Forsyga

Forsiga: arahan penggunaan dan ulasan

Nama Latin: Forxiga

Kod ATX: A10BX09

Bahan aktif: Dapagliflozin (Dapagliflozin)

Pengeluar: AstraZeneca Pharmaceuticals LP (USA), Bristol-Myers Squibb Menufekchuring Company (Humacao) (Puerto Rico)

Mengemas kini keterangan dan foto: 07/27/2018

Harga di farmasi: dari 2230 rubel.

Forsiga - ubat hipoglikemik oral.

Bentuk dan komposisi pelepasan

Bentuk dos pelepasan Forsigi adalah tablet bersalut filem: kuning, biconvex; 5 mg setiap satu - bulat, di satu sisi dengan ukiran "5", di sisi lain - "1427"; 10 mg setiap satu - berbentuk berlian, di satu sisi dengan ukiran "10", di sisi lain - "1428" (10 pcs. Dalam lepuh, dalam bundle kadbod 3 atau 9 lepuh; 14 pcs. Dalam lepuh, dalam bundle kadbod 2 atau 4 lepuh).

Komposisi 1 tablet:

 • bahan aktif: dapagliflozin - 5 atau 10 mg (propanediol dapagliflozin monohydrate - masing-masing 6.15 atau 12.3 mg);
 • komponen tambahan (5/10 mg): selulosa mikrokristalin - 85.725 / 171.45 mg; laktosa anhidrat - 25/50 mg; crospovidone - 5/10 mg; silikon dioksida - 1.875 / 3.75 mg; magnesium stearat - 1,25 / 2,5 mg;
 • shell (5/10 mg): Opadry II kuning (sebahagiannya dihidrolisiskan polivinil alkohol - 2/4 mg; titanium dioksida - 1.177 / 2.35 mg; macrogol 3350 - 1.01 / 2.02 mg; talc - 0.74 / 1.48 mg; pewarna besi oksida kuning - 0.073 / 0.15 mg) - 5/10 mg.

Sifat farmakologi

Bahan aktif Forsigi, dapagliflozin, kuat [pemalar perencatan (Ki- 0,55 nM] perencat selektif natrium-glukosa cotransporter jenis 2 (SGLT2) selektif, yang dinyatakan secara selektif di ginjal, dan di lebih dari 70 tisu badan yang lain (termasuk hati, otot rangka, tisu adiposa, kelenjar susu, kencing gelembung dan otak) tidak dikesan.

SGLT2 adalah pembawa utama yang terlibat dalam proses penyerapan semula glukosa di tubulus buah pinggang. Pada diabetes mellitus jenis 2 (T2DM), penyerapan semula glukosa di tubulus buah pinggang berterusan walaupun terdapat hiperglikemia. Dapagliflozin, menghalang pemindahan glukosa ginjal, mengurangkan penyerapan semula pada tubulus ginjal, yang menyebabkan penghapusan glukosa oleh buah pinggang. Hasil daripada tindakan dapagliflozin pada pesakit diabetes jenis 2, kepekatan glukosa puasa dan selepas makan dikurangkan, dan kepekatan hemoglobin glikosilasi juga berkurang.

Kesan glukosurik (perkumuhan glukosa) diperhatikan setelah mengambil dos pertama Forsigi, kesannya berterusan selama 24 jam berikutnya dan berterusan sepanjang tempoh penggunaan. Jumlah glukosa yang dikeluarkan oleh buah pinggang disebabkan oleh mekanisme ini bergantung pada kadar penapisan glomerular (GFR) dan kepekatan glukosa dalam darah. Dapagliflozin penghasilan glukosa endogen yang normal sebagai tindak balas terhadap hipoglikemia tidak melanggar. Kesan bahan pada rembesan insulin dan kepekaan terhadapnya tidak bergantung. Kajian Klinikal Forsigi Meningkatkan Fungsi Sel-β.

Perkumuhan glukosa buah pinggang yang disebabkan oleh dapagliflozin disertai dengan kehilangan kalori dan penurunan berat badan. Penghambatan cotransport glukosa natrium berlaku dengan kesan natriuretik dan diuretik sementara yang lemah.

Dapagliflozin tidak memberi kesan kepada pengangkut glukosa lain yang mengangkut glukosa ke tisu periferal. Bahan ini menunjukkan selektivitas lebih dari 1.400 kali lebih besar untuk SGLT2 daripada SGLT1, yang merupakan pengangkut usus utama yang bertanggungjawab untuk penyerapan glukosa.

Farmakodinamik

Menurut ujian klinikal, dengan T2DM dengan latar belakang jangka panjang (hingga 2 tahun) dalam dos harian 10 mg, perkumuhan glukosa dipertahankan sepanjang tempoh pengambilan ubat.

Ekskresi glukosa oleh buah pinggang juga menyebabkan diuresis osmotik dan peningkatan jumlah air kencing, yang berlangsung selama 12 minggu (375 ml / hari). Peningkatan jumlah air kencing disertai dengan sementara dan sedikit peningkatan perkumuhan natrium oleh buah pinggang, yang tidak menyebabkan perubahan kepekatan natrium serum dalam darah.

Menurut hasil penyelidikan, didapati bahawa penggunaan ubat tersebut menyebabkan penurunan tekanan darah sistolik dan diastolik (SBP dan DBP) sebanyak 3,7 dan 1,8 mm RT. Seni. (masing-masing) pada minggu ke-24 pengambilan 10 mg dapagliflozin sehari berbanding dengan kumpulan plasebo (penurunan SBP dan DBP - sebanyak 0,5 mm Hg). Kesan yang serupa diperhatikan selama 104 minggu rawatan..

Apabila menggunakan 10 mg dapagliflozin sehari pada pesakit diabetes jenis 2 dengan hipertensi arteri dan kawalan glisemik yang tidak mencukupi yang menerima penyekat reseptor angiotensin II, penghambat enzim penukar angiotensin, termasuk dalam kombinasi dengan ubat antihipertensi lain, setelah 12 minggu terapi dibandingkan dengan plasebo penurunan hemoglobin glikosilasi sebanyak 3.1% dan penurunan SBP sebanyak 4.3 mm Hg dicatat. st.

Farmakokinetik

Selepas pemberian oral, dapagliflozin diserap sepenuhnya dan cepat dari saluran gastrousus. Adalah mungkin untuk mengambil ubat itu semasa makan dan di luarnya. Cmaks (kepekatan maksimum zat) dapagliflozin dalam plasma darah, sebagai peraturan, dicapai dalam 2 jam setelah berpuasa. Nilai Cmaks dan AUC (kawasan di bawah keluk masa-tumpuan) meningkat setanding dengan dos yang diterima. Ketersediaan bio mutlak bahan apabila diambil secara lisan pada dos 10 mg adalah 78%. Pada sukarelawan yang sihat, pengambilan farmakokinetik dapagliflozin mempunyai kesan yang sederhana. Makanan berlemak rendah menurunkan Cmaks 50% dapagliflozin memanjangkan Tmaks (masa untuk mencapai kepekatan maksimum) dalam plasma selama kira-kira 1 jam, tetapi tidak mempengaruhi AUC dibandingkan dengan puasa. Perubahan ini tidak signifikan secara klinikal..

Pengikatan dapagliflozin dengan protein plasma adalah sekitar 91%. Fungsi ginjal / hati terjejas dan penyakit lain tidak mempengaruhi penunjuk ini.

Dapagliflozin adalah glukosida berangkai C yang aglyconnya dihubungkan dengan glukosa oleh ikatan karbon-karbon. Bahan ini dimetabolismekan untuk membentuk dapagliflozin-3-O-glucuronide (metabolit tidak aktif).

61% daripada dos yang diambil selepas pemberian oral sebanyak 50 mg 14 C-dapagliflozin dimetabolisme menjadi dapagliflozin-3-O-glucuronide (ia menyumbang 42% daripada jumlah radioaktif plasma). Bahagian ubat yang tidak berubah adalah 39% daripada jumlah radioaktiviti plasma, daripada sisa metabolit secara individu - hingga 5%. Dapagliflozin-3-O-glucuronide dan metabolit tindakan farmakologi lain tidak mempunyai.

Purata T1/2 (separuh hayat) dari plasma pada sukarelawan yang sihat adalah 12.9 jam selepas dos tunggal 10 mg dapagliflosin. Perkumuhan bahan dan metabolitnya berlaku terutamanya oleh buah pinggang, kurang dari 2% - tidak berubah. Setelah mengambil 50 mg 14 C-dapagliflozin, 96% radioaktif dikesan (dalam air kencing - 75%, dalam tinja - 21%). Kira-kira 15% radioaktiviti yang terdapat pada tinja adalah dapagliflozin yang tidak berubah.

Pada keseimbangan (min AUC), pendedahan sistemik dapagliflozin pada pesakit dengan diabetes jenis 2 dan kegagalan buah pinggang ringan, sederhana atau teruk masing-masing adalah 32%, 60% dan 87%, daripada fungsi ginjal biasa. Jumlah glukosa yang dikeluarkan oleh buah pinggang dalam masa 24 jam semasa mengambil dapagliflozin dalam keseimbangan bergantung pada keadaan fungsi buah pinggang. Pada pesakit diabetes jenis 2 dan fungsi ginjal normal dan kegagalan buah pinggang ringan, sederhana atau teruk, masing-masing 85, 52, 18 dan 11 g glukosa diekskresikan setiap hari. Perbezaan dalam pengikatan dapagliflozin dengan protein pada sukarelawan yang sihat dan pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang dengan keparahan yang berbeza-beza tidak dikesan. Tidak diketahui sama ada hemodialisis mempengaruhi pendedahan dapagliflosin..

Untuk gangguan hepatik ringan hingga sederhana, min Cmaks dan dapagliflozin AUC adalah 12% dan 36% (masing-masing) lebih tinggi berbanding dengan sukarelawan yang sihat (mereka tidak mempunyai kepentingan klinikal). Dalam kegagalan hati yang teruk, nilai purata petunjuk ini lebih tinggi sebanyak 40% dan 67% (masing-masing).

Pada pesakit yang berusia lebih dari 65 tahun, peningkatan pendedahan dapat diharapkan, yang dikaitkan dengan penurunan fungsi ginjal..

Nilai purata AUC dalam keseimbangan pada wanita adalah 22% lebih tinggi daripada pada lelaki.

Dengan peningkatan berat badan, nilai pendedahan yang lebih rendah diperhatikan (tidak mempunyai nilai klinikal).

Petunjuk untuk digunakan

Forsig diresepkan untuk rawatan diabetes mellitus jenis 2 sebagai makanan tambahan dan diet untuk meningkatkan kawalan glisemik.

Ubat ini boleh digunakan seperti berikut:

 • monoterapi;
 • memulakan terapi kombinasi dengan metformin (jika kombinasi ini disarankan);
 • tambahan kepada rawatan dengan metformin, thiazolidinediones, sulfonylurea derivatif (termasuk dalam kombinasi dengan metformin), perencat dipeptidyl peptidase 4 (DPP-4) (termasuk dalam kombinasi dengan metformin), persediaan insulin (termasuk kombinasi dengan satu atau dua ubat hipoglikemik oral) dalam kes kawalan glisemik yang tidak mencukupi.

Kontraindikasi

 • intoleransi glukosa-galaktosa keturunan, intoleransi laktosa, kekurangan laktase;
 • diabetes mellitus jenis 1;
 • kegagalan buah pinggang peringkat akhir atau kegagalan buah pinggang sederhana / teruk (GFR 2);
 • ketoasidosis diabetes;
 • terapi kombinasi dengan diuretik gelung atau pengurangan jumlah darah yang beredar, yang berkaitan, misalnya, dengan penyakit akut (seperti penyakit gastrousus);
 • umur sehingga 18 tahun;
 • umur 75 tahun (untuk mula digunakan);
 • kehamilan dan penyusuan;
 • intoleransi individu terhadap komponen ubat.

Relatif (Forsyga ditetapkan di bawah pengawasan perubatan):

 • peningkatan hematokrit;
 • kegagalan jantung kronik;
 • kegagalan hati yang teruk;
 • risiko penurunan jumlah darah yang beredar;
 • jangkitan saluran kencing;
 • usia tua.

Arahan penggunaan Forsigi: kaedah dan dos

Forsigu diambil secara lisan. Makan tidak mempengaruhi keberkesanan terapi.

Dos yang disyorkan - 1 kali sehari, 10 mg.

Semasa menjalankan terapi kombinasi dengan sediaan insulin atau ubat-ubatan yang meningkatkan rembesan insulin (khususnya, derivatif sulfonylurea), pengurangan dos mungkin diperlukan.

Sekiranya Forsiga digunakan dalam terapi kombinasi awal dengan metformin, dos hariannya adalah 500 mg dalam 1 dos. Dengan kawalan glisemik yang tidak mencukupi, dos metformin meningkat.

Dos awal untuk gangguan hati yang teruk adalah 5 mg. Dengan toleransi yang baik, mungkin menggunakan Forsigi 10 mg.

Kesan sampingan

Kejadian buruk yang paling biasa yang menyebabkan pembatalan Forsigi termasuk pening, jangkitan saluran kencing, loya, ruam, dan peningkatan kepekatan kreatinin darah. Dalam satu kes, perkembangan kejadian hati yang tidak diingini (autoimun dan / atau hepatitis ubat) diperhatikan. Selalunya, hipoglikemia berlaku semasa terapi.

Kemungkinan tindak balas buruk (> 10% - sangat kerap;> 1% dan 0.1% dan 2, ubat dibatalkan.

Dalam disfungsi hati yang teruk, pendedahan dapagliflozin meningkat.

Dengan kepekatan glukosa dalam darah yang sangat tinggi, kesan diuretik mungkin lebih ketara.

Pesakit yang mengalami penurunan tekanan darah yang disebabkan oleh dapagliflozin mungkin berisiko, misalnya, dengan riwayat penyakit kardiovaskular yang lemah, hipotensi arteri, serta semasa terapi antihipertensi dan pada pesakit tua, perlu berhati-hati semasa terapi.

Semasa mengambil Forsigi, disarankan agar anda dengan hati-hati memantau jumlah darah yang beredar dan kepekatan elektrolit (khususnya, pemeriksaan fizikal, ujian makmal, termasuk hematokrit, pengukuran tekanan darah) terhadap latar belakang keadaan bersamaan yang dapat menyebabkan penurunan indikator ini. Apabila menurun untuk memperbaiki keadaan ini, pemberhentian terapi sementara ditunjukkan..

Sekiranya dalam tempoh rawatan gejala seperti sakit perut, mual, sesak nafas, malaise, muntah muncul, adalah perlu untuk memeriksa ketoasidosis (walaupun terdapat kepekatan glukosa darah hingga 14 mmol / l). Sekiranya anda mengesyaki berlakunya pelanggaran ini, anda perlu mempertimbangkan kemungkinan pembatalan / penghentian penggunaan Forsigi secara singkat dan segera melakukan pemeriksaan.

Faktor utama yang cenderung kepada perkembangan ketoasidosis termasuk penurunan dos insulin, aktiviti fungsi sel-β yang rendah kerana disfungsi pankreas, penurunan pengambilan kalori makanan, atau peningkatan keperluan insulin kerana jangkitan, penyakit, penyalahgunaan alkohol atau pembedahan. Dengan kumpulan pesakit ini, ubat harus diresepkan dengan berhati-hati..

Apabila glukosa diekskresikan oleh ginjal, mungkin terdapat peningkatan risiko jangkitan saluran kencing, dan oleh itu, dalam rawatan urosepsis atau pielonefritis, perlu mempertimbangkan kemungkinan pembatalan sementara Forsigi.

Untuk penggunaan pasca pendaftaran, jangkitan saluran kencing yang serius dilaporkan, termasuk perkembangan urosepsis dan pielonefritis, yang memerlukan kemasukan ke hospital pada pesakit yang menggunakan Forsigu dan perencat SGLT2 yang lain. Oleh kerana kejadian jangkitan saluran kencing meningkat dengan terapi dengan perencat SGLT2, pesakit harus dipantau untuk jangkitan tersebut. Setelah mengesahkan diagnosis, rawatan segera diperlukan..

Pengalaman menggunakan Forsigi pada pesakit dengan kegagalan jantung kronik kelas fungsi I - II menurut klasifikasi NYHA adalah terhad; semasa ujian klinikal, ubat tersebut tidak digunakan pada pesakit dengan kegagalan jantung kronik kelas III - IV.

Oleh kerana mekanisme tindakan Forsigi semasa terapi, hasil ujian air kencing untuk glukosa akan positif.

Tidak disyorkan untuk menilai kawalan glisemik menggunakan penentuan 1,5-anhydroglucitol, kerana mengukur 1,5-anhydroglucitol adalah kaedah yang tidak boleh dipercayai untuk pesakit yang menerima perencat SGLT2. Kaedah alternatif harus digunakan untuk menilai kawalan glisemik.

Kehamilan dan penyusuan

Profil keselamatan belum dipelajari; oleh itu, Forsig tidak diberikan kepada wanita hamil dan menyusui.

Gunakan pada zaman kanak-kanak

Profil keselamatan belum dipelajari; oleh itu, ubat tersebut tidak diresepkan untuk pesakit di bawah 18 tahun..

Dengan gangguan fungsi buah pinggang

Forsig dikontraindikasikan pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang peringkat akhir atau kegagalan buah pinggang sederhana / teruk (dengan pelepasan kreatinin 2).

Dengan gangguan fungsi hati

Dalam kegagalan hati yang teruk, terapi harus ditetapkan dengan berhati-hati..

Gunakan pada usia tua

Profil keselamatan Forsigi belum dipelajari; oleh itu, kontraindikasi bagi pesakit yang berusia lebih dari 75 tahun untuk memulakan terapi.

Interaksi dadah

 • diuretik thiazide dan loop: meningkatkan kesan diuretiknya dan meningkatkan kemungkinan hipotensi dan dehidrasi arteri;
 • insulin dan ubat-ubatan yang meningkatkan rembesan insulin: perkembangan hipoglikemia; kombinasi memerlukan berhati-hati dan kemungkinan penyesuaian dos ubat-ubatan ini.

Analog

Tiada maklumat mengenai analog Forsigi.

Terma dan syarat penyimpanan

Simpan pada suhu hingga 30 ° C. Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak..

Tarikh luput - 3 tahun.

Syarat Percutian di Farmasi

Preskripsi Ada.

Ulasan mengenai Forsig

Menurut ulasan, Forsig adalah ubat berkesan yang digunakan untuk menghilangkan glukosa dari badan. Dalam beberapa kes, terapi membolehkan anda meninggalkan insulin sepenuhnya. Namun, banyak yang memperhatikan perkembangan reaksi buruk yang teruk, termasuk kencing terlalu kerap, pemburukan penyakit radang sistem genitouriner, gangguan tidur, gatal-gatal, demam, sesak nafas.

Harga Forsigu di farmasi

Harga anggaran Forsigu 10 mg (30 tablet setiap pek) adalah 1470-2580 rubel.

Jardins® (25 mg)

Arahan manual

 • Orang Rusia
 • қазақша

Nama dagangan

JARDINS®

Nama Bukan Hak Milik Antarabangsa

Bentuk dos

Tablet bersalut filem 10 mg, 25 mg

Struktur

Satu tablet mengandungi

bahan aktif - empagliflozin 10 mg atau 25 mg,

eksipien: laktosa monohidrat, selulosa mikrokristal, hidroksipropil selulosa, natrium croscarmellose, koloid silikon dioksida anhidrat, magnesium stearat;

komposisi kulit shell Opadray® 02B38190: hypromellose 2910, titanium dioxide (E171), talc, macrogol 400, iron oxide yellow (E172).

Penerangan

Tablet biconvex bulat dengan tepi serong, bersalut filem, kuning pucat dengan cetakan S10 di satu sisi tablet dan logo syarikat di sisi lain (untuk dos 10 mg).

Tablet bersalut filem biconvex Oval, kuning pucat, dengan cetakan S25 di satu sisi tablet dan logo syarikat di sisi lain (untuk dos 25 mg).

Kumpulan farmakoterapeutik

Ubat untuk rawatan diabetes. Ubat penurun gula untuk pentadbiran oral. Ubat penurun gula lain. Empagliflozin.

Kod ATX A10VX12

Sifat farmakologi

Farmakokinetik

Penyerapan: selepas pemberian oral, empagliflozin cepat diserap, kepekatan plasma maksimum (Cmax) dicapai selepas 1.5 jam. Penurunan kepekatan ubat dalam plasma mempunyai watak bifasik dengan fasa pengedaran cepat dan fasa terminal yang agak perlahan. Kawasan di bawah keluk kepekatan masa AUC dan Cmax dari kepekatan plasma purata dalam tahap keseimbangan dinamik adalah 1870 nmol / jam dan 259 nmol / l ketika mengambil empagliflozin pada dos 10 mg dan 4740 nmol / jam dan 687 nmol / l semasa mengambil empagliflozin b 25 mg sekali sehari.

Peningkatan pendedahan sistemik terhadap empagliflozin berlaku berkadar dengan kenaikan dos. Parameter farmakokinetik pemberian empagliflozin tunggal dan pada tahap keseimbangan dinamik adalah serupa, yang menunjukkan farmakokinetik linear berbanding dengan masa. Farmakokinetik empagliflozin pada sukarelawan yang sihat dan pada pesakit diabetes mellitus jenis 2 (DM 2) telah dikaji dengan baik dan serupa.

Penggunaan empagliflozin dalam dos 25 mg setelah pengambilan makanan berlemak dan tinggi kalori menyebabkan sedikit penurunan kesan ubat; AUC menurun sekitar 16%, Cmax sekitar 37% berbanding dengan puasa.

Makan tidak memberi kesan yang signifikan secara klinikal terhadap farmakokinetik empagliflozin.

Taburan: isipadu pengagihan keseimbangan dalam plasma darah adalah 73.8 liter. Pengikatan empagliflozin berlabel [14C] dengan sel darah merah pada sukarelawan yang sihat adalah sekitar 37%, dan protein plasma 86.2%.

Metabolisme: jalan metabolik utama untuk empagliflozin adalah glukuronidasi yang melibatkan uridine-5'-diphospho-glucuronosyltransferases UGT2B7, UGT1A3, UGT1A8 dan UGT1A9. Metabolit utama empagliflozin dalam plasma manusia belum dikenal pasti, metabolit empagliflozin yang paling biasa adalah tiga konjugat glukuronik (2-O, 3-O dan 6-O glucuronide). Kesan sistemik setiap metabolit kurang daripada 10% daripada keseluruhan kesan empagliflozin terhadap jumlah pendedahan kepada bahan yang berkaitan dengan ubat.

Perkumuhan: jangka hayat kira-kira 12.4 jam, pelepasan - 10.6 l / j. Kebolehubahan pesakit dan kebolehubahan pelepasan sisa dengan pemberian empagliflozin oral masing-masing adalah 39.1% dan 35.8%. Semasa mengambil empagliflozin sekali sehari, kepekatan plasma yang stabil dicapai setelah mengambil dos kelima. Pada tahap keseimbangan dinamik, sesuai dengan waktu paruh, kumulasi hingga 22% (oleh AUC plasma). Ekskresi empagliflozin adalah sekitar 96%: dengan tinja - 41% dan dengan air kencing - 54%. Tidak berubah dengan najis, kebanyakan ubat berlabel dikeluarkan. Kira-kira separuh daripada ubat berlabel diekskresikan tidak berubah oleh buah pinggang.

Farmakokinetik dalam kumpulan pesakit khas

Fungsi buah pinggang terjejas. Pada pesakit dengan gangguan fungsi ginjal yang ringan, sederhana dan teruk (GFR 10%, rawatan terbuka dengan empagliflozin pada dos 25 mg menyebabkan penurunan tahap HbA1c ke tahap yang signifikan.

Petunjuk untuk digunakan

Diabetes diabetes jenis 2 untuk meningkatkan kawalan glukosa darah sebagai:

monoterapi dengan keberkesanan terapi diet dan senaman yang tidak mencukupi pada pesakit dengan kawalan glisemik yang tidak mencukupi dan intoleransi terhadap metformin

terapi kombinasi dengan agen hipoglikemik lain, termasuk insulin, apabila terapi yang digunakan bersamaan dengan diet dan senaman tidak memberikan kawalan glikemik yang diperlukan

Dos dan pentadbiran

Terapi monoterapi atau kombinasi

Dos permulaan yang disyorkan adalah 10 mg empagliflozin (1 tablet dengan dos 10 mg) 1 kali sehari dengan monoterapi atau terapi kombinasi dalam kombinasi dengan ubat hipoglikemik lain, termasuk insulin.

Bagi pesakit dengan toleransi empagliflozin yang baik pada dos 10 mg dan GFR> 60 ml / min / 1,73 m2, sekiranya diperlukan kawalan glisemik yang lebih ketat, dos dapat ditingkatkan menjadi 25 mg (1 tablet dengan dos 25 mg sekali sehari ).

Dos harian maksimum ialah 25 mg.

Apabila menggunakan empagliflozin dalam kombinasi dengan derivatif sulfonylurea atau insulin untuk mengurangkan risiko hipoglikemia, kemungkinan untuk mengurangkan dos sulfonylurea atau derivatif insulin.

Kumpulan pesakit khas

Pesakit dengan fungsi buah pinggang terjejas. Sekiranya gangguan fungsi ginjal dengan GFR ≥ 60 ml / min / 1,73 m2 atau dengan pelepasan kreatinin ≥ 60 ml / min, penyesuaian dos tidak diperlukan.

Pesakit dengan GFR kurang dari 60 ml / min / 1,73 m2 atau pelepasan kreatinin di bawah 60 ml / min tidak boleh mula mengambil empagliflozin.

Bagi pesakit dengan toleransi yang baik terhadap empagliflozin yang mempunyai stabil GFR di bawah 60 ml / min / 1,73 m2 atau pelepasan kreatinin di bawah 60 ml / min, dos empagliflozin harus disesuaikan atau dikekalkan pada 10 mg sekali sehari.

Anda harus berhenti mengambil ubat untuk pesakit dengan fungsi ginjal yang terganggu dengan nilai GFR stabil kurang dari 45 ml / min / 1,73 m2 atau jika pelepasan kreatinin stabil di bawah 45 ml / min.

Pesakit dengan tahap akhir CKD atau pesakit yang menjalani dialisis tidak boleh mengambil empagliflozin kerana ketidakcekapannya.

Pesakit dengan fungsi hati yang terganggu. Pesakit dengan gangguan fungsi fungsi hati tidak diperlukan. Kesan empagliflozin ditingkatkan dengan gangguan fungsi hati yang teruk. Pengalaman dengan empagliflozin pada pesakit dengan fungsi hati yang terganggu adalah terhad dan oleh itu tidak digalakkan dalam kumpulan ini..

Pesakit warga tua. Penyesuaian dos pada kumpulan pesakit ini tidak diperlukan. Semasa mengambil ubat pada pesakit berusia 75 tahun dan lebih tua, peningkatan risiko dehidrasi harus dipertimbangkan. Pesakit berumur 85 tahun ke atas tidak digalakkan memulakan rawatan dengan empagliflozin kerana pengalaman yang terhad..

Kaedah permohonan. Tablet harus diminum sekali sehari, dibasuh dengan air, tanpa mengira pengambilan makanan.

Apabila melewatkan dos, pesakit harus mengambil ubat itu sebaik sahaja dia mengingatnya. Tidak dibenarkan mengambil dua kali ganda ubat dalam satu hari.

Kesan sampingan

Ubat ini dikenakan pemantauan tambahan untuk mengenal pasti maklumat baru mengenai keselamatan dadah.

Para profesional perubatan diminta untuk melaporkan sebarang reaksi buruk yang disyaki..

Kejadian keseluruhan kejadian buruk pada pesakit yang menerima empagliflozin atau plasebo dalam ujian klinikal adalah serupa. Reaksi buruk yang paling biasa adalah hipoglikemia, diperhatikan dengan penggunaan empagliflozin dalam kombinasi dengan derivatif sulfonylurea atau insulin..

Kejadian buruk yang diperhatikan pada pesakit yang menerima empagliflozin semasa ujian klinikal ditunjukkan dalam jadual di bawah menggunakan klasifikasi berikut: sangat kerap ≥ 1/10, sering ≥1 / 100 hingga

Forsig, 10 mg, tablet bersalut filem, 30 pcs..

Arahan untuk Forsig

Struktur

1 tab dapagliflosin propanediol monohydrate 12.3 mg, yang sesuai dengan kandungan dapagliflosin 10 mg

Eksipien: selulosa mikrokristal - 171,45 mg, laktosa anhidrat - 50 mg, crospovidone - 10 mg, silikon dioksida - 3,75 mg, magnesium stearat - 2,5 mg.

Komposisi shell: Opadray® II kuning - 10 mg (sebahagiannya dihidrolisiskan polivinil alkohol - 4 mg, titanium dioksida - 2,35 mg, macrogol 3350 - 2,02 mg, talc - 1,48 mg, zat besi pewarna besi - 0,15 mg).

Penerangan

kesan farmakologi

Ubat hipoglikemik oral.

Dapagliflozin adalah (pemalar penghambat (Ki) 0,55 nM), perencat cotransporter natrium glukosa jenis 2 terbalik selektif (SGLT2). SGLT2 dinyatakan secara selektif di ginjal dan tidak dijumpai di lebih daripada 70 tisu badan yang lain (termasuk di hati, otot rangka, tisu adiposa, kelenjar susu, pundi kencing dan otak). SGLT2 adalah pembawa utama yang terlibat dalam penyerapan semula glukosa di tubulus buah pinggang. Penyerapan semula glukosa pada tubulus ginjal pada pesakit dengan diabetes mellitus tipe 2 (T2DM) berterusan walaupun terdapat hiperglikemia. Dengan menghalang pemindahan glukosa ginjal, dapagliflozin mengurangkan penyerapan semula pada tubulus ginjal, yang menyebabkan pembuangan glukosa oleh buah pinggang. Hasil dapagliflozin adalah penurunan glukosa puasa dan setelah makan, serta penurunan kepekatan hemoglobin glikosilasi pada pesakit dengan diabetes jenis 2..

Pengambilan glukosa (kesan glukosurik) diperhatikan setelah mengambil dos pertama ubat, berterusan selama 24 jam berikutnya dan berterusan sepanjang terapi. Jumlah glukosa yang dikeluarkan oleh buah pinggang kerana mekanisme ini bergantung pada kepekatan glukosa dalam darah dan pada kadar penapisan glomerular (GFR). Dapagliflozin tidak mengganggu pengeluaran glukosa endogen yang normal sebagai tindak balas terhadap hipoglikemia. Kesan dapagliflozin tidak bergantung kepada rembesan insulin dan kepekaan insulin. Dalam kajian klinikal Forsig ™, peningkatan fungsi sel-β diperhatikan (ujian HOMA, penilaian model homeostasis).

Penghapusan glukosa oleh buah pinggang yang disebabkan oleh dapagliflozin disertai dengan penurunan kalori dan penurunan berat badan. Dapagliflozin penghambatan natrium glukosa cotransport disertai dengan kesan diuretik dan natriuretik sementara yang lemah.

Dapagliflozin tidak mempunyai kesan pada pengangkut glukosa lain yang mengangkut glukosa ke tisu periferal dan lebih daripada 1.400 kali lebih selektif untuk SGLT2 daripada SGLT1, pengangkut usus utama yang bertanggungjawab untuk penyerapan glukosa.

Setelah mengambil dapagliflozin oleh sukarelawan yang sihat dan pesakit dengan diabetes jenis 2, peningkatan jumlah glukosa yang dikeluarkan oleh buah pinggang diperhatikan. Semasa dapagliflozin diambil pada dos 10 mg / hari selama 12 minggu, pada pesakit diabetes jenis 2, kira-kira 70 g glukosa / hari diekskresikan oleh buah pinggang (yang sepadan dengan 280 kcal / hari). Pada pesakit diabetes jenis 2 yang mengambil dapagliflozin pada dos 10 mg / hari untuk jangka masa yang panjang (sehingga 2 tahun), perkumuhan glukosa dipertahankan sepanjang terapi.

Perkumuhan glukosa oleh ginjal dengan dapagliflozin juga menyebabkan diuresis osmotik dan peningkatan jumlah air kencing. Peningkatan jumlah air kencing pada pesakit diabetes jenis 2 yang mengambil dapagliflozin pada dos 10 mg / hari kekal selama 12 minggu dan berjumlah kira-kira 375 ml / hari. Peningkatan jumlah air kencing disertai dengan peningkatan perkumuhan natrium yang kecil dan sementara oleh buah pinggang, yang tidak menyebabkan perubahan kepekatan natrium dalam serum darah.

Analisis terancang hasil 13 kajian terkawal plasebo menunjukkan penurunan tekanan darah sistolik (SBP) sebanyak 3.7 mm Hg. dan tekanan darah diastolik (DBP) pada 1.8 mm Hg pada minggu ke-24 terapi dapagliflozin pada dos 10 mg / hari berbanding dengan penurunan SBP dan DBP sebanyak 0,5 mm Hg. dalam kumpulan plasebo. Penurunan tekanan darah yang serupa diperhatikan selama 104 minggu rawatan.

Semasa menggunakan dapagliflozin pada dos 10 mg / hari pada pesakit diabetes jenis 2 dengan kawalan glikemik dan hipertensi yang tidak mencukupi, menerima penyekat reseptor angiotensin II, penghambat ACE, termasuk dalam kombinasi dengan ubat antihipertensi lain, penurunan hemoglobin glikosilasi sebanyak 3.1% dan penurunan SBP sebanyak 4.3 mm Hg dicatat. selepas 12 minggu terapi dibandingkan dengan plasebo.

Forsyga

Harga di farmasi dalam talian:

Forsiga - ubat hipoglikemik untuk pentadbiran lisan; perencat transporter glukosa jenis 2.

Bentuk dan komposisi pelepasan

Forsig dihasilkan dalam bentuk tablet bersalut filem:

 • tablet dengan dos 5 mg: biconvex, bulat, kuning, di satu sisi terdapat ukiran "5", di sisi lain - "1427";
 • tablet dengan dos 10 mg: biconvex, rhomboid, kuning, di satu sisi terdapat ukiran "10", di sisi lain - "1428".

Tablet dibungkus dalam 14 keping. dalam lepuh kerajang aluminium, dalam bundle kadbod dari 2 atau 4 lepuh, atau 10 pcs. dalam lepuh berlubang yang terbuat dari kerajang aluminium, dalam bundle kadbod dari 3 atau 9 lepuh dan arahan penggunaan Forsigi.

Komposisi setiap 1 tablet, bersalut filem:

 • bahan aktif: dapagliflosin (dalam bentuk dapagliflosin propanediol monohydrate) - 5 mg atau 10 mg;
 • komponen tambahan: laktosa anhidrat, silikon dioksida, selulosa mikrokristalin, crospovidone, magnesium stearat;
 • lapisan filem: Opadry II kuning (titanium dioksida, pewarna besi oksida kuning, talc, polivinil alkohol sebahagian hidrolisis, makrogol 3350).

Sifat farmakologi

Farmakodinamik

Dapagliflozin adalah perencat cotransporter natrium glukosa jenis 2 selektif berpotensi terbalik (SGLT2). Cotransporter ini secara selektif dinyatakan dalam buah pinggang. Ia tidak dijumpai di hati, tisu adiposa, pundi kencing, otot rangka, otak, kelenjar susu dan lain-lain (lebih daripada 70) tisu badan. SGLT2 adalah pembawa utama yang terlibat dalam penyerapan semula glukosa di tubulus buah pinggang. Pada pesakit dengan diabetes tipe 2 (diabetes mellitus tipe 2), walaupun terdapat hiperglikemia, penyerapan semula glukosa pada tubulus ginjal terus berlanjutan. Dapagliflozin mengurangkan penyerapan semula glukosa dalam tubulus buah pinggang, yang menyumbang kepada pembuangan air besarnya dalam air kencing. Hasil daripada tindakan Forsigi, kepekatan glukosa pada perut kosong menurun dan selepas makan. Di samping itu, pada pesakit diabetes jenis 2, tahap hemoglobin glikosilasi dikurangkan..

Setelah mengambil dos pertama Forsigi, kesan glukosurik diperhatikan, yang berterusan selama 24 jam berikutnya dan berterusan sepanjang rawatan. Jumlah glukosa yang dikeluarkan oleh buah pinggang melalui mekanisme ini bergantung pada GFR (kadar penapisan glomerular) dan tahap glukosa dalam darah. Ubat ini tidak mempengaruhi pengeluaran normal glukosa endogen dengan hipoglikemia. Kesannya bebas dari kepekaan insulin dan rembesan insulin. Kajian klinikal menunjukkan peningkatan fungsi sel beta..

Perkumuhan glukosa ginjal kerana penggunaan dapagliflozin disertai dengan perbelanjaan kalori dan penurunan berat badan. Kesan natriuretik ringan diuretik dan sementara juga diperhatikan..

Forsig tidak mempengaruhi pengangkut glukosa lain, yang mengangkutnya ke tisu periferal. Selektiviti ubat kepada SGLT2 lebih daripada 1400 kali lebih besar daripada SGLT1 (pengangkut utama yang bertanggungjawab untuk penyerapan glukosa usus).

Semasa menggunakan dapagliflozin, diuresis osmotik berlaku dan jumlah air kencing meningkat, yang disertai dengan sedikit peningkatan dalam perkumuhan natrium (kepekatan natrium serum tidak berubah).

Farmakokinetik

Penyerapan ubat cepat dan lengkap. Tablet boleh diambil pada bila-bila masa, tanpa mengira waktu makan. Dalam masa 2 jam setelah mengambil Forsigi semasa perut kosong, kepekatan maksimum dapagliflozin diperhatikan dalam plasma darah. Berkadar dengan dos ubat, nilai AUC meningkat (kawasan di bawah kurva "kepekatan - waktu") dan Cmaks (kepekatan plasma maksimum). Ketersediaan bio mutlak adalah 78%. Farmakokinetik dapagliflozin dengan pengambilan makanan, terutamanya dengan kandungan lemak tinggi, mungkin berbeza-beza, namun perubahan tersebut tidak mempunyai kepentingan klinikal. Lebih 91% bahan aktif mengikat protein plasma.

Selepas satu dos Forsigi pada dos 10 mg, purata separuh hayat dari plasma adalah 12.9 jam. Akibat metabolisme, beberapa metabolit terbentuk, yang utama adalah dapagliflozin-3-O-glucuronide yang tidak aktif (ia menyumbang kira-kira 42%). Bahagian metabolit yang tinggal tidak melebihi 5%. Enzim utama yang terlibat dalam metabolisme ubat adalah UGT1A9 (uridine diphosphate glucuronosyltransferase 1A9), yang terdapat di buah pinggang dan hati. Penyertaan isoenzim sitokrom CYP dalam metabolisme dapagliflozin boleh diabaikan.

Laluan utama perkumuhan ubat dan metabolitnya adalah melalui buah pinggang (terutamanya dalam bentuk metabolit). Sebilangan kecil diekskresikan melalui usus..

Pada pesakit dengan fungsi ginjal yang terganggu, pendedahan sistemik dapagliflozin dan jumlah glukosa yang dikeluarkan oleh buah pinggang dalam satu hari berubah. Pada pesakit diabetes jenis 2 dengan kegagalan buah pinggang ringan, sederhana, atau teruk, pendedahan sistemik dapagliflozin masing-masing adalah 32, 60, dan 87% lebih tinggi daripada pesakit diabetes jenis 2 dengan fungsi ginjal normal. Dengan fungsi ginjal yang normal, 85 g glukosa diekskresikan dalam air kencing setiap hari, dan untuk kegagalan buah pinggang ringan, sederhana, dan teruk, nilai ini masing-masing 52, 18, dan 11 g glukosa.

Pada pesakit dengan keparahan kegagalan hati yang ringan atau sederhana, AUC rata-rata dan kepekatan maksimum plasma masing-masing 36% dan 12% lebih tinggi, berbanding dengan sukarelawan yang sihat. Walau bagaimanapun, perbezaan ini tidak mempunyai kepentingan klinikal, oleh itu, pada pesakit dengan fungsi hati yang terganggu dengan keparahan ringan hingga sederhana, tidak diperlukan penyesuaian dos Forsigi. Dalam kegagalan hati yang teruk, purata AUC dan kepekatan plasma maksimum lebih tinggi masing-masing sebanyak 67% dan 40% (berbanding dengan sukarelawan yang sihat).

Pada pesakit tua (di bawah usia 70 tahun), tidak ada peningkatan ketara dalam pendedahan terhadap dapagliflozin, namun, peningkatan pendedahan disebabkan oleh penurunan fungsi ginjal yang berkaitan dengan usia adalah mungkin..

Nilai AUC purata ubat dalam keseimbangan pada wanita adalah 22% lebih tinggi daripada pada lelaki.

Petunjuk untuk digunakan

Forsigu digunakan untuk meningkatkan kawalan glisemik pada diabetes mellitus tipe 2 sebagai tambahan kepada aktiviti fizikal dan diet. Ubat ini diresepkan sebagai monoterapi, selain metformin (jika tidak ada kawalan glisemik yang mencukupi dengan monoterapi metformin), dan juga sebagai rawatan kombinasi permulaan dengan metformin (jika terapi ini sesuai).

Kontraindikasi

 • ketoasidosis diabetes;
 • diabetes mellitus jenis 1;
 • kegagalan buah pinggang sederhana dan teruk (dengan GFR kurang daripada 60 ml / min / 1,73 m 2);
 • kegagalan buah pinggang peringkat akhir;
 • kekurangan enzim laktase, intoleransi laktosa, sindrom malabsorpsi glukosa / galaktosa (kerana tablet mengandungi laktosa);
 • penurunan jumlah darah yang beredar (contohnya, disebabkan oleh gangguan gastrousus akut);
 • penggunaan serentak diuretik gelung;
 • tempoh kehamilan dan penyusuan;
 • kanak-kanak dan remaja di bawah 18 tahun;
 • usia tua lebih dari 75 tahun (untuk memulakan rawatan);
 • hipersensitiviti terhadap komponen utama atau tambahan tablet.

Relatif (Forsigu digunakan dengan berhati-hati):

 • hematokrit tinggi;
 • kegagalan hati yang teruk;
 • kegagalan jantung kronik;
 • risiko penurunan jumlah darah yang beredar;
 • jangkitan saluran kencing;
 • usia lanjut (65–75 tahun).

Forsiga: arahan penggunaan (dos dan kaedah)

Tablet Forsig diambil secara oral, tanpa mengira diet.

Apabila digunakan sebagai monoterapi, dan juga sebagai sebahagian daripada rawatan kombinasi dengan metformin, dos harian ubat yang disyorkan adalah 10 mg (dalam satu dos).

Dengan rawatan kombinasi awal dengan metformin, ubat ditetapkan dalam dos harian berikut: dapagliflozin - 10 mg, metformin - 500 mg. Dengan kawalan glisemik yang tidak mencukupi, dos metformin harus ditingkatkan..

Pada pesakit dengan kekurangan hepatik ringan hingga sederhana, penyesuaian dos tidak diperlukan. Dalam disfungsi hati yang teruk, dos awal Forsigi adalah 5 mg. Sekiranya toleransi adalah baik, maka dos harian dinaikkan menjadi 10 mg.

Pada pesakit dengan gangguan ginjal ringan, Forsigu digunakan dalam dos biasa. Pada kegagalan buah pinggang sederhana hingga teruk, serta kegagalan buah pinggang terminal, ubat ini dikontraindikasikan.

Pada pesakit tua, dos dapagliflozin tidak disesuaikan, namun perlu diingat bahawa dalam kumpulan ini terdapat risiko tinggi fungsi ginjal terganggu dan penurunan jumlah darah yang beredar. Pada pesakit yang berumur lebih dari 75 tahun, Forsigu tidak digunakan.

Kesan sampingan

 • sistem pencernaan: jarang - sembelit;
 • metabolisme dan pemakanan: sangat kerap - hipoglikemia (dalam kes penggunaan gabungan dengan insulin atau derivatif sulfonylurea); jarang - dahaga, penurunan jumlah darah yang beredar;
 • tisu penghubung dan sistem muskuloskeletal: selalunya - sakit belakang;
 • sistem kencing: selalunya - poliuria, disuria; jarang - kelaziman diuresis pada waktu malam;
 • lemak kulit dan subkutan: jarang - peningkatan berpeluh;
 • jangkitan kuman dan jangkitan: selalunya - jangkitan saluran kencing, balanitis, vulvovaginitis dan jangkitan organ kelamin yang serupa; jarang - gatal-gatal vulva;
 • data dari kajian makmal dan instrumental: sering - peningkatan hematokrit, dislipidemia; jarang - peningkatan urea darah dan kreatinin.

Berlebihan

Forsyga selamat dan boleh diterima dengan baik jika dos yang disyorkan melebihi 50 kali (pada sukarelawan yang sihat). Selama sekurang-kurangnya 5 hari setelah mengambil 500 mg dapagliflozin, glukosa ditentukan dalam air kencing, namun, tidak ada kes hipotensi, dehidrasi, ketidakseimbangan elektrolit atau perubahan klinikal yang signifikan dalam selang QTc.

Sekiranya berlaku overdosis, terapi penyelenggaraan disyorkan. Tidak diketahui sama ada dapagliflozin diekskresikan oleh hemodialisis..

arahan khas

Pada semua pesakit, perlu memantau fungsi ginjal sebelum memulakan rawatan dengan ubat dan sekurang-kurangnya sekali setahun selepas itu; sebelum penggunaan serentak dengan ubat-ubatan yang berpotensi mengurangkan fungsi ginjal, dan juga secara berkala; 2–4 kali setahun dengan fungsi buah pinggang yang terganggu, sangat penting untuk fungsi ginjal yang teruk. Forsigi harus dihentikan dengan GFR kurang dari 60 ml / min / 1,73 m 2 atau penurunan pelepasan kreatinin kurang dari 60 ml / min.

Peningkatan diuresis yang disebabkan oleh dapagliflozin mungkin disertai dengan sedikit penurunan tekanan darah. Pada pesakit dengan glukosa darah yang sangat tinggi, kesan diuretik ubat mungkin lebih ketara.

Forsig diresepkan dengan berhati-hati kepada pesakit yang walaupun sedikit penurunan tekanan darah semasa rawatan dengan ubat boleh menimbulkan risiko tertentu (misalnya, dengan sejarah penyakit kardiovaskular dan hipotensi arteri, dengan penggunaan ubat antihipertensi secara serentak, serta pada orang tua).

Sekiranya penurunan jumlah darah yang beredar, pengambilan Forsigi harus ditangguhkan sehingga pembetulan keadaan ini.

Apabila glukosa diekskresikan oleh buah pinggang, risiko terkena jangkitan saluran kencing meningkat, oleh itu, pada pesakit dengan urosepsis atau pielonefritis, disarankan agar rawatan dengan penyakit ini dihentikan sementara dengan dapagliflozin.

Pesakit tua mempunyai peningkatan risiko menurunkan jumlah darah yang beredar (terutama dengan diuretik). Oleh itu, di kalangan pesakit yang berusia lebih dari 65 tahun, reaksi buruk akibat penurunan jumlah darah yang beredar lebih kerap berlaku.

Pada pesakit yang mengambil tablet Forsig, hasil ujian air kencing untuk glukosa akan positif, kerana mekanisme tindakan ubat ini dikaitkan dengan penyingkiran gula darah melalui ginjal.

Pengaruh terhadap kemampuan memandu kenderaan dan mekanisme yang kompleks

Tidak ada kajian yang berkaitan..

Kehamilan dan penyusuan

Kesan dapagliflozin pada perkembangan janin dan kehamilan belum dipelajari, oleh itu, ubat ini dikontraindikasikan semasa kehamilan. Sekiranya kehamilan berlaku semasa rawatan dengan Forsiga, terapi harus dihentikan segera.

Data mengenai penembusan dapagliflozin dan metabolitnya ke dalam susu ibu tidak tersedia, oleh itu, semasa penyusuan, ubat tidak digunakan.

Gunakan pada zaman kanak-kanak

Forsiga dikontraindikasikan pada kanak-kanak dan remaja di bawah usia 18 tahun (tidak ada maklumat mengenai keselamatan dan keberkesanan dapagliflozin untuk kumpulan umur ini).

Dengan gangguan fungsi buah pinggang

Forsig tidak diresepkan kepada pesakit dengan kekurangan buah pinggang sederhana hingga teruk, dan juga pesakit gagal ginjal tahap akhir.

Dengan gangguan fungsi hati

Dapagliflozin digunakan dengan berhati-hati dalam kegagalan hati yang teruk.

Gunakan pada usia tua

Forsigu tidak digunakan sebagai rawatan awal untuk diabetes jenis 2 pada pesakit berusia lebih dari 75 tahun (tidak ada bukti keselamatannya pada usia ini).

Interaksi dadah

Forsiga boleh meningkatkan kesan diuretik diuretik gelung dan thiazide, yang seterusnya menyebabkan peningkatan risiko hipotensi dan dehidrasi arteri.

Dapagliflozin tidak menghalang dan tidak menyebabkan isoenzim sistem sitokrom P450, oleh itu, tidak diharapkan interaksi ubat dengan ubat-ubatan yang metabolisme berlaku di bawah pengaruh isoenzim di atas.

Metformin, sitagliptin, voglibose, bumetanide, simvastatin, pioglitazone, glimepiride, hydrochlorothiazide atau valsartan tidak mengubah farmakokinetik dapagliflozin.

Rifampicin mengurangkan pendedahan sistemik dapagliflozin sebanyak 22%, tetapi tidak ada kesan klinikal yang signifikan terhadap perkumuhan glukosa buah pinggang. Interaksi yang signifikan secara klinikal juga tidak boleh diharapkan dengan penggunaan serentak dengan fenitoin, karbamazepin, atau fenobarbital.

Asid Mefenamic meningkatkan AUC dapagliflozin sebanyak 55%, tetapi perkumuhan glukosa kencing tidak berubah.

Kesan alkohol, merokok, suplemen herba, dan diet khas pada farmakokinetik Forsigi belum dipelajari..

Analog

Analog Forsigi adalah Astrozone, Glibenclamide, Jardins, Invokana, Kutern, Metformin, Suglat, Sigduo Long, Yasitara, dll..

Terma dan syarat penyimpanan

Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak pada suhu tidak melebihi 30 ° C..

Jangka hayat tablet adalah 3 tahun..

Syarat Percutian di Farmasi

Preskripsi Ada.

Ulasan mengenai Forsig

Menurut ulasan, Forsyga adalah alat yang sangat berkesan, penggunaannya menunjukkan penurunan gula darah yang ketara. Selain itu, pada pesakit konsentrasi kolesterol menurun dan tekanan darah menormalkan. Kesan sampingan yang baik adalah penurunan berat badan. Sebilangan pesakit, berkat tablet Forsig, dapat meninggalkan insulin sepenuhnya. Ubat ini tidak mempengaruhi hati, tidak seperti ubat lain untuk mengurangkan gula darah.

Kelemahan utama adalah kesan sampingan dapagliflozin (pemburukan penyakit keradangan pada sistem genitouriner, gatal-gatal, sesak nafas, kencing kerap, demam, gangguan tidur), serta kos tinggi Forsigi.

Harga Forsigu di farmasi

Harga Forsigu dalam bentuk tablet, bersalut filem, 10 mg (30 pcs. Setiap pek) ialah 1600-2235 rubel.

Dapagliflozin * (Dapagliflozin)

Kumpulan farmakologi:

Nama kimia

Farmakologi

Inhibitor cotransporter glukosa sodium selektif jenis 2 (SGLT2) (pemalar perencatan (Ki) - 0.55 nmol). SGLT2 dinyatakan secara selektif di ginjal dan tidak dijumpai di lebih daripada 70 tisu badan yang lain (termasuk di hati, otot rangka, tisu adiposa, kelenjar susu, pundi kencing dan otak). SGLT2 adalah pembawa utama yang terlibat dalam penyerapan semula glukosa di tubulus buah pinggang. Penyerapan semula glukosa pada tubulus ginjal pada pesakit diabetes jenis 2 berlanjutan, walaupun terdapat hiperglikemia. Dengan menghalang pemindahan glukosa ginjal, dapagliflozin mengurangkan penyerapan semula pada tubulus ginjal, yang menyebabkan pembuangan glukosa oleh buah pinggang. Hasil dapagliflozin adalah penurunan glukosa puasa dan setelah makan, serta penurunan kepekatan glikosilasi Hb pada pesakit diabetes jenis 2.

Pengambilan glukosa (kesan glukosurik) diperhatikan setelah mengambil dos pertama, berterusan selama 24 jam berikutnya dan berterusan sepanjang terapi. Jumlah glukosa yang dikeluarkan oleh buah pinggang melalui mekanisme ini bergantung kepada kepekatan glukosa dalam darah dan GFR. Dapagliflozin tidak mengganggu pengeluaran glukosa endogen yang normal sebagai tindak balas terhadap hipoglikemia. Kesan dapagliflozin tidak bergantung kepada rembesan insulin dan kepekaan insulin. Ujian klinikal dapagliflozin menunjukkan peningkatan fungsi sel beta (ujian HOMA, penilaian model homeostasis).

Penghapusan glukosa oleh buah pinggang yang disebabkan oleh dapagliflozin disertai dengan penurunan kalori dan penurunan berat badan. Dapagliflozin penghambatan natrium glukosa cotransport disertai dengan kesan natriuretik diuretik dan sementara yang lemah.

Dapagliflozin tidak mempengaruhi pengangkut glukosa lain yang mengangkut glukosa ke tisu periferal dan menunjukkan selektivitas lebih dari 1.400 kali lebih besar untuk SGLT2 daripada SGLT1, pengangkut usus utama yang bertanggungjawab untuk penyerapan glukosa.

Setelah mengambil dapagliflozin oleh sukarelawan yang sihat dan pesakit dengan diabetes mellitus jenis 2, peningkatan jumlah glukosa yang dikeluarkan oleh buah pinggang diperhatikan. Semasa mengambil dapagliflozin pada dos 10 mg / hari selama 12 minggu, kira-kira 70 g glukosa sehari diekskresikan oleh buah pinggang (yang sepadan dengan 280 kcal / hari). Pada pesakit diabetes jenis 2 yang menerima dapagliflozin pada dos 10 mg / hari untuk jangka masa yang panjang (sehingga 2 tahun), perkumuhan glukosa dipertahankan sepanjang terapi.

Perkumuhan glukosa oleh ginjal dengan dapagliflozin juga menyebabkan diuresis osmotik dan peningkatan jumlah air kencing. Peningkatan jumlah air kencing pada pesakit diabetes jenis 2 yang menerima dapagliflozin pada dos 10 mg / hari berterusan selama 12 minggu dan berjumlah sekitar 375 ml / hari.

Peningkatan jumlah air kencing disertai dengan peningkatan kecil dan sementara dalam perkumuhan natrium oleh ginjal, yang tidak menyebabkan perubahan kepekatan natrium dalam serum darah. Analisis terancang hasil 13 kajian terkawal plasebo menunjukkan penurunan tekanan darah sebanyak 3.7 mm RT. Seni. dan ayah pada 1.8 mm RT. Seni. pada minggu ke-24 terapi dapagliflozin pada dos 10 mg / hari berbanding dengan penurunan tekanan darah dan ayah sebanyak 0,5 mm RT. Seni. dalam kumpulan plasebo. Penurunan tekanan darah yang serupa diperhatikan selama 104 minggu rawatan.

Semasa menggunakan dapagliflozin pada dos 10 mg / hari pada pesakit dengan diabetes mellitus jenis 2 dengan kawalan glisemik yang tidak mencukupi dan hipertensi arteri, menerima penyekat reseptor angiotensin II, penghambat ACE, termasuk dalam kombinasi dengan ubat antihipertensi lain, penurunan Hb glikosilasi sebanyak 3.1% dan penurunan tekanan darah sebanyak 4.3 mm Hg dicatat. Seni. selepas 12 minggu terapi dibandingkan dengan plasebo.

Penyerapan. Selepas pemberian oral, dapagliflozin diserap dengan cepat dan sepenuhnya di saluran pencernaan dan boleh diambil semasa makan dan di luarnya. DENGANmaks biasanya dicapai dalam masa 2 jam selepas berpuasa. Nilai Cmaks dan peningkatan AUC berkadar dengan dos dapagliflozin. Ketersediaan bio mutlak dapagliflozin apabila diberikan secara oral pada dos 10 mg adalah 78%. Makan mempunyai kesan sederhana terhadap farmakokinetik dapagliflozin pada sukarelawan yang sihat. Makanan berlemak rendah menurunkan Cmaks 50% dapagliflozin memanjangkan Tmaks kira-kira 1 jam, tetapi tidak mempengaruhi AUC berbanding dengan puasa. Perubahan ini tidak signifikan secara klinikal..

Pembahagian. Dapagliflozin kira-kira 91% terikat dengan protein plasma. Pada pesakit dengan pelbagai penyakit, misalnya, dengan gangguan fungsi ginjal atau hati, penunjuk ini tidak berubah..

Metabolisme. Dapagliflozin adalah glikosida berangkai C yang aglyconnya dihubungkan dengan glukosa oleh ikatan karbon-karbon, yang memastikan kestabilannya terhadap glukosidase. Medium T1/2 pada sukarelawan yang sihat, ini adalah 12.9 jam selepas satu dos dapagliflozin melalui mulut pada dos 10 mg. Dapagliflozin dimetabolismekan untuk membentuk metabolit dapagliflozin-3-O-glucuronide yang tidak aktif.

Selepas pemberian oral sebanyak 50 mg 14 C-dapagliflozin, 61% daripada dos yang diambil dimetabolisme menjadi dapagliflozin-3-O-glucuronide, yang menyumbang 42% dari jumlah radioaktiviti plasma (AUC0-12) Dapagliflozin yang tidak berubah menyumbang 39% daripada jumlah radioaktif plasma. Pecahan metabolit yang tersisa secara individu tidak melebihi 5% daripada jumlah radioaktif plasma. Dapagliflozin-3-O-glucuronide dan metabolit lain tidak mempunyai kesan farmakologi. Dapagliflozin-3-O-glucuronide terbentuk oleh enzim uridine diphosphate-glucuronosyl transferase 1A9 (UGT1A9) yang terdapat di hati dan buah pinggang, isoenzim sitokrom CYP kurang terlibat.

Pembiakan. Dapagliflozin dan metabolitnya diekskresikan terutamanya oleh buah pinggang dan hanya kurang dari 2% - tidak berubah. Setelah mengambil 50 mg 14 C-dapagliflozin, 96% radioaktif dikesan - 75% dalam air kencing dan 21% dalam tinja. Kira-kira 15% radioaktiviti yang dikesan dalam tinja disebabkan oleh dapagliflozin yang tidak berubah.

Kumpulan pesakit khas

Fungsi buah pinggang terjejas. Pada keseimbangan (min AUC), pendedahan sistemik dapagliflozin pada pesakit diabetes mellitus jenis 2 dan kegagalan buah pinggang ringan, sederhana, atau teruk (seperti yang ditentukan oleh pelepasan iohexol) adalah 32, 60, dan 87% lebih tinggi daripada pada pesakit dengan diabetes jenis 2 2 dan fungsi ginjal normal, masing-masing. Jumlah glukosa yang dikeluarkan oleh buah pinggang pada waktu siang ketika mengambil dapagliflozin dalam keseimbangan bergantung pada keadaan fungsi buah pinggang. Pada pesakit dengan diabetes mellitus jenis 2 dan fungsi ginjal normal, dan dengan kegagalan buah pinggang ringan, sederhana, atau teruk, masing-masing 85, 52, 18, dan 11 g glukosa diekskresikan. Tidak ada perbezaan dalam pengikatan dapagliflozin dengan protein plasma pada sukarelawan yang sihat dan pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang dengan tahap keparahan yang berbeza-beza. Tidak diketahui sama ada hemodialisis mempengaruhi pendedahan dapagliflozin..

Fungsi hati terjejas. Pada pesakit dengan kekurangan hepatik ringan atau sederhana, nilai C rata-ratamaks dan dapagliflozin AUC masing-masing 12 dan 36% lebih tinggi berbanding dengan sukarelawan yang sihat. Perbezaan ini tidak signifikan secara klinikal, oleh itu, penyesuaian dos dapagliflozin untuk kegagalan hati ringan dan sederhana tidak diperlukan. Pada pesakit dengan kekurangan hati yang teruk (kelas C pada skala Child-Pugh), nilai purata Cmaks dan dapagliflozin AUC masing-masing 40 dan 67% lebih tinggi, berbanding dengan sukarelawan yang sihat.

Umur tua (> 65 tahun). Tidak ada peningkatan klinikal yang signifikan dalam pendedahan pada pesakit di bawah usia 70 tahun (kecuali faktor selain usia tidak diambil kira). Namun, peningkatan pendedahan dapat diharapkan kerana penurunan fungsi ginjal yang berkaitan dengan usia. Data pendedahan untuk pesakit berusia lebih dari 70 tahun tidak mencukupi.

Lantai. Pada wanita, purata AUC dalam keseimbangan adalah 22% lebih tinggi daripada pada lelaki.

Gabungan kaum. Tidak terdapat perbezaan yang signifikan secara klinikal dalam pendedahan sistemik di antara wakil kaum Kaukasia, Negroid dan Mongoloid..

Berat badan. Nilai pendedahan yang lebih rendah dengan peningkatan berat badan diperhatikan. Oleh itu, pada pesakit dengan berat badan rendah, sedikit peningkatan pendedahan dapat diperhatikan, dan pada pesakit dengan peningkatan berat badan - penurunan pendedahan dapagliflozin. Walau bagaimanapun, perbezaan ini tidak signifikan secara klinikal..

Kehamilan dan penyusuan

Kategori Tindakan Buah FDA-C.

Dapagliflozin dikontraindikasikan semasa kehamilan (penggunaan semasa kehamilan belum dipelajari). Sekiranya kehamilan didiagnosis, terapi dapagliflozin harus dihentikan..

Tidak diketahui sama ada dapagliflozin dan / atau metabolitnya yang tidak aktif masuk ke dalam susu ibu. Risiko terhadap bayi baru lahir / bayi tidak dapat dikesampingkan. Dapagliflozin dikontraindikasikan semasa menyusu.

Ciri

Ejen oral hipoglikemik - inhibitor cotransporter glukosa jenis 2 (SGLT2).

Permohonan

Diabetes diabetes jenis 2 sebagai tambahan kepada diet dan senaman untuk meningkatkan kawalan glisemik dalam kualiti:

- penambahan terapi dengan metformin, derivatif sulfonylurea (termasuk dalam kombinasi dengan metformin), thiazolidinediones, perencat DPP-4 (termasuk dalam kombinasi dengan metformin), persediaan insulin (termasuk dalam kombinasi dengan satu atau dua ubat hipoglikemik untuk penggunaan oral) sekiranya tiada kawalan glisemik yang mencukupi;

- mulakan terapi kombinasi dengan metformin sekiranya terapi ini sesuai.

Kategori Tindakan Buah FDA-C.

Dapagliflozin dikontraindikasikan semasa kehamilan (penggunaan semasa kehamilan belum dipelajari). Sekiranya kehamilan didiagnosis, terapi dapagliflozin harus dihentikan..

Tidak diketahui sama ada dapagliflozin dan / atau metabolitnya yang tidak aktif masuk ke dalam susu ibu. Risiko terhadap bayi baru lahir / bayi tidak dapat dikesampingkan. Dapagliflozin dikontraindikasikan semasa menyusu.

Sekatan permohonan

Kegagalan hati yang teruk; jangkitan saluran kencing; risiko penurunan bcc; kegagalan jantung kronik; peningkatan hematokrit.

Kontraindikasi

Peningkatan kepekaan individu terhadap dapagliflozin; diabetes mellitus jenis 1; ketoasidosis diabetes; kegagalan buah pinggang sederhana hingga teruk (GFR 2) atau kegagalan buah pinggang peringkat akhir; kehamilan dan tempoh penyusuan; umur hingga 18 tahun (keselamatan dan keberkesanan belum dipelajari); pesakit yang menerima diuretik gelung (lihat "Interaksi"), atau dengan penurunan BCC, misalnya, disebabkan oleh penyakit akut (seperti gastrointestinal); pesakit tua berumur 75 tahun ke atas (untuk memulakan terapi).

Kesan sampingan

Gambaran Keseluruhan Profil Keselamatan

Analisis pra-perancangan data gabungan merangkumi hasil 12 kajian terkawal plasebo di mana 1193 pesakit mengambil dapagliflozin pada dos 10 mg dan 1393 pesakit menerima plasebo.

Kejadian keseluruhan kejadian buruk (terapi jangka pendek) pada pesakit yang mengambil 10 mg dapagliflozin adalah serupa dengan yang berlaku pada kumpulan plasebo. Jumlah kejadian buruk yang menyebabkan penghentian terapi adalah kecil dan seimbang antara kumpulan rawatan. Kejadian buruk yang paling biasa yang menyebabkan penghentian terapi dapagliflozin pada dos 10 mg adalah peningkatan kepekatan kreatinin darah (0,4%), jangkitan saluran kencing (0,3%), mual (0,2%), pening (0, 2%) dan ruam (0.2%). Seorang pesakit yang mengambil dapagliflozin mengalami kejadian buruk dengan hati yang didiagnosis dengan hepatitis ubat dan / atau hepatitis autoimun.

Reaksi buruk yang paling biasa adalah hipoglikemia, perkembangannya bergantung pada jenis terapi yang digunakan dalam setiap kajian. Kejadian hipoglikemia ringan adalah serupa pada kumpulan rawatan, termasuk plasebo..

Reaksi buruk yang dilaporkan dalam ujian klinikal terkawal plasebo ditunjukkan di bawah (terapi jangka pendek hingga 24 minggu tanpa mengambil agen hipoglikemik tambahan). Tidak ada yang bergantung kepada dos. Kekerapan tindak balas buruk ditunjukkan sebagai penggredan berikut: sangat kerap (≥1 / 10); kerap (≥1 / 100, 1,2, jangkitan saluran kencing 1; jarang - gatal vulva).

Dari sisi metabolisme dan kekurangan zat makanan: sangat kerap - hipoglikemia (apabila digunakan dalam kombinasi dengan turunan sulfonylurea atau insulin) 1; jarang - penurunan bcc 1.4, dahaga.

Dari saluran gastrousus: jarang - sembelit.

Pada bahagian kulit dan tisu subkutan: jarang - peningkatan berpeluh.

Dari sistem muskuloskeletal dan tisu penghubung: sering - sakit belakang.

Dari buah pinggang dan saluran kencing: sering - disuria, poliuria 3; jarang - nokturia.

Data makmal dan instrumental: dislipidemia 5, peningkatan hematokrit 6; peningkatan kepekatan kreatinin darah, peningkatan kepekatan urea darah.

1 Lihat subseksyen yang berkaitan di bawah untuk maklumat lebih lanjut..

2 Vulvovaginitis, balanitis dan jangkitan genital yang serupa merangkumi, sebagai contoh, istilah pilihan yang telah ditentukan berikut: jangkitan kulat vulvovaginal, jangkitan faraj, balanitis, jangkitan kulat pada organ genital, kandidiasis vulvovaginal, vulvovaginitis, candida balanitis, kandidiasis genital, jangkitan genital, jangkitan genital organ pada lelaki, jangkitan zakar, vulvitis, vaginitis bakteria, abses vulvar.

3 Polyuria merangkumi istilah pilihan: pollakiuria, polyuria dan peningkatan pengeluaran air kencing.

4 Penurunan dalam bcc merangkumi, sebagai contoh, istilah pilihan yang telah ditentukan berikut: dehidrasi, hipovolemia, hipotensi arteri.

5 Perubahan purata pada petunjuk berikut sebagai peratusan nilai awal dalam kumpulan 10 mg dapagliflozin dan kumpulan plasebo, masing-masing: jumlah Chs - 1.4 berbanding -0.4%, Chs-HDL - 5.5 berbanding 3.8%, LDL-C - 2.7 berbanding -1.9%, trigliserida -5.4 berbanding -0.7%.

6 Perubahan min dalam hematokrit dari awal adalah 2.15% pada kumpulan dapagliflozin 10 mg berbanding -0.4% pada kumpulan plasebo.

Penerangan mengenai tindak balas buruk yang dipilih

Hipoglikemia. Kejadian hipoglikemia bergantung pada jenis terapi asas yang digunakan dalam setiap kajian..

Dalam kajian dapagliflozin sebagai monoterapi, terapi kombinasi dengan metformin hingga 102 minggu, kejadian hipoglikemia ringan adalah serupa (bcc. Reaksi buruk yang berkaitan dengan penurunan bcc (termasuk laporan dehidrasi, hipovolemia atau hipotensi arteri) dicatat pada 0.8 dan 0.4% pesakit masing-masing mengambil dapagliflozin 10 mg dan plasebo; reaksi serius diperhatikan di BCC, yang paling sering didaftarkan sebagai hipotensi arteri, diperhatikan pada 1.5 dan 0.4% pesakit yang mengambil dapagliflozin dan plasebo, masing-masing (lihat "Langkah berjaga-jaga" »).

Interaksi

Diuretik. Dapagliflozin boleh meningkatkan kesan diuretik diuretik thiazide dan loop dan meningkatkan risiko dehidrasi dan hipotensi arteri (lihat "Langkah berjaga-jaga").

Insulin dan ubat-ubatan yang meningkatkan rembesan insulin. Terhadap latar belakang penggunaan insulin dan ubat-ubatan yang meningkatkan rembesan insulin, hipoglikemia mungkin berlaku. Oleh itu, untuk mengurangkan risiko hipoglikemia dengan penggunaan gabungan dapagliflozin dengan insulin atau ubat-ubatan yang meningkatkan rembesan insulin, anda mungkin perlu mengurangkan dos insulin atau ubat-ubatan yang meningkatkan rembesan insulin (lihat "Kesan Sampingan").

Metabolisme Dapagliflozin terutama dilakukan oleh konjugasi glukuronida di bawah pengaruh UGT1A9.

Semasa kajian in vitro, dapagliflozin tidak menghalang isoenzim sistem sitokrom P450 CYP1A2, CYP2A6, CYP2B6, CYP2C8, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6, CYP3A4 dan tidak mendorong CYP3A4, C2 Sehubungan dengan itu, kesan dapagliflozin terhadap pelepasan metabolik ubat-ubatan bersamaan yang dimetabolisme oleh isoenzim ini tidak diharapkan.

Kesan ubat lain pada dapagliflozin. Kajian interaksi yang melibatkan sukarelawan yang sihat, terutamanya mengambil satu dos dapagliflozin, menunjukkan bahawa metformin, pioglitazone, sitagliptin, glimepiride, voglibose, hydrochlorothiazide, bumetanide, valsartan atau simvastatin tidak mempengaruhi farmakokinetik dap.

Selepas penggunaan gabungan dapagliflozin dan rifampicin, pemicu pelbagai pengangkut aktif dan enzim yang memetabolismekan ubat, penurunan 22% dalam pendedahan sistemik (AUC) dapagliflozin dinyatakan tanpa adanya kesan klinikal yang signifikan terhadap ekskresi glukosa harian oleh buah pinggang. Penyesuaian dos Dopagliflozin tidak digalakkan.

Kesan yang signifikan secara klinikal apabila digunakan dengan pemicu lain (mis. Karbamazepin, fenitoin, fenobarbital).

Selepas penggunaan gabungan dapagliflozin dan asid mefenamik (perencat UGT1A9), peningkatan 55% dalam pendedahan sistemik dapagliflozin dicatat, tetapi tanpa kesan yang signifikan secara klinikal terhadap perkumuhan glukosa harian oleh buah pinggang. Penyesuaian dos Dopagliflozin tidak digalakkan.

Kesan dapagliflozin pada ubat lain. Dalam kajian interaksi yang melibatkan sukarelawan yang sihat, terutama mereka yang mengambil satu dos, dapagliflozin tidak mempengaruhi farmakokinetik metformin, pioglitazone, sitagliptin, glimepiride, hydrochlorothiazide, bumetanide, valsartan, digoxin (substrat P-varnarfin, chlorfarb, varfarb atau pada kesan antikoagulan, yang dinilai oleh INR. Penggunaan dapagliflozin dosis tunggal 20 mg dan simvastatin (substrat isoenzim CYP3A4) menghasilkan peningkatan 19% dalam AUC simvastatin dan sebanyak 31% dalam AUC asid simvastatin. Peningkatan pendedahan kepada simvastatin dan asid simvastatin tidak dianggap signifikan secara klinikal.

Kesan merokok, diet, mengambil ubat herba dan minum alkohol pada farmakokinetik dapagliflozin belum dipelajari..

Laluan pentadbiran

Langkah berjaga-jaga

Pesakit dengan fungsi buah pinggang terjejas

Keberkesanan dapagliflozin bergantung pada fungsi buah pinggang, dan keberkesanan ini dikurangkan pada pesakit dengan kekurangan buah pinggang yang sederhana dan mungkin tidak hadir pada pesakit dengan gangguan buah pinggang yang teruk. Di antara pesakit dengan kekurangan buah pinggang yang sederhana (Cl creatinine 2), sebahagian besar pesakit yang menerima dapagliflozin menunjukkan peningkatan kepekatan kreatinin, fosforus, PTH dan hipotensi arteri daripada pada pesakit yang menerima plasebo. Dapagliflozin dikontraindikasikan pada pesakit dengan kekurangan buah pinggang yang sederhana atau teruk (Cl kreatinin 2). Dapagliflozin belum dikaji pada kegagalan buah pinggang yang teruk (Cl creatinine 2) atau kegagalan buah pinggang peringkat akhir.

Sebaiknya pantau fungsi ginjal seperti berikut:

- sebelum terapi dapagliflozin dan sekurang-kurangnya 1 kali setahun selepas itu (lihat "Kesan sampingan", "Farmakodinamik" dan "Farmakokinetik");

- sebelum mengambil ubat bersamaan, yang dapat mengurangkan fungsi buah pinggang, dan secara berkala selepas itu;

- dengan gangguan fungsi buah pinggang, hampir kepada sederhana, sekurang-kurangnya 2-4 kali setahun. Sekiranya fungsi ginjal menurun di bawah Cl kreatinin 2, dapagliflozin harus dihentikan.

Pesakit dengan fungsi hati yang terganggu

Dalam kajian klinikal, data terhad telah diperoleh mengenai penggunaan dapagliflozin pada pesakit dengan gangguan fungsi hati. Pendedahan Dapagliflozin meningkat pada pesakit dengan disfungsi hati yang teruk (lihat "Sekatan penggunaan" dan "Farmakokinetik").

Pesakit berisiko penurunan bcc, perkembangan hipotensi arteri dan / atau ketidakseimbangan elektrolit

Sesuai dengan mekanisme tindakan, dapagliflozin meningkatkan diuresis, disertai dengan sedikit penurunan tekanan darah (lihat "Farmakodinamik"). Kesan diuretik mungkin lebih ketara pada pesakit dengan kepekatan glukosa dalam darah yang sangat tinggi.

Dapagliflozin dikontraindikasikan pada pesakit yang mengambil diuretik gelung (lihat "Interaksi") atau dengan penurunan BCC, misalnya, disebabkan oleh penyakit akut (seperti penyakit gastrointestinal).

Perhatian harus diberikan pada pesakit yang penurunan tekanan darahnya disebabkan oleh dapagliflozin mungkin berisiko, misalnya, pada pesakit dengan riwayat penyakit kardiovaskular, riwayat hipotensi arteri, menerima terapi antihipertensi, atau pada pesakit tua.

Semasa mengambil dapagliflozin, pengawasan yang teliti terhadap keadaan BCC dan kepekatan elektrolit (misalnya pemeriksaan fizikal, pengukuran tekanan darah, ujian makmal, termasuk hematokrit) dianjurkan dengan latar belakang keadaan bersamaan yang dapat menyebabkan penurunan bcc. Dengan penurunan BCC, pemberhentian sementara dapagliflozin disarankan sehingga keadaan ini diperbaiki (lihat "Kesan sampingan").

Dalam penggunaan dapagliflozin selepas pemasaran, ketoasidosis telah dilaporkan, termasuk ketoasidosis diabetes, pada pesakit dengan diabetes mellitus jenis 1 dan 2, mengambil dapagliflozin dan perencat SGLT2 lain, walaupun hubungan kausal belum terjalin. Dapagliflozin tidak ditunjukkan untuk rawatan pesakit diabetes jenis 1.

Pesakit yang mengambil dapagliflozin dengan tanda dan gejala yang menunjukkan ketoasidosis, termasuk mual, muntah, sakit perut, mual, dan sesak nafas, harus diperiksa untuk kehadiran ketoasidosis, walaupun kepekatan glukosa darah berada di bawah 14 mmol / L. Sekiranya ketoasidosis disyaki, pertimbangan harus diberikan untuk menghentikan atau menghentikan penggunaan dapagliflozin sementara dan segera memeriksa pesakit.

Faktor-faktor yang cenderung kepada perkembangan ketoasidosis termasuk aktiviti fungsi sel beta yang rendah kerana fungsi pankreas terganggu (mis., Diabetes mellitus tipe 1, pankreatitis atau riwayat pembedahan pankreas), penurunan dos insulin, penurunan pengambilan makanan kalori, atau peningkatan keperluan untuk insulin kerana jangkitan, penyakit atau pembedahan, serta penyalahgunaan alkohol. Dapagliflozin harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit ini..

Jangkitan saluran kencing.

Semasa menganalisis data gabungan penggunaan dapagliflozin, jangkitan saluran kencing sehingga 24 minggu lebih sering diperhatikan dengan penggunaan dapagliflozin pada dos 10 mg dibandingkan dengan plasebo (lihat "Kesan Sampingan"). Perkembangan pielonefritis jarang dijumpai, dengan kekerapan serupa pada kumpulan kawalan. Perkumuhan glukosa buah pinggang mungkin dikaitkan dengan peningkatan risiko jangkitan saluran kencing, oleh itu, dalam rawatan pyelonephritis atau urosepsis, kemungkinan penghentian sementara terapi dapagliflozin harus dipertimbangkan (lihat "Kesan sampingan").

Urosepsis dan pielonefritis. Dalam penggunaan dapagliflozin selepas pemasaran, dilaporkan terdapat jangkitan saluran kencing yang serius, termasuk urosepsis dan pyelonephritis, yang memerlukan kemasukan ke hospital pesakit yang mengambil dapagliflozin dan perencat SGLT2 yang lain. Terapi dengan perencat SGLT2 meningkatkan risiko terkena jangkitan saluran kencing. Pesakit harus dipantau untuk tanda-tanda dan gejala jangkitan saluran kencing dan, jika ditunjukkan, harus segera dirawat (lihat "Kesan sampingan").

Pada pesakit tua, fungsi ginjal terganggu dan / atau penggunaan ubat antihipertensi, yang boleh mempengaruhi fungsi ginjal, seperti perencat ACE dan ARA tipe II, lebih mungkin berlaku. Bagi pesakit tua, cadangan yang sama untuk gangguan fungsi ginjal berlaku seperti untuk semua populasi pesakit. (lihat "Kesan sampingan" dan "Farmakodinamik").

Dalam sekumpulan pesakit berusia ≥65 tahun, sebahagian besar pesakit yang menerima dapagliflozin mengalami reaksi yang tidak diingini yang berkaitan dengan gangguan fungsi ginjal atau kegagalan buah pinggang berbanding dengan plasebo. Reaksi buruk yang paling biasa dikaitkan dengan gangguan fungsi ginjal adalah peningkatan kepekatan kreatinin serum, kebanyakan kes adalah sementara dan boleh diterbalikkan (lihat "Kesan sampingan").

Pada pesakit tua, risiko penurunan BCC mungkin lebih tinggi, dan diuretik lebih cenderung diambil. Sebilangan besar pesakit berusia ≥65 tahun yang menerima dapagliflozin mempunyai reaksi buruk yang berkaitan dengan penurunan BCC (lihat "Kesan sampingan").

Pengalaman dengan dapagliflozin pada pesakit berumur 75 tahun ke atas adalah terhad. Ia dikontraindikasikan untuk memulakan terapi dapagliflozin pada populasi ini (lihat "Farmakokinetik").

Kegagalan jantung kronik

Pengalaman dengan dapagliflozin pada pesakit dengan NYHA kelas I-II kelas fungsional CHF adalah terhad, dan dapagliflozin belum digunakan dalam ujian klinikal dengan NYHA kelas III-IV CHF dalam ujian klinikal..

Hematokrit meningkat

Semasa menggunakan dapagliflozin, peningkatan hematokrit diperhatikan (lihat "Kesan sampingan"), dan oleh itu berhati-hati harus diberikan pada pesakit dengan peningkatan hematokrit.

Penilaian keputusan ujian air kencing

Oleh kerana mekanisme tindakan dapagliflozin, keputusan glukosa air kencing pada pesakit yang mengambil dapagliflozin akan positif.

Kesan pada penentuan 1,5-anhydroglucitol

Penilaian kawalan glisemik menggunakan penentuan 1,5-anhydroglucitol tidak digalakkan, kerana pengukuran 1,5-anhydroglucitol adalah kaedah yang tidak boleh dipercayai untuk pesakit yang mengambil inhibitor SGLT2. Kaedah alternatif harus digunakan untuk menilai kawalan glisemik..

Pengaruh keupayaan memandu kenderaan dan bekerja dengan mekanisme. Kajian untuk mengkaji kesan dapagliflozin terhadap keupayaan memandu kenderaan dan bekerja dengan mekanisme belum dijalankan.

Berlebihan

Dapagliflozin selamat dan ditoleransi dengan baik oleh sukarelawan yang sihat dengan dos tunggal sehingga 500 mg (50 kali daripada dos yang disyorkan). Glukosa ditentukan dalam air kencing selepas pemberian (sekurang-kurangnya 5 hari setelah mengambil dos 500 mg), sementara tidak ada kes dehidrasi, hipotensi, ketidakseimbangan elektrolit, kesan yang signifikan secara klinikal pada selang QTc. Kejadian hipoglikemia serupa dengan kekerapan dengan plasebo. Dalam kajian klinikal pada sukarelawan yang sihat dan pesakit dengan diabetes jenis 2 yang mengambil dapagliflozin sekali dalam dos hingga 100 mg (10 kali lebih tinggi daripada dos yang disyorkan maksimum) selama 2 minggu, kejadian hipoglikemia sedikit lebih tinggi daripada dengan plasebo, dan tidak bergantung pada dos. Kejadian kejadian buruk, termasuk dehidrasi atau hipotensi arteri, serupa dengan kekerapan dalam kumpulan plasebo, tanpa perubahan berkaitan dos yang signifikan secara klinikal dalam parameter makmal, termasuk kepekatan elektrolit serum dan biomarker fungsi ginjal.

Sekiranya berlaku overdosis, perlu menjalankan terapi penyelenggaraan, dengan mengambil kira keadaan pesakit. Perkumuhan dapagliflozin oleh hemodialisis belum dikaji..

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes