Sumpah Hippokratik

Pada masa ini, ketika Internet hanya penuh dengan semua jenis maklumat mengenai gejala, diagnosis dan petua untuk merawat sejenis penyakit tertentu, saya - memutuskan untuk memulakan blog kecil saya sendiri, tidak dapat mengira sebaliknya bahawa posting pertama mestilah tepat mengenai sumpah Hippokratik. Bagaimanapun, doktor masa depan yang lulus dari universiti perubatan memberikannya dengan tepat - sumpah. Berjanji untuk melayani, berguna, dan yang paling penting, tidak membahayakan.

Selanjutnya, versi penuh sumpah Hippokrat itu sendiri dalam bahasa Rusia dan dalam versi modennya, teks sumpah doktor Persekutuan Rusia.

Sumpah Hippokratik - teks dalam bahasa Rusia

Saya bersumpah oleh Apollo seorang doktor, Asclepius, Hygia dan Panakea dan semua dewa dan dewi, menjadikan mereka sebagai saksi, untuk jujur, menurut kekuatan dan fikiran saya, mengambil sumpah dan komitmen bertulis berikut: untuk mempertimbangkan siapa yang mengajar saya seni perubatan secara setara dengan ibu bapa saya, untuk berkongsi dengan saya saya kekayaan dan, jika perlu, bantu dia dalam keperluannya; anggap keturunannya adalah saudara-saudaranya, dan inilah seni, jika mereka ingin mempelajarinya, ajar mereka secara percuma dan tanpa kontrak; untuk mengajar arahan, pelajaran lisan dan segala yang lain dalam pengajaran kepada anak-anaknya, anak-anak guru dan pelajarnya, terikat dengan kewajiban dan sumpah di bawah undang-undang undang-undang perubatan, tetapi tidak ada orang lain.

Saya akan mengarahkan rejimen pesakit untuk manfaatnya sesuai dengan kekuatan dan fikiran saya, menahan diri dari melakukan bahaya dan ketidakadilan. Saya tidak akan memberikan ubat maut yang saya minta dan menunjukkan jalan untuk rancangan sedemikian; begitu juga, saya tidak akan menyerahkan pesalah pengguguran kepada mana-mana wanita. Saya akan menghabiskan hidup dan seni saya dengan murni dan sempurna. Saya tidak akan membuat bahagian bagi mereka yang menderita penyakit batu, menyerahkannya kepada orang-orang yang terlibat dalam masalah ini.

Tidak kira rumah apa yang saya masukkan, saya akan masuk ke sana untuk kebaikan pesakit, jauh dari segala perkara yang disengajakan, tidak adil dan merosakkan, terutama dari hubungan cinta dengan wanita dan lelaki, bebas dan hamba. Sehingga semasa rawatan, dan juga tanpa rawatan, saya tidak melihat atau mendengar tentang kehidupan manusia dari perkara yang tidak seharusnya diungkapkan, saya akan terus diam memikirkan perkara tersebut sebagai rahsia. Saya, dengan penuh sumpah memenuhi sumpah, semoga saya diberi kebahagiaan dalam hidup dan dalam seni dan kemuliaan di antara semua orang untuk selama-lamanya; dia yang melampaui batas dan memberikan sumpah palsu, biarkan yang sebaliknya berlaku.

Pada masa ini, "sumpah doktor Kesatuan Soviet", yang disetujui pada tahun 1971, digantikan dengan versi baru "Sumpah Doktor" yang diadopsi oleh Duma Negeri Persekutuan Rusia pada tahun 1999, yang diberikan oleh lulusan sekolah perubatan setelah menerima diploma.

Sumpah doktor Persekutuan Rusia

"Menerima pangkat doktor yang tinggi dan memulakan kerjaya profesional, saya bersumpah:

  • Jalankan tugas perubatan anda dengan jujur, curahkan pengetahuan dan kemahiran anda untuk pencegahan dan rawatan penyakit, pemeliharaan dan pengukuhan kesihatan manusia;
  • Untuk selalu bersedia memberikan rawatan perubatan, menjaga kerahsiaan perubatan, untuk merawat pesakit dengan berhati-hati dan berhati-hati, bertindak secara eksklusif demi kepentingannya, tanpa mengira jantina, bangsa, kewarganegaraan, bahasa, asal, harta dan kedudukan rasmi, tempat tinggal, agama, kepercayaan, pertalian kepada persatuan awam, serta keadaan lain;
  • Tunjukkan penghormatan tertinggi terhadap kehidupan manusia, jangan pernah menggunakan pelaksanaan euthanasia;
  • Tetap berterima kasih dan menghormati guru mereka, untuk menuntut dan berlaku adil kepada pelajar mereka, untuk mempromosikan pertumbuhan profesional mereka;
  • Bersikap baik kepada rakan sekerja, berbincanglah dengan mereka untuk mendapatkan pertolongan dan nasihat, jika kepentingan pesakit memerlukannya, dan jangan sesekali menolak bantuan dan nasihat rakan sekerja;
  • Meningkatkan kemahiran profesional mereka secara berterusan, melindungi dan mengembangkan tradisi perubatan mulia. "

Adakah doktor sekarang mengambil sumpah hipokratik

Jawapannya cukup mudah. Sekarang, setelah tamat pengajian, semua lulusan dengan bersungguh-sungguh mengangkat sumpah doktor, yang ditentukan dalam undang-undang yang berkaitan (No. 323). Sumpah Hippokratik, versi asalnya ditulis oleh Hippocrates pada abad ke-3 SM. e., jangan memberi untuk waktu yang lama, jika hanya dengan alasan bahawa ia memberikan larangan untuk membantu menghentikan kehamilan.

Walaupun di Rusia tsar, mereka tidak mengangkat sumpah Hippocrates dalam pemahaman asalnya. Ada "janji fakulti." Kemudian, sumpah doktor Soviet muncul di USSR, di mana, selain aspek tradisional, doktor tersebut dituduh "memandu prinsip-prinsip moral komunis dalam semua tindakannya" dan "berjuang tanpa henti untuk perdamaian dan mencegah perang nuklear".

Di Rusia yang baru, versi Union digantikan dengan "Sumpah doktor Rusia", yang diberikan oleh lulusan universiti perubatan dan fakulti hingga tahun ke-99. Setelah itu, ia digantikan dengan "Sumpah Doktor", yang ditentukan dalam undang-undang No. 323, yang "berlaku" setakat ini. Pada prinsipnya, semua sumpah berbicara mengenai perlunya latihan berterusan, bantuan kepada rakan sekerja, kerahsiaan perubatan dan penggunaan pengetahuan mereka yang tidak akan merugikan orang. Graduan mengangkat sumpah dalam suasana khusyuk di hadapan rakan dan guru mereka.

Sumpah Hippokratik. Siapa yang memerlukannya dan mengapa?

Sekiranya doktor melakukan kesalahan, mengabaikan tugas rasminya atau melanggar standard etika dalam aktiviti profesional, paling sering dia akan dikenang kerana melanggar sumpah Hippokratik. Lebih-lebih lagi, doktor, yang terlibat dalam jenayah secara terang-terangan, dituduh tidak mematuhi sumpah Hippocrates yang sama, walaupun tindakannya sering dilindungi oleh Kanun Jenayah. Sumpah macam apa yang hampir semua orang dengar, tetapi hanya sedikit yang memikirkan siapa yang mengingatinya dan mengapa?

Dalam sebilangan besar kes, sumpah Hippokratik dikaitkan dengan layanan doktor yang tidak mementingkan diri kepada orang lain dan pengabdiannya kepada cita-cita humanisme, tanpa pamrih dan pengorbanan diri. Hampir setiap orang yang pernah berjumpa dengan pekerja perubatan dalam hidupnya yakin bahawa doktor mestilah seorang pakar yang sangat profesional, baik dan suka menolong dan tidak menyukai wang. Secara umum, gambaran kolektif doktor dalam keperluan kita untuknya adalah makhluk seperti malaikat yang memakan nektar dan siap untuk "dibakar dengan sendirinya, bersinar kepada orang lain. ". Kenapa? Jadi ditulis dalam sumpah Hippokratik!

Sumpah hipokratik digunakan oleh setiap orang yang tidak malas untuk menekankan bahawa doktor sejak awal, pada dasarnya profesion yang dipilih olehnya, wajib melayani (!) Orang-orang secara percuma (iaitu untuk apa-apa), mengorbankan dirinya dan kesejahteraan saudara-mara. Kenapa? Dan sekali lagi: "Dia mengambil sumpah Hippocrates!"

Mari kita pertama kali menangani sumpah Hippokrat itu sendiri, dan kemudian memutuskan mengapa dan siapa yang menggunakan sumpah ini dan apa yang dilakukannya. Jangan mempercayai pautan, tetapi baca teksnya dalam yang asal:

Ilium nempe parentum meorum loco habitumm spondeo, qui me artem istam docuit, eique alimenta impertirurum, et quibuscunque opus habuerit, suppeditaturum.

Victus etiam rationem pro virili et ingenio meo aegris salutarem praescripturum a pemiciosa vero et improba eosdem larangan. Nullius praeterea precibus adductus, mortiferum medicamentum cuique propinabo, neque huius rei consilium dabo. Casie et sace colam et artem meam.

Quaecumque vero in vita hominum sive medicinam factitans, sive non, vel videro, vel audivero, quae in vulgus efferre non decet, ea reticebo non secus atque arcana fidei meae commissa.

Quod si igitur hocce jusjurandum fideliter servem, neque violem, contingat et lucko successu tarn in vita, quam in arte mea fruar et gloriam immortalem gentium akibatnya. Sine autem id transgrediar et pejerem contraria hisce mihi eveniam ».

Saya tidak mahu menyinggung perasaan pengguna portal, tetapi saya berisiko menganggap bahawa kebanyakan dari mereka tidak diajar bahasa Latin dalam pendidikan menengah atau tinggi, jadi saya akan mencadangkan terjemahan dari bahasa Latin ke bahasa Rusia:

"Saya bersumpah oleh Apollo, doktor, Asclepius, Hygea dan Panacea dan semua dewa dan dewi, menjadikan mereka sebagai saksi, untuk memenuhi dengan jujur, menurut kekuatan dan fikiran saya, sumpah dan komitmen bertulis berikut: untuk menghormati orang yang mengajar saya bersama ibu bapa saya, untuk membagikannya kekayaan dan, jika perlu, bantu dia yang memerlukan; anggap keturunannya adalah saudara-saudaranya, dan inilah seni, jika mereka ingin mempelajarinya, ajar mereka secara percuma dan tanpa kontrak; untuk mengajar arahan, pelajaran lisan dan segala yang lain dalam pengajaran kepada anak-anaknya, anak-anak guru dan pelajarnya, terikat dengan kewajiban dan sumpah di bawah undang-undang undang-undang perubatan, tetapi tidak ada orang lain.

Saya akan mengarahkan rejimen pesakit untuk manfaat mereka sesuai dengan kekuatan dan fikiran saya, menahan diri dari melakukan bahaya dan ketidakadilan.

Saya tidak akan memberikan ubat maut yang saya minta dan menunjukkan jalan untuk rancangan sedemikian; begitu juga, saya tidak akan menyerahkan pesisir pengguguran kepada mana-mana wanita. Saya akan menghabiskan hidup dan seni saya dengan suci dan bersih.

Saya tidak akan membuat bahagian bagi mereka yang menderita penyakit batu, menyerahkannya kepada orang-orang yang terlibat dalam masalah ini.

Apa sahaja rumah yang saya masukkan, saya akan masuk ke sana untuk kebaikan pesakit, jauh dari segala perkara yang disengajakan, tidak adil dan merosakkan, terutama dari hubungan cinta dengan wanita dan lelaki, bebas dan hamba.

Apa pun semasa rawatan - dan juga tanpa rawatan - saya tidak melihat atau mendengar mengenai kehidupan manusia dari perkara yang tidak seharusnya didedahkan, saya akan terus diam memikirkan perkara seperti itu sebagai rahsia.

Saya, dengan penuh sumpah memenuhi sumpah, semoga saya diberi kebahagiaan dalam hidup dan dalam seni dan kemuliaan di antara semua orang untuk selama-lamanya; kepada orang yang melampaui batas dan memberikan sumpah palsu, biarkan yang sebaliknya berlaku. ".

Menjadi orang yang waras dan tidak berat sebelah (dan saya sangat berharap demikian), mari kita masih menganalisis teks sumpah Hippokratik dan cuba merasainya dari sudut realiti yang ada.

"Saya bersumpah oleh Apollo seorang tabib, Asclepius, Hygia dan Panakea dan semua dewa dan dewi. "

Maaf, tetapi bersumpah dewa kafir yang terbaik tidak kukuh untuk doktor moden, tetapi bagi seorang Kristian itu benar-benar berdosa.

"Untuk menghormati mereka yang mengajar saya secara setara dengan ibu bapa saya, untuk berkongsi kekayaan mereka dengannya dan, jika perlu, untuk membantunya dalam keperluan; anggap keturunannya adalah saudara-saudaranya, dan inilah seni, jika mereka ingin mempelajarinya, ajar mereka secara percuma dan tanpa kontrak; untuk mengajar arahan, pelajaran lisan dan segala yang lain dalam doktrin kepada anak-anaknya, anak-anak guru dan pelajarnya, yang terikat dengan kewajiban dan sumpah di bawah undang-undang perubatan, tetapi tidak kepada orang lain ”.

Adakah doktor wajib mengajar seni anak-anak semua guru institusi perubatan? Haruskah dia menyokong mereka secara kewangan, tidak kira siapa mereka atau apa yang mereka lakukan? Perlukah doktor menganggap saudara-maranya sebagai seluruh keluarga tenaga pengajar institut perubatan tempat dia belajar? Mari tinggalkan bahagian nazar ini tanpa komen.

"Saya tidak akan memberi ubat mematikan yang diminta daripada saya dan saya tidak akan menunjukkan jalan untuk rancangan seperti itu. "

Anda tidak perlu mempunyai tujuh rentang di dahi anda untuk memahami bahawa ini adalah larangan langsung kepada doktor untuk terlibat dalam eutanasia. Dengan jelas dan tegas. Dan di sini, sumpah Hippokratik secara langsung bertentangan dengan undang-undang yang ada di beberapa negara. Euthanasia dibenarkan secara sah di Belanda, Belgium dan di salah satu negeri AS - Oregon. Mereka. seorang doktor yang memerhatikan sumpah Hippokrat dapat dalam beberapa kes disebut penjenayah; secara definisi, dia tidak dapat mematuhi undang-undang dan mematuhi kesetiaan sumpah yang diberikan kepada mereka.

". begitu juga, saya tidak akan menyerahkan pesisir pengguguran kepada mana-mana wanita. ".

Ringkas dan jelas: semua pakar sakit puan yang berlatih adalah penjenayah sumpah yang tidak mematuhi sumpah Hippokratik. Bahkan mereka yang melakukan pengguguran atas sebab perubatan dan sosial, seperti yang dibenarkan oleh undang-undang di kebanyakan negara. Tidak sesuai? Atau kita akan menyatakan semua pakar sakit puan sebagai penjenayah sumpah?

"Saya tidak akan membuat bahagian bagi mereka yang menderita penyakit batu, menyerahkannya kepada orang-orang yang terlibat dalam masalah ini".

Berdasarkan ini, pakar bedah tidak boleh dianggap doktor. Perkara yang betul untuk mereka katakan adalah tukang, mereka hanya tahu memotong dan menjahit.

"Tidak kira rumah apa yang saya masuk, saya akan masuk ke sana untuk kebaikan orang sakit, jauh dari segala perkara yang disengajakan, tidak adil dan merosakkan, terutama dari hubungan cinta dengan wanita dan lelaki, bebas dan hamba".

Dan akhirnya: "Semasa merawat pesakit, saya tidak akan menangani perkara buruk di rumahnya, termasuk. dan melakukan hubungan seks dengan pesakit dan saudara-saudaranya. " Pada pendapat saya, satu-satunya syarat yang relevan untuk doktor moden. Hamba agak tidak sesuai, tetapi memandangkan trend moden dengan pendakwaan gangguan seksual, mereka juga sesuai sebagai entiti undang-undang.

Maaf, tapi itu sahaja! Tidak ada perkara lain yang dapat ditafsirkan sebagai kewajiban doktor terhadap pesakit, rakan sekerja dan masyarakat, dalam sumpah Hippokratik! Jadi mengapa menduga apa yang tidak terdapat dalam teks sumpah? Mari cuba mulakan dari awal, iaitu sejak kedatangan sumpah Hippokratik.

Jadi, sumpah Hippocrates muncul pada abad ke-5 SM. dan ditulis dalam dialek Ionia dari bahasa Yunani kuno. Dan sejak saat ini, ketidakkonsistenan bermula. Umumnya diterima bahawa teks sumpah itu ditulis oleh Hippocrates sendiri. Namun, banyak penyelidik mendakwa bahawa teks sumpah itu muncul kemudian setelah kematian Hippocrates, iaitu. selepas 356 (atau, menurut sumber lain - 377) tahun SM Tetapi tidak ada yang menyangkal bahawa teks asal sumpah itu berulang kali disalin dan diedit, dengan perubahan yang signifikan dalam makna sumpah tersebut. By the way, perintah "Jangan sembuh secara percuma" benar-benar ada dalam salah satu versi teks kuno Rom. Versi sumpah Hippocratic di atas adalah versi teks yang digambar ulang dan diedit berulang kali yang diterbitkan di Geneva pada tahun 1848 dengan judul "The Medical Commandment".

Tidak mungkin versi asal sumpah Hippokratik, yang ditulis sekitar 2400 tahun yang lalu, akan tersedia untuk kita, terutama kerana daripada 72 karya yang dikaitkan dengan Hippocrates, jauh dari semuanya adalah sahih (Galen mendakwa bahawa hanya 11 daripadanya milik Hippocrates, dan selebihnya ditulis oleh anak lelaki atau pelajarnya ).

Jadi mengapa teks kuno begitu diminati oleh masyarakat moden sehingga berulang kali ditulis ulang, diedit, ditambah, dan kadang-kadang dengan perubahan yang bertentangan dengan makna apa yang ditulis?

Terdapat banyak klon sumpah Hippokratik dalam bentuk pelbagai versi kod etika dan profesional doktor, tetapi semuanya disebut sumpah Hippokrat. Di Amerika Syarikat dan Eropah, sekarang ada "Kod Doktor Profesional" (diadopsi pada tahun 2006), di Israel - "Sumpah Doktor Yahudi" (bagi orang Israel, sumpah kepada dewa-dewa pantheon Yunani kuno tidak dapat diterima, yang bertentangan dengan prinsip-prinsip agama Yahudi), di Uni Soviet mereka mengambil "Sumpah Doktor Soviet" Union ”(diluluskan pada tahun 1971). Pada pertengahan 90-an abad yang lalu, sumpah ini diganti dengan "Sumpah doktor Rusia", yang pada gilirannya, digantikan oleh teks "Sumpah seorang doktor", yang disetujui oleh Duma Negara Rusia pada tahun 1999.

Pada tahun 1948, Majlis Umum Persatuan Perubatan Antarabangsa mengadopsi deklarasi (apa yang disebut Deklarasi Geneva), yang pada dasarnya, tidak lebih dari versi moden sumpah Hippokratik. Kemudian pada tahun 1949, deklarasi tersebut memasuki Kod Etika Perubatan Antarabangsa.

Janji Fakulti: "Menerima dengan penuh rasa syukur hak ilmiah seorang doktor yang diberikan kepada saya oleh sains dan memahami betapa pentingnya tugas yang diberikan kepada saya oleh gelaran ini, saya berjanji tidak akan merosakkan seluruh kelas kelas saya sekarang: Dengan menolong orang yang menderita, saya berjanji akan terus diberi kepercayaan Saya tidak menggunakan rahsia keluarga untuk saya: Saya berjanji akan berlaku adil terhadap rakan-rakan doktor dan tidak menghina keperibadian mereka, tetapi jika manfaat pesakit memerlukannya, katakan yang sebenarnya tanpa hipokrit. Dalam kes-kes penting, saya berjanji untuk menggunakan nasihat doktor yang lebih berpengetahuan dan berpengalaman daripada saya; ketika saya sendiri akan dipanggil untuk menghadiri pertemuan itu, saya berjanji untuk memberikan keadilan atas kebaikan dan usaha mereka dengan jujur ​​”.

Dan teks Deklarasi Jenewa: “Saya bersumpah dengan sungguh-sungguh untuk mengabdikan hidup saya untuk melayani umat manusia. Saya akan menghormati dan berterima kasih kepada guru saya; Saya akan memenuhi tugas profesional saya dengan bermaruah dan berintegriti; kesihatan pesakit saya akan menjadi perhatian utama saya; Saya akan menghormati rahsia yang dipercayakan kepada saya; Saya dengan segala cara yang ada dalam kuasa saya, saya akan menjaga kehormatan dan tradisi mulia profesion doktor; Saya akan memperlakukan rakan sekerja saya sebagai saudara; Saya tidak akan membiarkan motif agama, kebangsaan, kaum, politik atau sosial menghalang saya daripada melaksanakan tugas saya kepada pesakit; Saya akan mematuhi penghormatan yang mendalam terhadap kehidupan manusia, bermula dari saat konsepsi; walaupun diancam, saya tidak akan menggunakan pengetahuan saya terhadap undang-undang kemanusiaan. Saya berjanji dengan serius, sukarela dan ikhlas. ".

Saya berharap bahawa tidak ada yang akan mempunyai khayalan bahawa doktor bersumpah untuk menjadi miskin dan lapar dan memberikan semua dirinya untuk perkhidmatan semua anggota masyarakat. Dan di sini, bermula dengan teks sumpah doktor Soviet, semua "salah faham" bermula.

Sekali lagi, teks Deklarasi Jenewa kira-kira sesuai dengan Doktrin Perubatan tahun 1848, tetapi di sini prinsip "tidak mengganggu" muncul. dedikasikan hidup anda untuk melayani umat manusia. " Dan dalam "Sumpah Doktor Kesatuan Soviet", komponen ideologi seperti "kelihatan sama sekali tidak tegas." untuk bekerja dengan niat baik di mana kepentingan masyarakat memerlukannya. " Secara tidak sengaja? Tidak. Lebih-lebih lagi, prinsip-prinsip ini tidak hanya tidak ada pada versi lama dari teks sumpah Hippokratik (walaupun berulang kali diperbaiki dan diedit).

Dan sekarang mari kita ingat Komisaris Kesihatan Rakyat Soviet N. Semashko dan frasa tangkapannya: "orang akan memberi makan kepada doktor yang baik, tetapi kita tidak memerlukan yang buruk." Sejak itu, imej doktor yang tidak terkawal muncul. Sejak itu, idea bahawa doktor wajib menjadi pengemis dan mengikuti prinsip-prinsip moral dan etika yang telah ditetapkan oleh kuasa yang ada untuknya telah lama bertekad dalam kesedaran semua anggota masyarakat. Doktor dibiarkan memiliki pengetahuan, pengalaman, kemahiran profesional dan kemampuan fizikal untuk menggunakannya. Dia dibebankan dengan tanggungjawab untuk semua yang memerlukan semua kekuatan yang sama. Ringkasnya - untuk melaksanakan model perawatan kesihatan yang dipilih oleh pemerintah yang ada. Dan tanpa alasan! "Anda mengambil sumpah Hippocrates (atau variannya yang lain)! Atas sebab-sebab tertentu, semua orang lupa bahawa doktor, sebenarnya, bekerja, seperti masyarakat lain, dan pekerjaan ini harus dibayar. Negara ini "membayar" pekerjaan ini dalam lingkungan $ 150-200 dan mengenakan syarat besar pada tugas fungsional doktor - hingga lawatan dari rumah ke pangsapuri untuk penduduk yang menjalani program sosial, perubatan, dan sosial biasa (tuberkulosis, dijangkiti HIV, miskin, orang kurang upaya, dll.) ) Adakah seseorang membayar untuk ini? Tidak. "Anda mengangkat sumpah Hippocrates!".

Sekiranya seseorang memanggil nama Hippocrates, maka izinkan saya mengingatkan anda bahawa bayaran Hippocrates dan rakan-rakannya sangat besar mengikut piawaian masa itu (bahkan lebih tinggi daripada arkitek terkenal dan terkenal setakat ini). Lebih-lebih lagi, Hippocrates bukan hanya seorang doktor yang cemerlang, tetapi juga pakar yang sangat masuk akal dalam bidang periklanan: "Dan saya menasihati anda untuk tidak bersikap terlalu tidak berperikemanusiaan, tetapi untuk memperhatikan banyaknya dana (untuk pesakit) dan kesederhanaan mereka, dan kadang-kadang dia akan sembuh dengan sia-sia, mengingat memori bersyukur di atas kemuliaan sesaat. " Ngomong-ngomong, Hippocrates menasihati rawatan percuma hanya sekali-sekala, sehingga boleh dikatakan, untuk meningkatkan imejnya: “Sekiranya anda memulakan kes imbuhan terlebih dahulu, anda tentu saja akan membuat pesakit berfikir bahawa jika perjanjian itu tidak dibuat, anda akan meninggalkannya atau anda akan ceroboh kepadanya, dan jangan beri dia nasihat buat masa ini. Penetapan imbuhan tidak harus dijaga, kerana kami percaya bahawa memperhatikannya berbahaya bagi pesakit, terutama jika terjadi penyakit akut - kepantasan penyakit, yang tidak memberikan kes penangguhan, membuat doktor yang baik mencari manfaat, tetapi lebih untuk mendapatkan kemasyhuran. Lebih baik mencela orang yang disimpan daripada merampas mereka yang berada dalam bahaya terlebih dahulu ".

Pada masa ini, model perawatan kesihatan negara yang agak tidak masuk akal, tetapi sudah lama dikembangkan, menunjukkan bahawa orang (doktor) yang menghidupkannya harus menjadi pakar yang sangat profesional, tetapi pekerjaan mereka harus dibayar minimum. Maaf untuk contoh seperti itu, tetapi pelacur di Tverskaya menetapkan harga untuk perkhidmatannya (biasanya padat dan sangat besar), seorang gadis dengan skirt pendek dan kekurangan suara sepenuhnya "menyanyi" untuk wang yang sangat baik di kelab atau dewan konsert, pembina, pada akhirnya Akhirnya, mereka bekerja dengan bersetuju terlebih dahulu harga untuk kerja mereka. Tetapi doktor wajib bekerja dengan gaji pengemis, setelah menghabiskan 8-10 tahun dengan buku teks atau di klinik. Agar tidak berasas, saya akan memberikan contoh: satu jilid panduan Mitkov untuk diagnostik ultrasound (sebenarnya, ini adalah "Alkitab" diagnostik ultrasound) kini berharga kira-kira $ 200, gaji bulanan doktor adalah kira-kira jumlah yang sama (atau lebih sedikit). Bagaimana ini akan menjadi? Tetapi anda masih perlu membaca (dan membelinya di suatu tempat) sastera berkala, memperoleh sastera bukan sahaja oleh profesi, tetapi juga bidang klinikal lain (agar tidak bodoh, pada akhirnya). Maaf untuk tidak bermoral, tetapi doktor juga mempunyai keluarga, anak-anak, kerana mereka juga ingin makan, membayar bil utiliti, mengajar anak-anak untuk sesuatu, dan sekurang-kurangnya sekali setahun pergi ke laut. Tetapi semua pendapat umum ini tidak dapat dilihat: "Anda mengambil sumpah Hippocrates!" Jadi, dia wajib bekerja dan memenuhi tugasnya, yang ditunjukkan dalam sumpah Hippokratik yang sama.

Saya tidak mahu menggambarkan imej doktor moden, dan lebih-lebih lagi - untuk mempertahankannya. Tetapi saya ingin memahami bahawa doktor adalah orang! Jujur dan menipu. Baik dan jahat. Sopan dan kurang ajar. Pada waktu malam, berdiri di meja operasi dan menghabiskan waktu di kerusi empuk di pejabat jabatan kesihatan bandar. Jatuh dari keletihan di laman web dan menentukan jumlah panggilan di laman web yang sama. Pakar bedah dengan tangan emas dan konovalov bodoh. Pakar diagnostik dan pegawai yang bodoh yang menguruskannya. Mereka semua berbeza, seperti kita semua, tetapi mereka adalah orang-orang dengan semua kelebihan dan kekurangan, kelebihan dan kekurangan. Tetapi untuk menuntut dari mereka sesuatu yang dijelaskan dalam manuskrip prasejarah sekurang-kurangnya tidak masuk akal.

Dan mari kita perlakukan doktor sebagai orang sebenar, bukan watak fiksyen dari dongeng, yang dipaksakan kepada orang oleh gambar makhluk mitos dari sumpah Hippokratik. Adakah anda berfikir bahawa doktor yang menjual makanan tambahan akan mengingati sumpah Hippocratic? Atau adakah pakar di klinik yang menjalani pemeriksaan makmal yang tidak berguna, tetapi sangat mahal, yang mengambil berat tentang etika perubatan? Adakah anda masih percaya bahawa rawatan perubatan percuma yang dijamin oleh Perlembagaan ada? Mari bersikap realistik. Perubatan kini merupakan salah satu bentuk pemberian perkhidmatan kepada penduduk. Sesuai dengan kualiti dan jumlah perkhidmatan ini dan nilai mereka terbentuk. Inilah realiti kita. Dan jangan membina khayalan bahawa anda boleh mendapatkan khidmat pakar yang berkelayakan untuk apa-apa hanya kerana dia terikat dengan semacam sumpah sementara.

Dan kembali ke realiti. Sumpah yang diambil oleh doktor setelah tamat pengajian di institut atau universiti tidak mempunyai alasan yang sah. Ya, seseorang menandatangani sumpah (aliran kami, misalnya, pada tahun 90-an koboi, ketika tidak jelas di mana kita tinggal dan siapa yang harus kita bersumpah, sama sekali tidak menandatangani apa-apa). Tetapi tandatangan ini sama sekali tidak mempunyai mekanisme pengaruh pada orang yang tidak akan mengikutinya. Sumpah Hippokratik banyak dieksploitasi oleh pihak berkuasa, yang tidak dapat membuat model penjagaan kesihatan yang efektif dan efisien dan berusaha memasang lubang dalam sistem rawatan perubatan yang ada untuk penduduk, sambil menarik beberapa contoh etika korporat abad pertengahan. Negara ini sebenarnya berusaha untuk menyokong mitos populis mengenai penjagaan kesihatan percuma dengan menggunakan pengetahuan, pengalaman dan kelayakan doktor secara paksa. Dan keganasan ini dinyatakan dalam kenyataan bahawa doktor terpaksa menyelesaikan masalah kewangannya dengan mengorbankan pesakit. Kami tidak akan membincangkan siapa yang menerima ganjaran ini dan sejauh mana (sebilangan orang membeli daging lebih murah, yang lain terkoyak antara BMW dan Mercedes), tetapi sistem yang ada bukan sahaja memaksa doktor yang jujur ​​dan layak untuk menerima ganjaran daripada pesakit (terima kata saya - sangat prosedur yang memalukan dan tidak menyenangkan), tetapi juga membuka peluang besar untuk semua jenis penjahat dan pengambil rasuah.

Sebagai kesimpulan, saya ingin memetik pakar oftalmologi terkenal Svyatoslav Fedorov: “Saya seorang doktor yang baik, kerana saya bebas, dan saya mempunyai 480 doktor percuma. Sumpah Hippocratic adalah fiksyen. Tetapi sebenarnya, ada kehidupan sebenar - anda perlu makan setiap hari, mempunyai pangsapuri, pakaian. Mereka berfikir bahawa kita adalah semacam malaikat terbang. Seorang malaikat menerima gaji 350 rubel? Kini terdapat satu setengah juta doktor seperti itu di Rusia. Satu setengah juta orang miskin dengan pendidikan tinggi, hamba intelektual. Menuntut agar ubat berfungsi dengan baik dalam keadaan ini tidak masuk akal! "

Dalam menyediakan bahan yang digunakan maklumat dari Wikipedia - ensiklopedia percuma

Mari kita hapuskan mitos sumpah Hippokratik

Kami memberikan perhatian anda kepada soalan itu, yang boleh membuat semua orang terpinggir: dari mana ungkapan "sumpah Hippokratik" berasal.
Salah satu pernyataan yang salah yang disebarkan oleh media dan orang ramai adalah "sumpah Hippokratik", yang sepertinya diberikan oleh semua doktor (termasuk Rusia) sebelum memulakan praktik perubatan.
Saya ingin memberikan teks penuh sumpah Hippocrates yang sebenarnya, serta sumpah doktor Persekutuan Rusia yang ada secara rasmi, dan selepas itu anda sendiri dapat membuat kesimpulan.

Dasar-dasar perundangan Persekutuan Rusia mengenai perlindungan kesihatan awam. Perkara 60. Sumpah doktor:

Orang yang lulus dari institusi pendidikan perubatan tinggi Persekutuan Rusia, setelah mendapat diploma, mengangkat sumpah doktor seperti berikut:
"Menerima pangkat doktor yang tinggi dan melakukan aktiviti profesional, saya bersumpah: dengan jujur ​​memenuhi tugas perubatan saya, menumpukan pengetahuan dan kemahiran saya untuk pencegahan dan rawatan penyakit, memelihara dan memperkuat kesihatan manusia;
sentiasa bersedia untuk memberikan rawatan perubatan, menjaga kerahsiaan perubatan, untuk merawat pesakit dengan berhati-hati dan berhati-hati, untuk bertindak secara eksklusif demi kepentingannya tanpa mengira jantina, bangsa, kewarganegaraan, bahasa, asal, harta dan kedudukan rasmi, tempat tinggal, agama, kepercayaan, pertalian kepada persatuan awam, serta keadaan lain;
menunjukkan penghormatan tertinggi terhadap kehidupan manusia, tidak pernah menggunakan pelaksanaan euthanasia;
untuk menjaga rasa terima kasih dan rasa hormat kepada guru mereka, untuk menuntut dan berlaku adil kepada pelajar mereka, untuk mempromosikan pertumbuhan profesional mereka; bersikap ramah kepada rakan sekerja, berbalik kepada mereka untuk mendapatkan pertolongan dan nasihat, jika dituntut oleh kepentingan pesakit, dan jangan sekali-kali menolak bantuan dan nasihat rakan sekerja;
sentiasa meningkatkan kemahiran profesional mereka, melindungi dan mengembangkan tradisi perubatan mulia ".
Sumpah doktor diberikan dalam suasana perayaan. Fakta memberi sumpah doktor disahkan dengan tandatangan peribadi di bawah tanda yang sepadan dalam diploma doktor dengan tarikhnya. Doktor kerana melanggar sumpah doktor bertanggungjawab di bawah undang-undang Persekutuan Rusia.

Dan sekarang, boleh dikatakan, yang asli:

"Saya bersumpah oleh Apollo, doktor Asclepius, Hygea dan Panakea, semua dewa dan dewi, yang menjadikannya sebagai saksi, dengan jujur, menurut kekuatan dan fikiran saya, mengambil sumpah dan komitmen bertulis berikut: untuk mengambil seni yang mengajar saya bersama ibu bapa saya dan membaginya dengannya kekayaan mereka dan, jika perlu, membantunya dalam keperluannya, menganggap keturunannya sebagai saudara-saudaranya, dan inilah seni, jika mereka ingin mempelajarinya, mengajar mereka secara percuma dan tanpa kontrak; untuk mengajar arahan, pelajaran lisan dan segala yang lain dalam doktrin kepada anak-anaknya, anak-anak guru dan pelajarnya, yang terikat dengan kewajiban dan sumpah di bawah undang-undang perubatan, tetapi tidak kepada orang lain. Saya mengarahkan rejimen pesakit untuk mendapatkan manfaat mereka sesuai dengan kekuatan dan fikiran saya, menahan diri dari melakukan bahaya dan ketidakadilan. Saya tidak akan memberikan ubat maut yang saya minta dan menunjukkan jalan untuk rancangan sedemikian; begitu juga, saya tidak akan menyerahkan pesisir pengguguran kepada mana-mana wanita. Saya akan menghabiskan hidup dan seni saya dengan murni dan sempurna. Tidak kira rumah apa yang saya masukkan, saya akan masuk ke sana untuk kebaikan pesakit, jauh dari semua niat, tidak adil dan merosakkan, terutama dari hubungan cinta dengan wanita dan lelaki, bebas dan hamba. Apa pun semasa rawatan, dan juga tanpa rawatan, saya tidak melihat atau mendengar tentang kehidupan manusia dari perkara yang tidak boleh diungkapkan, saya akan terus diam memikirkan perkara seperti itu sebagai rahsia. Bagi saya, tanpa sumpah menepati sumpah, semoga kebahagiaan diberikan kepada saya dalam kehidupan dan seni, dan kemuliaan ada pada semua orang untuk selama-lamanya, tetapi dia yang melampaui batas dan memberi sumpah palsu mungkin sebaliknya berlaku kepada ini ”.

Sungguh mengagumkan betapa kuatnya kepercayaan di kalangan orang biasa bahawa setiap doktor terikat dengan sumpah Hippokratik yang sebenarnya. Bagaimanapun, tidak ada seorang pun, tidak, tidak ada badan perubatan rasmi, tidak ada doktor, kerana beberapa sebab, cuba menghilangkan salah tanggapan ini di hadapan warganegara (pesakit baca). Dan akan adil jika wakil semua profesion bersumpah...

Seperti kata pepatah, "setelah doktor mengangkat sumpah Hippocrates, stetoskop ditarik di lehernya, dan salib merah besar diletakkan pada hidupnya".

Apa pendapat anda mengenai perkataan "Sumpah Hippokratik"? Tidakkah muncul di depan mataku, walaupun sekumpulan malaikat sekejap dan langsing, berpakaian jubah putih, yang, meluangkan masa dan tenaga mereka, melindungi kesihatan orang? Masyarakat sendiri mencipta mitos ini dan mempercayainya. Setelah muncul dengan mitos "Sumpah Hippokratik", masyarakat dengan yakin bersekongkol dengan sumber asalnya (dan apakah itu sama sekali?), Dan mulai dengan keras kepala mempertahankan di dalam masyarakat idea ilusi doktor dan bagaimana seharusnya dia. Secara beransur-ansur, masyarakat kita sangat percaya pada mitos ini dan terbiasa dengan gambaran seorang doktor biasa-biasa saja yang tidak bertanggungjawab, sama ada orang bodoh suci atau biarawati, yang sama sekali tidak mempunyai keperluan dan hak kebendaan dan kerohanian, sehingga dalam percubaan doktor untuk mengubah keadaan kewangan mereka, para peminta maaf mitologi mula merujuk kepada sumpah ini - "Bersumpah? Bersabarlah. ". Tetapi siapa yang bersumpah? Di antara doktor hari ini, yang manakah memberikan Sumpah Hippokratik dalam bentuk yang asli dan asli? Pengawas dan pegawai awam yang manakah yang hebat dan sukar untuk membacanya dan tahu tentang apa? Dan secara umum, kita hidup dalam masyarakat agama Kristian (dengan beberapa pengecualian) - apa yang berkaitan dengan adat dan sumpah kuno dengannya? Apa kaitan dewa kafir dan Yunani dengannya? "Sumpah", tentu saja, adalah kata yang mengerikan, tetapi telah sampai kepada kita dari zaman pra-Kristiani, yang telah tidak dapat ditarik balik... Hari ini, bagi orang-orang yang tidak percaya ada Hukum, dan Perintah harus cukup bagi seorang Kristian. Pada akhirnya, kita hidup dalam masyarakat yang bertamadun! Oleh itu, walaupun seorang doktor Kristian (jika dia bukan atheis, walaupun 99 persen adalah ateis di kalangan doktor) tidak memerlukan sumpah, kerana fakta bahawa ajaran Kristian jauh lebih tinggi dan lebih bermoral daripada sumpah kafir mana pun.

Jadi mengapa mitos sumpah Hippokratik berbeza dengan daya hidupnya yang luar biasa?
Kita beralih kepada cerita sekarang.

Apa yang disebut "sumpah Hippokrat" sebenarnya bukan milik Hippocrates. Ketika Hippocrates meninggal pada tahun 377 SM (menurut sumber lain pada tahun 356), sumpah seperti itu tidak ada. Seperti banyak lagi, dia mendapat sumpah ini dalam kompilasi karya-karyanya kemudian. Pada hakikatnya, "karya Hippocrates", seperti karya Leonid Ilyich Lenin yang tidak dapat dilupakan, adalah sekumpulan karya oleh pelbagai pengarang, dan hampir mustahil untuk memisahkan Hippocrates yang sebenarnya dari mereka. Menurut pelbagai sumber, dari 72 karya yang dikaitkan dengan Hippocrates, Galen diakui sebagai asli - 11, Haller - 18, dan Kovner hanya 8. Selebihnya karya itu, adalah milik anak-anaknya, doktor Tesalus dan Naga, dan menantu Polybe (V.I. Rudnev, 1998).

Versi sumpah yang paling umum setakat ini, yang disebut Perintah Perubatan, yang diterbitkan di Geneva pada tahun 1848, tidak mengandungi sebahagian besar teks sumber (atau teks).
Sumpah Hippokratik dalam Bahasa Latin:
JI-JURANDUM HIPPOCRATIS
Per Apollinem medicum et Aesculapium, Hygiamque et Panaceam juro, deos deasque omnes testes citan.s, mepte viribus et judicio meo hos jusjurandum et hanc stipulationem plene prae.staturum.
Ilium nempe parentum meorum loco habitumm spondeo, qui me artem istam docuit, eique alimenta impertirurum, et quibuscunque opus habuerit, suppeditaturum.
Victus etiam rationem pro virili et ingenio meo aegri.s salutarem praescripturum a pemiciosa vero et improba eosdem larangan. Nullius praeterea precibus adductus, mortiferum medicamentum cuique propinabo, neque huius rei consilium dabo. Casie et sace colam et artem meam.
Quaecumque vero in vita hominum sive medicinam factitans, sive non, vel videro, vel audivero, quae in vulgus efferre non decet, ea reticebo non secus atque agspa fidei meae commissa.
Quod si igitur hocce jusjurandum fideliter servem, neque violem, contingat et lucko successu tarn in vita, quam in arte mea fruar et gloriam immortalem gentium akibatnya. Sine autem id transgrediar et pejerem contraria hisce mihi eveniam.

Sekarang terjemahannya. Atau lebih tepatnya - versi yang paling biasa (dipetik oleh Hippocrates. Sumpah. Undang-undang. Pada doktor. Arahan. - 1998).

"Saya bersumpah dengan Apollo - doktor, Asclepius, Hygea dan Panacea dan semua dewa dan dewi, menjadikan mereka sebagai saksi, dengan jujur, menurut kekuatan dan fikiran saya, sumpah dan komitmen bertulis berikut: untuk mengambil seni yang mengajar saya bersama ibu bapa saya dan membaginya dengannya untuk menolongnya dalam keperluannya, jika perlu, untuk menganggap keturunannya sebagai saudara-saudaranya dan ini adalah seni, jika mereka ingin mempelajarinya, mengajar mereka secara percuma dan tanpa sebarang kontrak, mengajar, mengajar pelajaran lisan dan segala yang lain kepada anak-anaknya, anak-anaknya guru dan pelajar terikat dengan kewajiban dan sumpah di bawah undang-undang perubatan, tetapi tidak ada orang lain.
Saya akan mengarahkan rejimen pesakit untuk keuntungan mereka sesuai dengan kekuatan dan fikiran saya, menahan diri dari melakukan bahaya dan ketidakadilan, saya tidak akan memberikan kepada sesiapa pun cara fana yang diminta dari saya dan saya tidak akan menunjukkan jalan untuk rancangan seperti itu, sama seperti saya tidak akan memberikan wanita yang mengalami keguguran. Saya akan menghabiskan hidup dan seni saya dengan murni dan sempurna. Apa sahaja rumah yang saya masukkan, saya akan masuk ke sana untuk kepentingan pesakit, jauh dari segala perkara yang disengajakan, tidak adil dan merosakkan, terutama dari hubungan cinta dengan wanita dan lelaki, bebas dan hamba.
Sehingga semasa rawatan, dan juga tanpa rawatan, saya tidak melihat atau mendengar tentang kehidupan manusia yang tidak pernah boleh didedahkan, saya akan berdiam diri memikirkan perkara seperti itu sebagai rahsia.
Saya, tanpa sumpah menepati sumpah, semoga saya diberi kebahagiaan dalam hidup dan seni dan kemuliaan di antara semua orang selama-lamanya. Tetapi bagi orang yang melintas dan memberikan sumpah palsu, jadilah yang bertentangan dengan ini ”.

Sudahkah awak baca? Oleh itu, apa kata Sumpah Hippokratik? Ya, sama sekali tidak mengenai apa yang akan terjadi - "... bersinar dengan yang lain, membakar diri sendiri, dan berubah menjadi cinder". Baca dan baca semula Sumpah dengan teliti. Dan anda harus mengakui bahawa walaupun dalam versi teks yang "disisir", kita hanya membicarakan kewajipan kepada guru, rakan sekerja dan pelajar, mengenai jaminan membahayakan orang sakit, tentang sikap negatif terhadap euthanasia (pembunuhan pesakit atas permintaan mereka), pengguguran, dan penolakan pekerja perubatan untuk hubungan intim dengan pesakit mengenai menyimpan rahsia perubatan. Tidak ada teks dalam teks ini yang menunjukkan bahawa doktor harus merawat secara percuma dan diam-diam menanggung ketidakpedulian dan sikap tidak peduli masyarakat terhadap dirinya sendiri.

Kembali kepada cerita lagi. Di Yunani kuno, yang subjeknya adalah Hippocrates, sebilangan besar doktor hidup dengan selesa dengan perbelanjaan yang diterima dari pesakit. Pekerjaan mereka dibayar tinggi (lebih baik, misalnya, daripada karya arkitek). Walaupun amal tidak asing bagi doktor (apabila anda mempunyai wang, anda juga boleh menjadi dermawan). Hippocrates yang sama dalam "Arahan" -nya memberi nasihat kepada muridnya, mengenai biaya rawatan, untuk mendekati pesakit yang berbeza secara berbeza - "Dan saya menasihati anda untuk tidak bersikap terlalu tidak berperikemanusiaan, tetapi untuk memperhatikan banyaknya dana (untuk pesakit ) dan kesederhanaan mereka, dan kadang-kadang dia akan sembuh dengan sia-sia, mengingat ingatan bersyukur di atas kemuliaan sesaat. " Perhatikan bahawa Hippocrates menasihati untuk menyembuhkan hanya sekali-sekala.

Mungkin Hippocrates sudah memahami pentingnya amal untuk iklan? Kemungkinan besar ia. Oleh itu, dalam “Arahan” yang sama dia menasihati muridnya - “Sekiranya anda pertama kali membawa kes imbuhan, anda tentu saja akan membawa pesakit kepada idea bahawa jika tidak ada persetujuan yang dibuat, anda akan meninggalkannya atau anda akan memperlakukannya secara sembarangan, dan anda tidak harus memberinya nasihat pada masa ini, anda tidak harus peduli dengan penetapan imbuhan, kerana kami percaya bahawa memperhatikannya berbahaya bagi pesakit, terutama jika berlaku penyakit akut - kepantasan penyakit, yang tidak memberi kes kelewatan, membuat doktor yang baik tidak mencari faedah melainkan memperoleh kemuliaan. Lebih baik mencela orang yang selamat daripada merampok orang dalam bahaya terlebih dahulu. " Seperti yang anda lihat, rasa tidak bersyukur dari pesakit yang selamat dalam hubungannya dengan doktor layak mendapat teguran walaupun dari sudut pandangan Hippocrates!
Jadi apa itu Sumpah Hippokratik?

Mari kita analisa apa yang dikatakan terutamanya dalam "Sumpah".
Untuk unit maklumat kita mengambil perkataan. Sumpah Hippokratik - 251 patah perkataan.

Dari jumlah ini, dalam susutan menurun:
1. Perkataan mengenai hubungan "pelajar - guru" dan "pelajar satu guru" - 69.
2. Perkataan mengenai rawatan pesakit - 34.
3. Perkataan yang dikhaskan untuk kerahsiaan perubatan - 33.
4. Kata-kata yang berkaitan dengan "kebahagiaan" dan "kemuliaan" doktor "kanan", dan kutukan di kepala doktor yang mundur dari sumpah - 31.
5. Perkataan mengenai akhlak doktor - 30.
6. Kata-kata yang ditujukan untuk tuhan-tuhan yang tidak berwibawa bagi orang Kristian - 29.
7. Kata-kata mengenai ketidaksertaan dalam pengguguran dan euthanasia - 25.
Dan sekarang kita akan membuat kesimpulan yang logik bahawa orang dalam sumpah yang diberikannya memberi perhatian lebih kepada apa yang dia anggap paling penting, dan kurang perhatian dan, dengan itu, jumlah kata yang kurang penting. Cukup adil.
Dengan jumlah perkataan yang termasuk dalam kategori di atas, mari kita lihat skala nilai profesional yang disebut doktor Hippocratic.
Di tempat pertama adalah sistem hubungan "guru - pelajar" - 69 perkataan, iaitu 27.6% daripada jumlah perkataan.
Di tempat kedua - janji doktor untuk merawat orang - 34 perkataan, atau 13.6% kata-kata. (Dua kali kurang daripada "guru - pelajar"!).
Di tempat ketiga - pemeliharaan kerahsiaan perubatan - 33 perkataan, atau 12.8%.
Di tempat keempat - berkat bagi orang yang menepati sumpah dan kutukan bagi mereka yang melanggar sumpah ini - 31 patah perkataan - 12.4%.
Di tempat kelima adalah watak moral doktor, yang kepadanya 30 kata dikhaskan - 12%.
Di tempat keenam adalah dewa-dewa Yunani, yang diberikan 29 kata - 11.6%.
Dan akhirnya, di tempat ketujuh terakhir adalah prinsip tidak ikut serta dalam pengguguran dan euthanasia, yang diperuntukkan 25 kata, iaitu 10% dari jumlah kata sumpah Hippokratik.

Mari berfikir semula. Jadi apa itu "Sumpah"??
Mungkin sudah tiba masanya untuk berhenti menyalahkan doktor dengan alasan apa pun (dan selalunya tanpa alasan) - "Sumpah? Bersabarlah. ". Mungkin sudah tiba masanya untuk menghilangkan mitos palsu mengenai "tugas doktor"?

Fikiran ingin tahu sedang menunggu kejutan besar dalam perkara-perkara yang biasa dilakukan sejak kecil.
Prinsip utama etika Hippokratik selalu dianggap "tidak munasabah" - jangan membahayakan. Adakah Hippocrates sendiri mematuhinya?
Pertama, siapa yang harus dirawat? Berikut adalah petikan dari Doktrin Ajaran, ramping (dan dipangkas) dan diterbitkan di Geneva pada tahun 1848 - "Tugas pertama saya adalah memulihkan dan menjaga kesihatan pesakit saya." Walau bagaimanapun, versi asal The Oath yang asli, mungkin benar-benar berdasarkan pandangan dunia Hippocrates, mengandungi kesinambungan frasa ini, yang kerana "alasan tidak jelas" dihilangkan oleh penerbit Geneva - "... tetapi tidak semua, tetapi hanya mampu membayar pemulihan mereka...".

Bahkan dalam praktik Hippocrates sendiri, sekurang-kurangnya ada dua kes di mana dia melanggar sumpah "nya". Pada tahun 380 SM Acrachersite tertentu mula dirawat kerana keracunan dengan racun makanan. Setelah memberikan bantuan kecemasan kepada pesakit, doktor pertama sekali bertanya kepada saudara-mara Acrachersit adakah mereka dapat membayar pemulihan pesakit tersebut. Mendengar jawaban negatif, dia menyarankan... - "berikan racun sesama orang miskin agar dia tidak menderita untuk waktu yang lama," yang disetujui oleh saudara-mara. Apa racun makanan yang belum selesai, lalu selesaikan racun Hippocrates. (Bagaimana dengan "tidak membahayakan" dan tidak mengambil bahagian dalam euthanasia?).
Dua tahun sebelum kematiannya, Hippocrates berjanji untuk menggunakan Caesar Suetonsky, yang menderita tekanan darah tinggi. Ketika ternyata bahawa Caesar tidak dapat membayar seluruh perawatan herba, Hippocrates menyerahkannya ke tangan saudara-mara, tidak hanya tanpa penyembuhan, tetapi juga memberi mereka diagnosis yang salah, mengatakan bahawa pesakit itu hanya menderita migrain. Saudara-mara yang agak sesat tidak berpaling kepada doktor lain, dan tidak lama kemudian askar berusia 54 tahun itu meninggal dunia semasa krisis hipertensi yang lain.

Kedua - Hippocrates tidak dapat bertahan dalam persaingan, dia percaya bahawa semakin sedikit doktor, semakin tinggi pendapatannya. Inilah bukti untuk anda - satu kata dari Sumpah yang sama: "... untuk mengajar arahan, pelajaran lisan, dan segala yang lain dalam pengajaran kepada anak-anak lelaki anda, anak-anak guru dan pelajar anda, yang terikat dengan kewajiban dan sumpah di bawah undang-undang perubatan, tetapi tidak kepada orang lain." Bukankah itu sangat berperikemanusiaan? Dan akhirnya, yang terakhir. Dalam beberapa tafsiran lama mengenai Sumpah Hippokratik, dikatakan bahawa seorang doktor harus memberikan bantuan kepada rakan sekerja dan keluarga mereka secara percuma, dan TIDAK harus memberi bantuan kepada orang miskin sehingga semua orang tidak mendapatkan ubat percuma dan tidak mematahkan perniagaan perubatan.
Mengapa mitos "Sumpah Hippokratik" masih berterusan??

Imej "doktor tanpa kawalan" adalah penemuan propaganda yang sangat menguntungkan. Dengan cara ini, idea bahawa doktor mesti menjadi pengemis terus-menerus terpahat di benak masyarakat. Hari ini, kekurangan sepenuhnya undang-undang perubatan telah digantikan oleh "prinsip moral dan etika" yang tidak sengaja dan tidak bermoral terhadap doktor. Akibatnya, pegawai perubatan "melalui dan korup" sekali lagi bertanggungjawab atas "kekurangan wang".
Masyarakat telah melupakannya sepenuhnya, dan tidak mahu ingat bahawa pekerjaan seorang doktor bernilai sesuatu, dan bahawa kesedaran hak warganegara terhadap perlindungan kesihatan yang dijamin dalam Perlembagaan harus berdasarkan bukan hanya pada tugas profesional, tetapi juga pada kemampuan objektif doktor untuk menyediakannya. Masyarakat tidak mahu memahami bahawa doktor juga merupakan warga masyarakat, warganegara yang mesti mempunyai hak mereka yang dibenarkan dan dilindungi oleh undang-undang, warganegara yang tidak lebih buruk daripada yang lain. Dan pertama-tama, hak untuk kepuasan sebagai hasil kerja mereka melalui merealisasikan keperluan material dan rohani mereka. Harta dan kekayaan seorang doktor adalah pengetahuannya, kemahiran profesional dan kemampuannya untuk bekerja, merawat orang, untuk menghilangkan penderitaan. Oleh itu, tugas seorang doktor untuk memberikan bantuan, pada gilirannya, menyiratkan kewajiban masyarakat sesuai dengan prinsip keadilan yang sama, untuk memberikannya penghargaan yang setimpal atas pekerjaan yang dilakukan. Apabila doktor tidak dibayar gaji untuk pekerjaannya yang berkemahiran tinggi atau gaji pengemis lebih rendah daripada gaji wanita pembersih di pejabat syarikat separa jenayah yang meragukan, ini adalah ketidakadilan sosial yang menakutkan. Sekiranya ukuran tanggungjawab doktor yang dilindungi oleh undang-undang untuk kemungkinan kesalahan dan kesilapan sama sekali tidak dapat dibandingkan dengan kemiskinan kewujudannya untuk pembayaran pekerjaannya yang ditawarkan oleh masyarakat "adil", maka ini juga merupakan ketidakadilan sosial yang sinis. Adalah mustahil untuk menggunakan hak adil warganegara untuk melindungi kesihatan mereka melalui pengasingan buruh berkemahiran tinggi yang tidak adil dari ratusan ribu doktor. Permintaan populis untuk penjagaan kesihatan percuma, yang begitu popular di kalangan ahli politik dan di kalangan penduduk, sebenarnya telah menyebabkan "penerokaan perubatan" - pengasingan secara paksa untuk lagu, dan sering kali untuk apa-apa (kebetulan gaji tidak dibayar sama sekali) dari apa yang menjadi hak milik pekerja perubatan - pekerja mereka, kelayakan, pengetahuan dan bakat. Ini adalah bentuk keganasan awam yang terang-terangan terhadap doktor..

Dalam masyarakat kita, tidak ada tempat bagi mereka yang bekerja dengan jujur, termasuk doktor. "Dengan kerja yang adil, kamu tidak akan membuat bilik batu." Ucapan yang bagus! Tetapi doktor tinggal di sini, dalam masyarakat yang sama. Dia adalah sebahagian daripadanya. Dia dengan jelas memahami bahawa putus asa keberadaannya membuat tidak masuk akal untuk mematuhi norma-norma tingkah laku yang ditetapkan untuknya oleh masyarakat moden. Kerana norma-norma ini tidak menjamin apa-apa kecuali kemiskinan tanpa harapan bagi seorang doktor. Dalam salah satu terbitan lama akhbar Fakty, sebuah foto diterbitkan yang menunjukkan ketika pemain bola sepak dihadiahkan sebuah kereta bernilai 70 ribu cu Sekarang bayangkan sebagai pengganti pemain bedah (sekurang-kurangnya fanatik pembedahan jantung yang sama, Dr. B.M. Todurov, tentang siapa akhbar "Fakta" yang sama melaporkan bagaimana dia beroperasi secara hati-hati pada hati terbuka dalam keadaan cahaya lampu suluh, ketika kelembutan jurutera tenaga dari institusi penyelidikan metropolitan pembedahan dinyahaktifkan) Tidak mungkin dibayangkan. Pakar bedah tidak akan pernah disertakan dengan kereta. Dia akan dibayar gajinya untuk operasi empat jam, dan kemudian mereka akan menulis keluhan bahawa, mereka mengatakan, jahitan itu bengkok... Dan masyarakat akan berteriak - "Atu dia. Dan perkara lain mengenai "Sumpah Hippokratik".

Dan kemudian doktor bertanya-tanya - "Mengapa seorang pelacur dapat menamakan harganya, seorang gadis kecil yang tidak bersuara, tetapi comel untuk dijemput di bawah" papan lapis "boleh meminta bayaran ribuan, pemandu teksi tidak akan pernah beruntung secara percuma, seorang pegawai tanpa" ungkapan rasa hormat "tidak akan mengeluarkan sijil, polis trafik untuk terima kasih, dia tidak akan menginginkan perjalanan yang bahagia, pengacara tidak akan mula menjalankan perniagaan, pelayan tidak akan melayani tanpa tip, pendandan rambut tidak akan memotong rambutnya, wakilnya tidak akan memilih, dan dia, doktor yang menyelamatkan nyawa mereka, pada kehendak masyarakat yang sama, dilucutkan hak untuk menamakan harganya yang sangat diperlukan oleh semua orang bekerja? " Saya teringat kata-kata abadi Komisaris Kesihatan Orang Pertama N. Semashko - "Orang-orang akan memberi makan kepada doktor yang baik, tetapi kita tidak memerlukan yang buruk." Oleh itu, adakah komisaris rakyat mengetahui harga doktor yang baik? Dan sumber "suapan" - orang - ditentukan dengan jelas. Kata-kata emas, anda tidak akan mengatakan apa-apa.

Secara semula jadi, perlakuan doktor yang tidak adil, dan sebenarnya pengasingan paksa hasil kerjanya secara percuma (atau hampir percuma) - berdasarkan prinsip "penerokaan perubatan", dan kekurangan kemungkinan mencapai kesejahteraan material dengan cara yang benar-benar jujur, disebabkan, sebagai reaksi penentangan, tindak balas keganasan doktor terhadap anggota masyarakat yang tidak adil kepadanya. Kekerasan ini dinyatakan dalam keinginan untuk mendapatkan ganjaran material dari pesakit, dan motif utama untuk kekerasan tersebut bukanlah pengayaan seperti memberikan kemungkinan kelangsungan hidup asas biologi. Doktor hari ini dipaksa, satu atau lain cara, untuk menuntut ganjaran tambahan dari pesakit. Sekurang-kurangnya dari mereka yang boleh membayar. Jika tidak tidak boleh. Lagipun, semua orang tahu bahawa aksioma ekonomi adalah ketentuan bahawa pengurangan gaji di bawah tahap sara hidup pasti akan membawa kepada kenyataan bahawa pertimbangan survival mulai berlaku atas hutang profesional dan kewajiban kepada pesakit. Anda tidak boleh memberi makan diri dengan standard moral dan etika dan anda tidak akan hidup tanpa wang dan anda tidak akan memberi makan keluarga anda. Pakar oftalmologi terkenal Svyatoslav Fedorov berkata mengenai perkara ini dalam wawancara terakhirnya: “Saya seorang doktor yang baik, kerana saya bebas, dan saya mempunyai 480 doktor percuma. Sumpah Hippocratic adalah fiksyen. Tetapi sebenarnya, ada kehidupan sebenar - anda perlu makan setiap hari, mempunyai pangsapuri, pakaian. Mereka berfikir bahawa kita adalah semacam malaikat terbang. Seorang malaikat menerima gaji 350 rubel? Kini terdapat satu setengah juta doktor seperti itu di Rusia. Satu setengah juta orang miskin dengan pendidikan tinggi, hamba intelektual. Menuntut agar ubat berfungsi dengan baik dalam keadaan ini tidak masuk akal! "
Oleh itu, mari kita lupakan "Sumpah Hippokratik" (dalam tafsirannya yang salah).

Sumpah Hippokratik: Hakikat, Makna, dan Pemahaman Moden

Mari lakukan dengan teratur. Saya telah lama berjanji untuk membahas topik ini yang dikhaskan untuk frasa terkenal ini. Akan ada banyak penulisan, jadi sabar, mari kita pergi!

Apa maksudnya? Seperti apa sumpah ini? Menurut Wikipedia, Sumpah Hippocratic adalah sumpah perubatan yang menyatakan asas moral dan etika tingkah laku doktor. Dalam pidato sehari-hari, ia digunakan sebagai sinonim untuk variasi "sumpah doktor" yang diluluskan secara sah, diucapkan setelah menerima dokumen mengenai pendidikan perubatan tinggi.

Versi asal yang dicatatkan oleh Hippocrates pada abad III SM. e. dalam dialek Ionia dari bahasa Yunani kuno, melarang doktor untuk mempromosikan pengguguran ("Saya tidak akan memberikan wanita pengguguran gaji") dan bunuh diri ("Saya tidak akan memberi sesiapa pun cara saya yang mematikan dan tidak akan menunjukkan jalan untuk rancangan sedemikian..."). Sejak itu, teks sumpah berulang kali diterjemahkan ke dalam bahasa baru, diedit, dengan ketara mengubah maknanya.

..Di universiti kami, tempat saya belajar, sumpah ini digantung di auditorium tempat mereka memberi ceramah. Saya mula-mula membacanya kemudian, saya menyedari bahawa intinya ialah anda perlu menghormati profesion anda, berkongsi dan berkongsi pengetahuan dengan rakan sekerja, dan menyimpan rahsia perubatan..Kemudian semua ini tidak difahami hingga akhir.Tetapi kembali ke dunia moden.

Inilah teks penuh sumpah ini yang diterjemahkan ke dalam bahasa Rusia. Cuba fahami intinya!

"Saya bersumpah oleh Apollo, doktor Asclepius, Hygiea dan Panakea, semua dewa dan dewi, menjadikan mereka sebagai saksi, dengan jujur, sesuai dengan kekuatan dan fikiran saya, mengambil sumpah dan komitmen bertulis berikut: untuk mengambil seni yang mengajar saya bersama ibu bapa saya dan membaginya dengannya kekayaan mereka dan, jika perlu, menolongnya dalam keperluannya; anggap keturunannya adalah saudara-saudaranya, dan inilah seni, jika mereka ingin mempelajarinya, mengajar mereka secara percuma, dan tanpa kontrak; untuk mengajar arahan, pelajaran lisan dan segala yang lain dalam doktrin kepada anak-anaknya, anak-anak guru dan pelajarnya, yang terikat dengan kewajiban dan sumpah di bawah undang-undang perubatan, tetapi tidak kepada orang lain.
Saya mengarahkan rejimen pesakit untuk mendapatkan manfaat mereka sesuai dengan kekuatan dan fikiran saya, menahan diri dari melakukan bahaya dan ketidakadilan. Saya tidak akan memberikan ubat maut yang saya minta dan menunjukkan jalan untuk rancangan sedemikian; begitu juga, saya tidak akan menyerahkan pesisir pengguguran kepada mana-mana wanita. Saya akan menghabiskan hidup dan seni saya dengan murni dan sempurna. Saya tidak akan membuat bahagian untuk mereka yang menderita penyakit batu, menyerahkannya kepada orang-orang yang terlibat dalam masalah ini. Apa sahaja rumah yang saya masuki, saya akan masuk ke sana untuk kebaikan pesakit, jauh dari semua niat, tidak adil dan merosakkan, terutama dari hubungan cinta dengan wanita dan lelaki, bebas dan hamba.
Apa pun semasa rawatan - dan juga tanpa rawatan - saya tidak melihat atau mendengar tentang kehidupan manusia dari sesuatu yang tidak semestinya boleh didedahkan, saya akan berdiam diri kerana menganggap perkara itu sebagai rahsia. Bagi saya, tanpa sumpah menepati sumpah, semoga kebahagiaan diberikan kepada saya dalam kehidupan dan seni, dan kemuliaan ada pada semua orang untuk selama-lamanya, tetapi dia yang melampaui batas dan memberi sumpah palsu mungkin sebaliknya berlaku kepada ini ”

Ini adalah teks penuh tulisan suci ini. Inilah yang dapat diketengahkan di sini:

-tanggungjawab kepada guru, rakan sekerja dan pelajar;
-prinsip tidak membahayakan;
-kewajipan untuk menolong pesakit (prinsip belas kasihan);
-prinsip menjaga kepentingan pesakit dan kepentingan pesakit yang dominan;
-prinsip menghormati kehidupan dan sikap negatif terhadap euthanasia;
-prinsip menghormati kehidupan dan sikap negatif terhadap pengguguran;
-komitmen untuk menolak hubungan intim dengan pesakit;
-komitmen untuk peningkatan peribadi;
-kerahsiaan perubatan (prinsip kerahsiaan)

Mari kita analisa dokumen ini, mengetepikan momen kuno - rujukan kepada dewa dan hamba dan penolakan pemotongan batu (dipercayai bahawa Hippocrates berasal dari dewa perubatan Asclepius, dan kemudian pakar bedah itu tergolong dalam profesion lain, kerana mereka bukan Asclepiates). Teks sumpah mengatur hubungan "dokter - guru dan rakan sekerja", "doktor - pesakit", "doktor - orang lain", serta sistem ganjaran dan hukuman. Apa yang paling diberi perhatian?+

Hampir sepertiga teks dikhaskan untuk hubungan antara guru dan pelajar. Hormat, bantuan material dan pendidikan percuma - hanya untuk mereka sendiri. Mempromosikan pengetahuan perubatan jelas tidak dialu-alukan. Amalan perubatan ditakrifkan sebagai perniagaan di mana orang asing tidak boleh dibenarkan. Rahsia seni perubatan harus dilindungi - persaingan wujud di Yunani kuno. Dua kali lebih sedikit kata diberikan untuk proses penyembuhan yang sebenarnya, di tempat ketiga adalah pemeliharaan rahsia perubatan.
Pada pendapat saya, keutamaan doktor Yunani kuno adalah jelas. Dalam teks Sumpah tidak ada kata yang doktor "berhutang" segalanya dan semua orang, tanpa mengira syarat dan imbuhan. Walaupun begitu, warga ruang pasca-Soviet sangat yakin bahawa doktor, yang membuat sumpah terkenal, mendaftar hingga akhir zamannya untuk memberikan dirinya sepenuhnya untuk menyelamatkan nyawa, tanpa menuntut balasan apa-apa. Dan tidak hairanlah - pemahaman asli tentang intipati Sumpah Hippokratik telah diperkenalkan ke dalam kesedaran kolektif selama bertahun-tahun.

Selama berabad-abad, teks sumpah telah ditulis ulang berkali-kali, menyesuaikan diri dengan perubahan dalam masyarakat. Di USSR, sumpah Hippocrates, melalui saringan ideologi yang kuat, diubah menjadi Sumpah doktor Soviet, yang diwajibkan:

-menumpukan semua pengetahuan dan kekuatan untuk perlindungan dan peningkatan kesihatan manusia, rawatan dan pencegahan penyakit, bekerja dengan niat baik di mana ia diperlukan oleh kepentingan masyarakat;
-sentiasa bersedia memberikan rawatan perubatan, merawat pesakit dengan berhati-hati dan berhati-hati, menjaga kerahsiaan perubatan;
-melindungi dan mengembangkan tradisi mulia perubatan domestik, berpandukan prinsip moral komunis dalam semua tindakannya;
-Menyedari bahaya yang ditimbulkan oleh senjata nuklear kepada manusia, tanpa kenal lelah berjuang untuk perdamaian, untuk mencegah perang nuklear;
-selalu ingat dengan panggilan tinggi doktor Soviet, tanggungjawab kepada rakyat dan negara Soviet.

..Perbandingan kod Yunani kuno dan Soviet membawa kepada idea bahawa doktor Ancient Hellas jelas hidup lebih baik daripada penerus karya mereka di negara sosialisme yang berjaya. Sumpah doktor Soviet menggambarkan gambaran ideal malaikat yang tidak mementingkan diri sendiri yang selalu bersedia, selalu berkewajiban, tidak memerlukan apa-apa untuk ini, dan bahkan berjuang untuk perdamaian di seluruh dunia tanpa gangguan dari pengeluaran. Pengertian seni perubatan sebagai nilai yang harus dilestarikan dan dilindungi tidak diendahkan, dan tidak ada nuansa dari teks aslinya "merawat sesuai dengan kekuatan dan fikiran saya. Menurut Sumpah Hippokratik, niat doktor ditentukan setelah ungkapan "Tidak kira rumah apa yang saya masukkan...", iaitu tanggungjawab bermula setelah keputusan doktor untuk merawat pesakit. Dalam pengertian filistin moden, doktor harus segera menyelamatkannya, tidak kira siapa yang akan memanggilnya bila. Yang sebenarnya dapat dilihat dalam kewajipan doktor Soviet. Ini diketahui dari praktik: setelah menemui jiran doktor di meja kereta api atau di petak, mereka segera mula menyatakan masalah perubatan mereka dan meminta nasihat dan cadangan. Dan atas sebab-sebab tertentu tidak ada yang meminta paip untuk segera berjalan untuk membersihkan paip yang tersumbat..

Di samping itu, teks sumpah asli menarik hati nurani dan idea mereka sendiri tentang kebaikan dan kejahatan, dan sumpah doktor Soviet dengan tegas mengingatkan tanggungjawab kepada Rakyat dan negara Soviet jika doktor memutuskan untuk mengelak. Secara adil, saya perhatikan bahawa bukan tradisi Soviet, melainkan tradisi nasional, untuk mewajibkan doktor menjalani hukuman pada bila-bila masa hidupnya

WAKTU KAMI (dari tahun 90an hingga sekarang):

Sejak awal tahun 90an, ketika sumpah doktor Soviet sudah usang kerana tidak relevannya konsep "Soviet", lulusan sekolah perubatan mengambil Sumpah doktor Rusia. Teksnya hampir sama dengan Sumpah Hippokratik. Pada tahun-tahun ketidaktentuan yang kabur, nampaknya diputuskan bahawa yang baru adalah yang lama dilupakan. Komponen ideologi menekankan kewajiban untuk memberikan bantuan perubatan kepada semua orang, tanpa mengira kekayaan, kewarganegaraan, agama dan kepercayaan - "bahkan kepada musuh"

Pada akhir 90-an, kehidupan sedikit berubah. Ia mengambil kod etika yang selaras dengan realiti era baru, dan pada tahun 1999, Sumpah Doktor, yang kini berkuat kuasa, disetujui. Selama lebih dari sepuluh tahun, doktor yang menjalankan aktiviti profesional telah bersumpah:

-dengan jujur ​​memenuhi tugas perubatan anda;
-menumpukan pengetahuan dan kemahiran mereka untuk pencegahan dan rawatan penyakit, pemeliharaan dan pengukuhan kesihatan manusia;
-sentiasa bersedia memberikan rawatan perubatan;
-menjaga kerahsiaan perubatan;
-berhati-hati dan berhati-hati merawat pesakit;
-bertindak secara eksklusif untuk kepentingannya, tanpa mengira jantina, bangsa, kewarganegaraan, bahasa, asal, harta dan kedudukan rasmi, tempat kediaman, agama, kepercayaan, keanggotaan dalam persatuan awam, atau keadaan lain;
-menunjukkan penghormatan tertinggi terhadap kehidupan manusia, tidak pernah menggunakan pelaksanaan euthanasia;
-menjaga rasa syukur dan menghormati guru mereka;
-untuk menuntut dan bersikap adil terhadap pelajar mereka, untuk menyumbang kepada pertumbuhan profesional mereka;
-sentiasa meningkatkan kemahiran profesional anda;
-melindungi dan mengembangkan tradisi perubatan mulia.
Doktor kerana melanggar sumpah doktor bertanggungjawab di bawah undang-undang Persekutuan Rusia.

..Seperti yang dapat dilihat dari teks sumpah, tajuk "kita memperlakukan, walaupun..." diperluas dan ditambah. Sekarang perhatian juga diberikan kepada jantina, bangsa, bahasa, kedudukan rasmi dan keanggotaan dalam persatuan awam - di mana sekarang ini tanpa kebenaran politik. Selebihnya - di hadapan kita pada dasarnya adalah Sumpah doktor Soviet yang sama, dengan pengecualian mengenai moraliti komunis dan perang nuklear. Dan semua yang dinyatakan mengenai sumpah zaman Soviet juga berlaku untuk dokumen ini. Tidak ada pergeseran dalam memahami tempat doktor dalam masyarakat - kumpulan prinsip etika masih tidak beretika di tempat pertama berkaitan dengan subjeknya.

Fasal liabiliti kelihatan lebih parah daripada dalam sumpah doktor Soviet: kini tanggungjawab itu telah diperuntukkan oleh undang-undang. Tetapi bagaimana seseorang dapat dipertanggungjawabkan kerana melanggar piawaian etika yang dirumuskan secara samar-samar? Bagaimana cara mengukur rasa bersalah doktor jika dia mengabaikan “pengembangan tradisi”? Doktor, seperti mana-mana pekerja, mesti dengan teliti memenuhi tugas fungsinya bukan kerana mereka telah bersumpah, tetapi kerana itu adalah tugas mereka. Dan jika jenayah dilakukan - ada Kanun Jenayah yang secara jelas menentukan ukuran hukuman. Lebih dari 20 artikel Kanun Jenayah Persekutuan Rusia menetapkan tanggungjawab jenayah kakitangan perubatan untuk jenayah profesional, termasuk kegagalan memberikan bantuan kepada pesakit (Artikel 124 Kanun Jenayah Persekutuan Rusia).
Sudah tentu, perumusan kod moral doktor itu melayani kepentingan pihak berkuasa. Melanjutkannya, negara tidak perlu terlalu tegang: para doktor bersumpah, mereka bertanggung jawab atas segalanya. Dan inilah persefahaman mengenai situasi oleh orang-orang yang kita lihat setiap hari. Di satu pihak, hak warganegara untuk mendapatkan rawatan perubatan berkualiti tinggi dinyatakan dalam masyarakat kita. Sebaliknya, pada hakikatnya negara tidak dapat memberikan bantuan tersebut, tetapi tidak mahu mengaku bersalah. Itulah sebabnya dasar dijalankan terhadap doktor dan pesakit - media dipenuhi dengan artikel buta huruf mengenai doktor perosak, dan kaedah rawatan charlatan diiklankan. Mereka menjelaskan kepada orang-orang dengan segala cara bahawa doktor kubur harus disalahkan atas masalah mereka, yang memandang rendah Sumpah Hippokratik dan dengan berani menuntut wang dan hubungan manusia untuk pekerjaan mereka.

Di samping itu, pemahaman mitos yang ada pada intipati Sumpah Hippokratik bermanfaat bagi penduduk di tahap bawah sedar, sehingga boleh dikatakan. Proses mendapatkan perkhidmatan perubatan sama sekali tidak berkaitan dengan kesenangan. Dan adalah perkara biasa bagi orang yang menderita untuk mencari orang yang bersalah. Doktor tidak dapat menyembuhkan - walaupun ada alasan objektif untuk ini - itu bermakna mereka bersalah dan melanggar sumpah mereka. Warganegara kita tidak memahami bahawa pada tahap sekarang, seorang doktor sahaja yang tidak banyak membantu: perlu menggunakan keseluruhan mekanisme perubatan moden: peralatan, keadaan, ubat-ubatan. Dan tidak ada sifat peribadi doktor yang dapat mengubahnya.+

Pengertian bahawa ubat bebas telah diserap selama beberapa dekad oleh rakan-rakan kita dengan susu ibu. Dan apa yang boleh menjadi nilai fakta bahawa ia tidak berharga? Dari sinilah timbulnya persepsi kesihatan seseorang, pertama sekali, sebagai perhatian doktor. Dia bersumpah, dia mesti menyembuhkan. Mana-mana pesakit - termasuk pesakit yang diabaikan yang tidak memenuhi janji dan cadangan.
Oleh itu, kita memahami bahawa teks dan makna sumpah doktor moden pada asasnya berbeza dengan sumpah kuno. Sebenarnya, Sumpah Hippokratik adalah kod kehormatan intra-kedai yang menetapkan peraturan tingkah laku dalam kasta. Tidak ada petunjuk bahawa doktor wajib menyembuhkan pesakit mana pun. Serta hakikat bahawa dia, pada dasarnya, harus menghadapinya. Sekiranya anda sudah melakukan rawatan - gunakan semua kemampuan anda, jangan merosakkan dengan sengaja. Tetapi doktor berhak untuk tidak melakukan rawatan.
Pada pendapat saya, adalah baik untuk meletakkan teks Sumpah Hippocrates di papan maklumat di institusi perubatan sehingga ada yang dapat membacanya dan mengetahui sendiri bahawa doktor tidak boleh membuat janji temu semasa rehatnya, kerana barisannya besar.

SEPERTI DI TIMUR BARAT:

Dan berapa banyak Sumpah Hippokratik sesuai dengan keadaan di negara-negara Barat? Sebilangan perkara itu bertentangan dengan keadaan sebenar. Di Belgium, Belanda dan beberapa negara AS, euthanasia dibenarkan secara sah, dan tidak ada larangan pengguguran di kebanyakan negeri. Bantuan Perubatan kepada Pengganas dan Pengganas Berpotensi di Amerika Syarikat Tidak Sah dan Jenayah.
Kerana perbezaan yang nyata dengan realiti moden, sumpah Hippocratic dinyatakan usang, dan pada tahun 2002, organisasi perubatan Amerika dan Eropah yang berwibawa mengembangkan Piagam Profesionalisme Perubatan, yang kelihatan sangat verbose dan tidak terlalu spesifik. Prinsip utamanya: hak eksklusif pesakit untuk membuat keputusan akhir, kesedaran penuh pesakit wajib mengenai semua masalah, termasuk kesilapan perubatan, akses yang sama terhadap rawatan mengikut standard semasa untuk semua pesakit. Dari Sumpah Hippokratik, ketentuan mengenai kerahsiaan perubatan, tidak dapat diterima gangguan seksual dan penggunaan kedudukan rasmi untuk tujuan peribadi telah dipelihara. Keperluan untuk memelihara, mengembangkan, memperdalam dan memperbaiki disorot secara terperinci..+

Aspek yang baru dan menarik (sekarang relevan untuk negara kita) - doktor harus "mengenali dan menyampaikan kepada konflik kepentingan umum yang timbul dalam aktiviti profesionalnya". Kami bercakap mengenai hubungan dengan struktur komersial - industri farmaseutikal, syarikat insurans, pengeluar peralatan perubatan. Saya rasa jelas apa yang dimaksudkan.
Saya perhatikan bahawa landasan dan pengetahuan pejabat editorial nasional - peringatan tentang kewaspadaan berterusan doktor - hilang. Mentaliti Barat menunjukkan bahawa ubat untuk doktor adalah karya, bukan makna dan satu-satunya pemenuhan hidup.

Sumpah dan sumpah - konsepnya sebahagian besarnya ritual. Humanisme profesion perubatan bukanlah akibat dari rasa takut akan tanggungjawab untuk melanggar sumpah Hippokratik. Sebaliknya, mereka yang memilih perubatan dengan panggilan, pada awalnya ada sikap dan panduan moral yang sesuai. Prinsip etika profesional terus dibentuk dalam proses latihan di institut dan semasa memperoleh pengalaman perubatan. Setiap doktor bersumpah untuk dirinya sendiri, dan hanya dia yang mengetahui intinya..

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes