saluran pencernaan boleh mengganggu penyerapan nutrien penting seperti kalsium, zink, zat besi dan magnesium. Oleh itu, pektin dan makanan tambahan lain mesti diambil secara berasingan..
 • Pectin sitrus boleh menyebabkan reaksi alergi pada orang yang sensitif terhadap jeruk, lemon, dll. Beberapa gejala tindak balas alahan termasuk gangguan pencernaan dan cirit-birit..
 • Makanan tambahan pektin boleh mempengaruhi pengambilan ubat: kecekapan ubat dikurangkan kerana kandungan serat yang tinggi.

Aplikasi Memasak

Jam adalah salah satu cara yang paling dipercayai untuk mengawetkan buah dan beri untuk musim sejuk. Ketika itulah pektin yang dibeli dapat membantu: secara dramatik mengurangkan masa yang diperlukan untuk benda kerja yang manis..

Cara membuat pektin dari epal di rumah

Di rumah, pektin boleh dibuat dari sisa epal - inti dan kulitnya. Membekukannya semasa ia terbentuk di dalam peti sejuk sehingga anda cukup untuk resipi. Pastikan menggunakan buah yang ditanam secara organik jika anda menggunakan kulitnya. Epal yang masam dan masam mengandungi lebih banyak pektin daripada yang manis dan masak.

 • 1 liter epal (inti dan kulit, atau keseluruhan, potong 2-3 cm).
 • 2 liter air.
 1. Masukkan epal ke dalam kuali dan tambahkan air secukupnya untuk menutupnya..
 2. Didihkan. Kurangkan panas dan reneh, kacau sekali-sekala hingga epal lembut. Mungkin mengambil masa lebih kurang satu jam..
 3. Angkat dari api dan biarkan saringan melalui saringan yang dilapisi dengan beberapa lapisan kain kasa sepanjang hari atau malam.
 4. Cecair yang sedikit pekat yang diperoleh selepas pengetatan adalah pektin epal anda..

Untuk menyimpan pektin buatan sendiri untuk kegunaan masa depan, anda boleh membekukannya dan menyimpan sehingga 6 bulan, atau menyimpannya:

 1. Panaskan pektin hingga mendidih.
 2. Tuangkan ke dalam balang kaca yang bersih, tinggalkan ruang 1 sentimeter di leher.
 3. Tutup penutup dan rawat di dalam tab mandi air mendidih selama 10 minit.

Cara membuat Citrus Pectin

Anda boleh menggunakan buah sitrus untuk resipi ini, tetapi limau gedang adalah yang terbaik kerana ketumpatannya lebih tinggi.

 • 250 gram kulit sitrus putih.
 • 2 cawan air.
 • ¼ cawan jus lemon.
 1. Keluarkan bahagian berwarna kulit kupas dengan parutan.
 2. Potong bahagian putih yang tinggal.
 3. Campurkan dengan jus lemon dalam periuk kecil dan biarkan selama 2 jam.
 4. Masukkan air dan biarkan selama satu jam lagi..
 5. Didihkan campuran pada suhu tinggi..
 6. Kurangkan api dan reneh selama 15 minit. Padamkan api dan biarkan sejuk.
 7. Terikan melalui beg atau beberapa lapisan kain kasa.

Cara menggunakan pektin siap untuk jem

Pektin dalam bentuk serbuk larut dalam air sejuk. Selepas pembubaran, larutan likat terbentuk. Ia perlu dikacau dengan cepat, jika tidak, ia akan menjadi gumpalan dan pada masa akan datang sukar untuk menyingkirkannya.

Gabungkannya dengan serbuk larut lain seperti gula sebelum menambahkan pektin ke dalam cecair..

Campurkannya dengan cecair dan bahan lain menggunakan pengisar tangan.

 • Gunakan kira-kira ¼ cawan pektin setiap 1 cawan buah atau jem beri.
 • Untuk jeli, ambil ¼ cawan pektin ke segelas jus buah.

Masukkan pektin serbuk ke jisim sejuk atau suam (tidak lebih tinggi daripada 45 ° C) dan kemudian didihkan. Sekiranya ditambahkan pada suhu yang lebih tinggi, ia akan menjadi kental dan tidak akan bercampur dengan baik..

 • Versi pektin cair selalu ditambah selepas mendidih..

Setiap jenis pektin yang dibeli berkelakuan berbeza, jadi baca arahan penggunaan pada pembungkusan dan ikuti. Biasanya, kedai mengikat jauh lebih cepat dan kuat daripada pektin semula jadi, dan boleh menjadi sangat tebal..

Serbuk dan pektin cair tidak boleh ditukar ganti, jadi selalu berpegang pada resipi asal..

Resipi marmalade pektin - video

Resipi Pectin Marshmallow - Video

Selai strawberi dengan pektin dalam 5 minit - resipi video

Apa yang perlu diganti dalam resipi

Sekiranya anda perlu mencari pengganti pektin yang berkesan, salah satu pilihan ini sesuai untuk anda:

 • Tambahkan buah-buahan yang tinggi pektin semula jadi, seperti epal, cranberry, currant, dan anggur. Campurkannya dengan buah-buahan yang rendah pektin (strawberi, pic) untuk jem yang lebih tebal. Pada buah yang belum masak, biasanya, lebih banyak pektin daripada yang matang.
 • Kupas dan inti dari banyak buah mengandungi banyak pektin. Kadang-kadang ia termasuk dalam resipi jeli dan jem sebagai pemekat semula jadi, contohnya, bahagian putih dan kulit jeruk dan lemon.
 • Tingkatkan masa memasak. Dalam kes ini, anda tidak perlu mencari sesuatu untuk menggantikan pektin dan anda boleh meletakkan lebih sedikit gula. Apabila jem atau jeli dimasak untuk waktu yang lama, mereka secara semula jadi menebal, tetapi ini sedikit memburukkan rasanya.
 • Gunakan pati jagung sebagai pengganti pektin. Kacau selalu semasa memasak, kerana mudah terbakar. Perlu diingat bahawa cecair pekat dengan pati jagung tidak memperoleh penampilan yang telus..
 • Dalam kes yang melampau, pektin boleh diganti dengan gelatin berperisa. Ia akan menambahkan warna cerah dan aroma buah..

1 sudu besar pektin cair = 2 sudu teh serbuk.

Namun, alternatif terbaik untuk pektin yang dibeli adalah membuatnya sendiri (resipi di atas).

Apa itu pektin dan mengapa ia sangat berguna? Pemekat Pektin Semula jadi: Lebih Banyak Manfaat Daripada Bahaya

Buah-buahan dan sayur-sayuran kaya bukan hanya dengan mineral dan vitamin. Mereka mengandungi banyak karbohidrat, termasuk pektin. Mari kita lihat buah polisakarida yang banyak, apa faedah dan mudaratnya bagi tubuh manusia, bagaimana ia digunakan dalam masakan dan farmakologi.

Apa itu pektin??

Pektin adalah bahan asal tumbuhan, yang mempunyai sifat penyempitan. Bahasa ilmiah adalah polisakarida yang disucikan, karbohidrat, merujuk kepada serat makanan. Ini adalah kumpulan bahan yang dibezakan oleh kemampuan membentuk jeli (gel) dalam larutan masam dan masam. Ini terkandung dalam buah-buahan, dan di hijau terdapat polisakarida yang tidak larut, dan ketika ia masak, ia masuk ke dalam bentuk larut.

Pektin dihargai kerana sifat berguna seperti:

 • meningkatkan pencernaan, pergerakan usus dan peredaran periferal;
 • menurunkan kolesterol darah;
 • menstabilkan tekanan;
 • membuang toksin dari badan, logam berat, radionuklida;
 • mengurangkan keradangan dan pendarahan (luaran dan dalaman);
 • menyembuhkan luka.

Bahan pektin banyak digunakan dalam pengeluaran makanan sebagai pemekat, penstabil konsistensi. Mereka dibenarkan di semua negara dan ditunjukkan pada label sebagai makanan tambahan E440.

Manfaat dan kemudaratan pektin ditentukan oleh kuantitinya. Dalam diet manusia normal, tidak lebih daripada 3-4 g polisakarida yang ada. Sekiranya keracunan logam berat, disarankan untuk meningkatkan dosnya menjadi 10-15 g. Tetapi langkah diperlukan dalam semua perkara.

Apabila dikonsumsi dalam jumlah besar, zat asal tumbuhan akan mula "menarik" mineral berguna dari tubuh, terutama kalsium. Ini berbahaya terutamanya bagi orang tua. Selain itu, kelebihan karbohidrat menyebabkan penapaian pada usus besar.

Jenis pektin

Bahan ini boleh didapati dari pelbagai bahan mentah. Pektin yang paling popular dari epal, buah sitrus dan bit gula. Dalam bentuknya yang disucikan, ia adalah karbohidrat dan tidak mengandungi protein dan lemak..

Beetroot, dibandingkan dengan pektin buah, mempunyai kemampuan kurang gel, tetapi mengikat bahan lain dengan baik, sebab itulah ia digunakan untuk tujuan perubatan. Untuk pengeluaran jus sayur-sayuran dan buah-buahan, minuman jus dan produk tenusu, pemekat sitrus lebih sesuai..

Penstabil terbahagi kepada tiga kategori:

 1. Kuning polos. Ia paling sering dijual, diperoleh dari epal atau jeruk. Ia hanya berfungsi jika terdapat gula, ia tidak boleh dipanaskan semula.
 2. NH pektin. Produk dengannya boleh dipanaskan dan disejukkan beberapa kali.
 3. FX58. Polisakarida jenis ini membentuk gel hanya dengan adanya kalsium, oleh itu ia digunakan dalam produk tenusu..

Selalunya dihasilkan penstabil gabungan yang diperoleh daripada campuran polisakarida yang diperoleh dari pelbagai tumbuhan.

Makanan apa yang mengandungi pektin

Makanan yang kaya dengan serat makanan merangkumi terutamanya buah beri, buah-buahan dan sayur-sayuran, serta semua yang disediakan dari mereka: jus, kentang tumbuk, jem. Terdapat banyak zat ini di pastille dan marshmallow, tetapi dalam produk ini banyak gula.

Jadual: Kandungan Beijing dalam buah-buahan dan sayur-sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuranKandungan pektin,%
Epal-epal itu1-1.8
Pir0.5-1.4
Plum0.2-1.5
Aprikot, pic0.5-1.25
Ceri0.4-0.8
Lobak8-10
Kobis5-7.5
Beet3-4
Tomato2-3

Epal mana yang mempunyai lebih banyak pektin?

Semua jenis epal yang masak lebih awal mengumpul lebih banyak pektin. Pada buah-buahan kemudian, bahan ini kurang. Buah masak sepenuhnya lebih bermanfaat daripada yang berwarna kehijauan, dan memasak tidak merosakkan polisakarida.

Untuk mendapatkan jeli dan marmalade yang padat, epal manis dan masam harus dipilih, kerana agen gelling berfungsi lebih aktif dengan adanya asid. Untuk penyediaan marshmallow buatan sendiri, pelbagai Antonovka sangat sesuai.

Pektin sitrus

Pada kulit sitrus, kandungan polisakarida dapat mencapai hingga 70%, jadi penyediaannya dari jeruk dapat dilakukan secara ekonomi. Hampir keseluruhan pemekat yang diimport diperoleh dari buah oren. Tidak ada perbezaan besar antara penstabil buah kecuali sitrus membentuk jeli yang lebih telus.

Kandungan Pectin Labu

Adalah selamat untuk mengatakan bahawa labu mengandungi lebih banyak pektin (dari 7%) daripada epal (1-1.5). Sayuran oren boleh mengumpulkan sebanyak 7 hingga 17% daripada polisakarida gel, bergantung pada jenis dan kematangannya. Labu berbuah besar adalah yang terbesar dalam jumlah mereka. Sekiranya anda menambahkan serat makanan lain, kandungan karoten dan pelbagai vitamin untuk ini, maka anda hanya mendapat pekatan zat yang diperlukan untuk tubuh. Lebih-lebih lagi, labu tidak kehilangan khasiat bermanfaatnya semasa penyimpanan berpanjangan.

Pektin dalam buah beri

Di antara buah beri, polisakarida yang paling banyak terdapat pada currants. Jumlah karbohidrat berbeza mengikut jenis dan kematangan.

Jadual: Kandungan pektin dalam buah beri

BeriKandungan pektin,%
Anggur hitam1,5
Riben Merah1.15
Gooseberry0.3-1.42
Raspberry0.72-1.0
Stroberi0.7
Kranberi0.5-1.3

Apa yang diperlukan dan di mana ia digunakan?

Pektin mampu menyerap air dan membengkak. Oleh itu, dalam industri makanan ia ditambah sebagai pemekat dan penstabil kepada pelbagai produk:

 • marshmallow, gula-gula, marmalade;
 • gula-gula dan coklat disebat;
 • krim udara untuk kek;
 • jem, jem, konfigurasi;
 • isi buah dalam pencuci mulut, yogurt dan ais krim;
 • sos.

Bahan ini tidak hanya memberikan konsistensi yang lebih tebal pada produk, tetapi juga mencegah pencerobohan semasa pengangkutan dan penyimpanan. Kerana kehadirannya dalam jus buah, pulpa tidak menetap, bahkan sejumlah kecil polisakarida menjadikan rasa minuman itu tepu. Pada masa yang sama, penstabil tidak mempunyai rasa dan aroma yang tersendiri.

Penyerap cecair berasaskan pektin

Keupayaan polisakarida untuk menyelubungi bahan berbahaya dan mengeluarkannya dari badan berjaya digunakan dalam perubatan:

 • dalam rawatan keracunan;
 • untuk menghilangkan dysbiosis;
 • untuk menghilangkan alahan pelbagai asal;
 • sebagai profilaksis bagi orang yang bekerja di industri yang sangat berbahaya.

Berdasarkan sebatian gelling dari epal, Liquid Coal, Pecto, dan Pepidol tersedia untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Sorben dijual dalam bentuk cecair atau serbuk, yang mesti dicampurkan di dalam air. Gel yang dihasilkan mempunyai rasa dan komposisi semula jadi yang menyenangkan. Juga dalam farmakologi, karbohidrat digunakan untuk membuat kapsul ubat.

Cara membuat pektin epal di rumah

Tidak semua suri rumah mempercayai makanan tambahan dan lebih suka memasak pektin epal di rumah daripada buah-buahan yang dikumpulkan di kebun. Yang diperlukan hanyalah 2 kg sebiji epal dan 250 ml air.

 1. Basuh epal, potong dengan biji dan kupas.
 2. Lipat dalam kuali atau stewpan, tuangkan air.
 3. Didihkan dengan api kecil, kemudian reneh selama 25-30 minit lagi, ingat untuk terus dikacau.
 4. Sejukkan epal rebus, letakkan di ayak. Kumpulkan jus yang dibebaskan, ia adalah pekat zat gelling.

Sekiranya anda menguap semua air dari cecair, simpan di dalam stewpan selama kira-kira 5-6 jam di dalam ketuhar yang dipanaskan hingga 80-100 darjah, anda akan mendapat pektin serbuk. Pilihan yang lebih mudah adalah menggulung jus epal ke dalam balang yang disterilkan. Ia juga boleh dibekukan dalam bentuk kiub, yang sangat mudah.

Aplikasi Memasak

Agen gel yang berasal dari tumbuhan banyak digunakan dalam penyediaan hidangan manis dan persediaan untuk musim sejuk. Bahan ini membolehkan anda:

 • kurangkan masa untuk membuat jem atau jem;
 • simpan semua sambungan yang berguna;
 • memberi sebarang ketekalan;
 • kurangkan gula.

Apabila penstabil ditambahkan ke dalam piring panas, ia tidak menebal dengan segera, tetapi setelah disejukkan sepenuhnya. Oleh itu, marshmallow terbentuk semasa jisimnya masih panas.

Cara mengganti pektin dalam resipi

Daripada pektin, pati, gelatin, agar-agar dapat digunakan sebagai pemekat dalam resipi. Dalam beberapa pinggan, ia boleh ditukar ganti, tetapi kebanyakannya tidak..

Dengan menggunakan pati, anda boleh membuat sos atau krim yang lebih pekat, tetapi jangan memasak jem.

Gelatin adalah pengental yang berasal dari haiwan, protein yang bersifat semula jadi. Pada suhu bilik, tidak akan tebal, jadi jem pada gelatin tidak akan berfungsi, dan marmalade akan cepat cair darinya. Ia sesuai untuk aspic, krim krim, pencuci mulut curd.

Agar-agar berguna untuk membuat soufflé, marshmallow atau susu Burung. Ia mampu mewujudkan konsistensi yang sangat padat, jadi lebih baik untuk penyediaan marmalade.

Cara menggunakan pektin untuk jem

Polimer semula jadi ini membantu membuat jem tebal dalam masa sesingkat mungkin. Ini membantu mengurangkan masa rawatan haba, yang membolehkan anda mengekalkan vitamin dan sifat bermanfaat secara maksimum..

Pengental dimasukkan ke dalam puri beri panas, setelah mencampurkannya dengan sebahagian kecil gula. Ini perlu supaya penstabil diedarkan secara merata ke seluruh jisim buah dan tidak melekat dalam satu ketulan. Anda boleh menggunakan campuran kedai siap pakai serat makanan, gula dan asid sitrik - gula gula.

Dengan menambahkan penstabil epal atau sitrus, anda boleh membuat jem tanpa gula sama sekali, yang penting bagi pesakit diabetes. Dalam kes ini, untuk 1 kg buah anda perlu mengambil 15 g serbuk kering.

Pectin Marshmallows

Manisan cambuk boleh disediakan baik pada pektin, begitu juga pada gelatin atau agar-agar. Epal bakar adalah asas marshmallow, dan kerana mencambuk gula dengan protein, produk memperoleh konsistensi yang lapang. Penambahan pengental (agar agar) menjaga kelembutan dan keliangan produk; ia tidak jatuh dari masa ke masa.

Pectin Marmalade

Di rumah, dengan bantuan sebatian gelling sayur, marmalade dapat disiapkan. Ia akan menjadi nyata, tanpa pewarna atau perisa, tidak seperti produk di kedai..

Skim penyediaannya tidak berbeza dengan jem, cuma tambahkan lebih banyak pektin: 10 g serbuk per 300 g buah puri. Jem yang dikimpal dengan penstabil perlu dicurahkan ke dalam acuan dan disejukkan.

Untuk penyediaan marmalade, saya paling kerap menggunakan epal, plum, buah sitrus. Peminat rasa asli boleh mencuba memasaknya dari tomato merah atau kuning dengan rempah.

Pektin dalam bidang kosmetologi

Dalam pembuatan kosmetik, polisakarida ditambahkan untuk memberikan struktur likat pada pasta, krim, salap. Ia termasuk dalam syampu, losyen, supaya lebih tebal. Untuk produk seperti itu, mereka sering menggunakan bahan yang diekstrak dari bakul bunga matahari.

Selain berperanan sebagai penstabil konsistensi, karbohidrat juga memberi kesan positif pada kulit:

 • mengaktifkan pembaharuan sel epidermis;
 • mempunyai kesan menenangkan;
 • melembutkan kulit;
 • menggalakkan penyembuhan kulit yang cepat selepas luka bakar.

Apabila membilas rambut dengan pektin, mereka memperoleh kilauan semula jadi.

Pectin tulen, berkat kemampuannya yang menggelegak, membolehkan anda memasak pelbagai hidangan. Dan buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan polisakarida ini akan membawa manfaat kesihatan. Perkara utama adalah memerhatikan ukuran.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes