Bagaimana diabetes kehamilan timbul semasa kehamilan: akibat, risiko terhadap janin

Pada usia berapa yang terbaik untuk merancang kehamilan untuk diabetes? Sudah tentu, pada usia melahirkan anak yang terbaik - dari 20 hingga 25 tahun. Kehamilan tidak perlu ditangguhkan, kerana komplikasi berkembang dari masa ke masa. Walaupun ada wanita yang bersalin dan lebih tua - 30, 40 tahun.

Semua malformasi janin berlaku sebelum kehamilan tujuh minggu. Ini adalah keburukan yang tidak dapat bertahan hidup oleh kanak-kanak:

 • penyakit jantung;
 • perkembangan tulang belakang;
 • mikrosefali;
 • anocephaly dan lain-lain.

Dan wanita yang menghidap diabetes yang tidak terkompensasi sering mengalami disfungsi ovari, dan mereka tidak dapat menentukan sama ada mereka hamil atau tidak, kerana tidak ada haid. Sementara itu, janin yang sudah mula membesar menderita. Untuk mengelakkan ini, diabetes mesti diberi pampasan, maka tidak ada kecacatan. Dan jika hemoglobin glikasi lebih dari 10%, maka kecacatan dijumpai dalam 25% kes, ia harus mencapai 6%. Oleh itu, perkara yang paling penting adalah kehamilan yang dirancang.

Kini ada peluang untuk melihat kecenderungan genetik terhadap perkembangan komplikasi vaskular pada ibu. Dari analisis ini, seseorang dapat menilai seberapa tinggi risiko komplikasi obstetrik dan diabetes. Terdapat ujian genetik untuk menilai risiko menghidap diabetes pada bayi yang belum lahir. Inilah seberapa banyak maklumat yang diberikan oleh perancangan - ia dapat digunakan untuk menilai nasib kehamilan masa depan..

Cara persediaan untuk mengandung dan melahirkan anak

Kehamilan mesti dirancang. Hanya dalam kes ini, pelbagai komplikasi dapat dielakkan. Perancangan sering difahami hanya sebagai penggunaan alat kontraseptif - ini salah.

Pertama sekali, ini adalah pampasan untuk diabetes beberapa bulan sebelum kehamilan, hemoglobin gliser normal. Semua ibu mengandung harus diberi petunjuk, tetapi tidak hanya diberi petunjuk, tetapi mengetahui semua yang diperlukan untuk kehamilan. Sebagai contoh, dalam kehidupan diabetes yang normal, gula harus sampai 5 pada waktu perut kosong dan hingga 8 setelah makan. Dan untuk wanita hamil anda memerlukan dari 3.3-4.4 hingga 6.7.

Adalah perlu untuk melakukan diagnosis lengkap, iaitu pengenalpastian dan rawatan semua kemungkinan jangkitan urogenital yang sering dijumpai pada pesakit diabetes. Setelah mengenal pasti patogen, misalnya, pielonefritis, anda perlu menyembuhkan penyakit ini sebelum hamil. Periksa fundus dan, jika perlu, rawatan laser. Dan hanya dengan latar belakang ini sahaja kehamilan boleh berlaku. Dan setelah ia tiba, pada tahap awal seorang wanita perlu dimasukkan ke hospital dan masih memikirkan apakah kehamilan dianjurkan, kerana ada wanita dengan diabetes, yang mana ia dikontraindikasikan. Ini adalah pesakit dengan nefropati diabetes, yang tidak dirawat dengan retinopati proliferatif, dengan tuberkulosis. Wanita yang suaminya juga menghidap diabetes. Sekiranya komplikasi vaskular kecil, misalnya, terdapat mikroalbuminuria, maka kelahiran anak dapat diselesaikan. Tetapi jika, sebelum kehamilan, pesakit mempunyai protein, edema, hipertensi, maka kehamilan dikontraindikasikan kepadanya.

Adakah wanita dengan diabetes jenis 2 melahirkan

Mereka lebih sedikit, tetapi mereka juga begitu. Kehamilan jenis ini berlaku pada insulin, jika mereka mengambil pil sebelum itu. Kehamilan mungkin berlaku dengan semua jenis diabetes..

Diabetes kehamilan berlaku semasa kehamilan dan hilang setelah berakhir. Pada dasarnya, ia berkembang pada separuh kedua penggal, kerana pankreas tidak dapat mengatasi bebannya. Wanita-wanita ini juga mengikuti kursus, sering menyuntik insulin, dan mereka juga mempunyai risiko terkena fetopati.

Siapa yang berisiko menghidap diabetes kehamilan?

Ini adalah wanita dengan beban keturunan, wanita dengan sejarah mempunyai anak besar dengan berat lebih dari 4.5 kg, wanita yang mempunyai sejarah obstetrik yang tidak berfungsi, iaitu kelahiran mati etiologi yang tidak jelas, pengguguran spontan, polihidramniosis. Pada 24-26 minggu mereka pasti perlu memeriksa gula darah.

Apakah perbezaan antara sistem pemakanan wanita yang menghidap diabetes semasa mengandung

Pada masa ini, pemakanan harus mencukupi bukan hanya untuk wanita itu sendiri, tetapi juga untuk bayi. Jumlah minimum karbohidrat mestilah 12 unit karbohidrat dan 2000 kkal, yang mana 400 daripadanya digunakan untuk perkembangan janin. Selain itu, menurut setiap bulan kehamilan, mereka harus menerima vitamin tertentu. Makanan kaya kalsium diperlukan, vitamin E dengan tujuan antioksidan dan hormon. Sekiranya seorang wanita yang menghidap diabetes kekurangan zat makanan semasa mengandung, dia pasti akan mendapat aseton. Anda perlu menyimpan buku harian kawalan diri, di mana nota harian dan "gula", dan XE, dan dos insulin.

Bagaimana corak diabetes berubah selama 9 bulan

Diabetes pada wanita hamil tidak beralun. Pada bulan-bulan pertama, keperluan untuk insulin berkurang, kerana kadar glikemia meningkatkan risiko hipoglikemia. Ini dijelaskan oleh pengaruh banyak proses hormon dan fakta bahawa penggunaan glukosa di pinggiran bertambah baik. Pada separuh kedua kehamilan, sebaliknya berlaku: plasenta berkembang, dan ia mempunyai banyak sifat kontra-insular. Oleh itu, perjalanan diabetes bertambah buruk, terutamanya dalam tempoh 24-26 minggu. Pada masa ini, kadar gula meningkat, keperluan untuk insulin, dan aseton sering muncul.

Menjelang trimester ketiga kehamilan, plasenta mulai bertambah tua, kesan kontra-insular dapat dihilangkan, dan keperluan untuk insulin berkurang lagi. Kehamilan awal wanita dengan diabetes tidak jauh berbeza dari biasanya.

Tetapi kehamilan yang tergendala secara spontan berlaku lebih kerap, walaupun seorang wanita mendapat ganti rugi dengan baik: namun, penyebaran "gula" pada dirinya melebihi jangkauan normal.
Yang paling tidak baik adalah separuh kedua kehamilan, apabila pelbagai komplikasi bergabung. Ini adalah gestosis lewat, ketika tekanan meningkat, edema muncul. Ini adalah patologi obstetrik yang paling biasa (dari 50 hingga 80% kes). Sangat awal, kadang-kadang dari 18-20 minggu, gestosis bermula pada wanita dengan komplikasi diabetes vaskular. Dan ini sering menjadi petunjuk untuk pengguguran. Komplikasi lain adalah polyhydramnios dan hypoxia janin. Jangkitan saluran kencing sering berkembang, jangkitan urogenital bertambah buruk.

Mengapa ia berlaku?

Sudah tentu, ini disebabkan oleh kekurangan pampasan untuk diabetes dan penurunan imuniti. Sekiranya diabetes pesakit dikompensasi, dan bahkan sebelum kehamilan, sudah tentu, komplikasi ini akan berkurang. Dengan gula yang tinggi, peredaran rahim-plasenta terganggu, oksigen dan nutrien kurang dihantar ke janin. Sudah tentu, masalahnya jauh lebih luas, semuanya tidak dapat ditentukan hanya oleh gula darah. Tetapi tetap ini yang utama.

Apakah kesukaran semasa melahirkan anak?

Salah satu komplikasi kelahiran yang paling biasa adalah kelemahan kekuatan kelahiran. Ibu yang menghidap diabetes mempunyai simpanan tenaga yang kecil. Ia tidak bergantung pada otot, tetapi pada proses anabolik. Gula darah sering turun kerana kontraksi memerlukan pengambilan glukosa. Mereka selalu mempunyai penitis - glukosa dengan insulin. Gula dikawal setiap jam. Perkara yang sama semasa pembedahan.

Apa yang lebih kerap digunakan, pembedahan caesar atau kelahiran semula jadi

Dalam kebanyakan kes (dari 60 hingga 80%) - penghantaran operasi. Lagipun, sebagai peraturan, wanita sudah mengalami komplikasi vaskular. Diabetes remaja bermula pada masa kanak-kanak, dan pada saat pembuahan itu sudah berlaku dengan jangka masa 10-15-20 tahun. Terdapat banyak lagi kontraindikasi terhadap kelahiran semula jadi pada pesakit diabetes.

Tetapi setiap tahun mereka semakin melahirkan, terutama mereka yang merancang kehamilan dan mengimbangi diabetes. Sebelum, sebelum doktor mula mengimbangi diabetes, terdapat kematian perinatal yang sangat tinggi. Gula jarang diambil - profil 2-3 kali seminggu. Fakta bahawa pampasan diabetes adalah buruk tidak memungkinkan untuk menghentikan kehamilan sehingga tempohnya, dan wanita "dilahirkan" pada 36 minggu, dan kadang-kadang lebih awal. Kanak-kanak dilahirkan tidak matang dan boleh mati selepas dilahirkan. Kematian perinatal pada tahun 80-an adalah 10%. Pada masa ini, terdapat glukometer darah terbaik, dan insulin yang baik, dan pen jarum suntik. Sekarang mereka melahirkan tepat pada masanya, pada 38-40 minggu, tidak ada anak dengan fetopati yang teruk.

Bagaimana bayi yang dilahirkan oleh ibu yang menghidap diabetes berkembang?

Secara mental, kanak-kanak tidak berbeza dengan orang lain. Tetapi semasa baligh, mereka mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap kegemukan. Dan kanak-kanak ini berisiko menghidap diabetes. Menurut kajian asing, risiko ini adalah 4%. Perkembangan diabetes pada keturunan tidak hanya dipengaruhi oleh gen yang diterima dari ibu bapa, tetapi juga oleh diabetes yang tidak diberi pampasan semasa kehamilan, yang merosakkan alat bayi. Semua kanak-kanak ini diperhatikan di Endokrinologi Dispensari.

Seberapa berbahaya wanita yang menghidap diabetes mengalami pengguguran?

Pengguguran penuh dengan komplikasi yang sama seperti mana-mana wanita: kegagalan hormon, risiko jangkitan, tetapi dia telah mengurangkan kekebalan, jadi lebih berbahaya bagi dirinya. Pakar terkemuka dalam bidang ini percaya bahawa sekarang ada setiap peluang untuk menghindari kehamilan dan pengguguran.

Peranti intrauterin khas direka untuk pesakit diabetes - bulat, dengan antiseptik, tanpa antena (yang merupakan konduktor jangkitan). Anda boleh menggunakan pil kawalan kelahiran yang tidak mengganggu metabolisme karbohidrat. Mereka tidak boleh digunakan hanya untuk wanita yang mengalami komplikasi vaskular. Terdapat alat kontraseptif untuk wanita dengan sejarah diabetes geostasioner, yang hanya mengandungi progestin. Ada yang boleh melakukan pensterilan sekiranya mereka sudah mempunyai anak.

Diabetes dan kehamilan

Diabetes

Baru-baru ini, kebanyakan doktor tidak mengesyorkan wanita yang menghidap diabetes untuk hamil dan melahirkan. Apa muslihat yang tidak perlu dilakukan oleh ibu hamil untuk menyelamatkan bayinya, namun sering kali kehamilan berakhir dengan keguguran, kematian janin intrauterin atau kelahiran bayi dengan kelainan diabetes dalam pertumbuhan dan perkembangannya.

Dekompensasi diabetes sebelum atau semasa kehamilan kadang-kadang membawa akibat buruk bagi kesihatan wanita. Kurangnya kaedah kawalan diri, kurangnya kesedaran wanita dan kualiti peralatan yang buruk tidak memungkinkan untuk memberikan rawatan perubatan tepat pada masanya. Akibatnya, wanita itu selamanya kehilangan peluang untuk mempunyai anak.

Ciri-ciri perjalanan kehamilan dalam diabetes

Kajian bersama pakar obstetrik dan endokrinologi membuktikan bahawa diabetes bukanlah halangan mutlak untuk kelahiran bayi yang sihat. Kesihatan bayi terjejas secara negatif oleh gula darah tinggi, dan bukan penyakit itu sendiri, jadi untuk kehamilan yang baik, anda hanya perlu mengekalkan tahap glikemia yang normal. Kaedah kawalan diri dan insulin moden menyumbang kepada kejayaan ini..

Terdapat alat untuk memantau janin yang membolehkan anda mengesan sebarang perubahan, jadi kebarangkalian untuk memiliki bayi yang hampir sihat pada wanita dengan diabetes hari ini tidak lebih rendah daripada wanita lain tanpa gangguan metabolik. Namun, beberapa kesulitan dan masalah dalam kes ini tidak dapat dielakkan, oleh itu perlunya pemantauan lebih dekat mengenai status kesihatan ibu hamil.

Pertama sekali, kehamilan dengan gula tinggi hanya perlu dirancang, terutamanya jika tidak ada pemantauan kadar gula secara berkala. Dari saat kehamilan hingga pengecamannya, biasanya memerlukan masa 6-7 minggu, dan selama ini janin hampir terbentuk sepenuhnya: otak, tulang belakang, usus, paru-paru diletakkan, jantung mula berdegup, mengepam darah yang biasa bagi ibu dan bayi. Sekiranya dalam tempoh ini tahap glukosa ibu berulang kali meningkat, ini pasti akan mempengaruhi bayi.

Hiperglikemia menyebabkan gangguan metabolik pada tubuh yang baru muncul, yang menyebabkan kesalahan pada peletakan organ anak. Di samping itu, permulaan kehamilan dengan peningkatan gula selalu dikaitkan dengan perkembangan pesat dan perkembangan komplikasi diabetes pada ibu. Oleh itu, kehamilan yang "tiba-tiba" itu membawa maut bukan sahaja kepada bayi, tetapi juga bagi wanita itu sendiri.

Keluk gula yang ideal mesti kelihatan seperti ini:

 • semasa perut kosong - 5.3 mmol / l;
 • sebelum makan - 5.8 mmol / l;
 • satu jam selepas makan - 7.8 mmol / l;
 • dua jam selepas makan - 6.7.mmol / l.

Persiapan awal

3-6 bulan sebelum konsepsi yang dicadangkan, anda perlu menjaga kesihatan anda dengan serius dan mengawal gula darah anda sepenuhnya - menggunakan glukometer setiap hari dan mencapai pampasan lengkap untuk penyakit ini. Setiap kes hiperglikemia atau ketonuria teruk memudaratkan kesihatan wanita dan kemungkinan anak. Semakin lama dan lebih baik pampasan sebelum konsepsi, semakin besar kemungkinan perjalanan normal dan penamatan kehamilan.

Mereka yang menghidap diabetes jenis 2 harus beralih dari mengukur gula air kencing ke kajian yang lebih bermaklumat. Dalam beberapa kes, doktor mungkin memberi nasihat sementara (sehingga akhir penyusuan) beralih dari tablet penurun gula (mereka boleh membahayakan janin) kepada suntikan insulin. Walaupun sebelum konsepsi, perlu berjumpa dengan sebilangan pakar, kerana kehamilan yang berjaya selalu menjadi beban besar bagi tubuh, dan anda harus tahu bagaimana kesannya terhadap kesihatan anda.

Sekiranya seorang wanita terpaksa mengambil sebarang ubat (bahkan kompleks vitamin), adalah perlu untuk bertanya kepada doktor terlebih dahulu sama ada ia boleh memberi kesan buruk kepada janin, dan dengan apa yang boleh diganti. Sebilangan besar kontraindikasi kehamilan yang berlaku dengan diabetes dapat dihilangkan jika anda serius menangani masalah ini. Dekompensasi penyakit, ketidakupayaan untuk melakukan kawalan diri terhadap glisemia, jangkitan genitouriner bersamaan dapat diatasi sepenuhnya..

Tetapi, malangnya, masih ada kontraindikasi mutlak yang berkaitan dengan penyakit jantung koronari diabetes mellitus, kegagalan buah pinggang (dengan proteinuria, hipertensi arteri, peningkatan kadar kreatin dalam darah) dan gastroenteropati yang teruk (gastroparesis, cirit-birit). Apabila semua manifestasi diabetes dikompensasi, dan pemeriksaan perubatan selesai, anda harus bersabar dan mendapatkan sokongan keluarga sebelum memulakan perbualan dengan pakar sakit puan anda tentang membatalkan kontrasepsi.

Selepas itu, anda boleh membeli ujian rumah untuk menentukan kehamilan dan sebaik sahaja salah satu daripadanya menunjukkan hasil positif, anda harus segera berjumpa doktor untuk mengesahkan fakta kehamilan dengan ujian darah atau air kencing untuk gonadotropin korionik.

Cara mengelakkan komplikasi

Seluruh tempoh kehamilan - dari hari pertama hingga saat kelahiran - keadaan ibu masa depan sentiasa dipantau oleh ahli endokrinologi dan pakar obstetrik-ginekologi. Pemilihan doktor mesti dilakukan dengan sangat serius: pemerhatian oleh pakar yang berkelayakan akan mengurangkan kemungkinan masalah kesihatan yang serius. Membawa anak dengan diabetes mempunyai beberapa ciri yang tidak boleh dilupakan.

Yang paling penting dari segi kesihatan janin boleh dianggap sebagai 1 trimester kehamilan - dari 1 hingga 12 minggu. Pada masa ini, dua sel kecil memberi kehidupan kepada lelaki baru, dan kesihatan dan daya hidupnya bergantung pada bagaimana ini berlaku. Pemantauan berterusan kadar gula darah yang stabil akan membolehkan semua organ penting janin terbentuk dengan betul. Tidak kurang pentingnya ialah kawalan diri untuk pertumbuhan dan perkembangan plasenta.

Ibu mengandung harus ingat bahawa badan kini berfungsi dalam mod yang tidak biasa. Pada peringkat awal kehamilan, kepekaan insulin meningkat, yang memerlukan pengurangan sementara dalam dos normal. Dalam kes ini, aseton dalam air kencing dapat muncul walaupun dengan sedikit peningkatan glukosa (sudah pada 9-12 mmol / l). Untuk mengelakkan hiperglikemia dan ketoasidosis, anda perlu menggunakan glukometer lebih kerap 3-4 kali sehari.

Ramai wanita mengalami loya dan muntah pada trimester pertama, tetapi wanita yang menghidap diabetes dalam kes ini mesti lulus ujian air kencing untuk aseton. Sekiranya serangan muntah banyak dan kerap, pencegahan hipoglikemia diperlukan: minuman manis biasa, dalam kes yang teruk, suntikan glukosa. Pada bulan-bulan pertama, lawatan ke pakar sakit puan sekurang-kurangnya 1 kali seminggu dalam keadaan normal, dan setiap hari dalam keadaan kecemasan.

Tempoh dari 13 hingga 27 minggu dianggap paling menyenangkan - toksikosis tetap ada pada masa lalu, badan telah menyesuaikan diri dengan keadaan baru dan penuh kekuatan. Tetapi dari sekitar minggu ke-13, pankreas kanak-kanak mula berfungsi, dan jika ibu mempunyai gula, bayi akan mengeluarkan terlalu banyak insulin sebagai tindak balas, yang menyebabkan perkembangan fetopati diabetes (semua jenis gangguan pertumbuhan dan perkembangan). Setelah melahirkan, bayi seperti itu mempunyai hipoglikemia yang tidak dapat dielakkan, kerana penghentian aliran darah ibu yang "manis".

Menjelang minggu ke-20, dos insulin sekali lagi harus disesuaikan, kerana plasenta yang tumbuh mulai mengeluarkan hormon kontra-hormon yang diperlukan untuk perkembangan bayi, tetapi mengurangkan kesan insulin yang diambil oleh wanita tersebut. Semasa mengandung, keperluan untuk insulin dapat meningkat sebanyak 2 kali atau lebih, tidak ada yang salah dengan itu, pada hari pertama setelah melahirkan semuanya akan kembali normal. Anda tidak boleh memilih dos sendiri - bahayanya terlalu besar; hanya seorang ahli endokrinologi yang dapat melakukan ini dengan cepat dan tepat, anda hanya perlu mengunjunginya lebih kerap daripada biasa.

Pada minggu ke-20, wanita itu dihantar untuk imbasan ultrasound untuk tanda-tanda kelainan kongenital janin. Pada masa yang sama, anda perlu berjumpa dengan pakar mata lagi. Seluruh trimester ketiga setiap dua minggu adalah ultrasound kawalan. Tahap akhir kehamilan memerlukan pengambilan kalori yang lebih besar (untuk memberi bayi segala yang diperlukan) dan peningkatan unit roti.

Menjelang minggu ke-36, seorang wanita mesti dimasukkan ke hospital di jabatan patologi hamil untuk mencegah komplikasi, dan kaedah melahirkan anak dipilih. Sekiranya semuanya teratur, termasuk ukuran dan kedudukan janin, lakukan kelahiran semula jadi yang biasa. Petunjuk untuk pembedahan caesar adalah:

 • hipoksia janin;
 • buah besar;
 • komplikasi kehamilan pada wanita;
 • komplikasi vaskular diabetes.

Sekiranya pada masa bersalin ibu masa depan tidak mengalami komplikasi dan tahap gula tidak melebihi had yang dibenarkan, kelahiran anak sama baiknya dengan mana-mana wanita yang sihat, dan bayinya tidak berbeza dengan rakan sebayanya.

Senarai contoh pemeriksaan untuk pembetulan gangguan diabetes (dan yang lain):

 • perundingan ahli endokrinologi;
 • pemeriksaan penuh oleh pakar sakit puan dan rawatan menyeluruh terhadap jangkitan genitouriner (jika ada);
 • pemeriksaan oleh pakar oftalmologi (dengan pemeriksaan fundus wajib), jika perlu - pembakaran saluran fundus yang terjejas untuk mengelakkan pecah dan pendarahan;
 • kajian menyeluruh fungsi buah pinggang;
 • berunding dengan pakar neurologi, pakar kardiologi dan ahli terapi.

Melahirkan diabetes

Masa membaca: min.

Melahirkan diabetes: adakah mungkin atau tidak?

Malangnya, diabetes kehamilan pada wanita hamil bukanlah kes terpencil. Hari ini, berkat perkembangan teknologi perubatan moden, adalah mungkin untuk melahirkan anak walaupun dengan diagnosis diabetes. Dalam beberapa tahun, walaupun terdapat perkembangan perubatan, ini tidak dapat dilakukan, seperti yang didakwa oleh doktor, dan selalu diabetes pada wanita hamil mempunyai akibat yang serius..

Bolehkah saya melahirkan anak yang menghidap diabetes?

Membawa dan melahirkan anak dengan diabetes adalah tugas yang sukar, tetapi sebenarnya, oleh itu, perlu mematuhi semua preskripsi perubatan yang diperlukan.

Bolehkah saya melahirkan dengan diabetes jenis 1? Untuk melahirkan diabetes jenis 1, mungkin perlu mengukur indikator gula secara berkala, dan berada di bawah pengawasan doktor secara berterusan. Jangan mengabaikan semua cadangan yang akan ditetapkan oleh doktor, dan tidak memperhatikan kesihatan mereka sendiri, jika tidak, komplikasi mungkin berlaku yang boleh mempengaruhi perkembangan janin..

Untuk melahirkan diabetes - bagaimana?

Untuk melahirkan, tanpa patologi, dan tanpa komplikasi di masa depan, anak yang sihat, seorang ibu dengan diagnosis diabetes, perlu mempertimbangkan keadaan kesihatan seseorang dengan berhati-hati. Melahirkan pada diabetes kehamilan: komplikasi apa yang boleh anda hadapi??

Kemungkinan manifestasi masalah seperti:

 1. Kemerosotan sistem peredaran darah;
 2. Kerosakan pada buah pinggang;
 3. Pelanggaran sistem saraf periferal;
 4. Kemerosotan penglihatan yang teruk (kerosakan pada retina) dan TP.

Untuk mencegah perkembangan penyakit ini, lebih baik sebelum merancang anak (selama 6 bulan) untuk menjalani pemeriksaan perubatan dan lulus semua ujian. Untuk merancang kehamilan anda tanpa membahayakan bayi dan kesihatan anda sendiri.

Dengan diabetes, anda boleh melahirkan bayi sendiri?

Bercakap tentang bagaimana melahirkan semasa diabetes kehamilan semasa kehamilan, perlu diingatkan bahawa kemungkinan kelahiran semula jadi dalam kes ini jauh lebih tinggi.

Melahirkan diabetes jenis 1

Melahirkan pada diabetes berlaku melalui bahagian caesar. Kaedah mengatur kelahiran ini selalu diresepkan dengan cara yang sama untuk penyakit mata, dan gangguan fungsi ginjal pada wanita yang bersalin. Juga, selalunya kerana diabetes, janin terlalu besar, yang tidak memungkinkan untuk melahirkan secara semula jadi.

Sudah tentu, ada pengecualian, tetapi hanya jika tidak ada kontraindikasi bagi wanita yang bersalin.

Rangsangan rasa sakit pada wanita hamil berlaku dengan bantuan ubat-ubatan yang diberikan pada saat kelahiran yang dilantik oleh doktor. Pada hari ini, seorang wanita tidak digalakkan makan makanan dan mengambil insulin. Seorang wanita yang bersalin mesti selalu diawasi, kerana peningkatan glukosa darah mungkin disebabkan oleh kerusuhan.

Adalah mungkin untuk melahirkan diabetes jenis 1 dengan ramalan positif jika seorang wanita dengan diabetes dapat menormalkan metabolisme sebelum merancang kehamilan, menstabilkan karbohidrat dan gula darahnya. Dengan itu memudahkan tempoh kehamilan dan kelahiran anak. Kemungkinan risiko manifestasi patologi semasa pembentukan janin, dan pengenalpastian penyakit lain yang mungkin disebabkan oleh diabetes jenis 1 dikurangkan.

Diabetes jenis 2: melahirkannya atau tidak?

Seperti diabetes jenis 1, dan dengan jenis 2, mungkin mempunyai bayi, mengikut arahan doktor. Tanpa melanggar lebih dari satu daripadanya, dengan itu membolehkan kita berharap akan ramalan positif.

Apakah kemungkinan melahirkan diabetes jenis 2?

Diabetes jenis 2 boleh berlaku semasa kehamilan lebih jarang daripada jenis 1. Sebabnya adalah bahawa jenis 1 lebih sering berlaku pada wanita usia subur, tetapi jenis 2 terutama terdapat pada wanita sebelum bermulanya menopaus atau prosesnya, sangat jarang jenis ini dijumpai pada wanita pada usia yang lebih awal.

Terdapat juga kes-kes yang jarang berlaku apabila doktor, walaupun terdapat perkembangan teknologi perubatan, tidak akan mengesyorkan merancang kehamilan, kerana kebarangkalian terlalu tinggi mempunyai bayi dengan patologi, atau tidak dapat menanggung janin.

Kerana penyakit seperti:

 1. Penyakit jantung koronari;
 2. Kegagalan ginjal;
 3. Penyakit gastrousus.

Apabila seorang wanita dengan diabetes mellitus yang dikesan mempunyai faktor darah Rh yang negatif, sebaiknya jangan merancang kehamilan.

Adalah sukar untuk melahirkan diabetes jenis 2, seperti halnya diabetes jenis 1. Walaupun begitu, adalah realistik untuk melakukannya, walaupun menghadapi kesukaran dan risiko..

Manifestasi diabetes mellitus jenis 2 semasa kehamilan ditunjukkan oleh gejala seperti:

 1. Kencing berlebihan, peningkatan jumlah air kencing;
 2. Rasa dahaga yang tidak dapat dipadamkan;
 3. Hilang selera makan;
 4. Penurunan berat badan yang tajam;
 5. Rasa keletihan berterusan.

Semua gejala ini mungkin dibenarkan oleh kehamilan, tetapi anda tidak boleh melakukan ini. Lebih baik menjalani pemeriksaan perubatan sekali lagi. Jika tidak, komplikasi seperti:

 1. Gestosis (tekanan darah tinggi, bengkak);
 2. Pembangunan polyhydramnios;
 3. Kemerosotan sistem peredaran darah;
 4. Pelanggaran berlaku antara janin dan plasenta, yang boleh menyebabkan hipoksia;
 5. Kematian janin;
 6. Perkembangan jangkitan seksual.

Adalah mungkin untuk melahirkan diabetes jenis kedua, seperti yang telah disebutkan, tetapi selain mengukur glukosa darah, seorang wanita hamil perlu mengukur hemoglobin dalam darah empat kali setiap 24 jam pada selang satu atau dua kali sebulan. Sentiasa lakukan ujian air kencing untuk mengenal pasti kemungkinan jangkitan.

Sehingga 24 minggu, pemeriksaan penuh terhadap wanita hamil dilakukan sekali lagi untuk memeriksa janin untuk kemungkinan patologi. Kemudian, selama 32 minggu, doktor menetapkan tarikh kelahirannya.

Semasa melahirkan, wanita yang bersalin diminta mengukur gula darah setiap dua jam, mengukur tekanan darah dan memantau degupan jantung janin.

Sekiranya janin terlalu besar dikesan, hipoksia janin di dalam rahim, janin berada di tempat yang tidak betul, atau komplikasi persalinan lain berlaku, melalui penggunaan sesar.

Penting untuk mengetahui bahawa untuk melahirkan anak dengan diabetes, seorang wanita yang bersalin mesti menormalkan latar belakang hormon yang stabil. Oleh itu, untuk mengurangkan risiko komplikasi semasa pengecutan. Wanita hamil juga diberi ubat yang mempunyai kesan antispasmodik yang ditetapkan oleh doktor. Semua ini dilakukan sebelum kelahiran itu sendiri, untuk menyiapkan saluran kelahiran.

Diabetes mellitus selepas melahirkan anak

Mempunyai bayi mengurangkan gula darah, dan tidak perlu mengambil insulin secara berterusan selama 48 jam.

Selepas itu, pentadbiran insulin dipulihkan semula pada dos yang diperlukan sebelumnya. Selepas bersalin selama 7 hari, glukosa diukur setiap 3 jam..

Melahirkan diabetes (foto dan infografik)

Di rangkaian anda boleh menemui banyak maklumat mengenai diabetes pada wanita hamil dalam bentuk gambar, gambar rajah dan jadual. Anda juga dapat mencari grafik analisis atau contoh menu yang boleh dicetak. Anda tidak perlu takut - anda boleh melahirkan diabetes (gambar dan maklumat berguna untuk wanita hamil boleh didapati di rangkaian).

Melahirkan diabetes jenis 2

Kehamilan yang berjaya dengan diabetes

Baru-baru ini, doktor bercakap negatif mengenai kemungkinan hamil dengan wanita yang menghidap diabetes. Menurut data saintifik, dalam kes ini, kebarangkalian untuk melahirkan bayi yang sihat adalah minimum.

Hari ini, perubatan moden telah mencapai tahap perkembangan di mana mungkin untuk mengandung dan melahirkan anak dengan penyakit jenis 1 dan 2. Pertama sekali, untuk pelaksanaan proses tersebut perlu untuk selalu memantau tahap gula dalam darah. Untuk melakukan ini, tanpa gagal, mana-mana wanita mesti membeli glukometer. Pemeriksaan harus dilakukan beberapa kali sehari. Melahirkan pesakit kencing manis harus dilakukan di hospital dengan peralatan khas. Bukan sahaja melahirkan adalah penting, tetapi juga proses merancang dan melahirkan janin itu sendiri. Hanya dalam kes ini, anda dapat memperoleh anak yang sihat dan sihat.

Itulah sebabnya menjadi mungkin untuk mengatakan bahawa kehamilan dan diabetes jenis 2 adalah perkara yang serasi. Seorang wanita yang menghidap diabetes boleh melahirkan bayi yang sihat, dengan mengambil kira semua faktor luaran dan pengawasan perubatan yang berterusan. Harus diingat bahawa semasa kehamilan bersama dengan diabetes, risiko komplikasi yang boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan bayi yang belum lahir meningkat dengan ketara. Semasa mengandung, seorang wanita harus sentiasa di bawah pengawasan doktor. Bagi pesakit diabetes, risiko patologi meningkat dengan ketara, jadi perjalanan kehamilan harus berada di bawah pengawasan pakar dalam bidang ini.

Jenis Diabetes

Perubatan moden membezakan jenis diabetes berikut:

 1. Diabetes, yang bergantung sepenuhnya pada insulin. Ia juga dikenali sebagai penyakit jenis 1. Selalunya, patologi mula nyata pada masa remaja.
 2. Diabetes jenis 2, yang dianggap bebas daripada insulin. Paling sering dilihat pada orang dewasa selepas empat puluh tahun.
 3. Diabetes mellitus, yang berlaku hanya semasa kehamilan, disebut kehamilan.

Para saintis menyatakan bahawa bagi wanita hamil adalah manifestasi yang paling khas dari jenis penyakit pertama. Ini disebabkan oleh fakta bahawa ia biasa terjadi pada wanita usia subur. Kencing manis jenis 2 semasa kehamilan jauh lebih jarang berlaku. Ini disebabkan oleh fakta bahawa jenis penyakit ini jarang berlaku pada usia ini agak jarang. Penyakit ini lebih bersifat dari tempoh menopaus atau sebelum bermulanya.

Diabetes kehamilan juga jarang berlaku pada wanita usia subur dan tidak menyebabkan terlalu banyak masalah ketika melahirkan bayi. Diabetes mellitus jenis ini boleh muncul semasa kehamilan dan dapat dihilangkan secara bebas setelah selesai dalam bentuk kelahiran. Sebab utama penampilan dikaitkan dengan peningkatan beban pada pankreas yang ketara. Proses ini bertambah teruk kerana pembebasan sejumlah besar hormon, yang dalam kekhususannya bertentangan dengan insulin. Sekiranya seorang wanita sihat, maka tubuh mengatasi keadaan ini. Manifestasi penyakit bermula sekiranya berlaku salah fungsi salah satu organ sistem.

Jenis penyakit kehamilan tidak biasa, bagaimanapun, dengan bermulanya gejala pertama penyakit ini. Tidak mungkin menghilangkan semua faktor risiko secara bebas dan membuat diagnosis, jadi anda tidak boleh mengabaikan nasihat pakar.

Faktor-faktor yang menyumbang kepada pembentukan diabetes kehamilan pada wanita semasa kehamilan:

berat badan yang besar;

 • polycystosis diperhatikan pada ovari;
 • sebelum kehamilan, gula dikesan dalam air kencing wanita;
 • satu atau lebih saudara mara menghidap diabetes, ia juga akan memberi kesan negatif terhadap kelahiran anak;
 • penyakit ini diperhatikan pada kehamilan sebelumnya.
 • Risiko terkena penyakit meningkat dengan ketara apabila beberapa faktor digabungkan. Isu ini harus diberi perhatian dan tidak diabaikan oleh nasihat pakar dalam bidang ini..

  Gejala Diabetes

  Diabetes mellitus mempunyai kekhususan dan gejala yang ketara. Selalunya boleh berlaku tanpa manifestasi khas. Doktor memperhatikan bahawa walaupun gejala itu diucapkan, tidak selalu wanita dapat menentukan penyakit itu sendiri. Manifestasi utama penyakit ini adalah seperti berikut:

  • kehausan berterusan;
  • rasa lapar yang tidak puas hati;
  • kencing sangat biasa;
  • penglihatan kehilangan ketajamannya.

  Perlu diingatkan bahawa gejala ini adalah ciri kehamilan yang berlaku tanpa patologi. Untuk penentuan penyakit ini tepat pada masanya, darah harus didermakan secara berkala untuk gula. Kajian tambahan harus ditetapkan hanya setelah penyimpangan dari norma.

  Kontraindikasi kehamilan

  Kehamilan boleh berakhir dengan kelahiran dengan penyakit ini, hanya dengan perancangan dan pengurusan yang betul. Selalunya, sebilangan besar masalah berlaku dengan diabetes jenis 1. Jenis penyakit kedua sering kali membuat wanita tidak dapat melahirkan atau dia tidak dapat mengandung anak.

  Terdapat sebilangan besar kontraindikasi di mana tidak digalakkan untuk hamil dengan diabetes. Bahkan perubatan moden dalam beberapa kes belum menemukan kemampuan untuk bertahan dan melahirkan seorang wanita yang menghidap diabetes tanpa risiko hidup.

  Kehamilan tidak dapat digabungkan dengan adanya patologi berikut pada seorang wanita:

  • penyakit jantung koronari;
  • kegagalan buah pinggang;
  • gastroenteropati;
  • ibu mempunyai faktor Rh negatif.

  Prinsip asas kehamilan

  Pengurusan kehamilan untuk diabetes secara semula jadi berbeza dengan keadaan biasa. Patologi boleh menyebabkan komplikasi tambahan bagi ibu dan anak. Doktor sangat mengesyorkan agar anda mempertimbangkan dengan teliti bukan sahaja pengurusan, tetapi juga perancangan kelahiran bayi.

  Pakar sakit puan mesti dikunjungi setiap minggu. Dalam beberapa kes, disarankan juga untuk membuat rawat inap, yang meliputi pemeriksaan status kesihatan ibu setiap hari. Selain itu, semasa mengandung diabetes, seorang wanita perlu menghabiskan beberapa hari di hospital untuk memeriksa status kesihatan ibu dan anak.

  Rawat inap pertama dilakukan sebelum minggu kedua belas kehamilan. Ini diperlukan untuk melakukan pemeriksaan penuh terhadap status kesihatan wanita. Kelayakan memelihara janin juga ditentukan.

  Rawat inap kedua harus dilakukan dalam jangka waktu dari minggu kedua puluh satu hingga dua puluh lima. Dalam tempoh ini, kehadiran patologi pada janin ditentukan. Dalam beberapa kes, perlu dilakukan rawatan tambahan, ultrasound. Selain itu memantau kesihatan janin.

  Rawat inap ketiga mesti dibuat selama tiga puluh empat hingga tiga puluh lima minggu. Dalam tempoh ini, seorang wanita disyorkan untuk tinggal di hospital sehingga melahirkan. Selama periode ini, pemeriksaan juga dilakukan, yang bertujuan untuk menentukan kaedah melahirkan, serta menghilangkan kemungkinan patologi.

  Diabetes mellitus dan kelahiran anak

  Kelahiran secara semula jadi boleh berlaku walaupun terdapat diabetes. Pilihan ini dianggap paling boleh diterima dalam semua keadaan. Kehamilan jangka panjang mungkin tidak berlaku sekiranya terdapat penyimpangan dan patologi. Melahirkan dalam kes ini dirangsang secara artifisial.

  Situasi di mana pembedahan caesar adalah wajib:

  • buahnya bersaiz besar dan berat;
  • persembahan janin;
  • diabetes di badan wanita menyebabkan penyimpangan teruk, terutamanya sistem penglihatan.

  Bersalin dengan patologi ini mempunyai sejumlah ciri. Melahirkan anak selepas penyediaan laluan keluar yang diperlukan. Sekiranya proses ini tidak dilakukan dengan betul, maka pada tahap pertama adalah perlu untuk menembusi cairan ketuban. Melahirkan anak juga ditingkatkan dengan pengenalan hormon yang diperlukan. Dalam kes ini, perlu juga menggunakan ubat penahan sakit.

  Sepanjang keseluruhan proses, pemeriksaan dibuat mengenai tahap gula dalam darah, kerja jantung janin. Untuk ini, KGT digunakan. Sekiranya kelahiran semakin pudar, maka oksitosin mesti ditambah. Mungkin juga perlu menggunakan insulin. Ia juga boleh digantikan dengan glukosa jika ada petunjuk yang sesuai..

  Pelemahan tenaga kerja boleh berterusan walaupun selepas pemberian oksitosin dan pembukaan rahim. Ini mengancam janin dengan hipoksia. Untuk mengelakkan proses tersebut, bayi dikeluarkan dengan forceps. Dengan berlakunya hipoksia awal, kelahiran anak tidak dilakukan secara semula jadi, tetapi bahagian Caesarean harus digunakan..

  Apa pun kaedah kelahiran, kelahiran bayi yang sihat mempunyai peluang yang tinggi. Ini hanya dapat dicapai dengan menggunakan berbagai ukuran dan ukuran yang harus diambil kira sekiranya terdapat patologi pada seorang wanita. Hanya pakar yang berkelayakan yang dapat memilih kaedah melahirkan yang sesuai, yang tidak membahayakan kesihatan ibu atau anak.

  Diabetes kehamilan - apa yang harus diketahui oleh ibu

  Kehamilan. Menakjubkan, indah dan salah satu tempoh paling menggembirakan dalam hidup seorang wanita, yang menjanjikan perubahan yang sangat penting - kelahiran anak. Sudah tentu, semua ibu mahukan yang terbaik untuk bayi mereka - pertama sekali, bahawa dia sihat. Kunci kesihatan bayi adalah, pertama sekali, kesihatan ibunya. Tetapi, malangnya, ia sering berlaku bahawa pada peringkat perancangan kehamilan, atau pada peringkat awal kehamilan, pakar sakit puan mengatakan tentang perlunya mengunjungi ahli endokrinologi, kerana peningkatan gula darah telah dikesan.

  Pada lawatan pertama ke pakar sakit puan, semua wanita hamil diperiksa glikemia (gula darah - gr. Glykys sweet + haima blood) semasa perut kosong. Pada masa yang sama, ibu hamil mungkin mendengar: "Anda mempunyai gula darah 5,1 mmol / l, ini melebihi norma." Bagaimana? Nampaknya penunjuknya "rendah." Tetapi masalahnya adalah bahawa petunjuk glisemik sasaran pada wanita hamil dan bukan hamil adalah berbeza.

  Tahap gula plasma darah vena yang normal pada wanita hamil pada waktu perut kosong betul-betul di bawah 5.1 mmol / l. (harus diingat bahawa sebelum mengikuti ujian, anda boleh minum HANYA air pegun. Teh, kopi, dll. - dilarang).

  Sekiranya tahap gula darah plasma darah vena ≥ 5.1 mmol / L, tetapi di bawah 7.0 mmol / L, diabetes kehamilan didiagnosis. Dalam beberapa kes, ujian toleransi glukosa oral (OGTT) dilakukan untuk mengesahkan diagnosis, tetapi ini tidak diperlukan.

  Kriteria diagnostik untuk diabetes kehamilan dan penyebabnya

  • Diabetes kehamilan - apabila gula darah puasa sama dengan atau lebih daripada 5.1 mmol / L dan kurang daripada 7.0 mmol / L, 1 jam selepas OGTT (ujian toleransi glukosa oral) sama dengan atau lebih daripada 10.0 mmol / L, 2 jam selepas OGTT sama dengan atau lebih daripada 8.5 mmol / L dan kurang daripada 11.1 mmol / L.
  • Sekiranya tahap gula darah lebih tinggi daripada atau sama dengan 7.0 mmol / l, pengambilan sampel darah berulang dari vena dilakukan pada perut kosong dan 2 jam selepas makan dengan penentuan glikemia. Sekiranya gula darah berulang kali 7.0 mmol / L dan lebih tinggi, dan dua jam selepas makan 11.1 mmol / L dan lebih tinggi, diagnosis diabetes dibuat.

  Semua kajian harus dilakukan pada plasma darah vena. Semasa menilai gula darah dari jari - data tidak bermaklumat!

  Jadi mengapa wanita sihat yang sebelumnya mempunyai gula darah selalu normal mengalami peningkatan?

  Sebenarnya, peningkatan gula darah (hiperglikemia) semasa kehamilan pada masa ini adalah keadaan biasa. Menurut statistik, kira-kira 14-17% daripada semua kehamilan berlaku dalam keadaan hiperglikemia. Kehamilan adalah fisiologi (berkaitan dengan fisiologi badan, dengan aktiviti pentingnya) ketahanan insulin (penurunan kepekaan tisu terhadap insulin).

  Kami akan menganalisis istilah ini untuk membuatnya jelas. Glukosa adalah sumber tenaga untuk sel-sel badan kita. Tetapi glukosa sahaja tidak dapat masuk ke dalam sel dari darah (pengecualian adalah sel vaskular dan otak). Dan kemudian insulin membantunya. Tanpa hormon ini, sel "tidak mengenali" glukosa yang berguna dan diperlukan untuknya. Secara sederhana, insulin "membuka pintu" sel untuk laluan glukosa ke dalamnya. Sel mendapat tenaganya, dan kadar gula dalam darah menurun. Oleh itu, insulin mengekalkan tahap glikemia yang normal. Rintangan insulin adalah keadaan di mana sel sebahagiannya "tidak mengenali" insulin. Akibatnya, sel akan menerima lebih sedikit tenaga, dan kadar gula darah akan meningkat..

  "Hormon" ketahanan insulin fisiologi adalah hormon yang dihasilkan oleh organ baru wanita hamil - plasenta -. Kerana tindakan hormon ini pada sel, pengeluaran insulin dalam darah meningkat untuk "mengatasi" daya tahan insulin. Biasanya, ini mencukupi, dan apabila glukosa memasuki sel, kadar gula darah menurun. Tetapi pada beberapa wanita hamil, walaupun peningkatan sintesis insulin, daya tahan insulin tidak dapat diatasi, gula darah tetap tinggi.

  Diabetes diabetes mellitus adalah diabetes mellitus yang pertama kali dikesan semasa kehamilan, dan kejadiannya tidak berkaitan dengan ketahanan insulin secara fisiologi. Ini adalah diabetes yang sama yang berlaku di luar kehamilan - diabetes jenis 2 atau jenis 1.

  Dengan peningkatan gula darah pada ibu, glisemia dan tahap insulin dalam darah janin meningkat. Akibatnya, ini memperburuk perjalanan kehamilan dan membahayakan kesihatan anak.

  Apa itu diabetes kehamilan yang berbahaya

  Hiperglikemia semasa kehamilan meningkatkan risiko:

  • Preeklampsia (bentuk toksikosis lewat - peningkatan tekanan darah di atas 140/90 mm Hg, proteinuria (penampilan protein dalam air kencing), edema).
  • Kelahiran pramatang.
  • Polyhydramnios.
  • Jangkitan urogenital.
  • Kekurangan plasenta.
  • Penyampaian operasi frekuensi tinggi.
  • Gangguan Thromboembolic.
  • Penyakit perinatal bayi baru lahir, kematian perinatal.
  • Fetopati diabetes bayi baru lahir.
  • Perubahan iskemia pada otak bayi yang baru lahir.
  • Lesi sistem saraf pusat bayi yang baru lahir.
  • Pneumonia bayi yang baru lahir.
  • Makrosomia janin (janin besar) - penyebab utama kecederaan kelahiran.

  Siapa yang perlu diperiksa pada peringkat perancangan kehamilan:

  • Wanita gemuk.
  • Wanita dengan disfungsi ovari, kemandulan.
  • Wanita dengan sejarah obstetrik yang dibebankan, keguguran.
  • Wanita yang pernah menghidap diabetes kehamilan pada kehamilan sebelumnya dan merancang kehamilan baru.

  Jadi, diagnosis diabetes kehamilan dibuat. Sudah tentu, pendekatan individu untuk rawatan penyakit diperlukan, tidak ada pengecualian. Rejimen rawatan individu hanya boleh dipilih oleh ahli endokrinologi atau pakar sakit puan - ahli endokrinologi di majlis resepsi. Untuk satu pesakit, ahli endokrinologi hanya akan menetapkan diet khas untuk sepanjang kehamilan, yang lain memerlukan terapi ubat tambahan. Tetapi asasnya adalah satu untuk semua. Ini adalah diet seimbang khas dan kawalan diri glisemia yang betul..

  Cara melakukan kawalan diri terhadap glisemia

  Kawalan diri glisemia dilakukan secara bebas menggunakan glukometer. Farmasi berpeluang membeli glukometer, yang paling sederhana dan paling kompleks, yang menyimpan nilai pengukuran, dapat membina kurva glikemik.

  Tetapi apa pun pengukurnya, lebih baik anda mula menyimpan buku harian kawalan diri glisemik dan buku harian pemakanan. Ini adalah buku catatan biasa di mana pada satu halaman semua pengukuran gula darah dicatat dengan tarikh dan waktu pengukuran (sebelum makan, satu jam setelah makan, sebelum tidur).

  Di halaman lain, mereka menulis diet harian yang menunjukkan waktu makan makanan (sarapan, makan tengah hari, makan malam atau makanan ringan) dan jumlah produk (diperlukan) + kandungan kalori, protein, lemak dan karbohidrat (lebih baik).

  Dengan diabetes mellitus kehamilan pada tahap pemilihan dan penilaian kecukupan rawatan, pengukuran glisemia harus 4 hingga 7 kali sehari. Ini adalah petunjuk semasa perut kosong sebelum sarapan, sebelum makan tengah hari, sebelum makan malam dan pada waktu malam (diperlukan) + 1-1.5 jam selepas sarapan, selepas makan tengah hari (pilihan).

  Apakah tujuan merawat diabetes kehamilan

  • Glisemia Puasa - Ketat Kurang daripada 5.1 mmol / L
  • Glikemia 1-1,5 jam selepas makan - kurang dari 7 mmol / l.

  Ciri-ciri diet untuk diabetes kehamilan:

  • Puasa tidak boleh diterima, rehat panjang antara waktu makan.
  • Makanan terakhir - sejam sebelum tidur (makanan ringan) - adalah protein (daging, ikan, telur, keju cottage) + karbohidrat kompleks (bukan bijirin rebus, pasta, hitam, roti gandum, sayur-sayuran, kekacang). Sekiranya terdapat kegemukan - makanan ringan terakhir sebelum tidur - protein + sayur-sayuran.
  • Minimumkan atau tinggalkan gula-gula sepenuhnya (madu, gula, pastri manis, ais krim, coklat, jem), minuman manis (jus, minuman buah, soda), bijirin / pasta rebus, kentang tumbuk, roti putih, nasi putih.
  • Banyaknya pengambilan makanan - sekurang-kurangnya 6 kali sehari! (3 makanan ringan + utama)
  • Anda tidak boleh membiarkan karbohidrat kelaparan, karbohidrat mesti dimakan semestinya, tetapi yang betul! Ini bukan bijirin rebus, pasta, kentang, roti hitam dan bijirin penuh, sayur-sayuran, kekacang, produk tenusu tanpa gula dan susu masam. Dianjurkan untuk mengambil karbohidrat dalam jumlah kecil setiap 3-4 jam.
  • Latihan fizikal adalah wajib - berjalan pada waktu pagi dan petang selama 30 minit.
  • Tingkatkan pengambilan serat - ini adalah sayur-sayuran (kecuali kentang, alpukat). Untuk kegemukan, serat harus disertakan dalam setiap makanan utama..
  • Diet rendah kalori tidak boleh diterima. Untuk sehari, gunakan sekurang-kurangnya 1600 kkal. (dengan mengambil kira berat badan sebenar, ahli endokrinologi akan memilih norma individu).
  • Lemak dengan berat badan normal mestilah sekitar 45% dari diet harian, dengan obesiti - 25-30%.
  • Makanan protein yang diperlukan - sekurang-kurangnya 70 gram protein setiap hari.
  • Buah-buahan harus dimakan dengan indeks glisemik rendah dalam jumlah kecil (anggur, ceri, ceri, semangka, tembikai, buah ara, kesemek, pisang tidak digalakkan). Lebih baik digabungkan dengan makanan protein (contohnya, dengan keju kotej, kaserol keju kotej dengan buah).
  • Buah kering - tidak lebih daripada 20 gram buah kering untuk 1 hidangan dalam makanan utama. Sekiranya ini adalah makanan ringan - gabungkan dengan protein (contohnya, dengan keju kotej). Tidak lebih daripada 2 kali sehari.
  • Coklat - hanya pahit, tidak lebih dari 3 keping (15 gram) setiap 1 dos, tidak lebih daripada 2 kali sehari. Dalam makanan utama atau dalam kombinasi dengan protein (contohnya, dengan keju kotej).

  Dianjurkan untuk mematuhi "peraturan plat". Peraturan ini adalah bahawa dalam setiap makanan utama anda perlu makan makanan kaya serat (sayur-sayuran), protein, lemak dan karbohidrat. Pada masa yang sama, sebahagian besar pinggan (1/2) harus dihuni oleh sayur-sayuran.

  Cadangan tersebut digeneralisasikan. Jika, ketika mengkonsumsi produk tertentu, gula darah naik di atas nilai sasaran, disarankan untuk membatasi penggunaannya atau mengurangi jumlah produk tersebut. Semua soalan mengenai penyediaan skim pemakanan individu mesti ditangani pada temu janji dengan ahli endokrinologi.

  Setelah menetapkan terapi diet, ahli endokrinologi mengesyorkan kawalan glisemik selama dua minggu. Sekiranya 2 atau lebih indikator tersingkir dari sasaran dalam seminggu, panggilan kedua kepada ahli endokrinologi diperlukan untuk meningkatkan rawatan.

  Anda harus tahu, semasa kehamilan, penggunaan tablet ubat penurun gula dilarang, kerana keselamatannya semasa kehamilan tidak terbukti.

  Sekiranya, mengikuti diet, tidak mungkin mencapai sasaran glisemik, doktor menetapkan insulin. Ini tidak boleh ditakutkan. Insulin sama sekali tidak membahayakan ibu atau janin. Mitos yang terkenal mengenai insulin tidak lebih daripada mitos. Selepas bersalin dalam 99% kes, insulin dibatalkan. Jangan lupa bahawa perkara utama dalam rawatan diabetes kehamilan adalah pencapaian sasaran stabil untuk glisemia.

  Diabetes kehamilan: selepas bersalin dan penyusuan

  Seperti disebutkan sebelumnya, paling sering setelah melahirkan, gula darah kembali normal. Tetapi kadang-kadang ada pengecualian. Dalam tiga hari pertama setelah kelahiran, diperlukan pemeriksaan yang dilakukan untuk mengenal pasti kemungkinan pemeliharaan metabolisme karbohidrat yang terganggu - glisemia dipantau pada waktu perut kosong.

  Penyusuan, penyusuan susu ibu adalah pencegahan diabetes bagi wanita yang pernah menghidap diabetes kehamilan. Sekiranya seorang wanita masih mengalami peningkatan glisemia, dan dengan latar belakang terapi diet, gula darah tidak kembali normal, ahli endokrinologi menetapkan terapi insulin untuk sepanjang tempoh penyusuan. Penggunaan tablet ubat penurun gula semasa penyusuan dilarang.

  Untuk Meringkaskan

  • Diabetes kehamilan dicirikan oleh peningkatan glikemia secara sistematik sekiranya tiada rawatan.
  • Malah peningkatan glisemia terkecil pada wanita hamil akhirnya membawa kepada akibat buruk.
  • Dengan peningkatan gula darah pada ibu, glisemia dan tahap insulin dalam darah bayi meningkat, yang akhirnya menyebabkan komplikasi serius yang dijelaskan di atas.
  • Semasa mengandung, adalah lebih baik untuk berjumpa dengan ahli endokrinologi sekali lagi, jika satu atau lain persoalan mengganggu, daripada tidak datang.
  • Asas rawatan diabetes mellitus kehamilan: kawalan diri yang betul + terapi diet + terapi ubat (jika diresepkan oleh ahli endokrinologi). Matlamat - Sasaran Glikemik yang stabil.

  Ibu-ibu yang dikasihi, jaga diri anda. Perhatikan bayi dan bayi anda dengan serius. Kehamilan yang mudah dan bayi yang sihat!

  Ahli endokrinologi Akmaeva Galina Aleksandrovna

  Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes