Definisi "harga" pembahagian picagari

Untuk memasukkan dos ubat ke dalam jarum suntik dengan betul, anda perlu mengetahui "harga" membagi jarum suntik. "Harga" pembahagian adalah jumlah penyelesaian antara dua bahagian silinder terdekat. Untuk menentukan "harga" pembahagian, anda harus mencari di silinder nombor yang paling dekat dengan kon bermain yang menunjukkan bilangan mililiter, kemudian tentukan jumlah pembahagian pada silinder antara nombor ini dan kon permainan dan bahagi angka dengan jumlah pembahagian. Contohnya: pada tong jarum suntik dengan kapasiti 20 ml, nombor 10 paling dekat dengan kon jarum.Bilangan pembahagian antara kon dan nombor 10 ialah 5. Membahagi 10 dengan 5, kita mendapat 2 ml. "Harga" pembahagian picagari ini adalah 2 ml.

Terdapat jarum suntik khas, yang dengan kapasiti kecil mempunyai silinder yang menyempit dan memanjang, sehingga bahagian yang sepadan dengan 0,01 dan 0,02 ml dapat digunakan padanya pada jarak yang sangat jauh antara satu sama lain. Ini membolehkan dos yang lebih tepat dengan pengenalan ubat kuat - insulin, vaksin, serum.

Sebelum digunakan, jarum suntik dan jarum disterilkan dengan pelbagai kaedah. Untuk mengulangi topik yang telah dibahas sebelumnya "Pembasmian jarum suntikan dan pensterilan pra-sterilisasi", pelajar ditawarkan ringkasan sokongan:

Penyediaan suntikan

Cara pentadbiran parenteral memerlukan pematuhan ketat terhadap peraturan antiseptik, seperti yang melanggar kemandulan, mikroorganisma patogen dapat memasuki tubuh, yang boleh menyebabkan komplikasi teruk (keracunan darah, keradangan tisu). Berdasarkan ini, instrumen harus selalu steril, dan tangan perawat dikendalikan dengan teliti. Sebelum suntikan, jururawat mencuci tangannya di bawah paip dengan berus dengan sabun, setelah itu dia merawat tangannya dengan bola kapas dengan alkohol.

Jarum suntik dikumpulkan apabila ia benar-benar sejuk setelah pensterilan - menggunakan pinset steril pada dulang steril, merobek beg kraft di bahagian dalamnya. Jangan menyentuh bahagian jarum suntik dan jarum yang bersentuhan dengan ubat.

Suntikan biasanya dilakukan di bilik rawatan hospital atau klinik. Di meja kerja di bilik rawatan hendaklah: iodin, alkohol, fail kuku untuk membuka ampul, biks dengan bola kapas steril, pinset di des. penyelesaian. Mungkin ada meja steril di bilik rawatan. Jadual steril dilindungi oleh jururawat prosedur untuk pertukaran kerja. Di atas meja steril dibentangkan jarum suntik, jarum, dulang. Di tepi lembaran percuma terpasang selipar khas untuk linen. Anda boleh membuka meja hanya untuk cangkul.

Bahan ubat untuk suntikan dihasilkan dalam ampul dan botol steril. Sebelum anda memasukkan ubat ke dalam picagari, anda perlu membaca nama, dos, jangka hayat, periksa ketelusan penyelesaiannya. Dua jarum diperlukan untuk setiap suntikan. Satu digunakan untuk memasukkan larutan ke dalam jarum suntik, yang lain secara langsung untuk suntikan. Sebaiknya jarum pertama menggunakan jarak yang luas. Menukar jarum memastikan kemandulan. Pra-rawatan leher ampul atau gabus botol memenuhi syarat yang sama. Sekiranya larutan minyak diperkenalkan, maka ampul harus dipanaskan hingga t = 38 ° C di tempat mandi air. Jarum suntik, siap untuk suntikan, dihantar ke bilik pesakit dalam dulang steril, di bahagian bawahnya diletakkan bola kapas steril yang dibasahkan dengan alkohol, atau dalam beg kraft.

Semasa menjalankan suntikan, perawat harus:

- amati peraturan kemandulan (prosedur invasif), kerana pelanggaran integriti kulit dapat berfungsi sebagai pintu masuk jangkitan

- lakukan suntikan dengan jarum dipotong

- dapat menentukan tempat suntikan dalam pelbagai situasi

- tapak suntikan

- menilai keadaan kulit (kehadiran ruam, kemerahan, gatal, parut tidak termasuk suntikan di lokasi tertentu)

- dapat mengenal pasti kemungkinan masalah psikologi pesakit sebelum campur tangan (kegelisahan, ketakutan)

- selepas 15-30 minit, jelaskan kesejahteraan pesakit dan reaksi beliau terhadap ubat yang diberikan

- ingat kemungkinan komplikasi selepas suntikan

- buangkan jarum suntikan ke dalam bekas dengan penutup yang dilengkapi khas untuk keselamatan jangkitan.

Jururawat memberi suntikan di bilik rawatan atau pesakit yang sakit parah - di wad.

Untuk sebarang suntikan, perlu disediakan: dulang steril dengan pinset steril, bola kapas, 70% etil alkohol, jarum suntikan dengan ubat.

Untuk pentadbiran ubat yang betul, perlu mengetahui tempat suntikan, kedalaman dan sudut jarum.

Suntikan intradermal

Ingatlah!

1. Isipadu ubat adalah 0.1 - 1.0 ml.

2. Sudut pengenalan jarum - 5 darjah.

3. Kedalaman memasukkan jarum - bahagian jarum.

4. Tempat pengenalan: permukaan depan (dalam) lengan bawah - untuk ujian diagnostik.

Suntikan subkutan

Ingatlah!

1. Isipadu ubat adalah 1.0 - 2.0 ml.

2. Sudut kemasukan jarum ialah 45 darjah.

3. Kedalaman memasukkan jarum - 2 3 (1-1.5 cm).

4. Tempat pengenalan: permukaan luar bahu, kawasan subskapular, permukaan dinding perut, permukaan luar anterior paha.

Suntikan larutan berminyak
Suntikan larutan minyak (larutan kapur barus dalam minyak dan lain-lain) dilakukan secara subkutan. Pentadbiran intramuskular dibenarkan. PENYELESAIAN MINYAK TIDAK DAPAT DIPERKENALKAN SECARA INTRAVENOUS! Apabila setetes minyak memasuki kapal, timbul komplikasi yang sangat berbahaya - embolisme minyak. Sekiranya minyak memasuki arteri, ia menyebabkan penyumbatannya, pemakanan tisu sekitarnya terganggu, dan nekrosis kawasan badan berkembang. Apabila minyak memasuki vena, ia memasuki saluran darah paru-paru dengan arus darah, menyebabkannya tersumbat, yang disertai dengan serangan sesak nafas yang teruk, yang dapat mengakibatkan kematian pesakit. Di samping itu, minyak larut dalam tisu dengan perlahan..

Dari yang disebutkan di atas, harus diingat dengan tegas:

1. Sebelum pengenalan ampul dengan larutan minyak, panaskan hingga 38 ° C (dalam tab mandi air).

2. Setelah menusuk kulit atau otot, tarik piston ke arah anda terlebih dahulu. Sekiranya darah tidak memasuki jarum suntik, anda perlahan-lahan dapat menyuntik ubat, mengambil jarum dengan pelepasan yang luas.

3. Sapukan pad pemanasan atau kompres pemanasan ke tempat suntikan..

Suntikan insulin

Insulin, cecair tidak berwarna, digunakan dalam rawatan diabetes. Insulin dosis dalam satuan (unit) atau satuan.

Insulin diberikan secara subkutan 30 minit sebelum makan; ia boleh digunakan secara intramuskular dan intravena. Insulin domestik boleh didapati dalam botol 5 ml. 1 ml mengandungi 40 IU insulin domestik. Untuk memberikan insulin, gunakan jarum suntik insulin yang mempunyai skala pembelahan dalam unit tindakan. Suntikan gabungan sering digunakan, yang selain skala insulin terdapat juga yang biasa (dalam ml) - 1,5 ml dan 2 ml. Pentadbiran Insulin - Intervensi Jururawat Bertanggungjawab.

Cadangan untuk jururawat:

1. Perhatikan ketepatan dos dengan ketat.

2. Kulit di tempat suntikan mesti kering sepenuhnya.

3. Selalunya perlu untuk menukar tempat suntikan untuk mengelakkan komplikasi - lipodistrofi.

4. Pantau pengambilan pesakit tepat pada masanya.

- overdosis insulin berbahaya untuk perkembangan koma hipoglikemik (penurunan gula darah yang tajam)

- insulin yang tidak mencukupi atau pemberian masa yang tepat - hiperglikemia (peningkatan gula darah)

Perhatian!

Sekiranya pesakit tidak makan 30 minit selepas suntikan insulin, hipoglikemia boleh berkembang menyebabkan kehilangan kesedaran..

Jururawat perlu mengawasi pengambilan makanan dengan ketat berkaitan dengan suntikan insulin!

Membantu perkembangan hipoglikemia:

1) berikan pesakit teh manis, roti putih, gula, gula-gula;

2) sekiranya hilang kesedaran, suntik 40% glukosa secara intravena - 50 ml.

Suntikan intramuskular

Otot mempunyai rangkaian saluran darah dan limfa yang lebih luas, oleh itu, keadaan diciptakan untuk penyerapan ubat yang cepat dan lengkap. Sekiranya bahan ubat menyebabkan kesakitan dan kurang diserap oleh pemberian subkutan, serta jika perlu untuk mendapatkan kesan terapeutik yang cepat dari pemberian bahan ubat, pemberian subkutan digantikan oleh intramuskular.

Suntikan intramuskular harus dibuat di kawasan anatomi tertentu di mana terdapat lapisan tisu otot yang signifikan, jauh dari saluran dan saraf besar. Tempat yang paling sesuai untuk suntikan intramuskular adalah: otot punggung, paha, bahu.

Untuk suntikan intramuskular, jarum dengan diameter 0,8-1,0 mm dan panjang 60-80 mm digunakan. Panjang jarum bergantung pada ketebalan lapisan tisu subkutan, seperti semasa jarum dimasukkan, perlu melewati lapisan lemak subkutan dan berada dalam ketebalan otot.

Tempat yang sesuai untuk suntikan intramuskular adalah kawasan gluteal. Tetapi kerana saraf sciatic dan saluran darah besar melintas di sana, hanya bahagian luar atas yang digunakan untuk suntikan, iaitu. mental membelah pantat menjadi empat bahagian, di mana kuadran luar (1/4 bulatan) adalah tempat yang paling mudah. Selalunya, antibiotik, magnesium sulfat, serum, dan lain-lain diberikan secara intramuskular..

Semasa suntikan, pesakit berbaring di perutnya atau di sisinya.

Ingatlah!

1. Isipadu ubat adalah 5.0 - 10.0 ml.

2. Sudut pengenalan jarum - 90 °.

3. Kedalaman jarum - suntik sedalam mungkin (3.5) cm.

4. Tempat pengenalan: kuadran luar atas punggung, permukaan luar anterior paha, sepertiga tengah bahu (kawasan deltoid).

Peraturan untuk penanaman antibiotik

Selalunya, antibiotik diberikan secara intramuskular. Antibiotik untuk suntikan dihasilkan dalam bentuk serbuk kristal dalam botol khas. Sebelum digunakan, ia dilarutkan dalam larutan steril:

- larutan natrium klorida isotonik (masin),

- air untuk suntikan

- Larutan novocaine 0,25% atau 0,5%.

Semasa mencairkan antibiotik dengan novocaine, sejarah alahan pesakit mesti dipertimbangkan. Novocaine - pelarut yang paling banyak digunakan dalam penjagaan kesihatan domestik, mempunyai kesan analgesik.

Antibiotik dosis dalam unit tindakan (ED) dan gram (g):

G - 1,000,000 unit

G - 500,000 unit

G - 250,000 unit

Kami akan menganalisis peraturan pembiakan antibiotik.

Nisbah ramuanPembayaranNisbah ramuanPembayaran
sebelasSetiap 100,000 IU - 1 ml pelarut 250 00 IU - 2,5 ml pelarut 500,000 IU - 5,0 ml pelarut 1000 000 IU - 10,0 ml pelarut2: 1Setiap 100,000 unit - 0,5 ml pelarut 500,000 unit - 2,5 ml pelarut 1,000,000 unit - 5,0 ml pelarut

Dalam amalan kanak-kanak, pengenceran 1: 1 digunakan (dos kecil antibiotik), dalam terapi orang dewasa, ia adalah 2: 1.

Sebagai contoh, pesakit perlu memasukkan 500,000 IU antibiotik. Pada pengenceran 1: 1, perlu mengambil 5 ml pelarut; tetapi anda boleh menggunakan peraturan pencairan 2: 1, dalam hal ini mengambil 2.5 ml pelarut. Pada antibiotik dosis tinggi, disarankan untuk menggunakan aturan pencairan 2: 1 (1.000.000 unit, 1.200.000 unit, 1.500.000 unit), kerana pemberian antibiotik yang kerap merupakan ancaman komplikasi (penyusupan asetik yang tidak dapat diserap).

Semasa mencairkan antibiotik, pelarut tidak mempunyai fungsi terapi, dos ubat tidak bergantung pada jumlah pelarut

Yang paling popular ialah antibiotik penisilin (sodium benzylpenicillin atau garam kalium). Ia boleh didapati dalam botol 250,000, 500,000, 1,000,000 unit. Dosis dalam unit tindakan.

Penisilin paling larut dalam larutan novocaine 0,25% atau 0,5%, sebagai ia lebih baik dikekalkan di dalam badan. Dengan intoleransi individu terhadap novocaine, gunakan garam atau air untuk suntikan.

Berapa ml dalam jarum suntikan insulin: bagaimana mengira dos insulin dalam unit

Pada masa ini, cara termurah dan termudah untuk menyuntik insulin ke dalam tubuh manusia adalah dengan menggunakan picagari sekali pakai. Sebelum ini, larutan ubat yang kurang pekat telah dihasilkan (1 ml termasuk 40 unit hormon), sebab itulah mungkin untuk mendapatkan jarum suntik untuk memasukkan kepekatan 40 unit / ml.

Sehingga kini, 1 ml mengandungi 100 unit hormon, dan untuk memasukkannya ke dalam tubuh manusia, perlu membeli jarum suntik per 100 unit / ml. Di farmasi anda boleh membeli dua jenis jarum suntikan insulin - 40 dan 100 unit / ml.

Itulah sebabnya pesakit dengan riwayat diabetes mellitus, yang disarankan oleh doktor untuk memperkenalkan insulin dalam dos tertentu, anda perlu mengetahui cara menghitungnya dengan betul, dan kemudian memasukkan kadar yang sesuai.

Sekiranya anda tidak memahami apa perbezaannya, anda boleh merosakkan tubuh anda dengan serius, dan membawa kepada akibat yang teruk dan tidak dapat dipulihkan, kerana dos ubat yang salah.

Oleh itu, anda perlu mengetahui berapa banyak jarum suntik yang diperlukan dalam situasi tertentu, dan berapa ml dalam picagari insulin?

Penandaan picagari

Untuk memastikan pesakit tidak bingung, bagi mereka, pengilang menggunakan penggredan khas pada jarum suntik, yang menunjukkan kepekatan insulin dalam botol ubat. Perlu diperhatikan bahawa setiap risiko pada silinder tidak bermaksud mililiter larutan sama sekali, ini menunjukkan jumlah unit.

Ciri-ciri pembahagian tanda:

 • Apabila jarum suntik diperlukan untuk pekat U40, tanda 20 unit diperhatikan pada garis penanda, di mana, sebagai peraturan, 0.5 ml ditulis, dan 40 unit ditulis pada tahap 1 ml.
 • Dengan semua ini, 1 unit insulin sama dengan 0,025 ml insulin.
 • Jarum suntik U100 mempunyai parameter 100 unit, bukan 1 ml, tetapi 50 unit - 0,5 ml.

Diabetes mellitus melibatkan penggunaan jarum suntikan insulin dengan kepekatan yang diperlukan. Sekiranya pesakit menggunakan hormon 40 u / ml, maka U40 wajib diperoleh, dan ketika pada 100 u / ml, maka U100.

Ramai pesakit tertanya-tanya, dan apa yang akan berlaku sekiranya anda melakukan kesalahan dan menggunakan picagari yang salah? Sebagai contoh, apabila cecair dengan kepekatan 40 unit / ml dikumpulkan dalam U100, bukannya 20 unit yang diperlukan, hanya 8. yang akan diperoleh. Maksudnya, dos akan menjadi separuh daripada yang diperlukan dalam keadaan ini.

Anda juga dapat memberikan analog lain, ketika U40 dan larutan 100 u / ml digunakan, tetapi pada kenyataannya ternyata hanya 50 unit, tetapi 20.

Agar pesakit kencing manis dapat memilih jarum suntik insulin dengan mudah, pengeluar membuat tanda pengenalan tertentu yang membantu memilih jarum suntikan yang diperlukan:

 1. Syringe 40 unit mempunyai penutup pelindung dengan warna merah.
 2. Jarum suntik 100 unit mempunyai penutup oren.

Dengan cara yang sama, pena insulin, yang dihitung per 100 unit, dapat dibezakan. Sehubungan dengan itu, jika atas sebab apa pun terdapat kerosakan atau kehilangan pen, adalah penting untuk mengetahui berapa banyak yang terdapat dalam jarum suntik atau pena insulin dan bagaimana membezakannya.

Dalam keadaan di mana pesakit telah membeli produk yang salah, overdosis insulin tidak dikecualikan, yang boleh mengakibatkan akibat yang serius, dan bahkan kematian.

Cara memilih jarum dan menentukan harga pembahagian?

Pesakit mempunyai tugas, bukan hanya memilih jarum suntik yang betul, tetapi juga memilih jarum dengan panjang yang diperlukan. Farmasi menjual dua jenis jarum:

Pakar perubatan menasihati anda untuk memilih pilihan kedua, kerana jarum yang dapat ditanggalkan memiliki kemampuan untuk menahan sejumlah bahan perubatan, jumlahnya boleh mencapai 7 unit.

Hari ini, jarum dihasilkan, panjangnya 8 dan 12.7 milimeter. Mereka tidak menghasilkannya kurang dari panjang ini, kerana botol ubat dengan penutup getah tebal masih dijual.

Selain itu, ketebalan jarum tidak kurang pentingnya. Hakikatnya ialah dengan pengenalan insulin dengan jarum tebal, pesakit akan merasa sakit. Dan menggunakan jarum sekecil mungkin, suntikan sama sekali tidak dirasakan oleh pesakit diabetes. Di farmasi anda boleh membeli jarum suntik dengan jumlah yang berbeza:

Dalam sebilangan besar kes, pesakit lebih memilih untuk memilih 1 ml, yang ditandai pada tiga jenis:

Dalam beberapa keadaan, anda boleh membeli jarum suntik insulin dengan sebutan berganda. Sebelum memperkenalkan ubat, anda perlu menentukan jumlah keseluruhan jarum suntik. Untuk melakukan ini, anda mesti melakukan perkara berikut:

 1. Pertama, jumlah bahagian 1 dikira.
 2. Selanjutnya, jumlah keseluruhan (ditunjukkan pada bungkusan) dibahagikan dengan jumlah bahagian dalam produk.
 3. Penting: hanya perlu mempertimbangkan selang sahaja.
 4. Kemudian anda perlu menentukan isipadu satu pembahagian: semua pembahagian kecil antara semua pembahagian besar dikira.
 5. Kemudian, jumlah pembahagian besar dibahagi dengan jumlah pembahagian kecil.

Dan hanya setelah mengira semua bahagian, mengetahui jumlahnya, anda boleh menghubungi dos ubat yang diperlukan dan memasukkan ubatnya. Sebagai contoh, produk 40 unit = 0.25 ml, dan 100 unit = 0.1 ml.

Bagaimana dos insulin dikira?

Telah diketahui berapa jumlah jarum suntik, dan kapan memilih jarum suntik pada U40 atau U100, perlu belajar bagaimana mengira dos hormon.

Penyelesaian hormon dijual dalam bungkusan yang dibuat mengikut piawaian perubatan, dosnya ditunjukkan oleh BID (unit tindakan biologi), yang mempunyai sebutan "unit".

Biasanya, botol 5 ml mengandungi 200 unit insulin. Apabila diceritakan dengan cara lain, ternyata 1 ml cecair mempunyai 40 unit ubat.

Ciri-ciri pengenalan dos:

 • Sebaiknya lakukan suntikan dengan jarum suntik khas, yang mempunyai satu bahagian.
 • Sekiranya jarum suntik standard digunakan, maka sebelum dos diberikan, anda perlu mengira jumlah unit yang termasuk dalam setiap bahagian.

Botol ubat boleh digunakan berkali-kali. Ubat itu semestinya disimpan di tempat yang sejuk, tetapi tidak di tempat yang sejuk.

Semasa menggunakan hormon dengan sifat berpanjangan, sebelum anda mengambil ubat, anda perlu menggoncang botol untuk mendapatkan campuran homogen. Sebelum pentadbiran, ubat mesti dipanaskan hingga suhu bilik.

Harga Bahagian Syringe || Jarum Suntik Insulin Disposing

Selepas suntikan

Ubat parenteral (melewati saluran pencernaan) disuntik.

Terdapat dua jenama jarum suntikan: "Rekod" dan "Luer" (boleh guna dan boleh digunakan semula, Gambar 9.20, a). Peranti picagari dan perbezaan antara kedua-dua jenama tersebut ditunjukkan pada Gambar 9.20, b.

Kapasiti jarum suntikan adalah 1, 2, 5, 10 dan 20 ml.

Untuk memasukkan dos ubat yang diinginkan ke dalam jarum suntik, anda perlu mengetahui "harga" pembahagian jarum suntik, iaitu. berapa banyak penyelesaian yang boleh ada di antara dua bahagian silinder terdekat (pembahagian dan nombor menunjukkan kapasiti picagari dalam mililiter dan pecahan mililiter).

Untuk menentukan "harga" pembahagian, perlu mencari pada tong jarum suntik nombor yang paling dekat dengan kon jarum (bilangan mililiter) dan bahagi dengan jumlah pembahagian pada silinder (antara nombor ini dan jarum kon).

Ini akan menjadi "harga" pembahagian picagari (Gamb. 9.20, c).

Selalunya, dos ubat untuk pentadbiran parenteral dinyatakan dalam mililiter dan pecahan mililiter. Konvensyen dos lain dijumpai..

Sebagai contoh, pesakit diabetes diberi insulin yang diresepkan dalam unit tindakan (U). Oleh itu, untuk memperkenalkan insulin, jarum suntik khas dihasilkan, pada silinder yang ditunjukkan bukan unit mililiter, tetapi "unit tindakan" (Gbr..

9.20, g). Di rumah, serta untuk kemudahan pengangkutan tetap mereka, misalnya, dalam beg, poket, untuk pemberian insulin, terdapat jarum suntik yang menyerupai pena.

Jarum jarum suntik "Rekod" dan "Luer" berbeza dalam bentuk kanula (Gbr. 9.21, a).

Selain itu, jarum suntikan intradermal, intramuskular, subkutan, intravena berbeza dengan panjang, keratan rentas dan bentuk penajaman (Gamb. 9.21, b, c).

Industri domestik untuk jarum yang boleh digunakan semula untuk suntikan pelbagai saiz dihasilkan: 0415, 0420, 0520, 0840, 1060. Dua digit pertama menunjukkan diameter lumen dalaman jarum dalam milimeter, meningkat sebanyak 10 kali; dua digit seterusnya ialah panjang jarum dalam milimeter.

peranti picagari yang boleh digunakan semula (b): 1— qi-a: untuk jarum suntik Rekod (1), untuk jarum suntik

lindr, 2 - kerucut podsignal, 3 - omboh, 4 - Luer (2); b: jarum untuk suntikan intramuskular (1),

penahan omboh, pemegang piston 5 -; harga suntikan intravena (2), subkutan (3);

membahagi picagari pelbagai kapasiti (c, d) c: jarum untuk pelbagai suntikan

Jarum harus digunakan dengan ketat untuk tujuan yang dimaksudkan. Oleh itu, sebagai contoh, untuk suntikan intramuskular ke kuadran luar atas pantat, jarum dengan panjang 40, 60 mm dan keratan rentas 0,8-1,0 mm digunakan, untuk suntikan intravena - panjang 40 mm dan keratan rentas 0,8 mm, untuk subkutan - panjang 20 mm dan penampang 0,4-0,6 mm, untuk intradermal - panjang 15 mm dan keratan rentas 0,4 mm.

Jarum suntikan sering dibungkus dengan picagari sekali pakai. Semasa memilih jarum suntikan, anda harus memastikan bahawa jarum yang terletak di sana direka khas untuk suntikan ini.

Algoritma dalam kes ini adalah seperti berikut. Ambil jarum suntik yang sesuai untuk insulin anda dengan jarum tetap (bersepadu). Periksa bahagian luar jarum suntik - mestilah tidak utuh, tanpa cacat. Di samping itu, tarikh luput jarum suntik mesti dinyatakan di atasnya..

Tamat tempoh? Adakah pembungkusannya koyak? Buang. Adakah pembungkusan dalam keadaan baik dan tarikh akhir belum berakhir? Tetapi bagaimana jika pembungkusan itu plastik dengan 10 picagari? Ingat bahawa jarum suntikan insulin tetap steril sehingga penutup pelindung dikeluarkan dari jarum dan omboh..

Cetak, keluarkan jarum suntik, tarik piston ke tanda yang menunjukkan jumlah insulin yang anda perlukan ditambah 1-2 unit tambahan (contohnya, 20 2 PIECES). Sebenarnya, anda telah memperoleh jumlah udara yang sesuai.

1-2 unit tambahan akan masuk ke ralat yang ditetapkan: beberapa akan tetap di jarum, ada yang akan mencurahkan ketika anda mengeluarkan udara. Kemudian ambil botol siap pakai dengan insulin (periksa tarikh luput, pastikan botol itu disimpan dengan betul dan tidak ada bahan asing, hangat hingga suhu bilik, gulung di antara telapak tangan anda, lap penutup dengan alkohol) dan tusuk penutup getah botol dengan jarum jarum suntik..

Untuk mengeluarkan pelekat cincin logam dari penutup ini dan lebih-lebih lagi untuk membuka botol, melepaskan penutup sepenuhnya, anda tidak boleh.

Peras semua udara yang terdapat dalam jarum suntik ke dalam botol, putar botol sehingga berada di atas dan jarum suntik berada di bahagian bawah. Ini diperlukan untuk membuat tekanan berlebihan dalam botol - akan lebih mudah mengumpulkan insulin ke dalam picagari.

Sekarang tarik piston ke arah anda lagi - insulin akan mula mengalir ke jarum suntik. Menurut undang-undang fizik, sebanyak mungkin insulin (mengikut isipadu) telah memasuki jarum suntik kerana hanya dimasukkan ke dalam botol udara.

Sekiranya ini bukan masalahnya, cari alasannya: kemungkinan besar jarum itu longgar, atau mungkin jarum suntikan rosak dan perlu diganti. Anda boleh menarik piston ke arah anda dan mendapatkan jumlah insulin yang hilang.

Keluarkan jarum dan jarum suntik dari botol dan ketuk perlahan dinding jarum suntik sehingga gelembung yang terkumpul di permukaan dalam naik hingga ke jarum. Perlahan-lahan peras udara keluar dari picagari dengan omboh.

Periksa lagi jumlah insulin dengan menaikkan jarum suntik ke paras mata.

Sebagai peraturan, kami mengambil 2 suntikan insulin sekali 1-2 kali sehari: tindakan pendek dan berpanjangan. Yang mana yang harus dilakukan terlebih dahulu, dan yang mana yang harus diikuti? Urutannya tidak penting, yang paling penting, jangan mengelirukan dan jangan masukkan 2 kali "pendek" dan tidak pernah - "dilanjutkan" atau sebaliknya.

Tentukan diri anda tanpa malu-malu: suntikan pertama selalu "pendek" insulin atau, jika anda suka, selalu "diperpanjang". Maka semuanya akan berlaku secara automatik.

Setelah mengumpulkan satu insulin ke dalam jarum suntik, menggunakan teknologi yang sama, lukiskan yang kedua, tutup jarum dengan penutup dan pegang yang pertama dalam rancangan anda.

Kami telah bersetuju bahawa kami menggunakan jarum suntik hanya sekali, tetapi, menyedari bahawa beberapa pembaca akan melakukannya dengan cara mereka sendiri, saya ingin memberi amaran bahawa setelah memperkenalkan campuran seperti itu, sekiranya penggunaan jarum suntik masih diperlukan, ia harus dipam dengan berhati-hati dengan udara.

Pada kali berikutnya anda menggunakan picagari, ia mesti kering sepenuhnya di dalam, jika tidak, anda berisiko merosakkan insulin "pendek" dengan mengisi semula campuran.

Jangka hayat jarum suntik seperti itu lebih pendek daripada suntikan yang berasingan: dengan jarum ini, anda mungkin akan 2 kali lebih besar menembusi getah penutup botol, dan ini juga tidak akan berlalu tanpa jejak. Ini adalah hujah lain yang menyokong penggunaan satu jarum suntik..

Harga picagari

Untuk memasukkan dos ubat ke dalam jarum suntik, perlu menentukan harga pembahagian jarum suntik, iaitu. berapa banyak penyelesaian yang akan ada di antara dua bahagian silinder terdekat. Untuk melakukan ini, cari di silinder nombor yang paling dekat dengan kon permainan yang menunjukkan bilangan mililiter, kemudian tentukan bilangan pembahagian pada silinder antara nombor ini dan kon permainan dan bahagikan angka dengan bilangan bahagian.

Contohnya, pada tong jarum suntik dengan kapasiti 20 ml, nombor 10 paling dekat dengan kon jarum. Bilangan pembahagian antara kon dan nombor 10 ialah 5.

Membahagi 10 hingga 5, kita mendapat 2 ml.

Terdapat jarum suntik khas yang, dengan kapasiti kecil, mempunyai silinder yang menyempit dan memanjang, sehingga pembelahan diterapkan pada jarak yang besar antara satu sama lain, sesuai dengan 0,01 dan 0,02 ml. Ini membolehkan dos yang lebih tepat dengan pengenalan ubat kuat atau pengenalan dos kecil ubat - insulin, vaksin, serum.

Prosedur picagari,

1. Periksa jumlah jarum suntik, tarikh luput dan ketatnya bungkusan

2. Buka bahagian kertas dari paket jarum suntik (di hadapan pesakit), merobeknya dari sisi piston, dan jarum dari sisi kanula

3. Dengan tangan kiri, ambil silinder di bahagian bawahnya dan lepaskan dari pembungkusan

4. Dengan tangan kanan anda, pegang jarum dengan penutup dan putar kanula jarum dengan hati-hati ke kon jarum jarum suntik. Bagus untuk mengisar

5. Untuk mengeluarkan penutup dari jarum, untuk mengumpulkan bahan ubat

6. Suntikan

7. Dalam bentuk yang tidak dipasang, buang bahan habis ke dalam bekas dengan larutan pembasmi kuman..

Ubat untuk pentadbiran parenteral boleh didapati dalam ampul dan botol, dalam bentuk serbuk dan dalam larutan (berair, berminyak, alkohol).

- 0,5% atau 0,25% larutan novocaine;

- larutan natrium klorida isotonik sebanyak 0.9% (masin);

Penyelesaian novocaine memanjangkan tindakan antibiotik (memberikan ubat yang lebih lama di dalam badan), tetapi harus diingat bahawa novocaine boleh menyebabkan reaksi alergi.

Jarum suntik insulin U-40 dan u-100

Untuk memasukkan insulin ke dalam badan pesakit diabetes, digunakan jarum suntik dengan jumlah 40 atau 100 unit.

Ia bergantung pada dos yang diberikan kepada pesakit untuk menurunkan glukosa tinggi..

Dalam artikel ini, kami mempertimbangkan secara terperinci jenis jarum suntik, jumlah dan tujuannya.

Jenis Jarum Suntikan Insulin

Jarum suntik insulin adalah standard. Perbezaannya hanya berkaitan dengan ukuran jarum yang menembusi kulit dan isipadu. Berdasarkan ini, jarum suntik dibahagikan kepada jenis berikut:

 1. Dengan jarum pendek, panjangnya tidak lebih dari 12-16 mm.
 2. Jarum nipis lebih dari 16 mm.

Setiap picagari terbuat dari plastik berkualiti tinggi, badannya berbentuk silinder dan telus sepenuhnya. Ini membolehkan anda mengumpulkan jumlah insulin yang diperlukan di dalam dan membuat suntikan diabetes sendiri di rumah.

40 unit

Pasar farmakologi Rusia diwakili oleh botol insulin, yang berlabel U-40. Ini bermaksud setiap botol mengandungi sekurang-kurangnya 40 unit hormon per ml. Oleh itu, jarum suntik standard yang digunakan oleh pesakit kencing manis disediakan khusus untuk jenis insulin ini.

Untuk penggunaan jarum suntik yang lebih selesa untuk 40 unit, anda mesti membuat pengiraan berikut:

 • 1 unit daripada keseluruhan 40 bahagian adalah 0.025 ml,
 • 10 unit - 0.25 ml,
 • 20 unit - 0.5 ml insulin.

Oleh itu, jika jarum suntik pada 40 bahagian benar-benar diisi dengan bahan ubat, maka 1 ml terkandung di dalamnya. insulin tulen.

100 unit

Di Amerika Syarikat dan di kebanyakan negara di Eropah Barat, jarum suntik insulin setiap 100 bahagian digunakan. Mereka tersedia untuk insulin berlabel U-100, yang praktikalnya tidak terdapat di Persekutuan Rusia. Dalam kes ini, pengiraan kepekatan hormon sebelum dimasukkan ke dalam pesakit diabetes mellitus dilakukan berdasarkan prinsip yang serupa.

Perbezaannya hanya pada jumlah ubat yang boleh dimasukkan ke dalam jarum suntikan. Selebihnya perbezaannya tidak ada. Sarung jarum suntik untuk 100 unit juga memiliki bentuk silinder, kotak plastik lutsinar, dapat dilengkapi dengan jarum tipis, panjang atau pendek. Ujung pelindung selalu disertakan dengan jarum, yang mencegah kecederaan pada kulit secara tidak sengaja sebagai persediaan untuk menyuntik insulin.

Berapa ml dalam picagari insulin

Isipadu satu jarum suntikan insulin secara langsung bergantung pada jumlah bahagian pada badan dan lebar pangkalnya, iaitu:

 • 40 unit jarum suntik dapat menahan jumlah maksimum insulin perubatan - 1 ml. dan tidak lebih (jumlah ini dianggap optimum, mudah dan standard di kebanyakan negara CIS, Eropah Tengah dan Timur),
 • jarum suntik per 100 unit direka untuk sebilangan besar ubat, kerana pada satu masa anda boleh memasukkan 2.5 ml ke dalamnya. insulin (dalam praktik perubatan, penggunaan sebilangan besar ubat dianggap tidak praktikal, kerana pemberian serentak 100 bahagian hormon secara serentak mungkin hanya diperlukan dalam keadaan kritikal, ketika pesakit mengalami peningkatan glukosa dalam darah dengan cepat dan ada risiko koma diabetes).

Pesakit yang baru mula menerima terapi penggantian dengan suntikan insulin menggunakan nota yang telah disediakan atau plat pengiraan yang menunjukkan berapa banyak ml yang terkandung. hormon dalam 1 unit.

Kadar pembelahan dalam picagari

Kos jarum suntikan dan pembahagiannya secara langsung bergantung kepada pengeluar produk perubatan, serta ciri kualiti berikut:

 • kehadiran skala yang tidak dapat dipadamkan di sisi kes di mana tanda lulus berada,
 • plastik hipoalergenik,
 • ketebalan dan panjang jarum,
 • mengasah jarum dilakukan dengan cara standard atau menggunakan laser,
 • pengeluar telah melengkapkan produk perubatan dengan jarum yang boleh ditanggalkan atau tidak bergerak.

Pesakit diabetes yang baru mula menggunakan insulin suntikan tidak digalakkan membuat keputusan sendiri mengenai penggunaan jenis picagari tertentu. Untuk mendapatkan maklumat yang luas, anda mesti berjumpa pakar endokrinologi terlebih dahulu dengan doktor anda.

Apakah picagari insulin??

Apabila didiagnosis menghidap diabetes, seseorang perlu menyuntik insulin hormon ke dalam badan setiap hari. Untuk suntikan, jarum suntik insulin yang direka khas digunakan, kerana prosedurnya dipermudahkan dan suntikan menjadi kurang menyakitkan. Sekiranya anda menggunakan picagari biasa, lebam dan lebam mungkin kekal pada badan pesakit kencing manis.

Harga untuk jarum suntik insulin biasanya rendah, di samping itu, dengan bantuan alat seperti itu, pesakit boleh, dengan sendiri, tanpa bantuan luar, boleh melakukan suntikan pada bila-bila masa yang sesuai. Kelebihan utama model insulin adalah kesederhanaan reka bentuk dan aksesibilitas pelanggan..

Jarum suntik insulin pertama muncul beberapa dekad yang lalu. Hari ini, di rak kedai perubatan, terdapat banyak pilihan yang berbeza untuk peranti terapi insulin, termasuk pam, pen jarum suntik. Model lama juga tetap relevan dan mendapat permintaan tinggi di kalangan pesakit diabetes..

Jenis Jarum Suntikan Insulin

Jarum suntik untuk hormon itu mestilah pesakit diabetes, jika perlu, boleh membuat suntikan pada bila-bila masa tanpa rasa sakit dan komplikasi. Oleh itu, untuk menjalankan rawatan insulin, perlu memilih model dengan betul, setelah mempelajari semua kemungkinan kerugian terlebih dahulu.

Di rak farmasi, anda boleh menemui dua pilihan, yang berbeza dari segi reka bentuk dan kemampuannya. Jarum suntik insulin steril sekali pakai dengan jarum yang boleh diganti digunakan sekali..

Lebih senang dan selamat digunakan ialah picagari dengan jarum terbina dalam. Reka bentuk ini tidak mempunyai apa yang disebut "zon mati", jadi ubat itu digunakan sepenuhnya, tanpa kehilangan.

 1. Sukar untuk dinyatakan dengan pasti jarum suntik insulin mana yang terbaik untuk pesakit diabetes. Model pen jarum suntik yang lebih moden adalah mudah kerana ia boleh dibawa bersama anda untuk bekerja atau belajar, tetapi dengan kosnya berbeza.
 2. Pena semacam itu untuk pesakit diabetes dapat digunakan beberapa kali, mereka mempunyai dispenser yang mudah, sehingga pesakit dapat dengan cepat mengira berapa unit insulin yang dikumpulkan.
 3. Pena jarum suntik dapat diisi dengan obat sebelumnya, ukurannya padat, penampilannya menyerupai pena biasa, sederhana dan mudah digunakan.
 4. Model pen jarum suntik atau pam yang mahal mempunyai mekanisme elektronik yang menyerupai masa suntikan. Juga, alat elektronik dapat menunjukkan berapa ml isi padu yang disuntikkan dan pada masa apa suntikan terakhir dibuat.

Selalunya, jarum suntikan 1 ml boleh didapati dijual, tetapi terdapat jenis peranti lain.

Jumlah minimum picagari untuk hormon adalah 0.3 ml, dan maksimum adalah 2 ml.

Apa yang menunjukkan skala pembahagian pada jarum suntikan insulin

Jarum suntik insulin, gambarnya dapat dilihat di halaman, memiliki dinding lutsinar. Kapasiti sedemikian diperlukan agar pesakit diabetes dapat melihat berapa banyak ubat yang tersisa dan dos apa yang telah dimasukkan. Piston getah disuntik dengan perlahan dan lancar.

Untuk membuat jarum suntik insulin sedekat mungkin, semasa membeli, anda perlu memperhatikan pembahagiannya. Setiap model mungkin memiliki kapasitas yang berbeda, biasanya penderita diabetes melakukan perhitungan dalam satuan, karena dalam miligram kurang mudah.

Oleh itu, penting untuk memahami penggredan dan mengetahui cara memilih dos jarum suntikan insulin untuk rawatan diabetes. Dalam satu bahagian mengandungi jumlah minimum ubat yang dikumpulkan untuk suntikan.

 • Semasa membeli, anda mesti memeriksa sama ada terdapat skala dan bahagian dalam jarum suntikan insulin. Sekiranya mereka tidak hadir, tidak dianjurkan untuk menggunakan alat seperti itu, kerana mungkin membuat kesalahan dalam mengira mililiter yang diperlukan. Pada bahagian dan skala mono untuk menavigasi, berapa banyak ubat pekat yang ditaip.
 • Biasanya, harga pembahagian jarum suntik U 100 adalah 1 ml - 100 unit insulin. Dijual juga terdapat model yang lebih mahal yang mungkin mengandungi dos 40 ml / 100 unit. Mana-mana model mempunyai ralat kecil, iaitu ½ pembahagian dari jumlah keseluruhan peranti.

Sebagai contoh, apabila ubat disuntik dengan jarum suntik, pembahagiannya adalah 2 unit, jumlah dosnya adalah + -0,5 unit dari jumlah keseluruhan insulin. Sekiranya anda membandingkan, dengan jumlah hormon 0.5 U, anda dapat menurunkan glukosa darah pada orang dewasa sebanyak 4.2 mmol / liter.

Penting untuk selalu mempertimbangkan angka tersebut, kerana walaupun dengan kesalahan minimum, seseorang dapat menghidap glisemia. Oleh itu, anda perlu mengetahui jenis jarum suntikan insulin, dan untuk penggunaan tetap ada baiknya memilih pilihan dengan kesalahan minimum. Ini akan membolehkan anda mengira dos yang betul dalam picagari. Untuk kemudahan pengiraan, anda boleh menggunakan kalkulator khas.

Untuk ketepatan maksimum, anda mesti mematuhi peraturan berikut:

 1. Semakin kecil jarum suntik insulin yang digunakan mempunyai langkah pembelahan, semakin tepat dos ubat yang diberikan.
 2. Sebelum membuat suntikan, insulin dalam botol dibiakkan.

Isipadu picagari insulin standard mempunyai maksimum 10 unit, sesuai dengan GOST ISO 8537-2011. Peranti mempunyai langkah pembahagian yang dikira untuk 0.25 unit, 1 unit dan 2 unit.

Selalunya dijual, anda boleh menemui dua pilihan terakhir.

Jarum suntikan insulin: bagaimana memilih dos yang betul

Sebelum anda membuat suntikan, penting untuk mengira dos insulin dan isipadu kubus dengan betul dalam picagari. Di Rusia, insulin bertanda U-40 dan U-100.

Ubat U-40 dijual dalam botol yang mengandungi 40 unit insulin per 1 ml. Jarum suntik insulin 100 μg biasa digunakan untuk jumlah hormon ini. Mengira berapa banyak insulin setiap bahagian adalah mudah. 1 Unit dengan 40 bahagian adalah 0.025 ml ubat.

Untuk kemudahan, pada mulanya, pesakit diabetes boleh menggunakan jadual khas. Ini menunjukkan bahawa jumlah insulin 0,5 ml sesuai dengan jumlah pada skala pembahagian 20, 0,25 ml - penunjuk 10, 0,025 - gambar 1.

 • Di negara-negara Eropah, anda sering dapat menemui insulin yang dijual, yang berlabel U-100, ubat semacam itu direka untuk 100 unit. Pesakit kencing manis sering tertarik dengan apakah jarum suntik insulin 1 ml standard boleh digunakan untuk ubat tersebut. Sebenarnya, anda tidak boleh melakukan ini.
 • Faktanya ialah dalam botol seperti itu terdapat banyak insulin, kepekatannya melebihi 2.5 kali. Oleh itu, pesakit harus menggunakan jarum suntik khas GOST ISO 8537-2011 standard untuk suntikan, mereka juga menyuntik dengan bantuan pen jarum suntik yang direka untuk insulin seperti itu.

Kandungan insulin yang tepat dalam mg boleh dibaca pada bungkusan ubat.

Cara menggunakan picagari insulin

Setelah pesakit kencing manis mengetahui apakah jarum suntik insulin, seperti apa bentuknya dan adakah ia boleh digunakan untuk suntikan, anda perlu belajar cara menyuntik insulin ke dalam badan dengan betul.

Sebaiknya gunakan jarum suntik dengan jarum tetap untuk suntikan atau suntikan dengan pen jarum suntik. Jarum suntik insulin 1 ml mempunyai zon mati, jadi insulin memasuki badan dalam jumlah yang tepat. Tetapi penting untuk difahami bahawa jarum peranti sedemikian tumpul setelah digunakan berulang kali.

Jarum suntik dengan jarum yang ditanggalkan dianggap lebih bersih, tetapi jarumnya lebih tebal. Secara amnya, anda boleh mengganti penggunaan picagari, misalnya, di rumah dan di tempat kerja.

 1. Sebelum satu set insulin, botol mesti disapu dengan larutan alkohol. Sekiranya anda perlu memperkenalkan sebilangan kecil dos, anda tidak boleh menggegarkan ubatnya. Dos yang banyak dihasilkan dalam bentuk penggantungan. Sehubungan itu, sebelum menggunakan hormon, botol digoncang.
 2. Piston picagari ditarik kembali ke bahagian yang diperlukan dan jarum dimasukkan ke dalam botol. Udara dibawa ke dalam botol, hanya insulin dikumpulkan di bawah tekanan dalaman. Jumlah ubat dalam jarum suntik harus sedikit lebih besar daripada dos yang diberikan. Sekiranya gelembung udara masuk ke dalam botol, ketuk ringan dengan jari anda..

Untuk mengumpulkan ubat dan menyuntik insulin, jarum yang berbeza mesti dipasang pada jarum suntikan insulin 1 ml. Untuk mendapatkan ubat, anda boleh menggunakan jarum dari jarum suntik sederhana, dan suntikan dilakukan dengan jarum insulin dengan ketat.

Penting bagi pesakit untuk mematuhi peraturan tertentu untuk mencampurkan ubat..

 • Perkara pertama yang anda lakukan adalah mendapatkan hormon bertindak pendek, hanya selepas itu mengambil insulin yang bertindak panjang.
 • Insulin pendek, ultrashort atau NPH digunakan sebaik sahaja ubat dicampurkan, atau ubat disimpan tidak lebih dari tiga jam.
 • Insulin bertindak sederhana tidak pernah dicampurkan dengan penggantungan jangka panjang. Kerana pencampuran, hormon panjang ditukar menjadi pendek, yang berbahaya bagi kehidupan pesakit diabetes.
 • Insulin dan detemir Glargin yang bertindak panjang juga dilarang bercampur antara satu sama lain, mereka juga tidak boleh digabungkan dengan hormon lain.
 • Kawasan di mana suntikan akan dibuat disapu dengan antiseptik. Doktor tidak mengesyorkan penyelesaian alkohol untuk ini, kerana alkohol sangat mengeringkan kulit, yang menyebabkan pembentukan retakan yang menyakitkan.

Ubat ini diberikan secara subkutan, dan tidak secara intramuskular. Suntikan cetek dilakukan pada sudut 45-75 darjah. Setelah insulin disuntik, jarum tidak segera dikeluarkan sehingga ubat itu dapat menyebar di bawah kulit.

Jika tidak, insulin sebahagiannya keluar melalui lubang yang terbentuk oleh jarum..

Menggunakan pen jarum suntik

Pena jarum suntik mempunyai kartrij terpasang dengan insulin, jadi pesakit diabetes tidak perlu membawa botol hormon. Peranti sedemikian boleh digunakan dan boleh digunakan semula.

Peranti sekali pakai dibezakan dengan adanya kartrij selama 20 dos, selepas itu pemegang boleh dilemparkan keluar. Pena jarum suntik yang tidak boleh digunakan semula tidak perlu dibuang; ia menyediakan penggantian kartrij, yang dijual di farmasi.

Pesakit disarankan membawa dua pen tersebut. Yang pertama digunakan secara berterusan, dan sekiranya berlaku kerosakan, giliran peranti kedua datang. Ini adalah alat yang sangat mudah yang mempunyai banyak kelebihan berbanding picagari standard..

Kelebihan yang jelas merangkumi faktor berikut:

 1. Dos dalam mod automatik boleh ditetapkan ke 1 Unit;
 2. Kartrij dalam jumlah besar, jadi satu pen membolehkan anda membuat beberapa suntikan, sambil memilih jumlah ubat yang sama;
 3. Peranti mempunyai ketepatan yang lebih besar, tidak seperti picagari;
 4. Suntikan dilakukan dengan cepat dan tanpa rasa sakit;
 5. Diabetes boleh menggunakan hormon dari pelbagai bentuk pelepasan;
 6. Jarum peranti jauh lebih nipis daripada jarum suntik yang paling mahal dan berkualiti tinggi;
 7. Tidak perlu menanggalkan pakaian anda untuk memberi suntikan.

Lebih daripada separuh pesakit yang didiagnosis menghidap diabetes jenis 1 membeli pen pen. Hari ini, di rak kedai perubatan terdapat pelbagai model moden dengan harga yang berbeza, sehingga setiap orang dapat memilih pilihan yang paling sesuai dengan harga dan kualiti.

Mengenai jarum suntik insulin yang dijelaskan secara terperinci dalam video dalam artikel ini..

Harga pembahagian pelbagai picagari

Setelah mempelajari bahan buku teks mengenai Asas Kejururawatan, bahagian "Jarum suntik dan jarum untuk jangkitan":

1. Tentukan "harga" pembahagian pelbagai picagari

* Lampiran 3 Jenis jarum yang berbeza.

Ukuran jarumDiameter pelepasan dalaman dalam mm.Panjang jarum dalam mm.Tujuan jarum
0.4VC
0.8-1.0dalam m
0.8masuk / masuk
0.6PC

bahagian "jarum suntik dan jarum suntikan" isi jadual:

Ciri-ciri formulasi pelbagai suntikan.

Setelah mempelajari bahan bahagian suntikan dan algoritma manipulasi dalam / m, s / c, in / in injection, isi jadual:

Jenis SuntikanLaman web suntikanSudut kemasukan jarumPanjang jarumKedalaman kemasukan jarum
VCPermukaan depan bahu dan pinggul, di bawah bilah bahu45 025mm18-20mm
dalam mKuadran luar atas otot deltoid pantat90 060mm50mm
masuk / masukVena dari siku, kaki, tangan, kuil15 040mm25-30mm

Ciri-ciri formulasi pelbagai suntikan.

Setelah mengulangi bahan yang dikaji, tandakan pada gambar dengan pensil merah kawasan suntikan minyak dan pensil hijau kawasan suntikan SC.

Ciri-ciri pengenalan penyelesaian minyak.

Setelah memeriksa bahan, bahagian ciri pengenalan pelbagai penyelesaian, masukkan perkataan yang hilang:

Kaedah memperkenalkan larutan minyak diberikan:

2. Secara subkutan

Dilarang keras menggunakan larutan minyak secara intravena

Sebelum pengenalan larutan minyak mesti dipanaskan hingga suhu 37-38 kira-kira

Mereka menggerakkan larutan minyak dengan kawalan masuk ke otot, kerana ini perlu menarik piston ke arah anda.

* Tugasan 7

Ciri pencairan antibiotik.

Setelah mempelajari bahan "pembiakan antibiotik" menyelesaikan tugasnya.

1. Tentukan penyelesaian yang digunakan untuk mencairkan antibiotik.

· Air untuk suntikan

Salin (0.9% NaCl)

Seorang jururawat perlu mencairkan 1,000,000 unit garam natrium bensin-penisilin untuk menjalankan suntikan i / m. Pesakit diketahui mempunyai reaksi alergi terhadap larutan novocaine.

Penyelesaian apa yang akan anda ambil untuk pencairan antibiotik?

Air untuk suntikan

Berapa banyak penyelesaian yang harus diambil untuk mencairkan antibiotik?

Cara klasik: 1: 200 5ml

Cara mudah: 1: 250 4 ml

* Tugas 8

Ujian kerentanan antibiotik.

Setelah mempelajari algoritma suntikan intravena, tuliskan apa yang harus dijelaskan kepada pesakit yang menerima suntikan intravena untuk tujuan diagnostik, ujian kepekaan terhadap antibiotik:

1) Jangan mencuci tempat suntikan untuk masa tertentu.

2) Jangan menggaru tempat suntikan
3) Jangan terlalu panas atau supercool di tempat suntikan.

Ulangi algoritma manipulasi: "Perlakuan tangan" menentukan urutan kebersihan tangan yang betul.

1. Gosokkan ibu jari secara bergantian dengan gerakan bulat.

2. Gosok secara bergantian dengan gerakan melingkar di telapak tangan anda dengan hujung jari tangan yang bertentangan

3. Gosokkan tapak tangan pada tapak tangan

4. Dengan tapak tangan kiri tetapi di bahagian belakang tangan kanan dan sebaliknya.

5. Bahagian belakang jari yang bengkok di telapak tangan yang lain

6. Pemprosesan ruang interdigital

"Cemerlang" - semua tugas diselesaikan sepenuhnya, tepat pada waktunya, tanpa kesalahan.

"Bagus" - semua tugas diselesaikan sepenuhnya, tepat pada waktunya, dalam pelaksanaan tugas, ketidaktepatan dibuat; tugas diselesaikan hanya dengan tanda *, tepat pada masanya dan tanpa kesalahan.

"Memuaskan" - tugas dengan tanda * diselesaikan hanya, tepat pada masanya, ketidaktepatan dilakukan semasa pelaksanaan tugas.

"Buruk" - tugas diselesaikan dengan kesalahan besar, waktunya dan tugas dengan tanda *.

Topik: RAWATAN PERUBATAN DALAM AMALAN KURUS

Tujuan: Untuk mengetahui ciri-ciri pentadbiran ubat parenteral.

Setelah mempelajari topik tersebut, pelajar harus mengetahui:

3. Kawasan anatomi untuk pentadbiran ubat parenteral secara intravena.

4. Ciri-ciri pengenalan larutan kalsium klorida.

5. Kemungkinan komplikasi yang berkaitan dengan penggunaan ubat-ubatan.

Setelah mempelajari topik tersebut, pelajar seharusnya dapat:

6. isi sistem infus titisan

7. untuk melakukan suntikan dan infus intravena pada hantu

8. mengambil darah dari vena untuk kajian biokimia, untuk mengesan antibodi terhadap jangkitan HIV dan reaksi Wasserman (pada hantu)

9. menilai komplikasi yang timbul daripada penggunaan ubat-ubatan dan memberi pesakit bantuan yang diperlukan

Kelebihan dan kekurangan pentadbiran ubat parenteral

Setelah mempelajari bahan tersebut, isi jadual

Penggunaan ubat secara parenteralKebaikankeburukan
PCPengenalan sejumlah kecil ubatmenyusup masuk
dalam mPengenalan sejumlah besar ubatmenyusup masuk
masuk / masukPermulaan kesan yang cepatSepsis, struktur urat terjejas, embolisme, nekrosis.

Jenis SuntikanLaman web suntikanSudut kemasukan jarumPanjang jarumKedalaman kemasukan jarum
masuk / masukVena siku, tangan, kaki, pelipis15 040mm20-25mm

* Tugasan 2

Tapak suntikan IV.

Setelah mempelajari bahan, jenis suntikan bahagian dan algoritma untuk memanipulasi suntikan IV, isi jadual dan tandakan tempat di mana suntikan IV dibuat:

* Tugasan3

Sistem peranti untuk titisan intravena

Pengatur kuantiti cecair
Setelah mengkaji menandakan alat penitis dalam gambar:


Hujung jarum

* Tugas 4

Meletak 50.

rawatan dengan larutan asid borik 1% atau larutan kalium permanganat 1: 10000
Setelah mempelajari algoritma manipulasi "Meletakkan pada borang 50", tandakan pada rajah tindakan anda apabila darah memasuki selaput lendir mata, hidung, dan rongga mulut; pada kulit.

* Tugasan5

Terakhir diubah suai di halaman ini: 2016-08-14; Pelanggaran Hak Cipta Halaman

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes