Berapa banyak dan bagaimana mereka hidup dengan diabetes?

Dalam artikel ini anda akan belajar:

Apa-apa penyakit adalah tekanan bagi seseorang, dan diabetes tidak terkecuali. Ada banyak keraguan, ketakutan dan pertanyaan, salah satunya adalah "berapa banyak orang yang menghidap diabetes hidup?".

Seperti dalam perniagaan apa pun, lebih baik beralih kepada profesional. Dalam bidang statistik diabetes, ini adalah Persekutuan Diabetes Antarabangsa (IDF), hasilnya diterbitkan setiap beberapa tahun dalam dokumen gabungan - IDF Diabetes Atlas.

Statistik

Menurut angka rasmi, kira-kira 627,00 orang berusia 20-79 tahun meninggal dunia akibat diabetes di Eropah pada tahun 2015. Hanya sekitar seperempat dari mereka (26.3%) berusia di bawah 60 tahun. Petunjuk seperti itu tidak banyak berbeza dengan angka rata-rata pada orang yang agak sihat..

Kematian akibat diabetes pada tahun 2015

Ini bererti bahawa kerana sebab-sebab yang berkaitan dengan diabetes, jumlah orang yang hampir sama mati tanpa diabetes. Ini dapat dijelaskan oleh perkembangan perubatan yang baik dan ketersediaan ubat untuk rawatan. Sayangnya, wilayah masih ada di dunia di mana, walaupun pada masa kini, sukar untuk mendapatkan insulin dan mengawal gula darah.

Telah diketahui bahawa lelaki menderita diabetes lebih kerap daripada wanita. Walau bagaimanapun, lelaki yang menghidap diabetes di beberapa negara Eropah mempunyai jangka hayat yang lebih lama daripada rakan senegara tanpa insulin. Kemungkinan besar, kehadiran penyakit itu mendorong mereka mengunjungi doktor secara berkala, menjalani pemeriksaan dan mengambil ubat.

Menurut angka rasmi, kematian di kalangan wanita sedikit lebih tinggi daripada di kalangan lelaki (masing-masing 315,000 dan 312,000).

Kematian akibat diabetes oleh kumpulan umur di Eropah

Ini dapat difahami, kerana wanita pada umumnya hidup lebih lama dan berangka lebih besar.

Mari kita mulakan dengan diabetes jenis 2. Sebagai peraturan, ini terjadi pada orang setelah 45 tahun yang mengalami kegemukan, tekanan darah tinggi dan gaya hidup yang tidak menetap. Kerana diabetes, pesakit seperti itu jarang mati, dan strok dan serangan jantung berlaku di dalamnya beberapa kali lebih kerap. Diabetes adalah latar belakang di mana penyakit yang ada jauh lebih teruk.

Apabila berat badan sekurang-kurangnya 1 kg hilang pada pesakit yang berlebihan berat badan, tekanan darah pasti akan menurun dan jangka hayat akan meningkat 3-4 bulan. Sekiranya diabetes jenis 2 baru-baru ini berlaku, maka penurunan berat badan sebanyak 10 kg dapat menormalkan gula darah dalam 50% kes..

Oleh itu, diabetes jenis 2 mungkin tidak mempengaruhi jangka hayat dengan cara apa pun jika ditentukan tepat pada masanya, rawatan yang betul ditetapkan, dan pesakit melakukan segalanya.

Cara hidup dengan diabetes jenis 2?

Anda sering dapat mendengar: - “Apa itu diabetes? Saya berasa sihat. Baru pergi ke klinik untuk mendapatkan bantuan, dan kemudian gula "muncul".

- "Obesiti? Ya, saya sudah berat badan ini selama 20 tahun, dan tidak ada yang perlu dikhawatirkan! ".

Penalaran semacam itu khas bagi seseorang yang tidak mahu mengakui bahawa dia mempunyai masalah dan perlu menjaga kesihatannya. Walau bagaimanapun, simpanan badan tidak terbatas. Cepat atau lambat, metabolisme akan terganggu secara tiba-tiba, yang akan ditunjukkan oleh peningkatan tekanan, kolesterol dan glukosa darah.

Kawalan diabetes merangkumi perkara berikut:

 • pemantauan berterusan tahap glukosa darah;
 • kawalan berat badan;
 • kawalan tekanan darah;
 • kawalan kolesterol.

Pengawalan glukosa darah

Pada peringkat awal diabetes, ketika doktor memilih rejimen rawatan, glukosa darah diukur hingga 4-6 kali sehari, indikator setelah makan pasti dipantau. Apabila keadaan telah stabil, glukosa cukup untuk mengukur 1-2 kali sehari, bergantian pada waktu perut kosong dan selepas makan.

Sudah tentu, kawalan diri di rumah mahal. Walau bagaimanapun, fakta yang terbukti bahawa lebih menguntungkan untuk melabur dalam kawalan diri dari awal penyakit daripada merawat komplikasi penyakit.

Kawalan berat badan

Pemakanan yang baik dapat ditunjukkan seperti berikut:

Jadual - Nisbah zat dalam makanan yang dikonsumsi dengan makanan seimbang
NutrienNisbah optimum,%Komen
Tupai15–20Membekalkan tubuh dengan asid amino, membentuk jisim otot. Adalah perlu untuk mengurangkan jumlah lemak haiwan yang memihak kepada sayur-sayuran.
Lemak20–25Hadkan lemak yang terdapat dalam produk haiwan. Pertimbangkan lemak tersembunyi yang terdapat dalam sosej, sosej, produk separuh siap. Lebih baik kukus. Dalam makanan goreng, lemak dimusnahkan, membentuk toksin berbahaya bagi tubuh.
Karbohidrat55-60Pilih karbohidrat dalam bentuk bubur oat, barli, soba. (Tetapi dengan perkiraan - 4-6 sudu besar bijirin rebus setiap hidangan!).
Tambahkan hidangan sayur tambahan untuk makan malam.
Untuk makanan ringan, ambil buah, buah kering, atau biji-bijian kasar.

Obesiti adalah penyakit kronik. Ia tidak dapat disembuhkan dalam 1-2 bulan. Kadar penurunan berat badan adalah 5-10% dari awal selama 3-6 bulan.

Tekanan darah dan kawalan kolesterol

Sekiranya daya telah berubah, maka parameter yang ditentukan juga akan bertambah baik. Walau bagaimanapun, tekanan mesti diukur pada setiap lawatan ke doktor. Sekiranya meningkat - setiap hari.

Terdapat beberapa kesalahan dengan kolesterol:

 • "Minyak sayur tidak mengandung kolesterol, sehingga dapat dikonsumsi dalam jumlah yang tidak terbatas." Dan kalori dalam sayur tidak kurang daripada krim.
 • - "Kacang-kacangan, biji-bijian dapat dimakan sesekali, sambil menonton TV, kerana ini bukan makanan." Kedua-dua biji dan kacang adalah makanan. Mereka mesti diambil kira dalam diet harian, kerana mengandungi sejumlah besar lemak dan kalori.

Berapa banyak yang hidup dengan diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin?

Jawapannya tidak begitu jelas seperti diabetes jenis 2. Dan ini dihubungkan bukan dengan penipuan penyakit ini, tetapi dengan tidak dijangka kejadiannya, dengan ketidaksediaan untuknya.

Bertahun-tahun yang lalu, ahli endokrinologi terkenal Eliot Joslin berkata: "Kekurangan latihan sama berbahaya dengan kekurangan insulin.".

Mengabdikan seluruh hidupnya untuk merawat penderita diabetes, pada tahun 1948 dia memberikan pingat, yang diterima oleh pesakit yang menderita penyakit 25 tahun atau lebih. Penghargaan seperti itu membuktikan kejayaan dalam pengurusan penyakit..

Nasib baik, jumlah pemenang pingat terus meningkat, dan setelah 22 tahun (pada tahun 1970) mereka memutuskan untuk memberikan pingat itu kepada mereka yang telah menghidap diabetes lebih dari 50 tahun.

Pingat mengalami penyakit

Pingat pertama menunjukkan seorang lelaki dengan obor dan tanda tangan: "Kemenangan manusia dan perubatan", yang kedua - "Selama 50 tahun berani dengan diabetes".

Pingat selama 50 tahun hidup dengan diabetes diterima oleh lebih daripada 4,000 orang di pelbagai negara di dunia, termasuk Rusia (hari ini terdapat sekitar 40 orang seperti itu).

Pada tahun 1996, pencalonan baru dibuat - anugerah selama 75 tahun hidup dengan diabetes. Di dunia terdapat 65 orang dengan pingat seperti itu.

Dan pada tahun 2013, pingat selama 80 tahun hidup dengan diabetes diberikan, yang hanya diterima oleh satu orang.

Sudah tentu, insulin diciptakan lebih dari 90 tahun yang lalu, tetapi bolehkah dibandingkan dengan ubat-ubatan moden? Di Rusia 10–15 tahun yang lalu, insulin babi dan jarum suntikan yang boleh digunakan semula masih banyak digunakan. Mustahil untuk mengawal gula darah dengan glukometer biasa seperti hari ini.

Memiliki orang yang mendapat Pingat Jocelyn adalah bukti terbaik bahawa diabetes bukan hukuman, tetapi cara hidup. Akan ada lebih banyak pemenang jika tidak diperlukan untuk memberikan dokumen asli lima puluh tahun yang lalu, yang mengesahkan pengalaman penyakit ini, yang sering kali menimbulkan masalah.

Oleh itu, setiap orang memutuskan sendiri berapa lama untuk hidup menggunakan insulin. Walaupun anda benar-benar meninggalkan suntikan (yang sama sekali tidak dapat dilakukan !!), simpanan badan akan bertahan selama 1-1.5 tahun. Pada masa ini, perubahan teruk akan berlaku di semua organ, selepas itu koma akan berkembang.

Semua orang merasakan keadaan ini secara berbeza, tetapi lebih baik berkaitan dengan diabetes sebagai ciri badan individu, yang ditunjukkan pada orang tertentu.

Cara belajar hidup dengan diabetes?

Perlu melalui beberapa peringkat:

 1. Kesedaran. Semua orang melalui keadaan kritikal dari kejutan hingga reorientasi. Penting untuk difahami bahawa hari ini tidak ada cara untuk mencegah penyakit ini. Tidak ada yang boleh dipersalahkan untuk diabetes jenis 1.
 2. Pengiktirafan negara baru. Seseorang dapat membayangkan bahawa semua yang berlaku adalah permainan di mana peraturannya adalah keunikan makan, senjata adalah suntikan insulin. Bonus tambahan - pekerjaan tetap sukan kegemaran anda. Satu peringatan, anda mesti terus bermain.
 3. Latihan. Di sini peribahasa paling sesuai: "Sekiranya anda mahu melakukannya dengan baik, lakukanlah sendiri." Sangat penting untuk memandang serius pendidikan sejak awal lagi, kerana pesakit itu sendiri mesti menghadapi penyakit ini.

Di negara-negara di mana pesakit telah lama menghidap diabetes dan berjaya, doktor hanya menguruskan latihan dan temu janji pemeriksaan secara berkala. Pesakit memeriksa gula darah secara bebas, memilih dos insulin dan makanan.

Terapi insulin adalah satu-satunya rawatan berkesan untuk diabetes jenis 1. Sebenarnya, ini adalah pengganti kekurangan hormon.

Matlamat utama rawatan:

 1. Tiada gejala dan tidak selesa dalam kehidupan seharian.
 2. Kesihatan dan kesejahteraan keseluruhan yang baik.
 3. Pertumbuhan dan perkembangan normal.
 4. Hubungan akil baligh dan rakan sebaya.
 5. Kehidupan sekolah dan profesional yang normal.
 6. Kehidupan keluarga yang normal, termasuk kemungkinan kehamilan.
 7. Pencegahan komplikasi lewat.

Kisah berikut dapat menjadi bukti kehidupan yang panjang dan berjaya dengan diabetes..

Halle Berry

Pelakon terkenal Holly Berry. Pada usia 23 tahun, dia didiagnosis menghidap diabetes jenis 1. Tetapi ini tidak menghalangnya untuk membintangi lebih dari 50 filem, untuk menerima anugerah paling berprestij, termasuk Oscar dan Golden Globes.

Pada tahun 2010, buat kali ke-14, dia berada dalam senarai Selebriti Terindah 2010 People Magazine.

Pada usia 51 tahun, Holly mengakui bahawa penyakitnya menjadi keselamatannya. Dia mula menjaga kesihatannya, meninggalkan tabiat buruk.

Edson Arantis do Nascimento, yang dikenali dunia sebagai Pele

Sebagai remaja, dia didiagnosis menghidap diabetes jenis 1.

Pele menduduki tempat pertama dalam senarai pemain bola sepak terhebat abad XX menurut majalah World Soccer, atlet abad ini menurut IOC, pemain abad ini menurut FIFA.

Dia memulakan kisah diabetesnya lebih dari 60 tahun yang lalu, ketika insulin belum tersedia..

Diet dan sukan yang teruk adalah penawar pada permulaan penyakit ini.

Tom Hanks

Pelakon dan pengeluar Amerika, Tom Hanks menghidap diabetes jenis 2.

Selama beberapa tahun sebelum diagnosis, dia mengalami peningkatan kadar gula dalam darah, tetapi pelakon itu tidak memberikan perhatian yang sewajarnya..

Pelakon itu mendapat pound tambahan, dan ini menyumbang kepada perkembangan penyakit ini.

Tom Hanks kehilangan 22.5 kg., Tetapi ini tidak mencukupi.

Pelakon itu tidak putus asa, menekankan bahawa diabetes kini terkawal.

Dewan Kate

Contoh hebat gabungan karier sukan dan diabetes adalah kisah Kate Hall. Diabetes jenis 1 pada seorang gadis dikesan pada usia yang sangat muda, tetapi ini tidak menghalangnya untuk terus berlatih.

Lebih-lebih lagi, Kate mempunyai sejumlah besar anugerah untuk lompat jauh, terus meningkatkan skornya dan dianggap sebagai salah satu penerjun terbaik di dunia..

Ini dimungkinkan berkat rutin harian yang jelas, diet, senaman dan penggunaan insulin ultra pendek.

Steve Redgrave

Steve Redgrave adalah pendayung yang memenangi pingat emas di lima Olimpik berturut-turut. Dia didiagnosis menghidap diabetes jenis 2 pada usia 35 tahun. Dia segera beralih ke insulin dan sekarang menyuntikkannya sebelum setiap makan.

Dia mengakui dia berfikir untuk berhenti dari pertandingan ini setelah mengetahui tentang diabetes enam bulan sebelum Olimpik Sydney.

"Pertama, saya memasuki fasa penolakan, tidak mahu bertahan dengan apa yang berlaku kepada saya, dan menyuntik insulin sebanyak mungkin. Tetapi setelah beberapa bulan, saya belajar memberikan dos yang betul dan selalu menyimpannya di kepala. Ini bukan sains kosmik - semuanya cukup jelas dan sederhana. ".

Terdapat banyak orang terkenal lain di dunia yang menghidap diabetes. Kesemuanya membuktikan bahawa anda berjaya menguruskan penyakit anda dengan sedikit keberanian dan motivasi..

Cara hidup dengan diabetes dan menjadi kuat dan sihat (petua dari pengalaman)

Saya menyiarkan wawancara ini di laman web ini, kerana nasihat yang paling berharga adalah nasihat dari orang yang mempunyai masalah tertentu dan mempunyai hasil positif dalam menyelesaikannya. Saya tidak memuat naik foto dari kehendak Marina Fedorovna, Tetapi kisah dan semua yang ditulis adalah pengalaman yang benar-benar nyata dan hasil yang nyata. Saya berpendapat bahawa banyak orang yang mengetahui diabetes jenis apa ini akan mendapati sesuatu yang berharga dan penting bagi diri mereka. Atau sekurang-kurangnya mereka akan memastikan bahawa diagnosis bukanlah satu kalimat, ini hanyalah tahap baru dalam hidup.

Bagaimana semuanya bermula

Diagnosis hampir secara tidak sengaja

SOALAN: Mari mengenali antara satu sama lain terlebih dahulu. Perkenalkan diri anda, dan jika ini tidak menyinggung perasaan anda, beritahu saya berapa umur anda.?
JAWAPAN: Nama saya Marina Fedorovna, saya berumur 72 tahun.

SOALAN: Berapa lama anda didiagnosis menghidap diabetes? Apa jenis diabetes yang anda ada??
JAWAPAN: Saya didiagnosis menghidap diabetes 12 tahun yang lalu. Saya menghidap diabetes jenis 2.

SOALAN: Dan apa yang mendorong anda untuk menjalani ujian gula? Beberapa simptom tertentu terkena, atau ini adalah hasil lawatan yang dirancang ke doktor?
JAWAPAN: Saya mula bimbang tentang gatal-gatal di pangkal paha, walaupun kemudian ternyata bahawa ini tidak ada kaitan dengan diabetes. Tetapi saya membuat aduan gatal kepada ahli endokrinologi. Saya mendapat ujian diabetes dengan glukosa.
Analisis pertama saya pada pukul 8 pagi adalah normal - 5.1. Analisis kedua, setelah mengambil sebahagian glukosa sejam kemudian, adalah 9. Dan dua jam ketiga setelah ujian pertama seharusnya menunjukkan penurunan gula, dan sebaliknya, saya merangkak dan menjadi 12. Ini adalah alasan untuk mendiagnosis saya menghidap diabetes. Kemudian ia disahkan.

Menakutkan semua orang

SOALAN: Anda sangat takut dengan diagnosis - diabetes?
JAWAPAN: Ya. Enam bulan sebelum saya mengetahui bahawa saya menghidap diabetes, saya mengunjungi pusat oftalmologi dan di sana, menunggu giliran berjumpa doktor, saya bercakap dengan seorang wanita yang duduk di sebelah saya. Dia kelihatan tidak lebih dari 40-45 tahun, tetapi dia benar-benar buta. Seperti yang dia katakan, dia buta dalam satu malam. Pada waktu petang dia masih menonton televisyen, dan pada waktu pagi dia bangun dan tidak melihat apa-apa, cuba mati, tetapi kemudian dia menyesuaikan diri dan sekarang hidup dalam keadaan seperti itu. Ketika saya bertanya apa penyebabnya, dia menjawab bahawa ini adalah akibat diabetes. Oleh itu, ketika saya didiagnosis dengan ini, saya merasa panik sebentar, mengenangkan wanita buta itu. Baiklah, saya mula mengkaji apa yang boleh dilakukan dan bagaimana cara hidup..

Diabetes jenis 1 atau 2

SOALAN: Bagaimana anda membezakan antara diabetes jenis 1 dan jenis 2??
JAWAPAN: Diabetes jenis 1 biasanya diabetes bergantung pada insulin, iaitu memerlukan pengenalan insulin dari luar. Mereka biasanya sakit sejak muda dan bahkan sejak kecil. Diabetes jenis 2 adalah diabetes yang diperoleh. Sebagai peraturan, ia menampakkan diri pada usia yang lebih tua, dari sekitar 50 tahun, walaupun sekarang diabetes jenis 2 sangat muda. Diabetes jenis 2 membolehkan anda hidup tanpa menggunakan ubat, tetapi hanya mengikuti diet, atau menggunakan ubat yang membolehkan anda mengimbangi gula dengan baik.

Pelantikan pertama selepas diagnosis

SOALAN: Apakah perkara pertama yang doktor anda berikan kepada anda, ubat apa?

JAWAPAN: Doktor tidak memberi ubat kepada saya, dia mengesyorkan dengan ketat mengikuti diet dan melakukan senaman fizikal yang diperlukan, yang sering saya tidak lakukan. Saya fikir walaupun gula darah tidak tinggi, maka anda boleh mengabaikan latihan, dan diet tidak selalu diikuti dengan ketat. Tetapi ia tidak sia-sia. Secara beransur-ansur saya mula melihat perubahan dalam kesihatan saya, yang menunjukkan bahawa perubahan ini adalah akibat diabetes "bekerja".

SOALAN: Apa jenis ubat yang anda ambil sekarang secara berkala terhadap diabetes??
JAWAPAN: Saya tidak minum ubat sekarang. Ketika saya terakhir kali dilihat oleh ahli endokrinologi, saya membawa hasil ujian darah untuk hemoglobin gliser, yang sempurna. Dengan norma 4 hingga 6.2, saya mempunyai 5.1, jadi doktor mengatakan bahawa setakat ini tidak akan ada ubat penurun gula yang disebabkan, kerana peluang besar untuk menyebabkan hipoglikemia. Sekali lagi, saya sangat mengesyorkan agar anda mengikuti diet dan senaman dengan ketat.

Pengawalan gula adalah penting!

SOALAN: Berapa kerap anda memeriksa darah untuk gula?
JAWAPAN: Rata-rata, saya memeriksa gula darah dua kali seminggu. Pada mulanya saya memeriksanya sebulan sekali, kerana saya tidak mempunyai glukometer saya sendiri, dan di klinik lebih dari sekali sebulan mereka tidak memberi saya rujukan untuk analisis. Kemudian saya membeli glucometer dan mula memeriksa lebih kerap, tetapi lebih daripada dua kali seminggu kos jalur ujian untuk glukometer tidak membenarkan.

SOALAN: Adakah anda kerap mengunjungi ahli endokrinologi (sekurang-kurangnya 1 kali setahun)?
JAWAPAN: Saya berjumpa doktor ahli endokrinologi tidak lebih daripada dua kali setahun, dan lebih jarang. Ketika dia hanya didiagnosis, dia berkunjung sebulan sekali, jarang sekali, dan ketika dia membeli glukometer, dia mulai mengunjungi tidak lebih dari dua kali setahun. Walaupun saya mengawal diabetes sendiri. Setahun sekali saya menjalani ujian di klinik, dan selebihnya saya memeriksa ujian darah dengan glukometer saya.

Diet adalah kejayaan 90%

Diet ketat atau tidak

SOALAN: Doktor yang memberi anda diagnosis ini memberitahu anda mengenai diet atau maklumat ini datang kepada anda dari Internet?
JAWAPAN: Ya, doktor sejurus selepas diagnosis memberitahu bahawa setakat ini rawatan saya adalah diet yang ketat. Saya menjalani diet selama 12 tahun sekarang, walaupun kadang-kadang saya merosot, terutama pada musim panas, ketika semangka dan anggur muncul. Sudah tentu, doktor tidak akan dapat memberitahu anda mengenai diet secara terperinci, kerana dia tidak mempunyai cukup masa di kaunter penerimaan tetamu. Dia hanya memberikan asas, dan saya sendiri mencapai kehalusannya. Saya membaca pelbagai sumber. Selalunya mereka memberikan maklumat yang bertentangan di Internet dan anda perlu menyaringnya sendiri, untuk mendapatkan maklumat yang masuk akal dan tidak masuk akal.

SOALAN: Berapa banyak pemakanan anda telah berubah setelah diagnosis sedemikian?
JAWAPAN: Ia telah banyak berubah. Saya membuang dari diet saya hampir semua pastri manis, gula-gula, buah-buahan manis. Tetapi yang paling penting saya kecewa kerana perlu mengeluarkan hampir semua roti, bijirin, pasta, kentang dari makanan. Anda boleh makan daging dan hampir dalam kuantiti apa pun, tetapi saya memakannya sangat sedikit. Lemak saya bahkan tidak boleh mengambil bahagian terkecil, saya tidak suka. Saya meninggalkan borsch dalam diet saya, saya sangat menyukainya, hanya dengan sebilangan kecil kentang, kubis sebanyak yang anda mahukan. Anda boleh makan kubis dan dalam kuantiti apa pun. Apa yang saya buat. Sepanjang musim sejuk saya melakukan penapaian dalam bahagian kecil, masing-masing 2-3 kg.

Larangan lengkap untuk....

SOALAN: Apa yang anda tolak selama-lamanya dan segera? Atau tidak ada produk seperti itu dan anda semua makan sedikit?
JAWAPAN: Saya menolak gula-gula dengan segera dan selamanya. Segera sukar untuk pergi ke kedai pastri dan berjalan melewati kaunter gula-gula, tetapi sekarang ini tidak menyebabkan hubungan yang tidak menyenangkan bagi saya dan tidak ada keinginan untuk makan sekurang-kurangnya satu gula-gula. Kadang-kadang saya makan sekeping kek yang sangat kecil, yang saya sendiri bakar untuk keluarga.

Saya tidak boleh menolak sepenuhnya epal, pic dan aprikot, tetapi saya makan sedikit. Apa yang saya makan banyak adalah raspberi dan strawberi. Banyak adalah konsep relatif, tetapi jika dibandingkan dengan buah-buahan lain, itu banyak. Saya makan pada musim panas sehari dalam balang setengah liter.

SOALAN: Apakah perkara paling berbahaya mengenai produk diabetes dalam pengalaman anda??
JAWAPAN: Yang paling berbahaya tidak wujud. Itu semua bergantung pada bagaimana anda mengambil karbohidrat, kerana untuk pembentukan tenaga dalam badan, karbohidrat diperlukan untuk otak, jantung bekerja, mata untuk melihat. Anda perlu kreatif dalam makanan anda. Contohnya, anda mempunyai keinginan yang kuat untuk makan sesuatu yang manis, sekeping kek, malah yang kecil. Anda makan dan selepas 15 minit rasa selepas kek hilang, seolah-olah anda tidak memakannya. Tetapi jika mereka tidak makan, maka tidak ada akibatnya, jika mereka makan, maka sedikit pun akan membawa akibat negatif diabetes. Lebih baik makan karbohidrat yang berkhasiat dan pada masa yang sama tidak benar-benar membahayakan. Anda boleh membaca mengenai karbohidrat sedemikian di Internet. Terdapat karbohidrat dengan cepat dicerna dan lambat. Cuba sapukan dengan perlahan. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai ini di sumber yang cekap yang anda percayai..

Mengapa krisis dan apa yang perlu dilakukan dengannya

Adakah kestabilan dalam kesihatan?

SOALAN: Pernahkah anda mengalami penurunan gula darah yang serius dan apa yang anda lakukan ketika itu?
JAWAPAN: Ya. Mana-mana pesakit diabetes mengetahui apa itu serangan hipoglikemia. Ini adalah ketika gula darah turun dan sensasi dari itu sangat tidak menyenangkan, sehingga koma diabetes. Anda perlu mengetahui perkara ini dan sentiasa membawa sepotong gula untuk menghentikan serangan ini. Saya juga mengalami perubahan serius pada indikator ketika gula darah dan setelah 2 dan 4 jam tidak sampai pada norma yang lebih dapat diterima untuk pesakit diabetes. Walaupun pada waktu pagi dengan perut kosong, gula adalah 12. Ini adalah akibat dari diet yang ceroboh. Selepas itu, selama beberapa hari saya menjalani diet ketat dan memantau gula darah secara berterusan.

Apa yang mempengaruhi tahap gula?

SOALAN: Menurut anda apa sebabnya kemerosotan ini?
JAWAPAN: Saya berfikir hanya dengan sikap ceroboh terhadap kesihatan, gaya hidup saya dan, akhirnya, terhadap diabetes mellitus yang tidak diberi pampasan. Seseorang yang didiagnosis menghidap diabetes harus mengetahui bahawa dia tidak dirawat, bagaimana bronkitis, selesema, pelbagai keradangan, dan lain-lain dirawat. Diabetes membuat anda mengubah gaya hidup, pemakanan dan dengan itu menangguhkan akibat negatif. Saya pernah membaca artikel seorang saintis perubatan yang menderita penyakitnya sendiri dan melakukan percubaan pada dirinya sendiri, kemudian saya berkongsi semua ini dengan pesakit diabetes mellitus. Saya mengambil maklumat yang sangat berguna dari artikel ini. Oleh itu, dia menulis bahawa jika pesakit diabetes memerhatikan segala-galanya sehingga pampasannya berada pada tahap 6.5-7 unit ketika perut kosong, maka sumber organnya akan mencukupi selama 25-30 tahun dari awal penyakit ini. Dan jika anda melanggar, maka sumber daya akan dikurangkan. Ini tentu saja bergantung pada keadaan organ dalaman pada masa penyakit dan banyak faktor lain..

Aktiviti fizikal - ya atau tidak

SOALAN: Adakah anda bermain sukan atau bersenam secara aktif?
JAWAPAN: Oleh itu, saya tidak bermain sukan. Tetapi saya sedar bahawa untuk mengatasi gula darah tinggi, anda hanya perlu bersenam. Latihan, tentu saja, serius, dan bukan hanya sedikit gelombang tangan anda, membakar gula darah sangat banyak dan dengan itu sangat membantu untuk mengimbangi diabetes. Anak perempuan saya membelikan saya basikal senaman dan sekarang saya memuat sedikit supaya paras gula darah selepas makan tidak meningkat dengan banyak, dan jika ia meningkat, maka turunkan.

SOALAN: Bagaimana perasaan anda sekiranya aktiviti fizikal mempengaruhi gula darah anda?
JAWAPAN: Ya latihan fizikal membantu.

Pemanis tidak akan membantu, tetapi akan menyakitkan

SOALAN: Apa pendapat anda mengenai pemanis?
JAWAPAN: Pemanis adalah perkara yang mengerikan. Pada keyakinan saya pada masa ini, merekalah yang memprovokasi peningkatan diabetes mellitus. Kenapa sekarang? Ya, kerana sekarang hampir semua gula-gula, kecuali, mungkin, kelas tambahan, yang dibuat di kedai gula-gula kami, mempunyai pengganti gula dan bukan gula dalam komposisi mereka. Dan 90% penduduk tidak makan gula-gula dan gula-gula "tambahan" yang lain kerana harganya yang tinggi. Terutama penggunaan pemanis disalahgunakan oleh pengeluar semua jenis air manis. Dan anak-anak membeli air manis pada musim panas dalam kuantiti yang banyak. Apa yang berlaku apabila seseorang menggunakan pengganti ini? Otak bertindak balas terhadap rasa manis di mulut dan mengirimkan perintah ke pankreas untuk mengerjakan sebilangan insulin untuk melepaskan akses gula ke dalam darah dan kemudian meletakkannya dengan sengaja. Tetapi tidak ada gula. Dan pengganti gula di dalam badan tidak berfungsi seperti gula. Ini dummy, hanya rasa di mulut anda.

Sekiranya anda makan gula-gula seperti itu sekali atau dua kali, maka tidak akan ada tragedi. Dan jika anda menggunakannya secara berterusan, dan dengan penggunaan pengganti gula semasa oleh gula-gula, ini selalu berlaku, maka akan ada banyak perintah otak palsu untuk pengeluaran insulin, yang akan menyebabkan fakta bahawa insulin tidak lagi dapat bertindak balas dengan betul. Bagaimana dia bertindak balas adalah isu yang terpisah. Dan semua ini membawa kepada diabetes. Apabila saya mengetahui bahawa saya menghidap diabetes, saya memutuskan untuk mengganti gula dan gula-gula lain dengan pengganti gula. Tetapi kemudian saya menyedari bahawa saya menjadikan diabetes lebih teruk lagi, membantu memendekkan hidup saya.

Nasihat utama adalah jangan panik, tetapi berusaha

SOALAN: Apa yang anda cadangkan kepada orang yang baru sahaja didiagnosis menghidap diabetes?
JAWAPAN: Perkara utama adalah jangan panik. Bagi seseorang, setelah dia mengetahui tentang penyakitnya, gaya hidup yang berbeza akan datang. Dan ia mesti diterima, menyesuaikan diri dan menjalani kehidupan yang penuh. Jangan mengabaikan preskripsi doktor. Lagipun, orang dengan penyakit lain hidup, yang juga memerlukan semacam sekatan dalam pemakanan, tingkah laku dan hidup hingga usia tua. Sudah tentu ini adalah disiplin. Dan disiplin dalam gaya hidup diabetes membolehkan anda menjalani kehidupan normal sepenuhnya sehingga usia tua. Lebih-lebih lagi perlu belajar seberapa banyak yang mungkin mengenai penyakit ini, dari orang-orang yang cekap dan berpengetahuan, doktor, dan kemudian diri anda untuk menyampaikan pengetahuan anda dan mengalami semua yang dibaca di Internet atau seseorang yang diberitahu, dinasihatkan.
Dan saya akan menasihati semua orang untuk memeriksa darah untuk mengetahui adanya gula dalam darah sekurang-kurangnya sekali setahun. Kemudian penyakit itu akan terwujud di peringkat awal penyakit ini, dan akan lebih mudah untuk melawan dan hidup dengan diabetes. Dengan diabetes, yang telah banyak masalah dalam tubuh, hidup jauh lebih sukar..

Kongsi "Cara hidup dengan diabetes dan menjadi kuat dan sihat (petua dari pengalaman)"

Jangka hayat diabetes: berapa banyak pesakit diabetes yang hidup?

Berapa lama pesakit diabetes hidup? Soalan yang diajukan oleh setiap orang yang menderita hiperglikemia kronik. Ramai pesakit menganggap penyakit mereka sebagai hukuman mati..

Sebenarnya, kehidupan pesakit kencing manis tidak selalu selesa. Semasa merawat penyakit, penting untuk selalu mengikuti diet, mengambil ubat penurun gula dan mungkin menyuntik insulin.

Untuk menjawab persoalan berapa banyak anda dapat hidup dengan kecacatan dalam metabolisme karbohidrat, pelbagai faktor harus dipertimbangkan. Ini adalah sejenis penyakit, tahap keparahan dan usia pesakit. Sama pentingnya adalah sejauh mana seseorang mematuhi cadangan perubatan.

Mengapa diabetes berbahaya?

Apabila penyakit itu menyerang tubuh, pankreas menderita terlebih dahulu, di mana proses pengeluaran insulin terganggu. Ini adalah hormon protein yang memberikan glukosa ke sel-sel badan untuk menyimpan tenaga..

Sekiranya pankreas tidak berfungsi, gula akan dikumpulkan dalam darah dan badan tidak menerima bahan yang diperlukan untuk fungsi vitalnya. Ia mula mengeluarkan glukosa dari tisu dan tisu berlemak, dan organnya secara beransur-ansur habis dan musnah..

Jangka hayat diabetes boleh bergantung kepada tahap kerosakan pada badan. Dalam diabetes, gangguan fungsi berlaku:

 1. hati
 2. sistem kardio-vaskular;
 3. organ visual;
 4. sistem endokrin.

Dengan rawatan yang tidak tepat waktu atau buta huruf, penyakit ini memberi kesan negatif kepada seluruh tubuh. Ini mengurangkan jangka hayat pesakit diabetes berbanding orang yang menderita penyakit..

Perlu diingat bahawa jika keperluan perubatan tidak dipatuhi yang membolehkan anda menjaga tahap glisemia pada tahap yang betul, komplikasi akan berkembang. Namun, bermula dari usia 25 tahun, tubuh memulakan proses penuaan.

Seberapa cepat proses pemusnahan akan berkembang dan regenerasi sel yang mengganggu berlaku, bergantung pada ciri-ciri individu tubuh pesakit. Tetapi orang yang hidup dengan diabetes dan tidak dirawat boleh mendapat strok atau gangren pada masa akan datang, yang kadang-kadang menyebabkan kematian. Statistik mengatakan bahawa apabila komplikasi hiperglikemia teruk dikesan, jangka hayat pesakit kencing manis menurun.

Semua komplikasi diabetes dibahagikan kepada tiga kumpulan:

 • Akut - hipoglikemia, ketoasidosis, hiperosmolar dan koma laktisida.
 • Kemudian - angiopati, retinopati, kaki diabetes, polyneuropathy.
 • Kronik - gangguan fungsi ginjal, saluran darah dan sistem saraf.

Komplikasi lewat dan kronik adalah berbahaya. Mereka memendekkan jangka hayat diabetes.

Siapa yang berisiko??

Berapa tahun hidup dengan diabetes? Mula-mula anda perlu memahami sama ada seseorang berisiko. Kebarangkalian tinggi munculnya gangguan endokrin berlaku pada kanak-kanak di bawah umur 15 tahun.

Selalunya mereka didiagnosis menghidap diabetes jenis 1. Seorang kanak-kanak dan remaja dengan jenis penyakit ini memerlukan nyawa pada insulin.

Kerumitan perjalanan hiperglikemia kronik pada masa kanak-kanak disebabkan oleh beberapa faktor. Pada usia ini, penyakit ini jarang dikesan pada peringkat awal dan kekalahan semua organ dan sistem dalaman secara beransur-ansur berlaku..

Kehidupan dengan diabetes pada masa kanak-kanak menjadi rumit oleh kenyataan bahawa ibu bapa tidak selalu mempunyai kemampuan untuk mengawal sepenuhnya rejimen hari anak mereka. Kadang kala pelajar terlupa mengambil pil atau makan makanan ringan.

Sudah tentu, kanak-kanak itu tidak menyedari bahawa jangka hayat dengan diabetes jenis 1 dapat dipendekkan kerana penyalahgunaan makanan ringan dan minuman. Kerepek, cola, pelbagai gula-gula adalah makanan kegemaran kanak-kanak. Sementara itu, produk seperti itu merosakkan tubuh, mengurangkan kuantiti dan kualiti hidup..

Masih berisiko adalah orang tua yang ketagihan rokok dan minum alkohol. Pesakit diabetes yang tidak mempunyai tabiat buruk hidup lebih lama.

Statistik menunjukkan bahawa seseorang dengan aterosklerosis dan hiperglikemia kronik boleh mati sebelum mereka mencapai usia tua. Gabungan ini menyebabkan komplikasi maut:

 1. strok, sering membawa maut;
 2. gangren, sering menyebabkan amputasi kaki, yang membolehkan seseorang hidup hingga dua hingga tiga tahun selepas pembedahan.

Berapa umur pesakit diabetes??

Seperti yang anda ketahui, diabetes terbahagi kepada dua jenis. Yang pertama adalah spesies yang bergantung kepada insulin yang berlaku apabila pankreas yang tidak berfungsi untuk menghasilkan insulin terganggu. Jenis penyakit ini sering didiagnosis pada usia dini..

Jenis penyakit kedua muncul apabila pankreas tidak menghasilkan insulin yang mencukupi. Sebab lain untuk perkembangan penyakit ini adalah ketahanan insulin.

Berapa banyak orang yang menghidap diabetes jenis 1 hidup? Jangka hayat dengan bentuk yang bergantung kepada insulin bergantung pada banyak faktor: pemakanan, aktiviti fizikal, terapi insulin, dll..

Statistik mengatakan bahawa pesakit diabetes jenis 1 hidup selama kira-kira 30 tahun. Selama ini, seseorang sering mengalami gangguan kronik pada buah pinggang dan jantung, yang mengakibatkan kematian.

Tetapi dengan diabetes jenis 1, orang akan mengetahui diagnosis sebelum usia 30 tahun. Sekiranya pesakit seperti itu dirawat dengan tekun dan betul, maka mereka boleh hidup hingga 50-60 tahun.

Lebih-lebih lagi, berkat teknik perubatan moden, pesakit diabetes mellitus hidup sehingga 70 tahun. Tetapi prognosis menjadi baik hanya jika orang itu memantau kesihatannya dengan berhati-hati, menjaga petunjuk glikemia pada tahap optimum.

Berapa lama pesakit diabetes akan dipengaruhi oleh jantina. Oleh itu, kajian menunjukkan bahawa pada waktu wanita dikurangkan sebanyak 20 tahun, dan pada lelaki - sebanyak 12 tahun..

Walaupun tepat untuk mengatakan berapa lama anda boleh hidup dengan diabetes yang bergantung kepada insulin, anda tidak boleh. Banyak bergantung pada sifat penyakit dan ciri-ciri tubuh pesakit. Tetapi semua ahli endokrinologi yakin bahawa jangka hayat seseorang dengan glikemia kronik bergantung pada dirinya sendiri.

Dan berapa ramai yang hidup dengan diabetes jenis 2? Jenis penyakit ini dikesan 9 kali lebih kerap daripada bentuk yang bergantung kepada insulin. Ia dijumpai terutamanya pada orang berusia lebih dari 40 tahun..

Pada diabetes jenis 2, buah pinggang, saluran darah, dan jantung adalah yang pertama menderita, dan kekalahannya menyebabkan kematian pramatang. Walaupun mereka sakit, dengan bentuk penyakit yang tidak bergantung pada insulin, mereka hidup lebih lama daripada pesakit yang bergantung kepada insulin, rata-rata, hidup mereka dikurangkan menjadi lima tahun, tetapi mereka sering menjadi kurang upaya.

Kerumitan kewujudan diabetes jenis 2 juga disebabkan oleh fakta bahawa selain diet dan mengambil ubat glisemik oral (Galvus), pesakit harus sentiasa memantau keadaannya. Setiap hari dia wajib melakukan kawalan glisemik dan mengukur tekanan darah.

Secara berasingan, harus dikatakan mengenai gangguan endokrin pada kanak-kanak. Purata jangka hayat pesakit dalam kategori umur ini bergantung pada ketepatan masa diagnosis. Sekiranya penyakit ini dikesan pada anak hingga setahun, maka ini akan mengelakkan perkembangan komplikasi berbahaya yang menyebabkan kematian.

Penting untuk memantau rawatan selanjutnya. Walaupun hari ini tidak ada ubat-ubatan yang memungkinkan anak-anak mengalami lebih lanjut bagaimana kehidupannya tanpa diabetes, ada ubat-ubatan yang dapat mencapai tahap gula darah yang stabil dan normal. Dengan terapi insulin yang dipilih dengan baik, kanak-kanak berpeluang bermain, belajar dan berkembang sepenuhnya..

Oleh itu, semasa mendiagnosis diabetes sehingga 8 tahun, pesakit boleh hidup hingga sekitar 30 tahun.

Dan jika penyakit itu berkembang kemudian, misalnya, dalam 20 tahun, maka seseorang itu boleh hidup hingga 70 tahun.

Bagaimana pesakit kencing manis meningkatkan jangka hayat?

Bagaimana hidup dengan diabetes? Malangnya, penyakit ini tidak dapat diubati. Ini, seperti kenyataan bahawa semua orang mati, mesti diterima.

Penting untuk tidak panik, dan pengalaman emosi yang kuat hanya akan memperburuk perjalanan penyakit ini. Sekiranya perlu, pesakit mungkin perlu berunding dengan ahli psikologi dan ahli psikoterapi.

Pesakit kencing manis yang memikirkan bagaimana untuk hidup lebih jauh harus tahu bahawa penyakit ini dapat dikendalikan jika anda mematuhi pemakanan yang betul, bersenam dan tidak melupakan rawatan perubatan.

Sebaik-baiknya, dengan penyakit jenis pertama dan kedua, ahli endokrinologi, bersama dengan pakar pemakanan, harus mengembangkan diet khas untuk pesakit. Banyak pesakit disarankan untuk mempunyai buku harian pemakanan, yang memudahkan anda merancang diet dan mengesan kalori dan makanan berbahaya. Hidup dengan diabetes bukanlah tugas yang mudah, dan bukan hanya untuk pesakit, tetapi juga untuk saudara-mara mereka, perlu mempelajari makanan apa yang akan berguna dalam pelanggaran metabolisme karbohidrat..

Sejak penyakit itu didiagnosis, pesakit disarankan untuk mengkonsumsi:

 • sayur-sayuran;
 • buah-buahan;
 • produk tenusu;
 • daging dan ikan;
 • kacang, tepung gandum, pasta durum.

Bolehkah garam digunakan untuk pesakit diabetes? Ia dibenarkan makan, tetapi sehingga 5 gram sehari. Pesakit kencing manis perlu mengehadkan pengambilan tepung putih, lemak, gula-gula, dan alkohol dan tembakau harus ditinggalkan sepenuhnya.

Bagaimana hidup dengan diabetes bagi mereka yang berlebihan berat badan? Dengan obesiti dan diabetes, selain diet, latihan sistematik akan diperlukan..

Keamatan, kekerapan dan jangka masa beban harus dipilih oleh doktor. Tetapi pada dasarnya, pesakit diberi kelas harian, sehingga 30 minit.

Mereka yang menghidap diabetes jenis 2 harus kerap mengambil ubat oral untuk mencegah perkembangan hiperglikemia. Bermakna boleh tergolong dalam kumpulan yang berbeza:

 1. biguanides;
 2. derivatif sulfonylurea;
 3. perencat alpha glukosidase;
 4. derivatif thiazolidinone;
 5. inkretin;
 6. perencat dipeptidyl peptidiasis 4.

Rawatan bermula dengan salah satu daripada kumpulan ubat ini. Selanjutnya, peralihan ke terapi kombinasi adalah mungkin, apabila dua, tiga ubat penurun gula digunakan secara bersamaan. Ini membolehkan anda mengurangkan risiko komplikasi, menormalkan glukosa darah dan menunda keperluan insulin.

Pesakit yang telah lama menghidap diabetes jenis kedua untuk masa depan mungkin tidak memerlukan terapi insulin, tetapi hanya jika semua cadangan di atas diperhatikan. Sekiranya terdapat penyakit jenis 1, bagaimana untuk hidup dengannya, kerana pesakit harus menyuntik hormon setiap hari?

Setelah mendiagnosis penyakit ini, terapi insulin ditetapkan. Ini adalah keperluan, dan jika tidak dirawat, seseorang akan jatuh koma dan mati.

Pada permulaan terapi, pengenalan dos ubat yang kecil mungkin diperlukan. Penting agar keadaan ini dipenuhi, jika tidak pada masa akan datang pesakit memerlukan banyak insulin.

Adalah perlu untuk memastikan bahawa kepekatan gula setelah makan hingga 5.5 mmol / L. Ini dapat dicapai jika anda mengikuti diet rendah karbohidrat dan membuat suntikan insulin dari 1 hingga 3 unit sehari..

Bergantung pada jangka masa kesannya, 4 jenis insulin dibezakan:

Rejimen terapi insulin adalah petunjuk jenis ubat apa yang harus disuntik, dengan frekuensi, dos dan jam berapa. Terapi insulin diresepkan secara individu, menurut catatan dalam buku harian pemantauan diri.

Untuk menjawab soalan, diabetes berapa banyak yang hidup dengannya, anda perlu mempertimbangkan banyak faktor. Hidup bebas tekanan, bersenam, makan dengan betul dan kemudian, jangka hayat walaupun dengan penyakit serius akan meningkat 10 atau 20 tahun.

Maklumat mengenai jangka hayat pesakit kencing manis diberikan dalam video dalam artikel ini..

Berapa ramai yang menghidap diabetes?

Kira-kira 7% orang di planet kita menderita diabetes.

Jumlah pesakit di Rusia meningkat setiap tahun, dan pada masa ini terdapat sekitar 3 juta orang. Untuk masa yang lama, orang boleh hidup dan tidak mengesyaki penyakit ini..

Perkara ini berlaku terutamanya bagi orang dewasa dan warga tua. Cara hidup dengan diagnosis sedemikian dan berapa banyak yang hidup dengannya, kami akan menganalisis dalam artikel ini.

Dari mana penyakit ini datang??

Perbezaan antara diabetes jenis 1 dan jenis 2 adalah kecil: dalam kedua-dua kes, tahap gula darah meningkat. Tetapi alasan untuk keadaan ini berbeza. Pada diabetes mellitus jenis 1, sistem imun manusia gagal, dan sel pankreas dinilai olehnya sebagai asing.

Dengan kata lain, kekebalan anda sendiri "membunuh" organ. Ini membawa kepada kerosakan fungsi pankreas dan penurunan rembesan insulin..

Keadaan ini adalah ciri khas kanak-kanak dan orang muda dan disebut kekurangan insulin mutlak. Bagi pesakit seperti itu, suntikan insulin ditetapkan seumur hidup..

Adalah mustahil untuk menyebutkan penyebab sebenar penyakit ini, tetapi para saintis dari seluruh dunia bersetuju bahawa penyakit ini diwarisi.

Faktor predisposisi merangkumi:

 1. Tekanan. Selalunya, diabetes berkembang pada kanak-kanak selepas perceraian ibu bapa.
 2. Jangkitan virus - influenza, campak, rubella dan lain-lain.
 3. Gangguan hormon lain di dalam badan.

Pada diabetes jenis 2, kekurangan insulin relatif berlaku.

Ia berkembang seperti berikut:

 1. Sel kehilangan sensitiviti insulin.
 2. Glukosa tidak dapat masuk ke dalamnya dan tetap tidak dituntut dalam aliran darah umum..
 3. Pada masa ini, sel memberi isyarat kepada pankreas bahawa mereka tidak menerima insulin.
 4. Pankreas mula menghasilkan lebih banyak insulin, tetapi sel-sel tidak menyedarinya..

Oleh itu, ternyata pankreas menghasilkan jumlah insulin yang normal atau bahkan meningkat, tetapi tidak diserap, dan glukosa dalam darah tumbuh.

Sebab biasa untuk ini adalah:

 • gaya hidup yang salah;
 • kegemukan;
 • tabiat buruk.

Pesakit sedemikian diberi ubat yang meningkatkan kepekaan sel. Di samping itu, mereka perlu menurunkan berat badan secepat mungkin. Kadang-kadang penurunan walaupun beberapa kilogram memperbaiki keadaan umum pesakit, dan menormalkan glukosa.

Berapa banyak pesakit diabetes yang hidup?

Para saintis mendapati bahawa lelaki dengan diabetes jenis 1 hidup 12 tahun kurang, dan wanita 20 tahun.

Walau bagaimanapun, statistik kini memberi kami data lain. Purata jangka hayat pesakit diabetes jenis 1 meningkat kepada 70 tahun.

Ini disebabkan oleh fakta bahawa farmakologi moden menghasilkan analog insulin manusia. Pada insulin seperti itu, jangka hayat meningkat.

Terdapat juga sebilangan besar kaedah dan kaedah pengendalian diri. Ini adalah pelbagai glukometer, jalur ujian untuk menentukan keton dan gula dalam air kencing, pam insulin.

Penyakit ini berbahaya kerana peningkatan gula dalam darah mempengaruhi organ-organ "sasaran".

Ini termasuk:

 • mata;
 • buah pinggang
 • kapal dan saraf bahagian bawah kaki.

Komplikasi utama yang membawa kepada kecacatan adalah:

 1. Detasmen retina.
 2. Kegagalan buah pinggang kronik.
 3. Gangren.
 4. Koma hipoglikemik adalah keadaan di mana tahap glukosa darah seseorang turun dengan mendadak. Ini disebabkan oleh suntikan insulin yang tidak betul atau kegagalan diet. Hasil koma hipoglikemik boleh menyebabkan kematian.
 5. Koma hiperglikemik atau ketoasidotik juga biasa. Sebabnya adalah penolakan suntikan insulin, pelanggaran peraturan diet. Sekiranya koma jenis pertama dirawat dengan pemberian larutan glukosa 40% secara intravena dan pesakit segera sedar, koma diabetes adalah lebih sukar. Badan ketone mempengaruhi seluruh badan, termasuk otak.

Kemunculan komplikasi yang luar biasa ini dapat memperpendek jangka hayat. Pesakit perlu memahami bahawa menolak insulin adalah cara yang pasti untuk mati.

Seseorang yang menjalani gaya hidup sihat, bermain sukan dan mengikuti diet, boleh menjalani kehidupan yang panjang dan penuh.

Punca kematian

Orang tidak mati akibat penyakit itu sendiri, kematian disebabkan oleh komplikasinya.

Menurut statistik, dalam 80% kes, pesakit mati kerana masalah dengan sistem kardiovaskular. Penyakit seperti itu termasuk serangan jantung, pelbagai jenis aritmia..

Penyebab kematian seterusnya adalah strok..

Penyebab utama kematian ketiga adalah gangren. Glukosa yang tinggi secara berterusan menyebabkan peredaran darah terjejas dan pemeliharaan bahagian bawah kaki. Mana-mana, walaupun luka kecil, boleh melecet dan mempengaruhi anggota badan. Kadang kala, penghapusan bahagian kaki tidak membawa peningkatan. Gula tinggi menghalang luka daripada sembuh, dan ia mulai membusuk lagi.

Punca kematian lain adalah keadaan hipoglikemik..

Malangnya, orang yang tidak mengikut arahan doktor tidak hidup lama.

Anugerah Jocelyn

Pada tahun 1948, Elliot Proctor Joslin, seorang ahli endokrinologi Amerika, mencipta pingat Kemenangan. Dia diserahkan kepada pesakit diabetes dengan pengalaman 25 tahun.

Pada tahun 1970, ada banyak orang seperti itu, kerana perubatan melangkah maju, kaedah baru untuk merawat diabetes dan komplikasinya muncul.

Itulah sebabnya mengapa kepimpinan Pusat Diabetes Dzhoslinsky memutuskan untuk memberi ganjaran kepada pesakit diabetes yang telah hidup dengan penyakit ini selama 50 tahun atau lebih.

Ini dianggap pencapaian yang luar biasa. Sejak tahun 1970, anugerah ini telah menerima 4,000 orang dari seluruh dunia. 40 daripadanya tinggal di Rusia.

Pada tahun 1996, hadiah baru ditubuhkan untuk pesakit diabetes dengan pengalaman selama 75 tahun. Nampaknya tidak realistik, tetapi dimiliki oleh 65 orang di seluruh dunia. Dan pada tahun 2013, Jocely Center untuk pertama kalinya menganugerahkan seorang wanita Spencer Wallace, yang telah hidup dengan diabetes selama 90 tahun.

Bolehkah saya mempunyai anak?

Biasanya soalan ini diajukan oleh pesakit dengan jenis pertama. Setelah jatuh sakit pada zaman kanak-kanak atau remaja, pesakit itu sendiri dan saudara-mara mereka tidak berharap untuk hidup penuh.

Lelaki, yang mempunyai pengalaman penyakit ini selama lebih dari 10 tahun, sering mengadu penurunan potensi, ketiadaan sperma dalam rembesan yang dirembes. Ini disebabkan oleh fakta bahawa gula tinggi mempengaruhi ujung saraf, yang menyebabkan pelanggaran bekalan darah ke alat kelamin.

Soalan seterusnya ialah adakah anak yang dilahirkan dari ibu bapa yang menghidap diabetes akan menghidap penyakit ini. Tidak ada jawapan tepat untuk soalan ini. Penyakit itu sendiri tidak menular kepada anak. Kecenderungan untuknya disebarkan kepadanya.

Dengan kata lain, di bawah pengaruh beberapa faktor anggapan, kanak-kanak itu mungkin menghidap diabetes. Dipercayai bahawa risiko terkena penyakit ini lebih tinggi jika ayah menghidap diabetes.

Pada wanita dengan penyakit yang teruk, kitaran haid sering terganggu. Ini bermakna bahawa hamil sangat sukar. Pelanggaran latar belakang hormon menyebabkan kemandulan. Tetapi jika pesakit dengan penyakit pampasan, mudah hamil.

Perjalanan kehamilan pada pesakit diabetes adalah kompleks. Seorang wanita memerlukan pemantauan berterusan gula darah dan aseton dalam air kencingnya. Dos insulin berubah bergantung pada trimester kehamilan..

Pada trimester pertama, ia menurun, kemudian meningkat dengan mendadak beberapa kali dan pada akhir kehamilan dosnya turun lagi. Seorang wanita hamil harus menjaga kadar gula. Kadar yang tinggi menyebabkan fetopati diabetes janin.

Anak-anak dari ibu yang menghidap diabetes dilahirkan dengan berat badan yang besar, selalunya organ mereka belum matang, patologi sistem kardiovaskular dikesan. Untuk mengelakkan kelahiran anak yang sakit, seorang wanita perlu merancang kehamilan, keseluruhan istilah diperhatikan oleh ahli endokrinologi dan pakar sakit puan. Beberapa kali dalam 9 bulan, seorang wanita harus dimasukkan ke hospital di jabatan endokrinologi untuk menyesuaikan dos insulin.

Bersalin pada wanita yang sakit dilakukan dengan menggunakan pembedahan caesar. Kelahiran secara semula jadi tidak dibenarkan bagi pesakit kerana risiko pendarahan retina.

Bagaimana hidup bahagia dengan diabetes?

Jenis 1 berkembang, sebagai peraturan, pada masa kanak-kanak atau remaja. Ibu bapa kanak-kanak ini terkejut, berusaha mencari penyembuh atau ramuan sihir yang akan membantu menyembuhkan penyakit ini. Malangnya, pada masa ini tidak ada penawar untuk penyakit ini. Untuk memahami perkara ini, anda hanya perlu membayangkan: sistem kekebalan tubuh "membunuh" sel-sel pankreas, dan tubuh tidak lagi melepaskan insulin.

Penyembuh dan ubat-ubatan rakyat tidak akan membantu memulihkan badan dan menjadikannya mengeluarkan hormon penting semula. Ibu bapa perlu memahami bahawa mereka tidak perlu melawan penyakit ini, mereka perlu belajar bagaimana hidup.

Kali pertama selepas diagnosis di kepala ibu bapa dan anak itu sendiri akan menjadi sejumlah besar maklumat:

 • pengiraan unit roti dan indeks glisemik;
 • pengiraan dos insulin yang betul;
 • karbohidrat yang betul dan salah.

Jangan takut dengan semua ini. Agar orang dewasa dan kanak-kanak merasa lebih baik, seisi keluarga mesti melalui diabetes.

Dan kemudian di rumah menyimpan buku harian kawalan diri yang ketat, yang akan menunjukkan:

 • setiap hidangan;
 • suntikan yang diberikan;
 • petunjuk gula darah;
 • aseton air kencing.

Video dari Dr. Komarovsky mengenai diabetes pada kanak-kanak:

Ibu bapa tidak boleh menghalang anak mereka di rumah: melarangnya berjumpa rakan, berjalan, pergi ke sekolah. Untuk keselesaan dalam keluarga, anda mesti mencetak jadual unit roti dan indeks glisemik. Di samping itu, anda boleh membeli timbangan dapur khas dengan mana anda dapat mengira jumlah XE dalam pinggan dengan mudah.

Setiap kali glukosa naik atau turun, anak mesti ingat sensasi yang dialaminya. Contohnya, gula tinggi boleh menyebabkan sakit kepala atau mulut kering. Dan dengan gula rendah, berpeluh, tangan gemetar, rasa lapar. Mengingati perasaan ini akan membantu kanak-kanak itu pada masa hadapan menentukan anggaran gula tanpa glukometer..

Seorang kanak-kanak yang menghidap diabetes harus mendapat sokongan daripada ibu bapa. Mereka harus menolong anak menyelesaikan masalah bersama-sama. Saudara-mara, rakan dan kenalan, guru sekolah - semua orang harus tahu mengenai kehadiran penyakit pada anak.

Ini perlu supaya sekiranya berlaku kecemasan, misalnya, penurunan gula darah, orang dapat menolongnya.

Seseorang yang menghidap diabetes harus menjalani kehidupan penuh:

 • pergi sekolah;
 • mempunyai rakan;
 • Jalan;
 • bersukan.

Hanya dalam kes ini dia akan dapat berkembang dan hidup secara normal.

Diagnosis diabetes jenis 2 dibuat oleh orang tua, jadi keutamaan mereka adalah mengurangkan berat badan, meninggalkan tabiat buruk, makan dengan betul.

Mematuhi semua peraturan membolehkan anda mengimbangi diabetes untuk jangka masa panjang hanya dengan mengambil tablet. Jika tidak, insulin diresepkan lebih cepat, komplikasi berkembang lebih cepat. Kehidupan seseorang yang menghidap diabetes hanya bergantung pada dirinya dan keluarganya. Diabetes bukan hukuman, ia adalah cara hidup.

Diabetes bagaimana hidup dengannya

Walaupun penyakit ini telah mencapai tahap wabak global, doktor tidak menunjukkan minat yang mendalam terhadap pengakuan saya. Ya, mereka biasa menghidupkan, menentukan jenis penyakit yang dialami ayah, menulis "diabetes terancam" di peta dan memberikan sejumlah ujian tambahan untuk sebarang alasan. "Sebelum" adalah 10 tahun 10 kilogram yang lalu. Sekarang, doktor menilai saya dengan pandangan kritis dan menyatakan: "Ini bukan ancaman bagi anda." Ya? Tetapi bagaimana dengan keturunan?

“Dengan diabetes jenis 2, memang ada kecenderungan keturunan yang jelas. Banyak gen telah dijelaskan, perubahan yang dapat menyebabkan perkembangan penyakit ini, "tegas Anna Sazonova, ahli endokrinologi di rangkaian klinik perubatan" Keluarga ". - Namun, dalam kebanyakan kes, kecenderungan ini tidak dapat dilaksanakan tanpa satu faktor penting - berat badan berlebihan. Hanya gabungan genetik + kegemukan yang boleh mencetuskan penyakit ini. " Ini banyak menerangkan. Berat ayah saya hampir 100 kg. Saya lebih kurang separuh. Sepuluh tahun yang lalu, berat badan saya adalah 65 kg dengan tinggi 165 cm. Tetapi, setelah berhenti mencintai gula-gula, saya kehilangan berat badan dengan cepat dan cepat - itulah sebabnya doktor berhenti membimbangkan saya. Diabetes jenis 2 adalah penyakit lemak. Tetapi ini tidak bermaksud bahawa yang kurus dapat bersantai dan bersenang-senang. Pilihan selalu ada..

Sejarah perubatan

Sekiranya tidak ada saudara-mara anda yang menderita diabetes, anda sukar membayangkan inti masalahnya. Dan lebih-lebih lagi, anda tidak melihat perbezaan antara jenis penyakit 1 dan 2. Dan dia sangat besar. Oleh itu, mari kita cuba mengetahuinya tanpa bahasa Latin. Hampir. Katakan anda tidak tahan dan makan donat. Potongan terakhir masih meluncur ke kerongkongan, dan yang pertama sudah menjalani proses intensif. Karbohidratnya dipecah menjadi gula sederhana (glukosa). Ia memasuki aliran darah, dan pankreas menyuntik hormon insulin di sana. Tugasnya adalah "mengetuk" setiap sel dan melaporkan bahawa bahan bakar telah tiba. Glukosa untuk haiwan berdarah panas seperti petrol untuk kereta: pengoksidaan dalam sel, ia membebaskan tenaga. Dan anda mula berlari, melompat, menyusun puisi, mengingati jadual pendaraban dan menari. Tidak mengapa.

Hanya 10% daripada jumlah pesakit di Rusia yang menderita diabetes jenis 1. 90% jatuh pada yang kedua

Dengan diabetes jenis 1
Pankreas tidak menghasilkan insulin. Glukosa yang tidak dituntut mengalir melalui aliran darah, dan sel tidak menerima tenaga. Segala sesuatu yang masuk ke dalam organisma, dikeluarkan daripadanya tanpa diasimilasi - dan kematian datang dari keletihan. Artinya, dulu sebelum mereka mencipta terapi penggantian insulin. "Biasanya, diabetes jenis 1 menampakkan diri walaupun pada usia kanak-kanak - sehingga 14 tahun," jelas Vasily Yurasov, calon sains perubatan, doktor Laboratorium Bebas INVITRO. - Jenis diabetes ini disebabkan oleh kecenderungan genetik. Beberapa faktor lain, seperti penyakit gondok dan campak, boleh mencetuskan perkembangan penyakit ini. Mengetahui mengenai kes diabetes 1 dalam keluarga anda, anda boleh melalui kajian genetik - menaip HLA-II, yang akan menunjukkan kecenderungan ".

Dengan diabetes jenis 2
Donat dicerna, glukosa memasuki aliran darah, insulin memberi perintah kepada sel, mereka mengambil glukosa dan mengisi dengan tenaga... Dan kemudian anda makan donat nombor dua. Insulin kembali memanggil sel-sel otot dan organ lain. Mereka (dengan enggan) sekali lagi menerima tawaran itu dan menawarkan anda untuk melompat sedikit lagi. Sekiranya anda menelan donat ketiga sebagai gantinya (secara amnya, tentu saja, berikan!), Pankreas akan tetap melakukan tugasnya dengan jujur ​​dan memberikan dos hormon. Yang terakhir juga akan dengan jujur ​​melaporkan kepada pihak berwajib bahawa perlu menerima tahap bahan bakar berikutnya. "Baiklah," sel-sel itu dengan marah dan berkata, dan menyisihkan cadangan tenaga dalam bentuk lemak kalengan.

Dan kemudian anda bangun pada suatu pagi dan - dari kebiasaan - ambil donat. Insulin menggegarkan otot, dan mereka tiba-tiba bertindak balas: “Tinggalkan saya sendiri! Sudah faham! ” - dan hanya dengan selimut lemak yang lebih ketat. Ini dipanggil ketahanan insulin (iaitu rintangan insulin). Bekalan glukosa yang tidak berkembang mengalir di urat anda, menjadikan darah melekit. Tenaga itu hilang, dan seperti imam anda, keletihan mula dihancurkan dan tersedak. Sel yang belum menerima bahan bakar (dan dana untuk pemulihan diri) dimusnahkan - perlahan tetapi pasti. Diabetes datang.

Langkah-langkah diabetes

Semua siap? Dan sekarang kita membuat kesimpulan. Anda tidak boleh berdebat dengan diabetes jenis 1: ibu seperti itu melahirkan. Tetap menerima diri anda sebagaimana adanya dan sepanjang hidup anda (jika penting bagi anda) untuk menyuntik insulin. "Hari ini tidak sesedih 10 tahun yang lalu," kata Bulat Valitov, seorang ahli endokrinologi di Central Clinical Hospital of Civil Aviation. - Ubat ini terdapat dalam pen jarum suntik inovatif yang mudah dibawa bersama anda walaupun bekerja, walaupun dalam perjalanan. Dengan bantuan mereka, anda boleh memberi insulin dalam dos terkawal. " Diabetes hari ini bukan juga alasan untuk hilang upaya. Insulin diberikan kepada pesakit secara percuma, dan anda boleh menjalani gaya hidup yang hampir normal. Perkara utama adalah tidak lupa menusuk tepat pada waktunya.

Menurut Persekutuan Diabetes Antarabangsa (IDF), setiap penduduk kesepuluh planet ini akan menderita diabetes pada tahun 2030

Tetapi dengan diabetes jenis 2, anda boleh membantah. Benar, tetapi benar: diet yang sihat dan senaman teratur adalah perkara yang anda perlukan agar tidak jatuh sakit. Pernyataan dari lapangan "Saya tahu gadis-gadis yang menjalani gaya hidup sihat tetapi tetap jatuh sakit" biasanya berdasarkan kesalahpahaman. Kami telah menganalisis yang pertama: gadis-gadis itu kemungkinan besar menghidap diabetes jenis 1. Oleh itu mulakan dengan yang seterusnya.

Mitos Diabetes

Dia tidak berlebihan berat badan, tetapi menghidap diabetes
Di sini konsep "tanpa berat tambahan" lebih bersifat filistin daripada perubatan. Memang ada orang yang mempunyai lengan dan kaki yang agak nipis, wajahnya tidak bulat, dan punggungnya tidak tebal... Tetapi tidak ada pinggang. Periksa diri anda dengan segera: ambil satu sentimeter dan ukur tempat yang sepatutnya. Sekiranya terdapat lebih dari 80 cm, maka, menurut kriteria WHO, kita sudah menghadapi masalah kegemukan. Lebih-lebih lagi, dengan salah satu bentuknya yang paling berbahaya: lemak viseral, yang terkumpul di sekitar organ dalaman, jauh lebih berbahaya daripada subkutan. Ia hanya menghalang insulin daripada mencapai sel aktif dan menjadi penyebab utama ketahanan insulin.

Saya makan dengan betul, dan gula darah saya tinggi
Begitu banyak makanan yang kita anggap "sihat" sebenarnya tidak. Yogurt rendah lemak dan sarapan bijirin adalah penyabot utama. Pengilang mereka banyak membincangkan manfaat bifidobakteria dan serat sehingga anda dengan senang hati lupa melihat jumlah gula dalam makanan "diet" ini. Dan ada juga yang rajin meyakinkan diri mereka bahawa madu dan fruktosa "bukan gula." Gula. Jangan puji diri sendiri.

Saya mengawasi berat badan saya, tetapi bagaimanapun.
Selalunya ini bermakna bahawa anda "menggulung" diet berpuasa - kemudian anda menurunkan berat badan, kemudian bertambah. Ada kemungkinan bahawa untuk pertama kalinya, kadar gula dalam darah yang tinggi akan dijumpai dalam "fasa penurunan berat badan" anda. Dan ingat bahawa setiap kali menurunkan berat badan secara mendadak, anda bukan sahaja kehilangan jisim lemak, tetapi juga jisim otot. Dan sel yang terakhir adalah pengguna utama glukosa. Semakin kurang, semakin banyak gula yang tidak digunakan.

Semua penyakit adalah dari saraf
Ya, tekanan harian dan kurang tidur yang berterusan bukanlah "gaya hidup sihat". Oleh itu, banyak doktor bersedia untuk mengakui bahawa keadaan saraf adalah salah satu faktor risiko yang signifikan untuk perkembangan diabetes jenis 2. Pada akhirnya, dengan latar belakang tekanan, sekumpulan hormon semacam itu dilemparkan ke dalam darah sehingga sel-selnya mungkin tidak dapat membezakan nota insulin di dalamnya. "Hanya ada satu hormon yang menurunkan gula darah. Ini adalah insulin. Selebihnya dianggap counterinsular, iaitu, mereka meningkatkan gula darah ke tahap yang lebih besar atau lebih rendah, ”kata ahli endokrinologi Anna Sazonova. Tetapi jujurlah pada diri sendiri: anda bukan hanya duduk dan merasa sedih. Saya rasa anda menyekat kemurungan dengan coklat. "Mereka meningkatkan tahap serotonin!" - anda berfikir dengan gembira. "Dan gula," tambah kami dengan muram. Sekiranya tekanan dihilangkan di gim dan bukan di dapur, kemungkinan menghidap diabetes cenderung menjadi sifar.

Separuh daripada pesakit diabetes jenis 2 tidak mengetahui mengenai penyakitnya sebelum komplikasi bermula

Anda Boleh Mengelakkan Diabetes

Secara adil, saya harus mengakui bahawa tidak semua pesakit diabetes gemuk dan tidak semua orang gemuk adalah pesakit diabetes. Tetapi keadilan yang sama berteriak bahawa penyebaran diabetes jenis 2 yang cepat entah bagaimana secara mencurigakan bertepatan dengan pengembangan makanan segera dan obesiti yang cepat. "Orang yang berlebihan berat badan adalah kumpulan risiko. Mereka harus kerap (sekali setiap enam bulan) memeriksa kadar glukosa darah mereka, ”memberi amaran kepada Nona Hovsepyan, doktor perunding di Laboratorium Bebas INVITRO. - Dengan sedikit peningkatan, kita dapat membincangkan mengenai kehadiran prediabetes. Pada tahap ini, diet bebas karbohidrat dan penurunan berat badan sekurang-kurangnya beberapa kilogram dapat mencegah perkembangan penyakit ini. ".

Prediabetes boleh diterbalikkan. Diabetes hilang. Tetapi masalahnya adalah hampir tidak ada yang memeriksa gula darah "berjaga-jaga". Sebilangan besar mengetahui bahawa mereka sakit ketika semuanya sudah dilancarkan dengan teruk. Diabetes jenis 1 mempunyai simptom yang menentukan - dahaga yang tidak dapat dielakkan. "Dengan diabetes jenis 2, gejalanya tidak selalu terasa dan dapat dikaitkan dengan penyakit lain," mengakui Bulat Valitov. - Sekiranya masalah penglihatan, anda akan pergi ke pakar optik, untuk luka yang tidak sembuh - ke pakar bedah, dengan sariawan - ke pakar sakit puan. Dan di sini banyak bergantung pada bagaimana profesional seorang pakar terjebak. " Seorang doktor yang cekap pasti akan menghantar anda untuk mengukur tahap glukosa dalam darah, dan kemudian ke ahli endokrinologi. Sekali lagi, jika syarikat insurans meluluskan manuver sedemikian. Dalam kebanyakan kes, diabetes dikesan berlatarbelakangkan komplikasi. Dan ada kemungkinan bahawa jumlah pesakit sebenarnya tiga hingga empat kali lebih tinggi daripada data rasmi. Orang hidup dengan penyakit ini selama bertahun-tahun tanpa menyedarinya..

Namun, semakin cepat diabetes jenis 2 ditemui dan disahkan, semakin kecil kemungkinan anda "menjalani suntikan." Ramai orang menguruskan pil (dan, tentu saja, perubahan gaya hidup). Inilah paradoks untuk anda: di Rusia, pesakit diabetes hidup lima hingga enam tahun lebih lama daripada rata-rata rakyat. Kamu tahu kenapa? Mendengar diagnosis yang teruk, mereka mula sangat prihatin dan menghormati kesihatan mereka. Mereka berhenti makan hamburger, mencari waktu untuk tidur dan mendapati soba lebih enak daripada spageti dengan sos bolognese. Dan anda boleh sampai sekarang - sehingga guruh melanda. Lihat halaman seterusnya dan ingat.

6 cara mencegah diabetes

Bakar lemak
Dan di mana tanpanya? Ingatlah bahawa lemak viseral, yang tersekat di organ dalaman, hilang lebih cepat dengan senaman aerobik daripada dengan kekuatan. Jadi berlari, berenang, menari, naik basikal. Secara agregat - sekurang-kurangnya tiga jam seminggu. Dan berjalan semaksimum mungkin - pada setiap kesempatan yang selesa dan tidak selesa. Ya, berjalanlah pada akhirnya. Para saintis terkejut apabila mengetahui bahawa lemak viseral (tidak seperti lemak subkutan) dimakan lebih cepat ketika berjalan daripada ketika berlari. Oleh itu, aktiviti harian yang berterusan boleh menjadi lebih berguna daripada gaya hidup yang tidak aktif dengan berehat ke gimnasium.

Pinggang lebih dari 80 cm - sudah menjadi peluang untuk diperiksa

Bina otot
Ya, terus terang - anda tidak boleh melepaskan kardio sahaja. Otot adalah pengguna utama tenaga (yang bermaksud glukosa). Semakin menonjol otot anda, semakin sensitif mendengar isyarat insulin. Dan semakin sedikit anda mengganggu otot anda, semakin mungkin daya tahan insulin akan datang. Kajian di Amerika Syarikat menunjukkan bahawa membina jisim otot sebanyak 10% mengurangkan risiko terkena diabetes sebanyak 12%. Oleh itu, tambahkan latihan kekuatan untuk kardio pembakaran lemak - sekurang-kurangnya tiga kali seminggu.

Selamat berehat
Para saintis di University of Chicago mendakwa bahawa orang yang tidur pada waktu malam kurang dari enam jam secara signifikan meningkatkan kemungkinan ketahanan insulin. Oleh itu, bantu badan anda - sekurang-kurangnya tujuh jam tidur setiap hari, dan lebih baik sembilan.

Cepat perlahan
Semua karbohidrat (anda mungkin mengetahuinya) dibahagikan kepada cepat dan lambat. Yang pertama adalah yang cepat terurai menjadi gula sederhana dan secara dramatik meningkatkan kadar glukosa darah. Yang kedua pecah perlahan, memberikan peningkatan keluk gula dengan lancar. Serat, jadi anda tahu, juga karbohidrat. Dan yang lebih kasar, semakin perlahan. Contohnya, nasi putih yang dikupas jauh lebih "cepat" daripada coklat. Sebilangan besar epal "lebih perlahan" daripada jus epal (walaupun baru diperah). Belum lagi fakta bahawa wortel akan menjadi bahan sederhana lebih lama daripada biskut. Oleh itu, dengan menggunakan serat kasar yang lembut, anda akan membantu pankreas berfungsi tanpa tulang belakang.

Dapatkan omega
Asid lemak omega-3 kegemaran kami secara harfiah adalah penawar untuk segala-galanya: bukan sahaja dari neurosis dan aterosklerosis, tetapi juga, ternyata, dari diabetes jenis 2. Doktor mengatakan bahawa walaupun satu hidangan sarden atau salmon setiap minggu sudah dapat meningkatkan kepekaan sel terhadap insulin.

Masukkan rempah
Perkara yang sama - "meningkatkan kepekaan insulin" atau "menurunkan gula darah" - ubat tradisional bercakap tentang kayu manis. Kemungkinan besar, kenyataannya adalah bahawa baunya yang enak dapat menoleransi penurunan dos manis sebenar dalam makanan. Dalam cappuccino dengan kayu manis, gula dengan hati nurani yang jelas tidak dapat ditambahkan - masih akan enak.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes