Glucometer Contour TS: arahan, harga, ulasan

Pemantauan tahap glukosa secara berterusan adalah bahagian penting dalam kehidupan seseorang dengan diabetes. Hari ini, pasaran menawarkan alat yang lebih mudah dan ringkas untuk analisis gula darah yang cepat, termasuk meter glukosa Contour TS, alat yang baik oleh syarikat Bayer German, yang telah menghasilkan bukan sahaja ubat-ubatan, tetapi juga produk perubatan selama bertahun-tahun. Kelebihan Contour TS adalah kesederhanaan dan kemudahan penggunaan kerana pengekodan automatik, yang membolehkan anda tidak memeriksa kod jalur ujian sendiri. Anda boleh membeli peranti di farmasi atau memesannya secara dalam talian, membuat penghantaran.

Litar kenderaan dari Bayer

Diterjemahkan dari Bahasa Inggeris Total Simplicity (TS) bermaksud "kesederhanaan mutlak." Konsep penggunaan mudah dan senang dilaksanakan dalam peranti secara maksimum dan tetap relevan selalu. Antara muka yang jelas, butang minimum dan ukuran maksimumnya tidak akan membiarkan pesakit tua keliru. Port jalur ujian diserlahkan dengan warna jingga terang dan mudah dicari bagi orang yang kurang penglihatan..

 • glukometer dengan kes;
 • Pena penindas Microlight;
 • lancet 10 pcs;
 • Bateri CR 2032
 • arahan dan kad jaminan.

Kelebihan meter ini

 • Kekurangan pengekodan! Penyelesaian untuk masalah lain adalah penggunaan meter Contour TS. Sebelum ini, pengguna setiap kali harus memasukkan kod jalur ujian, yang sering dilupakan, dan mereka hilang dengan sia-sia.
 • Minimum darah! Kini hanya 0.6 μl darah yang mencukupi untuk menentukan tahap gula. Ini bermaksud tidak perlu menusuk jari anda dengan mendalam. Pencerobohan minimum membolehkan anda menggunakan glukometer Contour TC setiap hari pada kanak-kanak dan orang dewasa.
 • Ketepatan! Peranti mengesan glukosa secara eksklusif dalam darah. Karbohidrat seperti maltosa dan galaktosa tidak diambil kira..
 • Kalis kejutan! Reka bentuk moden digabungkan dengan ketahanan peranti, meter terbuat dari plastik yang kukuh, yang menjadikannya tahan terhadap tekanan mekanikal.
 • Menjimatkan hasil! 250 pengukuran tahap gula terakhir disimpan dalam memori peranti.
 • Set penuh! Peranti ini tidak dijual secara berasingan, tetapi dengan satu set dengan scarifier untuk tusukan kulit, lancet dalam jumlah 10 keping, penutup yang selesa, dan kupon jaminan.
 • Fungsi tambahan - hematokrit! Petunjuk ini menunjukkan nisbah sel darah (sel darah putih, sel darah merah, platelet) dan bahagian cairnya. Biasanya, pada orang dewasa, hematokrit rata-rata 45 - 55%. Sekiranya terdapat penurunan atau peningkatan di dalamnya, perubahan kelikatan darah dinilai.

Kekurangan Kontur TS

Dua kelemahan meter adalah penentukuran dan masa analisis. Hasil pengukuran dipaparkan di layar setelah hanya 8 saat. Tetapi masa ini secara amnya tidak buruk. Walaupun ada peranti dengan selang lima saat untuk menentukan tahap glukosa. Tetapi penentukuran glukometer Contour TS dilakukan dalam plasma, di mana kepekatan gula selalu lebih tinggi sebanyak 11% daripada darah keseluruhan. Ini bermaksud bahawa semasa menilai hasilnya, anda perlu mengurangkannya secara mental sebanyak 11% (dibahagi dengan 1.12).

Penentukuran plasma tidak dapat disebut sebagai kekurangan khas, kerana pengeluar memastikan hasilnya bertepatan dengan data makmal. Kini semua glukometer baru dikalibrasi oleh plasma, kecuali peranti satelit. Contour TS baru bebas dari kekurangan dan hasilnya ditunjukkan dalam masa 5 saat sahaja..

Jalur ujian untuk meter glukosa

Satu-satunya komponen pengganti untuk peranti adalah jalur ujian, yang mesti dibeli secara berkala. Untuk Contour TS, jalur ujian tidak terlalu besar, tetapi tidak terlalu kecil dibangunkan untuk memudahkan orang tua menggunakannya.

Ciri penting mereka, yang akan menarik bagi semua orang, tanpa pengecualian, adalah pengambilan darah yang bebas dari jari setelah tusukan. Tidak perlu memerah jumlah yang betul.

Biasanya, barang habis disimpan dalam pembungkusan terbuka tidak lebih dari 30 hari. Maksudnya, selama sebulan disarankan untuk menghabiskan semua jalur ujian untuk peranti lain, tetapi tidak menggunakan meter TC Kontur. Jalurnya dalam pembungkusan terbuka disimpan selama 6 bulan tanpa penurunan kualiti. Pengilang memberikan jaminan ketepatan kerja mereka, yang sangat penting bagi mereka yang tidak perlu menggunakan glukometer setiap hari.

Arahan penggunaan

 1. Keluarkan jalur ujian dan masukkan ke dalam port oren sehingga berhenti. Setelah menghidupkan peranti secara automatik, tunggu “drop” di layar.
 2. Basuh dan keringkan tangan.
 3. Menjalankan tusukan kulit dengan scarifier dan mengharapkan munculnya titisan (anda tidak perlu mengeluarkannya).
 4. Sapukan titisan darah yang dilepaskan ke pinggir jalur ujian dan tunggu isyarat maklumat. Selepas 8 saat, hasilnya akan muncul di skrin..
 5. Keluarkan dan buang jalur ujian yang digunakan. Meter akan mati secara automatik.

Arahan video

Di mana untuk membeli meter Kontur TS dan berapa?

Glucometer Kontur TS boleh dibeli di farmasi (jika tidak tersedia, kemudian dipesan) atau di kedai alat perubatan dalam talian. Harganya mungkin sedikit berbeza, tetapi umumnya lebih murah daripada pengeluar lain. Rata-rata, kos peranti dengan keseluruhan kit adalah 500 - 750 rubel. Jalur tambahan dalam jumlah 50 keping boleh dibeli dengan harga 600-700 rubel.

Ulasan

Saya secara peribadi belum menguji alat ini, tetapi menurut pesakit diabetes, Contour TS adalah glukometer yang sangat baik. Dengan gula biasa, praktikalnya tidak ada perbezaan berbanding dengan makmal. Dengan tahap glukosa yang meningkat, ia sedikit dapat meremehkan hasilnya. Berikut adalah ulasan pesakit diabetes:

Sistem Pemantauan Glukosa Darah Bayer Contour TS - Ulasan

Ulasan negatif

Plus: padat, mudah digunakan, beg galas

Kekurangan: ketepatan adalah perkara yang paling penting, tetapi saya ragu ketepatannya (saya tidak menghidap diabetes) bacaannya berbeza dengan yang lebih tipis dari 5.3 hingga 6.2 setiap ukuran, ia berlaku pada masa 4 bar yang anda akan habiskan hasilnya selalu berbeza

Ulasan: ralat besar yang pasti tidak jelas. Meternya adalah 550 rubel. Ternyata tidak ada satu jalur, helai itu harus dibeli secara berasingan 770 rubel 50 keping dan hanya 5 lancet yang disertakan

Minus: Pengukuran tidak tepat. Jalur ujian yang mahal

Ulasan: Saya mengukur glukosa, saya mengambil 5,8 mmol dari satu jari, kerana saya berfikir bahawa saya mengambil banyak, saya mengambil 3,6 mmol dari jari yang lain. Saya juga memahami jalannya pada 0,5 mmol, tetapi tidak 2.2.

Kontur meter gluko yang sangat tidak tepat. Petunjuk sangat dipandang rendah, dan saya cuba membuat 7 ujian dari satu titisan darah. Manjakan 7 jalur ujian dan hasilnya, penyebaran bacaan dari 7.3 hingga 9.7. Saya mencuba 3 glukometer ini, hasil dari 2 saya kembali ke farmasi, dan yang ketiga dikeluarkan di klinik secara percuma, tetapi dia juga berbohong.

Saya membaca sejumlah besar maklumat mengenai semua glukometer yang dijual. Dia memilih meter Bayer Contour TS untuk banyak tinjauan kualiti dan kesederhanaan. Sebenarnya: - sangat senang digunakan. Tetapi di sinilah kebajikannya berakhir.!

Kekurangan: dikenal pasti oleh saya:

 1. Penyimpangan hasil ujian glukosa darah dari hasil makmal lebih besar daripada kesalahan yang dinyatakan oleh pengeluar (kesalahan melebihi 50% dan bukannya 20% yang ditetapkan oleh pengeluar);
 2. Kesalahan antara hasil ujian glukometer berturut-turut melebihi 20%.

Pengujian kadar glukosa dalam darah dilakukan sepenuhnya sesuai dengan petunjuk yang dilampirkan pada meter menggunakan jalur ujian "Contour TS"!

Mungkin saya berkahwin, tetapi hakikatnya tetap ada! Komunikasi dengan perunding Bayer di talian hotline tidak membawa hasil. Komunikasi, secara sederhana, diturunkan menjadi dialog antara orang bisu dan orang buta. Ini dapat dilihat bahawa nenek selalu memanggil mereka dan mereka "menggantung mie di telinga mereka", mengatakan bahawa anda sendiri melakukan sesuatu yang salah. Tidak ada pusat perkhidmatan Bayer di bandar saya, dan mereka tidak dapat menolong saya. Oleh itu, ingatlah ini semasa membeli, jika sayangnya, anda bukan Muscovite dan tinggal di luar Ural. Saya akan cuba mengembalikannya ke farmasi tempat saya membeli meter ini. Tetapi saya merasakan dialognya tidak akan mudah

Saya membeli peranti kedua, 4 bungkus jalur ujian (pada masa yang berlainan). Saya mengeluarkannya dengan berhati-hati, saya bertindak mengikut arahan. Bagus jika anda dapat bacaan glukosa 8.9 atau 10 kali. Mesej E 11, E 2, E 3 terus muncul di skrin. Titisan darah, bahkan tidak turun, tetapi sudah cukup banyak sungai untuk menentukan hasilnya. Tukar bateri. Saya tidak tahu apa yang perlu dibuat lagi. Wang dibelanjakan, saraf juga. HILANG. SANGAT TERUK.

Mereka memberikannya pada hari cuti di klinik kami, sebelum itu saya menggunakan alat Rusia kami. Konturnya lebih selesa. Terdapat lebih sedikit darah yang diperlukan. Mengukur dengan lebih pantas. Tetapi masalah pertama yang saya hadapi adalah harga jalur ujian. Kemudian saya menyedari mengapa mereka memberikannya secara percuma. Ia akan terbayar dengan jalur ujian. Harganya hampir 1000 rubel. Baiklah, sekiranya ia menunjukkan dengan betul. Untuk minat, saya membandingkan hasilnya dengan keputusan klinik. Perbezaannya sangat besar (pada Satelit sebelumnya, terdapat sedikit perbezaan). Saya tidak tahu apa yang perlu dilakukan dengannya sekarang. Sekiranya anda masih boleh membeli jalur ujian, maka anda tidak mahu mencuba nasib mengenai ketepatan, kesihatan lebih mahal. Sekarang, sekurang-kurangnya sekali seminggu saya memeriksa gula di klinik, dan menggunakan meter hanya untuk hasil petunjuk.

Pada mulanya, ia tidak berfungsi, skrin tidak menunjukkan apa yang diperlukan, pengukuran glukosa hampir mustahil. Palsu eksplisit. Ini bukan Jerman atau Jepun yang menghasilkan, tetapi ruang bawah tanah Moscow dengan pekerja Uzbekistan.

Tidak berfungsi. Ia memaparkan E2, E3 di layar setelah mengukur darah. Dengan menyisipkan-memasukkan dan mengeluarkan jalur ujian, percubaan dengan 15 menunjukkan hasilnya. Peranti yang sangat buruk dan berkualiti rendah. Sekiranya anda tidak mahu mengeluarkan wang untuk angin, jangan beli China yang murah ini !! Palsu palsu untuk Jerman. Hanya peranti baru Cina selepas membongkar yang mungkin tidak berfungsi dengan segera. Sangat menyesal dengan wang dan saraf yang dibelanjakan. Palsu eksplisit. Ini bukan Jerman atau Jepun yang menghasilkan, tetapi ruang bawah tanah Moscow dengan pekerja Uzbekistan.

Ulasan netral

Dalam diabetes, anda perlu mengawal gula darah anda, atau lebih tepatnya glukosa.

Pada mulanya, klinik memberikan jalur ujian secara percuma. Ibu harus berkeliling kota dan mencari jenama glukometer tertentu yang sesuai untuk jalur ini. Dia tidak murah. Kemudian mereka berhenti memberikan helai, membeli beberapa kali, dan kemudian glukometer pecah.

Meter ini ditunjukkan di klinik, tetapi tidak ada jalur ujian di dalam kit. Saya mempercayai produk Bayer dan memutuskan untuk membeli jalur tambahan untuk peranti tersebut. Terdapat stok di kedai, jadi saya membeli lima bungkus sekaligus. Selepas dua bulan penggunaan, saya memutuskan untuk beralih ke

meter lain kerana dua sebab.

Pertama, membeli jalur ujian tanpa promosi dan potongan harga agak mahal..

Kedua, meter tidak tepat, walaupun ketidaktepatan pada peranti saya stabil 2 unit lebih banyak (diperiksa dengan yang lain).

Mengapa meletakkan tiga bintang? Untuk kemudahan penggunaan, tanpa pengekodan dan, yang paling penting, untuk peranti terbaik dan paling sesuai untuk mencucuk jari Microlet 2.

Akibatnya, saya membeli meter lagi, dan saya menggunakan alat penoreh dari ini!

Saya menasihati anda untuk membaca:

Meter hebat sekiranya anda berpeluang.

Wabak abad ke-21 dan perjuangan saya dengannya! Tinjauan terperinci mengenai ubat ultrashort tindakan NovoRapid dan petua untuk memulakan pesakit diabetes.

Pastikan gula anda tetap normal dengan Lantus Solostar.

Anda juga boleh membaca mengenai laman web ini dengan pulangan faedah yang besar dari pembelian di kedai dalam talian.

mudah untuk digunakan

ketepatan bacaan yang rendah, perlu membeli jalur ujian sebagai tambahan

Meter ini sering dikeluarkan secara percuma di kemudahan perubatan. Prosedur untuk menentukan tahap glukosa dalam darah menggunakan glukometer cukup mudah, keseluruhan prosesnya sangat baik, dijelaskan secara terperinci dalam arahan.
Kit instrumen merangkumi: glucometer, scarifier (alat menindik), lancet (alat menindik untuk tusukan), kotak, arahan. Jalur ujian tidak termasuk dalam bungkusan, ia perlu dibeli secara berasingan.
Glukometer menyimpan 250 hasil ujian. Untuk melihat hasilnya melalui komputer, anda perlu memasang perisian Bayer, kabel data digunakan untuk memindahkan data.
Pelaksanaan teknikal yang baik, sangat mudah untuk menggunakan peranti ini, tetapi penggunaan peralatan elektronik tidak selalu menjamin hasil ujian yang dapat dipercayai.

Harga, stok, setetes darah kecil, sejumlah besar memori

Pepijat, penutup yang tidak selesa

Saya telah menggunakan meter ini sejak sekian lama kerana dua sebab yang terkenal, promosi yang kerap ketika membeli jalur ujian dan hampir selalu memberikannya mengikut resipi.
Meter ini tidak sesuai untuk mereka yang baru-baru ini menghidap diabetes, kerana ia sering disalah anggap, dan bayangkan 10-20 unit! Saya memeriksa 2 glukometer yang serupa, kesilapan sering berlaku, tetapi bagi orang yang telah lama sakit dan mengetahui keadaannya, ini tidak akan menjadi tolak besar.
Sarungnya tidak sesuai untuk saya sendiri, jadi semua yang anda perlukan hanyalah di dalam poket beg anda, ternyata jauh lebih padat. Anda boleh menggunakannya, tetapi kadang-kadang tetap mengukur gula untuk diperiksa dan jangan lupa tentang kesalahannya.

Ulasan positif

perkara yang sangat selesa. dan darah untuk analisis anda perlukan sedikit sahaja. di zaman Soviet, kita tidak mempunyai peranti seperti itu. Saya menggunakan dan bergembira.

Terdapat kecurigaan diabetes. Saya membeli glukometer. Ternyata saya betul. Saya lebih menyukainya. Saya suka hidup tanpanya..

Kemudahan tidak ada gangguan dengan jelas

Diperolehi untuk ibu, tidak tahu mana yang harus dipilih, disyorkan di farmasi. Saya gembira dengan saya dan ibu.

Kelebihan:

Kekurangan:

Hasil yang tepat, kemudahan penggunaan, tanpa pengekodan, jumlah darah rendah, murah

Perincian:

Kami membeli kenderaan kontur untuk ibu mertua. Dengan bertambahnya usia, dia mulai mengalami masalah dengan gula dan sekarang kami berusaha untuk mencegah diabetes, seperti yang disarankan oleh dokter. Jelas, gula mesti diukur dengan kerap, oleh itu pemilihan glukometer sangat penting.
Kami memilih Contour tc untuk cadangan dan ulasan, kerana kenyataannya tidak sukar untuk digunakan, tetapi sangat mudah. Tidak memerlukan pengekodan, dan bertindak balas terhadap sejumlah kecil darah.
Secara amnya, tekanan ibu mertua sudah cukup, penting agar meter selesa digunakan, litar memenuhi syarat. Di samping itu (saya hampir lupa menyebutkan), jangan risau tentang ketepatan hasilnya, kesalahan sebenarnya berkurang menjadi sifar. PR dan pada masa yang sama harganya sangat rendah. Saya rasa kita boleh mengatakan bahawa Contour tc adalah glukometer yang baik dari pengeluar yang boleh dipercayai.

Mudah untuk digunakan

Sayang. Beberapa lancet

Perincian:

Banyak keluarga mempunyai meter glukosa darah untuk mengukur glukosa darah. Tidak perlu menghidap penyakit apa pun untuk membelinya. Saya rasa penting untuk memantau tahap glukosa untuk semua orang!

Di rumah kami terdapat glukometer - sistem pemantauan glukosa darah Bayer Contour TS.

Sangat kemas! Butang besar, port terang untuk jalur ujian - ini akan membolehkan orang tua menggunakan meter dengan mudah!

Tanpa pengekodan, yang memudahkan penggunaan. Semuanya sangat sederhana.

Cukup mahal. Terutama lancet. Jumlahnya sangat sedikit. Saya mesti membelinya secara berasingan, tetapi harganya sangat mahal.

Kit ini merangkumi manual pengguna dalam dua bahasa, di mana semuanya sangat terperinci dan ditulis dengan jelas.

Meter Bayer Contour TS sangat mudah digunakan..

Mereka mengeluarkan penutup scarifier, memasukkan lancet, mengeluarkan penutup lancet, dan menutup penutup scarifier. Itu sahaja, jarum ada di peleton dan siap menyinggung jari anda!))

Masukkan jalur ujian ke dalam alat pengukur. Tunggu penurunan-petunjuk yang berkelip. Mereka menusuk jari, setetes darah dijatuhkan pada jalur ujian. Setitik darah yang sangat kecil sudah cukup.

Itu sahaja! Kami sedang menunggu hasilnya. Peranti mengira detik (masa ujian - 8 saat) dalam urutan terbalik dan menunjukkan hasilnya. Menentukan dengan pantas.

Tahap glukosa saya adalah 5.4, seperti sekarang) Saya rasa ini tidak banyak. Termasuk dalam skop norma.

Ingatlah untuk merawat jari anda sebelum dan selepas suntikan. Glukosa darah mesti diukur pada waktu pagi semasa perut kosong.

Semua kesihatan dan yang terbaik!)

Mudah digunakan, tidak mahal

Perincian:

Anak kita mempunyai diabetes yang bergantung kepada insulin. Kami membeli meter Kontur pada tahun 2013, dan telah menggunakannya selama dua tahun sekarang. Kami sangat suka bahawa anda tidak perlu memasukkan kodnya dan sangat mudah, dan kesalahannya kecil, tetapi bagi kami itu penting. Menyimpan sehingga 20 ukuran dalam memori.

Nyaman, tanpa pengekodan.

Perincian:

Setelah dua tahun menggunakan Contour TS meter, saya dapat memberikan ulasan penuh mengenai peranti ini. Ia sangat senang digunakan. Segala-galanya sangat jelas dan dapat dilihat dengan jelas, bahkan bagi saya dengan minus saya di kedua mata. Dia tidak perlu bersusah payah dengan semua nombor, dia dengan cepat memaparkan semua nombor. Saya memesan meter saya di rubel Internet selama 500 s atau lebih, kerana saya tinggal di sebuah bandar kecil. Walaupun garis-garis di padang belantara kita dapat dijumpai.

Sesuatu yang tidak kita jangkakan berlaku. Diabetes telah memasuki rumah kami.

Meter ini diberikan kepada kami secara percuma di jabatan endokrinologi hospital.

Set dipermudahkan, tanpa jalur ujian. Kami membelinya sendiri.

Set itu terdiri daripada beg tangan, penusuk, alat itu sendiri dan 10 lancet lain. (jarum untuk penindik.)

Perkara itu selesa. Saya fikir ia sesuai untuk orang dewasa dan kanak-kanak. (Kami mempunyai bayi.)

Penindik sangat senang. Panjang jarum boleh laras. Kanak-kanak itu segera belajar menggunakannya sendiri.

Jalur ujian tidak kecil, dan tidak besar. Mereka dimasukkan dengan mudah. Meter itu sendiri juga bersaiz sederhana. Sangat sesuai di tangan.

Paparan jelas kelihatan, semua petunjuk juga mudah dibezakan dan difahami. Terdapat amaran suara yang boleh dimatikan. Masih gembira bahawa peranti tanpa pengekodan. Tidak perlu melakukan penentukuran pada pek jalur baru. Pangkalan data menyimpan hingga 250 ukuran anda.

Bagi harganya, ia tidak benar-benar menggigit. Di farmasi, harga purata glukometer tanpa jalur ini adalah kira-kira 1000 re. Jalur ujian itu sendiri juga boleh dibeli dengan baik pada stok..

Bagi kesalahan pengukuran, kita mempunyai perbezaan sekitar 1 mmol / l dengan makmal di hospital. Saya rasa ia tidak begitu banyak.

Saya memutuskan untuk membeli glukometer untuk pemantauan tahap glukosa secara berkala. Sejak sebelum itu saya sama sekali tidak menggunakan glukometer, saya tidak mengetahui pelbagai kehalusan dan ciri penggunaannya. Mengenai model ini tertulis bahawa ia tidak memerlukan pengekodan (mungkin ini adalah nilai tambah), ia mudah digunakan (saya tidak melihat perbezaan yang ketara berbanding model lain), masa pengukurannya adalah 8 saat (model lain mempunyai 5 saat, tetapi saya rasa saya 3 saat tambahan tidak kelihatan). Saya cukup gembira dengan pilihan ini. Dibeli di farmasi dalam talian.

 • Glukometer itu sendiri
 • Pemegang - Tusukan Auto
 • 10 lancet steril
 • Kes
 • Arahan dalam bahasa Rusia
 • Buku Harian Notebook

Kerana tidak ada jalur ujian dalam kit, saya juga membelinya (25 keping). Pada masa yang sama, jumlah harga masih lebih rendah daripada model lain dengan jalur ujian di dalam kit. Peranti boleh disambungkan ke komputer untuk memindahkan dan memproses hasilnya, kabel dan perisian untuk ini dibeli secara berasingan (saya sama sekali tidak memerlukannya, kerana saya menggunakan Excel dan membina semua jadual, grafik, dll.). Saya cukup berpuas hati dengan peranti ini, ukurannya mudah dan mudah difahami. Saya tidak dapat mengatakan apa-apa mengenai ketepatan, kerana belum dibandingkan dengan hasil makmal. Tetapi di Internet mereka menulis bahawa semua glukometer isi rumah mempunyai ketepatan yang hampir sama. By the way, litar kenderaan dihasilkan di Jepun di kilang Panasonic, jadi saya tidak ragu-ragu mengenai kualitinya.

Hari ini dalam [link] harga jalur ujian N25 (25 keping) = 65.3 rubel., Lancets Microlight N200 (200 keping) = 354.2 rubel. Ternyata peranti ini ternyata yang paling murah untuk dikendalikan (kos satu analisis tidak melebihi 5 rubel). Dan jangan lupa bahawa iklan glukometer Accu-Chek dan One Touch dengan penyertaan bintang skrin Krachkovskaya dan Yakubovich juga dibayar dari poket pembeli!

Saya membeli alat ini untuk nenek suami untuk ulang tahun saya. Mereka membukanya di farmasi, semua orang menunjukkan kepada saya bagaimana menggunakannya. Diuji tepat pada saya. Mudah digunakan, pada pendapat saya. Sekeping untuk pesakit diabetes dan orang tua - yang betul. Mudah digunakan, tidak ada cip, jika anda tidak menjaga dinamika - anda sama sekali tidak boleh menggunakan butang. Tusukan di jari - rasanya lebih sedikit daripada jika anda secara tidak sengaja mencucuk jarum pada diri sendiri semasa menjahit atau menyulam. Terdapat 10 jarum dalam bungkusan, tetapi jika digunakan oleh satu orang, maka perlu diganti apabila menjadi kusam. Saya membelinya untuk stok - peranti ditambah helai 100 keping. semuanya bersamaan dengan 600 rubel. Berbanding dengan cek ak, jalur lebih murah, dan tidak diperlukan untuk membuat cip. Secara umum, pilihan adalah pilihan anda, tetapi ini pada pendapat saya adalah salah satu yang paling mudah digunakan. Dibuat di Jepun. Saya faham bahawa jika ia selalu menjadi stok, maka lebih baik mengambilnya daripada sekadar jalur ujian.

padat dan selesa

Saya tidak melihat kekurangan

Pada salah seorang teman wanita saya suami menggunakan alat seperti itu. Dia menghidap diabetes, dan oleh itu, untuk terus memantau tahap darah, dia hanya memerlukan alat seperti itu. Dan boleh digunakan dengan mudah di rumah, ia cekap, mudah dan padat. Suatu hari suami saya datang melawat mereka, dan seorang rakan mula memuji alat ini untuk mengukur glukosa darah. Kami memutuskan untuk mencuba semuanya. Ternyata sangat mudah digunakan, anda menusuk jari dengan jarum, dan kemudian mengoleskan darah ke jalur ujian, dan alat itu dengan cepat menunjukkan hasilnya. Jadi saya rasa ini adalah perkara yang sangat diperlukan untuk semua orang. Di rumah, anda dapat mengetahui jumlah gula dalam darah dengan cepat..

Kemudahan, kesederhanaan, kekompakan, tanpa pengekodan, harga yang baik, hasil yang cepat, setitik darah kecil, meter glukosa darah berkualiti tinggi

Dilihat dari ujian darah terbaru, kadar gula suaminya meningkat, doktor telah memberi amaran bahawa terdapat risiko menghidap diabetes, sekarang kita hampir dapat membicarakan tentang prediabetes. Plus mempengaruhi berat badan berlebihan dan gaya hidup yang tidak menetap. Sudah tentu, saya sangat prihatin dengan maklumat ini, saya mula membaca mengenai diabetes. Saya terkejut berapa orang dengan diagnosis yang serupa. Kami memutuskan untuk mengambil langkah pencegahan untuk mencegah penyakit ini. Suami mula mengikuti diet dengan batasan karbohidrat dan gula, dan juga membeli meteran glukosa Bayer TS Contour, sehingga dia dapat memantau kadar gula secara mandiri dan teratur.
Sejak sebelum itu mereka tidak menggunakan peranti seperti itu dan tidak begitu memahami hal ini, kami memilih glukometer yang sangat mudah dan senang. Litar ini diberitahu, kerana tanpa pengkodan, tidak ada butang tambahan, dan lain-lain. Dalam arahannya, semuanya sangat terperinci dan dinyatakan dengan jelas, kami segera memikirkannya dan mengukurnya tepat pada kali pertama.
Setetes darah diperlukan sangat kecil, yang tentu saja menyenangkan. Hasilnya tepat dan menunjukkan dengan cepat..
Omong-omong, harga meter sangat senang, kerana mereka melihat analog yang harganya 1.5-2 kali lebih mahal dan pada pendapat saya, harga yang terlalu tinggi adalah tidak wajar. Litar hanyalah nilai terbaik untuk wang. Lebih-lebih lagi, syarikat itu boleh dipercayai dan terbukti, Bayer, litar itu sendiri dibuat di Jepun, yang boleh dipercayai.
Secara amnya, berdasarkan pengalaman saya sendiri, saya pasti dapat mengesyorkan meter ini kepada semua orang yang menghidap diabetes atau kebimbangan / risiko jatuh sakit, dan hanya untuk pencegahan dan kawalan diri adalah perkara yang sangat berguna di rumah.

Saya tidak perlu mengetahui perkara ini selama bertahun-tahun, tetapi kehidupan membuat saya ketika ayah saya didiagnosis menghidap diabetes. Sebelum ini, ujian gula adalah prosedur yang sangat serius. Selepas pembuatan glukometer seperti itu, analisis ini dapat dilakukan di rumah dengan usaha pesakit itu sendiri atau saudara terdekatnya. Menggunakan alat ini cukup mudah dan tidak perlu memiliki pendidikan perubatan khas, kemahiran tersedia untuk orang biasa. Hanya bahan habis pakai yang cukup mahal dan tidak selalu tersedia. Ketepatan peranti telah dibuktikan oleh penyelidikan yang serius. Pemantauan gula darah secara berterusan membolehkan anda melemahkan atau menguatkan diet, yang sangat penting. Menghormati pencipta!

Glucometer Contour TS - penyelesaian yang mudah dan murah untuk kawalan diabetes

Selamat hari kepada semua! Setiap orang yang mempunyai masalah dengan gula tinggi pasti menghadapi masalah memilih alat untuk mengukur tahap glukosa di rumah. Setuju, pergi ke klinik beberapa kali dalam sebulan dan berjaga-jaga Saya sendiri cuba membawa anak-anak saya ke hospital sekerap mungkin, dan alhamdulillah! Dan jika anda tiba-tiba merasa sakit, ada simptom hipoglikemia, atau jika mereka memilih dos pil atau insulin yang mencukupi, tentu saja perjalanan yang kerap ke makmal akan menjadi beban bagi anda.

Itulah sebabnya terdapat alat untuk mengukur gula darah di rumah. Saya tidak bercakap mengenai sistem pemantauan tetap seperti Dex, saya bercakap mengenai meter glukosa darah biasa. Tetapi sekarang timbul persoalan penting lain: "Bagaimana memilih peranti seperti itu?" Pada pendapat saya, glukometer terbaik adalah:

 • tepat dalam ukuran
 • mudah untuk digunakan
 • murah untuk diselenggara

Terdapat banyak glukometer pada masa ini, dan syarikat baru sentiasa muncul yang menghasilkan peranti sedemikian. Saya tidak tahu tentang anda, pembaca yang budiman, tetapi saya lebih suka mempercayai syarikat yang telah lama berada di pasaran barang perubatan. Ini membuktikan bahawa produk tersebut diuji masa, bahawa orang aktif membeli dan berpuas hati dengan pembeliannya..

Salah satu glukometer "terbukti" ini adalah meter TC Kontur. Ini memenuhi tiga kriteria, yang saya nyatakan sedikit lebih tinggi. Sekiranya anda sudah lama membaca blog saya, maka anda sudah sedar bahawa saya memilih yang terbaik untuk anda sahaja, yang mana saya yakin 100%. Hari ini saya akan memperkenalkan anda kepada glukometer Kontur TS sedikit lebih dekat, dan pada akhir artikel anda akan menemui kejutan yang sangat menyenangkan.

Mengapa litar meter glukosa TC

Litar TC adalah salah satu model glukometer yang paling kuat. Peranti pertama keluar dari barisan pemasangan di Jepun pada tahun 2008. Walaupun Bayer berbangsa Jerman, perhimpunan berlangsung di Jepun hingga hari ini. Oleh itu, glukometer ini boleh disebut sebagai salah satu glukometer yang paling tepat dan berkualiti tinggi, kerana dua negara yang menghasilkan peralatan yang sangat baik mengambil bahagian dalam pengeluarannya.

Apakah maksud singkatan TS? Dalam versi bahasa Inggeris terdengar seperti Kesederhanaan Total, yang dalam terjemahan bermaksud "Kesederhanaan mutlak". Dan sememangnya peranti ini sangat senang digunakan. Terdapat hanya dua butang besar di badan meter Contour TC, jadi anda tidak akan keliru di mana menekan apa dan jangan ketinggalan. Kadang-kadang sukar bagi orang yang cacat penglihatan untuk memasukkan jalur ujian ke slot khas (port), tetapi pengeluar menyelesaikan masalah ini dengan menjadikan port ini berwarna oren.

Kelebihan penting lain adalah pengekodan. Oh, berapa banyak jalur ujian yang sia-sia kerana lupa memasukkan kod atau menukar cip dari pakej baru. Tidak ada pengekodan ini di Vehicle Circuit, iaitu, anda membuka paket baru dengan jalur uji dan menggunakannya tanpa ragu-ragu. Dan walaupun sekarang pengeluar lain juga berusaha menghilangkan keperluan pengekodan, tetapi belum semua jenama terkenal berjaya melakukannya..

Kelebihan lain dari glukometer ini adalah "haus darah" yang rendah. Untuk menentukan tahap gula dalam darah dengan tepat, glukometer hanya memerlukan 0.6 μl. Ini membolehkan anda menetapkan jarum tindik ke kedalaman minimum, yang dapat mengurangkan rasa sakit semasa tusukan. Setuju bahawa ia akan menyenangkan bagi kanak-kanak dan orang dewasa.

Ciri glukometer seterusnya mengejutkan saya. Ternyata meter ini dirancang sedemikian rupa sehingga hasilnya tidak dipengaruhi oleh kehadiran maltosa dan galaktosa dalam darah, yang juga karbohidrat, tetapi tidak mempengaruhi tahap glukosa itu sendiri. Oleh itu, walaupun kehadiran mereka dalam darah adalah signifikan, kehadiran mereka tidak akan diambil kira dalam hasil akhir..

Ramai di antara anda pernah mendengar bahawa darah boleh menjadi "tebal" atau "cair." Ciri-ciri darah dalam perubatan ditentukan oleh tahap hematokrit. Hematokrit adalah nisbah unsur berbentuk (sel darah merah, sel darah putih, trombosit) dengan jumlah darah. Dalam beberapa penyakit atau keadaan, tahap hematokrit dapat bervariasi baik dari arah peningkatan (penebalan darah), dan ke arah penurunan (pencairan darah).

Tidak setiap glukometer dapat membanggakan bahawa nilai hematokrit praktikal tidak penting baginya, kerana dia dapat mengukur glukosa darah dengan tepat pada nilai hematokrit apa pun. Litar TC hanya seperti glukometer, yang dengan ketepatan tinggi mengukur tahap gula dalam darah dalam julat hematokrit dari 0% hingga 70%. By the way, norma hematokrit bergantung pada usia dan jantina:

 • pada wanita - 47%
 • pada lelaki - 54%
 • pada bayi baru lahir - 44-62%
 • pada kanak-kanak sehingga setahun - 32-44%
 • pada kanak-kanak dari satu tahun hingga 10 tahun - 37-44%

Kekurangan meter glukosa

Mungkin satu-satunya kelemahan meter adalah masa pengukuran dan penentukuran. Masa menunggu keputusan adalah 8 saat. Dan walaupun ini adalah hasil yang sangat baik, ada glukometer yang melakukannya dalam 5 saat. Penentukuran boleh dilakukan dengan plasma (darah dari vena) atau dengan darah keseluruhan (darah dari jari). Ini adalah parameter di mana hasil kajian diperoleh. Litar Glucometer TC dikalibrasi oleh plasma. Anda mesti selalu ingat bahawa dalam plasma tahap gula selalu sedikit lebih tinggi daripada dalam darah kapilari - sebanyak 11%.

Ini bermaksud bahawa setiap hasil harus dikurangkan sebanyak 11%, misalnya, dibahagi dengan faktor 1.12 setiap kali. Tetapi anda boleh melakukannya dengan cara lain: tetapkan standard glukosa plasma sasaran untuk diri anda sendiri. Contohnya, semasa perut kosong untuk darah dari jari - 5,0-6,5 mmol / L, dan untuk darah vena akan menjadi 5,6-7,2 mmol / L. Norma tahap glukosa setelah 2 jam setelah makan untuk darah dari jari tidak lebih dari 7,8 mmol / L, dan untuk darah dari vena - tidak lebih dari 8,96 mmol / L. Apa yang perlu diambil sebagai asas, anda tentukan, pembaca yang dikasihi. Saya fikir pilihan kedua lebih mudah.

Jalur ujian meter glukosa

Jalur ujian adalah barang habis pakai utama dalam penggunaan meter apa pun. Jalur ujian untuk Contour TS mempunyai ukuran sederhana (tidak besar, tetapi tidak kecil), jadi ia sangat senang digunakan untuk orang yang mempunyai kemahiran motor halus yang terganggu. Jalur ujian ini adalah jenis kapilari, iaitu darah itu sendiri diserap sebaik sahaja jalur tersebut menyentuh setetes darah. Ciri inilah yang dapat mengurangkan jumlah penurunan darah yang diperlukan..

Sebagai peraturan, tiub terbuka dengan jalur disimpan selama tidak lebih dari 1 bulan. Selepas tempoh ini, pengeluar tidak menjamin ketepatan pengukuran, tetapi ini tidak berlaku untuk meter Kontur TS. Tiub terbuka boleh disimpan selama 6 bulan dan tidak takut dengan ketepatan ukuran. Fakta ini sangat senang bagi mereka yang jarang mengukur gula darah..

Secara umum, alat ini sangat mudah dan tepat: selain mempunyai reka bentuk yang cantik dan moden, casing ini diperbuat daripada plastik tahan kejutan yang menyenangkan dan juga mempunyai memori untuk 250 ukuran. Ketepatan peranti diperiksa oleh makmal khas sebelum pelepasan glukometer dijual. Peranti dianggap tepat jika ralat tidak melebihi 0,85 mmol / L dengan kadar gula kurang dari 4,2 mmol / L, dan minit tambah 20% dianggap sebagai kesalahan biasa untuk tahap glukosa lebih dari 4,2 mmol / L. Litar kenderaan memenuhi kriteria ini.

Pilihan dan kos peranti

Di dalam kotak, bersama dengan glukometer itu sendiri:

 • peranti penindas jari Microlet 2
 • 10 lancet
 • kes
 • arahan dalam bahasa Rusia dengan kad jaminan

Itu sahaja untuk saya. Lain kali saya akan bercakap tentang beberapa alat lain untuk pesakit kencing manis. Sehingga berjumpa lagi!

Dengan kehangatan dan perawatan, ahli endokrinologi Lebedeva Dilyara Ilgizovna

Dengan kehangatan dan perawatan, ahli endokrinologi Lebedeva Dilyara Ilgizovna

Ulasan Glucometer Contour TS

Glucometer "Contour TS" yang dihasilkan oleh Bayer membolehkan anda melakukan ujian darah dengan cepat. Ciri utama alat "CONTOUR ™ TS" adalah penggunaan teknologi "Tanpa pengekodan", jumlah minimum darah yang diperlukan untuk analisis darah, kecepatan analisis yang tinggi dan ketepatannya.

Ulasan mengenai Glucometer Contour TS

Terdapat kecurigaan diabetes. Saya membeli glukometer. Ternyata saya betul. Saya lebih menyukainya. Saya suka hidup tanpanya..

Kemudahan tidak ada gangguan dengan jelas

Diperolehi untuk ibu, tidak tahu mana yang harus dipilih, disyorkan di farmasi. Saya gembira dengan saya dan ibu.

Menghadapi pilihan glukometer ketika nenek saya didiagnosis menghidap diabetes jenis 2. Dia berumur 64 tahun, tentu saja, orang tua, gaya hidup yang tidak aktif, dia juga sangat suka gula-gula.
Ia memerlukan glukometer yang mudah dan mudah agar nenek dapat menggunakannya sendiri pada waktu yang tepat

seketika dan tidak ada masalah.
Hasilnya, kami menetap di Contour TS, kerana ia adalah salah satu yang paling mudah.
Glukometer tanpa pengekodan, ini sangat penting, kerana sangat memudahkan penggunaan. Darah memerlukan sedikit sahaja. Hasil pengukuran dipaparkan dalam beberapa saat. Sentiasa yakin.
Untuk harga yang sangat berpatutan, katakan pilihannya, salah satu yang paling murah. Bukan perkara yang paling penting ketika memilih, tetapi tetap bagus, saya tidak mahu membayar lebih banyak untuk jenama.
Secara amnya, saya boleh mengatakan bahawa ia adalah meter yang sangat berkualiti tinggi dan mudah digunakan, baik dalam semua aspek, nenek saya sangat menyukainya. Oleh itu, saya menasihati.

Nyaman, tepat, senang digunakan dan murah

Cara menggunakan meter Kontur TS dari Bayer?

Terapi diabetes harus dijalankan di bawah kawalan berterusan tahap glisemia pada pesakit. Pemantauan indikator memungkinkan untuk menilai keberkesanan ubat-ubatan yang digunakan dan membuat penyesuaian tepat pada rejimen rawatan.

Untuk mengawal gula, pesakit tidak perlu lagi menjalani ujian di makmal, hanya membeli model meter dan menjalankan ujian di rumah.

Ramai pengguna ketika memilih peranti lebih suka peranti Bayer. Salah satunya ialah Contour TS.

Ciri-ciri utama

Meteran pertama kali dilancarkan di kilang Jepun pada tahun 2007 berdasarkan pengembangan syarikat Jerman Bayer. Produk syarikat ini dianggap berkualiti tinggi, walaupun dengan kos yang rendah..

Peranti Contour TS cukup biasa di kalangan produk yang banyak digunakan oleh pesakit diabetes. Meternya sangat senang, mempunyai penampilan moden. Plastik yang digunakan dalam proses pembuatan tubuhnya dibezakan oleh kekuatan dan kestabilannya semasa terkena.

Glukometer berbeza dari peranti lain yang dirancang untuk mengawal glisemia dalam parameter berikut:

 1. Mengandungi meter yang sangat tepat yang dapat mengesan tahap gula dalam beberapa saat.
 2. Peranti ini membolehkan analisis tanpa mengambil kira kehadiran maltosa dan galaktosa dalam darah. Kepekatan bahan-bahan ini, walaupun dalam jumlah yang meningkat, tidak mempengaruhi petunjuk akhir.
 3. Alat ini dapat mencerminkan dalam darah nilai glikemia walaupun dengan kadar hematokrit hingga 70% (platelet, sel darah merah dan nisbah sel darah putih).

Peranti memenuhi semua syarat untuk mengukur ketepatan. Setiap peranti dari kumpulan baru diperiksa di makmal untuk mengetahui kesalahan hasilnya, sehingga pengguna meter dapat memastikan kebolehpercayaan penyelidikan.

Pilihan Peranti

Kit instrumen merangkumi:

 • meter glukosa darah;
 • Peranti Microlet2 yang direka untuk melakukan tusukan pada jari;
 • sarung yang digunakan untuk mengangkut peranti;
 • Arahan untuk digunakan dalam versi penuh dan pendek;
 • sijil yang mengesahkan perkhidmatan jaminan meter;
 • 10 lancet diperlukan untuk menusuk jari.

Prasyarat untuk menggunakan jaminan adalah penggunaan jalur ujian khas untuk meter Kontur TS. Syarikat tidak bertanggungjawab atas hasil pengukuran yang dibuat menggunakan bahan habis pakai dari pengeluar lain..

Jangka hayat pembungkusan terbuka adalah sekitar enam bulan, yang sangat sesuai untuk pesakit yang jarang memantau indikator. Penggunaan jalur yang luput boleh menyebabkan hasil glisemik yang tidak boleh dipercayai..

Kelebihan dan kekurangan peranti

 1. Mudah untuk digunakan. Terdapat 2 butang besar pada casing ini, dan peranti itu sendiri dilengkapi dengan port oren untuk memasang jalur, yang sangat memudahkan pengurusannya untuk banyak pengguna tua, dan juga orang dengan penglihatan yang rendah.
 2. Pengekodan tiada. Sebelum anda mula menggunakan pembungkusan jalur baru, anda tidak perlu memasang cip khas dengan kod.
 3. Jumlah minimum darah (0.6 μl) diperlukan kerana pilihan pensampelan kapilari. Ini membolehkan anda mengatur pemegang tusukan ke kedalaman minimum dan tidak mencederakan kulit. Kelebihan peranti ini sangat penting bagi pesakit kecil..
 4. Ukuran jalur untuk meter membolehkannya digunakan oleh orang yang mempunyai kemahiran motor halus yang lemah.
 5. Sebagai sebahagian daripada kempen sokongan negara, pesakit diabetes boleh mendapatkan jalur ujian percuma untuk meter ini di klinik jika mereka berdaftar dengan ahli endokrinologi.

Di antara kelemahan peranti, hanya ada 2 titik negatif:

 1. Penentukuran plasma. Parameter ini mempengaruhi hasil pengukuran glukosa. Tahap gula plasma lebih tinggi daripada darah kapilari hampir 11%. Oleh itu, semua petunjuk yang dikeluarkan oleh peranti harus dibahagi dengan 1.12. Sebagai kaedah alternatif, nilai glisemia sasaran dapat ditentukan sebelumnya. Contohnya, ketika perut kosong, paras plasmanya adalah 5,0-6,5 mmol / L, dan untuk darah yang diambil dari urat, ia mesti masuk dalam lingkungan 5,6-7,2 mmol / L. Selepas makan, parameter glisemik tidak boleh melebihi 7,8 mmol / L, dan jika diperiksa dari darah vena, maka ambang maksimum adalah 8,96 mmol / L.
 2. Tunggu lama hasil pengukuran. Maklumat pada paparan dengan nilai glisemia muncul setelah 8 saat. Kali ini bukan yang tertinggi, tetapi dibandingkan dengan peranti lain yang memberikan hasil dalam 5 saat, ia dianggap panjang.

Arahan penggunaan

Melakukan penyelidikan dengan menggunakan mana-mana peranti harus dimulakan dengan memeriksa tarikh luput, serta integriti persediaan. Sekiranya terdapat kecacatan, disarankan untuk meninggalkan penggunaan komponen agar tidak mendapat hasil yang salah.

Cara menganalisis:

 1. Tangan mesti kering serta bersih..
 2. Tapak tusukan disyorkan untuk dirawat dengan alkohol..
 3. Masukkan lancet baru ke dalam peranti Microlet2 dan tutup.
 4. Tetapkan kedalaman yang diingini pada penusuk, pasangkan ke jari, kemudian tekan butang yang sesuai sehingga setetes darah terbentuk di permukaan kulit.
 5. Pasang jalur ujian baru di medan meter.
 6. Tunggu isyarat bunyi yang sesuai, menunjukkan kesediaan meter untuk bekerja.
 7. Bawa setetes ke jalur dan tunggu jumlah darah yang tepat diserap..
 8. Tunggu 8 saat untuk hasil glisemik diproses..
 9. Catat penunjuk yang dipaparkan di skrin dalam buku harian makanan dan kemudian keluarkan jalur yang digunakan. Peranti akan dimatikan dengan sendirinya.

Arahan video untuk menggunakan meter:

Pendapat pengguna

Dari tinjauan pesakit mengenai glukometer Contour TS, kita dapat menyimpulkan bahawa peranti ini cukup dipercayai dan senang digunakan. Walau bagaimanapun, komponen untuk peranti tidak dijual di mana-mana, jadi anda harus mengetahui terlebih dahulu sama ada terdapat bahan habis pakai di farmasi terdekat sebelum membeli peranti tersebut.

Meter Contour TS dibeli atas nasihat rakan yang telah lama menggunakannya. Sudah pada hari pertama penggunaan, saya dapat merasakan kemudahan dan kualiti peranti. Saya sangat gembira kerana setitik darah diperlukan untuk pengukuran. Kelemahan peranti ini adalah kekurangan penyelesaian kawalan dalam kit untuk memastikan kajian yang dilakukan betul.

Saya telah menggunakan meter Kontur TS selama enam bulan sekarang. Saya boleh mengatakan bahawa alat itu memerlukan sedikit darah, dengan cepat menghasilkan hasilnya. Satu-satunya perkara yang buruk adalah bahawa tidak semua farmasi mempunyai lancet pada alat tusukan kulit. Saya mesti membelinya mengikut pesanan di hujung bandar yang lain.

Harga untuk meter dan barang habis pakai

Kos meter adalah dari 700 hingga 1100 rubel, harga di setiap farmasi mungkin berbeza. Untuk mengukur glisemia, anda perlu sentiasa membeli jalur ujian, dan juga lancet.

 • Jalur ujian (50 keping setiap pek) - kira-kira 900 rubel;
 • Jalur ujian 125 keping (50x2 + 25) - kira-kira 1800 rubel;
 • 150 helai (promo 50x3) - kira-kira 2000 rubel, jika tindakan itu sah;
 • 25 helai - kira-kira 400 rubel;
 • 200 lancet - kira-kira 550 rubel.

Barang habis dijual di farmasi dan kedai peralatan perubatan..

Glucometer "Contour TS": ulasan, penerangan, arahan

Dalam artikel itu, kami akan mempertimbangkan glukometer "Contour TS" dan mengulas mengenainya.

Pemantauan glukosa secara berterusan merupakan bahagian penting dalam kehidupan setiap orang yang menghidap diabetes. Sehingga kini, pasaran menawarkan banyak alat yang mudah dan padat untuk melakukan analisis cepat terhadap gula, yang juga termasuk glukometer yang disebut "Contour TS". Ini adalah alat Jerman yang cukup baik dari Bayer, yang telah menghasilkan farmaseutikal dan produk perubatan selama bertahun-tahun. Kelebihan alat Contour TS adalah kesederhanaannya yang digabungkan dengan kemudahan penggunaan dengan latar belakang pengkodan automatik, yang memungkinkan untuk tidak memeriksa kod jalur uji sendiri. Anda boleh membeli peranti ini di farmasi dan Internet, membuat penghantaran.

Ulasan mengenai meter Kontur TS kebanyakannya positif.

Penerangan

Peranti ini telah lama berada di pasaran, peranti pertama ini dilancarkan di sebuah kilang Jepun sepuluh tahun yang lalu. Sebenarnya, pengeluar Bayer dianggap sebagai syarikat Jerman, tetapi sehingga hari ini pemasangan produk ini dilakukan di Jepun, dan harganya tidak banyak berubah.

Peranti ini dengan tepat memenangkan hak untuk dipanggil sebagai kualiti tertinggi, kerana dua negara yang bangga dengan teknologinya dan harga peranti tetap mencukupi untuk berpartisipasi secara langsung dalam pengembangan dan pembebasannya.

Dalam terjemahan, singkatan "TS" bermaksud "kesederhanaan mutlak." Konsep penggunaan yang mudah dan mudah dilaksanakan di dalam peranti dengan impak maksimum. Antaramuka yang jelas, bersama bilangan butang minimum dan ukuran maksimumnya, bahkan pesakit tua tidak keliru. Input untuk jalur ujian meter diserlahkan dengan warna jingga terang dan sangat mudah dicari bagi orang yang kurang penglihatan..

Peralatan

Konfigurasi peranti adalah seperti berikut:

 • Kes dilengkapi dengan meter.
 • Juga terdapat pen penindas yang disebut "Microlight".
 • Kehadiran lancet dalam jumlah sepuluh keping.
 • Glukometer Contour TS dijual dengan bateri CR 2032.
 • Ketersediaan arahan dan kad jaminan.

Kebaikan Glucometer

Kontur TS mempunyai kelebihan berikut:

 • Kelebihan utama adalah kekurangan pengekodan. Sebelum ini, pengguna harus memasukkan kod jalur setiap kali, yang sering dilupakan oleh pesakit, dan mereka hilang dengan sia-sia.
 • Minimum darah diperlukan. Untuk menentukan tahap gula sekarang hanya 0.6 mikroliter darah sudah cukup. Ini bermaksud bahawa tidak perlu menusuk jari secara mendalam. Paling tidak trauma memungkinkan untuk menggunakan meter ini setiap hari, walaupun untuk kanak-kanak.
 • Ketepatan maksimum. Peranti ini hanya mengesan glukosa dalam darah. Kehadiran karbohidrat dalam bentuk maltosa dan galaktosa oleh alat tidak diambil kira.
 • Kesan tahan kejutan. Reka bentuk moden menggabungkan kekuatan peranti. Meter ini diperbuat daripada plastik yang kukuh, sehingga tahan terhadap tindakan mekanikal.
 • Pemeliharaan hasil. Dua ratus lima puluh ukuran gula terakhir disimpan dalam ingatan peranti ini..
 • Ketersediaan satu set lengkap. Peranti ini sama sekali tidak dijual secara berasingan, tetapi lengkap dengan scarifier yang direka untuk menusuk kulit. Di samping itu, terdapat juga sepuluh lancet, penutup lapang yang selesa dan kupon jaminan.
 • Fungsi tambahan adalah hematokrit. Penunjuk ini menunjukkan nisbah unsur darah berbentuk (sel darah merah, sel darah putih dan platelet), dan, sebagai tambahan, bahagian cairnya. Biasanya, pada orang dewasa, hematokrit rata-rata empat puluh lima hingga lima puluh peratus. Sekiranya terdapat penurunan atau peningkatan di dalamnya, maka doktor menilai perubahan kelikatan darah.

Adalah lebih baik untuk membiasakan diri dengan ulasan mengenai glukometer Contour TS terlebih dahulu..

Kesalahan dan kekurangan peranti

Dua kelemahan utama meter ini adalah pada waktu penentukuran dan analisis. Hasil pengukuran biasanya dipaparkan di layar setelah hanya lapan saat. Benar, walaupun masa seperti itu tidak buruk secara umum. Tetapi sudah ada peranti dengan selang tetapan glukosa lima saat.

Penentukuran dilakukan dalam plasma, di mana kepekatan gula selalu lebih tinggi sebanyak sebelas persen daripada darah keseluruhan. Kesalahan glukometer "Kontur TS" ini bermaksud bahawa semasa menilai hasilnya, anda harus selalu mengurangkannya dengan sebelas peratus (iaitu, bahagikan dengan 1.11).

Penentukuran plasma tidak dianggap sebagai kekurangan khas, kerana pengeluar telah memastikan bahawa hasil analisisnya sepadan dengan data makmal. Pada masa ini, semua glukometer baru dikalibrasi oleh plasma, pengecualiannya adalah peranti dari syarikat "Satelit".

Jalur ujian untuk "Contour TS"

Satu-satunya komponen yang boleh ditanggalkan untuk peranti ini ialah jalur ujian untuk meter, yang mesti dibeli secara berkala. Ciri penting dari mereka yang akan dinikmati oleh semua orang, tanpa pengecualian, adalah pengambilan darah bebas dari jari sejurus selepas tusukan. Oleh itu, tidak perlu menekan jumlah yang diperlukan.

Di mana dan bagaimana menyimpan bekalan?

Sebagai peraturan, barang habis disimpan dalam pembungkusan terbuka tidak lebih dari tiga puluh hari. Maksudnya, dalam satu bulan disarankan agar semua jalur uji habis digunakan untuk perangkat lain, tetapi tidak dengan meter yang dimaksudkan. Jalurnya boleh disimpan dalam bungkusan terbuka selama enam bulan tanpa kehilangan kualiti. Pengilang memberikan jaminan ketepatan kerja mereka, yang sangat penting bagi mereka yang tidak perlu menggunakan peranti setiap hari. Seterusnya, kami akan mempertimbangkan arahan untuk glukometer Contour TS.

Arahan untuk menggunakan alat ini untuk mengukur gula darah

Sebelum menggunakan alat ini, anda harus memastikan bahawa semua ubat penurun gula dengan insulin telah diambil mengikut jadual yang ditetapkan oleh doktor. Teknik kajian melibatkan lima perkara berikut:

 • Mereka mengeluarkan jalur ujian dan memasukkannya ke dalam port oren sepanjang jalan. Segera setelah perangkat dihidupkan secara otomatis, "tetes" menunggu di layar paparan.
 • Tusukkan kulit menggunakan scarifier dan harapkan setetes muncul (jangan sekali-kali memerah).
 • Jatuhan yang dipisahkan diterapkan ke tepi jalur ujian dan isyarat maklumat diharapkan. Selepas lapan saat, hasilnya muncul di skrin..
 • Keluarkan dan buang jalur ujian yang digunakan. Bagi meter itu sendiri, ia akan mati secara automatik.

Berapakah harga glukometer Contour TS?

Di mana untuk membeli dan berapa kos peranti ini?

Meter ini boleh dibeli di farmasi (sekiranya tidak tersedia, maka boleh membuat pesanan). Anda juga perlu menghubungi mana-mana kedai alat perubatan dalam talian. Kosnya mungkin turun naik, tetapi secara amnya harganya lebih murah jika dibandingkan dengan syarikat pembuatan lain. Rata-rata, harga peranti dengan keseluruhan kit biasanya dari lima ratus hingga tujuh ratus lima puluh rubel. Jalur tambahan dalam jumlah lima puluh keping dapat dibeli dengan harga enam ratus - tujuh ratus rubel.

Penyelesaian kawalan untuk meter glukosa "Contour TS"

Penyelesaian kawalan yang dimaksudkan untuk glukometer selalu dibeli secara individu, bergantung pada jenama penganalisis. Campuran untuk glukometer lain tidak boleh digunakan. Kenyataannya adalah bahawa jika tidak, hasil kajian itu ternyata tidak betul.

Kadang-kadang cecair ini sudah termasuk dalam bungkusan peranti, dan manual penggunaan larutan kawalan untuk "Circuit TS" boleh didapati dalam arahan terlampir dalam bahasa Rusia. Sekiranya tidak ada botol dengan cecair di dalam set, maka anda boleh membelinya di mana-mana farmasi atau di kedai khusus.

Penyelesaian seperti itu digunakan sebagai ganti darah manusia untuk ujian. Mereka mengandungi tahap gula tertentu, yang bertindak balas dengan komponen kimia yang digunakan pada jalur ujian. Hanya beberapa tetes campuran disapukan dengan teliti ke permukaan jalur, kemudian dipasang di soket alat ukur. Botol mesti ditutup rapat.

Setelah beberapa saat, hasil kajian akan dipaparkan di layar peranti Contour TS. Nombor yang diperoleh mesti disahkan dengan data yang ditunjukkan pada bungkusan dengan jalur ujian. Sekiranya indikator bertepatan, ini bermaksud bahawa peranti ini beroperasi sepenuhnya. Sejurus selepas pengukuran, jalur ujian dibuang. Hasil kajian disimpan dalam memori meter atau dihapus.

Lancet apa yang sesuai untuk glukometer Contour TS? Mengenai ini lebih jauh.

Lancet untuk peranti ini yang akan digunakan?

Lancet apa yang sesuai untuk peranti ini? Ini adalah jarum yang disebut "Microlight." Kelebihannya adalah ketahanan mereka dan pematuhan sepenuhnya terhadap peraturan keselamatan. Jarum ini diperbuat daripada keluli khas perubatan, steril dan dilindungi dengan penutup khas. Ciri-ciri Lancet "Microllet" adalah seperti berikut:

 • Setiap jarum dibuat dengan penajaman laser, dengan latar belakang ini, tusukan diperoleh dengan sedikit rasa sakit..
 • Ketebalan jarum tidak lebih daripada 0.36 mm.

Set ini dilengkapi dengan dua ratus lancet. Sebaiknya ganti jarum scarifier sekali pakai ini sebelum setiap pengukuran. Jarum untuk meter ini tidak boleh lama, diperoleh lama dan disimpan dalam keadaan yang tidak sesuai. Kos lancet untuk glukometer ini berkisar antara enam ratus hingga sembilan ratus rubel untuk dua ratus keping.

Ulasan mengenai meter "Contour TS"

Dalam ulasan, anda sering dapat membaca bahawa "Contour TS" adalah glukometer yang sangat baik. Orang menulis bahawa dengan adanya gula biasa, praktikalnya tidak ada perbezaan dibandingkan dengan parameter makmal. Tetapi sekiranya glukosa tinggi, alat ini kadang-kadang boleh memandang rendah hasilnya..

Oleh itu, mereka menulis mengenai peranti ini di rangkaian bahawa ia universal untuk mengukur petunjuk glukosa dan akan sangat berguna bagi sesiapa yang mempunyai diagnosis diabetes. Telah diperhatikan bahawa alat ini membolehkan pesakit melakukan ujian di rumah, mengelakkan peningkatan gula yang tajam atau berlebihan dalam tubuh pesakit diabetes.

Kami meneliti cara menggunakan meter Kontur TS dan mengulas mengenainya.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes