14 November 2018 Hari Diabetes Sedunia

Hari Diabetes Sedunia diadakan setiap tahun di kebanyakan negara di dunia pada 14 November, hari jadi doktor Kanada dan ahli fisiologi Frederick Bunting, yang, bersama dengan doktor Charles Best, memainkan peranan penting dalam penemuan insulin pada tahun 1922, ubat menyelamatkan nyawa bagi penghidap diabetes.

Hari Diabetes Sedunia dilancarkan oleh Persekutuan Diabetes Antarabangsa (MDF) bekerjasama dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada tahun 1991 sebagai tindak balas terhadap kebimbangan mengenai peningkatan kejadian diabetes di dunia. Sejak 2007, Hari Diabetes Sedunia diadakan di bawah naungan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). Hari ini diisytiharkan oleh Majlis Umum PBB dalam resolusi khas tahun 2006..

Logo untuk Hari Diabetes Sedunia adalah bulatan biru. Dalam banyak budaya, lingkaran melambangkan kehidupan dan kesihatan, dan biru menunjukkan langit, yang menyatukan semua bangsa dan warna bendera PBB. Lingkaran biru adalah simbol antarabangsa mengenai kesedaran diabetes, bermaksud perpaduan komuniti diabetes global dalam memerangi wabak tersebut.

Tujuan acara ini adalah untuk meningkatkan kesedaran tentang diabetes, juga memusatkan perhatian pada gaya hidup diabetes, dan yang paling penting adalah bagaimana mencegah perkembangan penyakit ini. Hari ini mengingatkan orang-orang tentang masalah diabetes dan perlunya menggabungkan usaha organisasi negeri dan awam, doktor dan pesakit untuk membuat perbezaan..

Tema Hari Diabetes Sedunia 2018 - 2019:

"Keluarga dan diabetes".

Tindakan itu akan meningkatkan kesedaran mengenai kesan diabetes pada pesakit dan keluarganya, mempromosikan peranan keluarga dalam pencegahan dan pendidikan diabetes, dan mempromosikan penyaringan diabetes di kalangan penduduk.

Menurut Persekutuan Diabetes Antarabangsa, terdapat kira-kira 415 juta orang berusia 20 hingga 79 tahun dengan diabetes di dunia, dan separuh daripadanya tidak mengetahui mengenai diagnosis mereka.

Menurut WHO, lebih daripada 80% pesakit diabetes tinggal di negara berpendapatan rendah dan sederhana. Menjelang 2030, diabetes akan menjadi penyebab kematian ketujuh utama di seluruh dunia.

Menurut data daftar Negeri (Persekutuan) pesakit diabetes mellitus, pada 31 Disember 2017, Persekutuan Rusia mendaftarkan 4.5 juta orang dengan diabetes (4.3 juta orang pada tahun 2016), hampir 3% penduduk Persekutuan Rusia, di mana 94% menghidap diabetes 2 jenis, dan 6% - diabetes tipe 1, tetapi, memandangkan prevalensi diabetes sebenarnya lebih daripada 2-3 kali didaftarkan, dianggarkan bahawa jumlah pesakit diabetes di Rusia melebihi 10 juta..

Di Persekutuan Rusia sejak 15 tahun yang lalu, jumlah pesakit diabetes telah meningkat sebanyak 2.3 juta orang, sekitar 365 pesakit sehari, 15 pesakit baru setiap jam.

Menurut daftar diabetes mellitus di Wilayah Moscow, 225.168 pesakit diabetes didaftarkan pada tahun 2017 (243.193 orang pada tahun 2016; 224.697 pada tahun 2015): dari jumlah tersebut, 12.764 pesakit diabetes jenis 1 (13.568 orang pada tahun 2016; pada tahun 2015 - 12,650 orang), 940 pesakit menderita jenis diabetes lain (pada tahun 2016 - 1,281 orang; pada tahun 2015 - 457 orang).

Secara amnya, tahap pampasan diabetes yang baik dan memuaskan telah dicapai di Wilayah Moscow. Penanda pampasan untuk diabetes adalah petunjuk biokimia hemoglobin glikasi, nilai sasaran yang dicapai pada 54.2% pesakit, dan selebihnya dalam had yang boleh diterima, yang setanding dengan data dari petunjuk Eropah yang serupa.

Meningkatkan petunjuk kesihatan pesakit diabetes dikaitkan terutamanya dengan pengenalan dan penggunaan ubat penurun gula moden yang baru, dan dengan langkah pencegahan.

Untuk meningkatkan kualiti penyediaan rawatan diabetes kepada penduduk Wilayah Moscow pada tahun 2017, perjalanan modul diagnostik dan endokrinologi perubatan (diamobile) dilakukan dengan pakar MONIKI yang diberi nama M.F. Vladimirsky. Modul ini dilengkapi dengan peralatan perubatan dan reagen untuk mendiagnosis diabetes dan komplikasinya, 1554 pesakit diabetes dan 1294 orang yang berisiko terkena penyakit ini diperiksa, rawatan pembedahan utama dilakukan berkaitan dengan kehadiran sindrom kaki diabetes pada 168 pesakit diabetes. Semasa memeriksa kumpulan risiko untuk menghidap diabetes, 58% orang dengan metabolisme karbohidrat terganggu dikenal pasti (31% dengan diabetes jenis 2 dan 27% dengan prediabetes).

Di wilayah Moscow, 119 sekolah untuk pesakit diabetes yang dibuat di 54 wilayah wilayah Moscow, di mana 23.501 pesakit dilatih pada tahun 2017, terus bekerja. 36 pusat kesihatan untuk orang dewasa dan kanak-kanak melakukan kerja pencegahan, di mana banyak perhatian diberikan untuk mengenal pasti faktor risiko perkembangan penyakit dan pembetulannya, melatih penduduk dalam kaedah pemantauan diri di sekolah pencegahan diabetes, 6692 orang dilatih pada tahun 2017, di mana 939 adalah kanak-kanak.

Semasa pemeriksaan klinikal kumpulan tertentu dari populasi orang dewasa pada tahun 2017, sebagai hasil tinjauan semua mereka yang menjalani pemeriksaan perubatan (1248887 orang), diabetes pertama kali dikesan pada 5973 orang. Selama 9 bulan 2018, semasa pemeriksaan perubatan (870528 orang diperiksa), diabetes dikesan untuk pertama kalinya pada 3985 orang.

Diabetes adalah penyakit kronik yang berkembang apabila pankreas tidak menghasilkan cukup insulin atau ketika tubuh tidak dapat menggunakan insulin yang dihasilkannya dengan berkesan. Insulin adalah hormon yang mengatur kadar gula dalam darah. Hiperglikemia (gula darah tinggi) adalah akibat biasa dari diabetes yang tidak terkawal, yang dari masa ke masa membawa kepada kerosakan serius pada banyak sistem badan, terutamanya saraf dan saluran darah (retinopati, nefropati, sindrom kaki diabetes, patologi makrovaskular).

Jenis diabetes yang pertama adalah bergantung kepada insulin, muda atau kanak-kanak, yang dicirikan oleh pengeluaran insulin yang tidak mencukupi, diperlukan pemberian insulin setiap hari. Punca diabetes jenis ini tidak diketahui, jadi ia tidak dapat dicegah pada masa ini..

Diabetes jenis 2 tidak bergantung kepada insulin, diabetes pada orang dewasa, berkembang akibat penggunaan insulin yang tidak berkesan oleh tubuh. Sebilangan besar pesakit diabetes menghidap diabetes jenis 2, yang sebahagian besarnya disebabkan oleh kelebihan berat badan dan tidak aktif fizikal. Gejala penyakit mungkin tidak dapat dinyatakan. Akibatnya, penyakit ini dapat didiagnosis setelah beberapa tahun setelah bermulanya, setelah terjadi komplikasi. Sehingga baru-baru ini, diabetes jenis ini hanya diperhatikan pada orang dewasa, tetapi pada masa ini ia menyerang kanak-kanak.

Di seluruh dunia, mereka prihatin dengan peningkatan diabetes mellitus kehamilan (GDM), yang berkembang atau pertama kali dikesan pada wanita muda semasa kehamilan..

GDM adalah ancaman serius terhadap kesihatan ibu dan anak. Pada banyak wanita dengan GDM, kehamilan dan kelahiran anak berlaku dengan komplikasi, seperti tekanan darah tinggi, berat lahir tinggi, dan kelahiran yang rumit. Sebilangan besar wanita dengan GDM kemudiannya menghidap diabetes jenis 2, yang menyebabkan komplikasi lebih lanjut. Selalunya, GDM didiagnosis semasa pemeriksaan pranatal..

Di samping itu, ada orang yang sihat yang mengalami penurunan toleransi glukosa (PTH) dan gangguan glukosa puasa (NGN), yang merupakan keadaan antara antara normal dan diabetes. Orang dengan PTH dan NGN berisiko tinggi untuk menghidap diabetes jenis 2.

Pencegahan diabetes harus dilakukan pada tiga tahap: populasi, kumpulan dan pada tahap individu. Jelas sekali, pencegahan di seluruh populasi tidak dapat dilakukan hanya oleh pasukan kesihatan, ia memerlukan rancangan antara jabatan untuk memerangi penyakit ini, penciptaan syarat untuk mencapai dan mengekalkan gaya hidup sihat, penglibatan aktif pelbagai struktur pentadbiran dalam proses ini, meningkatkan kesadaran penduduk secara keseluruhan, dan tindakan untuk mewujudkan persekitaran "bukan diabetesogenik" yang baik.

Doktor yang mempunyai profil terapi sering menemui pesakit yang berisiko menghidap diabetes (ini adalah pesakit dengan obesiti, hipertensi arteri, dislipidemia). Doktor inilah yang harus menjadi yang pertama untuk "membunyikan penggera" dan melakukan kajian yang murah tetapi paling penting untuk mengesan diabetes - menentukan tahap glukosa darah puasa. Biasanya, penunjuk ini tidak boleh melebihi 6.0 mmol / L dalam darah kapilari keseluruhan atau 7.0 mmol / L pada plasma darah vena. Sekiranya terdapat kecurigaan diabetes, doktor harus merujuk pesakit ke ahli endokrinologi. Sekiranya pesakit mempunyai beberapa faktor risiko untuk menghidap diabetes (lilitan pinggang lebih dari 94 cm pada lelaki dan lebih dari 80 cm pada wanita, tahap tekanan darah melebihi 140/90 mm Hg, kadar kolesterol darah lebih dari 5.0 mmol / L dan trigliserida darah melebihi 1.7 mmol / l, beban keturunan pada diabetes, dan lain-lain), maka doktor juga perlu merujuk pesakit ke ahli endokrinologi.

Malangnya, doktor penjagaan primer tidak selalu berhati-hati mengenai diabetes dan "melewatkan" permulaan penyakit ini, yang menyebabkan rawatan lewat oleh pesakit dan perkembangan komplikasi vaskular yang tidak dapat dipulihkan. Oleh itu, sangat penting untuk melakukan pemeriksaan saringan massa, termasuk pemeriksaan perubatan penduduk dan pemeriksaan pencegahan yang bertujuan untuk mengenal pasti awal faktor risiko untuk perkembangan diabetes jenis 2.

Diagnosis dan rawatan awal adalah kunci untuk mencegah komplikasi diabetes dan mencapai hasil yang sihat. Semua keluarga berpotensi terkena diabetes dan oleh itu kesedaran mengenai tanda, gejala dan faktor risiko untuk semua jenis diabetes sangat penting untuk membantu mengesan diabetes lebih awal..

Sokongan keluarga dalam merawat diabetes mempunyai kesan yang signifikan terhadap peningkatan kesihatan orang yang menghidap diabetes. Oleh itu, adalah penting bahawa pendidikan dan sokongan berterusan dalam pengurusan diabetes tersedia untuk semua orang yang menghidap diabetes dan keluarganya untuk mengurangkan kesan emosi penyakit ini, yang dapat menyebabkan kualiti hidup yang negatif..

Pusat Wilayah Pencegahan Perubatan Moscow (Cawangan untuk Pencegahan Perubatan, GAUZMO KCVMiR) mengesyorkan agar acara-acara peningkatan kesedaran diadakan pada bulan tersebut untuk memperingati Hari Diabetes Sedunia:

 • mengatur persembahan doktor di radio dan televisyen dengan penekanan pada pencegahan diabetes;
 • menerbitkan artikel di akhbar tempatan;
 • hantar di portal organisasi perubatan, serta di rangkaian sosial, bahan maklumat mengenai faktor risiko diabetes;
 • mengadakan sekolah pencegahan terbuka untuk populasi orang dewasa dan pelajaran gaya hidup sihat untuk kanak-kanak, dengan fokus pada faktor risiko diabetes;
 • mengadakan seminar dan persidangan tematik untuk doktor dan pekerja paramedik;
 • mengadakan pameran tematik sastera sains popular;
 • mengatur tempat perundingan untuk penduduk di perusahaan, institusi, pusat kebudayaan, pawagam dengan pengukuran glukosa darah;
 • untuk mengeluarkan buletin sanitasi tematik di kemudahan penjagaan kesihatan;
 • mengedarkan risalah, buku kecil, risalah topik yang berkaitan.

14 November - Hari Diabetes Sedunia

Untuk masa yang lama, orang tidak mempunyai kemampuan dan cara untuk melawan penyakit ini. Diagnosis diabetes mellitus tidak memberikan harapan kepada pasien untuk tidak hanya sembuh, tetapi juga seumur hidup: tanpa insulin, hormon ini yang memastikan penyerapan glukosa oleh tisu, tubuh yang sakit tidak dapat wujud, dan ditakdirkan memudar. Tetapi ada penemuan yang menyelamatkan nyawa berjuta-juta orang. Pada Januari 1922 saintis muda Kanada Frederick Bunting menyuntik insulin kepada seorang budak lelaki berusia 14 tahun, Leonard Thompson, yang menderita bentuk diabetes yang sangat teruk.

Setelah beberapa suntikan insulin, pesakit menjadi lebih mudah, dan setelah enam bulan dia kembali normal. Berita mengenai ujian klinikal pertama insulin oleh F. Bunting dan rakannya C. Best menjadi sensasi antarabangsa. Daripada mendapatkan hak untuk insulin dan kemudian menjadi sangat kaya, Bunting memindahkan semua hak ke University of Toronto. Selepas itu, hak untuk pengeluaran insulin diserahkan kepada Majlis Penyelidikan Perubatan Kanada, dan pada akhir tahun 1922. ubat baru telah muncul di pasaran ubat. Penemuan Frederick Bunting dan Charles Best menyelamatkan berjuta-juta nyawa, dan walaupun diabetes masih tidak dapat disembuhkan, berkat insulin, orang berpeluang untuk mengawal penyakit ini.

Sejak tahun 2007 Hari Diabetes Sedunia ditaja oleh PBB. 14 November dipilih untuk mengabadikan kelebihan F. Bunting, lahir pada 14 November 1891.

Matlamat Hari Diabetes Sedunia adalah untuk meningkatkan kesedaran tentang diabetes - bukan hanya mengenai jumlah orang yang menghidap diabetes, tetapi juga tentang bagaimana ia dapat dicegah dalam banyak kes..

Hari Diabetes Sedunia disambut di seluruh dunia oleh anggota dua ratus persatuan Persekutuan Diabetes Antarabangsa di lebih daripada 160 negara, ia disambut oleh semua negara anggota PBB..

Di Rusia, Hari Diabetes Sedunia diadakan setiap tahun. Harus diingat bahawa setiap tahun jumlah organisasi kesihatan, wakil syarikat pembuatan, dan juga aktivis gerakan awam yang ingin mengambil bahagian dalam acara tersebut semakin meningkat.

Pada tahun 1999 Mesyuarat yang dikhaskan untuk Hari Diabetes Sedunia itu diadakan di Medic House di Moscow di bawah naungan Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia, Jawatankuasa Kesihatan Moscow, Pertubuhan Orang Awam All-Russian Orang Kurang Upaya, Persatuan Diabetes Rusia dan Persatuan Endokrinologi Rusia. Keadaan perkhidmatan diabetes di Rusia, organisasi bantuan kepada pesakit diabetes di Moscow, ciri diabetes pada kanak-kanak dan remaja, dan prospek dan masalah diabetes mellitus di ambang milenium ketiga telah dibincangkan.

Secara tradisinya, sejak tahun 2000, pertemuan telah diadakan di Moscow, di Pusat Ilmuwan Pusat, dan setiap tahun, selain masalah besar-besaran yang berkaitan dengan diabetes, ia berdedikasi untuk membincangkan isu-isu khas. Oleh itu, "Hari-hari seorang pesakit diabetes di Rusia" pada tahun 2002 diadakan di bawah slogan "Mata dan diabetes anda"; 2004 - "Perjuangan menentang obesiti - pencegahan diabetes"; 2005 didedikasikan untuk ulang tahun ke-15 Pertubuhan Awam All-Russian Orang Kurang Upaya "Persatuan Diabetik Rusia" dan masalah "Kaki Diabetik"; 2006 - masalah diabetes di kalangan masyarakat yang tidak dilindungi secara sosial dan diadakan di bawah naungan "Diabetes merawat semua orang" - "Diabetes mellitus - menolong semua orang"; 2007-2008 - "Diabetes pada kanak-kanak dan remaja." 2009 - disahkan dengan slogan "Memahami diabetes dan mengawal" dan didedikasikan untuk pendidikan dan pencegahan diabetes. Pada tahun 2009, IDF mengumumkan tema utama Hari Sedunia - dan segera untuk keseluruhan tempoh lima tahun, termasuk 2013 - isu pendidikan dan pencegahan diabetes.

Ini adalah bagaimana objektif utama kempen jangka panjang ini dirumuskan, sesuai dengan semangat resolusi khas PBB mengenai diabetes:

- mendorong pemerintah untuk melaksanakan dan memperkuat polisi untuk mencegah dan mengawal diabetes dan komplikasinya;

- menyebarkan alat untuk menyokong inisiatif nasional dan tempatan yang dirancang untuk merawat dan mencegah diabetes dan komplikasinya dengan berkesan;

- mengesahkan keutamaan latihan dalam pencegahan dan kawalan diabetes dan komplikasinya;

- meningkatkan kesedaran masyarakat tentang gejala diabetes yang membimbangkan dan mengambil tindakan untuk mendiagnosis penyakit ini lebih awal dan untuk mencegah atau melambatkan perkembangan komplikasi diabetes.

Pada tahun 1978, Persatuan Diabetes Belanda (DVN), sebuah organisasi yang mewakili orang yang menghidap diabetes di Belanda, mulai mengumpulkan dana di seluruh Belanda untuk menyokong penyelidikan diabetes dan mewujudkan kumpulan penyelidikan khas, Dutch Diabetes Foundation (DFN). DVN memilih burung kolibri secara visual. Burung itu telah menjadi simbol harapan orang yang menghidap diabetes untuk mendapatkan penyelesaian saintifik yang dapat melindungi mereka dari penyakit dan komplikasi..

Kemudian, DVN mencadangkan agar Persekutuan Diabetes Antarabangsa juga menggunakan simbol ini - burung kolibri. Pada awal 1980-an, Federasi, sementara belum terlibat dalam penyelidikan, menyetujui burung kolibri sebagai simbol organisasi globalnya, yang mengumpulkan berjuta-juta orang dengan diabetes dan memberi mereka perawatan di seluruh dunia. Oleh itu, burung itu, yang pernah dipilih oleh Belanda sebagai simbol diabetes, kini terbang di banyak negara.

Pada tahun 2011, IDF menjangka Hari Diabetes menerima Piagam Antarabangsa mengenai Hak dan Tugas Orang yang Menghidap Diabetes. Dokumen Piagam menyokong hak asasi orang yang menghidap diabetes untuk menjalani hidup sepenuhnya, mempunyai akses yang adil untuk belajar dan bekerja, tetapi juga menyedari bahawa mereka mempunyai kewajipan tertentu.

Diabetes mellitus menyebabkan kerosakan pada saluran jantung, otak, anggota badan, ginjal, retina, yang membawa kepada perkembangan infark miokard, strok, gangren, kebutaan, dan sebagainya..

Menurut ramalan Pertubuhan Kesihatan Sedunia, dalam 10 tahun ke depan jumlah kematian akibat diabetes akan meningkat lebih dari 50% jika langkah-langkah segera tidak diambil. Hari ini, diabetes adalah penyebab utama kematian pramatang keempat. Setiap 10-15 tahun, jumlah pesakit meningkat dua kali ganda.

Menurut Persekutuan Diabetes Antarabangsa, pada tahun 2008 jumlah pesakit diabetes lebih dari 246 juta orang, iaitu 6% daripada populasi berusia 20 hingga 79 tahun, dan pada tahun 2025 jumlah mereka akan meningkat menjadi 380 juta orang, sementara dua puluh tahun yang lalu jumlah orang yang didiagnosis "Diabetes" di dunia tidak melebihi 30 juta.

Perhimpunan Agung PBB pada 20 Disember 2006, yang menentukan ancaman yang ditimbulkan oleh umat manusia oleh wabak diabetes mellitus, mengadopsi resolusi 61/225, yang antara lain mengatakan: “Diabetes adalah penyakit kronik dan berpotensi melumpuhkan, dan perawatannya mahal. Diabetes menyebabkan komplikasi serius, yang menimbulkan ancaman besar kepada keluarga, negeri dan seluruh dunia, dan menyukarkan pencapaian matlamat pembangunan yang dipersetujui secara antarabangsa, termasuk Matlamat Pembangunan Milenium ".

Menurut ketetapan ini, Hari Diabetes Sedunia diiktiraf sebagai Hari PBB dengan logo baru. Lingkaran biru melambangkan perpaduan dan kesihatan. Dalam budaya yang berbeza, lingkaran adalah simbol kehidupan dan kesihatan. Warna biru melambangkan warna bendera PBB dan menyerlahkan langit, di mana semua orang di dunia bersatu.

Sejarah insulin

dan kisah ciptaan oleh penulis fiksyen sains yang hebat Herbert Wells dari Diabetes Association of Great Britain membaca dalam artikel "Herbert Wells - penulis fiksyen sains dan pengasas Diabetes UK". Ya, itu adalah Herbert Wells, penulis fiksyen ilmiah, pengarang The War of the Worlds, The Invisible Man dan The Time Machine, yang mengusulkan untuk mewujudkan sebuah persatuan untuk penghidap diabetes dan menjadi presiden pertamanya.

Hari Diabetes Sedunia

Tarikh pada tahun 2020:Sabtu 14 November
Diraikan:di Rusia, Ukraine, Belarus dan negara-negara lain di dunia
Ditubuhkan:Resolusi UNGA No. A / RES / 61/225 dari 12/20/2006
Nilai:sesuai dengan hari lahir F. Banting, penemu hormon insulin (11/14/1891)
Tradisi:seminar, ceramah, persidangan, flash mob; acara sukan

Terdapat penyakit yang menyebabkan bahaya besar kepada kesihatan. Mereka membawa kepada perubahan fungsi dan organik yang tidak dapat dipulihkan. Pengurangan kualiti dan jangka hayat boleh disebabkan oleh penyakit yang menyebabkan ketidakkonsistenan dalam interaksi sistem homeostasis (peraturan diri). Percutian antarabangsa telah dibuat untuk mengatasi salah satu daripadanya..

Semasa meraikan

Hari Diabetes Sedunia disambut setiap tahun pada 14 November. Ini bukan hari libur nasional di Rusia, bagaimanapun, negara ini menyokong saham yang berkaitan dengan tarikh tersebut. Pengasas tindakan itu adalah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Persekutuan Diabetes Antarabangsa.

Yang meraikan

Semua orang yang terlibat dalam memerangi penyakit ini mengambil bahagian dalam acara tersebut. Antaranya ialah ahli endokrinologi, ahli terapi, penyelidik, aktivis pergerakan sosial, pesakit, saudara, saudara, rakan. Kerajaan, institusi ilmiah dan yayasan amal, pelajar, guru institusi pendidikan khusus menyertai kempen ini.

Sejarah dan tradisi percutian

Hari Diabetes Sedunia pertama kali disambut pada tahun 1991. Idea tindakan dikemukakan oleh Persekutuan Diabetes Antarabangsa dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Inisiatif ini mendapat sokongan dan mula mendapat populariti di seluruh dunia. Sejak 2007, diadakan di bawah naungan PBB. Keputusan mengenai hal ini termaktub dalam resolusi Majlis Umum PBB No. A / RES / 61/225 pada 12/20/2006. Tarikh mempunyai makna simbolik. Ia didedikasikan untuk ulang tahun Frederick Bunting, yang menemui hormon insulin dan menyelamatkan banyak nyawa..

Tradisi ini disertai dengan aktiviti pendidikan. Seminar, ceramah umum, persidangan diadakan. Organisasi awam dengan sokongan negara mencetak dan mengedarkan produk kempen. Ia mencerminkan masalah semasa, ia menjelaskan kaedah perlindungan dan pencegahan.

Hari Diabetes Sedunia mendapat tema yang telah ditentukan yang mendapat perhatian. Pada tahun 2020, flash mob disusun (tindakan yang telah disiapkan oleh sekumpulan orang). Yayasan amal mengirim risalah ke institusi dengan tujuan mengatasi ketidakpedulian penduduk terhadap penyakit, dan menyebarkan budaya mengawal kadar gula darah. Tokoh-tokoh terkenal budaya, seni, bintang perniagaan rakaman video rakaman yang mengubah pandangan masyarakat kepada isu-isu semasa.

Tugas penting adalah memerangi sikap ceroboh terhadap kesihatan dan gaya hidup seseorang. Media menerbitkan bahan mengenai insulin dan kepentingannya. Ini adalah persoalan bahaya diabetes yang mempengaruhi berjuta-juta orang, untuk menghadapinya, makanan yang seimbang. Banyak bandar menjalani latihan massa. Semua orang boleh mengambil bahagian, tanpa mengira usia dan latihan.

Organisasi sukan menganjurkan perlumbaan jarak pendek dan jarak jauh pada Hari Diabetes Sedunia. Pemenang dianugerahkan dengan hadiah berharga. Para saintis melaporkan hasil penyelidikan: mereka berkongsi maklumat mengenai kejayaan dan kesukaran dalam bidangnya dan pencapaian perubatan terkini. Kebiasaan itu disertai dengan pesan dari Setiausaha Agung PBB, yang merujuk kepada isu-isu mendesak, pemerintah didesak untuk bergabung dalam upaya untuk mengurangi risiko terhadap kehidupan dan kesehatan.

Rusia mengambil bahagian dalam tindakan, bagaimanapun, statistik menunjukkan bahawa peristiwa pendidikan tidak mencukupi. Negeri ini mengekalkan kadar kejadian diabetes dan kematian yang tinggi. Institusi perubatan gagal mendapat dana yang mencukupi.

14 November - Hari Diabetes Sedunia.

14 November - Hari Diabetes Sedunia

Tema untuk Hari Diabetes Sedunia 2018 dan 2019 adalah KELUARGA DAN DIABETES. Istilah "diabetes" diperkenalkan ke dalam penggunaan saintifik pada abad ke-1 SM. e. Doktor Rom Areteus dari Cappadocia. Untuk masa yang lama, orang tidak dapat melawan penyakit ini. Diagnosis diabetes tidak meninggalkan harapan pesakit untuk hidup.

Diabetes adalah salah satu penyakit yang paling biasa di dunia..

Terdapat diabetes mellitus jenis I (bergantung kepada insulin) dan diabetes mellitus jenis II (tidak bergantung kepada insulin).

Jumlah pesakit diabetes sudah sekitar 180 juta orang dan meningkat dua kali ganda setiap 10-15 tahun. Hanya 2.5 juta orang yang menghidap diabetes secara rasmi didaftarkan di Rusia.

Menurut ramalan Pertubuhan Kesihatan Sedunia, menjelang 2030 jumlah pesakit diabetes boleh meningkat dua kali ganda. Walaupun begitu, diabetes bukanlah hukuman, tetapi hanya diagnosis salah satu penyakit. Memimpin gaya hidup yang sihat, menghilangkan merokok, tekanan, aktiviti fizikal yang berat dan mematuhi diet tertentu, pesakit selama bertahun-tahun dapat mengekalkan kadar gula darah dalam batas normal..

Hari Diabetes Sedunia ditubuhkan pada tahun 1991 oleh Persekutuan Diabetes Antarabangsa, Pertubuhan Kesihatan Sedunia, dan ditaja oleh PBB..

Tarikh Hari pesakit diabetes mellitus tidak dipilih secara kebetulan. Ia dirancang untuk mengabadikan kelebihan Frederick Bunting, yang lahir pada 14 November 1891. Pada tahun 1922, saintis Kanada ini menyuntik insulin untuk pertama kalinya dalam sejarah kepada Leonard Thompson, 14 tahun, yang menderita diabetes yang teruk.

Pelopor insulin, ahli fisiologi Frederick Bunting dan John Macleod pada tahun 1923 menjadi pemenang Hadiah Nobel dalam bidang fisiologi dan perubatan.

Pada tahun 1960, struktur kimia insulin manusia dibentuk, dan pada tahun 1979, sintesis lengkap insulin manusia dengan teknik genetik dilakukan..

Hari Diabetes Sedunia disambut oleh masyarakat diabetes yang berpusat di 160 negara. Setiap tahun, percutian ini dikhaskan untuk pelbagai topik:

"Mata dan diabetes anda: jangan lupakan risiko",

"Diabetes boleh menyebabkan ginjal. Bertindak segera! ",

"Memerangi kegemukan mencegah diabetes",

"Diabetes pada kanak-kanak dan remaja".

Kebimbangan Diabetes Setiap Keluarga

Lebih 425 juta orang kini menghidap diabetes. Sebilangan besar kes ini adalah diabetes jenis 2, yang sebagian besar dapat dicegah dengan melakukan aktiviti fizikal yang teratur, diet yang sihat dan seimbang, dan promosi gaya hidup yang sihat..

Keluarga mesti memainkan peranan penting dalam menangani faktor risiko yang berubah-ubah untuk diabetes jenis 2 dan mesti diberi pengetahuan, sumber dan keadaan untuk gaya hidup sihat..

1 daripada 2 orang yang kini menghidap diabetes tidak mengetahui mengenai penyakit mereka. Sebilangan besar kes adalah diabetes jenis 2. Diagnosis dan rawatan awal adalah kunci untuk mencegah komplikasi diabetes dan hasil yang sihat..

Semua keluarga berpotensi terkena diabetes, dan oleh itu kesedaran mengenai tanda, gejala dan faktor risiko untuk semua jenis diabetes sangat penting untuk membantu mengesannya pada peringkat awal..

Diabetes boleh mahal untuk seseorang dan keluarga. Di banyak negara, kos suntikan insulin dan pemantauan harian sahaja boleh memakan separuh dari purata pendapatan sekali pakai isi rumah, dan akses yang kerap dan berpatutan kepada ubat diabetes penting tidak tersedia bagi banyak orang..

Penting untuk meningkatkan akses kepada ubat diabetes yang berpatutan untuk mengelakkan kenaikan kos bagi setiap individu yang menghidap diabetes dan untuk keluarga secara keseluruhan.

Kurang daripada 1 dari 4 ahli keluarga mempunyai akses ke program pendidikan diabetes.

Sokongan keluarga untuk diabetes telah terbukti memberi kesan yang besar terhadap peningkatan status kesihatan penghidap diabetes..

Oleh itu, adalah mustahak bahawa pendidikan dan sokongan berterusan dalam pengurusan diabetes dapat diakses oleh semua orang yang menghidap diabetes dan ahli keluarga mereka untuk mengurangkan kesan emosi penyakit ini, yang dapat menyebabkan kualiti hidup yang negatif..

Hari Diabetes Sedunia adalah kempen di seluruh dunia untuk menyokong masyarakat dengan tanda-tanda pertama, hidup dengan diabetes dan pendidikan mengenai penyakit ini..

Lingkaran biru melambangkan Hari Diabetes Sedunia dan usaha kolaboratif menentang penyebaran diabetes yang berterusan di dunia..

Diabetes mellitus adalah penyakit kronik yang serius, kegagalan untuk mengenal pasti atau kawalan yang tidak mencukupi yang boleh menyebabkan sejumlah komplikasi:

serangan jantung dan penyakit jantung,

Diabetes berharga Rusia 375 bilion rubel setahun. Menurut anggaran awal, pada tahun 2030 jumlah pesakit yang didiagnosis menghidap diabetes akan mencapai 5.8 juta. Menurut kajian, jumlah penghidap diabetes jauh lebih tinggi - 9-10 juta orang, di mana sehingga 60% orang tidak mengesyaki bahawa mereka sakit.

Pesakit diabetes diminta untuk mengambil bahagian secara langsung dalam proses rawatan, belum lagi motivasi dan kekuatan dalaman..

Sama ada pesakit memenuhi preskripsi doktor - mengambil ubat yang sesuai, melakukan aktiviti fizikal, melakukan pemeriksaan kesihatan dan pemantauan diri tepat pada masanya, pencapaian matlamat rawatan bergantung kepada.

14 November - Hari Diabetes Sedunia

14 November - Hari Diabetes Sedunia dilancarkan oleh Persekutuan Diabetes Antarabangsa (MDF) bersama dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada tahun 1991 sebagai tindak balas kepada kebimbangan mengenai peningkatan kejadian diabetes di dunia. Pada hari ini, seorang doktor dan ahli fisiologi Kanada Frederick Bunting dilahirkan, yang, bersama dengan doktor Charles Best, memainkan peranan penting dalam penemuan insulin pada tahun 1922 - ubat yang menyelamatkan nyawa orang yang menghidap diabetes.

Pada 20 Disember 2006, Perhimpunan Agung PBB mengadopsi Resolusi Mengenai Diabetes, di mana peningkatan cepat kejadian diabetes dinyatakan sebagai ancaman ekstrem bagi seluruh masyarakat dunia. Penerapan resolusi PBB dipromosikan oleh gerakan sosial berskala besar yang dimulakan oleh Persekutuan Diabetes Antarabangsa dan bertujuan untuk meningkatkan kesedaran tentang ancaman diabetes terhadap penduduk dunia. Resolusi tersebut meminta negara-negara anggota PBB untuk mengambil langkah-langkah untuk memerangi diabetes dan mengembangkan strategi nasional untuk pencegahan dan perawatan diabetes. Sejak tahun 2007, Hari Diabetes Sedunia telah ditaja oleh PBB.

Matlamat Hari Diabetes Sedunia adalah untuk memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai sebab, gejala, komplikasi dan rawatan penyakit ini. Logo Hari Diabetes Sedunia adalah bulatan biru. Dalam banyak budaya, lingkaran melambangkan kehidupan dan kesihatan, dan biru menunjukkan langit yang menyatukan semua bangsa, dan warna bendera PBB.

Pada tahun 2019, tema Hari Diabetes Sedunia adalah tema "Keluarga dan diabetes." Aktiviti pada hari ini bertujuan untuk meningkatkan kesedaran di kalangan penduduk mengenai kesan diabetes pada pesakit dan keluarganya, mempromosikan peranan keluarga dalam pencegahan dan pendidikan diabetes, dan mempromosikan penyaringan diabetes di kalangan penduduk.

Apa itu diabetes?

Diabetes mellitus adalah penyakit kronik yang berkembang apabila pankreas tidak menghasilkan cukup insulin atau ketika tubuh tidak dapat menggunakan insulin yang dihasilkannya dengan berkesan. Insulin adalah hormon yang mengatur kadar gula dalam darah. Hiperglikemia, atau gula darah tinggi, adalah akibat biasa dari diabetes yang tidak terkawal, yang dari masa ke masa menyebabkan kerosakan serius pada banyak sistem badan, terutama saraf dan saluran darah.

Pada diabetes jenis 1 (sebelumnya dikenali sebagai bergantung kepada insulin, remaja atau kanak-kanak), yang dicirikan oleh pengeluaran insulin yang tidak mencukupi, diperlukan pemberian insulin setiap hari. Punca diabetes jenis ini tidak difahami sepenuhnya, oleh itu pada masa ini tidak dapat dicegah. Gejala termasuk kencing berlebihan (polyuria), dahaga (polydipsia), rasa lapar yang berterusan, penurunan berat badan, perubahan penglihatan dan keletihan, yang gejala dapat muncul secara tiba-tiba. Pesakit seperti itu memerlukan suntikan insulin yang berterusan dan mematuhi diet yang ketat..

Diabetes jenis 2 (dulunya disebut sebagai orang yang tidak bergantung kepada insulin atau orang dewasa) berkembang akibat penggunaan insulin yang tidak berkesan oleh tubuh, yang sebahagian besarnya disebabkan oleh kelebihan berat badan dan inersia fizikal. Gejala mungkin serupa dengan diabetes jenis 1, tetapi sering kurang jelas. Akibatnya, penyakit ini dapat didiagnosis setelah beberapa tahun setelah bermulanya, setelah terjadi komplikasi. Sehingga baru-baru ini, diabetes jenis ini hanya diperhatikan pada orang dewasa, tetapi pada masa ini ia menyerang kanak-kanak. Terdapat setiap alasan untuk mempercayai bahawa peranan yang menentukan dalam hal ini dimainkan oleh peningkatan global dalam obesiti kanak-kanak dan ketidakaktifan fizikal..

Diabetes kehamilan adalah hiperglikemia yang berkembang atau pertama kali dikesan semasa kehamilan. Wanita dengan bentuk diabetes ini mempunyai risiko peningkatan komplikasi semasa mengandung dan melahirkan anak. Mereka juga mempunyai peningkatan risiko diabetes jenis 2 kemudian. Diabetes kehamilan paling kerap didiagnosis semasa pemeriksaan pranatal..

Toleransi glukosa berkurang (PTH) dan gangguan glukosa puasa (NGN) adalah keadaan pertengahan antara normal dan diabetes. Orang dengan PTH dan NGN berisiko tinggi untuk menghidap diabetes jenis 2, tetapi ini mungkin tidak berlaku..

Apakah kesan diabetes yang biasa?

 • Pada pesakit diabetes, risiko terkena serangan jantung dan strok adalah 2-3 kali lebih tinggi daripada tanpa diabetes.
 • Dalam kombinasi dengan penurunan aliran darah, neuropati (kerosakan saraf) pada bahagian bawah kaki meningkatkan kemungkinan ulser pada kaki, jangkitan dan, akhirnya, keperluan amputasi anggota badan.
 • Retinopati diabetes, yang merupakan salah satu penyebab kebutaan yang penting, berkembang akibat pengumpulan kerosakan jangka panjang pada saluran darah kecil retina. Diabetes boleh dikaitkan dengan 1% kes kebutaan global.
 • Diabetes adalah salah satu penyebab utama kegagalan buah pinggang..
 • Keseluruhan risiko kematian di kalangan penghidap diabetes sekurang-kurangnya 2 kali lebih tinggi daripada risiko kematian pada orang yang sama usia yang tidak menghidap diabetes.

Hingga 70% diabetes jenis 2 dapat dicegah atau ditunda dengan menerapkan gaya hidup yang sihat:

 • mencapai berat badan yang sihat dan mengekalkannya;
 • aktif secara fizikal - sekurang-kurangnya 30 minit aktiviti biasa dengan intensiti sederhana setiap hari diperlukan;
 • menjauhi penggunaan tembakau, sebagai merokok meningkatkan risiko menghidap penyakit kardiovaskular;
 • ikuti diet yang sihat dan kurangkan pengambilan gula dan lemak tepu anda.

Peraturan asas diet yang sihat untuk mencegah perkembangan diabetes adalah:

 • peningkatan penggunaan buah-buahan dan sayur-sayuran;
 • penggunaan produk bijirin secara berkala;
 • peningkatan penggunaan lemak tak jenuh tunggal dan tak tepu;
 • pengurangan penggunaan lemak trans dan lemak tepu;
 • pengurangan penggunaan minuman bergula.

Di dunia, dari 40 hingga 80% orang yang didiagnosis menderita diabetes mellitus tidak menyedari betapa seriusnya penyakit mereka dan sering tidak mendapat rawatan yang mencukupi yang mencegah perkembangan komplikasi yang tidak dapat dipulihkan. Menyaring komplikasi diabetes adalah bahagian penting dalam pengurusan penyakit yang berkesan untuk mengekalkan kualiti hidup..

Dengan apa-apa jenis diabetes, orang yang menderita perlu dikawal dengan lebih ketat mengenai kesihatan mereka. Untuk menentukan gula darah, glukometer harus dibeli. Cukup untuk mengukur gula sekali sehari, tetapi pada masa yang berlainan (8-00, 13-00, 17-00, 21-00). Gula darah harus 5-10 m / mol seliter pada siang hari. Tekanan darah lebih baik dikekalkan pada 120/80 mmHg. Simpan buku harian kawalan diri. Sekurang-kurangnya sekali setahun untuk melakukan pemeriksaan: pemeriksaan pakar optometris (fundus); pemeriksaan oleh pakar neurologi, pakar bedah (jika perlu, sub-terapis); pemeriksaan klinikal umum (analisis umum darah, air kencing, analisis darah biokimia - spektrum lipid, petunjuk fungsi buah pinggang).

Ingat! Pelaksanaan cadangan akan membolehkan anda mengelakkan komplikasi diabetes, menjalani kehidupan yang aktif dan memuaskan, melakukan apa yang anda sukai, menikmati kehidupan dan bekerja!

Berita Kerajaan

14 November - Hari Diabetes Sedunia

Diabetes mellitus adalah masalah global pada zaman kita. Ini adalah patologi endokrin yang paling biasa. Di Wilayah Vologda, lebih daripada 40 ribu pesakit diabetes didaftarkan. Dan setiap tahun jumlah mereka meningkat sebanyak 5 peratus.

Faktor risiko diabetes dikaitkan dengan kos peradaban moden: kekurangan zat makanan, berat badan berlebihan, kekurangan aktiviti fizikal, merokok dan minum, dan tekanan berterusan. Gaya hidup yang telah dibentuk sejak 80 tahun yang lalu telah mempengaruhi dunia secara global..

Diabetes jenis 2 disebut berkaitan dengan usia, tetapi sekarang orang muda menderita lebih dari itu..

Secara tradisinya, bulan November ditandai dengan usaha memerangi penyakit yang ketara dari segi sosial ini. Pada tahun 2019, Persekutuan Diabetes Antarabangsa mencadangkan diadakan hari ini dengan slogan "Diabetes dan Keluarga".

Bagaimanapun, dalam keluarga adalah gaya hidup yang dibentuk yang mencegah perkembangan diabetes, dan orang-orang dekat pertama yang dapat dan harus memperhatikan gejala-gejala yang membimbangkan pertama.

Keadaan utama untuk mencegah penyakit dan komplikasi seriusnya adalah gaya hidup sihat (pemakanan yang betul dengan peningkatan jumlah sayur-sayuran dan buah-buahan, produk bijirin penuh, dengan penurunan gula dan lemak tepu), mengekalkan berat badan yang optimum, aktiviti fizikal yang teratur, melepaskan tabiat buruk dan tepat pada masanya kawalan gula dalam darah.

Perhatian orang terhadap masalah ini dalam banyak cara menarik perhatian doktor dan tokoh masyarakat: ini adalah tindakan, perbincangan, seminar, pengedaran risalah dengan maklumat berguna. Acara diadakan di seluruh kawasan. Oleh itu, menjelang Hari Diabetes Sedunia di Pusat Kesihatan Poliklinik Bandar Cherepovets No. 1 (Milyutina St., 6) pada hari bekerja, kadar gula darah ditentukan dengan kaedah ekspres. Semua orang boleh menghubungi pejabat 332 (tingkat 3), janji temu melalui telefon 62-60-89 dari jam 9.00 hingga 12.00.

Pada 14 November jam 11.00, kuliah ahli endokrinologi "Pencegahan dan rawatan diabetes" akan diadakan di Pusat Diabetes poliklinik Hospital Cherepovets City, seorang psikologi perubatan akan bermain dalam bentuk permainan. Di sini, pada 15 November, dari jam 9.00 hingga 11.00, akan diadakan aksi "Ketahui tahap glukosa darah anda!"

Setiap hari Rabu dan Khamis, dari jam 15.00, kelas di sekolah kesihatan untuk pesakit diabetes mellitus diadakan di Cherepovets City Hospital (periksa jadual kelas dan pakar di pendaftaran, tel. 67 47 00). Maklumat mengenai peristiwa disiarkan di laman web hospital sehari sebelum kejadian.

Kuliah "Universiti Kesihatan untuk Warga Emas" dan karya "Telefon Kesihatan" dikhaskan untuk topik "Pencegahan dan Rawatan Diabetes".

Penceramah: Ahli endokrinologi Pusat Diabetes Hospital Bandar Cherepovets Anton Leonidovich Gushchin, tel. 8-8208-67-47-00, 67-47-03.

Penduduk Vologda akan dapat menjalani pemeriksaan untuk mengesan diabetes pada 14 November dari jam 9:00 hingga 12:00 di Klinik 4 Okruzhnoye Shosse, pada 3 dan 15 November dari jam 11:00 hingga 14:00 farmasi 1 Lenina, 1

Pada 17 dan 24 November, acara pendidikan interaktif untuk kanak-kanak dengan diabetes dan ibu bapa mereka akan diadakan, yang boleh anda daftarkan dalam kumpulan "Persatuan Pesakit dengan Diabetes" VOOOI di rangkaian sosial VKontakte. Aktiviti untuk kanak-kanak akan diadakan sebagai sebahagian daripada Projek Geran Presiden Diabetes Dolce Vita, yang dimulakan oleh Yayasan Amal Untuk Kebaikan.

Pada 30 November, mulai jam 11:00 pagi orang dewasa, remaja berusia lebih dari 16 tahun dan ibu bapa kanak-kanak dengan diagnosis diabetes mellitus jenis 1 akan dapat mengambil bahagian dalam seminar dan kelas induk yang akan membantu mereka secara psikologi lebih mudah untuk memindahkan penyakit ini dan mengikuti peraturan dan cadangan doktor. Tempat - Perpustakaan Ilmiah Sejagat Serantau, Vologda, ul. M. Ulyanova, 7.

Seminar dan kelas induk akan diadakan oleh ahli endokrinologi terkemuka dari Vologda dan St Petersburg. Secara keseluruhan, seminar ini akan menganjurkan 8 seminar mengenai pelbagai topik yang berkaitan..

14 November adalah Hari Diabetes Sedunia. Jangan tunggu bertindak!

Pada malam hari menentang diabetes mellitus, MD, profesor, ketua pakar jabatan penerbitan, editor saintifik jurnal "Diabetes mellitus", ketua penyelidik Jabatan Kardiologi, Pembedahan Intervensi dan Vaskular, Pusat Penyelidikan Perubatan Negeri Persekutuan untuk Endokrinologi Kementerian Kesihatan Rusia Olga Mikhailovna Smirnova bercakap mengenai gejala utama dan langkah pencegahan diabetes mellitus:

"Gejala utama diabetes adalah rasa haus yang berterusan dan mulut kering, selera makan meningkat dan kerap membuang air kecil (poliuria). Gejala yang kurang ciri termasuk peningkatan keletihan, penyakit kulit pustular dan perubahan berat badan, yang secara tidak langsung dapat menunjukkan permulaan penyakit ini. Sangat penting untuk mempertimbangkan kecenderungan keturunan terhadap penyakit ini, iaitu kehadirannya pada saudara terdekat. Tanda-tanda ini adalah alasan yang baik untuk melawat doktor dan menjalani ujian gula darah..

Pada masa ini, kerana gejala ringan atau ketiadaannya, serta kesedaran penduduk yang rendah, kami terlambat dengan diagnosis diabetes mellitus tipe 2 rata-rata 4-8 tahun, dan orang-orang datang kepada kami ketika komplikasi vaskular teruk yang tidak dapat dipulihkan berkembang.

Untuk pencegahan diabetes mellitus jenis 2, perlu mematuhi langkah-langkah sederhana untuk mengekalkan gaya hidup sihat, yang merangkumi kawalan berat badan, aktiviti fizikal (sekurang-kurangnya 30 minit senaman berkala dengan intensiti sederhana, misalnya, berjalan dengan laju aktif), komitmen untuk makan sihat kecuali dengan sederhana karbohidrat dan sekatan lemak tepu dalam diet. Berhenti menggunakan tembakau juga disyorkan. ".

Faktor Penting - Diagnosis Awal

Kejadian diabetes jenis 2 berkembang pesat. Hari ini jumlah pesakit diabetes di dunia sudah mencapai 415 juta orang, dan menjelang tahun 2040, menurut para pakar, angka ini akan meningkat menjadi 642 juta orang [i]. Pada masa yang sama, kira-kira 90% daripada semua kes adalah diabetes mellitus jenis 2 [ii].

Diabetes bukan hanya masalah kerana penyebarannya yang meluas. Komplikasi diabetes adalah penyebab utama kecacatan awal dan kematian pada pesakit [iii]. Diabetes mellitus menyumbang 2.6% kes kebutaan global [iv] yang disebabkan oleh pengumpulan kerosakan jangka panjang pada saluran darah kecil retina. Diabetes mellitus adalah salah satu penyebab utama perkembangan penyakit kardiovaskular dan kerosakan buah pinggang, hingga perkembangan kegagalan buah pinggang [v]. Dalam kombinasi dengan penurunan aliran darah, neuropati (kerosakan pada ujung saraf) pada bahagian bawah kaki menyebabkan penurunan kepekaan dan meningkatkan kemungkinan jangkitan dan perkembangan lesi ulseratif pada kaki, yang akhirnya dapat menyebabkan amputasi bahagian bawah kaki.

Faktor penentu yang menentukan kualiti hidup pesakit diabetes adalah pengesanan awal penyakit ini. Untuk ini, perhatian khusus diberikan untuk memberitahu penduduk dan diagnosis awal, berkat yang mungkin untuk mengesan penyakit pada tahap awal dan mencegah komplikasi.

Untuk meningkatkan kesedaran mengenai diabetes, gejala dan komplikasi, kaedah pencegahan dan rawatan, syarikat farmasi antarabangsa Servier melancarkan kempen peningkatan kesedaran “Diabetes? Jangan tunggu, bertindak! ”, Dikembangkan bersama dengan doktor dan pesakit untuk Hari Diabetes Sedunia. Sebagai sebahagian daripada kempen, sepanduk maklumat, poster untuk pesakit dan risalah untuk doktor disediakan. Doktor dan pesakit mengambil bahagian dalam pengembangan bahan-bahan ini..

Hari Diabetes Sedunia

Pada 14 November, di bawah naungan PBB, Hari Diabetes Sedunia disambut setiap tahun. Tahun ini, Persekutuan Diabetes Antarabangsa mencadangkan mengadakan hari di bawah semboyan "Keluarga dan Diabetes." Mereka ingin menekankan peranan saudara-mara dan rakan-rakan dalam pencegahan, diagnosis awal dan kawalan berkesan terhadap perkembangan penyakit berbahaya ini. Menurut ramalan WHO, menjelang 2030 diabetes mellitus akan menduduki tempat ketujuh antara penyebab kematian di planet ini. Menurut Persekutuan Diabetes Antarabangsa, hari ini penyakit ini berkembang pada setiap kesebelas orang di dunia, dengan separuh daripada orang-orang ini hidup tanpa mengetahui diagnosisnya. Peningkatan kejadian diabetes telah dinyatakan sebagai ancaman ekstrem bagi seluruh masyarakat dunia. Oleh itu, untuk meningkatkan kesedaran penyakit ini memerlukan penglibatan semua sektor masyarakat.

Pengenalpastian tepat pada masanya gejala diabetes mellitus jenis 2 dapat mengurangkan risiko terkena penyakit ini dan mengelakkan komplikasi serius. Pakar yakin bahawa peranan keluarga dalam diagnosis awal sangat penting, kerana orang dekat yang dapat dan harus memperhatikan gejala pertama yang membimbangkan.

Diabetes adalah penyakit kronik di mana pengeluaran dan penggunaan hormon insulin, yang mengatur gula darah, terganggu. Pada diabetes jenis 1, kekurangan insulin dikompensasikan dengan suntikan hormon. Sehingga kini, mustahil untuk mencegah penyakit ini, kerana sebab-sebab kejadiannya tidak diketahui. Diabetes jenis 2 disebabkan oleh penggunaan insulin yang tidak berkesan oleh badan dan sebahagian besarnya adalah akibat gaya hidup. Untuk jenis penyakit ini, ada kaedah yang berkesan untuk pencegahan dan pengendalian penyakit ini. Semakin cepat diabetes didiagnosis, semakin baik prognosis perjalanan penyakit ini dan pemeliharaan kualiti hidup pesakit.

Hari Diabetes Sedunia - 14 November

Diabetes Day adalah peringatan bahawa prevalensi penyakit ini hanya meningkat setiap tahun. Acara ini secara harfiah menunjukkan kepada umat manusia moden bahawa penting bukan hanya untuk memantau kesihatan mereka, tetapi juga untuk mengingat ancaman seperti itu kepada orang yang dikasihi. Hari Diabetes sangat penting bukan sahaja untuk Eropah atau Amerika, tetapi juga untuk Rusia.

Sejarah dan tradisi percutian

Sukar untuk membayangkan bahawa walaupun pada awal abad yang lalu, penyakit seperti diabetes tidak meninggalkan peluang untuk sembuh. Kaedah rawatan moden membolehkan pesakit mengekalkan kehidupan normal, menghilangkan kemungkinan komplikasi.

Hari Diabetes diperkenalkan pada tahun 1991 oleh WHO dan Persekutuan Diabetes Antarabangsa. Sejak tahun 2007, acara ini diadakan di bawah naungan PBB, dan dari tahun yang sama lingkaran biru menjadi lambang.

Motto hari untuk melawan diabetes adalah kata-kata berikut: "Bersatu untuk mengalahkan penyakit".

Makna logo jelas bagi semua orang, kerana:

 • dalam semua budaya dunia, lingkaran adalah simbol kehidupan dan kesihatan sejagat;
 • biru adalah langit yang dapat menyatukan semua bangsa. Ini juga warna bendera PBB;
 • lingkaran biru melambangkan penyatuan komuniti diabetes global sebagai tindak balas terhadap penyebaran penyakit yang semakin pesat.

Oleh itu, bagi pesakit diabetes hari ini sangat penting, dan oleh itu perlu difahami bila berlalu.

Yang Meraikan Hari Diabetes?

14 November adalah Hari Diabetes Sedunia. Tarikh yang dikemukakan dipilih sehubungan dengan kelayakan prestasi doktor dan ahli fisiologi Kanada Frederick Bunting. Dia dilahirkan pada 14 November 1891 dan, bersama dengan pakar Charles Best, memainkan peranan penting dalam penemuan insulin pada tahun 1922. Hanya setahun kemudian, doktor menerima Hadiah Nobel untuk penemuan revolusioner ini dengan caranya sendiri, dan komponen hormon itu digunakan secara aktif dalam amalan diabetes untuk rawatan.

Perlu diperhatikan bahawa hari diabetes dirayakan di seluruh dunia tanpa pengecualian. Bagaimanapun, penyebaran penyakit ini membuat semua orang memikirkannya - tanpa mengira bangsa, tempat tinggal, zon waktu.

Tujuan dan kepentingan acara

Hari ini ia adalah kempen kesedaran diabetes terbesar di dunia. Acara ini merangkumi lebih daripada satu bilion orang di lebih daripada 160 negara. Skala serupa dijelaskan oleh data berikut:

 • diabetes mellitus meningkatkan kematian sebanyak dua hingga tiga kali dan memendekkan jangka hayat;
 • kaitan masalah tersebut secara langsung berkaitan dengan skala penyebaran penyakit. Dianggarkan 422 juta orang dewasa di seluruh dunia menderita diabetes pada tahun 2014, berbanding 108 juta pada tahun 1980;
 • setiap tahun bilangan kes hanya meningkat;
 • peningkatan kejadian yang paling dahsyat adalah disebabkan diabetes jenis 2. Bahagiannya melebihi 85% daripada semua kes.

Pada Hari Diabetes secara keseluruhan, Perhimpunan Agung PBB mengajak Negara-Negara Anggota untuk mengembangkan program khas. Mereka harus ditujukan tidak hanya untuk memerangi diabetes, tetapi juga untuk memberi tahu bagaimana penjagaan harus diambil bagi orang yang menderita penyakit. Di samping itu, tema Hari, yang berkaitan secara langsung dengan penghidap diabetes, disetujui setiap tahun. Penting untuk difahami bahawa penganjur acara tidak berusaha menumpukan semua usaha pada tindakan dalam 24 jam, tetapi menyebarkan aktiviti selama 365 hari.

Jadi, topik-topik hari diabetes pada tahun-tahun yang berbeza adalah: "Masalah diabetes muncul di dunia moden", "Diabetes: masalah dari semua peringkat umur dan semua negara." Di samping itu, seseorang tidak boleh melupakan:

 • "Diabetes dan penuaan";
 • "Harga kejahilan";
 • "Insulin seumur hidup";
 • Diabetes dan Hak Asasi Manusia.

Semua ini jauh dari satu-satunya topik, dan oleh itu penting untuk mengetahui segala-galanya tentang bagaimana hari diabetes disambut..

Bagaimana hari diabetes?

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, tujuan acara ini adalah untuk meningkatkan kesedaran mengenai penyakit ini pada anak-anak dan orang dewasa yang hidup dengan diabetes. Walau bagaimanapun, hari pesakit diabetes mellitus juga berlaku untuk doktor pelbagai pengkhususan, orang yang berpengaruh dalam bidang politik dan perniagaan, beberapa wakil media - secara umum, semua warga negara pada umumnya. Berikut adalah beberapa acara umum yang diadakan setiap tahun pada hari ini:

 • pencahayaan biru monumen bersejarah dan seni bina;
 • kembara dan berbasikal;
 • program radio dan televisyen, penerbitan penerbitan di akhbar;
 • pemeriksaan untuk diagnosis awal penyakit dan komplikasinya;
 • perjumpaan maklumat awam, penganjuran sidang media.

Oleh itu, Hari Diabetes Sedunia sangat penting bagi seluruh masyarakat moden. Kekerapan acara dan skala acara memungkinkan untuk merangkumi semua segmen penduduk di semua negara di dunia dengan secukupnya. Oleh itu, setiap tahun rawatan dan pengesanan penyakit menjadi lebih berjaya.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes