Kanak-kanak yang menghidap diabetes

Anda akan belajar mengenai perubahan semasa dalam CS dengan menjadi peserta dalam program yang dikembangkan bersama dengan Sberbank-AST. Pelatih yang berjaya menguasai program ini dikeluarkan dengan sijil yang ditetapkan.

Program ini dibangunkan bersama dengan Sberbank-AST. Pelatih yang berjaya menguasai program ini dikeluarkan dengan sijil yang ditetapkan.

Surat Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia pada 27 Mei 2019 No. 15-1 / I / 1-4544 Atas arahan manual "Kanak-kanak dengan diabetes di sekolah"

Mengikuti perenggan 3.2 minit mesyuarat Majlis di bawah Pemerintahan Persekutuan Rusia bertarikh 14 Februari 2019 No. 2, yang dipengerusikan oleh Ketua Majlis, Wakil Perdana Menteri T.A. Golikova mengenai isu-isu menyediakan rawatan perubatan dan penyesuaian sosial kanak-kanak dengan diabetes mellitus, dan pembentukan kesedaran orang ramai mengenai gejala diabetes mellitus, Kementerian Kesihatan Rusia mengirimkan manual "Kanak-kanak dengan diabetes di sekolah", yang dikembangkan oleh pakar Institut Belanjawan Negeri Persekutuan Pusat Penyelidikan Perubatan Nasional untuk Endokrinologi Kementerian Kesihatan Rusia dan bukan kakitangan utama pakar, ahli endokrinologi pediatrik Kementerian Kesihatan Rusia, ahli akademik Akademi Sains Rusia V. Peterkova.

Maklumat yang terkandung dalam buku panduan ini diperlukan untuk memahami ciri-ciri kanak-kanak dengan diabetes mellitus dan untuk menjelaskan tindakan mereka, kerana tindakan ini mungkin kelihatan aneh dan berbeza dari peraturan umum tingkah laku pelajar. Matlamat utama manual ini adalah untuk mengajar institusi pendidikan membuat keputusan yang tepat dan mengambil tindakan yang tepat untuk kanak-kanak yang menghidap diabetes.

Sila hantarkan elaun itu kepada organisasi pendidikan entiti penyusun Persekutuan Rusia untuk disemak.

Yang pertama
Timbalan Menteri
T.V. Yakovleva

permohonan
kepada surat Kementerian Kesihatan Rusia
bertarikh 27 Mei 2019 No. 15-1 / I / 1-4544

Sekolah dan diabetes *

Sejak edisi pertama manual (Shaposhnikova TD "Kanak-kanak yang menghidap diabetes di sekolah", Moscow, Kementerian Pendidikan Umum dan Profesional Persekutuan Rusia, 1997), perubahan ketara telah berlaku dalam diabetesologi moden. Insulin baru dan cara pentadbirannya muncul, alat kawalan diri menjadi lebih maju, tahap pendidikan kedua-dua kanak-kanak dan ibu bapa mereka dalam diabetes meningkat dengan ketara.

Manual ini adalah edisi berulang, disemak dan ditambah, yang telah dipinda untuk mempertimbangkan semua trend semasa. Manual ini dihadiri oleh pekerja jabatan diabetes mellitus kanak-kanak di Institut Belanjawan Negara Pusat Penyelidikan Perubatan Nasional untuk Endokrinologi Kementerian Kesihatan Rusia.

Kami berharap dengan membaca buku panduan ini, anda dapat membantu seorang kanak-kanak yang menghidap diabetes dan keluarganya kembali ke dunia biasa dengan lebih cepat, dan selama bertahun-tahun bersama anda di sekolah, dia dan keluarganya akan mengingat dengan penuh rasa syukur dan mesra!

Manual ini menetapkan maklumat bahawa pekerja sekolah perlu memahami ciri-ciri kanak-kanak dengan diabetes dan menjelaskan banyak tindakan mereka, kerana, pada pandangan pertama, mereka mungkin kelihatan aneh dan berbeza dari peraturan umum tingkah laku pelajar.

Matlamat utama manual ini adalah untuk mengajar kakitangan sekolah membuat keputusan yang tepat dan mengambil tindakan yang tepat untuk kanak-kanak dengan diabetes, dan tidak takut dengan penyakit ini.

Kuraeva Tamara Leonidovna - sayang doktor. Sci., Profesor, Ketua Penyelidik, Jabatan Diabetes, Institut Endokrinologi Pediatrik, Institusi Belanjawan Negeri Persekutuan Pusat Penyelidikan Perubatan Nasional untuk Endokrinologi, Kementerian Kesihatan Rusia.

Andrianova Ekaterina Andreevna - Cand. sayang. Sci., Penyelidik terkemuka, Jabatan Diabetes, Institut Endokrinologi Pediatrik, Institusi Belanjawan Negeri Persekutuan Pusat Penyelidikan Perubatan Nasional untuk Endokrinologi, Kementerian Kesihatan Rusia.

Peterkova Valentina Aleksandrovna - Pengarah Institut Endokrinologi Pediatrik, Institusi Belanjawan Negara Persekutuan Pusat Penyelidikan Perubatan Nasional untuk Endokrinologi Kementerian Kesihatan Rusia, Anggota Akademi Sains Rusia, Profesor, Doktor Sains Perubatan sains.

Pengenalan

Pankreas menghasilkan sebanyak mungkin insulin untuk penyerapan makanan dalam bentuk glukosa dalam darah. Apabila insulin tidak mencukupi, tahap glukosa darah (gula) meningkat dengan ketara. Gejala gula darah tinggi termasuk rasa dahaga yang meningkat, peningkatan kencing, dan penurunan berat badan. Gejala-gejala ini merupakan ciri khas penyakit ini pada peringkat awal (sebelum diagnosis). Semua kanak-kanak dengan diabetes memerlukan suntikan insulin setiap hari. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, banyak yang telah dilakukan di dunia untuk mengurangkan penderita diabetes, yang terpaksa mengambil beberapa suntikan insulin setiap hari. Suntikan insulin dilakukan dengan pen jarum suntik khas dengan jarum nipis kecil yang tidak memerlukan pensterilan. Secara luaran, pen jarum suntik menyerupai pena tip-tip biasa. Untuk pengukuran kadar gula darah secara bebas, alat mudah alih telah dibuat - glukometer, ukurannya tidak melebihi ukuran telefon bimbit, dan masa untuk memperoleh hasilnya adalah beberapa saat.

Diabetes mellitus adalah penyakit kronik, kaedah rawatan radikal yang belum ada. Rawatan diabetes, yang terdiri daripada suntikan insulin setiap hari (hingga lima suntikan sehari), banyak penentuan kadar gula darah dan diet yang ketat, hingga tahap tertentu membatasi kehidupan anak. Ini bermaksud bahawa kanak-kanak tersebut tidak hanya memerlukan penjagaan tambahan semasa proses pendidikan, tetapi juga semasa pemulihan dan penyatuan ke dalam persekitaran. Penjagaan tambahan memerlukan keluarga membesarkan anak dengan diabetes.

Bagi kanak-kanak dengan diabetes, tidak ada kontraindikasi untuk belajar di sekolah komprehensif biasa dan, dengan sedikit pengecualian, memindahkan anak ke sekolah tidak hanya tidak perlu, tetapi juga sangat tidak diingini. Satu bentuk pendidikan di rumah hanya kadang-kadang dan dalam keadaan tertentu yang pelajar perlukan. Di sekolah, guru tetap menjadi protagonis dan pembantu kanak-kanak. Jelas bahawa banyak masalah dapat disingkirkan dari bahu guru, jika sekolah kita mempunyai sistem yang baik untuk menolong kanak-kanak yang menghidap diabetes atau kanak-kanak lain yang mempunyai penyakit kronik yang lain dari pihak pekerja perubatan sekolah, perkhidmatan sosial, psikologi sekolah. Sudah tentu - inilah masa depan. Tetapi setakat ini perkara ini tidak berlaku, dan masalah diabetes sudah ada. Ngomong-ngomong, di negara-negara asing maju, di mana masalah diabetes telah lama ditangani dengan berkesan di semua peringkat, seorang kanak-kanak dengan diabetes, yang menghabiskan sebahagian besar waktunya di sekolah, merasakan, pertama-tama, penjagaan guru, dan guru bertanggung jawab untuk kehidupan pelajarnya. Sebagai pesakit diabetes, anak berhak mendapat cuti tambahan dan, jika perlu, tidak boleh bersekolah pada hari persekolahan dalam seminggu. Secara individu, masalah membebaskan kanak-kanak dengan diabetes dari semua atau sebahagian daripada peperiksaan dapat diselesaikan. Keputusan ini mesti dibuat secara kolektif, dengan penyertaan doktor, guru dan ibu bapa. Pengarah sekolah tempat kanak-kanak itu belajar, memutuskan guru mana (guru kelas, guru besar, dll.) Yang akan bertanggungjawab terhadap pelaksanaan aspek organisasi pemulihan kanak-kanak di sekolah dan akan memantau keadaan dalam isu ini.

Beban utama dalam proses mengembalikan anak yang menghidap diabetes ke kehidupan normal, tentu saja, jatuh ke bahu ibu bapa dan persekitaran mereka. Tempat terpenting di sini adalah milik sekolah. Itulah sebabnya mengapa seorang guru sekolah, terutamanya seorang guru kelas, mesti mempunyai maklumat yang diperlukan mengenai penyakit ini dan perjalanannya,

Di banyak negara di dunia, termasuk Rusia, terdapat rangkaian Sekolah Diabetes, di mana orang yang menghidap diabetes diajar teknik suntikan insulin, kawalan diri, organisasi yang betul untuk semua aktiviti kehidupan - belajar, bekerja, komunikasi, sukan, dll. Segala yang mungkin dilakukan supaya, setelah belajar bagaimana menguruskan penyakitnya, pesakit diabetes dapat mendekatkan situasi kehidupan seseorang yang kurang upaya dengan kehidupan anggota masyarakat yang sihat dan penuh. Anak-anak adalah kanak-kanak, dan bahkan yang tertua di antara mereka - pelajar di kelas terakhir sekolah - memerlukan pengawasan yang halus dan tidak rumit. Maklumat ini tidak diberikan untuk kanak-kanak yang menghidap diabetes untuk mendapat rawatan khas. Mereka mesti mematuhi semua peraturan sekolah, seperti kanak-kanak lain. Kami bercakap tentang beberapa penjagaan tambahan untuk mereka dan, di atas semua, pencegahan situasi kritikal di mana mereka mungkin disebabkan oleh penyakit, dan, jika keadaan seperti itu timbul, dengan bantuan yang mencukupi. Pertama sekali, sepanjang tahun pendidikan anak di sekolah, hubungan peribadi guru kelas dengan ibu bapa sangat penting. Pada masa yang sama, untuk pertama kalinya, ibu bapa kanak-kanak yang sakit akan menjadi pembantunya yang miskin, kerana mereka benar-benar mungkin berada dalam keadaan terkejut setelah mendapat berita mengenai penyakit ini. Untuk belajar bagaimana "hidup dengan diabetes", seisi keluarga harus belajar banyak maklumat bukan hanya mengenai apa itu diabetes, tetapi juga membuat banyak perubahan dalam kehidupan seharian mereka. Saudara-mara anak harus belajar bagaimana memberi suntikan, membuat perubahan yang diperlukan untuk diet, sentiasa memantau perjalanan penyakit agar anak itu tidak menderita. Pada masa akan datang, tentu saja, semua masalah yang bersifat pendidikan harus diselesaikan secara bersama.

Sudah tentu, guru kelas harus membiasakan diri dengan maklumat yang diperlukan mengenai diabetes dan membiasakan guru lain dengannya (maklumat yang berasingan juga harus untuk jururawat sekolah, guru pendidikan jasmani, dan pekerja kantin).

Situasi Diabetes Kritikal.
Hipoglikemia

Hipoglikemia adalah keadaan yang berkembang dengan penurunan gula darah yang ketara. Singkatnya, hipoglikemia disebut "hypo." Gejala utama "hypo" adalah kulit pucat, berpeluh berlebihan, tangan gemetar, kelemahan. Walau bagaimanapun, hipoglikemia juga dapat menampakkan diri dengan peningkatan kegelisahan atau keagresifan, kegembiraan, air mata, gangguan penglihatan, gangguan koordinasi pergerakan. Manifestasi yang paling hebat dari keadaan ini, yang disebut hipoglikemia teruk, boleh menjadi kehilangan kesedaran dan kekejangan.

Hypo boleh berkembang jika kanak-kanak:

- membuat terlalu banyak dos insulin;

- tidak makan, setelah membuat suntikan insulin, terlepas atau menangguhkan makan sehingga kemudian, makan terlalu sedikit;

- menerima aktiviti fizikal yang ketara tanpa pengambilan karbohidrat tambahan.

Untuk membiarkan kejadian dan perkembangan keadaan "hypo" sangat berbahaya bagi kehidupan kanak-kanak!

Setiap kanak-kanak (kecuali anak-anak terkecil, yang, kerana keunikan perkembangan mental mereka, tidak selalu dapat menilai keadaan mereka dengan baik dan mengenali "hipo") terlebih dahulu merasakan permulaan gejala. Adalah perlu bahawa guru juga dapat dengan cepat mengenali tanda-tanda "hypo" pada pelajar, terutama di kalangan pelajar yang lebih muda, dan mengambil langkah-langkah yang diperlukan pada waktunya. Penting agar anak itu tidak keliru dan mengetahui dengan jelas apa yang harus dilakukannya dalam kes ini.

Untuk menghentikan dengan betul (jika tidak rawatan), hipoglikemia harus segera (tidak kira sama ada kanak-kanak itu dalam pelajaran atau berehat): minum jus buah manis (1 cawan) atau makan 2-4 keping gula, atau minum 0,5 cawan Pepsi biasa -kolik, atau ambil 3 tablet glukosa masing-masing 5 gram. Produk-produk ini harus selalu ada bersama anak (di dalam beg bimbit, di dalam beg atau di dalam poket), Guru tidak boleh takut dan panik ketika pelajar mengalami simptom hipoglikemia. Sekiranya anak semasa pelajaran mengeluarkan sebungkus kecil jus atau gula dari beg bimbit, maka dia merasakan pendekatan "hypo" dan dia perlu segera minum atau makan perkara di atas. Melarang atau memarahi pelajar dalam kes ini sama sekali tidak mustahil! Dengan tindakan ini, dilakukan tepat pada masanya dan betul, keadaan "hypo" mungkin tidak berkembang lebih jauh, tetapi untuk menyatukan kesan yang dicapai, adalah penting bahawa anak itu masih mempunyai sesuatu untuk dimakan. Cukup untuk makan biskut, buah apa pun atau sandwic (semua ini semestinya ada dalam portfolio pelajar - ibu bapa harus mengikuti ini). Anda boleh membenarkan pelajar itu keluar dari kelas dan makan di kantin sekolah, pejabat perubatan, tetapi pastikan untuk menghantarnya bersama petugas dan memastikan bahawa dia mempunyai makanan.

Tidak perlu menghantar anak pulang: keadaan "hypo" biasanya hilang secara harfiah dalam 10-15 minit. Sekiranya keadaan ini timbul pada akhir hari persekolahan (dalam pelajaran terakhir, di bilik persalinan), setelah makan, anak harus dihantar pulang dengan pengiring atau ibu bapa harus dipanggil untuk ini. Sekiranya kanak-kanak itu kehilangan kesedaran, ambulans mesti segera dipanggil. Jangan cuba memasukkan anak yang tidak sedarkan diri, teh manis atau cecair lain - ia boleh tersedak. Untuk memberikan rawatan kecemasan untuk hipoglikemia yang teruk, ubat GlucaGen HypoKit yang dihasilkan oleh Novo Nordisk (Denmark) digunakan.

Tindakan guru

Mungkin, "hipo" adalah satu-satunya keadaan yang dapat diklasifikasikan sebagai kritikal dan yang mungkin dihadapi oleh seorang guru dalam pelajaran, semasa kelas pendidikan jasmani, dalam lawatan, dan ketika membersihkan kelas sekolah. Walau bagaimanapun, sebagai peraturan, manifestasi hipoglikemia terbatas pada gejala ringan, yang mudah dihentikan oleh anak sendiri. Tetapi guru harus tahu betapa pentingnya pelajar yang menghidap diabetes makan tepat pada waktunya dan apa yang boleh berlaku sekiranya anda tidak memberi peluang kepada anak untuk menyelesaikan semua prosedur yang diperlukan. Hipoglikemia yang teruk, disertai dengan kejang atau kehilangan kesedaran, adalah keadaan yang sangat jarang berlaku di mana kebanyakan kanak-kanak tidak akan pernah mengalami kehidupan mereka, untungnya, tetapi guru mesti mengetahui mengenainya. Biasanya, waktu makan tengah hari di sekolah jatuh pada waktu rehat antara pelajaran kedua dan ketiga, makan tengah hari selepas pelajaran kelima, dan waktu makan tengah hari semasa peralihan kedua, antara pelajaran kedua dan ketiga. Sekiranya pelajar memerlukan makanan ringan pada masa ini, anda mesti memberi dia peluang ini. Perkara ini harus diambil kira sekiranya pelajarannya berganda (untuk membolehkan anak keluar). Anda tidak perlu mengunci bilik darjah tanpa memastikan pelajar itu bersarapan dengannya, sebelum lawatan anda perlu memeriksa sama ada dia mempunyai makanan di dalam beg bimbitnya, dan guru pendidikan jasmani untuk memastikan bahawa pelajar itu makan sebelum dan selepas pelajaran.

Cara menggunakan GlucaGen HypoKit?

Anda perlu melarutkan serbuk GlucaGen dengan air dari picagari; tanpa mengeluarkan jarum, campurkan larutan yang dihasilkan dengan teliti, masukkan ke dalam jarum suntik, keluarkan jarum dari gabus botol dan suntikan GlucaGen secara subkutan (seperti insulin) atau secara intramuskular. Kanak-kanak di bawah usia 7 tahun harus disuntik dengan larutan 0,5 ml (separuh daripada yang ada dalam jarum suntik), kanak-kanak berumur lebih dari 7 tahun - 1 ml (jumlah keseluruhan jarum suntikan). GlucaGen adalah ubat yang bertindak pantas, jadi kanak-kanak itu biasanya sedar dengan jarum. Dalam 10 minit selepas suntikan, anak mesti diberi makan - berikan sandwic, buah atau jus buah, kerana hipoglikemia mungkin berlaku, kerana GlucaGen hanya bertindak dalam waktu yang singkat. GlukaGen HypoKit harus sama ada dengan anak bersamanya atau dengan jururawat. Kit ini terdiri daripada bungkusan yang mengandungi 1 mg GlucaGen dalam bentuk serbuk dalam botol, picagari dengan pelarut air dan arahan penggunaan.

Menangani beberapa masalah organisasi untuk mencegah hipoglikemia

Anda juga harus memutuskan di mana produk yang mungkin diperlukan untuk menghentikan "hipo" (jus, gula, dll.) Akan disimpan jika tidak ada dalam portfolio anak. Sekolah harus mempunyai telefon perubatan kecemasan (ambulans), telefon yang jika perlu, anda boleh menghubungi ibu bapa anda dengan segera. Penggunaan insulin moden yang sepenuhnya meniru pankreas orang yang sihat dalam beberapa tahun kebelakangan ini memungkinkan kehidupan anak-anak dengan diabetes sedekat mungkin dengan kehidupan rakan sebaya mereka. Ini juga berlaku untuk diet. Sekiranya seorang kanak-kanak makan siang di sekolah, adalah mustahak untuk memastikan bahawa sebelum makan tengah hari dia memeriksa tahap gula darahnya dengan glukometer (ini dapat dilakukan di dalam kelas jika anak itu tidak malu menggunakan meter dengan rakan sekelasnya, atau di pejabat perubatan, atau membiarkannya menentukan tahapnya gula tanpa orang yang tidak dikenali). Penggunaan insulin moden tidak bermaksud selang 30 minit wajib antara suntikan dan makanan - suntikan dilakukan tepat sebelum makan atau segera selepas itu. Tempat di mana kanak-kanak dapat mengambil suntikan insulin ditentukan secara individu, serupa dengan bagaimana pilihan tempat untuk menentukan kadar gula darah dilakukan. Suntikan boleh dilakukan di mana sahaja. Prosedur ini hanya memerlukan beberapa saat: cukup untuk mendapatkan pen jarum suntik, lepaskan penutup pelindung, tetapkan dos insulin yang diperlukan dan, setelah membuat suntikan, masukkan pen jarum suntik ke dalam beg bimbit atau poket. Makanan untuk kanak-kanak yang menghidap diabetes hampir sama dengan makanan yang disediakan di kantin sekolah. Cukup untuk mengecualikan produk yang mengandungi gula tulen, misalnya, ganti kompot manis dengan teh tanpa gula. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, apabila kehidupan pesakit diabetes telah dipermudah dengan kedatangan jarum suntik dan glukometer, jarang sekali perlu pulang ke rumah selepas pelajaran ke-5 untuk memberi suntikan dan makan, dan kemudian kembali ke kelas selama 7, 8 pelajaran, dalam satu kumpulan dilanjutkan hari untuk menghadiri pelbagai aktiviti sekolah. Sekiranya keperluan seperti itu masih ada, ternyata setiap hari sekolah kanak-kanak itu kehilangan satu pelajaran. Dan di sini persoalannya harus diselesaikan dengan guru mata pelajaran: adakah berbaloi untuk menyelesaikan pelajaran ini.

Satu cara atau yang lain, pemula penyelesaian semua masalah organisasi di sekolah, di mana seringkali tidak ada pekerja perubatan, psikologi atau jururawat, yang tanggungjawabnya adalah untuk menangani masalah mengatur proses pemulihan kanak-kanak dengan diabetes, adalah guru kelas atau guru besar yang terlibat dalam pendidikan.

Terdapat banyak kesukaran: tidak selalu ibu bapa anak yang sakit ingin mengetahui tentang diabetes di dalam kelas, mereka takut (dan selalunya tidak tanpa alasan) bahawa mereka akan mengusik anak itu. Apa yang harus dilakukan oleh guru kelas dalam kes ini? Pertama sekali, anda masih harus mencapai persetujuan dengan ibu bapa anda dalam menyelesaikan masalah ini, kerana mustahil untuk menyimpan maklumat rahsia sepenuhnya mengenai penyakit ini. Tidak diragukan lagi, adalah perlu untuk mempertimbangkan kelas apa sebagai satu pasukan, apa hubungan secara umum dan sikap terhadap anak ini secara peribadi, anda harus mempertimbangkan sama ada untuk membincangkan penyakit ini kepada seluruh kelas atau mengambil sebagai pembantu hanya beberapa rakan yang paling bertanggungjawab dan penuh perhatian dengan pesakit seorang kanak-kanak. Perhatian khusus harus diberikan kepada anak yang menghidap diabetes itu sendiri. Kanak-kanak usia sekolah rendah dan menengah kelihatan kurang bimbang bahawa mereka agak berbeza dengan kanak-kanak lain dan memerlukan pertolongan orang lain.

Pemulihan psikologi

Tugas yang paling penting adalah masalah pemulihan psikologi kanak-kanak dengan diabetes. Ia mempunyai dua aspek yang sukar: bagaimana menyediakan kelas dengan betul dan menjelaskan bahawa kanak-kanak itu menghidap diabetes (mengapa dia harus makan pada waktu tertentu, apa itu "hypo", bagaimana membantunya dalam keadaan kritikal, dll.), Dan bagaimana menolong anak itu kembali ke kelas selepas diagnosis.

Pelajar yang lebih muda hanya perlu diingatkan tentang waktu makan, suntikan insulin. Terdapat anak-anak yang sangat pemalu: mereka takut dengan ejekan rakan-rakan, mereka malu untuk makan sandwic atau epal di rehat. Perkara yang paling berbahaya adalah, setelah mengenal pasti tanda-tanda "hypo" dalam pelajaran, anak itu malu untuk minum jus dalam pelajaran atau makan gula. Dia tidak akan mengangkat tangan sekali lagi untuk mengambil cuti di tandas, walaupun gula darah tinggi semestinya dikaitkan dengan kencing yang kerap. Anak-anak seperti itu harus diyakinkan dan yakin bahawa semua yang mereka perlukan "kerana sakit" akan diterima dengan baik oleh guru. Kesukaran rancangan tertentu wujud di kalangan pelajar yang lebih tua. Mereka sudah dapat mengatasi masalah organisasi sendiri - mereka membuat suntikan, memantau waktu makan, namun secara psikologi, usia ini, terutama dengan mengambil kira penyakit ini, sangat sukar. Mungkin untuk pertama kalinya mereka menyedari penyakit ini sebagai alasan untuk membatasi aktiviti hidup mereka dengan keperluan melakukan suntikan berganda setiap hari, mengamati diet tertentu, melakukan kawalan diri, dll. Selalunya kesukaran ini menimbulkan kesan di kalangan pelajar mengenai ketidakcukupan banyak tujuan hidup yang wajar bagi mana-mana orang - untuk mempunyai kawan, membuat keluarga, mendapatkan profesion yang diinginkan, bekerja, bermain sukan, dll. Oleh itu, selalunya mereka dicirikan oleh keadaan tekanan, kemurungan, keraguan diri. Dan jika, disebabkan oleh penyakit yang teruk, anak itu sendirian, tidak tergolong dalam kumpulan kelas mana pun, tidak mempunyai kawan, dia mempunyai masa yang sangat sukar.

Keadaan dengan gula darah tinggi

Gula darah tinggi dan masalah yang berkaitan dengan keadaan ini tidak begitu mengerikan seperti "hypo", tetapi juga memerlukan perhatian khusus dari guru. Tidak seperti hipoglikemia, yang muncul dengan serta-merta, gejala gula tinggi meningkat secara beransur-ansur selama beberapa hari..

Sebab-sebab peningkatan kadar gula dalam darah berbeza: dos insulin yang tidak mencukupi, terlalu banyak makanan, tekanan apa pun, penyakit katarrhal. Pada masa yang sama, anak mula minum banyak dan sering membuang air kecil, dan, oleh itu, boleh diminta ke tandas beberapa kali semasa pelajaran atau beberapa pelajaran. Penting untuk memahami keadaan ini dan dengan tenang mengaitkannya, tanpa kesal dan tidak menumpukan perhatian kepada pelajar lain. Biasanya, ibu bapa bersetuju terlebih dahulu dengan guru bahawa anak mereka cukup mengangkat tangannya, dan guru boleh membiarkannya pergi dengan tenang. Sekiranya guru melakukan kesalahan, dengan mencatat: "Saya membiarkan anda pergi ke tandas pada pelajaran terakhir!" - Ia boleh menimbulkan ejekan daripada pelajar lain. Terdapat kes-kes ketika kanak-kanak, terutama di sekolah rendah, malu dan takut diejek, jatuh ke dalam keadaan canggung.

Peraturan Pemakanan Sekolah

Bersama dengan insulin, elemen penting dalam rawatan diabetes adalah pemakanan yang betul. Kanak-kanak dan ibu bapa mempelajari ciri-ciri pemakanan ketika dimasukkan ke hospital pertama, ketika diagnosis diabetes baru dibuat. Dalam komposisinya, makanan kanak-kanak dengan diabetes tidak begitu berbeza dengan makanan orang yang sihat, hanya sejumlah karbohidrat yang harus diambil kira setiap hari.

Produk protein (daging, ayam, ikan, sosej, keju, keju cottage, telur), semua sayur-sayuran (kecuali kentang dan jagung) dan makanan dengan kandungan lemak tinggi (krim masam, mayonis, mentega dan minyak sayuran) tidak mempengaruhi gula secara signifikan.

Seorang kanak-kanak yang menghidap diabetes boleh memakannya dalam jumlah normal, tanpa bimbang kenaikan gula. Makanan sesuai dengan pelajar yang lain: sarapan, makan tengah hari dan makan malam. Sekiranya profil tindakan insulin menentukan keperluan makanan ringan tambahan (sarapan ke-2, makanan ringan petang dan makan malam ke-2), masalah ini harus dibincangkan lebih lanjut dengan ibu bapa dan menentukan waktu makanan ringan ini. Sebagai peraturan, sarapan ke-2 (epal, sandwic atau kuki) harus 2 - 2.5 jam selepas sarapan.

Urutan pemakanan untuk diabetes pada selang waktu yang sama selepas makanan utama adalah makanan ringan petang dan makan malam ke-2. Sekiranya seorang kanak-kanak memerlukan makanan ringan, adalah penting untuk tidak melewatkan waktu ini dan tidak menangguhkannya ke kemudian hari, sejak saat itu ada kemungkinan mengembangkan situasi kritis ("hipo"). Oleh itu, guru mesti membenarkan anak yang menghidap diabetes makan pada waktu tertentu untuknya, tanpa mengira keadaan di mana dia berada - di dalam kelas atau semasa peperiksaan, lawatan atau semasa pergi ke teater. Anda hanya perlu memastikan bahawa anak itu mempunyai makanan yang boleh dimakannya pada waktu yang tepat. Sekiranya pelajar mesti lulus ujian atau peperiksaan, disarankan untuk memilih waktu untuk ini agar tidak bertepatan dengan waktu makan. Sekiranya kanak-kanak itu mula mengalami gejala "hypo" semasa pendidikan jasmani, dia perlu segera memberikan sesuatu yang manis, dan kemudian menyuruhnya makan. Terutama dengan berhati-hati anda harus memerhatikan anak di kolam renang, kerana air dan berenang mengurangkan gula darah. Sekiranya anak mengambil bahagian dalam acara sukan, misalnya, dalam pertandingan, pertandingan merentas desa atau bola sepak, dia harus memiliki gula di sakunya, dan penganjur pertandingan harus memiliki "Pepsi" atau minuman manis lainnya.

Aktiviti fizikal dan sukan
(cadangan untuk guru pendidikan jasmani, pelatih bahagian sukan)

Aktiviti fizikal tidak dilarang untuk kanak-kanak, sebaliknya, dalam jumlah yang sederhana dan di bawah kawalan sukan dan latihan fizikal yang ditunjukkannya. Seorang kanak-kanak yang menghidap diabetes mendapat cadangan daripada doktor mengenai cara berkelakuan semasa bersenam. Di seluruh dunia terdapat banyak contoh bagaimana atlet profesional, yang menderita diabetes, tidak mengubah gaya hidup mereka kerana sakit, mengira aktiviti fizikal, rejimen dan terapi insulin dengan mahir. Senaman menyebabkan tubuh "membakar" gula lebih cepat daripada di persekitaran normal, yang menyumbang kepada penurunan gula darah yang lebih cepat. Oleh itu, seorang guru pendidikan jasmani perlu ingat bahawa kanak-kanak dengan diabetes mesti selalu memeriksa gula darah mereka, makan atau, dalam kes yang melampau, makan sesuatu yang manis (contohnya, coklat) sebelum kelas.

Mereka mungkin sangat diperlukan dalam situasi "hypo", dan itu harus diingat oleh orang dewasa, kerana anak mungkin melupakannya. Oleh itu, apa yang harus diingat oleh guru atau pelatih pendidikan jasmani ketika mempunyai anak dengan diabetes dalam kumpulannya:

- Sebelum dan selepas kelas, anda harus memastikan bahawa anak itu bukan sahaja berjaya menukar pakaian, tetapi juga menentukan tahap gula dan makan jika perlu;

- jika pelajaran pendidikan jasmani berganda atau berlaku di luar rumah (misalnya, bermain ski pada musim sejuk), anda harus memastikan bahawa anak itu mempunyai (dengan guru) produk untuk menghentikan "hypo" (gula, "Pepsi", jus) dan makanan tambahan (sandwic, buah-buahan, dan lain-lain);

- jika kanak-kanak itu masih mempunyai keadaan "hipo" dan anda berjaya mengatasinya, tetapi memutuskan untuk menghantar anak itu ke sekolah dari kelas di jalan atau ke kelas dari gim, cari orang yang menemani;

- jika kanak-kanak itu menyertai sukan atau acara lain, anda harus lebih memperhatikannya, mengawasi keadaannya.

Petua memilih profesion

Terdapat beberapa profesion yang tidak dapat diterima oleh pesakit diabetes, seperti kapal terbang, kawalan kereta api. Walau bagaimanapun, orang yang menghidap diabetes dibenarkan memandu kereta mereka sendiri..

Apabila mempertimbangkan pemilihan profesion oleh guru, psikologi sekolah dan ibu bapa yang menolong pelajar sekolah dalam masalah yang sukar ini, harus diingat bahawa diabetes adalah penyakit yang penuh dengan pelbagai komplikasi dan, akibatnya, kemungkinan kecacatan. Amaran yang tidak berkaitan dengan keadaan yang melampau, waktu kerja yang tidak teratur dan kekurangan peluang untuk makanan biasa adalah disyorkan. Sebaiknya pilih, misalnya, kelas bahasa, pelbagai profesi kemanusiaan yang mempunyai cara kerja yang tenang dan difasilitasi. Walau apa pun, kerana penyakit ini, adalah mustahil untuk tidak dibenarkan menguasai satu atau yang lain, melainkan jika ia termasuk dalam senarai yang dilarang secara rasmi untuk orang yang menghidap diabetes.

Apa yang perlu diketahui oleh guru mengenai keadaan psikologi kanak-kanak dengan diabetes

Pada awal penyakit, kanak-kanak itu benar-benar dihancurkan oleh berita bahawa dia sakit. Ya, dan penyakit itu sendiri, yang memerlukan suntikan insulin setiap hari, diet dan fungsi penting, sudah sangat luar biasa dan menakutkan. Ada banyak yang perlu dipelajari, banyak yang harus kita tinggalkan.

Banyak masalah timbul dengan guru dan keluarga membesarkan anak yang menghidap diabetes. Selalunya, ibu bapa menganggap perkara utama hanya untuk memantau keadaan fizikal anak, kehilangan banyak perkara penting dalam jiwa. Mereka tidak boleh disalahkan kerana ini - memantau perjalanan penyakit, menjaga keadaan stabil memerlukan banyak usaha dan masa. Anda harus memberitahu mereka bagaimana anak itu hidup pada usia tertentu, apa yang paling penting baginya dalam situasi kehidupan pada satu atau ketika perkembangannya.

Persoalannya segera timbul: untuk bercakap atau tidak untuk bercakap mengenai penyakit di sekolah, kepada saudara-mara dan orang lain. Anak secara rasmi menerima status kecacatan sejak kecil, yang tentunya tidak menambah kegembiraan. Ramai orang lebih suka tidak mengatakan apa-apa tentang penyakit ini kepada orang lain, untuk menyembunyikan walaupun di sekolah bahawa anak itu sakit, tidak memahami bahaya yang ditimbulkan dalam hidupnya. Sudah tentu, setiap keluarga menyelesaikan masalah ini secara bebas, tetapi walaupun ibu bapa tidak memberitahu orang lain kecuali guru mengenai penyakit ini, tingkah laku anak dalam situasi tertentu berbeza dengan tingkah laku rakan sebayanya dan menyebabkan minat tidak sihat di dalam kelas. Banyak masalah timbul pada remaja yang menghidap diabetes. Sesungguhnya, pada usia ini terdapat proses penentuan nasib sendiri yang aktif dalam hidup, pencarian tempat seseorang di kalangan rakan sebaya, dan merenungkan diri seseorang. Penyakit ini meninggalkan kesan pada proses ini - remaja "kompleks", nampaknya penyakit ini akan mendorong rakan mereka menjauhkan diri dari mereka, mereka tidak akan dapat mewujudkan keluarga normal, mendapatkan profesi kegemaran mereka, atau mendapatkan pekerjaan. Oleh itu, kanak-kanak dan remaja yang menghidap diabetes harus dibantu untuk menjalin hubungan dengan rakan sebaya mereka, cuba memastikan bahawa mereka tidak terkeluar dari lingkaran minat dan urusan umum kelas, memberi peluang untuk menyedari diri mereka sendiri.

Jadi, apa yang perlu anda ingat:

1. Seorang kanak-kanak yang menghidap diabetes harus selalu mempunyai glukosa (gula atau minuman manis) di tempat yang mudah diakses, terutama di kelas, semasa acara sukan, pendidikan jasmani, semasa permainan dan lawatan.

2. Sekiranya anda seorang guru kelas, pastikan bahawa guru lain menyedari diabetes pelajar anda; cubalah menjadikan orang dewasa dan rakan sebaya sebagai orang yang tepat..

3. Sekiranya kanak-kanak yang menghidap diabetes tidak sihat, jangan pernah menghantarnya sendiri ke pejabat perubatan atau rumah - hanya dengan iringan; jika anda perlu menghantarnya pulang, pastikan ada orang dewasa di rumah.

4. Jangan sekali-kali melambatkan anak yang menghidap diabetes di sekolah selepas sekolah pada waktu dia perlu mendapat suntikan dan makan siang, serta dalam pelajaran (pelajaran berganda), rehat, setelah itu dia harus makan.

5. Diharapkan kanak-kanak yang menghidap diabetes, walaupun pada usia muda, tahu banyak tentang penyakit mereka dan ciri-ciri manifestasi. Oleh itu, jika anak seperti itu berpaling kepada anda dan mengatakan bahawa ada sesuatu yang perlu dilakukan mengenai dia, sila dengarkan dia dan buat keputusan yang tepat..

6. Kadang kala kanak-kanak dengan diabetes minum lebih kerap daripada kanak-kanak sihat yang lain. Ini disebabkan oleh peningkatan gula dalam darah. Jangan menyangka bahawa dia ingin mengolok-olok anda ketika dia mengadu dahaga atau sering meminta untuk keluar.

7. Dalam situasi dengan "hypo" lakukan seperti yang dijelaskan di atas dalam bahan ini.

9. Pengawalan yang ketat sepanjang diabetes hanya dapat dilakukan dengan keseimbangan antara dos insulin, pemakanan dan aktiviti fizikal. Walau bagaimanapun, pada kanak-kanak dengan diabetes, bahkan mereka yang memantau keseimbangan ini dengan hati-hati, kes hipoglikemia tiba-tiba dan, sebaliknya, peningkatan kadar gula dalam darah tidak dikecualikan. Mereka sering memerlukan sokongan psikologi, harus merasakan bahawa mereka tidak bersendirian, tetapi merupakan sebahagian daripada rakan sebaya.

10. Cuba pastikan bahawa kanak-kanak dengan diabetes mengambil bahagian dalam kebanyakan aktiviti sekolah dan bilik darjah. Sudah tentu, ini memerlukan banyak perhatian dan masalah organisasi, selalunya lebih mudah bagi seorang guru untuk melarang seorang kanak-kanak dengan diabetes untuk mengambil bahagian dalam perjalanan, lawatan, pertandingan, dll. Tetapi anak itu akan ditinggalkan sendirian dengan penyakitnya, hanya akan dibatasi oleh kerangka rumah dan keluarga, dan dia memerlukannya situasi kehidupan di mana dia akan memperoleh pengalaman yang memberikannya kemampuan untuk mengatasi penyakitnya sendiri. Sekiranya anda merancang perjalanan atau lawatan, anda boleh menjemput ibu bapa atau datuk nenek kanak-kanak untuk mengambil bahagian dalam acara ini - mereka dapat menolong guru dan mengawal anak secara tidak mengganggu. Dengan menunjukkan kesabaran, perhatian dan kebijaksanaan, anda akan membantu pelajar anda menyesuaikan diri dengan dunia di sekelilingnya, tidak takut dengan penyakit ini, tetapi belajar menguruskannya.

11. Di banyak sekolah di mana jururawat berada di pejabat sepanjang hari sekolah, dialah yang dapat menolong guru dan anak dalam menyelesaikan masalahnya (membuat suntikan insulin, periksa tahap gula, pastikan anak menyuntik insulin dengan betul). Dia mesti bertemu dengan ibu bapa anak itu dan mengajak mereka untuk membawa ke sekolah pendua petikan dari sejarah penyakitnya..

Biasanya, jururawat mengisi borang berikut:

Maklumat mengenai kanak-kanak dengan diabetes:

- Tarikh, bulan, tahun kelahiran,

- Alamat rumah, telefon,

- Maklumat mengenai ibu bapa (nama, patronimik ibu dan ayah, tempat kerja dan nombor telefon),

- Maklumat mengenai insulin yang diberikan: (jenis insulin, dos),

- F.I. O., telefon dari ahli endokrinologi yang hadir.

Dengan persetujuan dengan ibu bapa, jururawat mungkin mempunyai alat suntikan insulin, insulin, peralatan pemantauan diri di pejabat, di GlukaGen HypoKit. Semua dana yang diperlukan dapat disediakan oleh ibu bapa kanak-kanak dengan diabetes dan disimpan di bilik perubatan.

Kesimpulannya

Kanak-kanak yang menghidap diabetes tidak boleh menjadi subjek perlindungan khas. Mereka mesti mematuhi semua peraturan sekolah, seperti kanak-kanak lain. Ini hanya untuk beberapa penjagaan tambahan untuk mereka. Namun, mereka memerlukan pengawasan yang teliti dan teliti..

Kami berharap dengan membaca buku panduan ini, anda akan sangat membantu seorang kanak-kanak yang menghidap diabetes dan keluarganya kembali ke dunia biasa dengan lebih cepat, dan tahun-tahun yang diluangkan bersama anda di sekolah, dia dan keluarganya akan ingat dengan penuh rasa syukur dan mesra.

Guru tersebut mungkin mengesyaki diabetes pada pelajarnya. Bukan rahsia lagi bahawa kanak-kanak, semasa di sekolah, sering berkomunikasi dengan guru lebih daripada ibu bapa mereka sendiri. Pengambilan ibu bapa di tempat kerja, pulang lewat mungkin menjadi alasan bahawa permulaan penyakit ini tidak disedari. Mereka mendiagnosis penyakit ketika anak menjadi sakit sepenuhnya - ada kelemahan tajam, sesak nafas, mual dan muntah. Ini adalah manifestasi diabetes yang lewat, dan sering diperlukan untuk menyimpulkan dari keadaan seperti itu di unit rawatan rapi. Sekiranya anda menyedari bahawa kanak-kanak itu banyak minum, sering berjalan ke tandas, beritahu ibu bapa anda mengenai perkara itu.

* Diterbitkan tanpa ilustrasi.

Gambaran Keseluruhan Dokumen

Kementerian Kesihatan telah menyediakan manual yang akan membantu kakitangan sekolah membuat keputusan yang mencukupi dan mengambil tindakan yang tepat untuk kanak-kanak yang menghidap diabetes. Dijelaskan:

- bagaimana mengesyaki dan mengenali keadaan hipoglikemia, dan juga bertindak balas terhadapnya;

- cara menggunakan ubat GlucaGen HypoKit;

- cara menghentikan atau mencegah hipoglikemia semasa di sekolah;

- bagaimana mengenali peningkatan gula darah;

- cara mengatur pemakanan pelajar di sekolah,

- Apa sokongan psikologi yang perlu diberikan oleh pelajar?.

Diabetes mellitus pada kanak-kanak

Kencing manis kanak-kanak adalah manifestasi kronik peningkatan kepekatan glukosa dalam darah. Dengan kata lain, ini adalah penyakit endokrin, yang sering dijumpai pada pelajar sekolah dan, jika dibandingkan dengan orang dewasa, lebih akut. Sekiranya anda tidak menjalankan rawatan yang sesuai, maka patologi akan menjalani kursus yang teruk dan progresif. Faktor yang mendorong ialah peningkatan metabolisme, yang merupakan ciri organisma yang sedang berkembang.

Apa itu diabetes kanak-kanak

Diabetes mellitus adalah penyakit kronik yang mempengaruhi sistem endokrin yang berlaku kerana kekurangan insulin. Hormon ini diperlukan untuk menjamin pengambilan gula di semua sel. Pada anak yang sihat, pankreas menghasilkan hormon insulin, yang bertanggungjawab untuk penghantaran glukosa terlarut ke dalam sel. Apabila diabetes berkembang, glukosa tidak dapat meresap ke dalam sel secara bebas, jadi ia tetap berada di dalam darah dan menjadi unsur yang tidak perlu. Walau bagaimanapun, glukosa masih merupakan sumber nutrien penting bagi tubuh manusia. Ia memasuki tubuh dengan makanan, kemudian di dalam sel ia berubah menjadi tenaga murni. Tenaga inilah yang membolehkan tubuh berfungsi sepenuhnya.

Sekiranya terdapat kekurangan insulin, maka glukosa tetap berada di dalam darah. Ini seterusnya menjadi pekat dan tidak dapat memindahkan nutrien dan oksigen ke sel. Dinding kapilari menjadi tidak dapat ditembusi dan kehilangan keanjalannya. Keadaan ini mengancam membran saraf..

Diabetes kanak-kanak menyebabkan pelanggaran semua jenis metabolisme:

 • karbohidrat;
 • protein;
 • lemak;
 • mineral;
 • garam air.

Terdapat dua jenis penyakit - yang pertama dan yang kedua. Mereka mempunyai perbezaan tertentu mengenai perkembangan dan rawatan klinikal. Jenis penyakit pertama pada kanak-kanak berlaku kerana kekurangan insulin. Pankreas tidak menghasilkan cukup atau tidak menghasilkannya sama sekali. Akibatnya, organ pesakit tidak dapat mengatasi fungsinya: ia tidak memproses jumlah gula yang masuk dan meningkatkan kepekatannya dalam darah. Pada diabetes jenis pertama, rawatan melibatkan terapi insulin. Setiap hari pesakit diberi suntikan insulin, yang diberikan dalam jumlah tertentu.

Diabetes jenis 2 dicirikan oleh pengeluaran insulin dalam jumlah yang tepat, dan kadang-kadang lebih daripada biasa. Tetapi hormon ini tidak berguna, kerana tisu badan kanak-kanak untuk sebab tertentu kehilangan kepekaan mereka terhadap insulin tanpa mengenalinya..

Gejala dan tanda diabetes pada kanak-kanak

Gejala diabetes mellitus pada kanak-kanak meningkat dengan sangat cepat, jadi apabila mereka dikesan, anda mesti segera membawa anak itu ke doktor. Sekiranya anda mengabaikan patologi ini, maka anda harus bersedia menghadapi akibat negatif..

Suasana buruk

Manifestasi patologi pertama adalah mood buruk pada kanak-kanak. Anda dapat mengenalinya dengan gejala berikut:

 • bayi sering menangis dan memekik;
 • pada kanak-kanak berumur 5 tahun ke atas, tidak ada yang menimbulkan kegembiraan, malah membeli hadiah atau nilai yang baik;
 • remaja tidak menunjukkan minat terhadap apa-apa.

Kelemahan dan prestasi yang buruk

Selain mood yang buruk, gejala seperti kemerosotan kesihatan keseluruhan muncul. Bayi boleh menyebabkan kelemahan, kelesuan tanpa sebab, ia menjadi apatis. Gejala ini semestinya menjadi perhatian ibu bapa. Mereka mengatakan bahawa sel tidak lagi dapat menghasilkan glukosa dengan sendirinya, jadi tenaga di mana gula dalam sel diubah tidak cukup untuk fungsi penting tubuh anak. Akibatnya, bayi cepat letih. Kanak-kanak dengan diabetes ketinggalan dalam perkembangan fizikal dan mental. Oleh itu, beban sekolah untuk pesakit sedemikian menjadi sangat sukar.

Dorongan berterusan untuk minum dan loya

Gejala diabetes pada kanak-kanak ini menunjukkan kerosakan pada badan. Ini dinyatakan oleh manifestasi penyimpangan tertentu dalam fungsi saluran pencernaan. Di sini adalah perlu untuk mengecualikan gangguan usus. Kanak-kanak berasa mual, kehausan berterusan dan kerap ke tandas.

Gejala penting diabetes pada pesakit muda adalah peningkatan mengantuk. Glukosa dalam darah menyebabkan kebas dan kelemahan yang tajam. Anak itu benar-benar dapat tidur dalam perjalanan, walaupun sebelum itu dia tidur sepanjang malam. Dalam kes ini, ibu bapa harus segera memanggil ambulans, jika tidak, anak itu mungkin koma. Dengan diabetes, pesakit mempunyai keinginan untuk tidur 1-1.4 jam selepas makan.

Penurunan berat badan secara tiba-tiba

Apabila seorang anak mula menurunkan berat badan tanpa sebab yang jelas, ini harus menjadi perhatian ibu bapa. Lagipun, gejala ini sering menunjukkan adanya diabetes. Dengan patologi, kepekatan gula yang memasuki sel menurun, oleh itu, pemakanan mereka menurun. Tanpa glukosa, tubuh kanak-kanak tidak dapat menerima tenaga, yang menyebabkan penipisannya. Gula adalah sumber tenaga yang penting untuk orang dewasa dan kanak-kanak.

Gangguan penglihatan

Diabetes mellitus memberi dorongan untuk melancarkan proses dalam tubuh yang memberi kesan buruk kepada pelbagai organ, sering di mata. Dengan lebihan gula dalam darah, pembentukan lemak berlaku, yang disimpan pada membran mukus. Ini menyebabkan gangguan pada buah pinggang, saluran darah dan lensa mata. Pengaburannya berlaku secara beransur-ansur, dan kanak-kanak mula kelihatan lebih teruk.

Selain itu, peningkatan kepekatan gula dalam darah anak boleh memberi kesan toksik. Glukosa mempunyai kesan buruk pada saluran darah retina, mengurangkan penglihatan manusia.

Kulit terjejas

Gejala diabetes mellitus pada kanak-kanak boleh muncul sebagai ruam kulit. Selalunya ini khas untuk remaja. Pada masa ini, terdapat penstrukturan semula badan, yang hasilnya adalah jerawat, peningkatan kandungan lemak pada dermis. Dengan diabetes, manifestasi ini meningkat. Pesakit mungkin mengalami gatal yang teruk, bisul, kulat dan eksim..

Makan makanan bergula dalam kuantiti yang banyak

Selalunya pada kanak-kanak 3 tahun yang menderita diabetes, ada keperluan untuk makan sesuatu yang manis. Lebih-lebih lagi, gejala ini menjadi ketara dan ibu bapa tidak dapat menyedarinya. Keinginan ini timbul kerana kerja sel dan tisu organ yang lemah, tetapi keperluan untuk glukosa tidak berkurang dari ini.

Ibu bapa mesti mengetahui betapa berbahayanya diabetes bagi anak mereka, jadi setiap orang harus mengetahui gejala penyakit berbahaya ini. Sesungguhnya, diabetes pada peringkat awal perkembangan mungkin tidak dapat dirasakan. Dan hanya perhatian ibu dan ayah yang tidak akan membiarkannya bersembunyi.

Gejala yang ditunjukkan pada kanak-kanak adalah isyarat untuk rawatan segera oleh ahli endokrinologi. Sekiranya seseorang dalam keluarga sudah menghidap diabetes, masuk akal untuk menganggap bahawa penyebab perkembangan penyakit pada anak adalah turun temurun. Lebih-lebih lagi, tahap hubungan atau usia tidak penting.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai gejala diabetes pada kanak-kanak dari video Dr. Komarovsky:

Tanda-tanda penyakit

Sekiranya bayi berisiko menghidap diabetes, maka ada baiknya memantau kesihatannya dengan teliti dan mengambil kira semua perubahan tingkah lakunya yang sebelumnya tidak melekat kepadanya. Tanda-tanda pertama diabetes pada kanak-kanak diucapkan dan muncul dengan cara ini:

 1. Poliuria Ini adalah proses patologi yang sering berlaku pada kanak-kanak berusia 2 tahun dan lebih tua, dan disertai dengan tidur malam pada waktu malam. Ibu bapa tidak memandang serius gejala ini, dengan mempercayai bahawa seiring bertambahnya usia semuanya akan berlalu.
 2. Polidipsia. Gejala ini berkembang akibat rasa dahaga yang berterusan..
 3. Penurunan berat badan yang cepat walaupun selera makan yang baik.
 4. Dengan diabetes, sebilangan besar air kencing diekskresikan pada bayi. Ia mempunyai warna ringan, tetapi berat jenis tinggi. Tanda-tanda diabetes yang paling jelas pada kanak-kanak adalah kehadiran gula dan aseton dalam air kencing..
 5. Dalam darah bayi, yang dia sumbangkan semasa perut kosong, kepekatan gula 120 mg% dikesan.

Tanda-tanda diabetes pada kanak-kanak tidak begitu berbeza dengan gejala penyakit orang dewasa. Manifestasi utama patologi tetap meningkat kepekatan gula dalam darah dan perkumuhan air kencing yang besar. Tanda terakhir menimbulkan dehidrasi tisu, yang menyebabkan peningkatan dahaga pada anak yang sakit. Tanda-tanda inilah yang harus diperhatikan oleh ibu bapa terlebih dahulu.

Gejala seperti dahaga berterusan, mulut kering, rasa tidak enak badan, dan kelemahan adalah subjektif. Anda boleh bercakap mengenai ancaman sebenar apabila gula darah anda sentiasa tinggi..

Sekiranya, setelah makan, terdapat peningkatan kepekatan gula dalam darah secara berkala, maka ini adalah "menelan pertama", yang menunjukkan kehadiran diabetes mellitus dan alasan serius untuk pergi ke doktor. Gejala yang ditunjukkan disebut prediabetes. Gejala objektif penyakit pada kanak-kanak adalah peningkatan kadar gula dalam darah. Keadaan ini dipanggil hiperglikemia. Ia dicirikan oleh rembesan gula dengan air kencing.

Gejala di atas adalah biasa untuk diabetes jenis 1. Sekiranya kita bercakap mengenai penyakit jenis kedua, maka ia dicirikan oleh perkembangan asimtomatik dan peningkatan gejala yang perlahan. Oleh itu, proses diagnosis diabetes jenis 2 lebih kompleks. Memang, lebih kerap daripada itu, ibu bapa pergi ke doktor dengan anak-anak mereka bukan dengan gejala penyakit, tetapi dengan permulaan komplikasi.

Terdapat kes apabila dengan diabetes mellitus jenis kedua terdapat gejala yang sedikit spesifik:

 • gatal
 • suppurations, gangguan berterusan pada kulit;
 • penyakit kulit radang yang sukar dirawat;
 • mulut kering
 • kelemahan otot;
 • keletihan dan kelesuan yang berlaku secara berterusan;
 • penyembuhan luka yang berpanjangan;
 • pendarahan gusi;
 • masalah penglihatan.

Pencegahan

Agar anak anda tidak didiagnosis dengan penyakit seperti diabetes, anda mesti mematuhi peraturan pencegahan tertentu.

Pemakanan yang betul

Pertama sekali, anda perlu memberi nutrisi yang betul kepada bayi anda. Ini juga termasuk menjaga keseimbangan air. Sebagai tambahan kepada insulin, pankreas diperlukan untuk menghasilkan larutan berair dari bahan bikarbonat. Terima kasih, gula menembusi sel dengan lebih baik.

Untuk menjaga keseimbangan air yang betul, kanak-kanak perlu minum setiap pagi dan sebelum setiap kali makan 1 gelas air. Pada masa yang sama, dia harus menggunakan air tulen.

Sekiranya anak berlebihan berat badan, maka ibu bapa harus mengurangkan jumlah kalori setiap hari. Pastikan anda memperhatikan lemak dan karbohidrat yang berasal dari tumbuhan dan haiwan. Kurangkan jumlah hidangan setiap hari, serta pantau kandungan kalori makanan yang dimakan oleh anak.

Pastikan anda memasukkan dalam menu:

Latihan fizikal

Latihan mempunyai kesan yang baik terhadap obesiti, dan juga membantu memastikan gula darah tidak berlarutan, walaupun banyak. Cukup 30 minit bersukan cukup untuk memperbaiki keadaan pesakit. Ibu bapa harus memastikan bahawa anak tidak terlalu letih. Lebih baik mengagihkan beban - 3 kali selama 15 minit sehari.

Melakukan sukan tidak bermaksud memasukkan bayi ke bahagian sukan. Yang diperlukannya hanyalah permainan di jalan, berjalan menaiki tangga, dan tidak menggunakan lif.

Tiada tekanan

Gangguan saraf adalah sejenis provokasi bukan sahaja diabetes, tetapi juga banyak penyakit lain. Ibu bapa harus menjelaskan kepada anak mereka bahawa mereka tidak boleh berkomunikasi dengan orang-orang yang berfikiran negatif, apatah lagi berlaku. Sekiranya keadaan ini tidak dapat dielakkan, maka anda perlu mengawal kata-kata dan pemikiran anda, dan juga tidak menyerah pada emosi. Ini dapat dipelajari dengan mudah, jadi ibu bapa akan menangani tugas itu, tanpa meminta bantuan pakar.

Pemerhatian oleh doktor yang menghadiri

Pakar pediatrik membuat jadual lawatan untuk setiap anak. Jumlah lawatan bergantung pada berapa banyak faktor negatif yang mempengaruhi tubuh, yang mempengaruhi perkembangan diabetes. Sekiranya anak itu berlebihan berat badan dan ada kes saudara-mara menghidap diabetes mellitus, maka anda perlu datang ke kaunter penerimaan dan memberi ujian gula secara berterusan. Hari ini menjadi mungkin untuk memeriksa kadar gula darah di rumah dengan menggunakan alat khas, yang ditunjukkan dalam foto. Ibu bapanya boleh mencari di mana-mana farmasi.

Diabetes pada kanak-kanak. Bagaimana tidak ketinggalan penyakit

Menurut para pakar, kanak-kanak dewasa ini yang menghidap diabetes mungkin akan bertahan hingga saat penyakit mereka dapat disembuhkan. Sementara itu, perkara utama adalah mengawalnya dengan baik. Ini adalah satu-satunya cara untuk mengelakkan komplikasi berbahaya..

Pakar kami adalah ketua endokrinologi pediatrik bebas, ketua doktor Hospital Klinik Kanak-kanak Morozov State, Jabatan Kesihatan Bandar Moscow, Doktor Sains Perubatan Elena Petryaykina.

Di Rusia, diagnosis diabetes mellitus jenis 1 adalah pada 43 ribu kanak-kanak. Tetapi kejadiannya semakin meningkat, dan setiap tahun "diabetes orang muda" semakin muda. Dan jika sebelumnya ia mulai mendekati akil baligh, sekarang ini semakin meningkat pada bayi dari satu hingga 7 tahun.

Pertama, kedua dan lain-lain

Seperti yang anda ketahui, diabetes adalah dua jenis. Yang pertama (ia juga disebut bergantung pada insulin) biasanya berlaku pada masa kanak-kanak atau remaja. Dan diabetes jenis 2, dijumpai 10 kali lebih kerap, berkembang terutamanya pada orang-orang selama bertahun-tahun. Sebelumnya, ia bahkan disebut "diabetes tua dan gemuk", tetapi hari ini mereka tidak mengatakannya kerana penyakit ini lebih muda, dan lebih sering orang muda dan juga remaja menderita penyakit itu.

Tetapi sebenarnya, terdapat lebih daripada dua jenis diabetes. Kira-kira 10% kes penyakit ini pada kanak-kanak berlaku dalam bentuk tidak kebal. Dalam daftar khas hari ini, terdapat 1.500 kes diabetes mellitus "bukan jenis 1" (dan beberapa jenis). Oleh itu, semua kanak-kanak dengan penyakit ini mesti menjalani ujian genetik molekul. Adalah sangat penting untuk mengenal pasti jenis penyakit, kerana separuh daripada kanak-kanak dengan "diabetes mellitus tipe 1" dapat beralih dari terapi insulin menjadi pil penurun gula, yang tentu saja secara sederhana mempermudah hidup mereka.

Makan dan mengurangkan berat badan

Akibat untuk semua jenis diabetes adalah serupa (ini adalah komplikasi dari mata, ginjal, jantung, dan saluran darah). Tetapi alasannya berbeza. Pada diabetes jenis 1, ini adalah kecenderungan genetik. Dalam pilihan kedua, gaya hidup lebih penting, oleh itu, diabetes seperti itu dapat dicegah (pemakanan yang betul, kawalan berat badan dan aktiviti fizikal akan membantu mengurangkan risiko). Pencegahan diabetes jenis 2 mesti ditangani oleh semua orang dari kuku muda.

Baik pendidikan jasmani, maupun diet, sayangnya, akan membantu menghindari perkembangan diabetes yang bergantung pada insulin ("diabetes orang muda"). Oleh itu, pencegahan dalam kes ini hanya boleh dilakukan sekunder. Ini bermaksud bahawa sangat mustahak untuk mengenal pasti penyakit tepat pada waktunya. Malangnya, masih ada kes apabila kanak-kanak dengan diabetes yang rumit masuk ke hospital - sering dalam keadaan koma hiperglikemik. Untuk mengelakkan kengerian ini, setiap ibu bapa perlu mengetahui simptom penyakit ini. Sekiranya mereka muncul, anda mesti segera melakukan ujian darah untuk gula. Amat membimbangkan jika anak:

 • tiba-tiba mula menurunkan berat badan, sementara selera makannya normal dan bahkan meningkat;
 • mengadu kelemahan, menjadi lesu;
 • Dia banyak minum dan pergi ke tandas terlalu kerap (dia bangun walaupun pada waktu malam);
 • mengadu sakit perut, loya, muntah.

Kanak-kanak dengan gejala seperti itu biasanya dibawa ke hospital penyakit berjangkit, di mana ternyata mereka sebenarnya menghidap diabetes. Penundaan dapat mencuri waktu yang berharga, jadi dengan keraguan sedikit pun lebih baik hanya lulus analisis. Dan biarkan kecurigaan tidak disahkan!

Mengapa saya memerlukan ahli psikologi

Apabila seorang kanak-kanak didiagnosis menghidap diabetes, kehidupan keluarga dibahagikan kepada "sebelum" dan "setelah". Sememangnya, mulai saat ini, setiap hari adalah suatu prestasi bagi pesakit itu sendiri dan untuk saudara-mara. Bukan apa-apa bahawa mereka yang menanggung beban penyakit serius ini sepanjang hidup mereka bahkan diberikan pingat (yang tidak kurang dari kata-kata: "Lebih dari 50 (60, 70, 80) tahun keberanian hidup dengan diabetes".

Sangat sukar bagi keluarga di mana bukan bayi tetapi remaja jatuh sakit. Lagipun, kedua ibu bapanya dan dia sendiri sangat ingat bagaimana rasanya hidup tanpa suntikan dan sekatan yang tidak berkesudahan, jangan takut apa-apa, mempunyai sesuatu yang anda mahukan, lakukan apa sahaja yang anda suka. Diabetes, tentu saja, tidak menghentikan sepanjang hayat, tetapi membuat penyesuaian yang signifikan, oleh itu, doktor pertama di seluruh dunia kepada siapa ahli endokrinologi menghantar ibu bapanya dan pesakit diabetes mellitus adalah seorang psikologi. By the way, di luar negara kanak-kanak dengan diagnosis seperti itu disertai oleh sekumpulan doktor: ahli endokrinologi pediatrik, psikologi, pekerja sosial, pakar pemakanan, jururawat. Kami belum mempunyai semua ini. Dan biasanya, hanya doktor dan jururawat, organisasi penaja atau saudara yang malang memberikan sokongan psikologi dan sosial kepada keluarga - keluarga yang sama yang sudah mempunyai anak dengan diabetes.

Setiap hari seperti pergaduhan

Menerima penyakit yang tidak dapat diubati hari ini dan mengatasinya sukar, mahal dan hanya menyakitkan, boleh jadi sangat sukar, kerana anda hanya perlu menusuk jari anda hingga 8-10 kali sehari, dan bahkan memberi suntikan insulin 5-7 kali sehari. Oleh itu, banyak ibu bapa sering bergegas: mereka meminta pertolongan dari pakar pseudo yang menjanjikan penyembuhan. Doktor memberi amaran: buat masa ini mustahil untuk menyingkirkan penyakit kronik ini. Tetapi berkat pelbagai teknologi dan peranti, kehidupan kanak-kanak dan orang dewasa dengan diabetes menjadi lebih selesa.

Pertama sekali, kaedah pentadbiran insulin telah berubah. Terdapat pam khas (alat pemeteran). Terima kasih kepada mereka, insulin disuntik secara automatik, dan suntikan tidak boleh dilakukan beberapa kali sehari, tetapi hanya 3 hari sekali. Peranti dan barang keperluan ini untuk mereka kanak-kanak yang memerlukan dibekalkan dengan kami secara percuma. Walaupun begitu, pam insulin adalah alat yang sangat sukar untuk digunakan, dan sebelum menggunakannya, anda perlu menjalani latihan khas.

Daripada glukometer, hari ini anda dapat memantau glukosa anda menggunakan alat bukan invasif yang memeriksa tahap gula anda tanpa sentuhan.

Kembali ke meja

Hari ini, penyelidikan mendasar sedang dilakukan di seluruh dunia, yang cepat atau lambat kemenangan atas penyakit ini akan dimenangi. Harapan para saintis dikaitkan dengan penyuntingan gen yang bertanggungjawab untuk perkembangan diabetes, serta dengan pemindahan sel pankreas dan pengenalan sel stem. Percubaan haiwan yang sesuai sudah dijalankan dan memberikan hasil yang menggembirakan. Tetapi sehingga penemuan saintifik telah berlaku, penting untuk mengawal diabetes dengan baik. Ini adalah perlu bagi semua ahli keluarga anak yang sakit untuk belajar: ibu bapa, datuk nenek, dan adik-beradik. Dan idealnya, peraturan pertolongan cemas juga harus diajarkan kepada rakan dan guru pesakit, sehingga mereka dapat memberikan pertolongan yang diperlukan jika sesuatu terjadi. Pengetahuan boleh diperoleh dari sekolah diabetes yang beroperasi di seluruh negara. Latihan di sana dijalankan oleh ahli endokrinologi atau jururawat yang berkelayakan yang telah menjalani latihan khas.

Penting!

Cara memberi pertolongan cemas kepada anak yang menghidap diabetes:

 • Hubungi ambulans.
 • Ukur gula darah anda dengan meter glukosa darah (atau alat yang tidak invasif). Sekiranya gula rendah dan pesakit sedar, berikan segelas air dengan 2-3 keping gula terlarut. Jangan minum atau makan apa-apa sebelum pengukuran.
 • Sekiranya kanak-kanak itu tidak sedarkan diri, anda perlu meletakkannya di sisinya supaya dia tidak tersedak muntah sebelum doktor tiba.
Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes